Evenimentele Zilei de 12 octombrie în Istorie

Slujba pontificală de la Catedrala San Pietro la care a participat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Teoctist (13 octombrie 2002) - foto: agerpres.ro

Slujba pontificală de la Catedrala San Pietro la care a participat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Teoctist (13 octombrie 2002)

foto preluat de pe agerpres.ro
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
12 octombrie este a 285-a zi a calendarului gregorian și a 286-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 12 octombrie

(BOR)  Sfinții Mucenici Prov, Tarah și Andronic; Sfântul Ierarh Cosma, Episcopul Maiumei

(BRU) Ss. Prob, Tarah și Andronic, martiri († 304)

(BRC) Sf. Serafim, călugăr

 

Ziua mondială a artritei

În fiecare an, la 12 octombrie se marchează Ziua mondială a artritei (World Arthritis Day). Pentru a marca această zi în 2020, Liga Europeană Împotriva Reumatismului (European League Against Rheumatism – EULAR) a purtat discuţii cu membrii Uniunii Europene din domeniu, în vederea continuării informării populaţiei cu privire la subiectele care privesc în mod direct integrarea în societate a persoanele cu boli reumatice şi afecţiuni musculo-scheletale (AMS).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Spania – Sărbătoare națională. “Ziua Hispanității”

Ziua Hispanității, ori Ziua Hispanismului, cunoscută și ca Sărbătoarea Națională a Spaniei (în spaniolă Día de la Hispanidad, Fiesta Nacional de España, catalană Dia de la Hispanitat, Festa Nacional d’Espanya) este o sărbătoare națională celebrată în Spania la 12 octombrie, ziua ce comemorează Descoperirea Americii de către Cristofor Columb la 12 octombrie 1492.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Guineea Ecuatorială - Ziua națională (1960)

Hinduism – Dussehra

Iudaism – Yom Kippur

 

Astăzi în istorie pentru 12 octombrie

 

Evenimentele Zilei de 12 octombrie în Istorie:

- 12 octombrie 1449 – Bătălia de la Tămăşeni;

- 12 octombrie 2002 – Papa Ioan Paul al II-lea şi patriarhul Teoctist au semnat în premieră o declaraţie comună care îndeamnă la unitatea creştinilor

 

12 octombrie Anul 539 i.I.Ch. - Armata lui Cyrus cel Mare cucereste Babilonul.

Cirus al II-lea cel Mare (cca. 600 î.Hr.-530 î.Hr.), rege al Persiei, a fost una din cele mai strălucite personalități ale antichității - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Cirus al II-lea cel Mare – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Cyrus al II-lea cel Mare cca 600 i.I.Hr – 530 i.I.Hr ), rege al Persiei, a fost una din cele mai strălucite personalități ale antichității. A transformat în numai trei decenii Persia dintr-o putere locală, în cel mai vast și puternic imperiu al Orientului. In anul 539 i.I.Hr, profitând de slăbirea Regatului Noului Babilon datorata unor conflicte interne, Cyrus l-a ocupat, anexând apoi toate posesiunile regatului Caldeean din Siria, Fenicia, tara lui Israel, până la granițele Egiptului Faraonic.

A cucerit un teritoriu de o întindere nemaivăzuta până atunci, de la frontierele Egiptului până în vecinătatea Indiei,in care milioane de oameni au trăit timp de trei secole. Cyrus a respectat pretutindeni in teritoriile cucerite cultul zeităților locale, a fost primul conducător al unui stat care a abolit sclavia si tot el i-a eliberarat pe evrei din robia Babilonului, unde erau ținuti captivi inca din vremea domniei lui Nabucodonosor.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

12 octombrie 1006 - S-a născut împăratul Go-Ichijō din Japonia; (d. 1036).

 

12 octombrie 1350 - S-a născut Marele Cneaz al Moscovei, Dmitri Donskoi; (d. 1389).

Dmitri Donskoi (n. 12 octombrie 1350, Moscova – d. 19 mai 1389, Moscova) a fost un cneaz rus - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dmitri Donskoi – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dmitri Donskoi (n. 12 octombrie 1350, Moscova – d. 19 mai 1389, Moscova) a fost un cneaz rus. În a doua jumătate a secolului XIV, Moscova a devenit centrul politic al Rusiei, Dmitri Ivanovici, cneazul Moscovei supunându-i pe toți rivalii săi. Contemporanul său, stăpân peste Hoarda de Aur era hanul Mamai.

La data de 8 septembrie 1380, pe câmpia Kulikovo, la (250 kilometri sud de Moscova), hoardele tătare-mongole au fost învinse, acesta fiind primul pas spre eliberarea poporului rus de sub jugul mongol.

Moscova devine centrul definitiv al forțelor rusești ce luptau contra Hoardei de Aur. În cinstea victoriei, cneazului Dmitri Ivanovici i s-a dat numele de Dmitri Donskoi (Kulikovo aflându-se pe malul Donului). A fost urmat la domnie de fiul său, Vasili Dmietrievici Donskoi, (1371 – 1425).
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

12 octombrie 1449 – Bătălia de la Tămăşeni, pe Siret. Cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara, Bogdan al II–lea devine domn al Moldovei.

Bogdan al II-lea (n. 1409 — d. octombrie 1451) a fost domn al Moldovei între 12 octombrie 1449 - 17 octombrie 1451 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bogdan al II-lea – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bogdan al II-lea (n. 1409 — d. octombrie 1451) a fost domn al Moldovei între 12 octombrie 1449 – 17 octombrie 1451. După unii istorici este fiul din flori al lui Alexandru cel Bun, mama sa fiind necunoscută. După alții, este fratele lui Alexandru cel Bun. Bogdan al II-lea este tatăl lui Ștefan cel Mare. A fost în relații foarte bune cu Iancu de Hunedoara, care l-a susținut la luarea tronului.

