Evenimentele Zilei de 3 iunie în Istorie

Reprezentare chineză contemporană a distrugerii opiumului sub comisarul Lin.Zexu (3 iunie 1839) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Reprezentare chineză contemporană a distrugerii opiumului sub comisarul Lin.Zexu (3 iunie 1839)

foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.orgyoutube.com

(articol in curs de editare)

 

3 iunie este a 154-a zi a calendarului gregorian și ziua a 155-a în anii bisecți.

Mai sunt 211 zile până la sfârșitul anului.

 

Sărbătorile Zilei de 3 iunie

(BOR) Sf. Mc. Luchilian, Ipatie și Paula fecioara

Sfinții Mucenici Luchilian și Paula, fecioara. Prăznuirea lor de către Biserica Ortodoxă se face la data de 3 iunie -  Icoană sec. XX, pictor P. Kontou, Grecia - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto; doxologia.ro

Sfinții Mucenici Luchilian și Paula, fecioara - Icoană sec. XX, pictor P. Kontou, Grecia – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto preluat de pe doxologia.ro

Sfântul Mucenic Luchilian a fost pe vremea lui Aurelian, împăratul Romei. El mai întâi trăia în păgânătatea închinării de idoli, fiind chiar slujitor idolesc, bătrân cu anii, cinstit la faţă şi alb la păr.

El îşi avea locuinţa aproape de cetatea Nicomidiei şi slujea în capiştile necuraţilor zei. Iar după ce a fost luminat prin Sfântul Botez cu darul lui Hristos Dumnezeul nostru, Cel ce nu doreşte să piară cineva, ci toţi să se mântuiască, a înţeles înşelăciunea diavolească şi rătăcirea păgâneasca, şi a venit la cunoştinţa adevărului şi a crezut întru Unul Dumnezeu cel adevărat, Domnul nostru Iisus Hristos, lepădând şi scuipând pe idoli.

cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

(BRU) Ss. Lucilian și Paula cu fiii lor, martiri († secolul al III-lea)

Sfânta Muceniță Paula fecioara. Prăznuirea sa de către Biserica Ortodoxă se face la data de 3 iunie. foto preluat de pe doxologia.ro

Sfânta Muceniță Paula fecioara – foto preluat de pe doxologia.ro

 

(BRC) Ss. Carol Lwanga și însoțitorii, martiri

 

Ziua mondială a bicicletei (ONU)

Ziua mondială a bicicletei este sărbătorită, în fiecare an, la data de 3 iunie, conform site-ului oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), www.un.org. Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, la 12 aprilie 2018, o rezoluţie în cadrul celei de-a 72-a sesiuni ordinare de la New York, prin care se sărbătoreşte la 3 iunie, în toată lumea, Ziua mondială a bicicletei, precizează https://ecf.com, site-ul Federaţiei Europene a Cicliştilor (ECF).

cititi mai mult pe: www.agerpres.roen.wikipedia.org

 

Astăzi în istorie pentru 3 iunie

 

Evenimentele Zilei de 3 iunie în Istorie:

- 3 iunie 1428 – Are loc Bătalia de la Golubac – Dan al II-lea, domnul Valahiei, participă la lupta împotriva otomanilor, alături de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg;

- 3 iunie 1839 – La Humen, în China, Lin Zexu a distrus 1200 t de opiu confiscate de la negustorii britanici, eveniment ce a dus la declanșarea Primului Război al Opiului.

- 3 iunie 1940 – Trupele britanice au terminat evacuarea din Europa continentală în timpul bătăliei de la Dunkerque, care s-a terminat a doua zi, după ce flota britanică s-a întors să mai evacueze câteva zeci de mii de militari francezi.

- 3 iunie 1989 – Guvernul comunist chinez trimite forte de securitate care deschid focul asupra protestatarilor din Piata Tiananmen

- 3 iunie 2006 – În urma referendumului din ziua de 21 mai a aceluiași an, Muntenegru (harta în imagine) și-a declarat independența, punând capăt existenței uniunii Serbia și Muntenegru.

 

3 iunie 350 - Uzurpatorul Nepotianus intra in Roma in fruntea unui grup de gladiatori si se proclama imparat.

Julius Nepotianus (died June 30, 350) -  Nepotianus on a coin bearing his claimed title of Augustus - foto: en.wikipedia.org

Julius Nepotianus (died June 30, 350) – Nepotianus on a coin bearing
his claimed title of Augustus – foto: en.wikipedia.org

Nepotianus a fost fiul Eutropiei , sora vitregă a imparatului Constantin I,consul din anul 336 si a fost ucis in lupta la 30 iunie 350, de Marcellin, un general al rivalului sau Magnetius.

 

3 iunie 713 - Împaratul bizantin Philippikos Bardanes a fost detronat, dupa ce a fost orbit in urma rascoalei trupelor din Tracia.

Philippikos Bardanes (Filip) a fost împărat bizantin între 711 - 713 - în imagine, Monedă care celebrează o victorie a lui Philippikos Bardanes - foto: ro.wikipedia.org

Monedă care celebrează o victorie a lui Philippikos Bardanes – foto: ro.wikipedia.org

Philippikos Bardanes (Filip) a fost împărat bizantin între 711 – 713. Philippikos era fiul lui Nicefor, de origine armean. Bardanes a făcut presiuni pentru a ajunge la tron de pe vremea primei răscoale împotriva lui Iustinian II.

