Evenimentele Zilei de 3 noiembrie în Istorie

Miting în Piaţa Universităţii. 15.000 de persoane cer demisia lui Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Cristian Popescu Piedone (Bucuresti, 3 noiembrie 2015) -
foto preluat de pe romaniacurata.ro

Miting în Piaţa Universităţii. 15.000 de persoane cer demisia lui Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Cristian Popescu Piedone (Bucuresti, 3 noiembrie 2015)

foto preluat de pe romaniacurata.ro
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.orgyoutube.com

 

3 noiembrie este a 307-a zi a calendarului gregorian și a 308-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 3 noiembrie

(BOR) Sf. Sfinţiţi Mucenici Achepsima, Iosif și Aitala; Așezarea moaștelor Sf. Mare Mc. Gheorghe în Lida

 

(BRU) Sf. Acepsima, martir († 378); Ss. Aitala și Iosif, martiri († 309)

(BRC) Sf. Martin de Porres, călugăr

 

România - Ziua Vânătorilor de Munte

Actul de constituire a fost Ordinul M.C.G.R. nr. 294 din 3/16 noiembrie 1916, potrivit căruia Şcoala Militară de Schiori – Bucureşti era transformată în Corpul Vânatorilor de Munte (comandat atunci de cpt. Virgil Bădulescu), precizându-se ca “… vânatorii de munte sunt destinati mai cu seama misiunii de recunoaştere, de siguranţă şi legatură şi sunt chemaţi a funcţiona şi ca unitate tactică, în special în trecătorile Carpaţilor“.

 

Panama – Ziua Națională. Aniversarea proclamării independenței (1903)

Dominica – Ziua Națională. Aniversarea proclamării independenței (1978)

 

Astăzi în Istorie pentru 3 noiembrie

 

Evenimentele Zilei de 3 noiembrie în Istorie:

- 3 noiembrie 1916 – A început Bătălia de la Târgu Jiu (3 – 4 noiembrie 1916);

- 3 noiembrie 1991 – A avut loc Manifestația „Pro Europa” de la Chișinău;

- 3 noiembrie 2015 – Au început Protestele din România din 2015 (3 – 9 noiembrie 2015)

 

3 noiembrie 39 - S-a născut poetul roman Lucan.

Marcus Annaeus Lucanus (n. 3 noiembrie 39 AD - d. 30 aprilie 65 d.Hr.), mai bine cunoscut ca Lucan, a fost un poet roman, născut în Corduba (azi Cordoba), în Hispania Baetica. În ciuda scurtei sale vieţi, el este privit ca una dintre figurile remarcabile din perioada clasică latină. Tinereţea sa şi viteza creaţiei îl deosebesc de alţi poeţi. foto (Bustul lui Lucan la Cordoba): cersipamantromanesc.wordpress.com

Bustul lui Lucan la Cordoba – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Marcus Annaeus Lucanus (n. 3 noiembrie 39 AD – d. 30 aprilie 65 d.Hr.), mai bine cunoscut ca Lucan, a fost un poet roman, născut în Corduba (azi Cordoba), în Hispania Baetica. În ciuda scurtei sale vieţi, el este privit ca una dintre figurile remarcabile din perioada clasică latină. Tinereţea sa şi viteza creaţiei îl deosebesc de alţi poeţi.

Lucanus s-a născut în Corduba (Cordoba din actuala Spanie) si in ciuda scurtei sale vieți, el este considerat ca fiind una dintre figurile marcante ale literaturii perioadei imperiale romane. A fost fiul lui Marcus Annaeus Mela și nepotul lui Seneca cel Batran , si a crescut sub tutela unchiului său, Seneca cel Tanar. Născut într-o familie bogată, a studiat retorica la Atena și probabil, filosofia stoica de la unchiul său.

A fost un apropiat al imparatului Nero, cu care a intrat la un moment dat in conflict care a degenerat intr-o dușmănie de moarte. Potrivit lui Tacitus, Nero a devenit invidios pe Lucan și a interzis să se publice poeziile sale. În conformitate cu Suetonius, Lucan și a răspuns prin a scrie poezii jignitoare despre Nero. Lucan s-a alăturat mai târziu conspirației lui Gaius Calpurnius Piso împotriva lui Nero, in anul 65 AD.

Complotul a fost descoperit si el a fost obligat să se sinucida prin deschiderea unei vene, la vârsta de 25 ani. Potrivit lui Tacitus, Lucan ” a sângerat până la moarte “. Lucrari care au supraviețuit: ”Farsalia” (Despre războiul civil), despre războiul dintre Iulius Caesar si Pompeius si ” Laus Pisonis” ( elogiu lui Piso ), care adesea îi sunt atribuite (dar unii consideră că sunt scrise de alții autori).

 

3 noiembrie 361 - Împăratul roman Constantin al II-lea (Flavius Claudius Constantinus (n. 317), moare în Cilicia. A condus imperiul intre anii 337- 340 si a fost cel de-al doilea fiu al lui Constantin cel Mare si al Faustei.

Flavius Claudius Constantinus (februarie 317 - 3 noiembrie 361), împărat roman (337-340). foto: ro.wikipedia.org

Flavius Claudius Constantinus
foto: ro.wikipedia.org

Flavius Claudius Constantinus (februarie 317 – 3 noiembrie 361), împărat roman (337-340). Mergând pe urmele tatălui său (împăratul Constantin cel Mare), Constanţiu al II-lea s-a implicat total în bunul mers al Bisericii, considerând chiar că autoritatea sa imperială îi permite să arbitreze în numeroasele controverse teologice ale acelei perioade ale creştinismului timpuriu. Totuşi, cel puţin formal, a ţinut cont de faptul că în materie de dogma, ultimul cuvânt trebuia să îl aibă Sinoadele. Astfel, în anul 341 a convocat un sinod la Antiohia, care a condamnat sacrificiile păgâne şi ritualurile magice.

Solidus of Constantine II – foto: en.wikipedia.org

În calitatea sa de împărat, Constanţiu a completat hotărârile sinodului cu un edict prin care astfel de sacrificii şi ritualuri păgâne erau interzice, sub pedeapsa cu moartea. Împăratului Constanţiu al II-lea i se poate reproşa faptul că a fost un simpatizant al arianismului , favorizându-i pe discipolii lui Arie. Astfel, sub influenţa sa, la Sinodul de la Antiohia din anul 341 s-a scos din Crez formularea “Cel de o fiinţă cu Tatăl”, iar adepții Crezului de la Niceea au fost persecutaţi.

S-a ajuns până acolo încât sǎ se declare cǎ Fiul era total diferit de Dumnezeu Tatǎl. La Sinodul de la Constantinopol din anul 360 s-a încercat un compromis, termenul “Cel de o fiinţă” fiind înlocuit cu “asemǎnǎtor”. Dupǎ moartea lui Constanţiu al II-lea, creștinii ortodocși, majoritari, și-au consolidat pozițiile în detrimentul ereticilor ariani.

 

3 noiembrie 625 - Honoriu I a fost ales Papă.