A fost căsătorit cu Doamna Oltea, care s-a călugărit sub numele de Maria și care a murit la 4 noiembrie 1465, fiind înmormântată la Mănăstirea Probota din județul Suceava. Bogdan al II-lea a ocupat tronul Moldovei prin alungarea lui Alexandru al II-lea. În urma intrigilor lui Petru Aron, Bogdan al II-lea este ucis la Reuseni. Aici, între anii 1503-1504, fiul său, Ștefan cel Mare, a ridicat o biserică.

 

12 octombrie 1490 - S-a născut compozitorul italian Bernardo Pisano;(d. 23.01.1548). Bernardo Pisano (cunoscut si ca Pagoli ) fost compozitor, preot, cântăreţ, şi cărturar al Renaşterii. El a fost unul dintre primii madrigalisti , şi primul compozitor care a tipărit muzica laica.

 

12 octombrie 1492 - A decedat Piero della Francesca, pictor italian (n. 1415)

Piero de' Franceschi, numit della Francesca (n. 1420, Borgo San Sepolcro - d. 12 octombrie 1492, ibidem) a fost un pictor și matematician italian, a cărui operă - centrată aproape exclusiv pe teme cu caracter religios - a exercitat o influență puternică asupra multor pictori renascentiști, considerat inițiatorul acelui măreț curent artistic din Italia de la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul celui de al XVI-lea - Autoportret. Detaliu din fresca Învierea lui Christos - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Piero della Francesca – Autoportret. Detaliu din fresca Învierea lui Christos – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Piero de’ Franceschi, numit della Francesca (n. 1420, Borgo San Sepolcro – d. 12 octombrie 1492, ibidem) a fost un pictor și matematician italian, a cărui operă – centrată aproape exclusiv pe teme cu caracter religios – a exercitat o influență puternică asupra multor pictori renascentiști, considerat inițiatorul acelui măreț curent artistic din Italia de la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul celui de al XVI-lea.

Învierea lui Christos - pictură de Piero della Francesca - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Învierea lui Christos – pictură de Piero della Francesca – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Stilul său se leagă de marile tradiții plastice ale lui Giotto, de pictorii din Siena, precum și de goticul târziu, având și câte ceva din inovatorii artistici ai epocii sale, cum ar fi Masaccio, Paolo Uccello sau Fra Angelico. Piero della Francesca și-a dobândit renumele prin reprezentările sale artistice în perspectivă și prin formele geometrice, precum și prin cunoștințele teoretice formulate în scrierile sale. La recunoașterea sa s-au adăugat elaborarea foarte realistă a detaliilor, paleta cromatică rafinată și soluțiile decorative îndrăznețe.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

12 octombrie 1492 - Cristofor Columb a acostat în Insulele Bahamas, crezând că a ajuns în Asia de Est și nerealizând că a ajuns în apropierea coastelor Americii.

Prima întâlnire a lui Cristofor Columb cu locuitorii Lumii Noi (12 octombrie 1492) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Prima întâlnire a lui Cristofor Columb cu locuitorii Lumii Noi (12 octombrie 1492) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Cristofor Columb a ajuns in Caraibe descoperind “Lumea Noua”, crezand insa ca a acostat in estul Asiei. Dupa ce a traversat Oceanul Atlantic, navigatorul italian a pasit pe pamantul american si l-a declarat posesiune a Spaniei, tara care i-a finantat calatoria pentru gasirea unei noi rute navale spre China si India. Plecat din portul iberic Palos in data de 3 august, cu vasele “Santa Maria”, “Pinta” si “Nina”, Columb a reusit sa descopere America fara sa stie insa unde se aflasi a fost convins tot timpul ca se afla in Orientul indepartat.

A instalat o colonie de 39 de persoane in teritoriul descoperit si s-a reintors in Spania incarcat de aur si avand la bord mai multi prizonieri “indieni”. In martie 1493 a fost primit cu toate onorurile la curtea spaniola. Columb a fost primul european care a explorat America dupa vikingi, care si-au intemeiat colonii in partea de nord a continentului, pe teritoriul actual al Canadei, in secolul al X-lea. Navigatorul a intreprins mai multe calatorii in “Lumea Noua” dupa aceasta expeditie de o insemnatate deosebita.

 

12 octombrie 1537 - S-a născut Regele Eduard al VI-lea al Angliei (d. 1553)

Eduard al VI-lea (n. 12 octombrie 1537 — d. 6 iulie 1553) a fost unul din regii Angliei - Eduard al VI-lea, de William Scrots, c. 1550 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Eduard al VI-lea, de William Scrots, c. 1550 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Eduard al VI-lea (n. 12 octombrie 1537 — d. 6 iulie 1553) a fost unul din regii Angliei, fiul lui Henric al VIII-lea și al lui Jane Seymour. A devenit rege al Angliei și al Irlandei la 28 ianuarie 1547, la vârsta de nouă ani. Eduard a fost al treilea monarh al dinastiei Tudorilor și primul conducător al Angliei care a fost crescut ca protestant.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

12 octombrie 1595 - Domnul Moldovei, Ștefan Răzvan, ocupă Bucureștiul.

 

Ștefan Răzvan, domn al Moldovei în perioada aprilie 1595 - decembrie 1595 - Efigia lui Ştefan Răzvan foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Efigia lui Ştefan Răzvan - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ștefan Răzvan a fost domn al Moldovei în perioada aprilie 1595 – decembrie 1595, si este citat ca una dintre puținele figuri ale istoriei românilor care ar fi avut origini țigănesti. Fiul unui tigan musulman care emigrase către Moldova din Imperiul Otoman și al unei femei moldovence se pare ca a servit în armata regelui Henric al IV-lea al Frantei, apoi în armata poloneza. Înainte de a accede la tron era comandantul gărzii principelui transilvanean lui Sigismund Bathory și avea titlul de hatman.

A luptat alături de Mihai Viteazul și Sigismund Bathory împotrivaotomanilor si i-a succedat la tron lui Aron Voda, pe care l-a alungat, devenind domn. Detronat ca urmare a invaziei poloneze în Moldova, a fost înlocuit cu Ieremia Movila . Bătălia decisivă a fost dată la Areni , lângă Suceava. Pierzând bătălia, Ștefan a fost capturat în încercarea sa de a fugi spre Transilvania și a fost executat.

 

12 octombrie 1777 - Domnul Moldovei Grigore al III-lea Ghica este ucis de un trimis al sultanului. Pentru ca s-a opus ocuparii Bucovinei, austriecii au cerut turcilor să-l înlăture, iar aceștia au trimis un capugiu (agent executor) la curtea lui Grigore,care l-a strangulat . Este înmormântat la biserica Sfântul Spiridon din Iasi.

 

12 octombrie 1793 - Regina Franței Maria Antoaneta este chemată la primul interogatoriu, în fața lui Fouqhier-Tinville, acuzator public, a unui asesor și a câtorva copiști. Fouqhier-Tinville va încheia actul de acuzare cu cuvintele: „Maria Antoaneta, văduva lui Ludovic Capet , a fost, cât timp a stat în Franța, flagelul și vampirul francezilor”.

 

12 octombrie 1798 - S-a născut impăratul Pedro I al Braziliei (d. 1834)

Dom Pedro I al Braziliei și al IV-lea al Portugaliei (numele complet: Pedro de Alcântara Francisco António João Carlos Xavier de Paula Rafael José Miguel Joaquim Gonzaga Pascoal Cipriano Serafim de Bragança e Bourbon, n. 12 octombrie 1798 Queluz — d. 24 septembrie 1834 Queluz), primul Împărat al Braziliei (1822–1831) și al douăzeci și optulea Rege al Portugaliei (timp de șapte zile în 1826)

 

12 octombrie 1808 - Imparatul francez Napoleon I și Tarul rus Alexandru I, semnează convenția prin care Rusia anexează Moldova și Țara Românească.

 

12 octombrie 1810 - Primul festival Oktoberfest: Cetățenii din München au fost invitați să se bucure de celebrarea căsătoriei prințului Ludwig I al Bavariei cu prințesa Therese von Sachsen-Hildburghausen.

 

12 octombrie 1822 - Pedro I a fost proclamat imparat al Braziliei.

 

12 octombrie 1823 - Scoțianul Charles MacIntosh a pus în vânzare primele pelerine de ploaie.

 

12 octombrie 1834 - S-a nascut Infanta Amelia Filipina a Spaniei (d. 1905)

 

12 octombrie 1860 - S-a nascut Elmer Ambrose Sperry, inventator și om de afaceri american (d. 1930)

Elmer Ambrose Sperry (n. 12 octombrie 1860, Comitatul Cortland, New York, SUA – d. 16 iunie 1930, Brooklyn, SUA) a fost un inventator și om de afaceri american - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Elmer Ambrose Sperry – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Elmer Ambrose Sperry (n. 12 octombrie 1860, Comitatul Cortland, New York, SUA – d. 16 iunie 1930, Brooklyn, SUA) a fost un inventator și om de afaceri american. În 1880 fondează în Chicago Sperry Electric Company, companie care se ocupa cu realizarea de generatoare. Elmer Sperry fondează în 1910 Sperry Corporation, întrucât este, împreună cu Hermann Anschütz-Kaempfe, co-inventator al busolei giroscopice precum şi al pilotului automat utilizat pe navele marine. Busola sa giroscopică este utilizată începând cu 1911 de marina americană (United States Navy).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

12 octombrie 1860 - S-a nascut Constanța Hodoș, scriitoare română (d. 1934)

Constanța Hodoș (născută Taloș) (n. 12 octombrie 1860, Zimbru, Arad - d. 19 aprilie 1934, București) a fost o scriitoare română, soția scriitorului Alexandru Hodoș (1863 - 1929) cunoscut în literatură sub pseudonimul Ion Gorun - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Constanța Hodoș – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Constanța Hodoș (născută Taloș) (n. 12 octombrie 1860, Zimbru, Arad – d. 19 aprilie 1934, București) a fost o scriitoare română, soția scriitorului Alexandru Hodoș (1863 – 1929) cunoscut în literatură sub pseudonimul Ion Gorun. Constanța Hodoș a fost una din reprezentantele mișcării feministe din România și a înființat, în 1905, Revista noastră ce își propunea să devină „o oglindă credincioasă a colaborării intelectualității femeiești la patrimoniul comun cultural național”.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

12 octombrie 1863 - In Principatele Unite , în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, este investit Guvernul Mihail Kogălniceanu. Acesta a activat pînă pe 26 ianuarie 1865 şi s-a remarcat prin rodnice realizări social-economice.

 

12 octombrie 1863 - A decedat poetul revolutionar roman ardelean Andrei Mureşanu; (n. 1816).

