La ordinea zilei – 2 octombrie 2020

Situația din România - 2 octombrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

Situația din România – 2 octombrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Sărbătorile Zilei de 2 octombrie

Ortodoxe – Sf. Sfințit Mc. Ciprian; Sf. Mc. Iustina fecioara

Greco-catolice – Sf. ep. Ciprian; Sf. m. Iustina fecioara

Romano-catolice – Ss. Îngeri Păzitori

 

Ziua mondială a zâmbetului

Ziua mondială a zâmbetului (World Smile Day) este aniversată, anual, în prima zi de vineri a lunii octombrie, în anul 2020 fiind marcată la data de 2 octombrie. Ziua mondială a zâmbetului a fost marcată pentru prima dată în 1999, în oraşul natal al lui Harvey Ball, Worcester. În acelaşi an, Harvey Ball a fondat şi World Smile Corporation, care avea să fie sponsorul anual al evenimentului internaţional. Scopul acestei organizaţii este să promoveze Ziua mondială a zâmbetului, inclusiv prin intermediul internetului şi platformelor de socializare, încurajând zâmbete şi fapte bune peste tot în lume.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Marele premiu al Galei Societăţii Civile – câştigat de Salvaţi Copiii cu proiectul ‘Fiecare Copil Contează’

Marele premiu al Galei Societăţii Civile 2020 a fost câştigat de Salvaţi Copiii cu proiectul “Fiecare Copil Contează”, potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, vineri, AGERPRES. Proiectul face parte din programul de reducere a mortalităţii infantile, care se axează pe dotarea maternităţilor cu echipamente medicale performante şi programe socio-medicale la nivelul comunităţilor vulnerabile din mediul rural.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

, ,
̦ ̦̂̆!

We are live on @Rock FM!

Și pe paginile de facebook…

Publicată de Gala Societatii Civile pe Joi, 1 octombrie 2020

 

Cererea PSD de reluare a alegerilor la sectorul 1 respinsă din nou de BEC

Biroul Electoral Central (BEC) a respins din nou cererea PSD de anulare a alegerilor în sectorul 1. Solicitarea fusese adresată BEC de PSD după apariția, miercuri spre joi noapte a unei înregistrări, difuzate de Antena 3 și RTV cu o încăpere în care erau saci cu voturi, în care intrau niște persoane despre care liderii PSD au ieșit pe rând, prin postări pe Facebook și declarații, că ar fi reprezentanți ai USR care furau voturi. Mai mult, în acest timp, în fața Biroului electoral de sector s-a organizat un mic protest împotriva „hoților” care furau voturile. Ulterior s-a dovedit, au spus-o și reprezentanții USR într-o conferință de presă și Jandarmeria și Biroul Electoral al Sectorului 1 și ministrul de Interne Marcel Vela că în depozitul cu buletinele de vot se aflau președintele Biroului Electoral de Circumscripție al Sectorului 1, procurorul Nicolae Sprîncu, un membru în BES 1, delegat din partea PPU-SL (partidul lui Dan Voiculescu), cel care depozitează un sac, președintele secției de votare 141, cel care se vede că ridică un sac, și 3 observatori candidați care supraveghează procedura.
cititi mai mult pe romania.europalibera.org

Biroul Electoral Sector 1 arată într-un comunicat oficial despre cei prezentanți în imaginile difuzate de A3 și RTV…

Publicată de Clotilde Armand pe Joi, 1 octombrie 2020

 

CEDO: România, condamnată la plata a 15 milioane de euro către foști proprietari

Statul român a fost obligat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului la plata a peste 15 milioane de euro, cea mai consistentă sancțiune primită de România de la aderarea sa la UE, pentru că nu a rezolvat situația proprietarilor ale căror case au fost confiscate abuziv de regimul comunist și care, ulterior, după revoluția din 1989, au fost vândute chiriașilor. La 30 de ani de la Revoluție, România nu a soluționat situația proprietarilor de imobile confiscate de statul comunist în perioada 1950-1989, adesea cu drame de neimaginat, cu proprietari condamnați fără vină la închisoare, unde au murit torturați, și cu membri ai familiei trimiși în Bărăgan sau la munca de jos.

Este cea mai răsunătoare victorie a proprietarilor deposedați abuziv, anul acesta România fiind condamnată, până acum, la peste 20 de milioane de euro despăgubiri. În luna iulie, Cauza Nistor și alții contra României (29 de dosare) obliga statul român să plătească altor proprietari, pentru aceeași situație de drept, 5 milioane de euro.
cititi mai mult pe romania.europalibera.org

 

S-a dat startul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale în Republica Moldova

În Republica Moldova a început vineri campania electorală pentru alegerile prezidenţiale preconizate la 1 noiembrie, într-un context marcat puternic de recrudescenţa epidemiei de COVID-19, în timp ce factorul geopolitic este la fel de important în acest scrutin ca la toate alegerile desfăşurate în Republica Moldova, relatează EFE şi mass-media de la Chişinău. Chiar dacă în cursa pentru cea mai înaltă funcţie în stat s-au înscris opt candidaţi, doar doi dintre ei sunt creditaţi cu cele mai mari şanse: actualul preşedinte, socialistul Igor Dodon şi lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, fost premier.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

Situația din România – 2 octombrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 2 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 132.001 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
105.582 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.343 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 569 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 4.915 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 01.10.2020 (10:00) – 02.10.2020 (10:00) au fost înregistrate 53 de decese (36 bărbați și 17 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.795. Dintre acestea, 571 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.471.499 de teste. Dintre acestea 26.011 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 15.436 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.575 la cerere.