Papa Honoriu I a fost papă al Romei din 3 noiembrie 625 până în 12 octombrie 638. Numele lui înseamnă "cel Onorific". Se spune că în timpul pontificatului său ar fi avut loc o activitate intensă de misionare. La fel, se pare că din timpul lui se trage sărbătoarea Ridicării Sfintei Cruci foto (Mosaic depicting Pope Honorius I, from the basilica of Sant'Agnese fuori le mura, Rome): ro.wikipedia.org

Mosaic depicting Pope Honorius I, from the basilica of Sant’Agnese fuori le mura, Rome – foto: ro.wikipedia.org

Papa Honoriu I a fost papă al Romei din 3 noiembrie 625 până în 12 octombrie 638. Numele lui înseamnă “cel Onorific”. Se spune că în timpul pontificatului său ar fi avut loc o activitate intensă de misionare. La fel, se pare că din timpul lui se trage sărbătoarea Ridicării Sfintei Cruci Pentru poziția lui permisivă față de monoteleți Conciliul de la Constantinopol l-a pedepsit la 40 de ani după decesul lui cu anatema. În cadrul ședinței din data de 28 martie 682 monoteletismul a fost condamnat ca o convingere eretică.  Anatema de atunci a fost un argument principal împotriva Dogmei Infaibilității papilor.

 

3 noiembrie 644 - În Medina, Umar ibn al-Chattab, cel de-al doilea calif al musulmanilor, este ucis de o sclavă persană.

‘Umar, pronunțat și Omar (579 sau 583 - 3 noiembrie 644), unul dintre cei mai puternici și influenți califi musulmani din istorie și s-a numărat printre companionii profetului islamic Muḥammad. foto: en.wikipedia.org

‘Umar - foto: en.wikipedia.org

‘Umar, pronunțat și Omar (579 sau 583 – 3 noiembrie 644), unul dintre cei mai puternici și influenți califi musulmani din istorie și s-a numărat printre companionii profetului islamic Muḥammad. L-a succedat pe Abu Bakr ( 632- 634), în calitatea de calif, fiind al doilea dintre cei patru Califi Bine-Călăuziți sau Ortodocși în august 634. Este cunoscut pentru natura sa dreaptă și pioasă, care i-a adus titlul de Al- Farūq, ( ‘ cel care distinge între bine și rău ‘)

Uneori este menționat ca ‘Umar I de către istoricii din islam, întrucât mai târziu, un alt calif, umayyad, ‘Umar II, a purtat același nume. Sub conducerea sa, califatul Bine-Călăuzit s-a extins într-un ritm fără precedent, stăpânind întregul Imperiu Sasanid și mai mult de două treimi din Imperiul Bizantin. Atacurile sale împotriva Imperiului Persan Sasanid au dus la cucerire Persiei în mai puțin de doi ani. Potrivit tradiției evreiești, ‘Umar a fost cel care a ridicat interdicția pusă de creștini pentru evrei și le-a permis acestora să intre în Ierusalim.

 

3 noiembrie 753 - A murit sfântul german Pirminius; (n. 753).

Saint Pirmin (ca. 700 - Hornbach 753), also named Pirminius, was a monk, strongly influenced by Celtic Christianity and Saint Amand. foto (Late medieval figure of Saint Pirmin at Murbach Abbey): en.wikipedia.org

Late medieval figure of Saint Pirmin at Murbach Abbey – foto: en.wikipedia.org

Provenea din împrejurimile orașului Narbonne fiind probabil de origine vizigota, dintre aceia care au trebuit să fugă în Francia, după cucerirea Spaniei de către sarazini ( arabii musulmani) la începutul secolului al optulea. A câștigat respectul lui Charles Martel, eroul luptei anti- musulmane, desfasurand o intensa activitate misionara crestina si a fondat, de asemenea, un număr mare de manastiri.

 

3 noiembrie 1254 - A murit imparatul bizantin Ioan al III-lea Ducas Vatatzes l ; (n. 1192).

Sfântul și dreptcredinciosul Ioan Duca al III-lea Vatațis cel Milostiv, a fost împărat al Imperiului Roman de Răsărit (Bizantin) între 1221-1254. A fost un puternic apărător al credinței ortodoxe; fiind trecut în rândul sfinților, prăznuirea lui se face la data de 4 noiembrie - in imagine, Ioan Duca al III-lea Vatațis Portret dintr-un manuscris din sec. XV - foto: ro.orthodoxwiki.org

Ioan Duca al III-lea Vatațis – Portret dintr-un manuscris din sec. XV – foto: ro.orthodoxwiki.org

Ioan al III-lea Ducas Vatatzestzes a condus Imperiul Bizantin de Niceea între 1221-1254 si a început la mijlocul deceniului al patrulea al secolului XIII, o amplă campanie de izgonire a latinilor din Balcani. În anul 1235, el și-a consolidat pozițiile în Tracia, încheind o alianță cu țarul bulgar Ioan Asan II in primăvara anului 1235, la Gallipoli.

Ioan al III-lea Ducas Vatatzes s-a căsătorit prima dată în 1212 cu Irina Lascarina, fiica predecesorului său,Teodor I Lascaris. Ei au avut un singur fiu, viitorul împărat Theodor al II-Lea laskaris. Ulterior, Irina a avut un accident (căzând de pe cal) atât de grav, încât a fost în imposibilitate de a mai avea copii.

Ea s-a retras la o manastire, și a murit acolo în 1239. Ioan al III-lea Ducas s-a căsătorit a doua oară cu Constanța de Hohenstaufen, o fiică ilegitimă a împăratului german Frederic al II-lea , dar nu au avut copii. La o jumătate de secol după moartea sa, Ioan al III-lea Ducas Vatatzes a fost canonizat ca sfant de Biserica Ortodoxa sub numele de Ioan cel Milostiv. Cucerind orașul, la începutul secolului XIV, turcii i-au nimicit rămășițele pământesti, însă și în prezent,este sărbătorită ziua sfântului Ioan Duca Vatațis, pe 4 noiembrie, după calendarul iulian.

 

3 noiembrie 1462 - Henric al IV-lea de Castilia este proclamat principe de Cataluña.

Henric al IV-lea (5 ianuarie 1425 - 11 decembrie 1474), poreclit și cel Impotent, a fost regele Castiliei din 1454 până în 1474. În timpul domniei lui, nobilii au crescut în putere și națiunea a devenit mai puțin centralizată. foto: ro.wikipedia.org

Henric al IV-lea  – foto: ro.wikipedia.org

Henric al IV-lea (5 ianuarie 1425 – 11 decembrie 1474), poreclit și cel Impotent, a fost regele Castiliei din 1454 până în 1474. În timpul domniei lui, nobilii au crescut în putere și națiunea a devenit mai puțin centralizată.

 

3 noiembrie 1493 - Cristofor Columb descopera insula Dominica, in Marea Caraibilor. Bastinasii numeau insula, Waitikubuli.

 

3 noiembrie 1500 - S-a născut Benvenuto Cellini, artist plastic si scriitor italian.

Benvenuto Cellini (n. 3 noiembrie 1500 în Florența - d. 13 februarie 1571 în Florența) a fost un giuvaiergiu, sculptor și un renumit reprezentant al manierismului italian. foto: ro.wikipedia.org

Benvenuto Cellini  – foto: ro.wikipedia.org

Benvenuto Cellini (n. 3 noiembrie 1500 în Florența – d. 13 februarie 1571 în Florența) a fost un giuvaiergiu, sculptor și un renumit reprezentant al manierismului italian. A influenţat pictura şi sculptura Şcolii de la Fontainebleau (monumentele Perseu, Nimfa de la Fontainebleu; bustul lui Cosimo I; lucrarea de orfevrărie Solniţa lui Francisc I; memorii: “Viaţa lui Benvenuto Cellini, povestită de el însuşi”);(d.13.02.1571).

 

3 noiembrie 1560 - S-a născut pictorul italian reprezentant al barocului din scoala bologneza de pictura, Annibale Carracci ( m. 15 iulie 1609).

