Evenimentele Zilei de 22 mai în Istorie

Grupul de manifestanţi pentru revoluţie la 1848 - de Costache Petrescu - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Grupul de manifestanţi pentru revoluţie la 1848 – de Costache Petrescu 

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

22 mai este a 142-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 22 mai

(BOR) Sfinții Mucenici Vasilisc si Marcel; Sfinții Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic

Sfinții Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic (381 d.Hr - Constantinopol) - foto preluat de pe ziarullumina.ro

Sfinții Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic (381 d.Hr – Constantinopol) – foto preluat de pe ziarullumina.ro

Al doilea Sinod Ecumenic s-a ținut la Constantinopol în anul 381 d.Hr., fiind cunoscut și ca Primul Sinod de la Constantinopol. Al doilea dintre cele șapte Sinoade Ecumenice a abordat următoarele probleme:

- a condamnat ereziile macedonianism și apolinarianism, născute din dezbaterile legate de arianism;

- a extins și adaptat Crezul de la Niceea, în special învățătura despre Sfântul Duh;

- a modificat prevederile Canonului VI al primului Sinod de la Niceea.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Basilisc, martir († secolul al III-lea); Sf. Rita din Cascia († 1457)

Sfântul Mucenic Vasilisc. Prăznuirea sa de către Biserica Ortodoxă se face la data de 22 mai - foto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Vasilisc - foto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Vasilisc, originar din satul Humialon, din Eparhia Amasiei, a trăit în timpul împăratului Maximian (286-305) şi a fost nepotul Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron. Vasilisc a fost închis împreună cu Eutropie şi Cleonic, ostaşi şi prieteni cu Sfântul Teodor Tiron.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

(BRC) Sf. Rita din Cascia, călugăriță; Sf. Emil, martir

Sf. Rita din Cascia, călugăriță (22 mai) - foto: sfantaritadecascia.blogspot.ro

Sf. Rita din Cascia, călugăriță (22 mai) – foto: sfantaritadecascia.blogspot.ro

 

Ziua internaţională a diversităţii biologice (ONU)

Ziua internaţională a diversităţii biologice este marcată în fiecare an la data de 22 mai, scopul ei fiind acela de a creşte gradul de înţelegere şi conştientizare a problemelor legate de biodiversitate. Anul acesta, sloganul Zilei internaţionale a diversităţii biologice este ”Our solutions are in nature”, potrivit site-ului Convenţiei privind Diversitatea Biologică (Convention on Biological Diversity), https://www.cbd.int.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; www.un.org; en.wikipedia.org

 

Ziua Republicii în Sri Lanka

Sri Lanka este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian. Are coaste la Golful Bengal, în est, Oceanul Indian în sud și vest și Strâmtoarea Palk în nord-est, care o separă de India. Capitala Sri Lankăi este Colombo. Până în 1972 se numea Ceilon (Ceylon) - foto: ro.wikipedia.org

Sri Lanka – foto: ro.wikipedia.org

Sri Lanka este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian. Are coaste la Golful Bengal, în est, Oceanul Indian în sud și vest și Strâmtoarea Palk în nord-est, care o separă de India. Capitala Sri Lankăi este Colombo. Până în 1972 se numea Ceilon (Ceylon)

 

Ziua Unicității Reformate Maghiare

 

Zodia Gemeni (22 mai – 21 iunie)

Zodia Gemeni (22 mai - 21 iunie) - foto: eastrolog.ro

Zodia Gemeni (22 mai – 21 iunie) – foto: eastrolog.ro

Principalele calitati ale zodiei Gemeni: excelente capacitati de comunicare, agilitate mentala, capacitate de a învata rapid
Cea mai puternica dorinta a nativului din zodia Gemeni: comunicarea
Defecte ale nativului din zodia Gemeni: superficialitate, bârfa, exprimare neglijenta cu care poate jigni, utilizarea cuvintelor pentru a dezinforma sau a induce în eroare

Nativul Gemeni este sensibil, energic, comunicativ, iubeste schimbarile; este sociabil, dar adesea indecis. Un nativ Gemeni este mobil, se adapteaza usor, este curios, interesat de multe lucruri, este mediatorul înnascut. Este sociabil si cauta permanent latura vesela a vietii. Bunatatea, talentul diplomatic si negustoresc si usurinta în exprimare îi permit sa abordeze cu succes multe domenii. Nativului Gemeni i se poate reprosa orice în afara faptului ca ar fi plicticos. Activ si creativ, el cauta fascinantul si neobisnuitul.

Daca interesele de moment sunt prea puternice, atunci nativul Gemeni se orienteaza dupa cum bate vântul. Un nativ din Gemeni fuge dupa doi iepuri si îsi schimba comportamentul în functie de starea de spirit. Din acest motiv, e nehotarât si instabil, nu e întotdeauna ordonat si statornic în viata. Defectele cele mai frecvente ale nativului din zodia Gemeni sunt agitatia, lipsa concentrarii si infidelitatea, motivate de temperamentul sanguin.
cititi mai mult pe: eastrolog.rowww.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 22 mai

 

Evenimentele Zilei de 22 mai în Istorie:

- 22 mai 1848 – (10 mai s.v.) S-a constituit „Comitetul Revoluționar din Țara Românească” și s-a hotărât declanșarea revoluției la 9 iunie;

- 22 mai 1848 – În Martinica a fost abolita sclavia;

- 22 Mai 1862 – A fost desființat hotarul dintre Moldova și Țara Românească

 

22 mai 334 i.Hr. - Armata macedoneana condusa de Alexandru cel Mare, il învinge pe imparatul persilor,

Bătălia de la Granicus (334 î.Hr.) este prima victorie obținută de Alexandru cel Mare în invazia Imperiului Persan. În pofida condițiilor nefavorabile, armata lui Alexandru i-a învins pe perșii conduși de Darius al III-lea, care au fugit. Alexandru i-a provocat la luptă pe generalii perși, omorând două dintre rudele lui Darius și fiind în pericol de a-și pierde și el viața. Din cronici reiese că macedonenii au pierdut doar 115 oameni. În urma victoriei, Alexandru a cucerit vestul Asiei Mici, iar majoritatea orașelor s-au grăbit să-i deschidă porțile - in imagine, "Bătălia de lep râul Granicus", Charles Le Brun, (1665) - foto: ro.wikipedia.org

“Bătălia de lep râul Granicus”, Charles Le Brun, (1665) – foto: ro.wikipedia.org

Bătălia de la Granicus (334 î.Hr.) este prima victorie obținută de Alexandru cel Mare în invazia Imperiului Persan. În pofida condițiilor nefavorabile, armata lui Alexandru i-a învins pe perșii conduși de Darius al III-lea, care au fugit. Alexandru i-a provocat la luptă pe generalii perși, omorând două dintre rudele lui Darius și fiind în pericol de a-și pierde și el viața. Din cronici reiese că macedonenii au pierdut doar 115 oameni. În urma victoriei, Alexandru a cucerit vestul Asiei Mici, iar majoritatea orașelor s-au grăbit să-i deschidă porțile.

 

22 mai 337 - A murit imparatul Constantin cel Mare; (n. 27 februarie 272).

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (n. 27 februarie 272 – d. 22 mai 337), cunoscut sub numele Constantin I sau Constantin cel Mare, Împărat Roman între 306 și 337. Constantin cel Mare – este împăratul Romei care a oprit persecuţia creştinilor şi în 324 a decretat creştinismul religie oficială a Imperiului Roman. In 330 el a mutat capitala imperiului de la Roma la Bizanţ şi a redenumit-o Constantinopol; (280-337).

 

22 mai 748 - A murit imparateasa japoneza Gensho ; (n. 683). Împărăteasa Genshō a fost al 44 – lea monarh al Japoniei, în conformitate cu ordinea tradițională de succesiune si a domnit din anul 715 pina in 724. În istoria Japoniei, Genshō fost a cincea din cele opt femei împărat ale acestei tari si singura împărăteasa japoneză care a moștenit titlul de la o alta împărăteasă si nu de la un predecesor de sex masculin.

 

22 mai 1377 - Papa Grigore al XI-lea emite cinci bule papale care denunță doctrinele teologului englez John Wycliffe.

John Wycliffe (cunoscut de asemenea sub numele de Wyclif, Wycliff, sau Wickliffe) (n. cca.1320 la Ipreswell (actualmente Hipswell), Yorkshire, Anglia – d. 31 decembrie 1384 la Lutterworth (lângă Leicester)). John Wycliffe a fost un teolog englez care a invocat laicizarea proprietăților ecumenice în Anglia. John Wycliffe a invocat limitarea influenței bisericești asupra puterii politice laice în Anglia. Una din cele mai importante contribuții controversate a fost traducerea Vechiului Testament și cea a Noului Testament în limba engleză, care sunt fundamentul versiunii consacrate a Bibliei Regelui James. Una din figurile istorice cele mai importante care au fost influențate de John Wycliffe a fost Jan Hus, (1369 - 1415) - foto: ro.wikipedia.org

John Wycliffe – foto: ro.wikipedia.org

John Wycliffe (cunoscut de asemenea sub numele de Wyclif, Wycliff, sau Wickliffe) (n. cca.1320 la Ipreswell (actualmente Hipswell), Yorkshire, Anglia – d. 31 decembrie 1384 la Lutterworth (lângă Leicester)). John Wycliffe a fost un teolog englez care a invocat laicizarea proprietăților ecumenice în Anglia. John Wycliffe a invocat limitarea influenței bisericești asupra puterii politice laice în Anglia. Una din cele mai importante contribuții controversate a fost traducerea Vechiului Testament și cea a Noului Testament în limba engleză, care sunt fundamentul versiunii consacrate a Bibliei Regelui James. Una din figurile istorice cele mai importante care au fost influențate de John Wycliffe a fost Jan Hus, (1369 – 1415)

 

22 mai 1455 - Războiul celor Două Roze: în prima bătălie de la St Albans, Richard, Duce de York il învinge și il capturează pe regele Henric al VI-lea al Angliei.

Războiul celor Două Roze (1455–1485) este numele sub care mai este cunoscut războiul civil purtat cu intermitență pentru tronul Angliei între susținătorii Casei de Lancaster și cei ai Casei de York - foto ( Ilustrație a bǎtaliei de la Barnet, Războiului celor Două Roze): ro.wikipedia.org

Ilustrație a bǎtaliei de la Barnet, Războiului celor Două Roze – foto: ro.wikipedia.org

Războiul celor Două Roze (1455–1485) este numele sub care mai este cunoscut războiul civil purtat cu intermitență pentru tronul Angliei între susținătorii Casei de Lancaster și cei ai Casei de York.

 

22 mai 1667 - A murit Papa Alexandru al VII-lea (n. 1599). A condus Biserica Catolica de la 7 aprilie 1655, până la moartea sa.

Papa Alexandru al VII-lea (n. Fabio Chigi) (n. 13 februarie 1599 Siena – d. 22 mai 1667 Roma) a deținut funcția de papă între anii 1655-1667. Familia Chigi din Sienna a fost una din cele mai puternice familii din Italia - foto: ro.wikipedia.org

Papa Alexandru al VII-lea - foto: ro.wikipedia.org

Papa Alexandru al VII-lea (n. Fabio Chigi) (n. 13 februarie 1599 Siena – d. 22 mai 1667 Roma) a deținut funcția de papă între anii 1655-1667. Familia Chigi din Sienna a fost una din cele mai puternice familii din Italia.

 

22 mai 1688 - S-a născut poetul englez Alexander Pope; (d.1744).

 

22 mai 1807 - Un mare juriu il acuză pe vicepresedintele Statelor Unite, Aaron Burr, de tradare. In Constitutia Statelor Unite se spune ca acuzatia de trădare poate să fie admisa daca este dovedita printr-un act făţiş si de martura a cel putin doi oameni. Intrucat la audieri nu s-au prezentat doi martori, Burr a fost achitat la 1 septembrie, în ciuda influentei politice exercitate de Administratia Jefferson.

 

22 mai 1809 - In batalia de la Aspern-Lessing de langa Viena, armatele conduse de Napoleon sunt pentru prima data respinse de catre o armata straina, armata austriacă, aflata sub comanda Arhiducelui Carol, care le-a impiedicat sa traverseze Dunarea.

Bătălia de la Aspern-Essling (21 mai - 22 mai, 1809) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Aspern-Essling (21 mai – 22 mai, 1809) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Aspern-Essling reprezintă o confruntare majoră între o armată franceză, condusă de Napoleon I şi trupele austriece, conduse de Arhiducele Carol al Austriei. Crezând că armata austriacă se află în retragere, împăratul francez decide să treacă Dunărea folosind drept rampă de lansare insula Lobau, pentru a urmări inamicul. Făcând acest lucru, împăratul Napoleon ajunge să cadă în capcana întinsă de comandantul austriac, care nu intenţiona să se retragă ci să opună o rezistenţă hotărâtă şi să nu îi lase pe francezi să treacă fluviul.

Austriecii au reuşit să distrugă podurile peste Dunăre din zonă, izolând pentru o zi întreagă armata napoleoniană de grosul trupelor, dar nu au reuşit să profite de avantajul lor numeric şi francezii, după ce au primit întăriri, s-au putut retrage în ordine, în timpul celei de-a doua zile de lupte. Ambele părţi au suferit pierderi semnificative, francezii pierzând şi doi dintre comandanţii cei mai valoroşi: mareşalul Lannes şi generalul de divizie St. Hilaire, ambii răniţi mortal.

 

22 mai 1808 - S-a născut scriitorul francez Gerard de Nerval; (d. 1855).

 

22 mai 1813 - S-a născut genialul compozitor german Richard Wagner (d. 13 februarie 1883). Richard Wagner este unul dintre cei mai mari compozitori din secolul al nouăsprezecele. Influenţa lui Wagner in muzica, în special în lumea operei a fost imensa. Creaţia wagneriană a avut o influenţă covârşitoare asupra evoluţiei ulterioare a muzicii. Compozitori ca Anton Bruckner,Gustav Mahler,Claude Debusy, (la începutul activităţii sale),Arnold Schonberg,Richard Strauss s-au dezvoltat sub influenta acestui mare muzician. Este autorul inegalabilelor opere : Tannhäuser,Olandezul zburator, Parsifal” si al monumentalei tetralogii Inelul Niebelungilor,Tristan si Isolda, Maeştrii cântăreţi din Nürnberg”.

 

22 mai 1848 - (10 mai s.v.) S-a constituit Comitetul revoluționar din Valahia, compus din Ion Ghica, Nicolae Bălcescu, Constantin Bălcescu, Al. C. Golescu (Negru), C. A. Rosetti, Dumitru Brătianu, Ion C. Brătianu, Cezar Boliac (Albu), Radu Golescu, Ion Heliade Rădulescu și Ion Cîmpineanu.

Fruntașii Revoluției de la 1848, din Țara Românească - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Fruntașii Revoluției de la 1848, din Țara Românească – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

S-a adoptat un program al revoluției în 22 de articole, urmărind satisfacerea revendicărilor fundamentale imediate ale burgheziei pentru cucerirea puterii politice, prevederea cea mai înaintată fiind cuprinsă în articolul 13 (emanciparea și împroprietărirea clăcașilor prin despăgubire) și s-a stabilit ziua de 9 / 21 iunie, pentru declașarea revoluției din Valahia.

Proclamaţia de la Islaz, din 1848, scrisă în limba română, folosind alfabetul chrilic - foto: ro.wikipedia.org

Proclamaţia de la Islaz, din 1848, scrisă în limba română, folosind alfabetul chrilic – foto: ro.wikipedia.org

 

22 mai 1848 - In Martinica este abolita sclavia.

 

22 mai  1858 - Începe Conferința reprezentanților celor șapte puteri de la Paris, privind organizarea Principatelor Române La 22 mai 1858, stil nou (10 mai 1858, stil vechi) începe Conferința reprezentanților celor șapte puteri (Marea Britanie, Franța, Austria, Prusia, Rusia, Turcia, Regatul Sardiniei) de la Paris, privind organizarea Principatelor Române. Prin Conferința de la Paris, se stabilește viitorul statut politic, social și administrativ al Principatelor hotarandu-se in principal urmatoarele:

- cele două țări vor purta numele de Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei, fiecare cu domn, guvern și adunare legislativă proprie;

- sa se înființeaze Comisia Centrală pentru alcătuirea legilor de interes comun pentru ambele Principate, cu sediul la Focșani;

- sa se desființeze privilegiile și rangurile boierești;

- sa se instituie responsabilitatea ministerială;

- sa se reglementeze prin lege relațiile dintre proprietari și țărani.

Deciziile luate la Conferința de la Paris au devenit lege fundamentală a țării, rămînînd în vigoare pînă în 1864.

 

22 mai 1859 - S-a născut Sir Arthur Conan Doyle, scriitor englez, creatorul detectivului Sherlock Holmes. Celebrul autor s-a nasscut la Edinburg din parinti irlandezi si a studiat la o scola iezuita.

Sir Arthur Conan Doyle (n. 22 mai 1859 - d. 7 iulie 1930), romancier britanic, celebru pentru a-l fi creat pe Sherlock Holmes - primul detectiv care apare într-o serie de romane poliţiste. foto: ro.wikipedia.org

Sir Arthur Conan Doyle  - foto: ro.wikipedia.org

Sir Arthur Conan Doyle (n. 22 mai 1859 – d. 7 iulie 1930), romancier britanic, celebru pentru a-l fi creat pe Sherlock Holmes – primul detectiv care apare într-o serie de romane poliţiste. Din 1876 pana in 1881 a studiat Medicina la Universitatea din Edinburgh, pentru ca apoi sa se imbarce pe un vas in calitate de medic. A inceput sa scrie diverse povestiri, debutul sau avand loc intr-o publicatie din localitatea natala.

Dupa cativa ani, s-a dedicat serios scrisului si a lansat personajul Sherlock Holmes odata cu publicarea volumului “Un studiu in stacojiu”. Eroul cartii era inspirat de un profesor pe care scriitorul l-a avut in facultate. A fost casatorit de doua ori si a fost tatal a cinci copii. A fost extrem de interesat de spiritism, devenind un bun priten al magicianului Houdini. A incetat din viata la 7 iulie 1930, fiind inmormantat in Cimitirul bisericii din Minstead in the New Forest, din Hampshire, Anglia.

 

22 mai 1859 - Regele Francisc al II-lea urmează în Regatul celor Două Sicilii tatălui său Ferdinand al II-lea.

Francisc al II-lea (italiană Francesco II, botezat Francesco d'Assisi Maria Leopoldo, 16 ianuarie 1836 – 27 decembrie 1894), a fost rege al Regatului celor Două Sicilii din 1859 până în 1861. A fost ultimul rege al Regatului celor Două Sicilii. Invaziile succesive ale lui Giuseppe Garibaldi și Victor Emmanuel al II-lea al Sardiniei au dus la sfârșitul domniei sale și la marcarea primului eveniment major din unificarea Italiei. După ce a fost detronat, regatul celor Două Sicilii și regatul Sardiniei s-au unit cu nou formatul regat al Italiei -  foto: ro.wikipedia.org

Francisc al II-lea – foto: ro.wikipedia.org

Francisc al II-lea (italiană Francesco II, botezat Francesco d’Assisi Maria Leopoldo, 16 ianuarie 1836 – 27 decembrie 1894), a fost rege al Regatului celor Două Sicilii din 1859 până în 1861. A fost ultimul rege al Regatului celor Două Sicilii. Invaziile succesive ale lui Giuseppe Garibaldi și Victor Emmanuel al II-lea al Sardiniei au dus la sfârșitul domniei sale și la marcarea primului eveniment major din unificarea Italiei. După ce a fost detronat, regatul celor Două Sicilii și regatul Sardiniei s-au unit cu nou formatul regat al Italiei.

Ferdinand al II-lea (Ferdinando Carlo, 12 ianuarie 1810 – 22 mai 1859) a fost rege al Celor Două Sicilii din 1830 până la moartea sa - foto: ro.wikipedia.org

Ferdinand al II-lea (1810 – 1859) – foto: ro.wikipedia.org

Ferdinand al II-lea (Ferdinando Carlo, 12 ianuarie 1810 – 22 mai 1859) a fost rege al Celor Două Sicilii din 1830 până la moartea sa.

 

22 Mai 1862 - Desființarea hotarului dintre Moldova și Țara Românească.

România - Principatele Unite (1859-1878) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

România – Principatele Unite (1859-1878) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Astfel, în ziua de 22 mai 1862, domnitorul Cuza a iscălit raportul de desfiinţare a graniţei dintre cele două Principate, prezentat de colonelul I. Ghica, ministrul de război. A doua zi, acelaşi minister a transmis comandantului punctului de trecere de la Focşani că „graniţa s-a desfiinţat, iar oamenii pot merge la casele lor”.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

22 mai 1865 - La Viena, s-a incheiat o Conventie romano-austriaca privind reglementarea serviciului telegrafic.

 

22 mai 1879 - Parlamentul ungar a votat o lege scolara care viza maghiarizarea fortata a natiunilor asuprite, prevedea obligativitatea predarii limbii maghiare in toate scolile elementare din teritoriile anexate de Ungaria, inclusiv in scolile confesionale romane. Decizia a iscat un sir de proteste, in special din partea mitropolitilor de Sibiu si de Blaj si ale conducatorilor celorlalte minoritati nationale.

 

22 mai 1885 - A incetat din viata scriitorul francez Victor Hugo.

Victor Hugo (n. 26 februarie 1802 - d. 22 mai 1885) a fost un poet, dramaturg și romancier francez. Scriitor romantic, a fost pair al Franței din 1845, senator al Parisului și membru al Academiei Franceze din 1841. Printre operele sale cele mai cunoscute se numără "Mizerabilii" și "Notre-Dame de Paris" - foto: ro.wikipedia.org

Victor Hugo (1802 – 1885) – foto: ro.wikipedia.org

Victor Hugo (n. 26 februarie 1802 – d. 22 mai 1885, Paris, Franța) a fost un poet, dramaturg și romancier francez. Scriitor romantic, a fost pair al Franței din 1845, senator al Parisului și membru al Academiei Franceze din 1841. Printre operele sale cele mai cunoscute se numără Mizerabilii (1882) și Notre-Dame de Paris (1831), precum și volumele de poezii Les Contemplations și La Légende des siècles. Victor Hugo s-a aflat în fruntea curentului literar romantic cu piesa sa Cromwell și cu drama Hernani.

A militat pentru cauze sociale printre care eliminarea pedepsei capitale. Deși era un regalist convins în tinerețea sa, opiniile sale politice s-au schimbat cu trecerea deceniilor și a devenit un susținător pasionat al republicanismului; lucrările sale ating majoritatea problemelor politice și sociale și tendințele artistice ale timpului său. Este înmormântat în Panthéon, la Paris. Moștenirea lui a fost onorată în numeroase moduri, inclusiv prin imprimarea portretului său pe bancnotele franceze.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.roen.wikipedia.org

 

22 mai 1892 - Dr. Washington Sheffield , un dentist din Statele Unite, a inventat tubul de pastă de dinţi. Acest tub era făcut dintr-un metal uşor, pana la acea data pasta de dinti fiind vanduta în borcane de sticla. Înca din 1841, tuburi de acest gen erau folosite de pictori pentru pictura în ulei, ceea ce i-a dat ideea de a folosi astfel de tuburi, pentru ambalarea pestei de dinti. Din 1953, tuburile de metal au inceput sa fie înlocuite cu tuburi de polietilenă.

 

22 mai 1893 - S-a născut omul politic si economistul roman Armand Calinescu.

Armand Călinescu (n. 4 iunie 1893, Pitești - d. 21 septembrie 1939, București) om politic, prim-ministru, ministru și economist român - foto - ro.wikipedia.org

Armand Călinescu – foto – ro.wikipedia.org

Armand Călinescu (n. 4 iunie 1893, Pitești – d. 21 septembrie 1939, București) om politic, prim-ministru, ministru și economist român. A murit asasinat de un comando legionar, in ziua de 21 septembrie 1939.

 

22 mai 1900 - Si-a inceput activitatea agentia de stiri Associated Press.

 

22 mai 1907 - S-a născut sir Laurence Olivier, renumit actor britanic de teatru si film ; (d.1980).

Laurence Olivier (n. 22 mai 1907, Dorking, Surrey, Anglia – d. 11 iulie 1989, Steyning, West Sussex, Anglia) a fost un actor și regizor englez de film - Photo of Laurence Olivier by Carl Van Vechten - foto: ro.wikipedia.org

Photo of Laurence Olivier by Carl Van Vechten – foto: ro.wikipedia.org

Laurence Olivier (n. 22 mai 1907, Dorking, Surrey, Anglia – d. 11 iulie 1989, Steyning, West Sussex, Anglia) a fost un actor și regizor englez de film.

 

22 mai 1910 - A decedat la Paris scriitorul francez Jules Renard; (n. 1864).

Jules Renard (n. 1864, Châlons-du-Maine – d. 1910, Paris) a fost un novelist și dramaturg francez - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Jules Renard - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Jules Renard (n. 1864, Châlons-du-Maine – d. 1910, Paris) a fost un novelist și dramaturg francez. In limba romana i-au fost traduse lucrarile : Morcoveaţă ( 1970); Pagini de istorie naturală( 2005); Jurnal ( 2007).

 

22 mai 1918 - Regele Ferdinand I al României a vizitat localitățile Tighina, Cetatea Albă, Arciz, Bolgrad și Reni, din Basarabia reunificate cu România. După vizita sa la Hotin, Bălți și Chișinău, regele Ferdinand I al României a vizitat localitățile Tighina, Cetatea Albă, Arciz, Bolgrad și Reni, recent reunificate cu România. După vizitarea orașului Reni, monarhul s-a îndreptat spre București.

 

22 mai 1919 - Intervenția Armatei României în Pocuția - La 22 mai 1919, M.C.G. ordonă generalului Petala din Bucovina și C.T.T. ca divizia a 8-a a Armatei Române să treacă frontiera bucovineană și să înainteze între Nistru și munții Carpați până la linia Nadvorna – Otânia – Niezviska, iar grupul de nord transilvănean să pună stăpânire pe linia de comunicații ce lega Colomeea de Sighetu Marmației. Ordinul s-a executat în ziua de 24 mai.

La intrarea diviziei a 8-a în Pocuția a fost emisă o proclamație prin care era adus la cunoștința populației că „armata română nu se războiește cu armata ucraineană și nici cu populația civilă” și „asigura pe toți că trupele române vor respecta viața și averea tuturor locuitorilor pașnici și că administrația va continua să lucreze după vechile legi ale țării, executată de funcționarii proprii”. Rezistența opusă trupelor române a fost slabă. Comandamentul român a transmis și trupelor ucrainene scopul și necesitatea acțiunii sale, solicitând acestora retragerea la nord de calea ferată Stanislau – Nadvorna.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

22 mai 1924 - S-a născut cântăreţul, actorul si compozitorul francez de origine armeana, Charles Aznavour (Aznavurian).

Charles Aznavour (născut Shahnour Varenagh Aznavourian, n. 22 mai 1924, Paris, Franța – d. 1 octombrie 2018, Mouriès, Franța) a fost un cântăreț, compozitor, actor și activist public francez de origine armeană. A fost unul dintre cei mai simpatizați și mai longevivi cântăreți francezi, fiind totodată și unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți francezi în restul lumii. A apărut în peste 60 de filme și a compus peste 1000 de cântece, din care aproximativ 150 în engleză, 100 în italiană, 70 în spaniolă și 50 în germană.

Născut într-o familie de emigranți armeni din Paris, se simte foarte atașat de comunitatea armeană. În urma cutremurului ce a răvășit Armenia în 1988, pune bazele unei fundații cu scopul de a ajuta zonele sinistrate, fundație numită Aznavour pour l’Arménie. În onoarea sa, o piață din Erevan îi poartă numele, iar în Gyumri, orașul care a suferit cele mai multe pierderi de vieți omenești în cutremur, i s-a ridicat o statuie. Din 1995 este ambasador al Armeniei pe lângă UNESCO, iar din 2009 este ambasadorul Armeniei în Elveția (țara în care își are reședința), după ce a devenit cetățean armean în 2002.
cititi mai mult pe: www.agerpres.roen.wikipedia.org

 

22 mai 1937 - La Sofia, a fost incheiata o Conventie intre Romania si Bulgaria, referitoare la exploatarea liniilor regulate de comunicatii aeriene.

 

22 mai 1939 - Germania si Italia semneaza „Pactul de Otel”.

22 mai 1939: Germania si Italia semneaza „Pactul de Otel” - foto: mapsofworld.com

22 mai 1939: Germania si Italia semneaza „Pactul de Otel” – foto: mapsofworld.com

La 22 mai 1939: Hitler si Mussolini semneaza „Pactul de Otel”. Conform denumirii sale oficiale, ” Pactul de prietenie și alianță dintre Germania și Italia” , a fost o înțelegere între Italia Fascistă și Germania nazistă, semnata la Berlin, de către miniștrii de externe ai respectivelor țări, contele Galeazzo Ciano și Joachim von Ribbentrop. Pactul a fost format din două părți: prima a fost o declarație de cooperare dintre Germania și Italia, în vreme ce partea a doua, „Protocolul secret adițional”, prevedea o politică comună militară și economică. Dictatorul italian Benito Mussolini a fost cel care a dat supranumele de „Pactul de Oțel”, după ce a renunțat la denumirea de „Pactul de Sânge”, ca urmare a sfaturilor consilierilor săi.

 

22 mai 1939 - S-a născut criticul şi istoricul de artă si omul politic roman Răzvan Teodorescu.

Emil Răzvan Theodorescu (n. 22 mai 1939) este un istoric de artă și politician român, membru titular al Academiei Române (din 2000) și vicepreședinte al acesteia (din 20 aprilie 2018). A fost senator din partea PSD în legislatura 2000-2004 și ministru al culturii - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Răzvan Theodorescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Emil Răzvan Theodorescu (n. 22 mai 1939) este un istoric de artă și politician român, membru titular al Academiei Române (din 2000) și vicepreședinte al acesteia (din 20 aprilie 2018). A fost senator din partea PSD în legislatura 2000-2004 și ministru al culturii.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro

 

22 mai 1942 - Mexicul intra in cel de-al doilea razboi mondial de partea Aliatilor.

 

22 mai 1947 - Preşedintele american Harry S. Truman a promulgat legea prin care S.U.A. a acordat un ajutor financiar şi militar Turciei si Greciei de 400 de milioane de dolari, în scopul stopării răspândirii comunismului în Europa.

President Truman signs the European Recovery Program (ERP), better known as the Marshall Plan - foto preluat de pe beyondplanb.eu

President Truman signs the European Recovery Program (ERP), better known as the Marshall Plan – foto preluat de pe beyondplanb.eu

Truman a conceput Planul Marshall menit sa ajute la reconstruirea economiilor devastate de razboi in Europa de Vest şi să sprijine guvernele democratice. Germania Occidentala a devenit un aliat democratic al Statelor Unite. Truman fost foarte activ si in constituirea primei alianţe militare occidentale in timp de pace, cunoscut sub numele de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, sau NATO, pentru a asigura protectia lumii libere impotriva pericolului reprezentat de comunism. Doctrina Truman a încercat să ingradească răspândirea comunismului prin sprijinirea democraţiei pretutindeni in lume.

 

22 mai 1948 - Guvernul Petru Groza i-a retras cetatenia regelui Mihai I, precum si altor membri ai familiei regale. Aceştia şi-au recăpătat cetatenia romana abia în 1997.