Când Iustinian a revenit la tron, el a fost exilat la Cherson. Aici a luat numele de Philippikos (Filip), iar cu ajutorul khazarilor, s- revolta împotriva lui Iustinian, pe care l-a prins şi l-a executat în afara Constantinopolului.

În 712, bulgarii au asediat Constantinopolul, Philippikos fiind nevoit să transfere unele trupe din Asia în Balcani. Profitând de situaţie, Al-Walid I, califul umayyad, a atacat şi devastat Anatolia.

În Mai 713, trupele din Tracia s-au revoltat. Philippikos a fost orbit pe 3 Iunie, 713, iar unul dintre cei mai de vază secretari ai săi, Artemius, a devenit împărat sub numele de Anastasiu II.

 

3 iunie 1098 - Oraşul Antiohia este pierdut de musulmani în urma asediului cruciaţilor în timpul Primei Cruciade.

Detail of a medieval miniature of the Siege of Antioch from Sébastien Mamerot's Les Passages d'Outremer - foto: ro.wikipedia.org

Detail of a medieval miniature of the Siege of Antioch from Sébastien Mamerot’s Les Passages d’Outremer - foto: ro.wikipedia.org

Asediul Antiohiei a avut loc în perioada octombrie 1097 – iunie 1098. Cruciaţii au asediat oraşul apărat de musulmani din 21 octombrie 1097 pînă pe 2 iunie 1098. Antiohia fusese pierdută de Imperiul Bizantin în mîinile turcilor selgiucizi de puţină vreme, în 1085.

Din 1088, guvernatorul musulman al Antiohiei era Yaghi-Siyan. Yaghi-Siyan in fata înaintarii în Anatolia a armatelor cruciate în 1097 a cerut ajutor în statele vecine musulmane, dar fără succes.

Cruciaţii au sosit în faţa porţilor Antiohiei pe 20 octombrie 1097 conduşi de Godfrey de Bouillon, Bohemund de Taranto şi Raymond al IV-lea de Toulouse.

"Masacrul din Antiohia" de Gustave Doré - foto: ro.wikipedia.org

“Masacrul din Antiohia” de Gustave Doré – foto: ro.wikipedia.org

Asediul trena şi, în decembrie, Godfrey s-a îmbolnăvit, iar proviziile, care fuseseră din belşug pînă în acel moment, au inceput să se sfîrşească odată cu venirea iernii.

Datorită lipsei de provizii, în tabăra cruciaţilor a apărut foametea, care a omorît atît oamenii cît şi caii: unul din şapte oameni a pierit de foame şi au mai rămas în viaţă numai 700 de cai. Odată cu sosirea primăverii au început a sosi aliaţii cruciaţilor.

În martie, a ancorat în portul Sfîntul Simeon o flotă engleză condusă de Edgar Atheling, care aducea din Constantinopol materiale pentru construirea maşinilor de asediu.

Asediul a continuat, iar la sfîrşitul lunii mai 1098, în ajutorul turcilor din Antiohia se indrepta o armată musulmană din Mossul sub comanda lui Kerbogha. Devenise imperios necesar ca cetatea sa fie cucerita inaintea sosirii armatei musukmane din Mossul.

Robert de Normandia la asediul Antiohiei 1097–1098, pictură de J.J. Dassy, 1850, "Croisades, origines et consequences." - foto: ro.wikipedia.org

Robert de Normandia la asediul Antiohiei 1097–1098, pictură de J.J. Dassy, 1850, “Croisades, origines et consequences.” – foto: ro.wikipedia.org

Bohemund a mituit un sodat armean numit Firouz,care păzea Turnul “celor Două Surori” ca să deschidă poarta cetăţii.

La 2 iunie Firouz a deschis porţile turnului pe care îl apăra şi oraşul a fost invadat de creştini.

Creştinii sirieni rămaşi în cetate au deschis la rîndul lor restul porţilor şi au participat alături de cruciaţi la masacrarea musulmanilor.

În timpul violenţelor, cruciaţii au ucis şi creştini localnici alături de musulmani, inclusiv pe fratele lui Firouz.

Yaghi-Siyan a încercat să fugă, dar a fost prins de creştinii sirieni în afara zidurilor cetăţii, a fost decapitat, iar capul lui i-a fost oferit lui Bohemund.

La sfîrşitul zilei de 3 iunie, cruciaţii controlau cea mai mare parte a oraşului.

Patriarhul ortodox al Antiohiei a fost reinstalat în funcţie de legatul papal, Adhemar de Le Puy, care spera să păstreze bunele relaţii cu bizantinii.

 

3 iunie 1267 - Prima mentiune documentara a orasului Medias.

Mediaș (Stampă de epocă din secolul al XVIII-lea (1735). Se pot observa zidurile cetății și Turnul Trompeților) - foto: iubescmediasul.wordpress.com

Mediaș (Stampă de epocă din secolul al XVIII-lea (1735). Se pot observa zidurile cetății și Turnul Trompeților) – foto: iubescmediasul.wordpress.com

În epoca romană pe teritoriul cetății actuale a existat un castru roman.

În 1267, în prima mențiune documentară, apare ca Mediesy.

Acest nume poate fi legat de numele unui trib secuiesc din secolul al IX-lea.

În secolul al XII-lea și al XIII-lea regii Ungariei au așezat în zona Mediașului coloniști germani, cunoscuți sub numele de sași. Prima atestare documentara a Mediasului, se pare, este din anul 1267.

În anul 1318 sașii din Mediaș și cei din Șeica Mare au fost scutiți de obligația de a participa la oastea regală, obținând totodată și unele privilegii fiscale.

La 1402 regele Sigismund de Luxemburg a eliberat scaunele Mediaș și Șeica de sub jurisdicția comitelui secuilor. În 1576 aici a fost ales Ștefan Báthory drept rege al Poloniei, și tot aici a fost ales István Bocskai în 1605 în funcția de principe al Transilvaniei.

Biserica „Înălțarea Domnului”, prima biserică românească din Mediaș, a fost ridicată în anul 1826 prin eforturile episcopului Ioan Bob de la Blaj, cel care tot atunci a înființat și prima școală românească din oraș.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org

 

3 iunie 1326 - Se încheie tratatul privind delimitarea graniței dintre Novgorod si Norvegia , în zona denumită Finmark (partea de nord a Norvegiei)

 

3 iunie 1428 - Are loc Bătalia de la Golubac, în Serbia.

Oastea crestinilor din Țara Românescă, condusa de Dan al II-lea, care a participat la lupta alaturi de Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei si suzeranul sau, este infranta de turci şi ca urmare Ţara Românească trebuie să le plătească acestora tribut.

Batalia de la Golubac (3 iunie 1428) - Dan al II-lea, domnul Valahiei, participă la lupta de la Golubac împotriva otomanilor, alături de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg - foto preluat de pe - glasul.info

Batalia de la Golubac (3 iunie 1428) – Dan al II-lea, domnul Valahiei, participă la lupta de la Golubac împotriva otomanilor, alături de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg – foto preluat de pe – glasul.info

Golumbacu, Columbei sau Golubăț (Golubac/Голубац în limba sârbă) este un oras mic portuar, candva o fosta cetate, situată pe malul Dunării în districtul„ Braničevo”, in Serbia de nord est la frontiera cu România, frontieră formată de Dunăre pe o lungime de aproximativ 52 km.

În 3 iunie 1428 Dan al II-lea, domnul Valahiei, participă la lupta de la Golubac împotriva otomanilor, alături de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg.

In primavara anului 1428, o armata destul de numeroasa, condusa de Sigismund de Luxemburg trece Dunarea pana in dreptul cetatii Golubăț si se pregateste pentru inca o campanie otomana.

Alaturi de armata Ungariei participau si trupe trimise ca sprijin de aliatii lui Sigismund: lituanienii si polonezii marelui duce Witold, 200 de tintasi /arbaletieri italieni inarmati si cu arme de foc, cei 6000 de calareti valahi ai domnitorului Dan al II-lea al Tarii Romanesti si moldovenii trimisi de catre Alexandru cel Bun.

Dan al II-lea (? – 1 iunie 1431) a fost domnul Ţării Româneşti între toamna lui 1422 - 1426; primăvara lui 1427 - 1431, fiul lui Dan I. A fost totodată duce al Amlaşului şi Făgăraşului - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Dan al II-lea (? – 1 iunie 1431) a fost domnul Ţării Româneşti între toamna lui 1422 – 1426; primăvara lui 1427 – 1431, fiul lui Dan I. A fost totodată duce al Amlaşului şi Făgăraşului – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Simpla veste a sosirii unei uriase armate otomane conduse de insusi sultanul Murad a facut ca in oastea ungurilor sa se instaleze o panica si un haos de nedescris (de fapt turcii au raspandit intentionat informatii false, pentru ca a venit doar Sinan, beylerbeyul Rumeliei).

Astfel, armata ungara a inceput o retragere in graba si rusinoasa, atat de dezorganizata incat in 1428 la Golubăț au murit mai multi unguri inecati in Dunare decat efectiv in lupta cu turcii.

Panica si haosul din randul soldatilor unguri au fost atat de mari incat l-au lasat pana chiar si pe regele lor fara ambarcatiune, fiindca toate barcile au fost luate in mare graba de catre ungurii inspaimantati de lupta care ar fi trebuit sa aiba loc impotriva turcilor.

Sigismund abia a reusit sa fie salvat, ajutat fiind de un nobil maghiar, in timp ce lituanienii, polonezii, italienii si valahii le-au asigurat retragerea.

La 3 iunie 1428 Sigismund de Luxemburg cade la invoiala cu turcii, retragandu-si armata si cedand cetatea Golubăț in mainile otomanilor. În retragere a căzut prizonier şi a fost executat condotierul polonez Zawisza Czarny.

articol preluat de pe glasul.info

 

3 iunie 1444 - Tratat de alianta intre Iancu de Hunedoara si Stefan Toma, regele Bosniei, împotriva turcilor.

 

3 iunie 1657 - A încetat din viaţă medicul englez William Harvey, fondatorul fiziologiei moderne, descoperitorul circulatiei sangelui in organism; (n. 1 aprilie 1578).