Annibale Carracci (November 3, 1560 – July 15, 1609) was an Italian Baroque painter. foto (Self-Portrait Annibale Carracci): en.wikipedia.org/

Self-Portrait Annibale Carracci – foto: en.wikipedia.org/

 

3 noiembrie 1591 - Căpitanul portughez Juan Fernandez de Leon fondează orașul Guanare, aflat actualmente pe teritoriul Venezuelei in America de Sud.

 

3 noiembrie 1600: A murit Richard Hooker, teolog englez. Este considerat, împreună cu Thomas Cranmer şi Matthew Parker, co-fondator al gândirii teologice anglicane; (n.martie 1554). Accentul pus de Hooker pe rațiune si toleranta a influențat considerabil dezvoltarea anglicanismului precum și gândirea filosofului John Locke care îl citează deseori pe Hooker în lucrarea sa ” Al doilea tratat de guvernare civila” .

 

3 noiembrie 1604 - S-a născut sultanul otoman Osman al II-lea. A urcat pe tronul Imperiului Otoman la varsta de 14 ani, domnind din 1618, până la moartea sa la 20 mai 1622.

 

3 noiembrie 1762 - Este semnat după războiul de 7 ani, Tratatul de la Fontainebleau între Spania și Franța, prin care teritoriul nord- american Louisiana, trece sub stapanire spaniolă.

 

3 noiembrie 1784 - Tăranii iobagi transilvăneni răsculaţi, conduşi de Crişan, atacă Ribiţa şi execută 42 de nobili. Întreg Zarandul este cuprins de răscoală la 5 noiembrie 1784.

 

3 noiembrie 1791 - Bătălia de la Fort-Wayne, războinicii Miamis îl surprind în timpul luptei pe maiorul Arthur Saint-Clair, care din 1300 de oameni a pierdut 600 in timp ce dintre băștinași au murit numai 66. Aceasta este cea mai mare pierdere a americanilor în războaiele lor de supunere a „pieilor roșii”.

Little Turtle, or Michikinikwa (in Miami-Illinois) (c. 1747 – July 14, 1812), was a chief of the Miami people, and one of the most famous Native American military leaders of his time. foto (This lithograph of Little Turtle is reputedly based upon a lost portrait by Gilbert Stuart, destroyed when the British burned Washington, D.C. in 1814): en.wikipedia.org

This lithograph of Little Turtle is reputedly based upon a lost portrait by Gilbert Stuart, destroyed when the British burned Washington, D.C. in 1814 – foto: en.wikipedia.org

 

3 noiembrie 1792 - In Mexic se deschid porțile Universității de la Guadalajara în „Noua Galiție” (azi Estado de Jalisco).

 

3 noiembrie 1793 - Scriitoarea franceză Olympe de Gouges a fost ghilotinată pentru atitudinile sale politice în timpul Revoluției Franceze.

Olympe de Gouges (n. 7 mai 1748, Rive-Civique, Midi-Pyrénées, Franţa – d. 3 noiembrie 1793, Paris, Prima Republică Franceză), născută Marie Gouze, a fost o dramaturgă din Franţa, activistă politică ale cărei scrieri feministe şi aboliţioniste au avut o deosebită influenţă - Late-18th century portrait of Gouges by Alexander Kucharsky - foto preluat de pe https://en.wikipedia.org

Olympe de Gouges – Late-18th century portrait of Gouges by Alexander Kucharsky – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Olympe de Gouges (n. 7 mai 1748, Rive-Civique, Midi-Pyrénées, Franţa – d. 3 noiembrie 1793, Paris, Prima Republică Franceză), născută Marie Gouze, a fost o dramaturgă din Franţa, activistă politică ale cărei scrieri feministe şi aboliţioniste au avut o deosebită influenţă

The execution of Olympe de Gouges ( 3 November 1793) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

The execution of Olympe de Gouges (3 November 1793) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Şi-a început cariera de dramaturg la începutul anilor 1780. Pe măsură ce în Franţa tensiunile politice se acutizau, de Gouges s-a implicat din ce în ce mai mult în politică. La 1788 ea devenise o susţinătoare vocală a îmbunătăţirii situaţiei sclavilor din colonii. În acelaşi timp, a început să scrie pamflete politice.

Astăzi ea este cunoscută ca o precursoare a feminismului, care cerea ca femeile franceze să primească aceleaşi drepturi ca şi bărbaţii. În Declaraţia drepturilor femeii şi cetăţenei (1791), ea a contestat practica autorităţii masculine şi noţiunea de inegalitate între femei şi bărbaţi. A fost ghilotinată în timpul Terorii pentru atacurile ei la adresa regimului lui Maximilien Robespierre şi pentru relaţiile ei strânse cu Girondinii.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

3 noiembrie 1795 - În Franta s-a constituit “Directoratul”.

Paul Barras (Paul François Jean Nicolas, vicomte de Barras: 30 June 1755 – 29 January 1829, the only Director to serve during the entire term of the Directory - foto: en.wikipedia.org

Paul Barras (Paul François Jean Nicolas, vicomte de Barras: 30 June 1755 – 29 January 1829, the only Director to serve during the entire term of the Directory – foto: en.wikipedia.org

Directoratul este regimul politic din Franța, însărcinat cu puterea executivă, între 26 octombrie 1795 (4 brumar, an IV) și 9 noiembrie 1799 (18 brumar, an VIII). Este urmașul Convenției Naționale. Organizat pe baza Constituției din 1795 (adoptată de Convenția thermidoriană), Directoratul (executiv alcătuit din cinci persoane) s-a confruntat cu multe dificultăți: inflație, situație financiară catastrofală, tensiuni sociale, acțiunile regaliștilor pentru reinstaurarea monarhiei și ale iacobinilor pentru a reveni la putere.

Pe plan extern, folosind geniul militar al lui Napoleon, Franța obține importante victorii împotriva Austriei (în urma cărora a primit malul stâng al Rinului și Italia de Nord) și a purtat războaie cu Anglia (1798-1799). In perioada Directoratului, cei de la conducere au fost preocupați, în primul rând, de menținerea ordinii și au vizat mai puțin schimbările revoluționare, din acest considerent confruntându-se cu o serie de revolte care au fost înăbușite.

Situația internă era dificilă deoarece principiile democratice erau greu de transpus în practică, sistemul nefiind consolidat încă. Deși era instituit principiul separării puterilor în stat și o serie de drepturi și libertăți și alegerile libere erau garantate, aceste practici democratice erau de multe ori încălcate. Tot în această perioadă au izbucnit mișcări monarhiste, determinate și de excluderea susținătorilor monarhiri din viața politică, dar ele au fost înfrânte de un grup de tineri ofițeri (printre care și Napoleon Bonaparte).

 

3 noiembrie 1800 - A fost înfiinţată Casa Albă, reşedinţa preşedinţilor SUA, situată în Washington. Clădirea a fost construită după planurile arhitectului James Hoban, lucrările începând în anul 1792. Aflată la adresa oficială 1600 Pennsylvania Avenue NW în Washington, D.C., clădirea principală a fost construită în stil georgian, între 1792 şi 1800, din gresie vopsită în alb, fiind reşedinţa şefului executivului american pentru toţi preşedinţii începând cu John Adams. După ce Thomas Jefferson s-a mutat în Casa Albă, în 1801, împreună cu arhitectul Benjamin Henry Latrobe, au realizat planuri de extindere a clădirii pentru a crea facilităţi de stocare.

 

3 noiembrie 1801 - S-a născut compozitorul italian Vincenzo Bellini (d.23 septembrie 1835). Cea mai cunoscută compozitie a sa este aria „Casta Diva”, din opera Norma. Alături de Gaetano Donizzetti si Gioacchino Rossini , Bellini a fost unul din compozitorii de frunte ai operei bel canto.

