Evenimentele Zilei de 24 mai în Istorie
Ion C. Brătianu şi fiii lui, Vintilă şi Ionel Brătianu, în 1891. Toţi trei au ocupat funcţia de prim-ministru al României din partea Partidului Naţional Liberal
foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
24 mai este a 144-a zi a calendarului gregorian.
Sărbătorile Zilei de 24 mai
(BOR) Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat

Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat – foto preluat de pe ziarullumina.ro
Sfântul Simeon (†592) s-a născut în Antiohia Siriei în anul 521 şi a trăit pe vremea împăratului Iustinian (527-565). Încă de la şase ani, după ce tatăl său a murit în timpul unui cutremur, a mers cu binecuvântarea mamei lui, Sfânta Marta (pomenită la 4 iulie), în Seleucia, ca ucenic al unui pustnic virtuos, Ioan de la muntele Pilasa.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
(BRU) Sf. Simeon din muntele Minunat, cuvios († 596)
(BRC) Sf. Fecioară Maria, Ajutorul Creștinilor; Sf. Donațian și Rogațian, martiri
Ziua europeană a parcurilor naţionale
Ziua europeană a parcurilor naţionale este sărbătorită în fiecare an la 24 mai, cu scopul de a apropia oamenii de natură şi de a sensibiliza publicul cu privire la importanţa frumuseţii naturale în zonele protejate, precum şi la importanţa conservării şi gestionării durabile a ariilor protejate din Europa, potrivit www.europarc.org.
Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909). În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naţionale.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro; www.europarc.org
Slovenia – Ziua culturii
Bulgaria – Ziua Limbii Bulgare
Ziua Limbii Bulgare este marcată la 24 mai, dată la care sunt sărbătoriţi Sfinţii Chiril şi Metodie, creatorii alfabetului chirilic, folosit pentru scrierea în limba bulgară. Celebrarea acestei zile în România fost instituită prin Legea nr. 100/2015, potrivit căreia, cu această ocazie, sunt organizate manifestări culturale specifice în localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii bulgare, precum şi în instituţiile de învăţământ în care se predă limba bulgară ca limbă maternă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Eritreea – Ziua națională
Astazi in istorie pentru 24 mai
Evenimentele Zilei de 24 mai în Istorie:
- 24 mai 1875 – S-a constituit Partidul Național Liberal
24 mai i.I.Hr. - S-a nascut generalul roman Decimus Claudius Nero Germanicus, cunoscut sub numele de Germanicus (d. 19 octombrie 19).

Germanicus – general roman – foto: cersipamantromanesc.com
Decimus Claudius Nero Germanicus, cunoscut sub numele de Germanicus (24 mai 15 î.Hr. – 19 octombrie 19) a fost un general al Imperiului Roman. A fost fiul lui Nero Claudius Drusus Germanicus și al Antoniei Minor, iar în anul 4 a fost adoptat de Tiberius (după adopție luând numele de Gaius Iulius Caesar Germanicus). A fost căsătorit cu Aggripina Maior, unul dintre fii lor fiind Caligula.

Benjamin West, Agrippina landing at Brundisium with the Ashes of Germanicus (1766), oil on canvas. Yale University Art Gallery, New Haven – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Istoricul Tacitus amintește în „Anale” pe Germanicus, care a fost însărcinat de împăratul Tiberius cu o expediție militară peste fluviul Rin (care forma granița Imperiului), împotriva triburilor germanice, expediție formată din 26 de cohorte și 8 escdroane de călăreți. A dispus să se construiască un pod peste Rin, și a surprins triburile germanice printr-un atac neașteptat, încercuindu-le tabăra noaptea. Lupta care a urmat a fost crâncenă, un adevărat măcel al germanilor care chefuiau; romanii însă n-au suferit pierderi. Această bătălie sângeroasă a fost urmată de răzbunarea triburilor germanice vecine, care în cele din urmă însă au fost respinse de trupele romane.
24 mai 1153 - A murit regele David I al Scotiei; (n. 1083).

David I al Scotiei – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com
David I (1084 – 24 mai 1153) a fost prinţ de Cumbria (1113 – 1124), Conte de Northampton şi Huntingdon şi mai târziu rege al Scoţiei (1124-1153). Cel mai tânăr fiu al lui Malcolm al III-lea al Scoţiei şi a Margaretei de Wessex, David şi-a petrecut primii ani în Scoţia, dar la moartea părinţilor săi din 1193, a fost forţat să plece în exil, de către unchiul său, regele Donald al III-lea al Scoţiei. Este posibil ca după anul 1100, el să se fi retras la curtea regelui Henric I al Angliei, unde a fost influenţat de cultura anglo-franceză.
Când fratele lui David, Alexandru I al Scoţiei, a murit în 1124, David a preluat regatul Scoţiei, cu ajutorul lui Henric I. El a fost forţat să se angajeze în lupta împotriva rivalului şi nepotului său, Malcolm, fiul lui Alexandru. Se pare că luptele au durat timp de zece ani, implicând distrugerea regiunii Óengus. Victoria lui David a permis extinderea controlului asupra regiunilor îndepărtate. După moartea lui Henric I, David a susţinut pretenţiile fiicei lui Henric şi ale propriei sale nepoate, Matilda, la tronul Angliei. În acest proces, el a intrat în conflict cu regele Ştefan al Angliei şi a fost capabil să-şi extindă puterea în nordul Angliei, în ciuda înfrângerii lui în Bătălia de la Standard din 1138.
24 mai 1276 - Magnus Ludulas este incoronat rege al Suediei in Catedrala din Upsala.

Bust of Magnus as duke at Skara Cathedral – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Magnus al III-lea – în suedeză: Magnus Birgersson/Magnus Ladulås – (1240 – 18 decembrie 1290) a fost regele Suediei din 1275 până la moartea sa în 1290. Este posibil să fi fost al doilea fiu al contelui Birger și a soției sale Ingeborg. Tatăl său l-a desemnat ca succesor al titlului de Conte.
În 1275, Ducele Magnus a început rebeliunea împotriva fratelui său cu ajutorul danezilor, alungându-l pe acesta de pe tron iar Magnus a fost ales rege. În 1276, el s-a căsătorit cu a doua soție, Hedviga, fiica lui Gerard I de Holstein. A fost emisă o anulare papală și o dispensă pentru a doua căsătorie zece ani mai târziu, în 1286. Hedviga a acționat în calitate de regent, probabil între 1290 – 1302 și 1320 – 1327.
Valdemar, regele detronat, a reușit cu ajutorul danezilor să-și recâștige provinciile din Gothenland, din partea de sud a regatului iar Magnus a trebuit să recunoască acest lucru în 1277. Cu toate acestea, Magnus le-a recăpătat în 1278 și și-a asumat titlul de rex Gothorum, Regele Goților, începând tradiția regilor Suediei și Gotilor.
Fratele mai mic al lui Magnus, Benedict, a acționat ca Mare Cancelar al Suediei iar în 1284 Magnus l-a recompensat cu Ducatul Finlandei. Magnus a murit când fii săi erau încă minori. El a ordonat ca regatul să aparțină lui Thurchetel, Mare Lord al Suediei în calitate de gardian al moștenitorului său, viitorul rege Birger, care avea aproximativ zece ani la moartea tatălui său.
24 mai 1351 - A murit sultanul Marocului, Abu Al Hassan Ali; (n. cca. 1297).
24 mai 1374 - A murit Algirdas, Mare Duce al Lituaniei (n. 1296)

Algirdas – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Algirdas (n. cca. 1296 – d. 24 mai 1374) a fost un Mare Duce al Lituaniei în perioada dintre 1345 – 1377. Fiul lui Gediminas, a fost frate cu Kęstutis. În perioada domniei sale a extins semnificativ hotarele statului Lituanian. A avut două soții, 12 fii și 8 fiice
24 mai 1494 - S-a nascut pictorul manierist italian Pontormo; (d. 1557).

Jacopo da Pontormo – pictor manierist italian – foto – ro.wikipedia.org
Jacopo Carrucci, cunoscut și ca Jacopo da Pontormo sau, mai simplu, Pontormo (24 mai 1494 la Pontorme, Empoli – d. 2 ianuarie 1557 la Florența) a fost un pictor italian manierist și portretist, reprezentant al Școlii florentine.
24 mai 1543 - A murit marele astronom polonez Nicolaus Copernic; (n. 1473).

Nicolaus Copernic, astronom polonez – foto – ro.wikipedia.org
Nicolaus Copernic (n. 19 februarie 1473, în orașul liber hanseatic Toruń, aflat azi în Polonia – d. 24 mai 1543, Frauenburg, astăzi Frombork, Polonia), astronom și cosmolog, matematician și economist, preot și prelat catolic, a dezvoltat teoria heliocentrică a Sistemului Solar. Naționalitatea sa este reclamată și de germani, dar majoritatea istoricilor îl consideră polonez.
24 mai 1621 - Se dizolva Uniunea Protestanta (sau Uniunea Evanghelica), o coalitie de state germane protestante conduse de Frederic al V-lea de Palatinat, care s-a format in timpul tensiunilor dintre protestanti si catolici din vremea Razboiului de treizeci de ani.
24 mai 1627 - A murit Luis de Góngora, poet spaniol (n. 1561)

Luis de Góngora, de Diego Velázquez – foto: ro.wikipedia.org
Luis de Góngora y Argote (n. 11 iulie 1561, Córdoba, d. 23 mai 1627, Córdoba) a fost un poet și dramaturg aparținând „Secolului de aur” al literaturii spaniole, cel mai de seamă reprezentant al curentului literar cunoscut sub denumirea de „culteranism” (sau chiar „gongorism”, după numele poetului). Operele sale au fost subiectul unor dezbateri între criticii literari încă din timpul vieții poetului.
24 mai 1686 - S-a nascut fizicianul german Daniel Gabriel Fahrenheit.
A introdus scala termometrică cunoscută sub numele „scala Fahrenheit“. A fost primul care a utilizat mercurul ca lichid termometric şi a fabricat primele termometre, de dimensiuni reduse, ce puteau măsura temperatura umană şi temperatura atmosferică până la 96 de grade; (d. 16 septembrie1736).
24 mai 1743 - S-a nascut revoluţionarul francez Jean Paul Marat, unul din conducatorii iacobini ai revolutiei franceze.A murit asasinat pe 13 iulie 1793 de Charlotte Corday, o simpatizanta a girondinilor.
Jean-Paul Marat (n. 24 mai 1743 – d. 13 iulie 1793), a fost un medic, filosof și om de știință francez de origine elvețiană cunoscut pentru implicarea sa în Revoluția franceză ca jurnalist radical și politician. Născut în Principatul Neuchâtel, a fost un medic, teoretician politic şi om de ştiinţă, cel mai bine cunoscut pentru cariera sa în Franța ca un jurnalist radical și politician în timpul Revoluției Franceze.
A devenit jurnalist renumit pentru tonul său feroce, atitudinea intransigentă față de noii lideri și instituții ale revoluției, și adocaţii drepturilor fundamentale ale omului pentru cei mai săraci membri ai societății. Marat a fost una dintre vocile cele mai radicale ale Revoluției Franceze. El a devenit un apărător puternic al ,,sans – culottes”, publicarea vederilor sale în pliante, pancarte și ziare, în special lui “L’ Ami du peuple“, care l-a ajutat să-i facă legătura lor neoficial cu grupul radical iacobin republican, care a venit la putere după iunie 1793.
Marat a fost asasinat de către Charlotte Corday, un simpatizant Girondist, în timp ce lua o baie ca medicament pentru boala lui de piele. Moartea lui Marat a devenit un simbol pentru iacobini, un fel de martir revoluționar, după cum reiese din celebra pictură a lui David de la moartea sa .
24 mai 1798 - Se declanseaza Rebeliunea irlandeza impotriva dominatiei Marii Britanii. Revolta a fost condusa de Irlandezii Uniti,un grup revolutionar republican influentaqt de ideile revolutiei americane si ale celei franceze.
24 mai 1819 - S-a nascut Regina Victoria a Marii Britanii si imparateasa a Indiei.

