Evenimentele Zilei de 17 iulie în Istorie

A conference session including Clement Attlee, Ernest Bevin, Vyacheslav Molotov, William D. Leahy, Joseph E. Davies, James F. Byrnes, and Harry S. Truman - foto preluat de pe en.wikipedia.org

A conference session including Clement Attlee, Ernest Bevin, Vyacheslav Molotov, William D. Leahy, Joseph E. Davies, James F. Byrnes, and Harry S. Truman

foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

17 iulie este a 198-a zi a calendarului gregorian și a 199-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 17 iulie

(BOR) Sf. Mare Mc. Marina; Sf. Ier. Eufrasie, Episcopul Ionopolei

Sfânta Mare Muceniță Marina. Prăznuirea sa de către Biserica Ortodoxă se face la data de 17 iulie - foto: doxologia.ro

Sfânta Mare Muceniță Marina – foto: doxologia.ro

 

(BRU) Sf. Marina, martiră († 269)

(BRC) Sf. Alexie; Sf. Marina

 

Ziua mondială a justiţiei penale internaţionale

Ziua mondială a justiţiei penale internaţionale este marcată anual la 17 iulie, pentru a aniversa semnarea în 1998 a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale. Acest document de referinţă pentru justiţia internaţională vizează protejarea faţă de cazurile de genocid, de crime împotriva umanităţii şi de crime de război, conform portalului asp.icc-cpi.int.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Finlanda – Aniversarea proclamării republicii (1919)

Irak – Sărbătoare națională. Aniversarea proclamării republicii

Coreea de Sud – Ziua Constituției (1948)

Japonia – festivalul Gion Matsuri în Kyoto

 

Astăzi în istorie pentru 17 iulie

 

Evenimentele Zilei de 17 iulie în Istorie:

- 17 iulie 1603 Bătălia de la Brașov;

- 17 iulie 1821 – Lupta de la Slobozia;

- 17 iulie 1936 – A început Războiul Civil Spaniol (17 iulie 1936 – 1 aprilie 1939);

- 17 iulie 1945 – A început Conferința de la Potsdam (17 iulie – 2 august 1945)

 

17 iulie 180 - Doisprezece locuitori din localitatea Scillium, din Africa de Nord, au fost executati sub acuzatia ca practicau religia creştină. Este cea mai veche atestare a creştinismului în această parte a lumii.

 

17 iulie 924 - A murit Eduard cel Bătrân, rege englez (n. 877)

Edward the Elder.jpg
Eduard cel Bătrân, rege al Angliei

Eduard cel Bătrân (c. 874-7 – 17 iulie 924) a fost rege al Angliei. A devenit rege în 899 după decesul tatălui său, Alfred cel Mare. Numele ce “cel Bătrân” a fost folosit pentru prima dată în secolul al X-lea și a fost utilizat de Wulfstan de Winchester în “Vita Sancti Aethelwoldi” pentru a-l distinge de regele Eduard Martirul.

 

17 iulie 1070 - A murit Balduin al VI-lea de Flandra (n. 1030) Balduin al VI-lea de Flandra (n. cca. 1030 – d. 17 iulie 1070) a fost conte de Flandra, de la 1067 până la moarte, și conte de Hainaut (ca Balduin I de Hainaut de la 1051 până la moarte.

 

17 iulie 1203 - Cruciatii (in special venetieni) iau cu asalt Constantinopolul in timpul celei de-a patra Cruciade. Imparatul bizantin Alexios al III-lea Angelos paraseste capitala.

Cruciada a patra (1202–1204) „Intrarea cruciaţilor în Constantinopol”, de Eugène Delacroix - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Cruciada a patra (1202–1204) „Intrarea cruciaţilor în Constantinopol”, de Eugène Delacroix – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Cruciada a patra (1202–1204), convocată inițial pentru recuceriea Ierusalimului printr-o invazie a Egiptului, a sfârșit în 1204 prin invadarea, cucerirea și jefuirea capitalei ortodoxiei și a Imperiului Bizantin, Constantinopol. Aceasta este văzută ca unul dintre actele finale din Marea Schismă.

 

17 iulie 1393 - Cucerirea prin tradare, dupa trei luni de asediu, a capitalei Taratului de Tarnovo condus de Ivan Šišman.
Imperiul Otoman ajunge vecin cu Tara Romaneasca, pe Dunare. Ivan Šišman continua sa domneasca la Nicopole ca vasal otoman, pana cand sultanul turc Baiazid il decapiteaza, la data de 3 iunie 1395 impreuna cu 110 nobili bulgari si anexeaza intreg teritoriul. Posesiunile lui Mircea ce Batran, din sudul Dunarii, intra sub stapanirea otomanilor.

 

17 iulie 1402 - În China, împăratul Yongle devine cel de-al 3-lea împărat al dinastiei Ming. El l-a învins în luptă militară pe împăratul Jianwen.

 

17 iulie 1429 - In timpul Războiului de 100 de ani, Carol (Charles) al VII-lea al Frantei este incoronat in Catedrala de la Reims.

Carol al VII-lea (n. 22 februarie 1403 – d. 22 iulie 1461), numit Victoriosul (franceză le Victorieux) a fost rege al Franței din 1422 până la moartea sa - in imagine, Portret al lui Carol al VII-lea, de Jean Fouquet, tempera pe lemn, Muzeul Luvru, Paris, c. 1445–1450 - foto: ro.wikipedia.org

Carol al VII-lea, de Jean Fouquet, tempera pe lemn, Muzeul Luvru, Paris, c. 1445–1450 – foto: ro.wikipedia.org

Carol al VII-lea (n. 22 februarie 1403 – d. 22 iulie 1461), numit Victoriosul (franceză le Victorieux) a fost rege al Franței din 1422 până la moartea sa. A fost membru al Casei de Valois , fiu al regelui Carol al VI-lea, însă succesiunea sa la tronul Franței a rămas discutabilă datorita ocupației engleză din nordul Franței. Cu toate acestea, a fost încoronat la Reims în 1429, prin eforturile Ioanei d’Arc de a elibera Franța de englezi.

Domnia sa târzie a fost marcată de luptele cu fiul său, Ludovic al XI-lea. A fost primul rege care a reușit să-și creeze o armată permanentă. În 1444 Carol al VII-lea și Henric al VI-lea al Angliei au încheiat un armistițiu. Deși acum englezii își limitau pretnțiile la Normandia și Guyenne, Carol nu a vrut o pace definitivă și a acordat regelui Angliei mâna fiicei lui René I al Neapolelui, Margareta de Anjou.

 

17 iulie 1436 - Prima atestare documentara a localitatii Chisinau in Hrisovul emis de domnitorii Ilie și Ștefan pentru Oancea-logofăt, acesta referindu-se la o asezare mai veche: “La Bâc, de cealalta parte, pe valea ce cade in dreptul Chesenaului lui Acbas”.

 

17 iulie 1440 - Vladislav al III-lea, regele Poloniei (1434-1444), devine şi rege al Ungariei. Vladislav al III-lea Iagello, numit cel de la Varna, (n. 31 octombrie 1424, Cracovia – d. 10 noiembrie 1444, Varna) a fost din 1434 rege al Poloniei și din 1440 concomitent și rege al Ungariei, sub numele de Vladislav I al Ungariei, în maghiară I. Ulászló. A căzut în luptă în Bătălia de la Varna.

