Evenimentele Zilei de 23 iunie în Istorie: 23 iunie 1990 – Parlamentul Republicii Moldova a adoptat declaraţia de suveranitate

Parlamentul Republicii Moldova - foto: curentul.md

Parlamentul Republicii Moldova

foto preluat de pe curentul.md
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

23 iunie este a 174-a zi a calendarului gregorian și a 175-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 23 iunie

(BOR) Sfânta Muceniță Agripina; Sfântul Sființit Mucenic Aristocleu, preotul

Sfânta Muceniță Agripina și Sfântul Mucenic Aristocleu, preotul. Prăznuirea lor de către Biserica Ortodoxă se face la data de 23 iunie - Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto preluat de pe doxologia.ro

Sfânta Muceniță Agripina și Sfântul Mucenic Aristocleu, preotul - Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto preluat de pe doxologia.ro

 

(BRU) Sf. Agripina, martiră († secolul al III-lea)

 

(BRC) Sf. Alice, martiră

 

Ziua Naţiunilor Unite pentru administraţie publică

Ziua Naţiunilor Unite pentru administraţie publică este marcată, anual, la 23 iunie. A fost instituită prin rezoluţia 57/277 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite ca o recunoaştere a valorii şi virtuţii serviciului public faţă de comunitate, a contribuţiei administraţiei publice în procesul de dezvoltare, a muncii depuse de funcţionarii publici şi pentru a încuraja, totodată, tinerii să urmeze o carieră în domeniu, indică www.un.org.

Din 2003, a fost instituită ceremonia Premiilor ONU pentru Administraţie Publică, în semn de recunoaştere a excelenţei în exercitarea atribuţiilor în serviciul public. Sunt recompensate realizările şi contribuţiile instituţiilor din administraţia publică ce au condus la sporirea eficienţei şi a receptivităţii serviciilor de administraţie publică pe mapamond.

Anual, este organizată o competiţie pentru desemnarea celor mai bune servicii de administraţie publică oferite la nivelul unei comunităţi, în acest sens fiind depuse candidaturi la Divizia pentru Administraţie Publică şi Dezvoltarea Managementului din cadrul Departamentului ONU pentru Afaceri Economice şi Sociale. Ceremonia este organizată în cadrul unui forum dedicat, organizat în oraşul care primeşte distincţia, potrivit www.publicadministration.un.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua internaţională a văduvelor

Ziua internaţională a văduvelor este marcată la nivel mondial la 23 iunie, pentru a evidenţia nedreptăţile cu care se confruntă văduvele din întreaga lume şi pentru a sensibiliza populaţia în vederea sprijinirii acestora şi a copiilor lor. Această zi a fost lansată, în anul 2005, de Fundaţia Loomba din Marea Britanie, conform http://calendar.city-star.org/ro, şi a fost adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite la 21 decembrie 2010 cu prilejul celei de-a 65-a Adunări Generale. Prin marcarea ei se urmăreşte o recunoaştere specială a situaţiei văduvelor de toate vârstele şi din diferite regiuni şi culturi ale planetei. Data aleasă semnifică ziua în care a rămas văduvă, în anul 1945, Shrimati Pushpa Wati Loomba, mama fondatorului Fundaţiei Loomba.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

România – Ziua funcţionarului public

Ziua funcţionarului public este marcată la 23 iunie, fiind instituită prin Legea nr.145/2016. Iniţiată de un grup de 72 de parlamentari, propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, la 21 martie 2016. Potrivit iniţiatorilor proiectului legislativ, instituirea unei zile a funcţionarului public român are rolul de a contribui la îmbunătăţirea imaginii autorităţilor şi instituţiilor publice, în general, şi a funcţionarilor publici în particular. “Prin organizarea de evenimente specifice care să recunoască importanţa activităţii acestei categorii profesionale şi acordarea de premii, distincţii, medalii, titluri onorifice cu valoare simbolică, funcţionarii publici vor fi motivaţi să ofere servicii de calitate cetăţenilor, care îşi vor recăpăta astfel încrederea în profesionalismul, integritatea şi eficienţa serviciilor publice”, se arată în expunerea de motive, postată pe site-ul www.cdep.ro.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Luxemburg, Ziua națională - Aniversarea zilei de naștere a Marei Ducese Charlotte

 

Astăzi în istorie pentru 23 iunie

 

23 iunie 47 î.Hr.  - S-a născut Ptolemeu Caesarion din Egipt , fiul lui Iulius Cezar şi al reginei Egiptului Cleopatra (d. 30 î.Hr.). Ptolemeu al XV – lea d.30 i.Hr. ) a fost ultimul rege din dinastia ptolomeică din Egipt, si a fost numit coregent de mama sa la varsta de numai trei ani, in anul 44 î.Hr. Acesta avea să devină rege al Egiptului elenistic ca print mostenitor al tronului , dar a fost executat de trupele lui Octavianus , viitorul prim imparat al Romei . Odata cu el a disparut dinastia Lagides a faronilor din Egipt, tara fiind direct administrata de Roma.

 

23 iunie Anul 79 - A murit Vespasian, împărat roman (n. 9 î.Hr.)

Vespasian, cunoscut și ca Caesar Vespasianus Augustus, sau Titus Flavius Vespasianus (n. 17 noiembrie 9 la Cittareale – d. 23 iunie 79 la Roma), a fost împărat roman din decembrie 69 (Anul celor patru împărați) până în iunie 79 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Vespasian – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Vespasian, cunoscut și ca Caesar Vespasianus Augustus, sau Titus Flavius Vespasianus (n. 17 noiembrie 9 la Cittareale – d. 23 iunie 79 la Roma), a fost împărat roman din decembrie 69 (Anul celor patru împărați) până în iunie 79. Fondator al Dinastiei Flaviilor, el a fost încoronat într-o perioadă de instabilitate politică (război civil) și criză economică lăsate de Nero la moartea sa.

