La ordinea zilei – 12 octombrie 2020

12 octombrie - Ziua mondială a artritei - foto preluat de pe www.eular.org

12 octombrie – Ziua mondială a artritei

foto preluat de pe www.eular.org

 

Sărbătorile Zilei de 12 octombrie

Ortodoxe – Sf. Mc. Prov, Tarah și Andronic; Sf. Ier. Cosma, episcopul Maiumei

Greco-catolice – Sf. m. Prob, Tarah şi Andronic

Romano-catolice – Ss. Serafim, călug.; Felix al IV-lea, pp.

 

Ziua mondială a artritei

În fiecare an, la 12 octombrie se marchează Ziua mondială a artritei (World Arthritis Day). Pentru a marca această zi în 2020, Liga Europeană Împotriva Reumatismului (European League Against Rheumatism – EULAR) a purtat discuţii cu membrii Uniunii Europene din domeniu, în vederea continuării informării populaţiei cu privire la subiectele care privesc în mod direct integrarea în societate a persoanele cu boli reumatice şi afecţiuni musculo-scheletale (AMS).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Tribunalul Bucureşti: Nicuşor Dan – validat în funcţia de primar general al Capitalei

Tribunalul Bucureşti l-a validat, luni, pe Nicuşor Dan în funcţia de primar general al Capitalei.

Validează mandatul de primar general al municipiului Bucureşti ales la alegerile autorităţilor administraţiei publice locale din data de 27 septembrie 2020 în persoana domnului Dan Nicuşor Daniel. Prezenta încheiere se comunică de îndată prefectului şi secretarului general al municipiului Bucureşti cu obligaţia aducerii la cunoştinţa publică prin afişare la sediul unităţii administrativ teritoriale, în termen de cel mult 24 ore de la comunicare. Cu drept de apel pentru cei interesaţi în termen de 2 zile de la aducerea la cunoştinţa publică, cererea de apel urmând a fi depusă la tribunal“, se arată în decizia tribunalului.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Peste 100.000 de lucrători din sectorul Cultură şi Mass-Media se află într-o situaţie dezastruoasă (MediaSind)

Lipsa dialogului social cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale reprezentative din Cultură şi Mass-Media a generat situaţia dezastruoasă în care se află acum cei peste 100.000 de lucrători din sector, atrag atenţia reprezentanţii Federaţiei FAIR-MediaSind, care solicită Guvernului să nu distrugă acest important domeniu, adoptând măsuri extreme, precum închiderea totală a instituţiilor de cultură din cauza pandemiei.

În acest context, Biroul Executiv Permanent al FAIR-MediaSind solicită organizarea unei întâlniri urgente cu ministrul Culturii şi cu factori decizionali din Guvern, pentru a identifica soluţii urgente pentru salvarea sectorului.

Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă, conform legii, la nivel de sector Cultură şi Mass-Media, solicită Guvernului României să nu distrugă acest important domeniu, adoptând măsuri extreme, precum închiderea totală a instituţiilor de cultură din cauza pandemiei (…) lipsa dialogului social cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale reprezentative din sector a generat situaţia dezastruoasă în care se află acum cei peste 100.000 de lucrători din cultură şi mass-media.

Conducătorii Ministerului Culturii, de cele mai multe ori oameni fără viziune, numiţi politic, au adoptat politici păguboase, care au demonstrat că mai ales în perioade de criză cum este aceasta pe care o traversăm pot produce adevărate drame umane în sistem, atât în instituţiile centrale, cât şi în cele locale.

În consecinţă, Biroul Executiv Permanent al FAIR-MediaSind solicită organizarea unei întâlniri urgente cu ministrul Culturii şi cu factori decizionali din Guvernul României, pentru a identifica soluţii urgente pentru salvarea acestui important domeniu, întrucât cultura înseamnă supravieţuire!”, se arată într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Înotătorul Avram Iancu a încheiat cursa pe braţul Sfântu Gheorghe

Avram Iancu, primul sportiv din lume care a parcurs înot Dunărea de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră fără costum de protecţie şi materiale ajutătoare, a încheiat, luni după-amiază, cursa dedicată prieteniei începută pe fluviu la finele săptămânii trecute, pe braţul Sfântu Gheorghe.

El a înotat în total, în ultimele zile, 73,85 de kilometri în 19 ore şi 14 minute, cu o viteză medie de 3,8 kilometri pe oră, potrivit unei postări făcută publică pe pagina proprie de pe o reţea de socializare.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

AM REUȘIT!

După 73.85 de kilometri, 19 ore si 14 minute de înot, cu o viteză medie de 3.8 km la oră.

