Evenimentele Zilei de 9 decembrie în Istorie: (9/22 decembrie – 14/27 decembrie 1916) – Bătălia de la Râmnicu Sărat; (9/22 decembrie – 18/31 decembrie 1916) – Lupta de la Cașin; 9 decembrie 1948 – Convenția pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid; 9 decembrie 1972 – România a aderat la FMI şi la BIRD

SEMNARE ACORD ADERARE - ROMANIA - FMI - BIRD - Fotografie de familie, in fata drapelului RSR, dupa semnarea acordului de aderare la FMI si BIRD, in Washington, SUA, la 15 decembrie 1972. In imagine: Corneliu Bogdan (al cincilea de la stanga la dreapta), ambasadorul RSR in SUA, Florea Dumitrescu (al saselea de la stanga la dreapta), ministrul de finante al RSR, Pieter Lieftinck (al saptelea de la stanga la dreapta), director executiv al FMI si Mircea Raceanu (al treilea la dreapta la stanga), functionar al ministerului afacerilor externe al RSR - foto preluat de pe foto.agerpres.ro

SEMNARE ACORD ADERARE – ROMANIA – FMI – BIRD – Fotografie de familie, in fata drapelului RSR, dupa semnarea acordului de aderare la FMI si BIRD, in Washington, SUA, la 15 decembrie 1972. In imagine: Corneliu Bogdan (al cincilea de la stanga la dreapta), ambasadorul RSR in SUA, Florea Dumitrescu (al saselea de la stanga la dreapta), ministrul de finante al RSR, Pieter Lieftinck (al saptelea de la stanga la dreapta), director executiv al FMI si Mircea Raceanu (al treilea la dreapta la stanga), functionar al ministerului afacerilor externe al RSR

foto preluat de pe foto.agerpres.ro
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com, ro.wikipedia.org, youtube.com

 

9 decembrie este a 343-a zi a calendarului gregorian și a 344-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 9 decembrie

(BOR) † Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfanta Ana; Sfanta Prorociţă Ana, mama Prorocului Samuel

Sfinții și drepții Ioachim și Ana sunt părinții Maicii Domnului, bunicii lui Iisus Hristos. Prăznuirea lor are loc în 9 septembrie, a doua zi după Nașterea Maicii Domnului, iar adormirea Sfintei Ana se prăznuiește în 25 iulie - foto: viecontemplative.saintefamille.fr

Sfinții și drepții Ioachim și Ana - foto: viecontemplative.saintefamille.fr

Sfinții și drepții Ioachim și Ana sunt părinții Maicii Domnului, bunicii lui Iisus Hristos. Prăznuirea lor are loc în 9 septembrie, a doua zi după Nașterea Maicii Domnului, iar adormirea Sfintei Ana se prăznuiește în 25 iulie.

 

(BRU) Imaculata concepere a Preasfintei Fecioare Maria

'Concepția Imaculată'. Pictură de Bartolomé Esteban Murillo - foto: ro.wikipedia.org

‘Concepția Imaculată’. Pictură de Bartolomé Esteban Murillo – foto: ro.wikipedia.org

 

(BRC) Sf. Juan Diego Cuahtlatoatzin; Sf. Valeria, fecioară, martiră

 

Ziua internaţională de comemorare a victimelor crimei de genocid şi pentru prevenirea acestei crime

Ziua internaţională de comemorare a victimelor crimei de genocid şi pentru prevenirea acestei crime este marcată, anual, la 9 decembrie.

A fost instituită la 11 septembrie 2015, de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, 9 decembrie fiind data la care, în 1948, a fost adoptată Convenţia pentru prevenirea şi reprimarea crimei de genocid, conform www.un.org.

Convenţia amintită defineşte genocidul drept “oricare dintre următoarele fapte, comise cu intenţia de a distruge, total sau parţial, un grup naţional, etnic, rasial sau religios … “, incluzând: omorârea membrilor grupului; lezarea gravă, fizică sau psihică, a membrilor grupului; intervenţia deliberată asupra condiţiilor de viaţă ale grupului, cu scopul de a-l distruge, total sau parţial; implementarea unor măsuri menite să prevină naşterile în interiorul grupului; transferul forţat al copiilor dintr-un grup într-un alt grup.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua internaţională împotriva corupţiei

Instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2003, Ziua internaţională împotriva corupţiei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 decembrie.

Semnată de ţara noastră la 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei.

Declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing (R.P. Chineză), îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei internaţionale împotriva corupţiei.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în îstorie pentru 9 decembrie

 

9 decembrie 480 - Odoacru, primul rege germanic al Italiei, ocupa Dalmatia.

Odoacru (latină Flavius Odoacer) (n. 433 – d. 493) rege al Italiei în secolul al V-lea din 476 până la moartea sa - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Odoacru – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Odoacru (latină Flavius Odoacer, n. 433–d. 493), a fost rege al Italiei, din anul 476 până la moartea sa. Domnia sa marchează sfârșitul Imperiului Roman în Europa de Vest și începutul Evului Mediu. Odoacru a fost un general roman, un foederatus germanic, care a condus o revoltă finalizata cu detronarea ultimului împărat roman de Apus, Romulus Augustus, la 4 septembrie 476, devenind primul rege de origine non-romană al Italiei.

Deși toată puterea din Italia era în mâinile lui, a domnit în numele lui Julius Nepos și, după moartea acestuia în 480, ca un client al împăratului de la Constantinopol, Zenon. Este menționat ca rege latin (Latin rex) în multe documente și el însuși a folosit cel puțin o dată această titulatură.

