Evenimentele Zilei de 20 mai în Istorie

First Council of Nicaea (May to August A.D. 325) - 16th-century fresco depicting the Council of Nicaea - foto preluat de pe en.wikipedia.org

First Council of Nicaea (May to August A.D. 325) – 16th-century fresco depicting the Council of Nicaea

foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.orgyoutube.com

 

20 mai este a 140-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 20 mai

(BOR) Sfântul Mucenic Talaleu; Sfântul Cuvios Talasie; Sfânta Lidia din Filipi

Sfântul Mucenic Talaleu, Sfântul Cuvios Talasie și Sfânta Muceniță Lidia Icoană sec. XX, Grecia, Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Talaleu, Sfântul Cuvios Talasie și Sfânta Muceniță Lidia Icoană sec. XX, Grecia, Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro

 

BRU) Sf. Talaleu, martir († 284)

(BRC) Sf. Bernardin din Siena, preot

 

Ziua mondială a metrologiei

Ziua mondială a metrologiei, sărbătorită anual la 20 mai, marchează semnarea Convenţiei Metrului din 20 mai 1875, de către reprezentanţi din 17 state. Tema pentru 2020, potrivit www.worldmetrologyday.org, este “Măsurători pentru comerţul global” (“Measurements for global trade“). Această temă a fost aleasă pentru a conştientiza rolul important al măsurării în facilitarea comerţului global echitabil şi asigurarea produselor respectând toate standardele astfel încât calitatea acestora să atingă aşteptările clienţilor.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua mondială a albinelor (ONU)

Ziua mondială a albinelor este marcată, în fiecare an, la 20 mai pentru a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate şi pentru a atrage atenţia asupra necesităţii protejării acestora, dar şi a altor polenizatoare. Data aleasă reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 – 13 septembrie 1773) considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne. Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia, potrivit www.worldbeeday.org şi www.blog.mybees.ro.

Cu prilejul proclamării, directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Carla Mucavi, sublinia: “Albinele joacă un rol crucial în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a alimentaţiei. Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum cartofi, piper, cafea, dovleci, morcovi, mere, migdale, roşii …Pe scurt, fără albine, FAO nu poate realiza o lume fără foame. Ziua mondială a albinelor recunoaşte importanţa acestor mici ajutoare şi va creşte gradul de conştientizare a necesităţii protejării.”

 

Ziua Financiarului Militar

Prin Înaltul Decret Regal nr. 6625/20 mai 1891, ia fiinţă, “sub denumirea direcţia a 7-a a contabilitaţii, controlului şi pensiilor“, prima structură financiară centralizată. “… Pentru a se pune administraţia Ministerului de Război în stare de a lucra cu continuitate şi autoritate şi a se concentra personalul într-una şi aceeaşi direcţie, astfel ca principiile legilor şi regulamentelor să fie aplicate în acelaşi sens, oricare ar fi arma din care ofiţerul ar face parte, căci astfel s-ar putea întampla să se dea soluţii diferite pentru cazuri analoge, se trece la fuzionarea celor trei direcţii: a 7-a contabilitate, a 8-a control şi a 10-a serviciul pensiilor militare, sub denumirea direcţia a 7-a a contabilităşii, controlului şi pensiilor“. Carol I.

 

Ziua națională a statului Camerun

Camerun - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Camerun – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Republica Camerun sărbătoreşte, la 20 mai, Ziua Naţională. În 1972, la această dată, în urma unui plebiscit, a fost adoptată noua Constituţie, care a proclamat Camerunul stat unitar cu numele de Republica Unită Camerun, iar, din 1984, Republica Camerun. Republica Camerun este o republică unitară din Africa centrală. Se mărginește cu Nigeria, Ciad, Republica Centrafricană, Republica Congo, Gabon, Guineea Ecuatorială și Golful Guineei. Inițial o colonie germană, a fost împărțită după primul război mondial între francezi și britanici.

În 1960, Camerunul francez a devenit o republică independentă, unindu-se cu partea sudică a Camerunului britanic în 1961 pentru a forma Republica Federală a Camerunului. A fost redenumită Republica Unită a Camerunului în 1972, și Republica Camerun în 1984. Față de alte state africane, Camerunul se bucură de o relativă stabilitate politică și socială, permițând dezvoltarea agriculturii, drumurilor și căilor ferate, precum și a unei puternice industrii petroliere. În ciuda unor reforme politice, puterea rămâne totuși în mâinile unei oligarhii etnice.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 20 mai

 

Evenimentele Zilei de 20 mai în Istorie:

- 20 mai 325 – A început Primul conciliu de la Niceea;

- 20 mai 1882 – S-a format „Tripla Alianță” între Germania, Austro-Ungaria și Italia;

- 20 mai 1940 – Primii prizonieri sosesc în noul lagăr de concentrare la Auschwitz;

- 20 mai 1972 – Richard Nixon viziteaza URSS, devenind primul presedinte american care viziteaza aceasta tara;

- 20 mai 1989 – Confruntate cu masive demonstratii pro-democratie in Piața Tiananmen, autoritățile chineze declară legea marțială si ordona deschiderea focului impotriva demonstrantilor;

- 20 mai 1990 – Au avut loc primele alegeri libere și democratice în România de dupa cel de-Al Doilea Război Mondial

 

20 mai 325 - A început Conciliul de la Niceea, primul sinod ecumenic al bisericii creștine (astazi orașul İznik din Turcia).

Primul conciliu de la Niceea (astăzi İznik, în Turcia) a fost primul conciliu ecumenic. S-a desfășurat în anul 325 - foto: ro.wikipedia.org

Primul conciliu de la Niceea (astăzi İznik, în Turcia) a fost primul conciliu ecumenic. S-a desfășurat în anul 325 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

La acest prim conciliu (sinod) ecumenic au participat după unele mărturii 200, după altele 318 episcopi din tot ținutul creștin, mai puțin de la iudeii creștini și de la Biserica Mar Thoma. Sinodul a discutat problemele ridicate de Arius din Alexandria. Acesta susținea că Iisus din Nazaret nu ar fi fiul lui Dumnezeu născut din veșnicie, ci doar o creatură a Tatălui care în singurătatea lui l-ar fi creat pe Iisus și l-ar fi înfiat. Discuția centrală a acestui sinod se poartă în jurul termenului de “homoousios” (consubstanțial, de aceeași ființă).

