Evenimentele Zilei de 15 aprilie în Istorie
Vasul transatlantic de pasageri RMS Titanic s-a scufundat după ce s-a ciocnit cu un iceberg în Atlanticul de Nord (15 aprilie 1912)
foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; facebook.com
15 aprilie este a 105-a zi a calendarului gregorian.
Sărbătorile Zilei de 15 aprilie
(BOR) Sf. Ap. Aristarh, Pud şi Trofim; Sf. Mc. Crescent
Sfântul Aristarh, amintit în Faptele Apostolilor (19:29) a fost episcop în Apamia Siriei.
Sfântul Pud, amintit în Epistola a II-a către Timotei (4:21) a fost senator în Roma. Casa lui a fost folosită ca lăcaș bisericesc.
Sfântul Trofim, amintit în Faptele Apostolilor (20:4) a fost ucis cu sabia împreună cu Pud și Aristarh în anul 65 sau 67 în timpul persecuției împăratului Nero.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
S-a născut și a trăit în orașul Mira Lichiei.
La toate întrebările guvernatorului provinciei și la toate îndemnurile de a jertfi zeilor răspundea: „Sunt creștin!”.
În urma chinurilor la care a fost supus a primit a primit moarte martirică.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
(BRU) Sf. Crescent, martir
(BRC) Sf. Anastasia, martiră
Ziua mondială a artei
Ziua mondială a artei este marcată în fiecare an, la 15 aprilie, ca o recunoaştere a contribuţiei oamenilor de artă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.
Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor, el fiind şi autorul celebrului adagiu “În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu“.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; en.wikipedia.org
Danemarca – Sărbătoare națională
Astăzi în istorie pentru 15 aprilie
Evenimentele Zilei de 15 aprilie în Istorie
- 15 aprilie 1912 – Vasul transatlantic de pasageri RMS Titanic s-a scufundat după ce s-a ciocnit cu un iceberg în Atlanticul de Nord.
- 15 aprilie 1942 – Regele George al VI-lea al Regatului Unit a acordat Crucea lui George insulei fortificate Malta, cetățenilor și apărătorilor ei.
- 15 aprilie 1944 – În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, au avut loc bombardamente ale aviației anglo-americane, asupra Bucureștiului si Turnului-Severin
- 15 aprilie 1989 – La Beijing au început Protestele din Piața Tiananmen.
15 aprilie 628 - A decedat Împărăteasa Suiko (n.554)
A fost prima dintre cele opt femei imparat care au urcat pe tronul Japoniei. si al 33-lea monarh al Japoniei,conform ordinii traditionale de succesiune.
Suiko a domnit din anul 593 până la moartea sa.
Printre realizările sale se numara recunoașterea oficială a budismului, printr-un edict in anul 594 , precum și adoptarea unei Constituției în 17 articole din 604. Suiko a fost de asemenea, unul dintre primii conducători budisti din Japonia..
15 aprilie 769 - A avut loc Conciliul Lateran, un sinod ținut în Bazilica San Giovanni in Laterano, pentru a rectifica abuzurile în procesul electoral papal, care au dus la numirea antipapilor Constantin al II-lea și Filip.
Acesta a condamnat, de asemenea, hotărârile Conciliului de la Hieria din anul 754, care au fost respinse atat de Biserica Ortodoxă de Est cat și de Biserica Romano-Catolică.
Conciliul fusese convocat de către împăratul bizantin Constantin al V- lea la 754, în palatul de Hieria din Constantinopol si a sprijinit poziția iconoclasta a împăratului bizantin.
Hotărârile sale au fost anatemizate la Conciliul Lateran din anul 769, înainte de a fi anulate aproape în totalitate de către al doilea Conciliu de la Niceea în 787, in timpul caruia s-a sprijinit venerarea icoanelor.
15 aprilie 1071 - Bari, ultima posesiune bizantina in sudul Italiei este cucerita de Robert Guiscard.
Robert Guiscard (n. cca.1015 – d.17 iulie 1085), a fost un aventurier normand care s-a remarcat în contextul cuceririi normande a sudului Italiei.
A ajuns duce de Apulia si Calabria in 1057.
Numele sau care provine din latinul Viscardus avea sensurile de „cel Descurcăreț”, „cel Viclean”, „cel Hotărât”, „Vulpea” sau „Nevăstuica”.
Potrivit cronicii bizantine a Anei Comnena , Robert a părăsit Normandia cu numai 5 călăreți și 30 de pedestrași.
După sosirea în in 1047 in Longobardia , el a devenit căpetenia unei cete de jefuitori rătăcitori.
Tot Ana Comnena oferă și o descriere a lui Guiscard:
„Acest Robert era normand prin naștere, de origini obscure, având un caracter impunător și o fire extrem de ticăloasă; el era un războinic plin de curaj, foarte șiret în a-și spori averea și cu puterea unui mare om; în atingerea scopurilor sale [era] absolut de neînduplecat, […]. Era un bărbat de statură imensă, depășindu-i până și pe cei mai înalți; avea un ten roșu, păr bălai, umeri lați, ochi care parcă aruncau flăcări. […]; în el totul era admirabil de bine proporționat și elegant…”
15 aprile 1136 - A decedat Richard FitzGilbert de Clare , un nobil anglo-normand sub conducerea caruia a inceput cucerirea normanda a Irlandei.
15 aprilie 1395 - Războiul dintre conducatorul Hoardei de aur, Tokhtamysh si hanul turco- mongol Timur lenk.
În Bătălia de la Terek Timur il învinge pe Tokhtamysh iar apitala Hoardei de Aur, Sarai, este distrusă.
Hanul mongol scapa cu fuga, iar Timur instalează o marionetă pe tronul Hoardei de Aur.
Războiul dintre Tokhtamysh si Timur sa purtat între anii 1380 și 1390, în zonele cuprinse de Munții Caucaz, Turkestan și Europa de Est.
La mijlocul secolului al 15-lea, Hoarda de Aur se fragmentase in mai multe hanate mai mici: Kazan , Hoarda Nogai, Hanatul Qasim, Hanatul Crimeii și Hanatul Astrahan.
Astfel, puterea tătaro-mongola în Rusia a slăbit definitiv, ultima rămășiță a Hoardei de Aur fiind distrusa în 1502, iar hanatele rezultate după fragmentarea Hoardei de Aur au fost anexate de moscoviți la Rusia, intre anii 1550 și începutul secolului al 17-lea, cu excepția Hanatul Crimeii, care a supraviețuit până în 1783, sub protectorat otoman.
15 aprilie 1446 - A murit Filippo Brunelleschi, arhitect şi sculptor italian din perioada Renaşterii timpurii (n. 1377)
Filippo Brunelleschi (Filippo di ser Brunellesco Lapi), (n. 1377 – d. 15 aprile 1446 Florenţa) a fost un bijutier, inginer constructor, arhitect şi sculptor florentin, unul dintre promotorii Renaşterii italiene timpurii.
Alături de Masaccio, Lorenzo Ghiberti și Donatello Brunelleschi a revoluționat arhitectura și arta plastică introducând în spațiul plastic perspectiva (perspectiva liniară), o metodă rațională prin care se putea crea un spațiu tridimensional coerent, omogen și infinit pe o suprafață bidimensională.
Printre operele arhitecturale care i-au adus faima se găsesc: loggia Spitalului Inocenților, construită între 1421 și 1424 unde, claritatea, simplitatea și linearitatea constituiau o inovație a timpului său și Domul Santa Maria del Fiore, (Florența, 1420-1436) a cărui cupolă (supranumită „lanterna”) construită fără proptele de sprijin este considerată o capodoperă a arhitecturii italiene din Quattrocento (sec. XV)
15 aprilie 1452 - S-a născut Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, inginer și arhitect italian renascentist (d. 1519)
Leonardo di ser Piero da Vinci (n. 15 aprilie 1452, Vinci – d. 2 mai 1519, Amboise), cunoscut sub numele de Leonardo da Vinci, a fost cel mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene din perioada de apogeu a acesteia.
Spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor, Leonardo da Vinci este considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii.
Geniul său creator şi spiritul său inventiv şi-au pus amprenta asupra epocii, fiind considerat arhetipul omului renascentist, un spirit animat de o curiozitate nemaiîntâlnită până atunci, animat de o imaginaţie fără precedent în istorie.
Este considerat unul din marii inovatori ai picturii şi unul din cei mai mari pictori din istorie.
Deşi se fac speculaţii asupra metodelor sale empirice de studiu, viziunea lui Leonardo da Vinci asupra lumii este mai degrabă logică decât misterioasă.
Leonardo da Vinci este cunoscut în special ca pictor.
Portretul Lisei Gherardini, soţia lui Francesco del Giocondo, cunoscut sub numele de Mona Lisa (numele este de fapt Monna Lisa sau La Gioconda), aflat în colecţia Muzeului Luvru începând cu 1797, este poate cel mai cunoscut portret realizat vreodată.
Fresca intitulată Cina cea de taină, din refectoriul mânăstirii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano, este cea mai cunoscută imagine religioasă a tuturor timpurilor.
„Omul Vitruvian” (numele complet este Le proporzioni del corpo umano secondo Vitruvio), un desen din 1490, însoţit de comentarii asupra operei arhitectului Vitruvius, este o imagine iconică, un adevărat simbol al Renaşterii.
Cele câteva lucrări de pictură rămase în urma sa, împreună cu desenele şi caietele sale de note ştiinţifice constituie o contribuţie de o inestimabilă valoare pentru cultura umană, pentru artă şi ştiinţă, rivalizând doar cu opera altui mare contemporan al său, Michelangelo Buonarotti.
Spirit universalist şi inventator înnăscut, Leonardo da Vinci a conceput maşini de zburat, un tanc, o maşină de socotit şi multe altele.
Puţine din invenţiile sale au putut fi puse în practică în cursul vieţii sale.
Mici invenţii, precum o maşină automată de bobinat şi o maşină de încercat rezistenţa la întindere a firelor, au fost puse în aplicare încă de atunci.
A făcut de asemenea mari descoperiri în domeniul anatomiei, ingineriei civile, opticii şi hidrodinamicii, care, deşi nu le-a publicat, au fost aplicate ulterior, influenţând în mod categoric progresul ştiinţific.
Artist orgolios, conştient de talentul său, într-o proverbială rivalitate cu marele său contemporan Michelangelo Buonarotti, se afirmă că ar fi notat în caietele sale, cu un an înaintea morţii, Io continuerò… („voi dăinui…”)
Această afirmaţie, devenită o adevărată legendă urbană, nu se regăseşte însă în notele sale.
De altfel, singurele notiţe păstrate din anul 1518 sunt câteva socoteli domestice, care par să fi fost scrise de către unul din servitorii săi.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org
15 aprilie 1469 - S-a născut Nanak (numit şi Guru Nanak) (m.1539),
Guru Nanak Dev (15 noiembrie 1469 – 22 septembrie 1539) reformator religios şi mentor spiritual indian, a fost primul din cei zece Guru ai sikhismului şi întemeietorul acestei religi.
Doctrina sa monoteistă încearcă să îmbine hinduismul cu islamismul.
A scris imnurile devoţionale din Adi Granth şi culegerea de rugăciuni Japji.
Sikhiştii consideră că toţi ceilalţi nouă Guru (pe rând: Guru Angad Dev, Guru Amar Das, Guru Ram Das, Guru Arjan Dev, Guru Har Gobind, Guru Har Rai, Guru Har Krishan, Guru Tegh Bahadur şi Guru Gobind Singh) posedă divinitatea şi autoritatea religioasă a lui Guru Nanak Dev.
S-a născut în Nankana Sahib, o localitate de lângă Lahore, Pakistan.
Pe mama lui o chema Mata Tripta.
A fondat oraşul Kartarpur din Pakistan unde a şi murit în 1539 la 69 de ani.
15 aprilie 1558 - A murit Roxelana, soția sultanului Soliman I (n.1506)
Roxelana, născută Alexandra Anastasia Lisowska și cunoscută sub titlul turcesc de Hŭrrem Haseki Sultan (n. 1506 – d. 15 aprilie 1558) a fost concubina, apoi soția sultanului Otoman, Suleiman Legiuitorul
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
15 aprilie 1642 - S-a născut Suleiman al II-lea, sultan al Imperiului Otoman; (d. 1691).
Suleiman al II-lea (n. 15 aprilie 1642 – d. 1691) a fost sultanul Imperiului Otoman în perioada 1687 – 1691.
15 aprilie 1647 - Boierul cărturar Udrişte Năsturel (cumnatul domnului muntean Matei Basarab) termină de tradus din latină în slavonă şi tipăreşte (la Mănăstirea Dealu din Târgovişte) cartea lui Thomas Kempis “De imitatione Christi”
15 aprilie 1684 - S-a născut împarateasa Ecaterina a I-a a Rusiei (d.1727).
Ecaterina I (născută Marta Helena Skowrońska (letonă Marta Elena Skavronska), mai târziu Marta Samuilovna Skavronskaya) (n. 15 aprilie [S.V. 5 aprilie] 1684 – d. 17 mai [S.V. 6 mai] 1727) a fost a doua soție a lui Petru cel Mare, împărăteasă a Rusiei din 1725 până la moartea sa.
15 aprilie 1707 - S-a născut Leonhard Euler, matematician și fizician elvețian (d. 1783)
Leonhard Euler (n. 15 aprilie 1707, Basel, Elveţia – d. 7/18 septembrie 1783, Sankt Petersburg, Imperiul Rus) a fost un matematician şi fizician şi astronom elveţian.
Euler a avut contribuţii fundamentale în matematică si este considerat a fi fost forţa dominantă a matematicii secolului al XVIII-lea şi unul dintre cei mai remarcabili matematicieni şi savanţi multilaterali ai omenirii.
Este considerat creatorul calculului variaţional (Institutiones calculi integralis, 1755).
A adus contribuţii fundamentale în matematică.
A efectuat cercetări în domeniile mecanicii raţionale, opticii, hidrodinamicii, mecanicii cereşti.
A dezvoltat teoria mişcării planetelor şi cometelor.
Alături de influenţa considerabilă pe care a exercitat-o asupra matematicii şi matematizării ştiinţelor stau atât calitatea şi profunzimea, cât şi prolificitatea extraordinară a scrierilor sale, opera sa exhaustivă putând cu uşurinţă umple 70 – 80 de volume de dimensiuni standard (dacă ar fi publicată vreodată integral).
15 aprilie 1754 - A încetat din viaţă Jacopo Francesco Riccati (n.1676),
Jacopo Francesco Riccati (28 May 1676 – 15 April 1754) a fost un matematician italian.
A studiat ecuaţiile diferenţiale ce-i poartă numele (ecuaţii de tip Riccati) şi a dat soluţii pentru cazurile speciale.
15 aprilie 1762 - Prin decret imperial, semnat de împarateasa Maria Tereza, se înființează regimentele granicerești românești I la Orlat si II la Năsăud.
15 aprilie 1764 - A murit Madame de Pompadour, metresa regelui Ludovic al XV-lea al Franței (n. 1721)
Jeanne-Antoinette Poisson, marchiză de Pompadour (n. 29 decembrie 1721, Paris – d. 15 aprilie 1764, Versailles) cunoscută ca Madame Pompadour a fost metresă a regelui Franței Ludovic al XV-lea.
15 aprilie 1765 - A murit Mihail Lomonosov, savant, poet și filolog rus (n. 1711)
Mihail Vasilievici Lomonosov (n. 8/19 noiembrie 1711, Rusia – d. 4/15 aprilie 1765, Sankt Petersburg, Imperiul Rus) a fost un savant, poet și filolog rus, cărturar si gânditor, unul dintre fondatorii directiei materialiste în filozofia rusa..
Este considerat ca fiind unul dintre fauritorii limbii literare ruse (“Epistola despre regulile prozodiei ruse”, “Retorica”)
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org
15 aprilie 1772 - S-a născut Étienne Geoffroy Saint-Hilaire, geolog şi anatomist francez; precursor al evoluţionismului (m. 1844).
15 aprilie 1788 - A încetat din viaţă, la Paris, George Louis Leclerc Buffon (n. 1707), naturalist şi scriitor francez.
Unul dintre întemeietorii învăţăturii despre dezvoltarea naturii în general şi a naturii organice în special.
Opera sa de bază este Istoria naturală, apărută între 1749-1788, în 36 de volume.
Membru al Academiei Franceze de Ştiinţe.
15 aprilie 1797 - S-a născut Adolphe Thiers, ziarist, istoric şi om politic francez; de mai multe ori ministru şi prim-ministru; primul preşedinte al celei de-a treia Republici Franceze (1871-1873); a condus acţiunea de reprimare sângeroasă a Comunei din Paris (m. 1877).
15 aprilie 1812 - S-a născut, la Iaşi, Maria Burada (m.1886), traducătoare română.
Soţia cărturarului Tudorachi Burada (1800-1866) şi mama lui T. T. Burada (1839-1923).
A fost prima femeie din Moldova care a tradus piese de teatru (Clopotarul de la Sf. Pavel, de J. Bouchardn, 1847).
A înfiinţat şi a condus un pension de fete la Iaşi (1831), primul de acest fel fondat de români.
15 aprilie 1843 - S-a născut scriitorul şi criticul literar american naturalizat britanic Henry James (m. 1916).
Henry James (n. 15 aprilie 1843 — d. 28 februarie 1916), fiu al lui Henry James Sr., frate al filozofului şi psihologului William James, respectiv al memorialistei Alice James, a fost un romancier, critic literar, dramaturg şi prozator american de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.
James şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii sale în Europa, în special în Anglia, devenind spre sfârşitul vieţii sale cetăţean britanic.
Deşi Henry James este mai ales cunoscut pentru romanele, nuvelele şi povestirile sale care sunt scrise din punctul de vedere al conştiinţei personajelor sale, celebritatea sa literară se datoreşte opticii sale novatoare asupra literaturii, corelată cu evoluţia filozofiei şi psihologiei.
James a contribuit semnificativ la analiza şi critica operelor de ficţiune, insistând în mod cu totul particular asupra libertăţii tuturor scriitorilor de a prezenta propria lor viziune a lumii.
Ideile sale novatoare asupra punctelor de vedere literare, monologului interior şi credibilitatea autorului însuşi, prezente în toate scrierile sale, au adus o altă adâncime şi un nou interes îndreptat înspre scrierile narative de ficţiune.
Astfel, eseul său despre roman, The Art of Fiction, este una dintre acele strălucite scrieri care indică puterea sa critică de analiză.
Fiind un scriitor extraordinar de productiv, James a scris şi publicat cărţi semnificative de călătorie, biografii, autobiografii, cărţi de ficţiune şi de critică de artă, alături de romanele, nuvelele şi eseurile sale de critică literară.
15 aprilie 1856 - S-a născut Jean Moréas (m.1910), poet francez de origine greacă. Promotor şi teoretician al simbolismului, fondatorul revistei „Le symbolist” (1866) şi al „Şcolii romane” (1891).
A scris versuri de atmosferă autumnală şi crepusculară (Sirtele, 1884; Cantilenele, 1886), după care a trecut la tonalităţi meditativ-elegiace (Pelerinul pasionat, 1891; Pădurile, 1894/1896; Stanţele, 1899-1901, capodopera sa).
A publicat şi eseuri.
15 aprilie 1858 - S-a născut sociologul francez Émile Durkheim; a întemeiat, în 1896, revista “L’Année sociologique”, în jurul căreia s-a constituit şcoala franceză de sociologie (m.15.XI.1917).
15 aprilie 1862 - S-a născut, la Ştefăneşti, jud. Botoşani, Nicolae Leon (m.1931), zoolog român.
Reprezentant al perioadei de consolidare a biologiei româneşti, entomolog, descoperitor a numeroase structuri organice, Nicolae Leon este totodată autorul primelor cercetări asupra epidemiologiei malariei din România.
Este considerat ca întemeietor al parazitologiei din ţara noastră şi fondator al primului laborator de parazitologie la Iaşi.
A scris numeroase studii şi articole despre apariţia şi transformarea speciilor, despre ereditate etc.
15 aprilie 1865 - A murit, asasinat, Abraham Lincoln, al 16-lea președinte al Statelor Unite (n. 1809)
Abraham Lincoln (n. 12 februarie 1809, Comitatul LaRue, Kentucky, Kentucky, SUA – d. 15 aprilie 1865, Washington, SUA) a fost al şaisprezecelea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, funcţie pe care a exercitat-o începând cu luna martie 1861 şi până la asasinarea sa în aprilie 1865.
Lincoln a condus Statele Unite în timpul Războiului Civil—cel mai sângeros conflict al său, dar și cea mai mare criză morală, constituțională și politică.
Prin aceasta, el a conservat Uniunea, a abolit sclavia, a întărit guvernul federal și a modernizat economia.
Abraham Lincoln, preşedintele SUA în perioada Războiului Civil American, a fost asasinat prin împuşcare cu pistolul, în seara zilei de Vinerea Mare, la data de 14 aprilie 1865, în loja teatrului Ford din Washington, D.C..
Ucigaşul a fost John Wilkes Booth, un actor simpatizant fanatic al Statelor din Sud, iar acţiunea sa urma să fie coroborată cu mai multe atacuri ale complicilor săi, care trebuiau să-i ucidă pe vicepreşedintele Andrew Johnson şi pe Secretarul de Stat William H. Seward, acţiuni prin care complotiştii au încercat crearea unui vid de putere la vârful guvernului Statelor Unite, în încercarea disperată de a întoarce situaţia în favoarea Sudului, deja învins în război.
Preşedintele a murit în ziua următoare ca urmare a rănilor grave din regiunea capului.
Succesorul său, Andrew Johnson, a depus jurământul în aceeaşi zi ca nou preşedinte al SUA.
Se pare că atentatul a fost rezultatul unei conspiraţii organizate de plantatorii din sud, dar această supoziţie nu a fost demonstrată nici până în prezent.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org
15 aprilie 1867 - S-a nascut Wilbur Wright, unul dintre “Frații Wright”
Frații Wright, Orville (n. 19 august 1871, Dayton, SUA – d. 30 ianuarie 1948,Dayton, SUA) și Wilbur (n. 16 aprilie 1867, Millville, SUA – d. 30 mai 1912, Dayton, SUA), au fost doi aviatori, ingineri, inventatori și pionieri ai aviației americani, creditați în general cu inventarea, construcția și pilotarea reușite ale primului avion din lume.
Ei au efectuat primul zbor controlat, susținut și autopropulsat al unui aparat mai greu ca aerul la 17 decembrie 1903, la patru mile sud de localitatea Kitty Hawk, Carolina de Nord.
În 1904–05, cei doi frați au dezvoltat, din prima lor mașină de zbor, primul avion practic cu aripi fixe.
Deși nu au fost primii care au construit avioane experimentale, frații Wright au fost primii care au inventat mecanismele de control al zborului care au făcut posibil primul zbor autopropulsat.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org
15 aprilie 1870 - Mihai Eminescu a început colaborarea la revista ieşeană „Convorbiri literare”, cu poemul Venere şi Madonă.
Ideal pierdut în noaptea unei lumi ce nu mai este,
Lume ce gândea în basme și vorbea în poezii,
O! te văd, te-aud, te cuget, tânără și dulce veste
Dintr-un cer cu alte stele, cu-alte raiuri, cu alți zei.
Venere, marmură caldă, ochi de piatră ce scânteie,
Braț molatic ca gândirea unui împărat poet,
Tu ai fost divinizarea frumuseții de femeie,
A femeiei, ce și astăzi tot frumoasă o revăd.
cititi mai mult pe ro.wikisource.org
15 aprilie 1879 - S-a născut, la Braşov, Elena Popea (m.1941), pictoriţă română.
A pictat scene de gen (Grup de ţărani), naturi statice (Sufragerie), peisaje (Peisaj din Bran), într-o viziune originală.
A valorificat pictura tradiţională transilvăneană.
15 aprilie 1879 - S-a născut, la Prilep, Macedonia, Theodor Capidan (m.1953), lingvist român.
Membru titular al Academiei Române (1935).
A elaborat şi publicat lucrări fundamentale asupra dialectelor aromân şi meglenoromân (Aromânii. Dialectul aromân, 1932; Meglenoromânii, 1925-1935).
15 aprilie 1893 - A decedat, la Miclăuşeni – Iaşi, Petru M. Câmpeanu (n.1809).
Ca şi alţi cărturari ardeleni, el soseşte în Moldova în 1837 şi este instalat imediat în postul de profesor la Academia Mihăileană din Iaşi, la Catedra de Filosofie, apoi cea a Legilor.
Preocupat de studierea şi cultivarea limbii, a publicat Gramatica românească (1848) şi un Abecedar latin (1847).
Paralel, a desfăşurat şi o intensă activitate de traducător şi a participat la organizarea unor instituţii sau la iniţierea unor opere culturale.
Ca o recunoaştere a activităţilor sale multiple, la 10 septembrie 1871 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
15 aprilie 1896 - Apare la Bucureşti, sub conducerea lui I. L. Caragiale, săptămânalul Epoca literară, supliment al ziarului Epoca (1885).
15 aprilie 1896 - S-a născut, la Bacău, Nicolai Gavrilescu (m.1966), fiziolog şi hidrolog român.
A condus Staţiunea de cercetări marine de la Agigea (1965-1966).
Este cunoscut pentru lucrările referitoare la acţiunea diferiţilor anestezici (eter, cloroform) asupra fibrei nervoase, fibrei musculare striate şi asupra proprietăţilor oxido-reducătoare ale ţesuturilor.
15 aprilie 1896 - Are loc ceremonia de închidere a primei editii a Jocurilor Olimpice moderne la Atena, in Grecia.
15 aprilie 1900 - A inceput Expoziţia universală de la Paris din 1900 (15 aprilie – 12 noiembrie 1900).
Expoziţia universală de la Paris din 1900 s-a desfăşurat în perioada 15 aprilie – 12 noiembrie, iar tema acesteia a fost ”Bilanţul unui secol”.
A fost cea de-a treia expoziţie universală de la Paris la care a participat şi România, după ediţiile din 1867 şi 1889, potrivit mae.ro. Inaugurată la 14 aprilie 1900 de către preşedintele Franţei Émile Loubet (1899-1906), expoziţia a fost deschisă publicului a doua zi, la 15 aprilie.
”În vederea organizării participării României la Expoziţia universală de la Paris din 1900 a fost numit un comisar general în persoana lui Dimitrie Ollanescu, care a încercat să realizeze o mediere între sobrietatea tradiţiei bizantine (Pavilionul regal central) şi amintirea unei vieţi nobiliare apuse (restaurantul)”, se arată pe site-ul www.mae.ro.
România a amenajat la această expoziţie patru pavilioane:
Pavilionul central, realizat de arhitectul francez Camiele Formige; Restaurantul, care înfăţişa o casă ţărănească cu pridvor; Chioşcul Tutunului, executat după planurile arhitectului Petre Antonescu, care a proiectat un edificiu în forma străvechilor fântâni monumentale româneşti; un Pavilion ce prezenta la intrare un derek monumental, corpul principal având forma unui rezervor de petrol pe suprafaţa căruia erau înscrise numele celor mai importante staţiuni de extracţie din România.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
15 aprilie 1905 - S-a născut, la Gura Râului, jud. Sibiu, Aurel Decei (m.1976), istoric şi orientalist român.
Specialist în istoria Evului Mediu românesc (Relaţii româno-orientale; Istoria Imperiului Otoman etc.).
15 aprilie 1905, 15/28 - S-a născut agronomul Irimie Staicu.
A studiat metodele de fertilizare a podzolurilor şi sărăturilor; membru corespondent al Academiei Române din 1963 (m. 1989)
15 aprilie 1912 - S-a născut Kim Ir-sen, dictator al Coreei de Nord (d. 1994)
Kim Ir-sen (Kim Il Sung) (n. 15 aprilie 1912 – d. 8 iulie 1994) a fost un om politic comunist nord-coreean, care a condus Coreea de Nord de la fondarea sa în 1948 până la moartea sa în 1994.
El a deţinut postul de prim-ministru (1948–1972) şi preşedinte din 1972 până la moartea sa.
El a fost, de asemenea, Secretarul General al Partidului Muncitorilor din Coreea. Creatorul pe baza “ideilor ciuce” a socialismului de tip coreean; a încurajat cultul personalităţii sale, căruia i-a dat dimensiuni paroxistice
15 aprilie 1912 - Vasul britanic de pasageri Titanic se scufundă în Atlanticul de Nord la ora 2:20 a.m., la două ore și 40 de minute după coliziunea cu un ghetar
Din cei 2.227 de pasageri plus echipaj aflați la bord numai 770 vor supraviețui.
RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912.
La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:30 în dimineața următoare.
În urma naufragiului și-au pierdut viața 1514 persoane din 2228 în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.
Pachebotul RMS Titanic, din clasa Olympic, a fost deținut de compania White Star Line și a fost construit la șantierele Harland and Wolff din Belfast.
A plecat spre New York cu 2228 de oameni la bord.
Numărul mare de victime a fost cauzat, în mare parte, de faptul că deși îndeplinea normele vremii, nava avea bărci de salvare suficiente doar pentru 1178 de persoane.
Un număr mare de bărbați au murit din cauza protocolului “femeile și copiii întâi“.
Titanic a fost proiectat de unii din cei mai experimentați ingineri și a folosit unele dintre cele mai avansate tehnologii ale vremii.
A fost un mare șoc pentru lumea întreagă faptul că, în ciuda măsurilor de siguranță superioare, Titanicul s-a scufundat și, faptul că s-a scufundat în timpul călătoriei inaugurale, au oferit o notă ironică asupra tragediei.
Nebunia din media legată de faimoasele victime ale Titanicului, legendele despre scufundare, schimbările efectuate în legislația maritimă și descoperirea epavei au contribuit la interesul publicului larg.
15 aprilie 1913 - S-a născut, la Iaşi, Rodica Suţu (m.1979), muziciană română. Membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
A lucrat ca pianistă-solistă şi maestru de sunet la Radiodifuziunea Română (1937-1955) şi conferenţiar la clasa de pian la Institutul Pedagogic din Bucureşti (1963-1966).
A compus majoritatea lucrărilor sale pentru pian.
A compus lieduri pe versuri de Eminescu şi Otilia Cazimir. (m.8.V.1979)
15 aprilie 1918 - La această dată a devenit muzeu memorial casa din pitorescul cartier ieşean Ţicău în care a locuit, între anii 1872 şi 1889, scriitorul Ion Creangă, numită şi “Bojdeuca lui Creangă” (sau “Bojdeuca din Ţicău“)
Bojdeuca lui Ion Creangă este o casă din cartierul Țicău, Iași, în care a locuit între anii 1872 și 1889 marele povestitor Ion Creangă.
Pragul acestei case a fost trecut și de Mihai Eminescu, bun prieten al lui Creangă.
Căsuța, având două camere dispuse de o parte și de alta a unui antreu, a devenit muzeu memorial la 15 aprilie 1918, restaurări având loc în anii 1942 și 1985.
Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România.
Primul muzeograf care a prezentat Bojdeuca celor ce veneau să o viziteze a avut dreptul să locuiască în mica bucătărioară din stanga intrării, împreună cu soția, trei copii și bunica.
15 aprilie 1921 - A murit Constantin Barozzi, general, geodez şi cartograf; membru fondator al Societăţii Geografice Române; membru de onoare al Academiei Române din1905 (n. 1833).
15 aprilie 1922 - S-a născut, în Faraoanele, jud. Vrancea, Grigore Teodorovici (m.1992), medic român.
Este creatorul şcolii de epidemiologie în Moldova.
A fost profesor la Institutul de Medicină din Iaşi timp de peste patru decenii. A publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice, dintre care monografia Epidemiologia bolilor transmisibile (1978) este cea mai valoroasă.
15 aprilie 1923 - Insulina începe să fie utilizată la scară largă în tratamentul diabeticilor.
15 apriliee 1924 - S-a născut Sir Neville Mariner, dirijor, fondator si presedinte al “Academy of St.Martin in the Fields”, fondator si director muzical al “Los Angeles Chamber Orchestra”, sef al orchestrei simfonice a Radioului din Stuttgart (1983-1989)
15 aprilie 1924 - S-a născut, la Bucureşti, Stephen Alexander Fischer-Galaţi, istoric american de origine română. Specialist recunoscut în istoria Europei de Est, a publicat numeroase lucrări, printre care cităm: România nouă: de la Democraţia Populară la Republica Socialistă (1967), Estul Europei şi Războiul Rece (1996), România în secolul al XX-lea (1998).
15 aprilie 1924 - Americanul Rans McNally publică primul atlas turistic.
15 aprilie 1924 - A decedat Eduard Caudella, compozitor român (n. 1841)
Eduard Caudella (n. 22 mai sau 3 iunie 1841, Iași, Principatul Moldovei — d. 15 aprilie 1924, Iași, România) a fost un compozitor român de muzică de operă (“Petru Rares”, uvertura “Moldova”), violonist, dirijor, profesor și critic de muzică. (…) Între 1861 și 1864 a revenit la Iași, unde a fost violonist la curtea domnească a lui Alexandru Ioan Cuza.
A fost inițiat în francmasonerie la 3 decembrie 1866 în Loja Steaua României din Iași.
Ca și tatăl său, Eduard Caudella a predat la școala de muzică, iar între 1892 și 1901 a fost rector al Conservatorului.
Între elevii săi s-au numărat Athanasie Theodorini, Mircea Bârsan, Mircea Anghelescu și dirijorul Antonin Ciolan.
A fost și primul profesor de muzică al lui George Enescu care, mai târziu, i-a dedicat lui Caudella lucrarea sa pentru vioară „Impresii din copilărie”.
În cadrul Conservatorului din Iași, Eduard Caudella a înființat prima orchestră simfonică, al cărei dirijor a fost.
A mai dirijat și orchestrele de la teatrul românesc (1861-1875), de la trupa da teatru german (1868-1870) și de la opera italiană (1870-1874)
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
15 aprilie 1925 - A murit pictorul american John Singer Sargent (n. 1856)
15 aprilie 1931 - S-a născut poetul suedez Tomas Tranströmer
15 aprilie 1931 - S-a dat în folosinţă, la New York, Empire State Building, având 102 etaje şi o înălţime de 381 metri.
Pentru construcţie s-au utilizat 60.000 tone oţel, 10 milioane cărămizi şi 3 milioane cărămizi pentru faţadă.
Empire State Building este un zgârie-nori și se află la intersecția dintre Fifth Avenuee și West Street 34.
Clădirea a fost cea mai înaltă clădire din lume pentru mai mult de 40 de ani, între anii 1931 și 1972. A fost terminată în 1931 și a rezistat pe primul loc în top până ce a fost construit World Trade Center.
În urma atacurilor teroriste cu bombe și distrugerea World Trade Center în 2001, Empire State Building a devenit din nou cea mai înaltă clădire din New York City.
Empire State Building a fost numită de către Societatea Americană a Inginerilor civili ca una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne. Empire State Building este în prezent al doilea cel mai înalt zgârie-nori din New York (după One World Trade Center) și este pe locul 15 în topul internațional.
15 aprilie 1934 - S-a născut, la Bucureşti, Ion Vianu, medic şi scriitor român. Fiu al acad. Tudor Vianu (1897-1964).
Stabilit în Elveţia (1977). A lucrat la Facultatea de Medicină din Capitală (1954-1975). Membru al Societăţii elveţiene de psihiatrie, al Societăţii franceze de psihosomatică, al Ligii pentru apărarea drepturilor omului în România.
A publicat o serie de lucrări în domeniul psihiatriei.
15 aprilie 1935 - S-a născut Gheorghe Firca, compozitor şi muzicolog
15 aprilie 1937 - S-a stins din viaţă, la Vulcana-Pandele, jud. Dâmboviţa, Gabriel Popescu (n.1866), grafician român.
Întemeietor al şcolii româneşti de gravură.
A executat lucrări în acvaforte şi cu acul (Autoportret; Portret de fată etc.); desene în diferite tehnici, caracterizate prin precizia şi fineţea meşteşugului.
15 aprilie 1938 - A murit scriitorul peruan César Vallejo (n. 1892)
15 aprilie 1938 - S-a născut Claudia Cardinale, actriță italiană.
Claudia Cardinale (născută Claude Joséphine Rose Cardinale la 15 aprilie 1938 în Tunisia, din părinți italieni) este o actriță italiană de film.
Una din marile stele ale ecranului european.
A apărut în filme de toate genurile, dar s-a impus ca interpretă a unor personaje temperamentale (Rocco şi fraţii săi, 1960; Ghepardul, 1963; Fata lui Bube, 1964).
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org
15 aprilie 1939 - S-a născut, în Bucureşti, Nicolae N. Săulescu, inginer agronom.
Membru corespondent al Academiei Române (1990). Are contribuţii la fundamentarea teoretică şi la crearea experimentală a unor soiuri de grâu (Lovrin, 24; Fundulea 29; Flamura 85 etc.).
15 aprilie 1940 - S-a stins din viaţă Alexandru Plămădeală (n.1888), sculptor şi pictor român.
A fost profesor la Şcoala de Arte Plastice din Chişinău (care azi îi poartă numele). A fondat, în 1939, Pinacoteca municipală din Chişinău.
A executat sculpturi figurative, de tradiţie realistă (Bustul poetului Alexie Mateevici; Monumentul lui Ştefan cel Mare).
15 aprilie 1941 - Generalul american Douglas Mac Arthur este numit comandant al forțelor aliate în Pacific.
Douglas MacArthur (n. 26 ianuarie 1880 – d. 5 aprilie 1964 ), general american și mareșal al Armatei Filipineze, care a avut o carieră lungă, începând cu campania SUA în Mexic și terminându-se în Războiul din Coreea.
15 aprilie 1942 - A încetat din viaţă, la Geneva, Robert Musil (n.1880), scriitor austriac. Ostil nazismului, s-a refugiat în Elveţia (1938). A fost unul dintre inovatorii genului romanesc. Capodopera sa, romanul Omul fără însuşiri (1930-1943), realizează un vast tablou satiric al societăţii austro-ungare de la începutul secolului al XX-lea.
15 aprilie 1944 - S-a născut, la Câmpulung Muscel, Laurenţiu Mircea Popescu, medic român. Membru titular al Academiei Române (2001).
A publicat studii privind leziunile miocardice produse de ischemia cardiacă asupra contracţiei musculare netede şi a mecanismelor de apărare imună. Este autorul unui atlas de histologie.
15 aprilie 1944 - Al Doilea Război Mondial – Primul bombardament de noapte al aviaţiei britanice asupra României: 83 de bombardiere Wellington atacă Turnu-Severin si al doilea mare bombardament anglo-american asupra Bucureştiului.
Clădirea Universităţii a fost distrusă parţial.
Timp de peste 4 luni, bombardierele americane au executat 41 de lovituri aeriene, din care 11 pe timp de noapte (aprilie – 6 atacuri de zi și 1 de noapte, mai 5 de zi și 3 de noapte, iunie – 4 de zi și 1 de noapte, iulie – 8 de zi și 4 de noapte, august – 7 de zi și 2 de noapte), cele mai multe lovituri fiind date asupra zonei Ploiești – Câmpina (30 de atacuri), urmată de București (20 de atacuri), Brașov (7), Giurgiu, Focșani și Turnu Severin (câte 5).
După unele surse arhivistice, între 5 aprilie și 19 august 1944, acțiunile aviației anglo-americane au înregistrat 17 808 ieșiri-avion, din care 14 558 la avioanele de bombardament (,,Libertador și ,,Fortress”) și 3 250 la avioanele de vânătoare (,,Lightning” și ,,Mustang”), lansându-se 29 116 tone de bombe, care au distrus 90% din capacitatea productivă a Ploieștiului, fapt apreciat ca ,,un mare triumf în istoria strategie de război aeriene”.
Pe ansamblul țării, pagube materiale produse departamentelor de stat şi regiilor autonome s-au ridicat la 186 076 839 791 lei. Din cele 47 335 imobile distruse sau avariate, 46 523 au fost reprezentate de locuințe, iar restul de clădiri ale diverselor întreprinderi. Pierderile umane provocate de bombardamente s-au ridicat la 15 253 de oameni, din care 7 592 morți (din care 562 copii) și 7 661 răniți (603 copii).
Chiar dacă prizonierii americani aveau să declare că nu au urmărit bombardarea localităților și a zonelor de locuit, numeroasele situații în care acestea au fost lovite (inclusiv cu bombe incendiare) și mitraliate i-au contrazis. Mărturiile supraviețuitorilor sunt, de asemenea, concludente în acest sens.
cititi mai mult pe alesandrudutu.wordpress.com
15 aprilie 1945 - Trupele britanice au eliberat deținuții din lagărul de concentrare nazist de la Bergen Belsen.
15 aprilie 1946 - S-a născut pictorul Zamfir Dumitrescu; preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România (2002-2007); deputat PSD de Bucureşti (2004-2008).
15 aprilie 1947 - S-a născut Sorin Postolache, publicist şi caricaturist (m. 2002).
15 aprilie 1947 - S-a infiintat Filarmonica “Banatul” din Timisoara.
Prima instituție de acest gen a fost Societatea Filarmonică din Timișoara, creată la 21 octombrie 1871 după modelul și cu sprijinul unor societăți muzicale europene de prestigiu.
La înființarea ei au existat un cor bărbătesc și câțiva instrumentiști pentru activități în genul muzicii de cameră. S-a afiliat apoi și un cor feminin pentru a putea fi abordat și repertoriul vocal-simfonic care necesita, de cele mai multe ori, cor mixt.
Pentru completarea orchestrei se făcea apel la instrumentiști ai Operei locale și suflători ai Regimentului 29 infanterie „Loudon”.
Penuria de instrumentiști a impus ca o necesitate imediată înființarea, încă din al doilea an de existență a Societății, a unei școli de muzică pentru pregătirea și formarea propriilor cadre. (…) În 1947 Societatea Filarmonică din Timișoara și-a schimbat numele în Filarmonica Banatul.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.facebook.com
15 aprilie 1949 - A avut loc la Bucureşti, pe scena Teatrului Naţional, premiera dramei Bălcescu de Camil Petrescu. Piesa reînvie evenimentele de la 1848 din ţara noastră, aducând în prim plan figura lui Nicolae Bălcescu.
15 aprilie 1949 - A încetat din viaţă, la Beverly Hills, California, Wallace Beery (n.1881), actor american de teatru şi film.
A debutat ca actor comic de circ, apoi joacă în spectacole de varietăţi, de music-hall şi comedii muzicale.
A debutat pe ecran în 1920. Cu apariţiile din Piciul (Oscar, 1932), Dineu la ora 8; Grand Hotel şi Viva Villa!, el devine o figură marcantă a cinematografului american şi internaţional.
15 aprilie 1949 - S-a născut Alla Pugaciova, interpreta rusă de muzica usoara.
15 aprilie 1949 - S-a infiintat Filarmonica “Gheorghe Dima” din Brasov.
Filarmonica «Gheorghe Dima» din Brașov a fost înființată în 1878 ca Societatea Filarmonică. Braşovul şi-a inaugurat viaţa publică de concert cu evenimentul artistic susţinut de Societatea filarmonică braşoveană („Kronstadter Philarmonische Gesellschaft”) în data de 6 mai 1878, sub bagheta lui Anton Brandner; impunându-se ca dirijor, compozitor şi pedagog, acesta poate fi considerat iniţiatorul şi fondatorul societăţii.
(…) După 66 de ani, timp în care pe podiumul şi la pupitrul orchestrei s-au aflat personalităţi de excepţie (Johann Strauss în anul 1848, Joseph Joachim şi Johannes Brahms în 1878, Richard Strauss – 1921, Felix von Weingartner – 1923, George Enescu – 1923, 1928, 1930, Edwin Fischer), Societatea filarmonică braşoveană se desfiinţează.
Viaţa muzicală anterioară va fi continuată, timp de două decenii, de marele dirijor şi profesor de muzică Dinu Niculescu, cel care a reuşit să adune fonduri şi să reorganizeze orchestra. Stimulată de colaborarea unor mari dirijori ca George Georgescu şi Constantin Silvestri orchestra obţine succese triumfale şi câştiga, pe drept cuvânt întreaga atenţie, fiind transformată din 1949 în Filarmonica de stat „G. Dima” Braşov.
cititi mai mult pe www.facebook.com si ro.wikipedia.org
15 aprilie 1949 - A avut loc premiera dramei “Balcescu” de Camil Petrescu
15 aprilie 1959 - S-a născut actriţa britanică de film Emma Thompson. Are un repertoriu deosebit de vast, interpretând personaje cu o accentuată personalitate (Rămăşiţele zilei; În numele tatălui; Raţiune şi simţire etc.). În 1929 a primit Premiul Oscar pentru filmul Întoarcere la Howards.
15 aprilie 1960 - S-a nascut Filip al Belgiei, actualul monarh al Belgiei.
Filip sau Philippe (n. 15 aprilie 1960) este regele belgienilor. Membru al Casei de Saxa-Coburg și Gotha, acesta a urcat pe tron la 21 iulie 2013, în urma abdicării tatălui său. Filip este al treilea în clasamentul celor mai tineri monarhi europeni în exercițiu, în urma regelui Willem-Alexander al Țărilor de Jos și a regelui Felipe al VI-lea al Spaniei.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org
15 aprilie 1964 - S-a deschis cel mai lung pod din lume, care traversează golful Chespeake (S.U.A.), de 17,5 mile.
15-22 aprilie 1964 - La Plenara lărgită a CC al PMR a fost adoptată Declaraţia cu privire la poziţia Partidului Muncitoresc Român în problemele mişcării comuniste şi muncitoreşti internaţionale.
La Plenara lărgită a CC al PCR (15-22 aprilie 1964) a fost adoptată: Declaraţia cu privire la poziţia Partidului Muncitoresc Român în problemele mişcării comuniste şi muncitoreşti internaţionale. Declaratia condamna pretentiile Partidului Comunist al Uniunii Sovietice de a domina miscarea comunista internationala sub pretextul internationalismului proletar. Declaratia marcheaza inceputul oficial al politicii independente a Romaniei in cadrul “lagarului comunist”.
15 aprilie 1966 - S-a născut cântăreaţa britanică Samantha Fox
15 aprilie 1967 - A murit teologul Nicolae Colan; în 1957 a fost ales arhiepiscop al Sibiului şi mitroplit al Ardealului; ministru al educaţiei naţionale, cultelor şi artelor (1938-1939); bogată activitate publicistică; membru de onoare al Academiei Române din 1942 (n. 1893)
15 aprilie 1967 - S-a stins din viaţă, la Roma, TOTO (Antonio de Curtis) (n.1898), actor italian de teatru şi film. Format la şcoala teatrului de revistă, a debutat pe ecran în 1936, unde a interpretat peste o sută de roluri. A fost unul dintre marii interpreţi comici satirici (Napoli, oraşul milionarilor, 1950; Hoţii şi vardiştii, 1951; Veşnici necunoscuţi, 1958; Păsăroi şi păsărele, 1966).
15 aprilie 1969 - S-a născut compozitorul de muzică uşoară Bogdan Cristinoiu
15 aprilie 1971 - La hidrocentrala de la Porţile de Fier, este conectat la sistemul energetic naţional primul hidroagregat, de producţie românească.
Execuția proiectului româno-iugoslav a început în 1964. În 1972 barajul a fost deschis, împreună cu două centrale hidroelectrice. Pentru a permite navigația au fost realizate ecluze, câte una pe fiecare mal. Prin construcția barajului, valea Dunării mai jos de Belgrad a fost transformată în lac de acumulare, iar nivelul apei în amonte de baraj a crescut cu 35 m.
Vechea Orșova, insula Ada Kaleh și cel puțin alte cinci sate, cu o populație totală de 17.000 de oameni, au fost evacuate. Oamenii au fost relocați, însă așezările au fost pierdute pentru totdeauna în fața Dunării. Construcția barajului a avut de asemenea un impact major asupra mediului, spre exemplu traseele de înmulțire a mai multor specii de sturioni au fost întrerupte permanent.
În afară de asta, flora și fauna, precum și comorile geomorfologice, arheologice și culturale au fost protejate de ambele țări de la construcția barajului prin crearea Parcului Național Đerdap (începând cu 1974, 636,08 km²) în Serbia și a Parcului Național Porțile de Fier (din 2001, 1.156,55 km²) în România.
15 aprilie 1977 - În comuna Flămânzi este dezvelit un obelisc în memoria răsculaţilor din 1907.
15 aprilie 1978 - A murit Sergiu Malagamba, compozitor si instrumentist („Rumba, rumba”, „Esti dragostea mea”, „S-au cunoscut in luna mai”) (n. 6.02.1918, Chisinau).
15-18 aprilie 1979 – A avut loc Vizita oficială de prietenie a lui Nicolae Ceaușescu în R Zambia.
15 aprilie 1980 – A decedat Jean-Paul Sartre, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel (refuzat), principal reprezentant al curentului existentialist („Greata”, „Mustele”, „Diavolul si bunul Dumnezeu”); (n. 21.06.1905).
15 aprilie 1983 - Se deschide, la Tokio, după modelul „Disney World”, parcul de distracţii „Tokyo Disneyland”.
15 aprilie 1986 - A murit Jean Genet, romancier şi dramaturg francez (n. 1910). A publicat romane (Notre-Dame des Fleurs, 1944; Miracolul trandafirului, 1946), povestiri, piese de teatru ce transfigurează experienţa răului şi a abjecţiei.
15 aprilie 1988 - A murit Modest Morariu, poet, eseist, prozator, traducător (a tradus din Albert Camus, Stendhal, André Malraux, Marcel Brion ş.a.) şi critic plastic (n.11.VIII.1929, la Cernăuţi, azi în Ucraina). A publicat lirică de rafinament intelectual (Poveste cu fantome, 1968; Ovăzul sălbatic, 1974; Naşterea nostalgiei, 1985). A scris eseuri de artă şi literatură universală.
15 aprilie 1990 - A murit Greta Garbo (născută Greta Lovisa Gustafsson), actriţă suedeză de film, stabilită în SUA (n. 1905). Stabilită în S.U.A. supranumită „Diva”. Tipul feminin – enigmatic, glacial şi distant – întruchipat de ea a creat în epocă un adevărat mit (Dama cu camelii, 1936; Contesa Walewska, 1937; Anna Karenina, 1935). În 1954 a primit un Oscar omagial pentru întreaga activitate. A abandonat cinematograful în 1941, în plină glorie pentru a-şi păstra aura magică.
15 aprilie 1991 - Inaugurarea oficială, la Londra, a activităţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), creată în scopul sprijinirii unor proiecte economice şi de democratizare a ţărilor est-europene
15 aprilie 1992 - Vatican. Întâlnirea dintre Preşedintele României, Ion Iliescu, şi Papa Ioan Paul al II-lea.
15 aprilie 1994 - A decedat Sabba S. Ştefănescu, geofizician român, profesor universitar, membru al Academiei Române. A desfăşurat o intensă activitate de cercetare, în principal în cele două discipline pe care le-a profesat şi la catedră: teoria câmpului electromagnetic şi prospecţiuni electrice. Este considerat, împreună cu Liviu Constantinescu, drept fondator al şcolii române de geofizică; (n. 20.07.1902).
15 aprilie 1998 - A murit (aparent din cauze naturale) Pol Pot (pe numele adevărat: Saloth Sar), dictator al Cambodgiei între anii 1976 şi 1979 şi liderul gherilei comuniste Khmerii roşii; regimul instalat de el prin forţă a adoptat o serie de măsuri care au dus la moartea a peste 1,7 milioane de cambodgieni (aproximativ 20 la sută din populaţia ţării), mai multe milioane de cambodgieni au fost arestaţi, iar alţii s-au exilat; în 1979 regimul său de teroare a fost înlăturat de trupele vietnameze
Detinator al puterii absolute in intreaga Cambodgie, in perioada 1976-1979, Pol Pot a instituit o adevarata dictatura a groazei in tara sa. Asa-numitul “comunism al epocii de piatra” avea in vedere desfiintarea oraselor, a banilor si edificarea unui stat eminamente agrar; (n. 19.05.1928).
15 aprilie 2002 - A murit Radu Săplăcan, critic literar şi poet (poezie: “Livada Roëntgen”, “Uşor, deasupra lumii”, “Factorul şarpe”); a lucrat la Radio Cluj din anul 1975 (n. 1954)
15 aprilie 2005 - Au loc funeraliile prinţului Rainier al III-lea de Monaco.
15 aprilie 2008 - A murit Dan Grigorescu, critic şi istoric de artă, dar şi cunoscut istoric şi critic literar, traducător (excelent anglist), profesor de literatură comparată; membru al Academiei Române (n.13.V.1931).
15 aprilie 2008 - A murit inginerul Dan Mateescu; studii teoretice şi experimentale în domeniul construcţiei metalice (cupola Pavilionului Expoziţei Naţionale din Bucureşti, structura metalică a centralelor de la Porţile de Fier I şi II etc.); membru al Academiei Române (n.15.XI.1911).
15 aprilie 2012 - A murit sportivul australian Murray Rose, unul dintre cele mai importante nume ale nataţiei mondiale; a câştigat 4 medalii olimpice la înot (la Melbourne, în 1956 – la 400 metri, 1.500 metri şi 4×200 metri liber – şi patru ani mai târziu, la Roma – la la 400 metri liber); este primul om care a înotat 1500 m sub 18 minute la vârsta de numai 17 ani, iar de-a lungul carierei a stabilit 15 recorduri mondiale (n.6.I.1939, în Scoţia)
15 aprilie 2013 - In SUA, doua bombe artizanale confectionate de teroristi ceceni au explodat lângă linia de sosire la maratonul din Boston, Massdachusetts , omorând cel puțin trei persoane și rănind alte 183.
15 aprilie 2014 - A decedat la New York poeta, Nina Cassian, poetă eseistă și traducătoare română (n. 1924).
Nina Cassian (nume la naștere Renée Annie Cassian, n. 27 noiembrie 1924, Galați – d. 15 aprilie 2014, New York) a fost o poetă, eseistă și traducătoare și compozitoare română, de origine evreiască. A realizat traduceri din Shakespeare, Bertolt Brecht, Christian Morgenstern, Iannis Ritsos și Paul Celan. De asemenea a publicat peste 50 de cărți de poezie, eseuri și proză, și a inventat o nouă limbă poetică, limba spargă.
I se decernează în 1969 Premiul Uniunii Scriitorilor din România. În 1985 călătorește în Statele Unite ca profesor invitat, cu o bursă Soros, pentru a susține un curs la New York University. După o lună află de arestarea și uciderea în închisoare a lui Gheorghe Ursu, unul din prietenii apropiați, în al cărui jurnal confiscat de Securitate era menționată „cu părerile mele politice, evident anticeaușiste” si ia hotărârea de a nu mai reveni în țară.
Imediat, apartamentul său din România este confiscat, iar cărțile îi sunt interzise și retrase din biblioteci, până la căderea regimului Ceaușescu. În Anglia îi apare volumul de versuri Call Yourself Alive și, în Statele Unite, Life Sentence, traduceri ale volumelor din țară, precum și volumele inedite Take My Word for It!, Blue Apple și Lady of Miracles, care se bucură de succes. Susține recitaluri de poezie și publică în reviste americane.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
15 aprilie 2019 - Catedrala Notre-Dame, una dintre emblemele Parisului, a fost devastată de un incendiu violent.
Incendiul de la catedrala Notre-Dame de Paris a fost un incendiu violent care s-a declarat în interiorul catedralei Notre-Dame de Paris, în seara zilei de 15 aprilie 2019. Luând rapid o mare amploare, flăcările au distrus în întregime turnul-fleșă, care s-a prăbușit , cât și o mare parte din acoperiș precum și șarpanta monumentului.
Mulțumită intervenției a sute de pompieri, structura globală a edificiului și cele două turnuri au fost cruțate, însă pagubele sunt considerabile. Intervenția câtorva sute de pompieri, până în dimineața zilei următoare, a putut să salveze structura globală a edificiului, cele două turnuri precum și fațada de apus. Totuși, stricăciunile și pierderile sunt considerabile, atât în interiorul cât și în exteriorul monumentului.
Incendiul a provocat o emoție foarte puternică, atât în Franța, cât și în întreaga lume, precum și o importantă acoperire mediatică. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a descris incendiul ca fiind unul „groaznic”. Insula Île de la Cité, pe care se află catedrala Notre-Dame, a fost evacuată. În aceeași seară, președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, a anunțat reconstrucția catedralei.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro si stiri.tvr.ro;
15 aprilie 2020 - La ordinea zilei