Evenimentele Zilei de 26 iulie în Istorie
Defilarea trupelor romane dupa eliberarea Chisinaului (Septembrie 1941)
foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
26 iulie este a 207-a zi a calendarului gregorian și a 208-a zi în anii bisecți.
Sărbătorile Zilei de 26 iulie
(BRU) Sf. Ermolau, episcop, martir, și însoțitorii săi ss. Ermip și Ermocrat († 313); Sf. Paraschiva, martiră († 140)
(BRC) Ss. Ioachim și Ana, părinții sf. Fecioare Maria
România – Ziua Arhivelor Militare
La 26 iulie 1920, în temeiul Ordinului nr. 4 al Marelui Stat Major, a luat naştere Depozitul de Arhivă al Secţiei 6 Istorie din Marele Stat Major. La 26 iulie este marcată anual Ziua Arhivelor Militare. Demersuri incipiente privind depozitarea şi păstrarea documentelor militare s-au evidenţiat încă de la înfiinţarea Armatei Române moderne. În 1867, Depozitul General de Război a fost însărcinat să strângă materiale documentare în vederea scrierii istoriei militare, iar trei ani mai târziu, în 1870, au fost stabilite atribuţiile, pe linie arhivistică, ale compartimentelor specializate din cadrul unităţilor operative şi structurilor administrative, potrivit “Calendarului Tradiţiilor Militare” (2010).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Cuba – Sărbătoare națională
Liberia – Sărbătoare națională, Proclamarea independenței (1847)
Maldive – Sărbătoare națională. Proclamarea independenței (1965)
Astăzi în istorie pentru 26 iulie
Evenimentele Zilei de 26 iulie în Istorie:
- 26 iulie 811 – Bătălia de la Pliska;
- 26 iulie 1469 – Bătălia de la Edgecote Moor;
- 26 iulie 1476 – Bătălia de la Valea Albă (Războieni);
- 26 iulie 1830 — A izbucnit Revoluția Franceză de la 1830 (26 – 29 iulie 1830)
- 26 iulie 1917 (S.V.) - A început Bătălia de la Oituz (26 iulie/8 august – 9/22 august 1917)
- 26 iulie 1941 – S-a încheiat campania militară pentru eliberarea nordului Bucovinei și Basarabiei;
- 26 iulie 1953 – A început Revoluția Cubaneză (26 iulie 1953 – 1 ianuarie 1959).
26 iulie 811 - Bătălia de la Pliska – Împaratul bizantin Nichifor I (Nikeforos Genikos) este ucis, iar moștenitorul sau Staurakios este grav rănit, de bulgarii condusi de hanul Krum, dupa ce bizantinii au jefuit și ars capitala bulgarilor, Pliska. Bătălia finală a avut loc la 26 iulie 811, cel mai probabil in tracatoarea Varbitsa. Acolo, bulgarii au folosit tactici de ambuscadă și au surprins noaptea forțele bizantine, anihilându-le astfel aproape toată armata. După bătălie, hanul Krum a confectionat din craniul imparatului Nichifor I o cupa din argint, pe care a folosit-o ca pocal de băut in ospete.
26 iulie 1309 - Henric al VII- lea este recunoscut ca rege de Papa Clement al V- lea.
Henric al VII-lea de Luxemburg
Henric al VII – lea (germană: Heinrich, n. cca 1275 – d.24 august 1313), a fost rege al Germaniei (sau Rex Romanorum) din 1308 și imparat al Sfântul Imperiu Romano- German de la 1312. El a fost primul imparat apartinand Casei de Luxemburg. În timpul scurtei sale domnii, a fost implicat in luptele partizane dintre partida Guelfilor și cea a Ghibellinilor in Italia.
26 iulie 1324 - Basarab I, voievodul Tarii Romanesti (1310-1352), este numit intr-un act emis de Cancelaria maghiara, „Bazarab, woyvodam nostrum Transalpinum” („voievodul nostru transalpin”).
Basarab I (numit în documentele medievale de asemenea Ivanco Basarab, Bassaraba și Bazarad), supranumit în epoca modernă Basarab Întemeietorul, este considerat fondatorul Țării Românești. A domnit între anii ~1310 – 1352. A fost fiul lui Tihomir sau Thocomerius, potrivit unui document oficial emis în 1332 de regele Ungariei Carol Robert d’Anjou care, după Bătălia de la Posada din noiembrie 1330, îl răsplătea pe comitele Laurentius din Zarand pentru vitejia sa din acea bătălie.
Textul respectivei diplome conține mențiunea „Basarab, filium Thocomerii, scismaticum, infidelis Olahus Nostris” („pe Basarab, fiul lui Thocomerius…”). O traducere mai completă oferă Cornel Bîrsan, în Istorie Furată. Cronica Românească de Istorie Veche: „Basarab era fiul lui Tatomir (Thocomeri), de religie ortodox (schismatic), infidel, dar Olah (Român)”
Basarab a acceptat suzeranitatea regelui Ungariei, fiind recunoscut stapanitor efectiv al Banatului de Severin. În același document este menționată reușita misiunii primite de omul de încredere al regelui, comitele Martin Bogár, care fusese trimis în repetate rânduri pe lângă Basarab, dar fără succes. Regele accepta existența politică a noului voievodat în schimbul recunoașterii suzeranității sale.
