Evenimentele Zilei de 22 februarie în Istorie
Revoluția franceză de la 1848 (22 februarie 1848 – 2 decembrie 1848) – Lamartine în fața Primăriei Parisului respinge steagul roșu la 25 februarie 1848 de Henri Félix Emmanuel Philippoteaux
foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org
22 februarie este a 53-a zi a calendarului gregorian.
Mai sunt 312 zile până la sfârșitul anului (313 zile în anii bisecți).
Sărbători Religioase ale Zilei de 22 februarie
Ortodoxe
Aflarea moaștelor Sfinților Mc. din Evghenia; (Sâmbăta celor adormiți – Moșii de iarnă)
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

Aflarea moaștelor Sfinților Mc. din Evghenia Constantinopolului (610) – foto preluat de pe ziarullumina.ro
Evghenia este un loc în marginea de răsărit a oraşului Constantinopol, aproape de turnul şi porţile ce se numesc ale lui Evghenie.
Aici s-au aflat moaştele multor sfinţi pătimitori din vremea prigoanelor, iar lumea uitase locul unde fuseseră îngropaţi, deoarece mucenicii erau îngropaţi noaptea de frica necredincioşilor.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
Greco-catolice
Aflarea moaștelor martirilor din Eugenion. Pomenirea morților (în secolul al VI-lea)
Romano-catolice
Catedra Sf. Ap. Petru; Sf. Margareta din Cortona, călug.

Cathedra Petri – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Cathedra Petri (în traducere “Scaunul lui Petru”) este un jilț care se află în Bazilica Sf. Petru din Roma.
Jilțul din secolul al IX-lea a fost prelucrat în stil baroc de Gian Lorenzo Bernini, care a realizat ansamblul monumental care domină astăzi absida principală a Bazilicii Sf. Petru.
Cathedra Petri este de asemenea o sărbătoare romano-catolică, fixată pe 22 februarie, sărbătoare care rememorează funcția de verhovnic (întâistătător) al apostolilor, deținută de apostolul Petru.
“Catedra” este tronul unui episcop, așezat în biserica în care slujește (care, de aceea, se numește “catedrală”) și simbolizează autoritatea episcopului și a învățăturii lui.
Un episcop nou hirotonit, când ia în posesie Biserica încredințată lui, primește mitra și toiagul pastoral și se așază pe “catedră”.
În Roma antică (precreștină), zilele dintre 13 și 23 februarie erau dedicate amintirii rudelor răposate.
Cu această ocazie, pentru morți se pregătea mâncare și un scaun (lat. “cathedra”). Creștinii își aminteau în aceste zile de Apostolul Petru, Părintele credinței lor.
În sec. IV, Biserica a oprit ospețele pentru morți; ca urmare, Scaunul lui Petru n-a mai fost văzut în legătură cu amintirea morților, ci doar ca tron al episcopului, simbol al învățăturii.
Obiectul sărbătorii însă nu se referă la scaun, ci la chemarea lui Petru de a prelua învățătura în Biserică.
O a doua sărbătorire a Catedrei lui Petru se celebra, la 18 ianuarie, în Galia, începând din sec. VI-VII, preluată apoi și în Biserica Romei.
Papa Ioan al XXIII-lea a redus cele două sărbători la una singură.
Sărbători Internaționale ale Zilei de 22 februarie
Ziua mondială a cercetăşiei (#WorldScoutDay)
Ziua mondială a cercetăşiei este marcată la 22 februarie şi reprezintă ziua de naştere a fondatorului Mişcării “Scout” – cercetaşii, Robert Baden-Powell.
În acelaşi timp, reflectă activitatea cercetaşilor, specifică culturii şi ţărilor în care aceştia trăiesc.
Robert Baden-Powell a urmat o carieră militară şi a încercat să reformeze metodele de pregătire militară, introducând activităţi distractive pentru ridicarea moralului trupelor.
A fost distins, la Londra, de regina Victoria, cu Ordinul Bath şi a fost avansat la gradul de general-maior, această avansare marcând finalul carierei sale militare.
Ulterior şi-a dedicat viaţa promovării păcii şi toleranţei, potrivit scout.ro.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua mondială a gândirii (#WorldThinkingDay)
Ziua mondială a gândirii (#WorldThinkingDay) este sărbătorită în fiecare an pe 22 februarie de către cercetaşe şi fete ghid din întreaga lume.
Prima Zi mondială a gândirii a fost decisă în 1926, cu ocazia unei conferinţe internaţionale într-o tabără din statul New York.
Delegaţii au hotărât că o zi ar trebui să fie rezervată pentru ca fetele ghizi şi cercetaşe să se gândească la “surorile” lor cercetaşe din întreaga lume.
Data a fost aleasă în onoarea zilei de naştere atât a Lordului Baden-Powell, fost general britanic, fondator al Mişcării Cercetaşilor, cât şi a soţiei lui, Olave Baden-Powell, cofondatoare a mişcării.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua Mondială a Yoga (#WorldYogaDay)
Ziua mondială a yoga (#WorldYogaDay), sărbătorită la 22 februarie, a fost iniţiată în urmă cu câţiva ani de Samira Radsi, o profesoară de yoga care locuieşte în Berlin.
Samira spune că scopul creării Zilei mondiale a yoga a fost acela de a valorifica puterea yoghinilor din întreaga lume pentru a ajuta victimele încălcării drepturilor omului.
Ideea i-a venit spontan, în timp ce bea un cappuccino într-o sâmbătă dimineaţa.
Curând, Samira şi-a împărtăşit visul de a ajuta oamenii prin yoga cu prietenul şi colegul ei, Bjoern Wyrich, şi au început să acţioneze pentru a face din Ziua Mondială a Yoga o realitate.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua cu o singură sarcină de îndeplinit (#SingleTaskingDay)
Ziua cu o singură sarcină de îndeplinit (#SingleTaskingDay) s-a născut ca răspuns la preponderenţa obiceiurilor de multitasking care există în societatea de astăzi.
Pericolele multitasking-ului au fost bine documentate şi s-a demonstrat în mod repetat că ne fac munca să fie nesatisfăcătoare şi ne lasă şi mai epuizaţi, după ce am realizat mult mai puţin decât am fi putut face dacă ne-am fi concentrat pe o singură sarcină.
Concentrarea şi eliminarea tuturor celorlalte distrageri au puterea de a ne face să dăm tot ce avem mai bun.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Evenimentele Zilei de 22 februarie în Istorie:
- 22 februarie 1632 – Galileo Galilei a publicat Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii;
- 22 februarie 1708 - A început Marele Război al Nordului )22 februarie 1708 – 10 septembrie 1721);
- 22 februarie 1819 – S-a semnat Tratatul Adams-Onís, prin care Spania ceda Florida Statelor Unite în schimbul a cinci milioane de dolari;
- 22 februarie 1848 - A început Revoluția franceză de la 1848 (22 februarie 1848 – 2 decembrie 1848);
- 22 februarie 1905 – S-a înființat primul sindicat muncitoresc din România;
- 22 februarie 1943 – Membrii grupării antihitleriste Trandafirul Alb au fost executați.
22 februarie 1295 î.Hr. - A avut loc încoronarea faraonului Ramses al II-lea.

