La ordinea zilei – 4 octombrie 2020

Situația din România - 4 octombrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

Situația din România – 4 octombrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne
articole preluate de pe: www.agerpres.ro;

 

Sărbătorile Zilei de 4 octombrie

Ortodoxe – Sf. Sfințit Mucenic Ierotei, episcopul Atenei; Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe Munte – Iubirea vrăjmașilor)

Greco-catolice – Duminica 19 dR. Sf. ep. Ieroteu. Sf. Francisc de Assisi

Romano-catolice – Duminica a 27-a de peste an; Sf. Francisc din Assisi

 

Ziua internaţională a animalelor

Ziua internaţională a animalelor (“World Animal Day”) este sărbătorită, anual, la 4 octombrie, potrivit worldanimalday.org.uk. Este marcată în majoritatea ţărilor din lume cu scopul de a promova drepturile şi bunăstarea tuturor animalelor, fie ele cu stăpân sau fără, sălbatice sau domestice. Iniţiativa de a înfiinţa Ziua internaţională a animalelor i-a aparţinut scriitorului şi publicistului german Heinrich Zimmermann, un apărător înfocat al drepturilor animalelor, editor al revistei Mensh und Hund (Om şi câine). Prima ediţie a Zilei internaţionale a animalelor a constat în organizarea de expoziţii şi discursuri găzduite de Palatul Sportului din Berlin, la 24 martie 1925, potrivit www.worldanimalday.org.uk. Evenimentul, care a strâns peste 5.000 de participanţi, fusese programat la 4 octombrie, însă organizatorii nu au găsit disponibil pentru acea dată un loc suficient de încăpător.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua mondială a mersului pe jos

În fiecare an, Asociaţia Internaţională a Sportului pentru Toţi (TAFISA) dedică primul weekend al lunii octombrie mersului pe jos. Anul acesta, marcarea Zilei mondiale a mersului pe jos va avea loc în zilele de 3 şi 4 octombrie, potrivit site-ului oficial www.tafisa.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc

În 2020, Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc este sărbătorită, în România, în prima duminică a lunii octombrie, respectiv la 4 octombrie. Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc a fost instituită prin Legea nr. 79/2019, care prevede posibilitatea organizării de către autorităţile publice centrale, locale sau de alte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice, a unor programe şi a unor manifestări cu caracter social sau ştiinţific, în scopul de a aprecia şi de a promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale. În acest sens, autorităţile centrale şi locale pot contribui la organizarea acţiunilor prin acordarea de sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocaţiilor bugetare aprobate.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

AlegeriLocale2020/Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti respinge renumărarea voturilor în Sectorul 1

Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti a respins, duminică, renumărarea voturilor în Sectorul 1. Potrivit hotărârii în acest sens, BEM respinge ca neîntemeiată contestaţia PSD la decizia anterioară a Biroului electoral Sector 1 privind respingerea cererii de renumărare a voturilor în acest sector.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Biroul Municipiului Bucureşti a respins în urmă cu câteva minute (11 la 4 voturi) contestațiile PSD împotriva mea….

Publicată de Clotilde Armand pe Duminică, 4 octombrie 2020

 

AlegeriLocale2020/ Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti respinge renumărarea voturilor în Sectorul 5

Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti a hotărât, duminică, să admită contestaţiile depuse la decizia anterioară a Biroului Electoral de sector de renumărare a buletinelor de vot din Sectorul 5. În 30 septembrie, Biroul Electoral de Circumscripţie al Sectorului 5 a admis sesizările PSD Sector 5, PNL Sector 5, Alianţei USR PLUS şi Asociaţiei Pro Rom Europa privind renumărarea buletinelor de vot din secţii. Împotriva acestei decizii au fost depuse contestaţii de către preşedintele Biroului Electoral al sectorului 5, locţiitorul şi reprezentantul PPU-SL.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Tenis: Simona Halep, eliminată în optimi de poloneza Iga Swiatek la Roland Garros

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, prima favorită, a fost eliminată surprinzător în optimile turneului de la Roland Garros, ultimul Grand Slam al anului de la Paris, după ce a fost învinsă de poloneza Iga Swiatek (54 WTA) cu 6-1, 6-2.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Cutremur cu magnitudinea 3,1 pe scara Richter în judeţul Giurgiu, duminică dimineaţa

Un cutremur cu magnitudinea 3,1 pe scara Richter s-a produs duminică dimineaţa, la ora locală 5:51, în judeţul Giurgiu, la 44 de kilometri de Bucureşti, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 4 octombrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 4 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 135.900 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
108.135 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.835 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 396 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 5.003 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 03.10.2020 (10:00) – 04.10.2020 (10:00) au fost înregistrate 56 de decese (35 bărbați și 21 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.826. Dintre acestea, 598 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.510.209 teste. Dintre acestea 13.770 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 8.720 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 5.050 la cerere.

 

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.702 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 733 au fost declarați vindecați.

 

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 3 octombrie 2020, au fost raportate 3 462 706 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Spania, Franţa, Regatul Unit, Italia, și Germania.

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 3 OCTOMBRIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

34.680.199 (+329.482) 1.029.525 (+5.649) 24.168.711 (+214.840)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 2 octombrie – 3 octombrie 2020
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Franţa şi-a depăşit recordul zilnic de infectări cu aproape 17.000 de cazuri noi

Franţa şi-a depăşit sâmbătă recordul de infectări zilnice, cu un număr de 16.972 de cazuri înregistrate în 24 de ore, au anunţat autorităţile sâmbătă seară, relatează dpa. Noul record vine la puţin peste o săptămână de la precedentul, înregistrat pe 24 septembrie, când Franţa a avut în 24 de ore 16.096 cazuri noi. Până în prezent, Franţa a înregistrat în jur de 32.000 de decese legate de noul coronavirus de când a început pandemia.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Coronavirus: Marea Britanie raportează un număr record de îmbolnăviri

Marea Britanie a raportat sâmbătă 12.872 de noi cazuri COVID-19, o cifră zilnică record, guvernul invocând pentru acest bilanţ ridicat o întârziere de raportare şi afirmând că cifrele din zilele următoare vor include cazuri suplimentare, transmite Reuters.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Stepanakert, cel mai mare oraş din regiunea Nagorno-Karabah, vizat de noi tiruri

Noi tiruri, urmate de explozii, au zguduit duminică Stepankert, principalul oraş din regiunea separatistă Nargorno-Karabah, unde separatiştii armeni sunt în conflict cu forţele azere, relatează AFP. Sirenele de alarmă au sunat în jurul orei locale 09.30 (05.30 GMT) în oraş, după care au avut loc mai multe explozii. Ministerul Afacerilor Externe al republicii autoproclamate a anunţat că este vorba de “tiruri cu rachete”, potrivit agenţiei ruse Interfax.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Noi proteste în Belarus. Cel puțin 10 oameni au fost arestați

Forțele de ordine de la Minsk au reținut peste 10 persoane, duminică, la un nou protest. Este al optulea weekend în care belarușii protestează față de Alexandr Lukașenko, acum ei cerând eliberarea prizonierilor politici. Protestele de weekend din Minsk au prezențe masive, duminica trecută particpând peste 100.000 de oameni, iar atunci peste 350 dintre ei au fost arestați. Duminică după-amiază, mii de belaruși se adunaseră deja în centrul capitalei, unde au sosit și camioane și autobuze militare. Duminică, protestatarii au adus poze cu cei arestați și vor mărșălui în fața centrelor de arest.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

Belarușii au ieșit pentru a opta săptămână în stradă, împotriva lui Alexandr Lukașenko (4 octombrie 2020) - foto preluat de pe romania.europalibera.org

Belarușii au ieșit pentru a opta săptămână în stradă, împotriva lui Alexandr Lukașenko (4 octombrie 2020) – foto preluat de pe romania.europalibera.org

 

Zeci de arestări la Tel Aviv după instituirea restricţiilor privind organizarea protestelor

Poliţia a arestat peste 30 de persoane la Tel Aviv în legătură cu protestele împotriva premierului Benjamin Netanyahu, în pofida restricţiilor contestate la dreptul de a demonstra, relatează dpa. Potrivit organizatorilor, circa 100.000 de persoane au protestat pe străzi şi în intersecţii în întreaga ţară de sâmbătă seară, la apus, după ce noile restricţii sanitare care limitează protestele la maximum 20 de persoane la o distanţă de un kilometru pătrat de locuinţă au intrat în vigoare.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Bulgaria: Criticile Bruxelles-ului încurajează manifestanţii care protestează împotriva corupţiei şi a guvernului

Mii de manifestanţi adunaţi sâmbătă seara la Sofia au cerut demisia guvernului şi au aplaudat criticile venite de la Bruxelles privind lipsa unor rezultate tangibile în combaterea corupţiei din Bulgaria, transmite AFP. Scandând “Demisia” şi “Mafia” în faţa sediului guvernului, protestatarii, în majoritate tineri, purtau bannere cu mesaje precum: “Europa ne ascultă”, “Justiţie” sau “Afară Mafia”. Comisia Europeană şi-a exprimat miercuri “profunda îngrijorare” cu privire la independenţa sistemului judiciar din Bulgaria, la lipsa unor rezultate tangibile din partea justiţiei în faţa corupţiei şi a ameninţărilor la adresa independenţei presei.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

La referendumul pentru independența Noii Caledonii, 53,26 % dintre alegători au votat împotriva declarării independenței acestui teritoriu francez de peste mări.

Noua Caledonie: Peste 53% dintre localnici, împotriva independenţei faţă de Franţa (rezultate definitive)

Cetăţenii din Noua Caledonie au votat în majoritate împotriva independenţei faţă de Franţa la referendumul de duminică, însă într-un procent mai redus decât la consultarea din urmă cu doi ani, deşi prezenţa la vot a fost mult mai mare, relatează Reuters. După numărarea voturilor din toate cele 304 secţii de votare, rezultatele definitive arată că tabăra “nu” a obţinut 53.26% din sufragii. Este al doilea referendum eşuat pentru susţinătorii independenţei acestui teritoriu francez de peste mări. Cu prilejul primului referendum din 4 noiembrie 2018, tabăra “nu” a câştigat cu 56,7% din voturi, iar “da” a avut 43,3% din opţiuni.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Intemperii în Franţa şi Italia: 21 de persoane date dispărute au fost salvate; bilanţul provizoriu indică 2 morţi

Douăzeci şi una dintre cele 22 de persoane date dispărute de Italia după intemperiile care au afectat nord-vestul ţării au fost găsite în zona franceză a trecătorii Col de Tende şi au fost evacuate cu elicopterul, a anunţat sâmbătă seara Protecţia Civilă italiană, citată de AFP. ”21 de dispăruţi au fost găsiţi la Vievola şi s-a început evacuarea lor cu elicopterul la Limone”, în Italia, a indicat pentru AFP Mara Anastasia, purtătoare de cuvânt a Protecţiei Civile. Printre aceste persoane se numără doi cetăţeni germani şi nepoţii lor italieni, a adăugat ea.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII – 5 – 11 OCTOMBRIE ECONOMIC

Revista Presei din 4 octombrie

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 4 octombrie în Istorie