Evenimentele Zilei de 15 august în Istorie

Al doilea asediu arab al Constantinopolului, așa cum este descris în traducerea bulgară din secolul al XIV-lea a Cronicii Manasses (15 iulie/august 717 – 15 august 718) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Al doilea asediu arab al Constantinopolului, așa cum este descris în traducerea bulgară din secolul al XIV-lea a Cronicii Manasses (15 iulie/august 717 – 15 august 718)

foto preluat de pe en.wikipedia.org

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org

 

15 august este a 227-a zi a calendarului gregorian și a 228-a zi în anii bisecți. Mai sunt 138 de zile până la sfârșitul anului.

 

Sărbători Religioase ale Zilei de 15 august


 

Biserica Ortodoxă Română

(✝) Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului - foto preluat de pe basilica.ro

Adormirea Maicii Domnului – foto preluat de pe basilica.ro

Adormirea Maicii Domnului este unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, sărbătorită pe 15 august. Această sărbătoare comemorează moartea, învierea și slăvirea Maicii Mântuitorului. Sărbătoarea mărturisește că Maica Domnului „a fost luată” de Dumnezeu în împărăția cerească a lui Hristos, în deplinătatea vieții ei sufletești și trupești.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică

(†) Adormirea Maicii Domnului

 

Biserica Romano-Catolică

(†) Adormirea Maicii Domnului; Sf. Tarciziu, martir

 

Biserica Anglicană

Sfânta Maria. Adormirea Maicii Domnului

 

Sărbători naționale ale Zilei de 15 august


 

România - Ziua Marinei Române și a Forțelor Navale – la sărbătoarea ortodoxă a Sfantei Marii

Ziua Marinei Române este sărbătorită în fiecare an, la 15 august, odată cu sărbătoarea creştină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Tradiţia sărbătoririi Marinei Române la 15 august, odată cu sărbătoarea Sfintei Maria – Praznicul Adormirii Maicii Domnului, a fost reluată după 1990.

Ziua Marinei Române a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională.

Potrivit site-ului www.navy.ro, Ziua Marinei Române a fost consacrată ca sărbătoare a marinarilor români la 15 august 1902, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul Crucişătorului ”Elisabeta”, printr-un Te-Deum oficiat în prezenţa ministrului de război, Dimitrie A. Sturdza, urmat de serbarea marinărească propriu-zisă.

Crucişătorul Elisabeta a fost nava amiral a Flotei Militare Române între anii 1888 - 1918. Nava fost numită după prima regină a României, Elisabeta. Cu acest crucişător, Grigore Antipa a participat timp de nouă luni, în 1893, la o expediţie ştiinţifică internaţională în jurul Mării Negre. Nava a fost pusă la dispoziţia lui Antipa de către regele Carol I al României - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Crucişătorul Elisabeta a fost nava amiral a Flotei Militare Române între anii 1888 – 1918. Nava fost numită după prima regină a României, Elisabeta. Cu acest crucişător, Grigore Antipa a participat timp de nouă luni, în 1893, la o expediţie ştiinţifică internaţională în jurul Mării Negre. Nava a fost pusă la dispoziţia lui Antipa de către regele Carol I al României - cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

De atunci, manifestările au crescut în amploare de la an la an. În anul 1912, manifestarea a fost pusă sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regina Elisabeta, iar la 15 august 1936, în cadrul serbărilor, a fost botezat primul submarin românesc, ”Delfinul”.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

India - Independența față de Marea Britanie (1947)

Italia - Ferragosto

Republica Congo - Independența față de Franța (1960)

Liechtenstein – Sărbtoare națională

Coreea de Nord și Coreea de Sud - Gwangbokjeol – „Ziua eliberării de sub colonialismul japonez”, Coreea de Sud; Jogukhaebangui nal, Coreea de Nord

Polonia - Ziua Forțelor Armate

Japonia - Ziua principală a Festivalului O-bon,

SUA - Ziua Victoriei asupra Japoniei

 

Evenimentele Zilei de 15 august în Istorie:


 

- 15 august 1248 – A fost pusă piatra de temelie a Domului din Köln;

- 15 august 1947 — Rajul Britanic a fost desființat după ce a fost recunoscută independența Indiei;

- 15 august 1916 – Germania a declarat război României;

- 15 august 1917 – A început 15 august Bătălia de la Varniţa şi Muncelu (15/28 august – 21 august/3 septembrie 1917)

- 15 august 2007 – Cutremurul din Peru (2007)

 

15 august 718 - A început al doilea asediu arab asupra capitalei bizantine Constantinopol.

Al Doilea Asediu Arab al Constantinopolului (15 July/Augusta 717 – 15 August 718) Parte a războaielor bizantino-arabe - (Flota arabă a fost distrusă de Focul grecesc.) foto preluat de pe en.wikipedia.org

Al Doilea Asediu Arab al Constantinopolului (15 July/Augusta 717 – 15 August 718) Parte a războaielor bizantino-arabe – (Flota arabă a fost distrusă de Focul grecesc.) foto preluat de pe en.wikipedia.org

Al Doilea Asediu Arab al Constantinopolului (717 – 718) a fost un atac combinat pe mare și pe pământ realizat de arabi în scopul ocupării capitalei Imperiului Bizantin, Constantinopol.

Forțele terestre arabe, conduse de Maslama ibn Abdal Malik, s-au adunat în afara zidurilor masive ale cetății, dar au fost decimate de o epidemie de ciumă și în cele din urmă distruse de armata bulgară.

Flota arabă a fost distrusă cu focul grecesc și rămășițele sale au fost scufundate ulterior, datorită unei furtuni care i-a surprins pe arabi în timpul retragerii.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

15 august 778 - În Bătălia din Pasul Roncevaux ariergarda francilor comandata de Roland, nepotul lui Charlemagne, împreună cu convoiul de provizii al unei armate france a fost atacat de basci rebeli, lupta ramanand celebra datorita descrierii sale in faimosul „Chanson de Roland”, opera medievala scriosa trei secole mai tarziu.

Bătălia de la Pasul Roncevaux (15 august 778) Parte a campaniei lui Carol cel Mare în Peninsula Iberică - (pictură anonimă din secolul al XV-lea cu Bătălia de la Pasul Roncevaux) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Bătălia de la Pasul Roncevaux (15 august 778) Parte a campaniei lui Carol cel Mare în Peninsula Iberică – (pictură anonimă din secolul al XV-lea cu Bătălia de la Pasul Roncevaux) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Conform Cântecului lui Roland, Pasul Roncevaux este locul unde Roland a murit alături de întreaga ariergardă francă în Bătălia din Pasul Roncevaux din 778, un punct în istoria bascilor ce a condus la fondarea Regatului de Pamplona.

În apropriere se găsește o piatră comemorativă pe locul unde, conform tradiției, Roland și-a dat sufletul.

cititi mai mult despre Batalia din Pasul Roncevaux pe en.wikipedia.org

 

15 august 927 - Trupele musulmane (numite in epoca Sarazini), cuceresc si distrug orasul italic Taranto.

 

15 august 1248 - A fost pusă piatra de temelie a Domului din Koln, una dintre marile reusite arhitectonice ale Evului Mediu european.

Domul din Köln – foto: ro.wikipedia.org

Domul din Köln (în germană Kölner Dom) este un monument istoric și de arhitectură, catedrală a Arhiepiscopiei romano-catolice de Köln, una din cele mai vechi episcopii din Germania.

Patronul protector al domului este Sfântul Petru.

Catedrala din Köln a fost construită între anii 1248-1473 și este un important loc de pelerinaj deoarece aici se află moaștele Celor Trei Magi.

Actuala catedrală a fost construită din ordinul arhiepiscopului Konrad von Hochstaden, pe locul uneia din secolul al VIII-lea.

