Evenimentele Zilei de 23 mai în Istorie

Insula Șerpilor (Poziționare geografică) - foto: ro.wikipedia.org

Insula Șerpilor (Poziționare geografică)

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.orgyoutube.com

 

23 mai este a 143-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 23 mai

(BOR) Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiță Maria lui Cleopa

Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei - foto preluat de pe basilica.ro

Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei – foto preluat de pe basilica.ro

Sfântul Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei a trăit în timpul împăratului Leon Armeanul (813-820) și a patriarhului Tarasie al Constantinopolului.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Mihai, episcop, mărturisitor († 826)

(BRC) Sf. Dezideriu, episcop

 

Ziua Mondială a Broaștelor Țestoase

Eastern box turtle, Terrapene carolina carolina - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Eastern box turtle, Terrapene carolina carolina – foto preluat de pe en.wikipedia.org

La 23 mai celebrăm Ziua mondială a broaştelor ţestoase, o specie aflată pe cale de dispariţie. Ziua mondială a broaştelor ţestoase a fost iniţiată în 2000, de către American Tortoise Rescue (ATR), o societate non-profit înfiinţată, în 1990, pentru a asigura protecţia tuturor speciilor de broască ţestoasă. Aceasta oferă adăpost permanent pentru broaştele ţestoase abandonate şi pierdute, precum şi pentru cele care sunt confiscate ca urmare a aplicării legii şi necesită locuinţe temporare, potrivit www.tortoise.com. Pe parcursul anilor, de la o ediţie la alta, această zi a devenit cunoscută şi marcată la nivel mondial. Este o zi sărbătorită de toţi iubitorii speciilor de broască ţestoasă din ţări precum Canada, Pakistan, Borneo, India, Australia, Marea Britanie, Grecia şi multele altele.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Muncii (Jamaica)

Ziua Studenților (Mexic)

 

Astăzi în istorie pentru 23 mai

 

Evenimentele Zilei de 23 mai în Istorie:

- 23 mai 1948 – A fost semnat un proces-verbal prin care Insula Șerpilor din Marea Neagră a fost cedată URSS

 

23 mai 1052 - S-a născut regele Frantei Filip I; (d.1108).

Filip I (franceză Philippe I; 23 mai 1052 — 29 iulie 1108) a fost rege al francilor din 1060 până la moartea sa - Philip's tomb effigy in Fleury Abbey - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Philip’s tomb effigy in Fleury Abbey – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Filip I (franceză Philippe I; 23 mai 1052 — 29 iulie 1108) a fost rege al francilor din 1060 până la moartea sa. Domnia sa, ca a celor mai mulți dintre Capețienii de început, a fost extraordinar de lungă pentru acele timpuri.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

23 mai 1100 - S-a născut împaratul chinez Quinzong (d. 1161).
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Emperor Qinzong of Song (23 May 1100 – 14 June 1161) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Emperor Qinzong of Song (23 May 1100 – 14 June 1161) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

23 mai 1400 - A început domnia voievodului Alexandru cel Bun in Moldova.

Alexandru cel Bun, domn al Moldovei, fragment frescă de la mănăstirea Suceviţa foto - istoria.md

Alexandru cel Bun, domn al Moldovei, fragment frescă de la mănăstirea Suceviţa
foto – istoria.md

Alexandru cel Bun (n. secolul XIV – d. 1 ianuarie 1432, Suceava, Moldova), fiul lui Roman I, a fost domnul Moldovei între anii 1400 – 1432, succedându-l la tron lui Iuga Ologul, care fusese îndepărtat de către Mircea cel Bătrân. Alexandru cel Bun a fost fiul lui Roman I Mușat, domn al Moldovei între anii 1400 – 1432, și al Anastasiei Mușat.

Potrivit celor scrise de Grigore Ureche, Alexandru cel Bun a întreprins o importantă operă de organizare politică, administrativă și ecleziastică a Moldovei. A încurajat comerțul, confirmând negustorilor polonezi un larg privilegiu în 1408, act în care este atestat și orașul Iași. A obținut recunoașterea Mitropoliei Moldovei de către Patriarhia de Constantinopol.

