Evenimentele Zilei de 27 martie în Istorie

Deputaţii Sfatului Ţării participanţi la şedinţa legislativului basarabean în ziua de 27 noiembrie/10 decembrie 1918, la care s-a votat reforma agrară şi unirea necondiţionată a Basarabiei cu România - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Deputaţii Sfatului Ţării participanţi la şedinţa legislativului basarabean în ziua de 27 noiembrie/10 decembrie 1918, la care s-a votat reforma agrară şi unirea necondiţionată a Basarabiei cu România

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.orgromanialibera.royoutube.com

 

27 martie este a 86-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 27 martie

(BOR) Sf. Mc. Matrona din Tesalonic. Sf. Mc. Filit şi Lidia, soţia sa, cu cei 4 fii ai lor

Sfintele Mucenițe Matrona din Tesalonic și Lidia. Prăznuirea lor se face în Biserica Ortodoxă se face pe 27 martie - Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto: eparhiaargesului.ro

Sfintele Mucenițe Matrona din Tesalonic și Lidia - Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: eparhiaargesului.ro

Sfânta muceniță Matroana din Tesalonic (sau Matrona din Tesalonic, gr. Ἡ Ὁσία Ματρώνα ἡ Ὁμολογήτρια ἡ ἐν Θεσσαλονίκῃ) este o creștină care a murit mucenicește pentru Hristos la sfârșitul secolului al III-lea în Tesalonic (Grecia)
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Matrona, cuvioasă, martiră († secolul al IV-lea)

Sfânta Muceniță Matrona din Tesalonic (sec. III sau IV)  Prăznuirea lor se face în Biserica Ortodoxă se face pe 27 martie - foto: http://basilica.ro

Sfânta Muceniță Matrona din Tesalonic (sec. III sau IV) – foto: http://basilica.ro

 

(BRC) Sf. Ioan din Egipt

 

Ziua Unirii Basarabiei cu România

Ziua Unirii Basarabiei cu România este sărbătorită în fiecare an la 27 martie, fiind instituită prin Legea nr.36/2017.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei Zile a fost iniţiată de deputatul Eugen Tomac, acesta susţinând, în expunerea de motive, că “Ziua de 27 martie 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român. Atunci, după 106 ani de ocupaţie ţaristă, Basarabia a revenit în graniţele ei fireşti, fiind prima provincie românească care s-a unit cu România. (…) Este obligaţia noastră, a celor care astăzi răspundem în faţa românilor, de a demonstra că preţuim valorile româneşti de veacuri şi pe cei care ni le-au lăsat moştenire“, potrivit www.cdep.ro.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; unitischimbam.ro

 

Ziua solidarității artiștilor

 

Ziua Mondială a Teatrului

Ziua mondială a teatrului este marcată în fiecare an la 27 martie, în vederea conştientizării valorii teatrului în toate formele sale şi pentru a permite comunităţilor de teatru să-şi promoveze activitatea în întreaga lume.

Instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), a devenit un eveniment anual din 1962, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Institutul Internaţional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic şi a fost înfiinţată în 1948, la iniţiativa UNESCO, potrivit www.world-theatre-day.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 27 martie

 

Evenimentele Zilei de 27 martie în Istorie:

- 27 martie 1848 – Începutul mișcării revolutionare din Moldova;

- 27 martie 1918 – Unirea Basarabiei cu România

 

27 martie 87 I.IChr - Printul Fuling, este desemnat de împăratul Wu succesorul sau și moștenitor al tronului, fiind numit mai târziu împăratul Zhao. Împăratul Wu a murit doua zile mai tarziu.

Emperor Zhao of Han - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Emperor Zhao of Han – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Împăratul Zhao Han (94-74 î.Hr.) a domnit ca împărat al dinastiei Han de Vest, intre anii 87-74 î.Hr.. Era cel mai tanar fiu al împăratului Wu de Han urcand pe tron la numai 8 ani si a murit după o domnie de 13 ani, la vârsta de 20 de ani.

 

27 martie 710 - A decedat Sfantul Rupert de Salzburg (660 – 710).

Saint Rupert depicted with a barrel of salt in his hand - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Saint Rupert depicted with a barrel of salt in his hand – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Este considerat sfânt în Bisericile Romano-Catolice și Ortodoxe și fondator al orașului austriac Salzburg. El a fost un contemporan de Childebert III, rege al francilor. Traditia il considera pe Rupert descendent al familiei regale merovingiene. El a fost, de asemenea, unchiul Sfântului Erentrude. Rupert a fost episcop de Worms până în jurul valorii de 697, când necredincioșii din vecinătatea Worms l-au expulzat din oraș. A fost trimis ca misionar la Regensburg, în Bavaria, unde a crestinat numerosi nobili locali.   27 martie 972 - S-a nascut Regele Robert al II-lea al Franței (d. 20 iulie 1031)

Robert al II-lea (franceză Robert II le Pieux) (27 martie 972 - 20 iulie 1031) a fost rege al francilor - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Robert al II-lea  – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Robert al II-lea (franceză Robert II le Pieux) (27 martie 972 – 20 iulie 1031) a fost rege al francilor. A domnit între 996-1031, a fost singurul fiu al regelui Hugo Capet, membru al Dinastiei Capeţienilor, rege al Franței și al principesei Adelaida de Aquitania.

 

27 martie 1378 - A murit Papa Grigore al XI-lea; (n. cca. 1331).

Papa Grigore al XI-lea a fost papă între 1370-1378. În 1377 revine de la Avignon la Roma - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Papa Grigore al XI-lea – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Pierre Roger de Beaufort (s-a născut în 1329 sau 1331 , la Castelul Maumont în Corrèze si a murit pe 27 martie 1378 în Roma ). A fost 201 -lea Papa, iar pontificatul sau a durat intre 30 decembrie, 1370 până la moartea sa sub numele de Grigorie XI. În 1377 revine de la Avignon la Roma. El a fost ultimul Papă francez. Odată cu decesul său biserica latină trece printr-o criză autoritate, numită și Marea Schismă Occidentală, prin alegerea a doi sau chiar trei papi.Schisma se încheie în 1417 prin alegerea lui Martin al V-lea.

 

27 martie 1416 - S-a născut Antonio Squarcialupi, organist și compozitor italian (d 1480.)

Antonio Squarcialupi (d. 6 iulie 1480), compozitor italian , considerat cel mai faimos organist în Italia la mijlocul secolului al-15-lea. A facut parte din curtea lui Lorenzo de Medici; există numeroase referiri elogioase la el în mijlocul secolului al 15-lea. Nici una din compozitiile sale nu s-a pastrat pana in zilele noastre. Faima sa în istoria muzicii, în afară de faima lui ca un organist, este aceea de a fi dat numele său splendidului Squarcialupi Codex, un document deținut de el care este cea mai bogata sursa de muzică din Italia secolulului al 14 -lea.

 

27 martie 1446 - În Franța s-a emis o ordonanță regală, care a plasat Universitatea sub jurisdicția Parlamentului.

 

27 martie 1462 - A murit Vasili al II-lea, Mare Cneaz al Moscovei (n. 1415)

Vasili al II-lea Vasilievici cel Orb (rusă Василий II Васильевич Тёмный; n. 10 martie 1415 – 27 martie 1462) a fost un Mare Cneaz al Moscovei - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Vasili cel Orb – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Vasili al II-lea Vasilievici cel Orb (n. 10 martie 1415 – 27 martie 1462) a fost un Mare Cneaz al Moscovei a cărui lungă domnie (1425–1462) a fost afectată de cel mai mare război moscovit din istoria veche rusă.

 

27 martie 1513 - Exploratorul spaniol Juan Ponce de Leon ajunge la capătul nordic al insulei Bahamas în prima sa călătorie spre Florida.

 

27 martie 1522 - S-a nascut poetul si scriitorul austriac Rachel Akerman; (d. 1544) A fost prima evreica cunoscuta in istoria literaturii care a scris poezie germană. Născut probabil la Viena, a murit la Iglau, Moravia, 1544. Ea pare să fi primit o educație excelentă, după ce a studiat atât latină și greacă. Din cauza poemului ei, “Geheimniss des Hofes” (“Misterele Curtii”), în care a descris intrigi de curte, Rachel și tatăl ei au fost expulzați din Viena, unde trăiau. A murit în Iglau,in Moravia.

 

27 martie 1613 - A decedat la Praga, principele Ardealului Sigismund Báthory; (n. 1573).

Sigismund Báthory (n. 1572  sau 1573 - d. 27 martie 1613, Praga), principe al Ardealului, fiul lui Cristofor Báthory și al Elisabetei Bocskai. A realizat prima unire a Transilvaniei cu Țara Românească și cu Moldova, așa numitul plan dacic -   foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Sigismund Báthory -
foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Sigismund Báthory (n. 1572 sau 1573 – d. 27 martie 1613, Praga), principe al Ardealului, fiul lui Cristofor Báthory și al Elisabetei Bocskai. A realizat prima unire a Transilvaniei cu Țara Românească și cu Moldova, așa numitul plan daci. Invins la Guruslău de oastea formată din trupele generalului austriac lui Basta și ale lui Mihai Viteazul , el a fugit în Moldova , iar comandantul său de oști, Moise Székely, în Turcia. În 1602, după ce adepții săi au fost învinși în bătălia de la Teiuș de trupele generalului austriac Basta, a renunțat pentru a patra și ultima dată la tronul Transilvaniei și s-a retras în Cehia.

 

27 martie 1625 - A murit regele Iacob I al Angliei și Irlandei. A domnit si in Scotia sub numele de Iacob al VI-lea ; (n. 1566). A fost succedat la tron de Carol I, devenit rege al Angliei, Scoției și Irlandei.