William Harvey (n.1 aprilie 1578 – d. 3 iunie 1657) medic englez, celebru pentru faptul că a elaborat teoria exactă a circulației sanguine -  foto - ro.wikipedia.org

William Harvey - foto – ro.wikipedia.org

William Harvey (n.1 aprilie 1578 – d. 3 iunie 1657) medic englez, celebru pentru faptul că a elaborat teoria exactă a circulației sanguine. Harvey este primul care a examinat bataile inimii, constatand existența circulatia pulmonare si si notând î a fluxulului de sange.

În încercarea sa de a descoperi cantitatea de sange pompat de inima, el si – a dat seama că trebuie să existe o cantitate constantă de sânge care curge prin artere și se întoarce prin vene la inima, în urma unui ciclu. El a prezentat rezultatele cercetarilor sale în 1628.

 

3 iunie 1743 - S-a născut Wilhelm I, Elector de Hesse (d. 1821)

Wilhelm I, Elector de Hesse (3 iunie 1743 – 27 februarie 1821) a fost fiul lui Frederic al II-lea, Landgraf de Hesse-Cassel şi a Prinţesei Mary a Marii Britanii - Portret al Electorului purtând însemnele Ordinului Elefantului - foto: ro.wikipedia.org

Wilhelm I, Elector de Hesse – Portret al Electorului purtând însemnele Ordinului Elefantului – foto: ro.wikipedia.org

Wilhelm I, Elector de Hesse (3 iunie 1743 – 27 februarie 1821) a fost fiul lui Frederic al II-lea, Landgraf de Hesse-Cassel şi a Prinţesei Mary a Marii Britanii.

 

3 iunie 1761 - S-a născut Henry Scrapnel, inventatorul schijei.

 

3 iunie 1822 - S-a născut Maria Adelaide de Austria, prima soție a lui Victor Emanuel al II-lea al Italiei (d. 1855)

Maria Adelaide (Adelheid Franziska Marie Rainera Elisabeth Clotilde; 3 iunie 1822 - 20 ianuarie 1855) a fost prima soţie a lui Victor Emanuel al II-lea al Italiei şi astfel regină a Sardiniei din 1849 până la moartea sa - foto: ro.wikipedia.org

Maria Adelaide de Austria - foto: ro.wikipedia.org

Maria Adelaide (Adelheid Franziska Marie Rainera Elisabeth Clotilde; 3 iunie 1822 – 20 ianuarie 1855) a fost prima soţie a lui Victor Emanuel al II-lea al Italiei şi astfel regină a Sardiniei din 1849 până la moartea sa.

 

3 iunie 1839 - În China, Lin Zexu, guvernatorul Cantonuluia numit de împăratul Daoguang, a ordonat distrugerea a 1200 t de opiu confiscate de la negustorii britanici, eveniment ce a dus la declanșarea Primului Război al Opiului intre Anglia si China, care s-a incheiat in 1842 prin Tratatul de la Nanking, in urma caruia Marea Britanie, a obtinut teritoriul Hong Kong.

Reprezentare chineză contemporană a distrugerii opiumului sub comisarul Lin.Zexu (3 iunie 1839) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Reprezentare chineză contemporană a distrugerii opiumului sub comisarul Lin.Zexu (3 iunie 1839) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

3 iunie 1841 - S-a născut muzicianul Eduard Caudella (Harţă Răzeşul, Beizadea Epaminonda, Petru Rareş);

Eduard Caudella (n. 22 mai sau 3 iunie 1841, Iași, Principatul Moldovei — d. 15 aprilie 1924, Iași, România) a fost un compozitor român de muzică de operă, violonist, dirijor, profesor și critic de muzică - în imagine, Eduard Caudella la 30 de ani - foto - ro.wikipedia.org

Eduard Caudella la 30 de ani – foto – ro.wikipedia.org

Eduard Caudella (n. 22 mai sau 3 iunie 1841, Iaşi, Principatul Moldovei — d. 15 aprilie 1924, Iaşi, România) a fost un compozitor român de muzică de operă, violonist, dirijor, profesor şi critic de muzică, violonist la curtea domnească a lui Alexandru Ioan Cuza.

Ca și tatăl său, Eduard Caudella a predat la școala de muzică, iar între 1892 și 1901 a fost rector al Conservatorului. A fost și primul profesor de muzică al lui George Enescu care, mai târziu, i-a dedicat lui E. Caudella lucrarea sa pentru vioară „Impresii din copilărie”  În cadrul Conservatorului din Iasi,Eduard Caudella a înființat prima orchestra simfonica , al cărei dirijor a fost.

>

 

3 iunie 1843 - S-a născut Regele Frederick al VIII-lea al Danemarcei (d. 1912)

Frederik al VIII-lea (Christian Frederik Vilhelm Carl) (3 iunie 1843 – 14 mai 1912) a fost rege al Danemarcei din 1906 până în 1912 - foto: ro.wikipedia.org

Frederik al VIII-lea al Danemarcei - foto: ro.wikipedia.org

Frederik al VIII-lea (Christian Frederik Vilhelm Carl) (3 iunie 1843 – 14 mai 1912) a fost rege al Danemarcei din 1906 până în 1912. A fost fiul cel mare al regelui Christian al IX-lea şi a soţiei lui, Louise de Hessen – şi s-a născut la Copenhaga.

Ca Prinţ Moştenitor al Danemarcei a participat la războiul din 1864 împotriva Austriei şi Prusiei şi şi-a asistat tatăl în guvernare. A devenit rege al Danemarcei în ianuarie 1906, după decesul lui Christian. Domnia sa a durat numai şase ani.
În multe feluri, Frederic al VIII-lea a fost un conducător liberal care a fost în favoarea unui nou nou sistem parlamentar mai mult decât fusese tatăl său. Din cauza ascensiunii târzii la tron, a avut numai câţiva ani pentru a-şi arăta abilităţile de conducător.

De la stânga la dreapta: Regele Christian al IX-lea, Prinţul Christian al X-lea, Prinţul Moştenitor Frederic al VIII-lea şi micul Prinţ Frederic al IX-lea în 1903 – foto: ro.wikipedia.org

La întoarcerea sa de la Nisa dintr-o călătorie în Franţa, regele Frederic a făcut o scurtă oprire la Hamburg şi s-a cazat la hotelul Hamburger Hof.

În seara zilei în care a ajuns, Frederic (incognito) s-a plimbat pe Jungfernstieg.

În timp ce mergea, s-a simţit rău şi s-a prăbuşit pe o bancă în parc unde a murit. A fost descoperit de către un ofiţer de poliţie care l-a dus la spitalul Hafen, unde a fost declarat mort.

Cauza morţii a fost un atac de paralizie. A fost înmormântat lângă alţi membri ai familiei regale daneze la Catedrala Roskilde, lângă Copenhaga.

 

3 iunie 1849 - Armata revolutionarului roman transilvanean Avram Iancu, obtine o mare victorie impotriva celei maghiare langa Abrud.

Avram Iancu - foto preluat de pe materialedeistorie.wordpress.com

Avram Iancu – foto preluat de pe materialedeistorie.wordpress.com

 

3 iunie 1875 - A murit compozitorul francez Georges Bizet. (n. 1838)

Georges Alexandre César Léopold Bizet (n. 25 octombrie 1838, Paris—d. 3 iunie 1875, Bougival-Paris) compozitor francez al erei romantice, celebru mai ales datorită operei sale Carmen - foto - ro.wikipedia.org

Georges Bizet – foto – ro.wikipedia.org

Georges Alexandre César Léopold Bizet (n. 25 octombrie 1838, Paris — d. 3 iunie 1875, Bougival-Paris) a fost un compozitor francez al erei romantice, celebru mai ales datorită operei sale Carmen.

 

3 iunie 1877 - S-a născut Raoul Dufy, (m. 23 martie 1953), pictor, gravor, ilustrator de carti, ceramist, createur de tapiserii si de mobilier, decorator de spatii publice si decorator de teatru francez.

 

3 iunie 1885 - Ultima confruntare armata între indieni si trupele guvernamentale in Canada. Politia militara a Teritoriului du Nord-Vest al Canadei, comandata de Samuel Benfield Steele, se ciocneste cu indienii Cris, condusi de Big Bear (Marele Urs), la Steele Narrows.

Seful indian Big Bear - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Seful indian Big Bear – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Big Bear a fost capturat si condamnat la trei ani de inchisoare. A murit la putin timp dupa eliberarea sa din inchisoare.

Samuel Benfield Steele - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Samuel Benfield Steele - foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

A fost ultima confruntare armata cu indienii in Canada.

 

3 iunie 1899 - A murit la Viena, Johann Strauss (fiul), compozitor de muzică de dans şi operetă, considerat “regele valsului”;

Johann Strauss (n. 25 octombrie 1825 în St.Ulrich, azi parte a Vienei - d. 3 iunie 1899, Viena), compozitor austriac, fiul lui Johann Strauß (tatăl -  foto - ro.wikipedia.org

Johann Strauss (fiul) – foto – ro.wikipedia.org

Johann Strauss (n. 25 octombrie 1825 în St.Ulrich, azi parte a Vienei – d. 3 iunie 1899, Viena), compozitor austriac, fiul lui Johann Strauß (tatăl).

 

3 iunie 1899 - S-a născut fizicianul Georg von Békésy, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină şi Psihologie, pe anul 1961; (m. 13 iunie 1972).

Georg von Békésy (Békésy György) (n. 3 iunie 1899 - d. 13 iunie 1972) a fost biofizician maghiar, cunoscut pentru cercetările sale asupra cohleei, pentru care i s-a decernat Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Georg von Békésy – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Georg von Békésy (Békésy György) (n. 3 iunie 1899 – d. 13 iunie 1972) a fost biofizician maghiar, cunoscut pentru cercetările sale asupra cohleei, pentru care i s-a decernat Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie.

 

3 iunie 1904 - S-a născut Athanase Joja, filosof şi logician roman; (m. noiembrie 1972).

Athanase Joja (n. 3 iunie 1904, București - d. 8 noiembrie 1972, București) a fost un filosof și logician român, membru titular (1955) al Academiei Române - foto preluat de pe www.anticariatbazar.ro

Athanase Joja – foto preluat de pe www.anticariatbazar.ro

Athanase Joja (n. 3 iunie 1904, București – d. 8 noiembrie 1972, București) a fost un filosof și logician român, membru titular (1955) al Academiei Române.

 

3 iunie 1906 - S-a născut Jean Livescu, istoric literar; (m. 2 septembrie 1996).

