Evenimentele Zilei de 27 iulie în Istorie

The Fall of Robespierre in the convention on 27 July 1794 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

The Fall of Robespierre in the convention on 27 July 1794

foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

27 iulie este a 208-a zi a calendarului gregorian și a 209-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 27 iulie

(BOR) Sf. Mare Mc. și Tămăduitor Pantelimon

(BRU) Sf. Pantelimon, medic martir († 305)

(BRC) Sf. Pantelimon, medic martir

 

Astazi in istorie pentru 27 iulie

 

Evenimentele Zilei de 27 iulie în Istorie:

- 27 iulie 1302 – Bătălia de la Bapheus;

- 27 iulie 1880 – Bătălia de la Maiwand

 

27 iulie 1054 - Contele Siward (sau Sigurd) de Northumbria, invadează Scoţia şi il înfrânge pe Macbeth, regele Scoţiei, undeva la nord de Firth of Forth. Dupa mai mult de o jumătate de mileniu aceasta inclestare din Scoţia, l-a inspirat pe William Shakespeare in geniala sa tragedie, „Macbeth„.

Contele Siward (sau Sigurd) de Northumbria, pictura de James Smetham - foto - en.wikipedia.org

Contele Siward (sau Sigurd) de Northumbria, pictura de James Smetham – foto – en.wikipedia.org

 

27 iulie 1101 - A murit regele Germaniei si Italiei, Konrad I ; (n. 12 februarie 1074).

Konrad I (n.  12 februarie 1074 - d. 27 iulie 1101) regele Germaniei si Italiei - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Konrad I - foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Konrad I (n. 12 februarie 1074 – d. 27 iulie 1101) regele Germaniei si Italiei. A fost rege al Germaniei intre anii 1087 și 1098 și rege al Italiei de la 1093 la 1098.

 

27 iulie 1302 - A avut loc Bătălia de la Bapheus între o armată otomana condusă de Osman I și una bizantina comandata de George Mouzalon. Bătălia s-a sfârșit cu o victorie otomană si capturarea Bitiniei. Ultimul avanpost bizantin în regiune, Nicomedia, a căzut în 1337. Înfrângerea bizantină a declanșat un exod masiv al populației creștine din zona în alte părți europene ale Imperiului. Împreună cu dezastrul de Magnesia, care a permis turcilor să se stabilească pe zonele de coastă ale Marii Egee, batalia de la Bapheus a fost o etapa importanta in pierderea definitivă a Asiei Mici de catre bizantini.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

27 iulie 1452 - S-a născut Ludovico Sforza, duce de Milano din 1489 până în 1500 ; (d. 1508).

Ludovic Maria Sforza (de asemenea cunoscut sub numele de Ludovico il Moro;[1] 27 iulie 1452 – 27 mai 1508), Duce al Milano din 1489 până în 1500 - foto - ro.wikipedia.org

Ludovic Maria Sforza – foto – ro.wikipedia.org

Ludovic Maria Sforza (de asemenea cunoscut sub numele de Ludovico il Moro; 27 iulie 1452 – 27 mai 1508), Duce al Milano din 1489 până în 1500. A fost renumit ca patron al lui Leonardo da Vinci și a altor artiști și în timpul domniei lui a avut loc etapa cea mai importantă a renașterii milaneze. Este, cel care a comandat faimoasa pictura „Cina cea de Taina”.

 

27 iulie 1549 - Preotul misionar iezuit Francis Xavier ( Francisco de Jasso y Azpilicueta) ajunge in Japonia.

Francis Xavier, SJ, born Francisco de Jasso y Azpilicueta (7 April 1506 – 3 December 1552), was a Basque Roman Catholic missionary born in Xavier, Kingdom of Navarre (now part of Spain), and a co-founder of the Society of Jesus - foto - en.wikipedia.org

Francis Xavier - foto – en.wikipedia.org

A fost unul dintre misionarii pioneri din estul Asiei și unul din întemeietorii ordinului iezuit (principalul discipol și colaborator al lui Ignatiu de Loyola). A fost beatificat de papa Paul al V-lea in 1619 și a fost canonizat de către papa Grigore al XV-lea in anul 1622, în același timp, cu Ignatiu de Loyola. Papa Pius al XI-lea l-a proclamat “Patron al Misiunilor Catolicie ” si este sarbatorit in Biserica Catolica in data de 3 decembrie.

 

27 iulie 1656 - Filosoful olandez de origine evreiasca Baruch Spinoza este exclus din comunitatea ebraică, datorită vederilor sale interpretate drept eretice.

Baruch Spinoza, latinizat: Benedictus de Spinoza (n. 24 noiembrie 1632, Amsterdam - d. 21 februarie 1677, Haga) renumit filosof evreu olandez de origine sefardă cu strămoși de proveniență portugheză (d'Espinosa) - foto - ro.wikipedia.org

Baruch Spinoza - foto – ro.wikipedia.org

Baruch Spinoza (n. 24 noiembrie 1632, Amsterdam – d. 21 februarie 1677, Haga) a fost un renumit filosof evreu raționalist olandez de origine sefardă , cu strămoși de proveniență portugheză (d’Espinosa). Spinoza a fost un raționalist și unul din reprezentanții panteismului în timpurile moderne. Gândirea lui a fost influențată de scrierile lui Thomas Hobbes și René Descartes, însă – spre deosebire de concepția dualistă a acestuia din urmă – Spinoza a avut o reprezentare monistă a lumii, întreaga existență reducându-se la ceea ce el a numit “Substanță”.

 

27 iulie 1667 - S-a născut matematicianul elvețian Johann Bernoulli; (d. 1 ianuarie 1748), cunoscut și ca Jean ori John.

Johann Bernoulli2.jpg

Johann Bernoulli (n. 27 iulie 1667 – d. 1 ianuarie 1748), cunoscut și ca Jean ori John, a fost unul din proeminenții matematicieni elvețieni din familia Bernoulli. A fost fratele mai mic al lui Jakob Bernoulli și tatăl lui Daniel Bernoulli, Johann II Bernoulli și Nicolaus II Bernoulli. Este cunoscut pentru contribuțiile sale la dezvoltarea calculului infinitezimal. A fost preocupat în special de teoria ecuatiilor diferentiale (care ulterior vor fi numite de tip Bernoulli).

A contribuit la răspândirea calculului diferential si integral, și a introdus metoda de integrare a fracțiilor raționale. În mecanica si fizica a formulat corect principiul deplasarilor virtuale sustinand principiul conservarii fortelor vii , iar in astronomie a elaborat o teorie despre maree. A fost membru de onoare al Academiei de Științe din Sankt petersburg, profesor la Universitatea din Groningen si apoi în 1705 a succedat pe fratele său, jakob Bernoulli la Universitatea din Basel.

 

27 iulie 1777 - S-a născut poetul scotian Thomas Campbell; (d. 1844).

Thomas Campbell (27 July 1777 – 15 June 1844) was a Scottish poet chiefly remembered for his sentimental poetry dealing especially with human affairs - foto - en.wikipedia.org

Thomas Campbell (27 July 1777 – 15 June 1844) was a Scottish poet chiefly remembered for his sentimental poetry dealing especially with human affairs – foto – en.wikipedia.org

 

27 iulie 1793 - Revolutia Franceza – Robespierre intră în Comitetul Salvării Publice şi devine conducătorul acestuia. Va organiza un regim de teroare urmărind să realizeze idealul său de democraţie bazat pe virtute: “fără virtute teroarea este înspăimântătoare, fără teroare virtutea este neputincioasă”.

Emblema Comitetul Salvării Publice (1793-1795)- foto preluat de pe en.wikipedia.org

Emblema Comitetul Salvării Publice (1793-1795)- foto preluat de pe en.wikipedia.org

Comitetul Salvării Publice (în franceză Comité de salut public) — creat în aprilie 1793 de către Convenția Națională și apoi restructurat în iulie 1793 – a constituit de facto guvernul executiv al Franței în perioada regimului Terorii (1793-1794), o etapă a Revoluției Franceze. Comitetul Salvării Publice a succedat Comitetului Apărării Generale (înființat în ianuarie 1793) și și-a asumat rolul de a proteja nou-înființata republică împotriva rebeliunilor interne și a atacurilor externe.

Ca urmare a stării de război, Comitetul – compus la început din nouă membri, iar mai târziu din doisprezece membri – a primit competențe largi de supraveghere a activităților legislative, judiciare și militare. El a fost format ca un organism administrativ cu rol de a supraveghea și de a accelera activitatea organelor de conducere ale Convenției și ale miniștrilor numiți de Convenție. Întrucât Comitetul a încercat să contracareze pericolul produs de coalizarea între armatele națiunilor europene și forțele contreravoluționare din interiorul țării, el a devenit tot mai puternic.

În iulie 1793, după înfrângerea în Convenție a republicanilor moderați (sau „girondini”), conducătorii marcanți ai radicalilor iacobini – Maximilien Robespierre și Saint-Just – au fost incluși în comitet. Puterea comitetului a ajuns la apogeu în perioada august 1793 – iulie 1794, sub conducerea lui Robespierre. În decembrie 1793 Convenția i-a oferit acestuia în mod formal o putere executivă asupra Comitetului, fiind instaurată astfel o dictatură efectivă a lui Robespierre.

Execuția lui Robespierre în iulie 1794 a produs o mișcare reacționară la adresa Comitetul Salvării Publice, cunoscută sub denumirea de revolta thermidoriană deoarece căderea de la putere a lui Robespierre a avut loc în timpul lunii Thermidor din calendarul republican. Influența comitetului s-a diminuat, iar acesta a fost desființat în anul 1795.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

27 iulie 1794 - Lovitură de stat în Franța La 9 Thermidor, anul II al Revoluției, Robespierre și colaboratorii săi sunt arestați, punându-se capăt Terorii Iacobine. Incepe guvernarea Convenției thermidoriene.

