Evenimentele Zilei de 31 octombrie în Istorie

Cele 95 de teze ale lui Martin Luther (titlul latin Disputatio pro declaratione virtutis indulgentiarum) au declanşat Reforma Protestantă în Germania. Tezele au fost aduse în circulaţie pentru prima dată la 31 octombrie 1517 printr-o scrisoare adresată episcopului de Mainz şi Magdeburg Albrecht von Brandenburg. Pentru că nu a primit un răspuns de la episcop, Martin Luther a dat tezele unui cunoscut, care le-a tipărit făcându-le astfel temă de discuţie în întreaga Germanie - foto preluat de pe  ro.wikipedia.org

Cele 95 de teze ale lui Martin Luther (Disputatio pro declaratione virtutis indulgentiarum) 

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

31 octombrie este a 304-a zi a calendarului gregorian și a 305-a zi în anii bisecți. 61 de zile până la sfârșitul anului.

 

Sărbătorile Zilei de 31 octombrie

(BOR) Sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis; Sfântul Mucenic Epimah

Sfinții Mucenici Epimah și soția sa Stratonica; Sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis. Prăznuirea lor de către Biserica Ortodoxă Romana se face la data de 31 octombrie - Icoană sec. XX, Grecia - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto: doxologia.ro

Sfinții Mucenici Epimah și soția sa Stratonica; Sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis - Icoană sec. XX, Grecia – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro

 

(BRU) Ss. Stahis, Apelle, Ampliu, Urban, Aristobul și Narcis, apostoli dintre cei 70 († secolul I); Sf. Epimah, martir († 250)

 

(BRC) Sf. Urban, martir

 

(calendarul luteran) Ziua Reformei 

Luther's theses are engraved into the door of All Saints' Church, Wittenberg. The Latin inscription above informs the reader that the original door was destroyed by a fire, and that in 1857, King Frederick William IV of Prussia ordered a replacement be made - foto: en.wikipedia.org

Luther’s theses are engraved into the door of All Saints’ Church, Wittenberg. The Latin inscription above informs the reader that the original door was destroyed by a fire, and that in 1857, King Frederick William IV of Prussia ordered a replacement be made – foto: en.wikipedia.org

Ziua Reformei este o sărbătoare religioasă a zilei de 31 Octombrie în amintirea Reformei, sărbătoare ținută în mod particular de Lutherani și de cîteva comunități de Biserici Reformate. Este o sărbătoare națională în Slovenia (de vreme ce Reforma a contribuit profund la dezvoltarea ei culturală, deși slovenii sînt în principal romano-catolici) și în următoarele state germane: Brandenburg, Mecklenburg-Pomerania Inferioară, Saxonia, Saxonia-Anhalt și Thuringia. Din 2008, este și sărbătoare națională în Chile.

 

Ziua mondială a oraşelor

La 31 octombrie, anual, este sărbătorită Ziua mondială a oraşelor, cu scopul de a promova interesul comunităţii internaţionale în procesul urbanizării şi de a da un impuls cooperării între state în găsirea de noi oportunităţi şi în abordarea provocărilor ridicate de urbanizare, contribuind totodată la o dezvoltare urbană durabilă în întreaga lume, potrivit https://unhabitat.org.

Ziua mondială a oraşelor a fost stabilită la 27 decembrie 2013, de către Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia A/RES/68/239, prin care aceasta “a decis ca ziua de 31 octombrie să fie sărbătorită, începând din 2014, drept Ziua mondială a oraşelor, invitând statele lumii, sistemul ONU, în special Programul Naţiunilor Unite pentru Aşezări Umane (ONU-Habitat), organizaţiile internaţionale relevante, societatea civilă şi părţile interesate să observe şi să crească gradul de conştientizare a zilei”.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Internațională a Mării Negre

Marea Neagră este întinderea de ape din bazinul geomorfologic denumit pontic, unul din bazinele complexului tectonic tethysian, el însuși parte a orogenezei alpino-himalayene, din care fac parte și munții care o mărginesc la nord (în Crimeea), la nord-est (Caucazul) și la sud (lanțurile pontice) foto: ro.wikipedia.org

Marea Neagră - foto: ro.wikipedia.org

În fiecare an, la 31 octombrie este marcată Ziua internaţională a Mării Negre. În anul 1996, la această dată, cele şase ţări riverane Mării Negre, respectiv Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina, au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră, document ce conţine cel mai complet set de strategii şi măsuri pentru salvarea şi reabilitarea Mării Negre, notează site-ul zimn.marenostrum.ro.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Arhivelor Nationale

Ziua Arhivelor Naţionale este sărbătorită, în fiecare an, la 31 octombrie. La 1/13 mai 1831, au fost înfiinţate la Bucureşti, Arhivele Statului din Ţara Românească, aflate în subordinea Departamentului Treburilor din Lăuntru (Ministerul de Interne) Primul director a fost Iordache Rasti (1831-1837). A urmat, la 1/13 ianuarie 1832, înfiinţarea la Iaşi, a Arhivelor Statului din Moldova, aflate în subordinea Logofeţiei Dreptăţii (Ministerul Justiţiei). Primul director a fost Gheorghe Asachi (1832-1849), notează acelaşi volum.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat, la 31 octombrie 1862, decretul de înfiinţare a Direcţiei Generale a Arhivelor Statului din Bucureşti (din 1996, Arhivele Naţionale ale României) prin unificarea Arhivelor Statului din Ţara Românească şi Moldova, în subordinea Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice. Primul director general a fost Grigore Bengescu. Noua organizare avea la bază principiul separării documentelor cu valoare istorică de cele cu valoare practică. Regulamentul pentru organizarea serviciilor arhivelor statului a intrat în vigoare la 25 iulie/6 august 1872, conform volumului “Istoria României în date” (1971).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Halloween

