Evenimentele Zilei de 19 noiembrie în Istorie: 19 noiembrie 1946 – Primele alegeri generale în România postbelică; 19 noiembrie 1979 – Congresul al XII-lea al PCR; 19 noiembrie 1985 – Summitul de la Geneva
Conferinta Blocului Partidelor Democratice (Sala Dalles - 24 octombrie 1946)
foto preluat de pe foaienationala.ro
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
19 noiembrie este a 323-a zi a calendarului gregorian și a 324-a zi în anii bisecți. 42 de zile până la sfârșitul anului.
Sărbătorile Zilei de 19 noiembrie
(BOR) Sfântul Prooroc Avdie; Sfântul Mucenic Varlaam
(BRU) Sf. Abdia, profet († secolul al VI-lea î.Hr.); Sf. Varlaam, martir († secolul al III-lea)
(BRC) Ss. Epimah și Alexandru, martiri
Ziua internaţională de prevenire a abuzului asupra copilului
Ziua internaţională de prevenire a abuzului asupra copilului (“World Day for Prevention of Child Abuse”) este marcată în fiecare an la 19 noiembrie. Tema din acest an aleasă pentru marcarea acestei zile este: “Luaţi măsuri şi preveniţi abuzurile asupra copiilor” (“Take action and prevent child abuse”).
Instituită în 2000, de către The Women’s World Summit Foundation (WWSF), pentru a mobiliza guvernele şi comunităţile să ia măsuri pentru prevenirea abuzului asupra copiilor, Ziua internaţională de prevenire a abuzului asupra copilului a devenit un eveniment tot mai cunoscut în fiecare an, precizează site-ul www.apa.org.
cititi mai mult pe
Ziua internaţională a bărbaţilor
Ziua internaţională a bărbaţilor, sărbătorită la data de 19 noiembrie, a crescut de la un an la altul în amploare, ajungând, în prezent, să fie marcată în peste 80 de state ale lumii.
În prezent, bărbaţii se confruntă cu o serie de provocări, îndeosebi în ceea ce priveşte sănătatea. Studiile recente arată că: rata de suicid în rândul bărbaţilor este de trei ori mai mare decât în cazul femeilor; 1 din 3 bărbaţi a fost victima violenţei domestice; bărbaţi mor cu 4-5 ani, în medie, mai devreme decât femeile; riscul de cancer pulmonar sau de boli cardiovasculare este de aproape două ori mai mare la bărbaţi decât la femei.
Această zi promovează modelele masculine pozitive, bărbaţii care, prin puterea exemplului, influenţează în bine atât dezvoltarea întregii societăţi cât mai ales pe cea a băieţilor cărora le sunt mentori, arătându-le acestora care sunt adevăratele valori, caracterul şi responsabilităţile unui bărbat.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua mondială a toaletei (ONU)
În fiecare an, la 19 noiembrie, se marchează Ziua mondială a toaletei (World Toilet Day), cu scopul de a atrage atenţia asupra faptului că circa 4,5 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără acces la condiţii sigure de salubritate (WC-uri), în ciuda dreptului recunoscut la apă şi igienă.
În prezent, 4,5 miliarde de oameni trăiesc fără toalete şi 892 de milioane de persoane îşi fac nevoile în aer liber. Impactul unei astfel de expuneri la materiile fecale umane are efecte devastatoare asupra sănătăţii publice, condiţiilor de viaţă şi de muncă, nutriţiei, educaţiei şi productivităţii economice mondiale, atrage atenţia ONU.
Astfel, Organizaţia Naţiunilor Unite îşi propune, prin Obiectivul de dezvoltare durabilă numărul 6 (ODD 6) să garanteze ca până în 2030 nimeni să nu îşi mai facă nevoile în aer liber şi toţi să aibă acces la toalete şi canalizare. Dacă acest obiectiv nu este atins, întreaga Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă este compromis.
Ziua de 19 noiembrie a fost desemnată de ONU ca Ziua mondială a toaletei, în iulie 2013, prin Rezoluţia “Igienă pentru toţi”.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
România – Ziua cercetătorului şi proiectantului din România
Ziua cercetătorului şi proiectantului din România este sărbătorită la 19 noiembrie, dată la care, în anul 1912, se năştea savantul George Emil Palade, unul dintre creatorii biologiei celulare moderne.
Această zi a fost instituită prin hotărârea de guvern nr. 764/1994, în semn de omagiu faţă de activitatea savantului american de origine română George Emil Palade (1912-2008), laureat în 1974, împreună cu profesorul Albert Claude de la Universitatea Liberă din Bruxelles şi cu profesorul Christian de Duve de la Universitatea ”Rockefeller” din New York, al premiului Nobel pentru medicină, pentru ”descoperirile lor privind organizarea structurală şi funcţională a celulei”.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Monaco – Sărbatoarea natională a Principatului Monaco
La 19 noiembrie, Principatul Monaco îşi sărbătoreşte Ziua naţională (sărbătoarea Prinţului). La 19 noiembrie 1949, prinţul Rainier al III-lea (31 mai 1923-6 aprilie 2005) devenea cel de-al 30-lea conducător al statului din familia Grimaldi.
Situat la 14 km de oraşul francez Nisa, pe Coasta de Azur, principatul cu o suprafaţă de 2 km pătraţi, potrivit www.mae.ro, cunoscut pentru peisajul natural şi clima însorită, se întinde pe prelungirile calcaroase ale Alpilor Maritimi care domină Marea Mediterană.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Puerto Rico – Descoperirea insulei Puerto Rico (de catre Cristofor Columb – 1493)
Puerto Rico sau Porto Rico este un stat insular asociat Statelor Unite ale Americii situat în nord-estul Mării Caraibilor, la est de Republica Dominicană.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org
Astăzi în istorie pentru 19 noiembrie
19 noiembrie 461 - Flavius Libius Severus Serpentius (n. cca. 420– d. 15 august 465), a devinit imparat al Imperiului Roman de Apus.
Flavius Libius Severus Serpentius (n. cca. 420, Lucania – d. 15 august 465) a fost un împărat al Imperiului Roman de Apus din 19 noiembrie 461 până la moartea sa. Puterea sa nu a fost recunoscuta de imparatul Imperiului Roman de rasarit si nici de romanii din provinciile Dalmatia si Galia, care practic se separasera. Puterea reala in stat era detinuta in fapt de magister militum Ricimer , un titlu care era acordat de imparat acelora care erau împuterniciți să guverneze în numele acestuia.
19 noiembrie 1095 - A inceput Conciliul de la Clermont , convocat de către Papa Urban al II-lea pentru a hotara inceperea Primei Cruciade pentru eliberarea Ţarii Sfinte aflata sub ocupatie musulmana.
19 noiembrie 1377 - Prima atestare documentara a castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I d’Anjou, prin care braşovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea Bran cu “munca şi cheltuiala lor proprie”.
Castelul Bran este un monument istoric și arhitectonic situat în Pasul Bran-Rucăr, la 30 de kilometri de Brașov. Un document emis de regele Ludovic I al Ungariei (1342-1382) la 19 noiembrie 1377 in Zvolen confirmă colonistilor sasi din Scaunul Brasovului (totaque communitas Saxonum sedis Brassouiensis) dreptul de a ridica, conform promisiunii, pe cheltuiala și cu meșterii lor, o nouă cetate de piatră la Bran (promiserunt novum castrum in lapide Tydrici edificare). Cu această ocazie, regele promite brașovenilor că, dacă tara Romaneasca va ajunge „în mâinile noastre”, atunci vama va fi mutată de la Rucar (Ruffa Arbor) la Bran .
Referința din textul documentului din 1377 cu privire la o „nouă cetate de piatră”, permite deducția că fortificația de piatră, ce urma să fie edificată pe acest loc, a fost precedată de o întăritură de graniță mai veche. Această cetate, probabil din lemn, a fost ridicată de cavalerii teutoni între 1211-1225 . În secolul al XIII-lea teritoriul cetății Bran a fost supus jurisdicției comitatului regal de Alba Iulia. În 1407 Sigismund îi acordă lui Mircea stăpânirea castelelor Bran (fără domeniul aferent) și Bologa.
Branul rămâne sub autoritatea Țării Românești până în 1419. În anul 1427 castelul Bran a trecut din proprietatea scaunului Brașovului în cea a coroanei Ungariei, care a finanțat lucrările de fortificare și de extindere. În 1920, Consiliul Orășenesc Brașov a donat Castelul Bran reginei Maria a Romaniei, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri. Însă la moartea sa regina l-a înstrăinat, lăsându-l moștenire fiicei ei preferate, principesa Ileana, căsătorită cu un membru al fostei familii imperiale de Habsburg.
După 1948, Castelul Bran a fost naționalizat și a intrat în proprietatea statului român. Castelul a fost deschis vizitelor publice începând cu 1956, fiind amenajat ca muzeu de istorie și artă feudală. În 1987 a intrat în restaurare, lucrare terminată în linii mari în 1993. Castelul se redeschide ca muzeu și reintră în circuitul turistic. La 18 mai 2006, după o perioadă de proceduri juridice, castelul este retrocedat legal moștenitorilor din familia de Habsburg. Ministerul Culturii l-a administrat tranzitoriu și în următorii trei ani, iar in data de 1 iunie 2009 castelul a intrat pe deplin în posesia moștenitorilor, Arhiducele Dominic, Arhiducesa Maria Magdalena și Arhiducesa Elisabeta, fiind astfel definitiv înstrăinat.
19 noiembrie 1464 - S-a nascut Împăratul Go-Kashiwabara, al 104-lea imparat al Japoniei in ordinea traditionala ; (d. 1526).
19 noiembrie 1492 - A murit poetul persan Jami; (n. 1414). Pe numele sau de nastere Maulānā Nuro’d-Dīn Abdo’r Rahmān Djāmi (n.18 august 1818), a fost un clasic al literaturii persane ,adept al sufismului (dervis),o doctrina religioasa musulmana care are la baza are la bază apropierea față de Dumnezeu prin cunoaștere mistică, iubire și asceză. Opera sa este bogată (circa 50 de titluri) și diversă.
19 noiembrie 1493 - Cristofor Columb a descoperit insula Porto Rico (Puerto Rico)– un teritoriu situat in America Centrală, careia i-a dat numele San Juan Bautista.
Puerto Rico sau Porto Rico este un stat insular asociat Statelor Unite ale Americii situat în nord-estul Mării Caraibilor, la est de Republica Dominicană.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org
19 noiembrie 1581 - A murit tareviciul Ivan Ivanovici (n.28 martie 155 ), fiul si mostenitorul tronului lui Ivan cel Groaznic al Rusiei. Moartea sa a survenit dupa o agonie de patru zile, dupa ce a fost lovit de tatal sau cu sceptrul in cap in ziua de 15 noiembrie.
19 noiembrie 1600 - S-a nascut Charles I, rege al Angliei, Scoției, Irlandei și Franței (doar nominal) (d. 1649)
Carol I al Angliei(engleză Charles I of England) (n. 19 noiembrie 1600 – d. 30 ianuarie 1649), rege al Angliei, Scoției și Irlandei din 27 martie 1625 până la execuția sa din ianuarie 1649.
19 noiembrie 1665 - A murit pictorul clasicist francez Nicolas Poussin; (n. 15 iunie 1594).
19 noiembrie 1703 - Omul cu masca de fier, legendarul prizonier politic francez, moare la Bastilia.
19 noiembrie 1711 - S-a născut savantul rus Mihail Lomonosov.
Mihail Vasilievici Lomonosov (n. 19 noiembrie 1711, la Denisovka – d. 15 aprilie 1765, la Sankt Petersburg), savant, poet și filolog rus. A formulat legea conservării materiei şi a intuit-o pe cea a conservării energiei. Este creatorul odei, ca specie literară în literatura rusă şi este considerat ca fiind unul dintre făuritorii limbii literare ruse (“Epistola despre regulile prozodiei ruse”, “Retorica”); (m. 15 aprilie 1765).
19 noiembrie 1805 - S-a nascut Ferdinand Vicomte de Lesseps, inginer francez, cel care a proiectat Canalul de Suez; (d.07.12.1894).
19 noiembrie 1812 - S-a născut Franz Adalbert Kuhn, lingvist si mitologist german; (m. 5 mai 1881).
19 noiembrie 1816 - A fost fondata Universitatea din Varsovia.
19 noiembrie 1819 - A fost inaugurat Muzeul Prado din Madrid.
19 noiembrie 1828 - A încetat din viaţă compozitorul austriac Franz Schubert.
Franz Peter Schubert (n. 31 ianuarie 1797, Himmelpfortgrund, astăzi în compunerea districtului (germ. Gemeindebezirk) Alsergrund, Viena – d. 19 noiembrie 1828, Viena) a fost un compozitor romantic austriac. A compus peste 600 de lieduri, organizate în ciclurile “Frumoasa morăriţă”, “Călătorie de iarnă”, “Cântecul lebedei”; (n. 31 ianuarie 1797).
19 noiembrie 1829 - La 7 / 19 noiembrie 1829 Generalul Pavel Dmitrievici Kiseliov (Kiseleff), comandant al trupelor ruseşti în principatele româneşti în timpul războiului ruso-turc, este numit preşedinte plenipotenţiar al Divanurilor Moldovei şi Valahiei.
Contele Pavel Dmitrievici Kiseliov, cunoscut mai bine sub numele în forma franceză Kisseleff (8 ianuarie 1788, Moscova — 14 noiembrie 1872, Paris) este în general considerat ca fiind cel mai strălucit general reformator rus în timpul domniei conservatorului țar Nicolae I al Rusiei.
19 noiembrie 1831 - S-a născut James Garfield, om politic, preşedinte al SUA (1880-1881), al doilea preşedinte, după Abraham Lincoln, asasinat, la 19 septembrie 1881.
James Abram Garfield (n. 19 noiembrie 1831 — d. 19 septembrie 1881) a fost cel de-al douăzecilea președinte al Statelor Unite ale Americii și cel de-al doilea președinte american care a fost asasinat. Termenul său al fost cel de-al doilea ca scurtime, după cel al lui William Henry Harrison, al nouălea președinte american, fiind în funcție în perioada 4 martie 1881 – 19 septembrie 1881. Garfield a servit în cea mai înaltă funcție a statului american un total de doar șase luni și cincisprezece zile. Președintele Garfield a fost asasinat prin împușcare: în iulie 1881 un avocat dement – Charles Julius Guiteau (1841 – 1882) – a tras în el cu arma. Rănile cauzate de asasin au cauzat infecția fatală care a dus la decesul său.
19 noiembrie 1837 - S-a născut Aron Densuşianu, critic şi istoric literar, folclorist şi poet, membru al Societăţii Academice Române. Lucrarea sa “Istoria limbei şi literaturei române”, apărută în 1885, este considerată prima lucrare serios documentată de acest gen, din cultura română); m. 2 septembrie 1900.
19 noiembrie 1850 - Alfred Tennyson a fost numit de către regina Victoria, Poet Laureate.
Alfred Tennyson (Primul Baron Tennyson) (n. 6 august 1809, Somersby, Lincolnshire – d. 6 octombrie 1892, Haslemere, Surrey), poet englez, personalitate importantă a literaturii britanice din epoca victoriană.
19 noiembrie 1861 - S-a încheieat Conferinţa natională a fruntaşilor politici romani din Banat, ţinută la Timişoara, la care se adopta o moţiune prin care se cere autonomia Banatului faţă de Ungaria, teritoriul acestuia urmand sa fie numit “Căpitanatul român” sau să fie încorporat Transilvaniei (devenita autonomă).
19 noiembrie 1875 - S-a nascut Mihail Kalinin, politician comunist rus; (d. 1946).
Mihail Ivanovici Kalinin (n. 19 noiembrie (7 noiembrie calendarul iulian) 1875 — d. 3 iunie 1946) a fost un revoluţionar bolşevic şi politician sovietic. Din martie 1919 până în 1938 a fost Preşedintele Comitetului Executiv Unional, şeful oficial al statului, denumirea neoficială fiind aceea de „căpetenia întregii uniuni” (rusă всесоюзный староста). Titlul a fost schimbat mai târziu în Preşedintele Prezidului Sovietului Suprem. Kalinin a rămas şef al statului până în 1946. Kalinin a fost membru supleant al Politburo din 1919 până în 1925, când a devenit membru plin. A rămas membru până în 1946.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org
19 noiembrie 1882 - La Binținți, lângă Orăștie, județul Hunedoara, s-a născut Aurel Vlaicu, inginer român, inventator și pionier al aviației române și mondiale (d. 13 septembrie 1913, Bănești, lângă Câmpina)
Aurel Vlaicu (n. 19 noiembrie 1882, Binținți, lângă Orăștie, județul Hunedoara – d. 13 septembrie 1913, Bănești, lângă Câmpina) a fost un inginer român, inventator și pionier al aviației române și mondiale. În cinstea lui, comuna Binținți se numește astăzi Aurel Vlaicu.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
19 noiembrie 1883 - A murit Sir Wilhelm Siemens, metalurgist şi inventator de origine germană, care a brevetat în Anglia procedeul său de corodare electrochimică. (n. 1823)
Carl Wilhelm Siemens (în engleză Charles William Siemens, cunoscut ca Sir William Siemens; n. 4 aprilie 1823 – d. 19 noiembrie 1883), inginer britanic de origine germană, cunoscut pentru dezvoltarea cuptorului regenerativ și a pirometrului electric.
19 noiembrie 1885 - In al doilea razboi sîrbo-bulgar, în bătălia de la Slivnitsa, armata bulgara iese invingatoare, consolidand astfel unirea Rumeliei de Est cu Regatul Bulgaria.
19 noiembrie 1888 - S-a nascut José Raúl Capablanca, campion mondial cubanez la şah; (d.08.03.1942).
José Raúl Capablanca y Graupera (n. 19 noiembrie 1888; d. 8 martie 1942), șahist de naționalitate cubaneză, care a deținut titlul de campion mondial între anii 1921 și 1927. Este considerat a fi unul dintre cei mai mari șahiști din toate timpurile.
19 noiembrie 1900 - S-a născut scriitoarea germană Anna Seghers (romanele “A şaptea cruce”, “Traversarea”); (m. 1983).
19 noiembrie 1908 - S-a nascut geograful Victor Tufescu, unul dintre întemeietorii actualului Institut de Geografie al Academiei Române, membru al Academiei Române ; (d.13.03.2000).
19 noiembrie 1912 - In primul război balcanic armata sârbă cucereste Bitolia, încheind astfel cinci veacuri dominaţiei otomana in Macedonia.
19 noiembrie 1912 - S-a născut omul de ştiinţă George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, membru de onoare al Academiei Române.
George Emil Palade (n. 19 noiembrie 1912, Iași– d. 8 octombrie 2008), medic și om de știință american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat în 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie și medicină. În 1986 i-a fost conferită în Statele Unite National Medal of Science („Medalia Națională pentru Știință”) în biologie pentru: „descoperiri fundamentale (de pionierat) în domeniul unei serii esențiale de structuri supracomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii”
A descoperit ribozomii şi a descris sistemul şi funcţiile membranelor intracelulare; din 1946 se stabileşte în SUA, obţinând în 1952 cetăţenia americană; preşedinte de onoare al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Arta a Academiei Române; (m. 8 octombrie 2008).
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
19 noiembrie 1917 - S-a născut Indira Gandhi, politician indian; (d. 1984).
Indira Priyadarshini Gandhi (n. 19 noiembrie 1917 – d. 31 octombrie 1984) a fost prim-ministru al Indiei din 19 ianuarie 1966 până la 24 martie 1977, și, din nou, din 14 ianuarie 1980 până la asasinarea ei pe 31 octombrie 1984.
Fiica primului prim ministru al Indiei, Jawaharlal Nehru, și mamă a altuia, Rajiv Gandhi, Indira Ghandi a fost unul dintre cei mai notabili și controversați lideri politici. În ciuda numelui faimos, nu există nici o legătură de rudenie cu Mahatma Gandhi.
Publicația Time a considerat-o una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org
19 noiembrie 1919 - A încetat din viaţă Alexandru Vlahuţă, scriitor, membru de onoare post-mortem al Academiei Române (n. 1858)
Alexandru Vlahuță (n. 5 septembrie 1858, Pleșești, azi Alexandru Vlahuță, județul Vaslui — d. 19 noiembrie 1919, București) a fost un scriitor si publicist român (romanul “Dan”, opera memorialistică “România pitorească”), unul dintre teoreticienii sămănătorismului, membru de onoare post-mortem al Academiei Române.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
19 noiembrie 1921 - S-a născut scriitorul Dinu Pillat, fiul poetului Ion Pillat.
Dinu Pillat (n. 19 noiembrie 1921 – d. 6 decembrie 1975), scriitor, critic și istoric literar român. A fost detinut politic între anii 1959–1964 si a fost implicat, alaturi de alti intelectuali români în ceea ce istoria comunismului din România a consemnat drept “procesul Noica–Pillat”, ultimul mare proces politic din timpul regimului lui Gh. Gheorghiu Dej (studii de literatura “Dostoievski în constiinta literara româneasca”, “Romanul de senzatie în literatura româna din a doua jumatate a secolului al XIX–lea”); (d.06.12.1975).
19 noiembrie 1922 - În România Partidul Conservator-Democrat fuzioneaza cu Partidul Naţional, care îşi mută sediul de la Cluj la Bucureşti. Ziarul “Universul“, condus de Ştefan Stelian Popescu, membru al acestui partid, începe să susţină Partidul Naţional.
19 noiembrie 1923 - S-a născut Monica Lovinescu, critic literar, eseist; în 1948 a cerut azil politic în Franţa unde a colaborat la revistele publicate de diaspora românească şi la postul de radio “Europa liberă” (o parte din articole fiind reunite în volumul “Unde scurte” publicat la editura Humanitas); (m. aprilie 2008).
Monica Lovinescu (n. 19 noiembrie 1923, București – d. 20 aprilie 2008, Paris) a fost o intelectuală română care și-a dedicat viața și opera luptei împotriva totalitarismului comunist. Unica fiică a criticului literar Eugen Lovinescu și a profesoarei Ecaterina Bălăcioiu, Monica Lovinescu a fost la rândul ei critic literar, devenind o autoritate în materie de literatură română contemporană.
19 noiembrie 1933 - S-a nascut Larry King, celebru om de televiziune american.
19 noiembrie 1937 - S-a nascut Tamara Bunke, revolutionara comunista, partenera lui Ernesto „Che” Guevara; (d.31.08.1967).
19 noiembrie 1937 - S-a nascut Ioan Fiscuteanu, actor român de teatru și film, cunoscut pentru rolul său în pelicula Moartea domnului Lăzărescu (2005), în regia lui Cristi Puiu; (d. 08.12.2007).
19 noiembrie 1938 - S-a nascut Sorin Mărculescu, poet, eseist traducător român. A publicat printre altele și o nouă versiune a romanului lui Cervantes, Don Quijote de la Mancha.
19 noiembrie 1938 - S-a nascut Ted Turner, fondator al canalului de ştiri televizate american CNN.
19 noiembrie 1939 - S-a nascut la Tighina, azi in Republica Moldova, Emil Constantinescu, fost preşedinte al României intre anii 1996-2000.
Emil Constantinescu (n. 19 noiembrie 1939, Tighina, acum în Republica Moldova), politician și om de știință român. A fost președinte al României între anii 1996 și 2000; din 1966 este cadru didactic al Facultății de Geologie a Universității din București.
19 noiembrie 1942 - La Stalingrad a început contraofensiva Armatei Roşii sovietice împotriva fortelor Germaniei Naziste.
La 19 noiembrie 1942 Armata Roşie Sovietica s-a declansat operatiunea“Uranus” , in urma careia armatele germane de la Stalingrad au fost incercuite, fapt care a constituit un puct de cotitură în desfasurarea celui De-al Doilea Război Mondial.
Totalul pierderilor în Armata Germană a constituit o pătrime din efectiv. Victoria ruşilor a însemnat totodata declinul puterii militare germane.
19 noiembrie 1942 - S-a nascut Calvin Klein, designer de modă parizian.
Calvin Klein (n. 19 noiembrie 1942) în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în sărăcăciosul cartier Bronx din New York este fiul unui cuplu de imigranți maghiari de origine evreiască.
19 noiembrie 1946 - In Romania, au avut loc primele alegeri parlamentare postbelice, în urma cărora Blocul Partidelor Democrate, însemnând PCdR, PSDR, Frontul Plugarilor, Partidul Naţional Liberal Tătărăscu, Uniunea Patrioţilor, PNŢ – Anton Alexandrescu şi Comitetul Democrat Evreiesc, au obţinut 378 de mandate de deputat, în vreme ce opoziţiei îi reveneau doar 36. Alegerile au fost declarate “libere și nestingherite“, dar rezultatul lor a fost falsificat cu acordul si la indicatiile Moscovei, de guvernul Petru Groza, care a anunţat victoria Blocului Partidelor Democratice.
Alegerile au fost castigate de comunisti, ei beneficiind din plin de ajutorul sovieticilor. Reprezentantii Armatei Rosii, precum si cei ai conducerilor administrative locale au impiedicat pe toate caile alegatorii opozitiei sa se prezinte la urne. Ziarele taranistilor si liberalilor nu au putut fi distribuite, iar adunarile opozitiei au fost boicotate.
Lupta comunistilor a continuat si in ziua alegerilor, numerosi romani, in special din zonele rurale unde opozitia avea foarte multi sustinatori, fiind impiedicati sa isi exprime votul. In aceste conditii, comunistii au anuntat ca au obtinut 78% dintre voturi, ceea ce le-a adus 349 de locuri in Adunare fata de 32 ale national-taranistilor si 33 ale celorlalte partide.
Potrivit documentelor gasite ulterior, comunistii au recurs la toate metodele pentru a iesi cistigatori si pentru a putea sa isi consolideze pozitia in fruntea tarii. Rezultatele reale indicau succesul în alegeri al Partidul Naţional Ţărănesc cu 72-73% din voturile romanilor.
cititi si Campania electorală a B.P.D.
19 noiembrie 1951 - S-a nascut Mihai Ghimpu, om politic liberal unionist, fost președinte interimar al Republicii Moldova.
La 28 august 2009 a fost ales președinte al parlamentului, iar din 11 septembrie 2009 a asigurat interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova. Este fratele lui Gheorghe Ghimpu luptator pentru independenta R.Moldova și unchiul primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoaca.
19 noiembrie 1954 - Printul Rainier al III-lea de Monaco inaugureaza Tele Monte Carlo, cel mai vechi post privat de televiziune din Europa.
19 noiembrie 1961 - S-a nascut actriţa americană Meg Ryan; („Nopti albe în Seatle”).
19 noiembrie 1962 - S-a nascut Jodie Foster, actriță americană.
Alicia Christian Foster (n. 19 noiembrie 1962, Los Angeles, California), cunoscută profesional ca Jodie Foster, actriță, regizoare și producătoare americană, câștigătoare a premiului Oscar pentru cea mai bună actriță. A aparut apoi in “Bugsy Malone”, iar, in 1976, in rolul unei tinere prostituate din productia “Taxi Driver” care a provocat extrem de multe controverse tocmai datorita varstei destul de fragede a actritei.
Jodie a studiat in Los Angeles, iar apoi la Universitatea Yale, dupa absolvire confirmand si ca actrita matura. Este detinatoarea a doua Oscaruri pentru interpretare pentru rolurile din “Acuzata” (“The Accused”), din 1988, si “Tacerea mieilor” (“The Silence of the Lambs”), din 1991. Ca regizor a debutat, in 1991, cu productia “Micul Tate” (“Little Man Tate”), urmata la patru ani de “Vacanta cu familia” (“Home for the Holidays”).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org
19 noiembrie 1969 - Programul Apollo – Apollo 12 – astronauţii Charles Conrad şi Alan Bean aselenizeză în Oceanul Furtunilor şi devin cei de-ai treilea respectiv patrulea dintre oamenii care au păşit pe Lună.
Apollo 12 – astronauții americani Charles Conrad și Alan Bean aselenizeză în Oceanul Furtunilor și devin astfel a 3-a respectiv a 4-a persoană care pășește pe Lună.
19 noiembrie 1969 - Fotbalistul brazilian Pelé marchează cel de-al 1000-lea gol.
19 noiembrie 1977 - Presedintele egiptean Anwar Sadat devine primul lider arab care a efectuat o vizita oficiala in Israel.
19 noiembrie 1979 - A inceput Congresul al XII-lea al PCR, la care Constantin Pîrvulescu, unul din fondatorii partidului, a protestat în plen față de cultul personalitații creat în jurul familiei Ceaușescu. Drept urmare, în aceeași noapte, Pîrvulescu a fost evacuat din casa în care locuia. Constantin Pârvulescu (n. 10 noiembrie 1895, Olănești, județul Vâlcea – d. 11 iulie 1992) a fost unul dintre fondatorii Partidului Comunist din România și un oponent activ al lui Ceaușescu.
