Evenimentele Zilei de 5 iunie în Istorie

Ţările care au beneficiat de ajutor în cadrul planului Marshall - foto: ro.wikipedia.org

Ţările care au beneficiat de ajutor în cadrul planului Marshall

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

5 iunie este a 156-a zi a calendarului gregorian și ziua a 157-a în anii bisecți.

 

Sărbătorile zilei de 5 iunie

(BOR) Sf. Sfințit Mc. Dorotei, episcopul Tirului; Sf. Mc. Apolo și Leonid

Sfântul Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului. Prăznuirea sa de către Biserica Ortodoxă se face la data de 5 iunie - Icoană sec. XX, Sfântul Munte Athos (Grecia) - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Dorotei, Episcopul Tirului - Icoană sec. XX, Sfântul Munte Athos (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro

 

(BRU) Sf. Dorotei, episcop, martir († 362)

 

(BRC) Sf. Bonifaciu, episcop, martir

Sfântul Ierarh Mucenic Bonifaciu sau Bonifatie (latinește: Bonifacius), n. 672 - d. 5 iunie 754 sau 755, „Apostolul germanilor”, a fost un propovăduitor care a răspândit creștinismul în Germania secolului al VIII-lea. Prăznuirea sa se face la 5 iunie, ziua adormirii sale - in imagine, Sf. Bonifaciu Botezul noilor creștini (sus) Martiriul (jos) - foto: ro.orthodoxwiki.org

Sf. Bonifaciu- Botezul noilor creștini (sus)
Martiriul (jos) – foto: ro.orthodoxwiki.org

Sfântul Ierarh Mucenic Bonifaciu sau Bonifatie (latinește: Bonifacius), n. 672 – d. 5 iunie 754 sau 755, „Apostolul germanilor”, a fost un propovăduitor care a răspândit creștinismul în Germania secolului al VIII-lea.
Prăznuirea sa se face la 5 iunie, ziua adormirii sale.

 

Sf. Bonifacius, misionar și reformator bisericesc din Franța, numit și Apostolul germanilor (calendar evanghelic, anglican, romano-catolic)

Sfantul Bonifatius (Boniface ), n. cca. 675 cu numele de Winfrid, Wynfrith sau Wynfryth în împărăția de Wessex, în Anglia anglo- saxonă, d. 5 iunie 754 - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Sfantul Bonifatius (Boniface) – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Sfantul Bonifatius (Boniface), n. cca. 675 cu numele de Winfrid, Wynfrith sau Wynfryth în împărăția de Wessex, în Anglia anglo- saxonă, d. 5 iunie 754. A avut un rol de frunte în crestinarea părților germanice Imperiului franc în timpul secolului al 8-lea, fiind primul misionar care a raspandit creștinismul în multe părți ale Germania si este considerat sfântul patron al Germaniei. A fost primul Arhiepiscop de Mainz și „Apostolul germanilor„. A fost ucis în Frisia iar rămășițele sale au fost inmormantate la Fulda, unde se odihnesc într-un sarcofag care a devenit un loc de pelerinaj.

 

Ziua mondială a mediului înconjurător (ONU)

În fiecare an, la data de 5 iunie este marcată Ziua mondială a mediului înconjurător. La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător şi care îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activităţi prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea şi îmbunătăţirea mediului. Tot la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat şi o rezoluţie care a dus la crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua internaţională pentru lupta împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat (ONU)

Ziua internaţională pentru lupta împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat este aniversată în fiecare an la 5 iunie, data la care, în anul 2016, a intrat în vigoare primul tratat internaţional menit să pună capăt pescuitului ilegal, şi anume Acordul FAO privind măsurile de competenţa statului portului pentru prevenirea, descurajarea şi eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

România – Ziua Învăţătorului

În fiecare an, la 5 iunie, este sărbătorită Ziua Învăţătorului. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr (n. 5 iun. 1779 – m. 17 sept. 1823), întemeietorul învăţământului românesc modern.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua limbii turce

La 5 iunie este sărbătorită Ziua limbii turce. Limba turcă este membră a ramurii oguze a familiei limbilor turcice şi cea mai vorbită dintre acestea, potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul Departamentului de Limbi Moderne şi Comunicare în Afaceri din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, dlmca.ase.ro. Oguza, limba-mamă a turcei moderne, a fost adusă în Anatolia din Asia Centrală în secolul al XI-lea, de turcii selgiuci. S-a dezvoltat în turcă osmană şi cuprindea multe împrumuturi de origine arabă şi persană. Turca a fost scrisă într-o versiune a alfabetului arab până în 1928, când Mustafa Kemal Atatürk, în cadrul demersurilor sale de modernizare a Turciei, a emis un decret care înlocuia alfabetul arab cu o versiune a alfabetului latin, folosită în prezent, cu scopul de a crea o legătură mai strânsă între scriere şi vorbire.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Danemarca – Grundlovsdag (Ziua Constituției). Sărbatoare națională (1849)

Poziția Danemarcei propriu-zise în cadrul Europei și Uniunii Europene - foto: ro.wikipedia.org

Poziția Danemarcei propriu-zise în cadrul Europei și Uniunii Europene – foto: ro.wikipedia.org

Danemarca, oficial Regatul Danemarcei, este un stat suveran din Europa de Nord, având și două țări constituente de peste mări, care fac parte integrantă din regat: Insulele Feroe în Atlanticul de Nord și Groenlanda în America de Nord. Danemarca propriu-zisă este cea mai de sud dintre țările nordice, aflată la sud-vest de Suedia și la sud de Norvegia, învecinându-se la sud cu Germania. Țara constă dintr-o peninsulă mare, Iutlanda, și mai multe insule, dintre care cele mai mari sunt Zealand, Funen, Lolland, Falster și Bornholm, precum și sute de insulițe denumite în general „Arhipelagul Danez”.

 

Seychelles: Ziua națională

Amplasarea Seychelles

Seychelles sau Seișele, oficial Republica Seychelles, este o țară insulară formată din 115 de insule din Oceanul Indian, la 1,600 km est de Africa, în nordul insulei Madagascar. Alte regiuni și țări vecine sunt: Zanzibar la vest, Maurițius și Réunion la sud, Comore și Mayotte în sud-vest, iar Maldive la nord-est. Seychelles are cea mai mică populație dintre toate statele Africii.