Arrest of Robespierre and his followers. At the centre of the image, gendarme Merda fires at Robespierre. (Colour engraving by Jean-Joseph-François Tassaert after the painting by Fulchran-Jean Harriet - Musée Carnavalet) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Arrest of Robespierre and his followers. At the centre of the image, gendarme Merda fires at Robespierre. (Colour engraving by Jean-Joseph-François Tassaert after the painting by Fulchran-Jean Harriet – Musée Carnavalet) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

(…) Când a devenit evident pe la mijlocul lui iulie 1794 că Robespierre și Saint-Just plănuiau să-și înlăture oponenții politici Joseph Fouché, Jean-Lambert Tallien și Marc-Guillaume Alexis Vadier (ultimii doi erau membri ai Comitetului Siguranței Generale), armistițiul fragil existent în cadrul guvernului s-a destrămat. Saint-Just și colegul său Barère au încercat să păstreze înțelegerea între Comitetul Salvării Publice și Comitetul Siguranței Generale; cu toate acestea, pe 26 iulie, Robespierre a ținut un discurs în Convenția Națională în care a subliniat necesitatea de a „purifica” comitetele și de a „zdrobi toate facțiunile”. Într-un discurs ținut la Clubul Iacobinilor în acea noapte, el i-a atacat pe Collot d’Herbois și Billaud-Varenne, care au refuzat să permită tipărirea și distribuirea discursului său către Convenție.

În ziua următoare, 27 iulie 1794 (sau 9 Thermidor potrivit calendarului republican), Saint-Just a început să țină un discurs în Convenție în care plănuia să-i denunțe pe Collot d’Herbois, Billaud-Varenne și alți membri ai Comitetului Salvării Publice. El a fost aproape imediat întrerupt de Tallien și de Billaud-Varenne, care l-au acuzat pe Saint-Just că ar intenționa să ”asasineze Convenția”. Barère, Vadier și Stanislas Fréron s-au alăturat celor recalcitranți și au întărit acuzațiile împotriva lui Saint-Just și Robespierre. S-a dispus arestarea lui Robespierre, a fratelui său, Augustin, și a lui Saint-Just, alături de susținătorii lor, Philippe Le Bas și Georges Couthon.

A urmat o perioadă de tulburări civile intense, în timpul căreia membrii Comitetelor Salvării Publice și Siguranței Generale au fost nevoiți să caute refugiu în Convenție. Frații Robespierre, Saint-Just, Le Bas și Couthon s-au ascuns în Hôtel de Ville, încercând să provoace o insurecție. În cele din urmă, bănuind că va fi arestat, Le Bas s-a sinucis. Saint-Just, Couthon, Maximilien și Augustin Robespierre au fost arestați și ghilotinați pe 28 iulie.

În perioada care a urmat revoltelor, numită Reacția Thermidoriană, au fost abrogate multe dintre legile nepopulare ale regimului Terorii și s-au redus puterile Comitetelor Salvării Publice și Siguranței Generale. Cele două comitete au încetat să mai existe prin prevederile existente în Constituția anului III (1795), care a marcat începutul Directoratului.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org;

 

27 iulie 1807 - Constantin Ipsilanti devine domn pentru a treia oară în Ţara Românească (27 iulie – 16 august 1807).

Constantin Ipsilanti (n. 1760, Constantinopol, Imperiul Otoman – d. 24 iunie 1816, Kiev, Imperiul Rus) a fost domn în Moldova: 8 martie 1799 - 4 iulie 1801, octombrie 1806 - noiembrie 1806 şi în Ţara Românească: 1 septembrie 1802 - august 1806. A mai fost administrator al Ţării Româneşti sub ocupaţia rusească: 27 decembrie 1806 - 31 mai 1807 şi 8-28 august 1807 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Constantin Ipsilanti - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Constantin Ipsilanti (n. 1760, Constantinopol, Imperiul Otoman – d. 24 iunie 1816, Kiev, Imperiul Rus) a fost domn în Moldova: 8 martie 1799 – 4 iulie 1801, octombrie 1806 – noiembrie 1806 şi în Ţara Românească: 1 septembrie 1802 – august 1806. A mai fost administrator al Ţării Româneşti sub ocupaţia rusească: 27 decembrie 1806 – 31 mai 1807 şi 8-28 august 1807.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

27 iulie 1818 - S-a născut (15/27 iulie) Iosif Naniescu , mitropolit al Moldovei. În 1831, unchiul său ierodiaconul Teofilact îl aduce la Mănăstirea Sfântul Spiridon ca să învețe carte. La 23 Ianuarie 1835, este călugărit sub numele de Iosif. În 1863, este egumen la Mănăstirea din București. În anii 1864 – 1870, arhimandritul Iosif Naniescu a fost profesor de religie la gimnaziul „Gheorghe Lazăr” și la liceul „Matei Basarab” din Capitală. În anii 1870 – 1871, a fost director la Seminarul Central. La 23 aprilie 1872 arhimandritul Iosif Naniescu este hirotonit arhiereu, iar în ianuarie 1873 este numit episcop de Argeș. La 10 iunie 1875 este ales mitropolit al Moldovei , iar la 6 iulie același an este instalat la Iasi. A fost din 1888, membru de onoare al Academiei Române. A decedat la Iasi, la 26 ianuarie 1902.

 

27 iulie 1824 - S-a născut Alexandre Dumas fiul, romancier şi dramaturg francez; romanul “Dama cu camelii” i–a adus celebritatea, inspirând şi libretul cunoscutei opere de G. Verdi, “Traviata”; (d.27.11.1895).

 

27 iulie 1830 - Începutul celor „Trei zile glorioase” ale Revoluției din 1830; largi pături ale populației pariziene s-au ridicat împotriva domniei regelui Carol al X-lea, silindu-l să abdice. I-a urmat la tron Ludovic Philip d’Orleans (1830-1848 – „Monarhia din iulie”).

