Evenimentele Zilei de 10 noiembrie în Istorie

"Liturghierul slavon", îngrijit de călugărul Macarie - prima carte tipărită în Țara Românească (10 noiembrie 1508) - foto: basilica.ro

“Liturghierul slavon”, îngrijit de călugărul Macarie – prima carte tipărită în Țara Românească (10 noiembrie 1508)

foto preluat de pe basilica.ro
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

10 noiembrie este a 314-a zi a calendarului gregorian și a 315-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile zilei de 10 noiembrie

(BOR) †) Sf. Ap. Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart; Sf. Mc. Orest

Sfinții Apostoli Rodion și Olimp; Sfântul Cuvios Teostirict.  Prăznuirea lor de catre Biserica Ortodoxă se face la data de 10 noiembrie - Icoană sec. XX, Mănăstirea Kalamiou, Nafklios (Grecia) - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto: doxologia.ro

Sfinții Apostoli Rodion și Olimp; Sfântul Cuvios Teostirict - Icoană sec. XX, Mănăstirea Kalamiou, Nafklios (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro

Sfinţii Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terţiu şi Cvart sunt toţi din rândul celor 70 de Apostoli ai Domnului Iisus Hristos.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Ss. Olimp, Sosipatru, Erast și însoțitorii lor, apostoli dintre cei 70 († secolul I); Sf. Orest, martir († secolul al III-lea)

Sfântul, slăvitul și întru tot lăudatul Apostol Sosipatru se numără printre Cei Șaptezeci de Apostoli. Sfântul Sosipatru este prăznuit la 10 noiembrie și la 28 aprilie (împreună cu Sf. Apostol Iason) - foto: doxologia.ro

Sfântul Apostol Sosipatru – foto: doxologia.ro

Sfântul, slăvitul și întru tot lăudatul Apostol Sosipatru se numără printre Cei Șaptezeci de Apostoli. Sfântul Sosipatru este prăznuit la 10 noiembrie și la 28 aprilie (împreună cu Sf. Apostol Iason).

 

(BRC) Sf. Leon cel Mare, papă, învățător al Bisericii; Sf. Tiberiu

Sfantul Leon cel Mare, papă, învăţător al Bisericii (390/400-10 noiembrie 461) - foto: calendarcatolic.ro

Sfantul Leon cel Mare - foto: calendarcatolic.ro

Sfantul Leon cel Mare, papă, învăţător al Bisericii (390/400-10 noiembrie 461).

 

Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare (UNESCO)

La 10 noiembrie este marcată, în fiecare an, Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare. Legând mai strâns ştiinţa şi societatea, Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare are menirea de a asigura ţinerea cetăţenilor la curent cu evoluţiile ştiinţei. De asemenea, marcarea zilei subliniază rolul pe care îl joacă oamenii de ştiinţă în lărgirea înţelegerii noastre privind planeta pe care trăim şi în a face societăţile noastre mai durabile, indică site-ul https://www.un.org/.

Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare a fost stabilită la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinţei generale a UNESCO, prin Rezoluţia 20/31C, şi sărbătorită pentru prima dată în lumea întreagă la 10 noiembrie 2002, sub auspiciile UNESCO.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

România – Ziua Artileriei

La 10 noiembrie, în anul 1843, domnitorul Gheorghe Dimitrie Bibescu a întreprins o călătorie la Istanbul şi, la înapoiere, a adus în ţară patru tunuri de calibru 80 mm, dăruite în semn de preţuire de către sultan, pentru ca “să slujească întru paza bunei rânduieli şi liniştei obşteşti“.

Ca urmare, la 10 noiembrie 1843, prin Porunca Domnească nr. 198, se legifera înfiinţarea primei baterii de artilerie a Ţării Româneşti. Într-un interval de timp relativ scurt, artileria română a cunoscut o dezvoltare remarcabilă.

În anii domniei lui Alexandru Ioan Cuza şi până la războiul pentru independenţă din anul 1877 s-au pus bazele organizării artileriei române moderne, înzestrării acesteia cu tehnică de luptă la nivelul celor mai dezvoltate state din Europa acelui timp şi pregătirii specialiștilor în concordanţă cu evoluţia artei militare.

Modernizarea artileriei române este concepută și realizată prin prisma principalelor tendințe conturate în acest sens pe plan mondial, precum și pentru îndeplinirea cerințelor de capabilitate și interoperabilitate cu structurile similare ale armatelor statelor membre ale NATO.
cititi mai mult pe www.mapn.ro; Artileria Română în date şi imagini

 

Astăzi în istorie pentru 10 noiembrie

 

Evenimentele Zilei de 10 noiembrie în Istorie:

- 10 noiembrie 1444 – Bătălia de la Varna

- 10 noiembrie 1508 – Liturghierul slavon;

- 10 noiembrie 1688 – Biblia de la București;

- 10 noiembrie 1916 – Șarja de la Robănești;

- 10 noiembrie 2019 – Alegeri prezidențiale în România, primul tur

 

10 noiembrie 461 - A decedat Papa Leon I cunoscut ca Papa Leon cel Mare.

Sf. Leon cel Mare sau Papa Leon I, cunoscut si ca Papa Leon cel Mare, (c. 400-461), episcop al Romei, papă în perioada 440 - 461 - foto: crestinortodox.ro

Sf. Leon cel Mare - foto: crestinortodox.ro

Sf. Leon cel Mare sau Papa Leon I, cunoscut si ca Papa Leon cel Mare, (c. 400-461), episcop al Romei, papă în perioada 440. A stat in scaunul pontifical între anii 440 si 461.În anul 452, a stăvilit invazia hunului Attila în peninsula Italică, pe care l-a intalnit la Mantova si l-a convins să elibereze robii și să facă drum întors. S-au păstrat 69 de predici în care Papa Leon cel Mare a clarificat unele probleme dogmatice fundamentale. A fost ridicat în rândul sfinților și este recunoscut atat în Occident cat și în Orient.

