Evenimentele Zilei de 18 octombrie în Istorie: 18 octombrie 1599 – Bătălia de la Șelimbăr; 18 octombrie 1883 – România a aderat la Tripla Alianță; (18 – 19 octombrie 2003) – Referendumul constituțional din România, 2003
Referendumul constituțional din România (18 – 19 octombrie 2003)
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com, ro.wikipedia.org, youtube.com
18 octombrie este a 291-a zi a calendarului gregorian și a 292-a zi în anii bisecți. 75 de zile până la sfârșitul anului.
Sărbătorile Zilei de 18 octombrie
(BOR) (†) Sf. Apostol și Evanghelist Luca; Sf. Mucenic Marin cel Bătrân
Sfântul, slăvitul și întru-tot lăudatul Apostol și Evanghelist Luca este autorul Evangheliei după Luca, însoțitorul Sfântului Apostol Pavel (Filimon 1, 24; 2 Timotei 4, 10-11) și este numărat printre Cei Șaptezeci de Apostoli. El s-a născut în Antiohia siriană și era medic. El este considerat a fi fondatorul iconografiei.
Emblema sa de evanghelist este un vițel, cel de-a treia figură simbolică menționată în Iezechiel (1, 10), care este un simbol al rangului sacrificial și preoțesc ale lui Hristos, așa cum sunt ele menționate de Sfântul Irineu. Prăznuirea sa se face la 18 octombrie, la 22 aprilie împreună cu Apostolii Nataniel și Climent, la 20 iunie ziua în care moaștele sale, alături de ale altor sfinți, au fost mutate în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol, precum și la 4 ianuarie, împreună cu soborul Celor Șaptezeci.
(BRU) (†) Sf. Luca, apostol, evanghelist (secolul I)
(BRC) (†) Sf. Luca, evanghelist
Alaska Day este o sărbătoare legală în Alaska
Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane
Din 2006, 18 Octombrie a fost declarată Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane și se observă în toate statele membre UE. Din cauza numărului mare de victime și a vulnerabilităților din România, ne dorim să luăm parte la această zi, concentrându-ne pe creșterea nivelului de conștientizare a problemei și pe crearea unui mesaj comun pentru a preveni acest tip de crimă organizată în țara noastră.
Înțelegerea dimensiunii acestei probleme în România a dus la dorința de a crește implicarea societății civile. Cu ocazia Zilei Europene împotriva Traficului de Persoane, în afară de conștientizare, ne dorim să încurajăm pe toată lumea să se implice, oferind un cadru și resursele necesare pentru a face acest lucru.
Fiecare sector al societății are acțiuni specifice pe care le poate face și va primi materialele necesare pentru acest lucru, prin dezvoltarea de parteneriate strategice în comunități locale și la nivel național. Noi te încurajăm și pe tine să faci ceva în privința asta. Alătură-te tuturor celor care pe 18 Octombrie vor fi o voce a celor oprimați și ajută la abolirea traficului de persoane.
Astăzi în istorie pentru 18 octombrie
18 octombrie 320 - Filosoful grec Pappus din Alexandria scrie in Almageste (Syntaxis mathematica), un comentariu descriind o eclipsa de soare.
Pappus din Alexandria (c. 290 – c. 350) a fost unul dintre ultimii mari matematicieni greci ai antichității. Contribuțiile sale se înscriu cu precădere în domeniul geometriei. I se atribuie teorema lui Pappus, din geometria proiectivă. Almagestum sau Syntaxis mathematica este o importantă lucrare de astronomie redactată prin anul 150 de Claudiu Ptolemeu și care peste o mie de ani a constituit baza cunoștințelor astronomice ale lumii europene si islamice. Titlul Almageste derivă din araba (al-Magisṭī).
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
18 octombrie 614 - Regele francilor Clotaire al II- lea promulga Edictul de la Paris unul dintre cele mai importante legiferari din timpul dinastiei merovingiene care a contribuit la consolidarea monarhiei franceze. A intarit drepturile nobilor francezi si a exclus evreii din viata publica.
18 octombrie 1009 - Din ordinele califului Fatimid Al-Hakim bi-Amr Allah, Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost distrusă pînă la temelii.
Biserica Sfântului Mormânt (denumită și Biserica Sfântului Sepulcru sau Biserica Sfintei Învieri, ultima mai ales în creștinismul de rit răsăritean) este o biserică aflată în interiorul zidurilor vechii cetăți a Ierusalimului, la mică distanță de Muristan. Ea este cel mai însemnat loc de pelerinaj al religiei creștine. Mamei împăratului roman Constantin, împărătesei Elena, i se atribuie identificarea în anul 325 a locului unde ar fi avut loc răstignirea pe cruce a lui Iisus, precum și găsirea unor relicve ale crucii într-o grotă din apropiere. Prin porunca lui Constantin a început în anul 326 zidirea primei biserici în acest loc.
Biserica a fost arsă de persani în 614, reconstruită apoi de patriarhul Modestus pentru a fi iarăși distrusă de califul fanatic fatimid Al-Hakim bi-Amr Allah în 1009; după cutremurul de pământ din anul 1033, care a lovit greu Ierusalimul, stăpânirea arabă fatimidă a permis împăratului bizantin Constantin al IX-lea Monomahul să reclădească biserica între anii 1042-1048.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
18 octombrie 1210 - Papa Inocentiu al III- lea il excomunică pe imparatul romano – german Otto IV-lea.