Andrei Mureşanu, scris şi Mureşianu, (n. 16 noiembrie 1816, Bistriţa - d. 12 octombrie 1863, Braşov) a fost un poet şi revoluţionar român din Transilvania - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Andrei Mureşanu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Andrei Mureșanu, scris și Mureșianu, (n. 16 noiembrie 1816, Bistrița – d. 12 octombrie 1863, Brașov) a fost un poet și revoluționar român din Transilvania. Născut în familia unui mic întreprinzător, a studiat filozofia și teologia Greco- Catolica la Blaj, lucrând apoi ca profesor la Brașov, începând cu 1838. A început să publice poezie în revista Foaie pentru minte, inimă și literatură. S-a numărat între conducătorii Revoluției din 1848, ca membru în delegația Brașovului la Adunarea de la Blaj, în mai 1848.

Poemul său Un răsunet, scris la Brașov pe melodia anonimă a unui vechi imn religios (Din sânul maicii mele), poem denumit ulterior Deșteaptă-te, române!, a devenit imn revoluționar – fiind numit de Nicolae Bălcescu „Marseilleza românilor”. În 1990 Deșteaptă-te, române! a devenit imnul de stat al României. După Revoluția de la 1848 Mureșanu a muncit ca traducător la Sibiu și a publicat în revista Telegraful Român, operele sale având tentă patriotică și de protest social. În 1862 poeziile sale au fost adunate într-un volum. Având sănătatea precară, a murit în 1863 la Brașov.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

12 octombrie 1865 - S-a nascut Arthur Harden, chimist englez, laureat Nobel (d. 1940)

 

12 octombrie 1866 - S-a nascut Ramsay MacDonald, politician scoțian, prim-ministru al Regatului Unit (d. 1937)

 

12 octombrie 1870 - A decedat generalul confederat american Robert H.Lee.

Robert Edward Lee (n. 19 ianuarie 1807 — d. 12 octombrie 1870), ofițer și inginer american, unul din cei mai respectați generali din istoria militară americană - foto (Generalul Lee în 1863): ro.wikipedia.org

Generalul Lee în 1863 – foto: ro.wikipedia.org

Robert Edward Lee (n. 19 ianuarie 1807 — d. 12 octombrie 1870), ofițer și inginer american, unul din cei mai respectați generali din istoria militară americană. A fost comandantul armatei sudiste în timpul Războiului de secesiune; (n. 1807).

 

12 octombrie 1872 - Prin decret imperial, s-a înfiinţat Universitatea Cluj, în limba maghiară,cu patru facultăţi: filosofie şi litere, matematici şi ştiinţele naturii, drept, medicină. Inaugurarea Universităţii din Cluj a a vut loc la 10 noiembrie 1872.

 

12 octombrie 1881 - S-a nascut Cecil B. de Mille, regizor american (d. 1959).

 

12 octombrie 1891 - S-a nascut Arthur Hays Sulzberger, publicist american, director al prestigiosului cotidian “New York Times” în perioada 1935–1961; (d.11.12.1968).

 

12 octombrie 1896 - S-a nascut poetul italian Eugenio Montale, iniţiatorul poeziei ermetice italiene.A fost laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1975; (“Oase de sepie”, “În timpul nostru”); (d.12.09.1981).

Eugenio Montale (n. 12 octombrie 1896, Genova – d. 12 septembrie 1981, Milano), poet, prozator, editor și translator italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1975 - foto: ro.wikipedia.org

Eugenio Montale - foto: ro.wikipedia.org

Eugenio Montale (n. 12 octombrie 1896, Genova – d. 12 septembrie 1981, Milano), poet, prozator, editor și translator italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1975.

 

12 octombrie 1897 - In Rusia s-a jucat primul meci de fotbal.

 

12 octombrie 1903 – A fost inaugurat Palatul Facultății de Medicină din București .

Palatul Facultății de Medicină din București, carte postala din anul 1910 - foto preluat de pe www.cotroceni1900.ro

Palatul Facultății de Medicină din București, carte postala din anul 1910 – foto preluat de pe www.cotroceni1900.ro

Palatul Facultății de Medicină este o clădire construită în stil neoclasic francez, amplasată în Sectorul 5 al municipiului București, în apropierea Spitalului Universitar, găzduiește Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Clădirea a fost construită în 1902 după un proiect realizat de arhitectul elvețian Louis Pierre Blanc și a fost dată în folosință în data de 12 octombrie 1903.

Subsolul, construit din piatră, este soclul pe care este ridicată clădirea formată din 3 etaje. Fațada principală, simetrică, este formată dintr-un parter înalt în apareiaj, în care pot fi observate ferestrele în arc de cerc. Corpul central, construit în rezalit și înălțat față de cornișa generală, prezintă o colonadă și un fronton bogat ornat. Colțurile fațadei, scoase în față, adăpostesc scările care permit accesul spre etajele superioare. Fațada dinspre parcul din curtea palatului este desfășurată simetric față de cele două volume masive din capetele acoperite cu cupole și prezintă cinci arce în plin cintru. Intrarea principală prezintă și un portal din piatră sculptată.

Statuia dr. Carol Davila, din fața intrării principale, este opera lui Carol Storck și a fost turnată în bronz în atelierele Școlii de arte si meserii din București. Ideea ridicării unei statui a lui Carol Davila a fost exprimată pentru prima dată în cadrul primului congres național de medicină, desfășurat la București în octombrie 1884. Statuia a fost dezvelită în ziua în care a fost inaugurat palatul.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgumfcd.ro

 

12 octombrie 1903 - A fost dezvelita statuia lui Carol Davila în faţa Facultăţii de Medicină din Bucureşti, creatie a sculptorului Carol Stork.

