Evenimentele Zilei de 2 octombrie în Istorie

Bătălia de la Gonzales (2 octombrie 1835) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Gonzales (2 octombrie 1835)

foto preluat de pe en.wikipedia.org

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org

(articol in curs de editare)

 

2 octombrie este a 275-a zi a calendarului gregorian și a 276-a zi în anii bisecți.

Mai sunt 90 de zile până la sfârșitul anului.

 

Sărbători Religioase ale Zilei de 2 octombrie


 

Biserica Ortodoxă Română

Sf. Sfințit Mc. Ciprian; Sf. Mc. Iustina fecioara

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

Sfinții mucenici Ciprian și Iustina au trăit în vremea împăratului Deciu (249-251).

Sf. Ciprian nu trebuie confundat cu Sf. Ciprian al Cartaginei, pomenit pe 16 septembrie.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică

Sf. Ciprian, episcop; Sf. Iustina, fecioară, martiră († 304)

 

Biserica Romano-Catolică

Ss. Îngeri Păzitori

 

Sărbători internaționale ale zilei de 2 octombrie


 

Ziua internaţională a nonviolenţei (ONU)

Ziua internaţională a non-violenţei este marcată în fiecare an la 2 octombrie, aşa cum s-a stabilit de către Organizaţia Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia 61/271, la 15 iunie 2007.

Ziua de 2 octombrie reprezintă data naşterii lui Mahatma Gandhi (1869-1948), unul dintre cei mai mari militanţi pentru pace din lume, pionier al filosofiei şi al strategiei nonviolenţei, conducător de marcă al mişcării pentru independenţă din India.

Mahatma Gandhi a fost o sursă de inspiraţie pentru mişcările nonviolente în vederea obţinerii de drepturi civile şi schimbări sociale din întreaga lume.

Cunoscut pentru doctrina sa care presupunea proteste paşnice pentru a determina progresul politic şi social, Gandhi a rămas angajat, de-a lungul vieţii sale, în credinţa sa în nonviolenţă chiar şi în condiţii opresive şi în faţa unor provocări aparent insurmontabile, se mai arată pe site-ul amintit.

‘Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” este unul dintre citatele celebre care aparţin lui Mahatma Gandhi.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Sărbători naționale ale zilei de 2 octombrie


 

Guineea - Ziua națională. Independența de Franța (1958)

India – Ziua națională. Gandhi Jayanti: Ziua nașterii lui Mahatma Gandhi

 

Evenimentele Zilei de 2 octombrie în Istorie:

- 2 octombrie 1535 – Exploratorul francez Jacques Cartier  a navigat pe râul Sfântul Laurențiu și a descoperit așezarea fortificată Hochelaga construită de băștinașii Iroquois pe locul actualului oraș Montreal;

- 2 octombrie 1835 – O armată mexicană trimisă pentru a-i dezarma pe localnicii din orașul Gonzales a întâmpinat rezistență din partea acestora în Bătălia de la Gonzales, prima luptă din cadrul Revoluției Texane;

- 2 octombrie 1941 – Wehrmachtul a început Operațiunea Taifun, o ofensivă totală împotriva Moscovei, care a declanșat bătălia de la Moscova în cadrul celui de al Doilea Război Mondial;

- 2 octombrie 1997 – A fost semnat Tratatul de la Amsterdam


 

2 octombrie 534 - A murit regele ostrogotilor din Italia, Athalaric (n. 516).

Athalaric (n. 516 – d. 2 octombrie 534), rege al ostrogoților din Italia din anul 526 - foto: en.wikipedia.org

Athalaric – foto: en.wikipedia.org

Athalaric (n. 516 – d. 2 octombrie 534) a fost rege al ostrogoților din Italia din anul 526. Athalaric a fost fiul lui Eutharic cu regina Amalasuntha.

Bunicul său pe linie maternă a fost Theodoric cel Mare.

El a succedat bunicului său în poziția regală din 526.

Dat fiind că Athalaric nu avea la acel moment decât vârsta de 10 ani, regența a fost asumată de către mama sa, Amalasuntha.

Mama sa a căutat să îi asigure lui Athalaric o educație în tradiția romană, însă nobilii goți au efectuat presiuni asupra Amalasunthei pentru a le permite să îl crească în conformitate cu obiceiurile lor.

Ca rezultat, Athalaric a căzut în patima beției, fapt care i-a distrus sănătatea.

 

2 octombrie 829 - Imparatul Teophilos (n.813– d. 20 ianuarie 842), ii succede tatalui sau Mihail II Amorianul pe tronul Imperiului Bizantin.

Imparatul Teophilos (n.813– d. 20 ianuarie 842) - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Imparatul Teophilos (n.813– d. 20 ianuarie 842) - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Era nepotul imparatului Leon al V-lea Armeanul si a condus Bizantul între anii 829 şi 842.

Theophil a fost nevoit să lupte cu arabii musulmani pe două fronturi, atunci cand Sicilia fusese invadată, iar Palermo fusese ocupat de arabi în 831.

A întărit zidurile Constantinopolului şi a construit un spital care a functionat până în secolul XV.

De asemenea, in Anatolia, bizantinii au pierdut multe cetăţi în favoarea arabilor, în 830, iar războaiele purtate timp indelungat au secat vistieria statului.

 

2 octombrie 1187 - Armatele musulmane conduse de Saladin ocupa Ierusalimul, după 88 ani de stăpânire cruciată.

Saladin sau Salah al-Din  (n. 1138 – d. 4 martie 1193) musulman kurd din Tikrit devenit primul sultan Ayyubid al Egiptului și al Siriei - foto - ro.wikipedia.org

Saladin sau Salah al-Din (n. 1138 – d. 4 martie 1193) musulman kurd din Tikrit devenit primul sultan Ayyubid al Egiptului și al Siriei – foto – ro.wikipedia.org

Salah al-Din (n. 1138 – d. 4 martie 1193), a fost un musulman kurd din Tikrit (azi Irak), devenit primul sultan Ayyubid al Egiptului și al Siriei.

A condus luptele musulmanilor împotriva cruciaților.

Cu toate că era adversarul principal al cruciaților, cronicile creștine menționează acțiunile sale onorabile, care i-au atras respectul multor europeni, mai ales al lui Richard Inimă de Leu.

 

2 octombrie 1264 - A murit Papa Urban al IV-lea

Papa Urban al IV-lea, papă al Romei. De origine franceză, pe numele laic Jacques Pantaleon, păstorește Sfântul Scaun între 1261-1264 - foto - ro.wikipedia.org

Papa Urban al IV-lea, papă al Romei – foto – ro.wikipedia.org

Papa Urban al IV-lea, papă al Romei. De origine franceză, pe numele laic Jacques Pantaleon, păstorește Sfântul Scaun între 1261-1264.

 

2 octombrie 1409 - Este atestată cea mai veche pisanie românească, cea de la biserica Streisângiorgiu; (jud. Hunedoara).

Biserica Sf. Gheorghe din Streisângeorgiu. Pronaosul din secolul 18, înainte de demolare. Imagine din arhiva CMI, ante 1926 - foto - ro.wikipedia.org

Biserica Sf. Gheorghe din Streisângeorgiu. Pronaosul din secolul 18, înainte de demolare. Imagine din arhiva CMI, ante 1926 – foto – ro.wikipedia.org

Construită în stilul romanic, între 1313-14, pe locul unei biserici de lemn datate 1130-1140, biserica Sfantul Gheorghe din Streisângeorgiu este una din cele mai vechi construcții medievale din Transilvania și România cunoscute până în prezent și păstrate în funcțiune.

