Evenimentele Zilei de 22 octombrie în Istorie

Evrei deportaţi în Transnistria sub supravegherea unui soldat român - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Evrei deportaţi în Transnistria sub supravegherea unui soldat român

foto preluat de pe ro.wikipedia.org

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org

 

22 octombrie este a 295-a zi a calendarului gregorian și a 296-a zi în anii bisecți.

Mai sunt 70 de zile până la sfârșitul anului.

 

Sărbători Religioase ale Zilei de 22 octombrie


 

Biserica Ortodoxă Română

Sf. Ier. Averchie, episcopul Ierapolei, cel întocmai cu Apostolii; Sfinții 7 tineri din Efes

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică

Sf. Averchie, episcop († 200); Cei 7 tineri din Efes, martiriș Sf. papă Ioan Paul al II-lea († 270)

Legenda celor șapte tineri din Efes sau Legenda celor șapte adormiți este o povestire hagiografică creștină. Conform acesteia, cei șapte frați Maximian, Malchus, Martinian, Dionysius, Ioan, Serapion și Constantin au fost zidiți de vii într-o peșteră în timpul împăratului Decius (249-251 d.Hr) și au fost găsiți dormind acolo două sute sau trei sute de ani mai târziu.

 

Biserica Romano-Catolică

Sf. Maria Salomeș Sf. Ioan Paul al II-lea, pp.

 

Sărbători naţionale ale zilei de 22 octombrie


 

Vatican – Sărbătoarea națională a Statului Vatican situat in Cetatea Vaticanului la Roma.

Amplasarea Vaticanului - foto: ro.wikipedia.org

Amplasarea Vaticanului – foto: ro.wikipedia.org

Întreaga țară are o suprafata de aproximativ jumătate de kilometru pătrat. Statul este condus de către episcopul Romei, Papa,fiind un stat ecleziastic, condus de clerici. În zilele noastre, Vaticanul este cel mai mic stat independent din punct de vedere al suprafetei si numarului de locuitori. Este reședința teritorială a Sfantului Scaun, principala reședință ecleziastică a Bisericii Catolice.

Intrarea principală în Vatican de pe acoperişul Bazilicii Sfântul Petru, înconjurată de Roma - foto - en.wikipedia.org

Intrarea principală în Vatican de pe acoperişul Bazilicii Sfântul Petru, înconjurată de Roma – foto – en.wikipedia.org

 

Ziua mondială a misionarilor

 

Evenimentele Zilei de 22 octombrie în Istorie

- 22 octombrie 1883 – Teatrul Metropolitan Opera din New York City a fost inaugurat cu opera Faust de Charles Gounod;

- 22 octombrie 1884 – A fost introdus “Timpul Universal” (UTC);

- 22 octombrie 1895 — Un tren a deraiat în Gara Montparnasse din Paris, după care a pătruns 30 m pe peron și a ieșit prin fațada gării;

- 22 octombrie 1932 – A treia Conferinţă Balcanică de la București, la care participă Albania, Grecia, Iugoslavia, România și Turcia. Se pun bazele unui pact politic balcanic bazat pe principiul neagresiunii.;

- 22 octombrie 1941 – A fost declanșat Masacrul de la Odesa (22 – 24 octombrie 1941);

- 22 octombrie 1964 — Jean-Paul Sartre a refuzat Premiul Nobel pentru Literatură, declarând că nu dorește să fie „transformat” de acest premiu;

- 22 octombrie 2016 – “Marșul Unirii: LUPTĂ pentru Basarabia”


 

22 octombrie 362 - Templul lui Apolo din Daphne, de langa Antiohia, a fost mistuit de un incendiu misterios.

Apollo sau Apolo  este, în mitologia greacă și în mitologia romană, zeul zilei, al luminii și al artelor, protector al poeziei și al muzicii, conducătorul corului muzelor, personificare a Soarelui. Era numit și Phoebus-Apollo - foto: ro.wikipedia.org

Apollo - foto: ro.wikipedia.org

Apollo sau Apolo este, în mitologia greacă și în mitologia romană, zeul zilei, al luminii și al artelor, protector al poeziei și al muzicii, conducătorul corului muzelor, personificare a Soarelui. Era numit și Phoebus-Apollo.

 

22 octombrie 741 - A murit Charles Martel, erou al francilor, intrat in legenda prin lupta dusa impotriva invadatorilor mauri; (n. 23 august 686).

Charles Martel (n. 23 august 686 - d. 22 octombrie 741) a fost majordom și duce al francilor (dux francorum), având atribuțiile unui rege. Și-a extins stăpânirea peste toate teritoriile france: Austrasia, Neustria și Burgundia. S-a născut la Herstal, în Belgia de astăzi, fiul nelegitim al lui Pepin cel Mijlociu și a concubinei sale Alpaida (sau Chalpaida) - in imagine, Statuia lui Charles Martel din Palatul Versailles din Paris - foto: ro.wikipedia.org

Statuia lui Charles Martel din Palatul Versailles din Paris – foto: ro.wikipedia.org

Charles Martel (n. 23 august 686 – d. 22 octombrie 741) a fost majordom și duce al francilor (dux francorum), având atribuțiile unui rege.

Și-a extins stăpânirea peste toate teritoriile france: Austrasia, Neustria și Burgundia.

S-a născut la Herstal, în Belgia de astăzi, fiul nelegitim al lui Pepin cel Mijlociu și a concubinei sale Alpaida (sau Chalpaida).

Este cunoscut mai ales pentru victoria sa de la Tours din 732 asupra unei armate invadatoare musulmane.

Această victorie este considerată ca fiind salvarea restului Europei de expansionismul islamic care cucerise deja Iberia.

În afară de victoria de la Tours, Charles Martel a fost și un mare general, care a pus bazele cavaleriei grele medievale, a cavalerismului, a Imperiului Carolingian, și un catalizator al sistemului feudal care a existat în Europa din Evul Mediu.

Martel nu și-a asumat titlul de rege, dar a împărțit Francia, precum un rege, între fii săi, Carloman și Pepin.

Nepotul lui Martel, Carol cel Mare, a extins teritoriile francilor, incluzând cea mai mare parte a vestului Europei, devenind primul împărat de la căderea Romei.

Califatul și cuceririile sale – foto: ro.wikipedia.org

 

22 octombrie 794 - Împăratul japonez Kanmu mută capitala Japoniei de la Heijō-kyō (actualmente, Nara), la Heiankyo (astazi Kyoto).

Emperor Kanmu (737–806) was the 50th emperor of Japan, according to the traditional order of succession. Kanmu reigned from 781 to 806 - foto: en.wikipedia.org

Emperor Kanmu (737–806) was the 50th emperor of Japan, according to the traditional order of succession. Kanmu reigned from 781 to 806 – foto: en.wikipedia.org

 

22 octombrie 1071 - S-a născut Guillaume al IX – lea de Poitiers (m. 1 februarie 1127) supranumit „Trubadurul”. A fost conte de Poitiers si duce al Aquitaniei si Gasconiei. Este primul poet care a scris in limba occitana.

 

22 octombrie 1383 - A murit Regele Ferdinand I al Portugaliei, supranumit Cel Frumos (portugheză : o Formoso); (n. 31 octombrie 1345).

Ferdinand I al Portugaliei (n. 31 octombrie 1345, Lisabona — d. 22 octombrie 1383, Lisabona), supranumit Cel Frumos  sau mai rar Cel Inconstant, a fost al nouălea rege al Portugaliei, al doilea fiu, și cel mai mare care a supraviețuit, al lui Petru I al Portugaliei și a Constanței de Castilia. A urcat pe tron în 1367 - foto: ro.wikipedia.org

Ferdinand I al Portugaliei  – foto: ro.wikipedia.org

Ferdinand I al Portugaliei (n. 31 octombrie 1345, Lisabona — d. 22 octombrie 1383, Lisabona), supranumit Cel Frumos sau mai rar Cel Inconstant, a fost al nouălea rege al Portugaliei, al doilea fiu, și cel mai mare care a supraviețuit, al lui Petru I al Portugaliei și a Constanței de Castilia.

