Evenimentele Zilei de 25 octombrie în Istorie

Vânători de munte intrând victorioşi în nordul Transilvaniei eliberate (1944) - foto: balcanii.ro

Vânători de munte intrând victorioşi în nordul Transilvaniei eliberate (1944)

foto preluat de pe balcanii.ro

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

25 octombrie este a 298-a zi a calendarului gregorian și a 299-a zi în anii bisecți.

Mai sunt 67 de zile până la sfârșitul anului.

 

Sărbători Religioase ale Zilei de 25 octombrie


 

Biserica Ortodoxă Română

Sf. Mc. Marcian și Martirie; Sf. Tavita

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică

Ss. Marcian și Martiriu, notari, martiri († 358)

 

Biserica Romano-Catolică

Sf. Crisant și Daria, soți, martiri († ca. 304, Roma); Mina, ostaş m.

Sf. Crisant și Daria, soți, martiri († ca. 304, Roma) - foto: calendarcatolic.ro

Sf. Crisant și Daria, soți, martiri († ca. 304, Roma) – foto: calendarcatolic.ro

 

Biserica Lutherană Confesională

Sfintele Dorca (Tabita), Lidia și Phoebe

 

Sărbători naţionale ale zilei de 25 octombrie


 

România – Ziua Armatei României

Ziua Armatei Române este ziua când în România se sărbătorește Armata Română, care la data de 25 octombrie 1944 a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord, în urma Bătăliei de la Carei.

Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată de Decretul nr. 381 din 01.10.1959.

 

Kazahstan – Ziua națională – Aniversarea Republicii.

 

Evenimentele Zilei de 25 octombrie în Istorie

- 25 octombrie 1147 – Armatele regelui Afonso I al Portugaliei au ocupat orașul Lisabona, după un asediu de patru luni;

- 25 octombrie 1415 – Armata lui Henric al V-lea al Angliei i-a învins pe francezi în Bătălia de la Azincourt, parte a Războiului de O Sută de Ani;

- 25 octombrie 1917 – La Petrograd, bolșevicii au declanșat o insurecție și au lansat un asalt asupra palatului de iarnă, declanșând Revoluția din Octombrie;

- 25 octombrie 1944 – În Al Doilea Război Mondial, armata română intră în orașul Carei (Bătălia de la Carei), preluând controlul asupra întregului teritoriu pierdut în urma Dictatului de la Viena din 1940.

- 25 octombrie 1944 – Japonia lansează primul atac kamikaze în timpul Bătăliei din Golful Leyte;

- 25 octombrie 1950 – China intră în Războiul din Coreea, de partea Coreei de Nord.

 

25 octombrie 621 - A decedat Papa Bonifaciu al V-lea, conducator al Bisericii Romei din 23 decembrie 619 si pana la moartea sa.

Papa Bonifaciu al V-lea a fost Papă al Romei în perioada 23 decembrie 619 - 25 octombrie 625 - foto: ro.wikipedia.org

Papa Bonifaciu al V-lea – foto: ro.wikipedia.org

Papa Bonifaciu al V-lea a fost Papă al Romei în perioada 23 decembrie 619 – 25 octombrie 625.

A restaurat catacomba “San Nicomede” pe via Nomentana în apropiere de actuala Porta Pia de la Roma.

S-a implicat în activitatea de încreștinarea Angliei și a publicat decretul papal care acorda bisericii privilegiul de a fi loc de refugiu pentru criminali și proscriși în general.

Papa Bonifaciu al V-lea a fost înmormântat la Catedrala San Pietro din Roma.

 

25 octombrie 1147 - O armată a cruciaților sub conducerea lui Conrad al III -lea al Germaniei, a fost învinsă în Bătălia de la Dorylaeum de către trupele Sultanatului de Rum, un stat care a existat între anii 1037–1194 , cu capitala la Niceea (apoi la Iconium), continuator direct al imperiului turcic Selgiuk , numit uneori si Sultanatul Konya (sau Sultanatul de Iconium).

Bătălia de la Dorileea (1147) - Luptă în Cruciada a II-a, manuscris francez, secolul al XIV-lea - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Dorileea (1147) – Luptă în Cruciada a II-a, manuscris francez, secolul al XIV-lea – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Termenul de Rum vine de la cuvântul arab folosit pentru a denumi Imperiul Roman.

Turcii selgiucizi l-au denumit Sultanatul de Rum deoarece s-au stabilit pe teritoriul considerat mult timp roman sau bizantin de către musulmani. Conrad al III-lea al Germaniei (n. 1093 – d. 15 februarie 1152 ) a fost primul rege al Germaniei aparținând dinastiei de Hohenstaufen.

În 1147, Conrad l-a auzit pe Sfântul Bernard de ClairvauX propovăduind Cruciada a II-a la Speyer și s-a lăsat convins să se alăture regelui Ludovic al VII-lea al Frantei într-o nouă expediție în Tara Sfanta.

Înainte de a pleca, i-a pus pe nobili să îl aleagă și încoroneze ca rege pe fiul său, Henric Berengar, rezolvând astfel și problema succesiunii, în cazul producerii unor evenimente nefericite în timpul Cruciadei.

Armata sa număra 20.000 de oameni și a pornit pe ruta de uscat, traversînd Ungaria și provocând unele tulburări în teritoriile bizantine străbătute.

Trupele au ajuns până la urmă la Constantinopol către septembrie 1147, înaintea celor venite din Franta.

Conrad nu a urmat drumul de-a lungul coastei Asiei Mici prin teritoriul deținut de creștini (și pe unde trimisese pe cei mai mulți dintre non-combatanți), ci a preferat să străbată direct prin Anatolia.

La 25 octombrie 1147, armata sa a fost atrasă în capcană și înfrântă de către turcii selgiucizi în Bătălia de la Doylaeum.

Conrad și cei mai mulți dintre cavaleri au reușit să scape, însă majoritatea infanteriștilor a fost fie ucisă, fie capturată.

Restul de 2.000 de oameni rămași din armata germană s-a retras cu greu la Niceea, unde mulți dintre supraviețuitori au dezertat și au căutat să se întoarcă acasă.

El și puținii însoțitori rămași a trebuit să fie escortați de către cruciații francezi până la Lopadyum (astăzi, Ulubat), unde s-au raliat principalei armate franceze comandate de regele Ludovic al VII-lea.

Sosirea celei de-a doua cruciade (1147–1150) înaintea Constantinopolului, portretizată în pictura lui Jean Fouquet din jurul anilor 1455–1460, Arrivée des croisés à Constantinopol - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Sosirea celei de-a doua cruciade (1147–1150) înaintea Constantinopolului, portretizată în pictura lui Jean Fouquet din jurul anilor 1455–1460, Arrivée des croisés à Constantinopol – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Dorileea este, de fapt, a doua confruntare militară dintre cruciați și musulmani desfășurată în zona localității Dorylaeum, prima dintre ele având loc în cadrul primei cruciade, în anul 1097.

A doua bătălie a avut loc la 25 octombrie 1147, în cadrul Cruciadei a doua. Regele Conrad al III-lea al Germaniei, rămas fără provizii, s-a oprit pentru un scurt repaus, iar armata sa de 20.000 de soldați a fost anihilată de către sultanul selgiucid Mesud I.

De pe urma acestei lovituri, trupele germane au rămas cu un efectiv de numai 2.000 de cavaleri, cu care devenea extrem de dificil să continue marșul către Ierusalim.

Drept urmare, Conrad s-a raliat trupelor conduse de regele Ludovic al VII-lea al Franței. Rolul bătăliei de la Dorylaeum asupra eșecului lamentabil al Cruciadei a doua este astfel covârșitor.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

25 octombrie 1154 - Henric al II-lea devine rege al Angliei.

 

25 octombrie 1154 - A murit Regele Ştefan al Angliei,nepotul lui William Cuceritorul Angliei, adesea mentionat de istorici si ca Ștefan din Blois ( franceza : Étienne de Blois ; (n.cca. 1092).

 

25 octombrie 1400 - A murit scriitorul englez Geoffrey Chaucer, autorul celebrelor „Povestiri din Canterbury”; (n. cca.1343).

 

25 octombrie 1415 - Războiul de O Sută de Ani – Armata lui Henric al V-lea al Angliei a înfrânt armata franceză, în Bătălia de la Azincourt.

La Azincourt, la nord de Somme, cavaleria nobilimii franceze nu a putut contracara arcasii armatei engleze, in cea mai mare parte galezi, cu toate ca, potrivit unor surse, armata franceza ( 30000 de oameni) depasea cu mult numeric, pe cea engleza ( 6 mii de oameni).

Multi cavaleri au fost luați prizonieri.

Cu batalia de la Azincurt ia sfarsit epoca suprematiei cavaleriei pe campurile de lupta, crescand decisiv importanta armelor care lovesc de la distanta.

Bătălia de la Azincourt (25 octombrie 1415) - ilistratie din secolul al XV-lea - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Azincourt (25 octombrie 1415) – ilistratie din secolul al XV-lea – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Azincourt (în engleză Battle of Agincourt, în franceză Bataille de Azincourt) a avut loc pe data de 25 octombrie 1415, la Azincourt, Franța, în timpul Războiului de O Sută de Ani, purtat între Anglia și Franța.

Henric al V-lea, tânărul rege al Angliei, își conduce forțele spre victorie în bătălia de la Azincourt din nordul Franței.

Cu două luni înainte, Henric traversase Canalul Mânecii cu 11.000 de oameni și comandase atacul în localitatea Harfleur din Normandia.

După cinci săptămâni, orașul s-a predat, însă Henric își pierduse jumătate dintre oameni din cauza bolilor și pierderilor de război.

El a decis să își îndrepte armata în nord, spre Calais, unde urma să se întâlnească cu flota engleză și să se reîntoarcă în Anglia.

La Azincourt i s-a opus însă o armată franceză numeroasă, de aproximativ 20.000 de oameni.

Câmpul de luptă a avut ca perimetru un spațiu deschis de circa 900 de metri, poziționat între două păduri, ceea ce a permis prevenirea manevrelor la scară mare, acest fapt fiind în avantajul regelui Henric.

În zorii zilei de 25 octombrie a început bătălia.

Englezii au stat pe poziții așteptând atacul francez, în timp ce cavalerii francezi, copleșiți de armurile greoaie, au început o avansare lentă pe terenul înnoroiat.

Francezii au fost întâmpinați de un atac furios al arcașilor englezi, care au folosit o tehnică ce permitea atingerea țintei de către săgeată la o distanță de până la 230 de metri.

Cavaleria franceză a încercat să îi înfrângă pe arcașii englezii, însă nu a reușit deoarece arcașii erau protejați de o linie de pari ascuțiți.

Cu cât mai mulți cavaleri francezi își făceau drum prin câmpul de bătălie, cu atât mobilitatea lor scădea mai mult.

În acest moment, Henric a ordonat arcașilor săi, care erau echipați mai lejer, să se năpustească asupra francezilor cu săbii și topoare și astfel englezii au reușit să îi masacreze pe francezi.

Aproape 6.000 de francezi și-au pierdut viața în bătălia de la Azincourt, în timp ce pierderile englezilor au fost de 400 de vieți.

Regele Henric a reușit astfel să înregistreze una dintre cele mai mari victorii din istorie.

După alte cuceriri în Franța, Henric al V-lea va fi recunoscut în anul 1420 drept moștenitor al tronului francez și regent al Franței.

Deși era în culmea gloriei, Henric moare doi ani mai târziu.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

25 octombrie 1501 - Magnați polonezi își impun controlul asupra regalității (privilegiile de la Mielnik).

 

25 octombrie 1529 - Henric al VIII-lea al Angliei îl demite pe cardinalul Thomas Wolsey din funcția de cancelar, deoarece acesta refuzase să legitimizeze relația sa cu Anne Boleyn.

 

25 octombrie 1632 - Matei Basarab înfrînge pe Radu Alexandru Iliaş în lupta de lîngă mănăstirea Plumbuita şi capătă, în cele din urmă, domnia de la sultan (23 februarie 1633). A fost înmormîntat la Tîrgovişte, iar mai tîrziu oasele i-au fost aduse la Mănăstirea Arnota.

 

25 octombrie 1647 - A murit Evangelista Torricelli, matematician, fizician și inventator italian; (n. 15 octombrie 1608). Torricelli a fost primul care a măsurat presiunea atmosferica cu ajutorul unui barometru cu mercur, aparat pe care l-a inventat în anul 1643.

 

25 octombrie 1671 - Giovanni Domenico Cassini descoperă satelitul Iapetus, o luna al Saturnului.

 

25 octombrie 1692 - S-a nascut Elisabeta de Parma a doua soție a regelui Filip al V-lea al Spaniei; (d. 1766). A exercitat o mare influență asupra politicii externe a Spaniei, principala putere a lumii in acele timpuri.

 

25 octombrie 1759 - S-a nascut Maria Feodorovna, a doua soție a Țarului Pavel I al Rusiei; (d. 1828).

 

25 octombrie 1760 - A murit Regele George al II-lea al Marii Britanii; (n. 1683).

 

25 octombrie 1760 - George al III- lea a devenit rege al Marii Britanii. Regele George al III-lea (n. 4 iunie 1738 – d.29 ianuarie 1820) ,a domnit intre 25 octombrie 1760 – 29 ianuarie 1820.

 

25 octombrie 1767 - S–a născut Henri–Benjamin de Rebecque Constant, om politic, ziarist şi scriitor elveţian de limbă franceză, autor al întâiului roman autobiografic „Adolphe” (1818 – capodopera sa), intrând astfel în istoria literaturii ca făuritor al romanului modern de analiză psihologică; (m. 8 decembrie 1830).

 

25 octombrie 1789 - S-a nascut Samuel Heinrich Schwabe, astronom german (d. 1875)

Samuel Heinrich Schwabe (* 25 octombrie 1789 în Dessau, † 11 aprilie 1875 în Dessau) a fost un astronom geman - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Samuel Heinrich Schwabe – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Samuel Heinrich Schwabe (* 25 octombrie 1789 în Dessau, † 11 aprilie 1875 în Dessau) a fost un astronom geman. S-a remarcat prin observaţiile privind ciclul solar.

Astfel, în 1843 a descoperit variaţia ciclică, cu o perioadă de 10 ani, a numărului de pete solare.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

25 octombrie 1824 - Tarul rus Alexandru I sancţionează hotărîrea Consiliului de Miniştri, de a acorda Senatului dreptul să aprobe actele de proprietate asupra suprafetelor de pămînt din Basarabia, dăruite prin decret imperial diferitor persoane.

 

25 octombrie 1825 - S-a născut compozitorul austriac Johann Strauss ( fiul), supranumit regele valsului ; (m. 3 iunie 1899).

Johann Strauss (n. 25 octombrie 1825 în St.Ulrich, azi parte a Vienei - d. 3 iunie 1899, Viena), compozitor austriac, fiul lui Johann Strauß (tatăl -  foto - ro.wikipedia.org

Johann Strauss (n. 25 octombrie 1825 în St.Ulrich, azi parte a Vienei – d. 3 iunie 1899, Viena), compozitor austriac, fiul lui Johann Strauß (tatăl – foto – ro.wikipedia.org

 

25 octombrie 1838 - S-a nascut Georges Bizet ( Alexandre Cesar Leopold Georges Bizet ), compozitor francez (“Carmen”) ;(d.3.06.1875).

Georges Alexandre César Léopold Bizet (n. 25 octombrie 1838, Paris—d. 3 iunie 1875, Bougival-Paris) compozitor francez al erei romantice, celebru mai ales datorită operei sale Carmen - foto: ro.wikipedia.org

Georges Alexandre César Léopold Bizet (n. 25 octombrie 1838, Paris—d. 3 iunie 1875, Bougival-Paris) compozitor francez al erei romantice, celebru mai ales datorită operei sale Carmen – foto: ro.wikipedia.org

 

25 octombrie 1854 - În timpul războiului Crimeii, în Bătălia de la Balaklava, are loc dezastruoasa șarjă a cavaleriei ușoare britanice impotriva pozitiilor armatei ruse.

Brigada de cavalerie ușoară a primit ordinul să atace inamicul un ordin prost conceput, care avea să ducă la dezastruoasa sarja a cavaleriei usoare care a a fost salvată de la distrugere totală de intervenția rezervelor britanice și franceze.

Bătălia s-a terminat fără vreun rezultat strategic important, amândouă părțile rămânând în posesia tunurilor proprii, reîntorcându-se pe pozițiile de plecare.

Aliații au pierdut 350 de britanici, 250 de francezi și un număr necunoscut de turci, iar ruși au suferit piederi de la câteva sute la 1.000 de oameni.

Războiul Crimeii (1853–1856) Asediul Sevastopolului (17 octombrie 1854 – 11 septembrie 1855) - Bătălia de la Balaclava (25 octombrie 1854) - Charge of the Light Brigade by Richard Caton Woodville, Jr. - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Războiul Crimeii (1853–1856) Asediul Sevastopolului (17 octombrie 1854 – 11 septembrie 1855) – Bătălia de la Balaclava (25 octombrie 1854) – Charge of the Light Brigade by Richard Caton Woodville, Jr. – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Balaclava, a avut loc pe 25 octombrie 1854 și a fost considerată principala bătălie din timpul războiului Crimeii, conflict armat între Regatul Unit, Franța și Imperiul Otoman pe de-o parte și Imperiul Rus pe de alată parte.

A fost prima dintre cele două încercări ale rușilor de spargere a încercuirii Sevastopolului.

Câmpul de luptă era o zonă deluroasă compusă din două văi separate de coame de deal movile, cu vegetație ierboasă.

Forțele britanice erau împărțite între cele două văi.

Valea sudică era ocupată de Brigada de cavalerie grea, iar valea nordică Brigada de cavalerie ușoară. Comanda trupelor britanice era asigurată de Contele Lucan.

Erau prezente și un contingent francez și unul turc.

Rușii au atacat cu mult mai mulți oameni decât aveau aliații în zonă, dar cu oameni mai puțin disciplinați, mai slab înarmați decât anglo-francezii și încadrați cu ofițeri incompetenți.

Bătălia a început cu un atac încununat de succes al rușilor asupra pozițiilor turcilor.

Astfel, rușii au intrat în valea Balaclava, locul în care se afla tabăra britanică.

Portul Balaclava se afla la o depărtare mică de tabăra englezilor, fiind principalul port folosit pentru aprovizionarea trupelor. Înaintarea rușilor era gândită să izoleze baza de aprovizionare britanică și să atace pozițiile englezilor din spate.

Înaintarea rusească în valea sudică a fost respinsă de Brigada de cavalerie grea britanică, forțându-i pe ruși să se retragă la adăpostul artileriei lor, care era poziționată în mod strategic de-a lungul crestei dealului care mărginea valea.

Brigada de cavalerie ușoară a primit ordinul să atace inamicul pentru a “împiedica inamicul să evacueze tunurile”, un ordin prost conceput, care avea să ducă la dezastruoasa șarjă a cavaleriei ușoare.

Brigada de cavalerie ușoară a fost salvată de la distrugere totală de intervențiile rezervelor britanice și franceze.

Bătălia s-a terminat fără vreun rezultat strategic important, amândouă părțile rămânând în posesia tunurilor proprii, reîntorcându-se pe pozițiile de plecare.

Aliații au pierdut 350 de britanici, 250 de francezi și un număr necunoscut de turci, iar ruși au suferit pierderi de la câteva sute la 1.000 de oameni.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

25 octombrie 1873 - S-a nascut constructorul canadian de autovehicule John North Willys; (d. 26.08.1935).

 

25 octombrie 1881 - S-a născut pictorul, sculptorul, gravorul şi ceramistul spaniol Pablo Picasso (Pablo Ruiz Blasco); (m. 8 aprilie 1973).

Pablo Ruiz y Picasso, cunoscut ca Pablo Picasso (n. 25 octombrie 1881, Malaga - d. 8 aprilie 1973, Mougins/Cannes), artist plastic spaniol - foto: ro.wikipedia.org

Pablo Ruiz y Picasso, cunoscut ca Pablo Picasso (n. 25 octombrie 1881, Malaga – d. 8 aprilie 1973, Mougins/Cannes), artist plastic spaniol – foto: ro.wikipedia.org

 

25 octombrie 1888 - S-a născut Richard Evelyn Byrd, amiral şi explorator american (m. 11 martie 1957), prima persoană care a atins Polul Nord pe calea aerului .

Contraamiralul Richard Evelyn Byrd, Jr., (n. 25 octombrie 1888 – d. 11 martie 1957), ofițer american de marină, specializat în explorări - foto: ro.wikipedia.org

Contraamiralul Richard Evelyn Byrd, Jr., (n. 25 octombrie 1888 – d. 11 martie 1957), ofițer american de marină, specializat în explorări – foto: ro.wikipedia.org

 

25 octombrie 1895 - A decedat Sir Charles (Karl) Halle, pianist si dirijor german, fondatorul celebrei Halle Orchestra la Manchester, in Anglia, in anul 1858 ; (n.11.04.1819).

 

25 octombrie 1896 - S-a născut graficianul român Aurel Jiquidi; (d.4.02.1962).

Aurel Jiquidi (n. 25 octombrie 1896, București – d. 4 februarie 1962, București), pictor și grafician român, fiul graficianului Constantin Jiquidi (1865 - 1899). Lucrările sale sunt inspirate din realitățile sociale ale primei jumătăți a secolului 20 - foto (Aurel Jiquidi, autoportret din anii 1930): ro.wikipedia.org

Aurel Jiquidi, autoportret din anii 1930): ro.wikipedia.org

Aurel Jiquidi (n. 25 octombrie 1896, București – d. 4 februarie 1962, București), pictor și grafician român, fiul graficianului Constantin Jiquidi (1865 – 1899).

Lucrările sale sunt inspirate din realitățile sociale ale primei jumătăți a secolului 20. Jiquidi a fost student la Școala de Arte Frumoase din București și, de asemenea, a studiat la Paris și Roma (1920).

La sfarsitul anilor 1920, el a inceput sa lucreze pentru presa româneasca.

El a compus o serie de desene despre răscoala țărănească din 1907 și, de asemenea, opere literare ilustrate de I. Creangă și Sadoveanu M. Lui Jiquidi i-a fost decernat Premiul de Stat al Republicii Socialiste România.

 

25 octombrie 1913 - S-a născut Klaus Barbie, ofiter SS german, seful Gestapoului din Lyon. Nikolaus ‘Klaus’ Barbie,supranumit si “Macelarul din Lyon”, a fost judecat si condamnat in Franta pentru crime de razboi. A murit pe 25 septembrie 1991.

 

25 octombrie 1917 - Revoluția din Octombrie (25 octombrie/7 noiembrie 1917) – parte din Revoluția Rusă din 1917 – 1923.

