Evenimentele Zilei de 18 noiembrie în Istorie: (18 – 20 noiembrie 1473) – Bătalia de la pâraul Vodna; 18 noiembrie 1874 – România a aderat la Crucea Roșie

Regina Maria si infirmierele voluntare  - foto: crucearosie.ro

Regina Maria si infirmierele voluntare

foto preluat de pe crucearosie.ro
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

18 noiembrie este a 322-a zi a calendarului gregorian și a 323-a zi în anii bisecți. 43 de zile până la sfârșitul anului.

 

Sărbătorile Zilei de 18 noiembrie

(BOR) Sfinții Mucenici Platon, Roman și Zaheu

Sfântul Mare Mucenic Platon și Sfântul Mucenic Roman. Prăznuirea lor de catre Biserica Ortodoxă se face la data de 18 noiembrie - Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto: doxologia.ro

Sfântul Mare Mucenic Platon și Sfântul Mucenic Roman - Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro

 

(BRU) Ss. Platon și Roman, martiri († 305)

Sfântul Mare Mucenic Platon a trăit la sfârșitul secolului III - începutul secolului IV, în cetatea Ancyra Galatiei (actuala Ankara, capitala Turciei moderne) din provincia romană Asia Minor (Asia Mică). Era fratele Sf. Antioh (pomenit pe 16 iulie). A pătimit și a fost martirizat în timpul marii persecuții împotriva creștinilor, ordonată de împăratul Dioclețian. Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face la 18 noiembrie - foto: ro.orthodoxwiki.org

Sfântul Mare Mucenic Platon - foto: ro.orthodoxwiki.org

Sfântul Mare Mucenic Platon a trăit la sfârșitul secolului III – începutul secolului IV, în cetatea Ancyra Galatiei (actuala Ankara, capitala Turciei moderne) din provincia romană Asia Minor (Asia Mică). Era fratele Sf. Antioh (pomenit pe 16 iulie). A pătimit și a fost martirizat în timpul marii persecuții împotriva creștinilor, ordonată de împăratul Dioclețian.
Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face la 18 noiembrie.

 

(BRC) Sfințirea Bazilicilor “Sf. Petru” și “Sf. Paul”

Bazilica Sfântul Petru (în italiană Basilica di San Pietro) din Roma se găsește în Cetatea Vaticanului, înăuntrul statului pontifical, în monumentala Piazza San Pietro. Edificiul, lung de 186 metri, înălțimea cupolei de 119 metri, și cu o suprafață totală de peste 15.000 m², este cea mai mare biserică din lume. Bazilica Sfântul Petru este una din cele patru bazilici patriarhale din Roma, alături de Bazilica San Giovanni in Laterano, Bazilica Santa Maria Maggiore și Bazilica Sfântul Paul din afara zidurilor - foto: ro.wikipedia.org

Bazilica Sfântul Petru - foto: ro.wikipedia.org

Bazilica Sfântul Petru (în italiană Basilica di San Pietro) din Roma se găsește în Cetatea Vaticanului, înăuntrul statului pontifical, în monumentala Piazza San Pietro. Edificiul, lung de 186 metri, înălțimea cupolei de 119 metri, și cu o suprafață totală de peste 15.000 m², este cea mai mare biserică din lume. Bazilica Sfântul Petru este una din cele patru bazilici patriarhale din Roma, alături de Bazilica San Giovanni in Laterano, Bazilica Santa Maria Maggiore și Bazilica Sfântul Paul din afara zidurilor.

 

Ziua europeană a informării despre antibiotice

 

Letonia – Ziua națională. Proclamarea independenței (1918)

 

Sultanatul Oman – Ziua națională. Aniversarea zilei de naștere a sultanului (1970)

 

Astăzi în istorie pentru 18 noiembrie

 

18 noiembrie 326 - Este consacrata vechea Bazilica San Pietro de la Roma.

foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

In anul 319, îm­păratul Constantin a inceput con­structia unei bazilici pe locul mor­mântului Sfântului Petru. Biserica a rezistat peste 1000 de ani, până când a ajuns în pragul prăbuşirii. Reconstrucţia ei a început în 1452, dar a fost abandonată din lipsă de fonduri. În 1506, Papa Iuliu al II-lea l-a însărcinat pe arhitectul Bramante să dărâme structura existentă şi să construiască in loc o bazilică grandioasă.

Noua biserică a fost terminată şi consacrată de-abia în anul 1626. Planul iniţial al fundaţiei fusese schimbat de la o cruce greacă la una latină, creând astfel o navă mai lungă. Din vechea biserică au fost salvate uşile de bronz, din secolul XV, lucrate de Filarete, care umplu portalul central.

 

18 noiembrie 401 - Vizigoţii condusi de regele Alaric I, traverseaza Alpii şi a invadeaza nordul Italiei.

Alaric (Alarich sau Ulrich, în latină Alaricus) s-a născut în jurul anului în anul 370 în Dobrogea de astăzi, în preajma Deltei Dunării, fie în insula Peuce (un grind din deltă), fie mai probabil în castrul de la Platei Pegiae, vizigoții fiind atunci foederati ai romanilor (castrul se găsește pe teritorul actualei comune Dunavățu de Jos) - in imagine, Portrait of Alaric in C. Strahlheim, Das Welttheater, 4. Band, Frankfurt a.M., 1836 - foto: ro.wikipedia.org

Portrait of Alaric in C. Strahlheim, Das Welttheater, 4. Band, Frankfurt a.M., 1836 – foto: ro.wikipedia.org

Alaric (Alarich sau Ulrich, în latină Alaricus) s-a născut în jurul anului în anul 370 în Dobrogea de astăzi, în preajma Deltei Dunării, fie în insula Peuce (un grind din deltă), fie mai probabil în castrul de la Platei Pegiae, vizigoții fiind atunci foederati ai romanilor (castrul se găsește pe teritorul actualei comune Dunavățu de Jos). Devine rege al vizigoților între 395–410 și primul conducător germanic care cucerește Roma.

A fost convins de Wulfila (“Micul Lup”, traducătorul Bibliei în limba goților) să se convertească la creștinism, împreună cu toate triburile vizigote. După moartea împăratului Theodosius (395),si a împărțirii imperiului între cei doi fii ai acestuia, Honorius și Arcadius, Alaric jefuiește regiuni întregi ale zonei orientale. Atacurile sale sunt stopate de generalul roman de origine vandală, Stilicon.

În anul 396 Arcadius îi oferă postul de guvernator al Iliriei, însă Alaric refuză, iar anul 401 invadează partea de nord a Italiei. Este învins de același general Stilicon în două lupte (Palentia și Verona) în anul 403. În urma asasinării lui Stilicon, Alaric atacă din nou, iar în anul 408 asediază Roma. În urma celui de-al doilea asediu (24 august 410) Roma este cucerită de vizigoți și este jefuita timp de 3 zile. A murit la Cosenza in anul 410 fiind succedat de Ataulf.

 

18 noiembrie 709 - S-a născut împaratul Kōnin (Kōnin Tennō), al 49-lea imparat al Japoniei conform ordinii traditionale de succesiuneest. A domnit din 770 pana in anul 781 si a decedat in data de 11 ianuarie 782..

 

18 noiembrie 1180 - Filip al II-lea devine rege al Franței.

Filip al II-lea al Franței (în franceză Philippe Auguste) (21 august 1165 – 14 iulie 1223) regele Franței între 1180-1223  foto: ro.wikipedia.org

Filip al II-lea al Franței
foto: ro.wikipedia.org

Filip al II-lea al Franței (în franceză Philippe Auguste) (21 august 1165 – 14 iulie 1223) a fost regele Franței între 1180-1223. Membru al Dinastiei Capețienilor, a fost fiul lui Ludovic al VII-lea, rege al Franței și a celei de-a treia soții, Adela de Champagne. Filip a avut cele mai mari succese dintre regii Franței medievale, extinzându-și regatul și sporind influența monarhiei.

A rupt Imperiul Angevin și a învins coaliția adversarilor săi (Sfântul Imperiu Roman, Anglia, Flandra), în Bătălia de la Bouvines din 1214. A reorganizat guvernarea, a adus stabilitate financiară, fiind simpatizat de populație din cauza cedării puterii nobililor către clasa medie.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

18 noiembrie 1210 - Papa Inocentiu al III-lea il excomunica pe imparatul Imperiului Romano-German, Otto al IV-lea.

Otto al IV-lea (n. 1175/1176 — d. 19 mai 1218), unul dintre cei doi rivali Regi ai Germaniei din 1198, singur rege din 1208, Rege al Italiei din 1208 și Împărat al Sfântului Imperiu Roman din 1209. A fost singurul rege din Dinastia Welfilor, fiind detronat în anul 1215 - foto (Imagine din secolul al XIX-lea a lui Otto al IV-lea): ro.wikipedia.org

Otto al IV-lea (Imagine din secolul al XIX-lea a lui Otto al IV-lea) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Otto al IV-lea (n. 1175/1176 — d. 19 mai 1218) a fost unul dintre cei doi rivali Regi ai Romanilor (Rex Romanorum) din 1198, singur rege din 1208, Rege al Italiei din 1208 și Împărat al Sfântului Imperiu Roman din 1209. A fost singurul rege din Dinastia Welfilor, fiind detronat în anul 1215.

 

18 noiembrie 1302 - Papa Bonifaciu al VIII-lea proclamă prin bula papală Unam Sanctam, supremația spirituală a papei asupra tuturor deciziilor dogmatice.

Papa Bonifaciu al VIII-lea a fost un papă al Romei între anii 1294-1303. Prin bula In supremae praeminentia dignitatis de la 20 aprilie 1303, a pus bazele Universității Sapienza din Roma, cea mai mare și cea mai veche universitate de stat din Roma. Este cunoscut pentru faptul cǎ a distrus localitatea Palestrina în luptele sale pentru putere, masacrându-i populația (6000 de suflete). Se culca cu femei căsătorite și era renumit în toată Roma pentru actele sale de pedofilie; ba mai mult, a declarat că sexul cu băieței nu este un păcat - in imagine, Pope Boniface VIII, fresco by Giotto di Bondone in the Basilica of St. John Lateran, Rome - foto: ro.wikipedia.org

 Pope Boniface VIII, fresco by Giotto di Bondone in the Basilica of St. John Lateran, Rome – foto: ro.wikipedia.org

Papa Bonifaciu al VIII-lea a fost un papă al Romei între anii 1294-1303. Prin bula In supremae praeminentia dignitatis de la 20 aprilie 1303, a pus bazele Universității Sapienza din Roma, cea mai mare și cea mai veche universitate de stat din Roma.

Este cunoscut pentru faptul cǎ a distrus localitatea Palestrina în luptele sale pentru putere, masacrându-i populația (6000 de suflete). Se culca cu femei căsătorite și era renumit în toată Roma pentru actele sale de pedofilie; ba mai mult, a declarat că sexul cu băieței nu este un păcat.

 

18 noiembrie 1307 - După legenda lui Aegidius Tschudi, arestat pentru nesupunere în fața unui nobil, Wilhelm Tell este condamnat să tragă cu arbaleta într-un măr așezat pe capul fiului său, pentru a-și salva viața.

Wilhelm Tell -  foto: ro.wikipedia.org

Wilhelm Tell – foto: ro.wikipedia.org

 

18 noiembrie 1392 - Prima mentiune documentara a stolnicului (dregator personal al domnului) in Moldova.

 

18 noiembrie 1473 - A început Bătalia de la pâraul Vodna (18 – 20 noiembrie 1473); Stefan cel Mare îl învinge pe Radu cel Frumos, domn al Munteniei, care era sprijinit de osti otomane; Moldova ocupa Țara Românească.

Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare (n. 1433, Borzești - d. 2 iulie 1504, Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504. A domnit 47 de ani, durată care nu a mai fost egalată în istoria Moldovei. În timpul său, a dus lupte împotriva mai multor vecini, cum ar fi Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei. Biserici și mănăstiri construite în timpul domniei sale sunt astăzi pe lista locurilor din patrimoniul mondial - foto: historia.ro

Ștefan cel Mare (n. 1433, Borzești – d. 2 iulie 1504, Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domnul Moldovei între anii 1457 și 1504. A domnit 47 de ani, durată care nu a mai fost egalată în istoria Moldovei. În timpul său, a dus lupte împotriva mai multor vecini, cum ar fi Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei. Biserici și mănăstiri construite în timpul domniei sale sunt astăzi pe lista locurilor din patrimoniul mondial, cititi mai mult pe unitischimbam.ro – foto: historia.ro

Bătălia de la Cursul Apei [Pârâul Vodna] (18 – 20 noiembrie 1473), între Ştefan cel Mare, domnul Moldovei (1457 – 1504) şi domnul Ţării Româneşti, Radu cel Frumos (1462 – 1473, 1473 – 1475), în vederea instalării pe tronul muntean a lui Laiotă Basarab (1473, 1474, 1475 – 1476, 1477). Pregătindu-se de un atac otoman, domnul Moldovei a încercat să impună în Ţara Românească un domn fidel politicii antiotomane, scopul său fiind de a transforma acest teritoriu într-un „scut, dar şi o bază de acţiune pentru momentul când sultanul avea să se îndrepte împotriva lui” (Ştefan Gorovei). El şi-a ales foarte bine momentul, când oastea lui Radu cel Frumos era împuţinată, datorită obligaţiei de a-l ajuta pe sultan în lupta cu hanul turkmen Uzun Hassan (1453 – 1478), fiind trimişi c. 12 000 oşteni.

Din 8 noiembrie 1473, Ştefan a concentrat la Milcov 48 de steaguri, împărţite în 12 grupuri (24 000 oşteni), pe care le direcţionează pe mai multe căi, spre Teleajen. Tactica folosită a permis ritm de marş rapid, o aprovizionare mai bună şi inducerea unei păreri greşite duşmanului asupra puterii efectivelor sale. Cronica moldo-germană relatează: „Atunci s-au unit toate cetele împreună, noaptea, încât Radul voievod, nici oastea lui, nu ştiau nimic despre aceştia şi nu credeau altfel, decât că erau aşa de puţini, câţi văzuseră dintr-înşii”.

Domnul muntean a avut l-a dispoziţie doar două zile pentru a se pregăti. Principalele cronici interne prezintă amănunţit evenimentele: Letopiseţul anonim al Moldovei arată că luptele au început „la 18, joi, la locul numit pârâul Vodna. Şi acolo s-au bătut până seara, asemenea şi vineri şi sâmbătă până seara, care este 20 ale aceleiaşi luni” (Cronicile slavo-române).

Localizarea acestei bătălii a fost făcută de Petre P. Panaitescu pe un afluent al râului Prahova, pârâul Vodna, aflat la c. 45 km de Bucureşti. Radu a pierdut „şi a fugit cu toată oastea sa în cetatea sa de scaun, numită Dâmboviţa”. Domnul muntean este înfrânt decisiv la Cetatea Dâmboviţei, şi pierde domnia. enciclopediaromaniei.ro

 

18 noiembrie 1494 - Regele Carol al VIII-lea al Franței ocupă Florența, Italia.

 

18 noiembrie 1527 - S-a născut pictorul italian Luca Cambiaso; (m.1585).

Madonna of the Candle - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Madonna of the Candle – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

18 noiembrie 1494 - Regele Carol al VIII-lea al Franței ocupă Florența, Italia.

Carol al VIII-lea al Franţei (franceză Charles VIII de Valois supranumit "L'Affable" (cel Prietenos) (30 iunie 1470 - 7 aprilie 1498) a fost rege al Franţei din dinastia Valois, a domnit din anul 1483 şi până la moartea sa - in imagine, Carol al VIII-lea, Şcoala franceză, sec. XVI, Muzeul Condé - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Carol al VIII-lea, Şcoala franceză, sec. XVI, Muzeul Condé – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Carol al VIII-lea al Franţei (franceză Charles VIII de Valois supranumit “L’Affable” (cel Prietenos) (30 iunie 1470 – 7 aprilie 1498) a fost rege al Franţei din dinastia Valois, a domnit din anul 1483 şi până la moartea sa. Invadând Italia a iniţiat o lungă serie de războaie franco-italiene care s-au desfăşurat în prima jumătate a veacului al XVI-lea.

 

18 noiembrie 1561 - Se sfarseste lupta de la Verbia (17-18 noiembrie) în care Iacob Heraclid Despot, sprijinit de Habsburgi şi de nobilimea polonă, îl înfrînge pe Alexandru Lăpuşneanu, Domn al Principatului Moldova. După ocuparea Sucevei, Despot este uns domn şi obţine recunoaşterea Porţii ; (martie 1562).

 

18 noiembrie 1601 - Ia sfarsit asediul fortaretei de la Nagykanizsa (Ungaria), armata otomana condusa de Hasan Paşa Tiryaki învingand forţele habsburgice de zece ori mai numeroase, comandate de arhiducele Ferdinand al Austriei. În urma acestei victorii, Hasan pasa a fost ridicat de sultan la rangul de vizir.

 

18 noiembrie 1626 - Bazilica Sfântul Petru din Roma este sfințită de Papa Urban al VIII-lea, după o perioadă de construcție de 120 de ani.

Bazilica Sfântul Petru (în italiană Basilica di San Pietro) din Roma se găsește în Cetatea Vaticanului, înăuntrul statului pontifical, în monumentala Piazza San Pietro. Edificiul, lung de 186 metri, înălțimea cupolei de 119 metri, și cu o suprafață totală de peste 15.000 m², este cea mai mare biserică din lume - foto: ro.wikipedia.org

Bazilica Sfântul Petru - foto: ro.wikipedia.org

Bazilica Sfântul Petru (în italiană Basilica di San Pietro) din Roma se găsește în Cetatea Vaticanului, înăuntrul statului pontifical, în monumentala Piazza San Pietro. Edificiul, lung de 186 metri, înălțimea cupolei de 119 metri, și cu o suprafață totală de peste 15.000 m², este cea mai mare biserică din lume.

 

18 noiembrie 1647 - S-a născut filosoful Pierre Bayle; (m. 28 decembrie 1706).

Pierre Bayle (n. 18 noiembrie 1647 - d. 28 decembrie 1706) a fost filozof și scriitor francez - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Pierre Bayle - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Pierre Bayle (n. 18 noiembrie 1647 – d. 28 decembrie 1706) a fost filozof și scriitor francez. Pierre Bayle s-a născut la Carla-le-Comte (astăzi Carla-Bayle), lângă Pamiers în Ariège, fiul unui modest pastor protestant. Tatăl i-a predat greaca și latina. În 1669 intră la Universitatea iezuită de la Toulouse și se convertește la catolicism. După 17 luni revine la protestantism.

Se refugiază la Geneva, unde studiază filozofia lui René Descartes în cadrul studiilor de teologie. Combătând intoleranța regimului lui Ludovic al XIV-lea, atrage ura comunității creștine. Fiind urmaș al lui René Descartes și Pierre Gassendi, filozofia sa este în primul rând critică. Respinge astrologia considerând-o “cea mai vană dintre imposturi“, deoarece considera rațiunea ca fiind singura cale spre adevăr.

Și față de religie avea atitudine critică. Nu considera religia ca o premisă a moralității. De asemenea revendica toleranța în numele rațiunii: “Eu cred că ereticii trebuie tolerați căci ei nu ofensează pe nimeni și nici nu cred că fac vreun rău” și nu numai ei ci și evreii și mahomedanii. “Toleranța trebuie să fie generală“. Opera sa trebuie înțeleasă ca o contribuție la iluminism.

Bayle a fost un sceptic. “Alungați ignoranța și barbaria, veți elimina superstițiile și încrederea prostescă a poporului, atât de fructuoasă pentru cârmuitorii lui, care abuzează de câștigul lor pentru se lăsa pradă lenei și dezmățului…” “Dacă-i luminați pe oameni asupra acestei dezordini, le veți deschide pofta de a examina totul, vor iscodi și vor analiza atâta, încât nu vor mai găsi nimic care să la mulțumească biata lor rațiune“.

 

18 noiembrie 1720 - Iraclie al II-lea, rege al Georgiei; în 1783, a încheiat cu Rusia un tratat, în urma caruia, în 1801, Gruzia de Est si apoi cea de Vest au fost alipite la Rusia.

 

18 noiembrie 1730 - Friedrich Wilhelm I rege al Prusiei,  a acordat pentru prima dată grațierea regală și eliberarea din detenție.

Friedrich Wilhelm I rege al Prusiei și „Friedrich Wilhelm II prinț de Brandenburg” (n. 14 august 1688 în Berlin - d. 31 mai 1740 în Potsdam) provine din dinastia Hohenzollern, cunoscut în istorie ca „regele soldat” (portret de von Samuel Theodor Gericke, 1713) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Friedrich Wilhelm I al Prusiei (portret de von Samuel Theodor Gericke, 1713) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Friedrich Wilhelm I rege al Prusiei și „Friedrich Wilhelm II prinț de Brandenburg” (n. 14 august 1688 în Berlin – d. 31 mai 1740 în Potsdam) provine din dinastia Hohenzollern, cunoscut în istorie ca „regele soldat”. Friedrich Wilhelm este fiul lui Frederic I rege al Prusiei și al soției sale Sophie Charlotte de Hanovra, care până la moartea soțului ei (Friedrich I) a preluat conducerea statului prusac între anii 1700-1740.

Noul rege Friedrich Wilhelm s-a concentrat mai mult pe consolidarea militară și financiară a Prusiei. Astfel în timpul domniei sale Prusia devine o putere militară, fiind cunoscut că în garda regimentului său au fost acceptați soldați numai de la o anumită înălțime (1,88 m), în acest scop pentru corpul de grenadieri recrutează soldați din toată Europa. Incă și azi poartă juriștii din Prusia robele introduse de Friedrich Wilhelm. A dus o politică economică cumpătată, neirosind banii pe un lux extravagant la curtea regală prusacă, obligând pe cei bogați să clădească case în Berlin.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

18 noiembrie 1786 - S-a născut compozitorul şi dirijorul Carl Maria von Weber, considerat părintele operei romantice germane (opera „Der Freischutz”, 1821); (d. 05.06.1826).

Carl Maria von Weber (n. 18 noiembrie 1786, Eutin - d. 5 iunie 1826, Londra) compozitor german, creatorul operei romantice germane - foto - ro.wikipedia.org

Carl Maria von Weber – foto – ro.wikipedia.org

Carl Maria von Weber (n. 18 noiembrie 1786, Eutin – d. 5 iunie 1826, Londra) a fost un compozitor german, creatorul operei romantice germane. Weber și-a făcut educația muzicală în Salzburg sub îndrumarea lui Michael Haydn. La vârsta de numai 13 ani, în anul 1798, pe când locuia la München în casa de pe Sendlingerstraße 23, Weber a compus prima sa operă, Die Macht der Liebe und des Weins (“Forța dragostei și a vinului”), operă între timp dispărută.

Și-a desăvârșit cunoștințele prin contactul cu viața muzicală din diferite orașe, în care a ocupat diverse funcții: Kapellmeister în Breslau, director muzical al operei din Praga, apoi al operei din Dresda. Pianist și dirijor remarcabil, Weber s-a afirmat totodată în domeniul teatrului muzical, fiind – pentru spațiul de cultură germană – cel mai important compozitor de opere înainte de Richard Wagner și creatorul operei romantice.

Cele mai cunoscute dintre cele opt opere ale sale, “Freischütz” (1821), “Euryanthe” (1823) și “Oberon” (1826), au influențat creația succesorilor săi în acest gen. Atmosfera evocatoare, coloritul feeric, conturarea precisă a caracterelor, construcția de ansamblu și sugestivitatea tratării orchestrale conferă operelor sale un farmec deosebit. Weber a mai compus și două simfonii, uverturi, concerte pentru diverse instrumente și orchestră (pian, fagot, clarinet), sonate și piese pentru pian (celebra “Invitație la dans”, orchestrată mai târziu de Hector Berlioz).

 

18 noiembrie 1787 - S-a născut Louis Daguerre, pictor decorator francez, realizator al dioramei şi dagherotipiei, primul procedeu de fotografiere; (m. 10 iulie 1851).

Louis Jacques Mandé Daguerre (n. 18 noiembrie 1787 la Cormeilles-en-Parisis, Val-d'Oise, d. 10 iulie 1851 la Bry-sur-Marne, Val-de-Marne, Franța) este considerat părintele fotografiei prin invenția sa numită daghereotipie - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Louis Daguerre – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Louis Jacques Mandé Daguerre (n. 18 noiembrie 1787 la Cormeilles-en-Parisis, Val-d’Oise, d. 10 iulie 1851 la Bry-sur-Marne, Val-de-Marne, Franța) este considerat părintele fotografiei prin invenția sa numită daghereotipie. Era un artist plastic, mai precis întâi decorator de teatru, apoi pictor de decoruri. Execută decoruri remarcabile pentru Opera și sala Aladin din Paris.

Însă devine foarte cunoscut cu ocazia unor spectacole de „Dioramă”, împreună cu Charles Marie Bouton (1822) inventatorul acestui sistem, care consta în prezentarea unor tablouri de mari dimensiuni (22 x 14 m în cazul lor), alcătuit din diferite planuri și care, sub aspectul unui joc de lumini, dă spectatorului impresia realității. (Se pot realiza și prin proiecții ale unor imagini statice desenate sau fotografiate pe un suport translucid.)

"Boulevard du Temple", taken by Daguerre in 1838 in Paris, includes the earliest known candid photograph of a person. The image shows a busy street, but because the exposure had to continue for several minutes the moving traffic is not visible. At the lower left, however, a man apparently having his boots polished, and the bootblack polishing them, were motionless enough for their images to be captured - foto preluat de pe en.wikipedia.org

“Boulevard du Temple“, taken by Daguerre in 1838 in Paris, includes the earliest known candid photograph of a person. The image shows a busy street, but because the exposure had to continue for several minutes the moving traffic is not visible. At the lower left, however, a man apparently having his boots polished, and the bootblack polishing them, were motionless enough for their images to be captured – foto preluat de pe en.wikipedia.org

În anul 1826 îl cunoaște pe Joseph Nicéphore Niépce, care se ocupa cu captarea imaginilor din exterior pe un suport solid, lucru care-i reușise. Împreună perfecționează sistemul, punând la punct procedeul care se va numi daghereotipie. Folosește ca agent sensibilizator iodul pus pe o placă de cupru, acoperit cu un strat de argint.

Printr-o developare în vapori de mercur se obține o imagine negativă în relief (o matriță). Invenția este prezentată Academiei Franceze de Științe la 19 august 1839 și a obținut brevetul. Fotografia se răspândește rapid nu numai în Franța, ci în toată lumea.

 

18 noiembrie 1820 - Comandantul american Nathaniel Palmer a descoperit Antarctica.

Regiunea polară de sud - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Regiunea polară de sud – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Antarctica este regiunea polară din sudul Pământului care cuprinde continentul Antarctida și porțiunile sudice din oceanele limitrofe. Este situată în regiunea antarctică din emisfera sudică, aproape în întregime la sud de cercul polar antarctic și este înconjurată de Oceanul Antarctic. Având 14,0 milioane de km pătrați, este al cincilea continent ca suprafață, după Asia, Africa, America de Nord și America de Sud. Aproximativ 98 % din suprafața Antarcticii este acoperită de o pătură de gheață cu grosimea medie de 1,6 km.

Nathaniel Brown Palmer (8 August 1799 – 21 June 1877) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Nathaniel Brown Palmer (8 August 1799 – 21 June 1877) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Credința în existența unei Terra Australis – un continent vast în extremitatea sudică de pe glob care “pune în balanță” teritoriile nordice din Europa, Asia și Africa Nordică – a existat încă din timpul lui Ptolemeu (sec. I d.Hr.), care a sugerat ideea de a păstra simetria tuturor suprafețelor de uscat din lume.

Reprezentări ale unei mari suprafețe sudice de pământ au fost comune în hărți, cum ar fi harta turcului Piri Reis de la începutul sec. al XVI-lea. Chiar și la sfârșitul sec. al XVII-lea, după ce exploratorii au constatat că America de Sud și Australia nu făceau parte din încă nedescoperita Antarctidă, geografii credeau că acest continent era mult mai mare decât dimensiunea sa actuală.

Hărțile europene au continuat să arate ipotetic acest teren până când navele căpitanului James Cook „HMS Resolution” și „HMS Adventure” au traversat cercul polar antarctic la 17 ianuarie 1773, în decembrie 1773 și din nou în ianuarie 1774. Cook de fapt a ajuns la aproape 121 km de coasta Antarctidei, înainte de a se retrage din fața câmpului de gheață în ianuarie 1773.

Traseele celor trei călătorii ale lui Cook. Prima călătorie este marcată cu roşu, a doua cu verde iar a treia cu albastru. Ruta echipajului lui Cook de după moartea acestuia este marcată cu linia albastră întreruptă - foto: - ro.wikipedia.org

Traseele celor trei călătorii ale lui Cook. Prima călătorie este marcată cu roşu, a doua cu verde iar a treia cu albastru. Ruta echipajului lui Cook de după moartea acestuia este marcată cu linia albastră întreruptă – foto: – ro.wikipedia.org

Prima reperare confirmată a Antarctidei poate fi redusă la echipajul navelor conduse de trei persoane. În conformitate cu diferite organizații (The National Science Foundation, NASA, Universitatea California, San Diego, și alte surse ), navele au fost conduse de trei căpitani care au reperat Antarctida în anul 1820: Fabian Gottlieb von Bellingshausen (un estonian căpitan în Marina Imperială Rusă), Edward Bransfield (un irlandez căpitan în Marina Regală Britanică) și Nathaniel Palmer (navigator american din Stonington, Connecticut).

Prima oară von Bellingshausen a văzut Antarctida la 27 ianuarie 1820, trei zile înainte ca Bransfield să fi văzut și el țărmul, și 10 luni înainte ca Palmer să o facă în noiembrie 1820. În acea zi expediția pe două nave conduse de von Bellingshausen și Mikhail Petrovich Lazarev a ajuns într-un un punct la o distanță de 32 kilometri depărtare de continentul Antarctida și a văzut de acolo înalțimile de gheață.

Primul document de debarcare pe continentul Antarctida a fost cel al navigatorului John Davis în Antarctida de Vest la 7 februarie 1821, deși unii istorici dispută acesta afirmație. cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

18 noiembrie 1832 - S-a născut Adolf Erik Nordenskiöld, explorator și geolog finlandezo-suedez (d. 1901)

Adolf Erik Freiherr von Nordenskiöld (n. 18 noiembrie 1832, Helsinki, Finlanda — d. 12 august 1901, Södermanland), baron în Suedia, profesor în Stockholm, explorator al Regiunii Polare, cartograf cu origini suedezo-finlandeze - foto Adolf Erik Nordenskiöld. Pictură în ulei de Axel Jungstedt (1902): ro.wikipedia.org

Adolf Erik Nordenskiöld. Pictură în ulei de Axel Jungstedt (1902) – foto: ro.wikipedia.org

Adolf Erik Freiherr von Nordenskiöld (n. 18 noiembrie 1832, Helsinki, Finlanda — d. 12 august 1901, Södermanland), baron în Suedia, profesor în Stockholm, explorator al Regiunii Polare, cartograf cu origini suedezo-finlandeze.

 

18 noiembrie 1836 - S-a nascut Cesare Lombroso, medic si antropolog italian, precursor al criminologiei moderne („Omul criminal”); (d. 19.10.1909).

 

 18 noiembrie 1840 - Are loc debutul lui Vasile Alecsandri în teatru cu piesa “Farmazonul din Hîrlău”, pusă în scenă de Costache Caragiale; (18 / 30 noiembrie 1840).

 

18 noiembrie 1840 - Se înfiinţează la Sibiu in Transilvania, prima asociaţie a meşteşugarilor – Uniunea meseriaşilor (18 / 30 noiembrie ), fiind urmată de asociaţii asemănătoare la Braşov (1841), Bistriţa, Mediaş (1844) şi Sighişoara (1847), avînd drept scop sprijinirea meşteşugarilor pentru a se putea adapta la cerinţele moderne şi ale producţiei industriale.

 

18 noiembrie 1860 - S-a nascut Ignacy Jan Paderewski, pianist, compozitor, om politic si de stat polonez, prim-ministru si ministru de externe al Poloniei. (d. 29 iunie 1941 în New York).

 

18 noiembrie 1864 - Consiliul municipal a aprobat Stema noua a Bucurestiului, care avea ca element principal imaginea Sfintului Dimitrie Basarabov – patronul orasului.

Stema orașului București în 1868 - foto: ro.wikipedia.org

Stema orașului București în 1868 - foto: ro.wikipedia.org

La data de 7 decembrie a aceluiaşi an, prin decret dat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la propunerea ministrului Mihail Kogalniceanu, s-a hotarat noua imagine a stemei capitalei tarii. In centru era asezat Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul orasului Bucuresti. Numai că în privinţa stemei avem o poveste oarecum amuzantă…sau poate cu un anumit tâlc duhovnicesc.

Echipa de specialişti în heraldică a comis o eroare, astfel că sfântul care apare în stema valabilă şi în zilele noastre este Sfântul Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, cel care este prăznuit pe 26 octombrie, cu o zi înaintea Sfântului Dimitrie cel Nou, adevăratul protector al Bucureştilor, care este serbat pe data de 27 octombrie şi are moaştele în Catedrala patriarhală.

Poate confuzia de demult a heralzilor este rodul unei smeriri cereşti a Cuviosului Dimitrie cel Nou, care a dorit să-şi cedeze locul în favoarea mucenicului. Deci, dintr-o confuzie, sfântul din stema Capitalei este purtător de suliţă, şi nu cu Psaltirea în braţe. Stema a fost schimbată în vremea comunismului, pentru a nu apărea în ea elemente religioase, dar după Revoluţie a fost readoptată în varianta iniţială, deci tot cu Mucenicul Dimitrie.

foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

18 noiembrie 1874 - România a aderat la Convenția internațională pentru îmbunătățirea soartei militarilor răniți din armatele în campanie, încheiată la 10/22 august 1864, la Geneva,  document care a dus la crearea Crucii Rosii.

The signing of the Geneva Convention of 1864. Painting by Armand Dumaresq.  © ICRC / hist-d-00026 - foto: icrc.org

The signing of the Geneva Convention of 1864. Painting by Armand Dumaresq.
© ICRC / hist-d-00026 – foto: icrc.org

1876 – 1915 – CRUCEA ROSIE ROMANA LA INCEPUT DE DRUM

articol: crucearosie.ro

Romania a devenit Parte semnatara la prima Conventie de la Geneva din 1864 si a ratificat-o in 1874. Doi ani mai tarziu, la 4 iulie 1876, a luat fiinta Societatea Crucea Rosie din Romania si si-a inceput activitatea in actualul sediu al Spitalului Coltea din Bucuresti.

Printre semnatarii actului de infiintare a Crucii Rosii Romane, se regasesc importante personalitati ale vremii: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino si Dr. Carol Davila. Primul presedinte al Crucii Rosii Romane a fost Printul Dimitrie Ghica, in perioada 1876-1897.

La nici trei saptamani de la infiintare, in ziua de 20 iulie 1876, prima ambulanta a Crucii Rosii Romane a plecat intr-o misiune umanitara pe frontul sarbo-turc de la sud de Dunare. Pe baza solidaritatii ce uneste Societatile Nationale surori, prima misiune a Crucii Rosii Romane avea menirea de a acorda ajutor medical militarilor raniti, indiferent de tabara din care faceau parte.

The Red Cross in action in 1864 - foto: en.wikipedia.org

The Red Cross in action in 1864 – foto: en.wikipedia.org

In anii 1877-1878, in timpul Razboiului de Independenta, Crucea Rosie Romana a intervenit cu personal sanitar, ambulante si trenuri sanitare in sprijinul trupelor de campanie. A infiintat asezaminte spitalicesti in Bucuresti si in diferite orase din tara. Societati de Cruce Rosie din Germania, Italia, Belgia, Suedia si Franta au trimis ajutoare materiale si personal medical.

Pe frontul de la Rahova, voluntarii Crucii Rosii s-au luptat sa limiteze ravagiile febrei tifoide. In 1885, a izbucnit primul razboi balcanic, iar Crucea Rosie Romana a propus guvernelor celor doua tari – Bulgaria si Serbia- sa accepte cate o ambulanta pentru ingrijirea ranitilor. Imediat dupa primirea acordului, doua ambulante au parasit tara, asigurand asistenta medicala unui numar de 625 de raniti si bolnavi.

Formatiile sanitare romane dislocate in Serbia au avut in grija 3 spitale, cu un total de 110 paturi. Efortul material al Crucii Rosii s-a ridicat la suma de 40 000 lei. Priceperea si grija dovedite de doctorii romani au fost apreciate in mod deosebit de catre guvernele ambelor tari beligerante.

Militari romani ingrijiti de ambulanta Cruci Rosii RomaneFoto: Militari romani ingrijiti de ambulanta Crucii Rosii Romane la Grivita - foto: crucearosie.ro

Militari romani ingrijiti de ambulanta Crucii Rosii Romane la Grivita – foto: crucearosie.ro

Intre anii 1888 si 1892, societatea si-a extins activitatea prin organizarea de cursuri speciale pentru pregatirea surorilor de caritate. In 1891, s-a infiintat scoala permanenta pentru infirmiere, iar un an mai tarziu s-a infiintat un spital scoala cu 10 paturi.

Profitand de o perioada de pace, Crucea Rosie Romana a continuat sa se organizeze si sa se pregateasca, atat din punct de vedere material, cat si din punctul de vedere al personalului, pentru a putea fi in masura sa actioneze cat mai eficient in cazuri de necesitate. In 1913, in timpul celui de-al doilea razboi balcanic, personalul Spitalului Mobil al Crucii Rosii Romane a acordat asistenta militarilor bolnavi de holera pe teritoriul statului bulgar.

Regina Maria a României (n. 29 octombrie 1875, Eastwell Park, Kent, Anglia - d. 18 iulie 1938, castelul Pelișor-Sinaia, Regatul României) principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui de coroană devenit ulterior regele Ferdinand I al României - foto: crucearosie.ro

Regina Maria a României (n. 29 octombrie 1875, Eastwell Park, Kent, Anglia – d. 18 iulie 1938, castelul Pelișor-Sinaia, Regatul României) principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui de coroană devenit ulterior regele Ferdinand I al României – foto: crucearosie.ro

Odata cu reintoarcerea trupelor in tara, holera asiatica s-a intins si in Romania, afectand un numar mare de oameni din judetele Romanati, Dolj si Teleorman. Crucea Rosie a fost si de aceasta data solicitata de autoritati si a intervenit cu corturi de mare capacitate, materiale sanitare si cu echipe medicale, reusind sa ingrijeasca si sa salveze mii de bolnavi.

In scrisoarea de multumire adresata presedintelui Crucii Rosii Romane de atunci, Alexandru Marghiloman, dr.Laugier, medicul sef al judetului Dolj, scria: ”Cu multumire constat ca au stins complect epidemia de holera in cel mai scurt timp posibil, dand totdeodata ingrijiri constiincioase si pricepute bolnavilor”.

Crucea Rosie avea in acea perioada echipe medicale mobile, dar si un laborator de bacteriologie, unde au fost efectuate peste 7000 de analize medicale, ”interesand populatia a 44 de comune contaminate cu holera”.

Regina Maria si infirmierele voluntare  - foto: crucearosie.ro

Regina Maria si infirmierele voluntare – foto: crucearosie.ro

Prin Statulul Crucii Rosii, adoptat in 1876, femeile nu puteau face parte din conducerea Societatii. De aceea, in 1906, au pus bazele “Societatii de Cruce Rosie a doamnelor din Romania”, prima presedinta aleasa fiind Irina Campineanu. Societatea activa in paralel cu cea infiintata in 1876 si se ocupa cu strangerea de fonduri pentru ajutorarea in caz de razboi si calamitati, pregatea personal voluntar, coopta doamne devotate din aproape toate orasele tarii.

In 1915, Adunarea Generala a Societatii Nationale de Cruce Rosie a aprobat fuziunea celor doua entitati. Cu acest prilej, Regina Maria, sub al carei patronaj se afla Crucea Rosie la acea vreme, a adresat romanilor urmatorul mesaj: „Crucea Rosie, nadejdea tuturor in timp de pace, ca si in razboi, nu trebuie sa piara. Cu totii, de la mic la mare sa o sprijinim cu evlavie, cu insufletire, cu nesfarsita dragoste”.

cititi mai mult pe: crucearosie.ro

 

18 noiembrie 1882 - S-a născut soprana italiană Amelita Galli-Curci; (m. 26 noiembrie 1963).

 

18 noiembrie 1883 - Orarul căilor ferate americane a fost standardizat, fixându-se un singur fus orar pe întreg teritoriul Statelor Unite.

 

18 noiembrie 1886 - A încetat din viaţă Chester A. Arthur, cel de-al 22-lea preşedinte al SUA (1881-1885); (n. 5 octombrie 1829).

Chester Alan Arthur, cunoscut și ca Chester A. Arthur, (n. 5 octombrie 1829 - d. 18 noiembrie 1886) a fost un politician american, cel de-al douăzecilea vicepreședinte, care a servit ca cel de-al douăzeci și unulea președinte al Statelor Unite ale Americii pentru un singur mandat incomplet (1881 - 1885) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Chester A. Arthur – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Chester Alan Arthur, cunoscut și ca Chester A. Arthur, (n. 5 octombrie 1829 – d. 18 noiembrie 1886) a fost un politician american, cel de-al douăzecilea vicepreședinte, care a servit ca cel de-al douăzeci și unulea președinte al Statelor Unite ale Americii pentru un singur mandat incomplet (1881 – 1885).

Arthur a fost membru al Partidului Republican și a fost activ ca avocat până în momentul preluării mandatului de președinte al Statelor Unite ale Americii, fiind vicepreședintele celui de-al douăzecilea președinte, James A. Garfield care a fost împușcat mortal în ziua de 2 iulie 1881 de către Charles Guiteau⁠ și a decedat la data de 19 septembrie 1881. Astfel, Arthur a devenit președinte și a deținut această funcție până la 3 martie 1885.

Înainte de a intra pe scena politicii naționale a SUA, Arthur a fost Collector of Customs pentru Portul orașului⁠ New York. A fost nominalizat pentru acel post de către președintele Ulysses S. Grant, dar a fost concediat de către președintele Rutherford B. Hayes, fiind sub o suspiciune falsă de luare de mită și, respectiv, de corupție politică. A fost un important aliat politic al lui Roscoe Conkling⁠.

Printre realizările sale cele mai importante ca președinte, se numără reforma Serviciului Civil american și promulgarea legii legată de aceasta, cunoscută ca ””Pendleton Act“”⁠. Această importantă contribuție a lui Arthur la legislația serviciului civil, i-a atras acestuia supranumele de “Părintele Serviciului Civil” (în engleză, “The Father of Civil Service“).
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

18 noiembrie 1898 - S-a născut regizorul olandez de film documentar Joris Ivens; (m. 28 iunie 1989).

 

18 noiembrie 1903 - A fost semnat Tratatul americano-panamez, care stabilea instituirea jurisdictiei SUA asupra zonei Canalului Panama.

 

18 noiembrie 1905 - Prințul Carl al Danemarcei devine regele Haakon al VII-lea al Norvegiei.

Haakon al VII-lea (Prințul Carl al Danemarcei, născut Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel) (3 august 1872 – 21 septembrie 1957) a fost primul rege al Norvegiei după disoluția uniunii dintre Norvegia și Suedia din 1905 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Haakon al VII-lea al Norvegiei – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Haakon al VII-lea (Prințul Carl al Danemarcei, născut Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel) (3 august 1872 – 21 septembrie 1957) a fost primul rege al Norvegiei după disoluția uniunii dintre Norvegia și Suedia din 1905. Fiind unul dintre puținii monarhi aleși, Haakon a câștigat rapid respectul și afecțiunea poporului său.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

18 noiembrie 1906 - S-a nascut Corneliu Baba, pictor si grafician roman. S-a nascut in Craiova si a urmat Facultatea de Litere si Filosofie, iar in paralel a studiat si la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti.

Corneliu Baba (n. 18 noiembrie 1906, Craiova - d. 28 decembrie 1997, București), pictor român, cunoscut mai ales pentru portretele sale, dar și pentru alte tipuri de tablouri și ilustrații de cărți - foto (Autoportret): ro.wikipedia.org

Corneliu Baba - foto (Autoportret): ro.wikipedia.org

Corneliu Baba (n. 18 noiembrie 1906, Craiova – d. 28 decembrie 1997, București), pictor român, cunoscut mai ales pentru portretele sale, dar și pentru alte tipuri de tablouri și ilustrații de cărți. Din 1934 si pana in 1938 a studiat la Iasi, avandu-l ca profesor pe Nicolae Tonitza. Artistul a expus in intreaga lume, iar picturile sale, infatisand tarani, muncitori, dar si artisti romani celebri, au fost apreciate de critici.

In plus, pictorul a surprins prin prezentarea bruta a vietii de la tara, pe care a insistat mult in lucrarile sale. Corneliu Baba a fost recompensat cu mai multe distinctii, in 1958 el primind titlul de Maestru Emerit al Artei. A fost membru corespondent al Academiei de Arta din Berlin si al Academiei “Tommaso Campanella” din Roma.Incepand cu 1946 a inceput sa predea la Universitatea din Iasi, iar din 1958 a devenit profesor universitar la Bucuresti. Artistul roman s-a stins din viata la varsta de 91 de ani. in ziua de 29 decembrie 1997.

 

18 noiembrie 1907 - S-a născut Mihai Pop, etnolog şi folclorist; (m. 8 octombrie 2000).

 

18 noiembrie 1912 - S-a nascut in Balti in Basarabia, actorul roman Colea Rautu ( Rutkovski ); ( d. 13.05.2008, Bucuresti).

Colea Răutu (n. Nikolai Rutkovski, 28 noiembrie 1912, Limbenii Noi, județul Bălți, astăzi în Republica Moldova - d. 13 mai 2008, București) a fost un actor român de teatru și film - foto: snipview.com

Colea Răutu - foto: snipview.com

Colea Răutu (n. Nikolai Rutkovski, 28 noiembrie 1912, Limbenii Noi, județul Bălți, astăzi în Republica Moldova – d. 13 mai 2008, București) a fost un actor român de teatru și film.

 

18 noiembrie 1918 -  (Pe stil vechi! În Transilvania era 1 decembrie) A avut loc la Alba Iulia Marea Adunare Națională, cu participarea a peste 100.000 de români veniți din toate ținuturile Transilvaniei, Maramureșului, Crișanei și Banatului pentru a consfinți, liberi, unirea cu România.

Adunarea Naţională a Românilor de la Alba Iulia 1 decembrie 1918 - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Adunarea Naţională a Românilor de la Alba Iulia 1 decembrie 1918 – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

18 noiembrie 1918 -  (stil vechi/ 1 decembrie s.n), inca in vigoare in Vechiul Regat), Ferdinand I, in uniforma de Maresal al României si Regina Maria, in uniforma de colonel al Regimentului 4 Rosiori, pe care il comanda onorific din 1915, intrau in Bucurestiul eliberat, pe sub un arc de triumf construit din lemn pe Calea Victoriei. Calare, în fruntea armatei române si a detasamentelor franceze si engleze, perechea regala a strabatut Bucurestiul de la Mogosoaia pâna la Statuia lui Mihai Viteazul de la Universitate, unde a primit defilarea trupelor.

Intrarea în București a regelui Ferdinand și a reginei Maria în decembrie 1918.  Foto: (c) ARHIVELE NAȚIONALE ALE ROMÂNIEI/ AGERPRES Arhiva istorică - foto: agerpres.ro

Intrarea în București a regelui Ferdinand și a reginei Maria în decembrie 1918.
Foto: (c) ARHIVELE NAȚIONALE ALE ROMÂNIEI/ AGERPRES Arhiva istorică – foto: agerpres.ro

În istoria ierarhiei militare româneşti, gradul de mareşal a aparut in aceasta zi , când pe Dealul Mitropoliei în asistenţa mulţimii, a mitropolitului Pimen al Moldovei, a generalului francez Berthelot, a comandanţilor de oşti, generalul Eremia Grigorescu, ministrul de război roman, dădea citire primei cărţi de mareşal acordată regelui Ferdinand, zis cel Loial sau Întregitorul, în calitatea sa de comandant al Armatei române . Emoţionat, regele s-a adresat generalilor de armată cu cuvintele: „Se cuvine şi dumneavoastră celor ce aţi comandat armate în războiul nostru să fiţi înălţaţi la gradul de mareşal.”

foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

18 noiembrie 1922 - A încetat din viaţă scriitorul Marcel Proust: “În căutarea timpului pierdut”; (n. 10 iulie 1871).

 

18 noiembrie 1923 - S-a nascut astronautul american Alan Shepard.

Alan Bartlett "Al" Shepard, Jr. (18 noiembrie 1923 – 21 iulie 1998), cel dintâi cosmonaut american, (Contraamiral, USN), ofițer și aviator naval, pilot de încercare, ulterior om de afaceri - foto: ro.wikipedia.org

Alan Bartlett “Al” Shepard, Jr. - foto: ro.wikipedia.org

Alan Bartlett “Al” Shepard, Jr. (18 noiembrie 1923 – 21 iulie 1998), cel dintâi cosmonaut american, (Contraamiral, USN), ofițer și aviator naval, pilot de încercare, ulterior om de afaceri. A fost primul cosmonaut american și al 5-lea om care a pășit pe suprafața Lunii; (d. 21 iulie 1998).

 

18 noiembrie 1926 - Scriitorul britanic George Bernard Shaw refuză sa accepte banii pentru Premiul Nobel, spunând: “Pot să-l iert pe Alfred Nobel pentru că a inventat dinamita, dar numai o persoană diabolică a putut să inventeze Premiul Nobel”.

George Bernard Shaw (n. 26 iulie 1856, Dublin - d. 2 noiembrie 1950, Ayot Saint Lawrence), scriitor irlandez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1925, considerat de unii critici ca unul din cei mai importanți dramaturgi de limbă engleză de la William Shakespeare. Shaw s-a făcut cunoscut atât ca autor de piese de teatru, cât și în calitate de critic de artă și publicist politic. foto (Shaw in 1936): en.wikipedia.org

Shaw in 1936 – foto: en.wikipedia.org

George Bernard Shaw (n. 26 iulie 1856, Dublin – d. 2 noiembrie 1950, Ayot Saint Lawrence), scriitor irlandez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1925, considerat de unii critici ca unul din cei mai importanți dramaturgi de limbă engleză de la William Shakespeare. Shaw s-a făcut cunoscut atât ca autor de piese de teatru, cât și în calitate de critic de artă și publicist politic.

 

18 noiembrie 1928 - Cunoscutul personaj din desenele animate ale lui Walt Disney, Mickey Mouse, și-a facut pentru prima oară aparitia la “Colony Theatre” din New York, în filmul intitulat “Steamboat Willie”.

 

18 noiembrie 1933 - În comuna Falaşteanca, judeţul Giurgiu, s-a nascut Gheorghe Iancu, parasutist roman.

Gheorghe Iancu, (n. 18 noiembrie 1933, în comuna Falaşteanca, judeţul Giurgiu) parasutist roman, detinator a mai multor recorduri nationale si mondiale - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Gheorghe Iancu – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Gheorghe Iancu, (n. 18 noiembrie 1933, în comuna Falaşteanca, judeţul Giurgiu) parasutist roman, detinator a mai multor recorduri nationale si mondiale.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

18 noiembrie 1935 - S-a nascut Cornel Todea, regizor teatru şi realizator de emisiuni de televiziune; (n.Cluj).

 

18 noiembrie 1940 - A încetat din viaţă in urma unui atac de cord, Ion Inculeţ, om politic român din Basarabia.

Ion Constantin Inculeț  (n. 5 aprilie 1884, Răzeni, Gubernia Basarabia, Imperiul Rus, astăzi în Republica Moldova; d. 18 noiembrie 1940, București, România), om politic român, președintele Sfatului Țării al Republicii Democratice Moldovenești, ministru, membru titular (din 1918) al Academiei Române - foto:  istoria.md

Ion Constantin Inculeț - foto: istoria.md

Ion Constantin Inculeț (n. 5 aprilie 1884, Răzeni, Gubernia Basarabia, Imperiul Rus, astăzi în Republica Moldova; d. 18 noiembrie 1940, București, România), om politic român, președintele Sfatului Țării al Republicii Democratice Moldovenești, ministru, membru titular (din 1918) al Academiei Române.

In calitate de preşedinte al Sfatului Ţării al Republicii Democratice Moldovenesti, a desfăşurat o intensă activitate pentru unirea Basarabiei cu România care a avut loc in ziua de 27.03.1918; (n. 5 aprilie 1884). A fost ministru in guvernele Romaniei si membru titular (din 1918) al Academiei Române.

Ion Inculeț a fost căsătorit cu principesa Roxana Cantacuzino, fiul sau Ion I. Inculeț, fiind Doctor Honoris Causa al Universității Western Ontario (Canada) si Membru de onoare al Academiei Române, director al centrului de electrostatică aplicată al Universității Western Ontario.A fost inmormantat in Biserica Sf.Ioan Botezatorul din Bârnova, la periferia Iasului.

 

18 noiembrie 1946 - S-a nascut Alan Dean Foster, celebrul autor american SF, scenarist al cunoscutului serial Star Trek.

 

18 noiembrie 1946 - S-a nascut Amanda Lear, cunoscută publicului român mai ales pentru cariera ei de cântăreaţă, actriţă, fotomodel, prezentatoare de televiziune şi pictoriţă.

Amanda Lear (n. 18 noiembrie 1939 în Hong Kong), cântăreață, pictoriță și actriță franceză - foto: popingcherry.wordpress.com

Amanda Lear - foto: popingcherry.wordpress.com

Amanda Lear (n. 18 noiembrie 1939 în Hong Kong), cântăreață, pictoriță și actriță franceză. Încă din anii ’80 se făceau speculaţii privind sexualitatea Amandei Lear, dar şi a originilor ei, care erau pe rând când vietnameze, când ruseşti sau chiar chineze, dar şi engleze, franceze şi indoneziene. Născută în Hong Kong, într-o familie de origine engleză/franceză (tatăl) şi asiatică/rusă (mama), Amanda a copilărit în sudul Franţei şi în Elveţia.

Nu se ştie nici până acum dacă s-a născut în 1939 sau în 1946, certă este numai ziua de 18 noiembrie. Încă de la 16 ani şi-a îndreptat atenţia către artă, plecând la Paris să studieze pictura. Se împrieteneşte cu cantaretul Brian Jones de la Rolling Stones, iar Amanda se aruncă în vârtejul vieţii de noapte londoneze, atât de binecunoscută. Amanda Lear este cel mai bun exemplu de cum se poate construi o carieră având ca bază un zvon.

Figura ei cu accente asiatice atrage atenţia lui Catherine Herle, directoarea unei prestigioase agenţii europene de modele, drept pentru care Amanda revine la Paris în 1965, pentru a prezenta colecţii semnate Paco Rabanne şi Yves St. Laurent. În această perioadă îl cunoaşte pe Salvador Dali, care şi-o doreşte ca model. Devine muza lui şi o prietenă apropiată a acestuia pentru următorii 15 ani.

În 1973 se îndrăgosteşte de cantaretul britanic David Bowie, cu care rămâne timp de un an şi, datorită lui, Amanda începe să cânte, făcându-şi pentru prima dată apariţia la începutul anilor ’70, ca model îmbrăcat fetişist pentru coperta unui album lansat de Roxy Music. Se spunea că era transsexual, dar a mărturisit revistei Interview că acest zvon era doar un şiretlic al sponsorului ei, David Bowie, pentru a atrage atenţia.

În 1975 semnează primul contract cu o casă de discuri şi apare primul ei single, “La Bagarre”, cu un succes neaşteptat în discoteci. Au urmat foarte multe albume şi o carieră de invidiat, devenind un nume important în muzica disco în 1977, când a înregistrat “I Am a Photograph” în Germania, ajutată în producţie de Tony Monn.

Amanda etala o voce atât de gravă şi cu note atât de joase, încât mulţi s-au întrebat atunci dacă nu este într-adevăr bărbat. Unii au pus acest lucru pe seama unei operaţii de schimbare a sexului. În ciuda tuturor zvonurilor, Amanda Lear este o combinaţie excitantă, ce a împins imaginaţia multor fani până dincolo de limite. În 1981 a început să aibă propriile expoziţii de pictură, iar în 1982, magnatul italian Berlusconi i-a oferit prima slujbă de prezentatoare tv, transformând-o într-o adevărată vedetă.

 

18 noiembrie 1952 - A încetat din viaţă poetul Paul Eluard (Eugene Grindel), reprezentant al suprarealismului; (n.1895).

 

18 noiembrie 1960 - S-a nascut Kim Wilde, cântăreaţă şi textieră britanică.

 

 18 noiembrie 1962 - A încetat din viaţă fizicianul Niels Bohr, laureat al Premiului Nobel, în 1922, pentru teoria asupra structurii atomului. S-a refugiat în SUA, în timpul celui de-al doilea război mondial si a participat la fabricarea primelor bombe atomice; (n. 7 octombrie 1885).

 

18 noiembrie 1963 - Are loc premiera filmului istoric “Tudor”, în regia lui Lucian Bratu, film de referință în istoria cinematografului românesc care evocă mișcarea istorică de la 1821.

 

18 noiembrie 1963 - Primul telefon cu taste este introdus în circuitul comercial din SUA.

 

18 noiembrie 1968 - S-a născut Owen Wilson, actor și scenarist american.

Owen Cunningham Wilson (născut la Dallas, Texas, 18 noiembrie 1968) este un actor și scenarist american. Notorietatea sa în România și Moldova se datorează în principal rolurilor sale din filme ca În spatele liniilor inamice, Zoolander Manechinul, O familie genială, Starsky și Hutch sau Doar tu și eu. Al treilea e în plus!. Wilson a dublat vocea engleză a personajului Fulger McQueen din filmul Pixar/Disney Mașini, lansat în vara lui 2006.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; www.cinemagia.ro; en.wikipedia.org; www.imdb.com; www.facebook.com

 

18 noiembrie 1969 - Astronauţii americani Conrad si Bean au păşit pe Lună, in timpul misiunii spatiale Apollo 12. A fost a sasea misiune spatiala din cadrul progranului Apollo, si a doua misiune in care un echipaj uman a pasit pe Luna. Pilotul Modulului de Comanda Richart Gordon Jr. a ramas pe orbita lunara cat timp Modulul Lunar a aselenizat la Nord Vest de craterul Surveyor in “The Ocean of Storms”.

Plecaţi în data de 14 noiembrie de pe Pământ, au ajuns pe Lună dupa 4 zile. Charles Conrad şi Alan Bean au reuşit să coboare pe Lună dupa a doua încercare si au rămas pe suprafaţa Lunii timp de 31 de ore şi jumătate, timp în care au realizat diverse experimente ştiinţifice. Conrad şi Bean au aterizat la sol cu ALSEP (Apollo lunar surface experiment package), o staţie de cercetare automată concepută pentru multiple experimente, care a fost de asemenea utilizată si în misiunile următoare.

De asemenea s-au recoltat 34,4 kg de probe lunare. Locul ales pentru aterizarea modulului pe Lună a fost cel al sondei spaţiale Surveyor 3, pe care astronauţii au regăsit-o şi de pe care ei au au prelevat diverse piese. Reîntoarcerea pe Terra a avut loc pe 24 noiembrie 1969.

 

18 noiembrie 1974 - S-a nascut la Craiova, Lia Olguța Vasilescu, parlamentar român, primar al orasului Craiova.

 

18 noiembrie 1976 - A decedat Man Ray (Emanuel Rabinovitch), pictor şi grafician, animator al grupării dadaiste din New York; fotograf de notorietate, a inventat tehnica raiografelor; (n. 27.08.1890).

 

18 noiembrie 1976 - Parlamentul spaniol a aprobat un proiect de lege care viza instaurarea democrației, dupa 37 de ani de dictatură.

 

18 noiembrie 1976 - A încetat din viaţă pictorul şi graficianul Man Ray (Emanuel Rabinovitch), membru al grupării dadaiste din New York; (n. 27 august 1890).

 

18 noiembrie 1978 - România a intrat, ca membru deplin, în Biroul “Grupului celor 77″ din cadrul UNESCO.

 

18 noiembrie 1978 - A avut loc cea mai mare sinucidere colectiva din timpurile moderne, Sinuciderea în masă din Jonestown. In colonia de la Jonestown din Guyana (America de Sud) Jim Jones a determinat 913 de adepti ai sectei “Templul popoarelor”, dintre care 276 de copii, să comită omoruri și să se sinucidă, după ce unii membri ai sectei îl asasinaseră pe congressmanul american Leo Ryan.

foto: gettyimages

Cel care i-a indemnat pe sectanti sa recurga la fatalul gest a fost liderul spiritual al acestora, Jim Jones, care a intemeiat secta in 1956 in Statele Unite. Majoritatea adeptilor a consumat o bautura cu cianura si sedative, iar cei care au refuzat au fost impuscati din ordinul lui Jones. Trupurile neinsufletite ale oamenilor erau imprastiate in intreaga colonie.

Sinciderea colectiva a survenit la scurta vreme dupa ce congresmanul american Leo Ryan a fost ucis in timp ce incerca sa afle ce se ascunde in spatele gardurilor coloniei intemeiate de liderul “Templul poparelor”. Congresmanul a primit informatii despre violentele ordonate de Jones impotriva adeptilor sai, astfel incat s-a deplasat in Guyana impreuna cu o echipa de jurnalisti pentru o ancheta la fata locului.

Ryan a ajuns in Jonestown in 17 noiembrie si i-a intervievat pe cativa dintre sectanti in legatura cu viata in colonie. Pe cand dorea sa paraseasca zona, politicianul a fost prima data atacat cu un cutit si apoi impuscat de o garda de corp a liderului spiritual. Stiind ca acest incident va avea repercusiuni grave, Jones le-a ordonat adeptilor sai sa isi curme viata, chiar el servindu-le “cocktail-ul” mortal. Jones s-a sinucis si el tragandu-si un glont in cap.

Fortele de ordine au fost alertate de unul dintre membrii sectei care a reusit sa evadeze din colonie in timpul ritualului, acestea intrand in Jonestowan a doua zi dupa sinuciderea colectiva. Imaginile de la fata locului au socat lumea intreaga, corpurile celor peste 900 de oameni fiind cazute unul langa celalat in jurul celui care le-a fost lider.

Mai putin de 12 persoane au reusit sa scape din iadul creat de intemeietorul “Templului popoarelor”. Jim Jones s-a facut remarcat in anii’ 50 cand a infiintat secta care propovaduia egalitatea raselor, fapt ce a atras o multime de americani de culoare. Numarul adeptilor a crescut de la an la an, Jones folosindu-se de charisma sa si de diverse tertipuri, inclusiv false vindecari miraculoase.

Secta a fost obiectul unei anchete in anii ’70, Jones fiind acuzat de evaziune fiscala, dar si de abuzuri fizice si psihice asupra membrilor. Datorita acestor acuze, Jones a decis sa se retraga si, in 1978, a pus bazele coloniei agricole in jungla din Guyana, un loc ferit de ochii autoritatilor si presei.

 

18 noiembrie 1989 - Peste 50.000 de bulgari au iesit in strada la Sofia cerand reformearea regimului comunist. Un astfel de protest în Bulgaria ar fi fost de neconceput cu doar o lună în urmă. A fost cea mai mare demonstraţie din Bulgaria postbelica, protestatarii scandand : “Vrem democraţie acum!” si cerand alegeri libere, o nouă Constituţie şi demiterea membrilor conservatori din Biroul Politic al Partidului Comunist.

 

18 noiembrie 1991 - În timpul războiului de independență al Croației, Armata Populară Iugoslavă a capturat orașul croat Vukovar după un asediu de 87 de zile.

 

18 noiembrie 1991 - A încetat din viaţă Gustav Husak, om politic cehoslovac, fost preşedinte al Cehoslovaciei; (n. 1913).

 

18 noiembrie 1992 - A încetat din viaţă prozatorul si traducatorul român Radu Tudoran, fratele scriitorului Geo Bogza (romanele de succes “Toate pânzele sus”, “Maria şi marea”); (n. 8 martie 1910, Blejoi, jud.Prahova).

 

18-19 noiembrie - Summitul de la Istanbul din 1999.

Summitul de la Istanbul din 1999 a fost al 6-lea summit al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a avut loc la Istanbul, Turcia în perioada 18-19 noiembrie; rezultatele au fost adoptarea Declarației Summit-ului și semnarea Cartei pentru Securitate Europeană.

De asemenea, în Istanbul, 30 de state OSCE au semnat Acordul privind Forțele Armate Convenționale Adaptate din Europa, care a modificat Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa (din 1990) pentru a reflecta schimbările post-sovietice de la sfârșitul Războiului Rece. De asemenea, nu a fost meciul verbal între Rusia și Occident din cauza intervenției NATO în conflictul din Kosovo și începutul celui de-al doilea război cecen.

În ceea ce privește Republica Moldova, Declarația Summit-ului prevede că statele-părți CFE „Salută angajamentul Federației Ruse de a finaliza retragerea forțelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova până la sfârșitul anului 2002” (adică până 1 ianuarie 2003). Rusia, în timp ce îndeplinea alte obligații, a negat în mod constant începând cu anul 2002 ca și-ar fi făcut vreodată un angajament clar să-și retragă trupele, cu toate acestea Rusia a retras 58 de trenuri de echipamente și muniții din Transnistria. Nici o altă retragerile au avut loc începând cu 2004.

Rusia susține că a îndeplinit toate obligațiile prin semnarea acordurilor cu Georgia pentru a închide bazele Batumi și Ahalkalaki și a-și retrage trupele staționate acolo până la sfârșitul anului 2008. Atât timp cât nu toate trupele (ruse) sunt retrase din Georgia și Republica Moldova, membrii NATO refuză să ratifice tratatul. Acesta include desființarea bazei rămase (după 2008) în Georgia: baza Gudauta situată în Abhazia. Acest lucru a fost privit ca o încercare de a amâna ratificarea.

 

18 noiembrie 1999 - Guvernul adopta Ordonanța de Urgență privind înființarea Agenției pentru Protecția Drepturilor Copilului și reorganizarea activității de protecție a copilului, îndeplinind astfel una din condițiile impuse pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

 

18 noiembrie 2002 - Bursa de Valori București a fost admisă ca membru corespondent al Federației Europene a Burselor de Valori, care cuprinde 31 de membri plini și 8 asociați din rândul burselor mari din Europa.

 

18 noiembrie 2002 - Se deschide primul muzeu de matematică din lume în orasul Gießen
din Germania.

 

18 noiembrie 2002 - A încetat din viaţă actorul James Coburn (a primit Premiul Oscar în anul 1998, pentru cel mai bun actor în rol secundar din filmul “Affliction”); (n. 31 august 1928).

 

18 noiembrie 2006 - Senatul SUA votează în favoarea unei noi extinderi a NATO.

 

 18 noiembrie 2010 - A încetat din viaţă astronomul american de origine britanică Brian Marsden, celebru pentru studiile asupra cometelor şi care a contribuit la retrogradarea lui Pluto în categoria planetelor pitice; (n. 5 august 1937).

 

18 noiembrie 2017 -  Titlul Miss Univers a fost câștigat de o studentă la medicină din India.

Manushi Chhillar, Miss Univers 2017 - foto preluat de pe www.agerpres.ro

Manushi Chhillar, Miss Univers 2017 – foto preluat de pe www.agerpres.ro

O studentă la medicină din India a câștigat sâmbătă titlul Miss Univers în cadrul ceremoniei desfășurate în orașul balnear chinez Sanya, India devenind astfel, la egalitate cu Venezuela, țara cea mai premiată la acest concurs, informează AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com