Regele Mihai la Londra, cu ocazia nuntii reginei Elisabeta cu printul Philip (nov 1947) - foto: art-historia.blogspot.ro

Regele Mihai la Londra, cu ocazia nuntii reginei Elisabeta cu printul Philip (nov 1947) – foto: art-historia.blogspot.ro

În noiembrie 1947 Regele Mihai a călătorit la Londra la nunta viitoarei regine Elisabeta a II-a, ocazie cu care a cunoscut-o pe prințesa Ana de Bourbon-Parma, care urma să-i devină soție. Regele Mihai „nu a vrut să se întoarcă, dar personalități americane și britanice [prezente la nunta regală] l-au încurajat să o facă”, conform unor „cercuri regaliste românești” citate de Washington Post. Mihai a revenit acasă „la sfatul expres al lui Winston Churchill”, care „se spune că l-ar fi sfătuit pe Mihai că «mai presus de orice, un rege trebuie să fie curajos»”. Potrivit propriei sale relatări, regele Mihai nu a avut astfel de intenții de a nu reveni acasă.

Regele Mihai I și Ana de Bourbon-Parma (1948) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Regele Mihai I și Ana de Bourbon-Parma (1948) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

După întoarcerea sa în România, Regele Mihai a fost silit să abdice la 30 decembrie 1947. Comuniștii au anunțat abolirea monarhiei și instaurarea unei republici populare și au transmis la radio înregistrarea proclamației regelui despre propria sa abdicare. În ședința extraordinară din 30 decembrie 1947 a cabinetului, Petru Groza a declarat următoarele:

Doamnă și domnilor miniștri, vreau să vă comunic că actul acesta s-a făcut prin buna învoială. Regele a constatat – așa cum este scris aici – că instituția monarhiei era o piedică serioasă în calea dezvoltării poporului nostru. Istoria va înregistra o lichidare prietenească a monarhiei, fără zguduiri – cum poate inamicii noștri ar fi dorit. Ca să utilizez o expresie a reginei-mame, poporul a făcut azi un divorț și decent, și elegant de monarhie.

Prin urmare, și actul acesta este la fel cu celelalte acte din istoria guvernării noastre. Vreau să se știe pretutindeni – și aceasta este foarte important – că lucrul acesta s-a făcut cu cumințenie, la timpul său. Noi mergem înainte pe drumul nostru, cu minimum de zguduiri la maximum de foloase. Vom îngriji ca fostul rege să plece liniștit, așa cum se cuvine, pentru ca nimeni să nu poată avea un cuvânt de reproș pentru acela care, înțelegând glasul vremurilor, s-a retras”.

La 3 ianuarie 1948, Regele Mihai a fost silit să părăsească țara, urmat la peste o săptămână, de principesele Elisabeta de România și Ileana de Habsburg, care, potrivit ziarului The New York Times, au colaborat atât de strâns cu rușii, încât au devenit cunoscute drept «mătușile roșii» ale Regelui.

 

22 mai 1957 - La Bucureşti, in Republica Populară România, se stinge din viaţă George Bacovia (n. 4/17 septembrie 1881, Bacău), scriitor român format la şcoala simbolismului literar francez.

George Bacovia (n. 17 septembrie 1881 (S.V. 4 septembrie), Bacău – d. 22 mai 1957, București) scriitor român format la școala simbolismului literar francez - foto - ro.wikipedia.org

George Bacovia – foto – ro.wikipedia.org

George Bacovia (n. 17 septembrie 1881 (S.V. 4 septembrie), Bacău – d. 22 mai 1957, București) scriitor român format la școala simbolismului literar francez. Numele său real era George Vasiliu. George Bacovia este autorul unor volume de versuri şi proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influenţe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira. La început văzut ca poet minor de critica literară, va cunoaşte treptat o receptare favorabilă, mergînd pînă la recunoaşterea sa ca cel mai important poet simbolist român şi unul dintre cei mai importanţi poeţi din poezia română modernă.

 

22 mai 1960 - Un cutremur cu o magnitudine de 9.5 grade pe scara Richter, a lovit sudul statului Chile. Acesta este cel mai puternic cutremur inregistrat.

 

22 mai 1964 - S-a născut Marius Oprea, poet și eseist român.

Marius Oprea (n. 22 mai 1964, Târgoviște) este un istoric, poet și eseist român, membru al Uniunii Scriitorilor din România - foto preluat de pe facebook.com

Marius Oprea – foto preluat de pe facebook.com

Marius Oprea (n. 22 mai 1964, Târgoviște) este un istoric, poet și eseist român, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A studiat istoria la Universitatea din București. A fost membru al cenaclului Universitas condus de profesorul și criticul literar Mircea Martin. Este autorul unei teze de doctorat cu tema Rolul și evoluția Securității (1948-1964). În prezent este președintele Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului (CICC). A debutat ca poet în volumul Pauza de respirație, alături de Simona Popescu, Caius Dobrescu și Andrei Bodiu. Trăiește cu familia sa în Brașov.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
cititi si: Darul cel mai de preț

 

22 mai 1970 - S-a născut Naomi Campbell, fotomodel englez.

Campbell in Cannes 2017 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Campbell in Cannes 2017 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Naomi Elaine Campbell (n. 22 mai 1970) este un supermodel, actriță, cântăreață și autoare britanică. Prima apariție publică a fost la vârsta de șapte ani, apărând în videoclipul Is This Love? al lui Bob Marley. Împreună cu Christy Turlington și Linda Evangelista a format un trio de supermodele, cunoscute ca „Trinity”, iar apoi prin extindere, împreună cu Cindy Crawford, Claudia Schiffer și Kate Moss, au fost numite colectiv „Big Six
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.naomicampbell.com

 

22 mai 1972 - A avut loc Conferinta nationala a scriitorilor din Romania socialista , convocata in scopul stabilirii sarcinilor de viitor ale scriitorilor, in lumina Plenarei CC al PCR din 1971. Cu aceasta ocazie s-a elaborat un program pentru infaptuirea “minirevolutiei culturale” in Romania, dupa modelul “revolutiei culturale” chineze.

 

22 mai 1982 - În presa franceză a izbucnit „afacerea Tănase”.

foto preluat de pe www.cotidianul.ro

Pe 22 mai 1982, în presa franceză izbucneşte „afacerea Tănase”. Scriitorul român Virgil Tănase, opozant al regimului de la Bucureşti şi exilat în Franţa, unde primeşte cetăţenia franceză, a dispărut de la domiciliu. Ziariştii francezi sunt interesaţi de subiect – dispariţia din Paris a unui disident est-european cunoscut e, fără îndoială, un subiect care nu poate fi ratat. Imediat apar şi primele ipoteze.