Cu toate acestea, un an mai târziu, Basarab se pare că a rupt relațiile sale cu Ungaria, refuzând plata tributului de vasal. Aceasta a cauzat tensionarea bruscă a relațiilor bilaterale. Un document emis de rege la 18 iunie 1325 îl numește pe voievodul muntean „Basarab transalpinul, necredincios coroanei maghiare” și relatează cum Ștefan, fiul comitelui cuman Parabuh l-a înjosit pe regele ungar, proslăvindu-l în schimb pe Basarab.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
26 iulie 1401 - Iosif Musat a fost recunoscut de Patriarhia Constantinopolului mitropolit al Moldovei , iar scaunul mitropolitan a fost mutat din 1401 de la Radauti, la Suceava.
26 iulie 1469 - Războiul celor Două Roze – În Bătălia de la Edgecote Moor forțele conduse de Richard Neville, conte de Warwick se opun celor conduse de Eduard al IV-lea al Angliei.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
26 iulie 1471 - A murit papa Paul al II-lea (Pietro Barbo) ; (n. 23 februarie 1417).
Papa Paul al II-lea a fost un papă al Romei, care s-a născut pe 23 februarie 1417 la Veneția și care a murit la Roma în data de 26 iulie 1471. Numele lui burghez era Pietro Barbo. Inițial ar fi preferat numele de Formosus al II-lea, însă cardinalii l-au convins să renunțe la un astfel de nume. Nici a două alegere (Marcus al II-lea) n-a fost potrivită (numele apostolilor de obicei nu sunt folosite ca nume de papi).
Pietro Barbo a acceptat – în sfârșit, să poarte numele de „Paul al II-lea”, considerand ca Sf.Paul (Sf.Pavel) nu era nici unul din cei doisprezece apostoli, nici unul din cei patru evangheliști. A luat o poziție ostilă față de Academia Romană. Din punctul de vedere al prezentului era un fel de „anti-umanist”: nici nu stăpânea limba latină. A introdus bareta cardinalilor și a stabilit în 1470 să aibă loc un an jubiliar o dată la 25 de ani.
26 iulie 1476 - A avut loc Bătălia de la Valea Albă (Razboieni), un eveniment important din istoria medievală a Moldovei.
Bătălia de la Valea Albă a fost un eveniment important din istoria medievală a Moldovei. Bătălia a avut loc lângă Războieni sau Valea Albă (județul Neamț), la data de 26 iulie 1476, între o mică armată moldovenească sub comanda lui Ștefan cel Mare și armata invadatoare a Imperiului Otoman, condusă de însuși sultanul Mehmed al II-lea. Turcilor li se alăturase și o oaste a voievodului Țării Românești, Basarab al III-lea cel Bătrân Laiotă.
Bătălia s-a purtat între oastea moldovenească sub comanda lui Ștefan cel Mare și armata invadatoare a Imperiului Otoman, condusă de însuși sultanul Mehmed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. Oastea Mica a lui Ștefan cel Mare, denumită așa pentru că era compusă din osteni recrutati de pe moșiile boierilor și dintre târgoveți, era o oaste preponderent călare și relativ bine înarmată, care avea un efectiv de 12-15.000 de oameni.
Fiind inferioara numeric turcilor a pierdut batalia, dar a pricinuit otomanilor mari pierderi, impiedicandu-i sa exploateze victoria. Moldovenii au fost nevoiti să se retraga in garnizoanele de la Cetatea Neamțului, Cetatea Sucevei și Cetatea Hotinului. Mahomed Cuceritorul, avand o armata care suferise pierderi insemnate,cu liniile de aprovizionare intinse de la Dunare pana la Cetatea Neamtului, va fi silit sa se retraga din fata Oastei Mari a romanilor moldoveni , care se reunise in nordul Moldovei. Oastea Mare avea in compunere, pe lângă Oastea Mică și cetele de răzeși, care nu erau la fel de bine înarmați, dar care putea ajunge pana la 40 – 50.000 de luptatori.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
26 iulie 1533 - Francisco Pizarro îl execută pe Atahuallpa, al treisprezecelea și ultimul împărat al incașilor.
26 iulie 1605 - A decedat la Manila, in Filipine, Miguel de Benavides y Añoza (n. cca. 1552), cleric spaniol și sinolog, al treilea arhiepiscop catolic de Manila. Anterior, el a servit ca primul episcop al diecezei de Nueva Segovia și a fost fondatorul de la Universitatii din Santo Tomas din orașul Manila.
26 iulie 1721 - S-a nascut baronul Samuel Brukenthal, guvernatorul austriac al Transilvaniei, colecţionar de artă (d. 1803). Palatul lui din Sibiu, azi Muzeul “Brukenthal”, adaposteste colectia sa de arta; (d. 9.04.1803).
26 iulie 1741 - A fost descoperita Peninsula Alaska, când exploratorul Vitus Behring a condus o expediție a marinei ruse la bordul navei Sf. Petru. Echipajul s-a întors în Rusia cu blănuri de vidră, blănuri care au fost considerate a fi cele mai bune din lume. Rușii nu au colonizat complet Alaska, teritoriul nefiind foarte profitabil. SUA, a negociat achiziția acestei colonii de la Imperiul Rus în 1867, pentru suma de 7,2 milioane de dolari. Alaska a fost guvernată de armată mulți ani, și a fost neoficial, teritoriu al Statelor Unite după 1884, primind oficial acest statut în 1912. La 3 ianuarie 1959, a devenit oficial unul dintre statele SUA.
26 iulie 1830 - A izbucnit Revoluția Franceză de la 1830 (26 – 29 iulie 1830), care s-a soldat cu înlocuirea casei de Bourbon restaurate cu Monarhia din Iulie.
Revoluția franceză de la 1830, cunoscută și sub numele de Revoluția din iulie (în franceză Révolution de Juillet), A doua revoluție franceză, sau Cele trei zile glorioase (în franceză Trois Glorieuses), a dus la răsturnarea regelui Carol al X-lea, monarhul francez din Casa de Bourbon și întronarea vărului său Ludovic-Filip de Orléans (cel care, după 18 ani pe tronul Franței, avea să fie răsturnat în 1848). Această revoluție a marcat trecerea de la o monarhie constituțională, cea a dinastiei restaurate a Bourbonilor, la alta, Monarhia din iulie, tranziția puterii de la Casa de Bourbon la filiala sa cadetă, Casa de Orléans și înlocuirea principiului dreptului ereditar cu suveranitatea populară. Susținătorii Casei de Bourbon au fost numiți ulterior „legitimiști”, iar susținătorii lui Ludovic-Filip „orléaniști”.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
26 iulie 1847 - Liberia isi declara independenta. Istoria Liberiei ca entitate politică de sine stătătoare, începe cu sosirea negrilor americani care vor fi cunoscuți ca americano-liberieni. Sub egida „Societății Colonizatoare Americane”, ei au pus bazele unei colonii în vestul Africii în 1822. Totuși, identitatea majorității liberienilor de astăzi își are rădăcinile în diverse grupuri indigene de pe actualul teritoriu al acestei tari, care are in prezent o suprafata de 111.370 km2 si o populatie de 4.129.000 locuitori. La 26 iulie 1847, americano-liberienii își declară independența într-un stat numit „Republica Liberia”.
26 iulie 1856 - S-a născut George Bernard Shaw, dramaturg şi eseist englez, laureat al Premiului Nobel pe anul 1925 (“Pygmalion”, “Sfânta Ioana”, “Candida”); (d.02.11.1950).
George Bernard Shaw (n. 26 iulie 1856, Dublin – d. 2 noiembrie 1950, Ayot Saint Lawrence) a fost un scriitor irlandez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1925, considerat de unii critici ca unul din cei mai importanți dramaturgi de limbă engleză de la William Shakespeare. Shaw s-a făcut cunoscut atât ca autor de piese de teatru, cât și în calitate de critic de artă și publicist politic.
Motivația Juriului Nobel
“pentru opera sa care este marcată de idealism și umanitate, pentru satira sa stimulatoare plină de multe ori de o singulară frumusețe poetică “
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
26 iulie 1863 - A murit Sam Houston, om politic și general american (n. 1793)
Samuel Houston, cunoscut sub numele de Sam Houston (n. 2 martie 1793 – d. 26 iulie 1863), a fost un om politic şi ofiţer american din secolul al XIX-lea. S-a născut la Timber Ridge în valea Shenandoah din Virginia, fiind de origine scoţian-irlandeză. Houston a devenit o personalitate de referinţă în istoria Texasului, fiind ales de două ori în funcţia de preşedinte al Republicii Texas, fiind senator al SUA din partea Texasului după aderarea sa la Statele Unite, şi, în cele din urmă, guvernator al statului Texas.
El a refuzat să depună jurământ de loialitate Confederaţie atunci când Texasul s-a separat de SUA în perioada Războiului Civil, şi a demisionat din funcţia de guvernator. Pentru a evita vărsarea de sânge, a refuzat oferta de a conduce o armată a Uniunii. El s-a retras la Huntsville, Texas, unde a murit înainte de sfârşitul războiului.
În tinereţe, a emigrat în Tennessee din Virginia, a petrecut o perioadă în compania indienilor Cherokee (care l-au adoptat ca cetăţean şi din rândul căruia şi-a găsit soţie), a servit în armată în Războiul din 1812, şi a participat la viaţa politică din Tennessee. Houston este singura persoană din istoria SUA care a fost guvernator a două state diferite (deşi şi alţii au servit drept guvernatori ai mai multor teritorii diferite). O ceartă cu un congressman american, urmată de un proces intens mediatizat a dus la emigrarea sa în 1832 în Texasul Mexican. Acolo, a devenit rapid lider al Revoluţiei Texane. El a susţinut unirea Texasului cu Statele Unite. Oraşul Houston a fost botezat după el.
26 iulie 1867 - A murit Otto, rege al Greciei (n. 1815)
Otto Friedrich Ludwig von Wittelsbach, cunoscut ca Otto al Greciei, (n. 1 iunie 1815, Salzburg – d. 26 iulie 1867, Bamberg) a fost primul rege al Greciei moderne. A domnit între 1832-1862.
26 iulie 1872 - S-a născut Scarlat Demetrescu, scriitor şi unul din marii spiritualişti români; (d. 1945). A fost profesor de științe naturale și geografie la Liceele Sf. Sava și Gheorghe Lazăr. Simultan a avut o intensă activitate de profesor și publicist si a fost subdirector la Senat, geolog la Institutul Geografic al României și a condus revista spiritistă „B. P. Hașdeu”.
26 iulie 1875 - S–a născut renumitul medic, psiholog și psihiatru elvețian, Carl Gustav Jung, fondatorul psihologiei analitice; („Simboluri ale transformării”, „În lumea arhetipurilor”, „Copilul divin”); (m. 6 iunie 1961).
Carl Gustav Jung (n. 26 iulie 1875, Keswil, cantonul Thurgau, Elveția – d. 6 iunie 1961, Küsnacht, Elveția) a fost medic, psiholog și psihiatru elvețian, fondatorul psihologiei analitice. A făcut studii de medicină generală și psihiatrie la Basel, a fost profesor la Facultatea de Medicină din Zürich și medic-șef la clinica psihiatrică universitară Burgholzli. Este cu precădere interesat de psihoterapia clinică și, concomitent, de cercetarea experimentală și teoretică. Între 1907 și 1912 colaborează intens cu Freud, acesta având o influență decisivă asupra lui Jung.
Este atras in special de cercetările acestuia legate de isterie și de vise. Ruptura cu Freud este marcată de apariția lucrării Wandlungen und Symbole der Libido (1912), în care Jung încearcă o lărgire a orizontului de interpretare freudian și o implicită critică a acestuia. Această ruptură îl va duce la elaborarea unui sistem propriu de interpretare psihanalitică, axat pe reintroducerea culturii ca dimensiune fundamentală a omului și pe un ansamblu de concepte noi, deduse din experiența clinică.
Între 1921 și 1938 întreprinde călătorii de studii în Africa de nord, în lumea arabă, la indienii pueblo din Arizona și India.
În 1935 este ales președinte al „Societății elvețiene pentru psihologie și domeniile conexe“. În 1944 se creează la Basel catedra de „psihologie medicală“ al cărei titular este Jung. În 1948, la Zūrich, se înființează institutul Carl Gustav Jung, iar in 1958 „Societatea internațională de psihologie analitică“, având drept temă teoriile jungiene. Își petrece ultimii ani de viață la Bollingen, lângă Zūrich, unde își redactează memoriile. La câteva luni după moartea lui apare Erinnerungen, Träume, Gedanken (Amintiri, vise, reflecții) consemnate și editate de Aniela Jaffe.
26 iulie 1882 - Parsifal, operă în trei acte de Richard Wagner , a avut premiera la Bayreuth.
Opera este bazată pe poemul epic din secolul al XIII-lea Parzival de Wolfram von Eschenbach, care povestește despre cavalerul arthurian Parzival (Percival) și căutarea de către el a Sfântului Graal, precum și pe Perceval, povestea Graalului de Chrétien de Troyes.
Wagner a conceput opera în aprilie 1857, dar a terminat-o abia 25 de ani mai târziu. Parsifal este ultima operă compusă de Wagner, lucrare pentru care s-a folosit în mod special de particularitățile acustice ale sălii de spectacole a clădirii Festspielhaus din Bayreuth. Parsifal a fost interpretată pentru prima oară la al doilea Festival de la Bayreuth în 1882. Festivalul a păstrat monopolul exclusiv asupra interpretării operei Parsifal până în 1903, când opera a fost interpretată la Metropolitan Opera din New York.
Wagner a evitat să spună despre Parsifal că este o operă, preferând termenul „ein Bühnenweihfestspiel” – „O piesă de festival pentru sfințirea scenei”. La Bayreuth a apărut o tradiție ca după primul act al operei să nu se aplaude. Scrierea Parsifal în loc de Parzival (cum scria chiar Wagner până în 1877) se bazează pe o etimologie eronată a numelui Percival ca având dintr-o presupusă origine arabă, Fal Parsi cu sensul de „nebun curat”.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
26 iulie 1885 - S-a născut scriitorul francez André Maurois; (“Instinctul fericirii”, “Istoria Angliei”, “Prometeu sau viata lui Balzac”); (d. 9.10.1967).