 

23 iunie 79 - Titus ii succede la tronul imperiului tatălui sau Vespasian , devenind al zecelea împărat roman.

Titus Flavius Vespasianus (30 decembrie 39 – 13 septembrie 81) a fost împărat roman în perioada 79-81 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Titus Flavius Vespasianus – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Titus Flavius Vespasianus (30 decembrie 39 – 13 septembrie 81) a fost împărat roman în perioada 79-81. Născut la Roma, fiul lui Vespasian este proclamat în 69 caesar, devenind din 71, în calitate de prefect al pretoriului, coregent al imperiului. Se remarcă în războiul din Iudeea cucerind în august 70, după un îndelungat asediu, Ierusalimul, centrul răscoalei antiromane a iudeilor. Ponderat, în relaţii bune cu Senatul, va fi prezentat de tradiţia istorică ca unul dintre cei mai buni împăraţi (Amor et deliciae generis humani).

A sprijinit înflorirea literaturii şi artelor, contribuind la îmbogăţirea Cetăţii Eterne cu monumente de o deosebită trăinicie şi frumuseţe –Flavium amphiteatrum, cel mai mare amfiteatru roman, cu o capacitate de cca. 50.000 de locuri, inaugurat în 80, cunoscut din evul mediu sub denumirea de Colloseum, termele şi arcul lui Titus. În timpul domniei sale o puternică erupţie a Vezuviului acoperă sub un strat de lavă şi cenuşă trei oraşe din Campania –Pompei, Herculaneum şi Stabiae (august 79) –calamitate în care îşi găsesc moartea cca. 15.000 de oameni. Îi urmează la tron fratele său, Domiţian, desemnat de Titus la 23 iunie caesar şi succesor.

 

23 iunie 930 - A fost convocat pentru prima oara “Altingul” – adunarea reprezentantilor marilor comunitati din Islanda,o adunare în aer liber, la aproximativ 45 km est de ceea ce urma să devină ulterior capitala țării, Reykjavik. Althing-ul este, de facto, cel mai vechi parlament continuu funcțional pana in zilele noastre din lume. De asemenea, fondarea sa a marcat începutul existenței statului organizat islandez.

 

23 iunie 1532: Henric VIII și François I au semnat tratatul secret împotriva împăratului Carol V.

Henric al VIII-lea (engleză Henry VIII) (n. 28 iunie 1491 – d. 28 ianuarie 1547) a fost rege al Angliei din 21 aprilie 1509 până la moartea sa - foto: ro.wikipedia.org

Henric al VIII-lea - foto: ro.wikipedia.org

Henric al VIII-lea (engleză Henry VIII) (n. 28 iunie 1491 – d. 28 ianuarie 1547) a fost rege al Angliei din 21 aprilie 1509 până la moartea sa.

Francisc I al Franței (12 septembrie 1494 - 31 martie 1547) a fost rege al Franței între anii 1515 și 1547, fiind fiul lui Charles d'Angoulême și al Louisei de Savoia. Întâi, conte de Angoulême și duce de Valois, el i-a succedat la tron vărului său Ludovic XII, prin căsătoria cu fiica acestuia, Claude a Franței - foto: ro.wikipedia.org

Francisc I al Franței - foto: ro.wikipedia.org

Francisc I al Franței (12 septembrie 1494 – 31 martie 1547) a fost rege al Franței între anii 1515 și 1547, fiind fiul lui Charles d’Angoulême și al Louisei de Savoia. Întâi, conte de Angoulême și duce de Valois, el i-a succedat la tron vărului său Ludovic XII, prin căsătoria cu fiica acestuia, Claude a Franței.

Carol Quintul (n. 24 februarie 1500 – d. 21 septembrie 1558) a fost împărat romano-german din 1519, până la abdicarea sa în 1556. A domnit, de asemenea, ca rege al Spaniei, cu titulatura „Carol I”, din 1516 până în 1556. Ca moștenitor a patru dintre casele regale importante din Europa, a realizat o uniune personală a unor teritorii întinse și dispersate, incluzând Sfântul Imperiu Roman, Aragon, Castilia, Napoli, Sicilia, Țările de Jos și coloniile spaniole din Americi. Când a renunțat la tron, și-a împărțit ținuturile între fiul său, Filip al II-lea al Spaniei, și fratele său, împăratul Ferdinand I - in imagine, Portret al împăratului Carol Quintul, după Tițian - foto: ro.wikipedia.org

Portret al împăratului Carol Quintul, după Tițian – foto: ro.wikipedia.org

Carol Quintul (n. 24 februarie 1500 – d. 21 septembrie 1558) a fost împărat romano-german din 1519, până la abdicarea sa în 1556. A domnit, de asemenea, ca rege al Spaniei, cu titulatura „Carol I”, din 1516 până în 1556. Ca moștenitor a patru dintre casele regale importante din Europa, a realizat o uniune personală a unor teritorii întinse și dispersate, incluzând Sfântul Imperiu Roman, Aragon, Castilia, Napoli, Sicilia, Țările de Jos și coloniile spaniole din Americi. Când a renunțat la tron, și-a împărțit ținuturile între fiul său, Filip al II-lea al Spaniei, și fratele său, împăratul Ferdinand I.

