La ordinea zilei – 22 iunie 2020

Nicușor Dan - Declarație de presă LIVE de la Parchet (22 iunie 2020) - foto captura video

Nicușor Dan – Declarație de presă LIVE de la Parchet (22 iunie 2020)

foto captură video
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 22 iunie

Ortodoxe – Sf. Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești; Sf. Sfințit Mc. Eusebiu, Episcopul Samosatei (Dezlegare la peşte)

Greco-catolice – Sf. ep. m. Eusebiu. Sf. Paulin de Nola

Romano-catolice – Ss. Paulin de Nola, ep.; Ioan Fisher, ep. şi Thomas Morus, m.; Niceta de Remeisana, ep.

 

Liberalii au depus cererea de revocare a Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului

Am demarat astăzi procedurile de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber. Primul pas îl constituie depunerea cererii de revocare pe care o semnează liderul de grup al PNL de la Senat şi subsemnatul, în calitate de lider de grup de la Camera Deputaţilor. Cererea de revocare a fost depusă astăzi la Biroul permanent şi în principiu are două capete de acuzare. Primul capăt de acuzare este cel referitor la conflictul de interese în care se găseşte doamna Renate Weber – un slujbaş al statului şi al poporului ar trebui să fie care acţionează împotriva poporului şi împotriva statului, Practic, doamna Renate Weber, prin acel atac la Curtea Constituţională a României, îşi protejează propria pensie specială de care beneficiază în calitate de Avocat al Poporului, iar al doilea capăt de acuzare în solicitarea noastră de revocare este depăşirea mandatului constituţional prin instituirea mecanismului de tortură pe spitalele COVID şi sunt detaliate cele două aspecte. Sesizarea are şi un caracter juridic destul de pronunţat“, a spus Florin Roman, înainte de şedinţa BEx a PNL, care are loc la sediul central al partidului.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Procedura numirii şi revocării din funcţie a Avocatului Poporului

 

Comisia Europeană alocă 47 de milioane de euro pentru construirea şi echiparea unui spital de urgenţă în Cluj

Comisia Europeană a aprobat o investiţie de 47 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională pentru construirea şi echiparea unui spital de urgenţă în Cluj, România, de care vor beneficia cetăţenii din regiunea Nord-Vest, predominant rurală, se arată într-un comunicat publicat luni de Executivul comunitar.

Proiectul se referă la un spital cu aproape 850 de paturi, cu echipamente de un nivel tehnologic ridicat, pentru a asigura o calitate mai bună a îngrijirii de urgenţă şi acces la servicii medicale care salvează vieţi. Spitalul va oferi îngrijire de nivel secundar şi terţiar, dar şi îngrijiri medicale de bază şi servicii de bază, cum ar fi chirurgie generală şi medicină internă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Nicușor Dan – “Promit că Bucureștiul va deveni capitala europeană pe care toți ne-o dorim, unde civilizația, bunul simț și respectul reciproc se întâlnesc la tot pasul.”

Politica grobianismului, pe care PSD o promovează de ani de zile în administrația locală, trebuie să înceteze și să dispară. Și pentru acest lucru muncesc zi de zi.

Astăzi depun o plângere la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel împotriva Primarului PSD al Sectorului 5, a Șefului Poliției Locale și a Șefului Companiei de salubritate a Sectorului 5 pentru evenimentele din data de 18 iunie. Este inadmisibil să cheltui banii contribuabililor pentru a împiedica o conferință de presă.”

 

Deputatul PNL Mihai Voicu, achitat într-un dosar de corupţie; decizia este definitivă

Deputatul PNL Mihai Voicu a fost achitat definitiv, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, într-un dosar în care era acuzat că le-ar fi solicitat bani membrilor de partid din judeţul Dolj pentru a fi trecuţi pe liste la alegerile din 2012.

Potrivit DNA, în perioada ianuarie – aprilie 2012, Mihai Voicu, în calitate de preşedinte al PNL Dolj şi vicepreşedinte al partidului la nivel naţional, beneficiind de ajutorul lui Mogoş, şi-ar folosit influenţa şi autoritatea determinate de funcţiile deţinute pentru a impune membrilor Biroului Permanent Teritorial criterii nestatutare, în sensul că membrii de partid, pentru a putea candida de pe un loc eligibil, să sprijine financiar campania electorală prin plata unor contribuţii individuale.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

ANM: Probabilitatea de apariţie a instabilităţii atmosferice rămâne ridicată în intervalul 22 iunie – 5 iulie

Regimul termic prognozat în România pentru următoarele două săptămâni (22 iunie – 5 iulie) va rămâne unul oscilant, cu o probabilitate mai ridicată de apariţie a manifestărilor specifice instabilităţii atmosferice, pe arii extinse fiind estimate averse importante cantitativ, arată Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Cod roşu de viituri şi depăşiri ale Cotelor de apărare pe râuri din 7 judeţe, până miercuri

ANM: Cod portocaliu de furtuni în peste jumătate din ţară, până marţi dimineaţa

Vremea va rămâne instabilă în Bucureşti, în următoarele patru zile

MEC: 76,10% dintre candidaţii la Evaluarea Naţională au luat medii mai mari sau egale cu 5

 

Situația din România – 22 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 22 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 24.291 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 17.031 au fost declarate vindecate și externate.

Până astăzi, 1.523 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 21.06.2020 (10:00) – 22.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 11 decese (6 bărbați și 5 femei),

7 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 246 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 195 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 1.258 de persoane. Alte 71.895 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 630.374 de teste.

Situația din România - 22 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 22 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.531 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 115 cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 29 au fost declarați vindecați.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 21 iunie 2020, au fost raportate 1.508.006 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 303.110 (+1.295) / 42.589 (+128) / 1.319 -
Spania 245.938 (+363) /28.322 (+7) / 150.376 -
Italia 238.275 (+264) /34.610 (+49) / 182.893 (+440)
Franţa 160.093 (+641) /29.633 (+16) / 74.496 (+60)
Germania 189.822 (+687) / 8.882 – / 174.740 (+131)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 21 IUNIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

8.796.469 (+161.894) /464.294 (+4.213)/ 4.434.641 (+68.679)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 20 iunie – 21 iunie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

Evoluţia COVID-19 în România şi în lume până la 22 iunie 2020

 

Numărul cazurilor de infectare a ajuns la nivel gobal la 8,84 de milioane, cel al deceselor la 465.000 (OMS)

Numărul cazurilor globale de COVID-19 a ajuns luni la 8,84 de milioane, în timp ce bilanţul deceselor confirmate a urcat la 465.460, potrivit datelor transmise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi preluate de EFE.

În ultimele 24 de ore s-a doborât din nou recordul de infectări într-o singură zi, cu peste 183.000, o cifră favorizată de creşterea numărului de cazuri depistate în Statele Unite şi în Brazilia, care ocupă primele două locuri în clasamentul celor mai afectate ţări din lume (teritoriul brazilian a depăşit la sfârşitul săptămânii trecute pragul de 1 milion de infectări).

De asemenea, Africa a depăşit ca număr de cazuri (224.000) Asia de Est şi Pacificul care, deşi reprezintă locul de origine al coronavirusului, a devenit în prezent regiunea cea mai puţin afectată din lume, cu 205.000 de contagieri, faţă de 4,37 de milioane pe continentul american şi de 2,52 de milioane în Europa.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Coronavirus: Directorul OMS: ”Pandemia continuă să accelereze” pe plan mondial

Pandemia de COVID-19 “continuă să accelereze” pe plan mondial, în contextul în care “ultimul milion de cazuri a fost semnalat într-un interval de doar opt zile”, a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de AFP.

Ştim că pandemia este mai mult decât o criză sanitară, este o criză economică, socială şi, în numeroase ţări, politică. Efectele ei se vor face simţite timp de decenii“, a adăugat el într-o conferinţă de presă organizată în format virtual de emiratul Dubai.

Avertismentul lansat de directorul OMS intervine într-o perioadă în care multe ţări au intrat într-o etapă de relaxare a restricţiilor, pentru a-şi relansa economiile naţionale.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Temperaturile în unul dintre cele mai friguroase locuri din lume au ajuns la 38 de grade Celsius

Termometrele din oraşul rus Verhoiansk, din Siberia Orientală, au indicat 38 de grade Celsius, au raportat luni surse meteorologice din Rusia, citate de EFE.

Verhoiansk, alături de Oymyakon, sunt cunoscute drept cele mai friguroase locuri de pe planetă, unde temperaturile pot coborî sub valoarea de minus 67 de grade Celsius.

Potrivit autorităţilor, situaţia actuală din Verhoiansk, unde temperaturile ridicate au fost înregistrate în acest weekend, este cauzată de un ”anticiclon estic”.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Răspunsul mondial la coronavirus: O reuniune mondială la nivel înalt a donatorilor şi un concert vor avea loc pe 27 iunie

Campania “Gobal Goal. United for our future” (Obiectivul nostru mondial: Uniţi pentru viitor), lansată la 28 mai de Comisia Europeană şi de Global Citizen, o organizaţie internaţională de promovare şi de apărare a drepturilor civile, va culmina cu o reuniune mondială la nivel înalt a donatorilor şi cu un concert, care vor avea loc sâmbătă, 27 iunie. Scopul este de a mobiliza fonduri suplimentare destinate dezvoltării şi distribuirii de vaccinuri, teste şi tratamente pentru coronavirus, informează Executivul UE pe site-ul său.

