Sfântul Sfinţit Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei

Sfântul Sfinţit Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei - foto preluat de pe ziarullumina.ro

foto preluat de pe ziarullumina.ro
articol preluat de pe ro.wikipedia.org

 

Sfântul Sfinţit Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei

Ierotei Tesmotetul (în greacă θεσμοθέτης Ἱερόθεος, transliterat: Thesmothetes Ierotheos; n. secolul I d.Hr., Grecia – d. secolul I d.Hr.) este considerat primul conducător și episcop al creștinilor din Atena. Titlul tesmotet îi desemnează pe cei șase magistrați atenieni însărcinați cu păstrarea și interpretarea legilor.

Sfântul Sfinţit Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei. Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face la data de 4 octombrie - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul Sfinţit Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei – foto preluat de pe doxologia.ro

 

Biografie

Se cunosc puține informații despre Ierotei (Ἰερόθεος, „sfințit de Dumnezeu”); el a fost, potrivit tradiției bisericești, unul dintre înțelepții Areopagului, adică unul dintre oamenii învățați din orașul Atena. El a fost inițiat în creștinism de Apostolul Pavel, care l-a botezat și l-a hirotonit anterior anului 52. Ierotei l-a vizitat frecvent și l-a instruit în creștinism pe Dionisie Areopagitul, învîțându-l principalele elemente ale credinței creștine. Istoricii creștinismului nu au ajuns la un consens dacă Ierotei a fost preot sau episcop; unele tradiții îl prezintă pe Dionisie ca primul episcop al Atenei.

Neoplatonicianul din secolul al V-lea, Pseudo-Dionisie a scris despre Ierotei. Cu toate acestea, Pseudo-Dionisie a adoptat numele anteriorului Dionisie ca pseudonim și, astfel, el nu l-a cunoscut de fapt pe Ierotei, iar descrierea lui Ierotei și a lucrărilor sale pe care le-a realizat Pseudo-Dionisie sunt fictive sau un omagiu voalat adus unui contemporan din secolul al V-lea al lui Pseudo-Dionisie. Astfel, a existat un Ierotei și, în vremea lui Pseudo-Dionisie, un Pseudo-Ierotei.

Potrivit lui Pseudo-Dionisie (Despre numele divine, 3:2), Ierotei a fost un imnograf desăvârșit:

El era transportat în întregime în afara corpului său și era absorbit atât de profund în comuniunea cu lucrurile sacre pe care le celebra în imnologie, că pentru toți cei care l-au auzit, l-au văzut și l-au cunoscut și chiar și pentru cei care nu-l cunoșteau el părea să fie un imnograf divin inspirat de Dumnezeu.”

 

Ierotei și Adormirea Maicii Domnului

S-a spus că Ierotei a fost prezent în timpul Adormirii Maicii Domnului și că el a stat în mijlocul apostolilor și i-a mângâiat cu cântece religioase și imnuri, pe care le-a cântat acompaniat de instrumente muzicale.

 

cititi mai mult despre Ierotei Tesmotetul si pe: basilica.ro; doxologia.ro; en.wikipedia.org