Prima – că Virgil Tănase a dispărut din motive care nu au legătură cu opoziţia sa faţă de regimul comunist din România. Dispariţia ar fi, în acest caz, un fel de capriciu al unui artist, sau o modalitate de a-şi rezolva cine ştie ce probleme personale. A doua ipoteză este că Virgil Tănase a fost răpit (şi eventual asasinat) de autorităţile comuniste de la Bucureşti.

Cea de a doua ipoteză capătă rapid o confirmare dintr-o sursă cu totul neaşteptată. Pe 9 iunie 1982, preşedintele Franţei, Francois Mitterrand, anunţă într-o conferinţă de presă că responsabil pentru dispariţia lui Virgil Tănase este regimul de la Bucureşti şi promite dezvăluiri complete în câteva săptămâni. Faptul este fără precedent: niciodată un şef de stat nu se implică direct şi nu face declaraţii pe astfel de teme. Cu atât mai mult cu cât declaraţia respectivă anunţă ruperea de facto a relaţiilor dintre Franţa şi România. Este dispariţia unui disident un motiv serios şi puternic de rupere a relaţiilor dintre două state? Caracterul cu totul neobişnuit al ieşirii preşedintelui Mitterrand nu scapă jurnaliştilor francezi care urmăresc afacerea.

Pe 7 august 1982, Le Nouvel Observateur publică un articol cu titlul „A treia ipoteză”. Articolul sugerează că Virgil Tănase – despre care încă nu se ştia nimic la acea dată – nu a fost răpit de Securitate. Dimpotrivă, e ţinut ascuns de serviciul de contrainformaţii francez, DST, tocmai pentru a împiedica încercarea Securităţii de a-l asasina. De aici, lucrurile se precipită.
cititi mai mult pe www.cotidianul.ro

 

22 mai 1990 - Yemenul de Nord şi cel de Sud s-au unit şi au format Republica Yemen.

Amplasarea Republicii Yemen - foto: ro.wikipedia.org

Amplasarea Republicii Yemen - foto: ro.wikipedia.org

Yemen, oficial Republica Yemen este o țară în Orientul Mijlociu situată în Peninsula Arabă în sud-vestul Asiei. Cu o populație de circa 23.580.000 locuitori, Yemen este mărginită de Arabia Saudită la nord, Marea Roșie la vest, Marea Arabă și Golful Aden la sud, și Oman la est. Teritoriul Yemenului include peste 200 insule, cea mai mare fiind Socotra, la cam 415 km la sudul Yemenului, lângă coasta Somaliei.

Drapelul Republicii Yemen - foto: ro.wikipedia.org

Drapelul Republicii Yemen – foto: ro.wikipedia.org

 

22 mai 1990 - Microsoft lansează sistemul de operare Windows 3.0.

Captură de ecran în Windows NT 3.0 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Captură de ecran în Windows NT 3.0 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Windows 3.0 (nume de cod Janis) a fost un sistem de operare produs de Microsoft. A fost lansat la data de 22 mai 1990. În numai patru luni de la lansare au fost vândute un milion de bucăți, vânzările totale depășind 10 milioane de unități. Față de predecesorul său Windows 3.0 a venit cu noi funcții ca: suport pentru rețea, API pe 16 biți și mai mult de 16 culori.

Windows 3.0 a fost singura versiune de Windows care poate fi rulată în trei moduri diferite de memorie:

Modul Real, destinat calculatoarelor cu un procesor Intel mai slab decât seria Intel 80.

Modul Standard, destinat calculatoare cu un procesor Intel 80286

Modul 386, destinat calculatoarelor mai noi, cu un procesor Intel 80386 sau mai bun, și care să corespundă modului protejat.

Extensiile multimedia au fost puse în circulație în toamna anului 1991 pentru plăcile de sunet, precum și unitățile CD-ROM, care au fost apoi din ce în ce mai răspândite.

 

22 mai 1992 - Tinerele state independente Bosnia-Hertegovina, Croatia si Slovenia se alatura Organizatiei Natiunilor Unite.

 

22 mai 1997 - Presedintele rus Boris Eltin l-a numit pe generalul-locotenent Viktor Cecevatov in functia de sef al Statului Major al armatei ruse. Eltin i-a demis in aceeasi zi, pe ministrul rus al Apararii Igor Rodionov si pe seful Statului Major, Viktor Samsonov, acuzandu-i ca nu au depus eforturi in vederea reformarii fortelor armate.

 

22 mai 2004 - În capitala Spaniei, Madrid, are loc căsătoria dintre printul Felipe și jurnalista Letizia Ortiz Rocasolano.

 

22 mai 2005 - Jurnalistii romani Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian răpiţi în 28 martie, și ţinuţi ostatici 55 de zile în Irak, au fost eliberați de rapitori pe 22 mai.

Sorin Dumitru Miscoci - Marie-Jeanne Ion si Eduard Ovidiu Ohanesian foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Sorin Dumitru Miscoci – Marie-Jeanne Ion si Eduard Ovidiu Ohanesian
foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Intr-un comunicat al Presedintiei Romaniei s-a precizat: “Cei trei cetateni romani, Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, precum si cetateanul american de origine irakiana, Mohammad Munaf se afla de astazi, 22 mai, incepand cu ora 13.44, sub controlul autoritatilor romane. Cei patru sunt teferi si nevatamati si vor fi adusi in tara in cel mai scurt timp.”

Ziaristii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci – ambii de la postul de televiziune Prima, si Ovidiu Ohanesian – de la cotidianul “Romania liberă”, si Mohammad Munaf au fost rapiti in data de 28 martie, in Bagdad, de o grupare necunoscuta. Ziaristi romani rapiti Imediat dupa acest incident omul de afaceri roman de origine siriana Omar Hayssam a anuntat ca rapitorii l-au contactat telefonic si au cerut 4 milioane de dolari.

La doua zile dupa incident, postul de televiziune arab al-Jazzera a prezentat pe post o caseta cu imagini ale celor rapiti, iar in 31 martie au aparut si primele fotografii cu ziaristii, in care acestia isi prezentau actele de identitate. Tara intreaga a fost cuprinsa de isterie. S-au făcut scenarii, au aparut teorii, pentru ca in data de 4 aprilie postul OTV sa anunte eliberarea acestora. Stirea s-a dovedit falsa, insa a alimentat si mai mult zvonurile.

In tot acest timp, autoritatile au incercat sa gestioneze o criza nemaintalnita pana atunci in Romania. Pe 11 aprilie, Administratia Prezidentiala a comunicat ca exista informatii ca ziaristii sunt in viata. Omul de afaceri Omar Hayssam a inceput sa fie audiat pentru implicarea in rapire. In acest timp, s-au organizat mitinguri de solidaritate cu cei patru si s-au facut apeluri pentru eliberarea lor.

Ovidiu Ohanesian, Sorin Miscoci si Marie Jeanne Ion - foto preluat de pe frip.ro

Ovidiu Ohanesian, Sorin Miscoci si Marie Jeanne Ion – foto preluat de pe frip.ro

Un prim episod al crizei care a socat populatia s-a inregistrat pe 22 aprilie, cand rapitorii s-au identificat – precizand ca fac parte din Brigazile Mu’adh Bin Jabal – si au trimis un ultimatum autoritatilor de la Bucuresti. In mesaj s-a precizat ca ostaticii vor fi executai daca in patru zile Romania nu isi va retrage trupele din Irak. Evenimentele au inceput sa se precipite, iar in 26 aprilie redactorul sef al departamentului de Stiri Prima Tv a primit un telefon, de la capatul celalalt al firului fiind difuzata o caseta audio in care cei trei ziaristi implorau sa sa faca orice pentru eliberarea lor. Cameramanul Sorin Miscoci a spus atunci ca va fi primul executat. Ultimatumul a fost prelungit cu 24 de ore.

Tensiunea a atins cote maxime dupa ce, in aceeasi zi, al-Jazzera a difuzat o noua inregistrare care a facut lumea intreasa sa tresara: Ovidiu Ohanesian era ras in cap, iar Sorin Miscoci aparea imbracat in portocaliu, adica in “Camasa mortii”. Autoritatile au solicitat prelungirea ultimatumului, la inceputul lunii mai Presedintia confirmand ca ziaristii sunt vii. Negocierile cu rapitorii au continuat prin toate sursele fara sa se comunice insa mersul lucrurilor. Sporirea violentelor in Irak a ingreunat comunicarea, dupa cum au precizat oficialii de la Bucuresti, astfel ca pana pe 21 mai informatiile au fost mai mult decat putine.

Apoi a venit si vestea eliberarii ziaristilor. Cei trei s-au intors in tara in 23 mai, la orele amiezii, iar Mohammad Munaf a fost preluat in custodie de autoritatile americane. Omul de afaceri romano-sirian Omar Hayssam a fost singura persoana judecata pentru rapirea jurnalistilor. Acesta a fost eliberat din arest pe 28 aprilie 2006, dupa ce medicii au precizat ca nu mai suporta regimul de detentie, Hayssam suferind de cancer. La scurt timp, acesta a fugit clandestin din tara.

 

22 mai 2009 - Conventul General din Debrecen, a reînfințat Biserica Reformata Maghiara, din care fac parte și cele două episcopii ale Bisericii Reformate din Romania .

 

22 mai 2010 - F.C. Internazionale Milano castiga Liga Campionilor Europeni 2009-2010.

 

22 mai 2012 - Tokyo Skytree este deschis pentru public. Este cel mai înalt turn din lume (634 m),devansând Turnul de televiziune din Guangzhu (China), și a doua structură cea mai înaltă din lume, după Burj Khalifa din Dubai (829,8 m).

Tokyo Skytree - foto: tokyo-skytree.jp

Tokyo Skytree – foto: tokyo-skytree.jp

 

22 mai 2020 - La ordinea zilei

 

22 mai 2021 - Laserul de la Măgurele nu a fost inclus în proiectul european de cercetare ELI.

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect european ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) pentru investigarea interacțiilor lumină-materie la cele mai mari intensități și cele mai scurte scări de timp. El are drept scop găzduirea câtorva dintre cele mai intense lasere din lume, dezvoltarea de noi oportunități de cercetare interdisciplinară cu lumină și radiație secundară provenind de la aceste lasere și punerea lor la dispoziția unei comunități științifice internaționale.

Instalațiile urmează să fie amplasate în patru baze de cercetare exploatate în mod integrat; trei dintre acestea sunt în curs de implementare în Cehia, Ungaria și România, pentru un volum total de investiții de aproape de 850 de milioane de euro provenind îndeosebi de la Fondul European de Dezvoltare Regională.

La 5 mai 2021, Comisia Europeană a luat decizia de a stabili proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI) în forma European Research Infrastructure Consortium (ERIC).[29] A fost luată decizia de a înființa ELI ca un consorțiu ERIC doar cu Republica Cehă și Ungaria, fără România.

În 25 mai 2021, un consilier de stat pe probleme de cercetare al premierului și reprezentantul special al Guvernului pentru participarea României la proiectul ELI ERIC a declarat „Toată lumea a greșit, a existat o incapacitate a guvernelor în a gestiona acest obiectiv iar România și-a pierdut încrederea în ochii partenerilor externi” ,„Este o palmă dată” și „Vă spun că se fac toate eforturile, … recent, premierul a luat o hotărâre, să creeze un grup interministerial coordonat chiar de premier, cu ministerele implicate – Cercetare, Fonduri europene, Afaceri Externe și Finanțe, plus CJ Ilfov și mai multe entități tocmai ca să rezolvăm problema.”.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

22 mai 2021 - Italia a câștigat Concursul Muzical Eurovision cu piesa „Zitti e buoni”, interpretată de formația Måneskin. Måneskin este o trupă rock italiană din Roma, care îi are ca membri pe Damiano David, Victoria De Angelis, Thomas Raggi și Ethan Torchio. Trupa a câștigat Concursul Muzical Eurovision 2021, aceasta reprezentând Italia cu piesa Zitti e buoni.
cititi mai mult pe www.maneskin.it

Concursul Muzical Eurovision 2021 a fost a 65-a ediție a Concursului Muzical Eurovision, prima după doi ani, deoarece concursul din 2020 a fost anulat din cauza pandemiei de COVID-19. Această ediție a avut loc în Rotterdam, Țările de Jos, întrucât această țară a câștigat concursul în 2019 cu piesa Arcade, interpretată de Duncan Laurence. A fost a cincea ediție ținută în Țările de Jos, prima după cea din 1980. Inițial s-a anunțat că vor participa 41 de țări la ediția din acest an, dar pe 5 martie 2021 Armenia a anunțat că se retrage, iar pe 26 martie 2021 Belarus a fost descalificată din concurs, rămânând doar 39 de țări participante. Italia a câștigat Eurovision 2021 cu piesa ”Zitti E Buoni” interpretată de trupa rock Måneskin.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org