 

10 noiembrie 1293 - Raden Wijaya a fost încoronat ca prim monarh al împărăţiei Majapahit din Java, luând numele Kertarajasa Jayawardhana.

Raden Wijaya (also known as Nararya Sangramawijaya, regnal name Kertarajasa Jayawardhana), Raden Vijaya, (reigned 1293–1309) was a Javanese King, the founder and the first monarch of Majapahit empire - foto - The statue of Harihara, the god combination of Shiva and Vishnu. It was the mortuary deified portrayal of Kertarajasa. Originally located at Candi Simping, Blitar. (National Museum of Indonesia, Jakarta): en.wikipedia.org

Raden Wijaya - foto: en.wikipedia.org

Domnia sa (1294-1309) a fost marcată de victoria din anul 1293, împotriva armatei mongole a lui Kubilai han, cea mai mare forta militara a lumii la acea vreme, pe care a obligat-o sa paraseasca Java.

 

10 noiembrie 1433 - S-a născut Carol Temerarul (d.5 ianuarie 1477) duce al Burgundiei între 1467 și 1477 si ultimul duce de Burgundia din familia Valois

Carol Temerarul, (10 noiembrie 1433, Dijon – 5 ianuarie 1477, Nancy), botezat Charles Martin, Duce de Burgundia între 1467 și 1477 - foto (Portret al lui Carol purtând Ordinul Lâna de Aur, de Rogier van der Weyden, ca 1460): ro.wikipedia.org

Portret al lui Carol purtând Ordinul Lâna de Aur, de Rogier van der Weyden, ca 1460 – foto: ro.wikipedia.org

Carol Temerarul, (10 noiembrie 1433, Dijon – 5 ianuarie 1477, Nancy), botezat Charles Martin, Duce de Burgundia între 1467 și 1477. După moartea sa timpurie, ducatul de Burgundia a fost reintegrat în regatul francez.

 

10 noiembrie 1444 - Bătălia de la Varna (10 noiembrie 1444) - parte din Cruciada de la Varna – Armatele otomane conduse de Sultanul Murad al II-lea au învins o armată creștină polono-maghiară în Bătălia de la Varna, consolidându-și în acest fel controlul asupra Constantinopolului și marcând începutul expansiunii otomane în Balcani.

Bătălia de la Varna (10 noiembrie 1444) Władysław III of Poland leading the cavalry charge, by Jan Matejko -  foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Varna (10 noiembrie 1444) Władysław III of Poland leading the cavalry charge, by Jan Matejko – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Varna s-a desfășurat la 10 noiembrie 1444 lângă Varna, în estul Bulgariei. În acestă bătălie Imperiul Otoman condus de Sultanul Murad al II-lea a învins armatele Poloniei și Ungariei, sub conducerea lui Vladislav al III-lea al Poloniei și Ungariei și Iancu Corvin de Hunedoara.

Forţele cruciate aliate cu cele ale regelui Vladislaw al III-lea (Laszlo I al Ungariei şi Wladislaw al III-lea al Poloniei), sunt zdrobite de armatele sultanului Murad al II-lea. Regele Vladislaw a fost ucis, iar turcii si-au intarit controlul asupra teritoriilor cucerite in Balcani si presiunea asupra a ceea ce mai ramasese din Imperiul Bizantin. De asemenea a pregătit terenul pentru caderea Constantinopolului din 1453.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

10 noiembrie 1483 - S-a născut Martin Luther, scriitor și reformator religios german (d. 1546)

Martin Luther (n. 10 noiembrie 1483, Eisleben, Saxonia - d. 18 februarie 1546), pastor şi doctor în teologie, a fost primul reformator protestant ale cărui reforme au dus la naşterea Bisericii Evanghelice-Luterane. Primele idei ale Reformei protestante au fost enunţate de Martin Luther în 1517, în calitatea sa de preot catolic şi profesor de exegeză la Universitatea din Wittenberg. Excomunicarea sa din Biserica Catolică a survenit în anul 1521 - Martin Luther, 1529 - portret de Lucas Cranach cel Bătrân - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Martin Luther, 1529 – portret de Lucas Cranach cel Bătrân – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Martin Luther (n. 10 noiembrie 1483, Eisleben, Saxonia – d. 18 februarie 1546), pastor și doctor în teologie, a fost primul reformator protestant ale cărui reforme au dus la nașterea Bisericii Evanghelice-Luterane. Primele idei ale Reformei protestante au fost enunțate de Martin Luther în 1517, în calitatea sa de preot catolic și profesor de exegeză la Universitatea din Wittenberg. Excomunicarea sa din Biserica Catolică a survenit în anul 1521.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

10 noiembrie 1508 - A apărut, din inițiativa lui Radu cel Mare (1495-1508), Liturghierul slavon, tipărit de călugărul Macarie, prima carte tipărită în Țara Românească.

