La ordinea zilei – 29 octombrie 2020
Ceremonia de învestire a Primarului General al Capitalei (29 octombrie 2020)
foto preluat de pe www.facebook.com/NicusorDan.ro
Sărbătorile Zilei de 29 octombrie
Ortodoxe – Sf. Cuv. Mc. Anastasia Romana; Sf. Cuv. Avramie și Maria, nepoata sa
Greco-catolice – Sf. cuv. m. Anastasia Romana; Sf. cuv. Avramie
Romano-catolice – Ss. Narcis, patriarh de Ierusalim; Felician, m.
Ziua internaţională a internetului
La 29 octombrie este aniversată, din 2005, Ziua internaţională a internetului. Reţeaua de internet este considerată drept una dintre cele mai importante invenţii ale omenirii.
Data aleasă celebrează efortul comun depus de cei care au contribuit la realizarea spaţiului virtual şi atrage atenţia asupra muncii celor din domeniul tehnologiei informaţionale pentru îmbunătăţirea serviciilor furnizate prin acest tip de conexiune, care a însemnat îmbunătăţirea serviciilor folosite de oameni în viaţa de zi cu zi.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua mondială a accidentului vascular cerebral
La 29 octombrie este marcată, în fiecare an, Ziua mondială a accidentului vascular cerebral (World Stroke Day) pentru a atrage atenţia că riscul producerii unui AVC este mare, dar şi pentru a creşte gradul de conştientizare că o viaţă activă poate reduce acest risc.
În 2020, mesajul transmis de Organizaţia Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (World Stroke Organisation – WSO) este “Join the MoveMent to prevent stroke”, invitând populaţia la cea mai mare acţiune de dance chain (stil de dans în cerc sau semicerc).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua mondială a psoriazisului
Ziua mondială a psoriazisului (World Psoriasis Day) se marchează în fiecare an la 29 octombrie. Este o zi dedicată persoanelor care sunt afectate de psoriazis sau de artrită psoriazică, scrie site-ul www.worldpsoriasisday.com.
Evenimentul este marcat de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Psoriazis (IFPA), un for internaţional format din organizaţii de psoriazis din diferite ţări ale lumii, care se reunesc pentru a dezbate probleme importante care afectează comunităţile bolnavilor de psoriazis.
Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Psoriazis (IFPA) s-a reunit, pentru prima dată, în luna iulie 2004, când a decis marcarea unei zile dedicate persoanelor afectate de psoriazis, începând chiar cu anul în curs, la data de 29 octombrie, potrivit site-ului oficial dedicat acestei zile, www.worldpsoriasisday.com.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua Autorităţii Electorale Permanente
Ziua Autorităţii Electorale Permanente (AEP) este marcată la data de 29 octombrie. În 2019, a avut loc prima aniversare a Autorităţii Electorale Permanente, în cadrul unui eveniment organizat la sediul instituţiei. Totodată, au fost marcaţi cei 100 de ani de la alegerile pentru primul Parlament al României Mari, care s-au desfăşurat în perioada 2-9 noiembrie 1919, prin lansarea a două lucrări: “1919. Primele alegeri parlamentare din România Mare” şi “1919. Primele alegeri parlamentare din România Mare – Culegere de acte normative”, potrivit unui comunicat de presă al AEP transmis AGERPRES.
Această zi a fost stabilită prin Ordinul nr. 993/2019 din 3 septembrie 2019 privind instituirea zilei de 29 octombrie ca Ziua Autorităţii Electorale Permanente, semnat de preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, şi publicat în Monitorul Oficial nr. 728, din 4 septembrie 2019. Data de 29 octombrie nu a fost aleasă întâmplător. Ea a fost corelată cu adoptarea în Parlament, la data de 29 octombrie 2003, a Legii de revizuire a Constituţiei României din 1991, prin care, la art. 73 alin. (3) lit. a), se introducea Autoritatea Electorală Permanentă ca instituţie nouă, potrivit https://www.roaep.ro/.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 29 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, înaintea videoconferinței cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei COVID-19
Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:
Bună seara!
Peste câteva minute voi participa la reuniunea membrilor Consiliului European, în format videoconferință, dedicată aspectelor legate de gestionarea pandemiei de COVID-19.
Vom avea periodic astfel de reuniuni pentru a analiza evoluția răspunsului Uniunii Europene la pandemie, cu scopul, evident, de a consolida cooperarea dintre statele membre, în vederea limitării răspândirii virusului și contracarării efectelor acestuia.
Ne aflăm, din păcate, într-un veritabil val doi al pandemiei, iar dacă ne uităm la cifrele raportate zilnic observăm că se înregistrează recorduri negative la nivelul tuturor indicatorilor în majoritatea țărilor europene.
La nivel european, efortul de a reduce curba infecțiilor trebuie să fie unul colectiv, pentru că până când nu vom fi cu toții în siguranță, nimeni nu va fi cu adevărat ferit de pericolul contaminării.
Solidaritatea este cuvântul de ordine și, cred eu, cheia care ne va permite să depășim această teribilă încercare.
cititi mai mult pe www.presidency.ro
Decrete semnate de Președintele României, domnul Klaus Iohannis
Legea privind înăsprirea pedepselor pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor, promulgată
Nicușor Dan: Odată cu depunerea jurământului, sunt oficial primarul vostru, al bucureștenilor
Voi căuta să onorez această funcție zi de zi, neuitând niciun moment că am primit încrederea voastră pentru ca ceva fundamental să se schimbe în administrația locală a Capitalei.
„Nu ne-am luptat pentru jucării!”, așa cum spunea motto-ul Ligii Studenților din 1990, preluat de la Avram Iancu. Știu că voi, bucureștenii, ați ieșit la vot pentru ca valorile să fie respectate și apreciate, pentru ca ierarhiile să se formeze pe bază de competență și onestitate.
Știu că vă doriți o primărie transparentă, corectă și eficientă, dar mai ales o primărie care să mobilizeze potențialul extraordinar al Capitalei. O primărie care să lucreze pentru reușita Bucureștiului, pentru transformarea lui într-un oraș mai prosper, mai curat, mai aerisit, mai prietenos cu locuitorii săi. O primărie care să ne facă pe toți mândri de Capitala României.
Vom construi împreună Noul București, iar pentru acest lucru e nevoie de răbdare și de solidaritate. Suntem pe drumul cel bun, dar schimbarea în bine vine treptat, pas cu pas. Nu e simplu, dar vă promit că voi aduna toate energiile bune pentru ceea ce e de făcut.
Nu se poate să nu reușim!
Primăria Municipiului Bucureşti – Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, prezintă concluziile primei zile de lucru după învestirea în funcție
Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare
Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu a fost condamnat definitiv, joi, de Curtea de Apel Bucureşti, la 5 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, într-un dosar în care este acuzat că a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.
Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată de DNA în octombrie 2016, fiind acuzat că, în perioada iulie – noiembrie 2008, pe când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Ca urmare a diligenţelor depuse de Olteanu, Mihaiu a fost numit, la data de 18 septembrie 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, susţineau procurorii.
De asemenea, procurorii arată că, în toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obţinerea unui mandat de deputat. În acest context, din dispoziţia lui Vîntu, Olteanu a beneficiat de consultanţă politică pentru campania electorală fără să achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
ANM: Informare de precipitaţii şi vânt în toată ţara, până sâmbătă seara
Prognoză meteo Bucureşti: Vreme rece şi temperaturi maxime de 11-12 grade, vineri şi sâmbătă
Situația din România – 29 octombrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică
Până astăzi, 29 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 229.040 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
163.852 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.481 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 625 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
GCS: Judeţele Cluj şi Sălaj depăşesc incidenţa de 4 la mia de locuitori
Până astăzi, 6.764 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
În intervalul 28.10.2020 (10:00) – 29.10.2020 (10:00) au fost raportate 83 decese (52 bărbați și 31 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.975. Dintre acestea, 868 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.169.978 teste. Dintre acestea, 36.169 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.182 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.987 la cerere.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați.
În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:
Până la data de 28 octombrie 2020, au fost raportate 6 466 450 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Spania, Franţa, Regatul Unit, Italia, și Germania.
