Evenimentele Zilei de 21 noiembrie în Istorie: 21 noiembrie 1615 – Bătălia de la Tătăreni; 21 noiembrie 1990 – Carta de la Paris pentru o nouă Europă; (21 noiembrie 2013 – 23 februarie 2014) – Euromaidan-ul
One of OSCE’s fundamental documents, the Charter of Paris, was signed on 21 November 1990 at the Second CSCE Summit. (Ministry of Foreign Affairs of France/Frédéric de la Mure)
foto preluat de pe osce.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
21 noiembrie este a 325-a zi a calendarului gregorian și a 326-a zi în anii bisecți. 40 de zile până la sfârșitul anului.
Sărbătorile Zilei de 21 noiembrie
(BOR) (†) Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Intrarea Maicii Domnului în Biserică - foto preluat de pe basilica.ro
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (în latină Praesentatio Beatae Mariae Virginis) este o sărbătoare închinată Fecioarei Maria, celebrată în Biserica Catolică și în Bisericile Ortodoxe la data de 21 noiembrie. În conformitate cu tradiția, Fecioara Maria a fost dusă de părinții săi Ioachim și Ana la Templul evreiesc din Ierusalim pe când era copilă, unde a trăit și slujit ca fecioară în Templu până la logodna ei cu Sfântul Iosif. Unul din izvoarele cele mai vechi ale acestei tradiții este Protoevanghelia lui Iacov, una din Evangheliile neincluse în canonul Scripturii, Evanghelia Copilăriei după Iacob.
Maria a fost primită solemn de comunitatea templului, condusă de preotul Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul. A fost condusă în acel loc sfânt ca să devină ea însăși „Sfânta Sfintelor” lui Dumnezeu, biserică vie și templu al Pruncului dumnezeiesc care se va naște din ea. Biserica vede în această sărbătoare ziua în care templul material din Ierusalim încetează a mai fi locuința lui Dumnezeu.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
(BRU) (†) Intrarea în Templu a Maicii Domnului

Intrarea Maicii Domnului în Biserică - foto preluat de pe doxologia.ro
(BRC) Prezentarea la Templu a Sf. Fecioare Maria

“Aducerea Fecioarei Maria în Templul din Ierusalim” de Giotto – foto: ro.wikipedia.org
Ziua mondială a filosofiei (ONU)
Ziua mondială a filosofiei este marcată, anual, în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie. În 2019, această dată este 21 noiembrie. Iniţiativa aniversării acestei zile îi aparţine Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), conform http://www.unesco.org/.
Ziua mondială a filosofiei a fost aniversată în premieră la 21 noiembrie 2002. Cu acel prilej, în cadrul Conferinţei generale UNESCO, s-a susţinut că: ”filosofia este disciplina care încurajează gândirea critică şi independentă, fiind capabilă să promoveze atât o mai bună înţelegere a lumii înconjurătoare, cât şi toleranţa, acceptarea altor puncte de vedere”.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua mondială a televiziunii (ONU)
La data de 21 noiembrie este marcată, anual, Ziua mondială a televiziunii (World Television Day). Proclamată în 1996 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, Ziua Mondială a Televiziunii îşi propune să recunoască influenţa din ce în ce mai mare pe care televiziunea o exercită asupra proceselor de luare a deciziilor, în special prin atragerea atenţiei publice asupra conflictelor, ameninţărilor la adresa păcii şi a securităţii sau a altor aspecte vitale precum problemele economice şi sociale, conform site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), www.un.org.
Deşi este înlocuită acum în unele părţi ale lumii de Internet, atât ca sursă de informaţii, cât şi de divertisment, şi mai ales în rândul tinerilor, televiziunea rămâne încă cea mai importantă sursă de consum video. În plus, numărul locuinţelor în care există televizoare continuă să crească la nivel mondial.
(…)
Cu mai bine de două decenii în urmă, în 1996, prin Rezoluţia 51/205 din 17 decembrie, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a decis să proclame această dată drept Ziua mondială a televiziunii, recunoscând, astfel, influenţa din ce în ce mai mare a televiziunii asupra procesului decizional, precum şi rolul pe care acest mijloc de comunicare îl are în viaţa noastră, se arată pe site-ul ONU.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua mondială a salutului (World Hello Day)
În fiecare an, la 21 noiembrie, este marcată Ziua mondială a salutului, fiind un prilej ca oamenii din întreaga lume să-şi exprime preocuparea pentru pacea mondială. Salutul, o formă elementară de acţiune interumană, este un pas important spre realizarea înţelegerii între oamenii de rase, naţionalităţi sau religii diferite.
Iniţiată în anul 1973 de fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, statul Nebraska, SUA, Ziua mondială a salutului a fost susţinută de personalităţi publice, lideri religioşi, laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace precum şi de 180 de ţări, potrivit www.worldhelloday.org. A fost sărbătorită pentru prima dată în contextul conflictului, din octombrie 1973, dintre Egipt şi Israel, ca o formă de protest nonviolent la adresa războiului.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua limbii sârbe
La 21 noiembrie, este sărbătorită Ziua limbii sârbe. Limba sârbă este o limbă indo-europeană, aparţinând familiei limbilor slave, potrivit site-ului www.effectivelanguagelearning.com.
Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată de Gvozdenovici Slavomir, deputat din partea Uniunii Sârbilor din România, care a susţinut, în expunerea de motive, publicată pe site-ul www.cdep.ro, că, pe teritoriul de azi al României, comunitatea sârbă este atestată încă din secolul al VI-lea. În tot acest timp, limba şi cultura sârbe s-au dezvoltat necontenit, găsind aici un spaţiu prielnic pentru afirmare. ”Pe tot acest parcurs istoric, de la Kiril şi Metodiu, Sfântul Sava şi călugărul sârb Nikodim, au existat şi există nenumărate exemple de intersectare, colaborare şi sprijin nu numai istoric, ci şi în cultură, în cele două limbi, în spiritualitate între români şi sârbi.”
Proiectul legislativ a fost adoptat de Senat, la 5 aprilie 2016, şi de Camera Deputaţilor, for decizional, la 6 septembrie 2016, iar Legea nr. 177/2016 pentru instituirea Zilei limbii sârbe a fost promulgată la 7 octombrie 2016 şi publicată în Monitorul Oficial, la 14 octombrie 2016.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Astăzi în istorie pentru 21 noiembrie
21 noiembrie 164 I.Hr. - Iuda Macabeul, fiul lui Matatia, reconstruieste Templul din Ierusalim, dupa ce in jurul anului 162 î.Hr, se creează în urma unei revolte împotriva Seleucizilor, un stat iudeu independent, Regatul Hasmonean.
In anul 63 î.Hr., romanii, conduși de Pompei, distrug statul iudeu Hasmonean și pun la conducerea iudeilor pe Irodieni, care erau vasali ai Romei.
21 noiembrie 235 - Anterus ii succede papei Pontian, devenind al nouăsprezecelea papă. În timpul persecutiilor anticrestine ordonate de împăratului Maximinus Thrax, el este martirizat.