Statuia dr. Carol Davila, operă a sculptorului Carol Storck, se găseşte în curtea din faţa intrării principale a Palatului Facultăţii de Medicină din Bucureşti - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Statuia dr. Carol Davila, operă a sculptorului Carol Storck – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Inițiativa ridicării unui monument în cinstea lui Carol Davila, întemeietorul învățământului superior medical românesc, a fost luată la primul congres medical național, care a avut loc la București în octombrie 1884, la mai puțin de 2 luni după moartea lui Carol Davila, survenită la 24 august 1884.

Statuia este turnată în bronz și are 2 metri înălțime. Carol Davila este reprezentat în picioare, în uniformă de general, cu sabia prinsă la șoldul stâng. În mâna dreaptă, îndoită la spate, ține chipiul, iar în cea stângă, un document făcut sul. Faptul că generalul Carol Davila este prezentat cu o mână îndoită la spate nu ține atât de estetica sculpturii, cât de o realitate medicală: Davila avea, în urma unui reumatism articular, un braț anchilozat, pe care îl salvase de la amputare, și-l ținea, în unghi drept, la spate.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

12 octombrie 1910 - A fost descoperit, în catedrala din Aachen, sarcofagul cu rămășițele împăratului Otto al III-lea al Sfântului Imperiu Romano- German; (980-1002).

 

12 octombrie 1915 - Asistenta medicală britanică Edith Cavell a fost executată de germani pentru că a ajutat trupele Antantei să se retragă din Belgia.

Edith Louisa Cavell (n. 4 decembrie 1865, Swardeston, Norfolk, Anglia - d. 12 octombrie 1915, Bruxelles, Belgia) a fost o soră medicală britanică, eroină a Primului Război Mondial - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Edith Cavell – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Edith Louisa Cavell (n. 4 decembrie 1865, Swardeston, Norfolk, Anglia – d. 12 octombrie 1915, Bruxelles, Belgia) a fost o soră medicală britanică, eroină a Primului Război Mondial.

Edith Cavell și-a început cariera de asistentă medicală în anul 1895, iar în anul 1907 a devenit cea dintâi infirmieră-șefă într-un spital din Bruxelles, contribuind substanțial la îmbunătățirea condiților în care erau tratați bolnavii.

După ocuparea Belgiei de către nemți (1914), a făcut parte dintr-un grup ilegal care a ajutat 200 de soldați ai Aliaților să fugă în Olanda. Ca urmare, a fost arestată și executată de germani.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

12 octombrie 1924 - A încetat din viaţă scriitorul francez Anatole France, cunoscut pentru scrierile “Insula pinguinilor” ”Crima lui Sylvestre Bonnard”) şi “Revolta îngerilor”.

Anatole France (n. 16 aprilie 1844, Paris - d. 12 octombrie 1924, Tours) este numele de scriitor al autorului francez Jacques Anatole François Thibault, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1921 - foto: ro.wikipedia.org

Anatole France - foto: ro.wikipedia.org

Anatole France (n. 16 aprilie 1844, Paris – d. 12 octombrie 1924, Tours) este numele de scriitor al autorului francez Jacques Anatole François Thibault. A fost laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1921; (n. 18 apr. 1844).

 

12 octombrie 1931 - Se inaugurează statuia lui Cristos Mantuitorul din Rio de Janeiro, in Brazilia . Are 30 de metri înălțime fără să se includă cei 8 metri ai soclului, lățimea între brațe este de 28 metri, are o greutate de 635 de tone și este situată pe vârful muntelui Corcovado la o altitudine de 700 de metri.

Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul), monument în Rio de Janeiro (Brazilia), amplasat la sud de oraș, pe muntele Corcovado (700 m), în pădurea Tijuca - foto: ro.wikipedia.org

Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul) – foto: ro.wikipedia.org

Mulajul (modelul) din ghips, precum și sculptura a fost efectuată de o echipa condusa de sculptorul francez Paul Landowski, in care s-a aflat sculptorul roman Gheorghe Leonida ,însărcinat să realizeze capul statuii Mântuitorului.

 

12 octombrie 1935: S-a nascut Luciano Pavarotti, tenor italian, la Modena, in Italia. Si-a abandonat cariera de profesor ca sa devina cantaret, decizie care a fost inspirata pentru ca foarte curand a reusit sa castige un premiu international intr-o competitie desfasurata in 1961 la Teatrul Reggio. In acelasi an si-a facut debutul pe scena. A luat apoi parte la turneul facut de artistii de la Scala prin Europa, in perioada 1963-1964 cantand alaturi de acestia. In 1965 a cantat alaturi de Joan Sutherland in opera “Lucia di Lammermoor“, iar in 1968 a aparut pentru prima data in fata spectatorilor din SUA.

Luciano Pavarotti (n. 12 octombrie 1935, Modena - d. 6 septembrie 2007, Modena) celebru tenor al secolului XX - foto: ro.wikipedia.org

Luciano Pavarotti  – foto: ro.wikipedia.org

Luciano Pavarotti (n. 12 octombrie 1935, Modena – d. 6 septembrie 2007, Modena) celebru tenor al secolului XX. Vocea sa inconfundabila a impresionat milioane de persoane, iar aparitiile sale televizate au reusit sa creasca numarul iubitorilor de muzica clasica. Si-a publicat o carte biografica si a apaut in filmul “Yes, Girogio”. A cantat pe cele mai mari scene ale lumii, dar si pe stadioane si a aparut in concerte impreuna cu vedete ale muzicii pop si rock. A initiat o serie de spectacole – “Luciano Pavarotti si prietenii” – pentru strangerea de fonduri in scopul ajutorarii celor aflati in dificultate. A decedat in urma unei boli grave la data de 6 septembrie 2007.

 

12 octombrie 1940: Incepe intrarea trupelor Germaniei naziste în România în baza “garanţiei” din 30 august, privind noile graniţe. “Misiunea militară” germană ocupă principalele puncte strategice pe Valea Prahovei, în Bucureşti şi pe Prut.

 

12 octombrie 1944: Municipiul Oradea a fost eliberat de către unități militare românești și sovietice, de sub ocupația fascistă maghiară. Ziua orașului.

 

12 octombrie 1946: A fost înființat Institutul de Endocrinologie “C.I. Parhon”, din București.

 

12 octombrie 1960 - Înfuriat pe discursul unui lider filipinez, în timpul unei ședințe plenare a ONU, premierul Uniunii Sovietice Nikita Hrușciov a lovit cu pantoful în masă.

Hruşciov la o întrunire a Adunării Generale a ONU la 22 septembrie, cu trei săptămâni înainte de incident (Lovirea cu pantoful în masă de către Hruşciov - 12 octombrie 1960) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Hruşciov la o întrunire a Adunării Generale a ONU la 22 septembrie, cu trei săptămâni înainte de incident – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Lovirea cu pantoful în masă a fost un incident în care a fost implicat Nikita Hrușciov, în timpul celei de a 902-a plenare a Adunării Generale a Națiunilor Unite ce s-a ținut în New York la 12 octombrie 1960. Se afirmă că liderul Uniunii Sovietice, furios, ar fi lovit cu pantoful în masa sa ca protest față de un discurs al delegatului filipinez Lorenzo Sumulong, care acuzase Uniunea Sovietică de „înghițirea” Europei de Est și de privarea populației din regiune de „liberul exercițiu al drepturilor lor politice și cetățenești”.

Deși toate părțile sunt de acord că Hrușciov s-a înfuriat în urma discursului lui Sumulong și l-a denunțat zgomotos din sală, relatările martorilor nu sunt de acord în ce privește ce anume a făcut Hrușciov în timp ce se afla la masa lui, și nu există dovezi video sau fotografice credibile. A apărut cel puțin o fotografie falsificată despre care s-a pretins că ar reprezenta incidentul, fotografie în care un pantof a fost adăugat.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

12 octombrie 1964 - Sovieticii au lansat în spațiu Voskhod I , prima navă spațială capabilă să transporte trei persoane pe orbita Pământului.

 

12 octombrie 1968 - Se deschide a XIX-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară din Mexico City, Mexic. România a obținut 15 medalii (4 aur, 6 argint, 5 bronz).

 

12 octombrie 1968 - Guineea Ecuatorială se declara independenta de Spania.

 

12 octombrie 1969 - A decedat Sonja Henie, patinatoare americană de origine norvegiană, campioană mondială la patinaj între 1927 – 1936. A fost considerată cea mai mare patinatoare a tuturor timpurilor; (n.08.04.1912).

 

12 octombrie 1971 - A murit Dean Gooderham Acheson, om politic american, secretar de stat (1949-1952) şi consilier pentru patru preşedinţi, principalul artizan al politicii externe a Statelor Unite în perioada Războiului Rece de după al doilea Război Mondial (n.11.04.1893).

 

12 octombrie 1975 - Arhiepiscopul Oliver Plunket este sanctificat, devenind primul sfânt de origine irlandeză în ultimele 7 secole.

 

12 octombrie 1979 - A încetat din viaţă sculptorul Iosif Fekete, realizatorul Monumentului aviatorilor din Bucureşti între anii 1928 şi 1930; (n. 15 iun 1903).

 

12 octombrie 1981 - A încetat din viaţă scriitoarea Agatha Grigorescu-Bacovia, soţia poetului George Bacovia; a publicat volumele “Armonii crepusculare” – 1923 şi “Muguri cenuşii” (1926) (n. 8 martie 1895).

12-14 octombire 1982 – Vizita oficială de prietenie în RP Bulgaria a lui Nicolae Ceaușescu.

 

12 octombrie 1986 - Summitul americano-sovietic de la Reykjavik se incheie cu un eşec. Presedintele american Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov nu au reuşit să ajungă la un acord la summitul dezarmăriidesfasurat la Reykjavik, in Islanda.) Esecul s-a datorat in principal refuzului preşedintelui Reagan de a abandona programul militar Initiativa de Aparare Startegica (SDI), supranumit “Razboiul Stelelor”. Reagan şi Gorbaciov nu reuşesc să cadă de acord asupra inghetarii programului militar Star Wars.

 

12 octombrie 1990 - A încetat din viaţă scriitorul rus Arkadi Strugaţki, autor de literatură SF; (n. 18 aug. 1925).

 

12 octombrie 1992 - Este sigilata „Capsula mileniului” care conţinea o colecţie numismatică spaniolă care marca a 500–a aniversare a descoperirii Americii, precum şi diverse texte de Cristofor Colum. Capsula va rămâne închisă până la 12.10.2492.

 

12 octombrie 1993 - În Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA s-a votat în unanimitate clauza naţiunii celei mai favorizate pentru Romania.

 

12 octombrie 1994 - A încetat din viaţă regizorul roman Manole Marcus (“Viaţa nu iartă”, “Actorul şi sălbaticii”, “Mitică Popescu”; (n. 8.01.1928).