Reuniunea la nivel înalt va începe la ora 15:00, ora Europei Centrale, şi va fi găzduită de preşedinta von der Leyen. Vor avea intervenţii lideri mondiali şi susţinători internaţionali ai proiectului, artişti şi activişti. Vor participa la discuţiile din cadrul comisiilor şi vor acorda interviuri: Nikolaj Coster-Waldau, Miley Cyrus, Angelique Kidjo, Ken Jeong şi experţi şi lideri de opinie precum Melinda Gates, Dr. Vin Gupta, preşedintele NAACP – Derrick Johnson, Eddie Ndopu, Dr. Ngozi Okonjo-Iweala, Kate Upton şi Justin Verlander.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Coronavirus – Actori, cântăreţi şi alte vedete îşi dau mâna pentru o strângere de fonduri globală

 

Ucraina dezvăluie că înainte de 1986 au existat şi alte accidente la Cernobâl (documente declasificate)

Catastrofa nucleară de la Cernobâl din 1986 – cel mai grav dezastru nuclear din istorie – a fost precedată de o serie de alte accidente de mai mică amploare, relevă documente declasificate luni de Kiev, potrivit EFE şi Interfax-Ukraina.

Volumul în care apar aceste noi informaţii, intitulat “Dosarul KGB despre Cernobâl. De la construcţie până la accident”, a fost prezentat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) în colaborare cu Institutul memoriei naţionale al ţării.

“Printre documentele incluse în acest volum figurează rapoarte cu privire la alte accidente produse înainte de aprilie 1986 şi transcrierea comunicărilor telefonice din noaptea de 26 aprilie“, data dezastrului, indică SBU într-un comunicat.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Franţa: Arestări şi confiscări de arme şi droguri după violenţele de la Dijon, în care au fost implicaţi ceceni

Autorităţile franceze au anunţat luni că au arestat încă nouă persoane şi au descoperit arme în cursul unei operaţiuni în oraşul Dijon (est), zguduit recent de violenţe în care au fost implicaţi membri ai comunităţii cecene, relatează AFP.

Nouă persoane au fost reţinute şi plasate în arest preventiv în cartierul sensibil Grésilles şi la Saint Apollinaire, la periferia Dijonului, a comunicat procurorul Eric Mathais.

În cursul operaţiunii au fost confiscate trei carabine demontate, saci conţinând între 2 şi 3 kg de cartuşe, tuburi servind ca lansatoare de tiruri de mortiere, arme folosite adesea împotriva forţelor de ordine.

Cu acelaşi prilej au mai fost confiscate canabis, cocaină şi heroină.

Dijon, oraş calm în mod obişnuit, a fost zguduit de trei nopţi de violenţe între 12 şi 14 iunie, când membri ai comunităţi cecene au vrut să răzbune agresarea unui adolescent din rândurile acesteia de către locuitori din Grésilles, după spusele lor.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Un cerc gigantic de stâlpi, descoperit în apropiere de Stonehenge

Arheologii au scos la iveală un vast cerc de stâlpi îngropaţi adânc, ce înconjoară o aşezare străveche din apropiere de Stonehenge, descoperirea deschizând noi piste de cercetare asupra originilor şi semnificaţiei misteriosului monument preistoric, relatează luni Reuters.

Cercul de pietre de la Stonehenge, al cărui scop rămâne necunoscut în pofida deceniilor de cercetare, este unul dintre cele mai faimoase locuri din Marea Britanie şi un punct de atracţie pentru numeroşi turişti şi persoane în căutarea conexiunilor spirituale cu natura.

Noua descoperire, descrisă drept ”uimitoare” de o echipă de arheologi de la mai multe universităţi care au luat parte la acest proiect, este alcătuită dintr-un cerc de stâlpi cu un diametru de doi kilometri, ce înconjoară aşezarea Durrington Walls.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Oamenii de ştiinţă au cartografiat pentru prima dată #Zealandia, continentul scufundat

Hărţi interactive descrise drept un ”punct de referinţă ştiinţific” au dezvăluit vastul continent care se află sub Noua Zeelandă, aşa cum nu a mai fost văzut niciodată, informează luni The New Zealand Herald şi EFE.

Deşi oamenii de ştiinţă ştiu despre existenţa acestui continent de câteva decenii, abia în ultimii ani Zealandia a fost recunoscută public ca fiind cel mai tânăr, cel mai mic şi mai subţire continent, în cea mai mare parte scufundat.

La un moment relativ scurt din istoria Pământului, suprafaţa sa extinsă s-a aflat deasupra valurilor, animalele şi plantele de pe el ajungând până în Noua Caledonie şi estul Australiei.

Majoritatea grupurilor de dinozauri, inclusiv falnicii titanozauri, au cutreierat peisajul său de joasă altitudine, lipsit de munţi.

Astăzi, 94 de procente din Zealandia se află sub apă – şi dacă oceanele ar fi drenate, s-ar putea observa că se extinde pe circa 4,9 milioane de kilometri pătraţi în Pacificul de Sud.

Însă, hărţile noi, publicate recent de GNS Science, alături de un nou site web interactiv intitulat ”E Tuhura – Explore Zealandia”, oferă ocazia de a-l explora în detaliu.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ştirile zilei – 22 iunie 2020

Revista Presei din 22 iunie

articole preluate de pe www.agerpres.ro

cititi si:

- Evenimentele Zilei de 22 iunie în Istorie;

- Legea 55/2020, starea de alertă și Normele pentru terase: amenzi de până la 50.000 lei, măsuri neclare, triplă sancționare;

- Legea 55/2020, zisă a stării de alertă. Sancţiuni și aberaţii