Statuia lui Ramses al II-lea de la Abu Simbel – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Ramses al II-lea (cunoscut ca Ramses cel Mare; Ozymandias, în greacă) a fost al treilea faraon al celei de-a XIX-a Dinastii a Egiptului, Noul Regat.
Este considerat cel mai cunoscut și cel mai mare faraon al Egiptului antic.
Succesorii săi și poporul egiptean l-au supranumit „Marele predecesor” și-l numesc, și astăzi, cu afecțiune „Sese”.
Data încoronării lui Ramses al II-lea, III Shemu ziua 27 (31 mai 1279 î.Hr.), a fost declarată sărbătoare în timpul Dinastiei XX.
Se presupune că a urcat pe tron în jurul vârstei de 24 – 25 de ani și a condus Egiptul din 1279 î.Hr până în 1213 î.Hr.., domnia sa durând 66 de ani și 2 luni, conform scrierilor lui Manetho.
Conform anumitor legende ar fi trăit 99 de ani, dar de fapt a trăit până la vârsta de 90 – 91 de ani.
Oricum în timpul domniei sale a celebrat 14 festivaluri Sed, mai mult decât oricare alt faraon egiptean.
Fiind Prinț Regent a condus expediții în sud în Nubia, comemorate în inscripțiile de la Beit el-Wali și Gerf Hussein.
În timpul domniei sale a condus câteva campanii militare în nord, în estul Mării Mediteraneene, pe actual amplasament al Israelului, Libanului și Siriei.
În prima parte a domniei sale s-a axat pe construcția de orașe, temple și monumente și a stabilit capitala în noul oraș Pi-Ramses în Delta Nilului, pe ruinele orașului Avaris, fostă capitală a hiksoșilor.
În acest oraș se afla principalul templu a lui Seth.
A fost înmormântat în Valea Regilor în mormântul KV 7., apoi mumia sa a fost mutată într-un loc secret la Deir el-Bahari, fiind descoperită în 1881, iar acum mumia sa se află la Muzeul din Cairo.
22 februarie 705 – Împărăteasa Wu Zetian renunță la tron. Restaurarea dinastiei Tang.

Wu Zetian – așa cum este descris în Un album din secolul al XVIII-lea cu portrete ale a 86 de împărați ai Chinei, cu note istorice chinezești (British Library) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Wu Zetian (n. 17 februarie 624, Lizhou, Sichuan – d. 16 decembrie 705, Luoyang), Împarateasa Dinastiei Zhou (16 octombrie 690 – 22 februarie 705)
În istoria Chinei a fost singura femeie care a urcat pe tronul acestei tari, Wu Zetian fiind unul dintre cei mai remarcabili lideri pe care i-a avut vreodată. Multi istorici o compară cu faraonul Hatshepsut, cu regina Elisabeta I si cu țarul Ecaterina a II-a.
Si-a trimis generalii sa cucereasca Coreea, a redus taxele si a crescut producția din agricultură, a sprijinit raspandirea Budismului în China si a facut aceasta religie oficiala, înlocuind Taoismul.
A ramas pe tron aproximativ 15 de ani, până când, la vârsta de 80 de ani, fiind grav bolnava, a fost destituita.
A murit mai târziu, în același an, iar la 3 martie dinastia Tang a fost restaurată.
Desi, domnia sa a fost extrem de sangeroasa, Wu Zetian ramane in istorie ca o fascinanta personalitate si ca unicul imparat de sex feminin al Chinei.
22 februarie 1281 – Martin IV (n. cca 1210/1220 – 28 martie 1285), născut Simon de Brion, a devenit Papă.

Papa Martin al IV-lea – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Papa Martin al IV-lea (n. 27 martie 1220, Touraine, Franța – d. 4 aprilie 1285, Perugia, Italia) a fost un papă al Romei
S-a născut la castelul de Meinpincien, Ile-de-France, Franța, a studiat la Universitatea din Paris, și se pare ca a urmat si cursuri de drept la Padova și Bologna, in Italia.
Pontificatul său a durat patru ani și o lună.
Judecat cu asprime de contemporanii săi și de unii istoricii moderni, pontificatul sau a fost total aservit intereselor lui Charles de Anjou și ambițiilor franceze.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
22 februarie 1288 - Nicolae IV a devenit papă.

Portretul lui Nicolas al IV-lea, absida bisericii Santa Maria Maggiore din Roma - foto preluat de pe en.wikipedia.org
Papa Nicolae al IV-lea (n. 30 septembrie 1227, Lisciano, Provincia Ascoli Piceno, Marchia Anconitana, Statele Papale – d. 4 aprilie 1292, Roma, Statele Papale) a fost papă din 1288 până la moartea sa.
După bula Papei Nicolae al IV-lea, Prae Cunctis, în martie 1291, Inchiziția condusă de franciscani a fost impusă Bosniei pentru a eradica Biserica Bosniacă.
cititi mai mult pe: en.wikipedia.org
22 februarie 1371 – Robert al II-lea Stuart devine rege al Scotiei, începând dinastia Stuart.

Robert al II-lea – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
Robert al II-lea (n. 2 martie 1316, Paisley Abbey, Scoția, Regatul Unit – d. 19 aprilie 1390, Dundonald Castle, Regatul Scoției) a domnit ca Rege al Scoției din 1371 până la decesul său, fiind primul monarh al Casei Stuart.
El a fost fiul lui Walter Stuart și Marjorie Bruce, fiică a regelui scoțian Robert Bruce cu prima sa soție, Isabella de Mar.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
22 februarie 1403 – S-a născut regele Carol al VII-lea al Franței; (d. 22 iulie 1461).

Portret al lui Carol al VII-lea, de Jean Fouquet, tempera pe lemn, Muzeul Luvru, Paris, c. 1445–1450 – foto: ro.wikipedia.org
Carol al VII-lea (n. 22 februarie 1403 – d. 22 iulie 1461), numit Victoriosul, a fost rege al Franței din 1422 până la moartea sa.
A fost membru al Casei de Valois, fiu al regelui Carol al VI-lea însă succesiunea sa la tronul Franței a rămas discutabilă de ocupația engleză din nordul Franței.
Cu toate acestea, a fost încoronat la Reims în 1429 prin eforturile Ioanei d’Arc de a elibera Franța de englezi.
Domnia sa târzie a fost marcată de luptele cu fiul său, Ludovic al XI-lea.
Este primul rege care reușește să-și creeze o armată permanentă.
În 1444 Carol al VII-lea și Henric al VI-lea al Angliei au încheiat un armistițiu.
Deși acum englezii își limitau pretnțiile la Normandia și Guyenne, Carol nu a vrut o pace definitivă și a acordat regelui Angliei mâna fiicei lui René I al Neapolelui, Margareta de Anjou.
22 februarie 1440 – S-a născut regele Ladislaus Postumul (d. 23 noiembrie 1457), duce de Austria, rege al Ungariei (sub numele de Ladislau V) din 1444 și rege al Boemiei din 1453.