 

12 octombrie 1998 - Curtea Supremă de Justiţie a Romaniei i-a reabilitat pe Iuliu Maniu şi Ion Mihalache, fondatorii Partidului Naţional Ţărănesc.

Iuliu Maniu și Ion Mihalache - foto dreptatea.ro (preluat de pe evz.ro)

Iuliu Maniu și Ion Mihalache – foto dreptatea.ro (preluat de pe evz.ro)

 

12 octombrie 1999 - Secretarul general al O.N.U., Kofi Annan a anuntat ca, odata cu nasterea unui baiat la Sarayevo, populatia lumii a ajuns la 6 miliarde.

 

12 octombrie 1999 -  Lovitura de stat militara in Pakistan condusa de generalul Pervez Musharraf. Guvernul lui Nawaz Sharif este inlaturat fara varsare de sange.

 

12 octombrie 1999 - Fosta Republică Autonomă Sovietică Abhazia îşi declară independenţa fata de Georgia.

 

12 octombrie 2000 - Premiu Nobel pentru pace a fost atribuit scriitorului francez de origine chineză Gao Xingjian.

 

12 octombrie 2000 - Nava de razboi americana USS Cole este grav avariata in golful Aden din Yemen , de doi atentatori sinucigaşi. In explozie sunt ucisi 17 membri ai echipajului şi răniti alti 39. In urma exploziei s-a produs o gaura de marimea unei case, (12 metri lungime), în partea stângă a distrugatorului. Atacul impotriva navei americane a fost executat cu ajutorul unei barci incarcate cu explozibili.

 

12 octombrie 2001 - Organizatia Natiunilor Unite şi Secretarul său general, Kofi Annan, au primit Premiul Nobel pentru Pace.

 

12 octombrie 2002 - Un atac terorist cu bombain Clubul Sari in Kuta din Insula Bali, omoara 202 persoane, majoritatea turisti şi răneste peste 300. Dupa explozie s-a declansat un incendiu puternic.

 

12 octombrie 2002 - Papa Ioan Paul al II-lea şi patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), au semnat în premieră o declaraţie comună care îndeamnă la unitatea creştinilor, acesta fiind primul act încheiat vreodată de un suveran Pontif şi un patriarh ortodox.

Slujba pontificală de la Catedrala San Pietro la care a participat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Teoctist (13 octombrie 2002) - foto: agerpres.ro

Slujba pontificală de la Catedrala San Pietro la care a participat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Teoctist (13 octombrie 2002) – foto: agerpres.ro

În perioada 7-14 octombrie 2002, patriarhul Teoctist a efectuat o vizită la Vatican, la invitația papei Ioan Paul al II-lea. La 12 octombrie, patriarhul Teoctist și papa Ioan Paul al II-lea au semnat o Declarație comună, în care îndeamnă la unitatea creștinilor.

“Si slava pe care Tu Mi-ai dat-o, Eu le-am dat-o lor, pentru ca ei sa fie una, asa cum una suntem Noi. Eu intru ei si Tu intru Mine, pentru ca ei sa fie desavarsiti intru una; si sa cunoasca lumea ca Tu M-ai trimis si ca i-ai iubit pe ei asa cum M-ai iubit pe Mine” (Ioan 17, 22-23).

Cu bucuria profunda de a ne regasi impreuna in cetatea Romei, aproape de mormantul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, ne dam sarutarea pacii, sub privirea Celui care vegheaza asupra Bisericii Sale si care ne calauzeste pasii; si meditam inca o data la aceste cuvinte pe care Sfantul Evanghelist Ioan ni le-a transmis si care constituie rugaciunea emotionanta a lui Hristos, inaintea Patimilor Sale.

1. Aceasta intalnire a noastra este continuarea imbratisarii pe care noi am schimbat-o la Bucuresti, in luna mai, 1999, in timp ce in inima noastra mai rasuna inca apelul emotionant: “Unitate, Unitate !”, cu care o mare multime de credinciosi ne-au intampinat cu acea ocazie. Acest apel era ecoul rugaciunii Domnului nostru pentru ca “toti sa fie una” (Ioan 17, 21).

Intalnirea de astazi reinnoieste angajamentul nostru de a ne ruga si lucra pentru a ajunge la unitatea vizibila deplina a tuturor ucenicilor lui Hristos. Scopul si dorinta noastra arzatoare o constituie comuniunea deplina care nu este absorbire, ci comuniune in adevar si in dragoste. Aceasta cale este una ireversibila, pentru care nu exista alternativa: este calea Bisericii.

2. Marcate inca de trista perioada istorica, in timpul careia s-a negat Numele si Stapanirea Mantuitorului, comunitatile crestine din Romania intampina inca, in mod frecvent, astazi, dificultati in a depasi efectele negative pe care acei ani le-au produs in relatiile de fratietate si de impreuna-lucrare, precum si redescoperirea comuniunii. Intalnirea noastra trebuie sa fie considerata ca un exemplu: fratii trebuie sa se regaseasca pentru a se impaca, pentru a medita impreuna, pentru a descoperi mijloacele prin care sa ajunga la intelegere, pentru a-si expune si explica argumentele unii altora. Ii indemnam, asadar, pe cei care sunt chemati sa traiasca alaturi pe acelasi teritoriu romanesc, sa gaseasca solutii de dreptate si caritate. Printr-un dialog sincer, trebuie sa se depaseasca conflictele, neintelegerile si suspiciunile aparute in trecut, pentru ca, in aceasta perioada decisiva a istoriei lor, crestinii din Romania sa poata fi marturisitori ai pacii si ai reconcilierii.