Taking of the Hôtel de Ville (revolutionaries went there in 1789, and later 1848 and 1870), by Amédée Bourgeois - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Taking of the Hôtel de Ville (revolutionaries went there in 1789, and later 1848 and 1870), by Amédée Bourgeois – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Din cauza opoziției liberale crescânde, Carol al X-lea încearcă să impună o serie de măsuri conservatoare. Acest lucru, coroborat cu înrăutățirea situației sociale cauzata de Revoluția industrială, a dus la izbucnirea unor mișcări de protest cunoscute sub numele de revoluția din 1830 sau cele trei zile glorioase, între 27 și 29 iulie 1830.

Carol al X-lea este nevoit să abdice la scurt timp; moștenitorul tronului, Ludovic-Antoine, Duce de Angoulême abdică și el iar tronul îi revine lui Henric, conte de Chambord, nepotul lui Carol al X-lea. Acesta nu este acceptat ca rege sub titlul de Henric al V-lea de către parlamentul dominat de liberali. În urma unei perioade de ezitare și disensiuni între republicani și liberalii monarhiști, Ludovic-Filip este numit rege, ceea ce reprezintă începutul perioadei cunoscută sub numele de Monarhia din Iulie.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

27 iulie 1835 - S-a născut Giosue Carducci, poet, prozator şi eseist italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1906 (m. 16 feb 1907) Giosuè Carducci (n. 27 iulie 1835 Valdicastello (Toscana) – d. 16 februarie 1907 Bologna) poet, prozator și eseist italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1906, a fost o figură literară influentă a timpului său.
Motivația Juriului Nobel
“nu numai luând în considerație adânca lui cunoaștere și cercetările critice dar, înainte de orice, ca omagiu pentru energia creatoare, prospețimea stilului și forța lirică tipice capodoperelor sale poetice”

 

27 iulie 1841 - A încetat din viaţă poetul, prozatorul şi dramaturgul rus Mihail Iurievici Lermontov, unul dintre principalii exponenţi ai romantismului rus; ( “Demonul”, “Un om ciudat”) (n. 15.10.1814).

Mihail Iurievici Lermontov (n. 3/15 octombrie 1814, Moscova, Imperiul Rus – d. 15/27 iulie 1841, Piatigorsk, Rusia) a fost un scriitor romantic rus - (Lermontov in 1837) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

MihailLermontov in 1837 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mihail Iurievici Lermontov (n. 15 octombrie [S.V. 3 octombrie] – 1814 d. 27 iulie [S.V. 15 iulie] 1841) scriitor romantic rus. În scurta lui viață a fost un dușman declarat al țarismului, al asupririi și nedreptății, întreaga lui operă fiind un aspru și necruțător rechizitoriu la adresa celor care, la adăpostul puterii, erau deasupra legii. Biciuind cu versul lui de fier și pară viciile societății contemporane și nedreptățile acesteia, propovăduind iubire și adevăr, Lermontov și-a afirmat înalta lui concepție despre rolul poetului și poeziei.

Prigoana celor satirizați de poet pentru fărădelegile lor n-a întârziat să vină. Lermontov este exilat în Caucaz, din ordinul țarului. Peisajul sălbatic al naturii caucaziene îl întâlnim în nenumărate poezii lirice, în poemele Mțîri și Demonul, în romanul “Un erou al timpului nostru”, constituind nu numai un cadru exterior, ci și o expresie a forței nestăvilite. În acest cadru poetul își afirmă cu o vigoare rară crezul estetic.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

27 iulie 1844 - A încetat din viaţă savantul John Dalton, chimist şi fizician britanic care a contribuit la dezvoltarea teoriei atomice a materiei. Este cunoscut ca unul dintre părinţii fizicii moderne (n. 6 septembrie 1766).

 

27 iulie 1862 - Printr-un decret al domnitorului Al. I. Cuza a fost înfiinţat Ministerul Afacerilor Străine. Decretul a fost publicat la 1 august 1862 în „Monitorul. Jurnal Oficial al Principatelor Unite”.

 

27 iulie 1865 - România a aderat la Convenția telegrafică internațională de la Paris, semnată la 17 mai 1865 (27 iulie/8 august).

 

27 iulie 1877 - Divizia 4 – Infanterie, comandată de colonelul Alexandru Anghelescu, începe deplasarea spre frontul din fața Plevnei.

 

27 iulie 1880 - Trupele britanice sunt învinse de către afganii conduși de Mohammed Ayub Khan în Bătălia de la Maiwand, în timpul celui de-al Doilea Razboi Anglo-Afgan.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Battle of Maiwand (27 July 1880) Part of Second Anglo-Afghan War - "Maiwand: Saving the Guns". Royal Horse Artillery withdrawing from Afghan attack at the Battle of Maiwand, painted by Richard Caton Woodville - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Battle of Maiwand (27 July 1880) Part of Second Anglo-Afghan War – “Maiwand: Saving the Guns”. Royal Horse Artillery withdrawing from Afghan attack at the Battle of Maiwand, painted by Richard Caton Woodville – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

27 iulie 1917 - A fost încheiat un protocol între împuterniciţii guvernelor rus şi român şi ai Casei de Economii şi Consemnaţiuni din România, privind depozitarea, la Moscova, a unor valori româneşti însumînd 7,5 miliarde de lei. Tezaurul României, încă nerecuperat, conţinea peste o jumătate de miliard de lei, stoc în aur al BNR, titluri, efecte, depuneri, arhive, tablouri parţinînd Pinacotecii Statului şi unor colecţionari, precum şi documente, obiecte de cult etc.

