2 aprilie 2005 – A murit Papa Ioan Paul al II-lea (video)

Ioan Paul al II-lea, născut Karol Józef Wojtyła, (n. 18 mai 1920, Wadowice, Polonia – d. 2 aprilie 2005, Vatican) a fost papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei din 16 octombrie 1978 până la moartea sa. A fost primul papă de altă origine decât cea italiană de la papa Adrian al VI-lea, adică din 1522. Pontificatul său de 26 ani (octombrie 1978 – aprilie 2005) este considerat al treilea ca lungime din istoria Bisericii Catolice, în urma Sfântului Petru (estimat între 34 și 37 ani) și a lui Pius al IX-lea (31 ani) - foto: ro.wikipedia.org


sursa – https://m.youtube.com

foto – ro.wikipedia.org
articol – cersipamantromanesc.wordpress.com

2 aprilie 2005 – A murit Papa Ioan Paul al II-lea – cardinalul polonez Karol Wojtyla, arhiepiscop de Cracovia, ales papa la 16 octombrie 1978. Papa Ioan Paul al II-lea a murit, sambata, 2 aprilie 2005, ora 21.37, la Vatican, la varsta de 84 de ani, in urma unor boli care i-au marcat finalul celor 26 de ani de pontificat.

Acesta a intrat in agonie cu o zi-doua inainte de a inceta din viata, dupa ce in lunile precedente a suferit mai multe spitalizari.

Dupa numai doua zile, in duminica Pastelui catolic, a fost nevoit sa renunte sa mai pronunte binecuvintarea Urbi et orbi.

Papa s-a chinuit din rasputeri sa rosteasca cuvintele ”In numele Tatalui”, dar in cele din urma a renuntat, fiindu-i imposibil sa se adreseze multimii de pelerini adunati in Piata Sf. Petru. La cateva zile de la deces, Vaticanul a dat publicitatii certificatul oficial de deces, cauza mortii fiind o septicemie, urmata de sincopa cardiaca.

Primul papa slav din istoria crestinatatii, primul Papa neitalian dupa 455 de ani, Karol Wojtyla, nascut la 18 mai 1920 la Wadowice, in sudul Poloniei, fiind ales sef al Bisericii Catolice la numai 58 de ani.

Tatal sau a fost ofiter de armata, in rezerva , in timp ce mama sa s-a ocupat de cresterea copiilor (Karol avea un frate, Edmund, cu 14 ani mai mare).
A ramas orfan de mama la 13 aprilie 1929, cand aceasta a decedat in urma unei afectiuni cardiace.

In 1938, Karol Wojtyła a absolvit gimnaziul „Marcin Wadovita” din Wadowice, dupa care si-a inceput studiile de filologie polona in cadrul Facultatii de Filosofie a Universitatii Jagiellone din Cracovia.

A activat intr-un grup literar, debutand la 15 octombrie 1938, cu ocazia unei seri de poezie. De asemenea, a facut parte din „Studio 39”, o trupa de teatru studentesc.
Izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, la 1 septembrie 1939, l-a fortat sa isi intrerupa studiile. Atunci a scris ”Iov”, un poem dramatic, inspirat de Vechiul Testament. Timp de patru ani, din octombrie 1940 pana in august 1944, a lucrat intr-o cariera de piatra din Zakrzówek, precum si la Fabrica de soda Solvay, evitand in acest fel deportarea la munca in Germania. Tot atunci, a pus bazele Teatrului Rapsodyczny, o companie clandestina de teatru.

In octombrie 1942, s-a inscris la Facultatea de teologie a Universitatii Jagiellone, care functiona in clandestinitate. La 1 noiembrie 1946, a fost hirotonit preot de catre Cardinalul Sapieha, Arhiepiscopul Mitropolit al Cracoviei. In acelsasi an, a pleacat la Roma pentru a-si continua studiile la Universitatea Angelicum din Vatican. Teza de doctorat cu titlul ”Problema credintei la Sf. Ioan al Crucii” a sustinut-o la data de 19 iunie 1948.

In 1948, Karol Wojtyła a revenit in Polonia, fiind numit preot vicar al unei mici parohii din Niegowić. La 28 septembrie 1948, a fost consacrat episcop la Catedrala Wawel din Cracovia, iar in acelasi an, la 16 decembrie, i-a fost acordat titlul de doctor in teologie al Universitatii Jagiellone din Cracovia. In ianuarie 1964, Papa Paul al VI-lea l-a numit Arhiepiscop al Cracoviei. De altfel, a fost un apropiat al Papei de atunci, cu care a lucrat la enciclica „Humanae Vitae” (1968).

La 29 septembrie 1978, a incetat din viata Papa Ioan Paul I, succesorul Papei Paul al VI-lea, dupa numai 31 de zile de pontificat. La 13 octombrie, cei 111 cardinali s-au reunit in conclav la Vatican, pentru a alege un nou Papa. Dupa trei zile de vot, la 16 octombrie 1978, Karol Wojtyła a devenit primul Papa care nu era de origine italian.

Anuntat de Cardinalul Pericle Felici prin cuvintele ”Habemus Papam”, Ioan Paul al II-lea a aparut pentru prima data la fereastra Bazilicii Sf. Petru si a rostit prima sa binecuvantare ”Urbi et Orbi”.

La 13 mai 1981, in Piata Sf. Petru, a fost victima unui atentat, in urma caruia a fost grav ranit la mana si in stomac. La aproape 10 ani dupa tentativa de asasinat comisa de militantul ultranationalist Ali Agca, Papa Ioan Paul al II-lea a prezentat primele semne ale bolii Parkinson si in acelasi an a fost operat pentru inlaturarea unei tumori intestinale. Un an mai tarziu si-a dislocat umarul in urma unei cazaturi, iar in 1996 a fost operat pentru inlaturarea apendicelui.

Ioan Paul al II-lea a fost numit deseori si Papa-Pelerin, iar sub conducerea sa Biserica a suferit schimbari importante: reforma dreptului canonic (1984), elaborarea unui nou Catehism al Bisericii Catolice (1992), reorganizarea Curiei de la Roma, publicarea a numeroase enciclice, sute de canonizari si beatificari.

Cele mai importante mesaje ale pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea sunt respectul pentru viata umana, de la conceptie la moartea naturala, respectarea drepturilor omului si a dreptului la munca, lupta pentru pace, opozitia fata de totalitarism, o noua evanghelizare si reinnoire spirituala la scara intregii lumi, in care tinerilor le revine un rol foarte important. (Sursa: culturapoloneza.ro).

articol preluat de pe https://cersipamantromanesc.wordpress.com

Repere sacre: Vizita Papei Ioan Paul al II lea în România


sursa – https://m.youtube.com