Bob Dylan

Bob Dylan (născut ca Robert Allen Zimmerman, n. 24 mai 1941,Duluth, Minnesota, SUA) este un cântăreț, compozitor, muzician și poet american ale cărui contribuții în muzica americană sunt comparabile, în faimă și influență, cu cele ale lui Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie și Hank Williams - (Bob Dylan at Azkena Rock Festival in Vitoria-Gasteiz, Spain, in June 2010) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bob Dylan at Azkena Rock Festival in Vitoria-Gasteiz, Spain, in June 2010

foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluate de pe: ro.wikipedia.org; cersipamantromanesc.wordpress.com

 

 

Bob Dylan (născut ca Robert Allen Zimmerman, n. 24 mai 1941, Duluth, Minnesota, SUA) este un cântăreț, compozitor, muzician și poet american ale cărui contribuții în muzica americană sunt comparabile, în faimă și influență, cu cele ale lui Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie și Hank Williams.

O parte din cele mai apreciate cântece ale lui Dylan sunt din anii 1960, iar cântece precum “Blowin’ in the Wind” și “The Times They Are a-Changin‘” au devenit embleme ale mișcărilor anti-război și pentru drepturile civile la scară mondială. Albumul Together Through Life a intrat în topul vânzărilor de albume din Marea Britanie și din SUA în 2009, Bob Dylan fiind astfel cel mai în vârstă artist care reușește acest lucru.

Dylan with Joan Baez during the civil rights "March on Washington for Jobs and Freedom", August 28, 1963 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bob Dylan with Joan Baez during the civil rights “March on Washington for Jobs and Freedom”, August 28, 1963 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Pe lângă faptul că este cântăreț vocal, Dylan mai cântă și la muzicuță, chitară, chitară bas, pian și orgă electronică.

A stralucit in cadrul mai multor subgenuri pop, printre care folk-rock electro sau country-rock. Dylan si-a facuta simtita prezenta mai ales in anii `60, continuand insa si peste decenii. Multe dintre cantecele sale au devenit creatoare de standarde, iar cele mai bune albume ale sale sunt fara doar si poate `clasice` in panoplia muzicii rock&roll.

La sfarsitul lui 1978, Bob Dylan a declarat ca s-a `nascut din nou` crestin, lansand ulterior o serie de albume crestine. In 1982, viziteaza Israelul, oferind ocazia ca sa se zvoneasca ca aceasta convertire a sa este de scurta durata.

In 1983 revine cu inregistrarea seculara `Infidels` – un succes major.

In anii `90, Dylan s-a impartit intre concertele live si pictura.

In 1992 apare `Good As I Been to You` – o colectie de cantece traditionale folk.

`Time Out of Mind` (1997) s-a bucurat de critici extrem de favorabile, fiind triplu premiat cu Grammy la categoriile `Albumul anului`, Cel mai bun album de folk contemporan` si `Cel mai bun vocalist rock”.

În 2004 a fost trecut pe locul doi în lista celor mai mari artiști ai tuturor timpurilor al revistei Rolling Stone.

Din ianuarie 2011 creația sa este obiect de studiu la Catedra de Istorie a Ideilor din cadrul Facultății de Filosofie, Istorie a Ideilor și a Artelor și Limbi Clasice, Universitatea Oslo, Norvegia.

În anul 2016, i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură, „pentru crearea de noi expresii poetice în cadrul marii tradiții a cântecului american”. Bob Dylan nu a fost prezent la banchetul din 10 decembrie 2016 dat în cinstea câștigătorilor premiului Nobel. Cuvântarea sa de mulțumire a fost citită de Azita Raji, ambasadorul SUA în Suedia.

În 1976 Dylan scrie cântecul “Hurricane“, care, deși are o lungime de 8 minute și 32 de secunde, ajunge pe locul 33 în topul cântecelor americane.

cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
articole preluat de pe: ro.wikipedia.orgcersipamantromanesc.wordpress.com
cititi mai mult despre Bob Dylan si pe: en.wikipedia.org; www.bobdylan.com; www.facebook.com; www.youtube.com; www.instagram.com