"Liturghierul slavon", îngrijit de călugărul Macarie - prima carte tipărită în Țara Românească (10 noiembrie 1508) - foto: basilica.ro

“Liturghierul slavon”, îngrijit de călugărul Macarie – prima carte tipărită în Țara Românească (10 noiembrie 1508) – foto: basilica.ro

A fost tiparită la Mănăstirea Dealu in Muntenia, de catre ieromonahul Macarie la cererea domnitorului Radu cel Mare. Macarie a mai tipărit apoi încă două cărţi bisericeşti, însă “Liturghierul” este cea mai reuşită pentru că are aspectul cel mai elegant şi ornamentele cele mai frumoase. Volumul este o traducere din limba greacă, fiind considerată o formă rară între liturghierele slavone. După cîte se pare, nu s-au păstrat decît cinci exemplare din această carte.Macarie a mai tipărit în 1510 “Octoihul”, tot în slavonă, iar apoi “Evanghelierul” (1512).

Liturghierul slavon, îngrijit de călugărul Macarie - prima carte tipărită în Țara Românească - foto (Prima pagină a Liturghierului slavon):ro.wikipedia.org

Prima pagină a Liturghierului slavon – foto:ro.wikipedia.org

 

10 noiembrie 1549 - A murit Papa Paul al III-lea, pe numele laic Alessandro Farnese. A păstorit Sfântul Scaun în perioada 1534-1549.(n.29 februarie 1468).

Papa Paul al III-lea a fost un papă al Romei. Pe numele laic Alessandro Farnese, a păstorit Sfântul Scaun în perioada 1534-1549 - foto (pictura de Titzian): ro.wikipedia.org

Papa Paul al III-lea (pictura de Titzian) – foto: ro.wikipedia.org

Papa Paul al III-lea a fost un papă al Romei. Pe numele laic Alessandro Farnese, a păstorit Sfântul Scaun în perioada 1534-1549.

 

10 noiembrie 1673 - A murit Michał Korybut Wiśniowiecki ( n.31 iulie 1640)n rege al Uniunii polono-lituaniene din 29 septembrie 1669 până la moartea sa în 1673. In timpul domniei sale Polonia a fost descentralizata si condusa de magnatii polonezi.

 

10 noiembrie 1683 - S-a născut in Hanovra (Germania), regele George al II-lea al Marii Britanii; (d.25 octombrie 1760).

George al II-lea (George Augustus; 10 noiembrie 1683 - 25 octombrie 1760), rege al Marii Britanii și Irlandei, Duce de Braunschweig-Lüneburg (Hanovra) și Prinț Elector al Sfântului Imperiu Roman de la 11 iunie 1727, până la moartea sa - foto: ro.wikipedia.org

George al II-lea - foto: ro.wikipedia.org

George al II-lea (George Augustus; 10 noiembrie 1683 – 25 octombrie 1760), rege al Marii Britanii și Irlandei, Duce de Braunschweig-Lüneburg (Hanovra) și Prinț Elector al Sfântului Imperiu Roman de la 11 iunie 1727, până la moartea sa. A fost ultimul monarh britanic născut in afara tarii și a fost renumit pentru numeroasele sale conflicte cu tatăl său și, ulterior, cu fiul său. Ca rege, el a exercitat un control mic asupra politicii în timpul domniei sale, guvernarea fiind controlată de facto de primul ministru, sir Robert Walpole.

 

10 noiembrie 1688 - La 10/20 noiembrie 1688 s-a terminat tipărirea Bibliei în limba română.

Biblia de la București (cunoscută și sub denumirea de Biblia Cantacuzino) a fost prima traducere completă a Bibliei în limba română, fiind publicată la București în 1688 - foto: ro.wikipedia.org

Biblia de la București  - foto: ro.wikipedia.org

Biblia de la București (cunoscută și sub denumirea de Biblia Cantacuzino) a fost prima traducere completă a Bibliei în limba română, fiind publicată la București în 1688. Textul a fost definitivat din inițiativa lui Șerban Cantacuzino, domnul Munteniei, de un grup de învăţaţi, între care fraţii Şerban şi Radu Greceanu.

 

10 noiembrie 1759 - S-a născut dramaturgul, poetul, prozatorul, esteticianul şi istoricul Friedrich von Schiller (“Hoţii”,“Logodnica din Messina”, “Wilhelm Tell”); (m. 9 mai 1805).

Johann Christoph Friedrich von Schiller (n.10 noiembrie 1759, Marbach am Neckar, Baden-Württemberg - d. 9 mai 1805, Weimar), înnobilat în anul 1802, poet și dramaturg german, considerat unul din „prinții poeziei germane” - foto (Friedrich Schiller în jurul anului 1790, de A. Graff): ro.wikipedia.org

Friedrich Schiller în jurul anului 1790, de A. Graff – foto: ro.wikipedia.org

Johann Christoph Friedrich von Schiller (n.10 noiembrie 1759, Marbach am Neckar, Baden-Württemberg – d. 9 mai 1805, Weimar), înnobilat în anul 1802, poet și dramaturg german, considerat unul din „prinții poeziei germane”.

 

10 noiembrie 1793 - În Franța revoluționară a fost proclamat Cultul Rațiunii, în încercarea de a înlocui religia creștină.

 

10 noiembrie 1801 - S-a născut americanul Samuel Gridley Howe, fondatorul școlii “Perkins School” pentru orbi; (d. 1876).

Samuel Gridley Howe (November 10, 1801 – January 9, 1876) was a nineteenth century United States physician, abolitionist, and an advocate of education for the blind. He organized and was the first director of the Perkins Institution - foto: en.wikipedia.org

Samuel Gridley Howe - foto: en.wikipedia.org

 

10 noiembrie 1871 - Pe malul de răsărit al lacului Tanganyika, ziaristul Henry Stanley, plecat din Zanzibar în căutarea exploratorului David Livingstone, despre care nu se știa nimic de mai bine de trei ani de zile, fiind considerat pierdut în teritoriile centrale ale Africii, găsește un călător istovit și fără provizii. Stanley rostește întrebarea devenită vorbă istorică: “Doctor Livingstone, I presume?“. Ulterior cei doi vor explora împreună nordul Lacului Tanganyika, apoi ziaristul se va întoarce în Anglia, Livingstone îndreptându-se spre Zambia.