 

23 iunie 1641: Au fost depuse in biserica “Trei Ierarhi” din Iasi de către domnitorul Vasile Lupu, moastele Sfintei Paraskeva. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Partenie I și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, pentru faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice. Începând din anul 1889, aceste moaste au fost mutate în Catedrala Mitropolitana din Iasi.

 

23 iunie 1668: S-a nascut filosoful italian Giambattista Vico (d. 1744).

GiambattistaVico.jpg
De la Francesco Solimenahttp://www.universalis.fr/encyclopedie/S182531/VICO_G.htm, Domeniu public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5979001

Giovanni Battista (Giambattista) Vico sau Vigo (n. 23 iunie 1668; d. 23 ianuarie 1744) a fost un filosof, retorician, istoric și jurist italian. Tatăl său era librar, iar mama sa fiica unui producător de transport în Napoli, Italia. A fost influențat de Platon, Cicero, Varro, Tacitus, Machiavelli, Francis Bacon și Hugo Grotius și i-a influențat pe De Maistre, Goethe, Hegel, Coleridge, Marx, Croce, Gramsci, Joyce, Evola, Michelet, Quinet și pe James Hillman.

 

23 iunie 1703: S-a nascut Maria Leszczyńska, soţia regelui Ludovic al XV-lea al Franţei și bunica regilor Ludovic al XVI-lea, Ludovic al XVII-lea, si Carol al X-lea; (d.24 iunie 1768).

MariaLeszczynska02.jpg
De la Alexis Simon Bellewww.zamek-krolewski.pl, Domeniu public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=424431
Maria Leszczyńska în 1730, de Alexis Simon Belle

Maria Karolina Zofia Felicja Leszczyńska (23 iunie 1703 – 24 iunie 1768) a fost soția regelui Ludovic al XV-lea al Franței și bunica regilor Ludovic al XVI-lea, Ludovic al XVIII-lea și Carol al X-lea. În Franța era numită Marie Leczinska.

 

23 iunie 1763: S-a nascut in colonia franceza Martinica, Josephine de Beauharnais, (Marie-Josèphe Rose Tascher de la Pagerie), prima soţie a lui Napoleon Bonaparte şi împărăteasă a Franţei din 1804 (d. 29 mai 1814).

Josephine de Beauharnais, Keizerin der Fransen.jpg
De la François GérardNecunoscut, Domeniu public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1046771

Joséphine de Beauharnais (n. 23 iunie 1763 – d. 29 mai 1814) a fost prima soție a lui Napoleon I și prima Împărăteasă a francezilor. Reședința ei preferată a fost Castelul Malmaison. Prin fiica ei, Hortense, a fost bunica maternă a lui Napoleon al III-lea. prin fiul ei, Eugène, a fost străbunica ultimilor regi și regine ai Suediei și Danemarcei ca și a ultimei regine a Greciei. Actualele case regale ale Belgiei, Norvegiei și Luxembourgului sunt descendenții ei.

 

23 iunie 1834: S-a nascut Alexandru Odobescu, prozator și istoric român, membru al Societății Academice Române (d.1895).

Alexandru Odobescu.jpg
Domeniu public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1621149

Alexandru Odobescu (n. 23 ianuarie 1834, București – d. 10 noiembrie 1895, București) a fost un scriitor, arheolog și om politic român. A fost ministru al monumentelor (1863-1864), și profesor de arheologie la Universitatea din București. Este autorul unui tratat de istorie a arheologiei (Istoria arheologiei, 1877) și a unei monografii dedicate tezaurului de la Pietroasa descoperit în perioada profesoratului său. (Le Trésor de Pétrossa. Étude sur l’orfèvrerie antique, Tome I-III, Éditions J. Rothschild, Paris, 1887-1900). A publicat studii de folclor despre cântecele Europei răsăritene (Cântecele poporane ale Europei răsăritene, mai ales în raport cu țara, istoria și datinile românilor, 1861; Răsunete ale Pindului în Carpați). A publicat studii de istorie literară dedicate literaturii din secolul al XVIII-lea (Poeții Văcărești, Mișcarea literară din Țara Românească în sec. XVIII). Este autorul unor nuvele istorice (Mihnea Vodă cel Rău, Doamna Chiajna, 1860) și volume de eseuri (Câteva ore la Snagov, 1909; Pseudokynegeticos, 1874).

 

23 iunie 1848: Dimitrie Brătianu este acreditat ca agent diplomatic al Ţării Româneşti pe lângă Cabinetele din Pesta şi Viena, pentru a susţine cauza Principatelor pe lângă revoluţionarii din Imperiul Habsburgic.

 

23 iunie 1867: S-a nascut Iulian Marțian, istoric român, membru al Academiei Române (d. 1937)

Iulian Martian.jpg
De la Necunoscuthttp://www.gcosbucnasaud.ro/academic/imartian.php, Domeniu public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32467644

Iulian (Iuliu) Marțian (n. 23 iunie 1867, Mintiu, Bistrița-Năsăud – d. 26 octombrie 1937, Mintiu) a fost un istoric român, membru de onoare al Academiei Române. A fost membru pe viață al ASTREI. În zilele premergătoare Marii Uniri se alcătuia Biroul Consiliului Național Român din Năsăud, avându-l ca președinte pe viitorul academician Iulian Marțian.

 

23 iunie 1868: Inventatorul american Christopher Latham Sholes (tipograf de meserie) a patentat inventia sa pe care a numit-o “Type-Writer” (masina de scris), pe care a vandut-o companiei de armament Remington.

Sholes.jpg
By Iles, George – Iles, George (1912). Leading American Inventors. H. Holt and company., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3557465
Christopher Latham Sholes, inventor of the first practical typewriter

Pterotype.jpg
By George Carl Mares – Downloaded 2008-1-11 from Office equipment and supplies at the 1876 Centennial exposition, Early Office Museum website. Source said it was copied from George Carl Mares (1909) The History of the Typewriter, G. Pittman, London, p. 34-41, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3371952
John Pratt’s Pterotype, the inspiration for Sholes in July 1867, a version close to the stock model advocated by fellow inventor Frank Haven Hall.

Sholes typewriter.jpg
By George Iles – Downloaded 2008-1-9 from George Iles (1912) Leading American Inventors, Henry Holt & Co., New York, USA, p.328 on Google Books, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3361647
Sholes typewriter, 1873. Buffalo History Museum.

 

23 iunie 1879: David Emmanuel își ia doctoratul la Sorbona cu teza „Etude des intégrales abeliennes de troisieme espace”, devenind astfel al doilea român doctor în matematici la Sorbona.

David Emmanuel.jpg
מאת מקור, שימוש הוגן, https://he.wikipedia.org/w/index.php?curid=1180303

David Emmanuel (n. 31 ianuarie 1854, București – d. 4 februarie 1941, București) a fost matematician evreu român. Este considerat drept întemeietorul școlii matematice moderne din România. A fost membru de onoare (din 1936) al Academiei Române.

 

23 iunie 1881: S-au stabilit relații diplomatice între Romania si Spania.

 

23 iunie 1889: S-a nascut poeta rusa Anna Ahmatova, (Anna Andreevna Gorenco); (d. 1966).

Anna Achmatowa 1950.jpg
Domeniu public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=372569

Anna Ahmatova în 1950

Anna Ahmatova (nume real: Anna Andreevna Gorenko, n. 11/23 iunie, 1889, Bolșoi Fontan, lângă Odessa – d. 5 martie 1966, Domodedovo, lângă Moscova) a fost o poetă rusă. Și-a început activitatea în 1912, fiind considerată una din persoanele cele mai reprezentative ale curentului literar denumit „Acmeism”. După Revoluția Socialistă din Rusia, publicarea lucrărilor Annei Ahmatova a fost interzisă. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial și-a reluat activitatea, dar în 1946 a fost din nou criticată de organele partidului comunist și împiedicată să-și publice lucrările. În 1956, după moartea lui Stalin, Anna Ahmatova a fost reabilitată și a redevenit una din persoanele cele mai importante din lumea literată a Uniunii Sovietice. În 1964 i s-a decernat premiul internațional de poezie Aetna-Taormina, iar în 1965 i se decernează titlul de doctor honoris causa de către Universitatea Oxford din Regatul Unit. În 1964, la vârsta de 74 de ani, Anna Ahmatova a fost aleasă președinte al Uniunii Scriitorilor din Uniunea Sovietică. A tradus în rusă versuri ale poetului Mihai Eminescu.

 

23 iunie 1894: S-a nascut Regele Eduard al VIII-lea al Marii Britanii , monarhul care a abdicat în 1936, pentru a se căsători americanca Wallis Simpson, o femeie divortata.

Bundesarchiv Bild 102-13538, Edward Herzog von Windsor.jpg
De la Bundesarchiv, Bild 102-13538 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5481088

Eduard al VIII-lea (Edward Albert Christian George Andrew Patrick David, mai târziu Duce de Windsor; n. 23 iunie 1894 – d. 28 mai 1972) a fost rege al Marii Britanii, Irlandei și împărat al Indiei de la moartea tatălui său, George al V-lea, din 20 ianuarie 1936 până la abdicarea sa din 11 decembrie 1936. A fost al doilea monarh al Casei de Windsor, după ce tatăl său a schimbat numele casei regale din Saxa-Coburg-Gotha în 1917.

 

23 iunie 1894: Are loc la Paris, la Sorbona, din initiativa lui Pierre de Coubertin, un Congres care hotaraste reluarea, intr-un cadru modern, a Jocurilor Olimpice, urmand ca prima editie sa se desfasoare in 1896, la Atena. Romania, care se afla printre invitate, propune ca oina sa fie introdusa in programul Jocurilor Olimpice.

 

23 iunie 1897: S-a nascut Alexandru Giugaru, actor român de teatru şi film (d. 1986).

Alexandru Giugaru (n. 23 iunie 1897, Huși; d. 15 martie 1986) a fost un actor român de comedie. Prin Decretul nr. 43 din 23 ianuarie 1953 al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne, actorului Alexandru Giugaru i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă și pentru activitate merituoasă”. Ulterior (după anul 1960, dar înainte de 1966) a primit și titlul de Artist al Poporului. Pentru activitatea sa, în anul 1964 a obținut Premiul de Stat. A fost distins cu Ordinul Muncii clasa II (1952) „pentru munca depusă cu ocazia «Centenarului Caragiale»” și cu Ordinul Meritul Cultural clasa I (1967) „pentru activitate îndelungată în teatru și merite deosebite în domeniul artei dramatice”. Astăzi, Casa de cultură din municipiul Huși îi poartă numele - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Alexandru Giugaru – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Alexandru Giugaru (n. 23 iunie 1897, Huși; d. 15 martie 1986) a fost un actor român de comedie. Prin Decretul nr. 43 din 23 ianuarie 1953 al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne, actorului Alexandru Giugaru i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă și pentru activitate merituoasă”. Ulterior (după anul 1960, dar înainte de 1966) a primit și titlul de Artist al Poporului. Pentru activitatea sa, în anul 1964 a obținut Premiul de Stat. A fost distins cu Ordinul Muncii clasa II (1952) „pentru munca depusă cu ocazia «Centenarului Caragiale»” și cu Ordinul Meritul Cultural clasa I (1967) „pentru activitate îndelungată în teatru și merite deosebite în domeniul artei dramatice”. Astăzi, Casa de cultură din municipiul Huși îi poartă numele

 

23 iunie 1907: S-a nascut economistul englez James Meade, laureat al Premiului Nobel (d. 1995).