La 25 octombrie după calendarul iulian încă în uz la acea vreme în Rusia, sau 7 noiembrie, după calendarul gregorian, grupări militare conduse de liderul bolsevic Vladimir Ilici Ulianov (Lenin), au înlăturat de la putere guvernul provizoriu al lui Alexandr Kerenski , aproape fără vărsare de sânge.

Red Guards at Vulkan factory in 1917 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Red Guards at Vulkan factory in 1917 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bolșevicii au preluat controlul principalelor puncte din capitala Petrograd întâmpinând o slabă opoziție. Acțiunea, condusă de Vladimir Antonov – Ovseenko, a întâmpinat o rezistență minimă, majoritatea locuitorilor orașului aflând de evenimente abia a doua zi, din ziar.

Palatul era apărat de cazaci „batalionul de femei” și de cadeți (elevi ai unei școli militare).

Ziua de 7 noiembrie a devenit data oficială la care se sărbătorește revoluția.

Istoria oficială din URSS a descris evenimentele ca mult mai dramatice decât au fost în realitate.

Propaganda oficiala arăta o uriașă năvală populară asupra Palatului de Iarnă, urmata de lupte crâncene. În realitate insurgenții bolșevici au întâmpinat o rezistență redusă, astfel încât au putut pur și simplu să intre la pas prin poarta clădirii și să o ia în stăpânire.

După ocuparea sediului guvernului (Palatul de Iarnă), ordinea și organizarea detașamentelor de soldați și muncitori înarmați ai bolșevicilor, câtă a fost ea la început, s-a volatilizat brusc (mai multe zile și chiar săptămâni!), atunci când în pivnițele clădirii a fost descoperită una dintre cele mai vaste rezerve de vechi vinuri de marcă și băuturi alcoolice care exista în lume la acel moment, și care aparținuseră fostului țar.

Așa cum se întamplă adesea în siajul unor rebeliuni reușite, beția generalizată în oraș a degenerat rapid în jaf, distrugeri, violuri și crimă.

cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

25 octombrie 1920 - Se finalizează Congresul Ostaşilor Moldovei, prezidat de Vasile Cijevschi, în cadrul căruia a fost proclamată autonomia Basarabiei Ţariste fata de Imperiul Rus.

Vasile Cijevschi (n. 17 octombrie 1880, com. Zaim, jud. Tighina – d. 14 iulie 1931) a fost delegat în Sfatul Ţării de Congresul Ostaşilor Moldoveni cu mandat din 21 noiembrie 1917 pînă la 27 noiembrie 1918. La 27 martie 1918, Vasile Cijevshi a votat pentru Unirea Republicii Democrate Moldoveneşti, succesoarea de drept a Basarabiei Ţariste, cu România - (Cijevschi, photographed ca. 1930) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Vasile Cijevschi (n. 17 octombrie 1880, com. Zaim, jud. Tighina – d. 14 iulie 1931) a fost delegat în Sfatul Ţării de Congresul Ostaşilor Moldoveni cu mandat din 21 noiembrie 1917 pînă la 27 noiembrie 1918. La 27 martie 1918, Vasile Cijevshi a votat pentru Unirea Republicii Democrate Moldoveneşti, succesoarea de drept a Basarabiei Ţariste, cu România – (Cijevschi, photographed ca. 1930) - cititi mai mult pe en.wikipedia.org

La 20-25 octombrie 1920 a avut loc, în Casa eparhială din Chişinău, Congresul Ostaşilor Moldoveni, prezidat de Vasile Cijevschi, în cadrul căruia a fost proclamată autonomia Basarabiei Ţariste fata de Imperiul Rus şi convocat organul suprem – Sfatul Ţării.

 

25 octombrie 1920 - A murit Alexandru I, regele Greciei (1917-1920), în urma unei infecții a sângelui provocate de o mușcătura a maimuței favorite; (n. 1893).

Alexandru I al Greciei (1 august 1893 – 25 octombrie 1920) a domnit ca rege al Greciei din 1917 până în 1920 când a murit pe neașteptate de septicemia cauzată de mușcăturile a două maimuțe - foto - ro.wikipedia.org

Alexandru I al Greciei – foto – ro.wikipedia.org

Alexandru I al Greciei (1 august 1893 – 25 octombrie 1920) a domnit ca rege al Greciei din 1917 până în 1920 când a murit pe neașteptate de septicemia cauzată de mușcăturile a două maimuțe.

 

25 octombrie 1921 - S-a născut Regele Mihai I al României (d. 2017)

Mihai I (n. 25 aprilie 1921, Sinaia, România – d. 5 decembrie 2017, Aubonne, Elveția) a fost regele României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. A fost unul dintre puținii foști șefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care au trăit și în secolul XXI. Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunțat mai târziu) - Regele Mihai în uniformă RAF (Royal Air Force) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Regele Mihai în uniformă RAF (Royal Air Force) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mihai I (n. 25 octombrie 1921, Sinaia, România – d. 5 decembrie 2017, Aubonne, Elveția) a domnit ca Rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947.

A fost unul dintre puținii foști șefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care au trăit și în secolul XXI. Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunțat mai târziu)

cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; familiaregala.ro; en.wikipedia.org

 

25 octombrie 1922 - A fost inaugurat, în grădina Cişmigiu, Monumentul eroilor francezi căzuţi în războiul din 1916-1918.

 

25 octombrie 1925 - S-a născut Ioan Chirilă, gazetar si prozator roman; (m. 20 noiembrie 1999).

 

25 octombrie 1926 - Libanul, care din 1920 era unit cu Siria şi administrat de Franţa, sub mandatul Societăţii Naţiunilor, s-a separat de Siria şi sa proclamat republică, sub controlul Franţei.

 

25 octombrie 1931 - S-a născut Annie Girardot, actriţă franceză (“Rocco şi fraţii săi”, “Trei camere în Manhatann”); ( m. 28 februarie 2011).

 

25 octombrie 1935 - A avut loc, la Opera Română din Bucureşti, premiera operei bufe “O noapte furtunoasă”, de Paul Constantinescu (libretul după I. L. Caragiale).

 

25 octombrie 1936 - Printr–o circulară a lui Corneliu Zelea Codreanu a fost înfiinţat Corpul Muncitoresc Legionar. În timpul rebeliunii legionare din 1941, cele mai multe atrocităţi au fost comise de acest Corp, care, potrivit unor istorici, era infiltrat cu membri ai PCR si agenti diversionisti ai NKVD – ului sovietic.

 

25 octombrie 1936 - S-a constituit Axa Berlin-Roma, prin încheierea unui amplu tratat de cooperare între Germania şi Italia.

 

25 octombrie 1940 - Comisia europeană şi Comisia internaţională a Dunării sunt înlocuite cu Comisia dunăreană unică, formată din opt membri (Germania, Italia, Iugoslavia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste.)

 

25 – 27 octombrie 1942 - Bătălia de la Insulele Santa Cruz – parte a Teatrul de operațiuni din Pacific (7 decembrie 1941 – 2 septembrie 1945) din Al Doilea Război Mondial (1 septembrie 1939 – 2 septembrie 1945)

Bătălia de la Insulele Santa Cruz (25 - 27 octombrie 1942) - Portavionul Hornet atacat de avioane japoneze - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Insulele Santa Cruz (25 – 27 octombrie 1942) – Portavionul Hornet atacat de avioane japoneze – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Insulele Santa Cruz a fost cea de-a patra bătălie de portavioane pe teatrul de război din Pacific în cel de-al Doilea Război Mondial și cea de-a patra cea mai mare bătălie navală dintre Marina Militară a SUA și Marina Imperială Japoneză, purtată în cadrul Campaniei din Guadalcanal.

În mod similar luptelor din Marea Coralilor, Midway, și Insulele Solomon de Est, navele de celor doi adversari au intrat rareori în raza vizuală directă a celuilalt. În schimb, aproape toate atacurile de ambele părți au fost executate de către avioane de pe portavioane sau cu baza pe uscat.

Într-o încercarea de a devia forțele aliate de la Guadalcanal și insulele din apropiere și de a pune capăt impasului care a existat începând cu luna septembrie 1942,

Armata Imperială Japoneză a planificat o ofensivă majoră terestră la Guadalcanal pe 20-25 octombrie 1942.

În sprijinul acestei ofensive, și cu speranța de a angaja forțe aliate navale, portavioane japoneze și alte nave de război mari s-au apropiat de Insulele Solomon, în partea de sud.

Din această locație, forțele navale japoneze au sperat să angajeze și să învingă decisiv orice grupare navală aliată (în principal americană), în special portavioane, care răspund la ofensiva terestră.

Forțele navale aliate, de asemenea, au sperat să întâlnească forțele navale japoneze în luptă, cu aceleași obiective de a rupere impasul și de a înfrânge decisiv adversarul.

Ofensiva terestră japoneză la Guadalcanal era în curs de desfășurare în Bătălia pentru aerodromul Henderson Field, în timp ce navele de război și avioanele celor doi adversari se confruntau în dimineața zilei de 26 octombrie 1942, la nord de insulele Santa Cruz.

După atacuri aeriene reciproce asupra portavioanelor, navele aliate de suprafață au fost forțate să se retragă din zona de luptă cu prețul unui portavion scufundat și altul puternic avariat.

Forțele japoneze care au participat la bătălie de asemenea s-au retras, datorită pierderilor mari de avioane, personal și avarii mari la două dintre portavioane.

Bătălia deși se consideră o victorie tactică pentru japonezi datorită unui portavion american scufundat și altul avariat, pierderile de personal ale japonezilor, ale unor piloți veterani, s-au dovedit pe termen lung de neînlocuit, pierderile americanilor în privința piloților fiind relativ mici, și care s-au putut înlocui cu ușurință.

Costul ridicat al luptei pentru japonezi a împiedicat forțele lor de portavioane să se implice în continuare semnificativ în campania din Guadalcanal.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

25 octombrie 1944 - Armata română intră în orașul Carei, preluând controlul asupra întregului teritoriu transilvanean ocupat în urma Diktatului de la Viena, din 1940, de Ungaria.

Vânători de munte intrând victorioşi în nordul Transilvaniei eliberate (1944) - foto: balcanii.ro

Vânători de munte intrând victorioşi în nordul Transilvaniei eliberate (1944) – foto: balcanii.ro

Bătălia de la Carei reprezintă ultima etapă de eliberare a teritoriului actual al României, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial.

La 25 octombrie 1944 au fost eliberate orașele Carei și Satu Mare, fiind anulat de facto Dictatul de la Viena.

Printr-un decret din 1959, această zi a fost instituită ca Ziua Armatei Române. După această bătălie, armata română participă în continuare pe Frontul de vest, contribuind la eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei de sub ocupația Germaniei naziste.

În amintirea acestei lupte, în centrul orașului Carei a fost ridicat Monumentul ostașului român. Inaugurat în 1964, complexul monumental este opera sculptorului Vida Gheza și a arhitectului Anton Dâmboianu.

 

25 octombrie 1944 - Japonia lansează primul atac kamikaze în timpul bataliei cu americanii din golful Leyte.

 

25 octombrie 1950 - China comunista intră în Războiul Coreei, de partea Coreei de Nord.

 

25 octombrie 1955 - Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a hotărât pe baza unei decizii unanime să adopte simbolul organizaţiei Consiliului Europei, un cerc format din 12 stele aurii, aşezate pe un fond albastru, având formatul unei embleme.

Ca urmare a acestei decizii, Comitetul Miniştrilor a adoptat, la 9 decembrie 1955, această emblemă, drept drapelul Consiliului Europei.

Drapelul Europei - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Drapelul Europei – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

25 octombrie 1950 - S-a născut Chris Norman, cântăreţ şi textier englez ( solist al grupului Smokie).

 

25 octombrie 1957 - A murit Henry Van de Velde, arhitect și designer belgian; (n. 3 aprilie 1863). Alături de Victor Horta, Van de Welde este considerat unul din fondatorii și printre cei mai importanți reprezentanți ai stilului și curentului artistic Art Nouveau din Belgia.

Henry Van de Velde a petrecut cea mai mare parte a vieții sale de maturitate artistică în Germania , având o influență decisivă asupra arhitecturii și designulului german de la începutul secolului trecut.

 

25 octombrie 1962 - Scriitorului american John Steinbeck i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură.

John Ernst Steinbeck. (n. 27 februarie 1902, Salinas, California - d. 20 decembrie 1968, New York), scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1962 - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

John Ernst Steinbeck. – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

John Ernst Steinbeck. (n. 27 februarie 1902- d.20 decembrie 1968) este cunoscut pe scară largă pentru romanul care a câștigatPremiul Pulitzer pentru romanul “Fructele maniei” (1939) , romanul ”La rasarit de Eden” (1952) și nuvela “Soareci si oameni” (1937).

A fost autorul a douăzeci și șapte de cărți, acestea incluzând șasisprezece romane, șase cărți non-ficțiune și cinci colecții de povestiri

 

25 octombrie 1968 - S-a înfiinţat Frontul Unităţii Socialiste.

 

25 octombrie 1971 - In urma Rezoluției ONU nr.2758, Republica Populară Chineză se alătură Organizației Națiunilor Unite. De atunci Taiwanul nu mai este reprezentat la ONU.

 

25 octombrie 1972 - Kenneth J.Arrow si John R. Hicks au primit Premiul Nobel pentru Economie.

 

25 octombrie 1973 - A murit Bikila Abebe, celebrul atlet african din Etiopia (n.07.08.1932). A fost campion olimpic la maraton ( Roma, 1960 si Tokio, 1964 si primul campion olimpic dintr-o țară africană.

 

25 octombrie 1982 - A început vizita oficială de prietenie a lui Nicolae Ceaușescu în RSF Iugoslavia (25 – 27 octombrie 1982).

 

25 octombrie 1983 - Forțele militare americane au invadat statul insular Grenada din Marea Caraibilor, șase zile după ce primul ministru Maurice Bishop și câțiva suporteri ai sai au fost executați, în timpul unei lovituri de stat.

Soldiers guard Cuban prisoners - foto: bbc.co.uk

Soldiers guard Cuban prisoners – foto: bbc.co.uk

 

25 octombrie 1984 - S-a născut Katy Perry, cântăreață americană, compozitoare și actriță.

Katy Perry (născută Katheryn Elizabeth Hudson pe 25 octombrie, 1984) este o cântăreață americană.

A devenit cunoscută datorită hitului din 2008 „I Kissed a Girl” care a atins prima poziție în peste 20 de țări, inclusiv Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Australia și United World Chart.

Continuând o carieră de succes, primește multe nominalizări, premii și distincții ca artist de nivel mondial, devenind unul dintre cei mai bine vânduți artiști muzicali din istorie, cu peste 100 de milioane de albume și single-uri vândute la nivel mondial, dintre care 81 de milioane de single-uri și peste 12 milioane de albume în SUA.

Ca urmare a succesului înregistrat, Perry lansează cinci parfumuri (Purr, Meow!, Killer Queen, Royal Revolution și Mad Potion) și intră în domeniul filmului, fiind vocea Ștrumfiței din trilogia The Smurfs și protagonista unui film documentar, Katy Perry: Part of Me, ce are ca subiect viața ei ca artist în turnee și despărțirea de Russell Brand, soțul ei, cu care a avut un mariaj de doar 14 luni.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.katyperry.com

 

25 octombrie 1985 - S-a născut Ciara, cântăreață americană

 

25 octombrie 1997 - A avut loc, la Luxemburg reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, care a decis ca în procesul de aderare a statelor foste comuniste să existe un “prim val”, în care să fie incluse numai o parte dintre statele candidate.

 

25 octombrie 1998 - La Bucureşti au avut loc alegerile pentru postul de primar general al Capitalei. Dat fiind procentul scăzut de participare la vot – 34,3% , alegerile au fost invalidate.

 

25 octombrie 1999 - Primul transplant de cord din România a fost efectuat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, în cadrul Clinicii de cardiologie conduse de doctorul Şerban Brădişteanu.

Șerban Alexandru Brădișteanu (n. 21 mai 1951, Sadova, Dolj), medic chirurg român. În legislatura 2000-2004 a fost senator de Vâlcea din partea PSD - foto: gorj-domino.ro

Șerban Alexandru Brădișteanu (n. 21 mai 1951, Sadova, Dolj), medic chirurg român. În legislatura 2000-2004 a fost senator de Vâlcea din partea PSD – foto: gorj-domino.ro

 

25 octombrie 2001 - Microsoft a lansat Windows XP.

Windows XP este un sistem de operare dezvoltat de Microsoft pentru utilizarea pe calculatoare personale sau de business, laptopuri și centre media. Literele "XP" provin de la cuvântul englez experience (experiență)

Windows XP este un sistem de operare dezvoltat de Microsoft pentru utilizarea pe calculatoare personale sau de business, laptopuri și centre media. Literele “XP” provin de la cuvântul englez experience (experiență)

 

25 octombrie 2002 - A încetat din viaţă matematicianul francez Réné Thom, autorul ”teoriei catastrofelor”; (n. 2 septembrie 1923).

 

25 octombrie 2002 - A încetat din viaţă actorul irlandez Richard Harris, interpretul regelui Arthur în filmul “Camelot” din 1967.

Richard Harris (născut Richard St. John Harris la 1 octombrie 1930 – d. 25 octombrie 2002), actor irlandez de film, cântăreț, producător de teatru, regizor de film și scriitor - foto: ro.wikipedia.org

Richard Harris - foto: ro.wikipedia.org

Richard Harris (născut Richard St. John Harris la 1 octombrie 1930 – d. 25 octombrie 2002), actor irlandez de film, cântăreț, producător de teatru, regizor de film și scriitor.

Harris a mai interpretat rolul profesorului Dumbledore în “Harry Potter şi Piatra filosofală” şi în “Harry Potter şi Camera secretelor” (“Această viaţă sportivă”, “Biblia”, “Robin şi Marian”, “Gladiatorul”, “Contele de Monte Cristo”); (n. 1 octombrie 1930).

 

25 octombrie 2003 - Preşedintele companiei petroliere ruse Iukos, Mihail Hodorkovski, a fost arestat, fiind acuzat şi condamnat ulterior la 10 ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

Mihail Hodorkovski, bogat om de afaceri rus, fost președinte al grupului petrolier Iukos - foto (Hodorkovski în 2001): ro.wikipedia.org

Mihail Hodorkovski, bogat om de afaceri rus, fost președinte al grupului petrolier Iukos – foto (Hodorkovski în 2001): ro.wikipedia.org

 

25 octombrie 2004 - A fost lansat proiectul “Biblioteca Virtuală Naţională” de catre Ministerul Culturii şi Cultelor, Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi firma Softwin.

Biblioteca Digitală Națională este alcătuită din colecții digitale create prin digitizarea unor documente aflate în colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a României, organizate după tematici sau după evenimente.

Documentele digitale din domeniul public, aflate în Biblioteca Digitală Naţională, se pot utiliza în mod gratuit pentru cercetare, studiu individual şi în scop non comercial, cu obligaţia respectării regulilor de citare a sursei.

cititi mai mult pe www.bibnat.ro

 

25 octombrie 2008 - Cântăreţul rus Muslim Magomaev ( n. 17 august 1942), a încetat din viaţă în urma unei boli îndelungate.

Muslim Mahammad oglu Magomayev (Azerbaijani: Müslüm Məhəmməd oğlu Maqomayev, August 17, 1942 – October 25, 2008), dubbed the "King of Songs" and the "Soviet Sinatra"  was a Soviet and Azerbaijani baritone operatic and pop singer of the 1960s and 1970s. He achieved iconic status in Russia and the post-Soviet countries, including his native Azerbaijan, for his vocal talent and charisma -  foto: en.wikipedia.org

Muslim Mahammad oglu Magomayev  - foto: en.wikipedia.org

 

25 octombrie 2010 – Peste 400 de persoane au murit în urma unui tsunami provocat de un cutremur de 7,7 grade, care a avut loc în arhipelagul Mentawai, în largul insulei Sumatra.

 

25 octombrie 2011 - A decedat marele regizor român de teatru si film Liviu Ciulei; (n.7 iulie 1923).

Liviu Ciulei (n. 7 iulie 1923, București, România - d. 25 octombrie 2011, München, Germania), regizor, actor, scenograf, arhitect și profesor universitar român - foto: ro.wikipedia.org

Liviu Ciulei (n. 7 iulie 1923, București, România – d. 25 octombrie 2011, München, Germania), regizor, actor, scenograf, arhitect și profesor universitar român – foto: ro.wikipedia.org

A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra, între anii 1963 – 1974 , de unde a fost îndepărtat de cenzura comunistă în urma scandalului cu premiera „Revizorul”, montată de Lucian Pintilie, care a fost interzisă de a mai fi reprezentată după doar câteva spectacole.

Sub conducerea sa, Teatrul Bulandra devenise cea mai importantă instituție teatrală a vremii,din Romania.

În perioada regimului comunist, Liviu Ciulei a fost urmărit și denunțat la Securitate printre altii de către Ion Besoiu și a avut reclamații făcute de către radu Beligan la aceeași instituție

A părăsit România în anul 1980, și a lucrat în multe țări din Europa, precum și în SUA, Canada si Australia.

S-a întors în țară după 1980 regizând o serie de piese celebre

Printre numeroasele distinctii primite de-a lungul prodigioasei sale cariere, un loc aparte l-a ocupat premiul pentru regie, la Festivalul cinematografic de la Cannes in anul 1965, pentru filmul – Padurea Spanzuratilor.

A fost căsătorit cu marea actriță Clody Berthola , cu scenografa Ioana Gardescu și cu jurnalista Helga Reiter. Fiul celei de-a treia soții, (fǎcut cu un scriitor din fosta RDG), regizorul Thomas Ciulei, a devenit fiul lui adoptiv. Trupul său a fost incinerat.

 

25 octombrie 2020 - La Ordinea Zilei

 

25 octombrie 2022 - Pe fondul unei crize guvernamentale, milionarul conservator Rishi Sunak devine prim-ministru al Regatului Unit, în urma demisiei lui Liz Truss după un mandat de 50 de zile.

Rishi Sunak (n. 12 mai 1980, Southampton, Anglia, Regatul Unit) este un politician britanic care a deținut funcția de prim-ministru al Regatului Unit între 25 octombrie 2022 și 5 iulie 2024 - portret oficil 2022 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Rishi Sunak – portret oficil 2022 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Rishi Sunak (n. 12 mai 1980, Southampton, Anglia, Regatul Unit) este un politician britanic care a deținut funcția de prim-ministru al Regatului Unit între 25 octombrie 2022 și 5 iulie 2024.

De asemenea, a fost Ministru de Finanțe din 13 februarie 2020 până la 5 iulie 2022. Pe 24 octombrie 2022 a devenit liderul Partidului Conservator.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org