Am ajuns la…

Publicată de Avram Iancu pe Luni, 12 octombrie 2020

 

ANM: Furtuni şi ploi torenţiale în cea mai mare parte a ţării, până marţi seara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, două atenţionări Cod galben de furtuni şi ploi însemnate cantitativ, valabile până marţi seară, care vor cuprinde treptat peste trei sferturi din ţară.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 12 octombrie, ora 21:00 – 13 octombrie, ora 9:00, în Banat, Oltenia, sudul Transilvaniei şi al Crişanei, precum şi în vestul şi nordul Munteniei, vântul va avea temporar intensificări, cu viteze de 55 – 65 km/h, iar pe crestele Carpaţilor Meridionali şi de Curbură va sufla tare, cu rafale ce vor depăşi 90 – 100 km/h.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Vremea se răceşte în Bucureşti în următoarele 24 de ore; cer mai mult noros şi averse după-amiaza

Vremea se va răci, iar vântul va avea intensificări importante în Bucureşti pe durata următoarelor două zile, relevă prognoza de specialitate, publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Potrivit sursei citate, în intervalul 12 octombrie, ora 21:00 – 13 octombrie, ora 9:00, cerul va fi variabil, cu înnorări spre sfârşitul intervalului. Vântul va sufla moderat, cu viteze la rafală în jurul a 35 km/h. Temperatura minimă va fi de 13 – 15 grade.

Totodată, marţi, 13 octombrie, între orele 9:00 – 21:00, în Capitală vremea se va răci şi va bate vântul. Cerul va fi mai mult noros, iar începând cu orele amiezii vor fi averse şi descărcări electrice.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

ANM: Variaţii termice semnificative şi ploi însemnate cantitativ în majoritatea regiunilor, în următoarele două săptămâni

Următoarele două săptămâni vor fi caracterizate de variaţii termice semnificative iar ploile vor fi prezente în majoritatea regiunilor, se menţionează în prognoza de specialitate valabilă pentru perioada 12 – 25 octombrie, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Muntenia, în prima parte a intervalului, perioadele cu vreme răcoroasă, de altfel apropiată de specificul climatologic al lunii octombrie (cu maxime de 16 – 20 de grade şi minime de 4 – 8 grade, în medie) vor alterna cu zile caracterizate de o vreme caldă, în special în 12, 13 şi 15 octombrie, cu temperaturi diurne de 20 – 25 de grade şi nocturne de 8 – 13 grade, mediat regional. Tendinţa se va menţine şi în cea de-a doua săptămână, care va debuta cu valori în jurul celor normale, pentru ultimele zile fiind estimată o uşoară încălzire. Ploile se vor semnala pe arii mai exinse în jurul datei de 13 octombrie, când local se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate şi în perioada 16 – 17 octombrie. În restul timpului probabilitatea de ploaie va fi mult mai scăzută.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 12 octombrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 12 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 157.352 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
118.912 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.069 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Situația din România - 12 octombrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

Situația din România – 12 octombrie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

Județele în care coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este peste pragul de 1,5 sunt următoarele:

⮚ București – 2,66
⮚ Alba – 2,35
⮚ Vâlcea -2,32
⮚ Iași – 1,96
⮚ Bacău – 1,99
⮚ Neamț – 1,91
⮚ Teleorman – 1,74
⮚ Sălaj – 1,80
⮚ Sibiu – 1,73
⮚ Caraș-Severin – 1,64
⮚ Cluj – 1,66
⮚ Brașov – 1,55
⮚ Timiș – 1,56
⮚ Vaslui – 1,57
⮚ Ilfov – 1,50

Până astăzi, 5.467 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 11.10.2020 (10:00) – 12.10.2020 (10:00) au fost raportate 56 de decese (37 bărbați și 19 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.365. Dintre acestea, 628 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.682.588 de teste. Dintre acestea, 10.051 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 6.605 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 3.446 la cerere.

 

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.812 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați.

 

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 11 octombrie 2020, au fost raportate 4.051.387 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Spania, Franţa, Regatul Unit, Italia, și Germania.

ŢARA CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAŢI*

Spania 861.112 – 32.929 – 150.376 -
Franţa 718.873 (+26.896) 32.684 (+54) 103.232 -
Regatul Unit 590.844 (+15.165) 42.760 (+81) 2.503 (+8)
Italia 349.494 (+5.724) 36.140 (+29) 239.709 (+1.184)
Germania 322.864 (+3.483) 9.615 (+11) 276.983 (+2.049)
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

 

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 11 OCTOMBRIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAȚI*

37.287.908 (+346.236) 1.073.675 (+4.731) 26.080.856 (+203.773)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 10 octombrie – 11 octombrie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Coronavirusul poate supravieţui 28 de zile pe suprafeţe (studiu)

Coronavirusul care provoacă COVID-19 poate supravieţui, într-un mediu răcoros şi întunecat, până la 28 de zile pe suprafeţe precum telefoane mobile şi bancnote, potrivit unui studiu realizat de Agenţia ştiinţifică naţională australiană (CSIRO), relatează AFP şi dpa.

Cercetătorii de la Departamentul pentru prevenirea bolilor al CSIRO au descoperit că virusul SARS-CoV-2 poate trăi pe anumite suprafeţe mult mai mult timp decât se credea anterior.

La 20 de grade Celsius, care este aproximativ temperatura camerei, am descoperit că virusul este extrem de robust, supravieţuind timp de 28 de zile pe suprafeţe netede precum ecranele telefoanelor mobile şi bancnote“, a declarat Debbie Eagles, director adjunct al Departamentului pentru prevenirea bolilor al CSIRO.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ungaria: Partidul premierului Orban îşi menţine majoritatea în parlament după un scrutin parţial

Opoziţia politică din Ungaria nu a reuşit duminică să determine pierderea majorităţii de două treimi deţinute în parlament de partidul premierului Viktor Orban, candidata Fidesz câştigând un scrutin legislativ parţial, potrivit primelor rezultate, transmite AFP.

Partidul populist Fidesz, aflat la guvernare, a păstrat cea de-a 6-a circumscripţie electorală din Borsod, în estul ţării, unde candidata sa Zsofia Koncz a câştigat 51% din voturi împotriva singurului candidat al opoziţiei, Laszlo Biro, care a obţinut 46% din voturi.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Alegeri parlamentare Lituania: Principalul partid de opoziţie pare să fie câştigător

Principalul partid de opoziţie din Lituania, Uniunea Patriei – Creştin-Democraţii Lituaniei, de centru-dreapta, pare să fi câştigat prima rundă a alegerilor de duminică, percepute ca un vot de încredere cu privire la modul în care premierul Saulius Skvernelis gestionează pandemia de COVID-19, transmite luni Reuters.

După numărarea a aproximativ 50% din voturi, partidul cu rădăcini în mişcarea de independenţă antisovietică din anii 1980 se situa în frunte cu 20.5%.

Uniunea Fermierilor şi a Verzilor (LVZS), o grupare agrară care conduce în coaliţia de guvernare a premierului Skvernelis, avea un scor interimar de 19.5%.

Nu sunt încă luate în calcul voturile exprimate în oraşe mai mari, principala bază electorală a Uniunii Patriei, unde Uniunea Fermierilor şi a Verzilor nu se bucură de popularitate.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Premiul Nobel pentru Economie, atribuit americanilor Paul R. Milgrom şi Robert B. Wilson

Premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit, luni, la Institutul Karolinska din Stockholm, americanilor Paul R. Milgrom şi Robert B. Wilson pentru “îmbunătăţirile aduse teoriei licitaţiei şi invenţiilor referitoare la noile formate ale licitaţiei”, informează site-ul oficial nobelprize.org.

Noile formate ale licitaţiei reprezintă “un exemplu minunat” al modului în care cercetările de bază pot ulterior genera invenţii de care va beneficia societatea. Laureaţii din acest an, Paul Milgrom şi Robert Wilson, de la Universitatea Stanford, au studiat cum funcţionează licitaţiile. De asemenea, ei au folosit cunoştinţele dobândite pentru a schiţa noi formate ale licitaţiei pentru bunuri şi servicii care sunt dificil de vândut în mod tradiţional, cum ar fi frecvenţele radio. Au beneficiat de descoperirile lor vânzătorii, cumpărătorii şi plătitorii de taxe din întreaga lume, precizează nobelprize.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

BREAKING NEWS
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2020 Sveriges Riksbank Prize in Economic…

Publicată de Nobel Prize pe Luni, 12 octombrie 2020

 

Semnal de alarmă privind topirea banchizelor tras de cercetători după o expediţie de 389 de zile la Polul Nord (studiu)

După un an de explorare a Arcticii, cea mai de amploare expediţie realizată până în prezent la Polul Nord revine luni în Germania şi trage un semnal de alarmă asupra topirii banchizelor ca urmare a încălzirii globale, relatează AFP.

După 389 de zile petrecute pe mare, spărgătorul de gheaţă Polarstern al institutului german Alfred-Wegener urmează să revină luni în portul Bremerhaven din nord-vestul Germaniei, la ora locală 8:30 (6:30 GMT).

Din cauza pandemiei de coronavirus, evenimentele programate pentru sfârşitul acestei lungi călătorii au fost limitate, însă o conferinţă de presă va fi organizată în jurul prânzului.

Atmosfera din cadrul expediţiei internaţionale MOSAIC este departe de a fi euforică deoarece oamenii de ştiinţă au reuşit să înţeleagă amploarea schimbărilor climatice în vastul Ocean Arctic. ”Am privit cum dispar banchizele în timpul verii”, a explicat pentru AFP liderul expediţiei, Markus Rex, contactat prin satelit pe navă.

Pentru acest climatolog şi fizician, concluzia este clară: “dacă schimbările climatice continuă astfel, atunci în câteva decenii vom avea o zonă arctică fără gheaţă în timpul verii“.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Schimbările climatice şi bolile ameninţă să transforme planeta într-un ”iad nelocuibil” pentru milioane de oameni, avertizează ONU

Creşterea numărului dezastrelor climatice, alături de pandemia de COVID-19, demonstrează că liderii politici şi economici nu reuşesc să oprească transformarea planetei într-un ”iad nelocuibil” pentru milioane de oameni, conform unui raport emis luni de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), relatează Thomson Reuters Foundation.

În ultimele două decenii, numărul dezastrelor provocate de fenomenele meteorologice extreme aproape s-a dublat la 6.681, în creştere de la 3.656 între 1980 şi 1999, conform unui raport emis cu o zi înainte de Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor, marcată în fiecare an la 13 octombrie.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Revista Presei din 12 octombrie

 

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 12 octombrie în Istorie