 

3 noiembrie 1810 - La teatrul „San Moise” din Venetia este prezentată opera „La Cambiale di matrimonio“ de Gioacchino Rossini .

Gioachino Rossini - de fapt Giovacchino Antonio Rossini (n. 29 februarie 1792, Pesaro, Italia - d. 13 noiembrie 1868, Paris), compozitor de operă din Italia foto: ro.wikipedia.org

Gioachino Rossini  – foto: ro.wikipedia.org

Gioachino Rossini - de fapt Giovacchino Antonio Rossini (n. 29 februarie 1792, Pesaro, Italia – d. 13 noiembrie 1868, Paris), a fost un compozitor de operă din Italia. Gioacchino Rossini, adică Giovacchino Antonio Rossini, a fost unul dintre cei mai aclamați și mai populari compozitori, bucurându-se de o faimă rar întâlnită în timpul vieții sale. Aceasta se datorează frumuseții melodiilor, strălucitoarelor și optimistelor arii, pline de vervă și ironie, care se află din abundență în creația sa.

Întrucât tatăl său cânta mereu în fanfara municipală, micul Gioacchino a fost antrenat de la o vârsta fragedă în aceasta. Cât despre mama sa, el însuși spunea mai târziu că nu cunoștea notele, ci se conducea numai după ureche. Întrucât părinții lui erau mereu plecați în turnee de provincie, el a fost lăsat în grija unei bunici și dat în ucenicie la un potcovar. În plus, doi canonici, frații Malerbi, i-au dat primele lecții de cânt și de bucătărie. Însă, ceea ce este mult mai importat, în biblioteca acestora, la care copilul are acces neîngrădit, se găseau mai multe partituri de Haydn și de Mozart, de care el a profitat.

După ce familia sa s-a mutat la Bologna, a început să studieze serios și sistematic muzica. A continuat să apară pe scenă, când i se ivea ocazia, dar, ceea ce este cel mai important, a început să compună. De la vârsta de 15 ani datează cele „Șase sonate á quatre” (pentru coarde), debordând de fantezie, de spirit, dar ancorate puternic în tehnica de construcție pe care a deprins-o din compozițiile lui Haydn și Mozart.

Primele sale încercări în compoziție sunt lucrări religioase și muzică de cameră. O primă operă, „Demetrio e Polutio”, începută acum, va fi terminată abia în 1812. Nu și-a încheiat studiul contrapunctului și al fugii, deoarece a primit o comandă de la „Teatro San Mosè” din Veneția pentru o farsă muzicală, „La Cambiale di Matrimonio” („Polița căsătoriei”).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

3 noiembrie 1834 - A fost fondat în Bucureşti Muzeul de Istorie Naturală şi Antichităţi, astăzi Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa este un muzeu din Bucureşti, amplasat în Şoseaua Kiseleff nr. 1. Patrimoniul muzeului este format din peste 2 milioane de piese, grupate în diferite colecţii zoologice, paleontologice, de minerale şi roci şi etnografice - in imagine, Muzeul Naţional de Istorie Naturală în 1910 - foto: ro.wikipedia.org

Muzeul Naţional de Istorie Naturală în 1910 – foto: ro.wikipedia.org

Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” este una dintre cele mai vechi instituţii de cercetare a biodiversităţii şi de educare şi culturalizare a publicului. Este în acelaşi timp şi una dintre cele mai cunoscute şi apreciate “baze de date” prin colecţiile Muzeului, unele dintre ele valori ale tezaurului mondial. Deşi îşi are începuturile în “Muzeul de Istorie Naturală şi Antichităţi” înfiinţat în 1834 de către Mihalache Ghica, adevărata sa menire şi strălucire şi-a căpătat-o în secolul trecut, sub coordonarea lui Grigore Antipa. Actuala clădire, care adăposteşte colecţiile muzeului, a fost inaugurată în prezenţa Regelui Carol I, la 24.05.1908.

 

3 noiembrie 1848 - Este revizuită Constituţia olandeză, limitandu-se competenţele monarhiei si intarindu-se competenţele Parlamentului şi ale guvernului.

 

3 noiembrie 1852 - S-a născut Mutsuhito, cel de al 122-lea împărat al Japoniei;(1867-1912). Împăratul Meiji ( d. 30 iulie 1912), ) a fost al 122-lea imparat al Japoniei , care a domnit între 3 februarie 1867- 30 iulie 1912. Odată cu moartea lui s-a instaurat o nouă tradiție de a da fostului împărat numele postum al erei în care a domnit, deci în cazul sau, Împăratul Meiji.

Împăratul Meiji, pe numele său Mutsuhito, a fost fiul Împăratului Kōmei și a unei dintre concubinele oficiale, Yoshiko Nakayama, devenind prinț moștenitor pe data de 11 iulie 1860, când a fost adoptat oficial de Împărăteasa Shōken. Deoarece la încoronare avea doar 14 ani, Nariyuki Nijō a servit drept regent (sesshō). A fost căsătorit cu Masako , viitoarea Împărăteasă Shōken.

 

3 noiembrie 1863 - Americanul J.T. Alden a brevetat metoda de obținere a drojdiei.

 

3 noiembrie 1863 - A apărut, la București, prima revistă umoristică editată de B.P. Hasdeu, “Aghiuță”; (până la 17 mai 1864, săptămânal).

 

3 noiembrie 1883 - În Spania, arhitectul modernist, Antonio Gaudí, primeşte aprobarea de a continua construcţia catedralei barceloneze Sagrada Familia.

Sagrada Família (Sfânta Familie) este o uriașă biserică din capitala Cataloniei, Barcelona (în nord-estul Spaniei). Imensa clădire este încă neterminată, deși se lucrează la ea din 1882. Aceasta nu este finanțată din bani publici, asa cum se obișnuia în Evul Mediu. Sursele de finanțare sunt donațiile private și încasarile din biletele de intrare. Bugetul pentru anul 2009 se apropie de 20 milioane de euro. Numele oficial este Temple Expiatori de la Sagrada Família (în catalană) - in imagine, Sagrada Familia in 1905 - foto: en.wikipedia.org

Sagrada Familia in 1905 – foto: en.wikipedia.org

Sagrada Família (Sfânta Familie) este o uriașă biserică din capitala Cataloniei, Barcelona (în nord-estul Spaniei). Imensa clădire este încă neterminată, deși se lucrează la ea din 1882. Aceasta nu este finanțată din bani publici, asa cum se obișnuia în Evul Mediu. Sursele de finanțare sunt donațiile private și încasarile din biletele de intrare. Bugetul pentru anul 2009 se apropie de 20 milioane de euro. Numele oficial este Temple Expiatori de la Sagrada Família (în catalană).

Bazilica Sagrada Família – foto: ro.wikipedia.org

Proiectul original al bisericii Sagrada Familia a fost făcut de arhitectul Antonio Gaudi, care a lucrat la el peste 40 de ani, ultimii săi 15 ani din viață fiind dedicați în exclusivitate acestuia. Estimările inițiale, bazate pe tehnicile de construcție ale începutului secolului 20, preconizau un termen de câteva sute de ani pentru terminarea construcției. Gaudi ar fi comentat, în legătură cu aceast termen: „Clientul meu nu se grăbește”.

În prezent termenul estimat este anul 2026. După moartea lui Gaudi, în 1926, lucrările au continuat sub conducerea lui Domènech Sugranyes, până în 1936, când au fost întrerupte de Războiul Civil Spaniol. La 7 noiembrie 2010, Papa Benedict XVI a sfințit biserica și a ridicat-o la rangul de Basilica minor.

 

3 noiembrie 1887 - A fost fondată „Asociația Academică din Coimbra”, cea mai veche asociație de studenți din Portugalia.

 

3 noiembrie 1891 - În Republica Velha, Manoel Deodoro da Fonseca, mareșal și om politic brazilian, primul preșendinte al acestei țări (1889 – 1891), declară starea de urgență. Republica Velha este denumita perioada istoriei braziliene, cuprinsa intre anii 1889 – 1930. Republica s-a încheiat în 1930 cu o lovitură de stat militară care a instalat un dictator .

La data de 15 noiembrie 1889 mareşalul Deodoro da Fonseca l-a silit pe împăratul Pedro al II-lea sa abdice , a declarat Brazilia republică şi a reorganizat guvernul. Din 1889 pana in 1930, guvernul a fost la nivel declarativ ales democratic, dar democraţia a fost incalcata prin fraudarea masiva a alegerilor. Această perioadă s-a încheiat cu o lovitură de stat militară care l-a plasat pe Getulio Vargas , un civil, la preşedinţia tarii; Vargas a condus dictatorial până în 1945.

 

3 noiembrie 1895 - S-a născut (15 noiembrie s.v.), Marea Ducesă rusa Olga Nicolaievna Romanova, fiica cea mare a ultimului imparat rus, Nicolae al II-lea , și a imparatesei Alexandra a Rusiei. A fost executata in noaptea de 16 spre 17 iulie 1918 , impreuna cu familia imperiala din ordinul lui Lenin. În anul 2000, Olga și familia ei au fost canonizati de Biserica Ortodoxa Rusa, dupa ce, în 1981 acestia au fost declarati de Biserica Ortodoxa Rusa din afara granitelor Rusiei martiri si sfinti.

Marea Ducesă Olga Nikolaevna a Rusiei (Olga Nikolaevna Romanova) (15 noiembrie 1895 – 17 iulie 1918), cea mai mare fiică a ultimului autocrat al Rusiei, împăratul Nicolae al II-lea al Rusiei și a soției lui Alexandra Feodorovna (Alix de Hesse). foto (Marea Ducesă Olga în 1910.): ro.wikipedia.org

Marea Ducesă Olga în 1910. – foto: ro.wikipedia.org

Marea Ducesă Olga Nikolaevna a Rusiei (Olga Nikolaevna Romanova) (15 noiembrie 1895 – 17 iulie 1918), cea mai mare fiică a ultimului autocrat al Rusiei, împăratul Nicolae al II-lea al Rusiei și a soției lui Alexandra Feodorovna (Alix de Hesse).

 

3 noiembrie 1901 – S-a născut André Malraux, romancier francez (d. 23 noiembrie 1976).

André Malraux, nume schimbat din André Berger (n. 3 noiembrie 1901, Paris - d. 23 noiembrie 1976, Créteil), scriitor, ziarist și om politic francez. În tinerețe a dus o viață foarte aventuroasă, angajându-se și în agitațiile politice de diferite nuanțe. foto: ro.wikipedia.org

André Malraux - foto: ro.wikipedia.org

André Malraux, nume schimbat din André Berger (n. 3 noiembrie 1901, Paris – d. 23 noiembrie 1976, Créteil), scriitor, ziarist și om politic francez. În tinerețe a dus o viață foarte aventuroasă, angajându-se și în agitațiile politice de diferite nuanțe.

 

3 noiembrie 1903 - Cu sprijin din partea SUA, Panama se desprinde de Columbia și își proclamă independența.

 

3 noiembrie 1905 - Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei semnează decretul de amnistie pentru deținuții politici.

 

3 noiembrie 1906 - Savantul Alois Alzheimer prezintă la Congresul de medicină de la Tübingen datele fundamentale ale bolii care îi va purta numele.

Alois Alzheimer (n. 14 iunie 1864, Marktbreit am Main - d. 19 decembrie 1915, Breslau) a fost un psihiatru și neuropatolog german. A descris pentru prima dată o formă de demență degenerativă, cunoscută până azi după numele său ca Boala Alzheimer. foto: en.wikipedia.org

Alois Alzheimer  – foto: en.wikipedia.org

Alois Alzheimer (n. 14 iunie 1864, Marktbreit am Main – d. 19 decembrie 1915, Breslau) a fost un psihiatru și neuropatolog german. A descris pentru prima dată o formă de demență degenerativă, cunoscută până azi după numele său ca Boala Alzheimer.

 

3 noiembrie 1914 - Primul Război Mondial - Marea Britanie anunță că toată Marea Nordului s-a transformat într-un câmp de luptă.

 

3 noiembrie 1916 -  Primul Război Mondial - A început Bătălia de la Târgu Jiu (3/16 noiembrie – 4/17 noiembrie 1916) – Parte din Participarea României la Primul Război Mondial.

Bătălia de la Târgu Jiu (3/16 noiembrie - 4/17 noiembrie 1916) - Parte din Participarea României la Primul Război Mondial (Desfăşurarea acţiunilor militare) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Târgu Jiu (3/16 noiembrie – 4/17 noiembrie 1916) – Parte din Participarea României la Primul Război Mondial (Desfăşurarea acţiunilor militare) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Târgu Jiu s-a desfășurat între între 3/16 noiembrie – 4/17 noiembrie 1916 și a avut ca rezultat învingerea forțelor române și forțarea Munților Carpați de către trupele Puterilor Centrale, în împrejurimile orașului Târgu Jiu, în ea fiind angajate forțele Armatei 1 române și forțele Armatei 9 germane. Bătălia s-a desfășurat imediat în continuarea celei de-A doua bătălii de pe Valea Jiului, încheiată cu victoria forțelor germane. Pierderea bătăliei a avut un impact strategic major asupra frontului românesc, permițând forțelor germane să debușeze în Câmpia Română, fapt care va duce în mai puțin de două luni la ocuparea întregului teritoriu al Munteniei șu Dobrogei.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

3 noiembrie 1916 - Qatar devine protectorat de britanic.

 

3 noiembrie 1918 - Se semneaza armistițiul dîntre Imperiul Austro -Ungar și aliați, armistițiu care pune capăt războiului.

 

3 noiembrie 1918 - Revolta marinarilor se extinde asupra muncitorilor din Kiel și marchează în Germania începutul Revoluției din Noiembrie.

 

3 noiembrie 1921 - S-a născut in Ehrenfield, SUA, intr-o familie cu origini lituaniene, actorul american, Charles Bronson, pe numele adevarat Charles Dennis Buchinski.

Charles Dennis Buchinsky (n. 3 noiembrie 1921; d. 30 august 2003), cunoscut sub numele Charles Bronson, a fost un actor american, celebru pentru rolurile sale de "dur" - foto - biography.com

Charles Dennis Buchinsky – foto – biography.com

Charles Dennis Buchinsky (n. 3 noiembrie 1921; d. 30 august 2003), cunoscut sub numele Charles Bronson, a fost un actor american, celebru pentru rolurile sale de “dur”. A fost singurul din cei 15 frati ai sai care a reusit sa isi termine studiile. Si-a efectuat serviciul militar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar dupa ce ce a fost lasat la vatra si-a propus sa isi faca o cariera in cinematografie.

A inceput sa lucreze in companii de teatru mici, iar in 1951 a reusit sa isi faca debutul si pe marele ecran, cu roluri neinsemnate insa. Abia in 1958 a reusit sa se impuna la Hollywood, pentru ca doi ani mai tarziu sa cunosca faima cu filmul “Cei sapte magnifici” (“The Magnificent Seven”).

Desi a inceput sa primeasca oferte tot mai importante din partea producatorilor, Bronson s-a mutat in Europa sperand sa gaseasca oportunitati si mai bune si a aparut in filmul “Undeva, candva in Vest”, devenit clasic. S-a reintors in SUA si si-a continuat cariera in cinematografie, remarcandu-se in roluri de dur. A incetat din viata in urma unei pneumonii la varsta de 77 de ani.

 

3 noiembrie 1923 - S-a născut Dan Berindei, istoric, membru al Academiei Române, preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a Academiei Romane.

Dan Berindei (n. 3 noiembrie 1923, București) este un istoric român. Este licențiat în istorie și filosofie al Universității din București (1945), doctor în istorie (1969). Membru titular al Academiei Române (din 1992). Din 1996 este președintele Secției de Știinte Istorice și Arheologie al Academiei Române. Din 2006 este vicepreședinte al Academiei Române - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Dan Berindei – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Dan Berindei (n. 3 noiembrie 1923, București) este un istoric român. Este licențiat în istorie și filosofie al Universității din București (1945), doctor în istorie (1969). Membru titular al Academiei Române (din 1992). Din 1996 este președintele Secției de Știinte Istorice și Arheologie al Academiei Române. Din 2006 este vicepreședinte al Academiei Române.

 

3 noiembrie 1926 - S-a născut Iulian Mihu, regizor, publicist: “Muzica e viaţa mea”, “Felix şi Otilia”, “Lumina palidă a durerii”; (d. 20 iunie 1999).

 

3 noiembrie 1928 - Inventatorul Anastase Dagomir, creator al cabinei catapultate, inregistreaza, in Franta, cererea de brevet pentru inventia “Nouveau systeme de montage des parachutes dans les appareils de locomotion aerienne”.

Anastase Dragomir (n. 1896 - d. 1966) a fost un inventator român din domeniul aviației, cel mai cunoscut pentru invenția unei versiuni timpurii a unui scaun ejectabil, care a fost brevetată la Paris, în 1930, de care a beneficiat împreună cu un alt inventator român, Tănase Dobrescu - foto: ro.wikipedia.org

Anastase Dragomir – foto: ro.wikipedia.org

Anastase Dragomir (n. 1896- d. 1966), a fost un inventator român din domeniul aviatiei, este renumit pentru invenția unei versiuni timpurii a unui scaun ejectabil , de care a beneficiat împreună cu un alt inventator român, tanase Dobrescu. Invenția consta dintr-o așa numită celulă parașutată, un scaun detașabil și ejectabil vertical (prevăzut cu două parasute) dintr-o aeronavasau din orice tip de vehicul, conceput a fi folosit doar în cazuri de urgență, și care reprezenta o versiune timpurie, dar suficient de sofisticată, a actualelor scaune ejectabile. Modelul conceput de Dragomir și Dobrescu a fost testat cu succes la data de 25 august 1929 pe aeroportul Paris – Orly i Franta si ulterior, în octombrie 1929 , pe Aeroportul Baneasa , langa Bucuresti,

În anul următor, Dragomir și Dobrescu au obținut patentarea oficială a acelui „cockpit catapultabil” la Oficiul francez de invenții sub numărul 678.566 din 2 aprilie 1930,(dar cu prioritatea patentării datată anterior la 3 noiembrie 1928 , data depunerii cererii de brevetare – FRD678566 19281103), sub numele oficial de Nouveau système de montage des parachutes dans les appareils de locomotion aérienne (în limba romana, Nou sistem de montare al parașutelor la aparate de locomoție aeriană).

In 1950 a obtinut si brevetul romanesc pentru “Celula parasutata”, care consta in folosirea unui spatar curb de glisare pentru ejectarea cabinelor, fie pe jos, fie pe sus, pentru ca in 1959 sa inregistreze o alta cerere, care avea ca obiect construirea unui avion de transport echipat cu cabine catapultabile, pentru salvarea pasagerilor (brevet romanesc nr. 41424 din 1960). Ideea roamanului se va concretiza prin aparitia, la noile tipuri de avioane supersonice militare, a scaunul ejectabil.

 

3 noiembrie 1930 - În Brazilia, Getúlio Vargas a fost proclamat președinte în urma unei lovituri de stat.

 

3 noiembrie 1931 - S-a născut Monica Vitti (Maria Luisa Ceciarelli), actriţă şi regizoare italiană; (“Aventura”, Deşertul roşu”, “Eclipsa”).

 

3 noiembrie 1935 - Regele George II revine în Grecia si se reinstaurează monarhia.

 

3 noiembrie 1942 - S-a născut scriitorul si politicianul roman Claudiu Iordache, eseist, poet şi prozator (“Iisus s-a născut la Timişoara”, “România pierdută”, “Polul de putere”).

 

3 noiembrie 1943 - Este repatriata in Spania de pe frontul sovietic, División Azul ( Divizia Albastra).

 

3 noiembrie 1944 - Al Doilea Război Mondial: doi comandanţi ai insurectiei naţionale slovace, generalii Ján Golian şi Rudolf Viest sunt capturati, torturati şi apoi executati de către forţele germane.

 

3 noiembrie 1946 - Împăratul Hirohito proclamă noua Constituţie a Japoniei. Noua Constitutie trece suveranitatea în mâna Parlamentului. Japonia a adoptat o Constituţie paşnică, în care poporul nipon declară că „renunţă pentru totdeauna la război ca drept suveran al naţiunii sau la folosirea forţei pentru soluţionarea diferendelor internaţionale”. A intrat în vigoare la 3 mai 1947.

 

3 noiembrie 1949 - A decedat Solomon Guggenheim, industriaş american de origine elveţiană, fondatorul Muzeului de artă modernă din New York.( n.2 februarie 1861). Muzeul adăposteşte o bogată colecţie de artă contemporană (colecţia de artă Brâncuşi).

 

3 noiembrie 1950 - România a aderat la Convenția cu privire la prevenirea și reprimarea genocidului, adoptată de Adunarea Generală a ONU la 9 decembrie 1948 și intrată în vigoare la 12 ianuarie 1951.

Delegatia Romaniei la a XVa sesiune a Adunarii Generale ONU (1960)- foto: comunismulinromania.ro

Delegatia Romaniei la a XVa sesiune a Adunarii Generale ONU (1960)- foto: comunismulinromania.ro

România a aderat la convenţie la 2 noiembrie 1950 şi a ratificat-o prin Decretul nr. 547 din 29 iulie 1969, publicat în Buletinul Oficial nr. 83 din 30 iulie 1969. Cu ocazia depunerii instrumentului de ratificare, România a făcut următoarea declaraţie: ,,Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România declară că dispoziţiile articolelor 5 si 7 din Convenţie nu sunt în concordanţă cu principiul conform căruia tratatele internaţionale multilaterale ale căror obiect şi scop interesează comunitatea internaţională în ansamblul său trebuie să fie deschise participării universale”.

Art. 5. Părţile contractante se angajează să ia, in conformitate cu constituţiile respective, măsurile legislative necesare pentru asigurarea aplicării dispoziţiunilor prezentei Convenţii şi, mai ales, să prevadă sancţiuni penale eficace care să afecteze intr-adevăr persoanele vinovate de genocid sau de unul dintre actele enumerate la articolul 3.

Art. 7. Genocidul şi celelalte acte enumerate la articolul 3 nu vor fi considerate crime politice in privinţa extrădării. Părţile contractante se angajează, în acest caz, să acorde extrădarea conform legislaţiei lor si tratatelor in vigoare.
cititi mai mult pe: arduph.ro

 

3 noiembrie 1954 - S-a stins din viaţă pictorul Henri Matisse (n. 31 decembrie 1869), unul dintre cei mai străluciţi reprezentanţi ai artei secolului al XX-lea şi unul dintre principalii iniţiatori ai artei moderne.

Henri Matisse (n. 31 decembrie 1869, Le Cateau-Cambrésis - d. 3 noiembrie 1954, Nisa), pictor francez, unul dintre cei mai străluciţi reprezentanţi ai artei secolului al XX-lea şi totodată unul dintre principalii iniţiatori ai artei moderne foto (20 mai 1933): ro.wikipedia.org

Henri Matisse
foto (20 mai 1933): ro.wikipedia.org

Henri Matisse (n. 31 decembrie 1869, Le Cateau-Cambrésis – d. 3 noiembrie 1954, Nisa), pictor francez, unul dintre cei mai străluciţi reprezentanţi ai artei secolului al XX-lea şi totodată unul dintre principalii iniţiatori ai artei moderne. Moştenitor al impresionismului şi neoimpresionismului, Matisse a impulsionat mişcarea fauvistă, caracterizată prin dorinţa de eliberare faţă de canoanele artei predecesorilor, prin culori tari şi îndrăzneţe, descătuşând “fiarele”, “sălbăticiunile” creatoare.

Matisse a fost fiul unui negustor de grâne şi a ajuns să-şi descopere talentul şi plăcerea de a picta în timp ce era ţintuit la pat de o boală. A renuntat la dorinţa iniţială de a deveni avocat şi a urmat cursurile de artă predate de pictorul simbolist Gustave Moreau. A avut numeroşi prieteni în lumea artei, printre care Albert Marquet şi românul Theodor Pallady.

A călătorit mult în străinătate unde a şi expus lucrări: München, Moscova, Londra, Berlin. Pentru noi, românii, cel mai frumos tablou al său rămâne “La Blouse Roumaine” (“Iia românească”), pictat în 1940 şi păstrat astăzi în Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris.

 

3 noiembrie 1954 - Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat lui Max Born şi Walter Bothe.

 

3 noiembrie 1956 - A fost înființată Opera Română din Iași, spectacolul inaugural fiind Tosca de Giacomo Puccini. Opera ieseana este gazduita de cladirea Teatrului National din Iasi.

 

3 noiembrie 1957 - URSS a lansat nava Sputnik 2, având-o la bord pe căţeluşa Laika, prima ființă vie lansată pe orbita Pământului.

Laika (rusă Лайка, literar însemnând Lătrătorul) a fost un câine din Uniunea Sovietică (n. 1954 — d. 3 noiembrie 1957) care a devenit primul animal lansat în spațiu și prima ființă decedată în afara Pământului - foto: en.wikipedia.org

Laika – foto: en.wikipedia.org

Laika (rusă Лайка, literar însemnând Lătrătorul) a fost un câine din Uniunea Sovietică (n. 1954 — d. 3 noiembrie 1957) care a devenit primul animal lansat în spațiu și prima ființă decedată în afara Pământului. Laika a fost imbarcata in satelitul artificial sovietic Sputnik II, care a fost dotat cu aparate pentru monitorizarea functiilor vitale ale catelusei.

Cercetatorii, interesati sa afle efectele lipsei de gravitatie si efectelor radiatiilor solare asupra organismelor vii, au anuntat ca Laika a suportat cu bine lansarea in spatiu. Sputnik II, care cantarea 508 kilograme, era mai performant decat predecesorul sau care era inca pe orbita. Stirea ca un animal a fost trimis in Cosmos a starnit mania organizatiilor de aparare a drepturilor animalelor care au organizat actiuni de protest in fata ambasadelor URSS din marile orase ale lumii.

Autoritatile sovietice au fost extrem de zgarcite cu informatiile, insa au precizat ca experimentul a fost reusit si ca Laika a trait in capsula sa mai bine de patru zile. Abia dupa 40 de ani de speculatii, adevarul a fost aflat, rusii recunoscand ca Laika a supravietuit foarte putin timp misiunii.

 

3 noiembrie 1958 - La Paris a fost inaugurat Palatul UNESCO.

 

3 noiembrie 1958 - In Cuba, Andrés Rivero Agüero a fost ales președinte.

 

3 noiembrie 1961 - Birmanezul Sithu U Thant este ales Secretar General al ONU.

 

3 noiembrie 1964 - Presedintele american Lyndon B. Johnson l-a invins pe contracandidatul sau republican Barry Goldwater Sr. in cursa pentru Casa Alba cu un procent record. Johnson a obtinut peste 60% din voturile americanilor, urmandu-l la presedentie pe John Kennedy care fusese asasinat.

Lyndon Baines Johnson, cunoscut mai ales ca Lyndon B. Johnson, (n. 27 august 1908 - d. 22 ianuarie 1973), adesea numit pe inițialele sale, LBJ, cel de-al treizeci și șaptelea vicepreședinte și cel de-al treizeci și șaselea președinte al Statelor Unite ale Americii (1963 - 1969)  foto: ro.wikipedia.org

Lyndon Baines Johnson
foto: ro.wikipedia.org

Lyndon Baines Johnson, cunoscut mai ales ca Lyndon B. Johnson, (n. 27 august 1908 – d. 22 ianuarie 1973), adesea numit pe inițialele sale, LBJ, cel de-al treizeci și șaptelea vicepreședinte și cel de-al treizeci și șaselea președinte al Statelor Unite ale Americii (1963 – 1969).

 

3 noiembrie 1970 - A murit Petru al II-lea, rege al Iugoslaviei; (n. 6 septembrie 1923).

 

3 noiembrie 1970 - Marxistul Salvador Allende devine preşedinte al statului Chile.

 

3-5 noiembrie 1971 - În cadrul Plenarei CC al PCR este adoptat programul ideologic al partidului, bazat pe Tezele din iulie, ceea pune capăt perioadei scurte de liberalizare de după 1965.

 

3 noiembrie 1973 - NASA a lansat sonda Mariner 10, prima sondă spațială care a ajuns la planeta Mercur.

Mariner 10 spacecraft - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Mariner 10 spacecraft – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Mariner 10 a fost o sondă spațială americană lansată de NASA pe 3 noiembrie 1973 pentru a explora planetele Mercur și Venus. A realizat prima survolare a planetei Mercur. De asemenea, a fost primul vehicul spațial care a folosit asistența gravitațională, trecând la 5768 km de Venus. A fost lansată cu aproximativ doi ani după Mariner 9 și a fost ultima sondă din programul Mariner (Mariner 11 și Mariner 12 au fost realocate programului Voyager, devenind Voyager 1 și Voyager 2).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

3 noiembrie 1979 - Masacrul din Greensboro. Masacrul din Greensboro este numele dat unui eveniment care a avut loc pe 3 noiembrie 1979, când membrii Partidului Muncitorilor Comuniști și alte grupuri au protestat în cadrul unui marș intitulat „Moarte Klanlui” în Greensboro, Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii. Maoiștii din PMC, care susțineau că membrii Klanului ar trebui „atacați și alungați din oraș”, au intrat într-un schimb de focuri cu membrii Ku Klux Klan și cu cei din Partidul Nazist American.

Patru activiști din PMC și un alt individ au fost uciși, respectiv alți unsprezece protestatari și un membru din Klan au fost răniți. Partidul comuniștilor era cunoscut ca susținător al activismului pentru drepturile muncii în cadrul industriei textile din zonă în care majoritatea muncitorilor erau afro-americani.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

3 noiembrie 1983 - La nord de Kabul in Afganistan, un convoi militar rusesc a fost atacat într-o ambuscadă în tunelul Salangl, cu o lungime de 2,7 km; și-au pierdut viața peste 2.000 de oameni.

