Evenimentele Zilei de 30 iunie în Istorie

Hartă reprezentând locația aproximativă a "Fenomenului Tunguska" (30 iunie 1908) -  foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Hartă reprezentând locația aproximativă a “Fenomenului Tunguska” (30 iunie 1908)

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.co’ro.wikipedia.org; youtube.com

 

30 iunie este a 181-a zi a calendarului gregorian și a 182-a zi în anii bisecți. Pe 30 iunie se introduce secunda intercalată.

 

Sărbătorile Zilei de 30 iunie

(BOR) † Soborul Sfinţilor 12 Apostoli; †) Sf. Ier. Ghelasie de la Râmeţ

Soborul Sfinților 12 Apostoli. Prăznuirea lor de către Biserica Ortodoxă se face la data de 30 iunie - Icoană sec. XX, Sfântul Munte Athos (Grecia) - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto: doxologia.ro

Soborul Sfinților 12 Apostoli - Icoană sec. XX, Sfântul Munte Athos (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto preluat de pe doxologia.ro

Apostolul este trimisul lui Iisus Hristos pentru a propovădui Evanghelia și adevărul despre Mesia, cel răstignit pentru mântuirea noastră.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

Cel întru sfinți părintele nostru Ghelasie de la Râmeț a fost arhiepiscop al Transilvaniei în secolul al XIV-lea, călugăr, pustnic și unul din organizatorii monahismului în Transilvania.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) (†) Serbarea celor 12 sfinți apostoli

Iisus si cei 12 Apostoli - foto: doxologia.ro

Iisus si cei 12 Apostoli – foto: doxologia.ro

 

(BRC) Primii sfinți Martiri din Roma

 

Ziua internaţională a parlamentarismului (ONU)

În fiecare an, la 30 iunie, este marcată Ziua internaţională a parlamentarismului. Data aceasta a fost aleasă întrucât la 30 iunie 1889 a fost înfiinţată Uniunea Interparlamentară – organizaţia mondială a parlamentelor -, potrivit site-ului www.un.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua internaţională a asteroidului (ONU) – #InternationalAsteroidDay

La 30 iunie este marcată Ziua internaţională a asteroidului pentru a atrage atenţia publicului asupra importanţei reprezentate de aceste corpuri cereşti.

Marcarea acestei zile a fost instituită, în decembrie 2016, de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite prin Rezoluţia A/RES/71/90. Documentul stipula, în acest sens, marcarea ”anuală, la nivel internaţional” a acestei zile pentru a creşte gradul de conştientizare a publicului asupra ”pericolului impactului cu un asteroid”, potrivit www.un.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Oamenii de ştiinţă estimează că în urmă cu aproximativ 65 de milioane de ani un asteroid de dimensiuni mari s-a ciocnit de Pământ în zona în care se află în prezent peninsula Yucatan, Mexic. Acest eveniment este cunoscut drept impactul Chicxulub şi unii oameni de ştiinţă consideră că este direct responsabil de dispariţia dinozaurilor. Acest asteroid a lăsat în urma sa un crater de impact cu diametrul de aproximativ 150 de kilometri.

Mai recent, Fenomenul Tunguska, produs în Siberia în 1908, în regiunea Krasnoyarsk Krai, a fost clasificat drept un impact cu un asteroid. Deşi nu a rămas niciun crater de impact, acest asteroid s-ar fi dezintegrat din cauza frecării cu straturile atmosferice terestre, chiar înainte de a lovi Pământul.

Fenomenul Tunguska este cel mai puternic impact al unui asteroid înregistrat în istoria omenirii, existând şi numeroase mărturii ale unor martori oculari ce au fost adunate ulterior.

Cel mai recent astfel de eveniment s-a produs tot deasupra Rusiei, în vestul Siberiei, în 2013, la Celiabinsk, in 2013. Nu s-au înregistrat victime directe ci doar răniţi din cauza geamurilor sparte de suflul exploziei produse în atmosferă.

Ziua Internaţională a Asteroizilor a fost înfiinţată la iniţiativa celebrului astrofizician Stephen Hawking şi a altor personalităţi, printre care şi chitaristul formaţiei Queen, Brian May, care este la rândul său astrofizician. Ziua de 30 iunie a fost aleasă pentru că este aniversarea impactului produs în 1908 deasupra Siberiei. Această zi a fost lansată în 2014 cu susţinerea a peste 200 de astronauţi dar abia peste 2 ani a fost recunoscută oficial de ONU. (www.agerpres.ro)

 

Ziua Social Media (#SocialMediaDay)

Ziua de 30 iunie a fost desemnată şi Ziua Social Media (#SocialMediaDay) şi a fost iniţiată de popularul website Mashable în 2010.

Social Media constă într-un grup de instrumente (site-uri web şi aplicaţii) care funcţionează cu ajutorul unui dispozitiv conectat la Internet (computer, laptop, tabletă, telefon mobil etc.) şi care au fost construite pentru a facilita comunicarea utilizatorilor de Internet şi crearea, distribuirea şi schimbul de conţinut (text, foto, video, audio, prezentări multimedia etc.) între membrii unor grupuri sociale (prieteni, colegi, familie etc.).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Republica Democrată Congo: Independența de Belgia (1960)

 

Astăzi în istorie pentru 30 iunie

 

Evenimentele Zilei de 30 iunie în Istorie:

- 30 iunie 1894 — A fost inaugurat Tower Bridge;

- 30 iunie 1905 — Revista științifică Annalen der Physik a publicat articolul Despre electrodinamica corpurilor în mișcare de Albert Einstein, prin care acesta a avansat teoria relativității restrânse.

- 30 iunie 1908 – Fenomenul Tunguska;

- 30 iunie 1934 – Noaptea cuțitelor lungi;

- 30 iunie 2005 – Spania a legalizat căsătoria între persoane de același sex;

- 30 iunie 2013 – Lovitura de stat din Egipt din 2013

 

30 iunie 350 - Uzurpatorul tronului Imperiului Roman, Nepotianus (Flavius Popilius Nepotianus), nepotul imparatului Constantin I,este ucis de trupele rivalului sau Magnetius, conduse de generalul Marcellinus, dupa 23 de zile de domnie in fruntea Imperiului Roman.

Flavius Magnentius, fost căpitan al gărzilor împăratului Constant I s-a proclamat împărat în 349 l-a invins pe Constant, care a pierit dupa fuga sa în anul 350, dupa care a mers asupra Romei unde l-a învins și l-a ucis pe Nepotianus, un alt uzurpator, și i-a propus imparatului Constantius al II-lea, fiul lui Constantin cel Mare, să-l recunoască Împărat al Occidentului.

Uzurpatorul Magnentius a fost la randul sau inlaturat de Constantiu al II-lea si s-a sinucis

 

30 iunie 1470 - S-a născut regele Charles al VIII-lea al Franței; (m.7 aprilie 1498).

Carol al VIII-lea, Școala franceză, sec. XVI, Muzeul Condé.
Carol al VIII-lea, Școala franceză, sec. XVI, Muzeul Condé

Charles al VIII- lea a fost rege al Frantei din anul 1483 si este cunoscut pentru initierea expediţiilor franceze în Italia, care au durat până la mijlocul secolului următor. A fost singurul fiu al lui Ludovic XI şi al Charlotte de Savoia si nu a arătat mari aptitudini pentru guvernare, avea o inteligenta redusa si o stare precară de sănătate .

De altfel in primii ani ai domniei sale Franta a fost guvernata de o regenţă care alcatuita din sora lui, Anne, si sotul ei Pierre de Bourbon, desi Charles avea varsta necesara pentru a conduce tara.

A inceput o mare expediţie în Italia pentru a-si afirma dreptul la regatul Neapole pe care pretindea ca l-a moştenit de la Angevini. Această ambiţie absurda a declansat o serie de războaie de lunga durata in Italia , cu pretul unor cheltuieli impense.

Charles a traversat Italia fără prea mare opoziţie în 1494 si a intrat Napoli în triumf , pe 22 februarie 1495, fiind încoronat acolo pe 12 mai. Intre timp, Milano, Austria, Veneţia si Papa s-au unit împotriva lui. A scăpat cu greu in Bătălia de la Fornovo si şi-a pierdut cuceririle, fiind nevoit sa se intoarca în Franţa. A murit în timp ce se pregătea pentru o altă expediţie.

 

30 iunie 1522 - Se stinge din viaţă Johannes Reuchlin, filolog şi filosof german, fondator al filologiei clasice germane, om de ştiinţă clasic,expert în limbi şi tradiţii antice (latină, greacă şi ebraică) (29 ian. 1455-30 iun.1522). A fost un autor de scrieri oculte si a publicat lucrările De Verbo Mirifico (1494) sau De Arte Cabbalistica (1517).

 

30 iunie 1588 - S-a născut compozitorul, organistul și profesorul italian Giovanni Maria Sabino ; (d. 1649)

 

30 iunie 1606 - A murit domnitorul Moldovei Ieremia Movila.

Ieremiamovila.jpg
Ieremia Movilă pe vălul său funerar

Ieremia Movilă (Moghilă) a fost domnitor al Moldovei in perioada august 1595 – mai 1600 si septembrie 1600-30 iunie 1606. Mama sa, Maria, era fiica lui Petru Rares. A fost recunoscut ca domn de turci cărora le plătea tribut si a fost detronat de Mihai Viteazul , care a luat domnia Moldovei în mai 1600.

Movila si-a recuperat tronul cu ajutorul polonezilor în septembrie 1600, când Mihai a fost învins în batalia de la Miraslau in Transilvania.

Ieremia movila.jpg
Ieremia Movilă şi familia, frescă din Mănăstirea Suceviţa

Polonezii au intrat și în Muntenia, l-au învins pe Mihai la Teleajen în 12 octombrie 1600, și l-au pus pe tronul Munteniei pe Simion, fratele lui Ieremia.

În timpul domniei lui Ieremia Movila a fost ridicată Manastirea Sucevita, pe locul unui lăcaș de cult mai vechi, din lemn. Ctitoria a devenit ulterior necropola familiei Movilă.

Cand s-a stins din viaţă l-a lăsat ca domn, aşa cum îi făgăduise şi Poarta, pe fiul său Constantin. Boierii însă le-au cerut otomanilor ca voievod pe Simion Movilă, sub pretextul că fiul răposatului domn era prea tânăr. O instrucţiune papală din 2 ianuarie 1596 îl caracteriza astfel pe domnul Moldovei, Ieremia Movilă: “…de neam crăiesc, preţuit pentru vitejia şi vrednicia sa, şi pentru nobleţea sângelui său”.

 

30 iunie 1660 - S-a stins din viaţă matematicianul englez William Oughtred; (n. 1574 )

William Oughtred (n. 5 martie 1574 - d. 30 iunie 1660) a fost un matematician englez. I se atribuie crearea, în 1622, a riglei de calcul, invenție ce a avut la bază logaritmii descoperiți de John Napier și scala logaritmică descoperită de Edmund Gunter. De asemenea, Oughtred a introdus semnul "×" pentru operația de înmulțire și prescurtările sin, cos pentru funcțiile trigonometrice sinus și cosinus. Printre alte preocupări ale lui Oughtred s-au numărat astrologia și alchimia - foto: ro.wikipedia.org

William Oughtred – foto: ro.wikipedia.org

William Oughtred (n. 5 martie 1574 – d. 30 iunie 1660) a fost un matematician englez. I se atribuie crearea, în 1622, a riglei de calcul, invenție ce a avut la bază logaritmii descoperiți de John Napier și scala logaritmică descoperită de Edmund Gunter. De asemenea, Oughtred a introdus semnul “×” pentru operația de înmulțire și prescurtările sin, cos pentru funcțiile trigonometrice sinus și cosinus.

Printre alte preocupări ale lui Oughtred s-au numărat astrologia și alchimia.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

30 iunie 1801 - S-a născut Frédéric Bastiat, jurnalist francez

Bastiat.jpg

Frédéric Bastiat (n. 30 iunie 1801, Bayonne – d. 24 decembrie 1850, Roma) a fost un economist, jurnalist si om politic francez, reprezentant important al Liberalismului. (La Legea, 1850; Statul. Ce se vede si ce nu se vede)

 

30 iunie 1826 – Împăratul rus Nicolae I sancţionează decizia Consiliului de Miniștri, cu privire la întemeierea în satele de stat ale Basarabiei țariste a administraţiilor de plasă.

 

30 iunie 1844 - S-a născut George Bengescu-Dabija, poet şi dramaturg; (m. 13 ianuarie 1916).

 

30 iunie 1848 - Are loc o puternică acţiune a maselor bucureştene în urma căreia regimul reacţionar restaurat de mitropolitul Neofit este din nou înlăturat. În Valahia se formează un guvern interimar.

Coloneii I. Odobescu şi I. Solomon sunt siliţi să demisioneze din armată şi să părăsească principatul.

 

30 iunie 1848 - Guvernul provizoriu al Valahiei hotărăște organizarea unui corp de dorobanți și panduri voluntari care ulterior va constitui baza unei armate populare.

Unitatea militară va fi constituită sub comanda lui Gheorghe Magheru, numit ad-hoc căpitan general.

 

30 iunie 1859 - Acrobatul francez Charles Blondin a traversat cascada Niagara, mergând pe o funie

Charles.Blondin.jpg

Charles Blondin (born Jean François Gravelet, 28 February 1824 – 22 February 1897) was a French tightrope walker and acrobat.

 

30 iunie 1866 - A fost promulgata, de catre domnitorul Carol I, noua Constitutie a Romaniei – in vigoare cu unele modificari din 1879, 1884 si 1917, pana in 1923 – redactata dupa modelul Constitutiei Belgiei din februarie 1835.

 

30 iunie 1875 – În semn de protest impotriva semnarii si aprobarii Conventiei cu Austro-Ungaria, deputatii liberali din Parlament, in frunte cu Mihail Kogalniceanu, au demisionat, iar ziarul liberal ”Romanul” a aparut in chenar de doliu.

 

30 iunie 1882 - Charles Guiteau a fost spanzurat in Washington D.C. , pentru asasinarea presedintelui SUA, James Garfield.

 

30 iunie 1884 - S-a născut medicul si scriitorul francez Georges Duhamel, laureat al premiului laureat Goncourt; (d. 1966).

 

30 iunie 1886 În Canada a avut loc prima călătorie transcontinentala cu trenul care pleaca din Montreal si ajunge pe 4 iulie la Port Mody, in Columbia Britanica.

 

30 iunie 1889 - A fost înfiinţată Uniunea Interparlamentară – organizaţia mondială a parlamentelor.

 

30 iunie 1894 -  La Londra, a fost inaugurat Tower Bridge, un pod suspendat basculant peste Tamisa.

Tower Bridge este un pod peste Tamisa situat în Londra. Podul a fost construit între anii 1888 – 1894 și leagă partea de sud cu nordul orașului. Lungimea totală a podului este de 244 m, înălțimea pilierilor atinge 65 m. Tower Bridge a fost proiectat în stilul neogotic de Horace Jones.

Pe malul de nord al Tamisei se află Turnul Londrei (Tower of London) și Saint Katharine Docks. Pe malul de sud se găsește City Hall.

Frecvent turiștii confundă Tower Bridge cu Podul Londrei (London Bridge), care este podul următor pe direcția sensului de curgere a Tamisei.

O legendă urbană spune că în 1968, Robert McCulloch, cel care a cumpărat London Bridge și l-a reconstruit în Lake Havasu, a crezut că a cumpărat Tower Bridge.

Acest zvon a fost infirmat de McCulloch și de Ivan Luckin, cel care a vândut podul.

Tower Bridge este în același timp un pod mobil și un pod suspendat.

Podul are două turnuri care sunt legate între ele la nivelul superior prin pasarele, care au rolul de a se opune forțelor orizontale exercitate de secțiunile suspendate ale podului de pe părțile dinspre uscat ale turnurilor.

Componentele verticale ale forțelor din secțiunile suspendate și reacțiile verticale ale celor două pasarele sunt suportate de cele două turnuri robuste.

Pivoții pentru basculare și mașinile necesare deschiderii podului sunt adăpostite la baza fiecărui turn. Culoarea actuală a podului datează din 1977 când a fost vopsit în roșu, alb și albastru în onoarea Reginei Elisabeta a II-a, cu prilejul celei de-a 25-a aniversări a urcării pe tron.

Culoarea originală a fost maro ciocolatiu.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.towerbridge.org.uk

 

30 iunie 1900 - S-a născut Gheorghe Vrănceanu, matematician român, membru al Academiei Române. (d. 1979)

Gheorghe Vrănceanu (30 iunie 1900, satul Valea Hogei, judeţul antebelic Vaslui, astăzi judeţul Bacău - 27 aprilie 1979, Bucureşti) a fost un matematician român, membru al Academiei Române şi profesor universitar - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gheorghe Vrănceanu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gheorghe Vrănceanu (n. 30 iunie 1900, satul Valea Hogei, comuna Lipova, județul Bacău – d. 27 aprilie 1979, București) a fost un matematician român, membru al Academiei Române și profesor universitar. A fost membru titular al Academiei de Științe din România începând cu 21 decembrie 1935.

Opera sa matematică însumează peste trei sute de memorii, lucrări și articole publicate în reviste de mare circulație și cuprinde toate ramurile geometriei moderne, de la teoria clasică a suprafețelor, la noțiunea de spațiu fibrat, la care a descoperit domenii noi, a creat modele eficiente și a rezolvat probleme importante.

În iunie 1969 i s-a conferit titlul de Profesor universitar emerit al Republicii Socialiste România „în semn de prețuire a personalului didactic pentru activitatea meritorie în domeniul instruirii și educării elevilor și studenților și a contribuției aduse la dezvoltarea învățământului și culturii din patria noastră
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

30 iunie 1905 - Albert Einstein publica in revista științifică Annalen der Physik lucrarea  ”Asupra electrodinamicii corpurilor in miscare”, prin care a fost avansata Teoria relativității restrânse.

Teoria relativităţii - Analogie bi-dimensională a deformării spaţiu-timp descrisă în relativitatea generală - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Teoria relativităţii – Analogie bi-dimensională a deformării spaţiu-timp descrisă în relativitatea generală - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Teoria relativităţii reprezintă în fizica modernă un ansamblu a două teorii formulate de Albert Einstein: relativitatea restrânsă şi relativitatea generală. Ideea de bază a acestor două teorii este că timpul şi distanţele unui eveniment măsurate de doi observatori au, în general, valori diferite, dar se supun totdeauna aceloraşi legi fizice. Când doi observatori examinează configuraţii diferite, şi anume deplasările lor, una în raport cu cealaltă, aplicând regulile logice, se constată că legile fizice au în mod necesar o anumită formă.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

30 iunie 1908 - A avut loc fenomenul Tunguska în Siberia.

Hartă reprezentând locația aproximativă a "Fenomenului Tunguska" (30 iunie 1908) -  foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Hartă reprezentând locația aproximativă a “Fenomenului Tunguska” (30 iunie 1908) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Fenomenul Tunguska, sau Explozia de la Tunguska (în spațiul rus relatat ca Meteoritul de la Tunguska sau Meteoroidul de la Tunguska) a fost o explozie puternică, care a avut loc în apropiere de Râul Podkamennaia Tunguska, în ceea ce este numit acum Ținutul Krasnoiarsk  în Rusia, la ora Greenwich 00:13:35 (ora locală 07:14) în data de 30 iunie 1908 (17 iunie, conform calendarului iulian, timpul local în uz).
cititi mai mult pe ro.wikipedi.org

 

30 iunie 1909 - S-a născut Jean Rânzescu, regizor de prestigiu al teatrului românesc de operetă.

 

30 iunie 1909 - S-a născut (la Budapesta) Tudor Bugnariu, sociolog şi publicist, membru corespondent al Academiei Române din 1955; (m. 1988).

 

30 iunie 1909 - S-a născut compozitorul şi dirijorul roman Paul Constantinescu; (m. 20 decembrie 1963).

Paul-Constantinescu.jpg

Paul Constantinescu (n. 30 iunie 1909, Ploiești – d. 20 decembrie 1963, București) a fost un compozitor român de origine evreiască, membru corespondent (1963) al Academiei Române. Profesor la Conservatorul de muzică “Ciprian Porumbescu” din București.Constantinescu a fost un talent artistic cu certe aptitudini și față de literatură (poezie), artă plastică (desen, caricatură), cinematografie (operatorie).

A manifestat o constantă preocupare față de folclor și melosul bizantin, transformându-se dintr-un cercetător pasional într-un creator de forme sonore novatoare, originale. Contrar generației anterioare ce și-a făcut studiile peste hotare, Constantinescu s-a călit la flacăra unor pedagogi de vocație din țară, reușind sa-și apropie sursele de inspirație din solul natal, chiar de la debutul creator.

 

30 iunie 1911 - S-a născut scriitorul polonez stabilit in SUA, Czeslaw Milosz, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1980. (“Lumina zilei”, “Unde răsare şi apune soarele”, “Grădina ştiinţei”, “Martorul poeziei”); (m. 14 august 2004). Motivaţia juriului Nobel care a decernat premiul: ”… pentru că a ilustrat, cu o perfectă clarviziune, condiția precară a omului într-o lume dominată de conflicte profunde“.

 

30 iunie 1917 - Primul Razboi Mondial – Grecia declara razboi Puterilor Centrale.

 

30 iunie 1919 - A murit John William Strutt Rayleigh, fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1904; (n. 1842).

 

30 iunie 1922 - Este semnat acordul Hughes-Peynado, care se încheie ocupatia Statelor Unite in Republica Dominicana.

 

30 iunie 1929 - Cu sprijinul Parlamentului României, a fost finalizată și sfinţită Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți (din Basarabia,in România unita).

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bălți a fost ridicată între anii 1915 și 1929, în apropiere de închisoarea din oraș - foto preluat de pe neoromanesc.blogspot.com

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bălți - foto preluat de pe neoromanesc.blogspot.com

Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți (Basarabia, România), a fost amplasată în preajma închisorii orășenești, fiind construita din zidărie pe fundament de piatră. La începutul secolului XX, în orașul Bălți, atunci gubernia Basarabia (Imperiul Rus), exista o singură biserică creștină purtand hramul Sfîntului Nicolae, construită încă pe timpul principatului Moldovei.

La 1915, necesitatea construirii unei a doua biserici creștine era evidenta, populația orașului fiind în creștere. S-a decis ca noua biserică să fie edificată din fondurile Direcției Generale Penetenciare din capitala Rusiei, Petersburg, de aici și amplasarea bisericii în apropierea închisorii orășenești. Opera arhitectului rus A. Ivanov, Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți a rămas nefinalizată după Revoluția din 1917 din Rusia.

Au urmat timpuri vitrege pentru construcția nefinalizată fiind amenințată chiar de distrugere. Fosta gubernie Basarabia reunificată cu Patria Mamă România se supunea legilor românești care interziceau amplasarea în imediata apropierea a oricărei bisercii creștine a unei alte biserici de alt cult și invers.

De aceea, începerea construcției unei sinagogi între anii 1923-24 în apropierea bisericii nefinalizate, amenința biserica cu desființarea. Cotizațiile creștinilor erau prea mici pentru a finaliza biserica în termeni utili, de aceea s-a solicitat ajutorul Parlamentului României, care a găsit fondurile necesare finalizării Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți.

Astfel construcția sinagogii a fost oprita, fiind amplasată prea aproape de o biserică creștină, aceasta fiind ulterior demontată. După 10 ani de funcționare pe timpul administrației românești, biserica a fost închisă la venirea sovieticilor din 1940.

Ulterior sovieticii transformă clădirea fostei biserici în școală de sport.

Tot în perioada sovietică, gardul închisorii a fost lărgit astfel încat biserica să nu se mai vadă suficient de bine din stradă. După declararea independenței Republicii Moldova, clădirea bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bălți a fost reparată și biserica redeschisă pentru credincioși. Biserica funcționează pană în ziua de azi.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

30 iunie 1934 - Noaptea cuțitelor lungi – Adolf Hitler a eliminat mai mulți membri marcanți ai organizației Sturmabteilung, în frunte cu liderul acestuia, Ernst Röhm, precum și alți adversari politici ai săi.

Hitler posing in Nuremberg with SA members in the late 1920s. Julius Streicher is to Hitler's right, and Hermann Göring stands bedecked with medals beneath Hitler - foto: en.wikipedia.org

Hitler posing in Nuremberg with SA members in the late 1920s. Julius Streicher is to Hitler’s right, and Hermann Göring stands bedecked with medals beneath Hitler – foto: en.wikipedia.org

Noaptea cuţitelor lungi (în germană Nacht der langen Messer) sau „Operaţiunea Colibri”, a avut loc în Germania între 30 iunie şi 2 iulie 1934, când regimul nazist a executat cel puţin 85 de oameni din motive politice. Majoritatea celor ucişi erau membri ai „Batalioanelor de asalt” (SA) (în germană Sturmabteilung), o organizaţie paramilitară nazistă.

Adolf Hitler a acţionat împotriva SA şi împotriva liderului său, Ernst Röhm, deoarece vedea în independenţa SA şi în apetitul membrilor acesteia pentru violenţe de stradă o ameninţare directă asupra puterii sale. De asemenea, Hitler a dorit să prevină o eventuală mişcare a liderilor armatei germane, Reichswehr-ul, care se temea şi totodată dispreţuia în egală măsură SA, de a-l înlătura de la putere, mai ales de când Röhm îşi făcuse clară ambiţia de a absorbi Reichswehr-ul, punându-se el însuşi la conducerea lui.

În fine, Hitler s-a folosit de această epurare pentru a acţiona împotriva criticilor conservatorilor la adresa regimului său, venite mai ales din partea celor loiali vicecancelarului Franz von Papen, precum şi pentru a-şi regla conturile cu duşmani ai săi mai vechi.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

30 iunie 1936 - De la tribuna Societatii Natiunilor la Geneva, imparatul Etiopiei Haile Selassie pledeaza emotionant pentru tara sa, invadata de trupele Italiei fasciste. Imparatul a fost silit sa se exileze.Societatea Natiunilor isi demonstreaza inca odata neputinta, neluand nici o masura impotriva agresorului. In 1937 Italia se retrage din aceasta organizatie.

 

30 iunie 1936 - Se publică romanul “Pe aripile vantului” al scriitoarei americane Margaret Mitchell. Romanul “Pe aripile vantului” (Gone with the Wind) a fost distins cu Premiul Pulitzer în anul 1937, iar in anul 1939 este ecranizat, cu actorii Vivien Leigh si Clark Gable în rolurile principale. Filmul ”Pe aripile vantului ” este unul din filmele de mare succes al tuturor timpurilor. În 1940, acest film a primit 8 premii Oscar.

 

30 iunie 1948 - John Bardeen, Walter Brattain et William Shockley, fac prima demonstratie cu inventia lor – tranzistorul- care va revolutiona industria electronica.

 

30 iunie 1948 - A murit Dan Theodorescu, medic chirurg stomatolog, fondator al „Revistei române de stomatologie” (1937) şi al Societăţii române de stomatologie (1938), organizator al Şcolii de surori de stomatologie (1941) şi al Şcolii de tehnicieni dentari (1943) din Bucureşti; (n. 2 martie 1899).

 

30 iunie 1960 - Congo își câștigă independența față de Belgia. Ulterior tara a adoptat numele de Zair.

 

30 iunie 1961 - Moare Lee De Forest, pionier american al radio-televiziunii, inventator al triodei cu vid in 1907, care a facut astfel posibila realizarea primului aparat de radio-receptie din lume.

 

30 iunie 1964 - A fost înfiinţat studioul cinematografic Animafilm din Bucuresti.

 

30 iunie 1966 - S-a născut pugilistul profesionist american Mike Tyson.

 

30 iunie 1970 - Brazilia a câştigat Mondialul de fotbal din Mexic după 4-1 în finala cu Italia. Pentru sud-americani au marcat Pele, Gerson, Jairzinho şi Carlos Alberto în timp ce italienii au reuşit punctul de onoare prin Bonisegna. Victoria Braziliei a adus încă un record în premieră. Antrenorul Selecao, Mario Zagallo a devenit primul sportiv care a câştigat mondialele atât ca jucător (1958, 1962) cât şi ca antrenor (1970).

 

30 iunie 1971 - Echipajul navei sovietice “Soiuz 11″ a murit la aterizare.

 

30 iunie 1973 - Se produce cea mai lungă eclipsă totală de soare din secolul XX (6 min 20 s)

 

30 iunie 1975 - A decedat matematicianul Miron Nicolescu, membru al Academiei Romane, creator al şcolii române de analiză matematică; (n. 27 august 1903)

Miron Nicolescu.jpg

 

30 iunie 1975 - S-a născut pilotul german de Formula 1 Ralf Schumacher.

 

30 iunie 1977 - A murit istoricul Ştefan Meteş; studii de istorie socială şi în domeniul istoriei Bisericii; director al Arhivelor Statului din Cluj (1922-1947); arestat şi deţinut la Sighet (1950-1955); membru corespondent al Academiei Române din 1919; (n. 1887).

 

30 iunie 1982 - A intrat în vigoare Decretul Consiliului de Stat al Romaniei,numarul 240 din 29/06/82, privind stabilirea unor masuri pentru gospodarirea judicioasa si reducerea in continuare a consumului de energie electrica, energie termica, gaze naturale si alti combustibili. A fost inceputul unei indelungate perioade de economii severe de energie, care s-au repercutat asupra populatiei tarii, silite sa suporte iarna frigul in locuinte si restrictii la furnizarea energiei electrice.

 

30 iunie 1989 - A murit biologul Vasile Jitariu, autorul unor cercetari ale caror rezultate în domeniul fiziologiei umane sau animale, au fost adunate în peste 120 de lucrări şi studii. De numele său se leagă introducerea în biologie a conceptului de „biocuantă”. A fost membru titular al Academiei Române din 1974; (n. 1905).

Vasile Petre Jitariu.jpg

 

30 iunie 1992 - Şi-a început activitatea Curtea Constituţională a Romaniei , formată din opt judecători şi un preşedinte. Curtea Constituţionala din România, si-a inceput activitatea la data de 6 iunie 1992, odată cu depunerea jurământului de credinţă de către cei nouă judecători numiţi în componenţa noii autorităţi, a cărei organizare şi funcţionare a fost reglementate prin Legea nr. 47 din 18 mai 1992.

 

30 iunie 1993 - A încetat din viaţă baritonul roman Octav Enigărescu; ( n. 1924). Angajat de prima scena lirica a tarii- Opera Romana din Bucuresti- Octav Enigarescu se inscrie printre interpretii romani de frunte. Ii sunt conferite titlurile de “Artist emerit” si laureat al Premiului de Stat. A obtinut premii la concursuri internationale (Bucuresti 1953, Praga 1954).

A cantat in numeroase turnee in Franta, U.R.S.S.,Belgia, Cehoslovacia, Bulgaria, Italia, R.D.Germana, Ungaria, Anglia, Irlanda, R.F.Germania, Iugoslavia, Grecia, Turcia. În prezent, Școala de Arte din Târgoviște îi poartă numele.

 

30 iunie 1995 - S-a semnat, la Bruxelles, protocolul aditional la Acordul de Asociere a Romaniei la Uniunea Europeana, prin care era consfinţit cadrul juridic de participare a ţării noastre la programele comunitare de cooperare economică, tehnico-ştiinţifică şi culturală.

 

30 iunie 1996 - În SUA a intrat în vigoare decretul prin care Vietnamul nu mai este oficial desemnat ca ”zonă de luptă”, la 21 de ani după plecarea trupelor americane din Saigon.

 

30 iunie 1997 - Colonia Hong Kong a revenit sub suveranitatea Republicii Populare Chineze, dupa 156 de ani de administratie britanica.

 

30 iunie 1997 - Scriitoarea britanica J. K. Rowling publica primul volum din seria de mare succes a romanului “Harry Potter”.

 

30 iunie 2002 - Finala Campionatului Mondial de Fotbal este câștigată de Brazilia, cu un 2 : 0 împotriva Germaniei. Finala Campionatului Mondial de Fotbal 2002 a fost un meci de fotbal jucat pe 30 iunie 2002 care a determinat câștigătoarea trofeului campionatului mondial de fotbal 2002, Brazilia, care a învins-o pe Germania cu 2 la 0 prin dubla lui Ronaldo.

Meciul a fost arbitrat de către Pierluigi Collina și s-a jucat pe Stadionul Internațional.

cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

30 iunie 2005 - Spania a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex.

Căsătoriile între persoane de același sex în Spania au fost legalizate în 2005. În 2004 noul guvern socialist, condus de președintele José Luis Rodríguez Zapatero, a început o campanie pentru legalizarea lor, inclusiv a adopției de către cuplurile de același sex.

După multe dezbateri, parlamentul Spaniei (Cortes Generales) a aprobat la 30 iunie 2005 o lege care permite căsătoria între persoane de același sex. Legea a fost publicată la 2 iulie 2005 și a intrat în vigoare la 3 iulie 2005.

Deși susținută de 66% din spanioli, ratificarea legii nu a fost lipsită de controverse. Principalul oponent a fost Biserica Catolică, argumentând că o astfel de lege slăbește instituția căsătoriei.

Alte asociații și-au exprimat la rândul lor îngrijorarea față de viitorul familiei în eventualitatea că dreptul de a adopta copii ar fi acordat și cuplurilor homosexuale.

În toate părțile Spaniei au avut loc demonstrații publice cu participarea a zeci de mii de persoane, unele în favoarea și altele împotriva promulgării acestei legi.

După ce căsătoria între persoane de același sex a fost aprobată, Partidul Popular, de orientare conservatoare, a atacat legea în Curtea Constituțională.

Aproximativ 4.500 de cupluri de același sex s-au căsătorit în Spania în primul an de la legalizare. La scurt timp după aprobarea legii au apărut întrebări în privința statutului legal al cuplurilor homosexuale căsătorite în Spania dar care provin din țări în care astfel de căsătorii nu sunt legale.

Ministerul Justiției a dispus printr-un ordin ca legea să se aplice numai cuplurilor în care cel puțin o persoană să fie de cetățenie spaniolă, indiferent dacă țara celui de-al doilea recunoaște sau nu căsătoria între persoane de același sex.

Totuși, două persoane care nu au cetățenie spaniolă se pot căsători dacă ambele au reședință legală în Spania.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org



30 iunie 2010 - Intră în vigoare Legile austerităţii, anuntate de presedintele Traian Basescu, privitoare la reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi recalcularea unor categorii de pensii.

Acestea au fost publicate în Monitorul Oficial, în variantele adoptate de Parlament.

 

30 iunie 2012 - A decedat politicianul israelian Itzhak Shamir, fost prim ministru al Israelului; ( n. 1915).

Yitzhak Shamir (1980).jpg

Ițhak Șamir sau Itzhak Shamir (n.15 octombrie 1915, d. 30 iunie 2012) a fost un om politic israelian, prim ministru al Israelului în două rânduri: 10 octombrie 1983 – 13 septembrie 1984 și 20 octombrie 1986 – 13 iulie 1992.

În anii 1943-1948 a condus, sub regimul mandatului britanic, organizația subterană paramilitară evreiască „Lehi”, autoarea a numeroase atentate impotriva autoritatilor de ocupatie britanice a Palestinei, iar ulterior a activat în cadrul serviciilor de inteligență israeliene Mossad.

 

30 iunie 2013 - Lovitura de stat din Egipt din 2013

Manifestări împotriva loviturii de stat în Piața Rabaa, 1 august 2013 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Manifestări împotriva loviturii de stat în Piața Rabaa, 1 august 2013 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Pe 30 iunie 2013, la prima aniversare a alegerii președintelui egiptean Mohamed Morsi, milioane de protestatari din Egipt au cerut demisia imediată a președintelui din cauza incapacității sale de a rezolva problemele politice, economice și sociale care s-au agravat în timpul mandatului său.

În Cairo, sute de mii de manifestanți s-au adunat în Piața Tahrir și în jurul palatului prezidențial, în timp ce alte demonstrații au avut loc în orașele Alexandria, Port Said și Suez.

Demonstrațiile au fost în mare parte pașnice, deși cinci protestatari anti-Morsi au fost uciși în ciocniri și tiruri izolate.

În același timp, susținătorii lui Morsi au organizat o adunare în Nasr City, un cartier din Cairo.

În dimineața zilei de 1 iulie protestatarii au invadat și au vandalizat sediul național al Frăției Musulmane din Mokattam, au aruncat cu pietre și au incendiat clădirea.

Ministerul egiptean al Sănătății a confirmat moartea a opt persoane care au fost ucise în aceste ciocniri
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

30 iunie 2015 - Pe 30 iunie a fost adăugată o secundă în plus în dispozitivele care măsoară timpul universal, pentru a compensa încetinirea vitezei de rotație a Terrei în jurul propriei axe.

 

30 iunie 2015 - A decedat dirijorul, compozitorul, instrumentistul (violă) şi profesorul Ludovic Bács; (n. 19 ianuarie 1930, la Petrila, judeţul Hunedoara). Intre anii 1958 şi 1991 a fost dirijor şi director artistic al Orchestrei de Studio Radio Bucureşti, devenită, în 1990, Orchestra de Cameră Radio. În 1966 a fondat formaţia de muzică veche Musica Rediviva din Bucureşti.

De-a lungul întregii sale activități, Ludovic Bacs a promovat un imens fond de lucrări vechi românești, pe care le-a transcris, armonizat și orchestrat pentru a le aduce în fața publicului.

A acordat o deosebită atenție și lucrărilor compozitorilor români prezentând foarte multă muzică românească în primă audiție absolută. Dirijorul Ludovic Bacs este cetățean de onoare al orașului Petrila.

 

30 iunie 2020 - La Ordinea Zilei