Lunga sa domnie – de 32 de ani – a corespuns, în general, unei perioade de pace, rezultat al politicii extrem de abile a domnului moldovean, care a menținut echilibrul între Ungaria și Polonia. Astfel, recunoscând suzeranitatea lui Vladislav II Iagello – a încheiat tratate de pace cu acesta în 1402, 1404, 1407, 1411 și 1415 făgăduindu-i acestuia sfat și ajutor împotriva oricărui dușman – Alexandru s-a asigurat de sprijinul Poloniei în fața oricărei încercări a Ungariei de a controla drumul comercial care lega sudul Poloniei, trecând prin Moldova, de gurile Dunării, mai precis de cetățile Chilia și Cetatea Albă.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

23 mai 1430 – În timpul bătăliei de la Compiegne (Razboiul de o suta de ani), Ioana d’Arc a fost luata prizoniera de burgunzi.

Ioana d'Arc - "Arderea pe rug". (Anton Hermann Stilke, 1843) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ioana d’Arc – “Arderea pe rug”. (Anton Hermann Stilke, 1843) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Asediul Compiègne-ului (în engleză Siege of Compiègne, în franceză Siège de Compiègne) a fost ultima acţiune militară a Ioanei d’Arc. Cariera ei de lider militar a luat sfârşit prin capturarea ei în timpul unei ciocniri lângă oraşul Compiègne în ziua de 23 mai, 1430. Deşi altfel un asediu minor, atât din punct de vedere politic, cât şi militar, pierderea liderului cel mai carismatic şi mai de succes al Franţei a fost unul din evenimentele importante ale Războiului de 100 de Ani.

(…) Momentele ce au urmat au rămas subiect de dezbatere între istorici. Porţile oraşului s-au închis înainte ca toţi luptătorii francezi să se întoarcă în oraş. Aceasta a fost fie o acţiune precaută, menită să-i împiedice pe burgunzi să pătrundă în oraş, fie un act de trădare, menit să-i scape pe aliaţii Ioanei d’Arc de problematica ei prezenţă.

După cum spunea Kelly DeVries, „atât acuzatorii cât şi apărătorii trebuie fie să incrimineze, fie să apere caracterul guvernatorului Compiègne-ului, Guillaume de Flavy, şi rolul jucat de el în blocarea oricărei şanse de salvare pentru Ioana d’Arc în acea zi.” Ariergarda franceză rămasă afară nu a avut nicio altă alternativă decât capitularea.

Ioana s-a predat lui Lionel, Bastard de Vendôme, aflat în slujba contelui de Ligny. Deşi Compiègne a fost apărat cu succes, acuzaţiile privind capturarea Ioanei d’Arc au pus capăt carierei lui Flavy.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

23 mai 1498 - A fost executat calugarul dominican Girolamo Savonarola.

"Supliciul lui Savonarola" în Piazza della Signoria (23 mai 1498:) - Tablou de un pictor necunoscut - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

“Supliciul lui Savonarola” în Piazza della Signoria (23 mai 1498:) – Tablou de un pictor necunoscut – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

In incercarea de reformare a moravurilor clerului si nobilimii, Savonarola a instituit, in perioada 1494-1497, o dictatura careia i-au cazut victime in primul rand operele de arta si cartile laice. A fost condamnat la moarte si ars pe rug in Florenta , Italia, la ordinele Papei Alexandru al VI-lea.

 

23 mai 1555 - A fost ales Papa Paul al IV-lea, nascut Giovanni Pietro Caraffa.

Papa Paul al IV-lea, nascut Giovanni Pietro Caraffa - foto - ro.wikipedia.org

Papa Paul al IV-lea – foto – ro.wikipedia.org

Papa Paul al IV-lea, nascut Giovanni Pietro Caraffa. In 1559, sub pontificatul lui Paul al IV-lea, la initiativa Inchizitiei, s-a publicat lista de cărţi şi autori, denumită Index librorum prohibitorum (Indexul cărţilor interzise) sau Index expurgatorius. Cărţile aflate în Index nu puteau fi citite de către credinciosii catolici. Lista neagra (Indexul), a fost înnoita periodic şi a fost publicata cu regularitate până în anul 1948, dar abia în anul 1966 s-a emis o decizie care a suspendat apariţia sa.

 

23 mai 1568 - Tarile de Jos se declara independente de Spania.

 

23 mai 1706 - Batalia de la Ramilliers - John Churchill, primul duce de Malborough, a invins armata franceza aflata sub comanda maresalului Villeroi.

 

23 mai 1707 - S-a născut marele naturalist suedez Carl Linne; (d.1778).