1871: Doctor Livingstone, I presume? - întâlnire între ziaristul Henry Stanley și exploratorul David Livingstone - foto: ro.wikipedia.org

10 noiembrie1871: Doctor Livingstone, I presume? – întâlnire între ziaristul Henry Stanley și exploratorul David Livingstone – foto: ro.wikipedia.org

 

10 noiembrie 1887 - A fost semnat la Bucureşti un Tratat de comerţ şi de navigaţie româno-turc, care a intrat în vigoare la 31 decembrie 1887.

 

10 noiembrie 1887 - S-a născut scriitorul german Arnold Zweig (m. 26 noiembrie 1968).

 

10 noiembrie 1887 - S-a născut Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din Europa si prima femeie inginer din lume, cu specializarea chimie; (d.1973).

Elisa Leonida Zamfirescu (n. 10 noiembrie 1887, Galați - d. 25 noiembrie 1973, București) a fost o ingineră și inventatoare din România, șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Elisa Leonida Zamfirescu – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Elisa Leonida Zamfirescu (n. 10 noiembrie 1887, Galați – d. 25 noiembrie 1973, București) a fost o ingineră și inventatoare din România, șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României. A fost membră a Asociației Generale a Inginerilor din România și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare, prima femeie inginer din Europa si prima femeie inginer din lume, cu specializarea chimie.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

10 noiembrie 1891 - A încetat din viaţă poetul simbolist francez Arthur Rimbaud; (n. 20 octombrie 1854).

Jean Nicolas Arthur Rimbaud (*20 octombrie 1854, Charleville-Mézières - †10 noiembrie 1891, Marsilia), poet francez, figură centrală a literaturii moderne, precursor al simbolismului - foto: ro.wikipedia.org

Jean Nicolas Arthur Rimbaud - foto: ro.wikipedia.org

Jean Nicolas Arthur Rimbaud (*20 octombrie 1854, Charleville-Mézières – †10 noiembrie 1891, Marsilia), poet francez, figură centrală a literaturii moderne, precursor al simbolismului.

 

10 noiembrie 1895 - A murit scriitorul Alexandru Odobescu (“Pseudokinegetikos”); (n.23 ianuarie 1843).

 

10 noiembrie 1898 - Biblioteca Academiei Române a devenit bibliotecă publică pentru cercetători.

 

10 noiembrie 1916 - Șarja de la Robănești (10/23 Noiembrie 1916) - a fost un moment dintr-o luptă din timpul Primului Război Mondial, dată între cavaleria română şi trupele germane.

Șarja de la Robănești (10/23 noiembrie 1916) - parte din acțiunile militare care au avut loc în Oltenia - Parte din Participarea României la Primul Război Mondial (Căpitanul Filitti a fost rănit în genunchiul stâng pe când se afla la doar 40 metri de inamic, dar a continuat să atace, fiind doborât cu cal cu tot de o grenadă germană la numai 15 paşi de poziţiile adverse, căzând prizonier - basorelief de Ioan Iordănescu) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Șarja de la Robănești (10/23 noiembrie 1916) – parte din acțiunile militare care au avut loc în Oltenia – Parte din Participarea României la Primul Război Mondial (Căpitanul Filitti a fost rănit în genunchiul stâng pe când se afla la doar 40 metri de inamic, dar a continuat să atace, fiind doborât cu cal cu tot de o grenadă germană la numai 15 paşi de poziţiile adverse, căzând prizonier – basorelief de Ioan Iordănescu) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Şarja de la Robăneşti a fost un moment dintr-o luptă din timpul Primului Război Mondial, dată între cavaleria română şi trupele germane la 10 noiembrie 1916. A rămas în istoria militară a României datorită spiritului de jertfă demonstrat de cavaleriştii români şi a pierderilor foarte mari pe care le-au suferit în această ciocnire.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

10 noiembrie 1918 - Proclamația regelui Ferdinand către ostași.

Regele Ferdinand și Regina Maria decorând militarii care au luptat la Mărășești, august 1917 - foto: ro.wikipedia.org

Regele Ferdinand și Regina Maria decorând militarii care au luptat la Mărășești, august 1917 – foto: ro.wikipedia.org

Iasi, 10 noiembrie 1918

Ostasi,

Ora mult asteptata de catre toata suflarea romaneasca, si indeosebi de voi, vitejii mei ostasi, a sunat in sfasit dupa lunga si dureroasa asteptare. Trecerea trupelor aliate peste Dunare ne impune ca o sfanta si patriotica datorie sa luam iarasi arma in mana ca sa izgonim, impreuna cu ele pe vrajmasul cotropitor din tara si sa aducem linistea populatiei asuprite.

Regele vostru va cheama din nou la lupta ca sa infaptuiti visul nostru de atatea veacuri: Unirea tuturor Romanilor, pentru care in anii 1916-1917 ati luptat cu atata vitejie.

Sufletele celor cazuti pe campul de onoare va binecuvanteaza pentru aceasta ultima sfortare: privirile credinciosilor nostri aliati sunt indreptate cu dragoste si incredere spre tara noastra si fiii ei. Camarazii vostri de arme… cari vin in ajutorul nostru, cunosc vitejia voastra de la Oituz, Marasesti si Marasti, aratati-le ca timpul de asteptare n-a putut sa slabeasca bratul ostasului roman. Fratii nostri din Bucovina si din Ardeal va cheama pentru ultima aceasta lupta, ca prin avantul vostru sa le aduceti eliberarea de jugul strain.