 

27 iulie 1917 - S-a născut André Bourvil (pe numele adevărat André Rimbourg), actor francez, unul dintre cei mai îndragiti interpreti ai ecranului francez (“Mizerabilii”, “Cei trei muschetari”) (d.23.09.1970).

Bourvil2.jpg
André Bourvil in 1967

Bourvil (numele real André Robert Raimbourg) (n. 27 iulie 1917 în Prétot-Vicquemare, departamentul Seine-Maritime – d. 23 septembrie 1970 în Paris) a fost unul din marii actori și cântăreți francezi.

 

27 iulie 1917 - A murit Emil Theodor Kocher, chirurg elveţian, laureat al Premiului Nobel (n. 25.08.1841). Emil Theodor Kocher (n. 25 august 1841 – d. 27 iulie 1917) a fost chirurg elvețian, cunoscut pentru cercetările sale în domeniul chirurgiei glandei tiroide, pentru care i s-a decernat Premiul Nobel pentru Medicină în anul 1909.

S-a ocupat de multiple domenii: tratamentul plăgilor împușcate, chirurgia organelor interne (cum ar fi stomac, intestine), fracturile, luxațiile (încă de la începutul carierei devine celebru prin noua sa metodă de a repoziționa umerii dizlocați), osteomielita, creierul (în special epilepsia), organele sexuale masculine, homeostazia, tratamentul antiseptic (în tratamentul rănilor, promovează noile metode aseptice pe care le dezvoltă).

Însa domeniul care i-a asigurat locul în istoria medicinei prin Premiul Nobel a fost studiul glandei tiroide, în a cărei fiziologie și patologie a adus mai multe contribuții și a formulat mai multe ipoteze și teorii, multe din ele stârnind controverse. Dar scăderea ratei mortalității celor suferinzi de gușă, în urma tratamentului său, i-a adus recunoașterea și faima. Realizările întregii sale vieți au avut la bază o combinație între acuitate mentală, intuiție, etică și atitudine creștină față de viață.

 

27 iulie 1921 - Cercetătorii de la Universitatea din Toronto conduși de biochimistul Frederick Banting anunță descoperirea insulinei.

Fredrick banting.jpg

Frederick Banting (n.14 noiembrie 1891- d. 21 februarie 1941) a fost un medic canadian care este considerat împreună cu fiziologul american Charles Best, ca descoperitori ai insulinei, pentru care primesc în anul 1921 Charles Best, iar în 1923 Frederick Banting premiul Nobel în medicină.

 

27 iulie 1921 - La Mihăileni, jud. Bălți, România (azi R. Moldova) s-a nascut Eugen Coșeriu, filolog romanist de origine basarabeană, membru de onoare al Academiei Române (din 1991) ; (d. 7 septembrie 2002, Tübingen, Germania).

Eugen Coşeriu.jpg

Eugeniu Coșeriu (sau Eugenio Coseriu, n. 27 iulie 1921, comuna Mihăileni, județul interbelic Bălți, România, azi în Republica Moldova – d. 7 septembrie 2002, Tübingen, Germania) a fost un lingvist român din exil, membru de onoare al Academiei Române (din 1991). Este fondatorul primei școli lingvistice din America de Sud și al Școlii lingvistice de la Tübingen. Părinte a ceea ce azi se numește lingvistica integrală, Eugeniu Coșeriu este unul dintre cei mai importanți lingviști ai secolului XX. A fost Doctor în Filologie și Filosofie, autorul unui număr de peste 50 de volume și a mii de pagini de exegeză, al unor noi teorii despre principiile fundamentale ale filologiei, contribuie la îmbogățirea metodologiei disciplinelor lingvistice.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

27 iulie 1922 - Înființarea Uniunii Internaționale de Geografie.

 

27 iulie 1924 - A încetat din viaţă compozitorul italian Ferruccio Busoni (“Arlecchino”, “Fantezie indiană”); (n. 1 aprilie 1866).

 

27 iulie 1930 - România a concesionat serviciul național de telefoane companiei americane „International Telephone and Telegraph Corp.

 

27 iulie 1940 - Personajul de desene animate Bugs Bunny a debutat pe micile ecrane, în filmul “A Wild Hare”.

Unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite personaje de desene animate “Bugs Bunny“, cel mai iubit iepure animat, și-a făcut prima apariție la 27 iulie 1940, în “A Wild Hare“. Ulterior, a apărut în serii de desene animate precum Looney Tunes și Merrie Melodies.
cititi mai mult pe stiri.tvr.ro

 

27 iulie 1946 - S-a născut Alexandru Tocilescu, regizor de teatru si film (“Repetabila scenă a balconului”, “Amanţii însângeraţi”, “Oblomov”, “Poker”). Alexandru Tocilescu (n. 27 iulie 1946, București – d. 29 noiembrie 2011, București) a fost un regizor român de teatru și film. Este tatăl scriitorului Alex Tocilescu (n. 1977). În iulie 2011, Alexandru Tocilescu a devenit primul regizor român care a primit o stea pe Aleea Celebrităților din București.

 

27 iulie 1953 - S-a semnat dupa trei ani de lupte sangeroase, armistițiul in razboiul din Coreea, peninsula Coreea fiind impartita între Coreea de Nord comunista și Coreea de Sud. Statele Unite ale Americii, Republica Populară Chineză şi Coreea de Nord au semnat acordul de armistiţiu Syngman Rhee, preşedintele Coreei de Sud , a refuzat să-l semneze, dar s-a angajat să-l respecte.

Delegates sign the Korean Armistice Agreement in P'anmunjŏm - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Delegates sign the Korean Armistice Agreement in P’anmunjŏm – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Războiul coreean este catalogat de unii specialiști ca făcând parte din Războiul Rece și se referă la conflictul militar dintre Republica Populară Democrată Coreeană și Republica Coreea (25 iunie 1950 – 27 iulie 1953), care a antrenat și alte state (SUA, R.P. Chineză).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org;

 

27 iulie 1956 - România devine membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură – UNESCO (înfiinţată la data de 16 noiembrie 1945, cu sediul la Paris).

 

27 iulie 1962 - A încetat din viaţă pictorul Ion Ţuculescu, personalitate complexă, biolog şi medic, s-a făcut cunoscut însă mai ales ca pictor (“Pană de păun”, “Femei la seceriş”) (n.19.05.1910).

Ion Țuculescu (n. 19 mai 1910, Craiova - d. 27 iulie 1962, București), personalitate complexă, biolog și medic, s-a făcut cunoscut însă mai ales ca pictor - foto: ro.wikipedia.org

Ion Țuculescu – foto: ro.wikipedia.org

Ion Țuculescu (n. 19 mai 1910, Craiova – d. 27 iulie 1962, București), personalitate complexă, biolog și medic, s-a făcut cunoscut însă mai ales ca pictor. Dacă medicina nu l-a solicitat prea mult, cu excepția anilor de război, când fiind medic militar uimește prin devotament și abnegație, biologia devine celălalt pol al existenței sale în calitate de cercetător științific la Academia Română, zilele și nopțile împărțindu-le între paletă și microscop.

Pictura a învățat-o ca autodidact și distanța de la primele sale tablouri până la cele din epoca maturității a parcurs-o muncind cu înverșunare disperată. Deși a fost prezent în viața artistică fără întrerupere, opera lui a rămas aproape fără ecou, adevăratele sale dimensiuni vădindu-se abia în anii când nu mai expune, claustrat în locuința lui, unde materia lui plastică avea să se cristalizeze orbitor după îndelungate și misterioase mutații.

În vara lui 1962 o boală neiertătoare îl doboară. Este înmormântat în cimitirul mănăstirii Cernica, în cavoul familiei Galaction. Postum, pictura lui Țuculescu provoacă o revelație uluitoare, descoperindu-se un mare artist al cărui nume, în timpul vieții, n-a depășit surâsul îngăduitor al unei admirații palide. Tablourile sunt acum expuse în nenumărate expoziții organizate în țară și străinătate.

Pictura lui Țuculescu frapează prin excepționala ei forță cromatică, culorile sale obligă însă să se vorbească mai curând despre magia decât despre violența lor. Astfel încât nu este hazardat să se spună că avem de a face cu un “expresionist întârziat de extracție impresionistă“, oricât de paradoxal ar părea această afirmație. În realitate opera lui Țuculescu este produsul unic al unui artist original de geniu, care tocmai prin aceasta se refuză oricărei încadrări artificiale.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

27 iulie 1963 - Fostul Ministru de Finanţe, Vasile Luca, a mmurit în detenţie la Aiud.

Vasile Luca, născut László Luka, (n. 8 iunie 1898, Catalina, Covasna - d. 27 iulie 1963, Aiud) a fost un activist şi politician comunist român, originar din secuime, militant în ilegalitate, ulterior ministru de finanţe al României în perioada 5 noiembrie 1947 - 9 martie 1952. După ce a ocupat una din cele mai importante poziţii în regimul comunist recent instalat, a sfârşit ca deţinut politic în închisoarea Aiud, victimă a epurărilor în spirit stalinist din propriul său partid. Uneori se menţionează în mod eronat o aşa-zisă provenienţă iudaică. Un alt citat afirmă, tot în mod eronat, că ar fi fost de origine germană transilvăneană, majoritatea surselor biografice nesprijinind aceste afirmaţii. Ca origine socială, Vasile Luca provenea dintr-un mediu proletar - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Vasile Luca – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Vasile Luca, născut László Luka, (n. 8 iunie 1898, Catalina, Covasna – d. 27 iulie 1963, Aiud) a fost un activist şi politician comunist român, originar din secuime, militant în ilegalitate, ulterior ministru de finanţe al României în perioada 5 noiembrie 1947 – 9 martie 1952. După ce a ocupat una din cele mai importante poziţii în regimul comunist recent instalat, a sfârşit ca deţinut politic în închisoarea Aiud, victimă a epurărilor în spirit stalinist din propriul său partid.

Uneori se menţionează în mod eronat o aşa-zisă provenienţă iudaică. Un alt citat afirmă, tot în mod eronat, că ar fi fost de origine germană transilvăneană, majoritatea surselor biografice nesprijinind aceste afirmaţii. Ca origine socială, Vasile Luca provenea dintr-un mediu proletar.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

27 iulie 1966 - A încetat din viaţă folcloristul Ion Muşlea, unul dintre principalii fondatori ai folcloristicii române moderne (“Cercetări etnografice şi de folclor”) (n. 29 septembrie 1899).

 

27 iulie 1968 - Formatia britanica de muzica pop-rock Pink Floyd lansează în SUA albumul “A Saucerful of Secrets”.

 

27 iulie 1970 - A murit Antonio de Oliveira Salazar, dictator de dreapta portughez; (n. 28.04.1889).

 

27 iulie 1974 - Camera Reprezentanţilor a SUA decide punerea sub acuzare a preşedintelui Richard Nixon, în cadrul anchetei afacerii Watergate; la 8 august 1974, acesta îşi înaintează demisia.

Preşedintele Nixon părăsind Casa Albă cu puţin timp înainte ca demisia sa să devină efectivă pe 9 august 1974 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Preşedintele Nixon părăsind Casa Albă cu puţin timp înainte ca demisia sa să devină efectivă pe 9 august 1974 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

27-28 iulie 1976 – Vizita de prietenie în Bulgaria a lui Nicolae Ceaușescu.

 

27 iulie 1976 - Fostul prim-ministru japonez Kakuei Tanaka este arestat sub suspiciunea de încălcare a legilor de schimb valutar şi de comerţ exterior în legătură cu scandalul de luare de mita Lockheed.

 

27 iulie 1980 - A murit Muhammed Reza Pahlavi, ultimul şah care a condus Iranul între 1941-1979 (n.26.10.1919) .

 

27 iulie 1982 - Liderul mercenar “Colonelul Mad Mike” Hoare a fost găsit vinovat de deturnarea unui avion cu care a încercat sa patrunda în Seychelles pentru a da o lovitura de stat. El şi alţi şase bărbaţi au fost găsiţi vinovaţi de confiscarea ilegala a unui avion, la aeroportul din Durban, in Africa de Sud. După un proces de patru luni şi jumătate, Curtea Supremă de Justiţie a statului Sud African Natal, aceştia sunt condamnati la termene de detentie variind intre 10 la 15 ani.

 

27 iulie 1984 - A murit actorul britanic de film James Mason; (n.15.05.1909).

 

27 iulie 1990 - Proclamarea suveranităţii Republicii Belarus. Independenţa de stat este proclamată la 25 august 1991 şi se adoptă la 19 septembrie 1991 numele de Republica BelarusBelarus, denumită oficial Republica Belarus, este o țară fără ieșire la mare, aflată în Europa de Est, vecină cu Rusia către nord-est, Ucraina către sud, Polonia către vest, și Lituania și Letonia către nord-vest. Capitala țării este Minsk; printre alte orașe mari se numără Brest, Hrodna, Gomel, Moghilău și Vitebsk (Vițebsk). Peste 40% dintre cei 207.600 km² sunt împăduriți, iar principalele sectoare economice sunt agricultura și industria prelucrătoare.

 

27 iulie 1990 - Parlamentul a decis ca “1 Decembrie” să devină Ziua Naţională a României.

Marcarea pentru prima data a Zilei Naţionale a României, la 1 Decembrie 1990; mulţime la Alba Iulia. Foto: (c) ILIE BUMBAC/ARHIVA ISTORICĂ AGERPRES

Marcarea pentru prima data a Zilei Naţionale a României, la 1 Decembrie 1990; mulţime la Alba Iulia. Foto: (c) ILIE BUMBAC/ARHIVA ISTORICĂ AGERPRES

La 27 iulie 1990, Parlamentul României a hotărât ca ziua de 1 Decembrie să devină Ziua Naţională a României, notează lucrarea “Istoria României în date” (Editura Enciclopedică, 2003). “În cadrul lucrărilor din ziua de 27 iulie 1990. Adunarea Deputaţilor a luat în dezbatere un raport al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a acestei camere, prin care s-a propus următoarea nouă formulare a legii privind instituirea Zilei naţionale a României, şi anume: “Lege privind proclamarea Zilei Naţionale a României. Art. 1 – Se proclamă ’1 decembrie’ – Ziua Naţională a României; Art. 2 – Hotărârea Consiliului de miniştri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare naţională, precum şi orice alte dispoziţii contrare prezentei legi se abrogă. Supusă votului, această nouă formulare a Legii privind proclamarea Zilei Naţionale a României a întrunit aprobarea unanimă şi aplauze îndelungi, din partea deputaţilor care s-au ridicat în picioare, fiind ‘singura care nu şi-a pierdut nici semnificaţia şi nici nu a fost estompată de alte evenimente din viaţa noastră politică’, după cum se sublinia în expunerea iniţială de motive asupra acestui proiect de lege“. (Ştire ROMPRES, Actualităţi interne, 27 iulie 1990).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

27 iulie 1994 - S-a sinucis fotograful Kevin Carter (n. 1960)

Kevin Carter (13 September 1960 – 27 July 1994) - foto eyeswideshut.ro, preluat de pe adevarul.ro

Kevin Carter (13 September 1960 – 27 July 1994) – foto eyeswideshut.ro, preluat de pe adevarul.ro

În 1994, fotograful Kevin Carter şoca lumea cu o fotografie. Aflat într-o tabără de refugiaţi instalată în statul Ayod, Sudan, el a surprins într-o poză imaginea unui copil malnutrit, care stătea întins ghemuit la pământ, în timp ce un vultur mare intenţiona să-l atace. Fotografia a fost realizată în urma intenţiei autorului de a trage un semnal de alarmă cu privire la foametea şi situaţia dezastruoasă în care se afla Sudanul, ţară zguduită de multe războaie, în urmă cu două decenii.

"Copilul înfometat și vulturul" (1993) -fotografia realizata de Kevin Carter în Sudan, a primit premiul Pulitzer. Scurt timp după primirea premiului, Kevin Carter şi-a luat viaţa. Băieţelul din imagine a mai supravieţuit 14 ani după realizarea fotografiei, până în 2008, când a murit de febră galbenă - foto preluat de pe www.agerpres.ro

“Copilul înfometat și vulturul” (1993) -fotografia realizata de Kevin Carter în Sudan, a primit premiul Pulitzer. Scurt timp după primirea premiului, Kevin Carter şi-a luat viaţa. Băieţelul din imagine a mai supravieţuit 14 ani după realizarea fotografiei, până în 2008, când a murit de febră galbenă – foto preluat de pe www.agerpres.ro

Imediat după ce a realizat poza, Carter a trimis-o ziarului american „New York Times”. La două zile după ce a fost publicată, imaginea copilului din tabăra de refugiaţi care era să fie ucis de un vultur a făcut înconjurul lumii. Ea a împărţit mapamondul în două tabere.

Mulţi au considerat-o un simbol al lumii a treia şi al capitalismului, însă şi mai mulţi au fost cei care i-au criticat gestul fotografului. Kevin Carter a fost blamat de milioane de voci pentru că în loc să sprijine acel copil, el a profitat de situaţia lui catastrofală pentru a realiza o poză. Faţă de reacţiile dure, Carter ar fi declarat, după cum prezintă site-ul cyd.ro, : „Este cel mai important premiu din cariera mea, dar nu sunt mândru de asta! Cu toate ca nu ajută, îmi pare rău pentru tot! Aş dori să-mi dau viaţa mea pentru a o salva pe cea a copilului dar acum numai pot!„.

Necontenitele critici şi-au pus amprenta destul de dur asupra personalităţii fotografului. Din cauza reacţiilor dure care planau asupra sa, el a devenit dependent de droguri, iar viaţa sa liniştită s-a transformat într-un calvar. Scurt timp după primirea premiului Pulitzer, Kevin Carter şi-a luat viaţa, apropiaţii din jurul său explicând gestul prin remuşcările autorului.
cititi mai mult pe: adevarul.ro; en.wikipedia.org;

 

27 iulie 1996 - O bombă a explodat la Jocurile Olimpice de la Atlanta (SUA) provocand doi morți şi 111 răniţi.

 

27 iulie 2000 - A încetat din viaţă publicistul şi comentatorul radio Eugen Preda, primul director general al Radiodifuziunii Române. (1990-1994) (n. 29 septembrie 1929). Eugen Preda, (29 septembrie 1929- 27 iulie 2000), publicist şi comentator de radio; primul director general al Radiodifuziunii Române după decembrie 1989 (ianuarie 1990-septembrie 1994); a lucrat la Radiodifuziunea Romană din martie 1950; a scris cărţi de istorie a politicii şi a economiei contemporane, precum şi cărţi de evaluare a contextelor militare postbelice; după 1990 întreagă sa energie s-a concentrat asupra reorganizării Radiodifuziunii şi a obţinut prin lege funcţionarea SRR pe 4 canale naţionale şi reţeaua studiourilor regionale.

 

27 iulie 2003 - A încetat din viaţă Nicolae Puiu Pomoje, actor la Teatrul Mic din Bucureşti. (“Îngrijitorul”, “Diavolul şi bunul Dumnezeu”, “Bigamul”, “Lolita”).

 

27 iulie 2003 - A încetat din viaţă actorul american de comedie Bob Hope. (n. 29 mai 1903).

 

27 iulie 2006 - Cercetătorii americani de la Universitatea din Maryland au obţinut un vaccin împotriva sindromului respirator acut sever, boală declanşată în 2003 în Guangdong – China şi care s-a răspândit în întreaga lume, provocând moartea a peste opt mii de persoane.

 

27 iulie 2007 - A decedat Victor Frunză, scriitor si jurnalist dizident roman; (n.08.06.1935, Dumitreşti, judeţul Râmnicu-Sărat).

 

27 iulie 2019 - Muntele Etna, din Sicilia, Italia, cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa, a erupt din nou.

Muntele Etna, cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa,a erupt din nou, Sicilia, Italia, 28 iulie 2019 - Foto: (c) Antonio Parrinello / REUTERS - preluat de pe www.agerpres.ro

Muntele Etna, cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa,a erupt din nou, Sicilia, Italia, 28 iulie 2019 – Foto: (c) Antonio Parrinello / REUTERS – preluat de pe www.agerpres.ro

Unul dintre cei mai activi vulcani din lume, Etna, a erupt din nou sâmbătă, 27 iulie, cu mii de turiști în jurul său. Situat pe insula Sicilia din Italia, în apropiere de orașele Messina și Catania, vulcanul Etna are înălțimea de 3.340 m, fiind cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa. Un nor gros de cenușă și de materiale vulcanice au început să iasă dintr-un nou canal de erupție.
cititi mai mult pe www.rotalianul.com

 

27 iulie 2020 - La Ordinea Zilei

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com