 

2 octombrie 1442 - Iancu de Hunedoara obține o mare victorie împotriva otomanilor, in Bătalia de pe râul Ialomița.

Ioan de Hunedoara (latină Ioannes Corvinus, maghiară Hunyadi János, sîrbă Janko Sibinjanin, slovacă Ján Huňadi, germană Johann Hunyadi) cunoscut și ca Iancu de Hunedoara (alternativ Ioan (Ion) Huniade sau Ioan Corvin, n. ca. 1407 - d. 11 august 1456) a fost ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei între 1441-1456 și regent al Ungariei între 1446-1452, mare comandant militar, tatăl regelui Matia Corvin - foto: en.wikipedia.org

Iancu de Hunedoara – foto: en.wikipedia.org

Ioan de Hunedoara (latină Ioannes Corvinus, maghiară Hunyadi János, sîrbă Janko Sibinjanin, slovacă Ján Huňadi, germană Johann Hunyadi) cunoscut și ca Iancu de Hunedoara (alternativ Ioan (Ion) Huniade sau Ioan Corvin, n. ca. 1407 – d. 11 august 1456) a fost ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei între 1441-1456 și regent al Ungariei între 1446-1452, mare comandant militar, tatăl regelui Matia Corvin.

 

2 octombrie 1452 - S-a născut Regele Richard al III-lea al Angliei (1483–1485); (d.22.08.1485).

Richard al III-lea (2 octombrie 1452 - 22 august 1485), rege al Angliei, din 1483 până la moartea sa - foto - ro.wikipedia.org

Richard al III-lea - foto – ro.wikipedia.org

Richard al III-lea (2 octombrie 1452 – 22 august 1485) a fost rege al Angliei, din 1483 până la moartea sa. A fost ultimul rege din Casa de York și înfrângerea lui în Bătălia de la Bosworth a fost punctul culminant al Războiului celor Două Roze și sfârșitul dinastiei Plantagenet.

După moartea fratelui său regele Eduard al IV-lea, Richard a domnit ca regent pentru fiul lui Eduard o scurtă perioadă de timp, cu titlul de Lord Protector apoi și-a închis nepoții (Eduard și Richard) în Turul Londrei și a fost încoronat la 6 iulie 1483.

A murit pe câmpul de luptă în Bătălia de la Bosworth și rămășițele sale s-au pierdut timp de peste cinci secole, fiind regăsite la începutul secolului al XXI-lea.

În 2012, o săpătură arheologică a fost realizată în site-ul ocupat odată de Greyfriars, Leicester.

Universitatea din Leicester a confirmat la 4 februarie 2013, că scheletul găsit în săpătură a aparținut, dincolo de orice îndoială rezonabilă, regelui Richard al III-lea.

Concluzia s-a bazat pe o combinație de probe de la datarea cu radiocarbon, compararea cu rapoartele contemporane ale aspectul său, precum și o comparație a ADN-ului mitocondrial cu doi descendenți ai surorii lui Richard.

 

2 octombrie 1535 - Exploratorul francez Jacques Cartier a navigat pe râul Sfântul Laurențiu și a descoperit așezarea fortificată Hochelaga construită de băștinașii Iroquois pe locul actualului oraș Montreal.

Jacques Cartier (n. 31 decembrie 1491 – d. 1 septembrie 1557) a fost primul explorator al Golfului Sf. Laurențiu și cel ce a descoperit râul Sf. Laurențiu - foto: en.wikipedia.org

Jacques Cartier - foto: en.wikipedia.org

Jacques Cartier (n. 31 decembrie 1491 – d. 1 septembrie 1557) a fost primul explorator al Golfului Sf. Laurențiu și cel ce a descoperit râul Sf. Laurențiu.

 

2 octombrie 1552 - În urma unui puternic asediu, orașul Kazan este ocupat de trupele lui Ivan cel Groaznic. Cronicile relatează că orașul a fost ars din temelii și o mare parte a populației a fost masacrată de soldații ruși.

Ivan al IV-lea, numit și Ivan cel Groaznic, (n. 25 august 1530 - d. 28 martie [S.V. 18 martie] 1584) primul cneaz moscovit care s-a intitulat "țar" - foto (Portret al lui Ivan IV, secolul al XVIII-lea, Muzeul de Istorie de Stat): ro.wikipedia.org

Portret al lui Ivan IV, secolul al XVIII-lea, Muzeul de Istorie de Stat – foto: ro.wikipedia.org

Ivan al IV-lea, numit și Ivan cel Groaznic, (n. 25 august 1530 – d. 28 martie [S.V. 18 martie] 1584) primul cneaz moscovit care s-a intitulat “țar”.

Cronicile relatează că orașul a fost ars din temelii și o mare parte a populației a fost masacrată de catre soldații ruși.

 

2 octombrie 1569 - Bogdan Lapusneanu depune omagiu regelui polon Sigismund al II-lea August.

Era născut în anul 1553. si a urmat la tronul Moldovei după uciderea tatălui său, Alexandru Lapusneanu, la vârsta de 15 ani. Tutore i-a fost mama sa Ruxandra.

Bogdan Lăpușneanu, a fost domn al Moldovei între martie 1568 - februarie 1572. Urmeză la tron după uciderea tatălui său, Alexandru Lăpușneanu, fiind în vârstă de numai 15 ani. Tutore i-a fost mama sa, Ruxandra Lăpușneanu - foto: en.wikipedia.org

Bogdan Lăpușneanu – foto: en.wikipedia.org

Bogdan Lăpușneanu, a fost domn al Moldovei între martie 1568 – februarie 1572.

Urmeză la tron după uciderea tatălui său, Alexandru Lăpușneanu, fiind în vârstă de numai 15 ani.

Tutore i-a fost mama sa, Ruxandra Lăpușneanu. Bogdan a fost partizan politic și aderent personal al polonezilor, față de care încheie tratate de supunere, și se și înrudește cu aceștia.

Purtarea lui i-a nemulțumit pe boierii țării, în frunte cu Ieremia Golia Cernăuțeanul.

Aceștia se temeau mai ales de introducerea catolicismului in Moldova.

In momentul prinderii și închiderii lui de către un nobil polonez cu care se certase, boierii se plâng la Poartă, iar aceasta îl numește domn in mai 1572 pe Ioan Voda cel Viteaz.

Încercând zadarnic să mai revina pe tron cu ajutorul polonezilor, alungat și rătăcind pe la toate curțile europene, a murit în iulie 1574 la Moscova.

 

2 octombrie 1602 - Boierul Stroe Buzescu, unul dintre marii generali ai lui Mihai Viteazul, moare în luptele de la Ogretin şi Teiuşani.

 

2 octombrie 1608 - Olandezul Hans Lippershey, a inventat telescopul.

Hans Lippershey (1570 – buried 29 September 1619), also known as Johann Lippershey or Lipperhey, was a German-Dutch spectacle-maker. He is commonly associated with the invention of the telescope, although it is unclear if he was the first to build one - foto: en.wikipedia.org

Hans Lippershey (1570 – buried 29 September 1619) – foto: en.wikipedia.org

La data de 2 octombrie 1608, el a inaintat o cerere de brevetare a inventiei sale,dar comisia de atestare i-a respins -o, in urma revendicarilor lui Jacob Metius si Zacharias Jensen, care pretindeau fiecare, ca au fost primii care au inventat acest dispozitiv optic.