Arius propunea formula “homiousios” (de ființă asemănătoare), în sensul că Iisus ar fi primit o ființă asemănătoare Tatălui și nicidecum aceeași ființă. De asemenea, doctrina ariană susține că: «a fost o vreme când Fiul nu exista », adică Fiul ar fi fost o creatură superioară, dar totuși doar o creatură.» Exact acest lucru e lămurit de sinodul I de la Niceea: Isus Christos este «de o ființă» (homoousious) cu Tatăl». Fiul este «născut, iar nu făcut». Primele opt articole ale simbolului niceno-constantinopolitan reprezintă formula dogmatică adoptată de acest sinod.

Din punct de vedere ecumenic “Credo”-ul (Crezul) de la Niceea a afirmat în contra ereticilor arianiști pentru prima dată la nivelul întregului Imperiu Roman necesitatea recunoașterii Sfintei Trinități (Dumnezeu, Isus Christos și Duhul/Spiritul Sfânt) ca piatră de temelie a religiei Imperiului, Orthodoxismul catolic. Arianismul, era potrivnic acestei dogme și era adoptat de triburile germanice ce intrau în contact cu civilizația romană.

El va supraviețui încă multe secole in mijlocul lor, chiar si în perioada așa ziselor “Regate Germanice”. A fost unul din motivele ce-i determinau pe unii catolici din Roma anilor 500 sa-i denumească pe arianiști “barbari”. Ar mai trebui aici precizat ca abia sub Theodosiu(s)-I în 380 la Tessalonic și 381 la Constantinopol se va legaliza imperial (ecumenic) Orthodoxia Catolică. Theodosius va da în acest sens, în anul 380, Edictul “De fide catholica” ca semn al sprijinului imperial pentru Orthodoxie (cath.)
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

20 mai 526 - S-a produs un cutremur devastator in Antiohia,Turcia de azi, provocând moartea a 250.000 oameni.

 

20 mai 1277 - A murit Papa Ioan al XXI-lea; (n. 1215).

Papa Ioan al XXI-lea (născut Pedro Julião, la Lisabona, prin 1205-1220) - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Papa Ioan al XXI-lea - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Papa Ioan al XXI-lea (născut Pedro Julião, la Lisabona, prin 1205-1220), cunoscut sub numele de Pedro Hispano, a fost al 185-lea papă al Bisericii Universale, între 1276-1277, fiind singurul papă din istorie, de origine portugheză. Medic, filosof, logician, fizician și matematician,Ioan al XXI-lea a avut printre cei mai cunoscuți discipoli ai săi pe Toma d’Aquino și Bonaventura. A încercat, fără succes, să-i convertească pe tătari la creștinism. Pontificatul lui Ioan al XXI-lea a durat doar opt luni și 5 zile.

A fost grav rănit, în timpul studiului, într-un accident survenit în palatul papal din Viterbo, aflat în construcție, la 14 mai 1277 . În urma acestui accident, a murit la 20 mai 1277. A fost înhumat în catedrala din Viterbo. Datorită preocupărilor sale științifice (privitoare la optică și medicină) Papa Ioan al XXI-lea, a fost bănuit de popor (atât în timpul vieții, cât și după moarte),de practicarea vrăjitoriei. Accidentul care i-a adus moartea, survenit la palatul papal de la Viterbo, a fost considerat de către detractorii săi drept un act de justiție cerească.

 

20 mai  1285 - A murit Ioan al II- lea al Ierusalimului, Regele Ciprului; (n. 1259).

 

20 mai 1293 - Regele Sancho al IV- lea al Castiliei fondează Universitatea Complutense din Madrid, una dintre cele mai vechi universități din lume.

Sancho al IV-lea (12 mai 1258 – 25 aprilie 1295), a fost regele Castiliei, Leonului și Galiciei din 1284, până la moartea sa - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Sancho al IV-lea – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Sancho al IV-lea (12 mai 1258 – 25 aprilie 1295), a fost regele Castiliei, Leonului și Galiciei din 1284, până la moartea sa. În cursul a peste șapte secole, la Universitatea din Madrid a oferit contribuții de nepretuit in stiinta, arte plastice, filosofie renumiți (Jose Ortega y Gasset, Ignațiu de Loyola, Thomas de Villanova), scriitori (Federico Garcia Lorca, Antonio de Nebrija, Pedro Calderon de la Barca), oameni de stiinta , istorie (Juan de Mariana, Juan Ginés de Sepúlveda),etc.

Aici s-au instruit lideri străini (cardinalul Mazarin, Jose Rizal), și multi dintre politicienii Spaniei. În anul 1785, la Universitatea din Madrid a devenit una dintre primele universități din lume care acorda doctoratul unui student de sex feminin. Prin Decretul regal din 1857, la Universitatea din Madrid a fost singura instituție din Spania autorizată să acorde doctorate valabile în întreagul Imperiul spaniol

 

20 mai 1388 - Prima mențiune documentară a orașului Suceava, principala reședință a domnitorilor Moldovei din timpul lui Petru I Mușat (1375-1391) pînă în 1566 cînd Alexandru Lăpușneanul transferă capitala la Iași.

Suceava într-o litografie de la începutul secolului al XIX-lea - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Suceava într-o litografie de la începutul secolului al XIX-lea – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Teritoriul actualului oraş Suceava şi împrejurimile sale au fost locuite, aşa cum atestă cercetările arheologice, din timpuri străvechi, începând chiar din paleolitic. În secolele al II-lea şi al III-lea exista aici o aşezare a dacilor liberi, descoperirile arheologice relevând şi puternice influenţe romane.

În epoca migraţiei şi în secolele următoare populaţia autohtonă a continuat să vieţuiască pe aceste meleaguri, iar la sfârşitul secolului al XIV-lea, Suceava este menţionată drept capitală a Moldovei.

Cetatea Sucevei (u gorodea Soceavea’) este menţionată pentru prima dată într-un document din 10 februarie 1388 al voievodului moldovean Petru al II-lea Muşat (1375-1391), în care este vorba de împrumutul (3.000 de ruble de argint frâncesc) cerut de regele Poloniei, care a oferit drept garanţie de restituire a banilor provincia Pocuţia. Documentul se încheie cu textul „… Şi s-a scris cartea în Cetatea Sucevei, luni, în întâia săptămână a Postului sub pecetea noastră, în anul naşterii Domnului 1388”. Cetatea este menţionată şi în alte documente moldoveneşti din 1393 şi 1395.

Începând cu domnia lui Petru al II-lea Muşat, Cetatea Sucevei devine principala cetate de scaun a Ţării Moldovei, această funcţie îndeplinind-o şi în vremea lui Aron Vodă (1592-1595), Ştefan Răzvan (1595) şi a Movileştilor. Odată cu Alexandru Lăpuşneanu (1552-1561, 1564-1568), reşedinţa domnească este mutată la Iaşi. Anul mutării reşedinţei este 1565.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

20 mai 1498 - Expediția navigatorului portughez lui Vasco da Gama a atins țărmul Indiei, deschizând un nou drum maritim.

da Gama Rute prima călătorie spre India (notat cu negru) Călătoria Pêro da Covilhã (portocaliu) și Afonso de Paiva (albastru). Rutele comune sunt notate cu linie verde - foto: ro.wikipedia.org

da Gama Rute prima călătorie spre India (notat cu negru) Călătoria Pêro da Covilhã (portocaliu) și Afonso de Paiva (albastru). Rutele comune sunt notate cu linie verde – foto: ro.wikipedia.org

Vasco da Gama pornește la data de 8 iulie 1497 din portul Restelo Lisabona la bordul corăbiei Nau S. Gabriel (120 t), iar fratele său Paulo da Gama la bordul lui S. Rafael însoțite de corăbiile Bérrio, Santa Fé) (100 t) sub comanda căpitanului Nicolao Coelho. Echipajul flotei însuma 150 -170 de oameni, sub comanda celor mai buni căpitani și cârmaci din Portugalia cu experiență de navigare pe Oceanul Pacific.

Pe vasul amiral era Pêro de Alenquer cârmaci, pe vasul São Rafael era João de Coimbra, iar pe vasul Bérrio era experimentatul pilot Pêro Escobar, dintre alți ofițeri din rândul echipajului pot fi amintiți São Gabriel Gonçalo Álvares și Diogo Cãos. Vasco da Gama navighează spre vest pe Atlantic, mai de parte de coasta africană profitând de un vânt (Pasat) mai puternic.

La 4 noiembrie ajunge în golful S.Elena (Sankt-Helena) pe coasta de vest africană făcând un ocol larg la depășirea “Capului Bunei Speranțe” ajungând la 25 noiembrie “Moselbai“. Ajunge pe coasta răsăriteană a africii atingând la 7 aprilie 1498 în Mombasa unde negustorii arabi caută să împiedice continuarea expediției. Mai departe navighează de-a lungul coastei răsăritene a Africii ajungând în orașul Malindi unul dintre orașele concurente Mombasei. Sultanul orașului punându-i la dispoziție un navigator cunoscător al rutei spre India.

Sosirea lui „da Gama” în Calicut - foto: ro.wikipedia.org

Sosirea lui „da Gama” în Calicut - foto: ro.wikipedia.org

La data de 20 mai 1498 ajung corăbiile lui “da Gama” în apropiere de Calicut pe coasta Malabar. Pentru prima oară ajunge o corabie europeană coasta Indiei pe calea maritimă și înconjurarea Africii. Vasco da Gama încheie un acord comercial cu Samorim ce domnește în Calicut și se reîntoarce la 8 octombrie încărcat cu mirodenii. Prima navă din flota sa sub comanda lui Nicolao Coelho ajunge înapoi în patrie la 10 iulie 1499, Vasco da Gama numai la 9 septembrie, întârzierea se datorează morții fratelui său pe Insulele Azore.

La Crăciunul anului 1499 este încredințată lui da Gama de curtea regală portugheză, conducerea orașului Sines. Începând o perioadă de conflicte între rege și da Gama pe o parte și Superiorul Ordinului Cavalerilor de Santiago, autoritățile locale constituite din nobili (familia Noronha) pe de altă parte. Da Gama fiind învins în acest conflict trebuie să părăsească orașul (1507) împreună cu familia sa, având dreptul să calce în acest ținut numai cu aprobarea Superiorului Ordinului. Cu ajutorul regelui intră în rândurile Ordinului Cristi. În 1502 este denumit de rege ca “Amiral al Mărilor Indiei” (Almirante do Mar das Índias) aceasta fiind o replica portugheză la numirea lui Cristofor Columb ca “Amiral al mărilor și oceanelor” de curtea regală spaniolă.

 

20 mai 1506 - A murit exploratorul italian Cristofor Columb, primul european care a descoperit continentul american;(n. 1451).

Cristofor Columb - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Cristofor Columb – foto:  ro.wikipedia.org

A navigat spre vest in Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute maritime spre Asiaspre, dar a descoperit un nou continent,care avea sa se nu,easca mai tarziu-America. Prima expediție pleacă din portul Palos de la Frontera cu navele Santa Maria – de aproximativ 30 metri lungime care era sub comanda sa, Pinta și Nina – două caravele mici de aproximativ 15 m lungime. Cele două nave mai mici erau comandate de către Martín Alonso Pinzón și fratele său Vicente Yañez Pinzón și cu 90 de oameni. Este ales pentru traversarea oceanului drumul alizeelor. La 12 octombrie 1492, la ora 2 noaptea, Rodrigo de Triana – un marinar de pe Pinta zărește pământul, descoperind astfel Lumea Noua.

 

20 mai 1521 -  Are loc bătălia de la Pamplona în timpul războiului dintre Spania și Franța.

 

20 mai 1570 - Cartograful flamand Abraham Ortelius a publicat primul atlas geografic modern al lumii, Theatrum Orbis Terrarum .

Theatrum Orbis Terrarum - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Theatrum Orbis Terrarum – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

 

20 mai 1595 - Delegația munteană încheie la Alba Iulia un tratat, care recunostea suzeranitatea principelui Transilvaniei Sigismund Bathory asupra Țării Românești.

Sigismund Báthory (n. 1572  sau 1573 - d. 27 martie 1613, Praga), principe al Ardealului, fiul lui Cristofor Báthory și al Elisabetei Bocskai. A realizat prima unire a Transilvaniei cu Țara Românească și cu Moldova, așa numitul plan dacic -   foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Sigismund Báthory -
foto – cersipamantromanesc.wordpress.com

Sigismund Báthory (n. 1572 sau 1573 – d. 27 martie 1613, Praga), principe al Ardealului, fiul lui Cristofor Báthory și al Elisabetei Bocskai. A realizat prima unire a Transilvaniei cu Țara Românească și cu Moldova, așa numitul plan dacic.

 

20 mai 1609 - Sunt publicate pentru prima data sonetele lui Shakespeare.

Titlul paginii ediţiei din 1609 a Sonetelor lui Shakespeare - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Titlul paginii ediţiei din 1609 a Sonetelor lui Shakespeare – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Sonetele lui Shakespeare sunt o colecţie de 154 de sonete, care discută teme precum trecerea timpului, iubirea, frumuseţea şi mortalitatea. Colecţia a fost publicată pentru prima dată în 1609 în format “quarto”. Analizate separat, personajele din sonetele lui Shakespeare sunt trei, numite “Tânăr chipeş” (Fair Youth), “Poetul rival” (Rival Poet) şi “Femeia brunetă” (Dark Lady).
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

20 mai 1622 - A murit sultanul otoman Osman al II-lea ; (n. 3 noiembrie 1604). A domnit intre anii 1618- 1622.