Regele Ladislau al V-lea al Ungariei
(pictor austriac necunoscut, Kunsthistorisches Museum, Viena) – foto: ro.wikipedia.org
Ladislau Postumul (n. 22 februarie – d. 23 noiembrie 1457), a fost principe al Austriei și rege al Boemiei, mai apoi rege al Ungariei sub numele de Ladislau al V-lea, unde a domnit între 1453-1457.
A fost singurul fiu al lui Albert al II-lea al Imperiului romano-german si al Elisabetei de Luxemburg.
A fost numit Postumul pentru că s-a născut la patru luni după moartea tatălui său.
A decedat subit la Praga la 23 noiembrie 1457 în timp ce se pregătesc pentru căsătoria sa cu Magdalena de Valois , fiica lui Charles al VII-lea al Frantei.
Se zvonea ca adversarii săi politici din Boemia l-au otrăvit, dar în secolul 20, s-a arătat că Ladislau a murit de leucemie, o boală recunoscută în acea perioadă.
L-a urmat la tronul Ungariei, Matei Corvin.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
22 februarie 1495 - Charles al VIII- lea al Frantei ocupa fără luptă oraşul Neapole şi se încoronează rege al Neapolelui.

Carol al VIII-lea, Şcoala franceză, sec. XVI, Muzeul Condé – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Carol al VIII-lea, supranumit cel Prietenos (franceză Charles VIII de Valois supranumit L’Affable; n. 30 iunie 1470, Amboise, Centre-Val de Loire, Franța – d. 7 aprilie 1498, Amboise, Centre-Val de Loire, Franța), aparținând Casei de Valois, a fost rege al Franței din 1483 până la moarte.
Invadând Italia a inițiat o lungă serie de războaie franco-italiene care s-au desfășurat în prima jumătate a veacului al XVI-lea.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
22 februarie 1512 – A murit Amerigo Vespucci, explorator italian, cel al carui nume avea sa dea denumirea continentului America.
Amerigo Vespucci (n. 9 martie 1454, Florența, Italia, d. 22 februarie 1512, Spania) a fost unul dintre cei mai mari navigatori a tuturor timpurilor.

Amerigo Vespucci - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
La începutul secolului al XVI-dea în orasul Saint Die din Lorena a luat fiinta un cerc geografic din care faceau parte cîtiva tineri învatati.
Unul dintre ei, Martin Waldseemuller, a scris o mica lucriare intitulata „Introducere în cosmografie” („Cosmographi!ae introductio”), care a fost publicata în 1507.
In anexa, lucrarea cuprindea doua scrisori ale lui Amerigo Vespucci (in traducere latina). In cartea lui WaldseemuHer se întîlneste pentru prima oara numele de „America”.
Dupa ce aminteste ca scriitorii din antichitate împarteau pamântul locuit în trei parti — Europa, Asia si Africa — carora „li s-a dat numele dupa niste femei”, Waildseemuller scrie:
„Acum aceste continente sînt mai bine cunoscute, iar Amerigo Vespucci a descoperit un al patrulea continent. Nu vad de ce, cine si cu ce drept ar putea sa interzica numirea acestui continent Ţara lui Amerigo sau America”.
Nu se poate presupune ca prin aceasta declaratie Waldseemuller ar fi vrut sa stirbeasca câtusi de putin gloria lui Columb.
Pentru el, ca si pentru alti geografi de la începutul secolului al XVI-lea, Columb si Vespucci erau cei care au descoperit pamînturi noi în parti diferite ale lumii.
Columb nu a facut decât sa cerceteze mai mult Asia: contemporanii sai credeau ca pamânturile descoperite de el erau insule si peninsule ale Lumii vechi — o parte din Asia de est tropicala, dupa cum teritoriile descoperite de Cabot (tatal si fiul) li se pareau a fi o parte din Asia de nord-est cu clima rece.
Vespucci însa „descoperise al patrulea continent, Lumea noua”, un continent necunoscut „celor din antichitate”, care se întindea de ambele parti ale ecuatorului, ca si Africa, dar care este despartit de Africa prin oceanul Atlantic.
Recapituland, trebuie mentionat ca Vespucci a fost primul european ajuns în Brazilia.
A fost primul ce a călcat pe coastele Uruguayului și Argentinei.
A descoperit unele dintre cele mai importante fluvii ale lumii: Amazon, Pavia, Rio de la Plata.
Pe lângă acestea a explorat aproximativ 6000 de mile de coastă, mai mult decât oricine altcineva.
A fost primul ce a observat existența curentului ecuatorial.
Cea mai importantă piesă a sa a fost însă redescoperirea Americii.
În cinstea lui, unul dintre cei mai mari navigatori ai Noii Lumi, continentul descoperit îi poartă numele, începând din anul 1507.
22 februarie 1632 – Galileo Galilei publică lucrarea sa “Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii”, în care a comparat sistemul sistemul conceput de Copernic cu cel ptolemeic traditional.

Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii (Frontispiciul şi pagina de titlu a Dialogului) – foto: ro.wikipedia.org
Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii (în italiană Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo) a fost o carte scrisă în 1632 de Galileo Galilei în care a comparat sistemul copernican cu cel tradițional ptolemaic.
A fost tradusă în latină cu titlul Systema cosmicum în 1635 de Matthias Bernegger.
Cartea a fost dedicată patronului lui Galileo, Ferdinando II de’ Medici, Mare Duce de Toscana, și a avut mult succes.
În sistemul copernican, Pământul și celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui, pe când în cel ptolemaic toate corpurile cerești se rotesc în jurul Pământului.
Dialogul a fost publicat în Florența sub permisiunea oficială a Inchiziției.
În 1633, Galileo a fost condamnat pentru „gravă suspiciune de erezie” pe baza acestei cărți, care a fost apoi inclusă în Indicele cărților interzise, de unde a fost înlăturată abia în 1835 (după ce teoriile discutate au fost scoase de Biserica Catolică de sub cenzură în 1822)
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
22 februarie 1635 - La Paris, Cardinalul Richelieu fondează Académie française, cu mandatul de a supraveghea puritatea limbii franceze.
22 februarie 1708 – A început Marele Război al Nordului (22 februarie 1708 – 10 septembrie 1721)
Marele Război al Nordului s-a desfășurat la începutul secolului al XVIII-lea (1700-1721).
Danemarca, Polonia și Rusia au format o coaliție împotriva Suediei.
Regele Carol al XII-lea al Suediei, în vârstă de numai 18 ani, ajunge cu flota în dreptul Copenhagăi, debarcă în forță și obligă orașul să capituleze.
Lovită în plin, Danemarca se retrage din coaliție.
La rândul său, August al II-lea al Poloniei, după ce cucerește Dunamunde, este învins la porțile Rigăi.
Petru I ajunge la Narva, oraș suedez controlat în trecut de Rusia, la 23 septembrie 1700.
Rusia e învinsă de către Suedia.
În Rusia se întăresc orașele, se reface armata, se construiesc tunuri, corăbii și reface coaliția cu Polonia și cu Danemarca.
În 1701 are loc prima victorie a Rusiei la Șeremetievo asupra suedezilor.
În 1702, rușii obțin noi victorii în timp ce Carol al XII al Suediei îi învinge pe saxoni și polonezi și intră în Cracovia.
La 11 octombrie 1702, fortăreața Noteburg capitulează în fața rușilor, apoi, prima victorie navală a rușilor, capitularea Narvei.
Toate aceste victorii se datorează faptului că, grosul trupelor suedeze se afla în Polonia, unde în 1706, Carol al XII-lea silește Dieta de la Varșovia să-l proclame rege pe Stanislaw Leszczynski.
Petru rămâne singur în fața regelui Suediei.
În 1709, Carol al XII este înfrânt în Bătălia de la Poltava, iar din armata sa cea numeroasă și vitează nu mai rămân decât 24.000 de oameni, în zdrențe și vlăguiți.
În iunie 1709, Carol al XII-lea, rănit la piciorul stâng, asistă la atac purtat pe o targă, în timp ce Petru se află peste tot, aleargă, răcnește, împarte ordine, îi îmbărbătează pe unii sau îi ocărăște pe alții.
Cele 72 de tunuri rusești nimicesc liniile dușmanului.
Carol fuge la Tighina aflată sub ocupație otomană.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
22 februarie 1708 - Antim Ivireanul a fost ales mitropolit al Ungro-Vlahiei (Tarii Romanesti), după moartea predecesorului său, Teodosie, la recomandarea și cu sprijinul domnitorului Constantin Brâncoveanu.

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul - foto: doxologia.ro
Antim Ivireanul (n. circa 1650, Iviria — d. 1716, asasinat în Rumelia), autor, tipograf, gravor, teolog, episcop și mitropolit român de origine georgiană.
Mitropolit de București, autor al unor celebre Didahii, ce reprezintă o colecție de predici folosite la Marile Sărbători de peste an, Antim Ivireanul a fost o personalitate culturală remarcabilă a literaturii române vechi.
A fost cel care a înființat prima bibliotecă publică în Bucureștiul de astăzi, în secolul XVIII.
Antim Ivireanul s-a născut în Iviria (Georgia de astăzi), în anul 1650, dar activitatea sa în slujba bisericii şi-a desfăşurat-o în Ţara Românească.
A fost, pe rând,egumen al manastirii Snagov, episcop de Vâlcea şi mitropolit al Ţării Româneşti.
În acelaşi timp, a fost şi un mare om de cultură: tipograf, gravor, teolog şi autor al celebrelor Didahii (o colecție de predici folosite la Marile Sărbători de peste an).
Fiind un apărător energic al drepturilor Bisericii şi ale poporului român, din pricina atitudinii sale antiotomane, în toamna anului 1716, la cererea domnitorului Nicolae Mavrocordat (primul domn fanariot al Ţării Româneşti), a fost înlăturat din scaun, închis, caterisit de patriarhul ecumenic şi condamnat la exil pe viaţă în mănăstirea “Sf. Ecaterina” de la Muntele Sinai.
A fost ucis de ostaşii turci care îl escortau pe drumul exilului.
Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste pe data de 27 septembrie.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
22 februarie 1732 – S-a născut George Washington, primul președinte american; (d. 1799).

George Washington by Gilbert Stuart, 1797 – foto preluat de pe en.wikipedia.org
George Washington (n. 22 februarie 1732, Westmoreland, Virginia Virginia — d. 14 decembrie 1799, Mount Vernon, Virginia) a fost un general și om de stat american, militant și factor activ în obținerea independenței față de Regatul Unit a coloniilor din America de Nord, primul președinte al Statelor Unite ale Americii.
În 1775 a fost numit comandant suprem al tuturor forțelor militare ale coloniilor răsculate împotriva Angliei.
A avut un rol decisiv în organizarea armatei americane care a repurtat victoriile de la Saratoga (1777) și Yorktown (1781), hotărâtoare pentru obținerea independenței Statelor Unite ale Americii.
În 1787, Washington a fost președintele Convenției constituționale care a adoptat Constituția Statelor Unite ale Americii, în vigoare și astăzi.
Ca președinte între 1789 și 1797, (ales in unanimitate in 1789 si reales in 1792 – in 1796 a refuzat al treilea mandat) Washington a dus o politică internă conservatoare, iar pe plan extern a fost un adept al izolaționismului.
Cu ocazia discursului său de adio, în 1797, recomanda Statelor Unite să intervină cât mai puțin posibil în afacerile politice ale lumii și, mai ales, să nu se alieze cu nicio națiune europeană în cazul unui conflict pe vechiul continent.
George Washington a fost primul copil al lui Augustine Washington și Mary Ball Washington, a doua sa soție.
Pe data de 6 ianuarie 1759 George Washington s-a căsătorit cu Martha Washington, o văduvă înstărită.
Preia comanda Armatei Continentale pe terenul de la Cambridge, Massachusetts în iulie 1775.
Pe 12 decembrie 1799, Washington petrece câteva ore inspectând ferma sa călare, pe o ploaie care s-a transformat mai târziu în grindină.
Întorcându-se la fermă, s-a așezat la masă pentru cină fără a-și schimba hainele ude.
În dimineața următoare s-a trezit cu răceală, febră și o infecție în gât, care s-a transformat curând în laringită acută și pneumonie.
Washington moare pe data de 14 decembrie 1799, seara, în casa sa din Mount Vernon, în vârstă de 67 de ani.
Ultimele sale cuvinte au fost „Tis well”.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
22 februarie 1788 - S-a născut filosoful german Arthur Schopenhauer ; (d. 1860).

Arthur Schopenhauer in 1859 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Arthur Schopenhauer (n. 22 februarie 1788, Gdańsk, Polonia-Lituania – d. 21 septembrie 1860, Frankfurt am Main, Confederația Germană) a fost un filozof german, cunoscut – mai ales – prin teoria sa asupra primatului „voinței” în sfera reprezentării lumii și în comportamentul uman.
Este cel mai bine cunoscut pentru lucrarea sa din 1818 Lumea ca voință și reprezentare (extinsă în 1844), unde caracterizează lumea fenomenelor ca un produs al unei voințe metafizice oarbe și insațiabile.
Construind la idealismul transcendental al lui Immanuel Kant, Schopenhauer a dezvoltat un sistem etic ateist, nonteist și metafizic, care respinge ideile contemporane ale idealismului german.
A fost printre primii gânditori din filozofia occidentală care a împărtășit și a afirmat aspecte semnificative ale filozofiei asiatice, ca asceza și noțiunea de lume ca aspect.
Opera sa a fost descrisă ca o manifestare exemplară a pesimismului filosofic.
Deși opera sa nu a reușit să obțină o atenție substanțială în timpul vieții sale, Schopenhauer a avut un impact postum în diferite discipline, inclusiv filozofie, literatură și știință.
Scrierile sale despre estetică, morală și psihologie au influențat gânditorii și artiștii de-a lungul secolelor XIX și XX.
Printre cei care au citat influența sa s-au numărat filosofii Friedrich Nietzsche, Ludwig Wittgenstein și Anthony Ludovici, oamenii de știință Erwin Schrödinger și Albert Einstein, psihanaliștii Sigmund Freud și Carl Gustav Jung, și scriitori ca Mihai Eminescu, Lev Tolstoi, Thomas Mann, George Bernard Shaw, Joaquim Maria Machado de Assis, Jorge Luis Borges, și Samuel Beckett.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
22 februarie 1814 – S-a născut Grigore Alexandrescu, poet și prozator român,unul dintre cei mai de seama fabulisti ai nostri; (d.25 noiembrie 1885).

Grigore Alexandrescu - foto: ro.wikipedia.org
Grigore Alexandrescu (n. 22 februarie 1810, Târgoviște – d. 25 noiembrie 1885, București) a fost un poet și fabulist român.
A debutat cu poezii publicate în Curierul Românesc condus de Ion Heliade Rădulescu.
Poezia sa a fost influențată de ideile care au pregătit Revoluția din 1848.
Poet liric, scrie mai întâi meditații romantice, sub influența lui Lamartine.
Cea mai reușită este Umbra lui Mircea. La Cozia (făcuse o călătorie în Oltenia, cu prietenul Ion Ghica).
E ultimul fabulist autentic din literatura română, si a lasat vreo 40 de fabule, în care adevărul e mascat, din cauza cenzurii autorităților (Câinele și cățelul, Boul și vițelul, Dreptatea leului, Vulpea liberală, ș.a.).
Lui Alexandrescu îi revine meritul de a fi consacrat în literatura română ca specii literare autonome epistola, meditația și satira.
A tradus din Lamartine și Byron.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
22 februarie 1819 – S-a născut James Russell Lowell, poet și eseist american; (d. 1891).

James Russell Lowell – foto: ro.wikipedia.org
James Russell Lowell (n. 22 februarie 1819 – d. 12 august 1891) a fost un poet, critic literar și diplomat american, care a aparținut grupării literare Fireside Poets.
A scris o lirică satirică, în care militează pentru aboliționism și susține cauza nordiștilor în războiul civil.
A scris și poezii romantice în maniera lui John Keats și William Wordsworth.
A abordat și critica literară situându-se la nivelul celei europene contemporane, colaborând în publicații ca: The Pioneer, The Atlantic Monthly, North American Review.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
22 februarie 1819 – In urma Tratatului Adams-Onís, Spania a vândut Florida Stateleor Unite, pentru suma de 5 milioane USD. Tratatul Adams–Onís din 1819 (denumit oficial Tratatul de Amiciție, Înțelegere și Granițe între Statele Unite ale Americii și Majestatea Sa Catolică, uneori denumit Tratatul de Achiziție a Floridei, sau Tratatul Transcontinental din 1819), a pus capăt unei dispute de frontieră din America de Nord, între Statele Unite și Spania.
Tratatul a fost rezultatul tensiunilor crescânde între SUA și Spania privind drepturile teritoriale într-o perioadă de slăbire a puterii Spaniei în Lumea Nouă.
Pe lângă cedarea Floridei către Statele Unite, tratatul a rezolvat o dispută teritorială din zona râului Sabine din Texas și a stabilit limitele teritoriului american și revendicările în zona Munților Stâncoși și spre vest către Oceanul Pacific în schimbul plății de către Statele Unite a revendicărilor locuitorilor zonei față de guvernul spaniol în valoare de 5.000.000 de dolari și a renunțării la revendicările asupra teritoriului din Texas de la vest de râul Sabine și a altor teritorii spaniole conform termenilor Achiziției Louisianei.
22 februarie 1821 – Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei, a trecut Prutul, intrând în Moldova, unde a încearcat să–și găsească noi adepți pentru mișcarea sa.
22 februarie 1847 - In bătălia de la Buena Vista, 5.000 de militari americani înfrang o armata de 15000 mexicani.
22 februarie 1848 – Izbucneste Revoluția franceză de la 1848 (22 februarie 1848 – 2 decembrie 1848), in urma careia regele Ludovic-Filip abdica si se refugiaza in Anglia. In Franta se instaureaza republica.

Revoluția franceză de la 1848 ( 22 februarie 1848 – 2 decembrie 1848) – Lamartine in front of the Town Hall of Paris rejects the red flag on 25 February 1848 by Henri Félix Emmanuel Philippoteaux – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Revoluția franceză de la 1848, care a fost prima dintre revoluțiile europene de la 1848, a izbucnit în Franța, la 22 februarie 1848.
Era cea de a doua revoluție franceză din secolul al XIX-lea, după cea din iulie 1830.
Această revoluție s-a declanșat în februarie 1848 la Paris, datorită exceselor exercitate de „monarhia din iulie”.
La 25 februarie a fost proclamată republica și s-a format un guvern provizoriu, în care intrau printre alți reprezentanți ai revoluției.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
22 februarie 1849 - S-a născut Nikolay Yakovlevich Sonin, matematician rus (d. 1915)
22 februarie 1857 – S-a născut fizicianul german Heinrich Rudolf Hertz; (d. 1 iunie 1894).

Heinrich Rudolf Hertz – foto: ro.wikipedia.org
Heinrich Rudolf Hertz (n. 22 februarie 1857, Hamburg – d. 1 ianuarie 1894, Bonn) a fost un fizician german.
A studiat la universitățile din München și Berlin. În 1883 a devenit docent privat pentru fizica teoretică la universitatea Christian-Albrecht din Kiel. Între 1885 și 1889 a predat ca profesor de fizică la universitatea tehnică din Karlsruhe.
Din 1889 a fost profesor de fizică la Rheinischen Friedrich-Wilhelms-Universität din Bonn.
Hertz a murit la numai 37 de ani de granulomatoza lui Wegener.
22 februarie 1864 –S-a născut Jules Renard, romancier și dramaturg francez; (d. 22 mai 1910).

Jules Renard – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
Jules Renard (n. 1864, Châlons-du-Maine – d. 1910, Paris) a fost un novelist și dramaturg francez. Intre cele mai cunoscute traduceri ale scrierilor sale in limba romana se numara : “Morcoveață”, Pagini de istorie naturală, Jurnal.
22 februarie 1875 – A murit la Paris, pictorul francez Jean-Baptiste Camille Corot; (n.16 iulie 1796, Paris).

Jean-Baptiste Camille Corot – foto: ro.wikipedia.org
Jean-Baptiste Camille Corot (n. 16 iulie 1796, Paris – d.22 februarie 1875 , Paris) a fost cel mai mare pictor peisagist francez al secolului al XIX–lea.
Camille Corot este pictorul care eliberează peisagistică de restricțiile impuse de neoclasicism.
A fost un maestru al picturii plein-air și, prin urmare, a influențat impresionismul, curent la a cărui naștere a asistat, fără a-l fi înțeles pe deplin.
Corot poate fi socotit precursorul impresionismului.