Iacob (n. 19 iunie 1566, Edinburgh, Scoţia - d. 27 martie 1625, Theobalds Park, Grafschaft Hertfordshire, Anglia) a fost rege al Scoţiei ca Iacob al VI-lea din 24 iulie 1567 şi rege al Angliei şi Irlandei ca Iacob I de la 24 martie 1603 până la moartea sa (portret de John de Critz, c. 1605) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Iacob I al Angliei (portret de John de Critz, c. 1605) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Iacob (n. 19 iunie 1566, Edinburgh, Scoţia – d. 27 martie 1625, Theobalds Park, Grafschaft Hertfordshire, Anglia) a fost rege al Scoţiei ca Iacob al VI-lea din 24 iulie 1567 şi rege al Angliei şi Irlandei ca Iacob I de la 24 martie 1603 până la moartea sa. A domnit în Scoția ca Iacob al VI-lea din 24 iulie 1567, pe când avea doar un an, urmându-i la tron mamei sale, Maria I a Scoției. Cât timp a fost minor, a guvernat o regență în numele său, care s-a încheiat oficial în 1578, deși nu a preluat controlul complet asupra guvernului său până în 1581. Pe 24 martie 1603, ca Iacob I, a urmat la tron ultimului monarh al Angliei și Irlandei din dinastia Tudor, Elisabeta I, care murise fără moștenitori. Avea să conducă Anglia, Scoția și Irlanda timp de 22 de ani, până la moartea sa la 58 de ani.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

Carol I al Angliei (engleză Charles I of England) (n. 19 noiembrie 1600 – d. 30 ianuarie 1649) a fost rege al Angliei, Scoţiei şi Irlandei din 27 martie 1625 până la execuţia sa din ianuarie 1649 - in imagine, Carol I al Angliei (Daniel Mytens) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Carol I al Angliei (Daniel Mytens) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Carol I al Angliei (engleză Charles I of England) (n. 19 noiembrie 1600 – d. 30 ianuarie 1649) a fost rege al Angliei, Scoției și Irlandei din 27 martie 1625 până la execuția sa din ianuarie 1649. După încoronare Carol, care a fost adeptul puterii divine și absolute a regalității, s-a aflat într-o permanentă luptă cu parlamentul care încerca să-i reducă prerogativele de conducător absolut. În prima fază a domniei sale, a dus o dispută dură pentru putere împotriva Parlamentului, pe care de altfel l-a și dizolvat la 10 martie 1629.

Văzând tendițele sale absolutiste, mai ales în modul de a impune taxe fără aprobare, Parlamentul s-a opus regelui Carol I al Angliei. O altă cauză de conflict cu societatea engleză a fost și politica sa religioasă: ostil atât fundamentalismului cât și tendințelor reformatoare, și adoptând calea de mijloc, regele Carol I al Angliei a fost acuzat de supușii săi că ar fi filo-catolic, favorizează catolicismul și se opune reformei Bisericii Anglicane.

Tensiunile politice și religioase cumulate în decursul anilor, au explodat în războiul civil englez: împotriva lui s-au ridicat forțele Parlamentului, care se opunea tentativelor sale de centralizare a puterii în sens absolut. Alături de Parlament s-au aliat Puritanii, ostili politicii sale religioase. Războiul s-a încheiat cu înfrângerea regelui Carol I al Angliei, care a fost prins, judecat sub acuzația de trădare, condamnat la moarte și executat la 30 ianuarie 1649. Monarhia a fost abolită și în locul ei a fost instituită o republică.

Aceasta însă, după moartea liderului ei principal (capul revoluției, care l-a detronat pe Carol), Oliver Cromwell, a intrat în criză, consimțind ca regele Carol al II-lea, fiul lui Carol I, să restaureze monarhia. Carol I al Angliei este sanctificat de Biserica Anglicană, care-l amintește pe 30 ianuarie.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

27 martie 1697 - Sinodul de la Alba Iulia, convocat de mitropolitul ortodox Teofil, a acceptat Unirea cu Roma, pe baza celor patru puncte: recunoasterea suprematiei papale, a existentei purgatoriului si a purcederii Sfantului Duh si de la Fiul, precum si impartasirea cu azima, in schimbul pastrarii ritului, a egalitatii in drepturi cetatenesti depline, act care a pus bazele Bisericii Române Unite cu Roma.

 

27 martie 1703 – În Rusia, imparatul Petru cel Mare a fondat orasul Sankt-Petersburg, numit apoi Petrograd, si Leningrad, sub regimul comunist. Orasul si-a reluat numele originar in 1991.

Petru cel Mare și planurile orașului Sankt Petersburg - foto: ro.wikipedia.org

Petru cel Mare și planurile orașului Sankt Petersburg – foto: ro.wikipedia.org

Sankt Petersburg (cunoscut în limbajul colocvial ca Piter, ca Petrograd, 1914–1924 și în perioada sovietică sub numele de Leningrad 1924–1991) este un oraș din Rusia. Se află în Rusia de nord-vest, în delta râului Neva, în partea de est a golfului Finic al Mării Baltice. A fost fondat de țarul Petru cel Mare, în 1703, ca o “fereastră către Europa”, fiind de la acea dată capitală a Imperiului Rus până în 1918. Cu cei aproape 4,5 milioane de locuitori (2002), este în ziua de azi cel de-al doilea oraș ca mărime al Rusiei, al patrulea oraș ca mărime al Europei, un centru european de cultură extrem de important și cel mai important port rusesc la Marea Baltică.

