Evenimentele Zilei de 19 martie în Istorie

Prima reuniune a Adunării Parlamentare Europene, la 19 martie 1958, la Strasbourg, sub președinția lui Robert Schuman - foto preluat de pe www.cvce.eu

Prima reuniune a Adunării Parlamentare Europene, la 19 martie 1958, la Strasbourg, sub președinția lui Robert Schuman

foto preluat de pe www.cvce.eu
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com

 

19 martie este a 78-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 19 martie

(BOR) Sf. Mc. Hrisant și Daria, Claudiu şi Ilaria. Sf. Mc. Marian diaconul

Sfinții Mucenici Hrisant și Daria.  Prăznuirea lor în Biserica Ortodoxă se face la data de 19 martie - Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto: doxologia.ro

Sfinții Mucenici Hrisant și Daria. Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro

Sfinții Mucenici Hrisant și Daria. Sfântul, slăvitul și dreptcredinciosul Mucenic Hrisant este un sfințit mucenic care a fost ucis în jurul anului 283 d.Hr.. El este prăznuit pe 19 martie împreună cu soția sa, Sfânta Daria; Sfânta Muceniță Daria a trăit în secolul al III-lea, fiind martirizată împreună cu soțul ei, Sf. Hrisant, în anul 283 d.Hr.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Ss. Hrisant și Daria, martiri († 283); Sf. Iosif, patronul Bisericii Universale

 

(BRC) (†) Sf. Iosif, soțul Sfintei Fecioare Maria

Iosif Tâmplarul sau Iosif din Nazaret este soțul Fecioarei Maria și tatăl vitreg al lui Isus din Nazaret. El nu apare în cele mai vechi scrieri creștine, Epistolele pauline, ca tată vitreg al lui Isus. Iosif nu este menționat nici în cea mai veche evanghelie, Evanghelia după Marcu. El apare în următoarele evanghelii sinoptic, anume în Evanghelia după Matei și în Evanghelia după Luca, dar cele două liste de genealogii care apar sunt diferite: Matei spune că tatăl lui Iosif este Iacov, dar Luca spune că el era fiul lui Eli - in imagine, Sf. Iosif în atelierul său de tâmplărie (triptic din 1425) - foto: ro.wikipedia.org

Sf. Iosif în atelierul său de tâmplărie (triptic din 1425) – foto: ro.wikipedia.org

Iosif Tâmplarul sau Iosif din Nazaret este soțul Fecioarei Maria și tatăl vitreg al lui Isus din Nazaret. El nu apare în cele mai vechi scrieri creștine, Epistolele pauline, ca tată vitreg al lui Isus. Iosif nu este menționat nici în cea mai veche evanghelie, Evanghelia după Marcu. El apare în următoarele evanghelii sinoptic, anume în Evanghelia după Matei și în Evanghelia după Luca, dar cele două liste de genealogii care apar sunt diferite: Matei spune că tatăl lui Iosif este Iacov, dar Luca spune că el era fiul lui Eli.

 

Romania – Ziua paşaportului românesc

Ziua paşaportului românesc este sărbătorită, an de an, la 19 martie, dată la care, în anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită ”Lege asupra paşapoartelor’‘.

Documentul de călătorie românesc cunoscut sub termenul de paşaport fusese menţionat, pentru prima dată, în Regulamentele Organice ce au intrat în vigoare în 1830 în Moldova şi în 1831 în Ţara Românească, când s-a recunoscut libertatea românilor de a călători peste graniţele Dunării şi ale Imperiului Habsburgic, potrivit site-urilor www.prefecturasuceava.ro şi www.pasapoarteiasi.ro.

Regulamentul Organic stipula şi obligaţia Agiei de a elibera ”răvaşe de drum” celor care părăseau teritoriul ţării şi de a le cerceta pe cele ale celor care intrau în ţară.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Internaţională a Clientului (#InternationalClient’sDay)

Ideea de a avea o sărbătoare care să celebreze clienţii din întreaga lume şi contribuţia lor la diverse afaceri, de la corporaţii multinaţionale la micile magazine, a luat naştere în Klaipeda, Lituania, în 2010. Cineva şi-a spus într-un sfârşit: “De ce să nu le oferim recunoaştere clienţilor? La urma urmei, clienţii sunt fundamentul oricărei afaceri”, ceea ce a dus la celebrarea primei Zile Internaţionale a Clientului pe 19 martie 2010.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Internaţională a cititului pentru ceilalţi (#InternationalReadToMeDay)

Această zi a fost instituită de Fundaţia “Child Writes” pentru a încuraja creşterea şi răspândirea alfabetizării adulţilor. A devenit clar că, în ţările din întreaga lume, alfabetizarea adulţilor reprezintă o problemă şi că mulţi dintre aceştia pur şi simplu nu au capacitatea de a citi ceva nici măcar de plăcere. În încercarea de a găsi modalităţi de a contribui la ameliorarea acestei situaţii, a devenit evident faptul că, în copilărie, cititul a contribuit la încurajarea alfabetizării şi a dragostei pentru lectură la adulţi. Rezultatul acestor constatări a fost evident! Trebuia instituită o sărbătoare care să încurajeze bazele alfabetizării copiilor noştri prin citirea de către adulţi şi astfel s-a născut Ziua internaţională a cititului pentru ceilalţi!
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua ciocolatei cu caramel

Ziua ciocolatei cu caramel este, celebrată anual pe 19 martie în special în SUA, o bună ocazie de a aminti lumii că această delicioasă felie de rai există, dar şi că oriunde există ciocolată, caramelul o va face probabil mai bună.

