Evenimentele Zilei de 6 octombrie în Istorie
Răscoala de la Bobâlna (1437-1438)
foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; .youtube.com
6 octombrie este a 279-a zi a calendarului gregorian și a 280-a zi în anii bisecți.
Sărbatorile Zilei de 6 octombrie
(BOR) ✝ Sfântul Apostol Toma; Sfânta Muceniță Erotiida
(BRU) Sf. Toma, apostol († secolul I)
(BRC) Sf. Bruno, preot
Astăzi în istorie pentru 6 octombrie
Evenimentele Zilei de 6 octombrie în Istorie:
- 6 octombrie 1437 – Conventul de la Cluj-Mănăștur;
- 6 octombrie 2018 – Referendumul pentru redefinirea familiei
6 octombrie 105 î.Hr. - În Bătălia de la Arausio, armatele romane conduse de proconsulul Quintus Servilius Caepio și consulul Gnaeus Mallius Maximus sunt infrante de tribul germanic al cimbrilor. Lipsa cooperarii între comandanții armatei romane a condus la cel mai mare dezastru din istoria Romei antice, dupa batalia de la Cannae. Pierderile s-au ridicat la 80.000 de soldati, precum și la 40.000 de trupe auxiliare, practic intreaga armata.
6 octombrie 69 i.Hr. - Armata republicana romana condusa de consulul Lucius Licinus Lucullus infrange fortele Armeniei in batalia de la Tigranocerta. Armenii erau conduși de regele Tigranes al II-lea , aliat al regelui Mitridate al VI-lea din Pontus.
6 octombrie 877 - A murit Carol cel Pleșuv, rege al Franciei Apusene (843-877) și împărat romano-german (875-877) ; (n. 823).
Carol cel Pleșuv (n.13 iunie 823), a fost un nepot al imparatului Charlemagne și fiul cel mic al lui Ludovic cel Pios cu a doua sa sotie, Judith. A fost rege al Franciei de Vest (843-877), rege al Italiei (875-77) și Împărat Romano German (875-77, sub numele de Charles al II-lea). După o serie de războaie civile intre cei trei frati mostenitori ai Imperiului Franc, Charles a reușit in urma Tratatului de la Verdun (843), sa dobândeasca partea de vest a Imperiului Carolingian.
Prin Tratatul de la Verdun Imperiul Carolingian a împărţit definitiv între cei trei frati : Carol cel Pleşuv a primit Francia Occidentală (viitoarea Franţa) Ludovic Germanul a primit Francia Răsăriteană sau Sfântul Imperiu Roman (viitoarea Germanie) Lothar a primit Francia de Mijloc, de la Marea Nordului până în Italia Centrala.
Cu prilejul semnarii intre Carol si Ludovic Germanul a „Juramantului de la Strasbourg” (Les serments de Strasbourg) in anul 842, s-au folosit pentru prima oara intr-un document limbile franceza si germana veche. Fiecare rege a jurat nu în latina, conform uzantelor vremii, ci în limba poporului celuilalt, în fața ambelor armate, care apoi au jurat în limba proprie.
6 octombrie 1014 - A murit Tarul Samuil I al Bulgariei; (n. 958).
A fost un general care a ocupat tronul Bulgariei,conducand imperiul intre anii 997- 1014, timp in care a luptat pentru a păstra independența țării sale in fata Imperiului Bizantin, iar domnia sa a fost caracterizată de războaiele permanente duse împotriva bizantinilor și a ambitiosului lor imparat, Vasile al II-lea. Samuil a murit de un atac de cord, la două luni după bătălia catastrofala de Kleidion, iar Bulgaria a fost complet subjugata patru ani mai târziu de imparatul bizantin Vasile al II-lea, cand se încheie conflictul bizantin–bulgar care durase cinci decenii.
6 octombrie 1289 - S-a născut regele Venceslaus al III-lea al Boemiei; (d. 4 august 1306). A fost începând cu 1301 rege al Ungariei iar din 1305 rege al Boemiei și rege titular al Poloniei, ultimul din dinastia de Přemysl.
Venceslau al III-lea (n. 6 octombrie 1289 – d. 4 august 1306, Olmütz), începând cu 1301 rege al Ungariei, începând cu 1305 rege al Boemiei și rege titular al Poloniei, ultimul din dinastia de Přemysl – foto (Venceslau al III-lea cu coroanele Boemiei, Poloniei şi Ungariei.
6 octombrie 1408 - Atestarea documentară a municipiului Iaşi intr-un document emis de domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun, un privilegiu comercial acordat la 6 octombrie 1408. În 1564, domnitorul Alexandru Lăpuşneanu a mutat aici capitala Moldovei de la Suceava. Între 1565 şi 1859, oraşul a fost capitala Moldovei, apoi, între 1859 şi 1862, atât Iaşi cât şi Bucureşti au fost capitalele de facto ale Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei. În 1862, când uniunea celor două principate a devenit deplină sub numele de România, capitala ţării a fost stabilită la Bucureşti.
6 octombrie 1437 - Conventul de la Cluj-Mănăștur adeverește o înțelegere între răsculați și nobili, în cursul Răscoalei de la Bobâlna. Răscoala de la Bobâlna din 1437-1438 a fost cea mai importantă răscoală din Regatul Ungariei înainte de Războiul țărănesc condus de Gheorghe Doja. Răscoala a început atunci când Gheorghe Lépes, episcopul catolic al Transilvaniei, a cerut să se plătească zeciuiala, care nu mai fusese strânsă din 1434, într-o singură tranșă.
Mai mult, micii nobili maghiari și locuitorii români (care înainte erau scutiți de plata zeciuielii, fiind ortodocși) au fost și ei obligați să o plătească. Când țăranii au refuzat să plătească, episcopul i-a excomunicat. Țăranii erau nemulțumiți și de faptul că înca din timpul lui Ludovic I cel Mare, regele Ungariei, fuseseră scoși (în 1365) de sub autoritatea comiților regali și puși sub jurisdicția moșierilor. Treptat, aceștia i-au privat pe țărani de dreptul lor de până atunci la strămutare liberă.
Răscoala a izbucnit în nordul Transilvaniei, dar s-a răspândit cu repeziciune spre comitatele Sătmar și Szabolcs. În iunie, pe dealul Bobâlna (în maghiară Bábolna) s-a adunat o oaste de țărani, și au construit o tabără. Au cerut înființarea și recunoașterea unei stări proprii, care să se numească Universitas Hungarorum et Valachorum (Starea ungurilor și a românilor).
Ei erau conduși de un nobil sărac, Antal Nagy de Buda, și de cinci căpitani (trei țărani unguri, un țăran român (pe nume Ioan Oláh din Vireag) și un “bürger” (burghez) din Cluj). Răsculații au trimis soli la voievodul Ladislau al IV-lea Csaki. Acesta i-a executat imediat, dar după ce răsculații au obținut o victorie asupra trupelor voievodului, acesta s-a prefăcut că dorește să negocieze.
Pe 6 iulie, la Cluj-Mănăștur a fost semnat un pact între părți, în care se dădea curs multora din cererile răsculaților. Apoi, cele două părți au trimis soli la împăratul Sigismund de Luxemburg, totodată rege al Ungariei, pentru arbitraj. Cu toate acestea, pe 16 septembrie, nobilimea din Transilvania, fruntașii clerului, sașii și gărzile secuiești au format o alianță de ajutor reciproc împotriva țăranilor, semnând la Căpâlna un tratat intitulat Fraterna Unio.
Pe 6 octombrie s-a semnat la Apateu (în maghiară Apáti) un nou tratat, care respingea câteva din aspectele prevăzute în tratatul anterior. La începutul lui decembrie răsculații au cucerit cetatea Aiudului. În decembrie a murit împăratul Sigismund. Imediat aliații i-au atacat pe răsculați și i-au înfrânt.
Armata nobiliară comandată de Desideriu de Losoncz a asediat orașul Cluj, care se alăturase răsculaților, pe care l-au cucerit la 9 ianuarie 1438. Conducătorii răscoalei au fost executați la Turda, iar Clujului i s-au retras privilegiile de oraș, locuitorii săi fiind declarați țărani. Pe 2 februarie a fost reînnoită alianța de la Căpâlna, cunoscută ulterior ca alianța celor trei națiuni (Unio Trium Nationum) prin care s-a reglementat situația socială în Transilvania în următoarele secole.
6/16 – 8/18 octombrie 1595 - Bătălia de la Târgovişte – Mihai Viteazul începe asediul localităţii Ţîrgovişe din Muntenia, silind ostirea otomana sa se retraga. După două zile de bombardamente, localitatea este recucerită de Mihai Viteazul cu sprijinul forţelor unite ale principelui transilvanean Sigismund Bathory, al arhiducelui austriac Maximilian, al domnului Moldovei, Stefan Razvan, si al marelui duce de Toscana.
Bătălia de la Târgovişte (6/16 – 8/18 octombrie 1595). Atacul oştilor principelui Transilvaniei, Sigismund Báthory (1581 – 1599, 1601 – 1602), domnului Ţării Româneşti, Mihai Viteazul (1593 – 1601), şi domnului Moldovei Ştefan Răzvan (aprilie – august 1595) asupra garnizoanei otomane. La o zi după retragerea otomanilor (18 octombrie 1595), cetatea Târgovişte este supusă asediului de către oştile aliaţilor (c. 30 000 de oameni). Apărarea oraşului fusese încredinţată beylerbey-ului de Trapezunt, Ali paşa şi unui corp de 5 000 de ieniceri.
Întăriturile construite de marele vizir, Koca Sinan paşa, au fost incendiate. Sinan paşa trimite 5 000 – 6 000 de oşteni rumelioţi în ajutorul asediaţilor. Înainte de a ajunge sunt atacaţi de un grup de 300 de români şi dispersaţi. Până seara, cetatea cade, soldaţii otomani sunt nimiciţi, iar Ali paşa luat prizonier şi închis în cetatea Chioar: „Iar Batâr [Sigismund Báthory], Mihai vodă [Mihai Viteazul] şi Ştefan [Ştefan Răzvan], cu toate oştile, veniră de ocoliră cetatea din Târgovişte şi îndată fu aprinsă. Turcii, câţi fură acolo, toţi pieriră, iar pre Ali-paşa, îl prinseră viu şi-l trimiseră în temniţa Chiutvarului” (Letopiseţul cantacuzinesc).
articol preluat de pe enciclopediaromaniei.ro
6 octombrie 1600 - A avut loc la Florența premiera operei Euridice, compusă de Jacopo Peri, cu prilejul nunții regelui Henric al IV-lea al Frantei cu Maria de Medici.
6 octombrie 1683 - Un grup de imigranti germani fondeaza colonia Germantown in Pennsylvania , America de Nord. A fost prima mare imigratrie a germanilor in America
6 octombrie 1711 - În Moldova a început instaurarea domniilor fanariote; Nicolae Mavrocordat a fost numit de Poarta Otomană domn al Ţării Moldovei.
Nicolae Mavrocordat (n. 3 mai 1680, Constantinopol – d. 3 septembrie 1730, București), domnul Moldovei de două ori: 17 noiembrie 1709 – noiembrie 1710 și 1711 – 5 ianuarie 1716 și al Țării Românești, tot de două ori: 21 ianuarie 1716 – 25 noiembrie 1716 și martie 1719 – 3 septembrie 1730. Nicolae Mavrocordat, grec fanariot, numit direct de către Poartă în scaunul domnesc al Moldovei a început şirul de domnii fanariote în această ţară, dupa pierderea tronului de catre Dimitrie Cantemir.
A fost fiul lui Alexandru Mavrocordat, supranumit Exaporitul (consilier secret), mare dragoman al Porţii, originar din insula Chios [1]. Exaporitul a fost căsătorit cu Sultana, fata Casandrei, nepoata domnului Moldovei Alexandru Iliaş, descendent din dinastia domnitoare a Muşatinilor (Bogdăneştilor). Alexandru Mavrocordat a fost nu numai un iscusit diplomat, ci şi un distins om de cultură, cu studii la Padova şi Bologna.
El a pus începutul celebrei biblioteci a Mavrocordaţilor, a scris opere de istorie, filosofie, teologie, retorică şi gramatică. În perioadele decembrie 1715 – noiembrie 1716 şi martie 1719 – septembrie 1730, Nicolae Mavrocordat a fost domn în Muntenia. Prima sa domnie munteană a coincis cu războiul austro-turc din 1716-1718 în urma căruia Oltenia a fost anexată de către Habsburgi (retrocedată în 1739). La 50 de ani (14 septembrie 1730) N. Mavrocordat moare, şi este оnmormântat la ctitoria sa – mănăstirea Văcăreşti.
6 octombrie 1767 - S-a născut regele haitian Henri Christophe; (d. 8 octombrie 1820).
Henri Christophe, iar în creola haitiană, Anri Kristòf , (n. 6 octombrie 1767 – d. 8 octombrie 1820), ofițer și apoi general al armatei haitiene, președinte, apoi rege, sub numele de Henri I, al statului Haiti.
6 octombrie 1773 - S-a născut regele Ludovic-Filip al Franței; (d. 1850).
Ludovic-Filip de Orléans (n. 6 octombrie 1773, Paris – d. 26 august 1850, Surrey, Anglia) rege al francezilor în perioada Monarhiei din Iulie între 1830 și 1848. Face parte din dinastia Bourbon-Orléans.
6 octombrie 1801 - S-a născut omul politic francez Hippolyte Carnot; (d. 16 martie 1888).
6 octombrie 1849 - După înfrângerea revoluţiei maghiare au fostexecutati la Arad, in Transilvania, 13 generali revolutionari.
6 octombrie 1880 - A decedat Benjamin Peirce, matematician și astronom american, care a avut o contribuție importantă în descoperirea planetei Neptun; (n. 4 aprilie 1809).
Benjamin Peirce a predat la la Universitatea americana Harvard aproximativ 50 de ani. El a adus contribuții importante la studiul mecanicii ceresti,teoriei numerelor, filosofiei matematice, statisticii, algebrei.
6 octombrie 1886 - S-a născut renumitul pianist elvetian Edwin Fischer; (d.24.01.1960).
Edwin Fischer (n. 6 octombrie 1886, Basel — d. 24 ianuarie 1960, Zürich), pianist și dirijor elvețian. A fost unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului 20, apreciat în mod deosebit în repertoriul german: Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven și Franz Schubert. A fost de asemenea unul dintre cei mai mari profesori de pian ai timpurilor moderne.
6 octombrie 1887 - S-a născut Le Corbusier, arhitect francez de origine elvetiana.
Charles-Édouard Jeanneret-Gris, cunoscut sub pseudonimul de Le Corbusier pe care l-a adoptat (n. 6 octombrie 1887– d. 27 august 1965), arhitect, urbanist, decorator, pictor, sculptor, realizator de mobilier, teoretician și scriitor elvețian, naturalizat cetățean francez, faimos, pentru contribuțiile sale importante la curentele arhitecturale ce astăzi poartă numele de modernism, brutalism sau stilul internațional în arhitectură, alături de Ludwig Mies van der Rohe, Walter Gropius și Theo van Doesburg.
Numele sau real este Charles Edouard Jenneret,si a fost unul dintre cei mai influenti arhitecti ai secolului XX, care a fost preocupat de conceperea unor constructii cu structuri functionale si cu o estetica revolutionara. A construit prima casa la varsta de 18 ani, incurajat fiind de unul dintre profesorii sai. in 1908, a plecat la Paris unde a inceput sa lucreze cu Peter Behrens, care l-a invatat despre procesele industriale si design-ul masinilor.
S-a reintors in tara natala, dar a revenit in Franta, iar in 1920 si-a luat pseudonimul “Le Corbusier”. A fost faimos pentru contribuţiile sale la curentele arhitecturale care astăzi poartă numele de modernism sau stilul internaţional în arhitectură, alături de Ludwig Mies van der Rohe, Walter Gropius şi Theo van Doesburg. S-a implicat activ in arta, punand bazeele curentului purist, a scris eseuri si a proiectat cladiri cu diverse destinatii. in anii ’50, s-a apucat si de sculptura. A decedat la 27.08.1965.
6 octombrie 1889 - În cartierul Montmartre din Paris isi deschide portile celebrul cabaret Moulin Rouge. A fost construit de Joseph Oller, care era proprietar și al Paris Olympia. Este cel mai cunoscut pentru renașterea modernă a dansului can-can.
6 octombrie 1892 - A încetat din viaţă poetul britanic Alfred Lord Tennyson. Este al doilea cel mai citat autor în “Dicţionarul Oxford al citatelor”, după Shakespeare; (n.5 august 1809).
6 octombrie 1902 - S-a născut Petre Ţuţea, filosof, eseist, economist şi om politic român. (d. 1991)
Petre Țuțea (n. 6 octombrie 1902, Boteni, Boteni, Muscel, România – d. 3 decembrie 1991, București, România) a fost un autor, economist, eseist, filosof, jurist, politician și publicist român, membru al Mișcării Legionare, victimă a regimului comunist din România. Petre Țuțea este arestat în 12 aprilie 1948, fiind încarcerat în arestul Siguranței din str. Rahova, acuzațiile care i se aduceau fiind de spionaj în favoarea anglo-americanilor.
În realitate, în 11 februarie 1948 diplomatul britanic John Bennet a înaintat la Foreign Office un raport asupra situației economice din România, citând pe larg dintr-o lucrare redactată cu ani în urmă de Petre Țuțea, în cadrul Oficiului de Studii al Ministerului Industriei și Comerțului (Economiei Naționale), privind relațiile economice româno-germane din trecut, ca bază de comparație cu relațiile economice româno-sovietice.
A fost supranumit un Socrate român, datorită preocupărilor filosofice şi rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul său personal în orice circumstanţe, chiar şi în închisoare. Din cauza persecuţiei a publicat foarte puţin înainte de 1989, însă imediat după prăbuşirea regimului comunist scrierile şi interviurile sale au început să fie difuzate. S-a bucurat de prietenia lui Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Constantin Noica. A fost preocupat de filosofia religioasă creştin-ortodoxă. („Bătrâneţea şi alte texte”, „Tratat de economie politică”, „Comentarii la Platon”, „Reflecţii religioase asupra culturii”, „Filosofia nuanţelor”, „Introducere mistică în filosofia modernă”)
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; unitischimbam.ro
6 octombrie 1908 - S-a născut Carole Lombard (Jane Alice Peters), considerată una dintre cele mai talentate actriţe ale filmului mut („Nothing Sacred”, „My man Godfrey”) ; (m. 16.01.1942).
Carole Lombard (n. 6 octombrie 1908; d. 16 ianuarie 1942), născută Jane Alice Peters în Foer Wayne, Indiana, actriță de origine americană.
6 octombrie 1908 - Bosnia si Herzegovina au fost anexate de Austro-Ungaria.
Congresul de la Berlin din 1878 decisese ca administrarea provinciilor Bosnia și Herțegovina să fie preluată de către Austro-Ungaria. În mod formal, aceasta nu era o anexare, teritoriul continua să facă parte din Imperiul otoman, moneda otomană ar fi urmat să fie utilizată pe teritoriul Bosniei, iar sultanul să fie recunoscut drept suveran.
In fapt în 1878 perioada dominației otomane asupra Bosniei-Herțegovina ia sfârșit și începe perioada stăpânirii austro-ungare. Austro- Ungaria a ocupat din punct de vedere militar Bosnia-Herțegovina în 1878 însă nu a anexat-o. Principalul motiv pentru care teritoriul a fost ocupat militar a fost teama de a nu fi anexat de către Serbia sau Muntenegru, profitând de slăbiciunea Imperiului otoman.
Anexaiunea dîn anul 1908 când Austro-Ungaria a anexat în mod oficial Bosnia-Herțegovina, a avut loc în mod evident pentru a contracara revendicările teritoriale ale Regatului Serbiei. Aceasta a radicalizat în special pe intelectualii sârbi care au format societăți secrete precum „Tânăra Bosnie”, „Unificare sau Moarte” sau „Mâna Neagră” (adeseori cu sprijinul Serbiei),care promovau unirea cu Regatul Serbiei.
Războaiele balcanice care au dus la dublarea teritoriului Regatului Serbiei, au încurajat și mai mult mișcarea naționalistă sârbă. In 1918, dupa prabusirea Imperiului Austro-Ungar, Bosnia si Herzegovina intra in componenta Regatului Sarbilor, Croatilor si Slovenilor (viitoarea Iugoslavie)
6 octombrie 1914 - S-a născut etnologul norvegian Thor Heyerdahl; (d. 18 aprilie 2002).
Thor Heyerdahl (n. 6 octombrie 1914, Larvik, Norvegia – d. 18 aprilie 2002, Colla Micheri, Italia), etnograf cu formarea de biolog, și aventurier norvegian cu realizări științifice în zoologie și geografie. A întreprins, în 1969 si 1970, expeditii cu barcile din papirus „Ra-1” si „Ra-2” pe ruta a navigat 4.300 mile (aproximativ 7.000 km) din America de Sud pana in Insulele Tuamotu.
Heyerdahl a dorit sa demonstreze valabilitatea ipotezei conform căreia populația din Polinezia nu provenea din Asia de Sud-est, așa cum se credea până atunci, ci din America. Ipoteza fiind primită cu răceală, Thor s-a decis să demonstreze că o călătorie din America de Sud era realizabilă cu mijloace primitive, această călătorie fiind descrisă în amănunt într-una din cărțile lui ( Expeditia Kon-Tiki).
6 octombrie 1918 - A fost adoptata Declaratia de la Iasi a „Comitetului national al românilor emigrati din Austro-Ungaria”, in care se contesta monarhiei habsburgice dreptul de a se ocupa de soarta românilor din Austro-Ungaria si se cerea ca întreg teritoriul locuit de români sa fie eliberat si unit cu România.
6 octombrie 1927 - La New York a avut loc premiera primului film vorbit, “The Jazz Singer”, regizat de Alan Crosland, avându-l protagonist pe Al Jolson. Înainte cu un an fusese prezentat un alt film vorbit, însă în acest film vocile nu erau sincronizate cu imaginile.
6 octombrie 1929 - S-a născut inginerul Mihai Corneliu Drăgănescu, preşedinte al Academiei Române în perioada 1990-1994. În calitate de lider al informaticii româneşti, a iniţiat construirea reţelei naţionale de centre teritoriale de calcul, introducerea informaticii în programa de invatamant şi dezvoltarea industriei de software în ţara noastră.
Mihai Drăgănescu (n. 6 octombrie 1929, comuna Făget, județul Prahova, d. 28 mai 2010), inginer, autor, eseist și filozof român, specialist în electronică, membru corespondent, membru titular și președinte al Academiei Române. A fost distins cu ordinul “Comandor al Legiunii de Onoare” (Franţa, 1971), cu Diploma “Meritul Academic” (1999) şi Ordinul “Steaua Romaniei”, în grad de comandor (2000); (m. 28/29.05. 2010).
6 octombrie 1930 - S-a născut actorul şi dramaturgul Paul Ioachim, autorul a două volume de piese intitulate „Comedii… şi ceva drame”; (m. 10.07.2002).
Paul Ioachim (06.10.1930 Buzău · 10.07.2002), actor, dramaturg. A jucat in filmul lui Andrei Blaier, “Ilustrate cu flori de camp”. A fost directorul teatrului George Ciprian din Buzau.
6 octombrie 1931 - S-a născut Riccardo Giacconi, fizician, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 2002, premiat pentru descoperirea originii cosmice a razelor X.
Riccardo Giacconi (n. 6 octombrie 1931, Genova, Italia), fizician american de origine italiană, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2002 pentru contribuțiile de pionierat în astrofizică, contribuții ce au condus la descoperirea surselor cosmice de raze X.[1]. Giacconi a primit jumătate din premiul Nobel, cealaltă jumătate fiind împărțită de Masatoshi Koshiba și Raymond Davis, Jr.
6 octombrie 1933 - A fost înființat Spitalul de Urgență in Bucuresti, actualul Spital de Urgenta Floreasca.
În anul 1906 Nicolae Minovici înființează primul serviciu public de ambulanță din România, Societatea de Salvare. La scurt după înființarea serviciului, Nicolae Minovici, realizează că sistemul de sănătate românesc are nevoie de un spital specific care să fie pregătit astfel încât să poată prelua pacienții aduși de ambulanțele serviciului public.
În data de 6 octombrie 1933, prin decizia Ministerului Sănătății nr 68920,publicata in 31 octombrie 1933 M.OF. nr 251, spitalul de urgență este înființat de drept, coordonatorul acestui nucleu nou creat fiind medicul Iacob Iacobovici. Spitalul își începe funcționarea efectivă din decembrie 1933, iar inaugurarea oficială, în prezența oficialităților statului, are loc abia în 5 mai 1934.
Situat inițial pe malul Dâmboviței, spitalul a fost finanțat din fondurile personale ale lui Nicolae Minovici (ipotecarea casei personale), permitea îngrijirea tuturor bolnavilor indiferent de posibilitatea de a plăti serviciile medicale și avea o secție de chirurgie cu 60 de paturi. În acelaș an este înființată în spital și o secție de toxicologie.
La 24 august 1944 clădirea spitalului de pe malul Dâmboviței a fost distrusă de bombardamentele aviației germane. Spitalul a fost mutat în clădirea Sanatoriului Antoniu, aici fiind adăugate noi secții de terapie intensivă, toxicologie și arși. În această perioadă spitalul avea 150 de paturi.
În anul 1949 spitalul se mută într-o nouă locație, locație păstrată până în prezent, Calea Floreasca. La acea vreme spitalului i s-au adăugat noi secții medicale, secția de terapie intensivă, ortopedie și boli interne. Numărul paturilor a crescut ajungând la 400.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; www.libertatea.ro
6 octombrie 1933 - S-a născut Vasilica Tastaman, actriță română (d. 2003)
Vasilica Tastaman (n. 6 octombrie 1933, Brăila – d. 30 martie 2003, București) a fost o actriță română. A debutat în 1949 pe scena din orașul său natal. Până în 1961, când s-a numărat printre fondatorii Teatrului de Comedie, a jucat la teatrele Giulești și Bulandra. În 1981 s-a stabilit în Suedia. A fost căsătorită de două ori, cu fostul antrenor de fotbal Emeric Jenei și actorul Dan Tufaru. Din prima căsnicie are un băiat, Călin Jenei. („Astă seară dansăm în familie”, “Grăbeşte-te încet”, “Eu, tu şi Ovidiu”, „Păcală”, „B.D. în alertă”)
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro
6 octombrie 1951 - A murit Otto Fritz Meyerhof, medic american de origine germană, laureat Nobel (n. 1884)
Otto Fritz Meyerhof (1884 – 1951), medic și biochimist evreu, născut în Germania și naturalizat american. A devenit celebru prin cercetările sale în glicoliză (Calea Embden-Meyerhoff-Parnas) și, împreună cu Archibald Vivian Hill, asupra schimbului de substanță din țesutul muscular, motiv pentru care ambilor savanți li s-a decernat, în 1922, Premiul Nobel pentru Medicină.
6 octombrie 1966 - LSD (Lysergic acid diethylamide), unul dintre cele mai puternice halucinogene, a fost declarat ilegal în Statele Unite ale Americii.
Drogul a fost descoperit de chimistul Albert Hoffmann în 1938, în timpul unei cercetări privind cornul secarei, cu scopul extragerii unei substanțe care să stimuleze circulația sanguină. LSD cunoscut și sub denumirea comercială „Delysid” folosită de concernul farmaceutic Sandoz, era un preparat pentru tratamentul bolilor psihice și pentru scopuri de cercetare Efectul său halucinogen a fost descoperit de Hofmann din întîmplare la data de 16 aprilie 1943, după ce probabil substanța s-a absorbit prin pielea cercetătorului. Această dată este sărbătorită de fanii drogului ca „Ziua bicicletei”, deoarece Hofmann în ziua amintită aflat sub acțiunea drogului mergea acasă cu bicicleta.
6 octombrie 1973 - Egiptul, condus de președintele Anwar El Sadat, în cooperare cu Siria, a atacat Israelul. A început conflictul arabo-israelian cunoscut sub numele de „Războiul de Yom Kipur”
Războiul de Iom Kipur, Războiul arabo-israelian din 1973, Războiul de Ramadan, sau Războiul din octombrie a fost un conflict armat dintre Israel și o coaliție de națiuni arabe condusă de Egipt și Siria, care a durat între 6 octombrie și 26 octombrie 1973. Războiul a izbucnit de ziua de Iom Kipur (Ziua Ispășirii, cea mai importantă zi de post evreiască), printr-un atac surpriză conjugat egipteano-sirian, forțele atacatoare traversând liniile de încetare a focului din Peninsula Sinai și respectiv, de pe platoul Golan, teritorii cucerite de Israel în Războiul de Șase Zile (1967).
Egiptenii și sirienii au avansat în primele 24 – 48 de ore, după care situația militară a început să se schimbe în favoarea israelienilor. După a doua săptămână de lupte, sirienii fuseseră scoși definitiv din zona platoului Golan. În sud, în peninsula Sinai, israelienii au lovit la punctul de joncțiune a două corpuri de armată egiptene, (Armata a II-a și Armata a III-a) traversând canalul Suez, (vechea linie de încetare a focului), încercuind o întreagă armată egipteană, chiar în momentul în care intra în acțiune rezoluția de încetarea a focului a ONU.
Războiul a avut numeroase implicații pentru multe națiuni. Lumea arabă, care fusese umilită de înfrângerea categorică a coaliției egipteano-siriano-iordaniene din timpul Războiului de șase zile, s-a simțit răzbunată de seria de victorii de la începutul războiului. Același sentiment a deschis calea către procesul de pace care avea să urmeze, ca și spre liberalizările care au urmat, precum așa-numita infitah, “politica egipteană a porților deschise”.
Acordurile de la Camp David, care au fost semnate la scurtă vreme după aceea, au dus la normalizarea relațiilor dintre Egipt și Israel și la recunoașterea, pentru prima oară de către un stat arab, a Israelului. Egiptul, care se distanțase deja de Uniunea Sovietică, a părăsit după acest moment definitiv sfera de influența sovietică.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
6 octombrie 1979 - Papa Ioan Paul al II-lea a devenit primul suveran pontif care a vizitat Casa Albă.
6 octombrie 1981 - Preşedintele Egiptului, Anwar Sadat, laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1978, a fost asasinat în timpul unei parade militare, de către un comando de fanatici religioşi.
Alte 10 oficialităţi au decedat în atacul terorist.Sadat a fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1979; (n. 25.12.1918).
6 octombrie 1987 - Fiji a devenit republică.
6 octombrie 1989 - S-a stins din viata la varsta de 81 de ani, actrita americana Bette Davis (n. 5.04.1908). Actrita a fost rapusa de cancer.
Ruth Elizabeth Davis (cunoscută ca Bette Davis, n. 5 aprilie 1908 – d. 6 octombrie 1989), actriță americană de teatru, film și televiziune, laureată de două ori a Premiului Oscar. Cariera ei artistica s-a intins pe aproape trei decenii, starul aparand in 80 de filme. Pe numele adevarat Ruth Elizabeth Davis, actrita s-a nascut in Massachusetts. S-a inscris la o scoala de teatru din New York si a inceput sa lucreze cu grupul de artisti Provincetown.
Lansarea nu a fost prea usoara pentru Bette Davis, mai bine de un deceniu fiind nevoita sa joace roluri mici in productii mediocre atat pe Broadway, cat si in filme. Abia in 1930 a reusit sa semneze un contract mai important cu Universal facandu-si cu adevarat debutul pe marile ecrane un an mai tarziu in “Bad Sister” (1931). in 1935, s-a revoltat impotriva casei de productie Warner Bros. pe motiv ca i s-aun incredintat roluri nesemnificative.
S-a mutat in Anglia, perioada in care a inceput o lupta in justitie cu casa ei producatoare. in 1938, a castigat un Oscar pentru aparitia din “Jezebel”, dupa care au urmat un sir de succese cinci ani consecutiv fiind nominalizata la categoria “Cea mai buna actrita in rol principal”. in 1950, a castigat premiul pentru cea mai buna actrita din partea criticilor de film americani pentru performantele ei din productia “All About Eve”.
A intrat apoi intr-un con de umbra, revenind spectaculos cu rolul din “Whatever Happened to Baby Jane?”. A jucat in 90 de filme, în peste o jumătate de secol de carieră (“Nu vreau să mor”, “Grâul este verde”, „Totul despre Eva”, „Moarte pe Nil”). Din 1970 a inceput sa apara mai des in productiile de televiziune, insa boala a fortat-o sa isi reduca activitatea, iar mai apoi sa renunte definitiv la marea ei dragoste: cinematografia. in 1977, a devenit prima femeie care a obtinut din partea Academiei de Film Americane un premiu pentru intreaga cariera.
6 octombrie 1995 - Într-un articol din revista Nature, s-a prezentat descoperirea primei exoplanete, aflată pe orbita unei stele din secvența principală, 51 Pegasi. 51 Pegasi este o stea pitică galbenă asemănătoare Soarelui situată la 15,6 parseci (50,9 ani-lumină) de Pământ, în constelația Pegas. Aceasta a fost prima stea asemănătoare Soarelui, alta decât Soarele, despre care se știe că are o planetă care se rotește în jurul acesteia.
Descoperirea planetei 51 Pegasi b a fost anunțată pe 6 octombrie 1995 de către Michel Mayor și Didier Queloz. Descoperirea a fost făcută pe baza măsurării Efectului Doppler la Observatorul din Haute-Provence, folosind spectrograful ELODIE.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
6 octombrie 1999 - A murit Amália Rodrigues, regina fado-ului, formă muzicală de maximă forţă simbolică, reprezentativa pentru portughezi; (n. 23.07.1920).
6 octombrie 2000 - Preşedintele iugoslav Slobodan Milošević a demisionat, fiind inlocuit de liderul opozitiei, Vojislav Kostunica (foto).
6 octombrie 2000 - Au fost aduse din Grecia, în România, pentru prima oara în istoria crestinismului moastele Sfântului Gheorghe. Dupa o scurta escala la Bucuresti, moastele au fost depuse la Iasi, in Catedrala Mitropolitana, lânga moastele Sfintei Cuvioase Paraschiva.
6 octombrie 2000 - A murit Richard Farnsworth, cascador american, care a jucat în peste 300 de filme şi a fost cel mai bătrân actor nominalizat vreodată la “Oscar” (în anul 2000), pentru filmul “The Straight Story”); (n. 1920).
6 octombrie 2003 - A murit Elisabeta Rizea, unul din simbolurile rezistenţei anticomuniste romanesti; (n.28.06.1912).
Elisabeta Rizea (n. 28 iunie 1912, Domnești, județul Argeș – d. 4 octombrie 2003) a fost o eroină a luptei anticomuniste din România, nepoată a liderului țărănist Gheorghe Șuța, ucis de comuniști în 1948. S-a opus instaurării regimului comunist, iar soţul său a făcut parte din grupele de rezistenţă anticomunistă din Făgăraş, conduse de colonelul Arsenescu.
A fost declarată “duşman al poporului” (a refuzat să-i predea Securităţii pe rebelii anticomunişti reuniţi sub comanda lui Arsenescu). A fost arestată și torturată de autoritățile comuniste în 1952 și 1961. A executat 12 ani de închisoare. A fost la un pas de moarte, dar nu a tradat. Povestea ei a devenit cunoscută publicului în urma unui interviu din 1992, inclus în documentarul Memorialul Durerii, de Lucia Hossu-Longin.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
6 octombrie 2006 - Generalul Pervez Musharraf a fost reales preşedinte al Pakistanului – singura putere nucleară musulmană. Venit la putere, la 20 iunie 2001, printr-o lovitură de stat, Pervez Musharaff şi-a atras antipatia populaţiei musulmane din cauza politicii pro-Bush şi a sprijinului acordat americanilor în războiul împotriva terorismului. În 2008, Musharraf s-a exilat la Londra.
6 octombrie 2018 - Prima zi a Referendumului de modificare a articolului 48 din Constituția României (pentru redefinirea familiei)
Un referendum de modificare a Constituției României a avut loc pe 6 și 7 octombrie 2018. Demersul a avut la bază o inițiativă cetățenească demarată de Coaliția pentru Familie la sfârșitul anului 2015. Inițiativa a strâns numărul de semnături necesare pentru a iniția un proiect de lege constituțională și a fost sprijinită activ de Biserica Ortodoxă și de Biserica Romano-Catolică. Inițiativa a vizat înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1) al Constituției cu una mai restrictivă, „între un bărbat și o femeie”.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
6 octombrie 2020 - Premiul Nobel pentru Fizică a fost decernat cercetătorilor Roger Penrose „pentru descoperirea că formarea de găuri negre este o predicție robustă a teoriei generale a relativității” și Reinhard Genzel și Andrea Ghez „pentru descoperirea unui obiect supermasiv compact în centrul galaxiei noastre”.
6 octombrie 2020 - Eddie Van Halen, chitaristul și liderul grupului rock Van Halen, a decedat la vârsta de 65 de ani în urma cancerului pulmonar de care suferea.
Edward Lodewijk “Eddie” Van Halen (n. 26 ianuarie 1955,[1] Nijmegen, Țările de Jos[2] – d. 6 octombrie 2020,[3][4] Santa Monica, Comitatul Los Angeles, California, SUA[5]) a fost un chitarist și textier american de origine olandeză.
A fost conducătorul și cofondatorul, împreună cu fratele său, Alex Van Halen, al grupului hard rock Van Halen care îi poartă numele.
În 2011, revista Rolling Stone îl situează pe poziția a opta dintre cei mai buni 100 de chitariști. Mai mult, publicația „Guitar World” îl plasează pe primul loc în ierarhia mondială.
Printre elementele sale de virtuozitate și de originalitate se numără și acel tapping care constă într-o mișcare specifică a mâinii stângi pe manșa chitarei, în timp ce cu dreapta execută în mod continuu nota muzicală respectivă. Acest element novator este celebru în piesa Eruption.
Fiul său, basistul Wolfgang Van Halen, este un alt component al grupului Van Halen începând cu 2006.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org;