 

2 octombrie 1649 - Forțele papale ale lui Inocențiu al X-lea cuceresc și distrug orașul Castro.

Papa Inocențiu al X-lea (Giovanni Battista Pamphilj sau Pamphili) (n. 6 mai 1574 Roma – d. 7 ianuarie 1655 Roma) a deținut funcția de papă între anii 1644-1655 - foto (Pictura de Diego Velasquez): cersipamantromanesc.wordpress.com

Papa Inocențiu al X-lea (Pictura de Diego Velasquez) – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Papa Inocențiu al X-lea (Giovanni Battista Pamphilj sau Pamphili) (n. 6 mai 1574 Roma – d. 7 ianuarie 1655 Roma) a deținut funcția de papă între anii 1644-1655.

 

2 octombrie 1709 - A murit hatmanul ucrainean Ivan Mazepa; (n.1639).

Ioan Mazepa (n. circa 1644 — d. 1709), hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina în perioada 1687 – 1708 - foto - ro.wikipedia.org

Ioan Mazepa – foto – ro.wikipedia.org

Ioan Mazepa (n. circa 1644 — d. 1709), hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina în perioada 1687 – 1708. A fost hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina în perioada din 1687 si pana la moartea sa.

A incercat o alianta cu regele suedez Charles al XII-lea impotriva imperiului rus, dar a fost zdrobit la Poltava impreuna cu armata suedeza. S-a refugiat in valahia,apoi la Tighina,in Moldova unde a si murit in 1709.

 

2 octombrie 1746 - Într-un ciclon în apropierea localității Madras din India, trei nave de război franceze Duc d’Orléans, Phénix și Lys, se scufundă și mor aproximativ 1200 de membri al echipajelor.

 

2 octombrie 1752 - Calendarul Gregorian este introdus in Anglia și în coloniile acesteia.

Calendarul gregorian este varianta de calendar cu cea mai mare răspândire.

O modificare a calendarului iulian a fost propusă pentru prima oară de doctorul și astronomul napolitan Aloysius Lilius și a fost decretată de papa Grigore al XIII-lea (al cărui nume l-a primit acest calendar) la 24 februarie 1582.

Introducerea calendarului gregorian a fost necesară deoarece, în cazul calendarului iulian, anul mediu era ceva mai lung decât anul astronomic, făcând ca echinocțiul de primăvară să se mute ușor înapoi în anul calendaristic.

 

2 octombrie 1764 - A murit William Cavendish, Duce de Devonshire, politician englez, prim-ministru al Regatului Unit (n. 1720)

William Cavendish (n. 8 mai 1720 – d. 2 octombrie 1764), politician britanic, prim ministru al Marii Britanii între 1756 și 1757 - foto - ro.wikipedia.org

William Cavendish – foto – ro.wikipedia.org

William Cavendish (n. 8 mai 1720 – d. 2 octombrie 1764), politician britanic, prim ministru al Marii Britanii între 1756 și 1757.

 

2 octombrie 1803 - A murit Samuel Adams, politician american (n. 1722)

Samuel Adams (n. 16 septembrie/27 septembrie 1722 – d. 2 octombrie 1803), om de stat american, filozof politic și unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii - foto (În acest portret realizat în jur de 1772, de John Singleton Copley, Samuel Adams indică Massachusetts Charter, act pe care l-a văzut ca o constituție care proteja drepturile oamenilor) - ro.wikipedia.org

Samuel Adams – ro.wikipedia.org

Samuel Adams (n. 16 septembrie/27 septembrie 1722 – d. 2 octombrie 1803), om de stat american, filozof politic și unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii – foto (În acest portret realizat în jur de 1772, de John Singleton Copley, Samuel Adams indică Massachusetts Charter, act pe care l-a văzut ca o constituție care proteja drepturile oamenilor).

 

2 octombrie 1835 - O armată mexicană trimisă pentru a-i dezarma pe localnicii din orașul Gonzales a întâmpinat rezistență din partea acestora în Bătălia de la Gonzales, prima luptă din cadrul Revoluției Texane.

Bătălia de la Gonzales. Reproducere digitală a drapelului "Haideți să-l luați" înălțat de texani înainte de bătălie - foto - ro.wikipedia.org

Bătălia de la Gonzales - Reproducere digitală a drapelului “Haideți să-l luați” înălțat de texani înainte de bătălie – foto – ro.wikipedia.org

Bătălia de la Gonzales a fost prima ciocnire militară a Revoluției Texane. Ea s-a dat lângă Gonzales, Texas, la 2 octombrie 1835, între coloniștii texani și un detașament de soldați mexicani.

În 1831, autoritățile mexicane au dat coloniștilor din Gonzales un mic tun pentru a-i ajuta să se apere de raidurile frecvente ale indienilor Comanche.

În următorii patru ani, situația politică din Mexic s-a deteriorat, iar în 1835 mai multe state s-au răsculat.

În condițiile răspândirii revoltei, colonelul Domingo de Ugartechea, comandantul armatelor mexicane din Texas, a considerat că nu este înțelept ca locuitorilor din Gonzales să li se lase pe mână o armă și a cerut returnarea tunului.

Când prima cerere a fost refuzată, Ugartechea a trimis 100 dragoni să recupereze tunul prin mijloace pașnice.

Soldații s-au apropiat de Gonzales la 29 septembrie, dar coloniștii au invocat diverse scuze pentru a nu-i lăsa să intre în oraș, în timp ce în secret trimițeau curieri pentru a cere ajutor de la comunitățile din jur.

În două zile, în Gonzales s-au adunat circa 140 de texani, toți hotărâți să nu predea tunul.

La 1 octombrie, coloniștii au votat pentru a începe lupta.

Soldații mexicani au deschis focul după ce texanii s-au apropiat de tabăra lor în dimineața zilei de 2 octombrie.

După mai multe ore de focuri de avertisment, soldații mexicani s-au retras.

Deși mica ciocnire nu a avut o semnificație militară importantă, ea a marcat ruptura între coloniști și guvernul mexican și este considerată a reprezenta începutul Revoluției Texane.

Vestea ciocnirii s-a răspândit în Statele Unite, unde a fost adesea denumită „Lexingtonul Texasului”.

Soarta tunului nu este cunoscută cu certitudine. Este posibil ca el să fi fost îngropat și redescoperit în 1936, sau ar fi putut fi confiscat de soldații mexicani după Bătălia de la Alamo.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

2 octombrie 1847 - S-a născut Paul von Beneckendorff und von Hindenburg, preşedintele Reichului German (1925–1934).

Paul Ludwig Hans Anton von Beneckendorff und von Hindenburg (n. 2 octombrie 1847, Posen – d. 2 august 1934, Gut Neudeck, Prusia), militar (cu gradul suprem de Generalfeldmarschall) și politician german. A fost al doilea Președinte al Republicii de la Weimar - foto - ro.wikipedia.org

Paul Ludwig Hans Anton von Beneckendorff und von Hindenburg – foto – ro.wikipedia.org

Paul Ludwig Hans Anton von Beneckendorff und von Hindenburg (n. 2 octombrie 1847, Posen – d. 2 august 1934, Gut Neudeck, Prusia), militar (cu gradul suprem de Generalfeldmarschall) și politician german.