Dovleac Jack-o'-Lantern foto: ro.wikipedia.org

Dovleac Jack-o’-Lantern
foto: ro.wikipedia.org

În fiecare an, seara de 31 octombrie este a vrajitoarelor. Copii, mascati în personaje „horror”, colinda pe la casele oamenilor, iar acestia îi rasplatesc cu bomboane, covrigi sau nuci pentru a alunga spiritele rele ale fantomelor. Adultii se întâlnesc în diverse localuri sau cluburi, care, pentru o noapte, se transforma în spatii ale magiei, în care personaje precum Frankenstein. Aceasta sărbătoare a fost influențată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. În Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creștini Sărbătoarea Tuturor Sfinților. Istoricul Nicholas Rogers, care a cercetat originile Halloweenului, observă că în timp ce „unii folcloriști i-au detectat originile în sărbătoarea romană a Pomonei , zeița fructelor și semințelor, sau în festivalul morților denumit Parentalla , sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samahain , scris inițial Samuin”care in irlandeza veche înseamnă „sfârșitul verii”.

Este o sărbătoare, preluată de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se însecolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din America. Halloween provine din limba engleza de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfintilor, sărbătoare cu care a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic si protestant, pentru ca în aceste culte creștine, ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie. Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări, Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.

În ultimii ani, din cauza unei promovări agresive prin intermediul filmelor și a televiziunii, sărbătoarea de import a ajuns și în România, fiind impusă indirect în școli și grădinițe prin organizarea de serbări tematice. Deasemenea această zi are și un puternic caracter comercial, produsele specifice acestei sărbători fiind promovate în marile magazine și în mediul online Biserica Ortodoxa Romana este critica fata de noua ”tradiție” a costumării celor mici în personaje demonice, aratand că Halloween-ul “este de natură de a mutila sufletele copiilor”.”Ce poate fi bun în a te deghiza în vârcolac, în vrăjitoare, în vampir?si de ce unii se pictează cu cruce invers, se intreaba reprezentantii Bisericii ?”.

 

Astăzi în Istorie pentru 31 octombrie

 

Evenimentele Zilei de 31 octombrie în Istorie:

- 31 octombrie 1517 – Cele 95 de teze ale lui Martin Luther

 

31 octombrie 475 - Romulus Augustus este proclamat imparat al Romei.

Flavius Romulus Augustulus (n. 463, d. după 476) ultimul împărat (475-476) al Imperiului Roman de Apus  foto: ro.wikipedia.org

Flavius Romulus Augustulus
foto: ro.wikipedia.org

Flavius Romulus Augustus (n.cca. 463, – d. după 476), a fost ultimul imparat (475 -478) al Imperiului Roman de Apus.
La 31 octombrie 475, patricianul Orestes îl proclamă împărat pe fiul său, Romulus Augustulus, autoritatea împăratului limitându-se la sudul Galiei si la Italia propriu- zisa. Era poreclit ”Augustulus”, deși el a condus în mod oficial sub numele de Romulus Augustus, in latina sufixul -Ulus fiind un diminutiv , si prin urmare Augustulus înseamna, “Micul Augustus”. La 28 august 476, Romulus Augustulus este îndepărtat de la tron de către Odoacru, căpetenia herulilor de neam germanic din uniunea de triburi a a gotilor.

Severin de Noricum consilier al lui Odoacru, a mediat detronarea fără violență a ultimului și tânărului împărat roman al Imperiului de Apus, pentru care a reușit să obțină chiar și o pensie, iar insignele imperiale au fost trimise de la Roma la Constantinopol, fapt care mai târziu va genera dispute în privința moștenirii romane. Imperiul Roman de Apus după ce pierde majoritatea provinciilor, este desființat atunci când Odoacru, care se autoproclama magister militum (guvernator suprem), înființează un stat independent în Italia (476). Odată cu instaurarea dominației germanice în Italia, are loc sfârșitul Imperiului Roman de Apus, sfarșitul istoric al Antichitatii și începutul Epocii Medievale.

 

31 octombrie 802 - Nikephoros ( Nichifor) I ( n. cca 760), este ales împărat al Bizantului.

Nicefor I (Nikeforos Genikos), scris și Nichifor (d. 26 iulie 811), împărat bizantin între 802 și 811, fiind întemeietorul dinastiei focide foto (:Nicefor I şi fiul său Staurakios) ro.wikipedia.org

Nicefor I şi fiul său Staurakios – foto: ro.wikipedia.org

Nicefor I (Nikeforos Genikos), scris și Nichifor (d. 26 iulie 811), împărat bizantin între 802 și 811, fiind întemeietorul dinastiei focide. În anul 811, oastea bizantina condusa de Nichifor a invadat Bulgaria si l-a învins de două ori pe Krum, tarul bulgarilor, devastand capitala Pliska dar, în timpul retragerii, armata bizantină a intrat intr-o o ambuscadă și a fost distrusa la 26 iulie de catre bulgari . Nichifor a fost ucis în luptă si se spune că tarul bulgarilor Krum ar fi confectionat din craniul imparatului bizantin, o cupa din care bea la ospete.

Krum, Han protobulgar în perioada: 796/803 - 814. În timpul domniei, sale teritoriul Bulgariei dunărene s-a dublat, având granițele de la Dunărea mijlocie la Nipru și de la Odrin la Munții Tatra - in imagine, Krum sărbătorește alături de nobilii săi, în timp ce un rob (în dreapta) îi aduce craniul împăratului Nicefor, încrustat cu argint și transformat într-o cupă plină cu vin - foto: ro.wikipedia.org

Krum sărbătorește alături de nobilii săi, în timp ce un rob (în dreapta) îi aduce craniul împăratului Nicefor, încrustat cu argint și transformat într-o cupă plină cu vin – foto: ro.wikipedia.org

Krum, Han protobulgar în perioada: 796/803 – 814. În timpul domniei, sale teritoriul Bulgariei dunărene s-a dublat, având granițele de la Dunărea mijlocie la Nipru și de la Odrin la Munții Tatra.

