Evenimentele Zilei de 4 august în Istorie

Asediul Ierusalimului (70 d.Hr.) Parte a Războaielor Iudaico-Romane. Jefuirea Templului-gravura de pe Arcul lui Titus - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Asediul Ierusalimului (70 d.Hr.) – Parte a Războaielor Iudaico-Romane. Armata Romana distruge al doilea Templu de la Ierusalim(4 august 70) Jefuirea Templului – gravura de pe Arcul lui Titus

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org

 

4 august este a 216-a zi a calendarului gregorian și a 217-a zi în anii bisecți. Mai sunt 149 de zile până la sfârșitul anului.

 

Sărbătorile Zilei de 4 august

(BOR) Sf. 7 tineri din Efes; Sf. Mc. Tatuil

Icoană rusă reprezentându-i pe cei şapte tineri din Efes (secolul al III-lea) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Icoană rusă reprezentându-i pe cei şapte tineri din Efes - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Biserica Ortodoxă îi sărbătorește astăzi, 4 august, dar și în data de 22 octombrie pe Sfinții 7 tineri din Efes: Maximilian, Exacustodian, Iamblic, Martinian, Dionisie, Antonin și Constantin.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Cei 7 sfinți tineri din Efes, martiri († 270); aducerea moaștelor Sf. Eudochia, martiră († secolul al II-lea); Sf. Ioan Maria Vianney, preot (1859)

 

(BRC) Sf. Jean Vianney, preot

Jean-Baptiste-Marie Vianney, T.O.S.F., (8 May 1786 – 4 August 1859), commonly known in English as St John Vianney, was a French parish priest who is venerated in the Catholic Church as a saint and as the patron saint of all priests - foto - en.wikipedia.org

Jean-Baptiste-Marie Vianney (8 May 1786 – 4 August 1859) – foto – en.wikipedia.org

 

Ziua Internaţională a Leopardului Pătat

Marcată anual pe data de 4 august, Ziua Internaţională a Leopardului Pătat este o zi de conştientizare la nivel mondial asupra acestei misterioase feline sălbatice întâlnite în Himalaya, Asia de Sud-Est şi China, a cărei populaţie este în tragică scădere.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Câinilor de Asistenţă

Ziua Câinilor de Asistenţă recunoaşte şi onorează câinii de asistenţă şi pe antrenorii acestora şi îşi propune să strângă fonduri şi să crească gradul de conştientizare cu privire la munca pe care aceşti patrupezi o desfăşoară.

Marcată anual în data de 4 august, #AssistanceDogDay face parte din Săptămâna Internaţională a Câinilor de Asistenţă, un eveniment anual iniţiat de paraplegica Marcie Davis.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 4 august

 

Evenimentele Zilei de 4 august în Istorie:

- 4 august 1704 – În timpul Războiului Succesiunii Spaniole (1701 – 1714), armatele engleze și neerlandeze au ocupat Gibraltarul

- 4 august 1916 – Tratatul de alianță dintre România și Antanta;

- 4 august 1919 – Războiul româno-ungar din 1919 (13 noiembrie 1918 – 3 August 1919) - Armata Română a intrat victorioasă în Budapesta

- 4 august 1984 – La exact un an după ce a venit la putere în Republica Volta Superioară, președintele Thomas Sankara i-a schimbat acesteia numele în Burkina Faso.

- 4 august 2007 – NASA a lansat sonda Phoenix Mars Lander, care ulterior a găsit dovezi ale existenței apei pe planeta Marte.

 

4 august 70 - Armata Romana distruge al doilea Templu de la Ierusalim.

Machetă imaginând cel de al Doilea Templu din Ierusalim, în versiunea restaurată și mărită de Irod cel Mare la finele secolului I î.Hr. Macheta se află la Muzeul Israel din Ierusalim - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Machetă imaginând cel de al Doilea Templu din Ierusalim, în versiunea restaurată și mărită de Irod cel Mare la finele secolului I î.Hr. Macheta se află la Muzeul Israel din Ierusalim – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În anul 66 d.C., evreii Palestinei s-au ridicat împotriva stăpânirii romane.

Patru ani mai târziu, legiunile romane comandate de generalul Titus (fiul împăratului Vespasian) au recucerit, apoi au nimicit atât Ierusalimul, cât și Templul de acolo.

Conform apologeților creștini, în acest fel s-a împlinit profeția lui Isus din Nazaret (N.T.: Matei XXIV și Luca XXI).

Teza apologeților este respinsă principial de istoricii mainstream: prima (cronologic) dintre evangheliile din Noul Testament, Evanghelia după Marcu, a fost scrisă în anticiparea pe termen scurt a inevitabilității distrugerii Templului sau chiar ulterior acesteia.

Evanghelia după Matei și Evanghelia după Luca au copiat din Evanghelia după Marcu.

Tot astfel s-a produs ruptura definitivă dintre iudaism și creștinism.

Arcul lui Titus, ce a fost construit la Roma, pentru a comemora izbânda lui Titus din Iudeea, arată un alai al izbânzii romane, unde oștenii cară prada de război luată din Templu, între care Menora.

Traducând una inscripțiile Colosseum-ului, se înțelege că împăratul Vespasian a ridicat acea clădire în anul 79, folosindu-se de prăzi de război (probabil chiar de la Cel de-al doilea Templu).

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

4 august 367 - Împaratul roman Valentinian I il asociaza pe fiul sau Gratian la tron la varsta de 8 ani si ii acorda titlul de Augustus.

 

4 august 966 - A murit Berengar al II-lea de Ivrea (n. cca.900), fost markgraf de Ivrea și uzurpator al Regatului Italiei din 950 pana in 961. A fost ultimul rege înainte de încorporarea Italiei in Imperiul Romano-German.

A fost capturat de fortele imparatului Otto I al Imperiului Romano-German și închis la Bamberg,in Germania , unde va muri. Soția sa, Willa a petrecut tot restul vieții sale într-o mănăstire germană.

 

4 august 1060 - După moartea regelui Henric I, fiul său în vârstă de opt ani, Filip, devine rege al Franței sub numele de Filip I sub tutela mamei sale, Anna de Kiev, și a unchiului său, Balduin al V-lea de Flandra.

Henric I (franceză Henri I; 4 mai 1011 - 4 august 1060) a fost rege al francilor din 1031 până la moartea sa. A fost al treilea rege al Dinsatiei Capețiene și al doilea fiu al regelui Robert cel Pios și a celei de-a treia soții, Constance de Arles. A devenit moștenitor al coroanei la moartea fratelui său vitreg Hugues în 1025 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Henric I (franceză Henri I; 4 mai 1011 – 4 august 1060) a fost rege al francilor din 1031 până la moartea sa. A fost al treilea rege al Dinsatiei Capețiene și al doilea fiu al regelui Robert cel Pios și a celei de-a treia soții, Constance de Arles. A devenit moștenitor al coroanei la moartea fratelui său vitreg Hugues în 1025 - cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

Henric I, din dinastia Capetienilor, a domnit intre anii 1031 – 1069 si a fost fiul regelui Robert al II-lea si al Constantei de Arles. Pe 19 mai 1051 el s-a căsătorit cu Anna de Kiev, având cu aceasta 4 copii: Anna de Kiev a fost a treia din cei patru copii ai lui Iaroslav I cel intelept, Mare Cneaz al Kievului, și a soției acestuia, Ingegerd Olofsdotter a Suediei.

Dupa moarte, Henric I a fost succedat de fiul său, Filip I , care era minor în acel timp, astfel ca la conducerea Franței timp de 6 ani a fost Regina Anna de Kiev, având atribuții de regentă.

Filip I (franceză Philippe I; 23 mai 1052 — 29 iulie 1108) a fost rege al francilor din 1060 până la moartea sa. Domnia sa, ca a celor mai mulți dintre Capețienii de început, a fost extraordinar de lungă pentru acele timpuri - foto: ro.wikipedia.org

Filip I (franceză Philippe I; 23 mai 1052 — 29 iulie 1108) a fost rege al francilor din 1060 până la moartea sa. Domnia sa, ca a celor mai mulți dintre Capețienii de început, a fost extraordinar de lungă pentru acele timpuri - cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

4 august 1306 - A decedat Venceslau al III-lea (n. 6 octombrie 1289) fost rege al Ungariei începând cu 1301, rege al Boemiei din 1305, și rege titular al Poloniei , ultimul din dinastia de Přemysl.

 

4 august 1526 - A murit navigatorul spaniol Juan Sebastian del Cano, ; (n. 1486).

 

4 august 1532 - Ducatul de Bretania este alipit Frantei.

Harta ducatului de Bretania - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Harta ducatului de Bretania – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ducatul de Bretania (Breton: Dugelezh Breizh, franceză: Ducat de Bretagne), a fost un stat medieval feudal care a existat între 936 şi 1547, ocupand teritoriul regiunii Bretania de astazi, precum si departamentul Loire-Atlantique.

În 1547 devine parte a regatului Frantei.

Ducatul ia nastere în 936. Alain Barbetorte, nepotul ultimului rege al Bretaniei, Alain I cel Mare, elibereaza ţara de sub ocupatia normanda şi devine primul Duce de Bretania.

Timp de aproape trei secole, din secolul al X-lea pana in secolul al XII-lea, casele feudale mari ale regiunii (Nantes, Rennes, Cornouailles) disputa ducatul, acesta trecand de la una la cealalta.

La mijlocul secolului al XII-lea, ducatul vine in atentia celor 2 puteri vecine, Franta si Anglia.

Dinastia Plantagenet şi Casa de Franţa incercau sa puna duci loiali la conducerea Bretaniei pentru a putea controla mai bine regiunea.

Pana la urma, ducii de origine franceză reusesc sa se impuna si sa consolideze statul breton între anii 1360 şi 1460.

După aproape 60 de ani de luptă, Regatul Franţei reuşeşte să controleze ducatul.

În 1532 este proclamată unirea ducatului de Bretania cu Regatul Franţei, insa aceasta va deveni oficiala in 1547.

Noua provincie franceză va rămane totusi autonomă până la Revoluţia Franceză din 1789.

 

4 august 1578 - S-a desfășurat Bătălia de la Al-Kaar al Kabir (Maroc), dintre portughezi și maurii din Fez.

În cursul luptei, regele Sebastian al Portugaliei Portugaliei a fost ucis.

Profitand de aceasta, Spania va ocupa Portugalia in 1580 (pana in 1640), anexand și imperiul colonial al acesteia.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Al-Kaar al Kabir (4 August 1578) - Battle at Ksar el Kebir, depicting the encirclement of the Portuguese army on the left - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Al-Kaar al Kabir (4 August 1578) – Battle at Ksar el Kebir, depicting the encirclement of the Portuguese army on the left – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

4 august 1693 - Data atribuită în mod tradițional inventării șampaniei de către Monahul Dom Perignon, (1638 – 1715) băutură care a primit acest nume de la regiunea Champagne din nordul Franței.

Nu este clar dacă el a inventat de fapt șampania, totuși el a fost creditat ca fiind inovatorul care a dezvoltat tehnicile folosite pentru a perfecționa vinul spumant.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Dom Pierre Pérignon, a Benedictine monk - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Dom Pierre Pérignon, a Benedictine monk – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

4 august 1704 - În timpul Războiului Succesiunii Spaniole (iulie 1701 – 11 septembrie 1714), Anglia a obținut un  succes important, cucerind Gibraltarul din Spania, cu ajutorul forțelor olandeze conduse de prințul George de Hessa-Darmstadt, în numele arhiducelui Carol. (Tratatul de la Utrecht le recunoaște posesiunea in 1713).

Armatele engleze la porțile Gibraltarului (4 august 1704) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Armatele engleze la porțile Gibraltarului (4 august 1704) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

4 august 1782 - Wolfgang Amadeus Mozart s-a căsătorit la Viena, la Catedrala Sf. Ștefan, cu Constanze Weber.

 

4 august 1789 - În Franța a fost abolit sistemul feudal.

 

4 august 1792 - S-a născut Percy Bysshe Shelley, poet englez (d. 1822)

Percy Bysshe Shelley (n. 4 august 1792, Horsham, Anglia, Regatul Unit – d. 8 iulie 1822, La Spezia, Liguria, Italia) a fost unul dintre cei mai importanți poeți ai romantismului englez, criticii considerându-l unul dintre cei mai de seamă lirici ai literaturii de limbă engleză.

Faima i-au adus-o poemele clasice Oyzmandias, Odă vântului de apus (Ode to the West Wind), Odă unei ciocârlii (To a Skylark) și Mascarada anarhiei (The Masque of Anarchy), care sunt printre cele mai populare și cele mai lăudate poeme de limbă engleză. Cu toate acestea, lucrările sale majore sunt poemele vizionare Prometeu descătușat (Prometheus Unbound), Alastor, Adonis (Adonais), Revolta islamului (The revolt of Islam), precum și piesa neterminată Triumful vieții (The Triumph of Life). Familia Cenci (The Cenci) și Prometeu descătușat sunt piese dramatice scrise în cinci, respectiv patru acte. De asemenea, a scris romanele în stil gotic Zastrozzi și St. Irvyne sau Cavalerul de Rozacruce (St. Irvyne, or the Rosicrucian), precum și proză scurtă Asasinii (The Assassins) și Colosseumul (The Coliseum).

Shelley a fost de asemenea celebru pentru prieteniile sale cu John Keats și Lordul Byron. Cea de-a doua soție a lui Shelley a fost romanciera Mary Shelley, autoarea lui Frankenstein.

Shelley nu a trăit suficient să se bucure de succesul operei sale. Unele lucrări ale sale au fost publicate, dar nu puține, au fost mai apoi interzise după tipărire. Se spune că în timpul vieții nu a încasat mai mult de 50 de lire sterline din scrierile sale. Doar 50 de cititori, aproximativ, i-au citit lucrările până la moarte. În 1813, la vârsta de 21 de ani, a tipărit primul său poem Crăiasa Mab (Queen Mab), un poem radical și revoluționar, în 250 de exemplare. Crăiasa Mab a fost scrisă folosind excesiv un limbaj tehnico-științific și imortalizând recomandări morale pentru societatea oropsită din lumea industrializată.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

4 august 1821 - S-a născut Louis Vuitton, producatorul francez al celebrelor marci de genti Vuitton; ( d.27.02.1892).

 

4 august 1845 - Când nava britanică de emigranți Cataraqui a eșuat în largul insulei King Island din Tasmania, a avut loc cel mai mare dezastru maritim din istoria Australiei, 399 de pasageri și membrii ai echipajului au murit. Cei nouă naufragiați care au ajuns la țărm au rămas blocați pe insulă timp de cinci săptămâni, până când au fost salvați.

 

4 august 1851 - Misionarul și exploratorul David Livingstone a ajuns pe cursul superior al Zambezi.

 

4 august 1859 - S-a născut Knut Hamsun (Knut Pedersen), scriitor norvegian, laureat al Premiului Nobel in 1920 (d.19.02.1952). A avut un rol important în modernizarea romanului european si este reprezentant al realismului psihologic, în primul rând prin capodopera sa, romanul Foamea ( 1890).

 

4 august 1866 - S-a născut Gheorghe D. Mărdărescu, general roman (d. 1938)

Gheorghe D. Mărdărescu (n. 4 august 1866, Iaşi - d. 5 septembrie 1938 Bad Nauheim, Germania) a fost un general al armatei române, decorat de Regele Ferdinand şi Regina Maria cu Ordinul militar Mihai Viteazul clasa a III-a pentru acţiunea contra regimului bolşevic al lui Béla Kun. A fost Ministru de Război între anii 1922-1926 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gheorghe D. Mărdărescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gheorghe D. Mărdărescu (n. 4 august 1866, Iaşi – d. 5 septembrie 1938 Bad Nauheim, Germania) a fost un general al armatei române, participant la Batalia de la Oituz si la Campania din Ungaria, decorat de Regele Ferdinand şi Regina Maria cu Ordinul militar Mihai Viteazul clasa a III-a pentru acţiunea contra regimului bolşevic al lui Béla Kun. A fost Ministru de Război între anii 1922-1926.

cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

4 august 1875 - A murit Hans Christian Andersen, autor de poveşti danez autor de poveşti danez („Crăiasa zăpezii”, „Fetiţa cu chibrituri”) (n.02.04.1805).

 

4 augusr 1897 - Bustul Doamnei din Elche, o sculptură iberică din jurul secolului al V-lea î.Hr., a fost găsită întâmplător în Spania.

Doamna din Elche sau Doamna din Elx (în spaniolă Dama de Elche) este un bust de piatră policrom care a fost descoperit întâmplător în 1897 la L’Alcúdia, un sit arheologic aflat pe o proprietate privată situată la aproximativ doi kilometri sud de Elche, Valencia, Spania. În general, se crede că Doamna de Elche este o piesă de sculptură iberică din secolul al IV-lea î.Hr., deși modul de lucru sugerează puternice influențe elenistice. The Encyclopedia of Religion presupune că Doamna din Elche (Roman Illici) are o o asociere directă cu Tanit, zeița Cartaginei, care era venerată de ibero-punici.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

4 august 1900 - S-a născut Elizabeth Bowes-Lyon, soția regelui George al VI-lea al Regatului Unit și mama reginei Elisabeta a II-a (d. 2002)

Elisabeth Bowes-Lyon (Elizabeth Angela Marguerite; 4 august 1900 – 30 martie 2002) a fost soția regelui George al VI-lea al Regatului Unit. După decesul soțului său, i s-a spus Regina Mamă Elisabeta pentru a evita confuzia cu fiica ei, Elisabeta a II-a - Portret de Richard Stone, 1986 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Elisabeth Bowes-Lyon – Portret de Richard Stone, 1986 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Elisabeth Bowes-Lyon (Elizabeth Angela Marguerite; 4 august 1900 – 30 martie 2002) a fost soția regelui George al VI-lea al Regatului Unit. După decesul soțului său, i s-a spus Regina Mamă Elisabeta pentru a evita confuzia cu fiica ei, Elisabeta a II-a. Înainte ca soțul ei să devină rege, din 1923 până în 1936, a purtat titlul de Ducesă de York.

Născută într-o familie de nobili scoțieni, ea a devenit cunoscută în 1923, când s-a căsătorit cu Albert, duce de York, cel de al doilea fiu al Regelui George al V-lea și al Reginei Mary. În postura de ducesă de York, împreună cu soțul ei și cu cele două fiice ale lor, Elisabeta și Margaret, Elisabeta a întruchipat ideile tradiționale despre familie. Și-a asumat diverse îndatoriri publice și a fost supranumită „Ducesa Zâmbitoare”, datorită zâmbetului pe care îl afișa mereu în public.

În 1936, soțul Elisabetei a devenit pe neașteptate rege după ce cumnatul ei, Edward al VIII-lea, a abdicat pentru a se căsători cu americanca divorțată Wallis Simpson. Elisabeta, în calitate de regină, l-a însoțit pe soțul său în călătorii diplomatice în Franța și în Statele Unite ale Americii, în perioada premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial. În timpul războiului, a oferit sprijin moral publicului britanic.

Recunoscând rolul ei ca instrument de propagandă, Adolf Hitler a descris-o pe Elisabeta ca fiind „cea mai periculoasă femeie din Europa”. În urma războiului, sănătatea soțului ei s-a deteriorat, Elisabeta rămânând văduvă la vârsta de 51 de ani.

La moartea soacrei ei, Regina Mary, în 1953, fiica ei cea mare, Regina Elisabeta a II-a, avea doar 25 de ani, astfel că Regina Mamă Elisabeta a devenit practic capul familiei. De-a lungul anilor, și-a păstrat popularitatea, chiar și atunci când alți membri ai familiei regale au fost implicați în scandaluri.

A fost foarte activă până la doar câteva luni înainte de moartea sa, la vârsta de 101 de ani, la șapte săptămâni după moartea celei mai tinere dintre cele două fiice ale sale, Prințesa Margaret.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

4 august 1901 - S-a născut Louis Armstrong, interpret american de jazz (d. 06.07.1971).

Louis “Satchmo” Armstrong (n. 4 august 1901, Orleans Parish⁠(d), Louisiana, SUA – d. 6 iulie 1971, New York City, New York, SUA), cunoscut sub pseudonimul de „Satchmo”, a fost un muzician, trompetist, compozitor și cântăreț de jazz, unul din exponenții cei mai reprezentativi ai “stilului New Orleans” în muzica de jazz practicată în Chicago în jurul anilor 1920 – 1930.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

4 august 1906 - Nava comercială italiană Sirio a lovit un recif în largul coastei de est a Spaniei și s-a răsturnat în câteva minute, provocând moartea a cel puțin 150 de emigranți italieni și spanioli care se îndreptau spre Brazilia, Uruguay și Argentina. Naufragiul a căpătat notorietate deoarece căpitanul, Giuseppe Piccone, a abandonat nava cu prima ocazie.[

 

4 august 1914 – Izbucnirea Primului Război Mondial. Germania a invadat Belgia. Ca răspuns, Marea Britanie a declarat război Germaniei. Statele Unite și-au proclamt neutralitatea.

Izbucnirea Primului Război Mondial. Germania a invadat Belgia (4 august 1914) - foto preluat de pe twitter.com

Izbucnirea Primului Război Mondial. Germania a invadat Belgia (4 august 1914) – foto preluat de pe twitter.com

La 2 august, trupele germane au ocupat Luxemburgul, în timp ce în Franța s-a emis ordinul de mobilizare (solidară cu Rusia care, deja, mobilizase), iar în 3 august, Germania a declarat război Franței. La 4 august, după ce i s-a refuzat cererea de liberă trecere a trupelor, Germania a invadat Belgia. Violarea neutralității Belgiei a determinat Marea Britanie să intre în conflict.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

4 august 1915 - În timul Primului Razboi Mondial armata germana ocupa Varsovia.

 

4 august 1916 - Tratatul de alianță dintre România și Antanta (4/17 august 1916)

Tratatul de alianță a României cu Antanta a fost un acord internațional, secret încheiat între guvernul român și guvernele Antantei (1) având ca obiect principal intrarea României în război, de partea acestei alianțe, pe timpul Primului Război Mondial. Acordul a fost semnat la 4/17 august 1916 la București, în locuința lui Vintilă Brătianu. de către Ion I.C. Brătianu, președintele Consiliului de Miniștri al României și reprezentanții diplomatici ai puterilor Antantei la București.

Principalele prevederi ale acordului prevedeau recunoașterea de către Antanta a drepturilor României asupra teritoriilor locuite de români din Transilvania, Crișana, Maramureș, Bucovina și Banat, precum și de a fi tratată similar în cadrul conferințelor de pace ca și ceilalți aliați. În schimb România se obliga de a declara război Imperiului Austro-Ungar în termen de două săptămâni. Tratatul era însoțit de o convenție militară. De asemenea părțile se obligau să țină un secret absolut asupra existenței și conținutului acordului.

cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

4 august 1919 - Războiul româno-ungar din 1919 (13 noiembrie 1918 – 3 August 1919) – Armata Română a intrat victorioasă în Budapesta. Sfârșitul regimului comunist instaurat de Bela Kun la 21 martie 1919 în Ungaria.

Cavaleristi romani pe strazile Budapestei - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Cavaleristi romani pe strazile Budapestei – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

La 4 august 1919, ora 18:00, armata română ocupă fără lupta Budapesta la finalul războiului româno-ungar de la 1919. , Aceasta operatiune a fost condusa de generalul Gheorghe Mărdărescu, comandantul aflat in fruntea trupelor din Transilvania începînd din 12 aprilie 1919.

Generalul Gheorghe Mărdărescu (dreapta) pe terasa hotelului Ghelert din Budapesta, august 1919 - foto: istorie-pe-scurt.ro

Generalul Gheorghe Mărdărescu (dreapta) pe terasa hotelului Ghelert din Budapesta, august 1919 – foto preluat de pe istorie-pe-scurt.ro

Capitala Ungariei, Budapesta, a fost ocupată de trupele române fără niciun ajutor militar aliat. A fost singura capitală inamică ocupată de un stat din Antanta în cursul primului război mondial, considerînd războiul româno-ungar din 1919 ca parte a acestuia, sau consecinţă imediată a lui.

Armata Română în faţa Parlamentului din Budapesta - foto: ro.wikipedia.org

Armata Română în faţa Parlamentului din Budapesta – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Meritul armatei române este imens, ţinînd cont că în toată istoria modernă, România a dus război doar în coaliţie, această acţiune militară fiind singura în care România a acţionat singură, fără aportul aliaţilor.

Deoarece atît trupele franco-sîrbe din sud, cît şi cele cehoslovace, s-au mişcat mult mai tîrziu şi fără lupte, doar ocupînd zone de securitate în Ungaria, după ce armata bolşevică ungară a fost zdrobită de cea română.

Harta 4 august 1919 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Harta 4 august 1919 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Cu atît mai importantă apare victoria românească, cu cît România, în acea perioadă, ducea un război pe două fronturi, al doilea front fiind în est, pe linia Nistrului, împotriva bandelor bolşevice ce făceau dese incursiuni în Basarabia, încercînd să răscoale populaţia şi să reia teritoriul dintre Prut şi Nistru în “marea familie sovietică“, aşa cum vor face cu Ucraina şi Georgia în anii 1920.

cititi si Războiul româno-ungar de la 1919

 

4 august 1929 - S-a născut omul politic palestinian Yasser Arafat, pe numele său adevărat Muhamed Abdel Rauf Arafat al-Qudwa al-Husseini, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (d.2004). Din 1969 a fost co-fondator și președinte al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) și din 1993 președintele (rais) Autoritatii Nationale Palestiniene.

 

4 august 1948 - S-a născut Cezara Dafinescu, actriță română.

Cezara Dafinescu (n. 4 august 1948, Sibiu, România) este o actriță română. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1973, la clasa profesor Moni Ghelerter. A fost căsătorită cu George Motoi, de care a divorțat, după care s-a căsătorit cu omul de afaceri Gelu Fronea. Fronea a murit într-un accident de motocicletă, în 2003.

cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

4 august 1953 - A murit, la închisoarea spital Văcăreşti, Mihai Boca, preot greco-catolic (n. 1888)

Mihai Boca (n. 21 sep. 1888, Petea, Satu Mare – d. 4 aug. 1953, închisoarea spital Văcăreşti) a fost un preot greco-catolic, condamnat politic de regimul comunist din Romania - foto preluat de pe www.memorialsighet.ro

Mihai Boca – foto preluat de pe www.memorialsighet.ro

Mihai Boca (n. 21 sep. 1888, Petea, Satu Mare – d. 4 aug. 1953, închisoarea spital Văcăreşti) a fost un preot greco-catolic, condamnat politic de regimul comunist din Romania. A fost arestat la 16 aug. 1952, primind o condamnarea aministrativă de 24 luni. Încarcerat la Satu Mare de unde a fostr transferat la Centrul de Triere București. A murit la 4 august 1953 la închisoarea spital Văcărești.

articol preluat de pe www.memorialsighet.ro

 

4 august 1953 - A murit pictorul si graficianul roman Francisc Şirato; (n. 15.08.1877).

 

4 august 1958 - Membrii grupării spirituale Rugul Aprins, de la Mănăstirea Sf. Antim din Bucureşti, au fost arestaţi. Printre ei se găseau preoţii Dumitru Stăniloae, Benedict Ghiuş, Andrei Scrima, Arsenie Papacioc, Bartolomeu Anania precum şi scriitorul Vasile Voiculescu şi filosoful Mircea Vulcănescu.

Organizaţia culturală ”Rugul Aprins”, denumită şi „Grupul de la Mănăstirea Antim”, se formează treptat începând din 1945. La baza formării acestei organizaţii se afla întâlnirea vizionarilor Alexandru Teodorescu (alias Sandu Tudor), poet, eseit, publicist şi Ivan Culighin (duhovnicul mitropolitului Kievului, eliberat de trupele germano-române în oraşul Rostov), aflat în chilia sa de la Mănăstirea Antim - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Organizaţia culturală ”Rugul Aprins” – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Organizația culturală ”Rugul Aprins”, denumită și „Grupul de la Mănăstirea Antim”, se formează treptat începând din 1945. La baza formării acestei organizații se afla întâlnirea vizionarilor Alexandru Teodorescu (alias Sandu Tudor), poet, eseit, publicist și Ivan Culighin (duhovnicul mitropolitului Kievului, eliberat de trupele germano-române în orașul Rostov), aflat în chilia sa de la Mănăstirea Antim.

Simbolistica „Rugului Aprins” reprezintă focul etern al credinței care nu se mistuie, rugăciunea neîncetatâ a lui Hristos. Termenul este din Vechiul Testament și simbolizează rugul văzut de Moise în pustietate care arde și nu se preface în cenușă. „Rugul Aprins” este un simbol al rugăciunii repetate, al rugăciunii inimii, al adorării lui Dumnezeu.

(…) Sentintele vor fi între 5-25 ani, iar Sandu Tudor va primi pedeapsa cea mai grea, 25 de ani (va fi încarcerat la Aiud, unde a decedat în detenție la data de 17 noiembrie 1962). Poetul Vasile Voiculescu a fost condamnat la cinci ani de temniță. Nu i-a ispășit pe toți. Cu sănătatea distrusă de anii de temniță, Vasile Voiculescu avea să fie grațiat în data de 28 aprilie 1962, prin Decretul nr. 291 al Consiliului de Stat. A murit un an mai târziu (26 aprilie 1963).

Membrii “Rugului Aprins” au fost eliberați în anul 1964, prin decretul 411, împreuna cu mai mulți detinuți politici, în fapt acțiunea regimului comunist făcea parte din atitudinea generată de acesta pentru o destindere a legăturilor cu Occidentul.

cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

4 august 1959 - A murit in inchisoarea comunista de la Sighet, Ioan Balan, episcop martir greco–catolic; (n. 1880).

Ioan Bălan (n. 11 februarie 1880, Teiuş, comitatul Alba de Jos - d. 4 august 1959, la Bucureşti) a fost episcop greco-catolic de Lugoj, deţinut politic. A fost beatificat de papa Francisc în anul 2019. Este sărbătorit în Biserica Catolică în data 2 iunie  - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ioan Bălan – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ioan Bălan (n. 11 februarie 1880, Teiuş, comitatul Alba de Jos – d. 4 august 1959, la Bucureşti) a fost episcop greco-catolic de Lugoj, deţinut politic. A fost beatificat de papa Francisc în anul 2019. Este sărbătorit în Biserica Catolică în data 2 iunie. În 29 octombrie 1948, în contextul interzicerii Bisericii Române Unite cu Roma, a fost arestat de autorităţile comuniste.

În ciuda vârstei înaintate, a fost dus la vila patriarhală de la Dragoslavele, apoi la mănăstirea ortodoxă Căldăruşani, iar din 1950, după refuzurile consecvente de a accepta trecerea la Biserica Ortodoxă Română, a fost închis la penitenciarul din Sighet. Acolo a fost supus unor munci istovitoare. În 1955 a fost internat cu domiciliu obligatoriu la Mănăstirea Curtea de Argeş, ulterior a fost transferat la mănăstirea Ciorogârla. Înainte de a muri a fost transferat la un spital din Bucureşti, unde s-a stins din viaţă în anul 1959.

Ioan Bălan (n. 11 februarie 1880, Teiuş, comitatul Alba de Jos - d. 4 august 1959, la Bucureşti) a fost episcop greco-catolic de Lugoj, deţinut politic. A fost beatificat de papa Francisc în anul 2019. Este sărbătorit în Biserica Catolică în data 2 iunie - (Fotografia episcopului Ioan Bălan din dosarul său de Securitate) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Fotografia episcopului Ioan Bălan din dosarul său de Securitate – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În data de 19 martie 2019 papa Francisc a autorizat Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor să promulge decretul de recunoaştere a martiriului episcopilor greco-catolici români Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu, „ucişi din ură faţă de credinţă în diverse locuri din România între 1950 şi 1970”, deschizându-se calea pentru beatificarea acestora. Papa Francisc a oficiat slujba beatificării sale în data de 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertăţii din Blaj.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgepiscopiabucuresti.rowww.facebook.com

 

4 august 1960 - S-a născut José Luis Rodríguez Zapatero, politician spaniol, fost prim-ministru al guvernului spaniol.

 

4 august 1961 - S-a născut Barack Obama, politician american, al 44-lea președinte al SUA, laureat Nobel

Barack Hussein Obama al II-lea (n. 4 august 1961, Honolulu, Hawaii) a fost al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, fiind primul afro-american ales în această funcție, în urma alegerilor prezidențiale din 4 noiembrie 2008, alături de Joe Biden ca vicepreședinte. A fost învestit în funcție la 20 ianuarie 2009 și l-a înlocuit pe predecesorul său George W. Bush. În 2012, a fost reales, rămânând astfel în funcție pentru încă 4 ani - in imagine, U.S. President Barack Obama's official photograph in the Oval Office on 6 December 2012 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

U.S. President Barack Obama’s official photograph in the Oval Office on 6 December 2012 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Barack Hussein Obama al II-lea (n. 4 august 1961, Honolulu, Hawaii) a fost al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, fiind primul afro-american ales în această funcție, în urma alegerilor prezidențiale din 4 noiembrie 2008, alături de Joe Biden ca vicepreședinte. A fost învestit în funcție la 20 ianuarie 2009 și l-a înlocuit pe predecesorul său George W. Bush. În 2012, a fost reales, rămânând astfel în funcție pentru încă 4 ani.

Fiul unui kenyan, Barack Hussein Obama, Sr. și al unei americane, Ann Dunham Stanley, Obama a petrecut o mare parte a copilăriei în Honolulu, Hawaii. De la șase până la zece ani a trăit în Jakarta, împreună cu mama lui și cu tatăl vitreg, indonezian. Absolvent al Universității Columbia și al Facultății de Drept de la Harvard, înainte de a candida pentru intrarea în administrația publică și de a deveni membru al Senatului statului Illinois între 1997 și 2004, Obama a lucrat ca mobilizator comunitar, docent universitar și ca avocat specializat în apărarea drepturilor civile.

După o încercare nereușită de a obține un loc în Camera Reprezentanților a S.U.A. în anul 2000, în 2003 Obama și-a anunțat participarea la campania electorală pentru Senatul S.U.A.. Un an mai târziu, când era încă membru al Senatului din Illinois, Obama a ținut discursul principal la Convenția Națională Democrată din 2004.

În noiembrie 2004 Obama a fost ales ca senator al Statelor Unite, cu o majoritate de 70% din voturi. În calitate de membru al opoziției democrate în al 109-lea Congres al Statelor Unite, Obama a susținut o serie de legi bipartizane care urmăreau controlul armelor convenționale și creșterea responsabilizării administrației în ceea ce privește utilizarea fondurilor publice.

În aceeași perioadă a întreprins vizite oficiale în Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa. În Congresul actual, al 110-lea, a sprijinit legislația referitoare la lobbying și frauda electorală, schimbarea climatică, terorismul nuclear și la sprijinul care trebuie să fie acordat personalului militar întors acasă. Din februarie 2007, dată la care a anunțat începerea campaniei sale prezidențiale,

Obama include printre obiectivele sale prioritare terminarea războiului din Irak menținând în același timp o politică de aparăre solidă, creșterea independenței energetice și asigurarea asistenței medicale universale. Căsătorit din 1992, are două fiice. Este autorul a două cărți de mare succes: Dreams from My Father, o carte de memorii, și The Audacity of Hope, un comentariu personal asupra politicii Statelor Unite.

La 9 octombrie 2009, Barack Obama a fost anunțat drept laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe 2009, „pentru eforturile sale extraordinare în scopul întăririi cooperării între popoare”.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

4 august 1969 - A inceput Conferinta de pace de la Paris privitoare la incetarea razboiului din Vietnam.

 

4 august 1980 - Întânirea din Crimeea între N. Ceaușescu și L. Brejnev, prim-secretar al CC al PCUS.

 

4 august 1984 - La exact un an după ce a venit la putere în Republica Volta Superioară, președintele Thomas Sankara i-a schimbat acesteia numele în Burkina Faso.

 

4 august 1997 - A murit Jeanne Calment, cel mai logeviv om din lume, în vârstă de 122 ani şi 164 de zile; (n. 21.02.1877).

 

4 august 2005 -  A inceput prima conferința internaționala Wikipedia la Frankfurt, Germania.

 

4 august 2007 - Agentia Spatiala americana NASA a lansat sonda Phoenix Mars Lander care ulterior a găsit dovezi ale existenței apei pe planeta Marte.

 

4 august 2019 - Inventatorul Franky Zapata, supranumit ”Omul zburător”, a traversat Canalul Mânecii pe un hoverboad cu reacţie.

Inventatorul francez Franky Zapata a reuşit să traverseze Canalul Mânecii pe hoverboad-ul său cu reacţie, relatează duminică DPA. Zapata, în vârstă de 40 de ani, a decolat duminică dimineaţă de pe plaja din Sangatte din nordul Franţei, pe placa “Flyboard Air” inventată chiar de el şi dotată cu motoare cu reacţie, şi a ajuns în doar 20 de minute St Margaret’s Bay din Dover, Marea Britanie. El a reuşit să se oprească la jumătatea drumului pe o platformă amplasată pe o ambarcaţiune pentru realimentarea cu kerosen a hoverboad-ului.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

4 august 2019 - Atac armat în Ohio – Cel puţin 10 morţi, inclusiv atacatorul, şi cel puţin 16 răniţi. Zece persoane, inclusiv atacatorul, au fost ucise într-un schimb de focuri în oraşul Dayton, statul Ohio (nord-vestul Statelor Unite), a anunţat poliţia locală duminică dimineaţă, transmit AFP, Reuters şi EFE.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

4 august 2020 - Cel puțin 220 de oameni au murit și alte peste 6.000 au fost răniți în urma exploziilor în portul din Beirut, o parte dintre ei fiind îngropați sub moloz, din cauza nitratului de amoniu depozitat ilegal. Peste 300.000 de oameni au rămas fără locuințe în urma exploziilor. Autoritățile din Liban au declarat trei zile de doliu național.

Exploziile de la Beirut din august 2020 reprezintă o serie de două explozii care au avut loc în zona portuară a orașului Beirut, capitala Libanului, pe 4 august 2020. În urma lor cel puțin 204 persoane și-au pierdut viața, peste 6.500 au fost rănite, iar multe altele sunt date dispărute. Peste 300.000 de oameni au rămas fără locuințe în urma exploziilor devastatoare. Autoritățile din Liban au declarat trei zile de doliu național.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

4 august 2020 - DIICOT a decis redeschiderea urmăririi penale în cadrul dosarului privind evenimentele de la 10 august 2018.

 

4 august 2020 - La Ordinea Zilei