 

9 decembrie 638 - A murit Patriarhul Sergios I al Constantinopolului. A fost inscaunat la data de 18 aprilie 610.

 

9 decembrie 730 - In Batalia de la Marj Ardabil, khazarii condusi de Barjik distrug o armata araba ucigandu-l pe comandantul acesteia Jarahibn Abdallah al Hakami.

 

9 decembrie 1425 - A fost fondata Universitatea Catolica din Leuven, Tarile de Jos.

 

9 decembrie 1608 - S-a născut John Milton, poet englez. (d. 8 noiembrie 1674)

John Milton (n. 9 decembrie 1608 – d. 8 noiembrie 1674), poet englez, faimos pentru poemul epic în versuri albe Paradise Lost (Paradisul pierdut), care reprezintă una dintre pietrele de temelie ale literaturii engleze - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

John Milton – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

John Milton (n. 9 decembrie 1608 – d. 8 noiembrie 1674), poet (poeme epice de inspiraţie biblică: “Paradisul pierdut”, “Paradisul regăsit”) şi publicist englez, faimos pentru poemul epic în versuri albe Paradise Lost (Paradisul pierdut), care reprezintă una dintre pietrele de temelie ale literaturii engleze A studiat la Cambridge, dupa care si-a desavarsit pregatirea in Italia.

A participat la Revolutia burgheza din Anglia, militand pentru libertatea de exprimare si pentru ideea de republica. Si-a pierdut vederea in 1652, fiind nevoit sa isi dicteze creatiile fiicei sau discipolilor sai. Capodopera sa este considerata cartea “Paradisul regasit” ;

 

9 decembrie 1641 - A încetat din viaţă Anthonius Van Dyck, pictor flamand, remarcabil portretist al secolului al XVII-lea; elev al lui Rubens şi stabilit, pentru o vreme în Anglia, a devenit pictorul aristrocraţiei de la Curtea lui Carol I, influenţând arta engleză a vremii; printre cele mai cunoscute lucrări ale pictorului se numără: “Încoronarea cu spini”, “Portretul lui Carol I, regele Angliei”, “Snyders şi soţia sa”; (n. 22 martie 1599).

 

9 decembrie 1669 - A murit Papa Clement al IX-lea; (n. 1600). A fost condus Biserica Catolica între anii 1667-1669.

 

9 decembrie 1671 - Are loc o răscoala împotriva domnitorului Gheorghe Duca. Ostenii boierilor Mihalcea Hâncu şi Apostol Durac, nemultumiti de fiscalitatea excesivă îl alungă pe Gheorghe Duca din ţară,. Domnitorul se reîntoarce si cu ajutor turco–tătar, reprima răscoala.

Gheorghe Duca (d. 1685) a fost domn al Moldovei de trei ori: septembrie 1665 - mai 1666; noiembrie 1668 - 10 august 1672; noiembrie 1678 - 25 decembrie 1683 și al Țării Românești: noiembrie/decembrie 1674 - 29 noiembrie 1678. În 1680, turcii îl numesc hatman al Ucrainei - foto (Gheorghe Duca pe o frescă la Mănăstirea Cetățuia): ro.wikipedia.org

Gheorghe Duca pe o frescă la Mănăstirea Cetățuia – foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Duca (d. 1685) a fost domn al Moldovei de trei ori: septembrie 1665 – mai 1666; noiembrie 1668 – 10 august 1672; noiembrie 1678 – 25 decembrie 1683 și al Munteniei: noiembrie/decembrie 1674 – 29 noiembrie 1678. În 1680, turcii îl numesc hatman al Ucrainei. A fost crescut în casa domnului lui Vasile Lupu si a venit pe tronul Moldovei pentru prima dată după moartea lui Eustatie Dabija în septembrie 1665, datorită susținerii soacrei sale Dafina Doamna și a Cupăreștilor.

A pornit un șir de dăjdii (dări) care sărăcesc cumplit țara, ceea ce a dezlănțuit în octombrie 1671, răscoala lui Mihalcea Hâncu si Apostol Durac. Răscoala a fost cu greu potolită, în 1672, cu ajutor turco-tătar. În aprilie 1683, merge la Viena pentru a-i ajuta pe turci la asediul cetății. În lipsa lui, dar și datorită insuccesului turcilor la Viena, boierii se răscoală la îndemnul lui Ștefan Petriceicu, iar polonezii și cazacii invadează țara.

Duca este prins la întoarcere la 25 decembrie 1683 și dus în Polonia unde moare în închisoare în 1685. A fost căsătorit cu Anastasia, fiica Dafinei, soția lui Eustatie Dabija. A ctitorit biserica Cetățuia, în a cărei plan se regăsește structura și elevația monumentului Trei Ierarhi din Iași.

 

9 decembrie 1717 - S-a născut Johann Jachim Winckelmann, estetician (“Istoria artei în Antichitate”); (m. 8 iunie 1768).

 

9 decembrie 1793 - A fost fondat la New York de catre Noah Webster, primul ziar, „American Minerva”.

 

9 decembrie 1824 - A avut loc bătălia de la Ayacucho (Peru) , prin care fortele indepedentiste conduse de generalul Antonio Jose de Sucre au pus capat dominaţiei coloniale spaniole.