 

17 iulie 1603 - Bătălia de la Brașov - Bătălia de la Brașov (germană Kronstadt) a avut loc pe 17 iulie 1603 și s-a dat între oastea Țării Românești condusă de Radu Șerban și oastea Imperiului Habsburgic pe de o parte și oastea Transilvaniei condusă de Moise Székely pe de altă parte.

Radu Șerban (? – 23 martie 1620) a fost domnul Țării Românești în octombrie 1601, între iulie 1602 și decembrie 1610 și între mai și septembrie în anul 1611[1]. Fiind un presupus descendent al lui Neagoe Basarab, a ajuns mare dregător în timpul domniei lui Mihai Viteazul. După urcarea pe tron, a fost un continuator al politicii de independență a Țării Românești, dusă de Mihai Viteazul. Având de luptat cu mari greutăți înăuntrul și în afara țării, a reușit să le facă față cu succes în cei aproape zece ani de domnie. În tot acest timp, s-a remarcat printr-o deosebită abilitate politică și pricepere militară, dovedindu-se a fi unul dintre voievozii de seamă ai țărilor române - (frescă de la Mănăstirea Hurezi) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Radu Șerban (? – 23 martie 1620) a fost domnul Țării Românești în octombrie 1601, între iulie 1602 și decembrie 1610 și între mai și septembrie în anul 1611[1]. Fiind un presupus descendent al lui Neagoe Basarab, a ajuns mare dregător în timpul domniei lui Mihai Viteazul. După urcarea pe tron, a fost un continuator al politicii de independență a Țării Românești, dusă de Mihai Viteazul. Având de luptat cu mari greutăți înăuntrul și în afara țării, a reușit să le facă față cu succes în cei aproape zece ani de domnie. În tot acest timp, s-a remarcat printr-o deosebită abilitate politică și pricepere militară, dovedindu-se a fi unul dintre voievozii de seamă ai țărilor române – (frescă de la Mănăstirea Hurezi) - cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

În această luptă a fost ucis Moise Székely. În vara anului 1603 Radu Șerban a intervenit în Transilvania împotriva coaliției magnaților maghiari, conduși de Moise Székely, care încercau să-i alunge pe Habsburgi din Ardeal. Motivul principal al acestei intervenții a fost nu atât alianța pe care o încheiase cu Imperiul Habsburgic, cât conștientizarea faptului că nu se putea admite ca, în timp ce la sud de Carpați se ducea o luptă antiotomană, în Transilvania să se instaureze puterea filoturcă a lui Moise Székely și a nobililor maghiari care îl sprijineau. „Radu Șerban nu putea admite prinderea Țării Românești într-un clește de către Imperiul Otoman de la sud de Dunăre și un Ardeal supus acestora”.

Avangarda oștilor române, sub comanda căpeteniilor Gheorghe Raț și Vasile Mârza a trecut munții pe Valea Teleajenului și și-a așezat tabăra în apropierea Brașovului (cetate săsească ce rămăsese fidelă Habsburgilor), mai întâi la Feldioara, apoi la Râșnov, în așteptarea forțelor principale. Voievodul, cu grosul oștilor, a trecut Carpații prin Pasul Rucăr-Bran făcând joncțiunea cu avangarda condusă de Gheorghe Raț.

Moise Székely a sosit și el cu oastea lui (4000 de unguri, 2000 de tătari și 25 de tunuri ușoare) în apropierea Brașovului, dar considerând că nu avea șanse de reușită pentru o bătălie în câmp deschis a adoptat o tactică defensivă, întărindu-se lângă Râșnov într-o tabără înconjurată cu care legate între ele. Lupta decisivă s-a dat în dimineața zilei de 17 iulie (istoricii o numesc Prima bătălie de la Brașov – 1603, pentru a o deosebi de A doua bătălie de la Brașov – 1611 în care Radu Șerban l-a învins pe principele transilvănean Gabriel Báthory):

atacul impetuos al românilor a reușit să străpungă apărarea maghiarilor și să-i pună pe fugă. Cavaleria lui Radu Șerban i-a urmărit pe fugari făcând prăpăd în rândurile acestora; însuși Moise Székely a fost ucis în timp ce încerca să scape cu fuga. Generalul imperial Giorgio Basta, care se afla tocmai la Satu Mare, se temea că Radu Șerban va lua în stăpânire întreaga Transilvanie, la fel ca Mihai Viteazul, dar voievodul român s-a mulțumit doar cu această victorie prin care și-a asigurat flancul nordic și s-a retras în Țara Românească.

 

17 iulie 1698 - S-a nascut Pierre Louis Maupertuis, matematician francez (d. 1759)

PierreLouisMaupertuis.jpg
Pierre Louis Maupertuis

Pierre-Louis Moreau de Maupertuis (n. 17 iulie 1698 – d. 27 iulie 1759) a fost un matematician, filozof și intelectual francez. A fost director al Academiei Franceze de Științe și primul director al Academiei de Științe din Berlin la propunerea lui Frederic cel Mare. A efectuat o expediție în Laponia pentru a determina forma exeactă a Pământului și i se atribuie formularea principiului minimei acțiuni, o versiune a acestuia fiind denumită ulterior principiul lui Maupertuis. De asemenea, a studiat și istoria naturală, în special aspectele legate de ereditate și lupta pentru existență.

 

17 iulie 1714 - S-a născut Alexander Gottlieb Baumgarten, filozof german (d. 1762)

Alt text
Aesthetica (1750) by Alexander Gottlieb Baumgarten

Alexander Gottlieb Baumgarten (17 iulie 1714 – 27 mai 1762) a fost un filosof german al secolului al XVIII-lea. S-a născut la Berlin în familia unui pastor și ambii lui părinți au murit când el era mic. A fost interesat de limba idiș și de poezia latină. Este cunoscut în special pentru faptul că a introdus termenul de estetică și s-a ocupat cu studiul ei.

 

17 iulie 1762 - A murit Țarul Petru al III-lea al Rusiei (n. 1728)

Petru al III-lea (21 februarie 1728 – 17 iulie 1762) a fost împărat al Rusiei pentru șase luni în 1762. Potrivit celor mai mulți istorici era imatur mental și foarte pro-prusac, ceea ce l-a făcut un lider nepopular. se presupune că a fost asasinat ca rezultat al conspirației condusă de soția sa, care i-a succedat la tron, Ecaterina a II-a - foto: ro.wikipedia.org

Petru al III-lea – foto: ro.wikipedia.org

Petru al III-lea (21 februarie 1728 – 17 iulie 1762) (rusă Пётр III Фëдорович, Pyotr III Fyodorovitch) a fost împărat al Rusiei pentru șase luni în 1762. Potrivit celor mai mulți istorici era imatur mental și foarte pro-prusac, ceea ce l-a făcut un lider nepopular. se presupune că a fost asasinat ca rezultat al conspirației condusă de soția sa, care i-a succedat la tron, Ecaterina a II-a.

 

17 iulie 1790 - A murit Adam Smith, autorul celebrei lucrari „Avutia natiunilor”, cercetare asupra naturii si cauzelor ei. Poate fi considerat creatorul economiei politice moderne si parintele scolii liberale, care a cunoscut o puternica dezvoltare in secolul al XIX-lea; (n. 5.06.1723).

Adam Smith (16 June 1723 NS (5 June 1723 OS) – 17 July 1790) economist scotian, unul dintre pionierii filosofiei sociale si ai economiei politice - foto - en.wikipedia.org

Adam Smith – foto – en.wikipedia.org

Adam Smith (botezat pe 5 iunie S.N. 16 iunie 1723, Kirkcaldy – d. 17 iulie 1790) a fost un economist, om politic și filozof scoțian. Lucrarea sa Avuția națiunilor, cercetare asupra naturii și cauzelor ei a fost una din primele încercări de a studia dezvoltarea istorică a industriei și comerțului în Europa. Această lucrare a ajutat la crearea economiei ca disciplină academică modernă și a furnizat una dintre cele mai bune argumentări intelectuale pentru comerțul liber și capitalism. A introdus în economie conceptul de mâna invizibilă.

 

17 iulie 1791 - În timpul Revoluţiei Franceze, Garda naţionala aflata sub comanda generalului Lafayette, a deschis focul asupra unei mulţimi de radicali iacobinil la Champ de Mars in Paris, ucigand peste 50 de persoane.

 

17 iulie 1794 - Saisprezece calugarite Carmelite din Compiegne sunt executate cu 10 zile înainte de sfârşitul regimului Marii Terori, instaurat in timpul Revolutiei franceze.

 

17 iulie 1797 - S-a născut Hippolyte Delaroche, pictor francez (d. 1856)

 

17 iulie 1803 - S-a născut Iosif Romanov, librar, editor, tipograf din București. Iosif Romanov ortografiat și Romano (n. 17 iulie 1803, Bendorf, în Scaunul Nocrich, Transilvania, azi Benești, județul Sibiu) a fost un tipograf, librar și editor român din București din prima jumătate a secolului XIX. În anul 1827, este menționat pentru prima dată numele lui Iosif Romanov pe o carte, care-l recomanda ca librar în București.

Cartea se intitula Începutul obiceiului de a se întrebuința în zilele Sfintelor Paști ouă roșii și fusese scrisă de Constantin, preotul Patriarhiei Țarigradului. Tradusă din limba greacă în românește de Alexandru Geanoglu Lesviodax, ea văzuse lumina tiparului în tipografia Mitropoliei.

 

17 iulie 1810 - S-a născut August Treboniu Laurian, om de cultură marcant al secolului al XIX-lea, istoric şi om politic, participant la revolutia de la 1848; (d. 25.02.1881).

August Treboniu Laurian 1.jpg

August Treboniu Laurian, pe numele real Augustin Trifan, (n. 17 iulie 1810, Fofeldea, scaunul Nocrich, lângă Sibiu – d. 25 februarie 1881, București) a fost un filolog, istoric, publicist și om politic, unul dintre conducătorii Revoluției de la 1848 din Transilvania. A fost unul dintre membrii fondatori ai Academiei Române (2 iunie 1867), secretar general și președinte al Societății Academice Române și președinte al Secțiunii Literare (1867-1876). A intemeiat impreuna cu Balcescu revista “Magazin istoric pentru Dacia

 

17 iulie 1821 - Lupta de la Slobozia. Cetele de panduri, rămase fără Tudor Vladimirescu, au fost înfrânte de turci. Printre cei luaţi prizonieri se afla şi Papa, fratele lui Tudor Vladimirescu. Este sfârşitul revoluţiei.

Tudor Vladimirescu (n. 1780, Vladimir - d. S.V. 7 iunie 1821 Târgoviște) a fost o figură emblematică pentru istoria Țării Românești la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821 și al pandurilor - in imagine, Portret al lui Tudor Vladimirescu făcut de Theodor Aman după moartea lui Tudor și bazat pe mărturiile Pandurilor - foto: ro.wikipedia.org

Portret al lui Tudor Vladimirescu (1780 – 1821)  făcut de Theodor Aman după moartea lui Tudor și bazat pe mărturiile Pandurilor – foto: ro.wikipedia.org

Revoluția de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României. Revoluția a avut cauze naționale, economice și sociale și, deși a fost în cele din urmă înfrântă, a adus în atenția cancelariilor marilor puteri europene situația din Principatele Dunărene și a determinat Imperiul Otoman să pună capăt domniilor fanariote.

În primăvara lui 1822, de la București și Iași au fost trimise delegații pentru a cere Înaltei Poarți domni pământeni. Din aceste delegații au făcut parte printre alții: Ioniță Sandu Sturdza, un coborâtor al lui Vlad Țepeș, Grigorie Dimitrie Ghica, nepot de frate al decapitatului Grigore Alexandru Ghica al Moldovei și vornicul Iordache Râșcanu, viitor membru in divanul domnesc al Moldovei.

Această acțiune a adus în Moldova, după lunga perioadă fanariotă, din nou un domn pământean în persoana lui Ioniță Sandu Sturdza și în Muntenia pe Grigore al IV-lea Ghica. Deși înfrântă prin intervenția armatelor otomane, Revoluția din 1821 a reușit să determine sfârșitul epocii fanariote prin restabilirea domniilor pământene, lucru care a dus la înlăturarea gravelor prejudicii aduse de Poartă statutului de autonomie a celor două Țări Române. Totodată, revoluția a consolidat ceea ce Nicolae Bălcescu va denumi mai târziu ca fiind „Partida Națională”.

 

17 iulie 1821 - Spania cedeaza Statelor Unite ale Americii teritoriul Florida. Tratatul Adams–Onís a rezolvat disputa privind trasarea de granițe clare, dând Statelor Unite Florida și Louisiana și Spaniei tot teritoriul de la vest de Louisiana din Texas până în California.

 

17 iulie 1831 - S-a nascut Împăratul Xianfeng al Chinei (d. 1861) Împăratul erei Xianfeng (17 iulie 1831- 22 august 1861), născut Aisin-Gioro I Ju, a fost al nouălea împărat al dinastiei Qing, și al șaptelea împărat Qing ce a domnit peste China propriu-zisă între 1850-1861.

 

17 iulie 1840 - S-a născut Franz Hübner, misionar german (d. 1877)

FranzHubner.jpg
Franz Hübner

Franz Hübner (n. 18 noiembrie 1846 Drossen, lângă Frankfurt an der Oder – d. 31 decembrie 1877) a fost un entomolog german. Între anii 1875 și 1877, el a colecționat insecte pentru Muzeul Godeffroy în Samoa, Tonga și Insula Noua Britanie.

 

17 iulie 1845 - A murit Charles Grey, politician englez, prim-ministru al Regatului Unit (n. 1764) Charles Grey (n. 13 martie 1764– d. 17 iulie 1845, Northumberland, Anglia) a fost un politician britanic, prim ministru al Marii Britanii între 1830 și 1834.

 

17 iulie 1859 - A murit Stephanie de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 1837) Stephanie (Josepha Friederike Wilhelmine Antonia) de Hohenzollern-Sigmaringen (15 iulie 1837 – 17 iulie 1859) a fost soția regelui Pedro al V-lea al Portugaliei. A fost al doilea copil și fiica cea mare a Prințului de Hohenzollern-Sigmaringen Karl Anton, șeful Casei de Hohenzollern-Sigmaringen și a soției lui, Prințesa Josephine de Baden. A fost sora mai mică a lui Leopold, Prinț de Hohenzollern și sora mai mare a regelui Carol I al României.

La 18 mai 1858, Stephanie s-a căsătorit cu Pedro al V-lea al Portugaliei. Atât mireasa cât și mirele urmau să împlinească 21 de ani. A fost primită în Portugalia cu mult lux iar ea a scris acasă că portughezii înțeleg mai bine luxul decât demnitatea. Un an mai târziu s-a îmbolnăvit de difterie și a murit.

În scurta perioadă cât a fost regină și-a făcut un nume bun prin fondarea de spitale. Din căsătorie n-au rezultat copii. A fost înmormântată la Mănăstirea São Vicente de Fora din Lisabona. Pedro nu s-a mai recăsătorit și a murit de holeră la 11 noiembrie 1861. A fost succedat de fratele său mai mic Ludovic I al Portugaliei.

 

17 iulie 1862 - S-a nascut Oscar Levertin, scriitor suedez (d. 1906)

 

17 iulie 1867 - S-a născut dr. Dimitrie Gerota, celebru chirurg, membru corespondent al Academiei Române; (m. 3 martie 1939).

Dimitrie Gerota.jpg
Medicul Dimitrie Gerota

Dimitrie Gerota (n. 17 iulie 1867, Craiova – d. 3 martie 1939, București) a fost un medic român, radiolog și urolog, membru corespondent al Academiei Române.

 

17 iulie 1867 - S-a născut Ludovic Mrazek, geolog român de etnie cehă, membru al Academiei Române (d.1944).

Ludovic Mrazec (n. 17 iulie 1867, Craiova - d. 9 iunie 1944, Bucureşti) a fost un om de ştiinţă român, specialist în geologie şi în exploatarea petrolului, membru titular al Academiei Române şi preşedinte al acesteia între 1932-1935 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ludovic Mrazec – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ludovic Mrazek (n. 17 iulie 1867, Craiova; d. 9 iunie 1944, București) a fost un om de știință român, specialist în geologie și în exploatarea petrolului, membru al Academiei Române. Academicianul Ludovic Mrazek este personalitatea care și-a pus amprenta asupra dezvoltării extraordinare înregistrate de geologia românească la începutul sec. al XX-lea. El este primul specialist român care a susținut originea organică a petrolului. De numele său este legată și înființarea “Institutului Geologic al României“.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
cititi si Ludovic Mrazek, un pionier în geologia românească.

 

17 iulie 1868 - Capitala Japoniei este transferata din Kyoto la Edo. Orasul capata numele Tokyo, ce in traducere inseamna «capitala de est».

 

17 iulie 1882: A murit Pantazi Ghica, publicist și scriitor român (n. 1831)

Pantazi Ghica (n. 15 martie 1831 - d. 17 iulie 1882) a fost un scriitor și critic literar român, cunoscut sub unul din pseudonimele Tapazin, G. Pantazi sau Ghaki. A urmat studii la Paris, pe care nu le-a terminat. Alături de fratele său, Ion Ghica, a participat la Revoluția română de la 1848, ca secretar al lui Nicolae Bălcescu care l-a trimis comisar cu propaganda în județele Prahova și Buzău, fapt pentru care a fost condamnat la exil. Revenit la Buzău ca prefect liberal, în 1866, Pantazi a fost însărcinat să pregătească o vânătoare pentru prințul Carol. Când domnitorul a dus pușca la ochi ca să tragă într-un urs, animalul a început sa joace. Prefectul, temându-se de răspundere, se gândise sa folosească un urs țigănesc, îmblânzit. Carol s-a supărat că i se strică plăcerea cinegetică și l-a destituit pe Pantazi. Pantazi Ghica a fost căsătorit cu Camille Guyet de Fernrx. Pantazi Ghica a primit lumina la 15 septembrie 1863 în loja bucureșteană Înțelepții din Heliopolis, în chiar anul renașterii acesteia din cenușa lojei Steaua Dunării. La 5 octombrie 1863, la 32 de ani, Pantazi Ghica a fost ridicat la rangul de Maestru Mason - foto: ro.wikipedia.org

Pantazi Ghica – foto: ro.wikipedia.org

Pantazi Ghica (n. 15 martie 1831 – d. 17 iulie 1882) a fost un scriitor și critic literar român, cunoscut sub unul din pseudonimele Tapazin, G. Pantazi sau Ghaki. A urmat studii la Paris, pe care nu le-a terminat. Alături de fratele său, Ion Ghica, a participat la Revoluția română de la 1848, ca secretar al lui Nicolae Bălcescu care l-a trimis comisar cu propaganda în județele Prahova și Buzău, fapt pentru care a fost condamnat la exil.

Revenit la Buzău ca prefect liberal, în 1866, Pantazi a fost însărcinat să pregătească o vânătoare pentru prințul Carol. Când domnitorul a dus pușca la ochi ca să tragă într-un urs, animalul a început sa joace. Prefectul, temându-se de răspundere, se gândise sa folosească un urs țigănesc, îmblânzit. Carol s-a supărat că i se strică plăcerea cinegetică și l-a destituit pe Pantazi.

Pantazi Ghica a fost căsătorit cu Camille Guyet de Fernrx. Pantazi Ghica a primit lumina la 15 septembrie 1863 în loja bucureșteană Înțelepții din Heliopolis, în chiar anul renașterii acesteia din cenușa lojei Steaua Dunării. La 5 octombrie 1863, la 32 de ani, Pantazi Ghica a fost ridicat la rangul de Maestru Mason.

 

17 iulie 1888 - S-a născut Șemuel Iosef Agnon, scriitor israelian, laureat al Premiului Nobel (d. 1970) Samuel Joseph Agnon (cunoscut sub numele prescurtat Shay Agnon) (născut Czaczkes, 17 iulie 1888 – d. 17 februarie 1970) a fost un scriitor israelian de limba ebraică, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1966. Agnon s-a născut în Buczacz, Galiția, în perioda stăpânirii austro-ungare, (azi localitate în Ucraina), și a murit la Rehovot, Israel.

La vârsta de 15 ani a compus primul lui poem în limba idiș. Un an mai târziu a scris prima lui poezie în limba ebraică. În anii 1906-1907 a fost ajutor de redactor la săptămânalul în idiș, “Der Judische Wecker“. În anul 1907 a emigrat în Palestina. Aici s-a îndepărtat de religie, dar dupa o anumită perioadă și-a reconsiderat această alegere și a redevenit credincios, rămânând astfel până la sfârșitul vieții.

 

17 iulie 1894 - S-a născut Georges Henri Lemaître, fizician belgian (d. 1966)

 

17 iulie 1894 - A murit Leconte de Lisle, poet și traducător francez (n. 1818)

 

17 iulie 1899 - S-a nascut James Cagney, actor american (d. 1986) James Francis Cagney, Jr. (n. 17 iulie 1899 – d. 30 martie 1986) a fost un actor de film american. Deși a fost apreciat pentru gama sa largă de roluri, Cagney rămâne cel mai cunoscut pentru rolurile sale de “dur”. În 1999, Institutul American de Film l-a clasat pe locul 8 în topul celor mai mari staruri ale tuturor timpurilor.

 

17 iulie 1902 - Willis Haviland Carrier, tanăr absolvent al Universitatii Cornell, a pus in functiune in birourile unei imprimerii din New York, o maşinărie care răcea, filtra şi usca aerul.

 

17 iulie 1907 - A murit scriitorul francez Hector Malot ; (n. 1830).

Hector Malot - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Hector Malot – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Hector Malot (n. 20 mai 1830 – d. 17 iulie 1907) a fost unul dintre cei mai cunoscuți scriitori francezi. A scris mai multe romane dar este cunoscut mai ales pentru romanul “Singur pe lume“. A fost dedicat fiicei lui, Lucie. “În timp ce scriam această carte, mă gândeam tot timpul la tine, copila mea, și numele tău îmi venea în fiecare clipă pe buze. O să-i placă lui Lucie? O va interesa pe Lucie?…” se întreba Hector Malot la începutul cărții sale.

 

17 iulie 1912 - A decedat Henri Poincaré, matematician francez; (n. 1854).

Henri Poincaré-2.jpg
Henri Poincaré, matematician francez

Jules Henri Poincaré (n. 29 aprilie 1854 – d. 17 iulie 1912) (IPA: [pwɛ̃kaˈʀe]) a fost unul dintre cei mai mari matematicieni și fizicieni francezi. A avut contribuții științifice importante și în domeniile astronomie, geodezie, mecanica cuantică, teoria potențialelor și filosofie. Lui îi aparține și renumita “Conjectură a lui Poincaré” (Bănuiala lui Poincaré), care a putut fi dovedită abia după aproape 100 de ani de la prima formulare a ei în anul 1904. A aplicat teorema virialului in probleme cosmologice.

 

17 iulie 1920 - S-a născut Juan Antonio Samaranch, preşedinte al Comitetului Olimpic Internaţional, între 1980-2000;(d.21.04.2010).

 

17 iulie 1923 - A decedat Theodor Rosetti, publicist şi om politic roman ; (n. 4.05.1837).

Theodor G. Rosetti.jpg
Theodor Rosetti

Theodor Rosetti (n. 5 mai 1837, Iași sau Solești — d. 17 iulie 1923, București) a fost un publicist și om politic român, prim-ministru al României în perioada 1888-1889 și membru de onoare al Academiei Române. Theodor Rosetti a fost Ministru de Finanțe în 1912 și Președinte al Senatului Român în 1913, în guvernul Titu Maiorescu.

 

17 iulie 1928 - A murit Giovanni Giolitti, om de stat italian (n. 1842)

 

17 iulie 1928 - A murit Álvaro Obregón, politician mexican, al 39-lea președinte al Mexicului (n. 1880)

 

17 iulie 1931 - A fost promulgată Legea privind autonomia universitară în România. Legea prevedea şi transformarea Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică în Academia de Muzică şi Artă Dramatică.

 

17 iunie 1936 - Războiul Civil Spaniol (17 iulie 1936–1 aprilie 1939). Rebelii naționaliști sub conducerea generalului Franco, se revoltă împotriva guvernului republican de stânga al Spaniei, sprijinit de URSS, declanșând Războiul Civil Spaniol.

Members of the XI International Brigade of the Republican International Brigades at the Battle of Belchite ride on a Soviet T-26 tank - foto: en.wikipedia.org

Members of the XI International Brigade of the Republican International Brigades at the Battle of Belchite ride on a Soviet T-26 tank – foto: en.wikipedia.org

Războiul Civil Spaniol, care a durat de la 17 iulie 1936 până la 1 aprilie 1939, a fost un conflict în care forțele franchiste sau naționaliste, conduse de generalul Francisco Franco au învins forțele Republicane sau Legaliste – cuprinzând liberali anticlericali, socialiști, comuniști, anarhiști și autonomiști – ale celei de a doua Republici Spaniole. Republicanii au obținut sprijinul Uniunii Sovietice și al Mexicului, iar naționaliștii au fost susținuți de Italia fascistă, Germania nazistă și de Portugalia vecină.

Războiul a crescut tensiunile din perioada premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial și a fost văzut ca o confruntare indirectă între Uniunea Sovietică comunistă și axa fascistă germano-italiană. S-a recurs la tancuri și la bombardamente ale orașelor, cum avea să se întâmple și în cazul conflagrației mondiale ulterioare.

Mass-media au atras un nivel de atenție fără precedent asupra conflictului, mari scriitori precum Ernest Hemingway și George Orwell scriind despre acesta. Războiul a rămas în istorie pentru pasiunile și conflictele politice pe care le-a angajat, dar și atrocitățile comise de ambele tabere. Ambele părți au masacrat numeroși civili pentru convingerile lor politice, și, după terminarea războiului, republicanii au continuat să fie persecutați de naționaliștii învingători.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

17 iulie 1944 - A murit William James Sidis, matematician american (n. 1898)

William James Sidis 1914.jpg
William James Sidis at his Harvard graduation, 1914

William James Sidis (n. 1 aprilie 1898 – d. 17 iulie 1944) a fost un copil-minune american, cu abilități matematice remarcabile și care stăpânea multe limbi străine. După unele surse, se pare că a fost persoana cu cel mai mare IQ. Astfel, a fost considerat cel mai inteligent om care a trăit vreodată.

 

17 iulie 1945 - A inceput Conferința de la Potsdam (17 iulie – 2 august 1945) SUA şi Marea Britanie nu au recunoscut guvernul Groza.

The "Big Three" at the Potsdam Conference (17 July – 2 August 1945), Winston Churchill, Harry S. Truman and Joseph Stalin - foto preluat de pe en.wikipedia.org

The “Big Three” at the Potsdam Conference (17 July – 2 August 1945), Winston Churchill, Harry S. Truman and Joseph Stalin – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Conferința de la Potsdam a fost o conferință ținută după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial la Cecilienhof, în Potsdam, Germania (lângă Berlin), din 16 iulie până pe 2 august 1945. Au participat reprezentanții Uniunii Sovietice, Angliei și Statelor Unite ale Americii, cele mai mari și mai puternice forțe ale Aliaților care au învins Puterile Axei în al Doilea Război Mondial. Delegațiile au fost conduse de șefii guvernelor celor trei națiuni învingătoare – Secretarul General al CC al PCUS, Iosif Vissarionovici Stalin, Primul-ministru englez, Clement Attlee și, respectiv, Președintele american, Harry S. Truman.

Stalin, Churchill și Truman— și Clement Attlee, care l-a înlocuit pe Churchill după ce partidul Laburist a învins Partidul Conservator în alegerile generale din 1945—s-au adunat să decidă cum să administreze Germania Nazistă înfrântă, care semnase capitularea necondiționată cu nouă săptămâni mai devreme, la 8 mai. Pe agenda de lucru a conferinței s-au aflat și problemele ordinii internaționale postbelice, problemele tratatelor de pace și aprecierea efectelor războiului.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

17 iulie 1947 - S-a născut Camilla, Ducesă de Cornwall

Camilla, Ducesă de Cornwall (Camilla Rosemary; născută Shand, anterior Parker Bowles; n. 17 iulie 1947) este a doua soție a Prințului Charles al Regatului Unit. Deține titlurile de Prințesă de Wales, Ducesă de Cornwall, Ducesă de Rothesay și Contesă de Chester. Este cunoscută însă sub titlul de Ducesă de Cornwall, deoarece titlul de Prințesă de Wales este asociat cu prima soție a lui Charles, Diana. În Scoția, potrivit tradiției, este desemnată prin titlul de Ducesă de Rothesay.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

17 iulie 1948 - Este promulgata Constituţia Coreei de Sud.

 

17 iulie 1950 - Au fost arestaţi cetăţenii americani Julius şi Ethel Rosenberg, acuzaţi de spionaj în favoarea Uniunii Sovietice.

Ethel și Julius Rosenberg au fost condamnați la moarte sub acuzația de spionaj în favoarea Uniunii Sovietice, îndeosebi pentru furnizarea datelor secrete privind bomba atomică. Procesul Rosenberg a avut răsunet mare în anii 1950. Cazul Rosenberg continuă să fie controversat și astăzi. Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la 5 aprilie 1951, iar execuția a avut loc la 19 iunie 1953 în închisoarea Sing-Sing din statul New York - foto: ro.wikipedia.org

Ethel și Julius Rosenberg – foto: ro.wikipedia.org

Ethel și Julius Rosenberg au fost condamnați la moarte sub acuzația de spionaj în favoarea Uniunii Sovietice, îndeosebi pentru furnizarea datelor secrete privind bomba atomică. Procesul Rosenberg a avut răsunet mare în anii 1950. Cazul Rosenberg continuă să fie controversat și astăzi. Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la 5 aprilie 1951, iar execuția a avut loc la 19 iunie 1953 în închisoarea Sing-Sing din statul New York

 

17 iulie 1950 - S-a născut Damon Harris, cântăreț american (The Temptations) (d. 2013)

Damon Harris (născut Otis Robert Harris, Jr. 17 iulie 1950 – 18 februarie 2013) a fost un cântăreț afroamerican de muzică soul și R&B câștigător a trei premii Grammy. Este cel mai cunoscut ca membru al trupei The Temptations din 1971 până în 1975.

În momentul în care s-a alăturat formației, Harris avea 20 de ani și era cel mai tânăr membru al grupului pe perioada cât a activat cu acesta. Pe când era adolescent, Harris a format o trupă tribut The Temptations numită The Young Tempts. Formația a avut succes cu câteva singleuri lansate prin T-Neck Records iar mai apoi încă o serie de hituri minore sub numele de Impact.

Harris a fost fondatorul Fundației pentru cancer Damon Harris dedicată prevenirii, diagnosticării și tratării cancerului de prostată. Fundația a fost înființată după ce la 47 Harris a fost diagnosticat cu cancer la prostată. A murit la ospiciul din Baltimore pe 18 februarie 2013 de cancer la prostată. Avea 62 de ani. În cazul de față, termenul “ospiciu” se referă la o unitate sanitară unde sunt internați bolnavii în fază terminală și cei incurabili.

 

17 iulie 1952 - S-a născut David Hasselhoff, actor și cântăreț american

David Hasselhoff 2013.jpg
David Hasselhoff at the Cannes Film Festival 2013

David Hasselhoff (n. 17 iulie 1952) poreclit “The Hoff” este un actor american, cântăreț, producător și om de afaceri.

 

17 iulie 1954 - S-a născut J. Michael Straczynski, autor, scenarist, producător de televiziune american

 

17 iulie 1954 - S-a născut Angela Merkel, politician german, cancelar al Germaniei

Angela Dorothea Merkel, (n. 17 iulie 1954, Hamburg, Republica Federală Germania), prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania - foto: ro.wikipedia.org

Angela Merkel - foto: ro.wikipedia.org

Angela Dorothea Merkel, (n. 17 iulie 1954, Hamburg, Republica Federală Germania), este prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania. A fost aleasă în această funcție la data de 22 noiembrie 2005 de către Bundestag, parlamentul german, realeasă la 28 octombrie 2009 respectiv 17 decembrie 2013.

 

17 iulie 1955 - A fost inaugurat la Anaheim in California, parcul de distracţii – “Disneyland”, înființat și administrat de Walt Disney, în prezenţa a peste 30000 de vizitatori veniţi de pretutindeni. Ceremonia a fost transmisă în direct de televiziune. (sudul orașului Los Angeles, SUA)

La 17 iulie 1955 a fost inaugurat parcul tematic de distracţii Disneyland din Anaheim, California, al cărui slogan este “Cel mai fericit loc de pe Pământ“, potrivit disneyland.disney.go.com. A fost primul parc de distracţii marca “Disney“. Totodată, este singurul conceput după planurile lui Walt Disney şi a cărui construcţie a fost supravegheată de cel care i-a dat numele.

Ideea de a construi un parc de distracţii i-a venit lui Walt Disney încă de la jumătatea anilor ’30, atunci când obişnuia să viziteze numeroase astfel de locuri destinate divertismentului împreună cu cele două fiice ale sale. Deloc impresionat de oferta acestora, a decis să realizeze o astfel de atracţie turistică în apropierea studiourilor Disney din Burbank. Însă locul respectiv s-a dovedit mic pentru planurile sale. Disney îşi dorea un loc care să transpună în realitate lumea mirifică a filmelor sale, în care personaje, precum Mickey şi Donald, Pluto şi Goofy, să hoinărească nestingherite în căsuţele lor şi pe străzile dintre ele, piraţii să-şi aibă insula lor cu comori ascunse, Tom Sawyer – vaporaşul lui şi Cenuşăreasa – castelul ei.

Drept urmare, în 1953, a cumpărat proprietatea de 65 de hectare din vecinătatea oraşului Anaheim, oraş situat la mai puţin de 30 de minute de Los Angeles, în California.

Construcţia a început la 16 iulie 1954 şi, treptat, jungle tropicale şi castele frumos ornamentate au luat locul vechii plantaţii de portocali. La 27 octombrie, a început şi emisiunea tematică pe canalul ABC, găzduită chiar de Walt Disney şi care transmitea imagini cu stadiul lucrărilor. Niciun alt parc de distracţii nu se mai bucurase vreodată de o astfel de publicitate. După un an de la începutul lucrărilor şi după o investiţie de 17 milioane de dolari, Disneyland a fost inaugurat la 17 iulie 1955.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; disneyparks.disney.go.com

 

17 iulie 1959 - A murit marea cântăreață de jazz, Billie Holiday (Lady Day); (n. 1915).

Billie Holiday (n. 7 aprilie 1915, Philadelphia – d. 17 iulie 1959), cunoscută și sub numele de Lady Day, a fost dintre cele mai mari nume ale jazzului, alături de Sarah Vaughan și Ella Fitzgerald.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.youtube.com

 

17 iulie 1969 - Legația României în Israel a fost ridicată la rangul de ambasadă

 

17 iulie 1973 - Regele Afganistanului Mohammed Zahir Shah este detronat de către vărul său Mohammed Daoud Khan, în timp ce se afla în Italia pentru o interventie chirurgicala.

 

17 iulie 1975 - Proiectul test Apollo–Soyuz - A avut loc andocarea navelor spațiale Apollo american și Soyuz sovietic marcând prima astfel de legătură între nave spațiale aparținând celor două națiuni.

Soyuz crew pictured with the Apollo crew Left to right: Slayton, Stafford, Brand, Leonov, Kubasov - foto  preluat de pe en.wikipedia.org

Soyuz crew pictured with the Apollo crew
Left to right: Slayton, Stafford, Brand, Leonov, Kubasov - foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

17 iulie 1976 - La Montreal in Canada, a început a XXI-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară. Gimnasta Nadia Comăneci a obţinut trei medalii de aur, iar România a ocupat locul nouă pe naţiuni, cu patru medalii de aur, nouă de argint şi 14 de bronz. (17 iulie – 1 august).

Nadia Elena Comăneci (n. 12 noiembrie 1961, Onești, județul Bacău) este o gimnastă română, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeița de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut. Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame - foto: pinterest.com

Nadia Elena Comăneci – foto: pinterest.com

Nadia Elena Comăneci (n. 12 noiembrie 1961, Onești, județul Bacău) este o gimnastă română, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, din toate timpurile, „Zeița de la Montreal”, prima gimnastă a epocii moderne care a luat 10 absolut. Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

 

17 iulie 1976 - Timorul de Est este anexat, şi devine a 27-a provincie a Indoneziei.

 

17 iulie 1979 - Generalul Anastasio Somoza Debayle, presedintele Nicaraguei, demisionează şi fuge in S.U.A., la Miami in Florida.

 

17 iulie 1980 - Au fost inaugurate lucrările de construcţie a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă.

Centrala Nucleară de la Cernavodă este unica din România. În prezent (2011) funcționează unitățile I și II, ce produc împreună circa 18% din consumul de energie electrică al țării. Planul inițial, datând de la începutul anilor 1980, prevedea construcția a cinci unități. Unitatea I a fost terminată în 1996, are o putere electrică instalată de 706 MW și produce anual circa 5 TWh. Unitatea II a fost pornită pe 6 mai 2007 , conectată la sistemul energetic național pe 7 august și funcționează la parametri normali din luna septembrie 2007 - foto: mediafax

Centrala Nucleară de la Cernavodă - foto: mediafax

Centrala Nucleară de la Cernavodă este unica din România. În prezent (2011) funcționează unitățile I și II, ce produc împreună circa 18% din consumul de energie electrică al țării. Planul inițial, datând de la începutul anilor 1980, prevedea construcția a cinci unități. Unitatea I a fost terminată în 1996, are o putere electrică instalată de 706 MW și produce anual circa 5 TWh. Unitatea II a fost pornită pe 6 mai 2007 , conectată la sistemul energetic național pe 7 august și funcționează la parametri normali din luna septembrie 2007

 

17 iulie 1981 - Regina Elisabeta a II-a deschide Podul Humber, unul din cele mai lungi poduri suspendate din lume.

Humber Bridge.png

Podul Humber, este situat lângă localitățle New Holland și Kingston upon Hull, Marea Britanie și este construit peste estuarul Humber. Inaugurat la 17 iulie 1981, el are o deschidere de 1.410 m, iar lungimea totală atinge 2.220 m. Înălțimea față de nivelul apei este de 30 m, iar cei doi piloni au câte 155,5 m înălțime.

 

17 iulie 1982 - S-a născut Mihai Pătrașcu, informatician român

Mihai Pătrașcu (17 iulie 1982, Craiova - 5 iunie 2012, New York) a fost un cercetător în informatică teoretică, care și-a desfășurat ultima parte a activității la Massachusetts Institute of Technology în Boston, Massachusetts - foto: people.csail.mit.edu

Mihai Pătrașcu - foto: people.csail.mit.edu

Mihai Pătrașcu (17 iulie 1982, Craiova – 5 iunie 2012, New York) a fost un cercetător în informatică teoretică, care și-a desfășurat ultima parte a activității la Massachusetts Institute of Technology în Boston, Massachusetts. Ca membru al echipei României, a obținut numeroase medalii la diverse olimpiade internaționale de informatică. Este în continuare concurentul român cu cele mai multe medalii la Olimpiada Internațională de Informatică și printre primii 20 de pe glob. A încetat din viață la New York, pe data de 5 iunie 2012, la vârsta de 29 de ani, după aproape un an și jumătate de luptă cu cancerul.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.orgpressone.ro

 

17 iulie 1985 - 17 state au fondat, la Paris, “Agenția de Coordonare a Cercetărilor Europene” – EUREKA – (European Research Co-ordination Agency). Eureka este o reţea internaţională stabilită în 1985, ca un acord între 18 ţări pentru a promova competitivitatea şi integrarea europeană şi a încuraja cooperarea în domeniul cercetării şi dezvoltării. De la înfiinţarea sa, Eureka s-a extins, incluzând în prezent peste 45 de ţări din Europa şi nu numai, care împărtăşesc aceleaşi obiective şi au finanţare naţională disponibilă pentru organizaţiile care aplică pentru programele Eureka. În declaraţia de la Paris din 17 iulie şi declaraţia de la Hanovra din 6 noiembrie 1985, guvernele naţionale s-au angajat în această misiune, se arată pe site-ul https://eurekanetwork.org/.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

17 iulie 1994 - În finala Cupei Mondiale de fotbal din Statele Unite ale Americii, Brazilia a învins Italia cu 3-2 la penalty, asigurând astfel titlul mondial pe echipe pentru a patra oară. Este prima finală a Cupei Mondiale care a fost decisă de un penalty.

 

17 iulie 1995 - Prima Reuniune în formula “16+1″ a NATO, cu participarea ţărilor membre ale Alianţei şi a Rusiei. A fost semnat acordul interimar de parteneriat şi cooperare economică între Uniunea Europeană şi Rusia. (Bruxelles).

 

17 iulie 1995 - A murit Stephen Spender, poet britanic (n. 1909)

Stephen Spender.jpg
Spender in 1933

Sir Stephen Harold Spender CBE (28 February 1909 – 16 July 1995) was an English poet, novelist and essayist who concentrated on themes of social injustice and the class struggle in his work. He was appointed the seventeenth Poet Laureate Consultant in Poetry to the United States Library of Congress in 1965.

 

17 iulie 1996 - Camera Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite ale Americii a aprobat o lege ce prevedea acordarea Clauzei naţiunii celei mai favorizate pe bază permanentă pentru România.

 

17 iulie 1997 - Parlamentul unicameral al Ucrainei – Rada Supremă – a ratificat Tratatul cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare între România şi Ucraina.

 

17 iulie 1998 - O conferinţă diplomatică adoptă Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale , care prevedea instituirea unui tribunal internaţional permanent de urmărire penală a persoanelor fizice vinovate de genocid , crime împotriva umanităţii, crime de război, precum şi pentru crima de agresiune.

 

17 iulie 1998 - Rămăşiţele ţarului Rusiei Nicolae al II-lea şi cele ale familiei sale au fost înhumate.

O adunare a membrilor familiei Romanov în 1892, la Krasnoe Selo. (Rândul din față) Marea Ducesă Xenia, Marea ducesă Maria Pavlovna cea tânără, Marea Ducesă Elena Vladimirovna, Marea Ducesă Alexandra Iosifovna, Împărăteasa Maria Feodorovna, Țatul Alexandru al III-lea, Marele Duce Michael Nikolaevich și Marele Duce Paul Alexandrovich. (rândul din spate) Ducele Carl Michael și Georg de Mecklenburg Stretlitz (stră-strănepot al Țarului Pavl I), Marele Duce Konstantin Konstantinovich, sora sa Olga Regina Hellenilor, Tsarevcih Nicholas (mai târziu Țarul Nicolae al II-lea), Marele Duce Vladimir Alexandrovich, Marele Duce Dimitri Constantinovich (cu pălăria albă), Ducele Peter de Oldenburg (stră-strănepot al Țarului Pavel I), și George Maximilianovich, Duce de Leuchtenberg (stră-strănepot al Țarului Nicolae I).(Rândul din spate) Marele Duce Sergei Mikhailovich, Marele Duce Nicholas Nicholaievich cel tânăr, Ducele Alexandru de Oldenburg. Băieții din față sunt Marele Duce Alexei Mikhailovich (în uniforma militara neagră), Marele Duce Michael Alexandrovich și frații săi Marele Duce Andrei și Marele Duce Boris Vladimirovich de Rusia - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

O adunare a membrilor familiei Romanov în 1892, la Krasnoe Selo. (Rândul din față) Marea Ducesă Xenia, Marea ducesă Maria Pavlovna cea tânără, Marea Ducesă Elena Vladimirovna, Marea Ducesă Alexandra Iosifovna, Împărăteasa Maria Feodorovna, Țatul Alexandru al III-lea, Marele Duce Michael Nikolaevich și Marele Duce Paul Alexandrovich. (rândul din spate) Ducele Carl Michael și Georg de Mecklenburg Stretlitz (stră-strănepot al Țarului Pavl I), Marele Duce Konstantin Konstantinovich, sora sa Olga Regina Hellenilor, Tsarevcih Nicholas (mai târziu Țarul Nicolae al II-lea), Marele Duce Vladimir Alexandrovich, Marele Duce Dimitri Constantinovich (cu pălăria albă), Ducele Peter de Oldenburg (stră-strănepot al Țarului Pavel I), și George Maximilianovich, Duce de Leuchtenberg (stră-strănepot al Țarului Nicolae I).(Rândul din spate) Marele Duce Sergei Mikhailovich, Marele Duce Nicholas Nicholaievich cel tânăr, Ducele Alexandru de Oldenburg. Băieții din față sunt Marele Duce Alexei Mikhailovich (în uniforma militara neagră), Marele Duce Michael Alexandrovich și frații săi Marele Duce Andrei și Marele Duce Boris Vladimirovich de Rusia – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Familia Romanov (țarul Nicolae al II-lea, soția sa țarina Alexandra și cei cinci copii ai lor (Olga, Tatiana, Maria, Anastasia, și Alexei) și toți cei care au ales să-i însoțească în captivitate – anume Evgheni Botkin⁠, Anna Demidova⁠, Alexei Trupp⁠ și Ivan Haritonov⁠ – au fost împușcați, înjunghiați cu baionetele și omorâți cu lovituri la Ekaterinburg în noaptea de 16–17 iulie 1918.

Țarul și familia sa au fost uciși de trupe bolșevice conduse de Iakov Iurovski⁠ din ordinele Sovietului Regional Ural și conform instrucțiunilor lui Lenin, Iakov Sverdlov⁠ and Felix Dzerjinski. Trupurile lor au fost apoi dezbrăcate, mutilate, arse și îngropate pe un câmp numit Porosenkov Log⁠ în pădurea Kopteaki.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

17 iulie 2002 - A murit Gabriela Manole-Adoc, sculptoriță română (n. 1926)

Gabriela Manole-Adoc.jpg
Gabriela Manole-Adoc

Gabriela Manole-Adoc (n. 14 noiembrie 1926, comuna Pleșani, județul Botoșani – d. 17 iulie 2002, București) a fost o sculptoriță română, autoarea mai multor lucrări de artă monumentală.

 

17 iulie 2009 - A murit Leszek Kołakowski, filosof polonez (n. 1927) Leszek Kołakowski (n. 23 octombrie 1927, Radom, Polonia − d. 17 iulie 2009, New York, SUA) a fost un filozof polonez, cunoscut pe plan internațional ca un critic al marxismului, dar și ca istoric al filosofiei. Interesele sale majore se manifestă mai ales în domeniul filosofiei liberale de secol al XIX-lea, filosofiei culturii și filosofiei religiei. S-a menținut aproape atât de filosofia continentală cât și de cea analitică, fiind un bun cunoscător al originilor lor comune. Trăiește în exil din 1968. Înainte de a părăsi Polonia, la sfârșitul anilor 1950, a fost unul din dizidenții importanți față de regimul comunist polonez.

 

17 iulie 2014 - Un avion Boeing 777 al Malaysia Airlines s-a prăbușit în Ucraina, la 50 km de granița cu Rusia. Au murit 298 de oameni, dintre care 283 erau pasageri și 15 făceau parte din echipajul avionului.

Malaysia Airlines Flight 17 - foto preluat de pe people.com

Malaysia Airlines Flight 17 – foto preluat de pe people.com

Zborul 17 al Malaysia Airlines (MH17/MAS17) de la Amsterdam (Olanda) la Kuala Lumpur (Malaezia) s-a prăbușit la 17 iulie 2014 în apropiere de Hrabove, regiunea Donețk, Ucraina, la aproximativ 40 de kilometri de frontiera Ucrainei cu Rusia. Avionul, un Boeing 777-200ER, transporta 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului.

A fost al doilea incident al Malaysia Airlines în ultimele cinci luni, în urma dispariției zborului 370 de la începutul lunii martie 2014. Conform rapoartelor inițiale, guvernul ucrainean a sugerat că avionul a fost doborât la o altitudine de 10.000 de metri de către tiruri ale unui sistem de rachete antiaeriene Buk lansate de teroriști ai așa numitei Republici Populare Donețk.

Cu 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului la bord, acesta este cel mai mare incident al Malaysia Airlines până în prezent. Dezastrul depășește Zborul 370 în care a fost implicat tot un Boeing 777-200ER, cu 227 de pasageri și 12 membri ai echipajului. Potrivit ultimelor informații, la bordul avionului se aflau 85 de copii, dintre care 3 nou-născuți.

Mai multe companii aeriene au declarat că vor evita ruta aeronavei doborâte. Lufthansa, Virgin Atlantic, KLM, British Airways, Aeroflot (Rusia), Air France și alții au declarat că nu își vor mai trimite avioanele prin spațiul aerian din estul Ucrainei. Din această cauză, traficul aerian de deasupra României a crescut cu 10-15%.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

17 iulie 2020 - La Ordinea Zilei

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com