Jean-Baptiste Camille Coro, “Femeia cu perla” – Muzeul Luvru – foto: ro.wikipedia.org
22 februarie 1882 – Serbia se proclamă regat.
Milan Obrenovic devine primul rege al Serbiei moderne, sub numele de Milan I (1882-1889).

Milan Obrenović - foto: ro.wikipedia.org
Milan Obrenović s-a nascut la 22 august 1854 la Marasesti in Moldova si a decedat la 11 februarie 1901 la Viena. A fost principe al Serbiei intre anii 1868-1882 sub numele de Milan IV Obrenović,dupa care a devenit rege al Serbiei sub numele de Milan I domnind pana in anul 1889cand a abdicat in favoarea fiului sau Alexandru.
22 februarie 1889 – Preşedintele american Grover Cleveland semnează un proiect de lege prin care sunt admise Dakota de Nord, Dakota de Sud, Montana şi Washington, in randul statelor componente ale S.U.A.
22 februarie 1900 - Prima audiție, la Paris, a “Sonatei nr. 2 pentru vioară și pian” de George Enescu (la pian – George Enescu).
22 febuarie 1900 – S-a născut marele regizor spaniol Luis Buñuel ; (d. 29 iulie1983).

Luis Buñue – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
Luis Buñuel (n. 22 februarie 1900, Calanda, Spania — d. 29 iulie 1983, Mexic) a fost un regizor spaniol de film. Deși spaniol, inițial studiile, apoi războiul civil și legăturile cu partidul comunist l-au determinat să-și exercite profesia de regizor în Franța, SUA și Mexic (unde și moare în 1983). Este considerat unul dintre cei mai importanți cineaști ai lumii.
22 februarie 1901 – S-a născut Justinian Marina, al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (d. 1977)

Justinian Marina, al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Justinian Marina, pe numele de mirean Ioan Marina, (n. 22 februarie 1901, Suiești, județul Vâlcea – d. 26 martie 1977, București) a fost al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, între 1948 și 1977.
Marele Colegiu Electoral Bisericesc, întrunit în capitala țării, la 24 mai 1948, a ales arhiepiscop al Bucureștilor, mitropolit al Ungrovlahiei și patriarh al României pe mitropolitul Moldovei Justinian Marina,
“care s-a arătat vrednic prin statornicia sa în dreapta credință, prin lucrarea fără preget în slujirile sale de până acum, printr-o muncă rodnică în folosul poporului și al Bisericii, printr-o blândețe părintească îndeajuns de cunoscută, dând întru îndeplinirea tuturor însărcinărilor și vredniciilor la care a fost chemat dovezi de neclintită ascultare față de Sfântul Sinod și de supunere față de legile țării” (din Gramata Sinodală de instalare).

Patriarch Justinian and the Communist leadership of Romania, at the “23 August” Stadium during the opening of the World Festival of Youth and Students (1953) – foto preluat de pe en.wikipedia.org
La 6 iunie 1948, la ceremonia de învestitură din aula Palatului Parlamentului și la cea de instalare din biserica “Sf. Spiridon Nou” din București, Patriarhul Justinian și-a prezentat programul de activitate ca patriarh.
Printre obiectivele sale figurau: pregătirea clerului în duhul Ortodoxiei și cerințelor vremii; restaurarea monahismului românesc; reorganizarea învățământului teologic; desființarea Bisericii Române Unite cu Roma și integrarea credincioșilor acestei biserici în Biserica Ortodoxă Română; reînnodarea legăturilor frățești cu toate Bisericile ortodoxe; promovarea relațiilor ecumenice cu Bisericile creștine etc.

Patriarhul Justinian primeşte la Bucureşti vizita Patriarhului Alexei al Moscovei şi al întregii Rusii (iunie 1962) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Sub conducerea patriarhului Justinian a fost inițiată colaborarea Bisericii Ortodoxe Române cu autoritatea comunistă.
Patriarhul a promovat ideea ca istoria merge după niște legi date de Dumnezeu, iar una dintre aceste legi este lupta de clasă.
Scriitorul polonez Czeslaw Milosz, laureat al premiului Nobel, citează pe patriarhul Justinian în cartea sa Gândirea captivă.
“Stalin, conducătorul Partidului Comunist, duce la îndeplinire legea istoriei, cu alte cuvinte acționează așa cum dorește Dumnezeu, motiv pentru care trebuie să ne supunem lui. Omenirea poate fi reînnoită după modelul rusesc; de aceea nici un creștin nu se poate opune ideii – crude, ce-i drept – care va crea un om nou pe întreaga planetă. Asemenea argumente sunt adesea folosite de clerici care sunt unelte ale Partidului. “Cristos este omul nou. Omul nou este omul sovietic. Prin urmare Cristos este sovietic!” a spus Justinian Marina, patriarhul României.”
22 februarie 1903 – S-a născut Tudor Mușatescu, poet, prozator, dramaturg și publicist român; (d. 1970).

Tudor Mușatescu - foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Tudor Mușatescu (n. 22 februarie 1903, Câmpulung-Muscel – d. 4 noiembrie 1970) a fost un poet, prozator, dramaturg și umorist român.
22 februarie 1905 - S-a înființat primul sindicat muncitoresc din România, sindicatul lucrătorilor tâmplari, în frunte cu I.C.Frimu și Voicu Andreescu-Râureanu, urmat la 13 și 20 martie de înființarea sindicatului strungarilor și respectiv al lucrătorilor din fabricile de încălțăminte.

Ion Costache Frimu (n. 4/16 octombrie 1871, comuna Bârzești, județul Vaslui; d. 19 februarie 1919, Închisoarea Văcărești) a fost un militant socialist și fruntaș al Partidului Social-Democrat, care a murit în urma bătăilor suferite în închisoare, ca urmare a participării sale la manifestațiile muncitorilor tipografi din decembrie 1918 – cititi mai mult pe unitischimbam.ro – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Prima asociație profesională organizată în România a fost Asociația lucrătorilor tipografi din București, înființată în București la 1/13 octombrie 1858 sub numele de „Casa de prevedere și economii a lucrătorilor tipografi”.
Și-a încetat activitatea în 1871. În anul 1872 a fost înființată Asociația Generală a tuturor lucrătorilor din România.
După anul 1900 au apărut uniuni de sindicate, create pe ramuri din aceleași profesii sau meserii înrudite.

Demonstrație la funerariile lui Ion C. Frimu – foto preluat de pe en.wikipedia.org
La 22 februarie 1905 s-a înființat primul sindicat muncitoresc din România – sindicatul lucrătorilor tâmplari, în frunte cu I.C.Frimu şi Voicu Andreescu-Râureanu, urmat la 13 şi 20 martie de înfiinţarea sindicatului strungarilor şi respectiv al lucrătorilor din fabricile de încălţăminte.
Un an mai târziu, numărul sindicatelor pe ramură, cu ziare proprii, a crescut.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
22 februarie 1906 – S-a înființat Institutul Geologic al României și s-a creat Corpul geologilor.
22 februarie 1907 – “Răscoala Țărănească din 1907” - Încep mișcările țărănești în județele Dorohoi și Iași din Romania.

“Răscoala Țărănească din 1907″ (O patrulă de cavalerie observă casele incendiate de către răsculaţi lângă Buzău) – foto: ro.wikipedia.org
Răscoala țărănească din 1907 a început în data de 21 februarie (8 februarie s.v.) 1907 în Flămânzi, Botoșani și s-a răspândit, în perioada următoare, în toată țara.
Răscoala a fost înfrântă de guvern, reprimarea ei de către armată soldându-se cu uciderea unei părți din populația rurală a țării.
Principala cauză a fost nemulțumirea țăranilor legată de inechitatea deținerii pământurilor, aflat în mâinile a doar câtorva mari proprietari.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
22 februarie 1924 – Președintele american Calvin Coolidge devine primul președinte american care vorbeste intr-o emisiune de radio transmisa de la Casa Alba.
22 febuarie 1942 - A murit Stefan Zweig, poet, prozator, dramaturg austriac (n. 1881)

Stefan Zweig – foto: ro.wikipedia.org
Stefan Zweig (n. 28 noiembrie, 1881, Viena, Austria – d. 23 februarie, 1942, Petrópolis, Brazilia) a fost un scriitor, jurnalist și biograf austriac.
În prezent este alături de Hermann Hesse unul dintre cei mai citiți autori de limbă germană.
Stefan Zweig și-a petrecut ultimii ani de viață în exil, fiind un opozant fățis al dictaturii naziste.
22 februarie 1943 – La München, Germania au fost executați prin ghilotinare studenții: Christoph Probst, Hans Scholl si sora lui Sophie Scholl, primii trei membri ai grupului de rezistență antinazist Trandafirul Alb.

Membrii grupului Trandafirul Alb, München 1942. De la stânga: Hans Scholl , sora lui Sophie Scholl şi Christoph Probst. foto: Muzeul Memorial al Holocaustului din S.U.A. – preluat de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com
În memoria fraților Scholl a fost fondat premiul literar Premiul-Frații-Scholl, decernat in anul 2006, scriitorului român Mihail Sebastian.
22 februarie 1948 - Lovitura de stat comunistă în Cehoslovacia.
22 februarie 1949 - Scriitorul Adrian Marino a fost arestat pentru participarea la încercarea de reorganizare a tineretului național-tărănist din facultăți.
La 12 octombrie 1950, a fost condamnat la 10 ani temniță grea.
Între 1957 și 1963, scriitorul a avut domiciliu obligatoriu, iar în 1968 a fost reabilitat.

Adrian Marino - foto: ro.wikipedia.org
Adrian Marino (n. 5 septembrie 1921, Iași – d. 17 martie 2005, Cluj) a fost un eseist, critic, istoric și teoretician literar român, laureat al premiului Herder.
A fost arestat în 1949 pentru multiplicare și difuzare de texte ale „Școlii de cadre”, din cadrul Tineretului Universitar Național-Țăranist, activități considerate ilegale de guvernul de atunci.
A fost închis până în anul 1957, după care a fost deportat în Bărăgan, în satul Lătești (azi parte a comunei Bordușani, Ialomița), alți șase ani (1957 – 1963).
Nu va avea drept de semnatură până în 1965, când debutează la 44 de ani cu „Viața lui Alexandru Macedonski“. După alți patru ani, în 1969, a fost reabilitat politic complet și repus în toate drepturile.
A fost reabilitat juridic în 1969. A fost premiat de Academia Română și de Uniunea Scriitorilor.
Între 1971 și 1972 face o specializare în Elveția, supervizat de profesorul René Étiemble. A avut , de asemenea, burse în Franța și Germania Federală.
Între 1973 și 1980 întemeiază, redactează și conduce prima revistă de studii literare în limbi străine de largă circulație, Cahiers roumains d’etudes literaires.
În 1985 obține Premiul Herder. Publică în țară și străinătate volume de teorie literară și comparatistică. Autor al unei cărți românești și franceze despre Mircea Eliade, Hermeneutica lui Mircea Eliade (1980), versiunea în limba franceză apărând în 1981. A fost membru al Senatului Alianței Civice și al Senatului ASPRO.
În anul 2010, în urma apariției volumului său biografic Viața unui om singur, critic la adresa unor intelectuali activi în viața publică, lui Adrian Marino i s-a înscenat o acuzație de colaborare cu Securitatea.
În anul 2010, scriitorul Mircea Dinescu a făcut public faptul că Adrian Marino a fost informator al Direcției de Informații Externe și al Securității, în vremea regimului comunist. O cercetare de presă ulterioară a confirmat acuzațiile.
Defăimarea cărturarului a determinat semnarea unui protest colectiv care califica „transformarea acestui demn om de cultură, liberal și anticomunist într-un slujitor al regimului” drept „un act monstruos și inacceptabil”
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org;
22 februarie 1958 – Egiptul şi Siria s-au unit pentru a forma Republica Arabă Unita.
22 februarie 1962 – S-a nascut Steve Irwin, naturalist australian; (d. 2006).

Stephen Robert Irwin – foto: ro.wikipedia.org
Stephen Robert Irwin (n. 22 februarie 1962 – d. 4 septembrie 2006) a fost un prezentator de televiziune, ecologist și proprietar de grădină zoologică.
A devenit cunoscut datorită documentarelor sale de pe Discovery (“The Crocodile Hunter“) și a filmelor artistice în care a jucat. Acesta încetat din viață în nordul Australiei, într-un accident subacvatic.
În dimineața de luni, 4 septembrie 2006, a fost înțepat în piept de o pisică de mare; Stephen Irwin se afla în largul portului Douglas, la nord de Cairns Australia, unde lucra la un documentar despre lumea submarină.
22 februarie 1973 – În urma vizitei presedintelui american Richard Nixon la Beijing, Statele Unite si în Republica Populară Chineză, isi reiau legaturile infiintand birouri diplomatice.
22 februarie 1979 – Insula Saint Lucia din Caraibe își proclamă independenta fata de Marea Britanie.

Location of Saint Lucia (circled in red)
in the Caribbean (light yellow) – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Sfânta Lucia (Saint Lucia) este o țară insulară situată în arhipelagul Caraibe între Martinica și Barbados și are capitala la Castries.
Populația este de 150.000 de locuitori.
Limba oficială a insulei este engleza, dar mulți localnici vorbesc kweyol, care s-a transformat dintr-un dialect al limbii franceze într-o adevarată limbă cu gramatică proprie.
Plajele fine, luxuriantele păduri tropicale, cele două conuri vulcanice de pe coasta de sud-est a insulei, Gros Piton, cu o înălțime de 797 metri și Petit Piton, de 750 metri sunt principalele puncte de interes din Sf. Lucia.
Climatul este tropical, sezonul ploios durează din iunie până în noiembrie, iar sezonul uscat din decembrie până în mai.

Soufrière, Saint Lucia – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Insula a fost descoperită de Cristofor Columb în cea de-a patra călătorie a sa (1502) spre Lumea Nouă. I s-a dat numele Sfintei din ziua când a fost-descoperită.
În sec. XVII-XVIII este disputată de Franța și Anglia, trecând de nenumărate ori când sub puterea uneia, când a alteia. Sunt aduși sclavi negri din Africa.
În 1814 devine colonie britanică; în 1979 își proclamă independența în cadrul Commonwealth-ului (al 40-lea stat-membru).
Inflația și șomajul au marcat viața insulei, care, pentru a se redresa, dezvoltă agricultura și serviciile (turism).
Este o monarhie constituțională, conform Constituției din 1979. Puterea legislativă este exercitată de Parlament (Senat și Camera Adunării); cea executivă de un cabinet condus de liderul partidului majoritar din Camera Adunării.
Șeful statului: regina Marii Britanii, reprezentată de un guvernator general. Multipartitism.
Rezervația națională Pitons a fost înscrisă în anul 2004 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
22 februarie 1979 - Decorarea drapelului de luptă al Diviziei “Mărășești“, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființare.
22 februarie 1980 – A decedat Oskar Kokoschka, pictor și poet englez de origine austriacă; (n. 1886).
![Oskar Kokoschka (n. 1 martie 1886, Pöchlarn, Niederösterreich - d. 22 februarie 1980, Montreux, Elveția) a fost un pictor, grafician și scriitor austriac, exponent al expresionismului. Kokoschka a fost cel mai faimos reprezentant al Grupului de Artă din Berlin Der Sturm (în română Furtună), și cofondator Hagenbund (sau Künstlerbund Hagen). Începând cu anul 1980, s-a înființat un premiu acordat de către autoritățile austriece pentru realizări excepționale în artă, care-i poartă numele. Prima sa expoziție personală a avut loc la Galeria Paul Cassirer din Berlin în anul 1910[1]. În acest an, de asemenea, a expus la Muzeul Folkwang Essen și a început colaborarea cu revista Der Sturm. În 1915 , la scurt timp după izbucnirea primului război mondial, el a servit pe frontul de est, unde a fost grav rănit - in imagine, Oskar Kokoschka, 1963 - foto: ro.wikipedia.org](https://www.unitischimbam.ro/wp-content/uploads/2016/02/Oskar-Kokoschka.jpg)
Oskar Kokoschka, 1963 – foto: ro.wikipedia.org
Kokoschka a fost cel mai faimos reprezentant al Grupului de Artă din Berlin Der Sturm (în română Furtună), și cofondator Hagenbund (sau Künstlerbund Hagen).
Începând cu anul 1980, s-a înființat un premiu acordat de către autoritățile austriece pentru realizări excepționale în artă, care-i poartă numele.
Prima sa expoziție personală a avut loc la Galeria Paul Cassirer din Berlin în anul 1910.
În acest an, de asemenea, a expus la Muzeul Folkwang Essen și a început colaborarea cu revista Der Sturm.
În 1915 , la scurt timp după izbucnirea primului război mondial, el a servit pe frontul de est, unde a fost grav rănit.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org;
22 februarie 1987 - A decedat Andy Warhol, născut Andrew Warhola, la 6 august 1928, grafician, fotograf, pictor și realizator de filme american, o personalitate a curentului artistic cunoscut sub numele de Pop Art din Statele Unite.
22 februarie 1993 - Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a decis, în unanimitate, înfiinţarea Tribunalului internaţional pentru judecarea crimelor de război din fosta Iugoslavie.
22 februarie 1997 - Pugilistul Mihai Leu a câștigat pentru România primul titlul de campion mondial la box profesionist

Mihai Leu – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
Mihai Leu (n. 13 februarie 1968, Hunedoara) este un sportiv român.
S-a făcut cunoscut ca pugilist, fiind campion mondial WBO la semimijlocie în 1997.
S-a retras din box în urma unei accidentări, fiind neînfrânt la fel ca legendarul boxer european Terry Marsh.
A început apoi să concureze ca pilot de raliu, unde a devenit campion național în 2003 la bordul unui Hyundai Accent WRC.
Din 2010 este team-managerul Jack Daniels Rally Team, echipă ce concurează în Campionatul Național de Raliuri (CNR).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
22 februarie 2002 – Liderul rebel angolez Jonas Savimbi a fost ucis într-o ambuscadă.

Jonas Malheiro Savimbi (3 August 1934 – 22 February 2002) – foto: en.wikipedia.org
Jonas Malheiro Savimbi (n.1934) a fost un lider politic și militar angolez care a fondat și a condus Uniunea Nationala pentru Independenta Totala a Angolei, o mișcare care a purtat un razboi de guerrila impotriva dominației coloniale portugheze intre anii 1966-1974, confruntandu-se apoi cu Mișcarea Populara pentru Eliberarea Angolei (MPLA) rivala, sprijinita de sovietici în anii 1974-1975, și după declararea independenței în 1975 până la moartea sa într-o ciocnire cu trupele guvernamentale.
22 februarie 2006 - Jefuirea depozitului Securitas din Anglia – Cel puțin șase bărbați organizează cel mai mare jaf din Marea Britanie.
Au răpit și amenințat familia directorului, au sechestrat 14 membri ai personalului și au furat 53 de milioane de lire sterline (aproximativ 92,5 milioane de dolari sau 78 de milioane de euro) în bancnote din Depozitul Coroanei de Gestionare a Lichidităților, din Vale Road, Tonbridge, Kent.
22 februarie 2014 – Președintele pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, este suspendat de către Rada Supremă a Ucrainei printr-un vot de 328 la 0, îndeplinindu- se astfel unul din obiectivele majore a masivelor miscari populare cunoscute sub numele de Euromaidan.
După ce în prealabil a refuzat unilateral semnarea Acordului de asociere al Ucrainei la Uniunea Europeană (parte a Parteneriatului Estic, Ianukovici a fost ținta unor proteste pro-europene de masă, care s-au soldat în cele din urmă cu demiterea sa și preluarea interimatului funcției de președinte de către speakerul Oleksandr Turcinov (22 februarie 2014).

Viktor Fedorovici Ianukovici (n. 9 iulie 1950, Ienakiieve, regiunea Donețk, RSS Ucraineană) a fost președintele Ucrainei în perioada 2010 – 2014 – foto: ro.wikipedia.org
În aceeasi zi, Ianukovici a părăsit capitala Kiev pentru a participa la un congres pro-rus la Harkov.
Într-un discurs preînregistrat, difuzat prin mijloacele de informare în masă, acesta afirma că nu intenționă să demisioneze.
Totuși, Ianukovici nu a mai compărut la congresul de Harkov, în timp ce în presă apăreau deja relatări despre faptul că ar fi fugit într-o direcție necunoscută, cel mai probabil Rusia, Belarus sau chiar Emiratele Arabe Unite.
După câteva zile de incertitudine, timp în care a fost dat în urmărire internațională pentru genocid, Ianukovici a susținut o conferință de presă în orașul rus Rostov pe Don în care blama noua putere „profascistă”de la Kiev pentru lovitură de stat. „Evenimentele care afectează în prezent Crimeea sunt o reacție naturală față de o uzurpare a puterii”, declară Ianukovici cu referire la intervenția pro-rusă din autonomia Crimeea.