Evenimentele Zilei de 8 ianuarie în Istorie
Semnatarii Memorandului
Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Dionisie Roman, Patriciu Barbu, dr. D. O. Barcianu, Gherasim Domide, dr. Teodor Mihali, dr. Aurel Suciu, Mihaiu Veliciu, Rubin Patița
Rândul de jos (de la stânga la dreapta): Niculae Cristea, Iuliu Coroianu, Gheorghe Pop de Băsești, dr. Ioan Rațiu, dr. Vasile Lucaciu, Dimitrie Comșa, Septimiu Albini
foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
8 ianuarie este a opta zi a calendarului gregorian.
Sărbătorile Zilei de 8 ianuarie
(BOR) Sf. Cuv. Gheorghe Hozevitul; Sf. Cuv. Domnica

Sf. Cuv. Gheorghe Hozevitul (Sec. al VI – VII-lea) – foto preluat de pe doxologia.ro
Sfântul Gheorghe a trăit în Hozeva pe la sfârşitul secolului al VI-lea şi începutul secolului al VII-lea. Numele de „Hozevitul” provine după acela al chinoviei sale, Mănăstirea Hozeva. Mănăstirea este săpată într-un perete de stânca, pe locul unei străvechi aşezări monahale, de la începutul veacului al V-lea, situată la apus de Ierihon, pe valea pârâului Horat – Cherit – numit azi Hozeva, în preajma căruia a trăit Proorocul Ilie, în timpul prigonirii lui de către regele Ahab.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
(BRU) Sf. Gheorghe din Hozeba, cuvios († secolul al VII-lea); Sf. Domnica, cuvioasă († secolul al V-lea).
(BRC) Sf. Claudiu Apollinariu, episcop; Sf. Severin de Noricum, abate

Sfântul Claudiu Apolinarul – foto: parohiaisusbunulpastor.ro
Sfântul Claudiu Apolinarul, sau Apolinarul din Hierapole sau Apolinarul Apologetul a fost un lider creştin şi un scriitor din secolul al II-lea. A fost episcot de Hierapole în Frigia şi a devenit faimos pentru scrierile sale polemice contra ereticilor din timpul său. A scris două cărţi împotriva evreilor şi alte cinci contra păgânilor şi altele două despre „Adevăr”. În 177 a publicat „Apologia” pentru creştini, adresată lui Marc Aureliu. Nu se cunoaşte data exactă a morţii sale, dar probabil că a fost în timp ce Marc Aureliu mai era încă împărat.

Sfântul Severin de Noricum – foto: ro.wikipedia.org
Sfântul Severin de Noricum (n. ca. 410 – d. 8 ianuarie 482 la Flavianus, azi Mautern bei Krems an der Donau, Austria) a fost un cetățean roman care a activat ca misionar creștin la popoarele barbare din zona mijlocie a Dunării, abate, canonizat ca sfânt în Biserica Catolică. Nu se cunoaște cu siguranță locul originii sale (posibil, Africa de Nord). În italiană a rămas cunoscut sub numele de San Severo sau San Severino
Astăzi în istorie pentru 8 ianuarie
Evenimentele Zilei de 8 ianuarie în Istorie:
- 8 ianuarie 1892 – Conferinţa Extraordinară a Partidului Naţional Român (Memorandiștii);
- 8 ianuarie 1990 – TMB a autorizat funcţionarea primului partid politic din România post-comunistă, PNŢ-CD
8 ianuarie 307 - Împaratul chinez Jin Huidi (n.259),din dinastia Jin, este otravit de printul regent Sima Yue. A fost al doilea imparat din Dinastia Jin ( 265 – 420), fiul imparatului Jin Wudi. Jin Huidi s-a nascut cu un handicap mental, astfel incat puterea in regat a devenit centrul unor lupte interne, care au zdruncinat economia si au provocat pierderi teritoriale.
8 ianuarie 482 - A decedat Sfantul Severinus de Noricum; (n. 410). În italiana a rămas cunoscut sub numele de San Severo sau San Severino.

Sfântul Severin de Noricum - foto: ro.wikipedia.org
Este sfântul ocrotitor al Bavariei și protectorul celor căzuți prizonieri, al viticultorilor și al lânarilor. Este patronul ocrotitor al diecezei catolice de Linz și al diecezei catolice de San Severo in Italia. Orașul San Severo, lângă Foggia (Italia), îi poartă numele. Pe scutul orașului San Severo, Sfântul Severin de Noricum este reprezentat călare pe un cal deasupra unui nor.
Înveșmântat în alb cu ocruce roșie pe piept, ține în mâna stângă un steag roșu cruciat în timp ce cu dreapta binecuvântează orașul aflat sub nor. Biserica catolică din incinta fortificată a cetății medievale a Severinului i- a fost inchinată sfântului Severin de Noricum. Colonia medievală s-a aflat inițial sub jurisdicția episcopului de Kalocsa până la înființarea Episcopiei Catolice de Severin. Începutul acesteia a fost datat de istoricul Nicolae Iorga în anul 1383.
8 ianuarie 1198 - A decedat Papa Celestin al III-lea (născut la Roma cca. 1106), cu numele de Giacinto Bobone.