Biruinta e a noastra si viitorul va asigura intregului neam romanesc viata pasnica si fericita.

Inainte deci cu vitejia stramoseasca!

Dumnezeu este cu noi!

Ferdinand

(Dr. Ioan Suciu, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, Bucuresti, Biblioteca Astra, 1943, p.31-32)
preluat de pe: istoriiregasite.wordpress.com

 

10 noiembrie 1918 - Declarația de independență a Poloniei fata de Rusia, Austro – Ungaria si Germania.

 

10 noiembrie 1919 - S-a născut Mihail Kalașnikov, general rus, proiectant de arme de foc (d. 2013).

General-locotenent Mihail Timofeevici Kalașnikov (n. 10 noiembrie 1919, Kuria, Gubernia Altai, RSFSR - d. 23 decembrie 2013, la Ijevsk, Udmurtia, Federația Rusă) a fost un proiectant de arme de foc, cel mai cunoscut pentru crearea armelor de asalt AK-47, AKM și AK-74 - foto preluat de pe WWW.npr.org

Mihail Kalașnikov – foto preluat de pe WWW.npr.org

General-locotenent Mihail Timofeevici Kalașnikov (n. 10 noiembrie 1919, Kuria, Gubernia Altai, RSFSR – d. 23 decembrie 2013, la Ijevsk, Udmurtia, Federația Rusă), proiectant de arme de foc, cel mai cunoscut pentru crearea armelor de asalt AK-47, AKM și AK-74. In 1938 a fost inrolat in Armata, in aceasta perioada urmand cursurile unei scoli tehnice, iar in 1941 a fost ranit grav in timpul luptelor purtate pe frontul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Legenda spune ca, aflat pe patul spitalului, a inceput sa lucreze la proiectul unui mecanism care sa numere focurile de arma trase dintr-o arma si ca dupa sase ani de munca, Kalashnikov a creat AK-47 (Automatic Kalashnikov model 1947), arma care a intrat in dotarea Armatei Rosii doi ani mai tarziu. Autoritatile sovietice i-au acordat numeroase onoruri si distinctii, Kalashnikov primind inclusiv titlul de doctor in Stiinte Tehnice.

Realitatea este că înca din anul 1943, inginerul german Hugo Schmeisser îi propunea lui Hitler o armă revoluţionară MP-43 (redenumită ulterior Stg-44) care este aproape identică cu AK-47 ,aparut ulterior. Ce se trece sub tăcere este faptul că Hugo Schmeisser a fost capturat în anul 1945 de Armata Roşie şi transportat la Ijevsk – acolo unde, coincidenţă! lucra şi Mihail Kalaşnikov la proiectarea unei noi arme.

Hugo Schmeisser avea să stea în Uniunea Sovietică până în 1952 şi a murit în 1953, la scurtă vreme după întoarcerea sa în Germania, fără să lase vreo mărturie cu privire la ce a făcut în perioada captivităţii. Mihail Kalaşnikov a recunoscut abia în 2009 că Hugo Schmeisser „a contribuit” la proiectarea AK-47.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

10 noiembrie 1920 - În România s-a înfiinţat Institutul Politehnic din Timişoara.

 

10 noiembrie 1925 - S-a născut Richard Burton, actor britanic (d. 1984)

Richard Burton (n. 10 noiembrie 1925, Pontrhydyfen, Țara Galilor – d. 5 august 1984, Geneva, Elveția) a fost un actor de film britanic, originar din Țara Galilor.(“Noaptea iguanei”, “Cui i-e frică de Virginia Woolf ?”, “Beckett”, “Richard Wagner”).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

10 noiembrie 1927 - S-a născut József Birtalan, compozitor, dirijor si profesor, distins cu Premiul Uniunii Compozitorilor;(1977).

 

10 noiembrie 1927 - S-a născut Nicolae Florei, unul dintre soliştii de marca ai Operei Naţionale Române; (d.25.11.2000).

 

10 noiembrie 1928 - A apărut la București “Kalende”, revistă lunară, literară și științifică . sub conducerea lui Vladimir Streinu, Șerban Cioculescu, Pompiliu Constantinescu. Revista a apărut până în martie 1929.

 

10 noiembrie 1928 - Partidul Naţional-Ţărănesc formează un nou guvern, condus de Iuliu Maniu.

 

10 noiembrie 1928 - Hirohito a urcat pe Tronul Japoniei, devenind al 124-lea împărat al acestei tari.

Hirohito (n. 29 aprilie 1901 — d. 7 ianuarie 1989), de asemenea cunoscut și ca Împăratul Shōwa, cel de-al 124-lea împărat al Japoniei, conducătorul care s-a menținut cel mai mult pe tronul țării sale (62 de ani de domnie) - foto: ro.wikipedia.org

Hirohito - foto: ro.wikipedia.org

Hirohito (n. 29 aprilie 1901 – 7 ianuarie 1989), de asemenea cunoscut și ca Împăratul Shōwa, a fost cel de-al 124-lea împărat al Japoniei, conducătorul care s-a menținut cel mai mult pe tronul țării sale (62 de ani de domnie). In 1946, după înfrîngerea țării sale în cel de-al doilea război mondial, a fost silit să renunțe la dreptul divin. Sub conducerea sa, Japonia și-a câștigat statutul de mare putere asiatică. Shōwa reprezintă totodată și numele erei în care a domnit, ea fiind cea mai mare domnie a unui împărat din Japonia ( 60 de ani).

 

10 noiembrie 1928 - S-a născut compozitorul de film italian Ennio Morricone.

 

10 noiembrie 1928 - Se formează un guvern naţional-ţărănesc, în frunte cu preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc din România, Iuliu Maniu.

 

10 noiembrie 1932 - S-a născut Ștefan Cazimir, istoric literar, eseist român, fondator al “Partidului liber-schimbist”; (“Caragiale–universul comic”, “Tensiunea lirică”).

 

10 noiembrie 1934 - S-a născut Ovidiu Genaru, (pseudonim al lui Ovidiu Bibire), poet, prozator şi dramaturg (“La margine de paradis”, “Elogii”, “Vieţi paralele”).

 

10 noiembrie 1938 - A fost promulgat în Romania un nou cod comercial.

 

10 noiembrie 1938 - Scriitoarea americanca Pearl Buck primeşte Premiul Nobel pentru Literatură.

Pearl Sydenstricker Buck (n. 26 iunie 1892, Hillsboro, Virginia de Vest - d. 6 martie 1973, Danby, Vermont), scriitoare americană, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 1938 -  foto: ro.wikipedia.org

Pearl Sydenstricker Buck  - foto: ro.wikipedia.org

Pearl Sydenstricker Buck (n. 26 iunie 1892, Hillsboro, Virginia de Vest – d. 6 martie 1973, Danby, Vermont), scriitoare americană, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 1938. S-a născut la Hillsboro, în Virginia de Vest, într-o familie de misionari ai austerei biserici prezbiteriene, dar a crescut și s-a maturizat în China, unde a petrecut mai bine de patruzeci de ani. Motivatia juriului Premiului Nobel: “pentru descrierile și dense și autentic epice ale vieții tărănimii chineze, precum și pentru capodoperele ei în domeniul biografiei”.

 

10 noiembrie 1938 - A încetat din viaţă Mustafa Kemal Atatürk, om politic, fondatorul și primul președinte (1923–1938) al Republicii Turcia, considerat parintele Turciei moderne; (n. 12 martie 1876, in Salonic, astazi in Grecia).

Mustafa Kemal Atatürk (n. 12 martie 1881 la Selânik, Imperiul Otoman, azi Salonic, în Grecia - d. 10 noiembrie 1938 , Istanbul), militar și politician turc, născut în Macedonia, fondatorul și primul președinte al Republicii Turcia, fiul lui Ali Riza (Efendi) și Zübeyde (Hanim) foto: ro.wikipedia.org

Mustafa Kemal Atatürk 
foto: ro.wikipedia.org

Mustafa Kemal Atatürk (n. 12 martie 1881 la Selânik, Imperiul Otoman, azi Salonic, în Grecia – d. 10 noiembrie 1938 , Istanbul), militar și politician turc, născut în Macedonia, fondatorul și primul președinte al Republicii Turcia, fiul lui Ali Riza (Efendi) și Zübeyde (Hanim).

 

10 noiembrie 1939 - S-a născut Russell Means, actor american de origine amerindiană.

 

10 noiembrie 1940 - Romania a fost lovită de un cutremur catastrofal cu epicentrul in Vrancea.

Numărul victimelor a fost estimat la 1000 de morți și 4000 de răniți, majoritatea în Moldova. A fost un cutremur cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter si s-a produs la ora 3:39. Cutremurul s-a simțit și în Bucuresti, unde au existat circa 300 de morți, majoritatea la prăbușirea blocului Carlton, structură cu 12 etaje din beton armat, foarte modernă la acea vreme. Multe alte blocuri din București au fost considerabil deteriorate.

După cutremur Asociația Generală a Inginerilor din România a întreprins un studiu detaliat al efectului cutremurului asupra clădirilor din beton armat. Principala concluzie a fost că normele pentru calculul clădirilor din beton armat, practic copiate după cele germane, nu prevedeau calculul la eforturi seismice, Germania nefiind situată într-o zonă de risc seismic. Dupa cutremur au fost elaborate noi norme care au fost aplicate la toate clădirile construite în perioada postbelică.

 

10 noiembrie 1945 - S-a născut poetul roman George Ţărnea; (m. 2 mai 2003).

George Ţărnea - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

George Ţărnea – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

10 noiembrie 1951 - A fost efectuată prima convorbire telefonică la distanță, fără să fie nevoie de asistența unui operator.

 

10 noiembrie 1970 - Marele Zid Chinezesc a devenit obiectiv turistic.

Marele Zid Chinezesc este o construcție strategică de mii de kilometri lungime, cu rol de apărare. Zidul a fost construit cu scopul de apărare a graniței imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Este o construcție gigantică considerată după volum ca cea mai mare de pe glob, cu o lungime de 21.196,18 km.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

10 noiembrie 1975 - Adunarea Generală a ONU a aprobat o rezoluţie echivala sionismul cu rasismul.

 

10 noiembrie 1977 - S-a născut actriţa si cantareaţa americană Brittany Murphy; (d. 20.12.2009).

10-13 noiembrie 1980 – A început vizita lui Nicolae Ceaușescu în Danemarca.