Osman al II-lea, sultanul otoman,  (n. 3 noiembrie 1604). A domnit intre anii 1618- 1622 - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Osman al II-lea - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Osman al II-lea, sultanul otoman, (n. 3 noiembrie 1604). A domnit intre anii 1618- 1622. Osman II a fost, probabil, primul sultan care a considerat corpul ienicerilor daunator stabilitatii imperiului, si a incercat sa creeze o noua armata loiala, compusa din anatolieni, mesopotamieni, egipteni și turkmeni. Drept urmare ienicerii au invadat palatul imperial și l-au aruncat in închisoare pe tanarul sultan. Când călăul a fost trimis la sugrume Osman al II-lea a luptat cu acesta,și în cele din urmă a lovit din spate cu o săgeată, dupa care a fost apoi strangulat. Osman al II- lea a fost primul sultan otoman victima a unei revolte. Acest eveniment a intarit puterea ienicerilor in treburile tarii mult timp dupa aceea.

 

20 mai 1648 - A decedat Vladislav al IV-lea Vasa ( n. 9 iunie 1595)prinț polonez și suedez, fiul lui Sigismund al III-lea de Vasa și a primei lui soții,Ana de Austria (cunoscută drept Ana de Habsburg). Vladislav al IV-lea a domnit ca rege al Uniunii polono- lituaniene de la 8 noiembrie 1632 până la moartea sa în 1648. În 1610, a a fost ales Țar al Rusiei de grupul „Șapte boieri” dar nu și-a asumat tronul moscovit din cauza opoziției tatălui săuși a revoltei populare din Rusia. A folosit titlul de Mare Duce al Moscovei până în 1634. În tot acest timp, pe tronul Rusiei a fost instalat Mihail Romanov.

 

20 mai 1743 - S-a nascut François-Dominique Toussaint Louverture conducatorul revoltei haitienilor impotriva sclaviei si a dominatiei franceze. A murit in captivitate in Franta la 7 aprilie 1803.

François-Dominique Toussaint Louverture - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

François-Dominique Toussaint Louverture – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

In anii 1791- 1803 a avut loc rascoala sclavilor negri de pe insula Haiti , condusa de dostul sclav- generalul tossaint – Louverture . El a organizat o armată bine disciplinată și, sub lozinca „Libertate pentru toți!”, i-a izgonit colonizatorii spanioli. Toussaint s-a proclamat „Bonaparte al ținutului Saint-Dominigue”. In 1795, el ajunge la o intelegere cu francezii care ii acorda controlul asupra unei mari parti a insulei. Dupa moartea lui, prietenul sau de arme, Jaclues Dessalines, ii alunga pe francezi si proclama independenta Haiti-ului in 1804.

 

20 mai 1799 - S-a născut Honoré de Balzac, scriitor francez (d. 1850)

Honoré de Balzac (n. 20 mai 1799, Tours, Franța – d. 18 august 1850, Paris, Franța) a fost un romancier, critic literar, eseist, jurnalist și scriitor francez (Daguerreotype taken in 1842) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Honoré de Balzac  (Daguerreotype taken in 1842) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Honoré de Balzac (n. 20 mai 1799, Tours, Franța – d. 18 august 1850, Paris, Franța) a fost un romancier, critic literar, eseist, jurnalist și scriitor francez. El este considerat unul dintre cei mai mari scriitori francezi în domeniul romanului realist, romanului psihologic și a romanului fantastic. Apreciat de critica literară, Gérard Gengembre, G. Vannier, cât și de filozofi sau eseiști ca Alain, Albert Béguin el a fost caracterizat drept un autor vizionar de către Albert Béguin.

În cultura română a avut doi admiratori de valoare, G.Călinescu, cel care milita pentru balzacianism în articolele sale teoretice exemplificând tehnica acestuia în romanul Enigma Otiliei, și de Mircea Eliade, care, în tinerețe și-a dorit să scrie o monografie consacrată operei lui Balzac. Pornind de la motivul androginului, care constituie de fapt nucleul nuvelei de ample dimensiuni Séraphita, Mircea Eliade a dezvoltat teoria sa din eseul Mitul reintegrării.

Datorită complexității operei sale, Balzac a fost greu de încadrat, atât de critica literară din acea perioadă, cât și de cea de astăzi, ca aparținând unei categori deja existente, aparte. El a creat un adevărat monument, “Comedia umană” (în franceză Comédie humaine), ciclu în a cărui componență intră 95 de lucrări terminate (nuvele, romane și eseuri) și 48 lucrări neterminate. Ideea continuității dintr-o lucrare în alta, a uninii, a apărut pentru prima dată în 1830, odată cu gruparea romanelor Sarrasine, Gobseck, sub titlul Scènes de la vie privée.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

20 mai 1802 - Napoleon Bonaparte a semnat un decret prin care reintroducea sclavia in coloniile franceze, revocand abolirea sclaviei proclamata in timpul Revolutiei Franceze.

 

20 mai 1806 - S-a născut filosoful englez al epocii victoriene John Stuart Mill ; (d. 1873).

John Stuart Mill (n. 20 mai 1806 – d. 8 mai 1873) a fost un filosof britanic al epocii victoriene, unul dintre cei mai influenți gânditori liberali ai secolului XIX, care a adus contribuții la dezvoltarea utilitarismului  - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

John Stuart Mill - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

John Stuart Mill (n. 20 mai 1806 – d. 8 mai 1873) a fost un filosof britanic al epocii victoriene, unul dintre cei mai influenți gânditori liberali ai secolului XIX, care a adus contribuții la dezvoltarea utilitarismului, o teorie morală ce permite o evaluare a acțiunilor indivizilor in functie de două dimensiuni esențiale: un criteriu al binelui și al raului .

 

20 mai 1821 - Tudor Vladimirescu este arestat în tabăra de la Golești de către Iordache Olimpianul și predat lui Alexandru Ipsilanti, conducatorul miscarii grecesti Eteria. Evenimentele au loc în timpul răscoalei lui Tudor Vladimirescu din Muntenia.

 

20 mai 1830 - S-a născut scriitorul francez Hector Malot; (d. 17 iunie 1907).

Hector Malot - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Hector Malot - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

A scris mai multe romane dar este cunoscut mai ales pentru romanul „Singur pe lume„. A fost dedicat fiicei lui, Lucie. „În timp ce scriam această carte, mă gândeam tot timpul la tine, copila mea, și numele tău îmi venea în fiecare clipă pe buze. O să-i placă lui Lucie? O va interesa pe Lucie?…” se întreba Hector Malot la începutul cărții sale.

 

20 mai 1834 - A murit la varsta de 76 de ani, Gilbert de Motier,marchiz de La Fayette .

foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

A ramas in istorie pentru rolul jucat in razboiul pentru independenta Statelor Unite. A primit gradul de general maior in Armata S.U.A. si a participat in 1780 la batalia decisiva de la Yorktown, in care generalul britanic Cornwallis a fost silit sa capituleze impreuna cu armata sa. La intoarcerea in Franta, La Fayette a fost numit comandant al Garzii Nationale, in iulie 1789.

 

20 mai 1865 - S-a inaugurat la București, România, prima expoziție națională de produse agricole și industriale românești, organizată din inițiativa lui Ion Ionescu de la Brad și a lui Petre S. Aurelian.

Ion Ionescu de la Brad (n. 24 iunie 1818, Roman - d. 17/31 decembrie 1891, Brad (Filipeni)) a fost un revoluționar pașoptist român, membru de onoare al Academiei Române - foto: ro.wikipedia.org

Ion Ionescu de la Brad (1818 – 1891) – foto: ro.wikipedia.org

Ion Ionescu de la Brad (n. 24 iunie 1818, Roman – d. 17/31 decembrie 1891, Brad (Filipeni)) a fost un revoluționar pașoptist român, membru de onoare al Academiei Române. S-a născut cu numele de Ion Isăcescu, fiind fiu de preot. În cursul vieții a activat ca agronom, economist, savant și scriitor; printre personalitățile secolului al XIX-lea care au militat cu energie și devotament patriotic pentru propășirea poporului român, numele lui Ion Ionescu de la Brad se află la loc de cinste. A studiat în țară la Academia Mihăileană din Iași, apoi a urmat în Franța agronomia, științele naturii și științele economice.

Petre Sebeșanu Aurelian (n. 13 decembrie 1833, Slatina; d. 24 ianuarie 1909, București) a fost un academician, economist, agronom, om politic român, membru titular din 1871 al Academiei Române, președinte al acesteia între anii 1901 - 1904. Petre S. Aurelian a fost, de asemenea, prim-ministru al României în perioada 2 decembrie 1896 - 12 aprilie 1897 -foto: ro.wikipedia.org

Petre Sebeșanu Aurelian (1833 - 1909) -foto: ro.wikipedia.org

Petre Sebeșanu Aurelian (n. 13 decembrie 1833, Slatina; d. 24 ianuarie 1909, București) a fost un academician, economist, agronom, om politic român, membru titular din 1871 al Academiei Române, președinte al acesteia între anii 1901 – 1904. Petre S. Aurelian a fost, de asemenea, prim-ministru al României în perioada 2 decembrie 1896.

 

20 mai 1873 - Producatorii Levi Strauss si Jacob Davis primesc patentul american pentru faimosii pantaloni blue jeans.

 

20 mai 1875 - A fost semnată, la Paris, Convenția Metrului, tratat prin care s-a promovat Sistemul Internațional de Unități de Măsură (tratat la care România va adera la 10/22 martie 1883).

 

20 mai 1882 - S-a format „Tripla Alianță” între Germania, Austro-Ungaria și Italia.

The Triple Alliance in 1913 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

The Triple Alliance in 1913 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Tripla Alianță sau Puterile Centrale, cum mai este cunoscută, a fost încheiată între Germania, Austro-Ungaria și Italia, astfel luând naștere una dintre cele mai faimoase alianțe din întreaga istorie. Alianța a fost încheiată la inițiativa cancelarului Otto von Bismarck (“cancelarul de fier” al Germaniei), fiind, inițial, una de ordin defensiv, adică doar în cazul în care Franța ar fi atacat pe unul din membrii acesteia, ceilalți ar fi fost nevoiți să intervină și să declare război Franței.

La baza acestei alianțe stă tratatul secret negociat de von Bismarck cu Austro-Ungaria în 1879, care sporea puterea în zonă a celor două state. Austro-Ungaria câștiga un aliat puternic în lupta de rezistență dusă împotriva expansionismului rusesc, iar Germania devenea și mai puternică în cadrul eventualelor conflicte cu Franța, refăcută după încheierea războiului din 1870-1871.

Italia avea, în acest timp, probleme mari în Nordul Africii, unde Franța ocupa Tunisia. Imediat, ministrul afacerilor străine îl contactează pe Bismarck, propunându-i o alianță menită să neutralizeze Franța în Europa. Bismarck îi răspunde acestuia că drumul spre Berlin trece pe la Viena, astfel luând naștere, în mai 1882, Tripla Alianță. În cazul în care vreuna dintre părțile semnatare declara război oricărei alte țări, ceilalți membri își declarau neutralitatea și nu participau la război.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

20 mai 1883 - Krakatau: încep semnele prevestitoare ale celei mai distrugătoare erupții din istoria omenirii.

Krakatau (sau Krakatoa) este unul dintre cei mai renumiți vulcani ai lumii și cel mai destructiv din istoria omenirii după erupția din 1883. Este situat în Indonezia, în strâmtoarea Sunda, la 49 de km de coasta de vest a insulei Java și la 40 de km de insula Sumatra - foto - ro.wikipedia.org

Krakatau - foto – ro.wikipedia.org

Krakatau (sau Krakatoa) este unul dintre cei mai renumiți vulcani ai lumii și cel mai destructiv din istoria omenirii după erupția din 1883. Este situat în Indonezia, în strâmtoarea Sunda, la 49 de km de coasta de vest a insulei Java și la 40 de km de insula Sumatra.

 

20 mai 1899 - 20 Mai este consemnată drept ziua în care prima data un sofer a fost sanctionat pentru depasirea vitezei legale.

1901 Curved Dash Olds - foto preluat de pe www.americancowboychronicles.com

1901 Curved Dash Olds – foto preluat de pe www.americancowboychronicles.com

În acea zi de 20 mai 1899, Jacob German un taximetrist din New York a fost oprit şi reţinut de Poliţia americană pentru conducere imprudentă şi circularea cu o viteză mai mare decât cea permisa. Ce însemna o viteză prea mare la acea vreme? Respectivul sofer a fost prins conducand cu impresionanta viteză de 20 km/h, în acea perioadă în oraşe viteza maximă admisă fiind de 12 mph. Poliţia nu a avut însă un procedeu exact de a înregistra viteza, aceasta fiind doar aproximată de un poliţist.

La acea vreme nu se suspendau permisule de conducere si nu se retineau taloanele , din simplul motiv că acestea au fost introduse în New York în 1901. Sancţiunea pentru grăbitul taximetrist a fost o amendă de 150$, o sumă uriaşă pentru acea vreme, şi o scurtă perioadă de detenţie care sigur l-a învăţat pe grabitul sofer să calce mai uşor pedala de acceleratie. În prezent depăşirea vitezei este una dintre cele mai frecvente abateri rutiere, doar în Statele Unite, anual fiind emise peste 34 de milioane de sancţiuni, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 93.150 de amenzi zilnice !( pro motor.ro).

 

20 mai 1902 - Cuba își câștigă independența față de Statele Unite.Tomás Estrada Palma a devenit primul presedinte cubanez ,dar economic si financiar puterea a ramas in mainile americanilor, pana la venirea la putere a comunistilor lui Fidel Castro.

Tomas Estrada Palma  ( 1832 – 1908) - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Tomas Estrada Palma
(1832 – 1908) – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

 

20 mai 1914 - S-a născut Corneliu Coposu, om politic roman (d. 1995).

Corneliu (Cornel) Coposu (n. 20 mai 1914, Bobota, Sălaj – d. 11 noiembrie 1995, Bucureşti) a fost un politician român, liderul opoziţiei din România postcomunistă - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Corneliu Coposu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Corneliu (Cornel) Coposu (n. 20 mai 1914, Bobota, Sălaj), a fost un politician român, liderul opoziției din România postcomunistă. Absolvent de drept și ziarist, om de încredere al liderului național- țărănist Iuliu Maniu, Coposu a fost membru al Partidului Național Țărănesc până la interzicerea acestuia de catre comunisti în 1947, iar ulterior a fost deținut politic în condiții foarte aspre timp de 17 ani, în faza stalinistă a regimului comunist din România. După Revoluția din 1989 a reîntemeiat oficial PNȚ sub numele de Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat și a fost președinte al PNȚCD-ului între 1990 și 1995. În această calitate, a fondat Convenția Democrată Română, al cărei prim președinte a fost. A fost ales senator în Parlamentul României în 1992.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

20 mai 1915 - S-a născut generalul israelian Moshe Dayan; (d. 1981).

Moshe Dayan, general israelian  - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Moshe Dayan, general israelian – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

A îndeplinit funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Israeliene în perioada 1953-1958, apoi ministru al agriculturii, ministru al apararii și ulterior ministru de externe al Israelului. Între anii 1949-1951 generalul Moshe Dayan a fost comandant al Armatei de Sud a Israelului, apoi în perioada iunie – decembrie 1952, a comandat Armata de Nord a Israelului. Considerat unul din pionierii sionismului modern, a avut un rol crucial în menținerea securității Israelului.

 

20 mai  1917 - La Chișinău, gubernia Basarabia, a avut loc Congresul I al Țăranilor din Basarabia (lucrarile Congresului s-au desfasurat in zilele de 20-24 mai).

 

20 mai 1918 - Regele României Ferdinand I se află în vizită la Chișinău, Basarabia.

21 mai 1918 – Regele Ferdinand la Chișinău - foto preluat de pe 10tv.md

21 mai 1918 – Regele Ferdinand la Chișinău – foto preluat de pe 10tv.md

 

20 mai 1920 - Are loc inaugurarea operei române din Cluj, cu opera Aida de Giuseppe Verdi.

 

20 mai 1923 - Apare săptămînal la București, România, revista teatrală, plastică, muzicală și literară „Clipa”, sub conducerea lui Horia Igiroșanu. Printre colaboratori: Ion Pillat, Tudor Arghezi, George Mihail Zamfirescu, Aron Cotuș, Mihail Dragomirescu. Revista Clipa va fi editată pînă la 2 iunie 1940.

 

20 mai 1927 - Charles Augustus Lindberg, pilot din Detroit, a efectuat primul zbor fără escală peste Oceanul Atlantic, la bordul unui avion monoplan.

Charles Augustus Lindbergh, Jr. (n. 4 februarie 1902 – d. 26 august 1974), cunoscut și ca "Lucky Lindy" (Norocosul Lindy) sau "The Lone Eagle" (Vulturul solitar), a fost un pilot american, de origine suedeză, unul din pionierii zborurilor de lungă durată, devenit faimos pentru efectuarea primului zbor solo non-stop transatlantic în 1927 - foto: ro.wikipedia.org

Charles Augustus Lindbergh, Jr. (1902 – 1974) - foto: ro.wikipedia.org

Charles Augustus Lindbergh, Jr. (n. 4 februarie 1902 – d. 26 august 1974), cunoscut și ca “Lucky Lindy” (Norocosul Lindy) sau “The Lone Eagle” (Vulturul solitar), a fost un pilot american, de origine suedeză, unul din pionierii zborurilor de lungă durată, devenit faimos pentru efectuarea primului zbor solo non-stop transatlantic în 1927. Conform unor opinii, Lindbergh și-ar fi stricat enormul renume pe care l-a cucerit datorită performanțelor sale de aviator, prin implicarea puternică în mișcarea menită să împiedice intrarea Statelor Unite ale Americii în cel de-al doilea război mondial. După alte opinii, Lindbergh ar fi dovedit patriotism și deosebit curaj prin susținerea unei cauze pe care el o considera justa în ciuda pierderii suportului publicului.

 

20 mai 1928 - Căpitanul roman Gheorghe Bănciulescu, primul aviator din lume care a zburat cu proteze la ambele picioare, obține locul 1 la concursul internațional aviatic de la Băneasa. Aviatorul își fracturase picioarele în accidentul aviatic de la Hirbun, Cehoslovacia, din septembrie 1926, după care medicii au decis amputarea lor.

Cpt. av. Gheorghe Bănciulescu, 1927 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Cpt. av. Gheorghe Bănciulescu, 1927 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gheorghe Bănciulescu (n. 28 decembrie 1898, la Iaşi – d. 12 aprilie 1935, Cairo) a fost un pilot român, cunoscut datorită faptului că a fost prima persoană care a pilotat un avion având proteze în loc de picioare. La 12 septembrie 1926, având rangul de căpitan, împreună cu mecanicul Ion Stoica, la bordul unui Potez-XXV, pus la dispoziţie de compania francoromână de transport aerian, a decolat de pe aeroportul Le Bourget cu destinaţia Bucureşti, pentru obţinerea unui record de viteză.

După parcurgerea unei distanţe de 1000 km într-un timp prin care, în mod evident, se stabilea un nou record, deasupra oraşului Linz, cerul a fost învăluit de ceaţă şi cu toate eforturile de a urca la o altitudine mai mare, avionul s-a izbit de o creastă a muntelui şi s-a prăbuşit (la Visoka Hole-Podisul inalt, Cehoslovacia). Mecanicul Ion Stoica a fost strivit de motor şi a murit în drum spre spital, iar lui Bănciulescu i-au fost amputate picioarele datorită unei hemoragii care putea să-i fie fatală.

După zile şi nopţi chinuitoare petrecute în spitalele din Cehoslovacia, România şi Germania, după marele efort de a se obişnui cu mai multe rânduri de proteze, cu ajutorul comandantului său, Gheorghe Negrescu, şi a prietenului Mihai Pantazi, dorinţa de a auzi zgomotul motoarelor de avion şi de a pilota cu proteze i s-a îndeplinit.

Gheorghe Bănciulescu în anul 1925 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gheorghe Bănciulescu în anul 1925 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Pentru prima oară în practica mondială, Gheorghe Bănciulescu cu picioarele amputate a condus un avion. Acest lucru s-a petrecut în iulie 1927, şi pentru acest fapt, în octombrie acelaşi an, Louis Barthou, preşedintele Franţei, a conferit căpitanului–aviator român „Ordinul Legiunea de Onoare cu grad de cavaler”. În primăvara anului 1928, a avut loc primul miting aerian pe Aerodromul Băneasa, unde mii de spectatori, printre care şi soţia sa, au urmărit acrobaţiile lui aeriene. Cu acea ocazie a aflat că soţul său zboară din nou, cu toate că, înainte de miting îi promisese că nu se va mai urca niciodată în carlinga unui avion.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

20 mai 1940 - Primii prizonieri sosesc în noul lagăr de concentrare la Auschwitz.

După cotropirea Poloniei, armata germană a preluat, sub conducerea ei, cazărmile orașului Oswiecim, transformându-l în cel mai mare complex de lagăre al perioadei naziste. Din vara anului 1940, Auschwitz a fost declarat lagăr model și pus la dispoziția delegațiilor internaționale, iar când au fost întrebați de ce au înființat acest lagăr, naziștii au spus că este singura măsură aptă să asaneze această lume de elementele ei precare.

La momentul construirii acestui lagăr, Heinrich Himmler a pus problema încercuirii acestuia cu garduri de sârmă ghimpată, sub tensiune electrică, cu ziduri imposibil de trecut și turnuri de observație dotate cu pistoale mitralieră. Doi ani mai târziu, capacitățile de „cazare” ale lagărului Auschwitz I nemaifiind încăpătoare, s-a procedat la construirea altor două asemenea lagăre, respectiv Birkenau (Brzezinka și Auschwitz II).

Aceste două noi capacități de ucidere în masă și-au arătat foarte curând productivitatea, dimensiunile crimelor din această perioadă, depășind orice limită a imaginabilului. Aceste crime se executau sub deviza „munca eliberează”, înscrisă pe frontispiciul porții de la intrare, cu litere de fier forjat – dovadă a cinismului conducătorilor naziști. Semnificația acestui slogan urma să fie prea curând înțeleasă de către deportații aduși cu forța în lagărele respective. Atât înainte, cât și după transportul lor, efectuat cu trenuri de marfă, că niște vite, deportații erau dispuși în rânduri compacte și sortați pe peroane.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

20 mai 1941 - Germania nazista lanseaza un atac aeropurtat asupra insulei grecesti Creta cu numele de cod “Merkur”. 17.000 de parasutisti germani condusi de generalul Kurt Student, reusesc cu grele pierderi sa infranga rezistenta trupelor britanice si neo zeelandeze.

 

20 mai 1943 - S-a născut cantaretul italian Al Bano.

 

20 mai 1944 - S-a născut cantaretul britanic Joe Cocker.

 

20 mai 1946 - S-a născut cantareata americana de muzica pop Cher (Cherilynn Sarkasian La Pierre).

 

20 mai 1960 - Filmul “La dolce vita” (“Viața dulce” în italiană) al regizorului italian Federico Fellini castiga un controversat premiu Palme d’or la al XIII-lea Festival de la Cannes. Este de obicei desemnat ca fiind filmul prin care Fellini trece de la filmul italian neo-realist la filmele de artă dinspre finalul carierei sale.

Filmat la Roma în anii 1950, acolo unde Marcello (interpretat de Marcello Mastroianni) dezvăluie partea mai senzațională a știrilor, vedetelor de cinematograf, viziunilor religioase și aristocrației decadente. Filmul dezvăluie șapte zile și șapte nopți din viața unui reporter. Marcello trăiește cu Emma (Yvonne Furneaux), femeia care îl iubește și care își dorește o nuntă tradițională, dar este foarte posesivă și nu este capabilă să îi înțeleagă dorința de a găsi valoare și sens în existența lui. El se întâlnește cu o altă femeie – Anouk Aimée, care este o prietenă/amantă frumoasă, bogată și atrăgătoare, și Anita Ekberg care interpretează rolul unei actrițe americane celebre numită Sylvia. Marcello se întâlnește și de câteva ori cu o fată încântătoare și modestă care lucrează la un restaurant de pe plajă.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

20 mai 1964 - S-a născut Miodrag Belodedici, fotbalist român de etnie sârbă.

Miodrag Belodedici (n. 20 mai 1964, Socol, Caraș-Severin, România) este un fost fotbalist român, actualmente director al centrelor de juniori ale Federației Române de Fotbal. Mai este poreclit și “Belo”. S-a remarcat ca fotbalist la Steaua București, între 1983 și 1989, și la Steaua Roșie Belgrad, între 1989-1992. A câștigat 2 Cupe ale Campionilor cu Steaua Roșie Belgrad și Steaua București. În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa a II-a. În 2012 Belodedici a fost ambasadorul Finalei UEFA Europa League.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

20 mai 1972 - Richard Nixon viziteaza URSS, devenind primul presedinte american care viziteaza aceasta tara.

Nixon se întâlnește cu Brejnev în timpul vizitei liderului sovietic în SUA în 1973 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Nixon se întâlnește cu Brejnev în timpul vizitei liderului sovietic în SUA în 1973 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

La 24 mai 1972, Nixon a aprobat un program de cooperare pe cinci ani între NASA şi programul spaţial sovietic, care a culminat cu o misiune comună a unor nave Apollo (americană) şi Soiuz (sovietică)⁠ care s-au conectat în spaţiu.

 

20 mai 1980 - Într-un referendum care are loc in Quebec, 60% din populație respinge prin vot independența provinciei fata de Canada.

 

20 mai 1983 - O echipa de cercetatori de la Institutul Pasteur din Franta, identifica pentru prima data sub conducerea profesorului Luc Montagnier, virusul responsabil de producerea bolii Sida. Acest retrovirus raspandit in toata lumea a fost numit VIH1.

 

20 mai 1985 - Radio Martí, o sectie a serviciului de radiodifuziune Vocea Americii, incepe sa transmita pentru Cuba comunista.

 

20 mai 1988 - A murit reputatul medic roman Ana Aslan; (n. 1897).

Ana Aslan - foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

Ana Aslan – foto preluat de pe cersipamantromanesc.com

 

20 mai 1989 - Masacrul din Piața Tiananmen - Confruntate cu masive demonstratii pro-democratie, autoritățile chineze declară legea marțială si ordona deschiderea focului impotriva demonstrantilor.

Soldiers face to face with student demonstrators during 1989's Tiananmen Square protests. Photograph: Peter Turnley/Corbis - foto: theguardian.com

Soldiers face to face with student demonstrators during 1989′s Tiananmen Square protests. Photograph: Peter Turnley/Corbis – foto: theguardian.com

Protestele din Piața Tienanmen din 1989, care au culminat în Masacrul din Piața Tienanmen pe 4 iunie 1989, au fost manifestații efectuate de studenți și intelectuali. Evenimentele sociopolitice care au avut loc în același an au dus la prăbușirea multor guverne comuniste.

 

20 mai 1990 - Au avut loc primele alegeri libere și democratice în România de dupa cel de-Al Doilea Război Mondial, încheiate cu victoria foștilor comuniști (FSN) și alegerea lui Ion Iliescu în funcția de președinte al României.

Alegerile de la 20 mai 1990 - foto: vreaupresedinte.gandul.info

Alegerile de la 20 mai 1990 – foto: vreaupresedinte.gandul.info

Alegerile prezidențiale din România s-au desfășurat pe 20 mai 1990, dată cunoscută sub denumirea de Duminica Orbului. Din numărul total de 17.200.722 alegători s-au prezentat la vot 14.826.616 (86,19%). Voturile validate au fost 14.378.693. Electoratul s-a pronunțat asupra președintelui țării (prin vot direct) și a ales reprezentanti in cele două Camere ale Parlamentului,Camera Deputaților și Senatul (vot proporțional pe liste). Ion Iliescu a fost ales presedinte cu 85% din voturile exprimate.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

20 mai 2002 - Timorul de Est a devenit primul stat independent al secolului al XXI-lea, după ce Indonezia a consimtit sa paraseasca acest teritoriu.

 

20 mai 2005 - La cea de-a 58-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, filmul lui Cristi Puiu, „Moartea domnului Lăzărescu” a obținut premiul „Un Certain Regard”.

Posterul Festivalului de Film de la Cannes - foto: ro.wikipedia.org

Posterul Festivalului de Film de la Cannes – foto: ro.wikipedia.org

Moartea domnului Lăzărescu este un film românesc regizat de Cristi Puiu în 2005. Bazat pe un caz real, scenariul scris de Cristi Puiu și Răzvan Rădulescu prezintă povestea unui pensionar (Ioan Fiscuteanu) care are ghinionul de a se îmbolnăvi în seara unui mare accident rutier, ceea ce duce la plimbarea sa între mai multe spitale, fără să primească îngrijiri medicale la timp. Este inspirat din cazul real al unui pacient din Dolj, Florin Nica, care în 2001 a fost refuzat de trei ori la internare și care a murit. Filmul a fost clasificat ca tragicomedie și comedie neagră, fiind promovat în Statele Unite ale Americii drept comedie. A fost premiat multiplu, cea mai importantă distincție fiind Premiul „Un certain Regard” la Festivalul de la Cannes (2006).

 

20 mai 2006 - Nouri al Maliki devine prim ministru al guvernului irakian, siitului Ibrahim al-Jaafari.

 

20 mai 2009 - Prima tentativă de alegere a președintelui Republicii Moldova a eșuat.

 

20 mai 2012 - A murit cântărețul si compozitorul englez de muzica pop, Robin Gibb (Bee Gees) (n. 1940)

 

20 mai 2019 - A intrat în vigoare noua definiţie mondială a kilogramului.

foto preluat de pe www.agerpres.ro

foto preluat de pe www.agerpres.ro

Noua definiţie mondială a kilogramului, independentă de orice obiect fizic, a intrat în vigoare luni, informează AFP. Noul sistem internaţional de măsurare, ce vizează şi alte unităţi precum amper, kelvin şi mol, a fost adoptat oficial în noiembrie la Versailles prin Conferinţa Generală pentru Greutăţi şi Măsuri (CGPM), înfiinţată la sfârşitul secolului al XIX-lea şi care se reuneşte în general o dată la patru ani. Reprezentanţi din 60 de ţări au votat atunci printr-o “decizie istorică” pentru o redefinire a Sistemului internaţional de unităţi (SI), modificând astfel pentru totdeauna definiţiile mondiale pentru kilogram, amper, kelvin şi mol.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

20 mai 2019 - A murit fostul pilot Niki Lauda, triplu campion mondial de Formula 1.

Andreas Nikolaus „Niki” Lauda (n. 22 februarie 1949, Viena, Zonele aliate de ocupație din Austria – d. 20 mai 2019, Zürich, Elveția) a fost un om de afaceri austriac și pilot de Formula 1, campion mondial în anii 1975, 1977 și 1984 - (Lauda at the 1982 Dutch Grand Prix) foto preluat de pe en.wikipedia.org

Lauda at the 1982 Dutch Grand Prix - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Andreas Nikolaus „Niki” Lauda (n. 22 februarie 1949, Viena, Zonele aliate de ocupație din Austria – d. 20 mai 2019, Zürich, Elveția) a fost un om de afaceri austriac și pilot de Formula 1, campion mondial în anii 1975, 1977 și 1984. După prima sa retragere din Formula 1 a fondat linia aeriană Lauda Air, care a devenit în timp una din cele mai mari linii aeriene din lume. Lauda a fost unul din primii piloți ai propriilor avioane. În anul 1982 când s-a reîntors în Formula 1, după o absență de două sezoane, a devenit primul pilot din lume plătit cu peste 1 milion de dolari pe sezon de către echipa sa.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

20 mai 2020 - La ordinea zilei

 

20 mai 2021 - Actorul Ion Dichiseanu a încetat din viață la vârsta de 87 de ani.

Ion Dichiseanu (n. 20 octombrie 1933,[1] Adjud, Putna, România – d. 20 mai 2021,[2] București, România) a fost un actor de film, radio, scenă, televiziune și voce și scriitor român. A absolvit IATC (Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru din București) în 1959.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org