Evenimentele Zilei de 2 aprilie în Istorie

Intrarea lui Carol în București (10 mai 1866) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Intrarea lui Carol în București  (10 mai 1866)

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com

 

2 aprilie este a 92-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 2 aprilie

(BOR) Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian şi Edesie

Sfântul Mucenic Amfian, Sfântul Cuvios Tit, făcătorul de minuni și Sfântul Mucenic Edesie. Prăznuirea lor de către Biserica Ortodoxă se face la data de 2 aprilie - Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto: doxologia.ro

Sfântul Mucenic Amfian, Sfântul Cuvios Tit, făcătorul de minuni și Sfântul Mucenic Edesie - Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro

 

(BRU) Sf. Tit Taumaturgul, cuvios

 

(BRC) Sf. Francisc din Paola, pustnic (1416-1507)

Sfântul Francisc din Paola (n. 1416, Paola, Calabria, Italia, d. 1507, Plessis-les-Tours, Franța), a fost un pustnic italian, întemeietor ordinului călugăresc al minimilor, în 1436 - foto; ro.wikipedia.org

Sfântul Francisc din Paola - foto; ro.wikipedia.org

Sfântul Francisc din Paola (n. 1416, Paola, Calabria, Italia, d. 1507, Plessis-les-Tours, Franța), a fost un pustnic italian, întemeietor ordinului călugăresc al minimilor, în 1436. Sfântul Francisc din Paola, la vârsta de 14 ani a devenit franciscan, iar la 16 ani s-a retras în singurătate, trăind în asceză. Pentru ucenicii care s-au adunat în jurul lui, a întemeiat o congregație de pustnici, pe care a transformat-o apoi în Ordinul Minimilor (ramură franciscană), confirmat de Scaunul Apostolic în 1506.

Citat din Francisc din Paola: “Pustnicii nu îi învață pe alții și nu țin predici: ei tac; și tăcând, se deschid pentru vocea lui Dumnezeu“. În 1482, la cererea Papei, a călătorit în Franța, unde l-a ajutat pe regele Ludovic al XI-lea să se pregătească de moarte creștinește. A murit la Tours, în Franța, în Vinerea Mare a anului 1507. Canonizat în 1519. Sărbătorit în Biserica Catolică la 2 aprilie.

 

Ziua internaţională de conştientizare a autismului (ONU)

Ziua internaţională de conştientizare a autismului este marcată anual la 2 aprilie, ca urmare a deciziei Adunării Generale a ONU, prin Rezoluţia 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. În 2021, tema Zilei internaţionale de conştientizare a autismului este “Includerea la locul de muncă: Provocări şi oportunităţi într-o lume post-pandemie“, potrivit site-ului https://www.un.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua internaţională a cărţii pentru copii

În fiecare an, pe 2 aprilie, care reprezintă data naşterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internaţională a cărţii pentru copii, pentru a insufla copiilor dragostea pentru citit şi pentru a canaliza atenţia spre cărţile pentru copii, scrie site-ul https://www.ibby.org/.

Marcarea acestei zile este o iniţiativă a Consiliului Internaţional al Cărţilor pentru Tineri datând din anul 1967. În fiecare an, o reprezentanţă naţională a Consiliului are oportunitatea de a fi sponsorul internaţional al Zilei cărţii pentru copii. Acest stat alege o temă şi invită un scriitor din ţara gazdă să adreseze un mesaj copiilor din întreaga lume şi un ilustrator renumit să facă un poster care să ilustreze tema aleasă. Aceste materiale sunt folosite pentru a promova cărţile şi cititul, prin întâlniri cu autori şi ilustratori, concursuri de scriere, organizarea de activităţi şi evenimente în şcoli, biblioteci etc, mai notează sursa citată.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Romania – Ziua Instituţiei Prefectului

Ziua Instituţiei Prefectului este marcată în fiecare an, la 2 aprilie, începând cu anul 2019, dată la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noţiunea de “prefect”. Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile, iniţiată de 9 deputaţi şi senatori, a fost respinsă de către Senat, la 14 martie 2018, dar adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional, la 28 noiembrie 2018.

Noţiunea de “prefect” în România era întâlnită, potrivit expunerii de motive publicate pe site-ul www.cdep.ro, în Muntenia şi în Moldova înainte de Unirea Principatelor din 1859, dar pe atunci purta denumirea de “ispravnici de judeţe” sau “ispravnici administratori”, cea de “prefect” fiind instituită propriu-zis prin Legea comunală din 1 aprilie 1864 şi prin Legea pentru înfiinţarea consiliilor judeţene din 2 aprilie 1864. Instituţia Prefectului a avut un rol important în dezvoltarea României, atât din punct de vedere economic, cât şi cultural şi social.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Argentina – Día del Veterano de Guerra y de los Caídos en la Guerra de las Malvinas / Ziua veteranilor de război și a celor morți în Războiul Malvinelor sau Día de Malvinas / Ziua Malvinelor , onorează memoria veteranilor și victimelor Războiului Malvinelor, pierdut contra Marii Britanii în 1982.

 

Astăzi în istorie pentru 2 aprilie

 

Evenimentele Zilei de 2 aprilie în Istorie:

- 1453 – A început asaltul asupra Constantinopolului;

- 2 aprilie 1711 – Tratatul de la Luțk;

- 2 aprilie 1866 – Plebiscitul privind aducerea ca domn al lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen în Principatele Unite

 

2 aprilie 742 - S-a născut imparatul Carol cel Mare, considerat primul restaurator al Imperiului Roman de Apus.

Carol cel Mare (n. 742/748 - † 28 ianuarie 814, Aachen), rege al francilor din 768 până la moarte, și fondator al Imperiului Carolingian - foto - ro.wikipedia.org

Carol cel Mare – foto – ro.wikipedia.org

Carol cel Mare (în franceză/engleză Charlemagne, d. 28 ianuarie 814, Aachen), a fost rege al francilor din 768 până la moarte, și fondator al Imperiului Carolingian. În timpul domniei sale a cucerit Italia și a fost încoronat Imperator Augustus de papa Leon al III-lea pe 25 decembrie 800, unii istorici văzând aceasta ca o încercare de a reînvia Imperiul Roman de Apus.

Imperiul Carolingian a fost în Europa, într-un anumit sens, un stat rival față de Imperiul Roman de Răsărit, cu capitala la Constantinopol (denumit și Imperiul Bizantin). Carol cel Mare face parte din dinastia Carolingiană, și este văzut uneori ca părintele fondator atât al Franței cât și al Germaniei. A fost primul conducător al unui imperiu în Europa occidentală, de la prăbușirea Imperiului Roman cu capitala la Roma.

 

2 aprilie 1118 - A decedat Baldwin I al Ierusalimului (Balduin de Boulogne), primul rege al regatului Ierusalimulu intemeiat de Cruciati.

baldwin1

Baldwin I al Ierusalimului, anterior Balduin de Boulogne (n. aprox. 1058), a fost primul rege al Ierusalimului si a domnit între anii 1110 -1118. Fratele sau Godefroy de Bouillon a fost in fapt primul suveran al acestui regat, intre anii 1099 -1100, fara a purta insa titlul de “Rege” (a folosit titlul de “Apărător al Țării Sfinte”).

 

2 aprilie 1348 - S-a născut imparatul bizantin Andronikos IV Palaiologos; (d. 1385). Andronic al IV-lea Paleologul, a murit la 25 sau 28 iunie 1385. A domnit din 1376 pana in anul 1379. El era fiul cel mare al imparatului Ioan al V-lea Paleologul, și al printesei Elena Cantacuzino.

 

2 aprilie 1412 - A decedat scriitorul spaniol castilian Ruy González de Clavijo. În 1403-1405 Clavijo a fost ambasadorul lui Henric al III-lea al Castiliei la Curtea lui Timur, fondatorul și conducătorul Imperiului Timurid. Un jurnal de călătorie, continand note detaliate ținute în timpul calatoriei sale, a fost publicată mai târziu în limba spaniolă în 1582 (Embajada a Tamorlán) și în limba engleză în 1859, (Povestea Ambasadei lui Ruy Gonzalez de Clavijo la Curtea lui Timur la Samarcand AD 1403).

clmap1

A petrecut mai multe luni în Samarkand, timp în care a participat la festivitățile consacrate recentei victorii a lui Timur, la Ankara, în iulie 1402, asupra sultanului turc, Baiazid I, care a fost capturat, ceea ce a inlaturat pentru o vreme temerile occidentale legate de expansiunea otomana. Ruy González de Clavijo nu a reusit să primeasca o scrisoare de la Timur, pentru regele sau, din cauza problemelor de sanatate pe care le avea sahul , iar castilienii au trebuit să plece din Samarkand la 21 noiembrie 1404, ca urmare a decesului lui Timur.

 

2 aprilie 1453 - A început asaltul Constantinopolului de către turcii otomani condusi de sultanul Mehmed II-lea.

Căderea Constantinopolului (29 mai 1453) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Căderea Constantinopolului (29 mai 1453) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

(…) Planul lui Mehmed a fost să atace zidurile lui Theodosie, seria complexă de ziduri și șanțuri care protejau Constantinopolul de un atac dinspre vest, singura parte a cetății care nu era înconjurată de apă. Armata otomană și-a așezat tabăra nu departe de oraș, în lunea Paștelui, 2 aprilie 1453.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

2 aprilie 1507 - A decedat Sfântul Francisc din Paola (n. 27 martie 1416), călugăr italian și fondator al Ordinului romano-catolic al Minimilor. Spre deosebire de majoritatea fondatorilor de ordine religioase, nu a fost hirotonit preot. Acest ordin religios care practica cersetoria a fost aprobat in 1474 de către autoritățile ecleziastice. Urmând exemplul fondatorului, frații Minimi caută să trăiască o viață de penitență si post perpetuu.

 

2 aprilie 1513 - Navigatorul spaniol Juan Ponce de León a abordat un teritoriu nou, peninsula Florida,  (dupa numele mitic al zilei descoperirii, Pascuas Floridas/ Florii), teritoriu care apartine SUA din 1819.

Florida - foto; ro.wikipedia.org

Florida – foto; ro.wikipedia.org

Florida, în engleză cu accentul pe prima silabă, este unul din statele Statelor Unite ale Americii, situat în sud-estul SUA. Regiunea şi peninsula au fost numit aşa de către exploratorul spaniol Juan Ponce de León, care a ajuns pe coasta peninsulei în ziua de 2 aprilie 1513, într-o perioadă a anului numită în Spania de atunci, în spaniolă, Pascua Florida, în traducere Paştele florilor sau Paştele floral, perioadă ce coincidea cu sezonul sărbătorilor pascuale.

Map of Florida, likely based on the expeditions of Hernando de Soto (1539-1543) - foto: en.wikipedia.org

Map of Florida, likely based on the expeditions of Hernando de Soto (1539-1543) – foto: en.wikipedia.org

 

2 aprilie 1618 - S-a nascut Francesco Maria Grimaldi, matematician și fizician italian (d. 1663)

Francesco Maria Grimaldi (n. 2 aprilie 1618, Bologna, Statele Papale – d. 28 decembrie 1663, Bologna, Statele Papale) a fost un preot iezuit, matematician, fizician şi astronom italian, care a predat la colegiul iezuit de la Bologna - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Francesco Maria Grimaldi – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Francesco Maria Grimaldi (n. 2 aprilie 1618 – d. 28 decembrie 1663) a fost un preot iezuit, matematician, fizician și astronom italian, care a predat la Colegiul iezuit de la Bologna.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

2 aprilie 1711 - A fost încheiat Tratatul de la Luțk (2/13 aprilie), între domnul moldovean Dimitrie Cantemir şi ţarul rus Petru cel Mare, prin care Rusia se angaja să acorde Moldovei sprijin în lupta antiotomană si recunoștea și domnia ereditară în familia Cantemireștilor și autoritatea absolută a domnului.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

2 aprilie 1725 - S-a născut scriitorul şi aventurierul italian Giacomo Casanova; (m. 4 iunie).

Giacomo-Casanova

Originar din Venetia, Casanova a devenit celebru in intreaga lume prin peripețiile sale galante, evocate în „Memoires” („Povestea vieții mele”), scrise între anii 1791 și 1798, care cuprind existența sa aventuroasă, experientele si convingerile sale, care se remarcă printr-o bună cunoaștere și descriere a moravurilor epocii.

 

2 aprilie 1792 - Prima lege monetară în SUA. S-a stabilit ca monedă unică dolarul.

 

2 aprilie 1800 - Are loc la Viena premiera Simfoniei Nr. 1 în Do major, a genialului compozitor german Ludwig van Beethoven.

 

2 aprilie 1803 - A avut loc premiera piesei de teatru, tragedia Die natürliche Tochter („Fiica naturală”) scrisă între anii 1801—1803 de Johann Wolfgang von Goethe, la teatrul național din Weimar.

 

2 aprilie 1805 - S-a născut Hans Christian Andersen, scriitor danez (d. 1875)

Hans Christian Andersen (n. 2 aprilie 1805, Odense, Danemarca – d. 4 august 1875, Copenhaga, Danemarca) a fost un scriitor și poet danez, celebru pentru basmele sale - (Andersen in 1869) foto preluat de pe en.wikipedia.org

Hans Christian Andersen Andersen in 1869 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Hans Christian Andersen (n. 2 aprilie 1805, Odense, Danemarca – d. 4 august 1875, Copenhaga, Danemarca) a fost un scriitor și poet danez, celebru pentru basmele sale. Printre cele mai cunoscute povești ale sale se numără „Crăiasa Zăpezii”, „Mica sirenă”, „Hainele cele noi ale împăratului” și „Rățușca cea urâtă”. În timpul vieții Andersen a fost celebrat de regalitate și aclamat pentru că a adus bucurie copiilor din întreaga Europă. Basmele sale au fost traduse în peste o sută de limbi și continuă să fie publicate în milioane de exemplare în întreaga lume.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

2 aprilie 1840 - S-a născut Émile Zola, scriitor francez (d. 1902)

Émile Zola (n. 2 aprilie 1840, rue Saint-Joseph, Franța – d. 29 septembrie 1902, Paris, A Treia Republică Franceză) a fost un romancier francez, cel mai cunoscut reprezentant al școlii naturaliste  și un personaj public cu impact semnificativ în ceea ce privește procesul de liberalizare politică al Franței - (Zola in 1902) foto preluat de pe en.wikipedia.org

Émile Zola in 1902 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Émile Zola (n. 2 aprilie 1840, rue Saint-Joseph, Franța – d. 29 septembrie 1902, Paris, A Treia Republică Franceză) a fost un romancier francez, cel mai cunoscut reprezentant al școlii naturaliste  și un personaj public cu impact semnificativ în ceea ce privește procesul de liberalizare politică al Franței. Zola și-a riscat cariera, libertatea și chiar viața pe 13 ianuarie 1898 când manifestul său “J’acusse !” (Acuz!), a fost publicat pe prima pagină a cotidianului parizian L’Aurore, condus de Ernest Vaughan și Georges Clemenceau.

Articolul, formulat ca o scrisoare deschisă către președintele republicii Félix Faure, acuza guvernul francez de antisemitism și invoca grave erori judiciare în cazul căpitanului evreu Alfred Dreyfus, încarcerat pe nedrept pentru spionaj . Zola a fost judecat pentru calomnie și condamnat la închisoare, dar a reușit să evite pedeapsa exilându-se în Anglia.

Datorită scriitorului, Afacerea Dreyfus a căpătat în scurt timp o dimensiune națională, împărțind societatea între susținătorii armatei reacționare sau ai bisericii și dreyfusarzii liberali și reformiști. Pentru cei din urmă, Zola a devenit un far călăuzitor și un simbol al dreptății. Cuvintele sale, „Adevărul este în marș și nimic nu-l va opri”, au rămas emblematice.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

2 aprilie 1851 - Rama al IV-lea este încoronat rege al Thailandei.

 

2 aprilie 1864 - În România sunt votate Legea comunală care prevedea organizarea comunelor urbane şi rurale, precum şi Legea pentru înfiinţarea consiliilor judeţene. Ambele legi erau de inspiraţie franceză.

 

2 aprilie 1866 - A avut loc plebiscitul prin care populatia celor doua Principate Unite romanesti, Moldova si Muntenia, a fost consultata asupra aducerii ca domn al tarii a unui print strain, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (proclamat domnitor al Romaniei la 10.V.1866; dupa cucerirea Independentei, in 1877.

Încoronarea lui Carol ca rege al României 10 mai 1881 - foto: ro.wikipedia.org

Încoronarea lui Carol ca rege al României 10 mai 1881 – foto: ro.wikipedia.org

La 10 mai 1881 Carol I a fost incoronat, devenind primul rege al Romaniei. Alegerea unui print strain pe tronul tarii s-a datorat dorintei a se pune capat disensiunilor si luptelor politice interne, dar si de creare pe plan extern a conditiilor pentru un sprijin diplomatic eficient in vederea obtinerii independentei.

 

2 aprilie 1867 - Poetul Mihai Eminescu a publicat, în revista ardeleana “Familia”, condusa de Iosif Vulcan, poemul “Ce doresc eu ție, dulce Românie”.

Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici; n. 15 ianuarie 1850, Botoșani – d. 15 iunie 1889, București) poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română - în imagine Mihai Eminescu în prima jumătate a anilor 1870 - foto: ro.wikipedia.org

Mihai Eminescu în prima jumătate a anilor 1870 – foto: ro.wikipedia.org

Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici; n. 15 ianuarie 1850, Botoșani – d. 15 iunie 1889, București) poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

 

2 aprilie 1872 - A decedat Samuel Morse (n.1791), inventatorul codului telegrafic ce-i poartă numele.

Samuel Finley Breese Morse (n. 27 aprilie, 1791 – d.2 aprilie, 1872) a fost pictor și inventator american. A realizat în anul 1837 un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840 și a inventat în 1838 alfabetul care-i poartă numele, folosit și în prezent - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Samuel Morse – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Samuel Finley Breese Morse (n. 27 aprilie, 1791 – d.2 aprilie, 1872) a fost pictor și inventator american. A realizat în anul 1837 un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840 și a inventat în 1838 alfabetul care-i poartă numele, folosit și în prezent.

 

2 aprilie 1875 - S-a născut Walter Chrysler (d.1940), fondatorul giganticei companii de automobile americane “Chrysler”.

Walter Percy Chrysler (April 2, 1875 – August 18, 1940) was an American automotive industry executive and founder of Chrysler Corporation, now a part of Fiat Chrysler Automobiles - foto: ellis.ks.us

Walter Percy Chrysler (April 2, 1875 – August 18, 1940) – foto: ellis.ks.us

 

2 aprilie 1877 - S-a născut compozitorul Tiberiu Brediceanu (m. 19 dec 1968)

Tiberiu Brediceanu (n. 2 aprilie 1877, Lugoj - d. 19 decembrie 1968, București) a fost un compozitor și folclorist român, fratele lui Caius Brediceanu, fiul lui Coriolan Brediceanu și tatăl lui Mihai Brediceanu - foto; ro.wikipedia.org

Tiberiu Brediceanu – foto; ro.wikipedia.org

Tiberiu Brediceanu (n. 2 aprilie 1877, Lugoj – d. 19 decembrie 1968, București) a fost un compozitor și folclorist român, fratele lui Caius Brediceanu, fiul lui Coriolan Brediceanu și tatăl lui Mihai Brediceanu. A fost unul dintre fondatorii Operei Române, Teatrului Naţional şi Conservatorului din Cluj-Napoca. A fost director al Operei din Bucureşti între anii 1941-1944.

 

2 aprilie 1879 - Prințul Brâncoveanu, aflat în misiune specială la Copenhaga, a fost primit în audiență solemnă de regele Christian al IX- lea al Danemarcei, căruia i-a notificat independența României.

 

2 aprilie 1884 - Academia Romană l-a însărcinat pe scriitorul si istoricul Bogdan Petriceicu Hasdeu, cu realizarea monumentalului dicționar Etymologicum Magnum Romaniae, al limbii istorice și poporane.

 

2 aprilie 1888 - S-a născut Vladimir Nabrut, poet rus (d. 1938)

Vladimir Ivanovici Narbut (n. 2 aprilie 1888 în localitatea Nabrutovka, din gubernia Cernigovsk, d. 15 martie 1938) a fost un poet rus, membru al grupului acmeist.

 

2 aprilie 1891 - S-a născut Max Ernst, sculptor german (d. 1976)

Max Ernst (n. 2 aprilie 1891, Brühl – d. 1 aprilie 1976, Paris) a fost un pictor și sculptor modernist german, care a aderat în 1919 la curentul dadaist, pentru ca, în anul 1924 – odată cu apariția oficială a suprarealismului – să se încadreze în această mișcare.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

2 aprilie 1912 - S-a născut Ion Emil Bruckner, medic român (d. 1980)

Ion Emil Brückner (n. 2 aprilie 1912, București – d. 8 aprilie 1980, București) a fost un medic român, membru titular al Academiei Române. A fost decorat în 8 aprilie 1970 cu Ordinul Meritul Sanitar clasa I „pentru merite deosebite în domeniul ocrotirii sănătății populației din țara noastră
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

2 aprilie 1914 - S-a născut Sir Alec Guinness, actor de teatru și film britanic (d. 2000)

Sir Alec Guinness (n. 2 aprilie 1914, City of Westminster, Anglia, Regatul Unit – d. 5 august 2000, Midhurst, Anglia, Regatul Unit) a fost un actor englez, unul din cei mai mari artiști de film ai secolului al XX-lea, laureat al Premiului Oscar pentru rolul Locotenent-colonel Nicholson din Podul de pe râul Kwai.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

2 aprilie 1915 - S-a născut Gică Petrescu, cântăreț și compozitor român (d. 2006)

Gică Petrescu (n. 2 aprilie 1915, București – d. 18 iunie 2006, București) a fost un cântăreț și compozitor român de muzică ușoară și populară. De-a lungul a șapte decenii de activitate și-a construit un repertoriu remarcabil prin bogăție și diversitate. Luni, 5 mai 2003, în cadrul unei ceremonii desfășurată la Palatul Cotroceni, Președintele României, Ion Iliescu, i-a acordat maestrului Gică Petrescu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, cu ocazia împlinirii vârstei de 88 de ani, pentru îndelungata și prodigioasa carieră artistică pusă în slujba cântecului românesc, prin care a încântat sufletele a numeroase generații.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

2 aprilie 1928 - S-a născut compozitorul si cântărețul francez Serge Gainsbourg (d. 1991)

 

2 aprilie 1930 - Haile Selassie a fost proclamat împărat al Etiopiei.

 

2 aprilie 1997 - Rusia și Belarus au semnat tratatul de constituire a unei uniuni.

 

2 aprilie 1939 - A aparut la Bucuresti săptămînalul România literară sub direcţia scriitorului Cezar Petrescu. Publicatia va apărea pînă la 12 mai 1940.