3. Relatiile noastre trebuie sa fie oglinda comuniunii adevarate si profunde in Hristos, comuniune care, fara sa fie deplina, exista deja intre noi. Recunoastem, de fapt, cu bucurie ca avem impreuna traditia Bisericii nedespartite, centrata pe Taina Euharistiei, despre care dau marturie sfintii pe care noi ii avem in comun in calendarele noastre. Pe de alta parte, numerosii marturisitori ai credintei in vremurile de opresiune si de persecutie din secolul ce s-a scurs, care au demonstrat fidelitatea lor fata de Hristos, sunt un germen de speranta in dificultatile actuale.

Pentru a incuraja cautarea deplinei comuniuni, chiar si in divergentele doctrinare care raman inca, este necesar sa gasim mijloace concrete, consultandu-ne periodic, cu convingerea ca nici o situatie dificila nu este menita sa dureze in mod iremediabil si ca, datorita atitudinii de deschidere catre dialog si a schimbului periodic de informatii, pot fi gasite solutii satisfacatoare pentru aplanarea tensiunilor si pentru a ajunge la o solutie echitabila in problemele concrete. Trebuie sa consolidam acest proces, pentru ca adevarul plenar al credintei sa devina un patrimoniu comun, impartasit si de unii si de ceilalti, capabili sa creeze o convietuire cu adevarat pasnica, inradacinata si fondata pe dragoste.

Stim bine cum sa actionam pentru a stabili liniile care sa ne conduca opera de evanghelizare, atat de necesara dupa perioada sumbra a ateismului de Stat. Suntem de acord in a recunoaste traditia religioasa si culturala a fiecarui popor, precum si libertatea religioasa.

Evanghelizarea nu poate fi bazata pe un spirit de competitie, ci pe respect reciproc si pe cooperare, recunoscand fiecaruia libertatea de a trai dupa propriile convingeri, in conformitate cu propria apartenenta religioasa.

4. In dezvoltarea relatiilor noastre, incepand cu Conferintele Panortodoxe si cu Conciliul II Vatican, am fost martorii unei promitatoare apropieri intre Rasarit si Apus, bazata pe rugaciune, pe dialogul in dragoste si in adevar, apropiere atat de bogata in momente de profunda comuniune. De aceea, privim cu ingrijorare dificultatile prin care trece, in perioada actuala, Comisia Mixta Internationala pentru Dialogul Teologic intre Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa si, cu ocazia intalnirii noastre de acum, ne exprimam dorinta de a nu se neglija orice initiativa pentru a reactiva dialogul teologic si pentru a relansa activitatea Comisiei. Avem aceasta datorie, pentru ca dialogul teologic va face sa devina mai puternica afirmarea vointei noastre de a adanci comuniunea, in fata situatiei actuale de diviziune.

5. Biserica nu este o realitate inchisa in ea insasi: ea este trimisa in lume si este deschisa catre lume. Noile posibilitati care se creeaza intr-o Europa deja unita si care isi extinde granitele pentru a imbratisa popoarele si culturile din partea centrala si rasariteana a continentului, constituie o provocare pe care crestinii din Rasarit si din Apus trebuie sa o intampine impreuna. Cu cat vor fi mai uniti in marturisirea Unicului Dumnezeu, cu atat ei vor da expresie, consistenta si spatiu sufletului crestin al Europei, sfinteniei vietii, demnitatii si reconcilierii, valorilor familiei, apararii creatiei. Europa intreaga are nevoie de bogatia culturala creata de Crestinism.

Biserica Ortodoxa Romana, centru de intalnire si de schimburi intre traditiile bogate slave si bizantine ale Rasaritului, si Biserica Romei, care, in componenta sa latina, exprima vocea occidentala a unicei Biserici a lui Hristos, trebuie sa contribuie impreuna la o misiune care caracterizeaza cel de al treilea mileniu. Dupa expresia traditionala si asa de frumoasa, Bisericilor locale le place sa se numeasca Biserici surori. Deschiderea spre aceasta dimensiune inseamna a colabora pentru a reda Europei etosul sau cel mai profund si chipul sau autentic uman.

Cu aceste perspective si cu aceste intentii, prin care dam marturie comuna inaintea Domnului, il rugam sa ne faca vrednici de a lucra spre zidirea Trupului Sau “pana ce toti vom ajunge la unitatea credintei si a cunoasterii Fiului lui Dumnezeu, la starea de barbat desavarsit, la masura varstei plinatatii lui Hristos” (Efeseni 4, 13).
sursa: crestinortodox.ro

teoctist.info: Acordul Mileniului

 

12 octombrie 2005 - A fost lansată a doua misiune chineză cu oameni la bord, Shenzhou 6. A ramas pe orbită 5 zile.

 

12-16 octombrie 2019 - Japonia – 74 de morţi şi peste 220 de răniţi în urma trecerii taifunului Hagibis. Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma trecerii taifunului Hagibis pe teritoriul Japoniei a ajuns la 74, iar cel al răniţilor la 224, în timp ce echipele de salvare căutau în continuare, miercuri, persoane dispărute, a informat postul public de televiziune NHK, care a precizat că numeroase victime au murit înecate în inundaţii după ce mai multe râuri s-au revărsat, relatează Reuters şi dpa.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

12 octombrie 2020 - Premiul Nobel pentru Științe Economice a fost decernat cercetătorilor Paul R. Milgrom și Robert B. Wilson „pentru îmbunătățirile aduse teoriei licitațiilor și invențiile referitoare la noi formate de licitație”.

 

12 octombrie 2020 - La Ordinea Zilei