ŢARA CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAŢI*
Franţa 1.198.695(+33.417) 35.541 (+523) 119.413 (+2.013)
Spania 1.116.738(+18.418) 35.298 (+267) 150.376 -
Peste 23.500 de noi cazuri în Spania
Parlamentul spaniol a aprobat starea de urgenţă sanitară până pe 9 mai 2021
Regatul Unit 917.575(+22.885) 45.365 (+367) 2.773 (+54)
Numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 se dublează la fiecare nouă zile în Anglia (studiu)
Italia 564.778(+21.989) 37.700 (+221) 275.404 (+3.416)
Italia a înregistrat un nou record zilnic de aproape 27.000 de cazuri de COVID-19
Germania 464.239(+14.964) 10.183 (+85) 336.764 (+9.067)
Coronavirus: Peste 16.000 de cazuri noi într-o singură zi, pentru prima oară în Germania
Polonia: Nou record zilnic de peste 20.000 de infectări
Guvernul grec impune lockdown-ul la Salonic
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)
SITUAȚIE GLOBALĂ LA 28 OCTOMBRIE 2020
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*
44.052.388 (+454.355) 1.168.076 (+7.081) 30.052.672 (+258.872)
India a depăşit pragul de 8 milioane de cazuri de COVID-19
* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 27 octombrie – 28 octombrie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne
Franţa: Trei morţi, printre care o femeie decapitată, în atacul cu cuţitul de la o biserică din Nisa
Trei persoane au fost ucise, dintre care cel puţin una decapitată, joi la Nisa, în sud-estul Franţei, în timpul unui atac cu cuţitul comis în interiorul unei biserici catolice, potrivit unor surse din poliţie, care au anunţat că autorul atacului a fost reţinut, transmite AFP. Două persoane, un bărbat şi o femeie, au fost ucise în biserica în stil neogotic Notre-Dame, iar o a treia, grav rănită, a murit într-un bar din apropiere unde se refugiase, a declarat pentru AFP aceeaşi sursă. Agresorul a fost rănit în timpul intervenţiei poliţiei şi a fost transportat la spital.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak, condamnat definitiv la 17 ani de închisoare
Curtea Supremă sud-coreeană, cea mai înaltă instanţă juridică a ţării, a confirmat joi condamnarea pentru corupţie la 17 ani de închisoare a fostului preşedinte Lee Myung-bak, 78 de ani, informează AFP şi dpa.
În Coreea de Sud, şefii de stat ajung adesea la închisoare odată retraşi de la putere, de multe ori în urma unei alternanţe politice. Astfel, patru foşti preşedinţi încă în viaţă au fost cu toţii condamnaţi. Park Geun-hye, preşedinta care i-a succedat lui Lee şi care a fost destituită în 2017 în urma unui răsunător scandal de corupţie, ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.
Predecesorul lui Lee, liberalul Roh Moo-hyun s-a sinucis în 2009 după ce a fost interogat în legătură cu suspiciuni de corupţie ce implicau familia sa, în cadrul unei anchete desfăşurate în timpul preşedinţiei lui Lee. Roh era mentorul actualului preşedinte sud-coreean Moon Jae-in.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Treisprezece morţi şi 40 de dispăruţi după ce taifunul Molave a lovit Vietnamul
Autorităţile vietnameze au mobilizat armata pentru a veni în ajutorul echipelor de căutare şi salvare după ce taifunul Molave a lovit provinciile centrale ale ţării, declanşând alunecări de teren soldate cu victime, a informat joi guvernul de la Hanoi, potrivit dpa. Până joi dimineaţă, 13 persoane şi-au pierdut viaţa în urma producerii a două alunecări de teren în provincia Quang Nam, iar alte 40 sunt în continuare date dispărute.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Cel puţin un mort după ce uraganul Zeta a atins uscatul în Louisiana
Cel puţin o persoană a murit după ce uraganul Zeta a atins uscatul în statul Louisiana din sudul Statelor Unite, au informat miercuri seara autorităţile locale, potrivit DPA. Zeta a atins uscatul miercuri după-amiaza, însoţit de vânturi de aproximativ 175 kilometri pe oră, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC), înainte de a se deplasa rapid prin statele vecine Mississippi şi Alabama.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ştirile zilei – 29 octombrie 2020
Revista Presei din 29 octombrie
cititi si:
- Evenimentele Zilei de 29 octombrie în Istorie