9 decembrie 1824: Bătălia de la Ayacucho (Peru), prin care s-a pus capat dominației coloniale spaniole în America de Sud - foto:  ro.wikipedia.org

Bătălia de la Ayacucho (Peru)  foto: ro.wikipedia.org

9 decembrie 1843 - Prima felicitare de Craciun. Pictorul şi academicianul britanic John Callcott Horsley a avut ideea ilustrării unei FELICITĂRI DE CRĂCIUN, la cererea lui Sir Henry Cole, unul dintre prietenii lui şi primul director al „Victoria and Albert Museum”. Acesta din urmă a sugerat realizarea unei FELICITĂRI DE CRĂCIUN pe care să o poată trimită celor dragi.

Felicitarea prezenta o familie la masa si cuvintele “Crăciun Fericit şi un An Nou fericit pentru tine”. Horsley a desenat prima felicitare de Craciun in 1840, insa a ajuns la vanzare abia in 1843, cand s-au comercializat 1000 bucati pentru 1 pence fiecare.

FELICITĂRILE DE CRĂCIUN au fost tipărite prin tehnica litografierii alb-negru şi colorate ulterior manual, de un artist pe nume Mason. Aceste felicitari au stârnit însă şi controverse, intrucât în desenul lui Horsley apărea o familie şi mai mulţi copii carea beau vin, mulţi au considerat că acestea ar încuraja consumul de alcool.

 

9 decembrie 1846 - În sala „Momolo” din Bucureşti are loc primul concert al lui Franz Liszt, susţinut în România.

Franz Liszt sau Liszt Ferenc (n. 22 octombrie 1811, Raiding, în lb. maghiară Doborján, Imperiul Austriac, astăzi Burgenland, Austria - d. 31 iulie 1886, Bayreuth, Bavaria), compozitor maghiar și unul dintre cei mai renumiți pianiști ai tuturor timpurilor - foto: ro.wikipedia.org

Franz Liszt - foto: ro.wikipedia.org

Franz Liszt sau Liszt Ferenc (n. 22 octombrie 1811, Raiding, în lb. maghiară Doborján, Imperiul Austriac, astăzi Burgenland, Austria – d. 31 iulie 1886, Bayreuth, Bavaria), compozitor maghiar și unul dintre cei mai renumiți pianiști ai tuturor timpurilor.

 

9 decembrie 1865 - Deputaţii români din Dieta Transilvaniei protesteaza contra “unirii” Transilvaniei cu Ungaria.

 

9 decembrie 1878 - S-a născut marele Duce Mihail, fratele ultimului ţar al Rusiei (m. 10 iulie 1918).

 

9 decembrie 1878 - A-a nascut Emil Hațieganu (d. 13 mai 1959), jurist român, membru de onoare (1945) al Academiei Romane. A fost fondator și director între 1920 și 1923, al revistei Glasul Libertatii care a apărut la Cluj cu subtitlul Foaie pentru popor, organ al Partidului Național Român.

 

9 decembrie 1885 - S-a născut Daniel Ciugureanu, politician român (d. 1950)

Daniel Ciugureanu (n. 9 decembrie 1885, Şirăuţi, Briceni – d. 6 mai 1950, Sighet) a fost un politician român din Basarabia, deputat în Sfatul Ţării, Prim-ministru al Republicii Democratice Moldoveneşti, ministru fără portofoliu în patru guverne ale României, deputat şi senator, Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Vicepreşedintele şi Preşedintele Senatului Regatului România Mare - foto: ro.wikipedia.org

Daniel Ciugureanu – foto: ro.wikipedia.org

Daniel Ciugureanu (n. 9 decembrie 1885, Șirăuți, Briceni – d. 6 mai 1950, Sighet) a fost un politician român din Basarabia, deputat în Sfatul Țării, Prim-ministru al Republicii Democratice Moldovenești, ministru fără portofoliu în patru guverne ale României, deputat și senator, Vicepreședintele Camerei Deputaților, Vicepreședintele și Președintele Senatului Regatului România Mare.

Medic de profesie, Daniel Ciugureanu a fost unul din fondatorii și fruntașii Partidului Național Moldovenesc și unul dintre promotorii Unirii Basarabiei cu România. Pe 24 ianuarie 1918, Sfatul Țării a votat în unanimitate pentru proclamarea independenței Republicii Democratice Moldovenești. Consiliul Director și-a schimbat denumirea în Consiliul de Miniștri, iar ca Prim-ministru al noii republici a fost numit Daniel Ciugureanu.

De fapt a fost o reconfirmare a funcției prin prisma faptului că a fost ales Prim-director pe 17 ianuarie 1918. După Unire a fost ministru fără portofoliu, reprezentând Basarabia în patru guverne românești în perioada 9 aprilie 1918 – 30 noiembrie 1919.

Doctorul Daniel Ciugureanu a fost unul dintre oameni de seamă ai vieții politice românești din prima jumătate a secolului trecut, personalitate care a contribuit esențial la aducerea Basarabiei înstrăinate la sânul patriei-mame – România. Daniel Ciugureanu ca și Nicolae Titulescu era de părere că nu există provincie mai românească decât Basarabia, că aceasta este o parte vie a unui corp prin care pulsează sânge din aceeași inimă.

El nu putea concepe Basarabia în afara renașterii și întregirii naționale. Concepția respectivă și-a format-o datorită cunoașterii temeinice a istoriei românilor și a faptului că Basarabia, cu vitejii și cetățile ei, a constituit de-a lungul secolelor un puternic scut nu numai al românilor, ci și al civilizației europene.

Din biblioteca, arhiva familiei și manuscrisele prim-ministrului Daniel Ciugureanu a rămas foarte puțin. Arhiva personală a fost distrusă de către securitate și practic totul a dispărut fără urmă.

 

9 decembrie 1893 - Se semneaza la Bucureşti o noua convenţie comerciala româno-austro-ungara pe baza clauzei naţiunii celei mai favorizate, care marchează încheierea “războiului vamal” început la 1886. Convenţia intră în vigoare la 2 iunie 1894.

 

9 decembrie 1894 - A intrat în exploatare prima linie de tramvai electric din Bucureşti.

Tramvaiul electric din Timișoara - 1899 - foto: ro.wikipedia.org

Tramvaiul electric din Timișoara – 1899 – foto: ro.wikipedia.org

Linia facea legătura dintre Cotroceni şi Obor. Odata cu inaugurarea primei linii de tramvai electrice, Bucureştiul devenea o capitală în pas cu vremea sa. Purtând numărul 14, tramvaiul electric circula de la Cotroceni până în mahalaua Obor şi retur, fiind prima astfel de linie de transport din România şi printre primele şi din Europa.

 

9 decembrie 1900 - La Paris a avut loc prima audiere a piesei „Nocturnos”, de Claude Debussy.

 

9 decembrie 1905 - „Salome”, primul act al operei compozitorului german Richard Strauss, după o poveste de Oscar Wilde, a avut prima reprezentaţie la Dresda, unde a fost condamnată pentru obscenitate.

1905 Dresden premier poster – foto: en.wikipedia.org

 

9 decembrie 1915 - S-a nascut Elisabeth Schwarzkopf, celebră soprană britanică de origine germană, numită, în 1991, Comandor al Imperiului Britanic de către regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii; (d.03.08.2006).

 

9 decembrie 1916 - Primul Război Mondial - A inceput Bătălia de la Râmnicu Sărat (9/22 decembrie – 14/27 decembrie 1916), parte din Participarea României la Primul Război Mondial. S-a terminat cu înfrângerea forțelor ruso-române de către trupele Puterilor Centrale.

Bătălia de la Râmnicu Sărat (9/22 decembrie – 14/27 decembrie 1916), parte din Participarea României la Primul Război Mondial (Actiunile militare de pe aliniamentul Râmnicu Sărat Viziru, 1916) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Râmnicu Sărat (9/22 decembrie – 14/27 decembrie 1916), parte din Participarea României la Primul Război Mondial (Actiunile militare de pe aliniamentul Râmnicu Sărat Viziru, 1916) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Râmnicu Sărat s-au desfășurat între 9/22 decembrie – 14/27 decembrie 1916 și au avut ca rezultat înfrângerea forțelor ruso-române de către trupele Puterilor Centrale. Luptele s-au desfășurat după încercarea de rezistență pe aliniamentul Cricov-Ialomița, încheiată cu victoria forțelor centrale. După înfrângerea încercării de rezistență pe acest aliniament, forțele române și ruse au fost nevoite să continue mișcarea generală de retragere către sudul Moldovei.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

9 decembrie 1916 - Primul Război Mondial - A inceput Lupta de la Cașin (9/22 decembrie – 18/31 decembrie 1916), parte din Participarea României la Primul Război Mondial. Germanii sunt opriţi pe linia strategică de fortificaţii Focşani–Nămoloasa trecând prin Valea Caşinului şi Valea Putnei.

Lupta de la Cașin (9/22 decembrie - 18/31 decembrie 1916) Parte din Participării României la  Primul Război Mondial - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Lupta de la Cașin (9/22 decembrie – 18/31 decembrie 1916) Parte din Participării României la
Primul Război Mondial – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Lupta de la Cașin a fost o acțiune militară de nivel tactic, desfășurată pe Frontul Român, în timpul campaniei din anul 1916 a participării României la Primul Război Mondial. Ea s-a desfășurat în perioada 9/22 decembrie – 18/31 decembrie 1916 și a avut ca rezultat stoparea înaintării forțelor Puterilor Centrale, în ea fiind angajate forțe aliate din Divizia 15 Infanterie, Brigada 7 Mixtă și Divizia 14 Infanterie rusă și forțe ale Puterilor Centrale din Divizia 49 Rezervă germană, Divizia 187 Infanterie germană și Divizia 71 Infanterie austro-ungară. A făcut parte din acțiunile militare care au avut loc în stabilizarea frontului pe Siret.

 

9 decembrie 1916 - Are loc, în Sala Teatrului Național din Iași, deschiderea Parlamentului. Regele Ferdinand I a citit mesajul tronului care conținea hotărârea de a lupta până la capăt, nevoia solidarității naționale dar și promisiunea unor reforme esențiale în viitor

 

9 decembrie 1916 - S-a născut actorul american Kirk Douglas.

Kirk Douglas (născut Issur Danielovitch Demsky; n. 9 decembrie 1916,[2] New York, SUA) este un foarte cunoscut și prolific actor, regizor, producător evreu-american de film, unul din puținii supraviețuitori ale „Erei de Aur” a Hollywood-ului - foto: en.wikipedia.org

Kirk Douglas in 1969 – foto: en.wikipedia.org

Kirk Douglas (născut Issur Danielovitch mai târziu Demsky; n. 9 decembrie 1916, Amsterdam, New York, SUA) este un actor, regizor, producător evreu-american de film, unul dintre supraviețuitori „Epocii de Aur” a Hollywood-ului. De-a lungul unei cariere de 64 de ani, Douglas a apărut în peste 90 de filme. Este tatal actorului si producatorului Michael Douglas. In 1996 i s-a decernat Premiul Oscar pentru întreaga activitate (“Spartacus”, “Champion”) .