A urcat pe tron în 1367 Intre 1383-1385 în Portugalia au avut loc mari tulburari, ca urmare a faptului ca regele Fernando a murit fara a avea un moştenitor la tron, ceea ce a condus la izbucnirea unui război civil, iar dinastia burgundiană, care ocupa tronul din timpul contelui Henric (cca.1112 , avea să fie înlocuită.

 

22 octombrie 1575 - A fost fondat orasul Aguascalientes, actualmente centrul administrativ a statului mexican cu acelasi nume din anii 1850.

Este numit și La Ciudad Perforada (orașul perforat), datorită unui labirint subteran de tunele construite de o populație precolumbiană, necunonscută.

 

22 octombrie 1631 - S-a născut poetul si traducatorul francez Gilles Boileau.

A fost fratele mai mare al mult mai celebrul Nicolas Boileau – Despreaux, traducător și membru al Academiei Franceze.

Boileau a fost privit ca un clasicist de contemporanii săi și a publicat o traducere din cartea a patra a Eneidei, precum si a scrierilor lui Diogene Laertius si Epictet, despre a cărui viață a scris.

El a primit o sinecură regala, functia de contrôleur de l’argenterie du Roi , și a fost ales printre “nemuritorii” Academiei Franceze, în ianuarie 1659.

A decedat la 18 martie 1669.

 

22 octombrie 1707 - Dezastrul naval din Sicilia: navele Marinei Regale britanice se deplasau, prin manevre riscante, printre recifele aflate la vest de Insulele Siciliei.

Patru nave s-au scufundat și aproximativ 2.000 de oameni și-au pierdut viața.

 

22 octombrie 1746 - A fost fondat colegiul Princeton.

Clădirea Alexander Hall din campusul universităţii Princeton - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Clădirea Alexander Hall din campusul universităţii Princeton – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Universitatea Princeton este o universitate particulară de cercetare din SUA situată în localitatea Princeton, New Jersey.

Este cunoscută ca una dintre cele mai mari și mai importante universități americane, fiind una din cele opt universități din Ivy League, și este unul dintre cele nouă Colegii coloniale ce au fost fondate înainte de Revoluția americană.

De asemenea, este considerată ca fiind una dintre cele mai bune universități din lume, fiind situată pe locul al șaptelea, conform „Times Higher Education”.

A fost fondată în 1746, la Elizabeth, New Jersey, sub denumirea de Colegiul din New Jersey, a fost mutată la Newark, în 1747, apoi la Princeton în 1756 și a fost redenumită Universitatea Princeton în 1896.

(Colegiul din New Jersey, existent în prezent în Ewing din apropiere, New Jersey, este o instituție fără legătură cu Universitatea Princeton.)

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

22 octombrie 1784 - Rusia a fondat o colonie pe Insula Kodiak, în Alaska.

 

22 octombrie 1797 - Francezul Andre-Jacques Garnerin a facut in premiera mondiala un salt cu parasuta. Acesta a sarit dintr-un balon de la o inaltime de circa 1.000 de metri.

André-Jacques Garnerin (n. 31 ianuarie 1769 - d. 18 august 1823, (54 ani)), aeronaut francez și primul parașutist din lume. Este soțul lui Jeanne-Genevieve Lyabross (1775-1847). La 22 octombrie 1797 a efectuat în premieră mondială o săritură cu parașuta dintr-un balon - foto: ro.wikipedia.org

André-Jacques Garnerin - foto: ro.wikipedia.org

André-Jacques Garnerin (n. 31 ianuarie 1769 – d. 18 august 1823, (54 ani)), aeronaut francez și primul parașutist din lume.

Este soțul lui Jeanne-Genevieve Lyabross (1775-1847).

La 22 octombrie 1797 a efectuat în premieră mondială o săritură cu parașuta dintr-un balon.

Ideea confectionarii unei parasute s-a regasit in scrierile lui Leonardo da Vinci, iar Louis-Sybastien Lenormand a confectionat in 1783 un fel de parasuta din doua umbrele si a sarit dintr-un copac, insa primul salt oficial i-a apartinut lui Andre-Jacques Garnerin.

Prima parașută - ilustrare schematică. A fost folosită la 22 octombrie 1797 - foto: ro.wikipedia.org

Prima parașută – ilustrare schematică. A fost folosită la 22 octombrie 1797 – foto: ro.wikipedia.org

Doi ani mai tarziu, sotia francezului, Jeanne Geneviève Garnerin, a devenit prima femeie din lume care a sarit cu parasuta.

Jeanne Geneviève Garnerin (1775–1847), née Labrosse, was a French balloonist and parachutist. She was the wife of André-Jacques Garnerin, a hydrogen balloonist and inventor of the frameless parachute - foto (Monsieur and Madame Garnerin (Christoph Haller von Hallerstein, c. 1803)): en.wikipedia.org

Monsieur and Madame Garnerin (Christoph Haller von Hallerstein, c. 1803) – foto: en.wikipedia.org

 

22 octombrie 1811 - S-a născut pianistul si compozitorul ungur de factura romantica, Franz Liszt.

A studiat la Viena si Paris, fiind elevul lui Czerny si Salieri.

Franz Liszt sau Liszt Ferenc (n. 22 octombrie 1811, Raiding, în lb. maghiară Doborján, Imperiul Austriac, astăzi Burgenland, Austria - d. 31 iulie 1886, Bayreuth, Bavaria), compozitor maghiar și unul dintre cei mai renumiți pianiști ai tuturor timpurilor - foto - ro.wikipedia.org

Franz Liszt - foto – ro.wikipedia.org

Franz Liszt sau Liszt Ferenc (n. 22 octombrie 1811, Raiding, în lb. maghiară Doborján, Imperiul Austriac, astăzi Burgenland, Austria – d. 31 iulie 1886, Bayreuth, Bavaria), compozitor maghiar și unul dintre cei mai renumiți pianiști ai tuturor timpurilor.

Naționalitatea lui a fost o temă controversată. Unii susțineau ca ar fi de etnie germana, alții de etnie maghiara , dar au fost și unii care susțineau originea lui slovaca.

Inainte de caderea Imperiului Austro – Ungar, când aceasta nu era o temă controversată, era acceptată naționalitatea sa în concordanță cu biografia de 3 volume scrisă de Lina Ramann, conform careia „tatăl lui era maghiar, mama austriacă”.

A sustinut concerte in intreaga Europasi a compus 12 poeme simfonice, doua simfonii si un numar mare de piese pentru pian, totalizind peste 1.000 de compozitii.

Prin lucrarile sale, Liszt a contribuit enorm la dezvoltarea pianisticii si a tehnicii de interpretare, el fiind unul dintre cei mai insemnati inovatori in domeniul armoniei.

A avut trei copii cu contesa d’Agoult, cu care a stat impreuna in perioada 1835-1839.

În 1847 a cunoscut-o pe printesa Caroline de Sayn-Wittgenstein, langa care a ramas până la sfârșitul vieții sale; (m. 31 iulie 1886).

A întreprins mai multe turnee în Muntenia, Moldova si Transilvania unde a fost primit cu mare căldură, înregistrând succese notabile.

În urma contactului cu muzica populara românească, a compus o Rapsodie română.

Franz Liszt a fost socrul compozitorului Richard Wagner; el și-a petrecut ultima parte a vieții sale la Bayreuth.

A murit la 31 iulie 1886, la patru ani după decesul ginerelui său, Richard Wagner, la Bayreuth, unde a fost înmormântat. Casa în care a murit (Bayreuth, Wahnfriedstr. 9) a devenit „Muzeul Franz Liszt”.

 

22 octombrie 1818 - S-a născut poetul Charles Leconte de Lisle, principalul reprezentant al şcolii parnasiene (“Poeme tragice”); (m. 18 iulie 1894).

Charles Marie René Leconte de Lisle (n. 22 octombrie 1818 - d. 18 iulie 1894) a fost un poet francez, reprezentant recunoscut al curentului parnasianist, teoretician al „artei pentru artă“ și al interdependenței dintre poezie și știință - in imagine, Portrait of Leconte de Lisle by Blanquer Jacques-Léonard - foto: ro.wikipedia.org

Portrait of Leconte de Lisle by Blanquer Jacques-Léonard – foto: ro.wikipedia.org

Charles Marie René Leconte de Lisle (n. 22 octombrie 1818 – d. 18 iulie 1894) a fost un poet francez, reprezentant recunoscut al curentului parnasianist, teoretician al „artei pentru artă“ și al interdependenței dintre poezie și știință.

Leconte de Lisle (pseudonimul lui Charles-René-Marie Leconte) s-a născut într-o îndepărtată colonie franceză, a cunoscut îndeaproape cultura Indiei și peisajul exotic, ceea ce se va reflecta în poezia sa.

A fost adept al fourierismului și a participat la Revoluția de la 1848.

Creația sa poetică se caracterizează prin evocarea nostalgică a marilor mituri și civilizații străvechi orientale și occidentale, cu elemente meditative asupra condiției umane, propunându-și să ofere un ideal etic superior contemporaneității.

Susține impersonalitatea în artă, descrierea exactă, reprezentările precise, expresia a unei erudiții riguroase, cultul frumosului și perfecțiunea formală.

Scrie ciclurile de versuri Poeme antice, Poeme și poezii, Poeme barbare, considerate opera sa cea mai valoroasă.

Poemele inspirate din peisajul tropical și descrierea animalelor exotice îl singularizează în contextul liricii franceze.

 

22 octombrie 1836 - Sam Houston e ales primul președinte a Republicii independente Texas.

Samuel Houston, cunoscut sub numele de Sam Houston (n. 2 martie 1793 – d. 26 iulie 1863), om politic și ofițer american din secolul al XIX-lea - foto: ro.wikipedia.org

Samuel Houston - foto: ro.wikipedia.org

Samuel Houston, cunoscut sub numele de Sam Houston (n. 2 martie 1793 – d. 26 iulie 1863), a fost un om politic și ofițer american din secolul al XIX-lea. S-a născut la Timber Ridge în valea Shenandoah din Virginia, fiind de origine scoțian-irlandeză.

Houston a devenit o personalitate de referință în istoria Texasului, fiind ales de două ori în funcția de președinte al Republicii Texas, fiind senator al SUA din partea Texasului după aderarea sa la Statele Unite, și, în cele din urmă, guvernator al statului Texas.

El a refuzat să depună jurământ de loialitate Confederație atunci când Texasul s-a separat de SUA în perioada Războiului Civil, și a demisionat din funcția de guvernator.

Pentru a evita vărsarea de sânge, a refuzat oferta de a conduce o armată a Uniunii.

El s-a retras la Huntsville, Texas, unde a murit înainte de sfârșitul războiului.

În tinerețe, a emigrat în Tennessee din Virginia, a petrecut o perioadă în compania indienilor Cherokee (care l-au adoptat ca cetățean și din rândul căruia și-a găsit soție), a servit în armată în Războiul din 1812, și a participat la viața politică din Tennessee.

Houston este singura persoană din istoria SUA care a fost guvernator a două state diferite (deși și alții au servit drept guvernatori ai mai multor teritorii diferite).

O ceartă cu un congressman american, urmată de un proces intens mediatizat a dus la emigrarea sa în 1832 în Texasul Mexican.

Acolo, a devenit rapid lider al Revoluției Texane.

El a susținut unirea Texasului cu Statele Unite. Orașul Houston a fost botezat după el.

 

22 octombrie 1844 - S-a născut actrița franceză Sarah Bernhardt; (d. 216 martie 1923).

Sarah Bernhardt (n. 22/23 octombrie 1844, Paris, Franţa - d. 26 martie 1923, Paris) a fost o renumită actriţă franceză, pe numele său real Henriette-Rosine Bernard - in imagine, Portrait of actress Sarah Bernhardt (1844-1923) around 1878, by Paul Nadar (1856-1939), crop - foto: ro.wikipedia.org

Portrait of actress Sarah Bernhardt (1844-1923) around 1878, by Paul Nadar (1856-1939), crop – foto: ro.wikipedia.org

Sarah Bernhardt (n. 22/23 octombrie 1844, Paris, Franţa – d. 26 martie 1923, Paris) a fost o renumită actriţă franceză, pe numele său real Henriette-Rosine Bernard.

Fiica nelegitimă a unei curtezane, a fost încurajată să urmeze o carieră artistică de către unul dintre amanţii mamei sale, ducele de Morny.

După o scurtă apariţie la Comedia Franceză (1862-1863), a intrat în trupa teatrului Odeon (1866-1872) unde a jucat în Kean, de Alexandre Dumas (tatăl), şi în Ruy Blas, de Victor Hugo, fermecînd publicul cu „vocea ei de aur”.

Revenind la Comedia Franceză (1872-1880), Sarah Bernhardt a jucat în Fedra (Phedre) de Jean Racine, obţinînd un mare succes la Paris şi Londra.

În 1880 şi-a înfiinţat propria companie de teatru şi a făcut un turneu în jurul lumii cu Dama cu camelii (La Dame aux camélias) de Alexandre Dumas fiul, Adrienne Lecouvreur de Eugene Scribe, patru piese scrise special pentru ea de Victorien Sardou şi “Puiul de vultur” (L’Aiglon) de Edmond Rostand.

În 1879 Sarah Bernard a invitatat pe marii nostri actori Aristizza Romanescu si Grigore Manolescu la Paris, ca bursieri ai Comedie Franceze.

După un accident suferit la un picior, care a dus la amputarea acestuia (în 1915), a purtat o proteză de lemn şi a jucat roluri în care putea să stea aşezată cît mai mult.

A fost una dintre cele mai cunoscute figuri din istoria scenei franceze, fapt pentru care a primit Legiunea de Onoare în 1914.

 

22 octombrie 1844 - Milleriţii, adeptii sectei lui William Miller, anticipeaza in aceasta zi sfârşitul lumii, legata de a doua venire a lui Hristos.

Ziua următoare, a devenit cunoscuta sub numele de Marea Dezamăgire.

William Miller (n. 15 februarie 1782 - d. 20 decembrie 1849) a fost un predicator baptist american, care a declanșat marea trezire interconfesională din anii 1840-1844, prin anunțarea celei de-a doua veniri a lui Iisus Christos în 1843-1844, întemeiat pe o serie de studii biblice, în special profetice și apocaliptice. Deoarece în limba engleză venirea lui Christos se numește Advent, adepții lui William Miller (milleriții) au fost numiți adventiști, iar curentul religios și teologic s-a numit adventism. Confesiunile care își au originea în această mișcare sunt clasificabile ca adventiste, indiferent dacă mențin numele de adventist sau caracterul și teologia inițială - foto: ro.wikipedia.org

William Miller – foto: ro.wikipedia.org

William Miller (n. 15 februarie 1782 – d. 20 dexembrie 1849), a fost un predicator un baptist american , care a anunțat cea de-a doua veniri a lui Iisus Christos în 1843-1844, întemeiat pe o serie de studii biblice, în special profetice și apocaliptice.

Deoarece în limba engleză venirea lui Christos se numește Advent, adepții lui William Miller (milleriții) au fost numiți adventiști, iar curentul religios și teologic s-a numit adventism.

Confesiunile care își au originea în această mișcare sunt clasificabile ca adventiste, indiferent dacă mențin numele de adventist sau caracterul și teologia inițială.

 

22 octombrie 1846 - S-a născut Dimitrie Brandză, medic, naturalist și botanist român, membru al Academiei Române și fondator al Grădinii Botanice din București (d. 1895).