 

10 noiembrie 1982 - A încetat din viata Leonid Brejnev, politician rus și conducător al Uniunii Sovietice (n. 1906)

Leonid Ilici Brejnev (n. 19 decembrie 1906 - d. 10 noiembrie 1982) a fost conducătorul efectiv al Uniunii Sovietice din 1964 până în 1982, în calitate de Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice şi în perioadele 1960 - 1964 şi 1977 - 1982, preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem (şef al statului). Ca şef al statului, a promovat o politică rigidă, ceea ce a dus la o politică de stagnare a vieţii economice şi sociale. A fost urmat la preşedinţie de Iuri Andropov - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Leonid Brejnev – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Leonid Ilici Brejnev (n. 19 decembrie 1906 – d. 10 noiembrie 1982) a fost conducătorul efectiv al Uniunii Sovietice din 1964 până în 1982, în calitate de Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice şi în perioadele 1960 – 1964 şi 1977 – 1982, preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem (şef al statului). Ca şef al statului, a promovat o politică rigidă, ceea ce a dus la o politică de stagnare a vieţii economice şi sociale. A fost urmat la preşedinţie de Iuri Andropov.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

10 noiembrie 1989 - Populația a început demolarea Zidului Berlinului.

Zidul Berlinului - foto: stiri.tvr.ro

Zidul Berlinului – foto: stiri.tvr.ro

Crearea Zidului Berlinului a fost un dezastru propagandistic pentru Germania Răsăriteană și pentru sistemul comunist in general. Zidul a reprezentat un simbol al tiraniei comuniste. În momentul când a fost dat publicității, la 9 noiembrie 1989, un decret al oficialităților est-germane care permitea trecerea liberă a frontierei, mase uriașe de est-berlinezi, au traversat prin toate punctele de trecere, unindu-se, într-o atmosferă sărbătorească, cu mulțimea din Berlinul Occidental. După câteva săptămâni, Zidul a fost, în cele din urmă, distrus în totalitate, căderea acestei bariere fiind primul pas către reunificarea Germaniei, care a fost încheiată, în mod oficial, pe 3 octombrie 1990.

 

10 noiembrie 1989 - Dupa 35 de ani de comunism, seful Partidului Comunist din Bulgaria, Todor Jivkov, a fost înlăturat de la putere.

Todor Jivkov Hristov (bulgară Toдор Xpиcтoв Живков, n. 7 septembrie 1911 - d. 5 august 1998) a fost un politician comunist și lider al Republicii Populare Bulgaria de la 4 martie 1954 până la 10 noiembrie 1989 - foto: ro.wikipedia.org

Todor Jivkov Hristov- foto: ro.wikipedia.org

Todor Jivkov Hristov (n. 7 septembrie 1911 – d. 5 august 1998) a fost un politician comunist și lider al Republicii Populare Bulgaria de la 4 martie 1954 până la 10 noiembrie 1989. A fost înlocuit cu Petăr Mladenov, fost ministru de externe. Acesta a luat decizia de a schimba numele acestei formatiuni politice in Partidul Socialist din Bulgaria.

Pe 10 noiembrie 1989, ca urmare a loviturii de stat fără vărsare de sânge în Bulgaria, Jivkov a fost demis. Lovitura de stat a fost organizată atât de gorbacioviștii din cadrul Partidului Comunist Bulgar, cât și de opoziția anticomunistă. Partidul Comunist a fost redenumit Partidul Socialist Bulgar, iar un an mai târziu a câștigat alegerile parlamentare.

În 1990, el a fost urmărit penal și arestat la domiciliu. În 1996 acesta a fost eliberat de către Curtea Supremă. A murit în vara anului 1998 de pneumonie. Decesul s-a produs ca urmare a unei come cerebrale, provocată de o bronho-pneumonie bilaterală.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

10 noiembrie 1994 - A murit popularul artist de circ Iosefini.

Aurel Iozif (n. 1916 – d. 10 noiembrie 1994), având nume de scenă Iozefini, a fost un iluzionist român. A fost timp de două decenii director al Circului de Stat din București - foto: psihoshop.ro

Aurel Iozif - foto: psihoshop.ro

Aurel Iozif (n. 1916 – d. 10 noiembrie 1994), având nume de scenă Iozefini, a fost un iluzionist român. A fost timp de două decenii director al Circului de Stat din București. A lucrat la Circul de Stat chiar de la înființare și până în 1993. A jucat în filme, a scris scenarii, șapte cărți. A scris cartea autobiografică „Memoriile unui scamator”. A fost considerat cel mai mare iluzionist din România. Când avea 13 ani, a fugit de acasă și s-a lipit de un circ. A învățat de la un mare magician, Mery King, un american. A început cu spectacole prin sate, pe la casele de cultură, apoi a venit în București.

 

10 noiembrie 1995 - A decedat Vasile Mârza, medic, histolog și biolog român, membru al Academiei Române și fost Ministru al Sănătății (n. 1902).

 

10 noiembrie 1995 - În Nigeria, dramaturgul și activistul de mediu Ken Saro-Wiwa, împreună cu alte opt persoane de la Mișcarea pentru supraviețuirea poporului Ogoni (Mosop), este spânzurat de către forțele guvernamentale.

Kenule Beeson "Ken" Saro-Wiwa (10 October 1941 – 10 November 1995) - foto: en.wikipedia.org

Kenule Beeson “Ken” Saro-Wiwa (10 October 1941 – 10 November 1995) – foto: en.wikipedia.org

 

10 noiembrie 1999 - A murit Romulus Vulcănescu

Romulus Vulcănescu (n. 23 februarie 1912, București – d. 10 noiembrie 1999, București), scriitor și etnolog, fiul Anei Vulcănescu (născută Ionescu) și al lui Horia Vulcănescu. A fost membru de onoare (1993) al Academiei Române - foto: cleopatra-lorintiu.net

Romulus Vulcănescu - foto: cleopatra-lorintiu.net

Romulus Vulcănescu (n. 23 februarie 1912, București – d. 10 noiembrie 1999, București), scriitor și etnolog, fiul Anei Vulcănescu (născută Ionescu) și al lui Horia Vulcănescu. A fost membru de onoare (1993) al Academiei Române. Pulbere mitologică (fragment din cartea de interviuri “O lumină suplimentară” ) Ultimul interviu acordat de acad. Romulus Vulcănescu

 

10 noiembrie 2000 - A încetat din viaţă fostul premier francez Jacques Chaban-Delmas. Chaban-Delmas a fost redactor la cotidianul “L’intransigent” la începutul anilor ’30. În timpul celui de-al doilea Război Mondial el a intrat în Rezistenţă, devenind cel mai tânăr general al “armatei din umbră”; (n. 7 martie 1915).

 

10 noiembrie 2000 - Republica Federală Iugoslavia a fost admisă oficial în Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), din care fusese suspendată în 1992.

 

10 noiembrie 2001 - A încetat din viaţă scriitorul Ken Kesey, autor al romanului “Zbor deasupra unui cuib de cuci” (1962). Regizorul Milos Forman a ecranizat in anul 1975 romanul, câştigând cinci premii Oscar; (n. 17 septembrie 1935).

 

10 noiembrie 2002 - Cineastul francez Michel Boisrond a încetat din viaţă; (“Une Parisienne”, “Faibles femmes”, “Les amours celebres”, “Les Parisiennes”, “Comment epouser un Premier ministre”, “Dis-moi que tu m’aimes”).

 

10 noiembrie 2006 - S-a înființat la Roma, Partidul Românilor din Italia (Partidul Identitatea Românească).

 

10 noiembrie 2007 - A încetat din viaţă scriitorul şi jurnalistul american Norman Mailer. (n.31 ianuarie 1923).

Norman Mailer (n. 31 ianuarie 1923, Long Branch, New Jersey - d. 10 noiembrie 2007, New York) a fost unul dintre marii scriitori evrei americani contemporani - foto - Norman Mailer (1948): ro.wikipedia.org

Norman Mailer (1948): ro.wikipedia.org

Norman Mailer (n. 31 ianuarie 1923, Long Branch, New Jersey – d. 10 noiembrie 2007, New York) a fost unul dintre marii scriitori evrei americani contemporani. A fost recompensat cu două premii Pulitzer. (“Cei goi şi cei morţi” – 1948, “Parcul de cerbi” – 1955, “Un vis american” – 1965, “De ce ne aflăm in Vietnam?” – 1967, “Bătaia” – 1975)

 

10 noiembrie 2007 - În timpul Summit-ului Ibero-American din Santiago de Chile, regele Juan Carlos I al Spaniei il apostrofeaza pe preşedintele venezuelean Hugo Chávez : “ ¿Por que nu te Callas?”-”De ce nu te [doar] taci din gură?”, dupa ce Chávez l-a întrerupt neprotocolar, in mod repetat, pe prim-ministrul spaniol José Luis Rodríguez Zapatero, in timpul discursului sau.

Ibero-American Summit, 2007: Juan Carlos, Zapatero and Chávez are seated on the right side of the chamber. (Chávez is seated at the table in the bottom-right corner clapping.) – foto: en.wikipedia.org

Monarhul spa­niol i-a spus lui Chavez, de fata cu multi sefi de stat si de gu­vern, sa mai taca din gura, dupa care s-a ridicat nervos si a parasit sala. Dupa un scurt moment de reflectie, Chavez a decis urmatoarea miscare: i-a cerut regelui Juan Carlos sa-si pre­zinte scuze, altfel investitorii spanioli vor avea de suferit. Interventia regelui Spaniei a facut senzaţie, devenind chiar ton de apel pe numeroase telefoane mobile si subiectul unor videoclipuri postate pe YouTube.

 

10 noiembrie 2008 - La peste cinci luni după aterizarea pe Marte, NASA declară misiunea Phoenix încheiată, după ce comunicarea cu modulul s-a pierdut.

Phoenix Mars Lander – foto: ro.wikipedia.org

 

10 noiembrie 2009 - A încetat din viaţă marele actor român de teatru şi film, Gheorghe Dinică; (n. 1 ianuarie 1934, Bucureşti).

Gheorghe Dinică (n. 25 decembrie 1933, dar 1 ianuarie 1934 - în acte oficiale, București - d. 10 noiembrie 2009, București), unul dintre cei mai importanți actori români -  foto: cinemagia.ro

Gheorghe Dinică - foto: cinemagia.ro

Gheorghe Dinică (n. 25 decembrie 1933, dar 1 ianuarie 1934 – în acte oficiale, București – d. 10 noiembrie 2009, București), unul dintre cei mai importanți actori români.

 

10 noiembrie 2010 - A decedat marele regizor italian Dino de Laurentiis (Agostino De Laurentiis) ; (n. 8 august 1919).

Agostino "Dino" De Laurentiis (Italian: [ˈdiːno de lauˈrɛntis] 8 August 1919 – 10 November 2010) was an Italian film producer - foto: en.wikipedia.org

Agostino “Dino” De Laurentiis - foto: en.wikipedia.org

 

10 noiembrie 2019 - Alegeri prezidențiale în România, 2019 primul tur.

Următoarele alegeri prezidențiale în România vor avea loc pe 10 noiembrie 2019. În cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește 50% + 1 din numărul total de alegători din listele permanente, un al doilea tur de scrutin va avea loc pe 24 noiembrie 2019. Președintele Klaus Iohannis, ales în 2014, este eligibil pentru realegere.

27 de persoane și-au anunțat intenția de a candida la alegerile din 2019. Dintre acestea, 17 și-au depus dosarul la Biroul Electoral Central, fiind admise în final 14 candidaturi, un număr similar cu cel de la scrutinul precedent.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

10 noiembrie 2020 - La Ordinea Zilei