André Maurois (nume real: Émile Salomon Wilhelm Herzog, n. 26 iulie 1885, Elbeuf, Seine-Maritime – d. 9 octombrie 1967, Neuilly-sur-Seine) a fost un scriitor, eseist și istoric francez. A devenit cunoscut și datorită biografiilor făcute unor personalitați ca: Honoré de Balzac, Percy Bysshe Shelley, Frédéric Chopin, sau Benjamin Franklin.
26 iulie 1887 - L. L. Zamenhof editează prima carte despre limba planificată Esperanto, în limba rusă.
26 iulie 1891 - Franta anexeaza Tahiti, o insula situata in Oceanul Pacific care face parte din Polinezia Franceza cu o suprafata de 1042 km2 si o populatie de 184000 locuitori in prezent.
26 iulie 1894 - S-a născut Aldous Huxley, scriitor englez , reprezentant marcant al literaturii britanice contemporane, stabilit, în 1937, în SUA; a inovat formula romanului prin introducerea tehnicii contrapunctice (romanele “Punct contrapunct”, ”Galben de crom”, “Neînfricata lume nouă”); (d.22.11.1963).
26 iulie 1894 - S-a născut Egizio Massini, dirijor român de origine italiană; (d. 1966).
26 iulie 1908 - Procurorul general al Statelor Unite a înființat organizația care a stat la baza FBI- ului din ziua de astăzi. Biroul Federal de Investigații, în engleză Federal Bureau of Investigation (FBI) ,este o agenție federală de investigații a crimelor și mâna dreaptă a Departamentului de Justiție american.
26 iulie 1914 - Serbia si Bulgaria rup relațiile diplomatice.
26 iulie 1916 - A decedat Nicolae Teclu, chimist, membru al Academiei Romane ; (n. 25.10.1839). A inventat becul de laborator cu reglare a curentului de aer si gaz, care-i poarta numele.
26 iulie 1917 (S.V.) - A început Bătălia de la Oituz (26 iulie/8 august – 9/22 august 1917) – Parte a Campaniei românești din Primul Război Mondial.
A Treia Bătălie de la Oituz a fost o confruntare militară complexă desfășurată între armata română sprijinită de trupele Republicii Ruse, împotriva trupelor germane și austro-ungare, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial. Bătălia – purtată în perioada 26 iulie/8 august – 9/22 august 1917 s-a desfășurat pe axele principale ale văilor Slănicului, Oituzului și Cașinului din județul Bacău și a avut ca scop strategic – de partea Puterilor Centrale pătrunderea în valea Trotușului spre Onești și apoi spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu armatele amice aflate în ofensivă la Mărășești, iar de partea României pe acela de apărare și de menținere a liniei frontului. Succesul strategic a fost de partea Armatei Române, chiar în contextul unei înaintări reale pe teren – de mică amploare – a inamicului.
26 iulie 1924 - În Romania a fost adoptata Legea pentru învatamântul primar al statului român; aceasta prevedea între altele, obligativitatea si gratuitatea invatamantului.
26 iulie 1925 - A murit Gottlob Frege, matematician și logician german (n. 1848)
Friedrich Ludwig Gottlob Frege (8 noiembrie 1848, Wismar, Mecklenburg-Schwerin – 26 iulie 1925, Bad Kleinen, Mecklenburg-Schwerin) a fost un matematician, filozof şi logician german. Este unul dintre fondatorii logicii moderne, pe care a aplicat-o la fundamentarea matematicii. Sistemul logic pe care l-a creat, împreună cu Bertrand Russel, a stat la baza filozofiei analitice, cu componenta sa principală, filozofia limbajului. Cu toate că a fost în general ignorat de comunitatea intelectuală la momentul publicării lucrărilor sale, Giuseppe Peano (1858–1932) şi mai apoi Bertrand Russell (1872–1970) au readus lucrările în atenţia noilor generaţii de filosofi şi logicieni.
26 iulie 1928 - S-a născut Stanley Kubrick, regizor american de film, autorul unor filme de referinţă din creaţia cinematografică a secolului XX (filmografie: „Spartacus”, „Portocala mecanică”, „Lolita”); (d.07.3.1999) .
26 iulie 1928 - S-a născut Constantin Corduneanu, matematician român, stabilit în SUA din anul 1978.
26 iulie 1936 - A încetat din viaţă Alexandru Vianu, eseist, traducator si publicist român, fratele mai mic al criticului Tudor Vianu (“Libertate şi cultură”); (n. 21 iunie 1903).
26 iulie 1937 - In satul Colonița, județul Lăpușna, România (azi Republica Moldova) s-a născut Gheorghe Ghimpu (d. 13 noiembrie 2000, Chișinău, Republica Moldova), revoluţionar, profesor și fondatorul mișcării de eliberare naționale românești din R.S.S. Moldovenească, ulterior Republica Moldova.
Gheorghe Ghimpu (n. 26 iulie 1937, Colonița, Lăpușna, Regatul României — d. 13 noiembrie 2000, Chișinău, Republica Moldova) a fost un politician din Republica Moldova, fondator al Mișcării de Eliberare Națională, membrul al Comitetului Executiv al Frontului Popular din Moldova, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova ales în mod democratic (1990).
A fost deținut politic în perioada sovietică pentru convingerile sale și participarea la fondarea Frontului Național-Patriotic din Basarabia și Nordul Bucovinei (1972). Gheorghe Ghimpu și–a trăit clipa de fericire la 27 aprilie 1990, fiind primul care a dat jos drapelul sovietic și a arborat tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente Președinția Republicii Moldova
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
26 iulie 1939 - S-a născut poetul roman Cezar Baltag; (“Madona din dud”, “Sah orb”); (d. 27.05.1997).
26 iulie 1940 - La Salzburg/Austria a avut loc o întrevedere între Ion Gigurtu (prim-ministru) şi Mihail Manoilescu (ministru de externe), pe de o parte, şi Adolf Hitler şi Joachim von Ribbentrop, de cealaltă parte; Guvernului român i s-a recomandat să răspundă revendicărilor Ungariei horthyste prin propuneri şi negocieri directe.
26 iulie 1940 - S-a născut Monica Ghiuță, actriță de teatru și film română (d. 2019)
Monica Ghiuță (n. 26 iulie 1940, Câmpulung Moldovenesc, România – d. 28 iulie 2019, București, România) a fost o actriță română de teatru și film.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro
26 iulie 1941 - A fost cucerită Cetatea Albă. S-a încheiat campania militară purtată de Armata Română, alături de cea germană, pentru eliberarea nordului Bucovinei şi Basarabiei.
26 iulie 1941 - A murit Henri Lebesgue, matematician francez (n. 1875)
Henri Léon Lebesgue (n. 28 iunie 1875, Beauvais, Franța – d. 26 iulie 1941, Paris, Franța) a fost un matematician francez, cunoscut pentru teoria integrării. Teoria lui Lebesgue privind integrarea a fost inițial publicată în disertația sa Intégrale, longueur, aire (“Integrală, lungime, arie“), La Universitatea din Nancy în 1902.
26 iulie 1941 - A murit Benjamin Whorf, lingvist american (n. 1897) Benjamin Lee Whorf (n. 24 aprilie 1897 în Winthrop, Massachusetts, SUA – d. 26 iulie 1941 în Wethersfield, Connecticut, a fost un lingvist și antropolog american care s-a remarcat mai ales prin ipoteza Sapir-Whorf. Din 1919 și până la moartea sa, a lucrat într-o companie de asigurări; profesia lui era cea de chimist, iar preocupările lui academice făceau parte din timpul liber.
26 iulie 1942 - S-a născut Ovidiu Schumacher, actor român.
Ovidiu Schumacher (n. 26 iulie 1942, Moreni, România) este un actor român de teatru și film. După ce, în România, a jucat ani de zile la Teatrul Bulandra din București, a emigrat în anii ’90 în Germania. În prezent, Ovidiu Schumacher este profesor de actorie la Institutul de Artă Teatrală Athanor (Athanor Akademie) din Passau, în apropiere de München (Germania), condus de regizorul David Esrig. Este tatăl actriței Anna Schumacher.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
26 iulie 1943 - S-a născut Mick Jagger, vocalist, chitarist, compozitor şi actor britanic (The Rolling Stones). Sir Michael Philip “Mick” Jagger (n. 26 iulie 1943 la Dartford) este un interpret rock, actor, compozitor, producător și om de afaceri britanic. El este cunoscut mai ales în calitatea sa de vocalist al formației rock ‘n’ roll The Rolling Stones.
26 iulie 1944 - Prima rachetă germană V2 lovește Anglia.
26 iulie 1945 - Al doilea război mondial – Ultimatumul anglo–chino–american care solicita capitularea Japoniei.
26 iulie 1945 - Partidul Laburist a câştigat alegerile generale din Marea Britanie. Winston Churchill, lider al Partidului Conservator, a pleacat de la putere.
26 iulie 1945 - S-a născut Helen Mirren, actriță engleză.
Helen Lidia Mirren (născută Mironoff, 26 iulie 1945 la Londra) este o actriță britanică de film, laureată a premiului Oscar pentru rolul reginei Elisabeta a Angliei.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro
26 iulie 1949 - S-a născut Roger Taylor, bateristul formaţiei Queen.
Taylor performing with Queen + Paul Rodgers in Vienna, 2008.
Roger Meddows-Taylor, cunoscut mai ales ca Roger Taylor (născut la 26 iulie 1949, King’s Lynn, Norfolk, Regatul Unit) este un muzician englez polivalent, cel mai bine cunoscut ca bateristul formației de muzică rock Queen.
26 iulie 1952 - Ahmad Fuad, în vârstă de 5 luni devine rege al Egiptului în urma abdicării tatălui său, Farouk.
Regele Fuad al II-lea al Egiptului și al Sudanului (n. 16 ianuarie 1952) a fost ultimul rege al Egiptului și Sudanului. A urcat pe tron la 26 iulie 1952 în urma abdicării tatălui său regele Farouk I.
Regele Farouk I al Egiptului (n. 11 februarie 1920 – d. 18 martie 1965), a fost al zecelea conducător al dinastiei Muhammad Ali și penultimul rege al Egiptului și al Sudanului. Farouk I i-a succedat tatălui său, Fuad I al Egiptului, în 1936. După înlăturarea sa de către Faud al II-lea al Egiptului]], în 1952, s-a exilat în Italia, unde a murit în 1965. Sora sa Prințesa Fawzia Fuad a fost prima soție și regină consort a Șahului Mohammad Reza Pahlavi.
26 iulie 1952 - A murit Eva Peron, actriță argentiniană, a doua sotie a generalului Juan Domingo Peron, presedintele Argentinei intre 1946 -1955 si 1973 -1974; (n.07.05. 1919).
Eva Perón, 1947
María Eva Duarte de Perón (numită și Evita) (n. 7 mai 1919 – d. 26 iulie 1952) a fost soția președintelui Argentinei, Juan Perón. În anii ’40 și ’50 ai secolului XX, datorită ei, privirile întregii lumi s-au întors asupra orașului Buenos Aires și asupra Argentinei.
26 iulie 1953 - Prin lansarea unui atac nereușit împotriva unei baze militare din Santiago de Cuba, Fidel Castro a declanșat Revoluția Cubaneză (26 iulie 1953 – 1 ianuarie 1959).
Revoluția Cubaneză a fost o revoltă armată victorioasă a Mișcării 26 Iulie. Sub conducerea lui Fidel Castro, mișcarea a reușit să-l răstoarne pe dictatorul Fulgencio Batista, sprijinit de către Statele Unite ale Americii, pe 1 ianuarie 1959. Revoluția Cubaneză a început când rebeli slab înarmați au atacat Bărăcile Moncada din Santiago și bărăcile din Bayamo pe 26 iulie 1953.
Numărul exact al rebelilor este discutabil, totuși, în autobiografia sa, Fidel Castro menționează cinci persoane ucise în lupte și alte 56 masacrate mai târziu de către regimul condus de Batista. Printre morți s-a aflat Abel Santamaría, comandantul secund al asaltului asupra Bărăcilor Moncada, care a fost închis, torturat și executat în aceeași zi a atacului. Supraviețuitorii atacului au fost capturați ulterior. Printre cei capturați s-au aflat și Fidel Castro și fratele său Raúl Castro Ruz.
Într-un proces politic evident, Fidel Castro a ținut un discurs de aproape patru ore în apărarea sa, încheiat cu următoarea afirmație: “Condamnați-mă, nu contează. Istoria mă va achita“. Castro a fost condamnat la 15 ani de închisoare în penitenciarul din Isla de Pinos; fratele său, Raúl, a fost condamnat la 13 ani de închisoare.
În 1955, sub presiune politică, regimul Batista a eliberat toți prizonierii politici din Cuba – inclusiv cei care au participat la asaltul Bărăcilor Moncada. Batista a fost parțial convins să-i includă pe frații Castro în decretul de eliberare de către profesorii iezuiți ai lui Fidel din copilărie. Frații Castro s-au alăturat celorlalți exilați în Mexic pentru a pregăti răsturnarea lui Batista, fiind antrenați de către Alberto Bayo, unul dintre liderii forțelor republicane din Războiul Civil Spaniol. Fidel s-a întâlnit și și-a unit forțele cu Ernesto “Che” Guevara în acestă perioadă.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
26 iulie 1953 - In URSS, ziarul partidului comunist sovietic „Pravda” a anunțat arestarea lui Lavrentii Beria, fost sef al politiei politice sovietice KGB.
26 iulie 1956 - Egiptul a naţionalizat Canalul Suez.
Criza politico-militară a izbucnit ca urmare directă a hotărârii lui Gamal Abdul Naser, din 26 iulie 1956, de a naționaliza Canalul Suez, respectiv respingerea ofertei americano-britanice de a construi barajul de la Assuan. La 29 octombrie 1955 au fost parașutate unități de elită engleze și franceze lângă orașele Port Said, Port Suez și Ismaelia, pe malul african al canalului, iar Zahal-ul (armata israeliană) a spulberat în 5 zile rezistența armatei egiptene și a ocupat, în totalitate, Peninsula Sinai, oprindu-se pe malul estic al canalului.
Deși înfrângerea Egiptului a fost totală, intervenția vehementă a Moscovei și, în special, a Washingtonului i-a obligat pe englezi, francezi și israelieni să se retragă. Tratatele semnate vor marca, practic, sfârșitul stăpânirii de peste un secol a celor două state vest-europene beligerante în Orientul Mijlociu. Israelului i s-a garantat libera trecere a vaselor prin canal – garantare care a fost încălcată la prima încercare – și încetarea acțiunilor fedain-ilor – care a fost respectată. Egiptul a intrat,pentru o perioada în sfera influenței sovietice, devenind unul dintre liderii grupului de state „neangajate”.
26 iulie 1956 - S-a născut la Petrileni, jud. Bihor,Vasile Blaga, politician român, fost ministru si lider al Partidului Democrat Liberal.
26 iulie 1957 - Carlos Castillo Armas, dictator al Guatemalei, a fost asasinat.
26 iulie 1958 - Programul Explorer: se lansează Explorer 4.
26 iulie 1959 - S-a născut actorul american Kevin Spacey, laureat al Premiului Oscar in anul 2000, pentru filmul “American Beauty” (“K-pax”).
Kevin Spacey (n. 26 iulie 1959) este un actor (film și teatru) și regizor american. Spacey a crescut în California și și-a început cariera ca un actor de teatru în anii 1980, înainte de a fi primit în distribuția unui film. A primit aprecieri critice în anii 1990, culminând cu Premiul Oscar pentru rolul său din filmul The Usual Suspects (1995), urmat de Premiul Oscar pentru cel mai bun actor din filmul American Beauty (1999).
26 iulie 1964 - S-a născut actrita americana Sandra Bullock.
26 iulie 1965 - Se garantează independență deplină pentru Maldive.
26 iulie 1967 - A murit Alexandru Cişman, fizician român, membru corespondent al Academiei Române (n. 1897); (n. 18.08.1897).
Alexandru Cișman (n. 18 august 1897, Iași, d. 26 iulie 1967, Timișoara) a fost un fizician român, membru corespondent al Academiei Române din anul 1963. A efectuat teza de doctorat cu titlul Viteza sunetului în lichide sub îndrumarea lui Petru Bogdan. A investigat ulterior gazele ionizate. A fost membru corespondent al Academiei de Științe din România începând cu 21 decembrie 1935[
26 iulie 1974 - Prim-ministrul grec Konstantinos Karamanlis formează primul guvern civil din țară, după șapte ani de conducere militară.
Konstantínos G. Karamanlís (n. 8 martie 1907 – d. 23 aprilie 1998) a fost un politician din Grecia. De patru ori prim ministru și de două ori președinte al Greciei, a fost o figură centrală a vieții politice grecești, cu o carieră întinsă pe mare parte din a doua jumătate a secolului al XX-lea.
26 iulie 1976 - Primul card VISA a fost utilizat pentru prima oara , la Thompson Travel, în Burlington, Vermont, SUA, fiind emis de Howard Bank. Suma tranzacţionată a fost de 178 USD, fiind folosită pentru cumpărarea unor bilete de avion. Astăzi, exista în întreaga lume mai mult de un miliard de carduri VISA, generând un volum de vânzări de aproximativ 2.000 miliarde dolari. Cardurile VISA sunt acceptate global în peste 22 milioane de locuri de pe intregul mapamond, dintre care 653.000 sunt bancomate.
26 iulie 1984 - A murit sociologul american George Gallup; a initiat sondajele de opinie ce-i poarta numele; (n.18.11.1901).
26 iulie 1995 - A murit Constantin Anastasatu, medic român, membru al Academiei Române (n. 1917) Constantin Anastasatu (n. 2 septembrie 1917, Corabia – d. 26 iulie 1995) a fost un medic ftiziolog român, membru titular al Academiei Române din 1990. Activitatea de cercetare și-a îndreptat-o îndeosebi spre diagnosticarea și tratamentul tuberculozei, dar a avut și alte studii în privința altor afecțiuni pulmonare.
În timpul studiilor a experimentat clinic medicamentele tuberculostatice, iar în urma acestor studii a formulat noi scheme de chimioterapie. Pentru o mai bună acțiune de masă în vederea eradicării tuberculozei, a inițiat și desfășurat diverse studii de epidemiologie a infecției tuberculoase. În memoria activității medicului Anastasatu, spitalul de pneumoftiziologie din Mihăești, Vâlcea poartă numele doctorului (Spitalul de pneumoftiziologie “Constantin Anastasatu”).
26 iulie 2009 - A decedat celebrul coregraf american Merce Cunningham, unul dintre artistii care au revoluţionat dansul contemporan; (n.aprilie 1919).
26 iulie 2010 - Un elicopter israelian de transport tip Sikorsky CH-53, care lua parte la exerciţiul aerian româno-israelian ‘‘Blue Sky 2010”, s-a prăbuşit la Fundata-Braşov, fără a exista supravieţuitori. La bordul aparatului se aflau şase militari israelieni şi unul român.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
26 iulie 2020 - La Ordine Zilei
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com, ro.wikipedia.org; youtube.com