Dimitrie (Demetrius) Brândză (10/22 octombrie 1846, Bivolu, azi Viișoara, Botoșani - 3 august 1895, Slănic Moldova) medic, naturalist și botanist român, membru titular al Academiei Române. A fondat Grădina Botanică din București, care astăzi îi poartă numele - foto - ro.wikipedia.org

Dimitrie (Demetrius) Brândză – foto: ro.wikipedia.org

Dimitrie (Demetrius) Brândză (10/22 octombrie 1846, Bivolu, azi Viișoara, Botoșani – 3 august 1895, Slănic Moldova) medic, naturalist și botanist român, membru titular al Academiei Române.

A fondat Grădina Botanică din București, care astăzi îi poartă numele.

 

22 octombrie 1859 - S-a născut Augusta Viktoria de Schleswig-Holstein, prima soţie a împăratului Wilhelm al II-lea al Germaniei; (d. 11 aprilie 1921).

Prinţesa Augusta Viktoria de Schleswig-Holstein (22 octombrie 1858 - 11 aprilie 1921), a fost ultima împărăteasă a Germaniei şi regină a Prusiei. A fost fiica cea mare a lui Frederic al VIII-lea, Duce de Schleswig-Holstein şi a Prinţesei Adelheid de Hohenlohe-Langenburg. Bunicii materni au fost Ernst I, Prinţ de Hohenlohe-Langenburg şi Prinţesa Feodora de Leiningen, sora vitregă a reginei Victoria - foto: ro.wikipedia.org

Prinţesa Augusta Viktoria de Schleswig-Holstein – foto: ro.wikipedia.org

Prinţesa Augusta Viktoria de Schleswig-Holstein (22 octombrie 1858 – 11 aprilie 1921), a fost ultima împărăteasă a Germaniei şi regină a Prusiei.

A fost fiica cea mare a lui Frederic al VIII-lea, Duce de Schleswig-Holstein şi a Prinţesei Adelheid de Hohenlohe-Langenburg.

Bunicii materni au fost Ernst I, Prinţ de Hohenlohe-Langenburg şi Prinţesa Feodora de Leiningen, sora vitregă a reginei Victoria.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

22 octombrie 1865 - A fost fondat primul ziar muncitoresc cubanez La Aurora.

 

22 octombrie 1870 - S-a născut scriitorul rus Ivan Alexeevici Bunin, laureat al Premiului Nobel; (d. 1953).

Ivan Alekseievici Bunin (n. 22 octombrie (stil vechi 10 octombrie), 1870 – d. 8 noiembrie, 1953) a fost primul scriitor rus laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1933 - foto: ro.wikipedia.org

Ivan Alekseievici Bunin – foto: ro.wikipedia.org

Ivan Alekseievici Bunin (n. 22 octombrie (stil vechi 10 octombrie), 1870 – d. 8 noiembrie, 1953) a fost primul scriitor rus laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1933.
Motivația Juriului Nobel

pentru artisticitatea viguroasă, prin care a dezvoltat tradițiile prozei ruse clasice

 

22 octombrie 1872 - A încetat din viaţă poetul, prozatorul şi criticul literar Theophile Gautier, promotor al teoriei “artă pentru artă” (“Comedia morţii”, “Căpitanul Fracasse”); (n. 31 august 1811).

Théophile Gautier (* 30 august 1811, Tarbes - † 23 octombrie 1872, Neuilly-sur-Seine), scriitor francez, la început reprezentant al romantismului, popular prin romanul istoric Le Capitaine Fracasse (1863), devine unul din teoreticienii "artei pentru artă" și unul din maeștrii școlii parnassiene - foto (Théophile Gautier, Portret realizat de Auguste de Chatillon): ro.wikipedia.org

Théophile Gautier, Portret realizat de Auguste de Chatillon – foto: ro.wikipedia.org

Théophile Gautier (* 30 august 1811, Tarbes – † 23 octombrie 1872, Neuilly-sur-Seine), scriitor francez, la început reprezentant al romantismului, popular prin romanul istoric Le Capitaine Fracasse (1863), devine unul din teoreticienii “artei pentru artă” și unul din maeștrii școlii parnassiene.

 

22 octombrie 1882 - A decedat Ion Andreescu, membru de onoare post-mortem al Academiei Române. Aderent la înnoirile aduse de arta reprezentanţilor Şcolii de la Barbizon, Andreescu este recunoscut ca unul dintre cei mai importanţi peisagişti români; (n.15.02.1850).

Ion Andreescu (n. 15 februarie 1850, București — d. 22 octombrie 1882, București), pictor și pedagog român, membru post-mortem al Academiei Române (1948) - foto (Ion Andreescu, Autoportret, oil on canvas, 93 x 65 cm, Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti): ro.wikipedia.org

Ion Andreescu, Autoportret, oil on canvas, 93 x 65 cm, Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti – foto: ro.wikipedia.org

Ion Andreescu (n. 15 februarie 1850, București — d. 22 octombrie 1882, București), pictor și pedagog român, membru post-mortem al Academiei Române (1948).

 

22 octombrie 1883 - A fost inaugurată Opera Metropolitan din New York, unul dintre centrele culturii muzicale mondiale.

Cu acest prilej s-a interpretat opera Faust, a compozitorului francez Charles Gounod (1818-1893).

Metropolitan Opera este un teatru de operă situat în renumitul Lincoln Center for the Performing Arts în New York - foto: en.wikipedia.org

Metropolitan Opera - foto: en.wikipedia.org

Metropolitan Opera este un teatru de operă situat în renumitul Lincoln Center for the Performing Arts în New York. “Metropolitan Opera Association” este cea mai mare organizație de muzică clasică din America, prezentând anual aproximativ 240 de spectacole de operă.

Sediul companiei este Metropolitan Opera House, una dintre cele mai importante scene de operă din lume. “MET”, cum mai este numită uneori, este doar una din cele 12 organizații rezidente la Lincoln Center.

 

22 octombrie 1884 - A fost introdus “Timpul Universal” (UTC); s-a stabilit drept meridian “zero” (meridianul de origine), de-a lungul meridianului Greenwich.

Timpul Universal Coordonat este măsurat la şase ceasuri atomice standard, la Biroul Internaţional de Măsuri şi Greutăţi (BIPM) în Paris, Franţa. Pus în aplicare în 1964.

Fusurile orare mondiale standard - foto: ro.wikipedia.org

Fusurile orare mondiale standard – foto: ro.wikipedia.org

Ora universală coordonată sau timpul universal coordonat, abreviat internațional ca UTC (compromis între engleză Coordinated Universal Time – CUT și franceză Temps Universel Coordonné – TUC), este un hibrid între timpul civil al meridianului 0 (timpul calculat după mișcarea aparentă a Soarelui, numit timp universal) și timpul fizic determinat cu cea mai mare precizie posibilă (timpul atomic internațional – TAI).

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

Harta Europei cu fusurile orare „Timpul universal coordonat: verde – UTC; albastru – UTC+1; mov – UTC+2; grena – UTC+3; portocaliu; UTC+4; verde – UTC+5 – foto: ro.wikipedia.org

 

22 octombrie 1886 - S-a adoptat la Berna,in Elvetia, prima Convenţie pentru protecţia operelor literare şi artistice.

 

22 octombrie 1895 - În Gara Montparnasse din Paris, un tren a deraiat, a depăşit capătul liniei, a pătruns 30 m pe peron şi a ieşit prin faţada gării.

22 octombrie 1895: În Gara Montparnasse din Paris, un tren a deraiat, a depășit capătul liniei, a pătruns 30 m pe peron și a ieșit prin fațada gării - foto: ro.wikipedia.org

22 octombrie 1895: În Gara Montparnasse din Paris, un tren a deraiat, a depășit capătul liniei, a pătruns 30 m pe peron și a ieșit prin fațada gării – foto: ro.wikipedia.org

 

22 octombrie 1906 - A murit Paul Cézanne, pictor francez (n. 1839)

Paul Cézanne (n. 19 ianuarie 1839, Aix-en-Provence - d. 23 octombrie 1906, Aix-en-Provence), pictor francez, considerat în prezent cel mai mare înnoitor al picturii la sfârșitul secolului al XIX-lea - foto (Paul Cézanne, c. 1861): ro.wikipedia.org

Paul Cézanne, c. 1861 – foto: ro.wikipedia.org

Paul Cézanne (n. 19 ianuarie 1839, Aix-en-Provence – d. 23 octombrie 1906, Aix-en-Provence) a fost un pictor francez, considerat în prezent cel mai mare înnoitor al picturii la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Reducerea perspectivei la valorile termice ale culorilor și directa sa referire la formele geometrice au făcut ca pictura lui Cézanne să reprezinte puntea de trecere de la impresionism spre cubism, prima perioadă a acestei ultime orientări fiind numită de către unii teoreticieni ai artei, “faza cézanniană”.