Originea caramelului se pierde în analele istoriei, dar ceea ce ştiu istoricii este că ea poate fi localizată undeva în cei 200 de ani dintre 1650 şi 1880 în Americi, unde coloniştii obişnuiau să prepare bomboane tari din apă şi zahăr în cazane. Acesta este procesul de fabricare care avea să culmineze în cele din urmă cu obţinerea caramelelor, odată ce o persoană inspirată a adăugat grăsime şi lapte în apa şi zahărul fierbinţi. Astfel, s-a născut caramelul. De asemenea, merită menţionat faptul că, în această perioadă, zahărul rafinat era atât rar, cât şi scump, astfel încât bomboanele erau adesea preparate din suc de sfeclă de zahăr, care era mai uşor de procurat.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 19 martie

 

Evenimentele Zilei de 19 martie în Istorie:

- 19 martie 1889 – Ferdinand de Hohenzollern a fost proclamat principe al României cu titlul de Alteță Regală;

- 19 martie 1958 – A fost creat Parlamentul European, ca for consultativ al Uniunii Europene

 

19 martie 1238 - A decedat Henric I cel Bărbos (n. 1165/1170)

Henric I cel Bărbos (n. 1165/1170 - d. 19 martie 1238), a făcut parte din linia Dinastiei Silezia-Piast, a fost Duce de Silezia la Wrocław din 1201 şi Duce de Cracovia cât şi Mare Duce al Poloniei din 1232 până la moartea sa -in imagine, Henric I cel Bărbos - portret de Jan Matejko - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Henric I cel Bărbos – portret de Jan Matejko – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Henric I cel Bărbos, (în poloneză: Henryk I Brodaty) – (n. cca.1165/1170), din linia Dinastiei Silezia-Piast, Duce de Silezia la Wrocław din 1201 și Duce de Cracovia cât și Mare Duce al Poloniei din 1232 până la moartea sa. Henric este considerat de istorici ca fiind unul dintre cei mai importanți prinți din Dinastia Piast, din perioada de fragmentare feudală a Poloniei.

Cu toate acestea, tot ce a cladit lui a fost distrus la numai trei ani după moartea sa din cauza unui eveniment complet neșteptat: invaziile mongole. În general, istoricii sunt de acord că în cazul în care dezastrul de la Bătălia Legnica nu s-ar fi întâmplat, Polonia ar fi fost unită inca de la mijlocul secolului al XIII-lea Henric a reușit să facă Silezia să fie una dintre cele mai puternice state ale Poloniei fragmentate, și de asemenea, a încercat să mențină pacea în Polonia Mică și Mare într-o perioadă de schimbări considerabile în Europa de Vest.

 

19 martie 1279 - După înfrângerea Chinei în lupta maritimă de la Yamen împotriva mongolilor, prim-ministrul și consilierul imperial Lu Xiufu se îneacă împreună cu moștenitorul de opt ani al tronului, Song Bing, și astfel pune capăt dinastiei Song. Conducerea mongolilor începe sub dinastia Yuan proclamată de Kublai Khan.

Împăratul Huaizong a fost ultimul împărat Song, odata cu moartea sa încheindu-si domnia dinastia Song care a pierdut controlul asupra Chinei după 319 ani . China a intrat sub controlul Dinastiei Yuan, sub conducerea hanului mongol Kublai. Kublai Khan și urmașii săi vor conduce China de 97 ani, până la veniurea la putere a dinastiei Mingsi recâștigarea de catre chinezi a controlulului asupra teritoriului lor.

Perioada Dinastiei Song a reprezientat o epoca din istoria Chinei, care a a început în anul 960 și a durat până în anul 1279. Ea a a fost precedată de “Perioada Celor Cinci Dinastii și a Celor Zece Regate” și a fost urmată de “Perioada Dinastiei Yuan”. În timpul acestei perioade au fost emiși primii bani adevărați de hârtie din istoria lumii – bancnote – de către un guvern național.

Tot în această perioadă a fost înființată prima flotă maritimă militară permanentă a Chinei, s-a folosit pentru prima dată praful de pușcă și s-a determinat, tot pentru prima dată, nordului geografic cu ajutorul busolei.

 

19 martie 1406 - A murit Ibn Khaldun (Abdu r-Rahman bin Muhammad bin Khaldun Al-Ḥaḍrami, n.27 mai 1332), un istoriograf și istoric musulman arab, considerat a fi printre părinții fondatori ai sociologiei, istoriografiei și economie moderne.

Abdul Rahman Ibn Khaldun, istoric si filosof arab - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Abdul Rahman Ibn Khaldun – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Abdul Rahman Ibn Khaldun, istoric si filosof arab. Este renumit pentru cartea sa Muqaddimah (cunoscuta sub numele de “Prolegomene” în limba greacă), lucrare care a influențat unii istorici otomani din secolul al 17- lea, cum ar fi Hajji Khalifa și Mustafa Naima, care i-au folosit teoriile în carte pentru a analiza creșterea și declinul Imperiului Otoman. Savanți europeni din secolul al 19-lea au recunoscut, de asemenea, importanța cărții și l-au considerat pe Ibn Khaldun ca unul dintre cei mai mari filozofi ai lumii musulmane.

 

19 martie 1452 - Regele Friedrich al III-lea este încoronat Împărat al Sfântului Imperiu Roman de Papa Nicolae al V-lea la Roma. Este ultima încoronare imperială din Roma.

 

19 martie 1563 - Este semnat Edictul de la Amboise dintre hughenoti (protestanti) si catolici.In urma acestuia, hughenotii capata anumite drepturi in Franta predominant catolica. Edictul de la Amboise, de asemenea, cunoscut sub numele de Edictul de pacificare, a fost semnat la Château de Amboise de către Catherine de ‘Medici, în calitate de regent pentru fiul ei regele Carol al IX-lea al Franței. Tratatul a încheiat oficial prima fază a războaielor religioase din Franta.

 

19 martie 1649 - Camera Comunelor din Anglia voteaza o lege prin care este abolita Camera Lorzilor, pe care o declara “nefolositoare si periculoasa pentru poporul englez’.

 

19 martie 1721 - A murit Papa Clement al XI-lea (născut Giovanni Francesco Albani la 23 iulie 1649).

Papa Clement al XI-lea (n. 23 iulie 1649, Urbino - d. 19 martie 1721, Roma), născut Giovanni Francesco Albani, a fost papă al Romei din anul 1700 până la moarte - foto: ro.wikipedia.org

Papa Clement al XI-lea - foto: ro.wikipedia.org

Papa Clement al XI-lea (n. 23 iulie 1649, Urbino – d. 19 martie 1721, Roma), născut Giovanni Francesco Albani. A condus Biserica Romei din 23 noiembrie 1700 până la moartea sa. Clement al XI-a fost un patron al artelor și al științei si a fost, de asemenea, o mare binefăcător al Bibliotecii Vaticanului. A manifestat un mare interes pentru arheologie, salvand un mare numar de antichitati in Roma.

A autorizat si săpături in catacombele romane. Era de origine albaneză,iar străbunul său Mihail Laçi, a luptat alaturi de Skanderbeg si a părăsit Albania in urma ocuparii acesteia de catre turci, stabilindu-se la Urbino, in Italia, unde și-a luat numele de Albani.

El considera ca Albania patria sa si și-a exprimat interesul fata de compatrioții săi prin acordarea de burse si prin trimiterea în Albania de calugari franciscani care au deschis din 1711 școli in care care se preda in limba albaneză.

Originile albaneze ale Papei Clement al XI au jucat un rol important în ostilitățile împotriva turcilor, acesta devenind promotorul unei Ligi Europene care a infrant de doua ori fortele turcesti la Petrovaradin și Belgrad sub comanda lui Eugeniu de Savoia.

 

19 martie 1742 - S-a nascut José Gabriel Túpac Amaru II ( José Gabriel Condorcanqui Noguera, conducatorul rascoalei indigenilor amerindieni din Peru pentru independenta si pentru recunoasterea drepturilor indigenilor americani. Revolta a esuat, iar Tupac Amaru II a fost torturat si decapitat, la la 18 mai 1781. Eroismul sau a inspirat si continua sa inspire miscarile pentru drepturi ale indienilor americani.

 

19 martie 1807 - Războiul celei de-a Patra Coaliții - A început Asediul Danzigului.

 

19 martie 1808 - Regele Carol al IV-lea al Spaniei abdică. Fiul său Ferdinand al VII-lea preia domnia. Câteva zile mai târziu, Napoleon Bonaparte, ale cărui trupe se află în țară, s-a opus recunoașterii lui Ferdinand ca rege, ceea ce a dus apoi la revenirea domniei tatălui său.

 

19 martie 1813 - S-a născut David Livingstone, misionar si explorator scotian. A urmat cursuri teologice, dar si de medicina la Colegiul Anderson din Glasgow. David LivingstoneA plecat spre Africa in 1841 dorind sa evanghelizeze bastinasii si sa stopeze comertul cu scalvi. A fost primul european care a traversat Africa de la vest la est, in cadrul expeditiilor organizate pe durata vietii sale.

Prima calatorie a facut-o spre Kalahari si apoi pe raul Zambezi in 1851, descoperind cascada Victoria, denumita de bastinasi « Caldarea fumeganda » sau « Fumul urlator ». La reintoarcerea in Anglia a fost intampinat ca un erou national.In 1857 si-a descris calatoriile intr-o carte.

A doua expeditie in Africa a intreprins-o intre anii 1858-1864, cand a cercetat zona de centru si est, cautand izvoarele Nilului. In 1869 a descoperit lacul Tanganika, iar doi ani mai tarziu a ajuns pe raul Congo. Extrem de salbit din cauza molimelor contactate, Livingstone a fost rapus de dizenterie in mai 1873, fiind inmormantat in pamantul natal, la Westminster Abbey.

 

19 martie 1823 - După mai puțin de un an la putere, Augustin I al Mexicului, primul împărat al Mexicului, abdică în urma protestelor conduse de generalul Santa Anna. El primește o pensie, dar trebuie să plece în străinătate.

 

19 martie 1826 - S-a născut Nicolae Hurmuzaki, om politic român, membru de onoare al Academie Române (m.19.09.1909).

 

19 martie 1849 - S-a născut amiralul german Alfred von Tirpitz ; (d. 6 martie 1930).

 

19 martie 1851 - Domnitorul Barbu Ştirbei a aprobat înfiinţarea “Pensionatului Domnesc de fete” (devenit ulterior Şcoala Centrală). Piatra de temelie a edificiului a fost pusă abia la 20.11.1852.

 

19 martie 1859 - A avut loc la Paris, premiera operei „Faust” de Charles Gounod.

Charles_Gounod

 

19 martie 1865 - A murit Nicolae Filimon, scriitorul care a rămas în istoria literaturii române ca întemeietor al romanului românesc şi ca unul dintre primii critici muzicali români (romanul “Ciocoii vechi şi noi”); (n.06.09.1819).

nicolae filimon

 

19 martie 1888 - A demisionat guvernul condus de I.C. Bratianu si s-a format un nou guvern, condus de junimistul Theodor Rosetti.

 

19 martie 1889 - Ferdinand de Hohenzollern a fost proclamat principe al României cu titlul de Alteță Regală.

Principele Ferdinand în anul căsătoriei, 1893 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Principele Ferdinand în anul căsătoriei, 1893 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 12/24 august 1865, Sigmaringen – d. 20 iulie 1927, Castelul Peleș, Sinaia) a fost al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914 până la moartea sa. Ferdinand (nume la naștere Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen) a fost al doilea fiu al prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen și al Infantei Antónia a Portugaliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei și a reginei Maria a II-a. Familia sa făcea parte din ramura catolică a familiei regale prusace de Hohenzollern.

Ferdinand și-a petrecut copilăria și adolescența la reședința familiei din Sigmaringen, Germania. În 1885 a terminat cursurile Școlii de ofițeri din Kassel, fiind numit cu gradul de sublocotenent în cadrul Regimentului 1 Gardă de la Curtea Regală a Prusiei. Urmează apoi studii la Universitatea din Leipzig și la Școala Superioară de Științe Politice și Economice din Tübingen, pe care le-a absolvit în 1889.

Începând cu 1889 a devenit Principe de Coroană al Regatului României, în urma renunțării tatălui și fratelui său mai mare, Wilhelm, la drepturile de succesiune la coroana regală a României. Din acest moment s-a stabilit în România, unde și-a continuat cariera militară, având și o serie de comenzi onorifice, ajungând până la gradul de general de corp de armată.

La 14 martie 1889 Senatul României a votat o moțiune de „a înscrie în apelul său nominal pe al doilea fiu al A. S. R. Principele Leopold, Principele Ferdinand, cu următorul titlu «Alteta Sa Regală Ferdinand, Principe al Romaniei, moștenitor presumptiv al Coroanei»”.

La 27 martie 1889, Ferdinand trimitea din Cannes președintelui Senatului o scrisoare de răspuns prin care lua act cu vie mulțumire de decizia corpului legiuitor și transmitea intenția de a veni definitiv în România precum și hotărârea sa de a-și îndeplini cu credință îndatoririle ce îi reveneau în noua sa calitate.

Să fiți bine convinși că toate actele mele vor fi însuflețite de cea mai adâncă iubire către țară, pe care mă voi sili a o servi din toate puterile mele, luând călăuză pilda marilor săi Domni din trecut, inspirându-mă de frumoasele amintiri ce au lăsa și având neîncetat sub ochi nobilul exemplu al regelui Carol I. Astfel sper a corespunde încrederei și așteptărilor poporului român.”
—Principele Ferdinand

La 17 aprilie 1889, primul ministru Lascăr Catargiu trimite spre aprobare regelui, raportul nr. 705, prin care se cerea aprobarea pentru publicare în Monitorul Oficiala celor 4 acte relative la regularea succesiunei la Tron din 1880 [...], precum și a scrisorii A. S. Principelui Guillaume, principe ereditar de Hohenzollern, din 29 Decembre 1886, care completează aceste acte.” Potrivit Constituției, Ferdinand nu era nevoit să treacă la ortodoxism, însă se prevedea ca urmașii săi să fie botezați în religia ortodoxă.

Principele Ferdinand a sosit în România, în data de 19 aprilie 1889, îmbrăcat în uniforma de sublocotenent a Regimentului 3 Linie, fiind întâmpinat la Gara de Nord de oficialitățile statului, în frunte cu regale Carol și regina Elisabeta.

La 23 aprilie 1889, la propunerea ministrului de război, Ferdinand este înaintat „la alegere”, la gradul de locotenent, în cadrul aceluiași regiment, al cărui comandant onorific era tatăl său, prințul Leopold

S-a căsătorit la 29 decembrie 1892, la Sigmaringen, cu prințesa Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, nepoată a reginei Victoria, fiică a ducelui Albert de Edinburgh și a marii ducese Maria Alexandrovna Romanov, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Ferdinand și Maria ca Principe și Principesă de Coroană - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ferdinand și Maria ca Principe și Principesă de Coroană – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ferdinand a devenit rege al Regatului României la 10 octombrie 1914, sub denumirea de Ferdinand I, în urma morții unchiului său, regele Carol I. A condus România în timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excluderea sa din Casa Regală de Hohenzolern, de către șeful acestei case, împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei.

La sfârșitul războiului România a încheiat procesul de realizare a statului național-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat. La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand s-a încoronat ca primul rege al României Mari.

Încoronarea lui Ferdinand Victor Adalbert Meinrad de Hohenzollern-Sigmaringen, rege al tuturor românilor – Ferdinand I şi a reginei Maria, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, România, 15 octombrie 1922.  Foto: (c) ARHIVELE NAȚIONALE ALE ROMÂNIEI/ AGERPRES Arhiva istorică - foto: agerpres.ro

Încoronarea lui Ferdinand Victor Adalbert Meinrad de Hohenzollern-Sigmaringen, rege al tuturor românilor – Ferdinand I şi a reginei Maria, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, România, 15 octombrie 1922.
Foto: (c) ARHIVELE NAȚIONALE ALE ROMÂNIEI/ AGERPRES Arhiva istorică – foto: agerpres.ro

În anii care au urmat Primului Război Mondial România a cunoscut o serie de transformări profunde, în special prin aplicarea reformei agrare și a votului universal.

În anul 1925 izbucnește „criza dinastică”, provocată de renunțarea principelui Carol la drepturile sale de succesiune la Coroana României, fapt ce l-a determinat pe Ferdinand să îl excludă pe Carol din Casa Regală a României și să îl numească drept moștenitor regal pe fiul acestuia, principele Mihai.

Ferdinand a murit la Sinaia, la 20 iulie 1927, în urma unui cancer galopant la colon. A fost înmormântat la Mănăstirea Curtea de Argeș. Succesorul său la tron a fost principele Mihai, care a devenit al doilea rege al României Mari, sub numele de Mihai I dar care, din cauza minoratului, va domni sub regență.

În virtutea pozițiilor sale în stat, a fost membru de onoare al Academiei Române din 1890, iar între 1914 și 1927 a fost președintele de onoare al aceleiași instituții.

 

19 martie 1895 - Auguste și Louis Lumière înregistrează primele lor imagini folosind noua lor cameră cinematografică brevetată.

 

19 martie 1900 - S-a născut Frédéric Joliot-Curie, chimist francez, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 1935; (m.14.08.1958).

Jean Frédéric Joliot-Curie (n. 19 martie 1900 — d. 14 august 1958) a fost un chimist francez, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1935), împreună cu soția sa, Irène Joliot-Curie - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Frédéric Joliot-Curie – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Jean Frédéric Joliot-Curie (n. 19 martie 1900 — d. 14 august 1958) a fost un chimist francez, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1935), împreună cu soția sa, Irène Joliot-Curie. În 1934 a obținut un element radioactiv artificial – o formă radioactivă a fosforului. În 1939 a demonstrat că fisiunea atomului de uraniu poate duce la o reacție în lanț. Împreuna cu soția sa, Irène, Frédéric Joliot-Curie a fost promotorul chimiei anorganice moderne.

 

19 martie 1907 – Parlamentul ungar a votat legile şcolare (Legile Appónyi) în vederea întăririi procesului de maghiarizare forţată a naţionalităţilor din cuprinsul statului ungar.

Limbile vorbite în Austro-Ungaria după: William R. Shepherd, Distribution of Races in Austria-Hungary, Historical Atlas, 1911 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Limbile vorbite în Austro-Ungaria după: William R. Shepherd, Distribution of Races in Austria-Hungary, Historical Atlas, 1911 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

La data de 19 martie 1907, Parlamentul ungar vota legile şcolare (Legile Appónyi) vizând desfiinţarea şcolilor confesionale româneşti, slovace şi sârbe şi înlocuirea lor cu şcoli de stat cu limba de predare maghiara, în vederea întăririi procesului de maghiarizare forţată a naţionalităţilor din cuprinsul statului ungar (19.III/1.IV) Legile Appónyi veneau în continuarea altor reglementări care după creerea statului dualist austro-ungar în 1867, urmăreau creerea unui cadru legal pentru maghiarizarea forţată şi desfiinţarea ca naţiune a românilor majoritari în Transilvania.

Transilvania intrând atunci sub stăpânirea directă a Ungariei, guvernele de la Budapesta s-au axat de la început pe principiul creerii unui stat uninaţional, oficializând în consecinţă mai vechea politică de maghiarizare şi asimilare a popoarelor nemaghiare aflate sub stăpânirea sa, în principal a celor 3 milioane de români majoritari între naţionalităţile care trăiau aici şi care erau supuşi unei deznaţionalizări ridicate la rangul de politică de stat.

Din îndemnul şi la indicaţiile a doi dintre corifeii politicii de maghiarizare, conţii Iuliu Andrássy, ministru de interne, şi Albert Appónyi, ministru al cultelor şi instrucţiunii, s-a elaborat un voluminos tratat intitulat (în traducere) „Românii din Ungaria”, Budapesta, 1907, 953 p., semnat de Antal Huszár, translator în ministerul de interne, care conţinea planurile şi măsurile pentru desfiinţarea românilor ca naţiune.
cititi mai mult pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

19 martie 1911 - Inițiată de Clara Zetkin, se sărbătorește pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii în Germania, Danemarca, Austro-Ungaria și Elveția.

 

19 martie 1912 - Regele Carol I a promulgat prima lege modernă cu privire la pașapoartele din România.

 

19 martie 1913 - A avut loc premiera versiunii integrale a operei “Boris Godunov” de Modest Musorgski, la Metropolitan Opera din New York.

The death of Boris in the Faceted Palace from the premiere production ("Boris Godunov" - Opera by Modest Mussorgsky) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

The death of Boris in the Faceted Palace from the premiere production (“Boris Godunov” – Opera by Modest Mussorgsky) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Opera Boris Godunov a fost compusă de Modest Mussorgski, (1839-1881). Este o capodoperă a compozitorului rus, tema operei fiind o dramă din timpul țarului Boris Godunov (1598 – 1605). Libretul a folosit motivele din romanul cu același nume scris de Pușkin.

In afară de drama (Cronica dramatică a țarului Boris și Grișca Otrepieff) a lui Alexandru Sergeievici Pușkin, Mussorgski a folosit ca surse de inspirație „Istoria Imperiului Rus” de N. M. Karamțin (1816-1829), care a servit deja ca izvor (1825) pentru opera lui Pușkin, ca și opera „Evul mediu în Rusia” (1867) scris de Ivan Chudiakov.

Intre anii 1868 și 1870 apare prima variantă, varianta a doua din anul 1872 fiind mai cunoscută. Lipsa unui rol important feminin, apare ca o piedică la acceptarea pe scară largă a operei, ceace duce la introducerea ulterioară a unei compoziției muzicale și a rolului Marinei în februarie 1872. Această versiune este prezentată la data de 27 ianuarie 1874 în teatrul Mariinski din St. Petersburg, au avut loc 25 de reprezentații după care probabil din motive politice va fi interzisă.

 

19 martie 1915 - Planeta Pluto este fotografiată pentru prima dată, dar nu este recunoscută ca planetă.

 

19 martie 1916 - S-a născut scriitorul american Irving Wallace; (m.30.06.1990).

wallace

 

19 martie 1917 - S-a născut marele pianist şi compozitor roman Dinu Lipatti; (m.02.12.1950).

Dinu (Constantin) Lipatti (n. 19 martie 1917, București; d. 2 decembrie 1950, Geneva), pianist, compozitor și pedagog român. A fost ales postum membru al Academiei Române  foto:  ro.wikipedia.org

Dinu (Constantin) Lipatti - foto: ro.wikipedia.org

Dinu (Constantin) Lipatti (n. 19 martie 1917, București; d. 2 decembrie 1950, Geneva), pianist, compozitor și pedagog român. A fost ales postum membru al Academiei Române.

 

19 martie 1918 - S-a născut George Ciorănescu, poet, traducător, prozator. În 1947, se expatriază la Paris, iar în 1954 devine deputat în primul Parlament european (cu sediul la Viena); în 1955 este redactor la postul de radio “Europa Liberă”; (m.6.02.1993).

 

19 martie 1919 - La Universitatea din București, în cadrul măsurilor de pedepsire a celor care au pactizat cu germanii, se instituie o “comisie de cercetare” a profesorilor universitari. Sunt incriminați mai mulți universitari care s-au comportat servil în timpul ocupației germane (Primul Război Mondial), unii au fost îndepărtați din învățământ, altora li se interzice temporar să țină cursuri.

 

19 martie 1920 - Congresul Statatelor Unite a respins pentru a doua oara Tratatul de la Versailles (prima respingere avand loc in 19 noiembrie 1919).

 

19 martie 1926 - S-a născut Niculae Cerveni, avocat şi om politic roman;(d.16 ianuarie 2004).

 

19 martie 1931 - City Bank din New York este prima bancă din istoria Statelor Unite ce cade victimă unui jaf armat.

 

19 martie 1932 - Se deschide oficial Sydney Harbour Bridge din Sydney, unul dintre cele mai lungi poduri din lume, la 9 ani de la începerea construcției.

 

19 martie 1936 - S-a născut La Berna, in Elvetia, actriţa Ursula Andress un sex simbol al cinematografiei mondiale.

Ursula Andress (n. 19 martie 1936) este o actriță elvețiană de film - in imagine, Ursula Andress in the 1960s - foto: en.wikipedia.org

Ursula Andress in the 1960s – foto: en.wikipedia.org

Ursula Andress (n. 19 martie 1936) este o actriță elvețiană de film. Ea este cunoscuta pentru rolul ei din primul film James Bond, “Dr NO”, cu care a castigat un Glob de Aur. Ea a mai jucat si in filmul Casino Royale.

 

19 martie 1941 - S-a născut Virgil Magureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii.

La data de 26 martie 1990, prin Decretul nr. 181, Virgil Măgureanu a fost numit în funcția de director al Serviciului Român de Informații, îndeplinind această funcție până la 25 aprilie 1997, când a demisionat. A predat în calitate de profesor de sociologie politică la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității București.

 

19 martie 1944 - Trupele naziste au ocupat Ungaria, in cadrul operatiunii Margarethe I, pentru a preintampina iesirea acestei tari din razboiul dus alaturi de Reich.

 

19 martie 1944 - S-a născut la Busteni, cunoscuta solistă de operă Eugenia Moldoveanu.

 

19 martie 1945 - În largul coastei Japoniei, un bombardier lovește portavionul USS Franklin, ucigând 724 de oameni membri ai echpajului. Nespus de deteriorată, nava reușește să se întoarcă în SUA sub propria sa putere.

 

19 martie 1945 - Dictatorul german Adolf Hitler a semnat : Nerobefehl (“decretul Nero”), care prevedea distrugerea infrastructurii economiei germane, in perspectiva ocuparii totale a Reichului de catre Aliati, pentru a preveni utilizarea obiectivelor economice de către forțele aliate.

Decretul intitulat “Befehl betreffend Zerstörungsmaßnahmen im Reichsg” mentiona ca ”Inamicul va lăsa in urma doar pământul pârjolit dupa retragerea sa.Prin urmare, ORDON: 1. Toate obiectivele militare de transport, comunicații, instalațiile industriale și utilitare de pe teritoriul Reich-ului, utile inamicului pentru a-și continua lupta vor fi distruse.”

Responsabilitatea pentru punerea în aplicare a acestui plan a fost data lui Albert Speer, ministrul pentru producția de război, insa acesta nu l-a aplicat în mod deliberat si a incercat sa convinga generalii și Gauleiterii sa-l ignore. Hitler închis în buncărul său din Berlin, a fost furios împotriva ministrului său, dar nu a putut face prea multpentru a pune ordinul in practica.

 

19 martie 1946 - Guyana Franceza, Guadalupa, Martinica si Reunion au devenit „Provincii ale Frantei de peste mari”.

 

19-21 martie 1949 - În Romania a avut loc congresul de constituire a Uniunii Tineretului Comunist – UTC

Stema Uniunii Tineretului Comunist - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Stema Uniunii Tineretului Comunist – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Uniunea Tineretului Comunist (cunoscută și prin acronim U.T.C.) a fost organizația de tineret a Partidului Comunist Român. În timpul Republicii Populare Române, s-a numit Uniunea Tineretului Muncitor (acronim U.T.M.). Uniunea Tineretului Comunist a fost întemeiată în anul 1922. În anul 1966 număra 2.250.000 de membri, adică 11,78% din populația României. Printre conducătorii UTC-ului în anii dictaturii comuniste au fost Nicu Ceaușescu și Ion Traian Ștefănescu.

(…) Reforma educațională, menită să implementeze tinerilor români valorile ideologice comuniste a debutat pe 3 august 1948. Principala tendință în România era de a se copia în totalitate modelul sovietic, implementat de Iosif Stalin. Liderii de la București au introdus astfel în sistemul educațional principiile marxist-leniniste. Comsomol, organizația de tineret a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice a recomandat formarea unei organizații de tineret separată de PMR. La 19-21 martie 1949 apărea Uniunea Tineretului Muncitoresc, UTM.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

19 martie 1951 - A murit Artur Gorovei, folclorist, etnograf, membru de onoare (1940) al Academiei Romane, fondatorul şi conducătorul primei reviste româneşti de folclor, “Şezătoarea”; (n.19.02.1864).

 

19 martie 1953 - A fost transmisa, pentru prima data in direct la televiziune, ceremonia decernarii Premiilor Oscar,ale Academiei Americane de Film.

 

19 martie 1955 - S-a născut actorul american Bruce Willis.

Walter Bruce Willis (n. 19 martie 1955, Idar-Oberstein, RFG), cunoscut mai mult ca Bruce Willis, este un actor, producător și cântăreț american - in imagine, Bruce Willis upon receiving an Emmy Award in 1987 for Best Actor in Moonlighting - foto: en.wikipedia.org

Bruce Willis upon receiving an Emmy Award in 1987 for Best Actor in Moonlighting – foto: en.wikipedia.org

Walter Bruce Willis (n. 19 martie 1955, Idar-Oberstein, RFG), cunoscut mai mult ca Bruce Willis, este un actor, producător și cântăreț american. Cariera sa a început pe scena Off-Broadway, ulterior continuând în televiziune și film, jucând în comedii, drame și filme de acțiune.

Bruce Willis este cunoscut cel mai mult pentru rolul lui John McClane în seria Die Hard. De asemenea el a mai apărut în peste 60 de filme, printre care hiturile box office, Pulp Fiction (1994), 12 Monkeys (1995), The Fifth Element (1997), Armageddon (1998), The Sixth Sense (1999), Unbreakable (2000) și Sin City (2005).

Filmele cu Willis au încasat între 2,64 și 3,05 miliarde $ la box office-uri în America de Nord, făcându-l al 9-lea actor în rol principal după veniturile aduse, și al 12-lea incluzând și rolurile secundare. Bruce Willis este dublu câștigător al premiului Emmy, laureat al premiului Globul de Aur și de patru ori nominalizat la Premiul Saturn.

Willis a fost căsătorit cu actrița Demi Moore, cei doi având împreună trei fiice până a nu divorța în anul 2000, după un mariaj de 13 ani. Din 2009, Bruce Willis este căsătorit cu fotomodelul Emma Heming, cu care are două fiice.

 

19 martie 1958 - A fost creat Parlamentul European, ca for consultativ al Uniunii Europene.

Prima reuniune a Adunării Parlamentare Europene, la 19 martie 1958, la Strasbourg, sub președinția lui Robert Schuman - foto preluat de pe www.cvce.eu

Prima reuniune a Adunării Parlamentare Europene, la 19 martie 1958, la Strasbourg, sub președinția lui Robert Schuman – foto preluat de pe www.cvce.eu

Parlamentul European (abreviat Europarl sau PE) este o instituție legislativă a Uniunii Europene (UE) aleasă prin scrutin direct odată la cinci ani. Împreună cu Consiliul Uniunii Europene (Consiliul) și cu Comisia Europeană, exercită puterea legislativă a UE. A fost descrisă (chiar de eurodeputați) ca fiind una dintre cele mai puternice legislative din lume.

Parlamentul este compus din 766 de membrii, care reprezintă al doilea cel mai mare electorat democratic în lume (375 milioane de votanți eligibili în 2009). Începând cu anul 1979 este ales direct, o dată la 5 ani, prin alegeri generale, libere și secrete. Însă, prezența la vot pentru alegerile Uniunii Europene au scăzut la fiecare alegere consecutiv din acel an, și au fost sub 50% din 1999.

Prezența la vot în 2009 a fost de 43% din totalul votanților europeni, variind de la 90% în Luxemburg și Belgia (unde este folosit votul obligatoriu) până la 20% în Slovacia; în 18 din 27 de state membre (în 2009) a fost de sub 50%.

Harta Uniunii Europene foto: ro.wikipedia.org

Harta Uniunii Europene - foto: ro.wikipedia.org

Deși Parlamentul European are puterea legislativă pe care Consiliul și Comisia nu o posedă, acesta nu are controlul formal asupra inițiativei legislative, cum de altfel majoritatea parlamentelor naționale al membrilor Uniunii o au.

Parlamentul este „prima instituție” a UE (menționată în tratate, având precedent ceremonial peste toate celelalte organe de autoritate la nivel european), și împarte în mod egal puterile legislative și cele bugetare cu Consiliul (cu excepția câtorva domenii în care se aplică procedurile legislative speciale).

Are, de asemenea, controlul asupra bugetului UE. În cele din urmă, Comisia Europeană, organul executiv al UE, răspunde în fața Parlamentului. În special, Parlamentul alege președintele Comisiei, și aprobă (sau respinge) numirea întregii Comisii. Poate forța, ulterior, Comisia (consiliul de comisari europeni) să demisioneze prin adoptarea unei moțiuni de cenzură.

Președintele Parlamentului European este Martin Schulz (S&D), ales în ianuarie 2012, reales în 1 iulie 2014. Ultimele alegeri la nivel european au fost alegerile din 2014. Parlamentul European are trei sedii oficiale – Bruxelles (Belgia), Luxemburg și Strasbourg (Franța).

Luxemburg este sediul birourilor administrative („Secretariatul General”). Reuniunile întregului Parlament („sesiunile plenare”) au loc la Strasbourg și la Bruxelles. Reuniunile comisiilor au loc la Bruxelles.

 

19 martie 1962 - Artistul foarte influent Bob Dylan lansează primul său album, Bob Dylan, pentru Columbia Records.

 

19 martie 1965 - A murit Gheorghe Gheorghiu-Dej, politician comunist (n.08.11.1901), prim secretar al CC al PCR si presedinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romane (RPR). Locul lui in ierarhia de partid si de stat va fi ocupat de Nicolae Ceausescu.

Gheorghe Gheorghiu-Dej (pe numele original Gheorghe Gheorghiu, n. 8 noiembrie 1901, Bârlad - d. 19 martie 1965, București), liderul comunist al României din 1948 până la moartea sa și Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 - 18 martie 1965 - foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Gheorghiu-Dej – foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Gheorghiu-Dej (pe numele original Gheorghe Gheorghiu, n. 8 noiembrie 1901, Bârlad – d. 19 martie 1965, București), liderul comunist al României din 1948 până la moartea sa și Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 – 18 martie 1965.

 

19 martie 1969 - Cea mai înaltă structură din Europa când a fost construită în 1964, turnul de televiziune cu o înălțime de 385 metri de la stația de transmisie Emley Moor, Marea Britanie, se prăbușește în timpul unei furtuni din cauza acumulării de gheață.

 

19 martie 1987 - A murit Louis Victor de Broglie, fizician francez, laureat al Premiului Nobel; (n. 15.08.1882).

 

19 martie 1990 - Au izbucnit violențele interetnice de la Târgu Mureș soldat cu 5 morți și peste 200 de răniți. Cea mai cunoscuta victima a fost Mihaila Cofariu, prezentat de televiziunile straine drept etnic maghiar, maltratat de nationalistii romani.

Conflictul interetnic de la Târgu Mureș s-a concretizat în confruntările grave care au avut loc între 19 martie și 21 martie 1990 la Târgu Mureș, în urma cărora cinci oameni și-au pierdut viața, sute de oameni au fost brutalizați și răniți, iar conviețuirea interetnică în Târgu Mureș a fost alterată considerabil pentru o perioadă de timp.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

19 martie 1997 - A murit pictorul american de origine olandeză Willem de Kooning, ultimul şi cel mai bine cotat dintre reprezentanţii expresionismului abstract (n.24.04.1904).

 

19 martie 1999 - A decedat poetul spaniol José Agustin Goytisolo (n.13.04.1928).

 

19 martie 1999 - Conflictul din Iugoslavia. Preşedintele Bill Clinton anunţă că SUA şi NATO sînt pregătite să atace obiective sîrbeşti. “Numărătoarea inversă” a început, anunţă NATO.

 

19 martie 2002 - Zimbabwe este suspendat din Commonwealth acuzat de abuzuri ale drepturilor omului și de fraudă electorală, în urma unor alegeri prezidențiale turbulente.

 

19 martie 2003 - Începe invazia în Irak.

A fost un război între Irak și o coaliție de țări condusă de Statele Unite, care a avut drept rezultat inlaturarea de la putere a dictatorului Saddam Hussein, iar apoi capturarea și condamnarea lui.

 

19 martie 2006 - La alegerile prezidențiale din Belarus, președintele în funcție Aleksandr Lukașenko a primit peste 80% din voturi. În aceeași noapte, în capitala bielorusă Minsk au avut loc proteste pașnice ale câtorva mii de oameni împotriva manipulării alegerilor, proteste care vor continua în următoarele zile.

 

19 martie 2008 - A murit Arthur C. Clarke, scriitor britanic de science fiction (n. 1917)

 

19 martie 2009 - Josef Fritzl, austriacul acuzat ca si-a sechestrat si violat fiica timp indelungat, a fost condamnat la inchisoare pe viata.

 

19 martie 2009 - A murit cantaretul roman de muzică populară Ion Dolănescu; ( n. 25.01.1944, Persinari, jud. Dambovita).

 

19 martie 2013 - A decedat actrita romanca Irina Petrescu; (n.19 iunie 1941).

Irina Petrescu (n. 19 iunie 1941, București - d. 19 martie 2013, București) actriță română de teatru, radio, televiziune, voce și film - foto - cinemagia.ro

Irina Petrescu - foto – cinemagia.ro

Irina Petrescu (n. 19 iunie 1941, București – d. 19 martie 2013, București) actriță română de teatru, radio, televiziune, voce și film.

 

19 martie 2018 - “Sudan”, ultimul mascul de rinocer alb nordic de pe Terra a fost eutanasiat în Kenya, într-o rezervație situată la 200 de km la nord de Nairobi, din cauza complicațiilor legate de vârsta sa înaintată (45 de ani). Decesul lui Sudan este sinonim cu stingerea acestei subspecii.

 

19 martie 2019 - Un ciclon violent a lovit mai multe state africane. Zeci de persoane au murit în Zimbabwe și Mozambic.

În Mozambic au fost confirmate 84 de decese, dar numărul acestora ar putea ajunge la 1.000, a spus preşedintele acestei ţări. Distrugerile sunt importante: terenuri întinse inundate, case prăbuşite, căi rutiere grav afectate. Barajul unei hidrocentrale a cedat, iar multe sate au fost acoperite de ape. În Zimbabwe au fost ucise 98 de persoane, iar o întreagă regiune a fost izolată de restul țării. Echipele de salvare încearcă să ajungă la sătenii sinistrați. Furtuna Idai a avut efecte similare şi în Malawi.
cititi mai mult pe stiri.tvr.ro

 

19 Martie 2019 - Cristina Neagu, prima handbalistă din istorie aleasă pentru a patra oară jucătoarea anului. E prima handbalista a planetei care obține de patru ori titlul suprem individual. A fost cea mai bună jucătoare din lume și în 2010, 2015 și 2016.

Cristina Neagu a fost aleasă din nou cea mai bună jucătoare de handbal a lumii. E a patra oară când românca primește distincția acordată de Federația Internațională, un record al handbalului mondial. Numărul 1 in ierarhia masculină e danezul Mikkel Hansen.
cititi mai mult pe: stiri.tvr.rowww.agerpres.ro

 

19 martie 2019 - A inceput cea de-a 13-a ediţie a Galei Premiilor Gopo. La 19 martie 2019, are loc cea de-a 13-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, cel mai prestigios eveniment dedicat cinematografiei din România. Evenimentul este găzduit de Teatrul Naţional din Bucureşti şi este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului Naţional Bucureşti şi Babel Communications, potrivit premiilegopo.ro.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

19 martie 2020 - La ordinea zilei