James Meade Nobel.jpg
By LSE Library – Flickr Rights Statement
James Meade with Phillips Machine/MONIAC computer, 1996

James Edward Meade (n. 23 iunie 1907– d. 22 decembrie 1995) a fost un economist britanic, laureat al Premiului Nobel pentru economie în 1977.

 

23 iunie 1909: S-a născut istoricul şi criticul literar român Ovidiu Papadima (d. 1996).

Ovidiu Papadima.jpg
De la Sursa, Utilizare cinstită, https://ro.wikipedia.org/w/index.php?curid=1206519

Ovidiu Papadima (n. 23 iunie 1909, Sinoie, Mihai Viteazu, județul Constanța – d. 26 mai 1996) a fost un eseist, istoric literar, cronicar literar și folclorist român. Arestat pe considerente politice fabricate și apoi condamnat politic în 1952, a fost închis în închisorile din Calea Rahovei, Ghencea, Craiova, Poarta Albă (adică la șantierul primei încercări de construire a Canalului Dunăre – Marea Neagră, unde a ajuns să cântărească doar 44 de kg), Gherla și Jilava. Extenuat total fizic, a fost eliberat pe 7 octombrie 1955. După ce i s-a refuzat orice fel de publicare a oricareia dintre scriierile sale până în 1963, a fost complet reabilitat politic în 1971.

 

23 iunie 1910: S-a nascut dramaturgul francez Jean Anouilh (d. 1987).

Jean Anouilh.jpg
By H. Roger-Viollet – This image has been downloaded from http://arphotos.dna.fr/2007/N288/20071209_DNA006278.jpg, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=19330647

Jean Marie Lucien Pierre Anouilh (n. 23 iunie 1910, Bordeaux – d. 3 octombrie 1987, Lausanne) a fost un dramaturg francez.

 

23 iunie 1912: S-a nascut Alan Turing, matematician englez (d. 1954)

Alan Turing Aged 16.jpg
De la Necunoscuthttp://www.turingarchive.org/viewer/?id=521&title=4, Domeniu public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22828488

Passport photo of Alan Turing at aged 16

Alan Mathison Turing, (n. 23 iunie 1912, Londra, Regatul Unit – d. 7 iunie 1954, Wilmslow, Cheshire, Regatul Unit) a fost un informatician, matematician, logician, criptanalist, filosof și maratonist britanic. A fost o personalitate deosebit de influentă în dezvoltarea informaticii, aducând o formalizare a conceptelor de „algoritm” și „computație⁠” cu mașina Turing, care poate fi considerată un model de calculator generic. Turing este considerat a fi părintele informaticii și inteligenței artificiale teoretice.

 

23 iunie 1917: Se intrunesc la Chisinau, in Palatul Libertatii, delegatii comitetelor militare din Iasi, Odessa, Chisinau s.a., care hotarasc constituirea “Sfatului imputernicitilor soldatilor si ofiterilor moldoveni de pe frontul romanesc”, organ central de coordonare a activitatii tuturor organizatiilor ostasesti moldovenesti din intreaga Rusie. Sfatul imputernicitilor cere convocarea la Chisinau, pe baza proportionala, a Sfatului Tarii, care urma sa hotarasca asupra proiectului autonomiei Basarabiei pe temeiul national si teritorial. Se cerea, de asemenea, numirea de catre guvernul rus in functia de comisar gubernial a unui roman basarabean si inlocuirea tuturor comisarilor judeteni cu reprezentanti ai basarabenilor, formarea de unitati militare nationale, invatamant in limba nationala, demilitarizarea administratiei s.a.

 

23 iunie 1923: A luat ființă, la București, Societatea Națională de credit Industrial, al cărei scop era stimularea dezvoltării industriale a țării.

 

23 iunie 1923: Vizita oficiala in Polonia a regelui Ferdinand I, insotit de primul ministru I.I.C. Bratianu si de ministrul de Externe, I.G. Duca.

 

23 iunie 1937: La Londra se desfasoara in zilele de 23-25 iunie un concurs hipic, organizat cu prilejul încoronării regelui George al VI-lea al Angliei, a cărui Cupa Challenge de Aur a revenit călărețului român Henry Rang . Trofeul „Daily Mail” a fost cucerit de concurentul roman Felix Topescu, tatăl cunoscutului comentator sportiv de televiziune, Cristian Topescu.

Portret oficial, circa 1940–46.
De la Bertram ParkThis image is available from the United States Library of Congress‘s Prints and Photographs division under the digital ID matpc.14736.
This tag does not indicate the copyright status of the attached work. A normal copyright tag is still required. See Commons:Licensing for more information.

George al VI-lea, Rege al Marii Britanii, al Irlandei de Nord și a altor dominioane britanice; Împărat al Indiei – Portret oficial, circa 1940–46.