Papa Celestin al III-lea - foto preluat de pe en.wikipedia.org
Papa Celestin al III-lea s-a născut la Roma în cca. 1106, cu numele de Giacinto Bobone. A fost ales papă al Romei pe 30 martie 1191 și a deținut această funcție până la moartea sa, pe 8 ianuarie 1198. Acest papă a confirmat prepozitura Sibiului printr-un act emis la 20 decembrie 1191. Documentul constituie prima mențiune a cetății Sibiului din Transilvania, sub numele Cibinium. La moartea sa a urcat pe scaunul pontifical de la Vatican, Papa Inocentiu al III-lea; ( n.1160 sau 1161 – d. 1216).
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
8 ianuarie 1198 - Papa Inocențiu al III-lea își începe pontificatul.

Papa Inocenţiu al III-lea – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Papa Inocențiu al III-lea (Giovanni Lotario, conte de Segni, n. 1160 sau 1161, Gavignano – d. 16 iunie sau iulie 1216) Papa al Romei în perioada 8 ianuarie 1198 până la moartea sa, la 16 iunie sau iulie 1216. Pontificatul lui Inocențiu al III-lea, a reprezentat culmea puterii papale. Nici un alt papă, până la el și după el, nu a reușit să cârmuiască întregul Apus si sa-si subordoneze regii catolici europeni, dar faptul că i-a folosit pe unii suverani împotriva celorlalți, a creat un precedent periculos.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
8 ianuarie 1297 - Monaco a devenit stat independent, după ce Francisco Grimaldi a cucerit Stânca Monaco. Francesco Grimaldi, descendent al unui guelf din Genova, partizan al Papei, ambasador la curtea lui Frederic I Barbarossa si la cea a emirului Marocului, a debarcat pe tarmul stancos al actualului Principat de Monaco. Francesco (François) Grimaldi supranumit “vicleanul”, este stramosul genovez al actualei familii domnitoare care a luat in stapanire Monaco printr-un siretlic.
La 8 ianuarie 1297 Francesco Grimaldi, deghizat in calugar franciscan, cere gazduire pentru o noapte in interiorul cetatii. Noaptea a deschis portile fortaretei pentru mica sa armata care astepta afara. În anul 1997 au fost serbati in Monaco, sapte sute de ani de dinastie Grimaldi. Familia Grimaldi este una dintre cele mai vechi dinastii din lume. Astazi Principatul Monaco este un “paradis fiscal”, in care impozitul pe venit a fost desfiintat printr-un decret emis in 1969.
8 ianuarie 1324 - A decedat Marco Polo, celebru călător şi scriitor veneţian. Călătoriile sale din Europa în China lui Kublai Han au fost descrise în lucrarea “Călătoriile lui Marco Polo”; (n.15.09.1254).

Marco Polo – foto: ro.wikipedia.org
Marco Polo (n. cca. 1254, Veneția – m. 8 ianuarie 1324, Veneția) a fost un comerciant venețian, care s-a făcut cunoscut prin relatările sale despre o călătorie în China.
8 ianuarie 1337 - A murit pictorul şi sculptorul Giotto di Bondone. (n.1266).

Giotto di Bondone – Portret de Paolo Uccello, 1450, Muzeul Louvre, Paris – foto: ro.wikipedia.org
Giotto di Bondone, (n. ca.1267, Colle di Vespignano/Mugello – d. 8 ianuarie 1337, Florența), a fost un pictor și arhitect italian, considerat inovatorul picturii italiene și predecesorul artei moderne. Giotto a înlocuit compoziția ornamentală bizantină cu reprezentarea spațiului tridimensional, ceea ce semnala descoperirea perspectivei renascentiste.
Pictor florentin, sculptor şi arhitect, Giotto a fost recunoscut ca primul geniu al artei italiene renascentiste (mozaic: „Navicella” – „Corabia Apostolilor”, fresce: „Sfântul Francisc dându-şi mantia săracului”, „Moartea seniorului din Celano” aflate la Bazilica San Francesco, Biserica Superioară şi Assisi, „Fuga în Egipt”, „Jeluirea lui Cristos”, „Noli me tangere” aflate la Capela Scrovegni din Padova);
8 ianuarie 1392 - A avut loc prima menţiune documentară a “stolnicului” şi “păharnicului” în Muntenia.

Stolnic rus – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
La 8 ianuarie 1392 are loc prima menţiune documentară a “stolnicului ” în Muntenia. În Moldova el apare atestat pentru prima oară la 18 noiembrie 1393. Stolnic (din slavonă stolu, „masă”) este un rang boieresc folosit în evul mediu în țările române (Țara Românească și Moldova), Polonia, Lituania (Uniunea statală polono-lituaniană) și Rusia țaristă (stolnik, Стольник), reprezentând dregătorul de curte care se îngrijea de masa domnului.
În împrejurări mai deosebite sau la sărbători, el îl servea pe domn, gustând mâncărurile înaintea acestuia, spre a se dovedi că nu erau otrăvite. Subalternii acestuia în țările române, vtoristolnici și tretistolnici, serveau pe domn la mesele obișnuite, iar stolniceii, unii la curte, alții prin sate, strângeau dijmă din peștele prins în Dunăre și în bălți. Subalternii stolnicului alcătuiau o categorie militară.
Tot în această dată are loc şi prima menţiune a “paharnicului ” în Muntenia. În Moldova el se menţionează pentru prima oară la 16 septembrie 1408. Paharnic era un titlu purtat, în evul mediu, de boierul de la curtea domnilor români din Țara Românească și din Moldova, care avea în grijă băutura domnului, iar în împrejurări deosebite sau la sărbători îl servea personal pe domn, gustând băutura înaintea acestuia, pentru a se convinge că nu este otrăvită.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
8 ianuarie 1642 - A murit Galileo Galilei, astronom, filosof, fizician italian, considerat unul din „părintii” ştiinţei moderne. (n.15.02.1564).

Galileo Galilei – Portrait of Galileo Galilei (1636), by Justus Sustermans – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Galileo Galilei (n. 15 februarie 1564 – d. 8 ianuarie 1642) a fost un fizician, matematician, astronom și filosof italian care a jucat un rol important în Revoluția Științifică. Printre realizările sale se numără îmbunătățirea telescoapelor și observațiile astronomice realizate astfel, precum și suportul pentru copernicanism.
Galileo a fost numit „părintele astronomiei observaționale moderne„ părintele fizicii moderne”, „părintele științei” și „părintele științei moderne”. Stephen Hawking a spus că „Galileo, poate mai mult decât orice altă persoană, a fost responsabil pentru nașterea științei moderne Este unul dintre fondatorii mecanicii moderne si ai stiintei experimentale, celebru si prin replica rostita la anuntarea sentintei de catre inchizitie: “Eppur si mouve” (“Si totusi se-nvarteste!”)
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
8 ianuarie 1697 - Studentul Thomas Aikenhead din Edinburgh a fost executat pentru blasfemie. Este ultima executie de acest fel din Marea Britanie.
8 ianuarie 1713 - A murit Arcangelo Corelli, compozitor, violonist, pedagog şi dirijor italian; (n.17.02.1653).
8 ianuarie 1778 - Navigatorul englez James Cook a descoperit insulele Hawaii

Kalaniʻōpuʻu, King of Hawaiʻi, brings presents to Captain Cook – foto preluat de pe en.wikipedia.org
La data de 8 ianuarie 1778, căpitanul James Cook (1728 – 1779), exploratorul britanic renumit pentru expediția sa în care a descoperit Pasajul de Nord-Vest dintre Asia și Alaska, a acostat lângă Insulele Hawaii. El a numit arhipelagul Sandwich în onoarea lui John Montagu, al patrulea conte de Sandwich, prim lord al Amiralitatii britanice in acea vreme. Această descoperire a căpitanului James Cook a deschis porțile Insulelor Hawaii pentru exploratorii europeni și americani și pentru coloniști.
8 ianuarie 1790 – George Washington a ținut primul discurs privind starea uniunii (în imagine) în New York City, capitala provizorie a Statelor Unite.
8 ianuarie 1864 - S-a deschis, după reorganizare, Şcoala Preparandala din Iaşi, sub conducerea lui Titu Maiorescu. Printre cursanţii înscrişi în anul întîi se afla şi Ion Creangă.
8 ianuarie 1867 - S-a născut Emily Greene Balch, scriitor și pacifist american, deținător al Premiului Nobel (d. 1961)