Opera lui Cézanne, sinteză ideală a reprezentării naturaliste, marchează cu pregnanță evoluția artei moderne, al cărei limbaj o revoluționează în direcția unor experiențe neașteptate.

 

22 octombrie 1907 - S-a născut Cella Serghi, scriitoare româncă, una dintre cele mai importante prozatoare române ale literaturii interbelice;(d. 19.09.1992).

Cella Serghi (n. 4 noiembrie S.V. 22 octombrie 1907, Constanța, d. 19 septembrie 1992, București), scriitoare, publicistă și traducătoare română, una dintre cele mai importante prozatoare române ale literaturii interbelice - foto: jurnalul.ro

Cella Serghi - foto: jurnalul.ro

Cella Serghi (n. 4 noiembrie S.V. 22 octombrie 1907, Constanța, d. 19 septembrie 1992, București), scriitoare, publicistă și traducătoare română, una dintre cele mai importante prozatoare române ale literaturii interbelice. A debutat cu romanul Pânza de păianjen, fiind susținută de scriitori faimoși ai epocii, ca Liviu Rebreanu, Mihail Sebastian, si camil Petrescu.

În anul 1977 a publicat la editura cartea Romaneasca un volum autobiografic intitulat Pe firul de păianjen al memorieiCella Serghi sau o viaţă ca un roman - Daniela Titire – jurnalul.ro – 13 aprilie 2009; Post-scriptum la romanul unei vieţi - Carmen Dragomir – jurnalul.ro – 15 aprilie 2009

 

22 octombrie 1911 - Apare săptămînal, apoi bilunar, la Bucureşti revista literară şi socială “Flacăra” (1911-1916 şi 1921-1923), sub direcţia lui C. Banu, militant pentru realizarea unităţii naţional- statale a românilor.

Pe 22 octombrie 1911 apare primul număr al revistei Flacăra – asa“literară, artistică, socială” – tipărită în atelierele Socec și având redacția și administrația în București, pe str. Parfumului nr. 3. Publicația este săptămânală, având ziua de apariție sâmbăta.

Director fondator este Constantin Banu.

Cele două articole-program din primul număr, “Un vis…”, de Ion Gheorghe Duca și „Un cuvînt… care putea să lipsească”, al directorului Constantin Banu, preconizau o revistă care să grupeze în jurul ei scriitori, artiști, oameni de știință, capabili să exprime ,,în versuri minunate toate tainele sufletului omenesc”, să tindă spre un ,,ideal mai curat și mai înalt” (I.Gh. Duca), să aprindă ,,o flacără pentru luminarea și încălzirea marii mulțimi”, printr-o ,,artă democratică”, flacără pe care s-o poată țină “vie deasupra patimilor oarbe și a intereselor trecătoare” (Constantin Banu).

cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

22 octombrie 1913 - S-a născut Robert Capa, fotograf american/ungur

 

22 octombrie 1913 - S-a născut Bao Dai, ultimul împărat al Vietnamului (m. 1997)

 

22 octombrie 1915 - S-a născut Yitzhak Shamir, om politic israelit (m. 2012)

 

22 octombrie 1917 - S-a născut Joan Fontaine, actriță americană

 

22 octombrie 1919 - S-a născut Doris Lessing, scriitoare engleză, laureată a Premiului Nobel (d. 2013)

Doris Lessing născută Doris May Tayler (22 octombrie 1919 - 17 noiembrie 2013), a fost o romancieră, poetă, dramaturgă din Marea Britanie, laureată a Premiului Nobel pentru literatură în anul 2007 - in imagine, Lessing at the Lit Cologne literary festival in 2006 - foto: en.wikipedia.org

Lessing at the Lit Cologne literary festival in 2006 – foto: en.wikipedia.org

Doris Lessing născută Doris May Tayler (22 octombrie 1919 – 17 noiembrie 2013), a fost o romancieră, poetă, dramaturgă din Marea Britanie, laureată a Premiului Nobel pentru literatură în anul 2007.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

22 octombrie 1920 - S-a născut Timothy Leary, psiholog american

 

22 octombrie 1921 - S-a născut Georges Brassens, poet, cântăreț-compozitor francez

 

22 octombrie 1925 - S-a născut Robert Rauschenberg, artist plastic american (d. 2008)

 

22 octombrie 1927 - Savantul de origine istro-romana Nikola Tesla a expus 6 noi invenţii, printre care un motor electric monofazat de conceptie proprie.

Nikola Tesla (n. 10 iulie 1856, satul Smiljan, în apropiere de Gospić, Croatia, pe atunci în Imperiul Austro-Ungar - d. 7 ianuarie 1943, New York), inventator, fizician, inginer mecanic, inginer electrician și unul dintre promotorii cei mai importanți ai electricității comerciale. Tesla este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari oameni de știință ai sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX.[judecată de valoare] Invențiile, precum și munca teoretica ale lui Tesla au pus bazele cunoștințelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrică, sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazice, sistemele de distribuție a puterii și motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revoluție Industrială - foto: cersipamantromanesc.com

Nikola Tesla – foto: cersipamantromanesc.com

Nikola Tesla (n. 10 iulie 1856, satul Smiljan, în apropiere de Gospić, Croatia, pe atunci în Imperiul Austro-Ungar – d. 7 ianuarie 1943, New York), a fost un inventator, fizician, inginer mecanic, inginer electrician și unul dintre promotorii cei mai importanți ai electricității comerciale.

Tesla este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari oameni de știință ai sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX. Invențiile, precum și munca teoretica ale lui Tesla au pus bazele cunoștințelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrică, sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazice, sistemele de distribuție a puterii și motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revoluție Industrială.

cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

22 octombrie 1929 - S-a născut celebrul jucator de fotbal rus, Lev Iasin. Lev Ivanovici Iașin a fost un jucător de fotbal rus, considerat drept unul dintre cei mai buni din istoria acestui sport. A fost votat de IFFHS ca fiind cel mai bun portar al secolului XX. A decedat la 20 martie 1990.

 

22 octombrie 1932 - Are loc a treia Conferinţă Balcanică cu participarea Albaniei, Greciei, Iugoslaviei, României şi Turciei. Conferinţa a avut loc la Bucureşti, România şi a durat pînă pe 28 octombrie. Se pun bazele unui pact politic balcanic bazat pe principiul neagresiunii.

 

22 octombrie 1933 - În comuna Chiperceni, jud.Orhei, România, este dezvelit monumentul consacrat ostaşilor căzuţi pe cîmpul de luptă în Primul Război Mondial, băştinaşi din satele Chiperceni, Bieşti, Slobozia-Hodorogea, Cihoreni şi Voroteţ.

 

22 octombrie 1938 - Americanul Chester F. Carlson, inventează aparatul de fotocopiat.

El a reușit să imprime cuvintele “10-22-38 ASTORIA”. Prima mașină de fotocopiat a fost comercializată în 1954 sub numele XEROX 914 .

Xerox 914 photo copier - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Xerox 914 photo copier – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

22 octombrie 1941 - A fost declanșat Masacrul de la Odesa (22 – 24 octombrie 1941).

Holocaust prin gloanţe. Evrei-români deportaţi în Transnistria şi asasinaţi între Bârzula şi Grozdovca de militarii români care-i escortau, octombrie 1941 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Holocaust prin gloanţe. Evrei-români deportaţi în Transnistria şi asasinaţi între Bârzula şi Grozdovca de militarii români care-i escortau, octombrie 1941 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Masacrul de la Odesa a fost declanșat în seara zilei de 22 octombrie 1941, cu titlul de „pedepsire” (represalii asupra populației civile) în urma aruncării în aer a Comandamentului militar român din Odesa de către partizani sau militari sovietici din armata regulată, explozie în care au fost omorâți 16 ofițeri români, inclusiv comandantul militar al orașului, generalul Ion Glogojanu, 46 soldați și subofițeri, mai mulți civili și 4 ofițeri germani de marină. Militarii români nu au reușit să-i prindă pe autorii atentatului și s-au răzbunat pe populația civilă locală. Au fost uciși, la întâmplare, 5 000 de localnici civili, majoritatea evrei.

Evrei deportaţi în Transnistria sub supravegherea unui soldat român - foto PRELUAT DE PE ro.wikipedia.org

Evrei deportaţi în Transnistria sub supravegherea unui soldat român – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În urma raportului primit, mareșalul Antonescu i-a ordonat generalului Iosif Iacobici, șeful Marelui Stat Major și comandant al Armatei a 4-a române, să ia măsuri drastice de pedepsire. În aceeași noapte, Iacobici a telegrafiat cabinetului militar al lui Antonescu că a pornit acțiunea ordonată:

Ca represalii și pentru a da un exemplu populației, s-au luat măsuri pentru a spânzura în piețele publice un număr de evrei și comuniști suspecți”. În ziua următoare, la 23 octombrie 1941, militari români au ucis alți 19 000 evrei civili, femei, bătrâni și copii, familii întregi din orașul Odesa, împușcați, spânzurați, explodați, sau arși de vii.

Alți aproximativ 45 000 de evrei au fost trimiși de la Odesa în lagărul de concentrare Bogdanovka, unde au fost asasinați aproximativ două luni mai târziu.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

22 octombrie 1941 - Al Doilea Război Mondial. Luptatorul din Rezistenţa franceza Guy Moquet şi alti 29 de ostatici, sunt executati de către germani drept represalii pentru moartea unui ofiţer german.

Facsimile of his famous last words: "Les copains qui restez, soyez dignes de nous! Les 27 qui vont mourir." or "Friends who remain, be worthy of us! The 27 who are going to die" - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Facsimile of his famous last words: “Les copains qui restez, soyez dignes de nous! Les 27 qui vont mourir.” or “Friends who remain, be worthy of us! The 27 who are going to die” – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

22 octombrie 1943 - Al Doilea Război Mondial: Un raid de bombardament britanic asupra Germaniei provoaca distrugeri enorme orasului Kassel, omorând 10.000 persoane si lasand alte 150.000 fără adăpost.

Two people observing fires ravaging the Bettenhausen district after bombing - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Two people observing fires ravaging the Bettenhausen district after bombing – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

21 octombrie 1943 - S-a născut Niculina Moica, arestată la 15 iunie 1959, pe când era elevă, la numai 16 ani şi condamnată la 20 ani muncă silnică pentru că făcuse parte, alături de alţi tineri, din organizaţia anticomunistă Uniunea Tineretului Liber din România.

Niculina Moica (n. 21 octombrie 1943, Ploieşti) a fost arestată la 15 iunie 1959, pe când era elevă, la numai 16 ani şi condamnată la 20 ani muncă silnică pentru că făcuse parte, alături de alţi tineri, din organizaţia anticomunistă Uniunea Tineretului Liber din România - foto preluat de pe www.memorialsighet.ro

Niculina Moica – foto preluat de pe www.memorialsighet.ro

După cinci ani, în care a trecut prin penitenciarele Târgu Mureş, Jilava, Botoşani, Arad, Oradea, a fost graţiată la 23 iunie 1964.

La scurt timp după arestarea sa, la 13 iulie 1959, a fost ridicat şi tatăl său, Petru Moica, condamnat, la rândul său, la 20 ani muncă silnică pentru „uneltire contra ordinii sociale”. În prezent, Niculina Moica trăieşte în Bucureşti şi este membru activ al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici.

Şi, într-adevăr, ne-am întâlnit de câteva ori câteva persoane, am discutat – eram tineri, aveam 15-16 ani. Şi aveam nişte discuţii din astea contra regimului, este foarte adevărat. Dar concret,n-am făcut nimic. Erau intenţii mai mult. Nicolae Muntu, care era liderul organizaţiei, făcuse un fel de statut al acesteia, în care o denumise ,,Uniunea Tineretului Liber’’. (…) Şi în aceeaşi noapte ne-au şi arestat pe toţi.

A început ancheta… Pe toţi ne-au arestat. Plus că în boxă, la proces, din 3-4, 5 maxim, câţi ştiam, m-am trezit că eram 21 de persoane. Şi erau câţiva din liceu de la noi. Cel mai cumplit a fost pentru mine la Securitate în Târgu-Mureş, că de la Reghin, de unde ne-au arestat, ne-au transportat la Securitatea din Târgu-Mureş.

După vreo lună pe culoarele Securităţii de acolo am recunoscut o statură, a lui taică-miu. A fost cea mai cumplită durere pentru mine, asta m-a chinuit toţi anii de detenţie, m-a chinuit şi restul vieţii şi cred c-o să mă chinuiască câte zile voi avea. Că… mi-am zăpăcit toată familia, totul s-a întors pe dos de-atunci, a început nenorocirea. Pe maică-mea a dat-o afară din casă, i-au confiscat toate lucrurile…

Fragment din interviul nr. 2552 din Arhiva de Istorie Orală a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei
În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie.

articol preluat de pe www.memorialsighet.ro

 

22 octombrie 1943 - S-a născut Catherine Deneuve (Catherine Fabienne Dorléac), actriţă franceză de film (“Umbrelele din Cherbourg”, “Viata la castel”, “Piele de magar”).

Catherine Deneuve (născută Catherine Fabienne Dorléac la 22 octombrie 1943) este o actriță franceză de film - Catherine Deneuve (născută Catherine Fabienne Dorléac la 22 octombrie 1943), actriță franceză de film - foto (Deneuve in 1968): en.wikipedia.org

Deneuve in 1968 – foto: en.wikipedia.org

Catherine Deneuve (născută Catherine Fabienne Dorléac la 22 octombrie 1943) este o actriță franceză de film – Catherine Deneuve (născută Catherine Fabienne Dorléac la 22 octombrie 1943), actriță franceză de film.

 

22 octombrie 1949 - Atletul ceh Emil Zatopek doboară recordul mondial în proba de 10,000 m; (29:21.2).

Emil Zátopek (n. 19 septembrie 1922, Kopřivnice, Cehia; d. 21 noiembrie 2000, Praga) atlet ceh. Zátopek a fost un alergător pe distanțe mari, multiplu campion național, olimpic și deținător de record mondial. În Cehoslovacia era sărbătorit ca erou național - foto: ro.wikipedia.org

Emil Zátopek – foto: ro.wikipedia.org

Emil Zátopek (n. 19 septembrie 1922, Kopřivnice, Cehia; d. 21 noiembrie 2000, Praga) atlet ceh. Zátopek a fost un alergător pe distanțe mari, multiplu campion național, olimpic și deținător de record mondial.

În Cehoslovacia era sărbătorit ca erou național.

 

22 octombrie 1952 - S-a născut Mircea Sandu, fost fotbalist român, preşedinte al Federatiei Romane de Fotbal (FRF).

Mircea Sandu (n. 22 octombrie 1952) este un fost fotbalist român - foto preluat de pe: adevarul.ro

Mircea Sandu – foto preluat de pe: adevarul.ro

Mircea Sandu (n. 22 octombrie 1952) este un fost fotbalist român, actualmente membru cu drepturi depline în Comitetul Executiv al UEFA din anul 2007.

S-a remarcat ca fotbalist la Sportul Studențesc, unde a jucat între 1971 și 1986.

A câștigat o Cupă Balcanică.

A condus Federația Română de Fotbal din august 1990 până in martie 2014.

În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute în preliminariile Campionatului European și pentru calificarea la turneul final.

Mircea Sandu a fost căsătorit cu fosta mare handbalistă Simona Arghir, fiind totodată tatăl fostei jucătoare de tenis Raluca Sandu.

Direcția Națională Anticorupție, la data de 17 iunie 2013, a trimis în judecată pe președintele FRF Mircea Sandu, sub acuzația de abuz în serviciu, sustragere de sub sechestru și folosirea influenței sau autorității pentru obținerea de foloase necuvenite.

Tribunalul București, în iunie 2016, l-a condamnat pe inculpatul Mircea Sandu la 3 ani de închisoare cu suspendare, decizia nefiind definitivă.

 

22 octombrie 1953 - Laos își câștigă independența față de Franța.

Amplasarea Laosului - foto: ro.wikipedia.org

Amplasarea Laosului – foto: ro.wikipedia.org

Laos (nume oficial: Republica Populară Democrată Laos) este un stat fără ieșire la mare din Asia de Sud-Est, ce se învecinează cu Birmania (Myanmar) și China la nord-est, cu Vietnamul la est, cu Cambodgia la sud și cu Thailanda la vest.

Laosul își are originile în Imperiul Lan Xang ce a existat între secolele XIV și XVIII.

După o perioadă de apartenență la Imperiul Colonial Francez, și-a obținut independența. O lungă perioadă de Război Civil s-a încheiat odată cu venirea la putere a Partidului Comunist din Laos în 1975.

 

22 octombrie 1962 - Criza rachetelor cubaneze. Începe blocada economică a SUA împotriva Cubei.

Avionul U2 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Avionul U2 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Criza rachetelor din Cuba a capatat amploare, presedintele american J.F. Kennedy sustinand un discurs televizat in care a precizat ca avioane de spionaj ale SUA au descoperit ca sovieticii isi instaleaza baze militare in Cuba.

Presedintele Statelor Unite a informat populatia ca rusii au amplasat rachete nucleare in zona care ameninta siguranta tarii, astfel incat a luat decizia supravegherii navale a coastelor cubaneze.

Începe blocada economică a SUA împotriva Cubei.

Criza rachetelor cubaneze - O fotografie a serviciilor de spionaj americane care releva  construirea unei baze de rachete sovietice in Cuba, la nord de Mariel - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Criza rachetelor cubaneze – O fotografie a serviciilor de spionaj americane care releva construirea unei baze de rachete sovietice in Cuba, la nord de Mariel – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Kennedy l-a avertizat pe Hrusciov sa ia masuri pentru a impiedica o actiune militara.

Criza rachetelor, izbucnita pe 15 octombrie cand americanii au intrat in posesia primelor dovezi care indicau dislocarea de arme sovietice in Cuba, era sa degenereze in razboi nuclear intre cele doua mari puteri ale lumii.

A doua zi dupa aparitia televizata, presedintele SUA a ordonat restrangerea ariei de supraveghere a apelor teritoriale ale Cubei pentru a permite navelor rusesti sa se retraga.

Petrolierul rus “Bucuresti”, care se presupunea ca transporta arme nucleare, a depasit insa linia de “carantina”, ceea ce a facut ca tensiunea sa creasca si mai mult.

SUA au decis sa invadeze Cuba, iar Hrusciov a cedat aratand ca va retrage rachetele.

Cand lumea credea ca situatia va reveni la normal, un avion de spionaj american a fost doborat deasupra Cubei, americanii planuind o actiune de razbunare.

Tot atunci, secretarul general al ONU a cerut cu insistenta evitarea unui conflict.

Sovieticii au cedat, criza ajungand la final pe 28 octombrie, criza inarmarilor continuind insa atat in SUA, cat si in URSS.

 

22 octombrie 1964 - Jean-Paul Sartre a refuzat Premiul Nobel pentru Literatură, declarând că nu dorește să fie „transformat” de acest premiu.

Jean-Paul Sartre (pe numele complet Jean-Paul Charles Aymard Sartre; n. 21 iunie 1905, Paris, d. 15 aprilie 1980, Paris), filozof francez, reprezentant al existențialismului, scriitor (Premiul Nobel 1964), jurnalist și militant social - foto: blog.bookstellyouwhy.com

Jean-Paul Sartre - foto: blog.bookstellyouwhy.com

Jean-Paul Sartre, pe numele complet Jean-Paul Charles Aymard Sartre; n. 21 iunie 1905, Paris – d. 15 aprilie 1980, Paris) a fost un filozof francez, reprezentant al existențialismului, scriitor (Premiul Nobel 1964), jurnalist și militant social.

A influențat profund generația care i-a urmat, în special tineretul din perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, nu doar prin filozofia și opera sa literară, ci mai ales ca intelectual angajat.

Diversele sale angajamente sociale sunt inseparabile de gândirea sa filozofică.

cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

Domnule Secretar,
După anumite informații de care am luat cunoștință astăzi, aș avea anul acesta unele șanse să obțin premiul Nobel. Deși ar fi prezumțios să mă pronunț asupra unui vot înainte ca el să aibă loc, îmi iau libertatea de a vă scrie pentru a risipi sau a evita o neînțelegere. Vă asigur mai întâi, Domnule secretar, de profunda mea stimă pentru academia suedeză și premiul cu care ea a onorat atâția scriitori. Cu toate acestea, din niște motive care îmi aparțin și din altele care sunt mai obiective, doresc să nu figurez pe lista laureaților posibili, și nu pot și nici nu vreau, nici în 1964, nici mai târziu, să accept această distincție onorifică.
Vă rog, Domnule secretar, să acceptați scuzele mele și să credeți în înalta considerație pe care v-o port,
J.-P. Sartre

Scrisoarea nu e însă deschisă decât după ce votul are loc; pe 22 octombrie 1964, un membru al Academiei anunță oficial: „Premiul Nobel din acest an a fost atribuit scriitorului francez Jean-Paul Sartre pentru opera sa care, prin spiritul de libertate și prin căutarea adevărului pe care le reprezintă, a exercitat o vastă influență asupra epocii noastre.”

Sartre e deci nevoit să scrie încă o epistolă Academiei, subliniind refuzul. Un extras semnificativ:

Motivele personale sunt următoarele: refuzul meu nu e un act improvizat. Am refuzat întotdeauna distincțiile oficiale. După război, în 1945, când mi s-a propus legiunea de onoare, am refuzat deși aveam prieteni care erau în guvern. La fel, n-am dorit niciodată să intru în Collège de France așa cum mi-au sugerat unii dintre prietenii mei. (…) Nu e același lucru dacă semnez Jean-Paul Sartre sau dacă semnez Jean-Paul Sartre laureat al premiului Nobel. (…) Un scriitor trebuie să refuze să se lase transformat în instituție, chiar dacă acest lucru are loc sub formele cele mai onorabile, cum este cazul acum.

 

22 octombrie 1966 - Un agent dublu sovietic evadeaza dintr-o inchisoare britanica.

Spionul George Blake, a evadat dintr-o închisoare din Londra, unde se afla inchis in urma sentintei date in procesul său, in care el a pledat vinovat pentru cinci capete de acuzare privind vanzarea de secrete de stat către autorităţile sovietice.

A fost condamnat la un total de 42 de ani inchisoare, cel mai lung termen închisoare dat de o instanţă britanică până la data aceea.

Fusese noua ani agent dublu, după ce s-a convertit la comunism, în timpul războiului din Coreea.

În acest timp, a trădat sovieticilor numele a peste 40 de agenţi britanici.Acţiunile sale au distrus operaţiunile serviciilor secrete britanice în Orientul Mijlociu.

 

22 octombrie 1968 - Apollo 7 a aterizat conform planului, coborând în Oceanul Atlantic după ce a orbitat de 163 de ori în jurul Terrei.

Misiunea americană spațială Apollo 7, avându-i la bord pe Donn Eisele și Walt Cunningham și la comandă pe Wally Schirra, a fost lansată din Cape Kennedy, Florida, pe 11 octombrie 1968.