 

3 iunie 1906 - S-a născut Josephine Baker, vedetă de music-hall in Franta;

Photo by Rudolf Suroch of Josephine Baker. Havana, Cuba. 1950 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Photo by Rudolf Suroch of Josephine Baker. Havana, Cuba. 1950 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Josephine Baker (născută Freda Josephine McDonald, n. 3 iunie 1906, Saint Louis, Missouri, Missouri, SUA – d. 12 aprilie 1975, Hôpital de la Salpêtrière, Franţa) a fost o dansatoare, actriţă şi cântăreaţă franceză de origine americană.

A participat la cel de-al Doilea Război Mondial de partea aliaţilor, susţinând prin acţiuni de spionaj Rezistenţa franceză condusă de Charles de Gaulle. A fost prima americancă decorată cu Croix de guerre.

Josephine Baker in a banana skirt from the Folies Bergère production "Un Vent de Folie" - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Josephine Baker in a banana skirt from the Folies Bergère production “Un Vent de Folie” – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial devine activă în Rezistenţa franceză. Participă la acţiuni de spionaj adunând informaţii de la diverşi clienţi germani, italieni sau japonezi, care intrau în barurile unde ea ţinea spectacole.

Mai mult, reuşeşte să se inflitreze în rândurile ocupanţilor fascişti, fiind invitată la petrecerile ambasadei italiene din Franţa. După război, ia în adopţie mai mulţi copii orfani de diferite etnii şi rase.

 

3 iunie 1910 - S-a infiintat Muzeul Simu din Bucuresti.

 

3 iunie 1910 - S-a născut actriţa Paulette Goddard (Marion Levi), partenera lui Charles Chaplin în două dintre capodoperele acestuia: Timpuri noi”, “Dictatorul;

Pauline Marion Goddard Levy (n. 3 iunie 1910 - d. 23 aprilie 1990), actriță americană - foto - ro.wikipedia.org

Pauline Goddard – foto – ro.wikipedia.org

Pauline Marion Goddard Levy (n. 3 iunie 1910 – d. 23 aprilie 1990), actriță americană.

 

3 iunie 1918 - Si-a ţinut lucrările primul Congres al medicilor veterinari din Basarabia după Unirea cu România.

 

3 iunie 1922 - Ion Vinea editeaza la Bucuresti, revista avangardista Contemporanul, care promova sincronizarea literaturii nationale cu cea mondiala. Contimporanul, publicație avangardistă (1922-1932).

Numele Contemporanul a lansat o tradiție, fiind o titulatură potrivită pentru a ilustra preocuparea pentru noutățile în materie de știință și cultură și pentru noile curente de idei, în opinia inițiatorilor revistei literare de avangardă Contimporanul, apăruta în anul 1922 la București.

Revista a apărut la început ca un săptămânal (3 iunie 1922 – 7 iulie 1923), apoi lunar (aprilie 1924 – ianuarie 1932) și s-a bucurat de colaborarea unor nume de rezonanță ale culturii românești interbelice: Felix Aderca, Tristan Tzara, Tudor Arghezi, Benjamin Fundoianu, N. Davidescu, Sandu Tudor, Ion San-Giorgiu, Mircea Eliade, Ilarie Voronca, Adrian Maniu, Urmuz, Marcel Iancu.

 

3 iunie 1922 - A murit scriitorul Duiliu Zamfirescu, autorul volumelor “Viata la tara”,”Tanase Scatiu”, “In razboi”.

Duiliu Zamfirescu (n. 30 octombrie 1858, Plăinești (azi Dumbrăveni), județul Vrancea - d. 3 iunie 1922, Agapia, județul Neamț) scriitor român, membru titular și vicepreședinte al Academiei Române - foto - ro.wikipedia.org

Duiliu Zamfirescu – foto – ro.wikipedia.org

Duiliu Zamfirescu (n. 30 octombrie 1858, Plăinești (azi Dumbrăveni), județul Vrancea – d. 3 iunie 1922, Agapia, județul Neamț) scriitor român, membru titular și vicepreședinte al Academiei Române.

 

3 iunie 1924 - A murit Franz Kafka, scriitor ceh de limba germana, (“Procesul”, “Castelul”)

Franz Kafka (n. 3 iulie 1883, Praga - d. 3 iunie 1924, Viena) scriitor evreu de limbă germană, originar din Praga - foto - ro.wikipedia.org

Franz Kafka (n. 3 iulie 1883, Praga – d. 3 iunie 1924, Viena) scriitor evreu de limbă germană, originar din Praga – foto – ro.wikipedia.org

 

3 iunie 1925 - S-a născut actorul american Tony Curtis, (Bernard Schwartz);

Tony Curtis (născut Bernard Schwartz la 3 iunie 1925 – d. 29 septembrie 2010) actor evreu-american de film - foto - hollywood-star.gq

Tony Curtis – foto – hollywood-star.gq

Tony Curtis (născut Bernard Schwartz la 3 iunie 1925 – d. 29 septembrie 2010) actor evreu-american de film.

 

3 iunie 1940 - Trupele britanice au terminat evacuarea din Europa continentală în timpul bătăliei de la Dunkerque, care s-a terminat a doua zi, prin infrangerea trupelor anglo-franceze de catre germani, după ce flota britanică s-a întors să mai evacueze câteva zeci de mii de militari francezi.

 

3 iunie 1950 - Prima ascensiune a vârfului Annapurna, al 10-lea vârf ca înălțime din lume, de către o expediție franceză

 

3 iunie 1950 - S-a născut cantareata britanica de muzica rock Suzi Quatro.

Susan Kay “Suzi” Quatro (n. 3 iunie 1950) cântăreață, basistă, producătoare muzicală și actriță americană.

Este considerată prima femeie-basist care a devenit un star rock major.

În anii 1970 Quatro a înregistrat câteva hituri care au avut succes în Europa și Australia. Duetul său cu Chris Norman pentru “Stumblin’ In” s-a clasat pe poziția #4 în SUA în 1979. În cariera sa, Quatro a vândut peste 50 de milioane de albume.

 

3 iunie 1960 - A murit, în urma unui cancer mamar, Ana Pauker, prima femeie vicepremier și ministru de Externe al guvernului Romaniei. (n. 1893)

Ana Pauker.jpg

Ana Pauker, născută Hanna Rabinsohn, (n. 28 decembrie 1893, Codăești, Vaslui – d. 3 iunie 1960, București) a ocupat cea mai înaltă funcție politică deținută de o femeie în istoria României; a fost prima femeie vicepremier și ministru de Externe atât din istoria României cât și din lume și una dintre puținele din vremea stalinistă ajunsă în funcții înalte. In septembrie 1948 apărea pe coperta revistei “Time” cu eticheta „Cea mai puternică femeie in viață”.

A fost militantă comunistă ilegalistă, lideră a grupării „moscovite” a Partidului Comunist Român, vicepremier și ministru de externe al României între 1947-1952. În 1952 Gheorghe Gheorghiu-Dej i-a înlăturat de la putere și din partid pe Ana Pauker împreună cu Vasile Luca și Teohari Georgescu, cei trei fiind acuzați că fac parte dintr-un „grup antipartinic”.

 

3 iunie 1963 - A murit Papa Ioan al XXIII-lea; (n. 1881).

Angelo Giuseppe Roncalli Patriarch of Venezia (1953-1958).JPG

Ioan al XXIII-lea, născut Angelo Giuseppe Roncalli, (n. 25 noiembrie 1881, Sotto il Monte, Italia – d. 3 iunie 1963, Cetatea Vaticanului, Roma) a fost papă din 28 octombrie 1958 până la moartea sa. Canonizarea sa a avut loc în data de 27 aprilie 2014, împreună cu cea a papei Ioan Paul al II-lea.

 

3 iunie 1970 - O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Wisconsin din SUA, sub conducerea biochimistului american de origine indiana Gobind Khorana (Premiul Nobel pentru medicina pe 1968), a reusit sa produca in laborator prima gena artificiala.

 

3 iunie 1977 - A încetat din viaţă medicul roman Theodor Burghele, fondator al Spitalului Panduri. Între anii 1972-1975, a deținut funcția de ministru al sănătății; a fost membru supleant al CC al PCR

Theodor Burghele (n. 12 februarie 1905, Iași - d. 3 iunie 1977, București) reputat medic chirurg și urolog, membru titular și președinte al Academiei Române - foto - ro.wikipedia.org

Theodor Burghele (n. 12 februarie 1905, Iași – d. 3 iunie 1977, București) reputat medic chirurg și urolog, membru titular și președinte al Academiei Române – foto – ro.wikipedia.org

 

3 iunie 1977 - A murit regizorul Roberto Rossellini, iniţiator al neorealismului în filmul italian. (“Roma, oraş deschis”, “Ioana pe rug”, “Stromboli”);

Roberto Rossellini (n. 8 mai 1906, Roma - d. 3 iunie 1977, Roma) regizor italian de film și televiziune - foto - en.wikipedia.org

Roberto Rossellini (n. 8 mai 1906, Roma – d. 3 iunie 1977, Roma) regizor italian de film și televiziune – foto – en.wikipedia.org

 

3 iunie 1989 - Guvernul comunist chinez trimite forte de securitate care deschid focul asupra protestatarilor din Piata Tiananmen, omorand sute dintre ei.

Piata Tiananmen 1989 - foto - historia.ro

Piata Tiananmen 1989 – foto – historia.ro

Vara anului 1989 a rămas în memoria Occidentului prin masacrul ce a avut loc în Beijing, în piaţa Tiananmen. Armata a executat ordinele guvernului iar pentru prima dată după 1949, mapamondul era oripilat de atrocităţile ordonate de guvernul chinez. „The tank man” – povestea omului ce a oprit singur înaintarea blindatelor chinezeşti, violentele proteste şi furia populară împotriva unui sistem anchilozat au evidenţiat tensiunile sociale ale Chinei şi au demonstrat încă odată lumii întregi că un regim impus prin forţă poate fi oricând destructurat.

Mişcarea tinerilor, studenţilor şi cetăţenilor Beijingului se poate înscrie în seria de „liberalizări” europene şi cereri pentru guvernări transparente denumite generic de ruşi glasnost.

cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

3 iunie 1989 - A încetat din viaţă, la Teheran, Ruhollah Khomeiny, întemeietorul şi conducătorul spiritual al Republicii Islamice Iran;

Ayatolahul Ruhollah Musavi Khomeini (n. 24 septembrie, 1902 – d. 3 iunie, 1989) lider politic și religios iranian - foto - ro.wikipedia.org

Ayatolahul Ruhollah Musavi Khomeini (n. 24 septembrie, 1902 – d. 3 iunie, 1989) lider politic și religios iranian – foto – ro.wikipedia.org

A condus Revoluția Iraniană din 1979, în urma căreia a devenit lider suprem al Iranului, țară pe care a condus-o până la moartea sa.

 

3 iunie 1991 - A erupt vulcanul Mount Unzen din sudul Japoniei; valul de fum și lavă a omorât 43 de oameni, toți cercetători sau jurnaliști

 

3 iunie 1998 - Accidentul feroviar de la Eschede – ICE-ul Wilhelm Conrad Röntgen deraiaza la Eschede, accident feroviar la care mor 101 de oameni.

Accidentul feroviar de la Eschede este cunoscut ca fiind cel mai grav accident din lume, al unui tren de mare viteză. Accidentul a avut loc la 3 iunie 1998, lângă Eschede, Saxonia Inferioară, în Germania. Numărul victimelor s-a ridicat la 101 decedați și 88 de răniți, depășind numărul victimelor accidentului de la Dahlerau din 1971, care fusese până atunci, cel mai grav accident feroviar din Germania.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

3 iunie 2001 - A încetat din viaţă actorul Anthony Quinn.

Anthony Quinn (n. 21 aprilie 1915 - d. 3 iunie 2001) actor american de teatru și film, de origine mexicană, dublu laureat al premiului Oscar - foto - ro.wikipedia.org

Anthony Quinn (n. 21 aprilie 1915 – d. 3 iunie 2001) actor american de teatru și film, de origine mexicană, dublu laureat al premiului Oscar – foto – ro.wikipedia.org

Antonio Rodolfo Ouinn Oaxaca, pe numele său adevărat, el s-a născut în Chihuahua în timpul Revoluției Mexicane fiind cunoscut și ca pictor sau scriitor, dar mai ales pentru activitatea sa cinematografică, pentru roluri memorabile în filme precum: Zorba Grecul, Ultimul tren din Gun Hill, Lawrence al Arabiei, Tunurile din Navarone, The Message, Secretul din Santa Vittoria, Cocoșatul de la Notre Dame, La strada și altele. A câștigat premiul Academiei Americane de Film pentru rolurile secundare interpretate în peliculele Viva, Zapata! în anul 1952 și Poftă de viață în 1956

 

3 iunie 2002 – În perioada 3-9 iunie, s-a desfășurat la Cluj prima ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, primul festival din România destinat exclusiv lung-metrajelor.

Festivalul internațional de film Transilvania (TIFF) este primul festival internațional de film de lungmetraj din România, care se desfășoară anual în capitala istorică a Transilvaniei, Cluj-Napoca.

Festivalul se desfășoară în trei cinematografe din oraș, Republica, Arta și Victoria, însă la ediția din 2004 s-a realizat o premieră prin introducerea proiecțiilor în aer liber, în curtea Universității Babeș-Bolyai.

Altă premieră a avut loc în 2007 când festivalul s-a desfășurat în două orașe: Cluj-Napoca și Sibiu, pentru a onora anul când Sibiul a fost Capitală Europeană a Culturii.

 

3 iunie 2004 - Biserica Anglicană şi-a dat binecuvântarea pentru căsătoria prinţului Charles cu Camilla Parker Bowles.

Prinţului Charles si Camilla Parker Bowles - foto - mediafax.ro

Prinţului Charles si Camilla Parker Bowles – foto – mediafax.ro

 

3 iunie 2006 - Muntenegru isi declara independența, punând capăt existenței uniunii Serbia și Muntenegru, ca urmare a rezultatului referendumului din ziua de 21 mai in care majoritatea populatiei a votat pentru separarea de Serbia.

Harta Muntenegrului - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Harta Muntenegrului – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

 

3 iunie 2007 - În Craiova se inaugurează piața socio-umana din centrul civic al orașului, în mijlocul căreia se află prima fântână muzicală din România, și una din puținele din întreaga lume.

 

3 iunie 2009 - A murit actorul american David Carradine ;

David Carradine (născut John Arthur Carradine; n. 8 decembrie 1936, Hollywood, California - d. 3 iunie 2009, Bangkok) actor american și artist mațial, cunoscut pentru rolurile sale din filmele Kung Fu și Kill Bill -  foto - ro.wikipedia.org

David Carradine – foto – ro.wikipedia.org

David Carradine (născut John Arthur Carradine; n. 8 decembrie 1936, Hollywood, California – d. 3 iunie 2009, Bangkok) actor american și artist mațial, cunoscut pentru rolurile sale din filmele Kung Fu și Kill Bill.

Actor prolific, David Carradine a apărut în peste 100 de filme și a fost nominalizat de patru ori la Globul de Aur. Ultima nominalizare a fost pentru rolul de titlu în filmul lui Quentin Tarantino, Kill Bill.

 

3 iunie 2009 – În Parlamentul R.Moldova a eșuat și a doua tentativă de desemnare a președintelui tarii, ceea ce potrivit Constitutiei a condus la convocarea alegerilor generale anticipate pentru alegerea unui nou Parlament.

 

3 iunie 2020 - La Ordinea Zilei