La ordinea zilei – 24 mai 2020

Ziua europeană a parcurilor naţionale - foto preluat de pe www.facebook.com/EUROPARC

Ziua europeană a parcurilor naţionale

foto preluat de pe www.facebook.com/EUROPARC
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 24 mai

Ortodoxe – Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat. Duminica a 6-a după Paști (Vindecarea orbului din naștere)

Greco-catolice – Duminica 6 după Paşti. Sf. cuv. Simeon din Muntele Minunat

Romano-catolice – Duminica a 7-a a Paştelui; Ss. Fc. Maria, Ajutorul Creştinilor; Donaţian şi Rogaţian, m.

 

Ziua europeană a parcurilor naţionale

Ziua europeană a parcurilor naţionale este sărbătorită în fiecare an la 24 mai, cu scopul de a apropia oamenii de natură şi de a sensibiliza publicul cu privire la importanţa frumuseţii naturale în zonele protejate, precum şi la importanţa conservării şi gestionării durabile a ariilor protejate din Europa, potrivit www.europarc.org.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909). În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naţionale.
cititi mai mult pe www.agerpres.rowww.europarc.org

 

Ziua Limbii Bulgare

Ziua Limbii Bulgare este marcată la 24 mai, dată la care sunt sărbătoriţi Sfinţii Chiril şi Metodie, creatorii alfabetului chirilic, folosit pentru scrierea în limba bulgară. Celebrarea acestei zile în România fost instituită prin Legea nr. 100/2015, potrivit căreia, cu această ocazie, sunt organizate manifestări culturale specifice în localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii bulgare, precum şi în instituţiile de învăţământ în care se predă limba bulgară ca limbă maternă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Un profesor susţine că fragmente de metorit au căzut într-o localitate din judeţul Iaşi

Un profesor de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Silviu Gurlui, susţine că fragmente de meteorit au căzut în localitatea Ipatele. Silviu Gurlui, conf. univ. dr. la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a declarat, duminică, presei că la sud de municipiul Iaşi s-a resimţit un zgomot puternic, specific unei explozii mari, în urma căruia casele şi clădirile ar fi vibrat iar de pe acoperişul unei case au fost recuperate bucăţi de rocă. Potrivit sursei citate, incidentul ar fi avut loc sâmbătă după-amiaza, în comuna Ipatele.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

INCDFP a revizuit datele cutremurului produs duminică în zona seismică Vrancea; magnitudinea, modificată la 4,2

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a revizuit datele cutremurului produs duminică, la ora locală 15:07, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, magnitudinea fiind modificată de la 4,1 la 4,2.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Mii de manifestanţi la Hong Kong împotriva legii chineze privind securitatea

Mii de persoane au manifestat duminică pe străzile din Hong Kong pentru a denunţa un proiect de lege chinez pe care îl consideră un atentat la adresa libertăţilor, declanşând o puternică ripostă din partea forţelor speciale, în scene care nu au mai fost văzute de câteva luni în această fostă colonie britanică, relatează AFP. După manifestaţii aproape zilnice anul trecut, mişcarea de contestare a putut părea înăbuşită din cauza cerinţelor de distanţare sociale legate de lupta împotriva coronavirusului. Însă depunerea în Parlamentul chinez, vineri, a unui text de lege care interzice “trădarea, secesiunea, revolta şi subversiunea” în Hong Kong a aprins din nou scânteia. Duminică, Beijingul a cerut punerea în aplicare a proiectului de lege “cât mai repede posibil”. Mişcarea pro-democraţie şi-a înmulţit apelurile pentru a denunţa această forţare de către China a unei chestiuni care stârneşte de mai mulţi ani opoziţia locuitorilor din Hong Kong. Mii de persoane au răspuns la apel duminică, în ciuda interdicţiei de a manifesta, scandând sloganuri împotriva guvernului în mai multe cartiere din insulă.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; www.hotnews.rowww.reuters.com

Statele Unite ameninţă cu sancţiuni dacă Beijingul impune în Hong Kong o lege referitoare la securitate

 

Rusia: Putin a aprobat schimbări la legea electorală care deschid calea pentru votul electronic şi prin corespondenţă

Ruşii vor putea să voteze electronic sau prin corespondenţă în viitor, conform unor schimbări la legea electorală adoptate sâmbătă de preşedintele Vladimir Putin, a anunţat Kremlinul, citat de DPA. Noul software care va permite votul electronic ar urma să fie disponibil la nivel naţional şi poate fi folosit atât pentru alegeri locale, cât şi pentru alegeri naţionale, dar şi pentru referendumuri. (…) Oponenţii şi-au exprimat îndoielile, spunând că un sistem electronic va fi mai uşor de manipulat şi va îngreuna sarcina observatorilor internaţionali de a identifica neregulile. Ei au mai semnalat că schimbările sunt introduse într-un moment în care protestele publice nu sunt permise din cauza pandemiei.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 24 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 24 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.070 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 11.399 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 1179 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, au decedat.

GCS: Încă şase persoane infectate cu noul coronavirus au murit; numărul total al deceselor – 1.185

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 213 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 188 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 6.973 de persoane. Alte 60.423 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 368.482 de teste.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 3.067 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 106 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 23 mai 2020, au fost raportate 1.344.641 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 254.195 (+3.287)/ 36.393 (+351) / 1.142 -
Spania 234.824 (+1.787) / 28.628 (+688)/ 150.376 -
Italia 228.658 (+652) /32.616 (+130) / 138.840 (+2.120)
Franţa 144.566 (+403)/ 28.289 (+74) / 63.988 (+2)
Germania 177.850 (+638) / 8.216 (+42) / 159.716 (+652)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 23 MAI 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

5.175.476 (+107.897) /338.039 (+5.328)/ 2.112.897 (+54.316)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 22 mai – 23 mai 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

Situația din România - 24 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 24 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com

 

Coronavirus: 431 de noi cazuri de infectare şi 31 de decese în Germania; manifestaţii împotriva restricţiilor

Numărul cazurilor confirmate de noul coronavirus a crescut cu 431 în ultimele 24 de ore în Germania, ajungând la un total de 178.281, relevă duminică datele Institutului Robert Koch (RKI) pentru boli infecţioase, citate de Reuters. Numărul deceselor cauzate de COVID-19 a crescut cu 31, bilanţul total fiind de 8.247 de morţi, mai arată datele citate. Mai multe zeci de manifestaţii au fost organizate sâmbătă în diferite oraşe din întreaga Germanie, în cadrul unei tot mai ample mişcări de protest împotriva restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului, potrivit AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Coronavirus: 1.127 decese noi în 24 de ore în SUA

Statele Unite au înregistrat sâmbătă 1.127 noi decese legate de noul coronavirus în 24 de ore, ridicând la 97.048 numărul total al morţilor de la începutul pandemiei, potrivit bilanţului cotidian prezentat de universitatea americană Johns Hopkins, scrie AFP. Un total de 1.621.658 de cazuri au fost confirmate oficial în ţară, numărul cel mai ridicat din lume, potrivit datelor prezentate de această universitate cu sediul în oraşul Baltimore (est).

 

Coronavirus: 965 de noi decese în Brazilia

Brazilia a înregistrat sâmbătă 965 de noi decese cauzate de coronavirus, numărul total ajungând la 22.013 morţi, a anunţat Ministerul Sănătăţii, potrivit Reuters. Numărul total de cazuri de infectare confirmate a ajuns la 347.398, în creştere cu 16.508 faţă de vineri, când Brazilia a depăşit Rusia şi a devenit a doua cea mai afectată ţară din lume, după Statele Unite.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Afganistan: Şeful statului acceptă un armistiţiu propus de talibani

În Israel a început procesul de corupţie al prim-ministrului Benjamin Netanyahu

Un parlamentar ucrainean a fost găsit împuşcat în cap în biroul său

Preşedintele Austriei, prins de poliţie într-un local, alături de soţie, după ora închiderii

Revista Presei din 24 mai

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro
cititi si:
- Evenimentele Zilei de 24 mai în Istorie