19 – 20 noiembrie 1985 - Președintele Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan, și liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, s-au întâlnit pentru prima dată la Summitul de la Geneva (Sfarsitul Războiului Rece)
Summitul de la a avut loc la Geneva, Elveția, pe dat de 19 și 20 noiembrie. Cei doi lideri, președintele S. Ronald Reagan și secretarul general sovietic Mihail Gorbaciov, s-au întâlnit pentru prima dată pentru a purta discuții asupra relațiilor diplomatice internaționale și asupra cursei înarmărilor.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
19 noiembrie 1987 - Doina Cornea şi fiul ei, Leontin Iuhas, au fost arestaţi pentru distribuirea de manifeste de solidarizare cu muncitorii braşoveni – Revolta anticomunistă de la Brașov (15 noiembrie 1987)
19 noiembrie 1990 - Presedintele Ion Iliescu a participat la reuniunea la nivel inalt a CSCE de la Paris, reuniune care a marcat sfarsitul “razboiului rece”. La Conferinta pentru Securitate si Cooperare în Europa au fost semnate: Carta de la Paris pentru o noua Europa, Declaratia comuna a celor 22 de tari ale NATO si ale Tratatului de la Varsovia, Tratatul asupra fortelor conventionale din Europa (semnat de reprezentanti a 22 de state membre ale NATO si ale Tratatului de la Varsovia).
19 noiembrie 1991 - Romania a aderat la Miscarea francofona.
19 noiembrie 1992 - Camerele reunite ale Parlamentului au dat votul de incredere noului Guvern. Cu 260 voturi pentru si 203 impotriva, Nicolae Vacaroiu a fost acreditat prim-ministru.
19 noiembrie 1996 - Victor Ciorbea, primar general al Capitalei, a fost desemnat de BCCC al PNTCD pentru functia de prim-ministru.
19 noiembrie 1996 - Statele Unite şi-au exercitat dreptul de veto împotriva realegerii secretarului-general al Naţiunilor Unite, Boutros Boutros-Ghali, pentru un al doilea mandat. Toţi ceilali 14 membri ai Consiliului de Securitate au votat în favoarea unei rezoluţii de susţinere a candidaturii acestuia la conducerea Adunării Generale a ONU.
19 noiembrie 1998 - Tabloul lui Vincent van Gogh, “Portretul artistului fară barbă”, este vândut la licitaţie pentru suma record de 71,5 milioane de dolari.
19 noiembrie 1998 - A încetat din viaţă renumitul regizor american Alan J. Pakula (“Toţi oamenii preşedintelui”, “Sophie a ales”); (n. 7 aprilie 1928).
19 noiembrie 1999 - Republica Populară Chineză lansează prima sa nava spaţiala – Shenzhou 1.
19 noiembrie 2001 - Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat victoria oficială în primele alegeri libere dupa războiul din fosta Iugoslavie a Ligii Democratice din Kosovo (LDK) şi a naţionalistului albanez moderat Ibrahim Rugova, care a obţinut 46,29 de procente în alegerile legislative.
19 noiembrie 2002 - A încetat din viaţă prinţul Alexandre de Merode, membru al Comitetului Internaţional Olimpic din anul 1964. Alexandre de Merode a creat Comisia medicală a CIO în anul 1967, al cărei preşedinte a fost până la moartea sa; (n. 24 mai 1934).
19 noiembrie 2004 - A încetat din viaţă John Robert Vane, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină.
19 noiembrie 2005 - Albert al II-lea a fost proclamat principe al Monaco.
19 noiembrie 2014 - A murit Mike Nichols, regizor de film german (n 1931)
Mike Nichols (născut Mikhail Igor Peschkowsky; 6 noiembrie 1931; decedat 19 noiembrie 2014) a fost un regizor de film, televiziune și tatru, scenarist, producător și comediant. În 1968 a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor pentru filmul Absolventul. Alte filme care l-au făcut cunoscut sunt Who’s Afraid of Virginia Woolf?, Carnal Knowledge, Silkwood, Working Girl, Closer și serialul TV Angels in America.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com, ro.wikipedia.org, youtube.com