La ordinea zilei – 19 octombrie 2020
Situația din România – 19 octombrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică
foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne
Sărbătorile Zilei de 19 octombrie
Ortodoxe – Sf. Proroc Ioil; Sf. Mc. Uar; Sf. Cleopatra; Sf. Cuv. Ioan de la Rila
Greco-catolice – Sf. pf. Ioil; Sf. m. Var
Romano-catolice – Ss. Paul al Crucii, pr.; Ioan de Brébeuf, pr. şi îns., m.; Ioel, profet
Capitala intră în scenariul roșu. Măștile devin obligatorii peste tot. Se închid școlile, restaurantele și teatrele
Consiliul Municipal pentru Situații de Urgență a decis luni ca masca să fie obligatorie în București în toate spațiile publice închise și deschise. De asemenea, restaurantele, cafenelele, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri de noroc vor fi închise pentru următoarele 14 zile. Măsurile se vor aplica de luni noapte.
Totodată, școlile din București intră în scenariul roșu, astfel cursurile vor fi desfășurate online. Decizia CMSU vine după ce rata de infectare în Capitală a ajuns luni la 3,19 la mia de locuitori.
cititi mai mult pe www.digi24.ro
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut luni, 19 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, o conferință de presă
Vă prezentăm în continuare transcrierea conferinței de presă:
Bună seara!
Am participat astăzi la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, organizat de Estonia în format videoconferință.
Inițiativa celor Trei Mări va contribui în perioada post-pandemie la redresarea economică, prin dezvoltarea conectivității între statele din regiunea noastră.
De altfel, obiectivul principal al României este implementarea proiectelor strategice de interconectare, un pas important fiind finalizarea primei faze a proiectului de transport gaze naturale – așa numitul proiect BRUA și trecerea la implementarea fazei a doua.
În domeniul transportului, am ținut să subliniez importanța deosebită din punct de vedere economic și strategic a liniei de cale ferată numită Rail2Sea, care leagă porturile Constanța și Gdansk, precum și a traseului rutier transeuropean Via Carpatia.
Aceste proiecte strategice pentru noi au nevoie de finanțare substanțială și, de aceea, pe lângă resursele financiare provenite din Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, ar trebui utilizate fonduri guvernamentale, fonduri europene, precum și fondurile anunțate de Statele Unite ale Americii.
În pofida dificultăților generate de pandemia de COVID-19, apreciez că am avut un Summit bun, în cadrul căruia au fost consemnate progrese importante, fiind totodată conturate liniile principale de acțiune pentru perioada următoare.
Înainte de a vă răspunde la întrebări, vreau să mă refer și la situația epidemiologică actuală. Din nefericire, așa cum se întâmplă peste tot în Europa, și noi ne confruntăm cu o creștere accentuată a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.
Capitala a depășit acel indice alarmant de 3 la mia de locuitori, fapt care plasează Bucureștiul în scenariul roșu.
Alte județe sau localități sunt, de asemenea, foarte aproape de acest scenariu. Odată depășit acest prag, este evidentă necesitatea instituirii de noi măsuri restrictive, care să permită reducerea curbei infecțiilor.
Guvernul a stabilit metodologia și măsurile specifice fiecărui scenariu în care ajungem în urma numărului de infectări, dar autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea de a le implementa.
Este de neînțeles că, deși am văzut zilnic o creștere importantă a numărului de cazuri de infectare, și era evident că această tendință va continua, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat în termeni clari, astfel încât populația să fie pregătită și să știe la ce să se aștepte.
Atitudinea Prefectului Capitalei și modul în care acesta a reacționat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări.
Pentru a putea stopa epidemia de COVID-19, este nevoie de un efort național. Cetățenii sunt partenerii autorităților, iar autoritățile au obligația de a-i respecta și de a-i trata ca atare. Asta înseamnă, printre altele, comunicarea clară și unitară a deciziilor, informarea din timp și predictibilitate atunci când sunt necesare restricții care le afectează viața cetățenilor.
Presiunea pe spitale și în special pe secțiile de terapie intensivă a crescut la cote uriașe și acest lucru nu mai poate continua. Trebuie să acționăm acum, decisiv, pentru a reduce din povara de pe umerii sistemului medical.
Dragi români,
Ducem de atâtea luni o bătălie pentru sănătatea și viața noastră.
În primăvara acestui an, noi, românii, prin eforturi mari și sacrificii deloc ușoare, am reușit să reducem masiv curba infectărilor.
Sunt convins că putem face din nou acest lucru împreună!
Acum, dacă dumneavoastră aveți întrebări, vă rog!
Sesiune de întrebări și răspunsuri:
cititi mai mult pe www.presidency.ro
Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii declanşează luni greva japoneză
Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii declanşează luni o grevă japoneză acuzând lipsa dialogului cu ministrul de resort şi denigrările angajaţilor venite chiar de la şeful instituţiei.
“Pe fondul lipsei dialogului între organizaţia noastră, Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii şi ministrul Muncii, doamna Victoria-Violeta Alexandru, în urma consultării membrilor noştri, luni 19 octombrie, vom recurge la forma de protest de tip – grevă japoneză – pentru a semnala situaţia deosebită în care ne aflăm, situaţie provocată de denigrarea continuă a angajaţilor instituţiilor din M.M.P.S., denigrare venită chiar de la actualul ministru.
Altfel, doamna ministru Victoria-Violeta Alexandru ar trebui să înţeleagă că nu lipsa de implicare a funcţionarilor din instituţiile M.M.P.S. a dus la problemele generate în sistem, ci o serie de lipsuri de natură logistică şi organizatorică înregistrate la toate nivelurile, generate de ne punerea în aplicare a unor prevederi legale aflate deja în vigoare, sau de neadaptarea unor măsuri legislative noi la situaţia prezentă, care să faciliteze desfăşurarea cat mai eficientă a activităţii acestor instituţii”, se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale remis AGERPRES.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Situația din România – 19 octombrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică
Până astăzi, 19 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 182.854 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
132.082 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.466 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 322 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 5.931 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
În intervalul 18.10.2020 (10:00) – 19.10.2020 (10:00) au fost raportate 59 de decese (26 bărbați și 33 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronaviru.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.860.226 de teste. Dintre acestea, 8.040 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 5.681 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.359 la cerere.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.829 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați.
În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:
Până la data de 18 octombrie 2020, au fost raportate 4.799.988 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Spania, Franţa, Regatul Unit, Italia, și Germania.
ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*
Spania 936.560 – 33.775 – 150.376 -
Franţa 867.197 (+32.427) 33.392 (+89) 108.014 -
Regatul Unit 705.428 (+16.171) 43.579 (+150) 2.589 (+17)
Italia 402.536 (+10.925) 36.474 (+47) 251.461 (+2.334)
Germania 361.974 (+5.587) 9.777 (+10) 293.447 (+1.304)
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)
SITUAȚIE GLOBALĂ LA 18 OCTOMBRIE 2020
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*
39.774.852 (+374.820) 1.110.902 (+5.549) 27.488.068 (+196.690)
* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 17 octombrie – 18 octombrie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne
Nou protest masiv la Minsk. Bieloruşii sfidează gloanţele cu care ameninţă Lukaşenko
Zeci de mii de bieloruşi au ieşit în stradă, duminică, în ciuda ameninţărilor făcute săptămâna trecută de autorităţile de la Minsk, care au avertizat că trupele anti-revoltă ale regimului vor putea folosi muniţie de război împotriva civililor. Potrivit Reuters, forţele de ordine au reţinut aproximativ 100 de manifestanţi.
Acestea sunt primele proteste organizate după anunţul făcut de un adjunct al ministrului de Interne, care avertiza că forţele de represiune trimise împotriva manifestanţilor pro-democraţie din Bielorusia vor putea folosi muniţie de război, în ciuda caracterului paşnic al protestelor.
cititi mai mult pe epochtimes-romania.com
Manifestații în Franța după decapitarea profesorului care le-a vorbit elevilor de Charlie Hebdo
Mii de persoane au participat la manifestații ce au avut loc în Franța cu rolul de a arătat sprijinul pentru Samuel Paty, profesorul ce a fost decapitat după ce a arătat elevilor caricaturi cu Profetul Mohamed într-o lecție despre Charlie Hebdo și evenimentele tragice din 2015.
Persoanele ce s-au adunat în Place de la République din Paris au purtat sloganul „Je suis enseignant” (Eu sunt profesor). Premierul francez Jean Castex a afirmat, în schimb, „Suntem toți Franța”.
Mii de oameni s-au adunat și în Place Bellecour din Lyon pentru a-și aduce omagiul, cu o altă prezență mare s-a înregistrat la Nantes. Manifestări au avut loc și la Toulouse, Strasbourg, Marsilia, Bordeaux și în alte părți.
cititi mai mult pe romania.europalibera.org
Publicată de RFI Romania pe Duminică, 18 octombrie 2020
Pro-democracy protesters gather during an anti-government rally in #Bangkok, #Thailand, for a fifth straight day,…
Publicată de european pressphoto agency pe Duminică, 18 octombrie 2020
Supporters of opposition party Pakistani Muslim League (Nawaz) holds a picture of their leader Maryam Nawaz Sharif…
Publicată de european pressphoto agency pe Duminică, 18 octombrie 2020
Bolivia/alegeri: Candidatul socialist Luis Arce învinge direct din primul tur (exit-poll)
Candidatul socialist Luis Arce a câştigat alegerile prezidenţiale din Bolivia din primul tur, potrivit unui exit-poll al rezultatelor votului desfăşurat duminică ce ar aduce partidul de stânga al lui Evo Morales înapoi la putere, informează luni Reuters şi France Presse.
Potrivit numărătorii rapide Ciesmori difuzate de canalul televiziunii boliviene Unitel, fostul ministru al economiei Luis Arce a obţinut 52,4% din voturi, în timp ce principalul său rival, centristul Carlos Mesa 31,5%, asigurând astfel întoarcerea la putere a Mişcării pentru Socialism (MAS). Pentru a câştiga direct, un candidat are nevoie de cel puţin 40% din voturi şi de un avans de cel puţin 10 puncte procentuale.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Revista Presei din 19 octombrie
Cititi si: