Sfânta Muceniță Agripina (†257)

Sfânta Agripina din Roma (†257) a fost o fecioară muceniță din secolul al III-lea. Prăznuirea ei în Biserica Ortodoxă se face la data de 23 iunie -

Sfânta Agripina din Roma (†257)

foto preluat de pe ziarullumina.ro
articol preluat de pe ro.orthodoxwiki.org

 

Sfânta Agripina din Roma (sau Agripina Romana) a fost o fecioară muceniță din secolul al III-lea. Prăznuirea ei în Biserica Ortodoxă se face la data de 23 iunie.

 

Viața, pătimirea și posteritatea

Sfânta muceniță Agripina s-a născut și a crescut la Roma într-o familie nobilă. Şi de mică da miros inimilor credincioşilor ca un trandafir într-o gradină, şi gonea stricăciunea patimilor, pentru ca împodobindu-şi sufletul cu fecioria şi cu bărbăţia, făcându-se mireasă lui Dumnezeu.

În felul ei de viață a atras și pe alte fecioare creștine care doreau după Hristos, formând împreună o mică comunitate de fecioare (aceste comunități de fecioare au fost premergătoare monahismului feminin).

Dar viața lor virtuoasă a atras pizma păgânilor care au denunțat-o autorităților în timpul persecuției lui Valerian (253-259) din anul 257. A fost acuzată de răzvrătire împotriva instituției căsătoriei și de coruperea unor tinere în felul ei de viață, considerat împotriva moravurilor societății. Sfânta a primit cu îndrăznire şi cu vitejie la mucenicia, dându-se pe sine la multe chinuri pentru iubirea şi dragostea lui Hristos, Mirele său.

După aceea fiind bătută cu toiege la trup, a zdrobit prin bătăile ei oasele păgânătăţii, şi fiind dezbrăcată de haine, a mustrat şi a defăimat goliciunea vrăjmaşului. Şi legând-o cu legături şi punând-o la chinuri, şi de înger fiind dezlegată, a dezlegat toată credinţa cea rea. Drept aceea în acele chinuri şi-a dat sufletul la Dumnezeu.

Prietenele sale duhovnicești, fecioarele Vassa, Paula și Agatonica, care au asistat la judecata și pătimirile sfintei Agripina, cu riscul de a fi ele însele arestate, au luat noaptea trupul sfintei, care fusese lăsat să fie sfâșiat de câini și fiare sălbatice, și l-au dus în Sicilia, și acolo l-au îngropat în locul numit Menes. Aici, peste mormântul sfintei mucenițe Agripina s-a ridicat mai apoi o biserică în cinstea ei, unde dracii erau alungați și toată puterea întunericului, și multe minuni și vindecări s-au făcut de către sfânta muceniță a lui Hristos.

Iar sfintele fecioare Vassa, Paula și Agatonica s-au învrednicit și ele mai târziu de cununile muceniciei.

 

articol preluat de pe ro.orthodoxwiki.org

cititi mai mult despre Sfânta Muceniță Agripina (†257) si pe: basilica.ro; ziarullumina.ro; doxologia.ro