George al VI-lea al Angliei (engleză George VI of the United Kingdom) (pe numele sau întreg Albert Frederick Arthur George, 14 decembrie 1895, d. 6 februarie 1952) a fost rege al Marii Britanii, al Irlandei și al altor dominioane britanice, împărat al Indiei din 11 decembrie 1936 până la decesul său din 6 februarie 1952.

 

23 iunie 1940: S-a nascut Adam Faith, actor și cântăreț britanic (d. 2003)

 

23 iunie 1944: Thomas Mann devine cetățean american.

Thomas Mann 1937.jpg
De la Carl Van VechtenVan Vechten Collection at Library of Congress, Domeniu public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=28419
Thomas Mann, 20 April 1937

Paul Thomas Mann (n. 6 iunie 1875, Lübeck – d. 12 august 1955, Kilchberg, în apropiere de Zürich) a fost romancier german, eseist, unul dintre marii scriitori ai secolului XX, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1929 (argumentul principal fiind romanul Casa Buddenbrook).
Motivația Juriului Nobel
„…în principal pentru marele roman “Casa Buddenbrook”, care de-a lungul anilor a fost întâmpinat cu o constant sporită apreciere ca o operă clasică a literaturii contemporane”

 

23 iunie 1959: Fizicianul german Klaus Fuchs este eliberat din închisoare, dupa o detentie care a durat nouă ani. A fost unul dintre oamenii de ştiinţă care au lucrat în timpul celui de-al doilea război mondial la Los Alamos, in Statele Unite, la producerea bombei atomice americane si a fost condamnat la 14 ani de închisoare in martie 1950, după ce a fost găsit vinovat de a fi transmis informaţii care au permis Uniunii Sovietice să îşi construiasca propria bombă atomică.

 

23 iunie 1959: A murit scriitorul si muzicianul francez Boris Vian. A suferit un atac de cord intr-o sala de cinematograf si a murit în drum spre spital. Boris Vian s-a nascut 10 martie 1920 si a fost scriitor , inginer, inventator, poet, textier, interpret, critic si muzician de jazz ( trompeta). La aceste talente multiple, ar trebui să adăugăm cele de la vorbitor şi traducător de limba engleza. El este autorul a numeroase texte de cântece, care au fost interpretate, inclusiv Henri Salvador, Yves Montand şi Lavilliers Bernard. In Romania cartea sa “Spuma zilelor) s-a bucurat de un mare succes.

 

23 iunie 1961: A intrat în vigoare Tratatul asupra Antarcticii, elaborat si semnat în anul 1959. Tratatul bloca, pe o perioadă de 30 de ani, pretenţiile oricărui stat la o suveranitate teritorială în Antarctica, unde cercetarea ştiinţifică este liberă, iar orice activitate cu scopuri militare este interzisă.

Antarctica-Region.png
De la ApcbgOperă proprie, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6093734
Regiunea polară de sud

Antarctica este regiunea polară din sudul Pământului care cuprinde continentul Antarctida și porțiunile sudice din oceanele limitrofe. Este situată în regiunea antarctică din emisfera sudică, aproape în întregime la sud de cercul polar antarctic și este înconjurată de Oceanul Antarctic. Având 14,0 milioane de km pătrați, este al cincilea continent ca suprafață, după Asia, Africa, America de Nord și America de Sud. Aproximativ 98 % din suprafața Antarcticii este acoperită de o pătură de gheață cu grosimea medie de 1,6 km.

 

23 iunie 1972: S-a nascut Zinedine Zidane, fotbalist francez.

Zinedine Zidane 2008.jpg
De la Raphaël LabbéZinedine Zidane, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4751634

Zinedine Zidane (n. 23 iunie 1972), popular poreclit “Zizou”, este un fost fotbalist și actual antrenor de fotbal francez de origine algeriană kabâlă. A antrenat echipa Real Madrid Castilla între anii 2014-2015; pe 4 ianuarie 2016 a fost numit antrenor principal al echipei de fotbal Real Madrid CF, înlocuindu-l pe Rafael Benítez.

Zidane a jucat ca mijlocaș ofensiv, fiind cunoscut pentru evoluția sa la națională de fotbal a Franței, Juventus Torino și Real Madrid. Este considerat unul din cei mai buni fotbaliști ai tuturor timpurilor. A fost numit cel mai bun fotbalist european din ultimii 50 de ani, în baza sondajului UEFA Golden Jubilee Poll. Mijlocaș care prin eleganța driblingului, echilibrul, pasele precise, acuratețea șuturilor și loviturile libere bine a devenit unul dintre cei mai mari artiști ai jocului și un succesor natural al lui Michel Platini în postul de conducător de joc al Franței. Zidane a intrat în atenția internațională în urma celor două goluri înscrise cu capul în finala Campionatului Mondial de Fotbal 1998 contra Braziliei, două goluri care au adus Franței primul titlu mondial. Zidane a primit trofeul Balonul de Aur fiind considerat cel mai bun jucător al turneului. Pe 25 aprilie 2006, Zidane a anunțat oficial retragerea sa de la echipa națională a Franței după Campionatul Mondial de Fotbal, Germania 2006.

 

23 iunie 1983: Papa Ioan Paul al II-lea se întâlneşte cu Lech Walesa, seful sindicatului Solidaritatea, interzis de autoritatile comuniste din Polonia. Papa il intalneste pe Lech Walesa.intr-o audienta particulara de cca. 40 minute.

 

23 iunie 1984: S-a nascut Andreea Bălan, cântăreață română.