Otto al IV-lea (n. 1175/1176 — d. 19 mai 1218) a fost unul dintre cei doi rivali Regi ai Romanilor (Rex Romanorum) din 1198, singur rege din 1208, Rege al Italiei din 1208 și Împărat al Sfântului Imperiu Roman din 1209. A fost singurul rege din Dinastia Welfilor, fiind detronat în anul 1215.
S-a născut în Normandia, fiu al lui Henric Leul Duce de Bavaria și Saxonia și a Matildei Plantagenet. A crescut în Anglia la curtea Regelui Henric al II-lea. La moartea Împăratului Henric VI Filip, Duce de Suabia a fost ales Rege al Germaniei dar forțele opuse acestuia, susținute de Papa Inocențiu al III-lea îl susțin pe Otto. Acesta este ales Rege la Köln și este încoronat la Aachen pe data de 12 iulie.
Aceste alegeri au antrenat imperiul în conflictul dintre Anglia și Regatul Franței, Filip fiind susținut de Regele Franței. În urma înfrângerii Angliei, Otto și-a pierdut ajutorul acesteia și rând pe rând majoritatea aliaților săi au trecut de partea lui Filip. În 1208 Filip este ucis, iar Otto se împacă cu familia acestuia, logodindu-se cu fiica acestuia Beatrice. În noiembrie 1208 este confirmat de către toți principii electori, iar în octombrie 1209 este încoronat împărat.
În ciuda promisiunilor anterioare, odată ajuns împărat, încearcă să întărească puterea imperială în detrimentul puterii papale. Pentru aceasta, intră în conflict cu papalitatea fiind excomunicat în 1210. În 1211 încearcă să cucerească Regatul Siciliei condus de Frederic, fiul fostului împărat Henric VI. Acesta, sprijinit de Papă și de regele Franței, este ales de o serie de provincii germane rege al Germaniei, iar Otto este nevoit să revină în Germania pentru a rezolva situația.
După decesul soției sale Beatrice, în vara anului 1212, majoritatea aliațiilor îl părăsesc în favoarea lui Frederic. Acesta nu reușește să îl învingă decisiv pe Otto decât în 1214 în Bătălia de la Bouvines, Otto fiind obligat să abdice și să se retragă în posesiunile sale private din Braunschweig unde a murit în 1218.
18 octombrie 1386 - Se deschide renumita Universitate din Heidelberg, în Germania.
18 octombrie 1405 - S-a născut la Corsignano în Siena, Italia , Papa Pius al II-lea, cu numele de botez Enea Silvio Piccolomini (d.14 august 1464). A fost un gânditor erudit, Papa de la 19 august 1458 până la moartea sa.
Pius al II-lea, pe numele civil Enea Silvio de’ Piccolomini, latinizat Aeneas Sylvius (n. 18 octombrie 1405, în apropiere de Siena – d. 14 august 1464, Ancona), gânditor erudit, papă din 1458 până în 1464. Lucrarea sa cea mai importantă şi cea mai lungă este autobiografia Comentarii în 13 cărţi, o sursă importantă de informaţii istorice, publicata pentru prima oară în 1584 de către Cardinalul Francesco Piccolomini Bandini, o rudă îndepărtată.
A fost un poet foarte admirat de către contemporanii săi, dar celebritatea sa se datoreaza si romanului sau Povestea celor doi iubiţi , care continuă să fie citit si in zilele noastre, fiind singurul roman erotic scris de un Papă. Papa Pius al II-lea a inaugurat un proiect urban neobişnuit in timpul sau, probabil primul exerciţiu de planificare al unui oraş din Europa medievala. El a fost preocupat de reconstruirea oraşului său natal, care poarta acum numele Pienza.
18 octombrie 1409: Sigismund de Luxemburg l-a înnobilat pe Voicu, fiul lui Şerb, din familia Huniazilor, pentru meritele sale militare şi credin -a dovedită regelui, donându-i posesiunea regală Hunedoara. Un an mai târziu, la 10 februarie 1410, regele a confirmat această donaţie, după cum cerea cutuma medievală.
18 octombrie 1417 - A murit Papa Grigore al XII-lea; (n. 1335).
18 octombrie 1495 - Ştefan cel Mare Domnul Moldovei termină construcţia bisericii domneşti din Dorohoi.
În anul 1495 Ștefan cel Mare (domn al Moldovei între 1457-1504) ctitorește la Dorohoi o biserică cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae. Lăcașul este sfințit la data de 18 octombrie 1495. În prezent Biserica Sfântul Nicolae Domnesc reprezintă cel mai vechi monument istoric din zona municipiului Dorohoi și principalul obiectiv turistic pentru vizitatorii din țară și din străinătate. Edificiul a fost restaurat de câteva ori în perioada 1896-1921 și își păstrează în întregime formele originale și zidurile inițiale, înfățișându-se ca un monument bogat decorat. Se încadrează în stilul arhitectonic tradițional moldovenesc.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
18 octombrie 1503 - A murit Papa Pius al III-lea; (n. 1439).