Carl Linne, naturalist  suedez - foto - en.wikipedia.org

Carl Linne, naturalist suedez – foto – en.wikipedia.org

Este considerat părintele taxonomiei (taxonomia se ocupă cu descoperirea, descrierea şi catalogarea organismelor) şi al ecologiei moderne. Lucrarea sa „Systema naturae” in care a clasificat omul in ordinul primatelor, denumindu-l Homo sapiens şi aşeazandu-l alături de antropomorfe, a aparut în 1735.

 

23 mai 1793 - Savantul şi omul politic american Benjamin Franklin, a inventat ochelarii cu lentile bifocale.

 

23 mai 1829 - Chiril Demian primeste la Viena brevetul pentru inventarea acordeonului.

 

23 mai 1834 – S-a născut Carl Heinrich Bloch, pictor danez (d. 1890)

Carl Heinrich Bloch (n. 23 mai 1834 – d. 23 februarie 1890) a fost un pictor danez - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Carl Heinrich Bloch - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Carl Heinrich Bloch (n. 23 mai 1834 – d. 23 februarie 1890) a fost un pictor danez.

 

23 mai 1848 - S-a născut Otto Lilienthal, pionier de zbor și inginer german (d. 1896)

Karl Wilhelm Otto Lilienthal (n. 23 mai 1848 în Anklam, Germania – d. 10 august 1896, Berlin, după un accident cu unul dintre aparatele sale de zbor) a fost un pionier al aviaţiei germane - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Otto Lilienthal – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Karl Wilhelm Otto Lilienthal (n. 23 mai 1848 în Anklam, Germania – d. 10 august 1896, Berlin, după un accident cu unul dintre aparatele sale de zbor) a fost un pionier al aviaţiei germane. Conform cunoştinţelor actuale, el a fost primul om care a reprodus cu succes zborul cu un aparat de zbor iar astfel a ajutat la introducerea principiului de zbor mai greu decât aerul.

Încercare de zbor a lui Lilienthal în Derwitz, 1891 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Încercare de zbor a lui Lilienthal în Derwitz, 1891 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Experimentele sale au dus la descrierile fizicii (portanţa) al aripilori aparatelor de zbor, la planor, dezvoltat mai departe de fraţii Wright valabile pînă în prezent. Producţia aparatelor de zbor în fabrica lui Lilienthal, a fost prima producţie în serie de avioane.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

23 mai 1861 - S-a născut József Rippl-Rónai, pictor impresionist (d. 1927)

József Rippl-Rónai (n. 23 mai 1861,Kaposvár, Ungaria – d. 25 noiembrie 1927, Kaposvár, Ungaria)) a fost un pictor maghiar, unul din cei mai originali artişti ai Belle Époque - Self portrait (1924), Hungarian National Gallery, Budapest - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

József Rippl-Rónai - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

József Rippl-Rónai (n. 23 mai 1861,Kaposvár, Ungaria – d. 25 noiembrie 1927, Kaposvár, Ungaria)) a fost un pictor maghiar, unul din cei mai originali artişti ai Belle Époque.

"Parc cu nuduri", József Rippl-Rónai (1911-1912) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

“Parc cu nuduri”, József Rippl-Rónai (1911-1912) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

23 mai 1871 - S-a născut Garabet Ibrăileanu, critic, istoric și teoretician literar român (d. 1936)

Garabet Ibrăileanu (n. 23 mai 1871, Târgu Frumos - d. 12 martie 1936, Bucureşti), a fost un critic şi istoric literar, eseist, pedagog, redactor literar şi romancier român - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Garabet Ibrăileanu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Garabet Ibrăileanu (n. 23 mai 1871, Târgu Frumos – d. 12 martie 1936, Bucureşti), a fost un critic şi istoric literar, eseist, pedagog, redactor literar şi romancier român. Este una dintre cele mai influente personalităţi din literatura română a primelor decenii din secolul al XX-lea, teoretician, promotor al criticii literare ştiinţifice (direcţia poporanistă), creator literar, profesor de istoria literaturii române la Universitatea din Iaşi şi principal redactor al revistei Viaţa românească între anii 1906 şi 1930. Sub pseudonimul Cezar Vraja, pe care avea să-l folosească, cu intermitenţe, toată viaţa, Garabet Ibrăileanu debutează în paginile revistei Şcoala nouă cu articole, după care publică versuri, poeme în proză, cugetări, traduceri etc.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

23 mai 1891 - S-a născut Pär Lagerkvist, scriitor suedez, laureat al Premiului Nobel (d. 1974)

Pär Lagerkvist ( n. 23 mai, 1891, Växjö, Småland - d.11 iulie, 1974, Stockholm) a fost un scriitor suedez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1951 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Pär Lagerkvist – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Pär Lagerkvist ( n. 23 mai, 1891, Växjö, Småland – d.11 iulie, 1974, Stockholm) a fost un scriitor suedez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1951. Dacă în tinereţe a fost adept al curentelor de avangardă, îndeosebi al cubismului, ulterior evoluează spre o artă realistă. Scrierile sale sunt simbolice şi alegorice, fiind critice la adresa dictaturii sau inspirate din ororile celui de-al Doilea Război Mondial, sau de tematică filozofico-religioasă şi străbătute de fiorul anxietăţii cosmice.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

23 mai 1895 - A decedat Franz Ernst Neumann, fizician şi matematician, considerat fondatorul fizicii matematice; (n. 1798).

Franz Ernst Neumann (11 septembrie 1798 - 23 mai 1895) a fost un mineralog, fizician şi matematician german - Franz Ernst Neumann by Carl Steffeck 1886 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Franz Ernst Neumann by Carl Steffeck 1886 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Franz Ernst Neumann (11 septembrie 1798 – 23 mai 1895) a fost un mineralog, fizician şi matematician german.

 

23 mai 1900 - S-a născut Hans Frank, avocat german, guvernator general al Poloniei ocupate (d. 1946)

Hans Michael Frank (23 mai 1900, Karlsruhe – 16 octombrie 1946, Nürnberg) a fost un avocat german care a lucrat pentru partidul nazist în anii 1920 şi 1930 şi ulterior a deţinut o poziţie administrativă înaltă în Germania nazistă - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Hans Frank – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Hans Michael Frank (23 mai 1900, Karlsruhe – 16 octombrie 1946, Nürnberg) a fost un avocat german care a lucrat pentru partidul nazist în anii 1920 şi 1930 şi ulterior a deţinut o poziţie administrativă înaltă în Germania nazistă; a fost acuzat, judecat şi condamnat la moarte în procesele de la Nürnberg pentru rolul pe care l-a jucat în Holocaust în perioada în care a deţinut funcţia de guvernator general al Poloniei ocupate. A fost găsit vinovat de crime de război şi crime împotriva umanităţii şi executat pe 16 octombrie 1946.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

23 mai 1902 - S-a născut Vladimir Streinu (Nicolae Iordache), critic literar, eseist, poet român (d. 1970)

Vladimir Streinu (n. 23 mai 1902, Teiu - d. 26 noiembrie 1970, Bucureşti) a fost un autor, critic literar, deputat, estetician, istoric literar, pedagog, scriitor român - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Vladimir Streinu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Vladimir Streinu (n. 23 mai 1902, Teiu – d. 26 noiembrie 1970, București) a fost un autor, critic literar, deputat, estetician, istoric literar, pedagog, scriitor român. În anul 2006 a fost ales ca membru post-mortem al Academiei Române. Între 1948 – 1951, Vladimir Streinu este bolnav de plămâni, suferind o toracoplastie. După ce se reface, între 1953 – 1955, neavând nici un mijloc de existență, va presta umilitoare munci necalificate, precum paznic și ghid al muzeelor din parcul Herăstrău (pe atunci, I.V. Stalin), muncitor mozaicar.

Din 1955, se află angajat ca cercetător stiințific principal la Institutul de lingvistică al Academiei, până în 1959, când înscenându-i-se o listă de fapte imaginare, este arestat (alături de alți intelectuali de forță interbelici, precum Constantin Noica) și condamnat la 7 ani închisoare pentru motive, evident, politice.

Eliberat în 1962, devine cercetător științific principal la Institutul de Istorie și Teorie Literară (în 1965) la propunerea lui George Călinescu. Reabilitat, în 1969 a fost numit director la Editura Univers, profesor onorific la Facultatea de limbă și literatură română a Universității din București, unde ține un curs despre Estetica poeziei românești. Moare din cauza unui infarct miocardic, la 26 noiembrie 1970.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

23 mai 1903 - A fost pusă în funcțiune prima linie telefonică între Paris și Londra.

 

23 mai 1906 - A încetat din viață dramaturgul norvegian Henrik Ibsen; (n. 1828).

Henrik Ibsen, dramaturg norvegian - foto - en.wikipedia.org

Henrik Ibsen – foto – en.wikipedia.org

Henrik Ibsen (n. 20 martie 1828 – d. 23 mai 1906) este un dramaturg norvegian, considerat părintele teatrului modern european, unul dintre reprezentanții de seamă ai dramei de idei din literatura mondială.

 

23 mai 1908 - S-a născut John Bardeen, fizician american, laureat al Premiului Nobel (d. 1991)

John Bardeen (n. 23 mai 1908 — d. 30 ianuarie 1991) a fost un inginer și fizician american - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

John Bardeen – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

John Bardeen (n. 23 mai 1908 — d. 30 ianuarie 1991) a fost un inginer și fizician american. Este singura persoană care a câștigat de două ori Premiul Nobel pentru Fizică: în 1956 pentru tranzistor, împreună cu William Shockley și Walter Brattain, și în 1972 pentru o teorie fundamentală a superconductivității convenționale împreună cu Leon Neil Cooper și John Robert Schrieffer, numită teoria BCS. A fost, totodată, prima persoană care a câștigat două Premii Nobel în același domeniu.

Tranzistorul a revoluționat industria electronică, permițând apariția Erei Informației, și a făcut posibilă dezvoltarea aproape tuturor dispozitivelor electronice moderne, de la telefoane la calculatoare și rachete. Realizările sale din domeniul superconductivității, care i-au adus al doilea premiu Nobel, sunt folosite în tehnologii medicale cum ar fi tomografia calculată și imaginile cu rezonanță magnetică. În 1990, Bardeen a apărut pe lista celor mai influenți 100 de americani ai secolului, în revista Life.

 

23 mai 1908 - S-a născut Hélène Boucher, pilot francez, deținătoare a mai multor recorduri mondiale (d. 1934)

 

23 mai 1910 - S-a născut Artie Shaw, clarinetist, compozitor și șef de orchestră american (d. 2004)

Artie Shaw de fapt "Arthur Jacob Arshawsky" (n. 23 mai 1910, New York City – d. 30 decembrie 2004, Thousand Oaks, California) a fost un muzician, regizor şi compozitor american - Photography by William P. Gottlieb - preluat de pe ro.wikipedia.org

Artie Shaw – Photography by William P. Gottlieb – preluat de pe ro.wikipedia.org

Artie Shaw de fapt “Arthur Jacob Arshawsky” (n. 23 mai 1910, New York City – d. 30 decembrie 2004, Thousand Oaks, California) a fost un muzician, regizor și compozitor american.

 

23 mai 1915 - Italia a declarat razboi Austro-Ungariei, alaturandu-se Frantei si Marii Britanii.

 

23 mai 1918 – În Basarabia unită cu Romania au fost extinse prin decret, Legea generala a vamilor, a tarifelor vamale si legea marcarii obiectelor fabricate din metale pretioase.

 

23 mai 1918 - Patriarhul Tihon al Moscovei si Intregii Rusii a expediat mitropolitului Pimen al Moldovei actul renuntarii la Basarabia.

 

23 mai 1919 - A inceput, la Bucuresti, conferinta delegatilor organizatiilor socialiste din Regat, Transilvania, Banat, Bucovina si Basarabia, la care s-a adoptat un program politic, precum si un program electoral unic, obligatoriu pentru intreaga miscare socialista din Romania, premise esentiale pe linia unificarii la nivel national a organizatiilor socialiste regionale.

 

23 mai 1922 - Nicolae Donici (n.1874 Petricani, Chisinau – d. 1956,Nisa), devine membru de onoare al Academiei Române. A fost un astronom roman originar din Basarabia si strănepot al fabulistului Alexandru Donici.

Nicolae Donici - astronom  roman originar din Basarabia - foto - ro.wikipedia.org

Nicolae Donici – astronom roman originar din Basarabia – foto – ro.wikipedia.org

A fost ales membru al Societăţii Astronomice din Rusia din 1904 pana in 1917, membru a Uniunii internaţionale pentru studiul Soarelui, a Uniunii Internaţionale Astronomice (din 1922), al societăţilor astronomice din Germania şi Franţa. A fost membru al Comitetului astronomic român, doctor honoris causa a universităţii din Coimbra, Portugalia si autor a cel puţin 77 de publicaţii ştiinţifice.Din 1944 a locuit în Franţa, unde timp de 10 ani a lucrat la Observatorul astronomic. După toate probabilităţile, s-a stins din viaţă la Nisa, într-un azil de batrâni, în anul 1956. Nicolae Donici a fost exclus de autoritatile comuniste din Academie în 1948, fiind reprimit post-mortem în 1990.