Douglas a devenit o vedetă internațională datorită rolului său de boxer fără scrupule în filmul Campion (1949), rol care i-a adus prima sa nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun actor. În perioada anilor 1950 și 1960, Douglas a fost o mare stea la box-office, el a jucat alături de unele dintre cele mai importante actrițe din acea epocă: Lauren Bacall, Gena Rowlands, Jan Sterling, Eve Miller, Lana Turner, Eleanor Parker și alții.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.imdb.com

 

9 decembrie 1923 - România a semnat la Geneva, Convenţia şi statutul privind regimul internaţional al căilor ferate.

 

9 decembrie 1931 - Spania a devenit republică.

 

9 decembrie 1933 - Consiliul de Ministri al Romaniei a hotărât dizolvarea Gărzii de Fier, la scurt timp înainte de organizarea alegerilor, pentru ca legionarii să nu poată participa la scrutin.

Miscarea Legionara Bucuresti - foto preluat de pe commons.wikimedia.org

Miscarea Legionara - foto preluat de pe commons.wikimedia.org

În toamna anului 1933, după căderea guvernului Vaida-Voevod, regele Carol îl însărcinează pe liberalul I.G. Duca cu formarea noului unui nou guvern și, potrivit tradiției politice, organizarea unor noi alegeri parlamentare (în perioada interbelică, schimbarea guvernului atrăgea după sine dizolvarea Parlamentului și organizarea de noi alegeri).

Guvernul Duca (14 noiembrie – 30 decembrie) a avut o durată scurtă de viață, din cauza asasinării premeriului în data de 29 decembrie. Asasinatul a reprezentat răzbunarea legionarilor pentru dizolvarea Gărzii de Fier, hotărâtă în Consiliul de Miniștri pe 9 decembrie 1933, la scurt timp înainte de organizarea alegerilor, penntru ca legionarii să nu poată participa la scrutin.

La momentul respectiv, în ciuda faptului că Garda de Fier era considerată de mulți o grupare extremistă, măsura guvernului Duca a fost totuși criticată drept autoritară. Duca a motivat însă gestul prin nevoia de a păstra ordinea socială și chiar existența statului. Același argument fusese folosit în 1924, când Partidul Comunist a fost scos în afara legii, fiind definit drept organizație ce pune în pericol chiar existența statului.
cititi mnai mult despre Mișcarea Legionară pe www.unitischimbam.ro

 

9 decembrie 1934 - S-a nascut Dame Judi Dench, nascuta Judith Olivia Dench, actrita britanica, detinatoare a unui Oscar pentru interpretare, a unui Glob de aur, precum si a noua premii BAFTA.

Dame Judith Olivia "Judi" Dench, (n. 9 decembrie 1934), actriță engleză de teatru, film și televiziune  foto (Dench la BAFTA, 2007): ro.wikipedia.org

Dench la BAFTA, 2007 – foto: ro.wikipedia.org

Dame Judith Olivia “Judi” Dench, (n. 9 decembrie 1934), actriță engleză de teatru, film și televiziune. In adolescenta si-a dorit sa fie pictorita si a urmat cursuri de design. Dupa numai un an a renuntat si s-a inscris la Scoala de Arta Dramatica chiar daca nu era convinsa ca va reusi in cariera de actrita.

A absolvit prima din generatie si a debutat in teatru, unde s-a remarcat prin prestatia deosebita in operele lui Shakespeare, pentru ca in 1958 sa ajunga pe Broadway. In cinematografie si-a facut debutul abia in 1964 in filmul “The third secret”, iar in anii ’80 a jucat si in diverse seriale de televiziune. In 1988, a primit titlul de Doamna a Imperiului Britanic pentru activitatea sa artistica.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgwww.agerpres.roen.wikipedia.org

 

9 decembrie 1934 - Marele pianist roman Dinu Lipatti primeşte Premiul de compoziţie „George Enescu” pentru suita simfonică „Şătrarii”.

Dinu (Constantin) Lipatti (n. 19 martie 1917, București; d. 2 decembrie 1950, Geneva), pianist, compozitor și pedagog român. A fost ales postum membru al Academiei Române  foto:  ro.wikipedia.org

Dinu (Constantin) Lipatti 
foto: ro.wikipedia.org

Dinu (Constantin) Lipatti (n. 19 martie 1917, București; d. 2 decembrie 1950, Geneva), pianist, compozitor și pedagog român. A fost ales postum membru al Academiei Române.

 

9 decembrie 1938 - Legația României de la Paris este ridicată la rangul de ambasadă, ambasador fiind numit Gheorghe Tătărescu.

 

9 decembrie 1941 - Al Doilea Război Mondial - China a declarat război Japoniei, Germaniei şi Italiei.

 

9 decembrie 1941 - S-a născut Mircea Vaida, poet, eseist şi istoric literar român, nepotul omului politic roman Alexandru Vaida-Voievod.

 

9 decembrie 1948 - Adunarea Generala ONU a adoptat „Convenția pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid”, intrată în vigoare la 12.01.1951. România a aderat la Convenţie la 03.11.1950 .

 

9 decembrie 1953 - S-a născut actorul american John Malkovich.

 

9 decembrie 1954 - S-a născut Jean-Claude Juncker, politician creștin-democrat luxemburghez, președinte al Comisiei Europene (1 noiembrie 2014 – 30 noiembrie 2019)

Jean-Claude Juncker (n. 9 decembrie 1954, Redingen, Luxemburg) este un politician creștin-democrat luxemburghez, prim-ministru al Luxemburgului între 20 ianuarie 1995 și 4 decembrie 2013. La data de 15 iulie 2014 Juncker a fost ales de Parlamentul European în funcția de președinte al Comisiei Europene. - foto preluat de pe facebook.com

Jean-Claude Juncker – foto preluat de pe facebook.com

Jean-Claude Juncker (n. 9 decembrie 1954, Redingen, Luxemburg) este un politician creștin-democrat luxemburghez, prim-ministru al Luxemburgului între 20 ianuarie 1995 și 4 decembrie 2013. La data încetării mandatului său era premierul european cel mai vechi în funcție, aflat la guvernare timp de 18 ani.

În cadrul UE a fost până în 2013 președintele Euro-Grupului, o reuniune a miniștrilor de finanțe din statele care au adoptat moneda euro. Juncker a fost și ministru de finanțe luxemburghez între 1989-1995.

În iulie 2013, ca urmare a unui scandal politic legat de presupusa activitate necontrolată a serviciului secret luxemburghez (SREL), Juncker și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru.

La data de 15 iulie 2014 Juncker a fost ales de Parlamentul European în funcția de președinte al Comisiei Europene. A obținut 422 din cele 729 de voturi exprimate (751 în total), pragul necesar alegerii fiind de 376 de voturi. Și-a început mandatul în data de 1 noiembrie 2014, ca succesor al lui José Manuel Barroso. În data de 27 iunie 2014, în urma alegerilor europarlamentare din 2014, Juncker fusese propus de Consiliul European pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

9 decembrie 1960 - A fost semnat, la Washington, primul Angajament postbelic, în domeniul culturii, învățământului și știintei între România și SUA.

 

9 decembrie 1965 - Primul Tren electric al CFR-ului a circulat între Predeal si Brașov.

 

9 decembrie 1966 - În România, a intrat în funcţiune Hidrocentrala Vidraru, de pe râul Argeş.

Barajul Vidraru - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Barajul Vidraru – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Hidrocentrala Vidraru a fost pusă în funcţiune pe 9 decembrie 1966. Construirea barajului Vidraru a durat cinci ani și jumătate începând în anul 1960. Pentru această realizare au fost necesare 42 km de tunel subteran, au fost excavate 1.768.000 de m3 de rocă, din care aproximativ 1 milion în subteran, s-au turnat 930.000 m3 de beton din care 400.000 de m3 în subteran și, de asemenea, au fost instalate 6300 de tone de echipament electromecanic.

La data de finalizare aceasta s-a situat, masurat la înălțime, aproximativ pe locul 8 în Europa și pe locul al 20-lea în lume, cu cei peste 166 metri înălţime, 25 metri grosime la bază şi 6 metri grosime la coronament. Lacul de acumulare poate cuprinde 465 milioane metri cubi de apă. Iniţial, Centrala Hidroelectrică Vidraru utiliza potenţialul hidroenergetic al Argeşului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna şi Oeşti, valorificând o cădere totală de 324 metri.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.historia.ro

 

 9 decembrie 1967 - S-a nascut la Caracal, jurnalistul si politicianul roman Dan Diaconescu, realizator TV, patronul posturilor de televiziune Oglinda si DDTV.

 

9 decembrie 1967 - Marea Adunare Naţională a ales în locul lui Chivu Stoica, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Stat, pe Nicolae Ceauşescu.  S-a format un nou guvern condus de Ion Gheorghe Maurer.

Nicolae Ceauşescu şi Chivu Stoica la Adunarea activului de bază al Forţelor Armate ale României. (30-31 mai 1967) - foto preluat de pe  „Fototeca online a comunismului românesc”,  Cota: 282/1967

Nicolae Ceauşescu şi Chivu Stoica la Adunarea activului de bază al Forţelor Armate ale României. (30-31 mai 1967) – foto preluat de pe „Fototeca online a comunismului românesc”, Cota: 282/1967

Consiliul de Stat a reprezentat un organ colegial, care a deținut funcțiile și atribuțiile unui șef de stat al Republicii Populare Romîne și al Republicii Socialiste România în perioada 1961-1989, înlocuind Prezidiul Marii Adunări Naționale. Înființat în martie 1961, Consiliul de Stat era format inițial dintr-un președinte, trei vicepreședinți și 13 membri. Consiliul de Stat a fost menținut și de Constituția RSR din 1965.

Numărul membrilor a fost mărit la 15 în decembrie 1967 și la 22 în martie 1969. În anul 1974, Constituția a fost modificată, creându-se funcția de președinte de republică, îndeplinită de o singură persoană, iar numărul de vicepreședinți ai Consiliului de Stat a fost mărit la 4.

Prin Decretul – Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989 privind constituirea, organizarea și funcționarea Consiliului Frontului Salvării Naționale se creează funcția de președinte al Consiliului. Acest Decret – Lege încredințează exercitarea atribuțiilor de șef de stat președintelui consiliului, care a fost Ion Iliescu.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

9 decembrie 1968 - In SUA a avut loc prima demonstraţie a utilizării mouse-ului,unul dintre cele mai importante dispozitive periferice de introdus comenzi ale computerelor moderne.

The first prototype of a computer mouse, as designed by Bill English from Engelbart's sketches - foto: en.wikipedia.org

The first prototype of a computer mouse, as designed by Bill English from Engelbart’s sketches – foto: en.wikipedia.org

Mausul a fost inventat de Douglas Engelbart la Stanford Research Institute în anul 1963 după un vast test de utilizabilitate. Dispozitivul a mai fost denumit în engleză și bug (gândac), dar denumirea a dispărut în favoarea celei de mouse, care înseamnă soarece. Primul maus era relativ voluminos și folosea două roți dințate perpendiculare una față de alta: rotația fiecărei rotițe era translatată în mișcare de-a lungul unei axe a planului.

Engelbart a primit patentul US3541541, la data de 17 noiembrie 1970, sub numele „Indicator de poziție X-Y pentru un sistem de afișare”. Pe atunci Engelbart se gândea ca utilizatorii să țină mausul cu o mână, în timp ce cu cealaltă tastau pe o tastatură având cinci taste.

 

9 decembrie 1968 - S-a născut fotbalistul roman Ionuţ Lupescu.

 

9 decembrie 1972 - România a aderat la Fondul Monetar Internaţional şi la Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare, instituţii specializate ale ONU.

 

9 decembrie 1987 - A inceput Intifada populatiei palestiniene impotriva ocupantilor israelieni in Fasia Gaza. Numita de asemenea si „Razboiul pietrelor”, Intifada a fost o revolta generala si spontana a populatiei arabe palestiniene impotriva ocupatiei israeliene. Aceasta a luat sfarsit in anul 1993, dupa semnarea acordurilor israeliano- palestiniene de la Oslo.

 

9 decembrie 1990 - Lech Walesa, fondator al sindicatului “Solidaritatea”, a devenit presedinte al Poloniei, fiind primul conducator al tarii ales in mod direct.

Lech Wałęsa (n. 29 septembrie 1943) om politic, lider sindical și activist pentru drepturile omului din Polonia - foto - ro.wikipedia.org

Lech Wałęsa - foto – ro.wikipedia.org

Lech Wałęsa (n. 29 septembrie 1943) om politic, lider sindical și activist pentru drepturile omului din Polonia.

 

9 decembrie 1991 - A fost adoptat „Acordul privind crearea unei Uniuni politice, economice și monetare”, la reuniunea la nivel înalt a CEE de la Maastricht. Tratatul de la Maastricht va intra în vigoare de la 1 nov 1993 și va fi înlocuit de Tratatul de la Amsterdam (2 oct. 1997 ).

 

9 decembrie 1992 - Despartirea printului Charles al Marii Britanii de Lady Diana a devenit publica.

2-13-1992 Polo Jaipur, India Prince Charles and Princess Diana Photo By:dave Chancellor-alpha-Globe Photos, Inc 1992 – foto: ro.pinterest.com

Premierul britanic John Major a anuntat separarea cuplului princiar, explicand ca Lady Di si Charles au decis in mod amiabil sa puna punct casatoriei. Anuntul a confirmat zvonurile care au inceput sa circule cu cativa ani inainte si care indicau ca intre cei doi exista neintelegeri. Cuplul s-a casatorit in 29 iulie 1981, nunta fiind transmisa in direct la televiziune in peste 70 de state.

Un an mai tarziu s-a nascut primul copil, printul William, iar cel de-al doilea, printul Henry, in 1984. Casnicia dintre Charles si Lady Di nu a fost una fericita, fiind macinata de infidelitati si scandaluri. Printul nu a putut renunta la prietenia mai mult decat stransa cu una dintre iubitele sale din tinerete, Camilla Parker Bowles, in vreme ce Diana a incercat sa isi gaseasca alinare in bratele altor barbati.

Desi separati, cei doi au continuat sa isi indeplineasca atributiile monarhice pana in august 1996, cand s-a pronuntat divortul. Un an mai tarziu, pe 31 august, Diana Spencer si-a pierdut viata intr-un accident de masina petrecut la Paris, impreuna cu ea murind si iubitul ei, Dody Fayed. In primavara lui 2005, printul Charles s-a casatorit cu Camilla Parker Bowles.

 

9 decembrie 1993 - S-a pronunţat sentinţa în procesul „grupul Ilaşcu” din Republica Moldova.

Pe  banca acuzaţilor tribunalului ilegitim de la Tiraspol în cazul “grupului Ilaşcu”; de la stînga la dreapta: Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Ilie Ilaşcu (1993) - foto: ro.wikipedia.org

Pe banca acuzaţilor tribunalului ilegitim de la Tiraspol în cazul “grupului Ilaşcu”; de la stînga la dreapta: Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Ilie Ilaşcu (1993) – foto: ro.wikipedia.org

Pe 9 decembrie 1993, un tribunal ilegitim de la Tiraspol din “autoproclamata republica moldoveneasca nistreana“, a pronunţat sentinţa în procesul grupului de patrioţi români cunoscut de opinia publică mondială sub numele de „grupul Ilaşcu”. Membrii “grupului Ilaşcu” sunt români cu toţii născuţi în diferite localităţi ale Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (R.S.S.M.) şi domiciliaţi ulterior în Transnistria.

Între 2 şi 4 iunie 1992, Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco, Tudor Petrov Popa, Petru Godiac şi Valeriu Garbuz au fost arestaţi la domiciliile lor de la Tiraspol de persoane care purtau uniforme cu însemnele Armatei a 14-a a fostei Uniuni ale Rrepublicilo Sovietice Socialiste (U.R.S.S.).