Papa Pius al III-lea (n. 29 mai 1439; d. 18 octombrie 1503), născut Francesco Todeschini Piccolomini, a fost un papă al Romei de la 22 septembrie până pe 18 octombrie 1503.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
18 octombrie 1599 - Bătălia de la Şelimbăr (18/28 octombrie). Oastea munteana condusa de Mihai Viteazul, aliata cu secuii, învinge oastea transilvană condusă de Andrei Bathory.Intregul teritoriu al Transilvaniei intra în stapânirea lui Mihai Viteazul.
Bătălia de la Șelimbăr a avut loc pe 28 octombrie 1599 și s-a dat între oastea Țării Românești condusă de Mihai Viteazul și oastea Transilvaniei condusă de cardinalul Andrei Báthory. Bătălia s-a terminat cu victoria clară a armatei condusă de Mihai Viteazul care și-a deschis astfel drumul spre cetatea Alba Iulia, unde a înfăptuit prima unire a Transilvaniei cu Țara Românească.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
18 octombrie 1663 - S-a născut Eugeniu de Savoia, feldmareșal al Sfântului Imperiu Romano- German, eliberatorul Ungariei și Transilvaniei de sub turci, guvernator al Banatului; (d. 1736).
Eugen de Savoia-Carignano, sau Eugeniu de Savoia, cunoscut și ca Prințul Eugen (n. 18 octombrie 1663, Paris – d. 21 aprilie 1736, Viena), unul din cei mai străluciți feldmareșali ai Sfântului Imperiu Roman.
18 octombrie 1685 - Ludovic al XIV-lea, rege al Franței a revocat Edictul de la Nantes (din 13 aprilie 1598); ca urmare, în Franța a fost interzisă exercitarea cultului protestant.
Edictul din Nantes este un act promulgat de Henric al IV-lea al Franței în anul 1598, ce permitea toleranță religioasă între catolici și protestanți. În 1685, nepotul său, Ludovic al XIV-lea, cunoscut ca Regele Soare, a revocat edictul, reluând persecutarea hughenoților și provocând alungarea acestora din Franța.
18 octombrie 1748 - Semnarea Tratatului de la Aix-la-Chapelle încheie Razboiul de Succesiune din Austria.
Tratatul de la Aix-la-Chapelle a fost semnat la data de 18 octombrie 1748 cu ocazia încheierii Războiului de Succesiune Austriacă care a ținut opt ani (1740-1748). Tratatul a fost negociat de Franța, Marea Britanie și alte puteri ale vremii.
Acesta a marcat restituirea, de comun acord, a cuceririlor Austriei, inclusiv a fortăreței Louisburg din Insula Cape Breton și Noua Scoție, Franței;Madras, Angliei; și orașele de graniță, Olandei. A fost recunoscut și i-a fost acordat dreptul la tronul austriac moștenitoarei habsburge Maria Teresa, dar aceștia, habsburgii, erau destul de slăbiți la garanția Prusiei care nu făcea parte din tratat.
Atât Marea Britanie, cât și Franța au încercat să câștige prietenia Prusiei, care devenise o putere de luat în seamă. Maria Teresa a cedat Spaniei ducatele Parma, Piacenza și Guastalla din Italia.
Tratatul a confirmat succesiunea legală la tron a Casei de Hanovra, atât în Marea Britanie, cât și în Hanovra. În lupta pentru puterea comercială dintre Franța și Anglia din Indiile de Vest, Africa și India, nimic nu era stabilit, iar tratatul nu era, totuși, o bază pentru o pace durabilă.
articol preluat de pe www.historia.ro
18 octombrie 1777 - Heinrich von Kleist, scriitor german; a introdus în literatura germană nuvela („Michael Kohlhaas”) şi comedia („Ulciorul sfărâmat”), ca specii literare ; (d.21.11.1811).
18 octombrie 1802 - S-a născut Damaschin Bojincă, istoric şi publicist, ministru în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. S-a distins, pe lângă profesia sa de bază – jurist, şi ca istoric, etnograf şi folclorist. Pentru posteritate, Damaschin Bojincă a rămas celebru cu vehementul, dar şi documentatul său „răspuns” la „cârtirea” consilierului Sava Tököly care nega descendenţa latină a poporului român.
18 octombrie 1830 - Se așează piatra de temelie pentru Monumentul Walhalla.
Templul Walhalla onoreaza personalităţi celebre din istoria Germaniei – politicieni, suverani, oamenii de ştiinţă artişti, si scriitori de limba germana . Edificiul a fost construit in Germania, la est de Regensburg , în Bavaria .
Numele Templului Walhalla vine din mitologie si a fost conceput în 1807 de către Printul Ludwig al Bavariei la ordinul caruia a fost construit între 1830 şi 1842., sub supravegherea arhitectului Leo von Klenze.
18 octombrie 1839 - S-a născut savantul chimist roman Nicolae Teclu, a inventat tipul de arzator “becul Teclu” A fost membru al Academiei Române; (n. Brasov; d. 13/26.07.1916, Viena).
Nicolae Teclu (n. 18 octombrie 1839, Braşov – d. 13/26 iulie 1916, Viena, Austria), chimist român, care a dat numele tipului de arzător (bec), Arzător Teclu. Nicolae Teclu a terminat Institutul Politehnic din Viena, secţia Chimie, şi Academia de Arte Frumoase din München, secţia Arhitectură. A devenit celebru în toată lumea prin cele 60 de descoperiri şi peste 50 de lucrări originale din domeniul chimiei.
Nicolae Teclu a inventat, în 1900, becul de laborator, cu reglare a curentului de aer şi gaz, bec de gaz cu regulator, care-i poartă numele. Invenţia a fost brevetată în Austria şi realizată de firma vieneză W.J. Rohrbeck’s Nachtolger şi, la Leipzig, de către firma Franz Hugershoff. „Becul Teclu” este folosit şi astăzi în toate laboratoarele din lume şi este asemănător cu becul Bunsen, dar reglarea admisiei se face cu un obturator conic şi, în felul acesta, se obţine un amestec mai bun al aerului cu gazul şi o temperatură mai înaltă.
Arzătorul Teclu, numit şi becul Teclu, este folosit şi astăzi în toate laboratoarele de chimie din întreaga lume într-o variantă îmbunătăţită. Spre sfârşitul vieţii devine membru al Academiei Române. Deşi invenţiile sale au îmbogăţit pe mulţi, el a murit sărac, în 1916, la Viena. Numele său este purtat astăzi de peste 15 licee cu profil de chimie din toată ţara. Din păcat niciunul nu este la Braşov, oraşul său natal.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro
18 octombrie 1851 - Romanul “Moby Dick” de Herman Melville apare la Richard Bentley în Londra.
Moby Dick este un roman al scriitorului american Herman Melville, publicat prima dată în 1851. Este considerat a fi o capodoperă a literaturii universale. Romanul istorisește aventurile căpitanului Ahab al navei Pequod, obsedat de dorința de a ucide legendara balenă albă, Moby Dick, care îi cauzase pierderea unei gambe. Povestitor este un membru al echipajului, Ishmael. Într-un eseu publicat în 1954, Maugham l-a considerat unul dintre cele mai bune zece romane din lume.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
18 octombrie 1859 - S-a născut filosoful francez Henri Bergson, laureat al Premiului Nobel ; (d. 1941).
Henri-Louis Bergson (n. 18 octombrie 1859 — d. 4 ianuarie 1941) a fost scriitor și filosof evreu francez ale cărui idei au pătruns și în literatură, prin intermediul operei lui Proust, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1927.
Motivația Juriului Nobel
“ca o recunoaștere a ideilor lui bogate și incitante și strălucitei măiestrii cu care au fost înfățișate ”
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
18 octombrie 1860 - Al doilea Război al opiului dintre Imperiul Britanic si China se termină odata cu ratificarea Tratatului de la Tientsin , un tratat inegal, care defavoriza China.
18 octombrie 1867 - SUA au preluat regiunea Alaska, pe care a cumparat-o de la Rusia, pentru 7.2 milioane dolari. Aceasta zi este sărbătorita anual în Statele Unite ca Ziua Alaskai.
Primul contact al europenilor cu Alaska a avut loc în 1741, când Vitus Bering a condus o expediție a marinei ruse la bordul navei Sf. Petru. După ce echipajul s-a întors în Rusia cu blănuri de vidră, blănuri care au fost considerate a fi cele mai bune blănuri din lume, mici asociații de blănari au pornit spre țărmurile Siberiei și spre insulele Aleutine.
Prima așezare permanentă a europenilor a fost fondată în 1784, iar Compania ruso-americană a pus în aplicare un program de colonizare în primii ani ai secolului al XIX-lea. New Archangel de pe Insula Kodiak a fost prima capitală a Alaskăi, dar ea s-a mutat curând pentru un secol la Sitka. Rușii nu au colonizat complet Alaska, colonia nefiind foarte profitabilă.
Românul George Pomutz, fost colonel în armata SUA, consilier la Ambasada SUA din Petersburg, a devenit eroul vremurilor în America, după ce a reușit să rezolve o problemă spinoasă care afecta relațiile dintre SUA și Rusia: disputa pe Alaska. Pe atunci, aceasta era una dintre cele mai sărace gubernii rusești, iar administrația țaristă a acceptat să o vândă Statelor Unite pentru modesta sumă de 7,2 milioane de dolari.Prețul mic i se datorează lui Pomutz, care a condus negocierile și a participat la încheierea și semnarea tratatului americano-rus. A fost ridicat la rangul de general.
William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a negociat achiziția acestei colonii de către țara lui de la Imperiul Rus în 1867 pentru 7,2 milioane de dolari. Alaska a fost guvernată de armată mulți ani, și a fost, neoficial, teritoriu al Statelor Unite după 1884.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
18 octombrie 1871 - A murit Charles Babbage, matematician si inginer mecanic englez. A fost cel dintâi care a imaginat o maşină de calculat programabilă, asemănătoare computerelor din ziua de azi. Din acest motiv este privit ca un „părinte” al informaticii;(n. 26.12.1781).
Charles Babbage (n. 26 decembrie 1791 – d. 18 octombrie 1871), matematician și inginer mecanic englez. A fost cel dintâi care a imaginat o mașină de calculat programabilă, asemănătoare computerelor din ziua de azi. Din acest motiv este privit ca un „părinte” al informaticii. Babbage a început să-și proiecteze ” Masina analitica” in 1837, dar nu a reușit să o construiască până la moartea sa, din cauza limitărilor tehnologice ale vremii.
Cu toate acestea, o mașină construită în 1991 după schițele sale s-a dovedit a funcționa perfect. Ideile lui Babbage erau atât de revoluționare pentru vremea sa încât n-au fost înțelese decât de o singură persoană dintre contemporanii săi. Aceasta era matematiciana Ada Lovelace, cea care a și scris primul program pentru Mașina analitică a lui Babbage, rămânând astfel în istorie ca primul programator.