Cezar Petrescu (n. 1 decembrie 1892, Cotnari, Iași - d. 9 martie 1961, București), romancier, nuvelist, traducător și gazetar român, redactor la Adevărul, Dimineața, Bucovina, Țara nouă, Voința, fondator și codirector, alături de Pamfil Șeicaru, al revistei social-politice și culturale Hiena (1919-1924) - foto:  cersipamantromanesc.wordpress.com

Cezar Petrescu- foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Cotnari, Iași – d. 9 martie 1961, București), romancier, nuvelist, traducător și gazetar român, redactor la Adevărul, Dimineața, Bucovina, Țara nouă, Voința, fondator și codirector, alături de Pamfil Șeicaru, al revistei social-politice și culturale Hiena (1919-1924).

 

2 aprilie 1944 - Declarație a ministrului de externe al URSS, Viaceslav Molotov, privind intrarea trupelor Armatei Roșii pe teritoriul României. Molotov a afirmat că regimul politic existent nu va fi modificat.

Armata Rosie în Bucureşti august 1944 - foto: activenews.ro

Armata Rosie în Bucureşti august 1944 – foto: activenews.ro

 

2 aprilie 1949 - Au fost naționalizate farmaciile urbane, laboratoarele chimico-farmaceutice și de analiză medicală.

 

2 aprilie 1964 - A fost lansată stația automată sovietică Sonda-1.

 

2 aprilie 1965 - România și Iordania au stabilit relații diplomatice la nivel de ambasadă.

2-6 aprilie 1972 – A început vizita oficială în Egipt a lui Nicolae Ceaușescu. Întrevederi cu Anwar el-Sadat.

 

2 aprilie 1974 - A decedat Georges Pompidou (n. 5 iulie 1911), preşedinte în funcţie al Franţei din 1969.

georges_pompidou

 

2 aprilie 1979 - Odată cu retragerea ultimelor trupe marine britanice, a luat sfârșit prezența Marii Britanii în Insula Malta.

 

2 aprilie 1982 - Armata argentiniană invadează insulele britanice Falkland, din sudul Oceanului Atlantic, cunoscute si sub numele de Malvine, pe care il revendică din sec.al XIX- lea, declanșînd războiul Malvinelor, impotriva Marii Britanii. Conflictul a durat până la 14 iunie 1982 cand trupele argentiniene au capitulat.

 

2 aprilie 1991 - A început erupția vulcanului Pinatubo pe insula filipineză Luzon.

 

2 aprilie 1992 - John Gotti (1940-2002), şef al familiei mafiote Gambino din New York, este găsit vinovat pentru crimă si alte delicte grave, fiind condamnat la închisoare pe viaţă.

 

2 aprilie 1997 - A fost semnat la Moscova un Tratat de uniune intre Federația Rusă și Republica Belarus de către președinții celor două țări, Boris Eltin si Aleksandr Lukasenko.

 

2 aprilie 1998 - Preşedintele Emil Constantinescu l-a desemnat pe Radu Vasile, secretar general al PNŢCD, pentru funcţia de prim-ministru, pentru a-i succede colegului său Victor Ciorbea.

Radu Vasile (n. 10 octombrie 1942, Sibiu - d. 3 iulie 2013, București) a fost un om politic și istoric român, prim ministru al României între 1998 și 1999, propus de PNȚCD - foto: ro.wikipedia.org

Radu Vasile – foto: ro.wikipedia.org

Radu Vasile (n. 10 octombrie 1942, Sibiu – d. 3 iulie 2013, București) a fost un om politic și istoric român, prim ministru al României între 1998 și 1999, propus de PNȚCD.

 

2 aprilie 2002 - Amata israeliană începe asediul Bisericii Nasterii Domnului din Betheleem, în care se refugiaseră 200 de palestinieni înarmaţi.

 

2 aprilie 2005 - A murit Papa Ioan Paul al II-lea – cardinalul polonez Karol Wojtyla, arhiepiscop de Cracovia, ales papa la 16 octombrie 1978. Papa Ioan Paul al II-lea a murit, sambata, 2 aprilie 2005, ora 21.37, la Vatican, la varsta de 84 de ani, in urma unor boli care i-au marcat finalul celor 26 de ani de pontificat.

6 aprilie 2005: De la stânga la dreapta: Președintele SUA George W. Bush, Prima Doamnă Laura Bush, foștii președinți George H. W. Bush și Bill Clinton, Secretarul de Stat Condoleezza Rice și Șeful Major al Casei Albe Andrew Card își aduc omagiile lor Papei Ioan Paul al II-lea în Biserica Sf. Petru - foto: ro.wikipedia.org

6 aprilie 2005: De la stânga la dreapta: Președintele SUA George W. Bush, Prima Doamnă Laura Bush, foștii președinți George H. W. Bush și Bill Clinton, Secretarul de Stat Condoleezza Rice și Șeful Major al Casei Albe Andrew Card își aduc omagiile lor Papei Ioan Paul al II-lea în Biserica Sf. Petru – foto: ro.wikipedia.org

Ioan Paul al II-lea, născut Karol Józef Wojtyła, (n. 18 mai 1920, Wadowice, Polonia – d. 2 aprilie 2005, Vatican) a fost papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei din 16 octombrie 1978 până la moartea sa. A fost primul papă de altă origine decât cea italiană de la papa Adrian al VI-lea, adică din 1522. Pontificatul său de 26 ani (octombrie 1978 – aprilie 2005) este considerat al treilea ca lungime din istoria Bisericii Catolice, în urma Sfântului Petru (estimat între 34 și 37 ani) și a lui Pius al IX-lea (31 ani).

 

2 aprilie 2008 - A început la Bucureşti Summit-ul NATO, unul dintre cele mai mari evenimente politice, care a reunit la Palatul Parlamentului 26 de lideri ai ţărilor aliate.

Summitul NATO 2008 a fost organizat în București, România între 2 și 4 aprilie 2008. Evenimentul s-a desfășurat la Palatul Parlamentului și a reunit aproape 3.000 de oficiali din 49 de țări: 26 state membre NATO și alte 23 semnatare ale Parteneriatului pentru Pace.

Lucrările Summitului NATO 2008 de la Bucureşti (Băsescu, Bush şi de Hoop cu soţiile) - foto; ro.wikipedia.org

Lucrările Summitului NATO 2008 de la Bucureşti (Băsescu, Bush şi de Hoop cu soţiile) – foto; ro.wikipedia.org

Prima zi a discuțiilor, 3 aprilie. Această zi a fost rezervată invitațiilor pentru extinderea NATO. Au fost invitate să adere la NATO doar Albania și Croația, nu și Macedonia, Georgia și Ucraina. Ca urmare, delegațiile acestor țări au anunțat că vor părăsi summit-ul. Faptul că Macedonia n-a fost invitată să adere, deși a sperat asta până în ultima clipă, se datorează opoziției Greciei.

Aceasta are în vedere că Grecia nu acceptă denumirea de „Macedonia” pentru statul respectiv[24] și nici prevederea din constituția acestui stat de a revendica provincia omonimă din Grecia. Totuși, faptul că George W. Bush și-a exprimat regretul că Macedonia n-a fost invitată și că acest lucru va avea loc imediat ce va fi posibil a făcut ca delegația Macedoniei să nu plece, urmând să participe la discuții.

Liderii NATO au decis să nu includă Georgia și Ucraina în Planul de Acțiune pentru Aderare, urmând ca situația lor să fie reexaminată în decembrie 2008. Acest semnal se pare că a fost bine recepționat de Rusia, președintele Vladimir Putin confirmând participarea sa la summit, participare care a fost în suspensie până în ultimul moment.

Vladimir Putin este primul președinte rus care vizitează România după 1990 și va participa la discuțiile din cadrul consiliului Consiliul NATO-Rusia. Muntenegru și Bosnia și Herțegovina au fost invitate să înceapă un dialog susținut în vederea aderării la NATO.

Lucrările Summitului NATO 2008 de la Bucureşti. (Bush şi Rice) – foto: ro.wikipedia.org