Sankt Petersburg este cel mai nordic oraș european cu peste 1 milion de locuitori. Centrul orașului este unul dintre siturile protejate de UNESCO ca parte a patrimoniului universal. Orașul, care a fost pentru mai bine de două secole centrul politic și cultural al Rusiei, este și în zilele noastre extrem de important și, pentru a-l onora, oamenii îl mai numesc, deseori, “Capitala Nordului”. Sankt Petersburg este centrul administrativ al Regiunii Leningrad și al Districtului Federal Nord-Vestic.

 

27 martie 1784 - S-a născut filologul secui Sándor Kőrösi Csoma, cunoscut pentru faptul că a publicat primul dicționar tibetan-englez, fiind considerat părintele tibetologiei.

 

27 martie 1785 - S-a nascut Ludovic al XVII-lea; (d.8 iunie 1795),

Ludovic XVII, rege al Franţei şi al Navarrei -foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ludovic XVII, rege al Franţei şi al Navarrei -foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ludovic al XVII-lea (franceză Louis XVII) este numele dat lui Louis Charles de France (27 martie 1785 – 8 iunie 1795), fiul lui Ludovic al XVI-lea şi al Mariei Antoaneta, considerat de regalişti ca fiind rege al Franţei de la moartea tatălui său din 1793. După moartea acestuia, micul Louis Charles a fost smuls de către revoluţionari din grija mamei şi pus sub supravegherea lui Antoine Simon, un pantofar beţiv, temnicer al închisorii Temple. Acesta era unul din cei mai exaltaţi iacobini, recomandat pentru această slujbă de către înşişi liderii revoluţiei, Marat şi Robespierre.

Misiunea sa era să-l transforme pe micul Capet (nume dat in derâdere de către revoluţionari familiei regale, care nu purta nume de familie, după acela al primului rege din dinastia omonimă) într-un bun cetăţean al noii republici, să-l dezbare de prejudecăţile trecutului regal. Drept urmare, Simon a iniţiat reeducarea micului prizonier. Mai întâi l-a privat de somn. Noaptea, după ce Louis Charles adormea, Simon îl trezea, strigându-l. După ce prinţul dădea fuga la el, Simon îl trimitea înapoi cu un şut, strigându-i invective.

Louis Charles a fost învăţat să-şi înjure familia, aristocraţia şi să-L hulească pe Dumnezeu. A fost forţat să bea şi, în cele din urmă, s-a deprins cu băutura. Au fost aduse prostituate şi a fost forţat să se culce cu ele, de la care s-a molipsit de boli venerice, inclusiv tuberculoză. Suferea de diaree continuă. Era ameninţat constant cu ghilotina, ceea ce-i provoca acestuia frecvente leşinuri. În cele din urmă, a fost pus să semneze o declaraţie prin care recunoştea că mama sa îl învăţase să se masturbeze şi că s-a culcat cu ea.

A fost pus să repete aceste lucruri în faţa mamei şi a mătuşii sale. Mărturia lui, în lipsa oricăror altor probe, a fost folosită pentru condamnarea la moarte a mamei sale, în procesul intentat acesteia de către revoluţionari. La 16 octombrie 1793, regina Maria Antoaneta a fost ghilotinată. Izolat complet singur într-o celulă secretă timp de 6 luni, după rechemarea lui Simon la municipalitate în ianuarie 1794, fiul ei, micul Ludovic al XVII-lea, cum îl numeau monarhiştii, s-a stins de tuberculoză, într-un mister sordid în iunie 1795, la vârsta de numai 10 ani.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

27 martie 1794 - Guvernul american a decis infiintarea marinei militare (US Navy) si autorizeaza construirea a sase fregate.

 

27 martie 1797 - S-a născut scriitorul francez Alfred Victor de Vigny (d. 17 septembrie 1863, Paris), unul dintre promotorii principali ai curentului literar romantic.

 

27 martie 1821 - Boierii din Bucureşti, Muntenia, sunt constranşi de Tudor Vladimirescu să trimită Porţii, Rusiei şi Austriei memorii prin care să justifice mişcarea condusă de el.

 

27 martie 1845 - S-a născut Wilhelm Conrad Röntgen, fizician german, laureat al Premiului Nobel  (d. 1923)

Wilhelm Conrad Röntgen (n. 27 martie 1845, Lennep, azi parte componentă a orașului Remscheid, Renania de Nord-Westfalia - d. 10 februarie 1923, München) a fost un fizician german - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Wilhelm Conrad Röntgen – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Wilhelm Conrad Röntgen (n. 27 martie 1845, Lennep, Germania – d. 10 februarie 1923, München, Republica de la Weimar) a fost un fizician german. Ca profesor al universității Würzburg, studiind descărcările electrice în tuburi vidate, a descoperit în anul 1895 emisia unor radiații penetrante, pe care le-a numit radiații X care, după moartea sa și în pofida testamentului său, au fost denumite raze Röntgen. În anul 1901 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică. Motivația juriului Nobel
ca apreciere pentru serviciile extraordinare oferite prin descoperirea remarcabilelor raze (raze X)”.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

27 martie 1848 - La 27 martie/ 8 aprilie la hotelul Patersburg din Iasi, a avut loc o mare întrunire care a adoptat “Petitiunea – proclamatiune a boierilor si notabililor moldoveni” care a marcat inceputul miscarii revolutionare din Moldova. Acţiunea a întrunit circa 1 000 de oameni, burghezi din toate păturile, boieri liberali, cîţiva boieri conservatori opoziţionişti printre ai căror conducători se numărau Alexandru Ioan Cuza (viitorul domn) si Emanoil (Manolache) Costache Epureanu (viitor ministru şi prim-ministru).