 

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.702 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 733 au fost declarați vindecați.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Rusia: O jurnalistă, critică la adresa puterii, şi-a dat foc în faţa clădirii Ministerului de Interne

Irina Slavina, redactorul şef al publicaţiei online ruseşti KozaPress, şi-a dat foc vineri în faţa sediului regional al Ministerului de Interne rus din Nijni Novgorod (la 400 de km est de Moscova), la o zi după ce apartamentul său fusese percheziţionat de poliţie, relatează Reuters, Eho Moskvî, Kommersant şi portalul rusesc independent Meduza, citând media locale şi reţele de social media. Jurnalista a murit pe loc din cauza arsurilor, decesul său fiind confirmat de către coordonatorul unei organizaţii pentru drepturile omului din Rusia ‘Pravozaşcita Otkrâtki’, Aleksei Prianişnikov.

Mass-media ruse citează o postare făcută vineri de Irina Slavina în pagina sa de Facebook înainte de gestul său extrem: ‘Pentru moartea mea vă rog să daţi vina pe Federaţia Rusă!

Cu o zi înainte, jurnalista a declarat că poliţia a făcut o percheziţie la locuinţa ei în cazul anchetei cu privire la un om de afaceri local, acuzat de activităţi în beneficiul unei organizaţii ‘nedorite’ din cauză că oferea spaţiu pentru conferinţele şi adunările organizate de militanţii fundaţiei ‘Rusia Deschisă’ a lui Mihail Hodorkovski, fost oligarh rus, aflat în exil, opozant al lui Vladimir Putin. ‘Căutau broşuri, pliante, conturi legate de fundaţia Rusia Deschisă, posibil încercau să găsească vreo icoană cu chipul lui Mihail Hodorkovski la mine acasă‘, a spus ea într-o postare pe Facebook.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Jurnalista rusă Irina Slavina a murit după ce s-a incendiat, în semn de protest, în fața poliției din orașul Nijni…

Publicată de Radio Europa Liberă România pe Vineri, 2 octombrie 2020

 

Karabah: Nou apel al ONU la încetarea ostilităţilor

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut din nou vineri ”o încetarea imediată a ostilităţilor” în Nagorno-Karabah, unde luptele se intensifică, relatează AFP. Potrivit unui comunicat, secretarul general al ONU ”regretă profund că părţile beligerante continuă operaţiunile militare, în pofida solicitărilor puternice şi repetate din partea comunităţii internaţionale (…) de încetare a focului”. “Nu există o soluţie militară la acest conflict“, a subliniat el într-un comunicat. ”Continuarea ostilităţilor nu va face decât să crească suferinţa umană. Dialogul este singura modalitate de a obţine o rezolvare durabilă a conflictului”, a adăugat el.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Chile: O persoană grav rănită în cursul unei manifestaţii împotriva inegalităţilor

Circa 2.000 de persoane s-au adunat vineri la Santiago de Chile în Plaza Italia, epicentru al contestării sociale chiliene, pentru o manifestaţie contra inegalităţilor în cursul căreia un tânăr a fost grav rănit, notează AFP. Manifestanţii, opozanţi ai guvernului preşedintelui conservator Sebastian Pinera de la începutul mişcării la 18 octombrie 2019, au înfruntat trupele de poliţie care i-au dispersat cu ajutorul gazelor lacrimogene şi camioanelor blindate înarmate cu tunuri cu apă pentru a-i împiedica să ocupe piaţa.

Cu prilejul acestor manifestaţii, care au începutul în urmă cu aproape un an, la 18 octombrie 2019, pentru a reclama mai multe drepturi sociale, circa 30 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar câteva mii au fost rănite şi arestate. Un referendum constituţional va fi organizat la 25 octombrie pentru a stabili dacă este necesară schimbarea Constituţiei, moştenită din perioada dictaturii lui Augusto Pinochet (1973-1990)
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Președintele american Donald Trump a anunțat că a fost testat pozitiv pentru coronavirus alături de soția sa, Melania Trump

Președintele american Donald Trump a anunțat că a fost testat pozitiv pentru coronavirus alături de soția sa, Melania Trump. „În seara asta, Prima Doamnă (nr. Melania Trump) și eu am fost testați pozitivi pentru COVID-19. Vom începe carantina și procesul de recuperare imediat. Vom trece prin asta împreună”, a scris Donald Trump pe o rețea de socializare. La scurt timp și medicul personal al președintelui american a transmis un mesaj în care arată că cei doi sunt bine și vor fi atenți supravegheați pe durata recuperării.
cititi mai mult pe romania.europalibera.org

 

Știrile zilei – 2 octombrie 2020

Revista Presei din 2 octombrie

 

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 2 octombrie în Istorie