Catedrala are o înălțime de 157 m, fiind – după Münsterul din Ulm – a doua biserică ca înălțime în Germania.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

15 august 1261 - Mihail al VIII-lea Paleologul a fost încoronat în catedrala Sfânta Sofia, restaurând astfel Imperiul Roman de Răsărit (Bizantin)

Mihail al VIII-lea Paleologul a fost împărat al Imperiului Roman de Răsărit (Bizantin) între 1259 - 1282. A rămas celebru prin recucerirea Constantinopolului în 1261, după 57 de ani în care cetatea fusese sub stăpânirea Imperiului Latin de Constantinopol - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mihail al VIII-lea Paleologul – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mihail al VIII-lea Paleologul a fost împărat al Imperiului Roman de Răsărit (Bizantin) între 1259 – 1282.

A rămas celebru prin recucerirea Constantinopolului în 1261, după 57 de ani în care cetatea fusese sub stăpânirea Imperiului Latin de Constantinopol.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

15 august 1530 - A fost terminată construcţia Mânăstirii Humor, ctitorie a marelui logofăt Teodor Bubuiog; opera a zugravului Toma de la Suceava.

Biserica Mănăstirii Humor – foto: ro.wikipedia.org

Mănăstirea Humor (denumită uneori și Mănăstirea Humorului) este o mănăstire ortodoxă din România, construită în anul 1530 în satul Mănăstirea Humorului din comuna omonimă (aflată în prezent în județul Suceava) de către marele logofăt Toader Bubuiog.

Biserica mănăstirii are hramurile Adormirea Maicii Domnului (sărbătorit în fiecare an pe 15 august) și Sfântul Mucenic Gheorghe (sărbătorit la 23 aprilie).

Mănăstirea Humorului a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004 la poziția 292, având codul de clasificare SV-II-a-A-05570.

Ansamblul mănăstiresc este format din patru obiective:

- Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și „Sf. Gheorghe” – construită în 1530 și având codul SV-II-m-A-05570.01

- Ruinele caselor mănăstirești – datând din sec. XVI – XVIII și având codul SV-II-m-A-05570.02

- Turnul clopotniță – datând din sec. XIX și având codul SV-II-m-A-05570.03

- Turnul lui Vasile Lupu – construit în 1641 și având codul SV-II-m-A-05570.04

În anul 1993, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a inclus Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și „Sf. Gheorghe” a Mănăstirii Humor, împreună cu alte șapte biserici din nordul Moldovei (Arbore, Pătrăuți, Moldovița, Probota, „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Sucevița și Voroneț), pe lista patrimoniului cultural mondial, în grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei.

 

15 august 1534 - Sfântul Ignaţiu de Loyola a întemeiat Ordinul Iezuit.

Ignațiu de Loyola (1491 – 1556), fondatorul iezuiților – foto: ro.wikipedia.org

Sfântul Ignațiu de Loyola, născut Ignacio (Íñigo) López de Loyola, (n. 23 octombrie 1491, Azpeitia, Țara Bascilor, Spania – d. 31 iulie 1556, Roma) a fost principalul fondator și primul superior general al Societății lui Isus (Ordinul Iezuit). E faimos ca autor al exercițiilor spirituale.

Emblema Ordinului Iezuit – foto: ro.wikipedia.org

Societatea lui Isus (Societas Iesu/Jesu (S.J.) în latină) este un ordin călugăresc al Bisericii Catolice, ordin aflat în serviciul direct al papei.

 

15 august 1537 - A fost intemeiat orasul Asuncion, actuala capitala a statului Paraguay.

 

15 august 1539 - Regele Francisc I stabilește prin Edictul de la Villers-Cotterêts ca în administrație să se folosească numai limba franceză în loc de latină.

Francisc I al Franței (franceză François I) (12 septembrie 1494 – 31 martie 1547) a fost rege al Franței între anii 1515 și 1547, fiind fiul lui Charles d’Angoulême și al Louisei de Savoia.

Întâi, conte de Angoulême și duce de Valois, el i-a succedat la tron vărului său Ludovic XII, prin căsătoria cu fiica acestuia, Claude a Franței.

 

15 august 1595 - Oastea otomană a ocupat Bucureştiul. Unele biserici au fost transformate în moschei, iar mânăstirea lui Alexandru Vodă a fost fortificată.

 

15 august 1714 - A murit Constantin Brâncoveanu, domn al Țării Românești, cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu, Matei, și sfetnicul Ianache (n. 1654)

Constantin Brâncoveanu (n. 1654 – d. 15/26 august 1714) a fost domnul Ţării Româneşti între anii 1688 şi 1714, având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române - Constantin Brâncoveanu și cei patru fii (în medalioane) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Constantin Brâncoveanu și cei patru fii (în medalioane) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Constantin Brâncoveanu (n. 1654 – d. 15/26 august 1714) a fost domnul Țării Românești între anii 1688 și 1714, având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române.

Mare boier, nepot de soră al domnului Șerban Cantacuzino, el a moștenit și a sporit o avere considerabilă, care consta în proprietăți imobile, bunuri mobile și sume de bani depuse la bănci din străinătate.

În timpul în care a domnit, Țara Românească a cunoscut o lungă perioadă de pace, de înflorire culturală și de dezvoltare a vieții spirituale, în urma sa rămânând un mare număr de ctitorii religioase și un stil arhitectural eclectic ce-i poartă numele.

cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

15 august 1728 - A murit Marin Marais, compozitor și violist francez (n. 1656)

Marin Marais, pictură de André Bouys, 1704 – foto: ro.wikipedia.org

Marin Marais (n. 31 mai 1656 – d. 15 august 1728) a fost un violist și un compozitor francez din perioada barocă.

 

15 august 1758 - A murit Pierre Bouguer, matematician și astronom francez (n. 1698)

Pierre Bouguer, pictat de Jean-Baptiste Perronneau – foto: ro.wikipedia.org

Pierre Bouguer (n. 16 februarie 1698 la Le Croisic Loire-Atlantique – d. 15 august 1758 la Paris) a fost un matematician, geofizician, geodez și astronom francez. A studiat la Colegiul Iezuiților din Vannes. A fost profesor de hidrodinamică.

În 1730 a câștigat Premiul Academiei de Științe pentru o lucrare referitoare la proiectarea navală. În 1735 a fost trimis în Peru, împreună cu alți savanți, unde timp de 7 ani au măsurat meridianele sudice și au confirmat prevederile lui Isaac Newton relativ la turtirea Pământului la poli.

În 1732 a studiat pentru prima dată Curbele de urmărire (Curbes de poursuite). În 1748 a inventat heliometrul.

 

15 august 1769 - La Ajaccio, in insula Corsica, se naște Napoleon Bonaparte, devenit mai tîrziu imparatul Napoleon I, lider politic şi militar al Franţei, ale cărui acţiuni au influenţat puternic politica europeană si istoria începutului de secolul al XIX-lea.

Napoleon Bonaparte (în franceză: Napoléon Bonaparte; n. 15 august 1769, Ajaccio, Corsica - d. 5 mai 1821, în insula Sfânta Elena), cunoscut mai târziu ca Napoleon I și inițial ca Napoleone di Buonaparte, a fost un lider politic și militar al Franței, ale cărui acțiuni au influențat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-lea - in imagine, Napoleon în cabinetul său de lucru, de Jacques-Louis David, 1812. - foto: ro.wikipedia.org

Napoleon în cabinetul său de lucru, de Jacques-Louis David, 1812. – foto: ro.wikipedia.org

La 15 august 1769, la Ajaccio, insula Corsica, se naște Napoleon Bonaparte (în franceză: Napoléon Bonaparte; d. 5 mai 1821, în insula Sfînta Elena), cunoscut mai tîrziu ca Napoleon I şi iniţial ca Napoleone di Buonaparte, lider politic şi militar al Franţei, ale cărui acţiuni au influenţat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-lea.

S-a specializat pe profilul de ofiţer de artilerie si a devenit popular în timpul Primei Republici Franceze dupa ce a condus campanii reuşite împotriva Primei şi celei de-a Doua Coaliţii, care luptau împotriva Franţei.

"Încoronarea lui Napoleon" este o pânză pictată de Jacques-Louis David în perioada 1805-1807. Tabloul se găsește la Muzeul Louvre, Paris - foto: ro.wikipedia.org

“Încoronarea lui Napoleon” este o pânză pictată de Jacques-Louis David în perioada 1805-1807. Tabloul se găsește la Muzeul Louvre, Paris – foto: ro.wikipedia.org

În 1799 a organizat o lovitură de stat şi s-a proclamat Prim Consul; cinci ani mai târziu s-a încoronat ca Împărat al francezilor.

În prima decadă a secolului al XIX-lea a opus armatele Imperiului Francez împotriva fiecări puteri majore europene şi a dominat Europa continentală printr-o serie de victorii militare.

A menţinut sfera de influenţă a Franţei prin constituirea unor alianţe extensive şi prin numirea prietenilor şi membrilor familiei în calitate de conducători ai altor ţări europene sub forma unor state clientelare franceze.

 

15 august 1771 - S-a născut sir Walter Scott, prozator, creator al romanului istoric englez si european (“Ivanhoe”, “Rob Roy”); (d. 21.09.1832).

Sir Walter Scott (1771-1832) (portret de Henry Raeburn, 1822) – foto: ro.wikipedia.org

Sir Walter Scott (15 august 1771 – 21 septembrie 1832) a fost un scriitor scoțian prolific și un poet popular în Europa în timpul vieții sale.

Se poate spune că Scott a fost primul autor de limbă engleză care a avut o carieră internațională în timpul vieții, cu mulți cititori din întreaga Europa, Australia și America de Nord.

Poeziile și proza lui sunt încă citite și multe din scrierile lui rămân scrieri de referință atât pentru literatura engleză, cât și pentru literatura scoțiană. Printre operele sale celebre se numără “Ivanhoe”, “Rob Roy”, “The Lady of The Lake”, “Waverley”, “The Heart of Midlothian” și “The Bride of Lammermour”. Există un număr de traduceri ale operelor lui Sir Walter Scott în limba română.

 

15 august 1794 - S-a născut Elias Magnus Fries, botanist suedez (d. 1878)

Elias Magnus Fries – foto: ro.wikipedia.org

Elias Magnus Fries (n. 15 august 1794, Femsjö, Jönköpings län – d. 8 februarie 1878, Uppsala) a fost un botanist suedez și specialist în micologie. El este privit, împreună cu compatriotul său Christian Hendrik Persoon, fondator al taxonomiei moderne (micologiei sistematice) în cadrul regnului Fungi. Abrevierea numelui său în cărți științifice este Fr.

 

15 august 1795 - În Franța livrele sunt înlocuite în mod oficial de franci.

 

15 august 1806 - A fost pusă piatra de temelie a Arcului de Triumf din Paris, cu ocazia zilei de naștere a lui Napoleon I.

Arcul de Triumf din Paris – foto: en.wikipedia.org

Arcul de Triumf (Arc de Triomphe în franceză) este un monument situat în Paris, în Place de l’Étoile, la extremitatea vestică a bulevardului Champs-Élysées. Se află pe o esplanadă circulară cu un diametru de 120 m, la intersecția a douăzeci bulevarde, cum ar fi Kléber, Grande Armée, Wagram și Champs-Élysées.

Își are originea într-un discurs pronunțat de Napoleon Bonaparte după bătălia de la Austerlitz, pe 2 decembrie 1805: „Va veți întoarce acasă sub arcuri de triumf.” Un decret adoptat pe 18 februarie 1806 a lansat lucrările, finanțate prin contribuțiile ale Grande Armée.

Piatra de temelie s-a pus pe 18 august 1806, ziua de naștere a lui Napoleon.

Lucrările s-au suspendat după căderea Primului Imperiu în 1815, apoi s-au reluat sub conducerea lui Jean-Nicolas Huyot în 1826, în timpul domniei lui Ludovic al XVIII-lea. Huyot a realizat antablamentul, bolta ogivală pentru a susține dalajul superior, și bolta cu casete a arcului principal.

Ludovic-Filip și prim-ministrul său Adolphe Thiers au ales programul iconografic al altoreliefurilor și sculptorii:

Plecarea voluntarilor din 1792 (și cunoscut sub numele La Marseillaise) de către François Rude, Triumful din 1810 de către Jean-Pierre Cortot, Rezistența din 1814 și Pacea din 1815 de către Antoine Étex. Construirea s-a terminat în 1836 dub îndrumarea arhitectului Guillaume-Abel Blouet.

Arcul a fost inaugurat pe 29 iulie 1836 pentru a sărbători cea de-a șasea aniversare a „Revoluției din iulie”, care a adus la putere Monarhia din Iulie.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

15 august 1843 - A avut loc deschiderea Parcului Tivoli din Copenhaga.

Parcul Tivoli, vedere aeriană – foto: ro.wikipedia.org

Parcul Tivoli (sau simplu Tivoli) este un parc de distracții din centrul capitalei Danemarcei, Copenhaga. Parcul Tivoli a fost construit în anul 1843, de Georg Carstensen. Proprietarul acestui loc de distracții a primit aprobarea de a pune bazele acestui parc de la regele Danemarcei Christian al VIII-lea în anul 1841.

Construcția parcului a început pe data de 1 mai 1843.

Chiar de la deschiderea sa, la 15 august 1843, parcul a avut un succes deosebit, cu un număr de 175.000 de vizitatori în sezonul de deschidere (cu remarca că acel sezon a fost foarte scurt, parcul fiind deschis doar în perioada estivală).

Unul din renumiții vizitatori de atunci a fost chiar bine cunoscutul scriitor de povești Hans Christian Andersen, care a fost plăcut impresionat de acest loc de distracții. Tivoli are în componența sa și o sală de concerte.

 

15 august 1848 - M. Waldo Hanchett a inventat scaunul de dentist.

 

15 august 1870 - În „Convorbiri Literare” a fost publicat poemul eminescian „Epigonii”.

(…) Iară noi? noi, epigonii?… Simțiri reci, harfe zdrobite,
Mici de zile, mari de patimi, inimi bătrâne, urâte,
Măști râzânde, puse bine pe-un caracter inimic;
Dumnezeul nostru: umbră, patria noastră: o frază;
În noi totul e spoială, totu-i lustru fără bază;
Voi credeați în scrisul vostru, noi nu credem în nimic!

Și de-aceea spusa voastră era sântă și frumoasă,
Căci de minți era gândită, căci din inimă era scoasă,
Inimi mari, tinere încă, deși voi sunteți bătrâni.
S-a întors mașina lumii, cu voi viitorul trece;
Noi sântem iarăși trecutul, fără inimi, trist și rece;
Noi în noi n-avem nimica, totu-i calp, totu-i străin! (…)

cititi mai mult pe ro.wikisource.org

 

15 august 1881 - A încetat din viaţă, la Rusăneşti, jud. Olt, Alexandru Golescu (Negru sau Arăpilă) (n.1819), om politic român. A participat, alături de marele său prieten Nicolae Bălcescu, la revoluţia din 1848 din Ţara Românească.

A fost secretar al Guvernului provizoriu şi agent al acestui guvern în Occident. Militant pentru Unirea din 1859, ministru şi prim-ministru în timpul domniei lui Al. I. Cuza.

 

15 august 1888 - A apărut, la Bucureşti, cotidianul “Adevărul” (1888-1916; 1919-1937 şi 1946-1951; din 25.12.1989), cel mai longeviv din istoria presei româneşti, după „Universul”; fondatorul şi primul director al ziarului a fost Alexandru V. Beldiman.

 

15 august 1892 - S-a născut Louis Victor de Broglie, fizician francez, laureat al Premiului Nobel; (d. 19.03.1987).

Louis Victor de Broglie (1892-1987) – foto: ro.wikipedia.org

Louis-Victor-Pierre-Raymond, al 7-lea duce de Broglie (n. 15 august 1892 – d. 19 martie 1987) a fost un fizician francez, laureat al Premiului Nobel pentru descoperirea unui anumit tip de unde (vezi Dualismul corpuscul-undă).

Louis de Broglie a fost ales membru în Academia Franceză pe 12 octombrie 1944.

 

15 august 1896 - S-a născut regizorul de teatru şi film Sică Alexandrescu; a fost vreme îndelungată regizor al Teatrului Naţional din Bucureşti; (d. 6 august 1973).

Sică Alexandrescu – foto: ro.wikipedia.org

Sică Alexandrescu (n. 15 august 1896, București – d. 6 august 1973, Cannes, Franța) a fost un regizor român format la școala realistă a lui Paul Gusty.

A montat comedii ale lui Gogol și Goldoni și lucrări dramatice românești și rusești dintre care fac parte „O chestiune personală” de Alexandru Stein, „Anii negri” de Aurel Baranga și N. Moraru.

A fost prim regizor artistic la Teatrul Național “I. L. Caragiale”. A fost de două ori laureat al Premiului de Stat. În anii 1940 a reușit să întrunească toate teatrele importante din București, realizând – fie ca regizor sau ca director de teatru – spectacole cu distribuții extraordinare, în care chiar și rolurile mici erau ținute de mari actori. Între ele:

- „Azilul de noapte” (Gorki), cu: Tony Bulandra, Geoge Vraca, G. Storin, Romald Bulfinski, Beate Fredanov, Jules Cazaban, Dina și Tanti Cocea, Ion Mortun, Talianu, Agnia Bogoslava, Fifi Harand

- „Tâlharii” (Schiller), cu: George Vraca, Mihai Popescu, Dina Cocea, Cristofor Etterle, Ion Iancovescu, Ciprian

- “O noapte furtunoasă” (Caragiale), cu: Alex. Giugaru, Florica Demion, Leny Caler, Ion Iancovescu, G. Timica, Silvia Dumitrecu-Timica.

 

15 august 1903 - S-a născut Ştefan Marius Milcu, om de stiinta considerat, alături de Constantin I. Parhon, creatorul şcolii româneşti de endocrinologie (n.Craiova; d. 01.12.1997).

 

15 august 1912 - S-a născut Grigore Gheba, matematician român (d. 2004)

Grigore Gheba (n. 15 august 1912, Poienița, Dumitrești, Vrancea, România – d. 6 septembrie 2004, București, România) a fost un general de armată și profesor de matematică român. A scris peste 30 de culegeri de probleme de matematică, tipărite în peste 6 milioane de exemplare. Prima culegere sub semnătura sa a apărut în 1948; a fost o culegere de nivel elementar și mediu, în special de algebră și geometrie - (Tânărul Grigore Gheba, înainte de a pleca pe front) foto preluat de pe adevarul.ro

Tânărul Grigore Gheba, înainte de a pleca pe front - foto preluat de pe adevarul.ro

Grigore Gheba a fost un general de armată și profesor de matematică român. A scris peste 30 de culegeri de probleme de matematică, tipărite în peste 6 milioane de exemplare. Prima culegere sub semnătura sa a apărut în 1948; a fost o culegere de nivel elementar și mediu, în special de algebră și geometrie.A urmat liceul la Râmnicu-Sărat.

Apoi a făcut școala de ofițeri la Bacău, obținând gradul de sublocotenent. În 1936 s-a căsătorit cu Lilica Popescu.

La începutul războiului a luptat pe front la artilerie împotriva rușilor, în Transnistria. În 1942 a căzut prizonier și a trecut prin 3 lagăre de prizonieri. Gheba s-a înscris apoi în Divizia Tudor Vladimirescu și a luptat împotriva nemților.

A fost rănit de două ori și a primit 8 decorații. Considerat cel mai important autor de culegeri de matematică din România, Gheba a fost un om al cărui destin a fost presărat cu numeroase dezamăgiri. A fost prizonier în lagărele din Siberia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 1975 i s-a interzis să-și mai publice culegerile, din cauză că devenise prea celebru în propria-i țară, lucru care i-a deranjat pe șefii partidului comunist. După război a urmat Facultatea de Matematică de la Universitatea București.

Prima sa culegere de matematică a apărut în 1958, iar ultima în 2004, când împlinise deja 91 de ani. Faima lui Gheba a atins maximul prin anii 1975.

În 1957, la doi ani după moartea primei soții, s-a recăsătorit cu Lucreția.La 6 septembrie 2004, dimineața, a făcut un atac de cord.

A murit fără să-și termine noile culegeri pe care se pregătea să le publice.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgadevarul.ro

 

15 august 1914 - A fost inaugurat Canalul Panama. O ceremonie oficială de deschidere este omisă din cauza izbucnirii primului război mondial în Europa.

Un remorcher îndreptându-se către capătul canalului dinspre Caraibe – foto: ro.wikipedia.org

Canalul Panama (spaniolă: Canal de Panamá) este un canal important care traversează istmul Panama în America Centrală, legând oceanele Atlantic și Pacific.

Construcția canalului a reprezentat unul dintre cele mai mari proiecte de inginerie întreprinse vreodată. A avut un impact enorm asupra navigației, deoarece navele nu mai trebuie să treacă pe drumul periculos prin Pasajul Drake și Capul Horn în punctul cel mai sudic al Americii de Sud.

O navă care pleacă de la New York către San Francisco, dacă trece prin canal, parcurge în total 9.500 km, mult sub distanța de 22.500 km pe care o presupunea ruta ocolitoare pe la Capul Horn (strâmtoarea Magellan).

Canalul taie istmul Panama de la Oceanul Pacific în partea de sud-est la Oceanul Atlantic în partea de nord-vest – foto: ro.wikipedia.org

Deși conceptul unui canal în Panama datează de la începutul secolului al XVI-lea, prima încercare de construcție a avut loc începând cu 1880 sub conducere francezului Ferdinand de Lesseps.

După ce această încercare a eșuat, lucrul a fost terminat în cele din urmă de Statele Unite, și canalul s-a deschis în 1914.

Construcția canalului, de o lungime de 77 km, a fost presărată de probleme, cum ar fi bolile (în special malaria și febra galbenă) și enormele alunecări de teren.

Se estimează că la construcția canalului au murit până la 27 500 de muncitori.

De la deschidere, canalul a avut un succes enorm, și este în continuare un element indispensabil al navigației internaționale.

În fiecare an prin canal trec mai mult de 14 000 de nave, transportând mai mult de 20378 milioane de tone de marfă.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

15 august 1916 - Germania a declarat război României (în prima conflagraţie mondială), dupa ce la 14/27.VIII.1916 România declarase război Austro-Ungariei.

Trupe române trecând Carpații (august 1916) - foto: ro.wikipedia.org

Trupe române trecând Carpații (august 1916) – foto: ro.wikipedia.org

Deși legată de Imperiul Austro-Ungar printr-un tratat secret de alianță, din 1883, România alege să se declare neutră la izbucnirea ostilităților, în iulie 1914, prevalându-se de interpretarea clauzelor relative la „casus foederis”.

În anii neutralității, guvernul liberal condus de Ion I.C. Brătianu a adoptat o atitudine de expectativă, în ciuda faptului că toate părțile implicate în conflict au făcut presiuni asupra României combinate cu promisiuni, pentru a li se alătura.

În august 1916, România primește un ultimatum să decidă dacă dorește să se alăture Antantei „acum ori niciodată”. Sub presiunea cererii ultimative, guvernul român acceptă să intre în război de partea Antantei, deși situația de pe fronturile de luptă nu era una favorabilă.

După o serie de victorii tactice rapide în Transilvania asupra unor forțe austro-ungare copleșite din punct de vedere numeric, armata română va suferi în toamna anului 1916 o serie de înfrângeri zdrobitoare, ceea ce va forța autoritățile statului să se refugieze în Moldova, permițând inamicului să ocupe două treimi din teritoriul național, inclusiv capitala București.

Cauzele principale ale înfrângerii Armatei României în campania anului 1916, de forțe germane și austro-ungare semnificativ inferioare numeric, au fost ingerințele politice majore în actul conducerii militare, incompetența, impostura și lașitatea unei părți semnificative a eșalonului militar de conducere, precum și lipsa de adecvare a pregătirii și dotării trupelor pentru tipul de război purtat.

Trupele germane intrând în București,6 decembrie 1916 - foto: ro.wikipedia.org

Trupele germane intrând în București, 6 decembrie 1916 – foto: ro.wikipedia.org

În iarna lui 1916 și primăvara anului 1917, sub conducerea unui nou „leadership” militar (generalii Prezan, Christescu, Grigorescu, Averescu, Văitoianu etc.) și cu sprijinul substanțial al Misiunii Militare Franceze conduse de generalul Henri Berthelot, Armata României a fost reorganizată și instruită pe baze moderne adaptate cerințelor războiului. Campania din vara anului 1917 a fost una de succes, reușindu-se, în faza inițială, înfrângerea trupelor Puterilor Centrale în bătăliile de la Mărăști, Oituz și Mărășești.

Planificatorii militari români intenționau ca în continuare să dezvolte această ofensivă pentru a începe eliberarea teritoriului ocupat, dar izbucnirea revoluției în Imperiul Rus a dus la abandonarea acestor planuri și trecerea din nou la defensiva strategică.

Situația pe frontul de est a evoluat într-un mod negativ, astfel încât după ce Rusia a încheiat pacea de la Brest-Litovsk cu Puterile Centrale, România a fost nevoită să ceară armistițiul și apoi să fie nevoită să iasă din război și să semneze o pace separată în condiții umilitoare, în primăvara lui 1918.

Din fericire, refuzul regelui Ferdinand, care a amânat la nesfârșit gestul formal de a semna acest tratat, a făcut posibilă reînceperea ostilităților în ultimele două zile ale războiului, prezervând în acest mod statutul României de stat beligerant la Conferința de Pace de la Paris.

 

15 august 1917 - Bătălia de la Varniţa şi Muncelu (15/28 august – 21 august/3 septembrie 1917). Ofensiva armatei germano-austro-ungare este oprită de armata română cu preţul unor grele pierderi.

În cursul acestei bătălii cade eroic, la datorie, Ecaterina Teodoroiu, “Eroina de la Jiu”. Acţiuni de luptă desfăşurate în timpul Primului Război Mondial, în cadrul ofensivei germano-austro-ungare, lansată pentru contrabalansarea eşecurilor înregistrate în bătăliile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz.

În acest scop, comandamentul german optează pentru atacarea sectorului Muncelu, ocupat de trupele ruseşti, considerat a fi cel mai slab apărat.

În dimineaţa zilei de 28 august 1917, soldaţii inamici atacă poziţiile ruseşti în dreptul localităţii Ireşti (jud. Vrancea), trupele ruse opunând o slabă rezistenţă.

Prudenţa manifestată de germano-austro-ungari în urmărirea ruşilor, permite ocuparea poziţiilor acestora de către trupele române, care reuşesc oprirea celor germane.

După îndelungi tratative, forţele ruse sunt convinse să-şi reia poziţiile.

cititi mai mult pe: enciclopediaromaniei.rowww.agerpres.ro

 

15 august 1923 - În Weimar începe prima expoziție a Școlii de artă Bauhaus.

 

15 august 1931 - A apărut primul număr al ziarului comunist „Scânteia”.

Al doilea număr din Scînteia Poporului – foto: ro.wikipedia.org

Scînteia a fost organul de presă al Partidului Comunist Român, înainte de căderea lui în decembrie 1989. Urmașul ziarului Scînteia este ziarul Adevărul. Ziarul Scânteia (după ortografia vremii, devenit Scînteia în urma reformei ortografice din 1953) a apărut ilegal între 15 august 1931 și octombrie 1940 în condițiile regimului burghezo-moșieresc.

Începând din 21 septembrie 1944 activitatea acestui tip de presă a fost acceptată, prin „Scînteia” înțelegându-se acel „factor mobilizator în lupta oamenilor muncii pentru înfăptuirea hotărîrilor guvernului, pentru victoria socialismului în patria noastră”.

Scînteia 21 decembrie 1989 – foto: ro.wikipedia.org

Prima echipă a Scînteii a fost, din declarațiile făcute de Silviu Brucan, o adunătură de analfabeți și oameni ai muncii, însă numai gazetari nu. Redactorul șef de atunci, Miron Constantinescu, după caracterizarea succintă făcută de Brucan, era „un filozof tobă de carte care avea nevoie de un căligraf și de un grămătic să-i facă articolele inteligibile”.

Îndeobște, întreaga echipă era atipică, deoarece, din descrierile lui Silviu Brucan, fiecare avea un cusur. Așadar, era vorba despre Pavel Chirtoacă, specialistul în agricultură, ce avea „o figură scheletică măcinată de boli după anii de pușcărie, Demenyi Iosif Ardeleanu, care știa mai bine ungurește decât românește, Stela Moghioroș, care știa mai bine rusește decât românește și Matei Socor, care știa mai bine muzică decât gazetărie”.

Miron Constantinescu (n. 13 decembrie 1917, Chișinău; d. 18 iulie 1974, București) a fost un sociolog marxist, istoric, om politic comunist român, membru titular al Academiei Române (1974) – foto: ro.wikipedia.org

Singurul care mai avusese experiență gazetărească, după cum se autodefinea, era Silviu Brucan, aflat pe postul de secretar general de redacție. Așadar, după spusele acestuia, majoritatea membrilor ce întregeau prima echipă a ziarului Scînteia din 21 septembrie 1944, erau amatori, neprofesioniști, în ceea ce privește gazetăria.

Brucan a ocupat postul de redactor-șef adjunct al ziarului partidului până în 1956, el fiind un „ideolog neînduplecat” ce „a încurajat pe vremea aceea adunarea cu forța a populației țărănești în gospodăriile colective și ceruse pedeapsa capitală pentru cei care se opuneau preluării puterii de către comuniști

Trădătorii clasei muncitoare vor fi nimiciți
După ce a dat cea mai grea contribuție de jertfă românească pe altarul măreței lupte antifasciste, clasa muncitoare din România se află în fruntea asaltului de nimicire a fiarei hitleriste și a uneltelor ei din țară, aducând sprijinul cel mai prețios, cel mai dârz, plin de abnegație și sacrificiu pentru sprijinirea războiului nostru just împotriva Germaniei hitleriste. Cu elan patriotic, cu o hotărâre nezdruncinată, clasa muncitoare din România pune temelia reconstrucției țării după devastările, jafurile și nelegiuirile bestiale ale călăilor naziști, antonescieni și legionari, pășind cu fermitate la ridicarea României democratice de mâine.”
— Silviu Brucan, Scânteia, anul I, nr. 96, 29 decembrie 1944, p. 3.’

 

15 august 1931 - S-a născut Richard F. Heck, chimist american (Reacția Heck), laureat Nobel (d. 2015)

Richard F. Heck in 2010 – foto: en.wikipedia.org

Richard Fred Heck (n. 15 august 1931, Springfield, Massachusetts – d. 10 octombrie 2015, Manila) este un chimist american care a obținut Premiul Nobel pentru Chimie în 2010.

 

15 august 1932 - A murit generalul Traian Moșoiu. (n. 1868)

Traian Moşoiu (n. 2 iulie 1868 la Tohanul Nou - d. 15 august 1932, Bucureşti) a fost un general român în Armata Română, în perioada 1918 - 1919, care a participat la eliberarea Transilvaniei. În perioada 2 martie 1920 - 12 martie 1920 a fost şi ministru de Război - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Traian Moşoiu - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Traian Moșoiu (n. 2 iulie 1868 la Tohanul Nou – d. 15 august 1932, București) a fost un general român în Armata Română, în perioada 1918 – 1919, care a participat la eliberarea Transilvaniei. În perioada 2 martie 1920 – 12 martie 1920 a fost și ministru de Război.

S-a remarcat în luptele pentru eliberarea teritoriului României de sub ocupaţia Puterilor Centrale în timpul primului război mondial (1916-1919). După război, ca ministru (de război, al comunicaţiilor sau al lucrărilor publice), s-a ocupat de reorganizarea şi refacerea armatei, a economiei şi a administraţiei, grav afectate de conflagraţia mondială (n.2.VII.1868).

cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

15 august 1935 - Steagul cu svastica devine drapelul Germaniei naziste.

 

15 august 1935 - A murit Paul Signac, pictor francez (n. 1863)

 

15 august 1936 - A murit Grazia Deledda, scriitor italian, laureat al Premiului Nobel (n. 1871)

Grazia Deledda în 1926 – foto: ro.wikipedia.org

Grazia Deledda (n. 27 septembrie 1871, Nuoro, Sardinia — d. 15 august 1936) a fost o scriitoare italiană, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1926.

Motivația Juriului Nobel

“…pentru scrierile sale de inspirație idealistă în care, cu o plastică claritate, zugrăvește viața de pe insula ei natală și pentru profunzimea și simpatia cu care se ocupă de problemele omenești în general

 

15 august 1944 - A murit Ștefania Mărăcineanu, fiziciană română (n. 1882)

Ștefania Mărăcineanu (n. 18/30 iunie 1882, București, România – d. 15 august 1944, București, România) a fost o chimistă și fiziciană română de renume internațional, care a formulat teorii despre radioactivitate, radioactivitatea artificială și procedeul de declanșare artificială a ploii - Ștefania Mărăcineanu in 1913 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 Ștefania Mărăcineanu in 1913 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ștefania Mărăcineanu (n. 17 iunie 1882, fiind declarată pe 18 iunie 1882, București – d. 15 august 1944, deși în documentele Cimitirului Bellu apare pe 18 martie 1947) a fost o chimistă și fiziciană română de renume internațional, care a formulat teorii despre radioactivitate, radioactivitatea artificială și procedeul de declanșare artificială a ploii.

cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

15 august 1944 - S-a născut Gianfranco Ferre, celebru creator de moda italian; (d.17.06.2007).

Designerul de modă Gianfranco Ferre a fost o figură unică în lumea modei italiene, fiind cunoscut drept un ”arhitect al modei” pentru creaţiile sale parcă sculptate. Cel care avea să devină unul dintre marii creatori de modă ai secolului XX, s-a născut la 15 august 1944, la Legnano, în nordul Italiei.

cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

15 august 1944 - A inceput Operațiunea Dragoon (15 august 1944 – 14 septembrie 1944), invazia sudului Franței de către Aliați.

Operation Dragoon (15 August – 14 September 1944) Part of Mediterranean and Middle East Theatre and the European Theatre of World War II (The Operation Dragoon invasion fleet) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Operation Dragoon (15 August – 14 September 1944) Part of Mediterranean and Middle East Theatre and the European Theatre of World War II (The Operation Dragoon invasion fleet) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Operațiunea Dragoon a fost o invazie a sudului Franței care a avut loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la 15 august 1944. Invazia a început printr-o parașutare a trupelor aliate (1st Airborne Task Force), fiind urmată de un atac puternic al unor elemente din Armata a 7-a Americană și, peste o zi, de forțe ale Armatei 1 Franceze.

Operațiunea a avut ca rezultat retragerea sub atac aliat constant al Germaniei naziste din sudul Franței și ocuparea poziții de-a lungul Munților Vosgi. În ciuda faptului că a fost o operațiune militară complexă, Operațiunea Dragoon nu este foarte bine cunoscută; având loc spre sfârșitul războiului și fiind umbrită de Operațiunea Overlord

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

15 august 1945 - Împăratul Hirohito anunță la radio capitularea necondiționată a Japoniei.

Reprezentanții japonezi aflați la bordul vasului USS Missouri în timpul ceremoniei de pe 2 septembrie 1945 – foto: ro.wikipedia.org

Capitularea Japoniei din august 1945 a pus capăt luptelor celui de-al doilea război mondial. Pe 10 august 1945, după invadarea Manciuriei de către Uniunea Sovietică și bombardamentele atomice de la Hiroșima și Nagasaki, liderii japonezi au decis în timpul unei conferințe imperiale (gozenkaigi) să accepte în principiu termenii capitulării necondiționate așa cum fuseseră ei stabiliți de Aliați prin așa numita „declarație de la Potsdam”.

Au trebuit însă să mai treacă însă câteva zile cu lupte în spatele ușilor închise, inclusiv cu o tentativă de lovitură de stat, până când împăratul Hirohito s-a adresat națiunii prin intermediul radioului, anunțand pe 15 august acceptarea condițiilor impuse de Aliați.

Infanteriști marini americani în timpul luptelor din Okinawa. Okinawa era considerată trambulina pentru asaltul final al insulelor din arhipelagul nipon – Operațiunea Downfall – foto; ro.wikipedia.org

În discursul său, împăratul punea accentul pe rolul bombardamentelor atomice în luarea deciziei sale. O copie a discursului de pe 17 august destinată forțelor armate japoneze nu menționa bombardamentele nucleare, dar punea accentul pe invazia sovietică. În prezent există o controversă cu privire la motivele din spatele deciziei japoneze de capitulare. Pe 28 august, a început ocupația Japoniei.

Pe 2 septembrie, guvernul japonez a semnat actele capitulării, care au pus în mod oficial capăt celui de-al doilea război mondial. În ciuda capitulării de pe 2 septembrie, au mai existat câteva unități japoneze izolate care au refuzat să se predea, iar un număr de soldați japonezi rătăciți au continuat lupta și nu s-au predat luni sau chiar ani de zile.

cititi mai mult despre Capitularea Japoniei (2 septembrie 1945) pe www.unitischimbam.ro

 

15 august 1947 - Rajul Britanic a fost desființat după ce a fost recunoscută independența Indiei.

Proclamarea independenței Indiei. Sărbătoare națională. Mişcarea de eliberare naţională condusă de Mahatma Gandhi şi Jawaharlal Nehru a obligat Marea Britanie să acorde Indiei deplina sa independenţă, proclamată la 26.01.1950.

India Britanică (Rajul Britanic), 1909 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

India Britanică (Rajul Britanic), 1909 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

British Raj, Imperiul Britanic (rāj – “domnie” în limba hindi) sau mai simplu India Britanică au fost termenii folosiţi pentru subcontinentul indian, pentru colonia India şi pentru perioada istorică 1858 – 1947 în care Imperiul Britanic a stăpânit regiunea. Regiunea în discuţie includea provincii administrate direct de autorităţile coloniale britanice, (aşa numita „Indie Britanică”) dar şi o serie de principate guvernate de o serie de principi locali, care recunoşteau autoritatea puterii suzerane a Coroanei Britanice.

Aceste principate, care aveau diverse tratate cu Coroana Britanică, se bucurau de un anumit grad de autonomie locală dar acceptau protectoratul şi completa reprezentare în cadrul relaţiilor externe a Regatului Unit.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

Mahatma Gandhi şi premierul britanic Ramsay MacDonald (în stânga lui) la Conferinţa celei de-a doua mese rotunde de la Londra, octombrie 1931 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mahatma Gandhi şi premierul britanic Ramsay MacDonald (în stânga lui) la Conferinţa celei de-a doua mese rotunde de la Londra, octombrie 1931 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

India, oficial Republica India, este o țară din sudul Asiei. India se află pe locul 7 în ierarhia țărilor după suprafață, pe locul doi după numărul locuitorilor și este statul democratic cu cei mai mulți locuitori.

India are o zonă de coastă cu o lungime de 7000 de km și granițe cu Pakistan la vest, Nepal, Republica Populară Chineză și Bhutan la nord-est, și Bangladesh și Myanmar la est. În Oceanul Indian, ea este adiacentă cu țările insulare Sri Lanka, Maldive și Indonezia.

Jawaharlal Nehru sharing a light moment with Mohandas Karamchand Gandhi, Mumbai, 6 July 1946 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Jawaharlal Nehru sharing a light moment with Mohandas Karamchand Gandhi, Mumbai, 6 July 1946 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Cămin al civilizației văii Indului, centrul a importante drumuri comerciale și vaste imperii, India a jucat un rol major în istoria umanității.

Religii precum Hinduismul, Sikhismul, Budismul și Jainismul își au originea în India, în timp ce Islamul și Creștinismul se bucură de o bogată tradiție aici.

Colonizată ca parte a Imperiului Britanic în secolul nouăsprezece, India și-a câștigat independența în 1947 ca națiune unificată după un efort susținut depus în această direcție.

Atât populația țării, cât și flora și fauna, aspectul geografic și sistemul climatic sunt printre cele mai diversificate din întreaga lume. De asemenea India este țara de origine a piperului.

India, oficial Republica India, este o țară din sudul Asiei. India se află pe locul 7 în ierarhia țărilor după suprafață, pe locul doi după numărul locuitorilor și este statul democratic cu cei mai mulți locuitori - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

India – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În prima jumătate a secolului XX a fost lansată o luptă de independență la nivel național de către Congresul Național Indian și alte organizații politice.

În anii 20 și 30 cu mișcarea condusă de Mahatma Gandhi, milioane de persoane au participat la o campanie de neascultare civilă de masă.

În 15 august 1947, India a obținut independența în fața Marii Britanii, dar a fost divizată în două teritorii independente, un domeniu al Indiei și un domeniu al Pakistanului, conform legii musulmane.

Trei ani mai târziu, în 26 ianuarie 1950, India a devenit republică și a intrat în vigoare o nouă constituție.

După independență au apărut diverse religii și caste în diverse părți ale țării, care însă au făcut față diferitelor obstacole create de toleranță și reformele constituționale.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

15 august 1947 - În România s-a adoptat o nouă reformă monetară.

În sume limitate, în funcție de profesia deținătorilor, schimbarea banilor s-a facut la raportul de 20.000 lei vechi pentru 1 leu nou.

Familiile de țărani puteau schimba cel mai mult: 5 milioane de lei, iar dacă aveau dovada că au livrat statului cota de produse mai aveau voie să schimbe în plus 2,5 milioane.

Urmau apoi salariații, pensionarii și cei cu profesii liberale recunoscute oficial, cu 3 milioane de lei.

Restul a avut dreptul să schimbe 1,5 milioane de lei vechi.

Sumele neschimbate s-au blocat în conturi.

 

15 august 1948 - În partea de sud a Peninsulei Coreene, este fondată Republica Coreea.

 

15 august 1950 - S-a născut prinţesa Ana (Anne Elizabeth Alice Louise), fiica Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

 

15 august 1951 - Lotul fruntaşilor PNŢ (Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Victor Rădulescu-Pogoneanu, Ilie Lazăr, Nicolae Carandino) a fost transferat la Sighet.

 

15 august 1960 - Proclamarea independenţei Republicii Congo.

 

15 august 1963 - S-a născut Alejandro González Iñárritu, regizor de film mexican. Alejandro González Iñárritu (n. 15 august 1963) este un regizor de film mexican. El este al doilea regizor mexican care a câștigat atât Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, cât și premiul pentru cel mai bun regizor al Directors Guild of America, după Alfonso Cuarón în 2014.

De asemenea, el este al doilea regizor mexican care a câștigat Prix de la mise en scene (premiul pentru cel mai bun regizor) la Festivalul de Film de la Cannes (2006), după Luis Buñuel în 1951. Toate cele cinci filme artistice ale sale lansate până în 2014, Amores perros (2000), 21 Grams (2003), Babel (2006), Biutiful (2010) și Birdman (2014), au fost apreciate de critici și au fost nominalizate la Premiile Oscar.

 

15 august 1965 - La Viena a avut loc o întâlnire între Ceaușescu și Todor Jivkov.

 

15 august 1967 - A murit René Magritte, pictor belgian, reprezentant al suprarealismului (n. 21.11.1898).

Portretul lui Magritte în fața tabloului său La perspective amoureuse, 1961 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Portretul lui Magritte în fața tabloului său La perspective amoureuse, 1961 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

René François Ghislain Magritte (n. 21 noiembrie 1898, Lessines, Hainaut, Belgia — d. 15 august 1967, Bruxelles) a fost un pictor belgian, reprezentant de frunte al suprarealismului în pictură.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

15-17 august 1968 - A avut loc vizita de stat a lui Nicolae Ceaușescu în Cehoslovacia (semnarea Tratatului de prietenie, colaborare și asistență mutuală cu durată de 20 de ani).

 

15 august 1969 - S-a deschis festivalul de muzica pop Woodstock. Au participat aproximativ 500 000 de tineri iubitori ai genului, această manifestare fiind reprezentativă pentru generaţia anilor 60, generaţia “hippy”; (15-17 august).

Woodstock Music & Art Fair - foto: ro.wikipedia.org

Woodstock Music & Art Fair (informal, Woodstock sau Festivalul Woodstock) a fost un festival de muzică intitulat „Trei zile de pace și muzică”, ținut pe terenul (2,4 km2) unui fermier numit Max Yasgur, în apropierea cătunului White Lake, în orașul Bethel, New York (stat), în perioada 15-18 august 1969.

Bethel este situat la 43 mile (69 km) sud-vest de orasul Woodstock, New York (stat)

La o reuniune ce a avut loc cu trei zile înainte evenimentului, organizatorii au simțit că au două opțiuni. O opțiune a fost de a îmbunătăți gardul și securitatea, lucru care ar putea fi putut conduce la violență.

A doua opțiune consta în investirea tuturor resurselor pentru a finaliza scena. Nimeni nu bănuise numărul mare de persoane ce se strânsese mai devreme cu o săptămână de începerea programelor anunțate.

Part of the crowd on the first day of the festival – foto: en.wikipedia.org

În ziua de vineri, la prânz coloanele de mașini se deplasau cu 10 km în 5 ore, ajungând ca în cele din urmă șoferii să-și abandoneze mașinile pe șosele, ultimii 10/20 km parcurgându-i pe jos.

Gardul a fost tăiat cu o noapte inainte de concert de către UAW/MF(Up Against the Wall Motherfuckers), lucru ce a determinat mult mai multă lume să vină la festival.

Până la urmă, pe aceea pajiște s-au înghesuit o jumătate de milion de oameni, trei sferturi de milion fiind nevoiți să se întoarcă, după ce s-au convins că nu mai pot înainta.

Pe parcursul zilelor de 15, 16, 17 și 18 august, pe scena amplasata la ferma lui Yasgur au cântat cele mai cunoscute nume ale vremii. Este vorba despre 32 de recitaluri live.

 

15 august 1971 - Bahrain își câștigă independența față de Marea Britanie.

 

15 august 1972 - S-a născut actorul american Ben Affleck.

Ben Affleck – foto: ro.wikipedia.org

Benjamin Geza Affleck-Boldt (n. 15 august 1972, Berkeley, California, SUA), cunoscut mai mult ca Ben Affleck, este un actor, scenarist, producător și regizor de film american. Considerat mai ales la începuturile carierei doar o figură frumoasă a Hollywood-ului,

Affleck a reușit să se impună mai ales prin rolurile sale din pelicule controversate și stranii precum Dogma sau Good Will Hunting, capodoperă care i-a adus și un Premiu Oscar pentru cel mai bun scenariu, scris în colaborare cu bunul său prieten Matt Damon.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.imdb.com; www.facebook.com; www.instagram.com; twitter.com

 

15 august 1975 - În timpul loviturii militare de stat din Bangladesh, prim-ministru Mujibur Rahman și familia lui au fost uciși.

 

15 august 1979 - Led Zeppelin a lansat albumul, “In Through The Out Door“.

In Through The Out Door este al optulea album de studio al trupei engleze de rock Led Zeppelin și ultimul înregistrat înainte de moartea lui John Bonham și destrămarea formației din 1980.

A fost înregistrat pe parcursul a trei săptămâni în noiembrie și decembrie 1978 la studiourile grupului ABBA, Polar în Stockholm, Suedia și lansat de Swan Song Records pe 15 august 1979. In Through The Out Door a fost al șaselea și ultimul disc ce a ajuns pe primul loc în America.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

15 august 1990 - A fost încoronat printul de Leichtenstein, Hans Adam al II-lea.

 

15 august 1990 - S-a născut Jennifer Lawrence, actriță americană.

Lawrence la premiera filmului The Hunger Games, 12 martie 2012 – foto: ro.wikipedia.org

Jennifer Shrader Lawrence (născută la 15 august 1990), cunoscută ca Jennifer Lawrence, este o actriță americană de film, voce și televiziune. Primul său rol important a fost ca unul din membrii echipei de bază a distribuției serialului de televiziune The Bill Engvall Show (2007 – 2009) al canalului de televiziune TBS.

Actrița a mai apărut în filmele independente The Burning Plain (în 2008) și Winter’s Bone (în 2010), pentru care a primit nominalizări pentru Premiul Oscar, Globul de Aur, Premiul Satellite, Independent Spirit Award și Screen Actors Guild Award pentru cea mai bună actriță.

La vârsta de 20 de ani, Jennifer Lawrence devenise a doua cea mai tânără actriță vreodată nominalizată pentru Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță. La vârsta de 22 de ani, Jennifer Lawrence a primit Premiul Oscar pentru rolul principal din comedia romantică Silver Linings Playbook (2012).

Actrița, care fusese foarte apreciată pentru acel rol, a mai primit ulterior și Globul de Aur, Screen Actors Guild Award, Satellite Award și Independent Spirit Award for Best Actress, printre alte aprecieri, făcând din ea cea mai tânără persoană vreodată nominalizată pentru două Premii Oscar pentru cea mai bună actriță și cea de-a doua cea mai tânără actriță, care să câștige premiul.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.imdb.com; www.facebook.com; www.instagram.com

 

15 august 1992 - A decedat Anda Calugareanu, indragita actrită si interpretă de muzică usoară si folk ; ( n.24.10.1946, Bucuresti).

Anda Călugăreanu – foto: cinemagia.ro

Anda Călugăreanu pe numele adevărat Anca Miranda Călugăreanu (n. 24 octombrie 1946, București – d. 15 august 1992) a fost o actriță și interpretă de muzică ușoară și folk. Prima apariție mai importantă a fost cu formația Sincron, la Sala Palatului din București, în anul 1965.

A colaborat ani de-a rândul la Cenaclul Flacăra.

O perioadă destul de îndelungată a format, împreună cu actorii Dan Tufaru, cu care a și fost căsătorită, și Florian Pittiș, un trio muzical-cupletistic, care, în regia lui Alexandru Bocăneț, a fost unul dintre punctele de atracție ale spectacolelor de estradă ale Televiziunii.

Rămân celebre cupletele sale alături de Toma Caragiu.

A luat parte la numeroase festivaluri și turnee în țară și peste hotare.

cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

15 august 1993 - În Paraguay, dictatura militară a generalului Andrés Rodríguez se termină. Juan Carlos Wasmosy devine primul președinte al țării ales democratic.

 

15 august 2000 - A avut loc prima întâlnire simbolica a familiilor separate dupa razboiul coreean, in conformitate cu Acordul semnat la 14 iunie 2000 intre cele doua state coreene; evenimentul a coincis cu aniversarea a 55 de ani de la eliberarea Peninsulei Coreene de sub ocupatia coloniala japoneza, comemorata de cele doua tari (1945).

 

15 august 2004 - Prințul Hans-Adam al II-lea transferă în mod oficial puterea de a lua decizii guvernamentale de zi cu zi fiului său cel mare, Prințul Moștenitor Alois. Din punct de vedere legal, Hans-Adam rămâne șef de stat.

 

15 august 2007 - Cutremurul din Peru (2007) – Un cutremur puternic de magnitudine 8 a lovit coasta Pacificului devastând Ica și diferite regiuni ale Peru omorând 514 oameni și rănind 1090.

Cutremurul din Peru din 2007 a fost un cutremur foarte puternic, care a lovit partea centrală a coastei Oceanului Pacific a țării în ziua de 15 august 2007 la orele 18:40:58 ora locală sau 23:40:58 UTC și a durat aproximativ două minute.

Epicentrul a fost localizat la circa 150 km sud-sud-vest de Lima la o adâncime de circa 30 de km. Centrul informativ al Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS National Earthquake Information Center) a raportat că a fost un cutremur foarte puternic, care a măsurat 8,0 pe scala Mercalli.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

15 august 2009  - A decedat compozitorul și interpretul român de muzică ușoară Florin Bogardo; (n. 1942).

Florin Bogardo (n. 16 august 1942, București — d. 15 august 2009, București) a fost un compozitor și cântăreț român de muzică ușoară. A debutat în calitate de compozitor în anul 1963. Printre cele mai cunoscute compoziții ale sale se numără „Să nu uităm (să iubim trandafirii)” (compusă în 1968 și cunoscută în interpretarea proprie și în versiunea Mihaelei Mihai), „Tu ești primăvara mea” (1973, mai cunoscută în interpretarea lui Aurelian Andreescu) și „Ani de liceu” (1986, cântată de autor alături de Stela Enache). Începând din 1976, Bogardo a scris și muzică de film.

 

15 august 2013 Institutul Smithsonian anunță descoperirea bassaricyon neblina, un mamifer din familia ratonilor, prima specie nouă de carnivore găsită în America în 35 de ani.

 

15 august 2021 Talibanii afgani capturează capitala Kabul; guvernul afgan se predă talibanilor.

Președintele Ashraf Ghani și vicepreședintele Amrullah Saleh au părăsit țara și se află în Tadjikistan

Cinci mii de combatanți ilegali sunt eliberați din închisoarea militară a bazei aeriene Bagram, fostă cea mai mare bază aeriană americană din țară.

 

15 august 2022 - David Popovici a câștigat două medalii de aur la Campionatele europene de natație din 2022.