18 octombrie 1878 - Rusia a luat în stapânire totală tinutul istoric Basarabia, numit si Bugeac.
Teritoriul actualului Bugeac (~13.200 km pătrați) a făcut parte din vechiul regat Dacic al lui Burebista; ulterior partea sa sudică a fost adusă temporar sub stapânire romană. După ce a trecut în sec. IX-XII prin mai multe stăpâniri, fiind spațiu predilect de așezare a migratorilor (turanici), genovezii încep să construiască mai multe cetăți pe litoralul Marii Negre, dar și pe brațul Chilia din Delta Dunării.
Cetățile Oblucița, Chilia și Cetatea Albă au fost toate ori construite, ori extinse de genovezi. În prima parte a secolului al XIV-lea, acest teritoriu intră în stăpânirea lui Basarab I, unificatorul Țării Românești, care pe atunci se numea Basarabia. Ulterior, Moldova preia aceste cetăți, mai ales sub domnia lui Alexandru cel Bun (1399-1432) și păstrează pentru această regiune, moștenită de la Basarabi, numele de Basarabia.
În 1484, Moldova lui Ștefan cel Mare este nevoită să renunțe la cetățile de la Marea Neagră și de la Dunăre în favoarea Imperiului Otoman, care denumește regiunea Bucak (citește: Bugeac), însemnând în turcește: „Ținut de frontieră”.
De la 1484 și până la 1812 Bugeacul, care după 1538 va include și cetatea Tighina, face parte din pașalâcul (provincie) turcesc de la Silistra. Tătarii nogai așezați aici devin populația majoritară. Regiunea este cedată rușilor după Pacea de la București din 1812, împreună cu Moldova de la est de Prut.
Autoritățile imperiale rusești au alungat populația tătară și o parte din cea moldoveană spre Dobrogea, invitând în schimb din Dobrogea bulgari și găgăuzi ortodocși, iar din alte țări germani, ruși și ucraineni să le ia locul. Scurta stăpânire moldovenească, lunga ocupație turcească apoi rusească, precum și procesul de colonizare de după 1812, explică populația eterogenă a regiunii.
Între 1856 și 1878, o bună parte a Bugeacului, ca parte a județelor Cahul, Bolgrad și Ismail, au intrat sub stăpânirea Moldovei, respectiv a României după 1859. În 1918 teritoriul va trece în componența României, iar în 1940 este anexat de Uniunea Sovietică, care îl atribuie RSS Ucrainene, în defavoarea RSS Moldovenești.
Conform unei înțelegeri între Hitler și Stalin, populația germană este strămutată în Reich. Teritoriul locuit de aceștia timp de peste 100 de ani este colonizat cu populație rusă și ucraineană. Astfel, ucrainenii reușesc să-i devanseze numeric pe români. Inițial, la data de 7 august 1940, Bugeacul a fost constituit într-o regiune administrativă de sine-stătătoare a RSS Ucrainene: regiunea Ismail, dar la data de 15 februarie 1954, a fost anexată regiunii Odesa.
Între 1941 și 1944 teritoriul reintră în componența României, dar în 1944 este reocupat de trupele sovietice. Tratatul de pace din 1947 confirmă stăpînirea sovietică asupra Basarabiei, inclusiv a Bugeacului. În 1991, ca urmare a destrămării Uniunii Sovietice, Bugeacul devine parte a Ucrainei.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
18 octombrie 1881: -Inaugurarea liniei ferate Buzău – Mărășești, prima linie de cale ferată construită de inginerii români.
18 octombrie 1883 - S-a semnat, la Viena, într-un cadru strict secret, Tratatul de alianţă româno-austro-ungar, România aderand astfel la Tripla Alianță.
România si Austro-Ungaria se angajau sa isi vina in ajutor in cazul unui atac neprovocat. In aceeasi zi a aderat si Germania. Articolul 2 prevedea ca obligatia de interventie din partea Romaniei era atunci cand Austro-Ungaria ar fi fost atacata de statele limitrofe ale tarii noastre, adica Rusia si Serbia. Romania era si ea asigurata in cazul unui atac rus, sarb sau bulgar.
Aderarea la Tripla Alianta semnifica indepartarea din orbita imperiilor oriental-asiatice si consolidarea legaturilor Romaniei cu aria de civilizatie central si vest-europeana. Dezvoltarea relatiilor economice si mai ales culturale ale Romaniei cu Germania si Austrio-Ungaria (Transilvania si Bucovina) au influentat pozitiv societatea romaneasca si mai ales pe cei din mediile intelectuale.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
18 octombrie 1893 - A murit marele compozitor francez Charles Gounod; (n. 1818).
Charles Gounod (n. 17 iunie 1818, Paris – d. 18 octombrie 1893) compozitor francez, devenit celebru datorită operei sale Faust.
18 octombrie 1898 - Statele Unite ale Americii intră în posesia insulei Puerto Rico.
18 octombrie 1907 - S-a născut Mihail Sebastian (Iosif Hechter), scriitor si dramaturg român (“Cum am devenit huligan”, “Orasul cu salcâmi”, “Jocul de-a vacanta”); (d. 29.05.1945).
Mihail Sebastian (nume real: Iosif Hechter, alt pseudonim: Victor Mincu, n. 18 octombrie 1907, Brăila, România – d. 29 mai 1945, București, Regatul României) a fost un om de litere român, care a scris roman, dramaturgie și critică literară. A fost de asemenea activ ca publicist, ținând printre altele și cronică muzicală.
Mihail Sebastian a fost unul dintre cei mai importanți discipoli ai filosofului Nae Ionescu. Un scandal fulminant în epoca interbelică l-a cauzat prefața antisemită a lui Ionescu la romanul De două mii de ani, prefață pe care Sebastian a publicat-o intactă. Deriva înspre extremismul de dreapta a generației sale și circumstanțele politice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial l-au îndepărtat de maestrul său și de foștii săi prieteni. În această perioadă a ținut jurnal.
După moartea lui subită, posteritatea i-a fost asigurată în principal de piesele de teatru, până în 1996, când jurnalul, care rămăsese peste 60 de ani inedit, a fost tipărit pentru prima dată. Cartea a suscitat controverse aprinse în societatea românească, fiind contrară imaginii idealizante a elitei intelectuale interbelice.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
18 octombrie 1909 - Hugues d’Eywo filmează, la București , demonstrațiile aviatorului francez Louis Bleriot; este cea mai veche actualitate imortalizata pe peliculă cu subiect românesc, din care s-au păstrat din pacate doar câteva fragmente.
18 octombrie 1915 - În timpul primului Război Mondial începe a treia bătălie de la Isonzo intre Italia și Imperiul Austro-Ungar.
Bătăliile de la Isonzo se referă la douăsprezece bătălii sângeroase dintre Italia și Austro-Ungaria din primul război mondial. Denumirea provine de la râul Isonzo pe valea căruia au avut loc conflictele militare. Teitoriul se află azi în mare parte în Slovenia. La data de 23 mai 1915, Italia care s-a menținut neutră, declară război Austriei. Inainte de conflictele de pe Valea Isonzo, marina militară a surprins flota italiană la Veneția, pe care o bombardează fără a suferi pierderi.
In primul război mondial au avut loc lupte sângeroase pe valea superioară a lui Isonzo, după ce la data de 23. mai 1915 Italia a declarat război Austro-Ungariei, având loc în total dousprezece bătălii, în care au avut loc 11 ofensive italiene, fără un rezultat, care a determinat moartea a sute de mii de soldați. La sfârștul lunii octombrie 1917 ofensiva comună a trupelor germano-austriece, a reușit în bătălia a douăsprezecea să străpungă la Bovec (Flitsch), Kobarid (Karfreit, Caporetto) și Tolmin (Tolmein) frontul italian, care pentru a evita o încercuire sunt nevoite să se retragă pe Valea Piave. De menționat este faptul că la aceste lupte a participat și locotenentul Erwin Rommel, care devine general în al doilea război mondial, primind porecla de „Vulpea deșertului” în luptele din Africa.
In prima bătălie au lupte grele pentru platoul de la Doberdò, situat între Monfalcone și Sagrado pentru a ajunge la podul de la Görz (ital. „Gorizia“, slow. „Gorica“) prin care se putea traversa valea Isonzo. (Pierderi: Italia 15.000, Austro-Ungaria 10.000 de morți și răniți) In bătălia a doua au avut ciocniriMonte San Michele și Gorizia, trupele italiene reușesc să ajung pe o parte a platoului Doberdò. (Pierderi: Italia 42.000, Austro-Ungaria 46.000 de morți și răniți) In a treia bătălie se continuă lupta pentru platoul Dorbedo, și eșuează din nou de a deschide calea spre Monte San Michele. (Pierderi: Italia 60.000, Austro-Ungaria 42.000 de morți și răniți)
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
18 octombrie 1918 – În România se constituie Societatea Simfonica “George Enescu” din Iaşi.
18 octombrie 1919 - S-a născut Pierre Elliott Trudeau, prim ministru francofon al Canadei (1968-1979; 1980-1984); (d. 28 septembrie 2000).
Joseph Philippe Pierre Yves Elliott Trudeau, (October 18, 1919 – September 28, 2000), usually known as Pierre Trudeau or Pierre Elliott Trudeau, was the 15th Prime Minister of Canada from April 20, 1968, to June 4, 1979, and again from March 3, 1980, to June 30, 1984.
18 octombrie 1920 - S-a născut Melina Merkouri, actriță si om politic grec, fost ministru al culturii (1981-1989; 1993-1994) (d. 1994).
Melina Mercouri (born as Maria Amalia Mercouri, Μαρία Αμαλία Μερκούρη; 18 October 1920 – 6 March 1994), was a Greek actress, singer and politician.
18 octombrie 1922 - Se înființează “The British Broadcasting Company, Ltd.”, care va fi înlocuită în 1927 de “British Broadcasting Corporation” (BBC).
18 octombrie 1931 - A încetat din viaţă inventatorul american Thomas Edison. A inventat fonograful, becul cu incandescenţă, kinetoscopul, şi a pus în funcţiune prima centrală electrică care alimentează clădirile unui oraş.
Thomas Alva Edison (n.11 februarie 1847 Milan, OH, SUA – d.18 octombrie 1931, West Orange, NJ, SUA) a fost un important inventator și om de afaceri american al sfârșitului de secol XIX și început de secol XX. A fost cunoscut și ca “Magicianul din Menlo Park”, fiind și cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practică a descoperirilor științifice (1093 brevete).
A fost un autodidact, însă acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze invenții în domeniul electricității (becul cu filament), al telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, al înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și al cinematografiei. Ziua sa de naştere, 11 februarie, a fost proclamată în timpul administraţiei Carter , ”Ziua inventatorilor americani”; (n.11.02.1847).
18 octombrie 1941 - Se declanșează operațiunea militară antisovietica germano-română, pentru cucerirea Peninsulei Crimeea.
18 octombrie 1944 - Începe atacul Uniunii Sovietice asupra trupelor naziste din Cehoslovacia, la operațiuni participând și Armata Romană.
18 octombrie 1955 - A fost arestat Gavril Vatamaniuc, conducător al grupului de rezistenţă anticomunistă din Munţii Bucovinei.
Grupul de partizani Gavril Vatamaniuc a fost o grupare de partizani anticomuniști români din Bucovina care a acționat în perioada 1949-1955. În anul 1948, sergentul major de jandarmerie Gavril Vatamaniuc din Constanța, fratele partizanului Ion Vatamaniuc (1903-1992), intră în conflict cu locțiitorul politic și este dat afară din armată și pus sub urmărirea Securității. Bănuind că va fi arestat, acesta se refugiază la 25 noiembrie 1949 în pădurile din zona Suceviței (regiunea Suceava), unde își construiește un bordei și se hrănește cu alimente primite de la familia sa.
În vara anului 1950, i se alătură doi consăteni, frații Ion și Gheorghe Chiraș, urmăriți și ei de Securitate. Aceștia au adus cu ei arme. Activitatea grupului s-a limitat doar la acțiuni de apărare, tipărind și distribuind manifeste anticomuniste, distrugând manifestele comuniste și încercând să-i convingă pe muncitorii forestieri să lupte împotriva comuniștilor. Deși Securitatea a reușit să-și infiltreze informatori printre pădurari, majoritatea acestora i-au ajutat pe partizani, aducându-le de mâncare.
În 1954 s-a alăturat grupului partizanul Vasile Motrescu, venit din Munții Făgăraș și care făcuse parte din grupurile conduse de Vladimir Macoveiciuc și Constantin Cenușe. La începutul lui ianuarie 1955, cu sprijinul unui pădurar, organele de securitate au descoperit ascunzătoarea grupului. În dimineața zilei de 18 ianuarie 1955, o companie de soldați din Botoșani a încercuit zona Bâtca Corbului și a atacat bordeiul. La acel moment, în ascunzătoare se aflau doar Motrescu și Vatamaniuc. Cei doi au reușit să fugă; Motrescu a împușcat doi soldați (Ion Popescu și Gheorghe Dumitrache), iar Vatamaniuc pe soldatul Mihai Vălimăreanu și pe câinele său, Afumatu.
La 18 iulie 1955, Securitatea află ascunzătoarea fraților Chiraș. În lupta de la Ursoaia Mare, cei doi frați sunt împușcați. Vasile Marciuc, gazda celor doi frați, este capturat la 17 octombrie 1955 și constrâns să dezvăluie ascunzătoarea lui Gavril Vatamaniuc. Astfel, a doua zi este prins și Vatamaniuc în satul Voievodeasa.
Ultimul membru al grupului, Vasile Motrescu, a fost capturat la 13 ianuarie 1958, în urma trădării lui Teodor Sfichi, și executat la 29 iulie 1958 în penitenciarul Botoșani.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
18 octombrie 1955 - A murit filosoful spaniol José Ortega y Gasset; (n. 1883).
José Ortega y Gasset (n. 9 mai 1883; d. 18 octombrie 1955) filosof spaniol.
18 octombrie 1956 - S-a născut Martina Navrátilová, campioana americană de tenis de origine cehă.
Martina Navratilova (n. 18 octombrie 1956 în Praga, Cehoslovacia) este o fostă jucătoare de tenis, fostă numărul 1 mondial. Este considerată una dintre cele mai bune jucătoare de tenis din toate timpurile.
18 octombrie 1960 - S-a născut Jean-Claude Van Damme, actor de film american de origine belgiana.
Jean-Claude Camille François Van Varenberg (n. 18 octombrie 1960), cunoscut profesional ca Jean-Claude Van Damme și abreviat JCVD, expert în arte marțiale, actor și regizor belgian, cunoscut mai ales ca actor de filme de acțiune cu arte marțiale.
18 octombrie 1967 - S-a născut Ștefan Bănică jr., cântăreț, actor, compozitor român, fiul renumitului actor și cântăreț Ștefan Bănică sr.
Ștefan Bănică jr. (n. 18 octombrie 1967, București), cântăreț de muzică ușoară, rock, prezentator, moderator, personalitate remarcabilă TV, actor de film și teatru român. Este fiul celebrului actor Ștefan Bănică (senior) și al jurnalistei Sanda Vlad-Liteanu.
18 octombrie 1967 - S-a născut Hunor Kelemen, politician român de origine maghiara , lider al formatiunii politice UDMR.
Hunor Kelemen (n. 18 octombrie 1967, Cârța, Harghita, România), politician român de etnie maghiară din România, ales începând cu legislatura 2000-2004 deputat de Harghita din partea UDMR.
18 octombrie 1967 - Stația interplanetară automată sovietica “Venus-4″, lansată la 12 iunie 1967, s-a dezintegrat inainte de a fi atins suprafața Planetei Venus. A fost prima sondă care a efectuat analiza a mediului unei alte planete.
18 octombrie 1967 - Filmul de desene animate The Jungle Book („Cartea junglei”), produs de studiourile Walt Disney, este prezentat în premiera în cinematografele americane.
18 octombrie 1968 - Poliția efectuează o perchezitie în apartamentul lui John Lennon ( ex Beatles) și al sotiei sale Yoko Ono, găsind 168 grame de marijuana. Mai târziu cei doi au pledat vinovat și au plătit o amenda de 150£.
18 octombrie 1968 - Atleții americani Tommie Smith și John Carlos, câștigători ai medalilor de aur, respectiv bronz, în proba de 200 de metri sprint, la Jocurile Olimpice de la Mexico City, sunt excluși din lotul american și din Satul Olimpic. Decizia a fost luată după ce, la ceremonia de înmânare a medaliilor, cei doi protestaseră față de situația populației de culoare din SUA, făcând salutul specific organizației “Black Power”.
18 octombrie 1980 - A murit Teodor Mazilu, scriitor, unul din cei mai originali autori de comedie ai teatrului românesc postbelic.
Teodor Mazilu (sau Theodor Mazilu, n. 11 august 1930, București, d. 18 octombrie 1980) a fost un dramaturg român, autor de piese de teatru și scheciuri pentru televiziune. Piesele sale, jucate frecvent şi cu succes, dezvăluiau un univers al patologiei morale (“Proştii sub clar de lună”, “Ipocrizia răzbunării”); (n.11.08.1930).
18 octombrie 1989 - Erich Honnecker, seful comunist al Germaniei de Est a fost demis. Liderul comunist din Germania de Est, Erich Honecker, a fost forţat să demisioneze din frunte acestei tari.
Erich Honecker (n. 25 august 1912, Neunkirchen (Saar) – d. 29 mai 1994, Santiago de Chile) politician comunist german care a condus Republica Democrată Germană (Germania de Est) din 1971 până în 1989. După 18 ani de sedere la putere el va fi înlocuit de Biroul Politic al Partidului Comunist est-german cu Egon Krenz, şeful securităţii.
18 octombrie 1991 - Președintele U.R.S.S,, Mihail Gorbaciov a semnat împreună cu liderii a opt republici sovietice, Acordul de Colaborare Economică a Republicilor suverane (Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan, Turkmenia, și Uzbekistan).
18-19 octombrie 2003 - Referendumul constituțional din România, 2003.
Referendumul constituțional s-a desfășurat pe 18-19 octombrie 2003 pentru aprobarea Legii de revizuire a Constituției României. Din estimări a reieșit că ar fi necesare 2 zile pentru ca 50% + 1 din alegători să se prezinte la vot, așa că referendumul a fost organizat pe parcursul a două zile. Intrebarea a fost, “Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma aprobată de Parlament?”
Rezultat:
- Alegători: 17.842.103
- Au votat: 9.938.441 (55,7%)
- DA: 8.915.022 (89,70%)
- NU: 875.172 (8,81%)
- voturi nule: 148.247 (1,49%)
cititi mai mult despre Legea nr. 429/2003 de revizuire a Constituției României pe lege5.ro
18 octombrie 2006 - Alpinistul român Ticu Lăcătuşu reuşeşte să escaladeze, în premieră mondială, cel mai înalt vârf (6.403 metri) din masivul himalayan Tsartse. Vârful a fost botezat Europa.
Constantin Lăcătușu (n. 21 februarie 1961, Piatra Neamț), alpinist, geolog și cameraman român, fiind primul din România care a cucerit vârful Everest (8.848 m), la 17 mai 1995.
18 octombrie 2009 - A murit Ion Cojar, regizor, actor și profesor român; (n. 1931).
Ion Cojar (n. 9 ianuarie 1931, Recaș, județul Timiș, d. 18 octombrie 2009, București), profesor român de actorie de metodă, cercetător, regizor de teatru și, ocazional, actor de film. El este fondatorul școlii românești de actorie de metodă.
18 octombrie 2011 - A murit Paul Everac, dramaturg român (n. 1924)
Paul Everac (n. 23 august 1924, București – d. 18 octombrie 2011, București), dramaturg român.
18 octombrie 2019 - Astronautele Christina Koch şi Jessica Meir au efectuat prima ieşire în spaţiu exclusiv feminină.
Astronautele americane Christina Koch şi Jessica Meir au efectuat împreună vineri o ieşire în spaţiu de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) pentru a realiza o lucrare de reparaţii, marcând prima ieşire în spaţiu exclusiv feminină în cei 60 de ani de istorie spaţială ai NASA, informează AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
18 octombrie 2019 - Atentat într-o moschee din Afganistan: Cel puţin 62 de morţi şi 33 de răniţi.Cel puţin 62 de oameni veniţi la rugăciunea de vineri şi-au pierdut viaţa într-un atentat asupra unei moschei din estul Afganistanului, relatează AFP.
“Bilanţul atacului asupra moscheii a crescut la 62 de morţi şi 33 de răniţi“, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernatorului din provincia Nangarhar, Attaullah Khogyani. Numărul morţilor a fost confirmat şi de purtătorul de cuvânt al poliţiei, Mubarez Attal, care a precizat însă că ar exista 36 de răniţi.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com