A fost al doilea Președinte al Republicii de la Weimar. Militar de carieră şi adept înflăcărat al monarhiei, von Hindenburg a devenit o figură emblematică datorită victoriilor repurtate în campaniile primului război mondial şi a fost considerat o personalitate dominantă a dreptei politice.

Ca preşedinte al Reichului, s–a dovedit incapabil să se opună ascensiunii la putere a lui Hitler (d.02.08.1934).

 

2 octombrie 1852 - S-a născut Sir William Ramsay, chimist englez (a descoperit gazele nobile). (d.1916)

Sir William Ramsay (n. 2 octombrie 1852 - d. 23 iulie 1916) chimist britanic, profesor universitar la Bristol și Londra laureat al Premiului Nobel pentru chimie în anul 1904, pentru descoperirea elementelor gazoase inerte din aer. Alături de Lordul Rayleigh a descoperit, în 1894, un nou element, denumit argon, aparent inert din punct de vedere chimic; și-au anunțat descoperirea la începutul anului 1895 -  foto - ro.wikipedia.org

Sir William Ramsay – foto – ro.wikipedia.org

Sir William Ramsay (n. 2 octombrie 1852 – d. 23 iulie 1916) chimist britanic, profesor universitar la Bristol și Londra laureat al Premiului Nobel pentru chimie în anul 1904, pentru descoperirea elementelor gazoase inerte din aer. Alături de Lordul Rayleigh a descoperit, în 1894, un nou element, denumit argon, aparent inert din punct de vedere chimic; și-au anunțat descoperirea la începutul anului 1895. William Ramsay a primit Premiul Nobel pentru chimie pe 1904.

 

2 octombrie 1869 - S-a născut Mahatma Gandhi, pe numele sau adevarat Mohandas Karamchand, om politic indian si aparator al drepturilor civile.

Mahatma Gandhi (2 octombrie 1869, Porbandar/Kathiawar - †30 ianuarie 1948, New Delhi) cu adevăratul său nume Mohandas Karamchand Gandhi părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă neviolente - foto - ro.wikipedia.org

Mahatma Gandhi- foto: ro.wikipedia.org

Mahatma Gandhi (2 octombrie 1869, Porbandar/Kathiawar – †30 ianuarie 1948, New Delhi) cu adevăratul său nume Mohandas Karamchand Gandhi părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă neviolente. A fost supranumit “Mahatma” care inseamna “suflet mare” in sanscrita. S-a nascut la Porbandar, Gujarat, in vestul Indiei intr-o familie instarita.

A studiat Dreptul in Londra, iar in 1893 a plecat in Africa de Sud ca si consilier juridic, unde a ramas vreme de 20 de ani luptand pentru independenta concetatenilor sai. in 1914, a revenit in tara natala si a devenit un adevarat conducator al luptei de eliberare nationala a Indiei.

A fost ales, cinci ani mai tarziu, lider al partidului Congresul National Indian functie pe care a ocupat-o pana in 1947.

Din aceasta pozitie, Gandhi a promovat principiul politic al “rezistentei pasive” si a organizat campanii de nesupunere civila impotriva colonistilor englezi. in urma unei asemenea actiuni de protest, a fost arestat pentru conspiratie si inchis intre anii 1922-1924.

Ulterior a mai fost inchis de cateva ori, in semn de protest fata de masurile colonistilor britanici el raspunzand cu lungi perioade de greva a foamei. in 15 august 1947, India a devenit independenta, insa tot atunci a izbucnit si conflictul dintre hindusi si musulmanii din Pakistan, care a dus la declansarea unui razboi civil.

La cateva luni, mai exact pe 30 ianuarie 1948, un fanatic hindus l-a asasinat pe Gandhi in timpul unei ceremonii religioase.

 

2 octombrie 1875 - A decedat Petrache Poenaru, matematician, inginer si inventator, cel care a inventat “tocul rezervor” (stilograful) , brevetat de guvernul francez la 25.05. 1827.

Petrache Poenaru (n. 10 ianuarie 1799, Benești, județul Vâlcea - d. 2 octombrie 1875, București) a fost un pedagog, inventator, inginer și matematician român, membru al Academiei Române - in imagine: Petrache Poenaru - portret de Constantin Lecca - foto: ro.wikipedia.org

Petrache Poenaru – portret de Constantin Lecca – foto: ro.wikipedia.org

Petrache Poenaru (n. 10 ianuarie 1799, Benești, județul Vâlcea – d. 2 octombrie 1875, București), pedagog, inventator, inginer și matematician român, membru al Academiei Române).

A fost primul care a strâns date stiintifice despre Tezaurul de la Pietroasa; a publicat primul dictionar francez-român împreuna cu Aaron Florian si G. Hiel (n. 10.01.1799).

cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

2 octombrie 1877 - Românul Radu Porumbaru a urcat pe Mont Blanc, cel mai inalt munte din Alpi (4810 m) si al doilea ca inaltime din Europa, dupa muntele Elbrus din Caucaz (5462 m) . A fost primul român care a reuşit această ascensiune.

 

2 octombrie 1878 - In Parlamentul Romaniei s-a votat o motiune in legatura cu hotarârile Congresului de la Berlin (“Silita de hotarârea Puterilor Mari si spre a nu fi o piedica la întarirea pacii, Camera împuterniceste Guvernul a se supune vointei întregii Europe, retragând autoritatile civile si militare din Basarabia …”).

Harta modificărilor frontierelor statelor Europene în urma tratatului de la Berlin 1878 - foto: ieg-ego.eu

Harta modificărilor frontierelor statelor Europene în urma tratatului de la Berlin 1878 – foto: ieg-ego.eu

Cele şapte mari puteri europene participante la Congresul de la Berlin au fost: Germania, Regatul Unit, Austro-Ungaria, Franţa, Imperiul Otoman, Italia şi Imperiul Rus, iar cel care a dat dovada de abilitate diplomatică deosebită şi care a influenţat decisiv luarea hotărîrilor a fost cancelarul german Otto von Bismarck.

Prin tratat, România pierdea Basarabia istorică (sudul Basarabiei Ţariste) retrocedat Moldovei în 1856 şi obține la presiunile Rusiei, Dobrogea.

Rusia a forţat acest schimb oferind Dobrogea, Delta Dunării şi Insula Şerpilor în schimbul sudului Basarabiei deoarece era interesată de zona strategică a Gurilor Dunării.

Tratatul de la Berlin (13 iunie S.V. 1 iunie–13 iulie S.V. 1 iulie 1878) a fost tratatul internațional care a pus capăt Războiului Ruso-Turc din anii 1877–1878. El avea menirea de a revizui prevederile păcii de la San Stefano și a reduce astfel influența obținută prin aceasta de Imperiul Rus în Balcani. Prin acest tratat semnat în urma Conferinței de la Berlin s-a recunoscut de jure independența României, Serbiei și Muntenegrului - in imagine,  Anton von Werner, Congress of Berlin (1881): Final meeting at the Reich Chancellery on 13 July 1878, Bismarck between Gyula Andrássy and Pyotr Shuvalov, on the left Alajos Károlyi, Alexander Gorchakov and Benjamin Disraeli -  foto: ro.wikipedia.org

Tratatul de la Berlin (13 iunie S.V. 1 iunie–13 iulie S.V. 1 iulie 1878) Anton von Werner, Congress of Berlin (1881): Final meeting at the Reich Chancellery on 13 July 1878, Bismarck between Gyula Andrássy and Pyotr Shuvalov, on the left Alajos Károlyi, Alexander Gorchakov and Benjamin Disraeli – foto: ro.wikipedia.org

Rusia deşi se angaja să respecte toate prevederiile tratatului, a luat în considerare alipirea unor teritorii istorice care aparţinuseră României: Judeţul Cahul, Judeţul Izmail şi Judeţul Bolgrad astazi parte componentă a Ucrainei din 1991.

Faţă de această situaţie, delegaţia română, formată din primul ministru, Ion C. Bratianu, şi din ministrul de externe, Mihail Kogalniceanu, a protestat, în timpul lucrărilor Congresului de la Berlin, arătînd justeţea faptului că se recunoştea independenţa României şi că Dobrogea şi Delta Dunării reveneau ţării-mamă, aratînd totodată că aceste teritorii istorice sunt în componenţa României, şi aici trebuie sa rămînă.

La 13 octombrie Rusia a început ocuparea Basarabiei istorice (judetele Cahul, Ismail si Bolgrad).

 

2 octombrie 1897 - S-a născut actorul român Miluţă Gheorghiu, cunoscut mai ales prin rolurile în travesti din comediile lui Vasile Alecsandri; (d. 10 decembrie 1971).

Mihail Miluță Gheorghiu (n. 2 octombrie 1897, Iași — d. 10 decembrie 1971, București), celebru actor român de teatru (scenă și vodevil), cunoscut, mai ales, prin rolurile în travesti din comediile lui Vasile Alecsandri (Coana Chirița, Muza de la Burdujeni) - foto (Miluță Gheorghiu în rolul Coanei Chirița) - ro.wikipedia.org

Miluță Gheorghiu în rolul Coanei Chirița – foto: ro.wikipedia.org

Mihail Miluță Gheorghiu (n. 2 octombrie 1897, Iași — d. 10 decembrie 1971, București), celebru actor român de teatru (scenă și vodevil), cunoscut, mai ales, prin rolurile în travesti din comediile lui Vasile Alecsandri (Coana Chirița, Muza de la Burdujeni).

 

2 octombrie 1904 - S-a născut scriitorul britanic Graham Greene: “La drum cu mătuşă-mea”, “Sfârşitul unei iubiri”, “Omul nostru din Havana” .

Henry Graham Greene (n. 2 octombrie 1904 – d. 3 aprilie 1991), scriitor, dramaturg, scenarist și critic literar englez - foto - ro.wikipedia.org

Henry Graham Greene – foto – ro.wikipedia.org

Henry Graham Greene (n. 2 octombrie 1904 – d. 3 aprilie 1991) a fost un scriitor, dramaturg, scenarist și critic literar englez.

Călătoriile în Mexic, Africa și Asia au determinat alegerea locului acțiunii diferitelor sale opere. Scrierile sale, de puternică tensiune și structurate după tehnica romanului polițist, explorează probleme politice și morale ale lumii moderne.

Sunt reprezentate naturalist, fără iluzii, conflictele de conștiință ale omului părăsit în voia spaimei și singurătății.

A devenit celebru datorită atitudinii sale contestatare în plan literar faţă de catolicism (“Pivniţele Vaticanului”) şi ca autor al unor rafinate romane psihologice (“Un fel de viaţă”, “Factorul uman”); (d.03.04.1991).

 

2 octombrie 1911 - S-a născut scriitorul, poetul şi publicistul Miron Radu Paraschivescu: “Tristele”, “Laude şi alte poeme”,”Cînticele ţigăneşti”, ”Declaraţia patetică”; (m. 17 feb. 1971).

Miron Radu Paraschivescu (n. 2 octombrie 1911, Zimnicea — d. 17 februarie 1971, București), poet, eseist și publicist român, personalitate a orașului Vălenii de Munte - foto - ro.wikipedia.org

Miron Radu Paraschivescu – foto – ro.wikipedia.org

Miron Radu Paraschivescu (n. 2 octombrie 1911, Zimnicea — d. 17 februarie 1971, București), poet, eseist și publicist român, personalitate a orașului Vălenii de Munte.

 

2 octombrie 1919 - Președintele american Woodrow Wilson suferă un atac celebral care îl lasă parțial paralizat.

Thomas Woodrow Wilson, cunoscut mai ales ca Woodrow Wilson, (n. 28 decembrie 1856 - 3 februarie 1924), cel de-al douăzeci și optulea președinte al Statelor Unite ale Americii (1913 - 1921). Un devotat prezbiterian, Wilson a devenit și un bun istoric și un specialist în științe politice - foto: en.wikipedia.org

Thomas Woodrow Wilson – foto: en.wikipedia.org

Thomas Woodrow Wilson, cunoscut mai ales ca Woodrow Wilson, (n. 28 decembrie 1856 – 3 februarie 1924), cel de-al douăzeci și optulea președinte al Statelor Unite ale Americii (1913 – 1921).

Un devotat prezbiterian, Wilson a devenit și un bun istoric și un specialist în științe politice.

 

2 octombrie 1920 - A murit Max Bruch, compozitor și dirijor german, reprezentant al romantismului târziu (n. 1838)

Max Bruch (n. 6 ianuarie 1838, Köln – d. 2 octombrie 1920, Berlin) cunoscut și sub numele de Max Karl August Bruch, dirijor și compozitor romantic german, autorul a peste 200 de lucrări, dintre care 3 concerte pentru vioară, primul dintre acestea devenind o lucrare de referință a repertoriului de vioară - foto - ro.wikipedia.org

Max Bruch - foto – ro.wikipedia.org

Max Bruch (n. 6 ianuarie 1838, Köln – d. 2 octombrie 1920, Berlin) cunoscut și sub numele de Max Karl August Bruch, dirijor și compozitor romantic german, autorul a peste 200 de lucrări, dintre care 3 concerte pentru vioară, primul dintre acestea devenind o lucrare de referință a repertoriului de vioară.

 

2 octombrie 1925 - Tânăra de 19 ani, Josephine Baker, a debutat la Paris, la Théâtre des Champs-Élysées, cu dans erotic în La Revue Négre.

 

Josephine Baker (născută Freda Josephine McDonald la 3 iunie 1906 în Saint Louis, Missouri — d. 12 aprilie 1975 în Paris), dansatoare, actriță și cântăreață franceză de origine americană.

 

2 octombrie 1921 - A murit Regele Wilhelm al II-lea de Württemberg (n. 1848)

Wilhelm al II-lea (25 februarie 1848 – 2 octombrie 1921), al patrulea rege de Württemberg, din 6 octombrie 1891 până la abolirea regatului la 30 noiembrie 1918 - foto - ro.wikipedia.org

Wilhelm al II-lea - foto: ro.wikipedia.org

Wilhelm al II-lea (25 februarie 1848 – 2 octombrie 1921), al patrulea rege de Württemberg, din 6 octombrie 1891 până la abolirea regatului la 30 noiembrie 1918.

 

2 octombrie 1927 - A murit marele chimist suedez Svante Arrhenius, laureat al Premiului Nobel ; (n.1859).

Svante Arrhenius (n. 19 februarie 1859, Vik - d. 2 octombrie 1927, Stockholm), fizician și chimist suedez, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 1903 - foto - ro.wikipedia.org

Svante Arrhenius – foto – ro.wikipedia.org

Svante Arrhenius (n. 19 februarie 1859, Vik – d. 2 octombrie 1927, Stockholm), fizician și chimist suedez, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 1903.

 

2 octombrie 1928 - Josemaría Escrivá fondeaza organizatia catolica Opus Dei.

Josemaría Escrivá de Balaguer Albás (n. 9 ianuarie 1902, Barbastro, județul Huesca, Spania – d. 26 iunie 1975, Roma), preot spaniol, sfânt al Bisericii catolice. La data de 2 octombrie 1928 a văzut Opus Dei,[1] o instituție în cadrul Bisericii Catolice care răspândește chemarea la sfințenie în mijlocul lumii, oferind lui Dumnezeu munca profesională bine făcută și slujind pe ceilalți - foto: papalartifacts.com

Josemaría Escrivá de Balaguer Albás – foto: papalartifacts.com

Josemaría Escrivá de Balaguer Albás (n. 9 ianuarie 1902, Barbastro, județul Huesca, Spania – d. 26 iunie 1975, Roma), preot spaniol, sfânt al Bisericii catolice. La data de 2 octombrie 1928 a văzut Opus Dei, o instituție în cadrul Bisericii Catolice care răspândește chemarea la sfințenie în mijlocul lumii, oferind lui Dumnezeu munca profesională bine făcută și slujind pe ceilalți.

 

2 octombrie 1930 - Constructorul american de automobile Henry Ford pune piatra de temelie pentru Uzinele Ford din Köln in Germania.

Henry Ford (n. 30 iulie 1863- d. 7 aprilie 1947), fondator al industriei americane de automobile, a întemeiat Ford Motor Company (1903), autor al unui nou mod de organizare a producției industriale, cunoscut sub denumirea de fordism - foto - en.wikipedia.org

Henry Ford – foto: en.wikipedia.org

Henry Ford (n. 30 iulie 1863- d. 7 aprilie 1947), fondator al industriei americane de automobile, a întemeiat Ford Motor Company (1903), autor al unui nou mod de organizare a producției industriale, cunoscut sub denumirea de fordism.

 

2 octombrie 1935 - S-a nascut Paul Goma, prozator, memorialist, dizident anticomunist roman , refugiat politic la Paris din 1977; (n. la Mana/judeţul Orhei, azi în R. Moldova).

Paul Goma (n. 2 octombrie 1935, Mana, Vatici, județul Orhei, România), scriitor și militant anticomunist român, stabilit la Paris - foto: historia.ro

Paul Goma – foto: historia.ro

Paul Goma (n. 2 octombrie 1935, Mana, Vatici, județul Orhei, România), scriitor și militant anticomunist român, stabilit la Paris.

taranista.wordpress.com: La Multi Ani Paul Goma !

 

2 octombrie 1938 - A fost finalizată statuia voievodului-martir Constantin Brâncoveanu din Piaţa Sf. Gheorghe din Bucureşti, operă a sculptorului Oscar Han.

Statuia lui Constantin Brancoveanu, din Piaţa Sf. Gheorghe  din Bucureşti, operă a sculptorului Oscar Han -  foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Statuia lui Constantin Brancoveanu, din Piaţa Sf. Gheorghe din Bucureşti – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Statuia lui Constantin Brancoveanu, din Piaţa Sf. Gheorghe din Bucureşti, operă a sculptorului Oscar Han.

Statuia lui Constantin Brancoveanu, din Piaţa Sf. Gheorghe  din Bucureşti, operă a sculptorului Oscar Han -  foto: bucharestplaces.ro

Statuia lui Constantin Brancoveanu, din Piaţa Sf. Gheorghe din Bucureşti – foto: bucharestplaces.ro

Statuia lui Constantin Brancoveanu, din Piaţa Sf. Gheorghe din Bucureşti, operă a sculptorului Oscar Han.

 

2 octombrie 1939 - S-a născut cântăreţul de muzică uşoară Dan Spătaru.

Dan George Spătaru (n. 2 octombrie 1939, Aliman, Constanța - d. 8 septembrie 2004, București) a fost unul dintre cei mai prolifici cântăreți români de muzică ușoară - foto: cinemagia.ro

Dan George Spătaru – foto: cinemagia.ro

Dan George Spătaru (n. 2 octombrie 1939, Aliman, Constanța – d. 8 septembrie 2004, București) a fost unul dintre cei mai prolifici cântăreți români de muzică ușoară. Dan Spataru a fost unul dintre cei mai iubiţi artişti ai României, cântăreţ, compozitor şi actor; mii de spectatori i-au aplaudat vocea inconfundabilă şi şlagărele pe care a reuşit să le facă nemuritoare: “Te-aşteaptă un om”, “Tarancuta ,Tarancuta”, “Nu m-am gândit la despărţire”, “Trecea fanfara militară”, “Drumurile noastre” (n. Limanu, Constanta;d.08.09.2004). În Cuba a bătut recordul la aplauze: 16 minute şi 19 secunde. A decedat in ziua de 8 septembrie 2004.

<

 

2 octombrie 1940 - S-a născut la Bucuresti marele handbalist roman Gheorghe Gruia, campion mondial în 1964 în Cehoslovacia şi 1970 în Franţa, medaliat cu bronz la München 1972 şi campion european cu cu echipa Steaua Bucuresti în 1968.

Gheorghe Gruia (n. 2 octombrie 1940), handbalist român, care a făcut parte din lotul echipei naționale de handbal a României - foto - ro.wikipedia.org

Gheorghe Gruia- foto – ro.wikipedia.org

Gheorghe Gruia (n. 2 octombrie 1940), handbalist român, care a făcut parte din lotul echipei naționale de handbal a României.

Sportivul de 1,92 inaltime si 91 de kg, care este cel mai bun handbalist al tuturor timpurilor (distinctie oficiala oferita in 1992 de catre IHF), a reprezentat la nivel maxim sportiv Clubul Armatei Romane Steaua Bucuresti si Romania.

A fost multiplu campion national de juniori la aruncarea sulitei si la triplusalt, discipline care i-au dezvoltat calitatile atletice native, forta exploziva si detenta fabuloasa fiind castigate la volei, acolo unde a si debutat in prima liga.

 

2 octombrie 1941 - Al Doilea Război Mondial - Wehrmachtul a început operațiunea Taifun, o ofensivă totală împotriva Moscovei, care a declanșat Bătălia de la Moscova (2 octombrie 1941 – 7 ianuarie 1942).

Battle of Moscow (2 October 1941 – 7 January 1942) Part of the Eastern Front of World War II - Soviet anti-aircraft gunners on the roof of the Moskva hotel - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Battle of Moscow (2 October 1941 – 7 January 1942) Part of the Eastern Front of World War II – Soviet anti-aircraft gunners on the roof of the Moskva hotel – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Batălia de la Moscova se referă la apărarea capitalei sovietice, Moscova, și la contraofensiva ulterioară a Armatei Roșii (armata sovietică) dintre octombrie 1941 și ianuarie 1942 pe frontul de răsărit al celui de-al doilea război mondial, împotriva forțelor Germaniei Naziste.

Adolf Hitler considera Moscova, (care era capitala Uniunii Sovietice și cel mai mare oraș al țării), obiectivul principal al Forțelor Axei în timpul atacului împotriva URSS.

Un plan separat german pentru cucerirea Moscovei purta numele de cod Operațiunea Wotan.

Planul inițial de invazie bazat pe tacticile războiului fulger, care purta numele de cod Operațiunea Barbarossa, prevedea cucerirea Moscovei într-o perioadă de 3 – 4 luni.

După declanșarea atacului, în ciuda unor înaintări importante, Wehrmachtul a trebuit să înceteze ritmul avansării datorită rezistenței sovietice, de exemplu din timpul bătăliei de la Smolensk – iulie – septembrie 1941, care a întârziat atacul asupra capitalei sovietice cu aproximativ 2 luni.

După cucerirea Smolenskului, Wehrmachtul a trebuit să-și consolideze pozițiile în încercuirile de la Leningrad și Kiev, aceste acțiuni întârziind și mai mult atacul împotriva Moscovei.

Puterile Axei au reluat atacul împotriva Moscovei pe 30 septembrie 1941, cu operațiunea cu numele de cod Taifun, care avea ca obiectiv cucerirea Moscovei până la începutul iernii.

După o înaintare inițială plină de succes, care a dus la încercuirea și distrugerea mai multor armate sovietice, ofensiva germană a fost oprită de rezistența sovietică pe linia defensivă Mojaisk, la doar 120 km depărtare de capitală.

Deși a reușit să spargă liniile succesive de apărare sovietice, ofensiva Wehrmachtului a fost încetinită de condițiile meteo.

În timpul toamnei, ploile au preschimbat drumurile și câmpurile în noroaie groase, în care mijloacele de transport ale Axei s-au împotmolit.

Deși venirea iernii și înghețarea pământului a permis înaintarea mijloacelor mecanizate, ofensiva germană a fost în continuare încetinită, de această dată de frigul puternic, dar și de rezistența sovietică crescută.

La începutul lunii decembrie, grupurile avansate de tancuri au ajuns la numai 30 km de Kremlin, iar soldații Wehrmachtului puteau să vadă din poziții prin binoclu unele dintre clădirile Moscovei.

Frigul neobișnuit pentru soldații germani, dotarea nesatisfăcătoare cu echipament de iarnă a atacatorilor și epuizarea luptătorilor au făcut ca Puterile Axei să nu mai fie capabile să cucerească Moscova.

Pe 5 decembrie 1941, apărătorii Moscovei, întăriți cu trupe proaspete sosite din Siberia, foarte bine pregătite pentru războiul de iarnă, au atacat forțele germane din fața capitalei.

În ianuarie 1942, Wehrmachtul fusese împins înapoi între 100 și 200 km, îndepărtând amenințarea directă asupra Moscovei.

Germanii nu aveau să se mai apropie de capitala sovietică mai mult decât au reușit pe 5 decembrie 1941.

Batălia de la Moscova se referă la apărarea capitalei sovietice, Moscova, și la contraofensiva ulterioară a Armatei Roșii (armata sovietică) dintre octombrie 1941 și ianuarie 1942 pe frontul de răsărit al celui de-al doilea război mondial, împotriva forțelor Germaniei Naziste. Adolf Hitler considera Moscova, (care era capitala Uniunii Sovietice și cel mai mare oraș al țării), obiectivul principal al Forțelor Axei în timpul atacului împotriva URSS. Un plan separat german pentru cucerirea Moscovei purta numele de cod Operațiunea Wotan - in imagine, December 1941. Fresh Soviet forces marching to the front from Moscow. - foto: en.wikipedia.org

December 1941. Fresh Soviet forces marching to the front from Moscow. – foto: en.wikipedia.org

Bătălia de la Moscova este considerată de obicei una dintre cele mai importante bătălii dintre Puterile Axei și cele ale URSS-ului, în primul rând datorită faptului că Armata Roșie a fost capabilă să respingă cea mai serioasă încercare de cucerire a capitalei sovietice.

Bătălia a fost una dintre cele mai mari de-a lungul întregului război, cu peste un milion de victime.

De asemenea, bătălia a marcat un punct de cotitură în desfășurarea războiului, fiind prima oară din 1939, când Germania Nazistă își începuse campania de cuceriri, când Wehrmachtul a fost nevoit să retragă în mod semnificativ.

Forțele germane se mai retrăseseră temporar în timpul Ofensivelor sovietice de la Elnia din septembrie 1941 și de la Rostov (care a provocat demiterea de la comandă a lui von Rundstedt), dar aceste retrageri au fost minore în comparație cu cea de la Moscova.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org

 

2 octombrie 1941 - Prin decret-lege privind regimul muncii pe timp de război, durata muncii în România se prelungeşte de la 56 la 72 ore săptămînal.

 

2 octombrie 1946 - A decedat Ignacy Moscicki, fizician si om politic, membru de onoare al Academiei Române din 22.06.1937. (n. 1.12.1867).

Ignacy Mościcki (n. 1 decembrie 1867 – d. 2 octombrie 1946), chimist polonez, politician și Președinte al Republicii Polone (1926–39). El a fost cel mai longeviv președinte al Poloniei (13 ani) - foto - ro.wikipedia.org

Ignacy Mościcki – foto: ro.wikipedia.org

Ignacy Mościcki (n. 1 decembrie 1867 – d. 2 octombrie 1946), chimist polonez, politician și Președinte al Republicii Polone (1926–39). El a fost cel mai longeviv președinte al Poloniei (13 ani). A desfasurat o intensa activitate politica, în iunie 1926 fiind ales presedinte al Republicii Polone (pâna în septembrie 1939). Este autorul unei importante inventii: condensatorul electric, 1904.

 

2 octombrie 1951 - S-a născut popularul cantaret britanic Gordon Matthew Thomas Sumner cunoscut cu numele de scenă – Sting ; (“An Englishman in New York”).

Gordon Matthew Thomas Sumner, CBE (n. 2 octombrie 1951), cunoscut sub numele de scenă ca Sting, muzician englez din Wallsend, Newcastle-upon-Tyne - foto - ro.wikipedia.org

Gordon Matthew Thomas Sumner – foto – ro.wikipedia.org

Gordon Matthew Thomas Sumner, CBE (n. 2 octombrie 1951), cunoscut sub numele de scenă ca Sting, este un muzician englez din Wallsend, Newcastle-upon-Tyne. Înaintea carierei remarcabile de artist solo, a fost liderul vocal, principal compozitor și basist al trupei rock The Police din anii 1970–1980. Ca muzician solo și ca membru al trupei The Police, Sting a vândut peste 105 milioane de înregistrări, și a fost distins cu șaisprezece premii Grammy

 

2 octombrie 1953 - S-a nascut Alex Mihai Stoenescu, scriitor, („Patimile Sfîntului Tomaso D’Aquino”, „Istoria loviturilor de stat în România”, „Misiunea dominicană”).

Alex Mihai Stoenescu (n. 2 octombrie 1953, București), istoric, scriitor și politician român - foto: nasul.tv

Alex Mihai Stoenescu – foto: nasul.tv

Alex Mihai Stoenescu (n. 2 octombrie 1953, București), istoric, scriitor și politician român.

 

2 octombrie 1954 - La Conferința de la Londra a miniștrilor de externe, se decide reînarmarea Republicii Federale Germania și aderarea acestei tari la NATO.

 

2 octombrie 1955 - ENIAC, este întrerupt primul computerdigital.

Codificatoarele Betty Jean Jennings (stânga) și Fran Bilas (dreapta) operează panoul principal de control al ENIAC la Școala Moore de Inginerie Electrică. (fotografie a armatei americane din arhivele ARL Technical Library) - foto - ro.wikipedia.org

Codificatoarele Betty Jean Jennings (stânga) și Fran Bilas (dreapta) operează panoul principal de control al ENIAC la Școala Moore de Inginerie Electrică. (fotografie a armatei americane din arhivele ARL Technical Library) – foto – ro.wikipedia.org

 

2 octombrie 1958 - Guineea îşi obţine independenţa faţă de Franţa, în urma unui referendum. Primul preşedinte al statului a fost ales Sékou Touré.

Ahmed Sékou Touré (var. Ahmed Sheku Turay) (January 9, 1922 – March 26, 1984) was a Guinean political leader; head of the PDG, he was elected as the first President of Guinea, serving from 1958 to his death in 1984. Touré was one of the primary Guinean nationalists involved in gaining independence of the country from France - foto: en.wikipedia.org

Ahmed Sékou Touré – foto: en.wikipedia.org

 

2 octombrie 1968 - A încetat din viaţă pictorul francez Marcel Duchamp. A jucat un rol important în miscarea dadaista si cea suprarealista.

Marcel Duchamp (n. 28 iulie 1887 în Blainville-Crevon - d. 2 octombrie 1968 în Neuilly-sur-Seine) pictor francez (cetățean american din 1955) - foto - ro.wikipedia.org

Marcel Duchamp – foto – ro.wikipedia.org

Marcel Duchamp (n. 28 iulie 1887 în Blainville-Crevon – d. 2 octombrie 1968 în Neuilly-sur-Seine) pictor francez (cetățean american din 1955). O serie întreaga de curente de la începutul celei de-a doua jumatati a secolului nostru au exploatat si amplificat ideile dadaiste ale lui Duchamp: de la Pop-Art, la arta conceptuala, happening, body-art (“Nud coborând o scara”,“Fântâna”); (n. 28.07.1887).

 

2 octombrie 1974 - A murit Vasili Şuşkin, regizor, actor, scenarist şi poet ucrainean („Există un asemenea flăcău”, „Oameni ciudaţi”); (n.25.07.1929).

Vasily Makarovich Shukshin (25 July 1929 – 2 October 1974) was a Soviet/Russian actor, writer, screenwriter and movie director from the Altay region who specialized in rural themes - foto: en.wikipedia.org

Vasily Makarovich Shukshin (25 July 1929 – 2 October 1974) – foto: en.wikipedia.org

 

2 octombrie 1980 - La Caesars Palace din Las Vegas, Larry Holmes își apăra titlul mondial de box la categoria grea, împotriva lui Muhammad Ali într-o victorie prin knockout tehnic în runda 11.

 

2 octombrie 1984 - Cei trei cosmonauți sovietici Leonid Denisovich Kizim, Vladimir Alekseyevich Solovyov și Oleg Jurjewitsch Atkow au revenit după 237 zile pe Pământ. A fost pînă atunci, una din misiunile cu zilele cele mai multe petrecute de cosmonauți, la bordul stației spațiale Salyut 7.

 

2 octombrie 1993 - Presedintele Rusiei, Boris Eltin, a avertizat, printr-o serie de scrisori, pe sefii de stat ai Frantei, Germaniei, Statelor Unite ale Americii si Marii Britanii, ca este impotriva includerii tarilor Europei de Est in Alianta Nord-Atlantica, propunerea sa avand in vedere ca securitatea din zona est-europeana sa fie asigurata de NATO, impreuna cu Rusia.

 

2 octombrie 1997 - A fost semnat Tratatul de la Amsterdam.

Treaty of Amsterdam (2 October 1997) - European leaders in Amsterdam, 1997 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Treaty of Amsterdam (2 October 1997) – European leaders in Amsterdam, 1997 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Tratatul de la Amsterdam a fost adoptat de șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene (UE) la 16-17 iulie 1997 și semnat la 2 octombrie 1997.

A intrat în vigoare la 1 mai 1999. Tratatul de la Amsterdam a amendat Tratatul de la Maastricht, fără însă a-l înlocui. Scopul lui inițial a fost de a asigura capacitatea de acțiune a UE și după extinderea spre est.

Reformarea profundă a UE a eșuat însă, făcând necesare alte măsuri (vezi Tratatul de la Nisa și Constituția Europeană).

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

2 octombrie 2002 - A încetat din viaţă Tiberiu Olah, compozitor şi muzicolog român de etnie maghiară (n. 1928).

Tiberiu Olah, în maghiară Oláh Tibor, (n. 2 ianuarie 1928, Arpad, azi Arpășel - d. 2 octombrie 2002, Târgu Mureș), compozitor, profesor și muzicolog român de etnie maghiară - foto: cinemagia.ro

Tiberiu Olah – foto: cinemagia.ro

Tiberiu Olah, în maghiară Oláh Tibor, (n. 2 ianuarie 1928, Arpad, azi Arpășel – d. 2 octombrie 2002, Târgu Mureș), compozitor, profesor și muzicolog român de etnie maghiară.

 

2 octombrie 2002 - Washingtonul deblochează un ajutor de 8 milioane de dolari pentru opoziția irakiană.

 

2 octombrie 2006 - Charles Carl Roberts intră într-o școală Amish din orașul Nickel Mines, Pennsylvania și împușcă cinci eleve în cap, rănește alte cinci (cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani) apoi se sinucide.

Charles Carl Roberts IV (December 7, 1973 – October 2, 2006) was an American milk truck driver who murdered five Amish girls and injured five others before killing himself in an Amish school in the hamlet of Nickel Mines, in Bart Township, Pennsylvania on October 2, 2006 - foto: en.wikipedia.org

Charles Carl Roberts IV (December 7, 1973 – October 2, 2006)  - foto: en.wikipedia.org

 

2 octombrie 2006 - A fost infiintata prima echipa de fotbal american din Romania, Constanta Sharks.

Constanta Sharks - foto: ziuaconstanta.ro

Constanta Sharks – foto: ziuaconstanta.ro

 

2 octombrie 2007 - A decedat prințesa Ecaterina a Greciei și Danemarcei, fiică a regelui Constantin I al Greciei; (n. 1913).

Prințesa Ecaterina a Greciei și Danemarcei (4 mai 1913 – 2 octombrie 2007) a fost al șaselea copil și a treia fiică a regelui Constantin I al Greciei (1868–1923) și a reginei Sofia a Prusiei (1870–1932)

 

2 octombrie 2009 - Irlandezii au votat în favoarea ratificării Tratatului de la Lisabona; (67,13 %).

Tratatul de la Lisabona - foto - ro.wikipedia.org

Tratatul de la Lisabona – foto – ro.wikipedia.org

 

2 octombrie 2009 - Rio de Janeiro a fost ales oraşul gazdă pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice de vară din 2016.

 

2 octombrie 2020 - Președintele SUA, Donald Trump, s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2 și a intrat în carantină.

 

2 octombrie 2020 - La Ordinea Zilei