Pope Anterus (died 3 January 236) was the Bishop of Rome from 21 November 235 to his death in 236 – foto: en.wikipedia.org
21 noiembrie 615 - A decedat Colomban de Luxeuil (n.543), calugarul irlandez care a dus o opera de evanghelizare in Galia,Germania si Italia. Sfantul Colomban este sarbatorit de Biserica Catolica in ziua de 23 noiembrie.

Columbanus (Irish: Columbán, 543 – 21 November 615) (Saint Columbanus, stained glass window, Bobbio Abbey crypt) – foto: en.wikipedia.org
21 noiembrie 1011 - A murit împăratul japonez Reizei; (n. 12 iunie, 949 – d. 21 noiembrie 1011), cel de-al 63- lea imparat al Japoniei conform ordinii traditionale a succesiunii la tron. A domnit intre anii 967-969, dupa care a abdicat și a luat titlul onorific de Reizei-in Joko.
21 noiembrie 1150 - A decedat Garcia Ramirez (numit și Restauratorul; (n.1110)

Garcia Ramirez - foto: ro.wikipedia.org
Garcia Ramirez (decedat pe 21 noiembrie 1150) numit și Restauratorul, a fost Lord de Monzon și Logrono și din 1134, rege al Navarei. El a restaurat independența coroanei navareze după 58 de ani de unire cu Regatul Aragonului
21 noiembrie 1272 - După moartea lui Henric III al Angliei, fiul său Prințul Eduard devine rege al Angliei.

Henric al III-lea – foto: ro.wikipedia.org
Henric al III-lea (1 octombrie 1207 – 16 noiembrie 1272) a fost fiul și succesorul lui Ioan al Angliei ca rege al Angliei pentru 56 de ani din 1216 până la moarte sa.

Eduard I al Angliei (portret aflat la Westminster Abbey) – foto: ro.wikipedia.org
Eduard I al Angliei (17 iunie 1239 – 7 iulie 1307) a domnit între anii 1272 și 1307, suindu-se pe tronul Angliei pe 21 noiembrie 1272 după moartea tatălui său, regele Henric al III-lea. Supranumit „Picioare lungi”, datorită staturii sale neobișnuit de înalte.
21 noiembrie 1555 - A murit Georgius Agricola, savant german, cunoscut ca părinte al mineralogiei; (n.24.05.1494).

Georgius Agricola - foto: ro.wikipedia.org
Georgius Agricola (n. 24 martie 1494, Glauchau – d. 21 noiembrie 1555, Chemnitz), om de știință, care este considerat părintele mineralogiei. Numele lui adevărat a fost de fapt Georg Pawer (transformat în Bauer, „agricultorul”, in limba germana, de unde și pseudonimul în „agricola” in latina. A studiat la universitatea din Leipzig, avându-l ca profesor pe Petrus Mosellanus. I se atribuie descoperirea bismutului.
21 noiembrie 1615 - A avut loc Bătălia de la Tătăreni. Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki și Samuel Koreki, îl invinge pe Ștefan Tomșa și se înscăunează domn al Moldovei. Alexandru Movilă (? – 1620) a fost domn al Moldovei în perioada 22 noiembrie 1615 – 2 august 1616 – cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; Ștefan Tomșa a fost domn în Moldova între august 1563 și martie 1564 – cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

Ținuturile principatului Moldovei (1601-1718) după „Înfățișarea Moldovei” (Descriptio Molaviae ) de Dimitrie Cantemir – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
21 noiembrie 1694 - S-a nascut Voltaire (François Marie Arouet), filosof şi scriitor iluminist francez, creator al curentului filosofic “voltairianism” care respingea fanatismul, prejudecăţile, intoleranţa şi a abuzurile de orice fel şi afirma raţiunea umana.

Voltaire - foto: ro.wikipedia.org
Voltaire, pe numele său adevărat François-Marie Arouet, (n. 21 noiembrie 1694 la Paris – d. 30 mai 1778 la Paris), scriitor și filozof al Iluminismului francez. Spirit polemic, atent la realităţile sociale, Voltaire a întruchipat “noul tip al scriitorului reprezentant al conştiinţei publice şi luptător pentru idealurile cele mai înalte ale vremii” (T. Vianu) fiind unul dintre ganditorii care au pregătit ideologic, Revoluţia Franceză; (d.30.05.1778).
21 noiembrie 1695 - A decedat Henry Purcell, compozitor britanic, considerat creatorul operei naţionale engleze ( „Dido and Aeneas”); (n.10.09.1659).

Henry Purcell - foto: ro.wikipedia.org
Henry Purcell (n. cca. 1659, Westminster – d. 22 noiembrie 1695, Londra) compozitor englez (cu un strămoș din familia suide) de muzică barocă.
21 noiembrie 1740 - Începe construirea monumentului Sfânta Treime de la Timişoara; monumentul a fost ridicat în amintirea epidemiei de ciuma care a devastat întregul Banat în anii 1738-1739, ucigand 1/6 din populatie.
21 noiembrie 1783 - La Paris, Jean-François Pilâtre de Rozier și François Laurent d’Arlandes au realizat primul zbor din lume într-un balon cu aer cald; zborul a durat 25 de minute, pe o distanta de 9 km iar altitudinea maximă atinsă a fost de 900 de metri.

Jean-François Pilâtre de Rozier - foto: ro.wikipedia.org
Jean-François Pilâtre de Rozier (n. 30 martie 1754 – d. 15 iunie 1785), profesor francez de fizică și chimie, unul dintre primii pionieri ai aviației.
François Laurent le Vieux d’Arlandes (n. 1742 – d. 1 mai 1809), marchiz și ofițer francez, pionier al zborului cu balonul cu aer cald.
21 noiembrie 1784 - Impăratul Austriei Iosif al II-lea ordonă armatei reprimarea răscoalei ţărăneşti din Transilvania conduse de Horea, Cloşca şi Crişan.

Horea, Cloşca şi Crişan, conducatorii rascoalei din 1784 – foto: alba24.ro
Răscoala ţăranilor iobagi din Transilvania, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan (1784), numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari, preoți etc. Răscoala a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania imperială al românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național. A izbucnit la 1 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când Horea și Cloșca au fost capturați de către autorități.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
21 noiembrie 1789 - Carolina de Nord a devenit cel de-al 12-lea stat american, dupa ce a ratificat Constituţia Statelor Unite ale Americii.

Harta Statelor Unite cu statul Carolina de Nord indicat – foto: ro.wikipedia.org
21 noiembrie 1811 - A murit Heinrich von Kleist, scriitorul care a introdus în literatura germană nuvela si comedia ca specii literare („Michael Kohlhaas” şi „Ulciorul sfărâmat”); (n.18.10.1777).
21 noiembrie 1840 - S-a nascut prinţesa Victoria a Marii Britanii, fiica reginei Victoria.A fost primul copil al reginei Victoria și al soțului ei printul Albert . A primit titlul de Prințesă Regală în 1841.

Portret al Victoriei, de Franz Xaver Winterhalter, 1867 – foto: ro.wikipedia.org
Prințesa Regală Victoria (Victoria Adelaide Maria Louisa; 21 noiembrie 1840 – 5 august 1901). Prin căsătoria cu împăratul german Frederick al III-lea a devenit împărăteasă a Prusiei. După moartea soțului ei, era cunoscută ca Împărăteasa Frederich (în germană Kaiserin Friedrich). A decedat in ziua de 5 august 1901.
21 noiembrie 1844 - A murit fabulistul rus Ivan Andreevici Krîlov; (n. 13.02.1769).

Ivan Andreevici Krîlov - foto: ro.wikipedia.org
Ivan Andreevici Krîlov (n. 13 februarie 1769, Moscova — d. 21 noiembrie 1844, Sankt Petersburg), cel mai cunoscut fabulist rus. Fabulele sale ridiculizează racile morale ale epocii, în versuri libere, într-o limbă populară, presărată cu proverbe și zicători. Sunt remarcabile gama variată a ironiei și satirei, uneori bonome, limbajul vioi, pitoresc și paremiologic.
21 noiembrie 1854 - S-a nascut Papa Benedict al XV-lea (Giacomo della Chiesa), recunoscut ca un papă al dreptăţii, prin eforturile sale susţinute pentru menţinerea păcii; (d.22.01.1922).

Benedict al XV-lea - foto – ro.wikipedia.org
Benedict al XV-lea, născut Giacomo della Chiesa, (n. 21 noiembrie 1854, Genova, d. 22 ianuarie 1922, Vatican) a fost un papa. (…) Benedict al XV-lea a avut de înfruntat o misiune grea. Ca părinte al tuturor catolicilor a trebuit să păstreze o neutralitate strictă. A reușit acest lucru atât de bine încât în timp ce aliații înverșunați îl numeau pro-german, germanii înverșunați îl considerau de partea aliaților.
Benedict, însă, a pledat mereu pentru pace, dar în 1917 a considerat că a sosit timpul să facă un efort oficial de mediere între puteri. Papa a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a reduce nenorocirile unui conflict înspăimântător. Datorită lui Benedict, prin intermediul țărilor neutre s-au realizat schimburi de prizonieri răniți, iar mai târziu, după mari eforturi, Benedict a reușit să-i trimită pe prizonierii răniți și bolnavi în țările neutre bogate.
Papa a încercat să-i ajute și pe civilii aflați în suferință. Mijlocirea sa le-a permis deportaților belgieni să se întoarcă acasă. A cerut milă pentru sărmanii armeni, și a oferit bani pentru cei suferinzi din întreaga Europă chinuită.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
21 noiembrie 1870 - S-a nascut Sigfrid Edström, investitor suedez si Presedinte al Comitetului Olimpic International d.18.03.1964).
21 noiembrie 1877 - Thomas Edison a anunţat inventarea fonografului .

Thomas Edison si cea mai importantă invenţie a sa – fonograful – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
Thomas Alva Edison (n.11 februarie 1847 Milan, OH, SUA – d.18 octombrie 1931, West Orange, NJ, SUA), important inventator și om de afaceri american al sfârșitului de secol XIX și început de secol XX. La 21 noiembrie 1877 Thomas Edison a anunţat inventarea fonografului, primul aparat care înregistrara şi reda sunete. Dorinţa şi căutarea unui astfel de aparat era ceva mai veche.
Édouard-Léon Scott de Martinville, în anul 1857, a observat că timpanul urechii în urma oscilaţiilor aerului, produse de o sursă sonoră, oscilează şi el, a construit un aparat constând dintr-o pâlnie care la capătul îngust avea o membrană pe care a fixat un ac îndoit în unghi drept. Acesta, prin vibraţiile aerului produs de un sunet în faţa pâlniei, scria pe un cilindru îmbrăcat cu o hârtie pe care era aplicată funingine, o curbă în zig-zaguri, ceea ce reprezenta scrierea grafică a sunetului emis.

Fonograf Edison – foto: ro.wikipedia.org
De aici şi până la descoperirea inventatorului Thomas Alva Edison (1847-1931) nu a fost mult… Edison a realizat aparatul în timp ce incerca să înregistreze convorbirile telefonice. Experimentele făcute în laboratorul său din Menlo Park, New Jersey, l-au condus spre o descoperire care l-a facut celebru. Pentru aceasta a folosit pâlnia de la fonoautograf, a confectionat o membrana din metal, iar acul l-a aşezat astfel încât să vibreze pe verticală.
Acul, iniţial din safir, vibra vertical pe un cilindru acoperit cu o foiţă de staniol cu canale trasate. El a reusit nu doar sa inregistreze pe cilindrul aparatului sau melodia “Mary had a little lamb” (“Mary avea un miluşel”) ci şi să o reproducă. La scurtă vreme şi-a prezentat în public invenţia, americanii numindu-l “Vrajitorul din Menlo Park”. Ulterior, a înlocuit acest tip de cilindru cu un cilindrul de ceară.
Popularitatea aparatului minune a crescut rapid, din 1906 fiind puse în vânzare, prin compania fondată de Edison, mai multe înregistrări cu piese din musicaluri.Inventatorul american a continuat sa perfectioneze fonograful, pâna la apariţia radioului acesta fiind principala sursă de divertisment. Fonograful n-a avut însă viaţă lungă, pentru ca in 1887, Emile Berliner, după modelul acestuia, a inventat gramofonul.
21 noiembrie 1880 - După decesul unicei sale fiice Maria, domnitorul Carol I al României semnează la Sigmaringen-Germania actul de familie prin care prinţul Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen, nepot de frate al lui Carol I, devine moştenitor al tronului României.

Principesa Maria (Itty), fiica Regelui Carol I
și a Elisabetei
foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
Principesa Maria (Itty), fiica Regelui Carol I și a Elisabetei, s-a stins din viață la vârsta de aproape patru ani, ca urmare a îmbolnăvirii de scarlatină, în cursul unei epidemii care a bântuit capitala. Regele Carol I și Regina Elisabeta nu au mai avut alți urmași.
21 noiembrie 1887 - A decedat Petre Ispirescu, scriitor şi folclorist român, unul dintre cei mai pricepuţi culegători de folclor (“Legende şi basmele românilor. ”); (n.ian.1830).

Petre Ispirescu - foto: ro.wikipedia.org
Petre Ispirescu (n. ianuarie 1830, București — d. 21 noiembrie, sau 27 noiembrie după alte surse, 1887), editor, folclorist, povestitor, scriitor și tipograf român.
21 noiembrie 1894 - In timpul primului război chino-japonez orasul Port Arthur din Manciuria este ocupat de japonezi, după care trupele japoneze masacreaza locuitorii rămasi in oraş.
21 noiembrie 1895 - S-a nascut marele tenor român Traian Grozăvescu; (d. 19.02.1927).

Traian Grozăvescu - foto: ro.wikipedia.org
Traian Grozăvescu (n. 21 noiembrie 1895 – d. 15 februarie 1927), tenor român.
21 noiembrie 1896 - Se formează în România un nou guvern liberal prezidat de Petre S.Aurelian.
21 noiembrie 1898 - S-a nascut René Magritte, pictor belgian (d. 1967)

Portrait of Magritte in front of his painting “The Pilgrim”, taken by Lothar Wolleh in 1967 – foto preluat de pe en.wikipedia.org
René François Ghislain Magritte (n. 21 noiembrie 1898, Lessines, Hainaut, Belgia — d. 15 august 1967, Bruxelles) a fost un pictor belgian, reprezentant de frunte al suprarealismului în pictură.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org
21 noiembrie 1902 - S-a nascut Isaac Bashevis Singer, scriitor polonez, Premiul Nobel; (d.24.07.1991).

Isaac Bashevis Singer in 1988 – foto: en.wikipedia.org
Isaac Bashevis Singer (n. 21 noiembrie 1902, d. 24 iulie 1991), scriitor evreu american de limbă idiș, născut în Polonia, care a primit Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1978.
21 noiembrie 1916 - După moartea împăratului Franz Joseph I urmează la tronul imperiului austro-ungar strănepotul său de frate, Karl. Domnia sa va dura mai puțin de doi ani.

Carol I al Austriei sau Carol al IV-lea al Ungariei- foto – ro.wikipedia.org
Carol I al Austriei sau Carol al IV-lea al Ungariei (n. 17 august 1887, Castelul Persenbeug, Austria Inferioară – d. 1 aprilie 1922, Funchal), născut Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria – din dinastia Habsburg-Lorena, ultimul împărat al Austriei (1916 – 1918) și totodată ultimul rege al Ungariei (sub numele de Carol al IV-lea), ultimul rege al Boemiei (sub numele de Carol al III-lea).
21 noiembrie 1916 - Primul Război Mondial - O mină explodează și scufundă HMHS Britannic în Marea Egee, omorând 30 de oameni.

His Majesty’s Hospital Ship (HMHS) Britannic – foto preluat de pe en.wikipedia.org
HMHS Britannic (1914) a fost al treilea și cel mai mare vas din trio-ul de nave-gigant al companiei White Star Line, navă soră cu Titanic și Olympic. S-a scufundat în 1916 după ce s-a ciocnit cu o mină; 30 de persoane și-au pierdut viața. Deși White Star Line a negat întotdeauna că a avut această intenție, unele surse susțin că nava trebuia să fie numită Gigantic – ipoteză susținută și de existența în mitologia greacă a trei feluri de ființe supranaturale: olimpieni, titani și giganți. După tragedia Titanic-ului, se presupune că numele a fost schimbat în Britannic. A fost a doua din cele trei nave care au fost numite Britannic.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org
21 noiembrie 1917 - stil vechi (4 decembrie, stil nou) a avut loc şedinţa de deschidere a Sfatului Ţării – organ reprezentativ al populaţiei din fosta Basarabie ţaristă. În timpul acestei prime ședințe a fost ales preşedinte Ion Inculeț. În decursul existenţei sale, Sfatul Ţării s-a întrunit în două sesiuni (cu 83 de şedinţe plenare şi două şedinţe particulare). Prima sesiune a fost pregătită de Biroul de organizare al Sfatului Ţării şi s-a desfăşurat în perioada 21 noiembrie 1917 – 28 mai 1918, iar cea de-a doua sesiune, a fost convocată prin Înalt Decret Regal, ţinându-şi lucrările între 25-27 noiembrie 1918.

Ion Constantin Inculeț - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
Ion Constantin Inculeț (n. 5 aprilie 1884, Răzeni, Gubernia Basarabia, Imperiul Rus, astăzi în Republica Moldova; d. 18 noiembrie 1940, București, România), om politic român, președintele Sfatului Țării al Republicii Democratice Moldovenești, ministru, membru titular (din 1918) al Academiei Române.
21 noiembrie 1918 - S-a nascut Constantin Galeriu, preot, vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, paroh al Bisericii „Sfântul Silvestru” din Bucureşti.

Parintele Constantin Galeriu - foto: crestinortodox.ro
Parintele Constantin Galeriu (* 21 noiembrie 1918, Răcătău, Bacău – † 10 august 2003, București), unul dintre cei mai importanți duhovnici ai Ortodoxiei române, preot și profesor de teologie. Parintele Galeriu a fost preşedintele de onoare al Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni, membru în Comisia Naţională UNESCO.
21 noiembrie 1921 - A avut loc la Bucuresti (20-21 noiembrie), Congresul I General al Partidului Ţărănesc, în timpul căruia s-a aprobat fuziunea cu ţărăniştii din fosta Basarabie ţaristă, uniune care a fost realizată la 18 iulie 1921, precum şi proiectul de program de revendicări social-politice şi economice.
21 noiembrie 1922 - Rebecca Felton este investită în funcția de prima femeie din SUA senator. Este reprezentanta statului Georgia și avea 87 de ani.

Rebecca Ann Latimer Felton (June 10, 1835 – January 24, 1930) – foto: en.wikipedia.org
21 noiembrie 1923 - S-a nascut Î.P.S. Nicolae Corneanu, mitropolit al Banatului, membru de onoare al Academiei Române ; (d. 28 septembrie 2014).
21 noiembrie 1927 - In localul Liceului Nr.3 de băieţi din Chişinău, in Româna interbelică, şi-a ţinut lucrările Congresul Foştilor Deputaţi din Sfatul Ţării, în cadrul căruia s-a sărbătorit un deceniu de la deschiderea şedinţelor Sfatului Ţării.

Deputaţii Sfatului Ţării participanţi la şedinţa legislativului basarabean în ziua de 27 noiembrie/10 decembrie 1918, la care s-a votat reforma agrară şi unirea necondiţionată a Basarabiei cu România – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
21 noiembrie 1933 - Ion Mihalache devine preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc în urma demisiei lui Al. Vaida–Voievod. Va fi arestat în 1947 şi condamnat la închisoare de comunişti, unde va şi muri, în 1963.

Ion Mihalache – foto: ro.wikipedia.org
Ion Mihalache (n. 3 martie 1882, Topoloveni — d. 6 martie 1963, Râmnicu Sărat, în închisoarea cu regim de exterminare fizică a deținuților politici) a fost învățător, om politic, ministru în mai multe guverne, fondator și președinte al Partidului Țărănesc, vicepreședinte al Partidului Național-Țărănesc.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
21 noiembrie 1944 - Al doilea război mondial: Armatele române duc lupte grele în nordul Ungariei pentru cucerirea Munţilor Bukk.
21 noiembrie 1945 - S-a nascut Goldie Hawn, actriţă americană (“Floarea de cactus”, “Toată lumea spune: te iubesc”).

Hawn în februarie 2008 – foto: ro.wikipedia.org
Goldie Hawn (n. 21 noiembrie 1945), actriță, regizoare, producătoare și ocazional cântăreață americană.
21 noiembrie 1947 - Convenția cu privire la privilegiile și imunitățile instituțiilor specializate, adoptată de Adunarea Generală a O.N.U.
21 noiembrie 1963 - S-a nascut actrita americana Nicollette Sheridan.
21 noiembrie 1965 - S-a nascut cântăreaţa şi actriţa islandeză Björk.

Björk Guðmundsdóttir - foto: ro.wikipedia.org
Björk Guðmundsdóttir (n. 21 noiembrie 1965), cântăreață, compozitoare, actriță și producătoare de muzică islandeză.
21 noiembrie 1969 - Preşedintele american Richard Nixon şi premierul japonez Eisaku Sato cad de acord acord în timpul unei intalniri in Washington, DC, cu privire la revenirea la Japonia a insulei Okinawa începand cu anul 1972. În conformitate cu termenii acordului, Statele Unite isi menţin dreptul de a a avea baze militare pe insula, dar acestea trebuie să fie lipsite de arme nucleare.
21 noiembrie 1974 - Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei obţine statutul de observator în cadrul ONU.

Organizația pentru Eliberarea Palestinei - foto: imemc.org
Organizația pentru Eliberarea Palestinei (abreviată OEP sau PLO (din engleză: Palestine Liberation Organization), organizația – cadru politică și paramilitară a arabilor palestinieni, formată din mișcarea Fatah (cea mai influentă), Frontul Popular de Eliberare a Palestinei, Frontul Democrat pentru Eliberarea Palestinei și alte facțiuni palestiniene.
21 noiembrie 1985 - Summit la varf la Geneva in care presdintele american Ronald Reagan si liderul sovietic Mihail Gorbaciov au cazut de acord ca cele două ţări :

21 noiembrie 1985: Summit la varf la Geneva – (De la stânga: ministrul de externe sovietic Shevardnaze, Mihail Gorbaciov, Ronald Reagan, SUA Sec de stat Sculz) – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
- sa accelereze discuţiile în vederea abolirii armelor chimice.
- sa incheie un nou angajament faţă de drepturile omului.
Presedintele Reagan a rămas ferm în refuzul său de a opri cercetarile în programul Star Wars (“Razboiul Stelelor”).
21 noiembrie 1990 - A fost adoptată „Carta de la Paris pentru o nouă Europă”.

Hartă a membrilor OSCE (2005) – foto: ro.wikipedia.org
Documentul includea un set de principii şi măsuri vizând instaurarea „unei noi ere, de democraţie, pace şi unitate”, punând astfel capăt „Războiului rece”. Prin semnarea acestui document era practic instituţionalizată Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa, viitoarea OSCE.
Documentul a fost semnat şi de România. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) este o organizație internațională pentru securitate. Se concentrează asupra prevenirii conflictelor, administrării crizelor și reconstrucției post-conflictuale. Este formata din 57 de țări participante din Europa, Mediterană, Caucaz, Asia Centrală și America de Nord, acoperind spațiul emisferei nordice “de la Vancouver la Vladivostok”.
21 noiembrie 1990 - România a aderat la Mişcarea Francofonă.
21 noiembrie 1995 - Acordul de pace asupra Bosniei de la Dayton (SUA).

21 noiembrie 1995: Acordul de pace asupra Bosniei de la Dayton (SUA)
foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
Este consfintit Acordul de pace asupra Bosniei, semnat de către preşedinţii bosniac, Alia Izetbegovici, croat, Franio Tudjman şi sârb, Slobodan Milosevici, care va fi ratificat la 14 dec. 1995, la Paris.

Preşedintele sârb Slobodan Milosevic (stânga) şi negociatorul american Richard Holbrooke (BBC) – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
Este sfârşitul războiului civil si a trei ani şi jumătate de atrocitati în Bosnia şi Herţegovina.
21 noiembrie 1996 - A murit Abdus Salam, fizician pakistanez, laureat al Premiului Nobel; (n. 29.01.1926).
21 noiembrie 1999 - A murit Ioan Chirila, ziarist sportiv si scriitor („Nadia”, „Lucescu şi dragul său fotbal”); (n. 25.10.1925, Ismail, in Basarabia).
21 noiembrie 2000 - A decedat atletul ceh Emil Zatopek, supranumit “locomotiva cehă”. (n.19.09.1922).
Emil Zátopek (n. 19 septembrie 1922, Kopřivnice, Cehia; d. 21 noiembrie 2000, Praga) atlet ceh. Zátopek a fost un alergător pe distanțe mari, multiplu campion național, olimpic și deținător de record mondial. În Cehoslovacia era sărbătorit ca erou național. A stabilit 18 recorduri mondiale în probele de 5 000 şi 10 000 metri lungime.
21 noiembrie 2001 - A decedat Ion Cristinoiu, compozitor, orchestrator, dirijor şi instrumentist român. Compozitorul Ion Cristinoiu; a compus, în 35 de ani de carieră, peste 800 de piese de muzică uşoară, cele mai multe şlagăre, dar si muzică de film şi corală; (n. 26 ianuarie 1942).
21 noiembrie 2002 - NATO invita Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia să devină membre.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord – foto – ro.wikipedia.org
Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (abreviat NATO în engleză și OTAN în franceză și spaniolă) alianță politico-militară stabilită în 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949. Actualmente cuprinde 28 state din Europa și America de Nord.
Alianța s-a format din state independente, interesate în menținerea păcii și apărarea propriei independențe prin solidaritate politică și printr-o forță militară defensivă corespunzătoare, capabilă să descurajeze și, dacă ar fi necesar, să raspundă tuturor formelor probabile de agresiune îndreptată împotriva ei sau a statelor membre.
Inițial, aceste state au fost: Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia, Olanda și SUA. La 18 februarie 1952, au aderat la tratat Grecia și Turcia, iar la 6 mai 1955, RFG a devenit membră NATO.

Statele NATO – foto: ro.wikipedia.org
La constituirea ei, ideea de bază a alianței, menținută timp de peste 50 de ani, era aceea a realizării unei apărări comune, credibile și eficiente. În acest sens, în articolul 5 al Tratatului se specifică:
„Părțile convin ca un atac armat împotriva uneia sau a mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord va fi considerat ca un atac impotriva tuturor și în consecință, dacă se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitând dreptul sau individual sau colectiv la autoapărare, recunoscut de articolul 51 al Cartei Națiunilor Unite, va da asistență Părții sau Părților atacate, prin luarea în consecință, individual și concertat cu celelalte părți, a acelor măsuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea forței armate, pentru a restaura și a menține securitatea zonei Nord-Atlantice.”
Această frază s-a referit la început la cazul în care URSS ar fi lansat un atac împotriva aliațiilor europeni ai Statelor Unite, în urma căruia SUA ar fi trebuit să trateze Uniunea Sovietică ca și cum ar fi fost atacată ea însăși. Totuși temuta invazie sovietică din Europa nu a mai venit. În schimb, fraza a fost folosită pentru prima dată în istoria tratatului la 12 septembrie 2001 drept răspuns la Atentatele din 11 septembrie 2001.
21 noiembrie 2006 - A plecat dintre noi preotul si dizidentul român anticomunist Gheorghe Calciu-Dumitreasa, fost detinut politic ; (n. 23.11.1925).

Gheorghe Calciu-Dumitreasa – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Gheorghe Calciu-Dumitreasa (n. 23 noiembrie 1925, Mahmudia, județul Tulcea, d. 21 noiembrie 2006, Washington) a fost un preot ortodox român, dizident anticomunist și luptător pentru drepturile omului. În timpul detenției din închisoarea pentru studenți de la Pitești (1949-1951) a colaborat cu Securitatea participând la așa-numita reeducare, la torturarea deținuților, în colaborare cu Eugen Țurcanu, activitate pentru care – ulterior – s-a căit și s-a pocăit.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
21 noiembrie 2013 – 23 februarie 2014 - Euromaidan-ul.

Manifestanți pro-europeni pe străzile din Kiev – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Protestele pro-europene din Ucraina numite și EuroMaidan au început în noaptea de 21 noiembrie 2013 când cetățenii ucraineni au început să protesteze spontan în Kiev în răspuns la decizia guvernului ucrainean de a suspenda procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și Acordului de Liber Schimb cu aceasta. Protestele au fost începute de către studenți la care, în scurt timp, li s-au alăturat partidele din opoziție și alte grupări pro-europene.
Conform Institutului Internațional de Sociologie din Kiev (KMIS), 38% din populația Ucrainei dorește Uniunea Vamală cu Rusia iar 37,8% aderarea la Uniunea Europeană. Procentajul ridicat de cetățeni care doresc apropierea de Rusia se datorează populației rusofone din estul și sudul Ucrainei și faptului că industria ucraineană are legături strânse cu piața Rusiei iar cooperarea cu această țară rămâne foarte importantă pe plan economic.
Mișcarea Euromaidan a luat proporții după represiunea de la Kiev, din noaptea de 30 noiembrie. În cadrul mișcării, în iarna lui 2013 se organizau mitinguri, demonstrații și greve studențești în întreaga Ucraină. Astfel, pe lângă demonstrațiile de proporții din Piața Independenței din Kiev (Maidan Nezalejnosti) și străzile adiacente, proteste au avut loc în toate marile orașe ucrainene precum și în diaspora ucraineană din întreaga lume.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
21 noiembrie 2012 - A murit Șerban Ionescu, actor român (n. 1950)

Şerban Ionescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Şerban Ionescu (n. 23 septembrie 1950, Corabia, Olt – d. 21 noiembrie 2012, Bucureşti) a fost un actor român. A jucat teatru la Târgu Jiu, apoi în Bucureşti, la Teatrul de Comedie, la Teatrul Odeon şi la Teatrul Naţional. A fost căsătorit cu actriţa Magda Catone, având un fiu, Carol. Actorul Şerban Ionescu a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, „pentru prestigioasa cariera artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com