Regina Victoria a Marii Britanii (Fotografie de Alexander Bassano, 1882) – foto – ro.wikipedia.org
A avut cea mai indelungata domnie dintre reprezentantii casei regale britanice, de 63 de ani, aflandu-se in fruntea Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei intre 1837 si 1901, iar India a condus-o din 1877 pana in data de 22 ianuarie 1901. S-a nascut in palatul Kensington din Londra, tatal sau fiind ducele de Kent si Strathearn, Edward, al patrulea fiu al regelui George III, iar mama, printesa Victoria Maria Louise din dinastia Saxe-Coburg-Gotha.
Dupa moartea regelui George al IV-lea, in anul 1830, urmata de scurta domnie a regelui Wilhelm al IV-lea, aceasta a devenit regina la numai 18 ani. S-a casatorit cu Albert de Saxe-Coburg-Gotha, varul ei primar, in anul 1840, iar 21 de ani mai tarziu a ramas vaduva dupa ce sotul ei a murit de febra tifoida. Perioada in care a condus destinele britanicilor a fost numira „era victoriana”, Marea Britanie traversand atunci una dintre cele mai faste peroade din istoria sa.
24 mai 1844 - Samuel Morse a transmis prima telegramă în codul Morse de la Washington DC, către asistentul său Alfred Vail, în Baltimore, Maryland pentru a inaugura prima linie telegrafică. Conținutul mesajului a fost: „What Hath God Wrought!” („Ce lucruri marete a facut Dumnezeu!”, citat biblic, numerele 23:23). Imediat Morse a devenit omul zilei, fiind considerat un adevarat erou al Americii.

Samuel Finley Morse – foto – en.wikipedia.org
Samuel Finley Breese Morse (n. 27 aprilie, 1791 – d.2 aprilie, 1872) a fost pictor și inventator american. A realizat în anul 1837 un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840 și a inventat în 1838 alfabetul care-i poartă numele, folosit și în prezent. Samuel Morse a creat alfabetul Morse – în care literele sunt reprezentate prin combinații de semnale scurte și lungi – în jurul anului 1838. El a identificat literele cel mai des folosite și le-a asociat semnale scurte (pentru “e”, un singur punct); celor mai puțin folosite (de exemplu “q”), le-a asociat semnalele cele mai lungi.
Alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice, acestea putând fi scrise sub forma de puncte și linii sau semnalizat cu lumini intermitente sau cu semnale radio. Apelul internațional de pericol, SOS – 3 puncte, 3 linii, 3 puncte – a fost introdus în 1912, la 40 de ani după moartea lui Morse. Expresia des folosită de acesta, “Save Our Souls“( “salvați sufletele noastre”), a apărut ceva mai târziu.
24 mai 1864 - Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a intreprins o vizita la Constantinopol pentru a obtine recunoasterea noii Constitutii a Principatelor Unite.
24 mai 1875 - S-a constituit Partidul Național Liberal, printre membrii fondatori fiind: Ion C. Brătianu, M. Kogălniceanu, M.C. Epureanu.

Ion C. Brătianu şi fiii lui, Vintilă şi Ionel Brătianu, în 1891. Toţi trei au ocupat funcţia de prim-ministru al României din partea Partidului Naţional Liberal - foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Partidul Naţional Liberal (PNL) este unul din principalele partide din România şi totodată cea mai veche formaţiune politică din ţară. A fost înfiinţat sub acest nume la 24 mai 1875. Din cele 87 de guverne ale României, 30 au fost conduse de premieri liberali. De numele şi istoria Partidului Naţional Liberal se leagă cele mai importante evenimente din istoria modernă a României: instaurarea monarhiei constituţionale (1866), obţinerea independenţei de stat (1877), ridicarea României la rang de regat (1881), Războiul de întregire a neamului şi crearea României Mari (1918), adoptarea Constituţiei din 1923, şi relansarea economică după criza din 1929–1933. În toată această perioadă, liberalismul a devenit fundamentul ideologic pe care s-a construit România modernă.

6 ianuarie 1990: A fost reînfiinţat oficial Partidul Naţional Liberal din Romania – foto: ro.wikipedia.org
Un moment decisiv în cadrul acţiunii liberale l-a constituit campania pentru alegerile parlamentare din aprilie 1875. Hotărâţi să acţioneze pe aceeaşi platformă împotriva guvernului conservator, încă de la 4 ianuarie liberalii alcătuiau un comitet central electoral, care îşi propunea coordonarea activităţii politice la scara întregii Românii.
În aceeaşi conjunctură, la 23 ianuarie începe editarea unui periodic semnificativ intitulat „Alegătorul liber”, iar două zile mai târziu întemeiau o ligă menită a combate guvernul conservator, liberalii coalizaţi tipăreau manifeste şi broşuri, difuzau programe de acţiune şi profesiuni de credinţă, organizau reuniuni politice în capitală, în diverse alte oraşe şi chiar la sate, adresându-se direct maselor populare.
Această activitate propagandistică crease o stare de spirit de exaltare împotriva „tiraniei boierilor”, reuniunile ţinute în săli, în grădini publice şi chiar pe străzi răsunând de nemulţumiri exprimate la adresa guvernului conservator, care devenea cu atât mai criticabil cu cât recurgea la forţă spre a asigura liniştea publică. În ciuda unei intense activităţi politice, a unei acţiuni combative, deschisă direct nu numai spre electorii din colegii ci şi spre masele populare, liberalii coalizaţi nu reuşeau să-şi asigure o preponderenţă în corpurile legiuitoare, rămânând în opoziţie.
Deveniţi mai preocupaţi de necesitatea închegării unei puternice formaţiuni politice, de desăvârşire a procesului de raliere, la 24 mai 1875, fruntaşi ai diferitelor formaţiuni, cărora li se adaugă şi disidentul conservator Manolache Costache Epureanu, făceau legământ să acţioneze pentru triumful deplin al principiilor liberale în viaţa politică românească. Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, Ion Ghica, George D. Vernescu, Alexandru G. Golescu, pecetluiau alianţa parlamentară printr-o reuniune ţinută în casa din stradă Enei, proprietate a maiorului englez Sir Stephen Bartlett Lakeman, stabilit definitiv în România şi cunoscut sub numele de Mazar Paşa, prin care puneau bazele Partidului Naţional Liberal.
La 4 iunie 1875, „Alegătorul liber” publica programul acestei puternice formaţiuni politice, iar o zi mai târziu, „Românul” insera lista cu numele celor 25 de membrii constituiţi în Comitet coordonator: V. Arvanezu, Dimitrie I. Berindei, Pană Buescu, Ion C. Brătianu, Dumitru Brătianu, dr. Nae Calinderu, Dimitrie Cariagdi, Ion Câmpineanu, Manolache Costache Epureanu, Nicolae Fleva, Mihail Ferechide, Ion Ghica, Dimitrie Gianni, Alexandru G. Golescu, Constantin Grădişteanu, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Lupescu, Constantin Nacu, Remus Opreanu, Pache Protopopescu, C. A. Rosetti, Eugeniu Stătescu, Dimitrie A. Sturdza, George Văcărescu.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro
24 mai 1876 - A murit revoluţionarul bulgar Ghorghi Benkovski; (n. 1843). A fost împuşcat mortal în timpul rascoalei antiotomane, fiindt ulterior decapitat de turci, iar capul lui a fost trimis de turci la Botevgrad şi apoi la Sofia.
24 mai 1883 - În New York City, după 14 ani de construcții, a fost inaugurat Podul Brooklyn, la vremea aceea cel mai mare pod suspendat din lume. Podul uneste cartierul Brooklyn de Manhattan.

Podul Brooklyn în 1896 – foto: ro.wikipedia.org
Podul Brooklyn este unul dintre cele mai vechi poduri suspendate din Statele Unite. Finalizat în 1883, leagă cartierele Manhattan si Brooklyn din New York City, traversând East River. Având 1.825 m lungime, a fost cel mai lung pod suspendat din lume de la deschiderea sa și până în 1903, și primul pod suspendat pe cabluri din sârmă de oțel.

Podul Brooklyn noaptea – foto: ro.wikipedia.org
24 mai 1894 - S-a redeschis la Bucureşti, România, după o întrerupere de 13 ani, Expoziţia artiştilor în viaţă.
24 mai 1900 - Al doilea razboi anglo-bur. Regatul Unit al Marii Britanii anexeaza Statul Liber Orange al burilor.
24 mai 1903 - A fost inaugurat Castelul Pelișor

Castelul Pelișor - foto: ro.wikipedia.org
Castelul Pelișor este un palat de mici dimensiuni construit pe domeniul castelului Peleș (în valea Prahovei). Ridicat între 1899 și 1902 de arhitectul ceh Karel Liman și decorat de artistul vienez Bernhardt Ludwig, castelul Pelișor a devenit, începând cu anul 1903, reședința de vară a principilor moștenitori ai României. A fost construit din dorința regelui Carol I, ca reședință a principilor moștenitori Ferdinand și Maria. Pelișor are doar 99 de încăperi, față de Castelul Peleș cu 160 de încăperi.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
24 mai 1905 - S-a nascut scriitorul rus Mihail Solohov, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura ; (d.1965).

Mihail Șolohov în 1938 – foto: ro.wikipedia.org
Mihail Alexandrovici Șolohov (n. 11/24 mai 1905 – d. 21 februarie 1984), a fost un scriitor cazac, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1965. Motivația Juriului Nobel „… pentru forța artistică și integritatea cu care a dat expresie, în epica Donului, unei etape istorice din viața poporului rus”
Îi apar, pe rând, o serie de schițe și povestiri, strânse în 1926, în două volume. Descrie în ele războiul civil de pe Don, fără înfrumusețări romantice. Prima povestire – “Rodinka” (Aluniță) este publicată la 14 decembrie 1924. În 1924 se întoarce pe Don. Se mută în stanița Veșenskaia. Aici începe să scrie Donul liniștit, romanul care îi va aduce recunoaștere mondială. În 1940, Mihail Șolohov a primit Premiul Stalin.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
24 mai 1906 - La Chişinău a aparut ziarul Basarabia, cea de-a doua publicație periodică în limba română din gubernia tarista Basarabia.

Celebrarea a 25 ani de la lansarea ziarului Basarabia, mai 1931 – foto preluat de pe www.istoria.md
La 24 mai 1906, la Chişinău, apare ziarul Basarabia, cea de-a doua publicație periodică în limba română din gubernia Basarabia. Ziarul Basarabia este publicat de două ori pe săptămînă cu alfabet chirilic. Considerîndu-se ziar de orientare naţional-democrată este editat sub redacţia lui Emanoil Gavriliţă. Articolele ziarului îndemnau la reforma agrară, autonomia guvernării în Basarabia şi administrare provinciei şi şcolii de către băştinaşii moldoveni. Ziarul publica articole de Constantin Stere, Ion Inculeţ, Ion Pelivan, Alexei Mateevici, Pantelimon Halippa, etc.
La 1 martie 1907, ziarul a publicat cîntecul patriotic “Deşteptă-te române!”, fapt care a făcut ca guvernatorul Basarabiei Alexei Kharuzin să închidă ziarul la 11 marite 1907. A urmat o perioadă de purificare etnică şi lingvistică în instituţiile culturale şi ecleziastice din gubernia Basarabia. Mulţi susţinători ai ziarului Basarabia, au fost forţaţi să fugă la Iaşi, România, unde Constantin Stere i-a ajutat să devină studenţi ai Universităţii din Iaşi.
24 mai 1906 - Hotelierul elvețian César Ritz a deschis la Londra un alt hotel cu numele său, în care fiecare apartament are o baie privată, ca o noutate. Standardele de servicii și dotările de lux ale casei au stabilit standarde la nivel național.

24 mai 1906: Hotelierul elvețian César Ritz a deschis la Londra un alt hotel cu numele său, în care fiecare apartament are o baie privată, ca o noutate – foto: ro.wikipedia.org
24 mai 1908 - A fost inaugurata noua cladire a Muzeului de Istorie Naturala “Grigore Antipa” din Bucuresti, in prezenta regelui Carol I.
Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa este un muzeu din Bucureşti, amplasat în Şoseaua Kiseleff nr. 1. Patrimoniul muzeului este format din peste 2 milioane de piese, grupate în diferite colecţii zoologice, paleontologice, de minerale şi roci şi etnografice. (…) Grigore Antipa îi prezintă în 1903 primului ministru Dimitrie A. Sturdza un memoriu în care demonstra necesitatea unei clădiri special construită pentru a adăposti un “Muzeu de Istorie Naturală demn de capitala țării“.
În ciuda dificultăților financiare ale vremii, Consiliul de Miniștri, “conștient de însemnătatea Istoriei naturale și a educației poporului” aprobă proiectul și suma necesară ridicării clădirii pe un teren de 23.000 m2, situat la capătul Șoselei Kiseleff. Realizată de inginerul Mihail Rocco, după indicațiile lui Grigore Antipa, cu o frumoasă fațadă proiectată de arhitectul Grigore Cerchez (cu un fronton ornat cu sculpturi reprezentând Istoria Naturală, și o acvilă de bronz deasupra), clădirea este terminată în 1906. Clădirea muzeului este în prezent monument istoric, cu cod LMI B-II-m-A-18983.
Dupa aranjarea colecțiilor și terminarea prezentărilor și dioramelor, noul Muzeu este inaugurat în prezența regelui Carol I și a familiei regale, precum și a mai multor miniștri, la data de 24 mai 1908. Cu acest prilej au fost deschise pentru vizitare 16 săli, dintre care una cuprindea 4 diorame bio-geografice (deșertul Sahara, savana africană, preria americana și tundra), printre primele realizate în lume și care, prin calitatea lor, au folosit drept model pentru multe alte muzee din România și de peste hotare.
Scheletul fosil de Dinoteriu descoperit de Grigoriu Ștefănescu, a fost adus aici în 1911. În 1914, tot în prezența regelui Carol I au fost inaugurate noile secții ale muzeului: Geologie, Mineralogie, Paleontologie, Anatomie comparată, Antropologie, Etnografie generală și (o premieră în lume) Ecologie (sub formă de diorame), care ocupau alte 11 săli.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; antipa.ro
24 mai 1908 - S-a născut actorul român Fory Etterle (a jucat in filmele „Soldaţi fără uniformă”, „Neamul Şoimăreştilor”, „Darclee”); (d. 16 septembrie 1983).

Fory Etterle, actor român foto: cinemagia.ro
Cristofor Etterle, cunoscut și sub numele de Fory Etterle (n. 24 mai 1908, Ploiești – d. 16 septembrie 1983, București) a fost un actor român de origine elvețiană. A fost absolvent al Conservatorului de artă dramatică din București. A avut o remarcabilă și îndelungată activitate teatrală (Teatrul Municipal/Bulandra). Pe ecran a interpretat numeroase roluri de compoziție.
24 mai 1910 - Romanul basarabean Vasile Stroescu a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
Vasile Stroiescu (n. 11 noiembrie 1845, Trinca, județul Hotin, d. 13 aprilie 1926, București), a fost un cărturar de frunte, susținător al învățământului școlar și om politic român basarabean, filantrop și membru de onoare al Academiei Române, care a promovat cultura naționala. S-a născut în familia comisului Vasile Stroiescu, descendent al jitnicerului Ioan Stroescu, menționat documentar încă la 2 iulie 1682. A studiat dreptul la Universitățile din Moscova, Sankt Petersburg și Berlin. A moștenit de la părinți o avere uriasa, pe care a pus-o in slujba poporului sau.
Pământurile le-a dat în arendă țăranilor și a făcut donație cooperativelor agricole și forestiere. Marea sumă de bani, obținută din vânzarea imobilelor pe care le avea, a fost transferată fondurilor caritabile pentru construcția de școli, biserici și spitale în toate provinciile românești – dar mai ales în Ardeal, unde școlile confesionale românești erau amenințate de maghiarizare – pentru sprijinirea instituțiilor culturale, pentru tipărirea cărților, pentru asigurarea cu burse a tineretului studios.
Ctitor al bisericilor din Șofrîncani, Zăicani, Trinca, Pociumbăuți, fondator al spitalelor din Trinca și Brătușeni, donator în sprijinul bisericilor, spitalelor și școlilor din Trinca, Stolniceni, Brînzeni ș.a. Drept recompensă pentru actele de binefacere și contribuția la trezirea conștiinței naționale, este ales ca membru onorific al Academiei Române pe 24 mai 1910. De asemenea, a fost și președinte de onoare al Partidului Național Moldovenesc (1917), primul președinte al Parlamentului României Mari (1919), senator al Transilvaniei ș.a. S-a stins din viață la București. I-au fost organizate funeralii naționale. A fost înmormântat în Cimitirul Sf. Vineri din Bucuresti .
24 mai 1914 - A murit istoricul literar român Pompiliu Eliade; (n. 1869 ).

Pompiliu Eliade – foto: ro.wikipedia.org
Pompiliu Eliade (n. 13 aprilie 1869, București. – d. 24 mai 1914) a fost un istoric literar și un profesor român de limba franceză, membru al Ateneului Român și membru corespondent al Academiei Române din 21 mai 1912.
24 mai 1915 - Deși semnatară a Triplei Înțelegeri, Italia a intrat în Primul Război Mondial de partea Antantei, declarând război Austro-Ungariei.
(…) După ce a convenit un pact de alianță cu puterile Antantei și au renunțat la apartenența la Tripla alianță, Italia a declarat război Austro-Ungariei la 23 mai 1915, începând operațiunile de luptă în ziua următoare: frontul de contact între cele două armate se întindea din nord-estul Italiei, de-a lungul frontierei alpine și în regiunea Karst. În prima fază a confruntărilor, forțele italiene, conduse de șeful statului major al armatei, generalul Luigi Cadorna, a lansat o serie de ofensive masive contra trupelor austro-ungare în zona râului Isonzo, oprite de armata generalului Svetozar Borojević von Bojna, simultan cu operațiuni minore pe crestele montane, în special în zona munților Dolomiți.
Conflictul s-a metamorfozat într-un sângeros război de transee, similar cu cel de pe frontul de vest: lunga serie de bătălii de pe Isonzo nu a adus italienilor decât mici câștiguri teritoriale, cu prețul unor grele pierderi umane în rândul trupelor care în curând au ajuns să fie epuizate și demoralizate de desfășurarea operațiunilor. Forțele austro-ungare s-au limitat la apărare, lansând contraatacuri limitate, cu excepția masivei ofensive de pe Platoul Asiago din mai-iunie 1916, blocată de italieni.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
24 mai 1917 - Intre 20-24 mai la Chișinău, gubernia Basarabia, a avut loc Congresul I al Țăranilor din Basarabia.
24 mai 1919 - A murit Amado Nervo, poet mexican (n. 1870)

Amado Nervo – foto: ro.wikipedia.org
Amado Nervo (n. 27 august 1870 – d. 24 mai 1919) cunoscut și ca Juan Crisóstomo Ruiz de Nervo a fost un poet, jurnalist și educator mexican. Este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari poeți mexicani ai secolului al XIX-lea.
24 mai 1920 - S-a nascut Ion Vlad, sculptor francez de origine română, membru de onoare al Academiei Române. (d. 1992) Ion Vlad (n. 24 mai 1920, Fetești, Ialomița – d. 28 ianuarie 1992, Paris) a fost un sculptor român, stabilit în Franța, membru de onoare al Academiei Române.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro
24 mai 1923 - S-a nascut intr-o familie de tarani, poetul , traducătorul si eseistul român Ion Caraion.
A decedat la 21 iulie 1986 la Lausanne in Elvetia.
24 mai 1937 - S-a nascut interpretul român de muzică populară Benone Sinulescu.
24 mai 1938 - A fost brevetat primul aparat de taxat pentru parcare auto, „Coin Controlled Parking Meter”, construit de catre Carl C. Magee la Dual Parking Meter Company, din Oklahoma.
C. Magee a fost insarcinat de catre Camera de Comert cu rezolvarea problemelor de parcare din centrul orasului Oklahoma, create persoanele care lucrau in zona respectiva si parcau pe strazile din jur toata ziua, lasand foarte putin spatiu pentru comert si pentru cei care vizitau centrul orasului.(Istoric auto.ro).
24 mai 1940 - S-a nascut Joseph Brodsky, poet originar din Rusia, laureat al premiului Nobel; (d. 1996).

Joseph Brodsky – foto – en.wikipedia.org
Iosif Aleksandrovici Brodski (n. 24 mai 1940, Sankt Petersburg, URSS – d. 28 ianuarie 1996, New York, SUA) a fost un poet, eseist și dramaturg rus, laureat al premiului Nobel pentru Literatură.
24 mai 1941 - S-a nascut cântăreţul, poetul,pictorul şi compozitorul american Bob Dylan.
Bob Dylan (născut Robert Allen Zimmerman). În 2004 a fost trecut pe locul doi în lista celor mai mari artişti ai tuturor timpurilor al revistei Rolling Stone. Multe din cele mai apreciate cântece ale lui Dylan dateaza din anii 1960. Hituri precum ”Blowin’in the Wind” sau “The times they are a changin” au devenit embleme ale mişcării pacifiste şi pentru drepturile civile care cuprinsese america si in general generatia tanara in acea perioada.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
24 mai 1943 - Holocaust – Josef Mengele devine ofițerul șef medical la Auschwitz.

Josef Mengele – foto – listal.com
Josef Mengele (n. 16 martie 1911, Günzburg, Bavaria – d. 7 februarie 1979, Bertioga Brazilia) supranumit „Îngerul morții”, medic german care, în calitate de căpitan SS, a inițiat și condus odioasele „selecții” ale evreilor deportați din toată Europa pentru exterminarea lor de la Auschwitz-Birkenau.
24 mai 1945 - S-a nascut actrita americana Priscilla Presley.
Priscilla Beaulieu Presley (născută Priscilla Ann Wagner la 24 mai 1945 în Brooklyn, New York) este o actriță, scriitoare și femeie de afaceri americană, fostă soție a cântărețului Rock ‘n’ Roll Elvis Presley și mamă a cântăreței Lisa Marie Presley. Ea a jucat în serialul american Dallas rolul Jennei Wade.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.imdb.com
24 mai 1948 - Mitropolitul Moldovei si Sucevei, Justinian Marina, a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Marele Colegiu Electoral Bisericesc, întrunit în capitala țării, la 24 mai 1948, l- a ales arhiepiscop al Bucureștilor, mitropolit al Ungrovlahiei și patriarh al României pe mitropolitul Moldovei Justinian Marina, „care s-a arătat vrednic prin statornicia sa în dreapta credință, prin lucrarea fără preget în slujirile sale de până acum, printr-o muncă rodnică în folosul poporului și al Bisericii, printr-o blândețe părintească îndeajuns de cunoscută, dând întru îndeplinirea tuturor însărcinărilor și vredniciilor la care a fost chemat dovezi de neclintită ascultare față de Sfântul Sinod și de supunere față de legile țării” (din Gramata Sinodală de instalare).
Justinian Marina, pe numele de mirean Ioan Marina, (n. 2 februaria 1901, Suesti, jud.Valcea – d.26 martie 1977-Bucuresti), a fost al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane , între anii 1948 şi 1977. A fost patriarhul care a acceptat colaborarea dintre Biserica Ortodoxă şi autorităţile comuniste. A avansat rapid in ierarhia bisericeasca dupa 1945, in special datorita ajutorului pe care i l-a dat conducatorului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej să se ascundă în casa parohială din Rm. Vâlcea, dupa evadarea acestuia din lagărul de la Târgu-Jiu în anul 1944. A actionat pentru desfiinţarea Bisericii Romane Unite cu Roma şi integrarea credincioşilor acestei biserici în Biserica Ortodoxă Română.
Scriitorul polonez Czeslaw Milosz, laureat al premiului Nobel, il citează pe patriarhul Justinian în cartea sa Gandirea captiva: “Stalin, conducătorul Partidului Comunist, duce la îndeplinire legea istoriei, cu alte cuvinte acţionează aşa cum doreşte Dumnezeu, motiv pentru care trebuie să ne supunem lui. Omenirea poate fi reînnoită după modelul rusesc; de aceea nici un creştin nu se poate opune ideii – crude, ce-i drept – care va crea un om nou pe întreaga planetă. Asemenea argumente sunt adesea folosite de clerici care sunt unelte ale Partidului. “Cristos este omul nou. Omul nou este omul sovietic. Prin urmare Cristos este sovietic!” a spus Justinian Marina, patriarhul României.”
24 mai 1956 - A avut loc, la Lugano, în Elveția, prima ediție a concursului muzical Eurovision.
Concursul Muzical Eurovision este o competiție anuală desfășurată între multe dintre țările care sunt membre active ale Uniunii Europene de Radio-Televiziune (European Broadcasting Union, EBU). Prima ediție s-a ținut în orașul Lugano din Elveția, pe 24 mai 1956. 7 țări au participat, fiecare trimițând câte 2 cântece. Aceasta a fost singura dată când țările au fost reprezentate de mai mult de un cântec; începând din 1957, fiecare țară participantă a avut un singur cântec reprezentant. Această ediție a fost câștigată de țara-gazdă, Elveția.
Emisiunea a fost cunoscută inițial ca „Eurovision Grand Prix”. Termenul de „Grand Prix” a fost adoptat de Danemarca, Norvegia și de țările francofone, denumirea în limba franceză fiind „Le Grand-Prix Eurovision de la Chanson Européenne”. Termenul a fost ulterior înlocuit cu „Concours” („concurs”) în franceză, dar nu și în daneză sau în norvegiană. Rețeaua Eurovision este folosită pentru transmiterea internațională de știri și programe sportive, printre alte evenimente speciale organizate de EBU. Cu toate acestea, numele „Eurovision” este asociat de publicul larg cu Concursul Muzical Eurovision.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
24 mai 1958 - A fost creata Agentia de Presa United Press International ( UPI), prin fuziunea agentiilor United Press si International News Service.
24 mai 1959 - A murit John Foster Dulles, fost secretar de stat american in perioada razboiului rece; (n. 1888).
24 mai 1960 - S-a nascut Kristin Scott Thomas, actriță engleză.

Scott Thomas la Festivalul de la Cannes din 2009 – foto: ro.wikipedia.org
Kristin A. Scott Thomas, (n. 24 mai 1960) este o actriță engleză cu dublă cetățenie britanică. A devenit faimoasă la nivel internațional pentru rolurile sale din anii 1990 din producțiile Bitter Moon, Four Weddings and a Funeral și Pacientul englez. Pentru rolul din Te iubesc de mult (2008), a fost distinsă de Academia Europeană de Film cu Premiul pentru Cea mai bună prestație feminină.
24 mai 1961 - Ciprul a fost admis in Consiliul Europei.

Statele membre ale Consiliului Europei – foto: coe.mae.ro
24 mai 1962 - Astronautul american, Scott Carpenter, a orbitat de trei ori în jurul Pământului în capsula spatială Aurora 7.
![Malcolm Scott Carpenter (n. 1 mai 1925, Boulder, Colorado - d. 10 octombrie 2013, Denver, Colorado) a fost un astronaut american și acvanaut. Carpenter este cel de-a doilea american care a efectuat un zbor orbital[1] și al patrulea american care a ajuns în spațiul cosmic (misiunea Mercury-Atlas 7) după Alan Shepard, Gus Grissom și John Glenn. Carpenter a colaborat și cu celebrul explorator francez Jacques-Yves Cousteau. Scott Carpenter s-a scufundat în toate oceanele, inclusiv sub gheața Oceanului Arctic - foto: ro.wikipedia.org](https://www.unitischimbam.ro/wp-content/uploads/2016/05/Scott-Carpenter-e1464096097382.jpg)
Malcolm Scott Carpenter (1925 – 2013) – foto: ro.wikipedia.org
24 mai 1974 - A incetat din viata Duke Ellington, renumit muzician american de jazz.
Edward Kennedy “Duke” Ellington (n. 29 aprilie 1899, d. 24 mai 1974) a fost un un compozitor și pianist american. De-a lungul timpului a fost conducătorul mai multor formații de jazz. După ce și-a înființat propria sa formație muzicală, a fost primul care a folosit vocea umană ca pe un instrument muzical. De-a lungul vieții a scris peste 2000 de cântece și compoziții, de la jazz la muzică religioasă și muzică clasică. A compus muzică pentru patru filme. A susținut concerte în săli renumite, precum la Carnegie Hall din New York, Filarmonica din San Francisco și Opera din Chicago.
24 mai 1976 - Avioanele Concorde au efectuat primele zboruri comerciale.
Aérospatiale-BAC Concorde a fost un avion supersonic de pasageri. A fost rezultatul unui tratat guvernamental încheiat între guvernul francez și britanic, combinând eforturile companiilor Aérospatiale și British Aircraft Corporation. Cu doar 20 de aeronave construite în total, costul fazei de dezvoltare a reprezentat un mare eșec economic. În plus, Air France și British Airways au fost subvenționate de guvern pentru a cumpăra aeronava. Dintre aeronavele supersonice comerciale Concorde a avut cel mai mare succes, Tupolev Tu-144 fiind cealaltă aeronavă. Tu-144 avea o viteză maximă mai mare, dar consumul era mai mare și autonomia mai mică față de Concorde.
Zburând pentru prima oară în 1969, Concorde și-a început serviciul comercial în 1976 și a continuat timp de 27 de ani. A operat zboruri transatlantice din Heathrow, Londra (British Airways) și Charles de Gaulle, Paris (Air France) către JFK, New York și Dulles, Washington; zburând la viteze record, parcurge aceste distanțe în mai puțin de jumătate timpul celorlalte avioane. Concorde a mai stabilit și a alte recorduri, inclusiv recordul mondial oficial FAI “Westbound Around The World” și “Eastbound Around the World” la viteză.
Ca urmare a unicului accident din 25 iulie 2000, a efectelor economice ce au urmat evenimentelor din 11 septembrie 2001 și a altor factori, zborurile au încetat la 24 octombrie 2003. Ultimul zbor a avut loc pe 24 noiembrie în același an.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
24 mai 1981 - Președintele ecuadorian Jaime Roldos a murit într-un accident de avion în circumstanțe misterioase.
24 mai 1990 - S-a înfiinţat Uniunea Culturală a Albanezilor din România (UCAR). Tot atunci a fost ales Comitetul de Conducere al UCAR, preşedinte fiind Gelcu Maksutovici. Organizaţia a dobândit personalitate juridică prin Hotărârea Judecătoriei Sectorului I al Municipiului Bucureşti din 6 iulie 1990, potrivit lucrării “Partide politice” (Agenţia Naţională de Presă, 1993).
UCAR urmărea să promoveze interesele culturale ale etniei albaneze, să contribuie la aprofundarea cunoaşterii limbii, istoriei, culturii albaneze, să evidenţieze aportul albanezilor la spiritualitatea românească, să susţină buna convieţuire a acestei etnii cu populaţia majoritară şi cu celelalte minorităţi naţionale din România.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
24 mai 1990 - A luat fiinţă la Bucureşti, sub conducerea actorului şi regizorului Mihai Malaimare, Teatrul „Masca”, singurul teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală din România.
Teatrul Masca, infiintat in 24 mai 1990, este singurul teatru de gest, pantomima si expresie corporala din Romania. In prezent este condus de Anca Dana Florea. Inca de la infiintare, Teatrul Masca si-a capatat o reputatie prestigioasa atat in tara, cat si in multele turnee peste hotare Franta, Germania, Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, USA, Luxemburg, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Turcia, Albania, Macedonia, Marea Britanie, Egipt. Teatrul Masca a fost prezent la Festivalul International de Teatru de la Cairo doi ani la rand in 1991 si 1992 cand a prezentat Clovnii, Medievale si Mantaua respectiv A murit moartea, mai! pentru care directorul trupei Mihai Malaimare a primit Premiul pentru cel mai bun actor.
cititi mai mult pe: www.masca.ro; www.agerpres.ro
24 mai 1991 - Israelul a inceput “Operatiunea Solomon” pentru evacuarea evreilor etiopieni (falasii) în Israel.
24 mai 1994 - Patru bărbaţi condamnaţi pentru atentatul cu bomba de la World Trade Center din New York în 1993, primesc fiecare cate o condamnare la 240 de ani de închisoare.
24 mai 1995 - Presedintele Republicii Franceze, Jacques Chirac, i-a conferit presedintelui PNTCD, Corneliu Coposu, distinctia de Ofiter al Ordinului National al Legiunii Franceze. Pe 6 octombrie 1995 a avut loc la sediul Ambasadei Frantei la Bucuresti ceremonia inmanarii inaltei distinctii.

Corneliu Coposu la primirea Legiunii de Onoare – foto – cotidianul.ro
24 mai 1995 - A murit Harold Wilson, politician englez, prim-ministru al Regatului Unit (n. 1916)

Harold Wilson (1916 – 1995) – foto: ro.wikipedia.org
Harold Wilson (n. 11 martie 1916, Huddersfield – d. 24 mai 1995, Londra) a fost un politician britanic care a deținut de două ori funcția de prim ministru al Marii Britanii, în perioada 1964 – 1970 și în perioada 1974 – 1976.
24 mai 1998 - Alianta Nord-Atlantica si Rusia au aniversat un an de colaborare, pe baza Cartei NATO-Rusia care a inaugurat un nou tip de relatii bilaterale.
24 mai 2000 - Trupele israeliene se retrag din Libanul de sud după 22 de ani de ocupaţie.
24 mai 2002 - Rusia si şi Statele Unite semneaza Tratatul de la Moscova, cunoscut și ca „Tratatul de reducere a arsenalelor nucleare strategice”, dintre Federația Rusă și SUA.
24 mai 2004 - A avut loc Explozia de la Mihăilești. Explozia de la Mihăilești este denumirea generică sub care este cunoscut unul din cele mai grave accidente produse pe șoselele din România. Pe data de 24 mai 2004, la ora 5:50 în comuna Mihăilești, județul Buzău, pe DN2 (segment din drumul european E85), la 32 de kilometri sud de Buzău, a avut loc o explozie datorată accidentului unui camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu.
Bilanțul victimelor arată că au fost 18 morți (dintre care șapte pompieri, trei localnici și doi jurnaliști ai postului TV Antena 1) și 13 răniți grav. Un crater cu adâncime de 6,5 metri și un diametru de 21 metri s-a format în jurul locului exploziei, iar bucăți de metal au fost aruncate pe o rază de 200 de metri afectând acoperișurile mai multor case din zonă.
Cei trei reprezentanți ai firmelor care au asigurat transportul și livrarea azotatului de amoniu, Ionel Ionuț Neagoe, administratorul Ney Transport SRL, Mihai Gună, patronul Mihtrans SRL și Ion Gherghe, fost director al combinatului Doljchim din Craiova au fost condamnați la câte patru ani de închisoare.
24 mai 2004 - In Coreea de Nord comunista au fost interzise telefoanele mobile.
24 mai 2006 - A murit Pahomie Morar, cleric ortodox de stil vechi din România (n. 1936)

Pahomie Morar – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Pahomie Morar (n. 1936, județul Alba – d. 24 mai 2006, Mănăstirea Cucova, județul Bacău) a fost un cleric ortodox de stil vechi din România, care a îndeplinit funcția de episcop-vicar al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România (1988-2006). Ieromonahul Pahomie a fost arestat de mai multe ori în perioada 1956-1963 pentru slujire ilegală și port ilegal de uniformă, câte șase luni, opt luni, un an, un an și jumătate, ultima oară fiind eliberat în anul 1963. La modul cumulat, a execuatat 5 ani de închisoare cu întreruperi.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
24 mai 2011 - A murit scriitorul, dramaturgul şi cronicarul sportiv Fănuş Neagu;(n. 5 aprilie 1932).
24 mai 2020 - La ordinea zilei
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com