 

31 octombrie 1291 - S-a nascut Philippe de Vitry, compozitor francez din perioada medievala, fost episcop de Meaux, autorul prezumtiv al tratatului Ars Nova Musicae, punlicat in jurul anului 1320. A decedat la data de 9 iunie 1361.

Philippe de Vitry (31 October 1291 – 9 June 1361) compozitor, teoretician   muzical și poet francez  foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Philippe de Vitry 
foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Philippe de Vitry (31 October 1291 – 9 June 1361) compozitor, teoretician muzical și poet francez. Figura emblematica a Evului Mediu, de Vitry era considerat de contemporani un spirit stralucitor datorita cunostintelor sale de filosofie, matematica,poezie, retorica si muzica. Ne-au parvenit doar o parte din compozitiile si scrierile sale.

 

31 octombrie 1345 - S-a nascut Regele Ferdinand I al Portugaiei (d. 1383)

Ferdinand I al Portugaliei (n. 31 octombrie 1345, Lisabona — d. 22 octombrie 1383, Lisabona), supranumit Cel Frumos  sau mai rar Cel Inconstant, a fost al nouălea rege al Portugaliei, al doilea fiu, și cel mai mare care a supraviețuit, al lui Petru I al Portugaliei și a Constanței de Castilia. A urcat pe tron în 1367  foto: ro.wikipedia.org

Ferdinand I al Portugaliei
foto: ro.wikipedia.org

Ferdinand I al Portugaliei (n. 31 octombrie 1345, Lisabona — d. 22 octombrie 1383, Lisabona), supranumit Cel Frumos sau mai rar Cel Inconstant, a fost al nouălea rege al Portugaliei, al doilea fiu, și cel mai mare care a supraviețuit, al lui Petru I al Portugaliei și a Constanței de Castilia. A urcat pe tron în 1367

 

31 octombrie 1517 - Teologul Martin Luther lipește pe ușa bisericii din Wittenberg cele 95 de teze, care invitau la o dispută academică pe tema indulgențelor.

Martin Luther (n. 10 noiembrie 1483, Eisleben, Saxonia - d. 18 februarie 1546), pastor și doctor în teologie, a fost primul reformator protestant ale cărui reforme au dus la nașterea Bisericii Evanghelice-Luterane. Primele idei ale Reformei protestante au fost enunțate de Martin Luther în 1517, în calitatea sa de preot catolic și profesor de exegeză la Universitatea din Wittenberg. Excomunicarea sa din Biserica Catolică a survenit în anul 1521 - in imagine, Martin Luther, 1529 - portret de Lucas Cranach cel Bătrân - foto: ro.wikipedia.org

Martin Luther, 1529 – portret de Lucas Cranach cel Bătrân – foto: ro.wikipedia.org

Credința lui Luther l-a făcut să intre în 1517 în conflict cu Biserica Romano-Catolică. Pentru a strânge fonduri în vederea construirii Bazilicii Sf. Petru din Roma, papa Leon al X-lea a vândut credincioșilor indulgențe. Prin vânzarea de indulgențe se oferea, în schimbul unei donații bănești, anularea suferințelor vremelnice datorate păcatului – odată iertat prin pocăință. Luther s-a declarat împotriva acestei practici.

La 31 octombrie 1517 (potrivit teologului și filosofului umanist Philipp Melanchthon), Luther a afișat pe ușa principală a bisericii din Wittenberg cele 95 de teze care invocau interdicția comerțului de indulgențe. Aceste teze au circulat repede prin Germania și au cauzat o mare controversă. Papa a ordonat ca Luther să apară la Augsburg, în fața cardinalului Thomas Cajetan. Cardinalul i-a cerut să-și retracteze cele 95 de teze. Luther a replicat că și le va retrage doar dacă i se va dovedi pe baza Bibliei că el este cel care greșește.

În 1521, prin bula de excomunicare emisă împotriva lui Luther, papa a cerut împăratului Carol al V-lea să dispună executarea lui Luther. Împăratul, în loc să dea curs cererii papei, a convocat o adunare pentru cercetarea lui Luther. Oficialitățile din dietă i-au cerut să-și retragă declarațiile. Luther a refuzat, iar membrii dietei l-au declarat indezirabil.

Luther a reușit să scape de pedeapsă cu ajutorul prietenului său, Frederic al III-lea, principele elector al Saxoniei, care l-a ascuns în castelul „Wartburg”, aproape de orașul Eisenach. Luther a primit pseudonimul „cavalerul George”. În timpul șederii în Wartburg, Luther a început să traducă Noul Testament în limba germană. Preocuparea principală a împăratului Carol era războiul cu Franța, astfel încât în cele din urmă Luther a putut reveni la catedra din Wittenberg.

Încercările de reformare a bisericii locale nu au avut succes în Europa centrală în timpul vieții sale, dar au fost continuate de discipolii săi. În 1524 o parte din țărănimea din sudul Germaniei, Austria și Elveția s-a folosit de teoria lui Luther ca pretext pentru declanșarea Războiului Țărănesc (Deutscher Bauernkrieg).

În 1525 Martin Luther s-a însurat cu fosta călugăriță Katharina von Bora, arătându-se astfel adversar al celibatului impus de catolicism preoțimii. Restul vieții și l-a petrecut scriind, ținând predici și organizând reforma bisericii în Saxonia. Luther a murit la 18 februarie 1546 în orașul său natal Eisleben. Luther este cunoscut ca „părintele Reformei”. Intenția lui însă nu a fost crearea unei biserici noi, alternative, ci înnoirea Bisericii Universale.

 

31 octombrie 1517 - A decedat pictorul italian Fra Bartolommeo ; (n. 28 martie 1472). Fra Bartolomeo (cunoscut și ca Fra Bartolomeo di Pagholo sau Baccio della Porta) (n. 28 martie 1472 – d. 6 octombrie 1517), pictor renascentist italian pe teme religioase

Fra Bartolomeo: "Christ with the Four Evangelists" - foto: en.wikipedia.org

Fra Bartolomeo: “Christ with the Four Evangelists – foto: en.wikipedia.org

 

31 octombrie 1632 - S-a nascut pictorul olandez Johannes Vermeer (botezat pe 31 octombrie); (d. 1675).

Johannes Vermeer, cunoscut mai ales ca Jan Vermeer van Delft (botezat 31 octombrie, 1632, Delft, Țările de Jos, d. 15 decembrie 1675, Delft, Țările de Jos), pictor olandez, unul din cei mai cunoscuți reprezentanți ai stilului baroc foto (Jan Vermeer: Alegoria picturii sau în atelier, 1673): ro.wikipedia.org

Jan Vermeer: Alegoria picturii sau în atelier, 1673 – foto: ro.wikipedia.org

Johannes Vermeer, cunoscut mai ales ca Jan Vermeer van Delft (botezat 31 octombrie, 1632, Delft, Țările de Jos, d. 15 decembrie 1675, Delft, Țările de Jos), pictor olandez, unul din cei mai cunoscuți reprezentanți ai stilului baroc.

 

31 octombrie 1705 - S-a nascut Papa Clement al XIV-lea (d. 1774)

Papa Clement al XIV-lea (Gian Vincenzo Antonio Ganganelli), papă al Romei care s-a născut la 31 octombrie 1705 și a decedat la 22 septembrie 1774 foto: ro.wikipedia.org

Papa Clement al XIV-lea - foto: ro.wikipedia.org

Papa Clement al XIV-lea (Gian Vincenzo Antonio Ganganelli), papă al Romei care s-a născut la 31 octombrie 1705 și a decedat la 22 septembrie 1774.

 

31 octombrie 1755 - Aventurierul Giacomo Casanova reușește să fugă din inchisoarea in care era detinut in Palatul Dogilor din Veneția.

Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt (n. 2 aprilie 1725, Veneția - d. 4 iunie 1798, Castelul Duchcov (Dux)), aventurier amoros italian, originar din Veneția, devenit celebru prin peripețiile sale galante, evocate în „Memoires” („Povestea vieții mele”) scrise între anii 1791 și 1798, care cuprind existența sa aventuroasă și experientele sale, convingerile sale, care se remarcă printr-o bună cunoaștere și descriere a moravurilor epocii foto (Casanova (în anul 1788)): ro.wikipedia.org


Casanova (în anul 1788) – foto: ro.wikipedia.org

Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt (n. 2 aprilie 1725, Veneția – d. 4 iunie 1798, Castelul Duchcov (Dux)), aventurier amoros italian, originar din Veneția, devenit celebru prin peripețiile sale galante, evocate în „Memoires” („Povestea vieții mele”) scrise între anii 1791 și 1798, care cuprind existența sa aventuroasă și experientele sale, convingerile sale, care se remarcă printr-o bună cunoaștere și descriere a moravurilor epocii.

 

31 octombrie 1795 - S-a născut poetul romantic John Keats: “La Belle Dame sans Merci”, “Ode to a Nichtingale”, “To Autumn”; (m. 23 februarie 1821).

John Keats (n. 31 octombrie 1795, Londra - d. 23 februarie 1821, Roma), poet englez, unul din cei mai importanți reprezentanți ai romantismului englez, alături de Lord Byron și Percy Bysshe Shelley foto (John Keats, portret de William Hilton): ro.wikipedia.org

John Keats, portret de William Hilton – foto: ro.wikipedia.org

John Keats (n. 31 octombrie 1795, Londra – d. 23 februarie 1821, Roma), poet englez, unul din cei mai importanți reprezentanți ai romantismului englez, alături de Lord Byron și Percy Bysshe Shelley.

 

31 octombrie 1818 - S-a nascut Gheorghe Tattarescu, pictor roman, întemeietor, alãturi de Th. Aman, al învatamântului artistic românesc (n. Focsani; d. 24.10.1894).

Gheorghe Tattarescu (octombrie 1820, Focșani – 24 octombrie 1894, București), pictor român, clasic, „cel mai tipic academist” un pionier al neoclasicismului în pictura românească foto (Gheorghe Tattarescu, autoportret 1849): ro.wikipedia.org

Gheorghe Tattarescu, autoportret 1849 – foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Tattarescu (octombrie 1820, Focșani – 24 octombrie 1894, București), pictor român, clasic, „cel mai tipic academist” un pionier al neoclasicismului în pictura românească.

 

31 octombrie 1835 - S-a nascut chimistul german Adolf von Baeyer laureat al Premiul Nobel pentru Chimie pe 1905; (d. 1917).

Johann Friedrich Wilhelm Adolf von Baeyer (n. 31 octombrie 1835; d. 20 august 1917) chimist german, profesor universitar la München, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în anul 1905.

 

31 octombrie 1857 - S-a nascut medicul si scriitorul suedez Axel Munthe, autorul cunoscutei ”Cartea de la San Michelle”;(d. 1949).

Axel Martin Fredrik Munthe (n. 31 octombrie 1857, Oskarshamn, Suedia - d. 11 februarie 1949, Stockholm, Suedia), medic, psihiatru și scriitor suedez. Este cunoscut mai ales ca autor al Cărții de la San Michele (1929), o povestire autobiografică romanțată a vieții și a activității sale foto (Axel Munthe prin anii '30): ro.wikipedia.org

Axel Munthe prin anii ’30 – foto: ro.wikipedia.org

Axel Martin Fredrik Munthe (n. 31 octombrie 1857, Oskarshamn, Suedia – d. 11 februarie 1949, Stockholm, Suedia), medic, psihiatru și scriitor suedez. Este cunoscut mai ales ca autor al Cărții de la San Michele (1929), o povestire autobiografică romanțată a vieții și a activității sale.

 

31 octombrie 1864 - Nevada a devenit cel de al 36-lea stat al Statelor Unite ale Americii.

Harta Statelor Unite cu statul Nevada indicat foto: ro.wikipedia.org

Harta Statelor Unite cu statul Nevada indicat
foto: ro.wikipedia.org

 

31 octombrie 1881 - S-a născut Eugen Lovinescu, critic şi istoric literar, teoretician al literaturii şi sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier şi nuvelist român, cel mai de seamă critic după Titu Maiorescu: “Istoria literaturii române contemporane”, “De peste prag”, “Lulu”, “Nuvele florentine”, „Gr. Alexandrescu”, „Titu Maiorescu si posteritatea lui critica”, “Mite”, “Balauca”, „Aripa mortii”, „Viata dubla”); (d. 16.07.1943).

Eugen Lovinescu (n. 31 octombrie 1881, Fălticeni - d. 16 iulie 1943, București), critic și istoric literar, teoretician al literaturii și sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier și nuvelist român foto: ro.wikipedia.org

Eugen Lovinescu - foto: ro.wikipedia.org

Eugen Lovinescu (n. 31 octombrie 1881, Fălticeni – d. 16 iulie 1943, București), critic și istoric literar, teoretician al literaturii și sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier și nuvelist român.

 

31 octombrie 1887 - S-a nascut Chiang Kai-Shek, (Jiang Jieshi), om politic chinez.  (d.05.04.1975)

Chiang Kai-Shek (Jiang Jieshi) (*31 octombrie 1887 -5 aprilie 1975 ), om politic chinez, președinte al guvernului național din Nanjing (1928-1949) foto: ro.wikipedia.org

Chiang Kai-Shek  - foto: ro.wikipedia.org

Chiang Kai-Shek (Jiang Jieshi) (n. 31 octombrie 1887 – d. 5 aprilie 1975) a fost un om politic chinez, președinte al guvernului național din Nanjing (1928-1949). Ca șef al Gomindanului – Kuomintang (formațiune politică naționalistă, primul partid politic chinez, după model occidental, fondat în 1921), a contribuit la unificarea Chinei.

 

31 octombrie 1892 - Scriitorul britanic Arthur Conan Doyle, publică volumul de povestiri ”Aventurile lui Sherlock Holmes”.

Sir Arthur Conan Doyle (n. 22 mai 1859 - d. 7 iulie 1930), romancier britanic, celebru pentru a-l fi creat pe Sherlock Holmes - primul detectiv care apare într-o serie de romane poliţiste. foto: ro.wikipedia.org

Sir Arthur Conan Doyle - foto: ro.wikipedia.org

Sir Arthur Conan Doyle (n. 22 mai 1859 – d. 7 iulie 1930), romancier britanic, celebru pentru a-l fi creat pe Sherlock Holmes – primul detectiv care apare într-o serie de romane poliţiste.

 

31 octombrie 1918 - A decedat Egon Schiele, pictor expresionist austriac, unul dintre fondatorii “Neuekunstgruppe”; (n. 1890).

Egon Schiele (n. 12 iunie 1890, Tulln (Austria) - d. 31 octombrie 1918, Viena) , pictor austriac. Alături de Gustav Klimt și Oskar Kokoschka, este considerat unul din cei mai importanți reprezentanți ai artei vieneze moderne foto (Autoportret la vârsta de 20 de ani (1910) - Leopold Museum, Viena): ro.wikipedia.org

Egon Schiele (Autoportret la vârsta de 20 de ani (1910) – Leopold Museum, Viena – foto: ro.wikipedia.org

Egon Schiele (n. 12 iunie 1890, Tulln (Austria) – d. 31 octombrie 1918, Viena), pictor austriac. Alături de Gustav Klimt și Oskar Kokoschka, este considerat unul din cei mai importanți reprezentanți ai artei vieneze moderne.

 

31 octombrie 1920 - S-a nascut artistul fotograf german Helmut Newton , unul dintre cei mai cunoscuţi artişti fotografi din lume; (d.23.01.2004).

Helmut Newton, numele la naștere Helmut Neustädter (n. 31 octombrie 1920, Berlin, Germania - d. 23 ianuarie 2004, West Hollywood, California, SUA) a fost un fotograf de modă germano-australian care a devenit faimos mai ales datorită fotografiilor sale a nudurile feminine. foto: michellemeiklejohn.com

Helmut Newton - foto: michellemeiklejohn.com

Helmut Newton, numele la naștere Helmut Neustädter (n. 31 octombrie 1920, Berlin, Germania – d. 23 ianuarie 2004, West Hollywood, California, SUA) a fost un fotograf de modă germano-australian care a devenit faimos mai ales datorită fotografiilor sale a nudurile feminine.

 

31 octombrie 1920 - In Romania este promulgată Legea pentru înfiinţarea şcolilor româneşti de studii superioare la Paris şi Roma.

 

31 octombrie 1922 - S-a nascut prinţul Samdech Preah Norodom Sianuk, regele Cambodgiei în perioada 1941–1955, iar după 1993, preşedinte al acestei tari; (m.15 octombrie 2012).

Norodom Sihanouk (31 octombrie 1922 – 15 octombrie 2012), rege al Cambodgiei din 1941 până în 1955 și din nou din 1993 până în 2004. A fost conducător efectiv al Cambodgiei din 1953 până în 1970. După cea de-a doua abdicare în 2004, a fost cunoscut drept Regele-Tată al Cambodgiei (Preahmâhaviraksat), o poziție în care a păstrat multe dintre responsabilitățile sale anterioare, ca monarh constituțional  foto (Rege al Cambodgiei (primul mandat)): ro.wikipedia.org

Norodom Sihanouk - foto: ro.wikipedia.org

Norodom Sihanouk (31 octombrie 1922 – 15 octombrie 2012), rege al Cambodgiei din 1941 până în 1955 și din nou din 1993 până în 2004. A fost conducător efectiv al Cambodgiei din 1953 până în 1970. După cea de-a doua abdicare în 2004, a fost cunoscut drept Regele-Tată al Cambodgiei (Preahmâhaviraksat), o poziție în care a păstrat multe dintre responsabilitățile sale anterioare, ca monarh constituțional.

 

31 octombrie 1922 - Benito Mussolini devine cel mai tânăr premier din istoria Italiei

Benito Amilcare Andrea Mussolini (n. 29 iulie, 1883, Predappio lângă Forlì – d. 28 aprilie, 1945, Giulino di Mezzegra lângă Como), conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 și 1943 foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Benito Amilcare Andrea Mussolini
foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Benito Amilcare Andrea Mussolini (n. 29 iulie, 1883, Predappio lângă Forlì – d. 28 aprilie, 1945, Giulino di Mezzegra lângă Como), conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 și 1943.

 

31 octombrie 1926 - A murit iluzionistul Harry Houdini; (n. 24 martie 1874).

Harry Houdini (născut Erik Weisz, n. 24 martie 1874, Budapesta - d. 31 octombrie 1926, Detroit), iluzionist american originar din Ungaria, actor și producător de film foto (Harry Houdini în 1899): ro.wikipedia.org

Harry Houdini în 1899 – foto: ro.wikipedia.org

Harry Houdini (născut Erik Weisz, n. 24 martie 1874, Budapesta – d. 31 octombrie 1926, Detroit), iluzionist american originar din Ungaria, actor și producător de film. Celebrul magician Harry Houdini a incetat din viata in urma unei peritonite. Considerat unul dintre cei mai mari magicieni ai secolului XX, Houdini a murit, la varsta de 52 de ani, in spitalul din Detroit dupa 12 zile de spitalizare. Cu doua saptamini inainte, el a sustinut o demonstratie in fata catorva studenti.

Unul dintre spectatori l-a lovit puternic de doua ori in stomac pentru a-i testa forta fizica, insa din cauza ca a fost luat prin suprindere magicianul a suferit o ruptura de apendice. A fost operat de urgenta, insa medicii nu au reusit sa il salveze si astfel s-a stins din viata o adevarata legenda. Houdini, pe numele adevarat Erik Weisz, s-a nascut in Budapesta fiind fiul unui rabin.

Cat era copil, familia sa a emigrat in SUA si in acea perioada si-a descoperit extraordinara abilitate de a se contorsiona.
A invatat diverse trucuri si a deprins tehnica de a scapa din lanturi si chingi. La 9 ani s-a alaturat unui circ si a inceput sa sustina spectacole prin tara, facand senzatie printre spectatori.

La 18 ani demonstratiile lui taiau rasuflarea oricui, Houdini socand audienta cu numarul care presupunea legarea de maini si de picioare si aruncarea intr-un rezorvor cu apa din care trebuia sa evadeze. In ultima perioada a vietii, magicianul a pornit o campanie impotriva sarlatanilor care pretindeau ca detin puteri supranaturale, dar care foloseau diverse trucuri pentru a insela audienta.

 

31 octombrie 1929 - S-a nascut popularul actor de cinema italian si fost inotator olimpic, cunoscut intepret al Comisarului Piedone, Bud Spencer.

Carlo Pedersoli, mai cunoscut sub numele Bud Spencer (n. 31 octombrie 1929 în Napoli), este un actor și fost înotător olimpic italian, care s-a făcut remarcat în așa-numitele „western spaghetti” italiene. În România este foarte cunoscut din filmele în care a jucat rolul comisarului Piedone foto: fanpop.com

Carlo Pedersoli - foto: fanpop.com

Carlo Pedersoli, mai cunoscut sub numele Bud Spencer (n. 31 octombrie 1929 în Napoli), este un actor și fost înotător olimpic italian, care s-a făcut remarcat în așa-numitele „western spaghetti” italiene. În România este foarte cunoscut din filmele în care a jucat rolul comisarului Piedone.

 

31 octombrie 1933 - Au fost finalizate basoreliefurile celor patru preşedinţi ai Statelor Unite de pe muntele Rushmore .

Monumentul Muntele Rushmore sau Monumentul național Muntele Rushmore, deseori doar Muntele Rushmore, aflat lângă orașul Keystone, statul South Dakota Dakota de Sud, este un monument memorial (în engleză United States Presidential Memorial) care prezintă sintetic primii 150 de ani din istoria Statelor Unite ale Americii prin intermediul unor sculpturi colosale, înfățișându-i pe primii președinți ai țării, George Washington (întâiul), Thomas Jefferson (al treilea), respectiv pe ulteriorii Abraham Lincoln (al șaisprezecelea) și Theodore Roosevelt (al douăzeci și șaselea)foto: ro.wikipedia.org

Monumentul Muntele Rushmore - foto: ro.wikipedia.org

Monumentul Muntele Rushmore sau Monumentul național Muntele Rushmore, deseori doar Muntele Rushmore, aflat lângă orașul Keystone, statul South Dakota Dakota de Sud, este un monument memorial (în engleză United States Presidential Memorial) care prezintă sintetic primii 150 de ani din istoria Statelor Unite ale Americii prin intermediul unor sculpturi colosale, înfățișându-i pe primii președinți ai țării, George Washington (întâiul), Thomas Jefferson (al treilea), respectiv pe ulteriorii Abraham Lincoln (al șaisprezecelea) și Theodore Roosevelt (al douăzeci și șaselea).

Sculpturile în granit de circa 18 m înălțime au fost executate direct pe versantul sudic al cunoscutului munte de către sculptorul Gutzon Borglum (fost elev al lui Rodin) între 4 octombrie 1927 și 31 octombrie 1941, fiind ajutat de aproximativ 400 muncitori. Legendele amerindienilor Lakota din grupa Sioux spun că făuritorii muntelui sunt „cei șase bunici” (engleză: Six Grandfathers)

 

31 octombrie 1936 - S-a nascut Siminică (Simion Avram), celebru comic al circului românesc.

Siminică (31 octombrie 1936, București), artist și acrobat român. Considerat cel mai celebru comic al Circului românesc foto: ro.wikipedia.org

Siminică - foto: ro.wikipedia.org

Siminică (31 octombrie 1936, București), artist și acrobat român. Considerat cel mai celebru comic al Circului românesc. Pe numele său real Simion Avram, „Siminică” s-a născut într-o cușcă a leilor transformată în vagon de circ. Bunicul său era instrumentist în Orchestra Circului „Bercuini”, tatăl său cînta la trombon și realiza pasaje comice iar mama sa era „amazoană” și, în timpul liber, vînzătoare la case de bilete.

 

31 octombrie 1950 - S-a nascut John Candy, comediant si actor canadian, pe numele adevarat John Franklin Candy. A urmat cursuri de teatru in timpul scolii si pina sa devina actor a avut joburi marunte. Dupa ce a aparut in diverse programe televizate si filme cu buget mic de productie canadiana, i s-a oferit sansa sa devina membru al unei trupe de comedie celebra in tara natala.

John Candy (născut John Franklin Candy la 31 octombrie 1950 — d. 4 martie 1994), actor canadian de film. A jucat în filme ca O vacanță de tot râsul (1983), Avioane, trenuri și automobile (1987) sau Echipa de bob (1993) foto: imdb.com

John Candy - foto: imdb.com

John Candy (născut John Franklin Candy la 31 octombrie 1950 — d. 4 martie 1994), actor canadian de film. A jucat în filme ca O vacanță de tot râsul (1983), Avioane, trenuri și automobile (1987) sau Echipa de bob (1993). In 1977, Candy a devenit o mica vedeta, cistigind chiar doua premii Emmy pentru scenariile scrise la show-ul televizat pe care il prezenta cu trupa sa. In 1984, a devenit star de cinema cind regizorul Ron Howard l-a distribuit in “Splash”, unde a aparut alaturi de Daryl Hannah si Tom Hanks. A jucat in peste 40 de comedii, dar s-a implicat si in sustinerea sportului, fiind coproprietar al unei echipe de fotbal din Toronto. Impreuna cu actorii Dan Aykroyd si Jim Belushi a deschis un local cu numele “House of Blues”. In 4 martie 1994 a suferit un atac de cord in timp ce dormea.

 

31 octombrie 1952 - Operațiunea Ivy – Explozia primei bombe cu hidrogen a Statelor Unite.

31 octombrie 1952: Operațiunea Ivy - Explozia primei bombe cu hidrogen a Statelor Unite foto: ro.wikipedia.org

Operațiunea Ivy – foto: ro.wikipedia.org

 

31 octombrie 1956 - Contraamiralul american G.J.Dufek a devenit primul om care a reușit să aterizeze cu un avion la Polul Sud.

George John Dufek (10 February 1903, Rockford, Illinois - 10 February 1977, Bethesda, Maryland[1]) was an American naval officer, naval aviator, and polar expert. He served in World War II and the Korean War and in the 1940s and 1950s spent much of his career in the Antarctic, first with Admiral Byrd and later as supervisor of U.S. programs in the South Polar regions. Rear Admiral Dufek was the director of the Mariners' Museum[2] in Newport News, Virginia after his retirement from the Navy in 1959. foto: en.wikipedia.org/

George John Dufek - foto: en.wikipedia.org/

 

31 octombrie 1961 - S-a nascut Bogdan Chireac, redactor şi editorialist politic (Premiul „Pamfil Şeicaru” pentru jurnalism – 2000).

 

31 octombrie 1968 - Președintele american Lyndon B. Johnson ordonă încetarea bombardamentelor în nordul Vietnamului.

Lyndon Baines Johnson, cunoscut mai ales ca Lyndon B. Johnson, (n. 27 august 1908 - d. 22 ianuarie 1973), adesea numit pe inițialele sale, LBJ, cel de-al treizeci și șaptelea vicepreședinte și cel de-al treizeci și șaselea președinte al Statelor Unite ale Americii (1963 - 1969)  foto: ro.wikipedia.org

Lyndon Baines Johnson
foto: ro.wikipedia.org

Lyndon Baines Johnson, cunoscut mai ales ca Lyndon B. Johnson, (n. 27 august 1908 – d. 22 ianuarie 1973), adesea numit pe inițialele sale, LBJ, cel de-al treizeci și șaptelea vicepreședinte și cel de-al treizeci și șaselea președinte al Statelor Unite ale Americii (1963 – 1969).

 

31 octombrie 1972 - A decedat la Cluj, Onisifor Ghibu, pedagog, memorialist si om politic patriot roman, uptător pentru drepturile și unitatea poporului român, unul dintre participanții importanți la realizarea Marii Uniri de la 1918.