 

Astăzi în istorie pentru 5 iunie

 

Evenimentele Zilei de 5 iunie în Istorie:

- 5 iunie 1915 – Danemarca a adoptat constituția prin care s-a permis și femeilor să voteze;

- 5 iunie 1947 – A fost făcut public planul Marshall, de ajutorare a țărilor din Europa Occidentală devastate de cel de-al doilea război mondial

 

5 iunie 8498 î.Hr.: După calcul începe Calendarul mayaș

MayanCalendar.png

Calendarul mayaș este un sistem de calendare distincte și almanahuri utilizate de către civilizația precolumbiană Maya din Mezoamerica, precum și de către unele comunități moderne Maya din Guatemala de nord, dar și din Veracruz, Oaxaca sau Chiapas, Mexic. Principiile de bază ale calendarului mayaș se bazează pe un sistem care a fost folosit în comun în întreaga regiune, care datează cel puțin din secolul al V-lea î.Hr.. Acesta are multe trăsături comune cu cele calendarelor utilizate de alte civilizații anterioare mesoamericane, cum ar fi cele ale zapotecilor și olmecilor și cele contemporane sau mai târzii, cum ar fi calendarele mixtece sau aztece.  Conform tradiției mitologice mayașe, așa cum este documentat prin relatările coloniale Yucatec și reconstruite din inscripțiile târzii clasice și postclasice, divinitatea Itzamna este frecvent menționată ca fiind cea care a adus cunoașterea sistemului calendaristic mayaș ancestral, alături de aducerea scrierii și a altor aspecte fundamentale ale culturii mayașe.

Mască maiaşă.

 

5 iunie 70: Asediul Ierusalimului, Titus și legiunile romane cuceresc al doilea zid de aparare al Ierusalimului rasculat.

 

5 iunie 535: A decedat Epifanie, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului din data de 25 februarie 520.

 

5 iunie 567: A decedat Papa Teodosie I al Alexandriei, ultimul patriarh al Alexandriei recunoscut de împăratul Iustinian I și de Biserica Ortodoxă Răsăriteană.

Papa Teodosie I al Alexandriei, ultimul patriarh al Alexandriei recunoscut de împăratul Iustinian I și de Biserica Ortodoxă Răsăriteană - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Papa Teodosie I al Alexandriei, – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Papa Teodosie I al Alexandriei, ultimul patriarh al Alexandriei recunoscut de împăratul Iustinian I și de Biserica Ortodoxă Răsăriteană. Cu toate acestea, din cauza doctrinei sale monofizite, a fost respins de Biserica Ortodoxă Răsăriteană din Alexandria și exilat de către Împăratul Iustinian I, în anul 536. Copții insa au continuat să-l recunoască pe Teodosie, aceasta divizare continuandu-se până astăzi.

Teodosie a petrecut ultimii 28 ani din viață în închisoare în Egiptul de Sus și după moartea sa Biserica Coptă l-a les pe Petru al IV- lea ca succesor al său. În 451 d.Hr., în urma Sinodul de la Calcedon, Biserica din Alexandria s-a divizat în două ramuri. Cei care au acceptat hotararile Consiliului au devenit cunoscuti sub numele de calcedonieni sau Melkiti, iar cei care au refuzat sa respecte deciziile Conciliului, au fost etichetati drept anti– calcedonieni sau monofiziți, fiind mai târziu numiti iacobiți, după Iacob Baradaeus.

Cu toate acestea, ei au respins termenul de monofiziți, numindu-se ei înșiși ca Miaphysiti. Majoritatea egiptenilor crestini aparțineau ramurii miafizite, cea ce a dus la persecutarea lor de catre bizantini. Teodosie este comemorat în Synaxarion coptă în ziua 28 de Ba’unah (5 iunie), în ziua morții sale.

 

5 iunie 754 - A decedat Sfantul Bonifatius (Boniface ), n. cca. 675 cu numele de Winfrid, Wynfrith sau Wynfryth în împărăția de Wessex, în Anglia anglo- saxonă.

Sfantul Bonifatius (Boniface ), n. cca. 675 cu numele de Winfrid, Wynfrith sau Wynfryth în împărăția de Wessex, în Anglia anglo- saxonă, d. 5 iunie 754 - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Sfantul Bonifatius – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Sfantul Bonifatius (Boniface), n. cca. 675 cu numele de Winfrid, Wynfrith sau Wynfryth în împărăția de Wessex, în Anglia anglo- saxonă, d. 5 iunie 754. A avut un rol de frunte în crestinarea părților germanice Imperiului franc în timpul secolului al 8-lea, fiind primul misionar care a raspandit creștinismul în multe părți ale Germania si este considerat sfântul patron al Germaniei. A fost primul Arhiepiscop de Mainz și „Apostolul germanilor„. A fost ucis în Frisia iar rămășițele sale au fost inmormantate la Fulda, unde se odihnesc într-un sarcofag care a devenit un loc de pelerinaj.

 

5 iunie 774 - După Înfrângerea longobarzilor, Carol cel Mare se proclamă „Rex Francorum et Langobardorum“ (Rege al francilor și longobarzilor). In perioada urmatoare in urma unor campanii victorioase, isi mareste semnificativ regatul, iar la 25 decembrie 800 este incoronat Imparat al Occidentului de catre Papa de la Roma.

Carol cel Mare (n. 742/748 - † 28 ianuarie 814, Aachen), rege al francilor din 768 până la moarte, și fondator al Imperiului Carolingian - foto - ro.wikipedia.org

Carol cel Mare – foto – ro.wikipedia.org

Carol cel Mare (n. 742/748 – † 28 ianuarie 814, Aachen), rege al francilor din 768 până la moarte, și fondator al Imperiului Carolingian.

 

5 iunie 1224 - Impăratul Frederic al II-lea al Sfântului Imperiu Romano- german a fondat Universitatea din Napoli, una dintre primele universități din lume și cea mai veche universitate laică. Unul dintre cele mai renumiți studenți ai acestei universități a fost teologul și filozoful Toma de Aquino.

Frederic al II-lea și șoimii săi. Imagine de pe coperta cărții sale De arte venandi cum avibus („Despre arta de a vâna cu păsări”), sec. XIII.

Frederic al II-lea și șoimii săi. Imagine de pe coperta cărții sale De arte venandi cum avibus („Despre arta de a vâna cu păsări”), sec. XIII.

Frederic al II-lea (n. 26 decembrie 1194 în Jesi lângă Ancona – d. 13 decembrie 1250 în Castel Fiorentino lângă Lucera) din dinastia Staufenilor (descendent al lui Frederic I Barbarossa), a fost fiul împăratului Henric al VI-lea și Constanței de Sicilia. Frederic a fost ales „Rex Romanorum” (rege al Romei) după dorința tatălui său, ceea ce i-a ușurat ascensiunea în anii 1211- 1215 pe tronul de împărat, fiind unanim recunoscut după moartea împăratului Otto al IV-lea din dinastia Welfilor (1175-1218).

Frederic al II-lea a fost denumit frecvent stupor mundi („mirarea lumii”) pentru că era un om învățat, vorbind mai multe limbi, după unii istorici: italiana, franceza, latina, greaca, germana și limba arabă. El este numit ca o Creatură de minune între monarhii germani din evul mediu, fiind numit de umanistul și istoricul elvețian Jacob Burckhardt (1818-1897) și ca primul om modern pe tron. Această denumire de „om modern” i-a fost atribuită datorită metodelor moderne folosite de el de obținere și menținere a tronului imperial.

 

5 iunie 1257: Cracovia a fost declarată oraș.

Cracovia - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Cracovia – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Orașul a fost distrus aproape în întregime în timpul invaziei mongole din 1241. A fost reconstruit practic identic, și a fost declarat prin ordin regal oraș în 1257,ceea ce i-a dat dreptul de a impune taxe și privilegii comerciale pentru cetățenii săi.

 

5 iunie 1288 - Bătălia de la Worringen a sfârșit războiul de succesiune pentru Limburg.

Johann von Brabant Heidelberger Liederhandschrift.jpg

Ioan de Brabant

Bătălia de la Worringen a avut loc în anul 1288, ca urmare a luptei care a durat 6 ani pentru succesiuna ducatului Limburg. Combatanții principali fiind arhiepiscopul din Köln „Siegfried de Westerburg” și ducele „Ioan I de Brabant”. Consecințele acestei bătălii a fost schimbarea raportului de forțe în nord-vestul Europei centrale.

 

5 iunie 1305 - Clement al V-lea (n.cca 1250 – d.1314) este inscaunat Papa al Bisericii Catolice.

Papa Clement al V-lea (n. ca. 1250 — d. 1314) unul din cei mai însemnați papi din evul mediu - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Papa Clement al V-lea (n. ca. 1250 — d. 1314) unul din cei mai însemnați papi din evul mediu – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Papa Clement al V-lea (n. ca. 1250 — d. 1314) unul din cei mai însemnați papi din evul mediu. A ramas in istorie pentru represaliile ordonate impotriva Ordinului Templierilor si pentru ca a mutat Sfantul Scaun de la Roma, la Avignon. Împreună cu regele Franței, Filip al IV-lea (Filip cel Frumos), a pus la cale desființarea Ordinului Templierilor. În anul 1307, intr-o zi de vineri 13 octombrie , un edict care ordona arestarea templierilor a fost emis, simultan, în toată Europa. Templierii arestați au fost interogați de Inchizitie timp de 7 ani, pentru a se afla locul unde se ascundea tezaurul lor. În 1314 Jacques de Molay, marele maestru al Ordinului Templierilor, înainte de a fi ars pe rug, ar fi prezis că atât Regele Filip al IV-lea al Frantei , cât și Papa Clement al V-lea vor muri în același an, ceea ce s-a și întâmplat.

 

5 iunie 1316 - A murit Ludovic al X-lea, regele Frantei; (n.1289)

Louis X le Hutin.jpg

Ludovic al X-lea Arţăgosul

Ludovic al X-lea al Franței (franceză Louis X le Hutin sau le Querelleur, sp. el Obstinado ) (Octombrie 1289 – 5 Iunie 1316), numit Arțăgosul, fiul lui Filip IV și a Ioanei I de Navara, a fost Regele Navarei din 1305 și Regele Franței din 1314 până la moartea sa.

 

5 iunie 1446 - Dieta Ungariei, întrunita la Rakos, langa Buda, il alege pe Iancu de Hunedoara guvernator al Ungariei (“Regni Hungariae Gubernator generalis”).

Ioan de Hunedoara (latină Ioannes Corvinus, maghiară Hunyadi János, sîrbă Janko Sibinjanin, slovacă Ján Huňadi, germană Johann Hunyadi) cunoscut și ca Iancu de Hunedoara (alternativ Ioan (Ion) Huniade sau Ioan Corvin, n. ca. 1407 - d. 11 august 1456) a fost ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei între 1441-1456 și regent al Ungariei între 1446-1452, mare comandant militar, tatăl regelui Matia Corvin - foto: en.wikipedia.org

Iancu de Hunedoara – foto: en.wikipedia.org

Ioan de Hunedoara (latină Ioannes Corvinus, maghiară Hunyadi János, sîrbă Janko Sibinjanin, slovacă Ján Huňadi, germană Johann Hunyadi) cunoscut și ca Iancu de Hunedoara (alternativ Ioan (Ion) Huniade sau Ioan Corvin, n. ca. 1407 – d. 11 august 1456) a fost ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei între 1441-1456 și regent al Ungariei între 1446-1452, mare comandant militar, tatăl regelui Matia Corvin.

Teritorii administrate de Iancu de Hunedoara la 1456 - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Teritorii administrate de Iancu de Hunedoara la 1456 – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

5 iunie 1456 - La aceasta data a avut loc “Închinarea de la Vaslui”; Marea adunare a Moldovei, convocata de voievodul Petru Aron (Petru al III-lea Aron, domn al Moldovei între octombrie 1451 si februarie 1452; august 1454 si februarie 1455 si între mai 1455 si aprilie 1457), in frunte cu mitropolitul Teoctist si boierii tarii, decid in lipsa oricarui sprijin extern, accepatarea ultimatului Sultanului Mehmed al II-lea Cuceritorul (sau Mahomed al II-lea, sultan intre 1444, 1444-1446 si 1451-1481) privind plata a unui tribut de 2000 de galbeni, ca pret al pacii cu otomanii.

Logofatul Mihu, este imputernicit sa duca Portii haraciul. Sultanul va emite la 9 iunie 1456 un firman Yeni Derbent, care va pune capat starii de razboi intre cele doua state si acorda negustorilor din Cetatea Alba, dreptul de a face comert cu orasele din Imperiul Otoman Acesta este considerat primul tratat moldo-turc, în care erau stipulate si privilegii pentru negustorii din întreaga Moldova.

 

5 iunie 1461 - Prima incursiune a lui Ştefan cel Mare al Moldovei în Transilvania ca represalii asupra voievodului Sebastian de Rozgony, pentru ca luase la curtea sa pe pe asasinul tatalui sau, Petru Aron.

Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare (n. 1433, Borzești - d. 2 iulie 1504, Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504. A domnit 47 de ani, durată care nu a mai fost egalată în istoria Moldovei. În timpul său, a dus lupte împotriva mai multor vecini, cum ar fi Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei. Biserici și mănăstiri construite în timpul domniei sale sunt astăzi pe lista locurilor din patrimoniul mondial - foto: historia.ro

Ștefan cel Mare (n. 1433, Borzești – d. 2 iulie 1504, Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504. A domnit 47 de ani, durată care nu a mai fost egalată în istoria Moldovei. În timpul său, a dus lupte împotriva mai multor vecini, cum ar fi Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei. Biserici și mănăstiri construite în timpul domniei sale sunt astăzi pe lista locurilor din patrimoniul mondial, cititi mai mult pe unitischimbam.ro – foto: historia.ro

După moartea lui Alexandru cel Bun, care domnise pe tronul Ţării Moldovei răstimp de 32 ani, au venit vremuri de cumpănă pentru Moldova. În scaunul ţării urcă unul după altul diferiţi domnitori, lacomi de putere şi avuţie. Tronul Moldovei seamănă mai degrabă cu o minge aruncată de partidele boiereşti de la o mlădiţă de os domnesc la alta. Printre aceştia a fost şi Petru Aron care mişeleşte îl omoară pe Bogdan Vodă (tatăl lui Ştefan cel Mare), iar mai apoi şi pe partenerul său în acest complot, nepotul său Alexăndrel, astfel devenind domnitorul unic al Ţării Moldovei.

Dar nu i-a fost lungă domnia, pentru că în 1457 năvăleşte asupra lui ,“cu mulţime de oaste muntenească şi din ţară adunaţi”, Ştefan, mai apoi numit “cel Mare“, fiul lui Bogdan al II-lea, ca să răzbune moartea tatălui său. Victoria a fost de partea lui Ştefan, şi acesta urcă pe tronul Moldovei la 14 aprilie 1457. Pentru a-i închide toate drumurile lui Aron, Ştefan face o incursiune în Polonia în 1459 unde încheie Tratatul moldo-polon de la Overhelauti prin care voievozii Rusiei mici şi ai Podoliei se obligau să nu permită lui Petru Aron să se apropie de graniţa Moldovei decît pînă la Smotric.

Aron însă a reuşit să părăsească Polonia în 1460, găsind adăpost în Transilvania, la curtea voievodului Sebastian de Rozgony. Drept consecinţă Ştefan cel Mare înfăptuieşte la 5 iunie 1461 o primă incursiune în Transalvania. Domnul Moldovei pradă în secuime ca represalii pentru că voievodul Sebastian de Rozgony luase la curtea sa pe Petru Aron pe care îl omoară abia în 1469 în timpul unei alte incursiuni.

 

5 iunie 1654 - Cristina a Suediei a abdicat de la tron

Swedish queen Drottning Kristina portrait by Sébastien Bourdon stor.jpg

Swedish queen Drottning Kristina portrait by Sébastien Bourdon stor

Cristina (suedeză Kristina Augusta; 18 decembrie 1626 – 19 aprilie 1689), mai târziu cunoscută drept Cristina Alexandra[1] și uneori Contesa Dohna, a fost regină a Suediei din 1632 până în 1654. A fost singurul copil legitim supraviețuitor al regelui Gustavus Adolphus al Suediei și a soției lui Maria Eleonora de Brandenburg. La vârsta de șase ani i-a succedat tatălui ei la tronul Suediei după moartea acestuia în bătălia de la Lützen (1632) în timpul Războiului de Treizeci de Ani.

 

5 iunie 1688 - A decedat aventurierul grec Constantin Phaulkon (n. Costantin Gerakis, 1647). A fost consilier al regelui Narai al Siamului (regatul Ayutthaya).

 

5 iunie 1723 - S-a nascut economistul scotian Adam Smith (d. 1790).A fost unul dintre pionierii filosofiei sociale si ai economiei politice.

Adam Smith (16 June 1723 NS (5 June 1723 OS) – 17 July 1790) economist scotian, unul dintre pionierii filosofiei sociale si ai economiei politice - foto - en.wikipedia.org

Adam Smith- foto – en.wikipedia.org

Adam Smith (16 June 1723 NS (5 June 1723 OS) – 17 July 1790) economist scotian, unul dintre pionierii filosofiei sociale si ai economiei politice. Este considerat parintele economiei politice moderne; Lucrarea sa “O cercetare asupra naţiunilor şi cauzelor avuţiei naţiunilor” (publicată în 1776), tradusă în limba română sub titlul „Avuţia naţiunilor”, a fost una din primele încercări de a studia dezvoltarea istorică a industriei şi comerţului în Europa. Acest tratat a ajutat la crearea economiei ca disciplină academică modernă şi a furnizat una dintre cele mai bune argumentări intelectuale în comert şi în capitalism.

 

5 iunie 1779 - S-a născut carturarul iluminist ardelean Gheorghe Lazăr, pedagog, teolog şi inginer român, considerat fondatorul învăţământului în limba naţională din Ţara Românească.

Gheorghe Lazăr (n. 5 iunie 1779, Avrig - d. 17 septembrie 1823, Avrig) pedagog, teolog și inginer român, considerat fondatorul învățământului în limba națională din Țara Românească - foto - ro.wikipedia.org

Gheorghe Lazăr - foto – ro.wikipedia.org

Gheorghe Lazăr (n. 5 iunie 1779, Avrig – d. 17 septembrie 1823, Avrig) pedagog, teolog și inginer român, considerat fondatorul învățământului în limba națională din Țara Românească. În 1818 a înfiinţat în Bucureşti prima şcoală cu predare în limba română, Scoala de la Sfantul Sava.(d. 17 sept. 1823).

În Țara Românească Gheorghe Lazăr se manifestă ca promotor al ideii de înființare a unei școli românești la cel mai înalt nivel științific posibil pe atunci, într-o vreme în care învățământul se desfășura în limba greacă. Sprijinit de Iordache Golescu și Constantin Bălăceanu, a trebuit să ducă o muncă intensă cu cei care susțineau că limba română este prea săracă pentru a exprima adevărurile științei.

La 24 martie 1818, obținând aprobarea pentru înființarea școlii românești, și-a început activitatea într-un local impropriu din centrul capitalei, la Sfântul Sava. La început, elevii săi erau băieți de mici meseriași, târgoveți și dascăli, pentru că odraslele boierești frecventau în continuare școala grecească. Noua instituție a devenit curând principalul focar de consolidare și difuzare a culturii românești. Din prima generație de elevi au făcut parte, printre alții, Petrache Poenaru, Daniel Tomescu, Simion Marcovici și alții.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro

 

5 iunie 1806 - Napoleon Bonaparte îl numește pe fratele său Louis Bonaparte Rege al Olandei.

Portret al lui Louis Bonaparte de Charles Howard Hodges, 1808

Portret al lui Louis Bonaparte de Charles Howard Hodges, 1808

Louis Napoléon Bonaparte, rege al Olandei, Conte de Saint-Leu (neerlandeză Lodewijk Napoleon; 2 septembrie 1778 – 25 iulie 1846) a fost al cincilea copil supraviețuitor al lui Carlo Buonaparte și Letizia Ramolino. Fratele său mai mare a fost împăratul Napoleon I al Franței iar fiul său mai mic a fost Napoleon al III-lea al Franței.

 

5 iunie 1826 - A decedat compozitorul german Carl Maria von Weber. Este unul din creatorii operei romantice germane

Carl Maria von Weber (n. 18 noiembrie 1786, Eutin - d. 5 iunie 1826, Londra) compozitor german, creatorul operei romantice germane - foto - ro.wikipedia.org

Carl Maria von Weber - foto – ro.wikipedia.org

Carl Maria von Weber (n. 18 noiembrie 1786, Eutin – d. 5 iunie 1826, Londra) compozitor german, creatorul operei romantice germane.

 

5 iunie 1859 - S-a născut Constantin I. Nottara, actor, director de scenă, profesor român;

Constantin I. Nottara (n. 5 iunie 1859, București - d. 16 octombrie 1935, București) actor român - foto - ro.wikipedia.org

Constantin I. Nottara - foto – ro.wikipedia.org

Constantin I. Nottara (n. 5 iunie 1859, București – d. 16 octombrie 1935, București) a fost un actor român. A fost una dintre personalităţile cele mai de seamă ale teatrului românesc, tatăl compozitorului Constantin C. Nottara.

 

5 iunie 1827 - În războiul de eliberare a Greciei, Acropole (Atena) a fost ocupat de turci.

 

5 iunie 1865 - Apare editata de Iosif Vulcan revista “Familia”.

Revista “Familia” - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Revista “Familia” – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

A fost editata la Pesta între 1865 – 1880 , apoi la Oradea, între 1880 – 1906. În paginile ei publicau personalităţi ale culturii române de-o parte şi de alta a Carpaţilor. În revista „Familia” şi-a făcut debutul in 1866 Mihai Eminescu cu poezia „De-aş avea…”, apoi cu „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”.

Iosif Vulcan (n. 31 martie 1841, Holod, Bihor - d. 8 septembrie 1907, Oradea) publicist și scriitor român, animator cultural, membru al Academiei Române - foto - ro.wikipedia.org

Iosif Vulcan (n. 31 martie 1841, Holod, Bihor – d. 8 septembrie 1907, Oradea) publicist și scriitor român, animator cultural, membru al Academiei Române – foto – ro.wikipedia.org

Iosif Vulcan avea să-i schimbe acestuia numele din Eminovici în Eminescu. George Coşbuc a trimis şi el primele inspiraţii către revista „Familia”, unde au fost publicate sub pseudonimul „Boscu”. Revista publica materiale din cele mai diverse, de la literatură, critică şi istorie literară, la artă, istorie, ştiinţe naturale, biografii de oameni iluştri, folclor românesc, articole de călătorie, articole cu caracter moral şi în general articole de cultură. Revista milita deschis pentru unitatea spirituală a tuturor românilor.

Printre colaboratori au figurat Vasile Alecsandri, Andrei Bârseanu, Dimitrie Bolintineanu, Timotei Cipariu, Aron Densuşianu, Nicolae Densuşianu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexandru Vlahuţă, Barbu Delavrancea, Duiliu Zamfirescu, Ion Pop-Reteganul precum şi mulţi alţi oameni de cultură. Varianta pentru sate a revistei „Familia” a fost revista „Şezătoarea”, apărută între anii 1875 – 1882. Din 1926, Mihail Sadoveanu a publicat la Oradea a doua serie a revistei.

 

5 iunie 1883 - S-a născut economistul britanic John Maynard Keynes (d. 1946)

 

5 iunie 1883 - Începe serviciul trenul Orient Express, destinat sa lege Parisul de Istanbul, trcand prin Munchen, Viena,Belgrad, Bucuresti. Acest tren, a fost unul dintre cele mai luxoase din Europa, fiind echipat cu vagoane de dormit si un restaurant cu o gastronomie de inalta clasa.

Vechi afis publcitar prezentand itinerariul Orient Expresului in vara anului 1889 - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Vechi afis publcitar prezentand itinerariul Orient Expresului in vara anului 1889 – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Parcurgea distanta de 3186 km. dintre Paris-Istanbul in trei zile si a inspirat scrierile a numerosi scriitori printre care Agatha Christie, Paul Morand sau Paul Valéry.

 

5 iunie 1884 - Facultatea de medicina din Paris acorda titlul de doctor in medicina pentru Maria Cutzarida Cratunescu, prima femeie medic din Romania.

Maria Cuțarida-Crătunescu (n. 10 februarie 1857, la Călărași - d. 10/16 noiembrie 1919) medic român renumită pe plan internațional, prima femeie medic din România - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Maria Cuțarida-Crătunescu - foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Maria Cuțarida-Crătunescu (n. 10 februarie 1857, la Călărași – d. 10/16 noiembrie 1919) medic român renumită pe plan internațional, prima femeie medic din România. A fost militantă feministă, a înfiinţat Societatea Maternă (1897) si a organizat prima creşă de fabrică in 1899.

 

5 iunie 1893 - A murit inginerul si exploratorul roman Iuliu Popper. A calatorit in “Tara de Foc” si in Patagonia, dand nume romanesti unor munti sau rauri (Monte Lahovari, Rio Ureche, Rio Rosetti). A inventat un aparat pentru colectarea aurului din apa de mare.

Julius Popper (n. 15 decembrie 1857, București - d. 5 iunie 1893, Buenos Aires) inginer, cartograf și explorator român de etnie evreiască - foto - ro.wikipedia.org

Julius Popper - foto – ro.wikipedia.org

Julius Popper (n. 15 decembrie 1857, București – d. 5 iunie 1893, Buenos Aires) inginer, cartograf și explorator român de etnie evreiască.

 

5 iunie 1898 - S-a născut marele poet si dramaturg spaniol Federico Garcia Lorca. poet și dramaturg spaniol

Federico García Lorca (n. 5 iunie 1898, Fuente Vaqueros, Granada - d. 18 august 1936, între Víznar și Alfacar, ibidem) poet, prozator și dramaturg spaniol, cunoscut și pentru talentul său în alte domenii ale artei - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Federico García Lorca - foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Federico García Lorca (n. 5 iunie 1898, Fuente Vaqueros, Granada – d. 18 august 1936, între Víznar și Alfacar, ibidem) poet, prozator și dramaturg spaniol, cunoscut și pentru talentul său în alte domenii ale artei. Este considerat cel mai popular şi influent scriitor spaniol din secolul XX şi una dintre figurile de referinţă ale teatrului spaniol. Ca dramaturg este considerat una dintre figurile de referință ale teatrului spaniol din secolul XX, alături de Valle-Inclán și Buero Vallejo. A murit executat de militiile franchiste, in data de 18 august 1936, în timpul Războiului Civil din Spania (1936-1939).

 

5 iunie 1900 - S-a născut Dennis Gabor, inginer, fizician şi inventator britanic de origine maghiară, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică; Este celebru pentru inventarea holografiei.

Dennis Gabor (în maghiară Gábor Dénes) (n. 5 iunie 1900, Budapesta – d. 9 februarie 1979, Londra) fizician și inventator maghiar, celebru pentru inventarea holografiei, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1971 - foto - ro.wikipedia.org

Dennis Gabor - foto – ro.wikipedia.org

Dennis Gabor (în maghiară Gábor Dénes) (n. 5 iunie 1900, Budapesta – d. 9 februarie 1979, Londra) fizician și inventator maghiar, celebru pentru inventarea holografiei, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1971.

 

5 iunie 1912 - S-a nascut Alexandru Todea, cardinal român (d. 2002)

Alexandru Todea (n. 5 iunie 1912, Teleac, Gornești, Mureș, România – d. 22 mai 2002, Târgu Mureș, România) a fost un episcop român unit și deținut politic. În anul 1984 a fost ales în clandestinitate la conducerea Bisericii Române Unite cu Roma, recunoscut oficial de autoritățile române în mai 1990. În anul 1991 a fost creat cardinal de către papa Ioan Paul al II-lea. Ulterior a fost ales membru de onoare al Academiei Române (1992).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; memorialulramnicusarat.ro; www.bru.ro; en.wikipedia.org

 

5 iunie 1915 - Danemarca a adoptat constituția prin care s-a permis și femeilor să voteze.

 

5 iunie 1932 - A demisionat guvernul Romaniei prezidat de Nicolae Iorga. Guvernul Nicolae Iorga a fost un consiliu de miniștri care a guvernat România în perioada 18 aprilie 1931 – 5 iunie 1932.
cititi componența Guvernul Nicolae Iorga pe ro.wikipedia.org

 

5 iunie 1935 - Corneliu Zelea Codreanu a infiintat Partidul “Totul pentru Tara”, expresia politica a Miscarii Legionare. Totul pentru Țară a fost partidul legionar, constituit în urma dizolvării Gărzii de Fier (1933) și format din elementele organizației dizolvate. L-a avut ca președinte pe generalul Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul, apoi pe inginerul Gheorghe Clime. De fapt, conducătorul era Corneliu Zelea Codreanu. La alegerile din decembrie 1937, partidul a obținut 66 de mandate.

Corneliu Zelea Codreanu and Iron Guard members in 1937 - foto: en.wikipedia.org

Corneliu Zelea Codreanu and Iron Guard members in 1937 – foto: en.wikipedia.org

 

5 iunie 1937 - Lucian Blaga a rostit discursul de recepție la Academia Română intitulat Elogiul satului românesc

“… Să mi se îngăduie mîndria de a afirma, că din punct de vedere uman săteanul nostru reprezintă un tip mult superior mult mai nobil, mult mai complex în naivitatea sa. Satul nostru reprezintă o aşezare situată şi crescută organic într-o lume totală, care e prezentă în sufletul colectiv, ca o viziune permanent efectivă şi determinantă. Fermierul american, simţinduse alungat la periferia existenţei, e veşnic abătut de nostalgia oraşului; cu gîndul la bogăţie, cu frica de mizerie, cu Dumnezeul său localizat într-o singură celulă a creierului, el nu se integrează deschis în cosmos, ci se simte doar chemat să exploateze un fragment al acestuia sau să-l părăsească în clipa cînd fragmentul nu mai rentează.

Am încercat în studiile mele de filosofia culturii, să pun în relief aspectele sau categoriile stilistice ale vieţii şi ale duhului nostru popular. Nu voi repeta aici ce am spus în acele studii despre „matca stilistică” a culturii noastre. Voi întregi doar punctele de vedere puse în evidenţă cu cîteva noi observaţii. Satul românesc, în ciuda sărăciei şi a tuturor neajunsurilor cuibărite în el prin vitrega colaborare a secolelor, se învredniceşte în excepţională măsură de epitetul autenticităţii. Mai precis, între nenumăratele sate româneşti găsim atîtea şi atîtea aşezări, cari realizează ca structură sufletească întocmai termenii definiţiei pe care o acordăm satului. Satul ca aşezare de oameni, colectiv cuprins de formele interioare ale unei matrici stilistice, poartă pecetea unei unităţi şi are caracterul unui centru de cristalizare cu raze întinse spre a organiza în jurul său un cosmos …”
cititi mai mult pe www.ziaristionline.ro

 

5 iunie 1940 - Gruparile comuniste, fasciste si naziste sunt declarate ilegale in Canada, iar conducatorii lor sunt trimisi in inchisoare.

 

5 iunie 1942 - Al doilea război mondial - Statele Unite au declarat război Bulgariei, Ungariei şi României. După ce S.U.A. au declarant război României (5 iunie 1942), ca răspuns la declarația de război primită din partea României (12 decembrie 1941), aviația anglo-americană a executat (în 1942, 1943 și, mai ales în 1944) mai multe raiduri aeriene de bombardament asupra teritoriului românesc, alături de bombe, care au produs mari pagube materiale și umane, fiind aruncate (în vara anului 1944) și manifeste prin care se îndemna la capitulare necondiționată și la ieșirea țării din războiul dus alături de Axă.
cititi mai mult pe alesandrudutu.wordpress.com

 

5 iunie 1944 - Al Doilea Razboi Mondial – Mai mult de 1000 de bombardiere britanice arunca 5000 de tone de bombe pe coasta Normandiei in pregatirea zilei Z, invadarea Frantei ocupate de germania nazista.

 

5 iunie 1947 - George Marshall, senator de stat al SUA, a făcut public Planul Marshall , plan de ajutorare a țărilor din Europa Occidentală devastate de cel de-al doilea război mondial. Aplicarea acestuia a început de la 3 aprilie 1948, fiind în vigoare până în luna iulie 1951.

George Catlett Marshall, cunoscut, mai ales, ca George Marshall (n. 31 decembrie 1880 - d. 1959) a fost un general, diplomat și politician american, distins cu Premiul Nobel pentru Pace. S-a născut în familia unui prosper om de afaceri din Pennsylvania. De mic a arătat înclinații spre o carieră militară. Astfel, el urmează cursurile Institutului Militar din Virginia, pe care le absolvă în 1901. Ca tânăr ofițer participă la Primul Război Mondial, unde se remarcă prin calitățile sale. După război îndeplinește diverse misiuni în China și în SUA - in imagine, George Catlett Marshall, fotografie oficială din 1946 - foto: ro.wikipedia.org

George Marshall, fotografie oficială din 1946 – foto: ro.wikipedia.org

George Catlett Marshall, cunoscut, mai ales, ca George Marshall (n. 31 decembrie 1880 – d. 1959) a fost un general, diplomat și politician american, distins cu Premiul Nobel pentru Pace. S-a născut în familia unui prosper om de afaceri din Pennsylvania. De mic a arătat înclinații spre o carieră militară. Astfel, el urmează cursurile Institutului Militar din Virginia, pe care le absolvă în 1901. Ca tânăr ofițer participă la Primul Război Mondial, unde se remarcă prin calitățile sale. După război îndeplinește diverse misiuni în China și în SUA.

Ţările care au beneficiat de ajutor în cadrul planului Marshall - foto: ro.wikipedia.org

Ţările care au beneficiat de ajutor în cadrul planului Marshall – foto: ro.wikipedia.org

 

5 iunie 1967 - A inceput Războiul de sase zile

1967 Six Day War - conquest of Sinai 7-8 June.jpg

Cucerirea Peninsulei Sinai în Războiul de Șase Zile

Fortele aeriene israeliene lanseaza atacuri simultane asupra Egiptului, Iordaniei si Siriei. In şase zile de lupte, Israelul a ocupat Fâşia Gaza şi Peninsula Sinai din Egipt, înălţimile Golan apartinand Siriei şi Cisiordania şi sectorul arabe din Ierusalimul de Est, apartinand Iordaniei la acea data In momentul in care Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut încetarea focului care a intrat în vigoare în 11 iunie, Israelul cucerise mai mult decat dublul teritoriului pe care il detinea pana atunci.

6dayswar1.jpg

Trupele israeliene au distrus planul arab de vizionare

Războiul de Șase Zile a fost un conflict armat între Israel și alianța formată din statele arabe Egipt, Iordania și Siria. Acest război a durat între 5 și 10 iunie 1967. În urma victoriei militare asupra coaliției arabe, Israelul a ocupat Fâșia Gaza, Peninsula Sinai, Platoul Golan și Cisiordania. Războiul de Șase Zile a fost cel de-al treilea conflict armat arabo-israelian.

Ammunition Hill Museum Exhibits P1010035.JPG

Atac aerian israelian asupra unei ținte iordaniene în Ierusalim

Soldiers Western Wall 1967.jpg

Parașutiști israelieni lângǎ Zidul Plângerii din Ierusalim, la scurt timp după capturarea acestuia

 

5 iunie 1968 - A fost impuscat la „Ambassador Hotel” din Los Angeles, de catre Sirhan B.Sirhan, candidatul la președinția SUA Robert Kennedy, fratele fostului presedinte american John, F.Kennedy.

Rkennedy01.jpg

Robert Kennedy campaigns in Los Angeles (photo by Evan Freed).

Robert Francis „Bobby” Kennedy (n. 20 noiembrie 1925 – d. 6 iunie 1968), cunoscut și prin acronimul R.F.K., a fost un om politic american, procuror general și apoi senator al Statelor Unite ale Americii. Asasinarea lui Robert F. Kennedy, unul din senatorii Senatului Statelor Unite ale Americii și fratele celui de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii, a avut loc la scurt timp după miezul nopții zilei de 5 iunie 1968 în Los Angeles, statul California.

Aflat în Los Angeles, statul California, după ce câștigase alegerile primare în statele California și South Dakota ca viitor candidat la președinția Statelor Unite ale Americii din partea partidului Democrat, Kennedy a fost împușcat la trecerea sa prin bucătăria hotelului Ambassador, decedând la clinica medicală Good Samaritan Hospital, 26 de ore după aceea.

Sirhan Sirhan, un iordanian emigrat în Palestina, a fost condamnat de uciderea lui Kennedy, slujind o sentință pe viață în închisoare. Avocații lui Sirhan au afirmat de mai multe ori că s-ar găsi în posesia unor dovezi că Sirhan Sirhan este nevinovat, fiind doar un “țap ispășitor” căruia i s-a pus la cale o înscenare. Atentatul și împușcăturile au fost înregistrate audio de către un jurnalist, iar momentele ulterioare împușcăturilor au fost filmate.

 

5 iunie 1970 - Prima expozitie retrospectiva a lui Constantin Brancusi, in Europa, se deschide la Muzeul de Arta al Republicii Socialiste Romania.

Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876, Hobița, Gorj — d. 16 martie 1957, Paris), sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române - foto: moma.org

Constantin Brâncuși – foto: moma.org

Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876, Hobița, Gorj — d. 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române. Francezii și americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi, pronunțându-l după regulile de pronunțare ale limbii franceze.

 

5 iunie 1973 - Românul Ilie Nastase a castigat turneul de tenis de la Roland Garros.

Ilie Năstase (n. 19 iulie 1946, București) fost jucător profesionist de tenis de câmp și unul dintre cei mai importanți jucători de tenis ai anilor 1970, fiind numărul unu mondial de două ori, în 1972 și 1973 - foto: observator.tv

Ilie Năstase  - foto: observator.tv

Ilie Năstase (n. 19 iulie 1946, București) este un fost jucător profesionist de tenis de câmp și unul dintre cei mai importanți jucători de tenis ai anilor 1970, fiind numărul unu mondial de două ori, în 1972 și 1973. Printre cele 57 de titluri la simplu, pe care Ilie Năstase le-a câștigat de-a lungul carierei sale, se numără și US Open în 1972, respectiv Roland Garros în 1973.

La dublu a câștigat turneele de la Wimbledon în 1973, Roland Garros în 1970 și US Open în 1975. A câștigat de asemenea de patru ori Turneul Campionilor în anii 1971, 1972, 1973 și 1975. Pentru echipa de Cupa Davis a României a jucat timp de 18 ani un număr de 146 de meciuri de simplu și dublu, câștigând 109. Alături de Ion Țiriac a fost finalist al Cupei Davis de trei ori, în 1969, 1971 și 1972.

A fost pe locul doi în competiția la simplu de la Wimbledon de două ori, în 1972, jucând finala împotriva lui Stan Smith și în 1976 împotriva lui Björn Borg. Năstase era cunoscut pentru glumele sale din arenă, dar și pentru reputația de a folosi tactici agresive, multe dintre acestea pline de succes, drept care a primit porecla de Nasty („Răutăciosul”) după câteva incidente.

A scris câteva romane în franceză în anii 1980, apoi a intrat în politică în anii 1990, candidând în 1996 la postul de primar al Bucureștiului. În anul 1994 a fost căpitan nejucător al echipei României de Cupă Davis. În 2005 “TENNIS Magazine” l-a plasat pe locul 28 în lista celor “40 cei mai mari jucători de tenis din ultimii 40 de ani”. A fost desemnat de patru ori „Cel mai bun sportiv român al anului” (în 1969, 1972, 1973 și 1974).

La 12 februarie 2008, după aproape 11 ani la șefia Federației Române de Tenis, a demisionat din funcția de președinte al Federației declarându-se „învins de justiția și de presa din România”. Printr-un decret prezidențial din 1 decembrie 2008, Ilie Năstase a fost înaintat în gradul de general-maior (cu 2 stele) în retragere în Ministerul Apărării.

 

5 iunie 1975 - Canalul Suez se redeschide traficului internațional (închis în urma războiului de șase zile), iar Egiptul preia controlul celor două maluri

Canalul Suez, văzut de pe orbită; imagine a NASA - foto - ro.wikipedia.org

Canalul Suez, văzut de pe orbită; imagine a NASA – foto – ro.wikipedia.org

Canalul Suez, aflat la vest de Peninsula Sinai, este un canal de 163 km lungime, și lat de 300 m în cel mai îngust punct. Este situat în Egipt, între orașele Port Said (Būr Sa’īd) la Marea Mediterană și Suez (al-Suways) la Marea Roșie. Canalul permite trecerea în ambele direcții a navelor între Europa și Asia, fără să mai fie necesară înconjurarea Africii pe la vest. Înainte de deschiderea canalului în 1869, bunurile erau uneori transportate între Marea Mediterană și Marea Roșie pe pământ. Canalul e format din două părți, la nord și la sud de Marele Lac Amar, legând Marea Mediterană de Golful Suez la Marea Roșie. A fost construit sub conducerea lui Ferdinand de Lesseps și inaugurat la 17 noiembrie 1869.

USS America (CV-66), an American aircraft carrier in the Suez Canal - foto - en.wikipedia.org

USS America (CV-66), an American aircraft carrier in the Suez Canal – foto – en.wikipedia.org

 

5 iunie 1983 - Atleta romanca Anisoara Cusmir, a stabilit un nou record mondial la saritura in lungime, cu 7,43 m.

Anișoara Cușmir-Stanciu (n. 28 iunie 1962, Brăila) atletă română, laureată cu aur la Los Angeles 1984 la săritură în lungime - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Anișoara Cușmir-Stanciu – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Anișoara Cușmir-Stanciu (n. 28 iunie 1962, Brăila) este o atletă română, laureată cu aur la Los Angeles 1984 la săritură în lungime. Sportivă la Clubul “Steaua” în anul 1984 a primit gradul de locotenent, ulterior în 1988 a devenit locotenent major. După retragerea din activitatea competițională a devenit antrenoare la Secția de atletism a Clubului Steaua.

 

5 iunie 1984 - Prim ministrul indian Indira Gandhi, ordona fortelor de ordine atacarea rebelilor separatisti sikhs baricadati in Templul de Aur, cel mai sfânt loc al religiei Sikh.

Templul de Aur din Amritsar (India) este cel mai important loc de pelerinaj pentru credincioșii de religie siks. si este acoperit cu sute de kilograme de aur.

 

5 iunie 2002 - La Institutul de boli cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu” din Bucuresti a fost efectuat primul autotransplant cardiac, intreventie chirurgicala constand in explantarea cordului pacientului, repararea,redimensionarea in afara corpului pacientului si reimplantarea sa.

 

5 iunie 2004 - A decedat la varsta de 93 de ani Ronald Reagan, cel de-al 40-lea presedinte al SUA; (1981-1989).

Ronald Wilson Reagan, cunoscut mai ales ca Ronald Reagan, (n. 6 februarie 1911, Tampico, Illinois - d. 5 iunie 2004, Los Angeles, California) cel de-al patruzecilea președinte al Statelor Unite ale Americii - foto - ro.wikipedia.org

Ronald Reagan – foto – ro.wikipedia.org

Ronald Wilson Reagan, cunoscut mai ales ca Ronald Reagan, (n. 6 februarie 1911, Tampico, Illinois – d. 5 iunie 2004, Los Angeles, California) cel de-al patruzecilea președinte al Statelor Unite ale Americii.

 

5 iunie 2006 - Serbia si-a declarat independenta

Serbia - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Serbia – foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Serbia și Muntenegru a fost o uniune statală care a existat în sud-estul Europei, pe o parte a teritoriului fostei Republici Federative Iugoslavia, între 4 februarie 2003 și 3 iunie 2006. Capitala uniunii statale a fost Belgradul, fiind totodată capitala Serbiei, care avea (neoficial) o poziție hegemonică. Pe 21 mai 2006 populația Muntenegrului a decis cu 55,4% din voturi separarea de Serbia, uniunea încetând practic să mai existe pe data de 3 iunie, când Muntenegru și-a proclamat oficial independența.

 

5 iunie 2012 - A decedat scriitorul american de romane SF, horror si mister, Ray Bradbury;

Ray Douglas Bradbury (n. 22 august 1920 - d. 5 iunie 2012, Los Angeles, California) scriitor american de romane SF, fantasy, horror și mister - foto - ro.wikipedia.org

Ray Bradbury – foto – ro.wikipedia.org

Ray Douglas Bradbury (n. 22 august 1920 – d. 5 iunie 2012, Los Angeles, California) scriitor american de romane SF, fantasy, horror și mister. A devenit celebru pentru romanele sale 451º Fahrenheit si Cronicile martiene. Scrierile sale au fost adaptate în peste 20 de filme și spectacole. Bradbury era înrudit cu Douglas Spaulding, un specialist in opera lui Shakespeare și era un urmaș al lui Mary Bradbury ,una din femeile judecate în 1692 în procesele vrajitoarelor din Salem.

 

5 iunie 2020 - La Ordinea Zilei

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com