Evenimentele Zilei de 9 martie în Istorie

A road passing through a part of Tokyo which was destroyed in the March 10, 1945 air raid - foto preluat de pe en.wikipedia.org

A road passing through a part of Tokyo which was destroyed in the March 10, 1945 air raid

foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.org;  youtube.com

 

9 martie este a 68-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 9 martie

(BOR) ✝) Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia; Sfântul Mucenic Urpasian

Sfinții 40 de mucenici din Sevastia au fost un grup de patruzeci de ostași romani care au pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, primind martiriul prin zdrobirea oaselor și apoi arderea trupurilor, în anul 320. Pomenirea celor 40 de Sfinți Mucenici în Biserica Ortodoxă se face la 9 martie - foto: inpip.gr

Sfinții 40 de mucenici din Sevastia - foto: inpip.gr

Cei 40 de mucenici din Sevastia erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid și Domnos erau foarte pricepuți în studiul Scripturilor. În anul 320, aflând despre credința lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor.

Refuzând, au fost întemnițați timp de 8 zile, bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri. În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat și a ieșit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însă locul un soldat. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor.

În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele. Rămășițele lor au fost arse, iar cenușa aruncată în lac. Moaștele lor au fost răspândite la diverse biserici din spațiul ortodox.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) (†) Ss. 40 martiri din Sebastia († 322)

Sfinții 40 de mucenici din Sevastia au fost un grup de patruzeci de ostași romani care au pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, primind martiriul prin zdrobirea oaselor și apoi arderea trupurilor, în anul 320. Pomenirea celor 40 de Sfinți Mucenici în Biserica Ortodoxă se face la 9 martie - in imagine, Sfinții 40 de mucenici din Sevastia, icoană din Creta (Philotheos Scoufos, cca. 1665) - foto: ro.orthodoxwiki.org

Sfinții 40 de mucenici din Sevastia, icoană din Creta (Philotheos Scoufos, cca. 1665) – foto: ro.orthodoxwiki.org

 

(BRC) Sf. Francisca Romana, călugăriță; Sf. Grigore de Nyssa, episcop 

Giovanni Antonio Galli - Santa Francesca Romana con l’angelo - foto: commons.wikimedia.org

Giovanni Antonio Galli – Santa Francesca Romana con l’angelo – foto: commons.wikimedia.org

Francisca Romana (n. 1384, Roma, d. 1440), a fost călugăriță italiană, sfântă. S-a născut la Roma în anul 1384. De mică, dorea să intre într-o mănăstire, dar, după voința părinților, s-a căsătorit de timpuriu cu Lorenzo de Ponziani, cu care a avut trei fii. A trăit cu el 40 de ani o căsnicie fericită, îngrijindu-se cu atenție și de dependenții casei și de săracii din Roma.

După moartea lui Lorenzo (1436) a intrat în mănăstirea Oblatelor Benedictine de la Tor de Specchi, întemeiată de ea. Ar fi urmat să preia funcția de stareță, dar a murit la 9 martie 1440. Este reprezentată iconografic împreună cu un înger, deoarece își vedea adesea îngerul păzitor, ce o însoțea pretutindeni.

 

România – Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989 (prin Legea 247 din 5 decembrie 2011)

Muzeul Memorial de la Sighet - foto - optzile.ro

Muzeul Memorial de la Sighet – foto – optzile.ro

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2017 drept An comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, iar Parlamentul României a adoptat Legea nr. 247/2011 pentru declararea zilei de 9 martie Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989, publicată în Monitorul Oficial partea I nr. 864 din 8 decembrie 2011, se arată într-un comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române citat de romaniabreakingnews.ro
cititi mai mult pe: romaniabreakingnews.ro

 

Tibet – Ziua Memoriei, pentru marcarea zilei în care Dalai Lama a emigrat în India

 

Astăzi în istorie pentru 9 martie

 

Evenimentele Zilei de 9 martie în Istorie:

9 martie 1945 – A început Bombardarea orașului Tokyo (9-10 martie 1945)

 

9 martie 141 i.I Hr.- In China incepe domnia impăratului Wu Han, al șaptelea imparat din dinastia Han. A domnit pana in anul 87 î.Hr,timp de 54 de ani, durata domniei sale nefiind depasita decat 1800 de ani mai tarziu de imparatul Kangxi. Sub conducerea sa s-a produs o vasta expansiune teritorială a Chinei care a devenit un stat puternic și centralizat. Împăratul Wu este cunoscut pentru sprijinul acordat artelor, precum si pentru raspandirea confucianismului. In timpul domniei sale, China, a cunoscut cea mai mare extindere teritoriala, granițele imperiului a jungand pana la Kargastan în vest, Coreea în est și în nordul Vietnamului în partea de sud.

 

9 martie 632 – Predica finală a profetului Muhammad, sau Ultima predică, tinuta în Valea Uranah pe muntele Arafat ii indemna pe musulmani să urmeze învățăturile consemnate in Coran si Sunnah. Muhammad a decedat la data de 8 iunie 632.

 

9 martie 1009 – In analele manastirii Quelinburg este consemnata prima mentiune a numelui Lituania.

 

9 martie 1230 – Țarul bulgar Ivan Asen al II-lea învinge Teodor despotul Epirului în Bătălia de la Klokotnița, Haskovo. Ca urmare, al doilea Imperiu Bulgar aredevenit cel mai puternic stat din Europa de Est. Despotatul de Epir a fost unul deintre statele succesoare grecesti ale Imperiului Bizantin aparute în urma Cruciadei a patra din 1204 sub conducerea familiei nobile Dukas, pretinsa succesoare legitima al Imperiului Bizantin, împreună cu Imperiul de la Niceea și Imperiul din Trapezunt.

Cucerit de Regatul sârb în 1337, despotatul de Epir a fost restaurat în 1356 și a existat până la cucerirea sa definitiva de catre otomani în 1479. Despotatul se intindea in provincia Epirus din nord-vestul Greciei și partea de vest a Macedoniei grecești și a inclus de asemenea o mică portiune din Tesalia și vestul Greciei.

 

9 martie 1371 – S-a înfiinţat o temelie catolica la Siret, capitala Moldovei. Primul titular al acestei episcopii este călugărul franciscan Andrei Wasilo din Cracovia. Intre 1371-1434 la Siret a functionat o episcopie catolică, cu o mănăstire dominicană aferentă.

După unele opinii, clădirile mănăstirii au fost incendiate de populația românească ortodoxă, răzvrătită împotriva catolicismului în anul 1451, sau după alte opinii biserica a fost dărâmată la începutul secolului al XVI-lea din porunca domnitorului Bogdan al III-lea al Moldovei (1504-1517), prigonitorul catolicilor din Moldova.

Conform tradiției orale, între anii 1377 și 1380, domnița Margareta Mușat, mama voievodului Petru I Mușat, ar fi ctitorit în Siret o biserică romano-catolică cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Ea se convertise la catolicism și ar fi ctitorit biserica, pentru a-i servi drept loc de veci. Nu există însă documente sau mențiuni epigrafice care să ateste perioada construirii sale.

Totuși, cercetările arheologice efectuate aici în anul 1984 au scos la iveală ruinele unei biserici mai vechi, din lemn, pe temelie de piatră nelegată cu mortar, construită la sfârșitul secolului al XIV-lea. Cu acest prilej, în pronaosul acestei biserici a fost descoperit în iulie 1984 trupul unei domnițe îmbrăcate în haine scumpe, având un inel de aur cu rubin.

Cavoul datează din secolul al XVII-lea. Mormântul a fost bine conservat, iar hainele și tot inventarul au fost găsite în bună stare. Acest cavou nu aparține însă Margaretei Mușat, de religie catolică, deși este sigur că a fost înmormântată la Siret.

 

9 martie 1454 – S-a născut navigatorul italian Amerigo Vespucci, căruia geograful M.Waldseemuller i-a atribuit descoperirea noului continent (America), pe care l-a şi denumit după numele exploratorului; (m.22.02.1512).

Amerigo Vespucci (n. 9 martie 1454, Florența, Italia, d. 22 februarie 1512, Spania) a fost unul dintre cei mai mari navigatori a tuturor timpurilor - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Amerigo Vespucci  - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Amerigo Vespucci (n. 9 martie 1454, Florența, Italia, d. 22 februarie 1512, Spania) a fost unul dintre cei mai mari navigatori a tuturor timpurilor. Cartograful german Martin Waldseemuller a publicat o hartă în care noul continent descoperit de Columb şi explorat de Amerigo Vespucci (între 1497 şi 1504) apare sub denumirea de America.

Vespucci şi-a dat seama, spre deosebire de Columb, că noul continent nu este parte din Asia Vespucci a fost primul european ajuns în Brazilia. A fost primul ce a călcat pe coastele Uruguayului si Argentinei. A descoperit unele dintre cele mai importante fluvii ale lumii: Amazon, si Rio de la Plata.

De asemenea explorat aproximativ 6000 de mile de coastă, mai mult decât oricine altcineva. A fost primul ce a observat existența curentului ecuatorial. În cinstea sa, ca unul dintre cei mai mari navigatori ai Noii Lumi, continentul descoperit îi poartă numele, începând din anul 1507.

 

9 martie 1500 – Flota comandata de Pedro Alvares Cabral paraseste Lisabona, indreptandu-se spre continentul american, unde va descoperi Brazilia, teritoriu situat în limitele acordate Portugaliei prin Tratatul de la Tordesillas, ratificat in 1494 de Portugalia si Spania.

 

9 martie 1564 – S-a născut teologul, cartograful și astronomul german David Fabricius ( d. 7 mai 1617).
A construit instrumente astronomice (quadrante și sextante) si a descoperit în 1596 prima stea variabilă de lungă durată – Mira Ceti. A fost tatăl astronomului Johann Fabritius, care a publicat în 1611 prima lucrare știițifică despre petele solare.

 

9 martie 1661 – A murit Jules Mazarin, cardinal şi om politic francez; (n.14.07.1602).

Jules Mazarin, născut Giulio Raimondo Mazzarino (n. 14 iulie 1602, Pescina, Regatul de Neapole – d. 9 martie 1661, Vincennes, Franța) a fost un cardinal, diplomat și politician italian, care a fost prim ministru al Franței din 1642 până la moartea sa. Mazarin i-a succedat mentorului său, Cardinalul Richelieu. Era un colecționar de artă și bijuterii, în special de diamante, pe care i le-a lăsat prin testament regelui Ludovic al XIV-lea; unele dintre acestea au rămas în colecția de la Muzeul Luvru. Biblioteca lui Mazarin a stat la originea „Bibliotecii Mazarine” din Paris - foto: ro.wikipedia.org

Jules Mazarin - foto: ro.wikipedia.org

Jules Mazarin, născut Giulio Raimondo Mazzarino (n. 14 iulie 1602, Pescina, Regatul de Neapole – d. 9 martie 1661, Vincennes, Franța) a fost un cardinal, diplomat și politician italian, care a fost prim ministru al Franței din 1642 până la moartea sa. Mazarin i-a succedat mentorului său, Cardinalul Richelieu.

Era un colecționar de artă și bijuterii, în special de diamante, pe care i le-a lăsat prin testament regelui Ludovic al XIV-lea; unele dintre acestea au rămas în colecția de la Muzeul Luvru. Biblioteca lui Mazarin a stat la originea „Bibliotecii Mazarine” din Paris.

 

9 martie 1749 – S-a născut Honoré Gabriel de Riqueti, conte de Mirabeau, om de stat si lider al în Revoluţiei Franceze, scriitor, diplomat, jurnalist si francmason; (m.2 aprilie 1791).

Honoré Gabriel Riqueti, comte de Mirabeau (9 March 1749 – 2 April 1791) was a leader of the early stages of the French revolution - foto: en.wikipedia.org

Honoré Gabriel Riqueti - foto: en.wikipedia.org

Honoré Gabriel Riqueti, conte de Mirabeau (9 March 1749 – 2 April 1791) a fost un lider al Revoluției franceze de origine nobila. In primii ani (1789-1791) a Revoluției Franceze a devenit o voce a poporului, un orator de succes si un lider moderat, adept al monarhiei constituționale construite pe modelul Marii Britanii. A fost preşedinte al Clubului Iacobinilor şi al Adunării Naţionale. S-a descoperit mai târziu că, începând din 1790 el a fost în solda Austriei, inamica Frantei.

 

9 martie 1764 - A murit Petru Pavel Aron, episcop al Bisericii Române Unite cu Roma din Transilvania între anii 1752-1764 (n. 1709)

Petru Pavel Aron, alternativ Petru Pavel Aaron, pe numele laic Petru Aron (n. 1709, Bistra, comitatul Turda - d. 9 martie 1764, Baia Mare) a fost episcop al Bisericii Române Unite cu Roma din Transilvania între anii 1752-1764 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Petru Pavel Aron – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Petru Pavel Aron, alternativ Petru Pavel Aaron, pe numele laic Petru Aron (n. 1709, Bistra, comitatul Turda – d. 9 martie 1764, Baia Mare) a fost episcop al Bisericii Române Unite cu Roma din Transilvania între anii 1752-1764.

(…) Împărăteasa Maria Terezia l-a recunoscut pe Aron ca vicar general printr-un decret din 31 august 1745. După demisia episcopului Micu, Petru Pavel Aron a condus Biserica Română Unită cu Roma ca administrator apostolic, iar în anul 1751 a fost ales ca unul din cei trei candidați pentru funcția de episcop de Făgăraș și Alba Iulia.

Pe 28 februarie 1752, împărăteasa l-a numit episcop pe Petru Pavel Aron, iar Sfântul Scaun a confirmat alegerea prin bula din 6 iulie 1752. A fost hirotonit episcop la 1 septembrie 1752, la mănăstirea Maria Pocs, de către episcopul rutean Manuil Mihail Olsavszky.

În anul 1754 episcopul Petru Pavel Aron a deschis la Blaj prima școală elementară cu predare în limba română din toate timpurile („școala de obște”). Tot el a pus bazele Liceului din Blaj, inițial cu predare în latină și germană. În mediul rural a întemeiat 53 de școli românești, în protopopiatele Făgărașului, Veneției, Sadului, Calborului, Gheorgheni, Trei Scaune, Armeni, Sânmărtinu de Câmpie, Mureș.

Episcopul Petru Pavel Aron a înființat la Blaj tipografia diecezană. A ridicat mănăstirea din Alba Iulia, aferentă Bisericii Unite din Maieri, precum și biserica Sf. Cuv. Paraschiva din Rășinari. Episcopul Petru Pavel Aron a decedat la Baia Mare în data de 9 martie 1764, în timpul unei vizite canonice. După deces a fost adus la Blaj, unde a fost înmormântat.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

9 martie 1796 – Napoleon Bonaparte s-a casatorit cu Josephine de Beuharnais, vaduva unui ofiter francez executat.

Joséphine de Beauharnais (n. 23 iunie 1763 – d. 29 mai 1814) a fost prima soție a lui Napoleon I și prima Împărăteasă a francezilor - in imagine: Portret al împărătesei Josephine, de François Gérard - foto: ro.wikipedia.org

Portret al împărătesei Josephine, de François Gérard – foto: ro.wikipedia.org

Joséphine de Beauharnais ( 23 iunie 1763 – 29 mai 1814)a fost prima soție a imparatului Napoleon I și prima Împărăteasă a francezilor. Prin fiica e Hortense, a fost bunica maternă a imparatului Napoleon al III-lea iar prin fiul ei Eugene , a fost străbunica ultimilor regi și regine ai Suediei și Danemarcei ca și a ultimei regine a Greciei. Actualele case regale ale Belgiei, Norvegiei și Luxembourgului sunt descendenții ei.

 

9 martie 1814 – S-a născut poetul national ucrainean Taras Sevcenko ;(d.10 martie 1861).

Taras Șevcenko (n. 9 martie 1814 - d. 10 martie 1861) a fost un pictor și poet romantic ucrainean, considerat poetul național al Ucrainei. Opera sa literară este considerată ca fiind fondatoarea limbii și literaturii ucrainene moderne. A scris și în limba rusă și a creat opere valoroase ca pictor și ilustrator - in imagine, Taras Sevcenco, autoportret , 1840 - foto: ro.wikipedia.org

Taras Sevcenco, autoportret , 1840 – foto: ro.wikipedia.org

Taras Șevcenko (n. 9 martie 1814 – d. 10 martie 1861) a fost un pictor și poet romantic ucrainean, considerat poetul național al Ucrainei. Opera sa literară este considerată ca fiind fondatoarea limbii și literaturii ucrainene moderne. A scris și în limba rusă și a creat opere valoroase ca pictor și ilustrator.

 

9 martie 1831 - Regele Frantei Ludovic Filip I infiinteaza Legiunea franceză străină. Legiunea străină (franceză Légion étrangère) , o unitate a Armatei Franceze, care a fost întemeiată printr-un decret dat de Ludovic-Filip al Franței. Acest corp de elita a fost creat pentru voluntarii străini care, după Revoluția franceză din iulie 1830, nu mai aveau voie să se înscrie în armata franceză.

Voluntarii străini erau conduși de ofițeri francezi, iar astăzi sunt acceptați și cetățeni ai Republicii Franceze, care acum formează un sfert din numărul total de recruți. Deviza legionarilor francezi este “Legio Patria Nostra” (Legiunea este patria noastra) Legiunea are in prezent în jur de 7.700 de soldați, iar sediul este la Aubagne.

 

9 martie 1842 – A avut loc, la Teatrul “Scala” din Milano, premiera absolută a operei “Nabucco” de Giuseppe Verdi pe un libret al lui Temistocle Solera. Nabucco este prescurtarea numelui regelui asirian al Babilonului, Nabucodonosor al II-lea , care a trăit și domnit în jurul anului 600 î.Hr. Cele două teme principale ale acțiunii sunt dorința de libertate a poporului evreu aflat in robie in Babilon, precum și aroganța și nebunia personajului principal Nabucco, autoproclamat Dumnezeu unic și pedepsit de divinitate cu pierderea minților.

 

9 martie 1844 – A avut loc, la Teatro La Fenice din Veneţia, premiera operei „Ernani“ de Giuseppe Verdi (libretul adaptat de Francesco Maria Piave), după drama cu acelaşi titlu a lui Victor Hugo).

 

9 martie 1848 – La 9-21 martie 1848 nobilii din Transilvania solicită prin declaraţie alipirea Transilvaniei cu regatul Ungariei.

 

9 martie 1859 – S-a născut Alexandru Averescu, mareşal al României şi om politic, comandantul Armatei a II-a în Primul Război Mondial şi erou al luptelor de la Mărăşti (iulie 1917); (m.1938).

Alexandru Averescu (n. 9 martie 1859, satul Babele, astăzi în Ucraina - d. 3 octombrie 1938, București) a fost mareșal al României, general de armată și comandantul Armatei Române în timpul Primului Război Mondial, fiind deseori creditat pentru puținele succese militare ale României. A fost, de asemenea, prim-ministru al României în trei cabinete separate (fiind și ministru interimar al afacerilor externe în perioada ianuarie-martie 1918). Averescu a fost autorul a 12 opere despre chestiuni militare (inclusiv un volum de memorii de pe prima linie a frontului), membru de onoare al Academiei Române și decorat cu Ordinul Mihai Viteazul - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandru Averescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandru Averescu (n. 9 martie 1859, satul Babele, astăzi în Ucraina – d. 3 octombrie 1938, București) a fost mareșal al României, general de armată și comandantul Armatei Române în timpul Primului Război Mondial, fiind deseori creditat pentru puținele succese militare ale României.

A fost, de asemenea, prim-ministru al României în trei cabinete separate (fiind și ministru interimar al afacerilor externe în perioada ianuarie-martie 1918). Averescu a fost autorul a 12 opere despre chestiuni militare (inclusiv un volum de memorii de pe prima linie a frontului), membru de onoare al Academiei Române și decorat cu Ordinul Mihai Viteazul.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

9 martie 1862 - A avut loc prima luptă navală din lume între două cuirasate.

 

9 martie 1873 - Împaratul rus Alexandru II-lea aprobă decizia Consiliului de Miniştri de a trece administrarea tuturor bunurilor imobile din gubernia Basarabia ce aparţineau mănăstirilor de peste hotare în subordinea Ministerului Bunurilor Statului, iar veniturile aduse de ele – în subordinea Ministerului de Externe.

Gubernia Basarabia (1896) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gubernia Basarabia (1896) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

La 9 martie1873 împaratul rus Alexandru II-lea aprobă decizia Consiliului de Miniştri de a trece administrarea tuturor bunurilor imobile din gubernia Basarabia ce aparţineau mănăstirilor de peste hotare în subordinea Ministerului Bunurilor Statului, iar veniturile aduse de ele – în subordinea Ministerului Afacerilor Externe. Pînă în 1873 veniturile erau transferate mănăstirilor respective.

 

9 martie 1880Legea pentru organizarea Dobrogei (modificată la 30.03.1886). Se dădea o nouă organizare acestui teritoriu românesc, integrat în graniţele ţării în urma Războiului de Independenţă din 1877-1878 şi a Tratatului de Pace de la Berlin (1878).

Trecerea Dunarii. Autorităţile româneşti preiau administraţia Dobrogei (1878) - foto: cyd.ro

Trecerea Dunarii. Autorităţile româneşti preiau administraţia Dobrogei (1878) – foto: cyd.ro

 

9 martie 1887 – S-a născut poetul, folcloristul şi publicistul roman basarabean Ion Buzdugan; (d.29 ianuarie 1967, Bucuresti). A fost membru si secretar al Sfatului Tarii, care a infaptuit Unirea Basarabiei cu tara Mama, Romania.

 

9 martie 1906 – S-a născut Radu Boureanu, poet, prozator şi traducător (poezie: ”Solara noapte”, “Vioara cosmică” (m.1996).

 

9 martie 1907Răscoala Țărănească din 1907 – A avut loc apogeul răscoalei ţărăneşti în regiunea Moldova, România, iar flacăra răscoalei cuprinde Muntenia şi Oltenia

"Răscoala Țărănească din 1907" (O patrulă de cavalerie observă casele incendiate de către răsculaţi lângă Buzău) - foto: ro.wikipedia.org

“Răscoala Țărănească din 1907″ (O patrulă de cavalerie observă casele incendiate de către răsculaţi lângă Buzău) – foto: ro.wikipedia.org

La 6 martie – 9 martie 1837 a avut loc apogeul răscoalei ţărăneşti în regiunea Moldova din România. La 9-13 martie 1907 flacară răscoalelor ţărăneşti din România cuprinde toată Muntenia şi Oltenia, unde a cunoscut o violenţă deosebită şi considerîndu-se apogeul răscoalei ţărănești din 1907.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

9 martie 1910 - La Ismail, gubernia Basarabia, se stinge din viaţă fostul arhiepiscop al Chişinăului şi Hotinului Neofit. La 9 martie 1910, la Ismail, gubernia Basarabia, se stinge din viaţă fostul arhiepiscop al Chişinăului şi Hotinului Neofit. Înaltul cleric este înmormîntat în biserica Sfîntul Nicolae din suburbia Cugurlui-Matrosca a oraşului Ismail.

 

9 martie 1910 – A murit compozitorul american Samuel Barber; (n.23.01.1881).

 

9 martie 1916 – În Primul Razboi Mondial, Germania a declarat război Portugaliei.

 

9 martie 1919 – Are loc între Toulouse (Franta) şi Rabat (Maroc), primul zbor din istoria aviaţiei comerciale.

 

9 martie 1934 – S-a născut Iuri Alekseievici Gagarin, primul om care a iesit in spatiul extraterestru, facand un inconjur complet al Pamantului.

Iuri Alexeevici Gagarin (n. 9 martie 1934, Klușino, RSFS Rusă, URSS - d. 27 martie 1968, Kirjaci, RSFS Rusă, URSS) a fost un cosmonaut sovietic, Erou al Uniunii Sovietice. La 12 aprilie 1961, el a devenit primul om care a ajuns în spațiu și pe orbita Pământului. A primit numeroase medalii în diferite țări pentru zborul său de pionierat în spațiul cosmic - Iuri Gagarin in Helsinki, 1961, foto preluat de pe en.wikipedia.org

Iuri Gagarin in Helsinki, 1961, foto preluat de pe en.wikipedia.org

Iuri Alexeevici Gagarin (n. 9 martie 1934, Klușino, RSFS Rusă, URSS – d. 27 martie 1968, Kirjaci, RSFS Rusă, URSS) a fost un cosmonaut sovietic, Erou al Uniunii Sovietice. S-a nascut la Klusino, azi Gagarin, langa Smolensk – in fosta Uniune Sovietică (URSS). In 1955, s-ainrolat in aviatia sovietica, iar patru ani mai tarziu a inceput antrenamentele pentru a deveni cosmonaut.

In 12 aprilie 1961, Iuri Alekseievici Gagarin, la bordul rachetei Vostok 1, a devenit celebru dupa ocolul sau in jurul Pamantului, in spatiul extraterestru, intr-un satelit artificial. URSS, de asemenea, a reusit sa puncteze decisiv in fata americanilor, cu care sovieticii erau in concurenta directa pentru cucerirea spatiului.

In timpul zborului, pilotul de teste si tehnicianul in varsta de 27 de ani, a orbitat in 89 de minute in jurul Pamantului cu racheta sa, Vostok 1. Aparatul a zburat la o altitudine maxima de 187 de mile si a fost condus integral de un sistem de control automat. Gagarin a devenit erou national, a fost recompensat cu numeroase distinctii si a primit Ordinul Lenin – cel mai inalt posibil in Uniunea Sovietica. Cosmonautul rus s-a stins din viata in 27 martie 1968, la Novosolovo, intr-un accident de avion.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

9 martie 1937 – S-a născut regizorul Alexandru Tatos (“Duios Anastasia trecea“, “Secretul armei… secrete“); (m.31.01.1990).

 

9 martie 1942 – S-a născut Ion Caramitru, actor de origine aromana, regizor, profesor de arta actoriei, preşedinte al UNITER (1990-1997). A participat la revoluția română din 1989, fiind printre cei care au cucerit Televiziunea Română în 22 decembrie 1989.

Ion Caramitru (n. 9 martie 1942, București) este un actor de teatru și film, dar și regizor român de origine aromână. Este președinte al UNITER din 1990, iar în prezent, din 2005 este directorul Teatrului Național din București. Ion Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, clasa profesor Beate Fredanov, în 1964, când a și debutat pe scena Teatrului Național din București, în „Eminescu”, de Mircea Ștefănescu.

A fost actor și regizor la Teatrul Bulandra, al cărui directorat l-a și deținut în perioada 1990 – 1993. A fost ministrul Culturii între anii 1996 – 2000. Este căsătorit cu actrița Micaela Caracaș și are trei fii: Ștefan, Andrei și Matei Caramitru.

Alături de poetul dizident Mircea Dinescu a anunțat la televiziune căderea regimului Ceaușescu. A fost membru în Consiliul Frontului Salvării Naționale (figurând pe lista membrilor inițiali anunțați la TVR de Ion Iliescu), apoi în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională, unde a ocupat funcția de vicepreședinte. S-a plasat, în cele din urmă, în opoziție cu fostul președinte Ion Iliescu. A fost ministru al culturii (12 decembrie 1996 – 28 decembrie 2000) din partea PNTCD, în guvernele Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isărescu.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

9 martie 1943 – S-a născut Robert (Bobby) Fischer, campion mondial de şah; (d. 17 ianuarie 2008).

Robert (Bobby) James Fischer (n. 9 martie 1943, Chicago, Illinois, SUA - d. 17 ianuarie 2008, Reykjavík, Islanda) a fost un jucător de șah american, al unsprezecelea campion mondial (1972-1975) - in imagine: Bobby Fischer la 13 ani - foto: ro.wikipedia.org

Bobby Fischer la 13 ani – foto: ro.wikipedia.org

Robert (Bobby) James Fischer (n. 9 martie 1943, Chicago, Illinois, SUA – d. 17 ianuarie 2008, Reykjavík, Islanda) a fost un jucător de șah american, al unsprezecelea campion mondial (1972-1975).

 

9 martie 1944 – A murit Grigore Antipa, celebru biolog, ihtiolog si limnolog (considerat primul limnolog roman), reorganizator al Muzeului de Istorie Naturala din Bucuresti care ii poarta numele, vicepreşedinte al Academiei Române; (n. 1867).

Grigore Antipa (n. 27 noiembrie 1867, Botoșani - d. 9 martie 1944, București) a fost un naturalist, biolog darwinist, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog și profesor universitar român. Este savantul care a renovat total și instalat în 1906 Muzeul Național de Istorie Naturală, care acum care îi poartă numele, în actualul său lăcaș din București - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Grigore Antipa – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Grigore Antipa (n. 27 noiembrie 1867, Botoșani – d. 9 martie 1944, București) a fost un naturalist, biolog darwinist, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog și profesor universitar român. Este savantul care a renovat total și instalat în 1906 Muzeul Național de Istorie Naturală, care acum care îi poartă numele, în actualul său lăcaș din București.

A elucidat problemele productivitatii biologice ale Dunarii si a partii nord-vestice a Marii Negre. A inaugurat studierea stiintifica a vietii pestilor endemici migratori din fauna Romaniei si a pus bazele scolii romanesti de hidrobiologie si ihtiologie. A contribuit decisiv la reorganizarea pisciculturii din tara noastra.

A fost unul dintre pionierii utilizarii dioramelor in cadrul muzeului de stiinte naturale, fiind considerat unul dintre creatorii muzeologiei moderne. A fost membru al Academiei Romane si a numeroase societati stiintifice internationale.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgwww.agerpres.roen.wikipedia.org

 

(9-10 martie 1945) - Bombardiere americane au aruncat aproape 2.000 de tone de bombe incendiare asupra orasului japonez Tokyo, distrugand mari parti din capitala Japoniei si ucigand 100.000 de civili.

(…) Planificatorii militari au hotărât să îndepărteze o bună parte a blindajelor și armamentului de bord a bombardierelor pentru a permite creșterea masei de bombe transportate. Apărarea antiaeriană niponă era lipsită de avioane de vânătoare de noapte și tunuri antiaeriene eficiente. Primul raid cu arme incendiare împotriva orașului Tokyo a avut loc în noaptea de 23 – 24 februarie 1945, când 174 de avioane B-29 au distrus cam 3 km² din oraș.

Acest atac a fost considerat un succes și pe 9 – 10 martie, 334 de B-29 au lansat în jur de 1.700 t de bombe asupra capitalei nipone. De această dată, aproximativ 41 km² din oraș au fost distruse și peste 100.000 de civili au murit în timpul incendiilor. Cele mai mari pagube s-au înregistrat în zonele aflate la răsărit de Palatul Imperial. Acesta a fost cel mai distrugător raid convențional din întreaga istorie.

Capitala niponă avea foarte multe clădiri făcute din materiale combustibile (lemn și hârtie), iar metodele de luptă cu focul nu s-au ridicat la înălțimea cerințelor. Incendiile au scăpat de sub control, apa din canale a început să fiarbă, iar cvartale întregi de clădiri s-au aprins din cauza căldurii.

Efectele bombardamentului au justificat temerile amiralului Yamamoto care spunea în 1939: „Orașele japoneze, făcute din lemn și hârtie, vor arde foarte ușor. Armata se laudă, dar dacă vine războiul și vor fi raiduri aeriene de mare amploare, nu se poate spune ce se va întâmpla”.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

9 martie 1945 – S-a născut Robin Trower, chitarist britanic (Paramounts, Procol Harum, Jude, Robin Trower Band).

 

9 martie 1945 – Se restabileste administraţia româneasca în partea de N-E a Transilvaniei (ocupată, în 1940, de Ungaria horthystă), proclamată, oficial, la 13.04.1945.

 

9 martie 1950 – S-a născut muzicianul Dan Andrei Adlea (Sfinx).

 

9 martie 1955 – S-a născut actriţa italiană Ornella Muti.

 

9 martie 1959 - A fost creata celebra papusa Barbie, la Hawrhorne, langa Hollywood.

The first Barbie doll was introduced in both blonde and brunette in March 1959 - foto: en.wikipedia.org

The first Barbie doll was introduced in both blonde and brunette in March 1959 – foto: en.wikipedia.org

Papusile Barbie au ajuns prima data la Targul international de jucarii (American Toy Fair) din New York, fiind creatia lui Ruth Handler si a sotului ei, Elliot. Ideea i-a venit prima data lui Ruth, care a fost intrigata de dezinteresul total al fetei ei fata de papusi. S-a gandit ca ar trebui sa faca o papusa matura, cu parul bogat, extrem de frumoasa. Apoi, a vazut o papusa in vitrina unui magazin elvetian, vandutasub numele Lilli.

Sotii Handler au cumparat drepturile de autor pentru statueta Lilli si au cerut unui producator din Japonia sa o stilizeze si sa creeze un prototip. Papusa a capatat numele Barbie, diminutivul de la Barbara, numele fiicei sotilor Handler. La o inaltime prevazuta de 1,83 cm, noii papusi i-au fost atribuite dimensiunile 96-46-96.

La inceput, papusa Barbie a trecut neobservata, mai ales ca parintii nu isi puteau inchipui ca odraslele lor sa se joace cu o ”femeie” cu sanii mari, buzele senzuale si o atitudine sexy. Cum vanzarile nu erau cele sperate, sotii Handler au imbracat papusa in costum de baie si s-au apucat s-o vanda in California.

Succesul a fost garantat pentru ca in trei luni de vara au vandut, prin magazinele locale, circa 350.000 de exemplare. Dupa succesul repurtat de Barbie in California, a inceput o adevarata barbie-manie. Apoi, in 1961, a aparut si partenerul papusii Barbie, Ken, la presiunea extraordinara a consumatorilor.

De-a lungul anilor, Barbie a starnit numeroase controverse, dar in ciuda criticilor papusile continua sa fie in voga si chiar au devenit un icon mondial, fiind indragite din Statele Unite, in Europa si din America de Sud pana in China.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org  www.agerpres.roen.wikipedia.org

 

9 martie 1961 – A murit scriitorul roman Cezar Petrescu (autorul romanelor: “Întunecare”, “Calea Victoriei”, “Aurul negru”); (n.01.12.1892).

Cezar Petrescu (n. 1 decembrie 1892, Cotnari, Iași - d. 9 martie 1961, București), romancier, nuvelist, traducător și gazetar român, redactor la Adevărul, Dimineața, Bucovina, Țara nouă, Voința, fondator și codirector, alături de Pamfil Șeicaru, al revistei social-politice și culturale Hiena (1919-1924) - foto:  ro.wikipedia.org

Cezar Petrescu – foto: ro.wikipedia.org

Cezar Petrescu (n. 1 decembrie 1892, Cotnari, Iași – d. 9 martie 1961, București), romancier, nuvelist, traducător și gazetar român, redactor la Adevărul, Dimineața, Bucovina, Țara nouă, Voința, fondator și codirector, alături de Pamfil Șeicaru, al revistei social-politice și culturale Hiena (1919-1924).

 

9 martie 1962 - A inceput construcția Teatrului ‘Ahmanson’.

Teatrul Ahmanson este unul dintre cele 4 locuri de interes pe care le cuprinde Los Angeles Music Center-ul - foto: ro.wikipedia.org

Teatrul Ahmanson - foto: ro.wikipedia.org

Teatrul Ahmanson este unul dintre cele 4 locuri de interes pe care le cuprinde Los Angeles Music Center-ul. Din generozitatea arătată de filantropistul Robert H. Ahmanson, construcția a început pe data de 9 martie 1962. Teatrul este inaugurat în 12 aprilie 1967 de producția More Stately Mansions, având în rolurile principale interpreți precum Ingrid Bergman, Arthur Hill și Colleen Dewhurst.

 

9 martie 1964 – S-a născut actriţa franceză Juliette Binoche. A primit Premiul Oscar pentru rolul din filmul “Pacientul Englez”.

Juliette Binoche (n. 9 martie 1964, Paris) este o actriță franceză cunoscută pe plan internațional. Tatăl ei Jean-Marie Binoche a fost actor, regizor și scuptor iar mama ei Monique Stalens a fost o actriță de origine poloneză. Părinții ei au fost internați ca intelectuali la Auschwitz. Deja ca și copil Juliette joacă în piese de teatru. În 1985 joacă primul rol într-un film în regia lui Jean-Luc Godard.

Urmează să joace diferite roluri în filme ca Chocolat, The Unbearable Lightness of Being sau Pacientul englez pentru care este distinsă cu Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar. În 2010, cu rolul din Copie conformă obține Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul internațional de film de la Cannes.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.imdb.com; www.instagram.com; www.facebook.com

 

9 martie 1966 – A decedat arhitectul şi urbanistul Duiliu Marcu (n.23 martie 1885).

Duiliu Marcu (n. 1885, Calafat - d. 9 martie 1966, București) a fost un arhitect român, membru titular (din 1955) al Academiei Române, președinte de onoare a Uniunii arhitecților din România. Opera sa îmbină tradiția arhitecturii naționale cu formele arhitecturii contemporane. A studiat la Școala de Arte Frumoase din Paris. A participat la construcția Universității din București, alături de arhitecul Nicolae Ghica-Budești (1912 - 1913). A elaborat o serie de studii de sistematizare, precum cel pentru Piața Victoriei din București. A fost profesor la Institutul de arhitectură „Ion Mincu” - foto: ro.wikipedia.org

Duiliu Marcu – foto: ro.wikipedia.org

Duiliu Marcu (n. 1885, Calafat – d. 9 martie 1966, București) a fost un arhitect român, membru titular (din 1955) al Academiei Române, președinte de onoare a Uniunii arhitecților din România. Opera sa îmbină tradiția arhitecturii naționale cu formele arhitecturii contemporane. A studiat la Școala de Arte Frumoase din Paris.

A participat la construcția Universității din București, alături de arhitecul Nicolae Ghica-Budești (1912 – 1913). A elaborat o serie de studii de sistematizare, precum cel pentru Piața Victoriei din București. A fost profesor la Institutul de arhitectură „Ion Mincu”

Printre clădirile proiectate de Duiliu Marcu se numără:
Hotelul Athenée Palace, 1925 – 1927 (renovarea si extinderea corpului existent)
Clădirea Biblioteca Academiei Române, 1936 – 1938
Palatul Monopolurilor de Stat, 1934 – 1941
Clădirea Academiei Militare, 1937 – 1939
Clădirea Consiliului de Miniștri
Palatul Victoria
Palatul Elisabeta
Piața Unirii, Oradea
Teatrul din Timișoara, 1923 – 1928 (fațada)
Politehnica din Timișoara

 

9 martie 1966 – Franţa îşi declară intenţia de a ieşi din structurile militare ale NATO, ceea ce semnifica faptul că atît Cartierul General al Alianţei, cît şi celelalte birouri trebuiau să fie mutate. Astfel, organizaţia îşi va muta sediul în Belgia.

 

9 martie 1967 - Svetlana Allilueva, fiica lui Stalin, s-a refugiat în SUA via ambasada americană din India.

Svetlana Allilueva (n. 28 februarie 1926 – d. 22 noiembrie 2011), cunoscută și ca Svetlana Iosifovna Stalina, scriitoare, al treilea copil și singura fiică a lui Stalin. Allilueva a cauzat un scandal internațional în 1967 prin refugierea sa în SUA - foto: dekerivers.wordpress.com

Svetlana Allilueva - foto: dekerivers.wordpress.com

Svetlana Allilueva (n. 28 februarie 1926 – d. 22 noiembrie 2011), cunoscută și ca Svetlana Iosifovna Stalina, scriitoare, al treilea copil și singura fiică a lui Stalin. Allilueva a cauzat un scandal internațional în 1967 prin refugierea sa în SUA.

 

9 martie 1971 – A murit fizicianul Ion I. Agârbiceanu, conducătorul lucrărilor care au dus la realizarea primului laser românesc în 1962, membru corepondent al Academiei Române; (n.06.01.1907).

 

9 martie 1987 - Trupa rock U2 a lansat albumul The Joshua Tree.

U2, BBC, London, England, 1987 by Colm Henry - foto: morrisonhotelgallery.com

U2, BBC, London, England, 1987 by Colm Henry – foto: morrisonhotelgallery.com

U2 este o formație irlandeză de rock din Dublin. Înființată în 1976, ea este formată din Bono (vocalist și chitarist), The Edge (chitarist, claviaturist, și vocalist), Adam Clayton (basist) și Larry Mullen, Jr. (percuționist). Muzica pe care a cântat-o în perioada de început își trage originile din post-punk, dar a ajuns în cele din urmă să încorporeze influențe din mai multe genuri de muzică pop.

De-a lungul întreprinderilor muzicale, cei patru și-au menținut un sunet construit pe muzică instrumentală melodică, scoasă în evidență de sunetul de mare varietate timbrală al chitarei lui The Edge și pe vocea expresivă a lui Bono. Versurile lor, adesea împodobite cu imagistică spirituală, se concentrează pe o tematică personală și socio-politică.

 

9 martie 1991 – Noul Tratat al Uniunii Europene a pus bazele conceptului de monedă unică europeană. Euro, moneda unică, a intrat în circulaţie în prima zi a anului 2002.

foto: ro.wikipedia.org

foto: ro.wikipedia.org

 

9 martie 1991 – La Belgrad au loc demonstrații masive împotriva lui Slobodan Milosevici. Doi oameni sunt uciși iar tancurile sunt scoase pe străzi.

 

9 martie 1992 – A murit Menahem Begin, om politic israelian, lider al partidului Likud, premier al Israelului între 1977 şi 1983, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1978 (n.16.08.1913).

Menachem Begin (n.16 august 1913; d. 9 martie 1992) a fost un om politic israelian, comandant, în anii mandatului britanic, al organizației evreiești paramilitare de rezistență Etzel (Irgun Tzvai Leumi), apoi lider al mișcării de dreapta „Herut”, prim-ministru al Israelului în perioada 20 iunie 1977 - 10 octombrie 1983. Discipol al lui Zeev Jabotinski, considerat unul din pionierii sionismului, marele merit al său îl constituie reușita acțiunii "schimburi de teritorii contra pace", desfășurate între Israel și Egipt. Pentru aceasta, alături de președintele Egiptului, Anwar el-Sadat, în 1978, a primit Premiul Nobel pentru Pace - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Menachem Begin – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Menachem Begin (n.16 august 1913; d. 9 martie 1992) a fost un om politic israelian, comandant, în anii mandatului britanic, al organizației evreiești paramilitare de rezistență Etzel (Irgun Tzvai Leumi), apoi lider al mișcării de dreapta „Herut”, prim-ministru al Israelului în perioada 20 iunie 1977 – 10 octombrie 1983.

Discipol al lui Zeev Jabotinski, considerat unul din pionierii sionismului, marele merit al său îl constituie reușita acțiunii “schimburi de teritorii contra pace”, desfășurate între Israel și Egipt. Pentru aceasta, alături de președintele Egiptului, Anwar el-Sadat, în 1978, a primit Premiul Nobel pentru Pace.

 

9 martie 1998 – A murit Christinel Eliade, soţia scriitorului roman Mircea Eliade.

 

9 martie 1999Ministrul de Interne al Romaniei, Constantin Dudu Ionescu a confirmat, “într-o măsură mai mică sau mai mare”, notele Serviciului Român de Informaţii privind planul unei lovituri de stat în timpul mineriadei din ianuarie 1999.

 

9 martie 2001 – A murit poetul român Petre Ghelmez; (n.02.03.1932).

 

9 martie 2006 - A incetat din viata, intr-un tragic accident de circulatie, Laura Stoica, cantareata de muzica pop (n.10.octo,brie 1967).

Laura Stoica (numele complet Adriana-Laurenția Stoica) (n. 10 octombrie 1967 – d. 9 martie 2006) a fost o cântăreață, compozitoare de muzică pop rock și actriță română. Este adesea considerată drept cea mai importantă solistă de rock pe care a dat-o România și una dintre cele mai puternice și originale personalități feminine ale scenei muzicale autohtone.

Pe 9 martie 2006, Laura Stoica si logodnicul ei, Cristian Margescu si-au pierdut viata intr-un accident de circulatie la Sinesti, in apropiere de Bucuresti. Cei doi se intorceau de la un spectacol pe care il sustinusera la Urziceni. Ei se aflau in masina Laurei, un Renault Clio, care a fost izbit in plin de o Dacia Papuc intrata pe contrasens. Laura Stoica, care era insarcinata, a murit pe loc, la fel si soferul vinovat.

Artista s-a nascut pe 10 octombrie 1967 si, pasionata fiind de muzica, in 1986 a absolvit cursurile de canto clasic, cu profesorul Emil Niculescu, la Scoala Populara de Arta din Targoviste. In perioada anilor 1987-1991, Laura Stoica a participat la toate concursurile muzicale organizate in Romania pentru tinerele talente.

In 1990, la Festivalul de la Mamaia, Laura s-a lansat in lumea muzicala, anul urmator fiind declarata cea mai buna solista pop-rock, iar melodia “Un actor grabit”, de Bogdan Cristinoiu, melodia anului. Intre 1989 – 1990, a fost solista a teatrului de revista “Toma Caragiu”, Ploiesti, iar in 2000 si-a luat licenta in Arta-Actorie la Universitatea Ecologica Bucuresti. Este castigatoare a numeroase premii nationale, dar si internationale.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.laurastoica.roen.wikipedia.org

 

9 martie 2012 - Alpiniștii polonezi Adam Bielecki și Janusz Gołąb realizează prima ascensiune pe timp de iarnă a vârfului Gasherbrum I.

Uczestnicy wyprawy, od lewej: Artur Hajzer, Janusz Gołąb, Adam Bielecki, Agna Bielecka - foto: outdoormagazyn.pl

Uczestnicy wyprawy, od lewej: Artur Hajzer, Janusz Gołąb, Adam Bielecki, Agna Bielecka – foto: outdoormagazyn.pl

 

9 martie 2020 - Guvernul României a decis închiderea temporară a tuturor școlilor pentru a preveni răspândirea epidemiei de coronavirus.
cititi mai mult despre coronavirus pe unitischimbam.ro