Andreea Bălan (3).JPG
De la Razvan SocolOperă proprie, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21934514
Andreea Bălan, la Mix Music Evolution 2012, București

Andreea Georgiana Bălan (n. 23 iunie 1984, Ploiești) este o cântăreață română de muzică pop și dance. A debutat în televiziune în anul 1994, în cadrul programului Ba Da, Ba Nu, urmând ca doi ani mai târziu să-și lanseze primul album, Amețiți de fum. A devenit cunoscută ca membră a duetului Andrè, în cadrul căruia a activat între anii 1998 și 2001 și a lansat 7 albume. A influențat tinerele prin moda platformelor, denumite generic „șenile”, a codițelor, a fustelor mini și a sânilor evidențiați cu sutiene push-up. Formația a primit în 2002 patru discuri de platină și unul de aur pentru cele 1.500.000 de exemplare ale albumelor vândute, fiind formația românească cu cele mai mari vânzări.

După destrămarea formației Andrè, lansează pe 23 iunie 2002 primul album solo, Te joci cu mine. De atunci a lansat încă 5 albume și 20 de videoclipuri. În 2007 participă la emisiunea Dansez pentru tine, unde se clasează pe locul 1. Alături de același partener, Petrișor Rudge, participă și la varianta internațională a emisiunii, care s-a desfășurat în Mexic, unde a terminat pe locul al doilea. Este printre cele mai bine vândute artiste din România din punctul de vedere al concertelor din 2008 până în prezent, fiind clasată în top 3 și este recunoscută ca având cele mai spectaculoase show-uri din România, îmbinând cu succes muzica și dansul, prezentând adevărate spectacole de revistă înfățișate în peste 10 schimbări de costume. A colaborat, printre alții, cu Connect-R, Keo sau Puya.

 

23 iunie 1985: Echipa națională de handbal masculin a obținut, la Frankfurt pe Main (Germania), titlul de campioană mondială universitară.

 

23 iunie 1985: Un avion Boeing 747, aparținând companiei „Air India”, care efectua un zbor pe ruta Ottawa – New Delhi s-a prăbușit în largul coastelor Irlandei. Și-au pierdut viața 329 de persoane.

 

23 iunie 1990: Parlamentul Republicii Moldova a adoptat declaraţia de suveranitate. (independența – pe 27 august 1991) La 23 iunie 1990 Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești de legislatura a XII-a, în cadrul primei sesiuni, apelînd la adevărul că toţi oamenii sunt egali şi au dreptul la viaţă, libertate şi bunăstare, înţelegînd responsabilitatea istorică pentru soarta Moldovei, care are istorie proprie, cultură şi tradiţii milenare, respectînd dreptul la suveranitatea tuturoar popoarelor, în scopul instaurării legii, protecţiei legale şi stabilităţii sociale, exprimînd dorinţa poporului, declară solemn: Republica Sovietică Socialistă Moldovenească este un stat suveran.

23 iunie 1990: Parlamentul Republicii Moldova a adoptat declaraţia de suveranitate. (independența – pe 27 august 1991) La 23 iunie 1990 Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești de legislatura a XII-a, în cadrul primei sesiuni, apelînd la adevărul că toţi oamenii sunt egali şi au dreptul la viaţă, libertate şi bunăstare, înţelegînd responsabilitatea istorică pentru soarta Moldovei, care are istorie proprie, cultură şi tradiţii milenare, respectînd dreptul la suveranitatea tuturoar popoarelor, în scopul instaurării legii, protecţiei legale şi stabilităţii sociale, exprimînd dorinţa poporului, declară solemn: Republica Sovietică Socialistă Moldovenească este un stat suveran.

Parlamentul Republicii Moldova - foto: curentul.md

Parlamentul Republicii Moldova – foto: curentul.md

 

23 iunie 1992: Seful mafiot new-yorkez John Gotti este condamnat la inchisoare pe viata fara dreptul de a fi eliberat conditionat.

John Gotti.jpg
Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=380010

John Joseph Gotti, Jr. (n. 27 octombrie 1940 în The Bronx, New York, SUA – d. 10 iunie 2002 în Springfield, Missouri, SUA) a fost șeful familiei mafiote Gambino, după asasinarea precedentului șef Paul Castellano. John Gotti a fost cel mai puternic șef mafiot al perioadei sale. Era cunoscut presei ca “the teflon don“, deoarece purta haine scumpe . În 1992, Gotti a fost condamnat pentru 13 crime, obstrucție în fața justiției, conspirație de a comite crimă, pariuri ilegale, extorcare de fonduri și evaziune fiscală, primind pedeapsa de închisoare pe viață, unde a murit 10 ani mai târziu de cancer .

 

23 iunie 1995: S-a deschis Bursa de Mărfuri Bucureşti.

 

23 iunie 1995: Încetează din viaţă doctorul Jonas Salk, creatorul primului vaccin împotriva poliomielitei. (n. 28 octombrie 1914).

Dr Jonas Edward Salk (cropped).jpg
De la SAS Scandinavian Airlines – http://images.flysas.com, Domeniu public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35156032
Jonas Salk în 1959, pe aeroportul Copenhaga

Jonas Edward Salk (n. New York City, New York, SUA, 28 octombrie 1914 – d. La Jolla, California, SUA, 23 iunie 1995) a fost un medic virusolog american, creatorul vaccinului contra poliomielitei.

 

23 iunie 1996: A murit Andreas Papandreu, fost prim-ministru al Greciei (n. 1919).

Andreas Papandreou (1968) 2 crop.jpg
De la Eric Koch / Anefo – Nationaal Archief, CC BY-SA 3.0 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44801675
Andreas Papandreou (Griekenland) houdt persconferentie in Poort van Cleve, Amsterdam 24 april 1968

Andreas Papandreou (n. 5 februarie 1919 Chios – d. 23 iunie 1996 în Ekali) a fost un politician grec. În urma puciului militar din anul 1967 a fost arestat, dar ulterior a devinit prim-ministru al Greciei între anii 1981-1989 și 1993-1996. În perioada 1974 – 1996 a fost lider al Mișcării Panhelenice Socialiste (PASOK). Este tatăl lui Giorgos Andreas Papandreou.

 

23 iunie 1996: Deputatul PNŢCD Ion Raţiu a fost reales, în unanimitate, în funcţia de preşedinte al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi (UMRL).

Ion Augustin Nicolae Rațiu (n. 6 iunie 1917, Turda – d. 17 ianuarie 2000, Londra) a fost un politician român, reprezentant al Partidului Național Țărănesc (devenit ulterior PNȚCD) - foto: informatii-agrorurale.ro

Ion Augustin Nicolae Rațiu – foto: informatii-agrorurale.ro

Ion Augustin Nicolae Rațiu (n. 6 iunie 1917, Turda – d. 17 ianuarie 2000, Londra) a fost un politician român, reprezentant al Partidului Național Țărănesc (devenit ulterior PNȚCD)

23 iunie 2001: S-a desfășurat, la Teatrul de Balet „Oleg Danovski” din Constanța, prima ediție a Concursului Internațional de Dans (23 iunie – 1 iulie)

 

23 iunie 2001: Pelerinajul Papei Ioan Paul al II-lea în Ucraina (23-27)

Ioan Paul al II-lea în Brazilia, 1997
De la José Cruz/Abr – Agência Brasil [1], CC BY 3.0 br, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=115911
Ioan Paul al II-lea în Brazilia, 1997

Ioan Paul al II-lea, născut Karol Józef Wojtyła, (n. 18 mai 1920, Wadowice, Polonia – d. 2 aprilie 2005, Vatican) a fost papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei din 16 octombrie 1978 până la moartea sa. A fost primul papă de altă origine decât cea italiană de la papa Adrian al VI-lea, adică din 1522. Pontificatul său de 26 ani (octombrie 1978 – aprilie 2005) este considerat al treilea ca lungime din istoria Bisericii Catolice, în urma Sfântului Petru (estimat între 34 și 37 ani) și a lui Pius al IX-lea (31 ani).

 

23 iunie 2004: Gloria Macapagal Arroyo, a fost proclamată oficial, de Congresul filipinez, învingătoare în alegerile prezidențiale din 10 mai 2004

Gloria Macapagal Arroyo WEF 2009-crop.jpg
By Copyright by World Economic Forum, swiss-image.ch – [1], CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11166229
Gloria Macapagal Arroyo, President of the Philippines.

 

23 iunie 2004: Biroul Electoral Central a dat publicităţii rezultatele finale ale turului doi al alegerilor din Romania. PSD a câştigat cel mai mare număr de mandate, respectiv 799 (43,47%), fiind urmat de PNL, cu 336 mandate (18,28%), PD – cu 309 mandate (16,81%) şi PUR – cu 111 mandate.

 

23 iunie 2005: Reuniunea miniștrilor afacerilor externe din Grupul celor șapte state puternic industrializate plus Rusia (G-8) (Londra)

 

23 iunie 2005: Forumul Crans Montana. Sunt așteptați să participe președintele ucrainean Viktor Iușcenko, președintele în exercițiu al OSCE, Dimitrij Rupel, președintele georgian Mihail Saakașvili, primul ministru macedonean Vlado Buckovski și vicepreședintele Băncii Mondiale Jean Francois Rischard (Monaco, 23-25)

 

23 iunie 2005: Miniștrii de finanțe și directorii băncilor centrale din 55 de țări, care sunt membre ale Băncii Islamice de Dezvoltare (IDB) se întâlnesc în vederea sprijinirii comerțului din cadrul blocului islamic (Malaezia, Kuala Lumpur, 23-24)

 

23 iunie 2006: Primul concert al formației Depeche Mode în România.

Tierecke dm.jpg
By Nir Nussbaum – Self-photographed, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2171095
Depeche Mode in concert, 2006. Additional musicians Peter Gordeno (far left) and Christian Eigner (centre-left), with original members Dave Gahan (centre), Martin Gore (centre-right) and Andy Fletcher (far right).

Depeche Mode este o formație britanică de muzică synthpop/electronic fondată în 1980 în orașul Basildon, din comitatul Essex, provincia Anglia din Marea Britanie. Este una dintre cele mai longevive și de succes formații apărute în perioada New Wave și New Romantic, dar erau de fapt parte a scenei “futuriste” alături de Soft Cell, Gary Numan și The Human League. Multe din videoclipurile lor au fost difuzate în heavy rotation pe MTV.

 

23 iunie 2006: A murit producatorul de film american Aaron Spelling ; (n. 1923).

 

23 iunie 2011: A murit actorul american Peter Falk, interpretul celebrului detectiv Colombo; ( n.1927).

Peter Falk - 1973.JPG
De la TV studio – ebay, Domeniu public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27754575
As Lt. Columbo, 1973

Peter Michael Falk (n. 16 septembrie 1927 – d. 23 iunie 2011) a fost un actor american de film, evreu de origine. A devenit popular în special datorită rolului din serialul „Columbo”, în care a fost protagonist mai bine de 20 de ani, fiind recompensat în 1973 pentru rolul Columbo cu Golden Globe pentru Cea mai bună prestație actoricească.

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.orgyoutube.com