 

27 martie 1848 - Românii aflaţi la Pesta, împreună cu masele maghiare, il eliberează din închisoare pe patriotul revoluţionar Eftimie Murgu.

Eftimie Murgu (n. 28 decembrie 1805, Rudăria, comitatul Caraș-Severin - d. 30 aprilie 1870, Budapesta), jurist și profesor de filosofie român, om politic, deputat în parlamentul revoluționar maghiar din timpul Revoluției de la 1848 (Dieta de la Debrețin), apoi avocat în Budapesta - foto: ro.wikipedia.org

Eftimie Murgu – foto: ro.wikipedia.org

Eftimie Murgu (n. 28 decembrie 1805, Rudăria, comitatul Caraș-Severin – d. 30 aprilie 1870, Budapesta), jurist și profesor de filosofie român, om politic, deputat în parlamentul revoluționar maghiar din timpul Revoluției de la 1848 (Dieta de la Debrețin), apoi avocat în Budapesta.

 

27 martie 1849 - La Frankfurt, în timpul Revoluției Germane din 1848/49, Adunarea Națională a decis Paulskirchenverfassung („Constituția de la Paulskirche”), prima constituție democratică în Germania. In ziua următoare aceasta intră în vigoare, însă nu poate fi aplicată.

 

27 martie 1850 - Primul număr al revistei săptămânale Household Words, coordonat de Charles Dickens, a fost publicat la Londra.

 

27 martie 1863 - S-a născut Sir Henry Royce, fondatorul companiei de automobile Rolls-Royce.

 

27 martie 1866 - Din iniţiativa lui Vicenţiu Babeş şi subvenţionat de familia Mocioni apare la Viena, apoi la Pesta, ziarul Albina, subvenţionat de familia Mocioni. După alte surse ziarul apare la 23 martie 1866 stil vechi (8 aprilie 1866 stil nou). Albina a apărut din iniţiativa lui Vicenţiu Babeş şi Andrei Mocioni, al cărui prim număr a apărut la Viena. Din 1869 pînă în 1877, Vinceţiu Babeş a continuat tipărirea la Budapesta, cu toate că fusese interzis în Ungaria în 1869. Deviza sub care apărea ziarul era: „Daco-românia morală, culturală, una şi indivizibilă”. Ziarul s-a remarcat printr-o atitudine antidualistă pronunţată, fapt pentru care redactorii au fost trimişi de nenumărate ori în judecată. Principalul finanţator a fost familia Mocioni. O bună parte din fonduri se trăgeau din numărul destul de mare de abonamente.

 

27 martie 1871 - S-a născut scriitorul german Heinrich Mann; (d.1 martie 1950).

Ludwig Heinrich Mann (n. 27 martie 1871, Lübeck - d. 11 martie 1950) a fost un romancier german, autorul unor opere cu tematică socială, ale căror nuanțe critice au dus în cele din urmă la exilul lui, în 1933 - in imagine, Heinrich Mann in 1906 - foto: en.wikipedia.org

Heinrich Mann in 1906 – foto: en.wikipedia.org

Ludwig Heinrich Mann (n. 27 martie 1871, Lübeck – d. 11 martie 1950) a fost un romancier german, autorul unor opere cu tematică socială, ale căror nuanțe critice au dus în cele din urmă la exilul lui, în 1933. A fost fratele mai mare al scriitorului Thomas Mann. Dupa instaurarea regimului nazist a plecat in exil. A murit sărac în Santa Monica, statul american California..Romanul său, Professor Unrat, a fost ecranizat cu succes, sub numele Îngerul albastru, avand in rolul principal pe renumita actrita Marlene Dietrich.

 

27 martie 1875 - A murit Edgar Quinet, istoric francez filoroman; (n. 17 februarie 1803).

Edgar Quinet (n. 17 februarie 1803, Bourg-en-Bresse, Ain - d. 27 martie 1875, Versailles) a fost un reputat scriitor, istoric și om politic francez. În perioada 1842-1846 a fost profesor la Collège de France, unde i-a avut ca studenți pe mulți dintre „pașoptiștii” români. În 1852, după moartea primei sale soții, s-a căsătorit cu Hermione Asachi, fiica scriitorului român Gheorghe Asachi. A rămas cunoscut și ca filoromân, atât prin scrierile sale, cât și prin sprijinul moral pe care l-a acordat generației de la 1848 din Țările Române - in imagine, Edgar Quinet by Louis Bochard, 1870 - foto: en.wikipedia.org

Edgar Quinet by Louis Bochard, 1870 – foto: en.wikipedia.org

Edgar Quinet (n. 17 februarie 1803, Bourg-en-Bresse, Ain – d. 27 martie 1875, Versailles) a fost un reputat scriitor, istoric și om politic francez. În perioada 1842-1846 a fost profesor la Collège de France, unde i-a avut ca studenți pe mulți dintre „pașoptiștii” români. În 1852, după moartea primei sale soții, s-a căsătorit cu Hermione Asachi, fiica scriitorului român Gheorghe Asachi. A rămas cunoscut și ca filoromân, atât prin scrierile sale, cât și prin sprijinul moral pe care l-a acordat generației de la 1848 din Țările Române.

Pentru atasamentul sau fata de poporul roman,, a fost ales membru de onoare al Academiei Romane și i s-a acordat cetățenia română. De asemenea o stradă din centru Bucurestiului și una din cartierul Mănăștur Sud, al municipiului Cluj Napoca, se numesc strada Edgar Quinet. I-au fost traduse in limba romana: “Românii principatelor dunerene”, traducere Nicolae Istrati, Iași, Tipografia Institutului Albinei, 1856; “1815 și 1840″: istoria ideilor mele, traducere Loreto Bogza și Alexandrina Vornicelu, Vălenii de munte, editura Datina Românescă, 1925; “Opere alese”, traducere Angela Cismas, București, Minerva 1983.

 

27 martie 1879 - Prin decret regal Societatea Academică Română a fost transformată în Academia Română.

Membrii Societăţii Academice (august 1867) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Membrii Societăţii Academice (august 1867) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Academia Română este cel mai înalt for de ştiinţă şi de cultură din România. A fost fondată la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literară Română, devenită la 1 august 1867 Societatea Academică Română, iar în 1879, printr-o lege specială, Societatea Academică Română a fost decretată instituţie naţională cu numele de Academia Română, funcţionând ca for al moralităţii şi independenţei ştiinţifice. Preocupările sale s-au extins în domeniul artelor, literelor şi ştiinţei. De atunci, Academia Română funcţionează ca forum naţional recunoscut al cercetării ştiinţifice, literare şi de creaţie artistică.

Conform statutului, rolul principal al Academiei constă în cultivarea limbii şi literaturii române, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii române, studierea istoriei naţionale române şi cercetarea în cele mai importante domenii ştiinţifice. Cele mai reprezentative lucrări academice sunt Dicţionarul limbii române, Dicţionarul explicativ al limbii române, Dicţionarul general al literaturii române, Micul dicţionar academic şi Tratatul de istoria românilor. Academia Română are 181 de membri activi aleşi pe viaţă.

 

27 martie 1886 - Celebrul luptător apaș, Geronimo, se predă armatei americane, încheindu-se astfel faza principală a războaielor apașe.

Goyaałé, scris uneori Goyathlay (sau Goyahkla în engleză; n. 16 iunie 1829 – d. 17 februarie 1909), numit mai târziu și Geronimo, a fost un lider și vraci din triburile apașe Chiricahua. S-a remarcat în luptele care au durat câteva decenii împotriva Mexicului și impotriva Statelor Unite și a expansiunii acestor state în zonele locuite de apași - foto: ro.wikipedia.org

Goyaałé - foto: ro.wikipedia.org

Goyaałé, scris uneori Goyathlay (sau Goyahkla în engleză; n. 16 iunie 1829 – d. 17 februarie 1909), numit mai târziu și Geronimo, a fost un lider și vraci din triburile apașe Chiricahua. S-a remarcat în luptele care au durat câteva decenii împotriva Mexicului și impotriva Statelor Unite și a expansiunii acestor state în zonele locuite de apași. Din necrologul făcut de New York Times pe 18 februarie 1909, aflăm că Geronimo, conducătorul Apaşilor amerindieni, a murit de pneumonie în spitalul din Fort Sill, la vârsta de aproape 90 de ani, fiind îngropat în Cimitirul Indian de misionari (se convertise la creştinism cu şase ani înainte de moarte).

La mijlocul secolul XIX, tânărul pe atunci şef de trib al Apaşilor Chiricahua, numit de părinţii săi Goyaałé („cel care cască” în limba amerindienilor), s-a remarcat prin cruzime şi viclenie, conducându-şi vreme de peste două decenii războinicii împotriva albilor din teritoriile aflate în nordul Mexicului şi apoi cele din sud-vestul Statelor Unite, într-o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru supravieţuire. Raidurile sale răzbunatoare au pornit după ce un atac mexican asupra tribului său a dus la uciderea mamei sale, soţiei şi a celor trei copii, după ce dusese o viaţă relativ liniştită de şef de trib vreme de trei decenii, conform smithsonian.com.

Capturat de nenumărate ori, a reuşit să evadeze de fiecare dată până când o mica patrulă condusă de căpitanul H.W. Lawton şi de chirurgul Leonard Wood l-a prins în vara anului 1886, după o lungă şi obositoare campanie de hărţuire de ambele părţi. Geronimo a fost întâi trimis la Fort Pickens şi mai târziu la Fort Sill (unde a şi murit 20 de ani mai târziu), dar nu şi-a pierdut niciodată speranţa de a redeveni liderul tribului său, încercând să evadeze de mai multe ori.

 

15/27 martie 1889 - A fost înfiinţată prima agenţie de presă “românească, naţională şi autonomă“, cu titulatura de Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română – “Agence Telegraphique de Roumanie” – “Roumagence”.

Documentul care atestă înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES (15/27 martie 1889) - Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO - preluat de pe www.agerpres.ro

Documentul care atestă înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES (15/27 martie 1889) – Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO – preluat de pe www.agerpres.ro

Prima agenţie de presă “românească, naţională şi autonomă” a fost înfiinţată la 15/27 martie 1889, cu titulatura de Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română – “Agence Telegraphique de Roumanie” – “Roumagence”. Documentele oficiale care au stat la baza înfiinţării primei agenţii naţionale de presă datează din zilele de 15/27 şi 16/28 martie 1889, ambele conţinând în mare aceleaşi înscrisuri, şi poartă semnăturile ministrului român de externe, Petre P. Carp, şi a directorului şi proprietarului “Politische Correspondenz“, Erich Schaffer.

Ministrul de Externe Petre P. Carp ceruse la 24 ianuarie/5 februarie 1889, “Direcţiunii Generale a Telegrafelor şi Poştelor” din subordinea Ministerului de Interne, să ofere o ”odae mare în casele ce le ocupă” viitoarei agenţii telegrafice pentru a-şi începe activitatea. (“Un secol de agenţii de presă româneşti 1889-1989″, Florica Vrânceanu, Editura Paralela 45, 2000).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

27 martie 1899 - Fizicianul Guglielmo Marconi a realizat prima legatura telegrafica fara fir intre Anglia si Franta.

 

27 martie 1901 - S-a nascut Eisaku Sato , politician japonez, laureat al Premiului Nobel; (d. 1975).   27 martie 1907 - Aflat la Paris, Constantin Brâncuși, ucenic al sculptorului August Rodin, a hotărât să părăsească atelierul acestuia, rostind celebrele cuvinte: „Sub umbra unui stejar nu poate crește decât iarbă”. Tot din acel an, Brâncuși a renunțat la modelajul tradițional, lucrând direct în piatră.

 

27 martie 1914 - A fost fondat Comitetul Olimpic Român si este recunoscut în același an de Comitetul Internațional Olimpic. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român este o asociaţie de interes naţional aparţinând mişcării olimpice, care este organizată şi funcţionează în baza statutului propriu elaborat în conformitate cu prevederile Chartei Olimpice şi cu legislaţia română în vigoare.

Comitetul Olimpic Român a fost înfiinţat la 27 martie 1914, la cererea lui George Plagino, membru al Comitetului Internaţional Olimpic din partea României. La aceeaşi dată au fost desemnaţi primii delegaţi români la Congresul Internaţional al Comitetului Internaţional Olimpic de la Paris, conform site-ului oficial al instituţiei, www.cosr.ro.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

27 martie 1918 - Sfatul Ţării al Republicii Democratice Moldoveneşti votează actul Unirii cu România.

Pe 27 martie, Sfatul Țării a votat prin vot nominal deschis în favoarea Unirii cu România, declarația Sfatului Țării menționând că: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna SE UNEȘTE CU MAMA SA, ROMÂNIA„. În numele Sfatului Țării, Declarația Unirii a fost semnată de Ion Inculeț, președinte, Pan. Halippa, vicepreședinte și Ion Buzdugan, secretar.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

27 martie 1918 - A murit scriitorul american Henry Adams.

 

27 martie 1923 - Adunarea Deputaţilor şi Senatul României votează o nouă Constituţie, promulgată printr-un decret la 28 martie şi publicată la 29 martie. Prevederile noii Constituţii întăreau rolul parlamentului în viaţa politică. Constituţia mai prevedea libertatea cuvîntului, a întrunirilor, a presei, egalitatea în drepturi a tuturor cetăţenilor, etc.

 

27 martie 1924 - La Viena, are loc Conferinţa româno-sovietică la care a fost discutată problema Basarabiei.

 

27 martie 1927 - S-a născut Mstislav Rostropovici, violoncelist si dirijor rus.

 

27 martie 1938 - La Chişinău, România, s-a desfăşurat festivitatea de aşezare a temeliei statuii regelui Ferdinand I, statuie pe care urma să o înalţe Asociaţia ofiţerilor de rezervă din Basarabia aflată sub preşedinţia lui Gherman Pîntea.

statuia-regelui-ferdinand

La 27 martie 1938 la Chişinău, România, s-a desfăşurat festivitatea de aşezare a temeliei statuii regelui Ferdinand I, statuie pe care urma să o înalţe Asociaţia ofiţerilor de rezervă din Basarabia aflată sub preşedinţia lui Gherman Pîntea.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

27 martie 1943 - S-a născut fotbalistul Nicolae Pescaru, jucător al echipei naționale a României la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic, 1970.

 

27 martie 1956 - S-a născut in satul Beuca, județul Teleorman, cunoscuta solistă româncă de muzică populară Floarea Calotă.

 

27 martie 1958 - Nichita Hrusciov a devenit premier al URSS.

Nikita Sergheevici Hrușciov (n. 3/15 aprilie 1894, Kalinovka, Gubernia Kursk, Imperiul Rus – d. 11 septembrie 1971, Moscova, RSFS Rusă, URSS) a fost un om politic rus care a condus Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. A ocupat funcția de secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice între 1953 și 1964, și pe cea de președinte al Consiliului de Miniștri între 1958 și 1964. Hrușciov a rămas în istorie pentru destalinizarea Uniunii Sovietice, pentru susținerea primelor progrese ale programului spațial sovietic și pentru mai multe reforme de un relativ liberalism în unele arii ale politicii interne. Colegii de partid l-au înlăturat de la putere în 1964, înlocuindu-l cu Leonid Brejnev ca secretar general al PCUS și cu Alexei Kosîghin ca premier.

 

27 martie 1963 - S-a născut Quentin Tarantino, regizor de film, scenarist, producător și actor american.

Quentin Jerome Tarantino (n. 27 martie 1963, Knoxville, Tennessee, Statele Unite ale Americii) este un regizor de film, scenarist, producător și actor american - in imagine, Tarantino in 2009 - foto: en.wikipedia.org

Tarantino in 2009 – foto: en.wikipedia.org

Quentin Jerome Tarantino (n. 27 martie 1963, Knoxville, Tennessee, Statele Unite ale Americii) este un regizor de film, scenarist, producător și actor american. Cele mai cunoscute creații ale sale sunt Reservoir Dogs (1992), Pulp Fiction (1994), Jackie Brown (1994), Kill Bill Vol. 1 (2003), Kill Bill Vol. 2 (2004), Death Proof (2007), Inglourious Basterds (Ticăloși fără glorie, 2009). Filmele realizate de Tarantino i-au adus acestuia premii la Oscar, Globul de Aur, BAFTA și Palme d’Or. În 2007, Total Film l-a clasat pe locul 12 în topul celor mai buni regizori din toate timpurile.

 

27 martie 1968: A murit, intr-un accident cu un avion Mig 15, pilotul sovietic Iuri Gagarin, primul om care a zburat in spatiul extraterestru (1961).

Iuri Alexeevici Gagarin (n. 9 martie 1934, Klușino, RSFS Rusă, URSS — d. 27 martie 1968, Kirjaci, RSFS Rusă, URSS), Erou al Uniunii Sovietice, a fost un cosmonaut sovietic. La 12 aprilie 1961, el a devenit primul om în spațiu și primul pe orbita Pământului. El a primit numeroase medalii în diferite țări pentru călătoria sa de pionierat în spațiul cosmic - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Iuri Gagarin - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Iuri Alexeevici Gagarin (n. 9 martie 1934, Klușino, RSFS Rusă, URSS — d. 27 martie 1968, Kirjaci, RSFS Rusă, URSS), Erou al Uniunii Sovietice, a fost un cosmonaut sovietic. La 12 aprilie 1961, el a devenit primul om în spațiu și primul pe orbita Pământului. El a primit numeroase medalii în diferite țări pentru călătoria sa de pionierat în spațiul cosmic.

 

27 martie 1969 - S-a născut Mariah Carey, cântăreață, compozitoare, producătoare și actriță americană.

 

27 martie 1990 - A inceput sa functioneze postul american TV ”Marti”, ale carui emisiuni propagandistice erau destinate Cubei comuniste.

 

27 martie 1993 - Jiang Zemin este ales preşedinte al R.P. Chineze.

 

27 martie 1997 - Catastrofa aeriana in insula Tenerife: doua jumbo jeturi s-au ciocnit deasupra insulei din arhipeleagul Canarelor, accidentul soldandu-se cu 583 de morti.

 

27 martie 1993 - Jiang Zemin a fost ales presedinte al R.P. Chineze. S-a nascut in 1926.

 

27 martie 1998 - Viagra, pilula ”minune” care trateaza impotenta la barbati, a fost aprobata pentru comercializare in Statele Unite.

 

27 martie 1998 - A decedat Ferdinand Anton Ernst Porsche, fondatorul renumitei companii de automobile care-i poarta numele.

 

27 martie 2006 - A murit scriitorul polonez Stanislaw Lem, cunoscut pentru scrierile sale ştiinţifico-fantastice (Solaris, „Omul de pe Marte”).

 

27 martie 2008 - A murit, in urma unui infarct miocardic, George Mihail Pruteanu, fost senator si cunoscut lingvist si eseist roman; (n.15 decembrie 1947)

George-Mihail Pruteanu (n. 15 decembrie 1947, Bucureşti – d. 27 martie 2008, Bucureşti) a fost un politician şi filolog român. A fost initiatorul unui proiect de lege (legea Pruteanu), privitor la respectarea regulilor gramaticale ale limbii romane in spatiul public si de asemenea autorul unei emisiuni televizate foarte populare despre limba romana, intitulata “Doar o vorba sa-ti mai spun

 

27 martie 2018 - DECLARAŢIA Parlamentului României pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Țara Mamă, România, la 27 martie 1918

Parlamentul României, constituit în Ședința solemnă la împlinirea a 100 de ani de la înfăptuirea Unirii Basarabiei cu patria mamă, astăzi, 27 martie 2018:

– consideră ca fiind pe deplin legitimă dorința acelor cetățeni ai Republicii Moldova care susțin unificarea celor două state ca o continuare firească în procesul de dezvoltare și afirmare a națiunii române și subliniem că acest act depinde de voința acestora,

și

– declară că România și cetățenii ei sunt și vor fi întotdeauna pregătiți să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetățenilor Republicii Moldova, ca o expresie a voinței suverane a acestora. cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro