Evenimentele Zilei de 3 martie în istorie: 3 martie 1878 – Tratatul de pace de la San Stefano; 3 martie 1918 – Tratatul de la Brest-Litovsk

Tratatul de la Brest-Litovsk (3 martie 1918) dintre Rusia Bolşevică şi Puterile Centrale - Primele pagini ale tratatului de la Brest-Litovsk, (de la stânga la dreapta), textele în germană, maghiară, bulgară, turcă şi rusă - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Tratatul de la Brest-Litovsk – Semnarea armistițiului între Rusia și Germania (3 martie 1918)

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

3 martie este a 62-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 3 martie

(BOR) Sfintii Mucenici Eutropie, Cleonic si Vasilisc

Mucenicia Sfinţilor Eutropie, Cleonic şi Vasilisc. Prăznuirea lor de către Biserica Ortodoxă se face la data de 3 martie - Frescă de la Mănăstirea Decani din Serbia (1350) - foto: doxologia.ro

Mucenicia Sfinţilor Eutropie, Cleonic şi Vasilisc.- Frescă de la Mănăstirea Decani din Serbia (1350) – foto: doxologia.ro

 

(BRU) Ss. Eutropiu, Cleonic și Basilisc, martiri († secolul al III-lea)

(BRC) Sf. Cunegunda, împărăteasă; Sf. Marin, ostaș, martir

 

Ziua mondială a vieţii sălbatice

Marcată anual la 3 martie, Ziua mondială a vieţii sălbatice are în 2019, tema – ”Life below water: for people and planet”, potrivit www.undp.org. Este pentru prima dată când această zi are ca subiect viaţa şi speciile marine. La 20 decembrie 2013, în cadrul celei de-a 68-a sesiuni, Adunarea Generală a ONU a proclamat ziua de 3 martie, drept Ziua mondială a vieţii sălbatice, potrivit www.un.org.

Data de 3 martie reprezintă adoptarea, în 1973, la Washington, a Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de floră şi faună pe cale de dispariţie – CITES, un tratat multilateral ce are ca scop protecţia plantelor şi animalelor aflate în pericol şi monitorizează activităţile de comercializare pentru nu fi pusă în pericol supravieţuirea speciilor.

Prin Convenţia de la Washington sunt protejate aproximativ 5.000 de animale şi peste 28.000 de plante. Aceste specii sunt catalogate în trei anexe pe baza gradului de periclitate în care se află. Conform prevederilor CITES, comerţul internaţional cu specii de floră şi faună sălbatică este reglementat printr-un sistem de permise şi certificate, care asigură controlul acestor operaţiuni. România a aderat la CITES prin Legea Nr. 69 din 15 iulie 1994, potrivit www.cdep.ro.

Pe baza acestor raţiuni, toate statele membre ale sistemului Naţiunilor Unite, precum şi alte organizaţii internaţionale, societatea civilă, organizaţii non-guvernamentale, dar şi simpli cetăţeni au chemarea să observe şi să se implice în această sărbătoare globală a vieţii sălbatice. Totodată, comunităţile locale pot avea un rol pozitiv în oprirea comerţului ilegal cu floră sau faună sălbatică. În plus, secretariatul CITES în colaborare cu alte organizaţii ONU facilitează implementarea la nivel global a Zilei mondiale a vieţii sălbatice.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Mondială a Scriitorilor

Ziua mondială a scriitorilor este aniversată la nivel mondial la 3 martie. A fost introdusă pentru prima dată în 1986 de către English Pen Club, potrivit www.uacrr.org şi panorama.am. Treptat, acest club a evoluat într-o asociaţie mondială a scriitorilor şi jurnaliştilor. Este cea mai veche organizaţie de apărare a drepturilor omului şi literară din lume.

Clubul Internaţional Pen (în limba engleză Pen este acronimul de la poet-eseist-romancier – n.red.) a fost înfiinţat la Londra în 1921, pentru a promova prietenia şi sprijinul intelectual printre scriitorii de pe mapamond. Chiar dacă acronimul asociaţiei face referire la poeţi, eseişti şi romancieri, sunt incluşi scriitori ai tuturor formelor literare, jurnalişti şi istorici. Ideea realizării acestei organizaţii aparţine scriitoarei britanice Catherine Amy Dawson Scott şi a primului preşedinte al acesteia John Galsworthy.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua nationala a Bulgariei. Ziua Libertatii – Eliberarea de sub jugul otoman (1878).

„Bulgaria Liberă”, litografie de Georgi Danchov - foto: ro.wikipedia.org

„Bulgaria Liberă”, litografie de Georgi Danchov – foto: ro.wikipedia.org

În urma războiului ruso-romano-turc din 1877 şi a Tratatului de la San Stefano din 1878, Bulgaria si-a obtinut independenţa formala fata de Imperiul Otoman, devenind principat autonom. Independenta deplină a fost declarata în 1908.

 

Astăzi în istorie pentru 3 martie

 

3 martie 473 – Glycerius (n.cca. 420 – d. după 480) devine imparat al Imperiului Roman de Apus.

Glycerius (n. cca 420 - d. după 480) a fost un împărat al Imperiului Roman de Apus din 473 până în 474 - foto: ro.wikipedia.org

Glycerius – foto: ro.wikipedia.org

Glycerius (n. cca 420 – d. după 480) a fost un împărat al Imperiului Roman de Apus din 473 până în 474. A fost inlaturat de la putere fara lupta in iulie 474 de catre conducatorul Dalmatiei, Iulius Nepos, si a sjuns episcop de Salona în Dalmația.

 

3 martie 1075 – A fost conceput “Dictatus papae” prin care se proclamă autoritatea universală a papei.

The Dictatus papae in a Vatican manuscript - foto preluat de pe en.wikipedia.org

The Dictatus papae in a Vatican manuscript – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Papa Grigorie al VII- lea sublinia in aceasta culegere de texte cunoscuta sub numele de Dictatus Papae (1075), locul papei ca cea mai mare autoritate în Biserică. Textul este format din 27 scurte declarații care laudă primatul papal și include afirmația radicală că papa avea dreptul de a destitui împărați.

Oamenii de știință sunt de acord că Grigorie a fost autorul acestor idei si ca acesta a urmarit o mai mare centralizare a Bisericii catolice reflectand convingerea că Papa, ca succesor al Sfântului Petru, este urmasul lui Iisus Cristos pe pamant. Papae Dictatus este păstrat în arhivele Vaticanului printre documentele referitoare la pontificatul lui Grigore al VII- lea si se află în două scrisori semnate de acest papă, in martie 1075. Propunerile Dictatus papae seamănă cu decretele legale, insa cu toate acestea, acest text nu a fost niciodată o promulgat oficial.

 

3 martie 1111 – A murit Bohemond I (n. cca 1058)

Bohemond I (also spelled Bohemund or Boamund; c. 1058 – 3 March 1111), Prince of Taranto and Prince of Antioch, was one of the leaders of the First Crusade (Bohemond I of Antioch by François-Edouard Picot) - foto: en.wikipedia.org

Bohemond I - foto: en.wikipedia.org

Prinț de Taranto și Prinț de Antiohia, unul dintre liderii Primei Cruciade. Cruciada nu a avut un lider militar, ea fiind condusa de un comitet de nobili. Bohemond a fost unul dintre cele mai importanti dintre aceste lideri

 

3 martie 1431 –  Eugeniu al IV-lea este ales Papă.

Eugeniu al IV-lea IV (Gabriele Condulmer, născut în Veneţia în anul 1383 – decedat  la 23 februarie 1447), a fost un   calugar benedictin, ridicat in scaunul pontifical  intre anii 1431-1447 - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Eugeniu al IV-lea IV – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Eugeniu al IV-lea (Gabriele Condulmer, născut în Veneţia în anul 1383,decedat pe 25 februarie 1447), înainte de a deveni papă a fost un calugar benedictin italian . Nepotul de mama lui Grigore al XII-a fost ales Papă Gabriele Condulmer in ziua de 3 martie 1431, devenind al 207- lea Papa al Bisericii Catolice, sub numele de Eugeniu al IV-lea. Pe 24 ianuarie 1439,papa Eugeniu al IV-lea s-a întâlnit la Ferarra cu patriarhul Constantinopolului Iosif al Bisericii Ortodoxe.A incercat să realizeze unirea intre biserica catolica de la Roma şi Bisericile Ortodoxe Răsăritene.

Intrerupte de o epidemie de ciumă, discutiile Conciliului de la Ferrara intiate in acest scop s-au împotmolit timp de şaisprezece luni , iar în 1440 inaintarea turcilor şi moartea Patriarhului Iosif al Constantinopolului, au condus la proclamarea rapidă a Uniunii între cele două Biserici, unire care insa nu a intrat în vigoare niciodata, in 1453 Imperiul Bizantin si capitala acestuia fiind ocupate de turcii otomani.

Nici lumea ortodoxă greacă, nici cea slavonă a acceptat această unire sacră. În afară de câteva sute de soldați venețieni și genovezi trimisi in apărarea Constantinopolului asediat de turci în 1453, Imperiul Bizantin a fost abandonat de către Occident si odata cu acesta si soarta Bisericii Crestine Rasaritene.

 

3 martie 1455 – S-a nascut regele Ioan al II-lea al Portugaliei; (d. 1495).

João II, Rege al Portugaliei, Prințul Perfect, al patrusprezecelea rege al Portugaliei și Algarves, s-a născut în Lisabona, pe 3 martie 1455, și a murit în Alvor, pe 25 octombrie 1495. A fost fiul regelui Alfonso al V-lea al Portugaliei, și a Elisabetei de Coimbra, prințesa Portugaliei. Ioan al II-lea i-a urmat pentru scurt timp pe tron tatălui său în 1477, când acesta s-a retras la o mânăstire, dar a devenit rege doar în 1481 - foto: ro.wikipedia.org

João II, Rege al Portugaliei – foto: ro.wikipedia.org

João II, Rege al Portugaliei, Prințul Perfect, al patrusprezecelea rege al Portugaliei și Algarves, s-a născut în Lisabona, pe 3 martie 1455, și a murit în Alvor, pe 25 octombrie 1495. A fost fiul regelui Alfonso al V-lea al Portugaliei, și a Elisabetei de Coimbra, prințesa Portugaliei. Ioan al II-lea i-a urmat pentru scurt timp pe tron tatălui său în 1477, când acesta s-a retras la o mânăstire, dar a devenit rege doar în 1481.

 

3 martie 1585 - A fost inaugurat Teatrul Olimpic din Vicenza, realizat după planurile arhitectului Andrea Palladio.

 

3 martie 1589 - S-a născut Gisbertus Voetius, teolog calvinist olandez,profesor de teologie și știinte orientale la Universitatea din Utrecht. A fost unul dintre opozantii filosofiei carteziene si a polemizat cu Descartes.

Gisbertus Voetius, Latinized version of the Dutch name Gijsbert Voet; 3 March 1589 – 1 November 1676) was a Dutch Calvinist theologian - foto: en.wikipedia.org

Gisbertus Voetius - foto: en.wikipedia.org

 

3 martie 1669 – A început domnia lui Antonie-Vodă din Popeşti al Munteniei (a domnit de la 3 martie 1669 – februarie 1672).

Antonie-Vodă din Popeşti a domnit in Țăra Româneasca în perioada martie 1669 – martie 1672 - - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Antonie-Vodă din Popeşti - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Era fiul lui Mihai Grecul, comerciant ridicat la rang boieresc de Mihai Viteazul si a fost pus pe tron de către familia boierească a Cantacuzinilor. A domnit in Țăra Româneasca în perioada martie 1669 – martie 1672.Rolul său era redus la acela de simplă marionetă aflata sub tutela acestora.

A fost dat jos de pe tron din ordinul Marelui Vizir otoman Köprülü Fazıl Ahmed, convins cu bani să îl întoarcă pe tron pe Grigore I Ghica, rivalul Cantacuzinilor. Acesta și-a reluat domnia la 20 martie 1672. Fata sa, Maria (Marica), a fost soția lui Constantin Brâncoveanu.

De la Antonie Vodă ne-a rămas biserica mănăstirii Turnu din Târgșor (azi Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi, jud. Prahova), pe care el a reconstruit-o pe ruinele unei mai vechi biserici, ctitorie a lui Vlad Țepeș.

 

3 martie 1693 –  S-a născut astronomul englez James Bradley.

James Bradley (n. martie 1693 — d. 13 iulie 1762) a fost un astronom englez - in imagine, James Bradley by Thomas Hudson - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

James Bradley by Thomas Hudson – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

James Bradley (n. martie 1693 — d. 13 iulie 1762) a fost un astronom englez. A fost succesorul lui Halley ca astronom regal şi director al Observatorului din Greenwich. Bradley a descoperit că era nevoie să modifice permanent înclinația telescopului sau pentru a putea capta lumina stelelor pe măsură ce Pământul se rotea în jurul Soarelui.

A ajuns astfel la concluzia că mișcarea Pământului deplasa telescopul în lateral față de lumina care cobora asupra acestuia. Unghiul de înclinație, numit aberație stelară, este aproximativ egal cu raportul dintre viteza orbitală a Pământului și viteza luminii. (Aceasta reprezintă și una dintre metodele prin care oamenii de știință au demonstrat că Pământul se mișcă în jurul Soarelui și nu invers.)

 

3 martie 1703 – Astronomul si fizicianul englez Robert Hooke a incetat din viata; (n.16 iulie 1635).

Robert Hooke (n. 18 iulie 1635 — d. 3 martie 1703) a fost un savant englez, care a excelat ca astronom și fizician, fiind cel mai bine cunoscut pentru formularea legii de proporționalitate între deformațiile elastice ale unui corp și tensiunile la care este supus, cunoscută ca „Legea lui Hooke” - foto: ro.wikipedia.org

Robert Hooke – foto: ro.wikipedia.org

Robert Hooke (n. 18 iulie 1635 — d. 3 martie 1703) a fost un savant englez, care a excelat ca astronom și fizician, fiind cel mai bine cunoscut pentru formularea legii de proporționalitate între deformațiile elastice ale unui corp și tensiunile la care este supus, cunoscută ca „Legea lui Hooke” A descoperit rotația planetei Jupiter si forma eliptică a orbitei descrise de centrul de gravitație al Sistemului Pamant – Luna. Robert Hooke a stabilit si structura celulară a țesuturilor și a introdus, în 1665, în lucrarea sa, Micrographia, noțiunea de celulă.

 

3 martie 1845 –  Florida devine al 27-lea stat al S.U.A.

Florida, în engleză cu accentul pe prima silabă, este unul din statele Statelor Unite ale Americii, situat în sud-estul SUA. Regiunea și peninsula au fost numit așa de către exploratorul spaniol Juan Ponce de León, care a ajuns pe coasta peninsulei în ziua de 2 aprilie 1513, într-o perioadă a anului numită în Spania de atunci, în spaniolă, Pascua Florida, în traducere Paștele florilor sau Paștele floral, perioadă ce coincidea cu sezonul sărbătorilor pascuale.

 

3 martie 1847 – Apar primele marci poştale în Statele Unite.

 

3 martie 1847 – S-a nascut Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului.

Alexander Graham Bell (n. 3 martie 1847, Edinburgh, Scoția - d. 22 august 1922, insula Cap Breton, Canada) a fost un om de știință, inventator și, ulterior, industriaș american, care în anul 1876 a brevetat pentru prima dată în istorie un dispozitiv capabil să emită și să recepționeze cuvintele rostite. În transmițător undele sonore loveau o diafragmă flexibilă de care era atasat un magnet permanent - in imagine: Alexander Graham Bell vorbind la telefon foto: ro.wikipedia.org

Alexander Graham Bell vorbind la telefon foto: ro.wikipedia.org

Alexander Graham Bell (n. 3 martie 1847, Edinburgh, Scoția – d. 22 august 1922, insula Cap Breton, Canada) a fost un om de știință, inventator și, ulterior, industriaș american, care în anul 1876 a brevetat pentru prima dată în istorie un dispozitiv capabil să emită și să recepționeze cuvintele rostite. În transmițător undele sonore loveau o diafragmă flexibilă de care era atasat un magnet permanent.

 

3 martie 1857 - S-a constituit la Bucureşti un Comitet Central al Unirii, care milita pentru unirea Moldovei cu Muntenia.

 

3 martie 1863 – S-a stins din viata scriitorul roman Iancu Vacarescu, unul dintre primii creatori de poezie ai literaturii nationale.

Iancu Văcărescu (n. 1792, București - d. 1863) a fost un poet român, fiul lui Alecu Văcărescu. Atras de ideile înaintate ale epocii, a salutat răscoala lui Tudor Vladimirescu („Buna vestire”, „Glasul poporului subt despotism”) și a participat la mișcarea de redeșteptare culturală și națională, sprijinind începuturile școlii, teatrului, presei și tipografiei românești. A fost sprijinitor al tuturor inițiativelor culturale și literare ale vremii: membru al Societății Literare din 1827, al Societății Filarmonice din 1833, al Asociației Literare din 1845, sprijinind teatrul (a tradus Britannicus de Racine și a scris un prolog la inaugurarea spectacolelor, în 1819) și pe tinerii poeți (a îndreptat primele versuri ale lui Ion Heliade – Rădulescu). Atitudinea politică antirusească și naționalistă îi aduce arestarea și exilarea în anul 1831 - foto: ro.wikipedia.org

Iancu Văcărescu - foto: ro.wikipedia.org

Iancu Văcărescu (n. 1792, București – d. 1863) a fost un poet român, fiul lui Alecu Văcărescu. Atras de ideile înaintate ale epocii, a salutat răscoala lui Tudor Vladimirescu („Buna vestire”, „Glasul poporului subt despotism”) și a participat la mișcarea de redeșteptare culturală și națională, sprijinind începuturile școlii, teatrului, presei și tipografiei românești.

A fost sprijinitor al tuturor inițiativelor culturale și literare ale vremii: membru al Societății Literare din 1827, al Societății Filarmonice din 1833, al Asociației Literare din 1845, sprijinind teatrul (a tradus Britannicus de Racine și a scris un prolog la inaugurarea spectacolelor, în 1819) și pe tinerii poeți (a îndreptat primele versuri ale lui Ion Heliade – Rădulescu). Atitudinea politică antirusească și naționalistă îi aduce arestarea și exilarea în anul 1831.

 

3 martie 1871 – S-a nascut Constantin Argetoianu, om politic si diplomat roman, fost prim ministru al Guvernului Romaniei intre 28 septembrie 1939 – 23 noiembrie 1939 din partea Partidului National Liberal.

Constantin Argetoianu (n. 3/15 martie 1871, Craiova – d. 6 februarie 1955, Sighet) a fost un om politic român, care a deținut funcția de președinte al Consiliului de Miniștri al României (între 28 septembrie 1939 și 23 noiembrie 1939). Unic descendent al unei înstărite familii boierești din Oltenia, Argetoianu a dobândit o licență în drept și un doctorat în medicină la Paris, însă a urmat o carieră în diplomație, unde a activat până în 1913, când a intrat în politica română. S-a alăturat inițial Partidului Conservator, însă a trecut de-a lungul carierei sale politice prin multe partide, deținând portofoliul ministrial în diferite guverne. Argetoianu a fost ales cu puține întreruperi în Parlament, deținând președinția Senatului între 1938 și 1939 - foto: ro.wikipedia.org

Constantin Argetoianu – foto: ro.wikipedia.org

Constantin Argetoianu (n. 3/15 martie 1871, Craiova – d. 6 februarie 1955, Sighet) a fost un om politic român, care a deținut funcția de președinte al Consiliului de Miniștri al României (între 28 septembrie 1939 și 23 noiembrie 1939). Unic descendent al unei înstărite familii boierești din Oltenia, Argetoianu a dobândit o licență în drept și un doctorat în medicină la Paris, însă a urmat o carieră în diplomație, unde a activat până în 1913, când a intrat în politica română.

S-a alăturat inițial Partidului Conservator, însă a trecut de-a lungul carierei sale politice prin multe partide, deținând portofoliul ministrial în diferite guverne. Argetoianu a fost ales cu puține întreruperi în Parlament, deținând președinția Senatului între 1938 și 1939. A fost și un prosper om de afaceri, director și acționar la numeroase companii. A fost inchis in timpul regimului comunist in lagarul de la Sighet, unde si-a si gasit sfarsitul pe 23 noiembrie 1952.

 

3 martie 1875 - La Opéra Comique din Paris, a avut loc premiera operei Carmen de Georges Bizet.

 

3 martie 1878 -  (19 februarie sv) A fost încheiat Tratatul de pace de la San Stefano, Turcia, care a pus capăt Războiului ruso-româno-turc.

Potrivit clauzelor sale, se recunoștea independența României, alături de cea a Serbiei și Muntenegrului, autonomia Bulgariei Mari (un stat de la Marea Neagră la Marea Egee), autonomia Bosniei și Herțegovinei și se prevedea un drept al Rusiei de intervenție în trebuirile popoarelor creștine din Imperiul Otman.

Totodată, Turcia urma să plătească Rusiei despăgubiri de război în valoare de 1 410 mln. ruble și se cedau patru regiuni din Caucaz. Rusia a revendicat județele Cahul, Reni și Ismail din cadrul României iar Delta Dunării și Dobrogea, cedate Rusiei de la Turci îi reveneau României drept compensație.

În ciuda contribuției remarcabile a armatei române la victoria finală, alături de trupele ruse, a eroismului ostașilor și ofițerilor români, recunoscut oficial inclusiv de autoritățile militare ruse, poziția conferită României în cadrul tratatelor de pace încheiate la San Stefano a fost extrem de precară, cu mult sub așteptări.

Delegatul român venit la San Stefano, colonelul Arion, nu a fost admis la tratative. Maniera Rusiei de a încheia pacea și condițiile impuse de aceasta României a adus relațiile bilaterale în pragul rupturii. Prințul Carol al României și Cabinetul său i-au acuzat pe oficialii ruși că își încălcaseră angajamentul de a respecta integritatea României.

Rușii au replicat că districtele sudice ale Basarabiei fuseseră cedate Moldovei și nu României în 1856. Prin urmare nu va fi o surpriză că România s-a alăturat celorlalte puteri europene și a cerut revizuirea tratatului de pace de la San Stefano, fapt care a avut loc la Berlin în 1/13 iunie 1878.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

3 martie 1882 – S-a nascut Ion Mihalache, învățător, om politic, ministru în mai multe guverne si fondator al Partidului Taranesc.

Ion Mihalache (n. 3 martie 1882, Topoloveni - d. 6 martie 1963, Râmnicu Sărat, în închisoarea cu regim de exterminare fizică a deținuților politici) a fost învățător, om politic, ministru în mai multe guverne, fondator și președinte al Partidului Țărănesc, vicepreședinte al Partidului Național-Țărănesc - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ion Mihalache – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ion Mihalache (n. 3 martie 1882, Topoloveni — d. 6 martie 1963, Râmnicu Sărat, în închisoarea cu regim de exterminare fizică a deținuților politici) învățător, om politic, ministru în mai multe guverne, fondator și președinte al Partidului Țărănesc, vicepreședinte al Partidului Național-Țărănesc.

Între 1928 și 1930, Mihalache a fost ministru al Agriculturii și Domeniilor, în guvernele național-țărăniste Iuliu Maniu și George G. Mironescu. Din 1930 până în 1933 ocupă funcția de ministru de interne, tot în guvernele național-țărăniste, ale lui Grigore. G. Mironescu și Alexandru Vaida-Voievod și Iuliu Maniu.

În 1941, a solicitat mobilizarea sa și a îmbrăcat din nou haina militară pentru câteva zile, luptând de partea armatei române până la Nistru pentru eliberarea Basarabiei, dar a fost eliberat din ordinul personal lui Ion Antonescu.

După venirea la putere a comuniștilor, prin guvernul condus de Petru Groza, Ion Mihalache este arestat cu ocazia diversiunii cunoscute sub denumirea de „Înscenarea de la Tămădău”, punctul de plecare al unui proces intentat împotriva unor personalități marcante ale PNȚ.

La 12 noiembrie 1947, în urma acestui proces, a fost condamnat la temniță grea pe viață, 10 ani degradare civică, confiscarea averii și 50.000 de lei cheltuieli de judecată. Ion Mihalache a decedat în 5 februarie 1963, în închisoarea de la Râmnicu Sărat.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

3 martie 1885 - Este fondată compania americana de telefon si telegraf (AT&T),care avea sa devina una dintre cele mai mari companii ale lumii.

 

3 martie 1904 - S-a născut Mircea Vulcănescu, economist, filolog, filosof, publicist, sociolog, teolog și profesor de etică român, victimă a represiunii comuniste din România; (d. 28 octombrie 1952, in inchisoarea comunista de la Aiud).

Mircea Vulcănescu (3 martie 1904, București - 28 octombrie 1952, Aiud), economist, filolog, filosof, publicist, sociolog, teolog și profesor de etică român, victimă a represiunii comuniste din România - foto: ro.wikipedia.org

Mircea Vulcănescu – foto: ro.wikipedia.org

Mircea Vulcănescu a deținut funcția de Subsecretar de Stat la Ministerul de Finanțe în guvernul Ion Antonescu, în perioada 27 ianuarie 1941 – 23 august 1944. Unul dintre cei mai tenace negociatori ai României cu cel de-al Treilea Reich, Mircea Vulcănescu a reușit, între 1941 și 1944, să obțină pentru Banca Națională a României 8 vagoane de aur (confiscate de URSS imediat după 23 august 1944) și înzestrarea Armatei a 4-a cu echipament militar german nou , etc. (Vezi M. Vulcănescu, „Ultimul Cuvânt”,Humanitas, 1992, pp.15-16 și passim, în special de la p.68).

După lovitura de stat din 23 august ’44, condusă de regele Mihai, a revenit pe postul de șef al Datoriei Publice, unde a rămas pînă pe 30 august 1946, cand a fost arestat în lotul al doilea al foștilor membri ai guvernului Antonescu, acuzați de crime de război.

La 9 octombrie 1946 a fost condamnat la opt ani temniță grea. Judecarea recursului s-a prelungit pînă în ianuarie 1948, cînd instanța a menținut pedeapsa din ’46. Închis la Aiud, alături de majoritatea elitei românești, Mircea Vulcănescu a ținut o serie de conferințe considerate subversive de torționari, pentru că le menținea oamenilor moralul.

A fost izolat, la fel ca alți 12 bărbați din celula sa, în hrubele Secției 1. Acolo au fost dezbrăcați în pielea goală și lăsați într-un frig cumplit, neavînd paturi sau scaune pe care să șadă. Epuizat, unul dintre deținuți a căzut din picioare după cîteva ore. Conform unui martor, Vulcănescu s-ar fi așezat pe ciment ca o saltea pentru cel doborît, salvîndu-i viața.

Filosoful a murit însă pe 28 octombrie 1952, bolnav de plămani, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus. Avea 48 de ani și a lăsat un îndemn: „Să nu ne răzbunați!”.

 

3 martie 1904 - Wilhelm al II-lea al Germaniei a fost primul om politic care a inregistrat un discurs pe suport audio, folosind fonograful inventat de Thomas Edison.

 

3 martie 1907 - Rascoalelor taranesti din 1907, a avut loc, la Pascani, prima mare ciocnire dintre rasculati si armata.Țăranii arestați au fost eliberați de către muncitorii ceferiști de la depoul local.

 

3 martie 1911 - S-a născut actrita americana Jean Harlow, un sex simbol al anilor ’30 ai secolului trecut; (d.1937).

Jean Harlow (n. Harlean Harlow Carpenter; 3 martie 1911 – 7 iunie 1937) a fost o actriță americană de film și un sex simbol al anilor '30 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Jean Harlow – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Jean Harlow (n. Harlean Harlow Carpenter; 3 martie 1911 – 7 iunie 1937) a fost o actriță americană de film și un sex simbol al anilor ’30

 

3 martie 1915 - În SUA, a fost înființată NACA, organizație care ulterior a devenit NASA. Comitetul National Consultativ pentru aeronautică (NACA) a fost o agenție federală destinata să întreprindă si sa promoveze cercetari in domeniul aeronautic. La data de 1 octombrie 1958, agenția a fost dizolvata, iar activele și personalul său au fost transferate la nou creata National Aeronautic and Space Administration (NASA).

 

3 martie 1916 - A avut loc premiera piesei „Patima roșie”, de Mihail Sorbul, la Teatrul Național din București.

 

3 martie 1918 – Rusia bolșevică și Puterile Centrale au semnat Tratatul de la Brest-Litovsk, prin care Rusia a ieșit din Primul Război Mondial.

Tratatul de la Brest-Litovsk - Semnarea armistițiului între Rusia și Germania (3 martie 1918) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Tratatul de la Brest-Litovsk – Semnarea armistițiului între Rusia și Germania (3 martie 1918) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Tratatul de la Brest-Litovsk a fost un tratat de pace semnat pe 3 martie 1918 la Brest, (cunoscut în epocă cu numele de „Brest-Litovsk”), între Rusia și Puterile Centrale, marcând ieșirea Rusiei din Primul Război Mondial. Tratatul a devenit, practic, nul până la sfârșitul anului, dar importanța lui majoră, deși neexistentă în intențiile semnatarilor, a fost aceea de declanșator al procesului de cucerire a independenței Finlandei, Poloniei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei. Ameninţat de războiul civil, guvernul revolutionar rus decide să facă pace cu Germania indiferent de costuri. Moscova a recunoscut independenţa Finlandei, Ţărilor Baltice, Poloniei şi Ucrainei. Dupa două luni de discuţii a fost semnat tratatul pe care Lenin umilit de pierderea atator teritorii ale Imperiului Rus, l-a numit “Tratatul ruşinii”.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

3 martie 1918 – S-a născut Arthur Kornberg, biochimist american, laureat al premiului Nobel in medicina.

Arthur Kornberg (n. 3 martie 1918, New York, Statele Unite ale Americii – d. 26 octombrie 2007, Stanford, SUA) a fost un biochimist american care a câștigat Premiul Nobel în Fiziologie sau Medicină în anul 1959 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Arthur Kornberg – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Arthur Kornberg (n. 3 martie 1918, New York, Statele Unite ale Americii – d. 26 octombrie 2007, Stanford, SUA) a fost un biochimist american care a câștigat Premiul Nobel în Fiziologie sau Medicină în anul 1959 pentru “descoperirea mecanismelor care duc la sinteza acidului deoxiribonucleic (ADN)” împreuna cu Dr. Severo Ochoa de la Universitatea New York.

El a mai câstigat și premiul Paul-Lewis în Chimia Enzimelor decernat de American Chemical Society în 1951, dar și Medalia Națională în Științe în 1979. Principalul său domeniu de interes a fost biochimia, în special chimia enzimelor și sinteza acidului deoxiribonucleis (replicarea ADN)

 

3 martie 1920 - Consiliul Suprem al Conferinţei de pace de la Paris a recunoscut legitimitatea Unirii fostei Basarabii ţariste cu România.

 

3 martie 1921 - Se semnează la Bucureşti, în România, Convenţia de alianţă defensivă româno-polonă şi a Convenţiei militare care va intra în vigoare la 25 iulie 1921. Cele doua tari se angajau „sa-si acorde ajutor reciproc in cazul cand una din ele ar fi atacata, fara sa fie provocata, peste frontierele orientale actuale”.

Conventia militara anexata la tratatul politic prevedea la articolul 1 ca ,,Indata ce unul dintre statele contractante va fi atacat in conditiile constituind un casus foederis in conformitate cu stipularile conventiei politice stabilite intre cele doua state, statul neatacat va avea obligatia de a decreta imediat mobilizarea, in aceeasi masura ca statul atacat”.

La 16 septembrie 1922 intre Romania si Polonia s-a semnat la Sinaia un aranjament tehnic, redactat in aceiasi termeni neagresivi, precizandu-se ca alianta devenea operanta numai in ipoteza unei agresiuni neprovocate dinspre rasarit, impotriva unei parti contractante, caz in care cealalta se angaja sa intre imediat in razboi. Se avea in vedere ca fiecare armata sa actioneze sub comandament propriu, fiind prevazuta crearea unor organisme care sa usureze contactul siluarea deciziilor in comun.

 

3 martie 1923 - A aparut primul numar al publicatiei americane Time.

Time, al cărui nume se scrie de fapt cu majuscule TIME, este o revistă săptămânală americană, similară în subiectele abordate și stil cu Newsweek și U.S. News & World Report. Time este publicată simultan în Canada, având o secțiune de reclamă total diferită de cea din Statele Unite ale Americii. Revista a fost publicată prima oară la data de 3 martie 1923 și este deținută de gigantul media Time Warner, prin subsidiara Time Inc. Tirajul revistei în anul 2007 a fost de 3.374.505 de exemplare tipărite săptămânal, față de 4.038.508 exemplare în anul 2005 - in imagine, Nikola Tesla pe coperta revistei Time din 20 iulie 1931 - foto: ro.wikipedia.org

Nikola Tesla pe coperta revistei Time din 20 iulie 1931 – foto: ro.wikipedia.org

Time, al cărui nume se scrie de fapt cu majuscule TIME, este o revistă săptămânală americană, similară în subiectele abordate și stil cu Newsweek și U.S. News & World Report. Time este publicată simultan în Canada, având o secțiune de reclamă total diferită de cea din Statele Unite ale Americii. Revista a fost publicată prima oară la data de 3 martie 1923 și este deținută de gigantul media Time Warner, prin subsidiara Time Inc. Tirajul revistei în anul 2007 a fost de 3.374.505 de exemplare tipărite săptămânal, față de 4.038.508 exemplare în anul 2005

 

3 martie 1930 –  S-a nascut Ion Iliescu, om politic si fost presedinte al Romaniei intre 1990-1996 si 2000-2004, fondator al FSN si PDSR, iar intre 1996-2000 si din 2004 pana in prezent, senator al Romaniei.

Ion Iliescu (n. 3 martie 1930, Oltenița) este un politician român, care a condus statul român în trei rânduri, ca președinte al CFSN între 22 decembrie 1989-1992, apoi ca președinte ales al României între anii 1992-1996 și 2000-2004. Între 1996-2000 și 2004-2008 a fost senator din partea PSD. Din (2006) este președinte de onoare al PSD - foto: ro.wikipedia.org

Ion Iliescu – foto: ro.wikipedia.org

Nascut in Oltenita, judetul Calarasi, politicianul roman a devenit de tanar activist comunist. A urmat studii de inginerie si s-a specializat la universitatile ruse. S-a casatorit in 1951 cu Nina (Elena Serbanescu), insa cei doi nu au avut copii. Intre 1967-1971, a fost ministru pentru problemele tineretului.

Tot in 1971, timp de sase luni, a ocupat functia de secretar al Comitetului Central al PCR, dupa care a fost exclus din conducerea partridului pe motiv de „deviere intelectualista”. Cu toate acestea, Ion Iliescu a fost, pe rand, presedinte al consiliilor populare din Timis si Iasi.

A lucrat apoi la Consiliul National al Apelor (1979-1984), dupa care a fost numit director al Editurii Tehnice (pana in 1989). In perioada februarie-mai 1990 a fost presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala, iar in 20 mai a fost ales presedinte al tarii, functie pe care a mai dobandit-o in alte doua randuri (1992, 2000).

 

3 martie 1931 – Statele Unite adoptă ca imn national The Star Spangled Banner. The Star-Spangled Banner, imnul național al Statelor Unite ale Americii are versurile scrise în 1814 de Francis Scott Key, un poet amator sub forma unei poezii numite “Defense of Fort McHenry” acestea fiind puse pe melodia unui cântec foarte popular britanic numit “The Anacreontic Song”.

A fost adoptat oficial de Marina Americană în 1889, de Președintele SUA în (1916), și printr-un act oficial de către Congresul american, la 3 martie 1931. Versiunea românească aparține poetului american de origine română Cristian Petru Bălan, membru al Uniunii Scriitorilor din România, care a tradus toate imnurile de stat din lume în limba română.

 

3 martie 1932 - Eugen d’Albert, compozitor german (b. 1864)

Eugène Francis Charles d'Albert, scurt Eugen d'Albert (n. 10 aprilie 1864 Glasgow - d. 3 martie 1932, Riga) un compozitor și pianist din Germania - foto: ro.wikipedia.org

Eugène Francis Charles d’Albert, scurt Eugen d’Albert (n. 10 aprilie 1864 Glasgow – d. 3 martie 1932, Riga) un compozitor și pianist din Germania – foto: ro.wikipedia.org

 

3 martie 1949 -  In urma Plenarei din 3-5 martie, CC al PCR a hotarat trecerea la cooperativizarea agriculturii, proces care s-a incheiat in 1962. Politica agrara de tip sovietic, introdusa cu forta in Romania, a incalcat flagrant dreptul de proprietate si a lichidat clasa taraneasca. ‘Transformarea socialista a agriculturii” dupa modelul lui Lenin s-a produs treptat, in prima etapa (1949-1953) procesul intampinand un val de rezistenta, indeosebi in zona Transilvaniei si Maramuresului.

In primii ani, comunistii au purtat munca de lamurire cu taranii, aratand ca va fi in beneficiul lor sa intre in CAP-uri (Colectiv Agricol de Productie), pentru ca apoi sa recurga la represalii impotriva familiilor care se opuneau formarii gospodariilor colective. Ultimele CAP-uri au fost formate in 1962, comunistii raportand ca procesul s-a incheiat cu patru ani inainte de termen.

 

3 martie 1955 - Vedeta rock’n’roll Elvis Presley si-a facut debutul intr-un show televizat.

 

 

3 martie 1977 - S-a nascut popularul cantaret irlandez Ronan Keating.

 

3 martie 1991 - În urma unor referendumuri concomitente, 74% din populația Letoniei a votat pentru independența față de Uniunea Sovietică si 83% în Estonia.

 

3 martie 1995 - A avut loc Accidentul de la Balotești, catastrofă aeriană soldată cu 59 de morți, dupa prăbușirea unui avion Airbus A310 (cursa TAROM 371), care decolase, în jurul orei 9.00, de pe aeroportul București Otopeni cu destinația Bruxelles/Brüssel. Toţi pasagerii şi toţi membrii echipajului şi-au pierdut viaţa.

La bordul aeronavei se aflau erau 49 de pasageri şi 10 membri ai echipajului: trei americani, un francez, un olandez, doi spanioli, un thailandez, nouă români şi 32 de belgieni. A fost cel mai mare accident aviatic din România. Un Airbus al Tarom s-a prăbuşit la două minute după decolarea de pe aeroportul Otopeni.

Ani de zile nimeni nu a ştiut să spună care sunt cauzele si nici acum nu se ştie tot. Presa vremii vorbea chiar despre un atentat terorist. Anchetatorii infirmă, însă, o astfel de supoziţie.

 

3 martie 1998 -  Presedintele Emil Constantinescu a promulgat Legea privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice in perioada comunista, precum si celor deportate in strainatate ori aflate in prizonierat.

 

3 martie 1999 - Partidul National Liberal a devenit membru cu drepturi depline in Internationala Liberala.

 

3 martie 2002 - Armata americană a utilizat pentru prima dată o nouă armă de mare putere – bomba “termobarică” (ce poate absorbi oxigenul din subterane) – în Afganistan.

 

3 martie 2002 -  Elvetienii au votat pentru aderarea tarii lor la ONU.

 

3 martie 2005 -  Milionarul american Steve Fossett a fost prima persoana din lume care a efectuat un zbor in jurul Pamantului de unul singur si fara escala pentru realimentarea apartului, calatoria sa avand durata de 67 de ore si 2 minute.

 

3 martie 2013 - A murit actorul român Dumitru Rucăreanu.

Dumitru Rucăreanu (n. 26 octombrie 1932, Ghimbav, județul Brașov - d. 3 martie 2013) a fost un actor român de film, radio, scenă, televiziune și voce - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Dumitru Rucăreanu – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

S-a născut la 26 octombrie 1932, in oraşul Ghimbav din judeţul Braşov. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti in 1956, la clasa profesorului Nicolae Bălţăţeanu si a fost repartizat la Teatrul Naţional din Craiova. Transferat la Teatrul de comedie din capitala a dat viata la zeci de personaje.

A debutat in cinematografie in 1963, cu pelicula Linişte, in regia lui Alexandru Boiangiu, urmata de Dragoste la zero grade (1964), Camera albă (1965), Asediul (1971), Aventuri la Marea Neagră (1972), Porţile albastre ale oraşului (1973), Agentul straniu (1974), Cercul magic (1975), Mastodontul (1975), Calotescu (1975), Gloria nu cântă (1976), Acţiunea Autobuzul (1977), Am o idee (1981), Miezul fierbinte al pâinii (1983), Scretul lui Bachus (1983), Sosesc păsările călătoare (1984), Cucoana Chiriţa (1986), Secretul lui Nemesis (1990), Harababura (1990).

A cantat muzica usoara, romanţe, cântece de petrecere, a inregistrat un CD intitulat Sunt vagabondul vieţii mele, cu melodii scrise de Temistocle Popa. La ediţia din 2010 a Galei Comediei Româneşti, i s-a decernat premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră.

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com