Misiunea americană spațială Apollo 7, avându-i la bord pe Donn Eisele și Walt Cunningham și la comandă pe Wally Schirra, a fost lansată din Cape Kennedy, Florida, pe 11 octombrie 1968 - foto (Echipajul de pe Apollo 7): ro.wikipedia.org

Echipajul de pe Apollo 7 – foto: ro.wikipedia.org

 

22 octombrie 1968 - Trupa rock Led Zeppelin a lansat albumul Led Zeppelin II.

Coperta albumului Led Zeppelin II – foto: ro.wikipedia.org

Led Zeppelin II este al doilea album de studio al trupei hard rock engleze Led Zeppelin. A fost lansat la 22 octombrie 1969 la casa de discuri Atlantic Records.

Înregistrările au avut loc în diferite locații în Marea Britanie și America de Nord din ianuarie până în august 1969.

Ca producător Jimmy Page, chitaristul și compozitorul formației, a fost creditat aproape în totalitate.

Temele lirice de pe Led Zeppelin I (1969) sunt reluate și pe cel de-al doilea disc devenit mult mai de succes și mai apreciat decât primul conținând de asemenea elemente de blues și muzică folk.

 

22 octombrie 1968 - S-a născut Shaggy, interpret american de muzica reggae de origine jamaicana.

 

22 octombrie 1973 - A încetat din viaţă violonistul spaniol Pablo Casals; (n. 29 decembrie 1876).

 

22 octombrie 1974 - A fost inaugurat Centrul Național de Fizică București.

 

22 octombrie 1975 - A încetat din viaţă Arnold Joseph Toynbee, istoric britanic; (n. 14 aprilie 1889).

 

22-24 octombrie 1983 - Vizita oficială a lui Nicolae Ceaușescu în RD Sudan.

 

22 octombrie 1986 - A decedat Albert Szent-Gyorgyi, medic si biochimist maghiar, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1937; ( m. 16 septembrie 1893).

Albert Szent-Gyorgyi (n. 16 septembrie 1893 – d. 22 octombrie 1986), medic biochimist maghiar care a câștigat Premiul Nobel pentru Medicină în 1937 - foto: ro.wikipedia.org

Albert Szent-Gyorgyi - foto: ro.wikipedia.org

Albert Szent-Gyorgyi (n. 16 septembrie 1893 – d. 22 octombrie 1986), medic biochimist maghiar care a câștigat Premiul Nobel pentru Medicină în 1937.

Lui i se datorează izolarea vitaminei C și a vitaminei B6, descoperirea vitaminei P si insemnate contribuții la descoprerirea componentelor și reacțiilor din ciclul acidului citric, la descoperirea substratului chimic al contractiei musculare.

Tatăl său Miklós Szent-Györgyi s-a născut la Târgu Mureș.

A jucat un rol în eforturile diplomatice nereușite ale regimului lui Horthy de a ajunge la un acord de armistitiu cu puterile aliate în anul 1944.

În 1947, dupa venirea comunistilor la putere s-a exilat iar in 1955 a primit cetățenia americana.

 

22 octombrie 1987 - A încetat din viaţă actorul francez de origine italiana Lino Ventura (Angiolino Joseph Pascal Ventura) cunoscut pentru rolurile sale din filmele “Cadavre de lux”, “Mizerabilii”; (n. 14 iulie1919).

Lino Ventura (născut Angiolino Joseph Pascal Ventura la 14 iulie 1919 – d. 22 octombrie 1987) a fost un actor italian de film - foto: fanpop.com

Lino Ventura – foto: fanpop.com

Lino Ventura (născut Angiolino Joseph Pascal Ventura la 14 iulie 1919 – d. 22 octombrie 1987) a fost un actor italian de film.

 

22 octombrie 1991 - Arhiepiscopul Bartolomeu I este ales cel de–al 270–lea patriarh ecumenic al Constantinopolului, liderul spiritual al ortodocșilor din întreaga lume.

Bartolomeu I (numele său laic fiind cel de Demetrios Arhontonis) (n. 29 februarie 1940, insula Imbros, Turcia), din 2 noiembrie 1991, cel de-al 270-lea patriarh ecumenic al Patriarhiei de Constantinopol - foto: ro.wikipedia.org

Bartolomeu I - foto: ro.wikipedia.org

Bartolomeu I (numele său laic fiind cel de Demetrios Arhontonis) (n. 29 februarie 1940, insula Imbros, Turcia) este, din 2 noiembrie 1991, cel de-al 270-lea patriarh ecumenic al Patriarhiei de Constantinopol.

Poartă titlul de „arhiepiscop de Constantinopol, Noua Romă și patriarh ecumenic”, este considerat succesorul Sfântului Apostol Andrei, „primul între egalii săi” (primus inter pares) în raport cu conducătorii Bisericilor Ortodoxe. Cu cetățenie turcă, el aparține minorității grecești din Turcia.

 

22 octombrie 1992 - S-a inaugurat Centrul Cultural Român de la New York.

 

22 octombrie 1997 - S-au schimbat instrumentele de ratificare si a intrat în vigoare Tratatul româno-ucrainean.

 

22 octombrie 2002 - A încetat din viaţă Richard Helms, directorul CIA , serviciul american de spionaj,în perioada 1966-1973 (n.30 martie 1913).

 

22 octombrie 2008 - A murit Nicolae Boșcaiu, biolog român, membru al Academiei Române (n. 1925)

Nicolae Boșcaiu (n. 23 iulie 1925, Caransebeș - d. 22 octombrie 2008, Cluj) a fost un biolog român, membru titular al Academiei Române - foto: gazetadecluj.ro

Nicolae Boșcaiu - foto: gazetadecluj.ro

Nicolae Boșcaiu (n. 23 iulie 1925, Caransebeș – d. 22 octombrie 2008, Cluj) a fost un biolog român, membru titular al Academiei Române.

La trecerea în eternitate a Academicianului Nicolae Boşcaiu - Adrian Man – gazetadecluj.ro – 23 octombrie 2008

 

22 octombrie 2011 - A murit Sultan bin Abdul-Aziz Al Saud, prinț al Arabiei Saudite (n. 1930)

Sultan bin Abdul Aziz Al Saud (n. 30 decembrie 1930 — d. 21 octombrie 2011), prințul moștenitor al Arabiei Saudite. El a îndeplinit funcțiile de viceprim-ministru și Ministru al Apărării și Aviației. Pentru Arabia Saudită, el a supravegheat miliarde de dolari din contracte de apărare cu firmele de apărare. În anii precedenți, a fost acuzat de corupție și poreclit de către criticii săi „Sultanul hoților” - foto: ro.wikipedia.org

Sultan bin Abdul Aziz Al Saud - foto: ro.wikipedia.org

Sultan bin Abdul Aziz Al Saud (n. 30 decembrie 1930 — d. 21 octombrie 2011), prințul moștenitor al Arabiei Saudite.

El a îndeplinit funcțiile de viceprim-ministru și Ministru al Apărării și Aviației.

Pentru Arabia Saudită, el a supravegheat miliarde de dolari din contracte de apărare cu firmele de apărare.

În anii precedenți, a fost acuzat de corupție și poreclit de către criticii săi „Sultanul hoților”.

 

22 octombrie 2016 - La București, a avut loc “Marșul Unirii: LUPTĂ pentru Basarabia

(Alexandru Cristian Surcel) Marşul Unirii „Luptă pentru Basarabia” explicat

 

22 octombrie 2019 - A avut loc ceremonia oficială de întronizare a împăratului Japoniei Naruhito.

Ceremonia oficială de întronizare a împăratului Naruhito la Tronul Crizantemei s-a desfasurat la 22 octombrie 2019 într-un ritual plin de semnificaţie în prezenţa a numeroase personalităţi internaţionale, ilustrând lumii întregi într-un spectacol inedit tradiţia sacră a uneia dintre cele mai avansate şi moderne societăţi ale omenirii.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

22 octombrie 2020 - La Ordinea Zilei