Evenimentele Zilei de 8 iunie în Istorie
Carol al II-lea, rege al României
foto preluat de pe historia.ro
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
8 iunie este a 159-a zi a calendarului gregorian și ziua a 160-a în anii bisecți.
Sărbătorile Zilei de 8 iunie
Sfinții Mucenici Nicandru și Marcian de la Durostorum, au trăit în secolele III – IV. Erau ostași în armata romană de la Dunăre, încartiruiți în cetatea Durostor. Mărturisindu-L pe Hristos în vremea persecuției din timpul împăratului Maximian Galeriu, au luat cununa muceniciei. Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe 8 iunie.
(BRU) Mutarea moaștelor sf. Teodor Stratilat (în secolul al V-lea)
Sfântul mare mucenic Teodor Stratilat este un sfânt militar din secolul al IV-lea, foarte popular în Biserica Ortodoxă. Prăznuirea lui se face la data de 8 februarie, iar pomenirea aducerii moaștelor lui la Evhaita se face pe 8 iunie.
(BRC) Sf. Medard, episcop
Ziua mondială a oceanelor (ONU)
Sărbătorită în fiecare an la 8 iunie, Ziua mondială a oceanelor are rolul de a reaminti importanţa pe care o au oceanele în ce priveşte influenţa asupra planetei şi a speciei umane. Tema pentru 2020, dedicată acestei zile, este “Innovation for a Sustainable Ocean“, potrivit www.un.org.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
România - Din 1930 până în 1940 ziua de 8 iunie a fost sărbătoare oficială în România, serbând urcarea pe tron a regelui Carol al II-lea. Ziua era serbată cu defilări militare și cu demonstrații ale străjerilor.
Astăzi în istorie pentru 8 iunie
Evenimentele Zilei de 8 iunie în Istorie:
- 8 iunie 1930 – Parlamentul l-a proclamat pe Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, ca rege al României, sub numele de Carol al II-lea
8 iunie 68 e.n. - Senatul roman l-a proclamat imparat pe Galba.
Servius Sulpicius Galba (24 decembrie 3 î.Hr. – 15 ianuarie 69) împărat roman din iunie 68 până la moartea sa. A fost primul împărat al Anului celor patru împărați. Născut la Terracina (Latium) într-o ilustră familie senatorială, Galba devine în anul 60 guvernator al provinciei Hispania Tarraconensis, după o lungă carieră militară. Proclamat împărat de către legiunile sale și recunoscut și de senatul din Roma la 9 iunie 68, sosește în octombrie în capitală. Instaurează un regim de austeritate în domeniul financiar și de severitate în cadrul armatei.
Excelent în poziții subordonate și în administrația provincială, Galba nu corespunde însă funcției supreme. Răscoala legiunilor din Germania îl proclamă împărat la 1 ianuarie 69 pe Aulus Vitellius. Acest lucru îl determină pe Galba să-l adopte pe L. Calpurnius Piso Frugi Licinianus, numindu-l caesar și coregent. Dezamăgit în speranța sa de a fi adoptat, M. Salvius Otho profită de nemulțumirea provocată în rândul pretorienilor de refuzul donativului, instigându-i împotriva împăratului. La 15 ianuarie 69, Galba și Calpurnius Piso sunt uciși în for de către pretorieni răzvrătiți.
8 iunie 632 - A murit Muhammad, intemeietorul religiei islamice. (n. cca. 570)
Muḥammad (n. cca. 570, Mecca; d. 8 iunie 632, Medina) este întemeietorul religiei islamice și este considerat, de către musulmani, a fi un mesager și un profet al lui Dumnezeu, ultimul profet într-o serie de profeți islamici, așa cum se spune în Coran. El a fost, de asemenea negustor, diplomat, filosof, orator, legiuitor, reformator si strateg.
La 40 de ani, Mahomed a avut o revelație descrisă în felul următor: pe când dormea în peștera în care își petrecea recluziunea lui anuală, îngerul Gabriel a venit la el, ținând o carte deschisă în mâini și i-a poruncit “Rostește acestea!”. Cum Mahomed refuza să citească din carte, Îngerul i-a apăsat “cartea pe nări și pe buze”, aproape sufocându-l. Când, a patra oară îngerul i-a spus: “Rostește!”, Mahomed l-a întrebat “Ce trebuie să rostesc?”.
Îngerul i-a răspuns atunci: “Rostește (adică: predică!) în numele Domnului care te-a făcut! Care a făcut omul dintr-un cheag de sânge. Propăvăduiește, căci Domnul tău este cel mai darnic, el l-a luminat pe om cu ajutorul penei de scris și l-a învațat pe om ceea ce nu știa“(90: 1-5) Mahomed a început să citească cu voce tare și îngerul s-a depărtat de dânsul. “Apoi m-am trezit și eram ca și cum cineva ar fi scris în inima mea“. Autenticitatea acestor experiențe pare neîndoielnică. “Dictarea” Coranului a fost deseori însoțită de convulsii puternice, de accese de febră sau de răcirea trupului.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
8 iunie 793 - Raid al vikingilor în Northumbria , considerat începutul invaziei scandinave din Anglia.
8 iunie 1042 - Eduard Confesorul (n.cca. 1003 – d.5 ianuarie 1066) devine rege al Angliei.
Eduard Confesorul (c. 1003 / 1004 – 5 ianuarie 1066), fiul lui Ethelred al II-lea al Angliei, penultimul rege anglo-saxon al Angliei și ultimul al Casei de Wessex, din 1042 până la moartea sa. A fost penultimul rege anglo-saxon al Angliei si ultimul al casei de Essex, inainte de invazia normanzilor. Când Eduard a murit în 1066, a fost urmat de Harold Godwinson, care a fost învins și ucis în același an de către normanzii lui William Cuceritorul, în Bătălia de la Hasting. A fost canonizat în 1161 de către Papa Alexandru al II-lea și este comemorat pe 13 octombrie de către Biserica Angliei și Biserica Romano-Catolică din Anglia și Țara Galilor.
8 iunie 1671 - S-a nascut compozitorul si violonistul italian Tomaso Giovanni Albinoni
Tomaso Giovanni Albinoni (* 8 iunie 1671 Veneția; † 17 ianuarie 1751 Veneția ) compozitor și violonist italian. A scris circa cincizeci de opere dintre care 28 au fost scrise in Veneția între 1723 și 1740, dar în prezent este citat în principal pentru muzica sa instrumentală. Muzica sa instrumentală a atras atenția în mod deosebit lui Johann Sebastian Bach, care a scris cel puțin două dintre fugile sale pe teme de Albinoni și a folosit în mod constant basul la exercițiile de armonie pentru elevii săi.
Mare parte a operei lui Albinoni s-a pierdut în cel de al II lea război mondial, prin distrugerea Bibliotecii de stat din Dresda, astfel încât se cunoaște foarte puțin din viața și opera sa de după mijlocul anilor 1720. Faimosul sau Adagio in Sol Minor de Albinoni a fost reconstituit de Remo Giazotto , după un fragment al părții lente din trio sonata, ce s-a descoperit printre ruinele Bibliotecii de stat din Dresda.
8 iunie 1768 - A fost asasinat istoricul german Johann Joachim Winckelmann, descoperitorul principalelor metode de investigare ale arheologiei clasice . Multi il consideră a fi parintele disciplinei Istoria artei. Lucrarile sale au avut o influenţă importanta asupra dezvoltării mişcarii neoclasice de la sfârşitul secolului 18.
Johann Joachim Winckelmann (9 December 1717 – 8 June 1768) a fost un istoric german. Dupa convertirea sa catolicism, s-a stabilit la Roma (1755) ocupand importante posturi in Vatican. Acolo a scris in 1764, Istoria artei antice o lucrare care inaugureaza studiile moderne asupra istoriei artei. În 1768 Winckelmann a fost primit cu onoruri la Viena de către imparateasa Maria Theresa .
A fost ucis la Trieste pe 8 iunie 1768, într-o camera de hotel, de către un tovarăş de drum, un bărbat pe nume Francesco Arcangeli , care i-a furat colectia de monede pe care o avea asupra sa. Arcangeli a fost mai tarziu capturat, judecat si condamnat la moarte. Winckelmann a fost înmormântat în cimitirul Catedralei din Trieste.
8 iunie 1794 - Revolutionarul francez Robespierre, inaugureaza o religie de stat noua, Cultul Fiinţei Supreme, cu mari festivaluri organizate peste tot în Franţa.
Acest cult a fost precedat de deismul promovat de iluministii Voltaire si Rousseau, de la care s-a inspirat Robespierre si a fost interzis in anul 1803.
8 iunie 1795 - A murit Louis Charles al XVII – lea (n. 1785), fiul regelui Ludovic al XVI-lea al Franţei şi al reginei Marie Antoinette, executati prin ghilotinare in timpul Revolutiei franceze.
Este considerat de regaliști rege al Frantei, de la moartea tatălui său. Micul Louis Charles a fost smuls de către revolutionari din grija mamei și pus sub supravegherea lui Antoine Simon, un pantofar bețiv, temnicer al închisorii Temple. A fost supus unui tratament inuman si s-a stins din viata bolnav de tuberculoza. La autopsie, corpul micului Louis Charles arăta subțire și osos de la subnutriție, fiind acoperit de numeroase tumori și râie.
Cu această ocazie, inima lui Louis Charles a fost prelevată pe ascuns. Ea este azi păstrată în catedrala Saint Denis de lângă Paris, alături de rămășițele pământești ale părinților săi și ale tuturor regilor Franței, profanate si amestecate în gropi comune in timpul Revolutiei Franceze. Corpul său, îngropat de revoluționari într-o groapa comună si nu a mai putut fi identificat ulterior.
8 iunie 1809 - A murit Thomas Paine, scriitor britanic (n. 1737)
Thomas Paine (n. 29 ianuarie 1737, Thetford, Anglia – d. 8 iunie 1809, New York, Statele Unite) a fost un pamfletar, revoluționar, radicalist și intelectual. Născut în Marea Britanie, a imigrat în coloniile americane în preajma Revoluției Americane. A participat la Revoluție în principal prin pamfletul puternic și îndelung răspândit „Common Sense” („Bun simț”) (1776), apărând independența coloniilor americane față de Regatul Marii Britanii.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org
8 iunie 1810 - S-a născut compozitorul german Robert Schumann;
Robert Schumann (n. 8 iunie 1810 – d. 29 iulie 1856) compozitor și pianist german, unul dintre cei mai celebri compozitori romantici ai primei jumătăți a secolului XIX. Un intelectual, precum și un estet, muzica sa, mai mult decât a oricărui alt compozitor, reflectă adânca natură personală a romantismului. Introspectiv și adesea capricios, începuturile sale muzicale erau o încercare de a se desprinde de tradiția formelor și structurilor clasice pe care le considera prea restrictive. Puțini l-au înțeles în timpul vieții sale, însă o mare parte din muzica sa este considerată acum îndrăzneață în originalitatea armoniei, ritmului și formei. Locul său este printre fruntașii romantismului german.
8 iunie 1838 - La Colegiul Sf. Sava a fost deschisă prima bibliotecă publică din București. Fondul acesteia se află, în prezent, în colecţia Bibliotecii Metropolitane “Mihail Sadoveanu”.
8 iunie 1862 - A fost asasinat (20 iunie stil nou) de catre o persoana ramasa neidentificata, primul-ministru al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, Barbu Catargiu.
Barbu Catargiu (n. 26 octombrie 1807, București – d. 8 iunie S.N. 20 iunie 1862, București) a fost un jurnalist și politician român. A fost prim ministru al României în 1862 până când a fost asasinat pe data de 20 iunie a aceluiași an. Se pare că asasinul a fost Gheorghe Bogati.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
8 iunie 1867 - Imparatul Austriei Franz Joseph, a fost încoronat la Buda, în Biserica Mátyás, rege apostolic al Ungariei (1867-1916) și în această calitate a aprobat legea privind încorporarea Transilvaniei în Ungaria, la 27 mai 1867, punând astfel capăt disensiunilor cu nobilimea maghiară prin crearea statului dualist Austro-Ungaria.
Franz Joseph I al Austriei, (n. 18 august 1830, Viena – d. 21 noiembrie 1916, Viena) a fost un împărat al Austriei din Casa de Habsburg, rege al Ungariei și Boemiei, rege al Croației, mare duce al Bucovinei, mare principe de Transilvania, marchiz de Moravia, mare voievod al Voievodatului Serbia etc. din 1848 până în 1916. Domnia sa de 68 de ani a fost a treia ca lungime dintre domniile din Europa, după cea a regelui Ludovic al XIV-lea al Franței și a principelui Johann al II-lea al Liechtensteinului.
A murit la 21 noiembrie 1916, la vârsta de 86 de ani la Palatul Schönbrunn din Viena și a fost înmormântat în Cripta Imperială de la Mănăstirea Capucinilor din Viena, după 9 zile, la 30 noiembrie. I-a succedat la tron împăratul Carol I al Austriei. Imperiul Austro-Ungar s-a destramat in 1918, dupa infrangerea suferita in primul razboi mondial.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
8 iunie 1876 - A murit George Sand (Aurora Dupin), scriitoare franceza;
Amantine (sau “Amandine”) Lucile Aurore Dupin, mai târziu Baroană (franceză baronne) Dudevant (1 iulie 1804 – 8 iunie 1876), cel mai bine cunoscută sub pseudonimul său literar George Sand, scriitoare și feministă franceză ( fotografie de Nadar, 1864). Pseudonimul care o va consacra, George Sand, apare pentru prima oară pe coperta romanului „Indiana” in anul 1832 – roman ce se bucură de un mare succes; însuși Balzac îi arată prețuirea. În 1833 scriitoarea îl cunoaște pe Alfred de Musset,legatura lor devenind celebră in epoca.
Un capitol important în existența ei îl reprezintă relația din 1836 cu celebrul compozitor și pianist polonez, Frederic Chopin, pe care îl cunoaște în octombrie datorită muzicianului Franz Liszt. Intretine relatii de amicitie cu Sainte-Beuve, Jules Michelet, Theophile Gautier,Fromentin, Dumas fiul, Gustave Flaubert.
Devine colaboratoare a Guvernului Provizoriu in timpul revolutiei de la 1848 si f ondează săptămânalul „La cause du Peuple”. Până la moartea sa în anul 1876, aproape în fiecare an predă editorilor un roman sau o piesă, mai puțin cunoscute decât cele din anii de mari succese. Încetează din viață la Nohant (Indre), lasând în urmă o operă strălucitoare. Au condus-o pe ultimul drum Flaubert și Dumas fiul.
8 iunie 1880 - A murit Ţarina Maria Alexandrovna a Rusiei, soţia Ţarului Alexandru al II-lea; (n. 1824).
8 iunie 1882 - S-a nascut György Ádám, scriitor şi filozof maghiar din Transilvania; (d. 1906).
8 iunie 1884 - Modificarea a 25 de articole ale Constitutiei Romaniei din 1866. Este modificata, printre altele, legea electorala: numarul senatorilor crestea de la 70 la 148, al deputatilor de la 120 la 183 iar corpul electoral se diviza in trei colegii pentru Camera Deputatilor si doua colegii pentru Senat. Votarea legii marcheaza ruptura definitiva dintre cele doua principale grupari ale Partidului Liberal: “bratienistii” si “rosettistii”.
8 iunie 1897 - La sediul ziarului „L´Indépendance Roumaine” Cinematograful “Lumiere” a prezentat in premiera primele trei subiecte de actualitati romanesti, filmate la 10 mai 1897, de catre operatorul francez Paul Menu. Francezul Paul Menu este autorul primelor filmări din România (realizate în intervalul 10 mai – 20 iunie 1897). ”Defilarea“, a fost un film documentar-reportaj despre defilarea militara din Bucuresti, din 10 mai 1897, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, realizat de opticianul si fotograful francez Paul Menu (1876-1973) pentru firma Lumiere (a fratilor Louis si Auguste Lumiere, cei care au aratat lumii minunea fotografiilor in miscare). Filmul este considerat prima filmare din Romania, alaturi de alte doua filmari realizate in aceeasi zi, de acelasi cineast si legate tot de sarbatorirea zilei de 10 mai 1897. Lucrarile de laborator au fost executate la firma „Lumiere” din Lyon.
8 iunie 1903 - S-a nascut scriitoarea franceza Margueritte Yourcenar
Marguerite Yourcenar (8 June 1903 – 17 December 1987) scriitoar franceza. A fost prima femeie aleasa membru al Academiei Franceze.
8 iunie 1905 - A decedat prinţul Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, tatăl regelui Ferdinand al României
Leopold Stefan Karl Anton Gustaf Eduard Tassilo von Hohenzollern Sigmaringen (n. 22 septembrie 1835, Krauchenwies – d. 8 iunie 1905, Berlin) primul fiu al prințului Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen. Fratele său mai mic a devenit Regele Carol I al României. După revoluția spaniolă din 1868 care a detronat-o pe regina Isabella II, i s-a oferit coroana regală. Această ofertă a fost sprijinită de prim-ministrul prusac Otto von Bismarck, dar a fost respinsă de împăratul francez Napoleon III. Leopold a declinat oferta la presiunile franceze. În 1861 Prințul Leopold s-a căsătorit cu Infanta Antónia a Portugaliei și au avut 3 baieti:
– Wilhelm (1864–1927), care a succedat ca Prinț de Hohenzollern; căsătorit prima dată cu Prințesa Maria Teresa a Celor Două Sicilii și a doua oară cu Prințesa Adelgunde de Bavaria;
– Ferdinand (1865–1927), mai târziu Rege al României; căsătorit cu Prințesa Maria de Edinburgh;
– Karl Anton (1868–1919), căsătorit cu Prințesa Josephine Caroline a Belgiei.
8 iunie 1921 - S-a nascut Suharto, al doilea preşedinte al Indoneziei intre anii 1967-1998.
Suharto (n. 8 iunie 1921, d. 27 ianuarie 2008) lider militar și politic indonezian, cunoscut drept al doilea președinte al Indoneziei, între anii 1967 – 1998. În timpul celor peste 30 de ani de guvernare Suharto a creat un guvern centralizat și a condus în stil militarist. A dus o politica ferm anticomunistă, în timpul razboiului rece si fost acuzat de persecutarea și moartea a milioane de comunisti .indonezieni și chino-indonezieni.
8 iunie 1922 - Are loc, la Belgrad, nunta Principesei Maria-Mignon a Romaniei cu Principele Alexandru (unicul fiu al regelui Serbiei, Petru I Karagheorghevici). Logodna a avut loc la 20 februarie 1922, la Bucuresti. Totodată se desfășoară primul meci din istoria echipei naționale de fotbal a României. Partida Iugoslavia-România se termină cu scorul de 1-2.
8 iunie 1922 - A avut loc, la Belgrad, primul meci international de fotbal al echipei nationale a Romaniei (”Cupa prieteniei romano-iugoslave”). Partida Iugoslavia-România se termină cu scorul de 1-2.
8 iunie 1930 - Parlamentul îl proclamă pe Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ca rege al României, sub numele de Carol al II-lea. S-a incheiat astfel prima domnie a regelui Mihai I (inceputa la 20.07.1927, ca urmare a mortii regelui Ferdinand I, si desfasurata sub tutela unei Inalte Regente). Principelui mostenitor Mihai i se confera titlul de “Mare Voievod de Alba Iulia”. Din 1930 până în 1940 ziua de 8 iunie a fost sărbătoare oficială în România, serbând urcarea pe tron a regelui Carol al II-lea. Ziua era serbată cu defilări militare și cu demonstrații ale străjerilor.
(…) Întorcându-se în țară pe 6 iunie 1930, ajunge la București în acea seară, la ora 2210. A doua zi, Carol al II-lea a fost aclamat de mii de oameni pe străzi, iar fanfara a cântat „de dimineață până noaptea”. Carol poartă negocieri cu Iuliu Maniu, căruia îi promite să renunțe la relația cu Elena Lupescu, și este proclamat rege după două zile. El o aduce însă pe Elena Lupescu la București și în cele din urmă o exilează pe fosta lui soție.
Liderul țărănist Iuliu Maniu, nemulțumit de revenirea Elenei Lupescu în țară a demisionat, iar Carol i-a încredințat guvernul lui Gheorghe Mironescu, care n-a rezistat decât șase luni. Carol numește un cabinet de tehnicieni condus de Nicolae Iorga, care rămâne la putere un an și două luni, din aprilie 1931 până în iunie 1932. Au urmat guverne conduse de Alexandru Vaida-Voievod, I. G. Duca, dr. Constantin Angelescu, apoi patru guverne conduse de Gheorghe Tătărescu, din 5 ianuarie 1934 până în 28 decembrie 1937.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
8 iunie 1938 - A murit, la Bucuresti, Ovid Densusianu, filolog, folclorist, istoric literar si poet;
Ovid Aron Densusianu (numele de familie pronunțat Densușianu; n. 29 decembrie 1873, Făgăraș – d. 8 sau 9 iunie 1938, București) a fost un filolog, lingvist, folclorist, istoric literar și poet român, membru titular al Academiei Române și profesor la Universitatea din București. Ovid Densusianu a întemeiat și a condus revistele Viața nouă (1905-1925) și Grai și suflet (1923-1938). A studiat fenomenele de limbă în strânsă legătură cu folclorul si etnografia. Este unul dintre fondatorii creatorul școlii lingvistice de la București. În domeniul literaturii, Densusianu a fost unul dintre promotorii curentului simbolist în România, el însuși publicând poezii sub pseudonimul Ervin.
8 iunie 1941 - Al doilea război mondial: aliaţii invadeaza Siria şi Libanul.
8 iunie 1949 - Scriitorul englez George Orwell a publicat romanul O mie nouă sute optzeci și patru, o critica acida a vietii într-un regim totalitar.
O mie nouă sute optzeci și patru, scris și 1984, este un roman politic creat de George Orwell în 1948 și tipărit în 1949. Acțiunea romanului are loc într-un viitor distopic și prezintă o parte din viața intelectualului Winston Smith sub opresiunea guvernului totalitar al Oceaniei. O mie nouă sute optzeci și patru a imprimat foarte mulți termeni și idei în cultura contemporană, și mai ales în limba engleză, de exemplu Fratele cel Mare, dubla gândire, poliția gândirii, Soceng. „Fratele cel Mare stă cu ochii pe tine” este un simbol al controlului excesiv, iar adjectivul orwellian este folosit pentru a descrie acțiunile și organizațiile Oceaniei.
Principala figură a romanului, Big Brother (în română: „Fratele cel Mare”), a devenit o figură metaforică a regimului polițienesc și totalitar, precum și a reducerii libertăților. În 2005, publicația Time a clasat romanul 1984 în lista celor mai bune romane și nuvele englezești din 1923 până în acel an. În listă se găsește și celălat roman faimos al lui George Orwell, Ferma animalelor.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
8 iunie 1951 - S-a nascut populara interpreta britanica de muzica usoara Bonnie Tyler.
Bonnie Tyler (born Gaynor Hopkins; 8 June 1951) interpreta britanica de muzica usoara (Tyler performing at the Sala Palatului, Bucharest, Romania, on 8 December 2012).
8 iunie 1967 - A decedat poeta romanca Otilia Cazimir (Alexandrina Gavrilescu);
Otilia Cazimir (Alexandrina Gavrilescu – n. 12 februarie 1894, Cotu Vameș, județul Neamț – d. 8 iunie 1967, Iași) scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, supranumită poeta sufletelor simple, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Otilia Cazimir este pseudonimul literar al poetei Alexandrina Gavrilescu. Pseudonimul i-a fost ales de scriitorul Mihail Sadoveanu și de criticul literar Garabet Ibrăileanu.
Scriitoarei nu i-a plăcut noul nume: „Dați-mi voie să vă mărturisesc, după atâta amar de ani, că numele acesta, pe care totuși l-am purtat cu cinste, nu mi-a plăcut niciodată. N-am nimic în comun cu eroinele legendelor germane, iar cea dintâi Otilie pe care am întâlnit-o în viață, fetița cu care am stat în bancă în clasa primară, era proastă, grasă și buboasă …”. A folosit și alte pseudonime, precum Alexandra Casian, Ofelia, Magda, Dona Sol cu care a semnat în presă, mai ales, articolele „feministe”.
8 iunie 1967 - In timpul Războiului de Şase Zile, arabo-israelian, nava americana USS Liberty este atacata de israelieni din greseala, fiind ucisi 34 marinari si răniti alti 171.
8 iunie 1986 - Kurt Waldheim, fost secretar general al O.N.U. este ales presedinte al Austriei. A fost acuzat de crime de genocid in timpul celui de-al doilea razboi mondial impotriva evreilor din Salonic si a partizanilor iugoslavi. Cea mai mare parte a statelor europene si Statele Unite l-au declarat personna non grata.
Kurt Josef Waldheim (n. 21 decembrie 1918 – d. 14 iunie 2007, Viena) diplomat și politician austriac. A ocupat posturile de Secretar General al Națiunilor Unite între 1972 și 1981, și apoi a fost Președinte al Austriei între 1986 și 1992. Singura tara pe care a putut-o vizita in timpul mandatului sau a fost Vaticanul. Cu toate acestea si-a dus pana la capat mandatul de presedinte al Austriei (1992).
8 iunie 1987 - Confruntari intre militia est-germana si ccca. 4 000 de tineri stransi langa Zidul Berlinului pentru a asculta formatia de muzica pop Genesis care concerta de cealalta parte a zidului, in Berlinul Occidental.
8 iunie 1990 - A aparut primul numar al revistei “Romania Mare”, sub conducerea lui Corneliu Vadim Tudor.
8 iunie 1995 - A fost lansata naveta “Discovery”, aceasta misiune marcand al 100-lea zbor spatial american cu personal uman la bord (Cap Canaveral, Florida).
8 iunie 2004 - Pentru prima data dupa 1882, s-a produs un fenomen astronomic deosebit: planeta Venus a trecut prin fata Soarelui, intre orele 05.20 si 11.24 GMT, fenomen observat de peste trei sferturi din populatia Terrei.
8 iunie 2008 - Înalt Preasfinţitul Mitropolit Teofan a fost întronizat Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, la Catedrala Mitropolitană din localitate. Scaunul de mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a rămas vacant după ce, în 12 septembrie 2007, IPS Daniel a fost validat în funcţia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Teofan Savu, pe numele de mirean Dumitru Savu, (n. 19 octombrie 1959, comuna Corbi, județul Argeș) este din anul 2008 arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Anterior, între 2000-2008, a fost arhiepiscop ortodox al Craiovei și mitropolit al Olteniei. Între 9 septembrie 1991 și 2000 a fost episcop-vicar patriarhal cu titulatura Sinaitul.
8 iunie 2014 - A decedat in Italia, actrita italiana de origine romana Veronica Lazăr;
Veronica Lazăr (16 October 1938 – 8 June 2014) A debutat în filmul lui Bernardo Bertolucci, Ultimul tango la Paris (1973), apărând apoi în filme ca Luna (1979), Cerul ocrotitor (1990) sau Besieged (1998). Lazăr este probabil cunoscută mai ales pentru rolul demonicei Mater Tenebrarum din filmul lui Dario Argento, Inferno (1980). S-a căsătorit cu actorul italian Adolfo Celi în 1966 cu care a avut doi copii: regizorul Leonardo Celi și actrița Alessandra Celi. Ultimul său rol a fost în filmul lui Bertolucci, Eu și tu (2012).
8 iunie 2020 - La Ordinea Zilei
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com