 

23 mai 1934 - La Paris, a fost incheiat un Acord intre Statul roman si creditorii straini, prin care se reglementa pata datoriilor romanesti, limitandu-le la o suma forfetara de 1,1 miliarde de lei anual, pentru urmatorii trei ani.

 

23 mai 1934 - Faimosul cuplu american de spargatori de banci, Bonnie Parker si Clyde Barrow, au fost ucisi dupa un asalt al fortelor de ordine din Black Lake, Louisiana . Ei erau cautati in mai multe state pentru infractiunile comise.

Bonnie Parker si Clyde Barrow - foto - en.wikipedia.org

Bonnie Parker si Clyde Barrow – foto – en.wikipedia.org

 

23 mai 1937 - Industriasul american John Davison Rockefeller, milardarul care a fondat Standard Oil Company, a incetat din viata la varsta de 98 de ani.

John Davison Rockefeller -  foto - en.wikipedia.org

John Davison Rockefeller – foto – en.wikipedia.org

 

23 mai 1942 - Armata germană reuşeşte în cea de-a doua Batalie de la Harkov, să încercuiască in cateva zile complet armata sovietica. Capitularea acesteia are loc la data de 28 mai. Sângeroasa bătălie a durat 17 zile si a dus la pierderea a peste 200.000 de soldaţi ai Armatei Rosii şi a mai multor sute de tancuri. Generalul german Friedrich von Paulus a câştigat o victorie importantă, care a deschis trupelor de sub comanda sa calea pentru declaşarea bataliei Stalingradului , aruncând forţele sovietice într-o lungă serie de înfrângeri şi retrageri.

 

23 mai 1942 - S-a născut Gabriel Liiceanu, eseist si filosof roman.

Gabriel Liiceanu, eseist si filosof roman - foto - ro.wikipedia.org

Gabriel Liiceanu, eseist si filosof roman – foto – ro.wikipedia.org

Gabriel Liiceanu (n. 23 mai 1942, Râmnicu Vâlcea) este un filozof, interpret și scriitor român. Discipol al filozofului Constantin Noica, în perioada comunistă s-a făcut remarcat ca interpret al filozofului german Martin Heidegger. Din 1990 este directorul Editurii Humanitas, una dintre cele mai importante instituții culturale române, proiect formulat în anii Școlii de la Păltiniș.

După Revoluția din 1989 a participat la principalele dezbateri publice din spațiul cultural și politic românesc, dobândind statutul de intelectual public important, dar stârnind în același timp și critici acerbe. În 1995 a apărut filmul documentar Apocalipsa după Cioran, după un scenariu de Gabriel Liiceanu, conținând singurul interviu românesc filmat al filozofului Emil Cioran[6]. După 2000, a realizat împreună cu Andrei Pleșu emisiuni culturale de televiziune (Altfel, la Realitatea TV și 50 de minute cu Pleșu și Liiceanu la TVR1). În prezent este membru al Societății Române de Fenomenologie. A fost membru al Grupului pentru Dialog Social.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

23 mai 1945 - Heinrich Himmler, seful trupelor naziste SS , se sinucide cu cianura,in momentul arestarii sale de catre trupele aliate.

Heinrich Himmler, seful trupelor  naziste SS - foto - en.wikipedia.org

Heinrich Himmler, seful trupelor naziste SS – foto – en.wikipedia.org

 

23 mai 1945 - Succesorul lui Hitler, mare amiral Karl Donitz şi cancelarul Lutz Schwerin von Krosigk, sunt arestaţi de trupele britanice la Flensburg. Donitz a fost presedinte al Germaniei intre 30 aprilie 1945 si 23 mai 1945.

Karl Donitz, amiral, succesorul lui Hitler - foto - en.wikipedia.org

Karl Donitz – foto – en.wikipedia.org

 

23 mai 1948 - A fost semnat de catre Nikolai Pavlovici Sutov, prim-secretar de ambasada, reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe al URSS, si Eduard Mezincescu, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Populare Romane, pe Insula Serpilor din Marea Neagra, un proces-verbal, prin care acest teritoriu romanesc a fost cedat URSS.

Incalcand Tratatul de pace de la Paris, incheiat in 1947, predarea insulei a redus suprafata marii teritoriale a Romaniei. Din acest motiv nu s-a ajuns la un acord privind delimitarea platformei continentale in Marea Neagra. Partea sovietica a sustinut la negocieri ca aceasta delimitare sa se faca intre Insula Serpilor si tarmul romanesc. Procesul-verbal nu a fost ratificat niciodata de Parlamentele Romaniei si URSS si nici nu a fost data vreo lege constitutionala cu privire la traseul frontierei de stat cu URSS. Dupa destramarea URSS, Insula Serpilor a trecut in stapanirea Ucrainei. Insula Serpilor este situata la 45 de kilometri in largul Marii Negre, in dreptul Bratului Sulina. Are o lungime de numai 662 de metri si o latime de 440 de metri.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

23 mai 1949 - A fost emis un decret pentru organizarea Directiei Generale a Presei si Tipariturilor. Sub aceasta denumire a functionat in Romania, pana in 1975, cenzura presei si a tipariturilor. Nimic nu putea fi tiparit fara o viza pe fiecare pagina, a D.G.P.T.

 

23 mai 1949 - S-a constituit Republica Federala Germania. Consiliul Parlamentului vest-german (Bundesrat) s-a întrunit şi a proclamat în mod oficial Republica Federala Germania.

 

23 mai 1951 - S-a născut campionul rus de sah Anatoli Karpov.

Anatoly Karpov (1967) campionul rus de sah - foto - en.wikipedia.org

Anatoly Karpov (1967) campionul rus de sah – foto – en.wikipedia.org

 

23 mai 1957 - Televiziunea Romana a prezentat prima transmisie in direct a unui spectacol preluat de la Teatrul National din Bucuresti.

 

23 mai 1991 - Numele Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a fost schimbat în Republica Moldova. Aceasta îşi va proclama independenţa pe 27 august 1991.

 

23 mai 1991 - A murit pianistul si compozitorul german Wilhelm Kempff.

 

23 mai 1992 -  A murit Giovanni Falcone, procuror italian, victimă a Mafiei (n. 1939)

Giovanni Falcone (n. 18 mai 1939, Palermo – d. 23 mai 1992, Capaci) a fost un magistrat Italian specializat în instrumentarea delictelor Cosa Nostra - foto preluat de pe it.wikipedia.org

Giovanni Falcone – foto preluat de pe it.wikipedia.org

Giovanni Falcone (n. 18 mai 1939, Palermo – d. 23 mai 1992, Capaci) a fost un magistrat Italian specializat în instrumentarea delictelor Cosa Nostra. Povestea vieții sale este similară cu cea a celui mai bun prieten al lui, Paolo Borsellino. Ambii proveneau dintr-un cartier sărac al orașului Palermo, au avut cariere ca magistrați Anti-mafia, și au avut aceeași tristă soartă: au fost uciși (la mai puțin de două luni diferență) în atacuri cu bombe în anul 1992. Ca recunoaștere a eforturilor lor în procesele anti-mafia, ei au fost numiți “eroii ultimilor 60 de ani” în numărul din 13 noiembrie 2006 al revistei Time Magazine.

Giovanni Falcone (left) and fellow magistrate Paolo Borsellino (right) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Giovanni Falcone (left) and fellow magistrate Paolo Borsellino (right) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Falcone a fost unul din principalii organizatori ai Procesului Maxi care a început pe 10 februarie 1986 și s-a terminat pe 16 decembrie 1987. Din 474 mafioți acuzați inițial, 360 au fost condamnați pentru crime grave, inclusiv 119 in absentia. Unul din cei mai importanți factori în proces a fost mărturia lui Tommaso Buscetta, primul mafiot sicilian care a devenit informator. Cu Falcone a preferat Buscetta să vorbească atunci când a denunțat secretele Mafiei, pentru că, după cum însuși Buscetta a susținut ulterior, în timp ce alți magistrați și detectivi l-au luat de sus, Falcone l-a tratat cu respect.

Falcone a fost ucis împreună cu soția sa, Francesca Morvillo (ea însăși magistrat), și trei polițiști: Rocco Di Cillo, Antonio Montinaro, Vito Schifani, în Capaci pe autostrada dintre Aeroportul Internațional Palermo și orașul Palermo pe 23 mai 1992. Mașina în care călătorea a fost aruncată în aer de o bombă care fusese plasată într-un șanț săpat pe marginea drumului. Când a trecut peste bombă, conducea cu aproximativ 160 km/h.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

23 mai 1991 - S-a născut cântăreața germană de muzică pop Lena Meyer – Landrut.

Lena Meyer-Landrut - foto - en.wikipedia.org

Lena Meyer-Landrut – foto – en.wikipedia.org

A reprezentat Germania la Concursul muzical Eurovision, editia 2010 de la Oslo, Norvegia și l-a câștigat cu melodia „Satellite”.

 

23 mai 1995 - A fost prezentat publicului limbajul de programare Java .

 

23 mai 1999 - Americanul Gerry Bloch, la varsta de 81 de ani, devine e cel mai in varsta alpinist care a escaladat El Capitan in Yosemite National Park. El si-a doborat propriul record stabilit in 1986, pe cand avea 68 de ani.

Gerry Bloch - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Gerry Bloch – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

 

23 mai 2000 - Regina Margareta a Danemarcei, împreuna cu soțul ei, prințul Henrik, a efectuat, în perioada 23-25 mai, o vizită oficială în Romania, la invitația președinției romane. A fost prima vizită efectuată vreodata de familia regală a Danemarcei în țara noastră.

Regina Margareta a II-a, a Danemarcei - foto - ro.wikipedia.org

Regina Margareta a II-a, a Danemarcei – foto – ro.wikipedia.org

 

23 mai 2003 - A murit poetul Ion Draganoiu, fost redactor la TVR si editor al revistei de teatru si poezie “ Capricorn ”, in 1978 ; (volume de poezie : “Alice in Tara Notiunilor ” – Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, in 2000 ; “Scene de vanatoare ” – Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, in 1983).

Ion Draganoiu - foto - referatele.com

Ion Draganoiu – foto – referatele.com

 

23 mai 2019 - Au inceput Alegerile pentru Parlamentul European, 2019 (23-26 mai 2019) Un număr de 751 de deputați în Parlamentul European reprezintă în prezent circa 500 de milioane de persoane din 28 de state membre. În februarie 2018, Parlamentul European a votat pentru reducerea numărului de deputați în Parlamentul European de la 751 la 705, după ce Regatul Unit se retrage din Uniunea Europeană.
cititi mai mult pe: www.rezultate-alegeri.eu

 

23 mai 2020 - La ordinea zilei

 

23 mai 2021 - Sub pretextul unei amenințări cu bombă, autoritățile din Belarus au forțat aterizarea unui avion al companiei Ryanair de pe ruta Atena–Vilnius pentru a-l aresta pe jurnalistul independent Raman Pratasevič.

Raman Dzmitryevič Pratasevič (în belarusă Раман Дзмітрыевіч Пратасевіч) sau Roman Dmitrievici Protasevici (în rusă Роман Дмитриевич Протасевич; n. 5 mai 1995, Minsk, Belarus) este un jurnalist și activist politic din Belarus. A fost redactor-șef al canalului de Telegram Nexta, precum și editorul șef al canalului de Telegram „Belarus of the Brain”.

La 23 mai 2021, zborul Ryanair 4978 (Atena–Vilnius), cu Pratasevič la bord, a fost interceptat în spațiul aerian din Belarus de un avion de vânătoare și deviat de controlul traficului aerian belarus către Aeroportul Național din Minsk. În timp ce se afla la Atena, Pratasevič a trimis mesaje prin Telegram spunând că a văzut un bărbat chel pe aeroport urmându-l și făcându-i fotografii.

Personalul aeroportului din Minsk a declarat că a aterizat avionul din cauza unui raport despre o bombă la bord. Autoritățile aeroportuare lituaniene au declarat că nu au fost informate cu privire la o amenințare cu bombă și că pretextul ar fi fost de fapt un conflict între un pasager și un membru al echipajului. Avionul a schimbat cursul chiar înainte ca acesta să fi intrat în spațiul aerian lituanian. Potrivit unui martor citat de Reuters, la aflarea despre devierea spre Minsk, Pratasevič i-a dat imediat o parte din bagaje iubitei sale.

La Minsk, Pratasevič și prietena lui au fost scoși din avion și arestați. La bord nu a fost găsită nicio bombă. În ciuda faptului că avionul se afla mai aproape de Vilnius, președintele belarus Alexandr Lukașenko, a ordonat personal, potrivit serviciului său de presă, redirecționarea avionului către Minsk și a trimis un avion de vânătoare MiG-29 al Forțelor Aeriene din Belarus să-l escorteze.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org