Onisifor Ghibu (n. 31 mai 1883, Săliște, comitatul Sibiu - d. 31 octombrie 1972, Cluj) profesor român de pedagogie, membru corespondent al Academiei Române și politician, luptător pentru drepturile și unitatea poporului român, unul dintre participanții importanți la realizarea Marii Uniri de la 1918  foto: digital-library.ulbsibiu.ro

Onisifor Ghibu – foto: digital-library.ulbsibiu.ro

Onisifor Ghibu (n. 31 mai 1883, Săliște, comitatul Sibiu – d. 31 octombrie 1972, Cluj) profesor român de pedagogie, membru corespondent al Academiei Române și politician, luptător pentru drepturile și unitatea poporului român, unul dintre participanții importanți la realizarea Marii Uniri de la 1918.

 

31 octombrie 1975 - Formatia britanica Queen lanseaza in Anglia cel mai renumit single al sau, Bohemian Rhapsody.

 

31 octombrie 1984 - A murit premierul indian Indira Gandhi; in 1983, a fost aleasa preşedinte al Mişcării Ţărilor Nealiniate. A fost asasinată de către fanatici adepţi ai cultului sikh; (n. 19 noiembrie 1917).

Indira Priyadarshini Gandhi (n. 19 noiembrie 1917 – d. 31 octombrie 1984), prim-ministru al Indiei din 19 ianuarie 1966 până la 24 martie 1977, și, din nou, din 14 ianuarie 1980 până la asasinarea ei pe 31 octombrie 1984 foto (1977): ro.wikipedia.org

Indira Priyadarshini Gandhi 
foto (1977): ro.wikipedia.org

Indira Priyadarshini Gandhi (n. 19 noiembrie 1917 – d. 31 octombrie 1984), prim-ministru al Indiei din 19 ianuarie 1966 până la 24 martie 1977, și, din nou, din 14 ianuarie 1980 până la asasinarea ei pe 31 octombrie 1984.

 

31 octombrie 1991 - Primele alegeri libere pentru președinție în Zambia.

Amplasarea Zambiei foto: ro.wikipedia.org

Amplasarea Zambiei
foto: ro.wikipedia.org

Zambia este situată în inima Africii Australe, fiind – exceptând, Munții Munchinga (2301 m în Mafinga Hills, altitudinea maximă din țară) în est – un spațiu al platourilor înalte (1000–1400 m), ușor vălurite și acoperite de ierburile înalte ale savanei.

 

31 octombrie 1993 - A încetat din viaţă regizorul italian Federico Fellini, unul dintre titanii cinematografiei mondiale: “Casanova”, “La Dolce Vita”, “Ginger şi Fred”,„La Strada”, „Noptile Cabiriei”, „Amarcord”; (n. 20.01.1920).

Federico Fellini (n. 20 ianuarie 1920 la Rimini, Italia - d. 31 octombrie 1993 la Roma), reputat regizor și scenarist italian, laureat al mai multor premii internaționale, între care și premiul Oscar (pe care l-a câștigat de patru ori, al cincilea primindu-l onorific) foto: ro.wikipedia.org

Federico Fellini - foto: ro.wikipedia.org

Federico Fellini (n. 20 ianuarie 1920 la Rimini, Italia – d. 31 octombrie 1993 la Roma), reputat regizor și scenarist italian, laureat al mai multor premii internaționale, între care și premiul Oscar (pe care l-a câștigat de patru ori, al cincilea primindu-l onorific).

 

31 octombrie 1998 - Începe criza dezarmării din Irak: Irak anunță că nu mai cooperează cu inspectorii ONU.

Amplasarea Irakului - foto: ro.wikipedia.org

Amplasarea Irakului – foto: ro.wikipedia.org

 

31 octombrie 2002 - A decedat actorul italian Raf Vallone. In 1961 a primit Premiul Oscar pentru rolul interpretat în filmul „Vedere de pe pod”, regizat de Sidney Lumet; (n.17.02.1916).

 

31 octombrie 2003 - Este descoperită Planeta pitică Eris.

Planeta pitica Eris  fot: cersipamantromanesc.wordpress.com

Planeta pitica Eris
fot: cersipamantromanesc.wordpress.com

Inițial denumită 2003 UB313, este după masă al nouălea corp ceresc cunoscut din Sistemul Solar, care se rotește direct în jurul Soarelui . Are cel puțin un satelit, numit Dysnomia. Deoarece diametrul său este mai mare decât cel al lui Pluton , a fost considerat de mulți ca fiind Planeta X, espre care se credea că este cauza unor perturbări în rotația planetelor Uranus și Neptun.

A fost numită Eris, după zeita greaca a discoriei , primind oficial acest nume pe 13 septembrie 2006, după o lungă perioadă de dezbatere, timp în care a fost cunoscută după numele de 2003 UBB313, acordat automat (însemnand că este al 7827-lea aasteroid descoperit în a II-a jumătate a lunii octombrie a anului 2003 ). Eris a fost poreclită inițial ” Xena”, după o eroină dintr-un serial TV din SUA, iar luna sa poreclită „Gabrielle” , după un alt personaj din același serial.

 

31 octombrie 2008 - A decedat John Daly, producătorul britanic filmului “Terminator”, recompensat cu premiul Oscar pentru lungmetrajele “Plutonul” (1987) şi “Ultimul Împărat”; (1988). Daly a produs numeroase lungmetraje de succes şi a câştigat 13 premii Oscar, la categoria “cel mai bun film”, din 21 de nominalizări, precum şi numeroase premii Globul de Aur; (n. 16 iulie 1937).

 

31 octombrie 2011 - Potrivit ONU, populatia lumii a ajuns la 7 miliarde de persoane.

 

31 octombrie 2020 - La Ordinea Zilei

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com