Aceştia au fost acuzaţi de autorităţile transnistrene de crime de război şi acţiuni de terorism. În urma pronunţării sentinţei, fără drept de recurs, din 9 decembrie 1993 Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte prin împuşcare, iar ceilalţi 5 membri la privaţiune de libertate pe termene de la 2 la 15 ani.

Procesul de judecată se consideră neechitabil deoarece de-a lungul lui nu s-a respectat prezumţia de nevinovăţiei şi au fost administrate probe prefabricate pentru susţinerea acuzaţiilor, membrii “grupului Ilaşcu” condmnîndu-se pentru “delictul” de a fi luptat pentru independenţa şi integritatea ţării lor de baştină – Republica Moldova (succesoarea de dreapt a R.S.S.M.) devenită stat independent din 1991.

Unul din membrii “grupului Ilaşcu“, Valeriu Garbuz, a fost eliberat peste cîteva luni, după ce a recunoscut aşa zisa vină incriminată acestui grup de autorităţile transnistrene. La scurt timp după eliberare, Garbuz a declarat că a fost maltratat de angajaţii ministerului securităţii din Tiraspol. Garbuz este singurul dintre acuzaţi care a recunoscut învinuirile aduse “grupului Ilaşcu“.

Este considerat de membrii “grupului Ilaşcu” securist infiltrat în rîndurile lor. Petru Godiac a fost eliberat la 12 iunie 1994, după ce i-a expirat termenul de doi ani de detenţie. După ce s-a tratat un timp îndelungat, Petru Godiac s-a stabilit în România.

Ilie Ilaşcu a fost eliberat în mai 2001, după 9 ani de detenţie, primind ulterior cetăţenie română şi devenind senator român din partea Partidului “România Mare“. În iunie 2004, a fost eliberat Alexandru Leşco, şi el cu cetăţenie română, după expirarea termenului de 12 ani de detenţie la care fusese condamnat. Andrei Ivanţoc a fost eliberat la 2 iunie 2007, după 14 ani de detanţie, în timpul unor momente de haos şi derută la graniţa transnistreană.

A fost adus aproape de bariera vamală de la Tighina cu maşina, după 2 ore de la ora anunţată iniţial, reprezentanţii autorităţilor transnistrene i-au citit ordinul prin care se anunţa că este persona non-grata pe teritoriul Transnistriei şi nu are voie să revină înapoi, adăugîndu-se că acesta este documentul în baza căruia va fi predat autorităţilor Republicii Moldova.

Eliberarea lui Tudor Petrov Popa a survenit abia la 4 iunie 2007, la două zile după eliberarea lui Andrei Ivanţoc, şi s-a petrecut, fără incidente, la Dubăsari, pe malul stîng al Nistrului, unde el era aşteptat de rude, de fostul său coleg de detenţie, Alexandru Leşco (eliberat în 2004), de personalităţi publice şi de ziarişti. Astăzi toţi membrii grupului Ilaşcu sunt în libertate locuid în România sau Republica Moldova avînd interdicţie de a intra în Transnistria.

 

9 decembrie 1994 - Preşedintele rus, Boris Elţin, ordonă guvernului să ia „toate măsurile” necesare împotriva guvernului cecen, precum şi în vederea dezarmării „formaţiunilor înarmate”. Sunt emise „Decretul nr. 2166” şi „Rezoluţia 1360” ale guvernului rus, prin care a fost declanşată intervenţia rusă în Cecenia, la 11 dec 1991.

Boris Nikolaievici Elțin  (n. 1 februarie 1931 în Sverdlovsk [azi Ekaterinburg], Rusia, URSS - d. 23 aprilie 2007) în 1991, primul președinte al Rusiei, precum și primul conducător din istoria acestei țări ales în mod direct - foto: ro.wikipedia.org

Boris Nikolaievici Elțin - foto: ro.wikipedia.org

Boris Nikolaievici Elțin (n. 1 februarie 1931 în Sverdlovsk [azi Ekaterinburg], Rusia, URSS – d. 23 aprilie 2007) în 1991, primul președinte al Rusiei, precum și primul conducător din istoria acestei țări ales în mod direct.

 

9 decembrie 1996 - A decedat Mary Leakey (n. 6 februarie 1913) născută Mary Douglas Nicol, antropolog și paleontolog britanic care a făcut câteva descoperiri importante în acest domeniu pe continentul african, alături de soțul său, Louis Leakey.

 

9 decembrie 2010 - A încetat din viaţă saxofonistul american de jazz James Moody, un maestru al improvizaţiei, celebru pentru compoziţia “Moody’s Mood for Love”. În 2007 a fost recompensat de Kennedy Center din Washington cu distincţia Living Jazz Legend Award; (n. 26 martie 1925).

 

9 decembrie 2012 - Alianța social-liberală USL a obținut 54% din voturi la alegerile legislative din România.

 

9 decembrie 2018 – S-a finalizat concursul Miss World 2018

Reprezentanta Mexicului Vanessa Ponce De Leon a fost încoronată Miss World după ce a câştigat etapa finală a concursului de frumuseţe de anul acesta, desfăşurată sâmbătă seara în oraşul Sanya din provincia chineză Hainan, informează Xinhua. Miss Thailand, Nicolene Pichapa Limsnukan, s-a clasat pe locul al doilea, iar Miss Uganda, Quiin Abenakyo, s-a clasat pe locul al treilea.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com