Emily Greene Balch – foto: ro.wikipedia.org
Emily Greene Balch (n. 8 ianuarie 1867, Jamaica Plain, SUA – d. 9 ianuarie 1961, Cambridge, Massachusetts) a fost sociolog american și activistă pentru pace, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în anul 1946, împreună cu John R. Mott. Emily Greene Balch a studiat la Bryn Mawr College, iar apoi, din 1896, a predat la Wellesley College.
A înființat un azil la Boston și a făcut parte din comisiile de stat pentru relații de muncă ( 1908 – 1909 ) și pentru imigrație (1913 – 1914). În anul 1918, și-a pierdut postul la catedră, pentru că s-a opus intrării Statelor Unite în Primul Război Mondial. În 1919, împreună cu Jane Addams, a contribuit la înființarea Ligii Internaționale a Femeilor pentru Pace și Libertate.
8 ianuarie 1873 - S-a născut Iuliu Maniu, preşedinte al Partidului Naţional Român, apoi al Partidului Naţional Ţărănesc, prim-ministru în mai multe rînduri, opozant al regimului comunist. (d. 1953)

Iuliu Maniu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Iuliu Maniu (n. 8 ianuarie 1873, Bădăcin – d. 5 februarie 1953, Sighetu Marmației) a fost un om politic român, deputat român de Transilvania în Parlamentul de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933), președinte al Partidului Național-Țărănesc (1926-1933, 1937-1947), deținut politic după 1947, decedat în închisoarea Sighet.
A fost membru de onoare (din 1919) al Academiei Române. După un proces înscenat, acuzat de complot împotriva statului, Iuliu Maniu este condamnat in 1947 şi întemniţat la Sighet unde, la 80 de ani, moare în inchisoare in ziua de 5.02.1953.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

Iuliu Maniu – foto: facebook.com
„Sunt supărat pe omul care spune: «Nu mă interesează politica, nu mă doare capul, îmi văd de treaba mea, de profesiunea mea, politica nu mă interesează şi facă cine ce vrea». Pe acela care vorbeşte aşa sunt foarte supărat, pentru că atitudinea aceasta înseamnă cinism şi indiferantism faţă de viitorul neamului românesc. Noi, cetăţenii acestei ţări, suntem cu toţii datori să ne ocupăm de problemele politice ale neamului şi ţării româneşti. Suntem datori să căutam cu toţii calea cea mai bună pentru înaintarea fericită a ţării româneşti şi aceasta înseamnă politica. Suntem obligaţi să arătăm ce ne dictează convingerea noastră şi nu avem dreptul să spunem că nu ne interesează ce cale trebuie să apuce neamul românesc, pentru fericirea lui.”
„Avem întâi nevoie de oameni de caracer şi oneşti, şi numai pe urmă de oameni pricepuţi în conducerea treburilor publice. Între un hoţ fără caracter, dar priceput, şi un om cinstit, dar mai puţin priceput, eu am preferat toată viaţa pe acesta din urmă. Astfel de oameni sunt mai de nădejde decât secăturile obraznice cărora nu le sticlesc ochii decât după afaceri (…). Cum am putea noi astăzi, în calitatea noastră de conducători, să dăm cu piciorul acestor caractere şi să aşezăm peste ei pe toţi pungaşii care i-am dat afară? Eu, cât voi fi la conducerea partidului, nu voi admite niciodată o astfel de blestemăţie”
Iuliu Maniu
8 ianuarie 1889 - Herman Hollerith a patentat prima mașină de calculat.

Herman Hollerith în 1888 – foto: ro.wikipedia.org
Herman Hollerith (n. 29 februarie 1860, Buffalo, New York – d. 17 noiembrie 1929, Washington, D.C.) a fost un statistician american și inventator care a dezvoltat un tabulator mecanic bazat pe cartele perforate pentru a cataloga rapid statistici din milioane de bucăți de date. El a fost fondatorul Tabulating Machine Company, care mai târziu a fuzionat cu alte două companii pentru a deveni IBM.
A inventat în 1886 un dispozitiv folosit la recensământul populației din Statele Unite din 1890, dispozitiv care funcționa cu cartele perforate. Hollerith este considerat ca fiind părintele calcului automat modern. În 1889, Herman Hollerith patentează prima mașină de calculat.
8 ianuarie 1891 - S-a născut Walther Bothe, fizician german. A studiat radiaţiile cosmice şi structura nucleară. Premiul Nobel pentru fizică, în 1954, împreună cu Max Born; (m.08.02.1957).
8-9 ianuarie 1892 - In zilele de 8-9 ianuarie s-a desfasurat la Sibiu, Transilvania, Conferinţa extraordinară a Partidului Naţional Român, care alcătuieşte un memorandum către împăratul austriac Franz Joseph, cuprinzînd revendicările românilor din monarhia austro-ungară. Conferinţa l-a ales preşedinte al partidului pe dr.Ioan Raţiu.

Semnatarii Memorandului Transilvaniei (28 mai 1892)
Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Dionisie Roman, Patriciu Barbu, dr. D. O. Barcianu, Gherasim Domide, dr. Teodor Mihali, dr. Aurel Suciu, Mihaiu Veliciu, Rubin Patița
Rândul de jos (de la stânga la dreapta): Niculae Cristea, Iuliu Coroianu, Gheorghe Pop de Băsești, dr. Ioan Rațiu, dr. Vasile Lucaciu, Dimitrie Comșa, Septimiu Albini – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Memorandumul a reprezentat o petiţie semnată de liderii românilor din Transilvania şi adresată în 1892 împăratului austro-ungar Franz Joseph. Acesta prezenta consecinţele instaurării dualismului austro-ungar şi cuprindea principalele revendicări ale românilor transilvăneni, printre care se număra recunoaşterea drepturilor politice şi confesionale.
Totodată, memorandumul se dorea a fi un semn de protest faţă politica de maghiarizare practicată de autorităţi împotriva românilor din Ardeal şi faţă de persecuţiile la care erau supuşi aceştia, cuprinzând o analiză bine documentată a situaţiei economice, politice, sociale şi culturale a românilor transilvăneni de la formarea dualismului austro-ungar în februarie 1867.
A fost al treilea moment major de manifestare al ardelenilor faţă de tendinţele evidente de deznaţionalizare promovate de autorităţile maghiare, după Supplex Libellus Valachorum (1791) şi Pronunciamentul de la Blaj din mai 1868.
Memorandumul a marcat apogeul luptei de emancipare a românilor din Transilvania din sec al XIX-lea, aducând problema românească în conştiinţa europeană.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
8 ianuarie 1896 - A murit poetul francez Paul Verlaine, unul dintre precursorii simbolismului; (n.30.03.1844).

Paul Verlaine - foto: ro.wikipedia.org
Paul Verlaine (n. 30 martie 1844 — d. 8 ianuarie 1896) a fost un poet francez. El aparține curentului simbolist și este unul dintre cei mai citiți dintre poeții francezi. Este privit de simboliștii francezi ca șef al curentului. A dus o viață de boem, de “poet blestemat”, ce contrastează în planul creației cu aspirația spre puritate și candoare.
8 ianuarie 1910 - S-a născut celebra balerină rusă Galina Sergheievna Ulanova; (d. 21 martie 1998).
Galina Sergheevna Ulanova (în rusă Галина Сергеевна Уланова; n. 8 ianuarie 1910 S.V. 26 decembrie 1909, Sankt Petersburg — d. 21 martie 1998, Moscova) a fost o balerină rusă, considerată una din cele mai bune balerine din secolul al XX-lea. Galina Ulanova este Artist al Poporului al URSS (1951) Erou al Muncii Socialiste (1974, 1980), laureată a Premiului Lenin (1957) și a patru Premii Stalin de gradul I (1941, 1946, 1947, 1950).
8 ianuarie 1912 - În Africa de Sud a fost constituit Cogresul Național African (ANC)
8 ianuarie 1919 - Comitetul Central Săsesc a recunoscut, la Mediaş, actul UNIRII Transilvaniei cu Romania, de la 1 decembrie 1918.
Manifestul Adunării saşilor întrunită la Mediaş de aderare la hotărârile de la Alba Iulia mentiona că: „Prin unirea cu România a Transilvaniei şi a ţinuturilor ungurene locuite de Români s-a creat un teritor compact, unitatea căruia se întemeiază pe relaţiunile lui etnice. În vederea acestor fapte şi în convingerea că aici s-a îndeplinit un proces de istorie universală, poporul săsec din Transilvania, aşezându-se pe tărâmul dreptului de autodeterminare a popoarelor, decide alipirea sa la Regatul României şi trimite poporului român salutul său frăţesc împreună cu urări cordiale la îndeplinirea idealelor sale naţionale.
Poporul săsesc din Transilvania ţine prin aceasta seamă nu numai de evoluţia istoriei universale, ci şi de dreptul natural al poporului român la formarea statului său naţional unitar şi exprimă aşteptarea plină de încredere, că poporul şi statul român, căruia poporul săsesc îi pune la dispoziţie tradiţionala sa hărnicie, va fi condus faţă de el totdeauna de sentimente nobile şi echitabile.
(…) În conştiinţa deplină a importanţei acestei hotărâri poporul săsec se consideră de azi înainte ca membru al statului român, iar fiii şi fiicele sale ca cetăţeni ai acestui stat. Roagă pe Dumnezeu, ca pasul acesta plin de răspunderi, pe care s-a simţit obligat a-l face, să-l îndrepte spre bine şi să-l însoţească cu binecuvântarea sa.”
8 ianuarie 1926 - Abdul-Aziz ibn Saud devine regele Hedjazului, redenumind țara Arabia Saudită.

Abd al-Aziz Ibn Saud - foto: ro.wikipedia.org
Abd al-Aziz Ibn Saud (1876 – 9 noiembrie 1953) a fost primul rege al Arabiei Saudite.
8 ianuarie 1928 - A murit Dumitru Kiriac-Georgescu, compozitor, profesor, dirijor de cor şi folclorist, unul dintre precursorii şcolii moderne de compoziţie în România; (n.06.03.1866).
8 ianuarie 1928 - S-a născut regizorul Manole Marcus (“Zodia Fecioarei”, “Mitică Popescu”, “Marea sfidare”); (m.1994).
8 ianuarie 1933 - Se constituie la Deva, in România,“organizaţia democratica a ţărănimii muncitoare – Frontul Plugarilor”, sub conducerea dr.Petru Groza. În septembrie 1935 Frontul Plugarilor a semnat un acord cu Uniunea oamenilor muncii maghiari din România ( MADOSZ), iar la 6 decembrie 1935, la Tebea, sub gorunul lui Horea, a încheiat o înțelegere cu Blocul Democratic (organizație aflată sub influența PCR, pe atunci în ilegalitate) și si cu Partidul Socialist.
Membri marcanți ai organizației au fost, alături de Petru Groza: Romulus Zaroni si Octav Livezeanu. La 12 octombrie 1944, organizația a participat la constituirea Frontului National Democrat (F.N.D.), împreună cu PCR și alte partide de stânga. A contribuit la guvernare și la instaurarea comunismului în Romania alături de PCR numit mai tarziu Partidul Muncitores Roman). La alegerile din 1946 a fost aliat al comuniștilor în cadrul asa-zisului Bloc al Partidelor Democrate, care a sfârșit prin a se autodizolva în 1953.
8 ianuarie 1935 - S-a născut Elvis Presley, cântăreț și chitarist american, supranumit “regele rock-ului” (d. 1977)
Elvis Aaron Presley (n. 8 ianuarie 1935, Tupelo, Mississippi – d. 16 august 1977, Memphis, Tennessee) a fost un cântăreț și actor american, cunoscut frecvent ca Regele Rock ‘n’ Roll-ului sau simplu, The King, cu toate ca a obținut și trei premii Grammy pentru muzică Gospel.
Timp de 22 de ani, Regele Rock-and-Roll-ului s-a pus în slujba muzicii și a celor din jurul său. 31 de filme și 2 documentare, 64 de albume de studio sau live, 149 de single-uri și nenumărate concerte; acestea sunt doar câteva din cifrele ce pot caracteriza o carieră fantastică, din care puține realizări lipsesc. Poate doar un turneu în Europa, Asia sau Australia dar până la urmă și acestea au fost realizate: în 1997, cu ajutorul tehnologiei s-a pus în scena un concert extraordinar numit Elvis in Concert ’97 în Memphis la Mid-South Colloseum. Elvis a fost acompaniat de peste 30 dintre foștii săi colegi de turnee împreuna cu Orchestra Simfonica din Memphis. Ulterior, în 1999 a avut loc un turneu și în Europa.
În final, dar nu și în ultimul rând, se poate vorbi despre ceea ce este mai puțin cunoscut vis-a-vis de omul Elvis. Este știut faptul că acesta avea obiceiul de a dărui Cadillac-uri, bani și bijuterii, de multe ori sub impulsul momentului. Ceea ce este mai puțin știut este faptul că pe lângă concertele de caritate pe care le dădea periodic, mai avea obiceiul de a-i întreține pe cei din jurul lui: prieteni, familie, chiar și oameni străini, plătindu-le facturile și datoriile, spitalizările, cumpărându-le case sau întreținându-le familiile. Mulți ani de zile acesta a dăruit mai mult de o mie de dolari pe an fiecăruia dintre chitariștii ce locuiau în Memphis, iar activitatea caritabilă a acestuia continuă și în zilele noastre prin intermediul Elvis Presley Charitable Foundation.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.elvisthemusic.com
8 ianuarie 1937 - S-a născut in Tiger Bay, in Cardiff, Tara Galilor, intr-o familie mixta anglo-nigeriana, Shirley Bassey, este una dintre cele mai populare cantarete din Marea Britanie în ultima jumătate a secolului 20. Este cunoscuta in intreaga lume pentru interpretarea unor cantece din filmele cu James Bond ( Goldfinger (1964), Diamonds Are Forever (1971), şi Moonraker (1979).
8 ianuarie 1942 - S-a născut Stephen William Hawking, matematician și fizician britanic, profesor la Universitatea Cambridge. (d. 2018)
Stephen Hawking (n. 8 ianuarie 1942, Oxford, Regatul Unit – d. 14 martie 2018, Cambridge, Regatul Unit) a fost un fizician englez, teoretician al originii universului și unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de matematică de la Universitatea Cambridge.
Principalele domenii de cercetare sunt cosmologia teoretică, relativitatea generală și mecanica cuantică. În anii 1965-1970 elaborează un model matematic asupra originii și evoluției universului în expansiune, din momentul “marii explozii” inițiale (“The Big Bang“) și întreprinde studii asupra relației dintre găurile negre din univers și termodinamică.
Foarte populare sunt cărțile sale de popularizare a științei, pentru nespecialiști: A Brief History of Time, 1988 (publicată în limba română sub titlul Scurtă istorie a timpului, 2004), Einstein’s dream, 1993 (Visul lui Einstein și alte eseuri), The Universe in a Nutshell, 2001 (Universul într-o coajă de nucă, 2004) și A briefer history of time, în colaborare cu Leonard Mlodinow, 2005 (O mai scurtă istorie a timpului).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.hawking.org.uk
8 ianuarie 1944 - A avut loc Procesul de la Verona, în care au fost judecaţi pentru tradare,18 membri ai Marelui Consiliu Fascist Italian (o parte dintre acestia, printre care Galeazzo Ciano,ginerele lui Mussolini, au fost executaţi, la 12 ianuarie).
8 ianuarie 1947 - S-a născut David Bowie, muzician și actor englez. (d. 2016)
David Bowie (nume real David Robert Jones; n. 8 ianuarie 1947, Brixton, Regatul Unit – d. 10 ianuarie 2016, Manhattan, SUA), a fost un cântăreț, compozitor, producător și inginer de sunet englez, câștigător a două premii Grammy.
Activ pe parcursul a cinci decenii de rock ‘n’ roll, frecvent reinventându-și muzica, Bowie este considerat de majoritatea comentatorilor muzicali drept un influent inovator, în special datorită lucrărilor sale din anii 1970. Bowie s-a inspirat dintr-o vastă paletă de subiecte din artă, filozofie și literatură. Bowie a fost, de asemenea, un actor de film și teatru, regizor și artist vizual de videoclipuri muzicale. A murit pe data de 10 ianuarie 2016, la doar două zile după ce împlinise 69 de ani, în urma unei lupte de 18 luni cu cancerul.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.davidbowie.com
8 ianuarie 1948 - A murit pictorul, sculptorul şi poetul german Kurt Schwitters, adept al mişcării dadaiste, cunoscut ca „maestru al colajului” (n.20.06.1887).
8 ianuarie 1956 - Cinci misionari crestini americani sunt uciși de către tribul Huaorani din Ecuador, la scurt timp după primul contact cu aceștia.
8 ianuarie 1958 - Americanul Bobby Fischer a câştigat primul lui campionat naţional de şah, la vârsta de 14 ani.

Bobby Fischer la 13 ani – foto: ro.wikipedia.org
Robert (Bobby) James Fischer (n. 9 martie 1943, Chicago, Illinois, SUA – d. 17 ianuarie 2008, Reykjavík, Islanda) a fost un jucător de șah american, al unsprezecelea campion mondial (1972-1975)
8 ianuarie 1959 - Generalul Charles de Gaulle a devenit primul preşedinte al celei de a cincea Republici Franceze.

Charles de Gaulle – foto: ro.wikipedia.org
Charles de Gaulle (n. 22 noiembrie 1890, d. 9 noiembrie 1970) a fost un general și un politician francez. În 1940 a devenit șef al guvernului francez din exil la Londra, iar în 1945 a fost ales prim-ministru de către Parlamentul francez. În 1958 a fost ales președinte al Franței, post pe care l-a păstrat și după alegerile din 1965. Pe 28 aprilie 1969 de Gaulle a demisionat din funcția de președintele al Statului.
8 ianuarie 1960 - Pentru prima dată din 1816, în Catedrala Notre–Dame din Paris are loc o nuntă princiară, prințesa Francoise de Bourbon–Parma se cunună cu prințul Eduard von Lobkowitz.
8 ianuarie 1961 - În Franța, un referendum a dat undă verde autodeterminării Algeriei. In urma unui referendum, poporul francez a răspuns printr-un “Da” masiv la problema dreptului la autodeterminare al coloniei Algeria.
8 ianuarie 1971 - Se deschide primul festival internaţional al filmului de la Belgrad (FEST), sub deviza “Această minunată lume nouă”.
8 ianuarie 1972 - A murit Iosif Bertok, operator şi regizor de film, operator de front în Serviciul cinematografic al Armatei austro-ungare în anii primului război mondial.
8 ianuarie 1976 - A murit Zhou Enlai (Ciu En-lai), fost premier al Consiliului de Stat. Zhou Enlai a fost o mare personalitate a istoriei Chinei moderne. Prin întreaga sa activitate, desfăşurată de-a lungul a peste cinci decenii, a acţionat pentru progresul poporului chinez, pentru transformarea Chinei într-o ţară modernă, pentru dezvoltarea relaţiilor internaţionale ale acesteia; (n.05.03.1898).
8 ianuarie 1979 - S-a născut la Calinesti, Arges, fotbalistul roman Adrian Mutu.

Adrian Mutu- foto: ro.wikipedia.org
Adrian Mutu (n. 8 ianuarie 1979, Călinești, județul Argeș, România), fotbalist român, supranumit Briliantul, Este cel mai bun marcator din istoria naționalei României, cu 35 de goluri înscrise, record pe care îl împarte cu Gheorghe Hagi.
8 ianuarie 1990 - Decret al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (CFSN) privind înfiinţarea Agenţiei Române de Presă (ROMPRES), în subordinea CFSN, prin reorganizarea agentiei Agerpres, care s-a desfiinţat.
8 ianuarie 1990 - Tribunalul Municipiului Bucureşti autorizează funcţionarea primului partid politic din România post-comunistă, PNŢ-CD, continuator al partidului istoric interzis în 1947. Corneliu Coposu este cel care îl organizează în chiar noaptea de 22-23.12.1989, lansînd un “Apel către ţară”.
8 ianuarie 1992 - Stabilirea de relaţii diplomatice între România şi Federaţia Rusă.
8 ianuarie 1996 - A murit François Mitterand, fost preşedinte al Franţei între anii 1981-1995. (n.26.10.1916).

François Mitterrand - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
François Mitterrand (n. 26 octombrie 1916 Jarnac – d. 8 ianuarie 1996, Paris), președinte al Franței între anii 1981-1995. Mitterand a evoluat din punct de vedere ideologic de la poziţia socialismului reformator la aceea a pragmatismului caracteristic unui reprezentant al naţiunii, susţinător al rolului cheie, din punct de vedere militar şi cultural, pe care Franţa era chemată să-l joace în arena internaţională. Alături de Germania, Franţa lui Mitterand a ocupat un loc de frunte în cursa pentru Europa unită.
8 ianuarie 2004 - Queen Mary 2, cea mai mare navă de pasageri construită vreodată, este botezată de regina Elizabeth a II-a cu numele bunicii sale.
8 ianuarie 2007 - A murit la Bucuresti Sorana Coroamă-Stanca, regizor artistic, dramaturg, scenarist şi profesor universitar; (n. 24 ianuarie 1921, Chisinau).

Sorana Coroamă-Stanca – foto: ro.wikipedia.org
A fost fiica medicului profesor universitar ieșean Gheorghe Placinteanu și a compozitoarei Mansi Berberis. După absolvirea Facultății de Chimie Industrială a Politehnicii „Gh. Asachi” din Iasi in 1946, s-a îndreptat spre regia de teatru. Între 1959 – 1965 a fost exclusă din viața publică și din teatru, din motive politice (mai mulți membri ai familiei au fost persecutați de autoritățile comuniste) și a fost nevoită să lucreze la Cooperativa „Arta Aplicată”, unde a confecționat mărgele și nasturi, pentru a-și câștiga existența.
A regizat peste 190 de spectacole de teatru, si a colaborat la radio-televiziune regizând serialul Mușatinii, O noapte furtunoasă – Caragiale, Egmont – Goethe și teatru radiofonic. A fost cadru universitar la Institutul de Teatru I.L.Caragiale din București, la Facultatea de Filologie a Universitatii din Cluj și la Universitatea „Hyperion” din București.
8 ianuarie 2020 - Un avion Boeing 737-NG al companiei Ukraine International Airlines, având la bord cel puţin 170 de pasageri, s-a prăbuşit miercuri la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran.
Trei zile mai tarziu, Iranul a recunoscut că a doborât ‘dintr-o eroare’ avionul Boeing 737 al companiei Ukrainian Airlines prăbuşit la 8 ianuarie 2020, lângă Teheran, prezentând scuze, dar arătând în acelaşi timp spre responsabilitatea ‘aventurismului american‘ în această tragedie, transmite AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro