Evenimentele Zilei de 20 octombrie în Istorie

Ceferiştii de la Depoul Piteşti, în fruntea primei greve generale din istoria României - foto: universulargesean.ro

Ceferiştii de la Depoul Piteşti, în fruntea primei greve generale din istoria României

foto preluat de pe universulargesean.ro
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

20 octombrie este a 293-a zi a calendarului gregorian și a 294-a zi în anii bisecți. 72 de zile până la sfârșitul anului.

 

Sărbătorile Zilei de 20 octombrie

(BOR) Sfântul Mare Mucenic Artemie; Sfântul Cuvios Gherasim din Chefalonia

Sfântul Mare Mucenic Artemie. Prăznuirea sa de către Biserica Ortodoxă Romana se face la data de 20 octombrie - foto preluat de pe basilica.ro

Sfântul Mare Mucenic Artemie - foto preluat de pe basilica.ro

Sfântul Mare Mucenic Artemie s-a născut în Egipt, la sfârşitul veacului al treilea, ca fiu al unor credincioşi de bun neam. De tânăr a intrat în rândul ostaşilor, unde a fost învrednicit de mari dregătorii, pentru vitejia sa. De aceea, Sfântul împărat Constantin cel Mare (306-337) l-a socotit unul dintre oamenii săi de încredere.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Artemiu, martir († secolul al IV-lea)

 

(BRC) Sf. Irina din Portugalia, fecioară, martiră

Sf. Irina din Portugalia, fecioară, martiră - foto: calendarcatolic.ro

Sf. Irina din Portugalia, fecioară, martiră – foto: calendarcatolic.ro

 

Ziua internaţională a controlorilor de trafic aerian

Ziua internaţională a controlorilor de trafic aerian este sărbătorită, anual, la 20 octombrie, semnificând şi aniversarea Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Controlorilor de Trafic Aerian (IFATCA).

Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Controlorilor de Trafic Aerian a fost înfiinţată la 20 octombrie 1961. Organismul reuneşte asociaţii din 137 de state, incluzând peste 50.000 de controlori de trafic la nivel internaţional, conform www.nzalpa.org.nz.

Ideea înfiinţării unei astfel de federaţii a aparţinut Asociaţiei Controlorilor de Trafic Aerian din Israel, condusă de Jacob Wachtel, care a făcut această propunere în 1956.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua mondială a osteoporozei

Ziua internaţională a osteoporozei este marcată anual la 20 octombrie, fiind organizată de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză (International Foundation for Osteoporosis – IOF).

Această zi a fost iniţiată de Societatea Naţională pentru Osteoporoză din Marea Britanie, la 20 octombrie 1996, şi susţinută de Comisia Europeană, iar ulterior a fost marcată de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză. În anii 1998 şi 1999, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a devenit co-partener al marcării acestei zile.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua mondială a statisticii

La 20 octombrie 2020 este marcată, pentru a treia oară, Ziua mondială a statisticii.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit marcarea acestei zile prin adoptarea Rezoluţiei 64/267, din 3 iunie 2010. Prima aniversare a zilei, stabilită la 20 octombrie, a avut loc în 2010. Au participat peste 130 state membre şi 40 de organizaţii. În urma reuşitei acestei iniţiative, Adunarea Generală a ONU a decis, prin Rezoluţia 69/282, sărbătorirea Zilei mondiale a statisticii o dată la cinci ani. În 2015, odată cu sărbătorirea statisticii cu tema “Date mai bune, vieţi mai bune”, a fost marcat şi bicentenarul naşterii matematicianului, logicianului şi filosofului britanic George Boole, ale cărui lucrări stau la baza informaticii moderne.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Cuba – Ziua națională a culturii – Se aniversează din 1980

Somalia – Sărbătoare națională – Aniversarea zilei revoluției somaleze

 

România - Ziua Pensiilor Militare – În “Monitorul Oastei” nr. 1 din 20 octombrie 1862, anul al 3-lea, Partea Oficială, în cuprinsul Ordinului pe toată oastea nr 267, semnat de generalul Florescu, în calitate de ministru de război, se menţionează prima structură specializată în domeniul pensiilor militare în cadrul Tabloului cu noua organizare a Ministerului.

 

Aztăzi în Istorie pentru 20 octombrie

 

Evenimentele Zilei de 20 octombrie în Istorie:

- 20 octombrie 1600 – Bătălia de la Bucov;

- 20 octombrie 1920 – A început Prima greva politica generală a proletariatului din întreaga Românie (20 – 28 octombrie 1920)

 

20 octombrie 1349 - Papa Clement al VI-lea a interzis flagelarea.

1349: Papa Clement al VI-lea interzice flagelarea - foto: ro.wikipedia.org

foto: ro.wikipedia.org

In cartea Pildelor, se declară la un moment dat: „Biciul este bun pentru cal, frâul pentru măgar, iar varga pentru spatele celor nebuni” (Pld 26:3). Dar aceasta nu era unica întrebuinţare a „biciului”. Având la bază prevederile din Dt 25:1-3, biciuirea reprezenta, pentru poporul lui Israel, o metodă punitivă judiciară:„De va fi neînţelegere între oameni, să fie aduşi la judecată şi să fie judecaţi; celui drept să i se dea dreptate, iar cel vinovat să se osândească. Dacă celui vinovat i se va cuveni bătaie, să poruncească judecătorii să fie pus jos şi să fie bătut înaintea lor, după măsura vinovăţiei lui. I se pot da până la patruzeci de lovituri, iar nu mai mult, ca nu cumva fratele tău, din pricina multelor lovituri, să fie schilodit înaintea ochilor tăi”. (Dt 25:1-3)
cititi mai mult pe www.crestinortodox.ro

 

20 octombrie 1463 - S-a născut la Bologna filosoful si anatomistul italian Alessandro Achillini ( d.2 august 1512), supranumit de contemporani „al doilea Aristotel”.

Alessandro Achillini (Latin Alexander Achillinus; 20 sau 29 October 1463 – 2 August 1512) was an Italian philosopher and physician - foto: en.wikipedia.org

Alessandro Achillini - foto: en.wikipedia.org

A fost printre primii savanti medievali care au disecat corpul uman , fiind autorul lucrarilor” De humani corporis anatomia (Venetia, 1516–1524), si Annotationes anatomicae , (Bologna, 1520). Primele sale scrieri filosofice au fost tiparite in anul 1508 la Venetia.

 

20 octombrie 1548 - A fost fondat orașul Nuestra Señora de La Paz, cunoscut mai ales ca La Paz, capitala de astăzi a Boliviei. La Paz, capitala Boliviei, este situata la 3810 m altitudine, fiind cea mai “inalta” capitala din lume. Orasul a fost fondat la 20 octombrie 1548 de spaniolul Alonso de Mendoza , pe valea raului Choqueyapu din podisul Altiplano Boliviano. Numele initial a fost Nuestra Senora de la Paz, denumire schimbata in 1827, in amintirea bataliei castigate de Antonio Jose de Sucre in 9 decembrie 1924, in fata trupelor spaniole. In 1898, La Paz a devenit capitala administrativa a Boliviei.

 

20 octombrie 1554 - S-a născut baronul Bálint Balassi, poet si scriitor renascentist de limba maghiara si slovaca ( d. 1594). A pus bazele poeziei maghiare moderne și a fost primul autor de lirică erotică maghiară si a fost unul din poligloții timpului său, vorbind din tinerețe opt limbi. Prima lui publicație a fost traducerea poemului german Wurlzgertlein für die krancken Seelen, editată la Cracovia.

 

20 octombrie 1570 - A decedat istoricul portughez João de Barros (n.1496), si unul dintre pionierii gramaticii portugheze. Timp de mai multe secole, Barros a fost cunoscut marelui public ca autor al lucrării sale Décadas, Rhopica Pnefma, dispăruta din circulație după ce a fost interzisă, în 1581 de cenzura Inchizitiei. Titlul, grecesc, înseamnă în portugheză „marfă spirituală”. Este vorba de un dialog între Inteligență, Voință și Timp, iar discuțiile prilejuiesc o critică virulentă a clerului, a nobilimii și a evreilor, indubitabil inspirată de ideile lui Erasm.

 

20 octombrie 1595 - Bătălia de la Giurgiu – artileria toscană dărâmă o parte din zidul fortăreței otomane, așa încât aliații creștini pătrund învingători în cetate. Sinan Pașa privește neputincios de la Rusciuc victoria adversarilor săi.

 

20 octombrie 1600 - Bătălia de la Bucov – lângă Bucov, între valahii conduși de Mihai Viteazul și trupele poloneze ale lui Jan Zamoyski (sprijinite de trupe moldovenești conduse de Ieremia Movilă).

Oastea lui Mihai Viteazul – pictură de Gheorghe Tattarescu - foto preluat de pe - ro.wikipedia.org

Oastea lui Mihai Viteazul – pictură de Gheorghe Tattarescu – foto preluat de pe – ro.wikipedia.org

Bătălia de la Bucov (20 octombrie 1600) - Parte din Războaiele magnaților polonezi în Moldova (1593-1621) lângă Bucov, Prahova, în Țara Românească, s-a încheiat cu victoria forțelor polono-moldovenești. Mihai Viteazul s-a retras peste Olt. Simion Movilă, fratele lui Ieremia Movilă (domn al Moldovei), devine domn în Muntenia. Simion Movilă a fost domnitor al Munteniei, din octombrie 1600 – 3 iulie 1601 și august 1601 – august 1602, dar și al Moldovei: 10 iulie 1606 – 24 septembrie 1607. A fost pus pe tronul Munteniei de generalul polonez Zamoiski, după ce l-a învins pe Mihai Viteazul la Teleajen în octombrie 1600. Armata de sprijin, formata din 4 000 de polonezi și de moldoveni, a pradat țara cumplit, mai ales după respingerea unui nou atac al lui Mihai, la 21 noiembrie 1600.

 

20 octombrie 1600 - Familia Tokugawa își asigură prin izbânda din Sekigahara hegemonia asupra Japoniei.

 

20 octombrie 1601 - Radu Serban a devenit domn al Țării Românești.

Radu Șerban (? – 23 martie 1620) a fost domnul Țării Românești în octombrie 1601, între iulie 1602 și decembrie 1610 și între mai și septembrie în anul 1611[1]. Fiind un presupus descendent al lui Neagoe Basarab, a ajuns mare dregător în timpul domniei lui Mihai Viteazul. După urcarea pe tron, a fost un continuator al politicii de independență a Țării Românești, dusă de Mihai Viteazul. Având de luptat cu mari greutăți înăuntrul și în afara țării, a reușit să le facă față cu succes în cei aproape zece ani de domnie. În tot acest timp, s-a remarcat printr-o deosebită abilitate politică și pricepere militară, dovedindu-se a fi unul dintre voievozii de seamă ai țărilor române - (frescă de la Mănăstirea Hurezi) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Radu Șerban – (frescă de la Mănăstirea Hurezi) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Radu Șerban (? – 23 martie 1620) a fost domnul Țării Românești în octombrie 1601, între iulie 1602 și decembrie 1610 și între mai și septembrie în anul 1611. Fiind un presupus descendent al lui Neagoe Basarab (care ar fi avut, pe lângă Teodosie, încă un fiu, numit Șerban), a ajuns mare dregător în timpul domniei lui Mihai Viteazul. După urcarea pe tron, a fost un continuator al politicii de independență a Țării Românești, dusă de Mihai Viteazul. Având de luptat cu mari greutăți înăuntrul și în afara țării, a reușit să le facă față cu succes în cei aproape zece ani de domnie.

În tot acest timp, s-a remarcat printr-o deosebită abilitate politică și pricepere militară, dovedindu-se a fi unul dintre voievozii de seamă ai țărilor române. A rezidit Manastirea Comana, ctitorie din 1461 a lui Vlad Tepes, care se ruinase. Tot în timpul domniei lui Radu Șerban, în anul 1608, s-a ridicat Manastirea Cernica care a fost ctitorită de marele vornic al lui Mihai Viteazul, Cernica Știrbei și de soția sa, Chiajna. Ajuns domn, Radu Șerban, a preferat Targoviste ca cetate de scaun, dar nu a neglijat nici Bucureștiul, unde a construit podul Șerban Vodă și a amenajat heleșteul Șerban Vodă, aflat astăzi în Parcul Carol I.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

20 octombrie 1632 - S-a născut arhitectul englez Christopher Wren.

Sir Christopher Wren (n. 20 octombrie 1632 – d. 25 februarie 1723), unul dintre cei mai buni și apreciați arhitecți englezi ai tututror timpurilor, arhitect și realizator a 54 de biserici în Londra, respectiv a numeroase clădiri seculare din Marea Londră după Marele incendiu al Londrei din 1666. Capodopera sa arhitecturală, Catedrala Saint Paul, a fost terminată în 1710 - foto (Christopher Wren by Godfrey Kneller 1711): ro.wikipedia.org

Christopher Wren by Godfrey Kneller 1711 – foto: ro.wikipedia.org

Sir Christopher Wren (n. 20 octombrie 1632 – d. 25 februarie 1723), unul dintre cei mai buni și apreciați arhitecți englezi ai tututror timpurilor, arhitect și realizator a 54 de biserici în Londra, respectiv a numeroase clădiri seculare din Marea Londră după Marele incendiu al Londrei din 1666. Capodopera sa arhitecturală, Catedrala Saint Paul, unul din simbolurile arhitectonice ale Londrei, a fost terminată în 1710.

 

20 octombrie 1638 - S–a încheiat construcția Mănăstirii Căldărușani, ctitorie a lui Matei Basarab; (1632 – 1654).

Biserica mănăstirii Căldărușani - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Biserica mănăstirii Căldărușani – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mănăstirea Căldărușani este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură bisericească din Țara Românească. Conform cu prima sa istoriografie (1870), scrisă de Casian Monahul, mănăstirea a fost ctitorită în 1638 de Matei Basarab (1632-1654). Domnitorul muntean, aflat în conflict cu Vasile Lupu al Moldovei, trecând prin aceste părți, hotărăște să zidească pe locul unui vechi schit de lemn o mănăstire din piatră.

Despre existența unei sihăstrii la Căldărușani înainte de 1637 mărturisește și un hrisov din 1615, emis în cancelaria voievodului Radu Mihnea (1611-1616). Matei Basarab va ridica în mijlocul Codrilor Vlăsiei o adevărată cetate, înconjurată pe trei laturi de un lac. Biserica mare a mănăstirii, în plan treflat, cu trei turle, cu hramul Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, poartă aceeași amprentă arhitecturală ca și biserica Mănăstirii Dealu și cea a Mănăstirii domnești de la Curtea de Argeș.

Paul de Alep, însoțitorul Patriarhului Macarie al Antiohiei în Țările Române, face, în 1653, următoarea descriere a mănăstirii: „Este înconjurată de o apă fără sfârșit și fără fund, are hramul Sf. Dumitru și se numește Căldărușani…” Numele mănăstirii provine de la configurația locului, care are aspectul unei căldări.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

20 octombrie 1677 - S-a nascut Stanislaus I. Leszczynski, rege al Poloniei și duce de Lorena; (d. 1766). Fiica sa, Maria, care a devenit soția lui Ludovic al XV- lea regele Franței. Pe 26 ianuarie 1736, Stanislav a abdicat definitiv, primind în compensație ducatul de Lorena și Bar, care aveau să revină Franței la moartea sa. S-a stabilit la Lunéville, unde în anul 1750 a fondat Academia Stainslas și și-a dedicat restul vieții sale stiinței și filantropiei. Stanislav era încă în viață la momentul nașterii stră-strănepoatei sale, Arhiducesa Maria Teresa de Austria, în 1762. El a murit în 1766, la vârsta de 88 de ani.

 

20 octombrie 1696 - A fost creată flota rusă.

 

20 octombrie 1708 - Reconstrucția Catedralei St. Paul din Londra după Marele Incendiu din 1666 a fost terminată chiar în ziua în care Christopher Wren, arhitectul ei, a împlinit 76 de ani.

Catedrala Saint Paul (în engleză Saint Paul Cathedral) este o biserică anglicană situată pe colina Ludgate Hill din Londra Marea Britanie. Aceasta este cea mai mare biserică din Londra și a doua cea mai mare din această țară, după Catedrala din Liverpool. Catedrala Sfântul Paul este totodată și lăcașul în care slujește episcopul anglican al Londrei - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Catedrala Saint Paul din Londra- foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Catedrala Saint Paul (în engleză Saint Paul Cathedral) este o biserică anglicană situată pe colina Ludgate Hill din Londra Marea Britanie. Aceasta este cea mai mare biserică din Londra și a doua cea mai mare din această țară, după Catedrala din Liverpool. Catedrala Sfântul Paul este totodată și lăcașul în care slujește episcopul anglican al Londrei. În anul 1535, catedrala inițial romano-catolică devine anglicană odată cu declanșarea Reformei Protestante în Anglia.

Regele Henric al VIII-lea și succesorul său Eduard al VI-lea vor ordona distrugerea ornamentelor, criptelor și altarelor din curtea catedralei, unde se aflau câteva mănăstiri. Tot în această perioadă, în anul 1540 sediul Episcopiei de Londra s-a mutat la Abația Westminster, până în 1550 când va fi mutat înapoi. În anul 1666 izbucnește un nou incendiu în Londra ce va distruge catedrala din temeli.

Catedrala Saint Paul  din Londra - Gravură medievală cu vechea catedrală gotică - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Catedrala Saint Paul din Londra – Gravură medievală cu vechea catedrală gotică – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Construcția actualei catedrale a început în anul 1675. Proiectul construirii unei noi catedrale i-a fost înmânat lui Sir Cristopher Wren încă din anul 1669. Wren a fost un mare arhitect al Angliei, mai mult de 50 de biserici din Londra fiindu-i atribuite. Designul ales de el și aprobat de rege a fost cel al unei biserici ce combina stilul baroc cu cel clasicist, având o cupolă și două turnuri. Pe data de 2 decembrie 1697 a avut loc ceremonia de sfințire a catedralei, aceasta fiind finalizată totuși în anul 1710. Cu toate acestea statuile de pe fațadă au fost instalate abia în 1720.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

20 octombrie 1740 - A murit Carol al VI-lea, împărat din anul 17111 al Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană (n. 1685).

Carol al VI-lea (în germană Karl VI.) (n. 1 octombrie 1685, Viena - d. 20 octombrie 1740, Viena) a fost împărat al Sfântului Imperiu Roman din 12 octombrie 1711 și până la moarte, totodată rege al Ungariei sub numele de Carol al III-lea, rege al Boemiei sub numele de Carol al II-lea, principe al Transilvaniei etc. A fost fiul împăratului Leopold I și tatăl împărătesei Maria Tereza. A făcut parte din Casa de Habsburg. (Carol al VI-lea în simbolurile regale ale Ordinului lânii de aur; pictură atribuită lui Martin van Meytens) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Carol al VI-lea în simbolurile regale ale Ordinului lânii de aur; pictură atribuită lui Martin van Meytens – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Carol al VI-lea (în germană Karl VI.) (n. 1 octombrie 1685, Viena – d. 20 octombrie 1740, Viena) a fost împărat al Sfântului Imperiu Roman din 12 octombrie 1711 și până la moarte, totodată rege al Ungariei sub numele de Carol al III-lea, rege al Boemiei sub numele de Carol al II-lea, principe al Transilvaniei etc. A fost fiul împăratului Leopold I și tatăl împărătesei Maria Tereza.

A făcut parte din Casa de Habsburg. Deși a fost desemnat rege al Spaniei, în urma Războiului de succesiune spaniolă a trebuit să renunțe la tronul Spaniei, cu toate că a rezistat asediului Barcelonei timp de mai bine de un an. În anul 1711 a fost ales împărat romano-german. După Pacea de la Passarowitz (1718) și până la Tratatul de la Belgrad (1739) a fost și suveran al Olteniei.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

20 octombrie 1740 - Conform stipulărilor Pragmaticii Sancțiuni din 1713, Maria Tereza a urcat pe tronul Austriei.

Maria Terezia a Austriei (la naștere: Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich) , cunoscută și ca Maria Theresia, (în latină Maria Theresia Augusta, în germană Maria Theresia, în maghiară Mária Terézia), (n. 13 mai 1717, Viena - d. 29 noiembrie 1780, Viena), din Casa de Habsburg, a fost conducătoarea Țărilor Ereditare Austriece între anii 1740-1780, fiica lui Carol al VI-lea împărat romano-german (1685–1740), soția împăratului Francisc Ștefan și mama împăraților Iosif al II-lea și Leopold al II-lea - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Maria Terezia a Austriei – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Maria Terezia a Austriei (la naștere: Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich) , cunoscută și ca Maria Theresia, (în latină Maria Theresia Augusta, în germană Maria Theresia, în maghiară Mária Terézia), (n. 13 mai 1717, Viena – d. 29 noiembrie 1780, Viena), din Casa de Habsburg, a fost conducătoarea Țărilor Ereditare Austriece între anii 1740-1780, fiica lui Carol al VI-lea împărat romano-german (1685–1740), soția împăratului Francisc Ștefan și mama împăraților Iosif al II-lea și Leopold al II-lea.

Încoronarea Mariei Tereza ca împărăteasă a Ungariei - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Încoronarea Mariei Tereza ca împărăteasă a Ungariei - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

A purtat titlurile de Arhiducesă a Austriei, regină a Boemiei, regină a Ungariei, Mare Principesă a Transilvaniei etc. Deși nu a fost niciodată încoronată cu coroana Sfântului Imperiu Roman, este cunoscută ca împărăteasă ca urmare a faptului că a fost căsătorită (din 1736) cu Francisc Ștefan de Lorena (germ. Franz Stephan von Lothringen), care a fost ales în demnitatea de împărat romano-german în 1745, purtând numele de Franz I Stephan. De atunci încolo Maria Terezia a purtat titlul de împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

20 octombrie 1803 - Senatul american a ratificat cumpărarea Louisianei, consființind termenii tratatului cunoscut sub numele de Louisiana Purchase.

 

20 octombrie 1818 - A fost stabilit hotarul dintre colonia engleza Canada si SUA, de-a lungul paralelei 48.

 

20 octombrie 1822 - În urma Congresului Sfintei Alianțe de la Verona, se hotărăște intervenția franceză împotriva revoluției din Spania, condusă de Rafael Riego.

 

20 octombrie 1822 - Este tiparit primul număr al ziarului britanic “The Sunday Times”. Acest ziar britanic a fost înființat în anul 1821 sub numele de The New Observer si devine in 1822 The Sunday Times. În anul 1959 ziarul este cumpărat de Roy Thompson, care a cumpărat și ziarul The Times în 1966. Din anul 1981, ambele ziare intră în posesia companiei media News Corporation în urma unei tranzacții în valoare de 28 milioane dolari. În luna aprilie 2008, tirajul ziarului era de 1.202.235 exemplare.

 

20 octombrie 1837 - Apare “Jurnalul” domnului Tarii Romanesti, Alexandru Dimitrie Ghica, prin care se acorda satenilor dreptul (conditionat), de a se stramuta in orase. In primavara anului 1843, noul domn, Gheorghe Bibescu, anuleaza “Jurnalul”.

 

20 octombrie 1847 - S-a nascut Oscar Swahn, trăgător suedez şi cel mai în vârstă campion olimpic al tuturor timpurilor; (d.1927).

 

20 octombrie 1854 - S-a nascut Arthur Rimbaud, poet francez (d. 1891)

Jean Nicolas Arthur Rimbaud (n. 20 octombrie 1854, Charleville, Republica Franceză – d. 10 noiembrie 1891, Marsilia, Franța) a fost un poet francez, figură centrală a literaturii moderne, precursor al simbolismului (Rimbaud, aged 17, by Étienne Carjat, probably taken in December 1871) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Arthur Rimbaud, aged 17, by Étienne Carjat, probably taken in December 1871 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Jean Nicolas Arthur Rimbaud (n. 20 octombrie 1854, Charleville, Republica Franceză – d. 10 noiembrie 1891, Marsilia, Franța) a fost un poet francez, figură centrală a literaturii moderne, precursor al simbolismului.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

20 octombrie 1860 - Impăratul Franz Joseph promulga Diploma din Octombrie care a pus capăt sistemului absolutist și a deschis era guvernării constituționale (“regimul liberal”) în Imperiul Austriac. Potrivit documentului, Transilvania a redevenit autonoma în cadrul imperiului.

 

20 octombrie 1872 - S-a nascut la Avdela, in Grecia, Pericle Papahagi, filolog, lingvist și folclorist român de origine aromana (macedoromână); (d.20 ianuarie la Silistra, Bulgaria in 1943).

Pericle Papahagi (n. 20 octombrie 1872, Avdela, Grecia - d. 20 ianuarie 1943, Silistra, Bulgaria), lingvist, filolog și folclorist român de origine aromână (macedoromână), un neobosit culegător de folclor și cercetător în domeniul aromânei, editor al celor mai vechi texte aromânești - foto: ro.wikipedia.org

Pericle Papahagi - foto: ro.wikipedia.org

Pericle Papahagi (n. 20 octombrie 1872, Avdela, Grecia – d. 20 ianuarie 1943, Silistra, Bulgaria), lingvist, filolog și folclorist român de origine aromână (macedoromână), un neobosit culegător de folclor și cercetător în domeniul aromânei, editor al celor mai vechi texte aromânești.

 

20 octombrie 1880 - Orasul Tegucigalpa a fost declarat capitala Republicii Honduras.

 

20 octombrie 1882 - S-a nascut Bela Lugosi, pe numele adevarat Bela Ferenc Dezso Blasko, actor american originar din Transilvania – pe atunci parte din Imperiul Austro-Ungar. S-a nascut la Lugos, de unde si pseudonimul “Lugosi”. In 1931 a obtinut cetatenia americana. A devenit celebru cu rolul Dracula, de altfel actorul a cerut sa fie inmormantat in costumul de scena pe care l-a purtat in aceasta productie. S-a stins din viata la varsta de 73 de ani in urma unui infarct.

 

20 octombrie 1883 - Peru și Chile semnează Tratatul de la Ancón, prin care, provincia Tarapacá a fost cedată statului Chile; sfârșitul Războiului din Pacific.

 

20 octombrie 1891 - S-a nascut Jomo Kenyatta, luptător pentru independenţă şi primul preşedinte al Kenyei (1964–1978). El a devenit în multe ţări o figură–simbol pentru tendinţa consecventă de africanizare din domeniul economiei şi al administraţiei. La sfârşitul anilor ’60, prin măsurile dure întreprinse pentru anihilarea opoziţiei, a devenit practic, un dictator ;(d.22.08.1978).

 

20 octombrie 1895 - S-a născut lingvistul şi filologul Alexandru Rosetti, membru al Academiei Române, membru corespondent al Academiei Suedeze de Științe ; (d. 27 februarie 1990).

Alexandru Rosetti (n. 20 octombrie 1895, București – d. 27 februarie 1990, București), reputat lingvist și filolog român, editor, pedagog, istoric al limbii române, patron spiritual al școlii românești de lingvistică - foto: ro.wikipedia.org

Alexandru Rosetti - foto: ro.wikipedia.org

Alexandru Rosetti (n. 20 octombrie 1895, București – d. 27 februarie 1990, București), reputat lingvist și filolog român, editor, pedagog, istoric al limbii române, patron spiritual al școlii românești de lingvistică.

 

20 octombrie 1917 - Începe Congresul Ostaşilor Moldovei, prezidat de Vasile Cijevschi, în cadrul căruia a fost proclamată autonomia Basarabiei Ţariste de Imperiul Rus. La 20 octombrie 1920 îşi începe lucrările, în casa eparhială din Chişinău, Congresul Ostaşilor Moldoveni, prezidat de Vasile Cijevschi, în cadrul căruia a fost proclamată autonomia Basarabiei Ţariste de Imperiul Rus şi convocat organul suprem – Sfatul Ţării. Conferinţa a durat pînă in data de 25 octombrie. Vasile Cijevschi (n. 17 octombrie 1880, com. Zaim, jud. Tighina – d. 14 iulie 1931) a fost delegat în Sfatul Ţării de Congresul Ostaşilor Moldoveni cu mandat din 21noiembrie 1917 pînă la 27 noiembrie

 

20 octombrie 1918 -  La 27 martie 1918, Vasile Cijevshi votează pentru Unirea Republicii Democrate Moldoveneşti, succesoarea de drept a Basarabiei Ţariste, cu România.

 

20 octombrie 1918 - A încetat din viaţă istoricul Constantin Giurescu, membru fondator al Academiei Române; (n. 20 august 1875).

 

20 octombrie 1919 - Este fondat clubul de fotbal “FC Ceahlăul” de către un grup de elevi și profesori de la Liceul Petru Rareș care au înființat Asociația Sportivă Ceahlăul, primul club sportiv din Piatra Neamț. În 1926 echipa Ceahlăul devine campioană a Moldovei, iar după câteva luni își schimbă titulatura în Ceahlău Foot-Ball Club. În 1959 echipa revine la titulatura „Ceahlăul” după ce, începând din 1949, se numise Progresul, Avântul, Recolta sau Chimia. În 1961 Ceahlăul promovează în Divizia B si mai apoi, în 1993, în Divizia A.

 

20 octombrie 1920 - Începe greva generală a proletariatului din România, la care participă cca 400.000 de salariați; cuprinde toate ramurile industriei și transporturilor și este prima greva politica generală a proletariatului din întreaga Românie (20–28 octombrie). Greva a fost declanșată de refuzul guvernului de a satisface cerințele muncitorilor formulate de Consiliul General al Partidului Socialist al României. Printre cerințe erau incluse și recunoașterea sindicatelor muncitorești și eliminarea cenzurii.

Ceferiştii de la Depoul Piteşti, în fruntea primei greve generale din istoria României - foto: universulargesean.ro

Ceferiştii de la Depoul Piteşti, în fruntea primei greve generale din istoria României – foto: universulargesean.ro

(…) La 21 octombrie 1920 se declanseaza o greva generala, in urma careia sindicatele sunt desfiintate sub motivul ca greva ar fi fost de sorginte bolsevica. Miscarea sindicala numara atunci 200.000 de membri. La doar un an de la acest eveniment, „legea Trancu”, repune sindicatele in legalitate si defineste sindicatul ca o asociatie ce grupeaza minim 10 persoane ce apartin aceleiasi profesii, unei profesii similare sau conexe si care are scopul de a studia si organiza apararea intereselor profesionale fara a urmari distributia de beneficii.

Anul 1920 sta sub semnul prudentei: Ministerul de Interne creeaza sindicate galbene si tot in 1920 este infiintat in Romania, pentru prima oara, un Minister al Muncii si Ocrotirii Sociale, iar ministrul desemnat – Grigore Trancu, initiaza legea pentru reglementarea conflictelor colective de munca, contestata de muncitori.

Acestia protesteaza la 12 august impotriva ei si impotriva ministrului. Grigore Trancu consemna ca in lunile martie – aprilie 1920, numai in Bucuresti erau 50 – 60 de greve pe zi. In octombrie 1920, 400.000 de salariati din industrie si transporturi declanseaza o greva generala. In anul 1921 este elaborata legea sindicatelor. Prin aceasta guvernul incerca sa preia controlul asupra miscarii. (…)
cititi mai mult pe: iasromania.wordpress.com

Greva CFR din 1920 - foto - istoriculzilei.blogspot.ro

Greva CFR din 1920 – foto – istoriculzilei.blogspot.ro

Ceferiştii de la Depoul Piteşti, în fruntea primei greve generale din istoria României

V. ILOVAN – Momente ale grevei generale din 1920 la minele din Rodna

Centenarul Grevei generale (20-28 octombrie 1920)

Prima grevă generală a României a avut loc în 1920. Autoritățile au…

Publicată de Adrian Dohotaru pe Marţi, 20 octombrie 2020

 

20 octombrie 1921 - Franța și Turcia semnează Tratatul din Ankara, prin care Franța recunoaște guvernul turc provizoriu din Ankara drept partener de tratative.

 

20 octombrie 1928 - S-a nascut Li Peng, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al CC al PC Chinez, premier al Consiliului de Stat.

 

20 octombrie 1932 - A fost format un guvern naţional–ţărănesc sub preşedinţia lui Iuliu Maniu, în care portofoliul Externelor era deţinut de Nicolae Titulescu.

 

20 octombrie 1933 - S-a născut in Adjud, jud. Vrancea, actorul Ion Dichiseanu (“Pistruiatul”, “Toate pânzele sus”).

 

20 octombrie 1935 - Fortele comuniste chineze conduse de MaoTzeDun ajung în nord–vestul Chinei la capătul unui marș de 10.000 km de–a lungul țării, cunoscut ca marsul cel Lung.

 

20 octombrie 1937 - S-a născut la Bucuresti, Vlad Georgescu , istoric roman, fost director al sectiei romane a postului de radio Europa Libera din Munchen intre anii 1983-1988; ( d.1988). Se presupune că a fost asasinat prin iradiere, de agenti ai Securitatii romane. Alți trei directori ai secției române a postului de radio Europa Libera muriseră de cancer în condiții misterioase si s-a vorbit de asemenea că decesele lor ar fi fost cauzate de iradieri.

 

20 octombrie 1944 - Armata sovietică ocupă Belgradu capitala Iugoslaviei.

 

20 octombrie 1944 - În timpul vizitei de la Moscova, primul ministru britanic W. Churchill i-a propus, și Stalin a acceptat, înțelegerea cu privire la împărțirea zonelor de influență în Balcani.

 

20 octombrie 1946 - S-a născut Elfriede Jelinek, scriitoare austriacă, laureată a Premiului Nobel pentru literatură pe anul 2004 („Excluşii”, „Pianista”, „Pofta”, „Copiii morţilor”).

 

20 octombrie 1958 - A încetat din viata la Bucuresti, Constantin I. Moisil (n. 8 decembrie, Bistrita – Nasaud), fost profesor de istorie, arheolog și numismat român, directorul Cabinetului Numismatic al Academiei. În anul 1948 a fost ales membru de onoare al Academiei Romane. A fost nepotul vicarului unit Grigore Moisil și tatăl matematicianului Grigore C.Moisil.

 

20 octombrie 1958 - S-a născut Viggo Mortensen, actor american.

 

20 octombrie 1964 - A murit Herbert Hoover, al 31-lea președinte al Statelor Unite (1929 – 1933). A fost iniţiatorul mai multor acţiuni umanitare şi de prim ajutor în primul şi al doilea război mondial; (n.10.08.1874).

 

20 octombrie 1968 - Lady Jacqueline Kennedy, vaduva fostului presedinte american John F.Kennedy, se căsătorește cu armatorul miliardar grec Aristoteles Onassis.

 

20 octombrie 1970 - Conducatorul somalez Mohammed Siad Barre declară Somalia stat socialist. Barre a condus o junta militara care a venit la putere după o lovitura de stat în 1969 a declarat că va adapta socialismul stiintific la nevoile din Somalia. Acesta era atras foarte mult de experienta comunismului maoist chinez. După 20 de ani de conducere militară, Barre a fost în cele din urmă forțat sa renunte la de la putere la începutul anilor 1990 de o coaliție de grupuri armate de opoziție. A murit în exil în anul 1995.

 

20 octombrie 1971 - Willy Brandt, cancelar al RF Germania, primeşte premiul Nobel pentru Pace.

 

20 octombrie 1971 - S-a nascut Snoop Dogg, rapper și actor american.

Calvin Cordozar Broadus, Jr. (n. 20 octombrie 1971 în Long Beach, California) este un rapper, singer, compozitor, producător muzical și actor american. Din iulie 2012 folosește numele de scenă Snoop Lion, iar în trecut a folosit numele Snoop Doggy Dogg, dar cel mai notabil a fost Snoop Dogg.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; snoopdogg.com; www.facebook.com

 

20 octombrie 1973 - Se inaugurează, în prezenţa Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Opera din Sydney, Australia. Proiectul uneia dintre cele mai îndrăzneţe clădiri contemporane aparţine arhitectului danez Jorn Utzon. Iniţial, Opera din Sydney a fost evaluată la şapte milioane de dolari australieni. În final a costat însă 102 milioane, iar construcţia acesteia a durat mai mult de cinci ani. Construcţia sa avangardistă are în afara renumitei săli de operă şi un teatru, săli de concerte, restaurante, săli de expoziţie şi un cinematograf.

 

20 octombrie 1980 - După șase ani de ședere în afara structurilor militare ale NATO, Grecia revine în Alianță.

 

20 octombrie 1994 - A încetat din viaţă Burt Lancaster, actor american (n. 1913)

Burt Lancaster (n. 2 noiembrie 1913 – d. 20 octombrie 1994) a fost unul din marii actori americani, laureat al Premiului Oscar. Numele său întreg este Burton Stephen “Burt” Lancaster. S-a născut pe 2 noiembrie 1913 și a decedat pe 20 octombrie 1994. Este binecunoscut publicului pentru fizicul său atletic și zâmbetul cuceritor care l-au transformat într-un adevărat Don Juan al marelui ecran. I se spunea “Domnul mușchi și dinți”, într-un sens ironic, pentru frumusețea corporală și a zâmbetului. Pe parcursul carierei sale însă a acceptat roluri care au contrazis imaginea sa de băiat frumos. În anii ’50 și-a abandonat imaginea sa de cuceritor și a fost privit drept cel mai bun actor al generației sale.

A fost nominalizat de patru ori la Premiile Oscar și a câștigat unul dintre trofee pentru pelicula Elmer Gantry din 1960. A mai câștigat un Golden Globe pentru acest rol dar și două trofee BAFTA pentru peliculele The Birdman of Alcatraz (1962) si Atlantic City (1980). Casa sa de producție Hecht-Hill-Lancaster a fost cea mai de succes și inovatoare companie de gen din anii 50 de la Hollywood, producând filme precum Marty (1955), Trapeze (1956) sau Sweet Smell of Success (1957). A regizat chiar două filme, The Kentuckian (1955) și The Midnight Man (1974). În 1999, Institutul American de Film l-a numit pe Lancaster al 19-lea cel mai bun actor al tuturor timpurilor.  (“Omul care aduce ploaia”, “Elmer Gantry”, “Aeroportul”, “Ghepardul”)
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

20 octombrie 1994 - A încetat din viaţă actorul şi regizorul rus de film Serghei Bondarciuk (“Război şi pace”, “Waterloo”, “Clopotele roşii”); (n. 25 septembrie 1920).

 

20 octombrie 1997 - Filosoful roman anticomunist, fost detinut politic, Petre Ţuţea a fost reabilitat de către Curtea Supremă de Justiţie a Romaniei.

Petre Țuțea (n. 6 octombrie 1902 - d. 3 decembrie 1991), eseist, filosof și economist român,membru al Mișcării Legionare   foto: crestinortodox.ro

Petre Țuțea - foto: crestinortodox.ro

Petre Țuțea (n. 6 octombrie 1902 – d. 3 decembrie 1991), eseist, filosof și economist român, membru al Mișcării Legionare.

 

20 octombrie 2011 - A murit ucis in timpul revolutiei din Libia, Muammar Gaddafi, primul ministru al acestei tari (n.7 iunie 1942. A condus dictatorial Libia între anii 1969 și 2011.

 

20 octombrie 2014 - A murit creatorul de modă Oscar de la Renta (n. 1932)

Născut în Republica Dominicană la 22 iulie 1932, Oscar de la Renta şi-a părăsit ţara la 18 ani pentru a merge să studieze pictura la Academia San Fernando din Madrid, potrivit www.biography.com. În capitala Spaniei, şi-a descoperit pasiunea pentru designul vestimentar şi a devenit ucenicul lui Cristóbal Balenciaga – care va ajunge mentorul său -, iar mai târziu a plecat la Paris. În capitala franceză a fost asistentul lui Antonio Castillo la Lanvin, lucrând apoi la compania Elisabeth Arden. Şi-a creat propria marcă în 1965.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

20 octombrie 2019 - Compania australiană #Qantas a realizat cel mai lung zbor fără escală din lume cu un avion comercial, care a străbătut distanţa New York – Sydney în peste 19 ore, având la bord 50 de pasageri şi membri ai echipajului, informează DPA şi AFP.

Această cursă insolită a străbătut distanţa de 16.200 de kilometri care separă cele două oraşe în 19 ore şi 16 minute, au anunţat duminică dimineaţă reprezentanţii companiei Qantas pe Twitter. Avionul Qantas 7879 a decolat vineri seară de pe aeroportul John F. Kennedy din New York şi a aterizat pe aeroportul Kingsford Smith din Sydney duminică dimineaţă.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

20 octombrie 2020 - Sonda spațială OSIRIS-REx a recoltat o mostră de regolit de pe suprafața asteroidului 101955 Bennu cu care va reveni pe Pământ.

OSIRIS-REX SamCam TAGSAM Event 2020-10-20 small.gif

101955 Bennu (denumire provizorie 1999 RQ36) este un asteroid Apollo descoperit de programul LINEAR la 11 septembrie 1999.

101955 Bennu are un diametru mediu de aproximativ 493 de metri și a fost examinat cu atenție de către radarul planetar de la Observatorul Arecibo și de Deep Space Network de la complexul Goldstone .

Asteroidul este ținta planificată a misiunii OSIRIS-REx care are ca scop să revină pe Pământ cu probele recoltate pentru continuarea studiilor. În 20 octombrie 2020, sonda spațială a misiunii a atins cu succes suprafața asteroidului și a colectat o mostră de sol (regolit) din punctul denumit „Nightingale” (Privighetoarea).

101955 Bennu prezintă un potențial risc de impact cu Pământul și apare în sistemul de monitorizare Sentry pe locul al treilea, pe Scala Palermo.

Un studiu dinamic recent al matematicianului Andrea Milani și al colaboratorilor săi a dus la descoperirea unei serii de opt impacturi posibile cu Pământul în perioada 2169 – 2199. Probabilitatea cumulativă de impact depinde de proprietățile fizice puțin cunoscute ale obiectului, dar nu este mai mare de 0,07% pentru toate cele opt întâlniri.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

20 octombrie 2020 - La Ordinea Zilei