 

3 noiembrie 1985 - Tito Brandsma, un calugar carmelitan olandez ucis în 1942 de către naziști, a fost beatificat de Biserica Catolică.

 

3 noiembrie 1986 - Micronezia si-a dobândit independența fata de Statele Unite.

 

3 noiembrie 1989 - Sute de bulgari demonstrează la Sofia, in Bulgaria comunista, pentru drepturi şi democraţie.

 

3 noiembrie 1991 - La Chişinău, a avut loc un miting de protest organizat de Frontul Popular din Moldova, în cadrul căruia demonstranţii au cerut unirea Republicii Moldova cu România şi demisia preşedintelui Mircea Snegur, căruia i s-a reproşat receptivitatea faţă de apelurile lui Boris Elţîn de a strânge relaţiile cu Federaţia Rusă.

Chisinau - Piața Marii Adunări Naționale - 1989

Chisinau – Piața Marii Adunări Naționale – 1989

Republica Moldova
PARLAMENTUL
HOTĂRÎRE Nr. 772
din 04.11.1991

cu privire la manifestarea neautorizată care a avut loc la Chişinău la 3 noiembrie 1991
Publicat : 04.11.1991 în B.Of. Nr. 000

În legătură cu faptul că la 3 noiembrie 1991 la Chişinău a avut loc o manifestare neautorizată în cadrul căreia a fost încălcată ordinea publică şi s-au scandat lozinci ce subminează demnitatea şi onoarea Preşedintelui Republicii Moldova, recunoscînd dreptul fiecărui cetăţean la libera exprimare în public a voinţei în cadrul legal existent, Prezidiul Parlamentului Republicii Moldova Hotărăşte:
Se condamnă manifestarea neautorizată care a avut loc la 3 noiembrie 1991 la Chişinău şi se consideră inadmisibilă pentru un stat bazat pe drept orice manifestare publică în afara cadrului legal existent.

Preşedintele
Parlamentului Republicii Moldova Alexandru Moşanu
Chişinău,
4 noiembrie 1991.
Nr. 772 – XII.

articol preluat de pe: lex.justice.md

 

3 noiembrie 1992 - Bill Clinton a devenit al 42-lea președinte al Statelor Unite.

William Jefferson "Bill" Clinton, cunoscut mai ales ca Bill Clinton, (născut William Jefferson Blythe III pe 19 august 1946), cel de-al patruzeci și doilea președinte al Statelor Unite ale Americii, servind ca șef al executivului Statelor Unite două mandate complete de 4 ani între 1993 și 2001 - foto: ro.wikipedia.org

Bill Clinton – foto: ro.wikipedia.org

William Jefferson “Bill” Clinton, cunoscut mai ales ca Bill Clinton, (născut William Jefferson Blythe III pe 19 august 1946), cel de-al patruzeci și doilea președinte al Statelor Unite ale Americii, servind ca șef al executivului Statelor Unite două mandate complete de 4 ani între 1993 și 2001.

 

3 noiembrie  1992 - Carol Moseley-Braun este prima femeie de culoare aleasă in Senatul american.

 

3 noiembrie 1996 - A murit Jean-Bedel Bokassa, preşedintele dictator al Republicii Centrafricane, care se autoproclamase ”imparat al Imperiului Centrafrican” ; (n. 1921).

 

3 noiembrie 1998 - La Strasbourg este inaugurata noua Curte Europeana a Drepturilor Omului, care devine unică şi permanentă.

 

3 noiembrie 1998 - A murit Bob Kane, autor de benzi desenate, cel care în 1937 a creat povestirile, devenite foarte populare în timp, cu eroul “Batman”; (n.24.10.1915).

 

3 noiembrie 1999 - A decedat actorul scoţian Ian Bannen ; (n. 29.06.1928).

 

3 noiembrie 2005 - Rămășițile pământești ale lui Nicolai Copernic au fost descoperite într-o catedrală din Polonia.

 

3 noiembrie 2007 - Preşedintele pakistanez, Pervez Musharraf, a decretat starea de urgenţă în ţară, ca urmare a deciziei Curţii Supreme de invalidare a candidaturii sale la alegerile prezidenţiale.

 

3 noiembrie 2010 - A decedat politicianul rus Viktor Stepanovici Cernomîrdin; (n.1938)

Viktor Stepanovici Cernomîrdin (n. 9 aprilie 1938 – d. 3 noiembrie 2010) a fost un inginer și om politic rus, care a îndeplinit funcțiile de prim-ministru al Federației Ruse (14 decembrie 1992 - 23 martie 1998), prim-ministru interimar (23 august - 11 septembrie 1998) și viceprim-ministru al Rusiei (mai-decembrie 1992) - foto: ro.wikipedia.org

Viktor Stepanovici Cernomîrdin – foto: ro.wikipedia.org

Viktor Stepanovici Cernomîrdin (n. 9 aprilie 1938 – d. 3 noiembrie 2010) a fost un inginer și om politic rus, care a îndeplinit funcțiile de prim-ministru al Federației Ruse (14 decembrie 1992 – 23 martie 1998), prim-ministru interimar (23 august – 11 septembrie 1998) și viceprim-ministru al Rusiei (mai-decembrie 1992).

Victor Cernomîrdin, fost ministru al Industrie gazelor al Uniunii Sovitice, a creat compania Gazprom. El numea economia Rusiei “gospodărie națională”. Uniunea Sovietică s-a destrămat, dar ramura de gaz a industriei sovietice nu. Ca urmare a liberalizării prețurilor, întreprinderile rusești au fost vândute pe nimic și au dat faliment, dar întreprinderile din industria gazului au rămas în proprietatea statului, servind binelui comun.

Înainte de a începe aplicarea reformelor, Cernomîrdin și-a trimis subalternii în Occident, în Germania și în Italia din dorința de a fi în pas cu evoluția tehnologiei și pentru a crea un sistem care să nu poată fi distrus. În 1989, Cernomîrdin susține ideea transformării Ministerului Industriei Gazelor într-un concern de stat. Acest aspect a fost dezbătut în prezidiul Consiliului de Miniștri al URSS, consiliu care nu mai avea de trăit decât doi ani. URSS și-a încetat existența în decembrie 1991, ca și toate ministerele sale, dar Gazprom continuă să existe și azi.

 

3 noiembrie 2013 - Manifestația „Pro Europa” de la Chișinău. Manifestația „Pro Europa” sau manifestația pro-europeană reprezintă un miting organizat de coaliția de guvernare din Republica Moldova, la Chișinău, în data de 3 noiembrie 2013. Ea a fost organizată de 3 partide ce formează coaliția de guvernare, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat din Moldova și Partidul Liberal Reformator; și este cea mai amplă manifestație politică din Republica Moldova, de la Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, întrunind în jur de 100.000 de oameni, după cum au anunțat organizatorii. Inițial poliția a anunțat că au fost aproximativ 60.000 de oameni, însă ulterior printr-un comunicat oficial a declarat că au fost prezenți circa 117.000 de oameni.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

3 – 9 noiembrie 2015 - Protestele din România din 2015

Miting în Piaţa Universităţii. 15.000 de persoane cer demisia lui Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Cristian Popescu Piedone (Bucuresti, 3 noiembrie 2015) - foto preluat de pe romaniacurata.ro

Miting în Piaţa Universităţii. 15.000 de persoane cer demisia lui Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Cristian Popescu Piedone (Bucuresti, 3 noiembrie 2015) -
foto preluat de pe romaniacurata.ro

Protestele spontane de stradă din România, numite de către presă Revoluția Colectiv sau Revoluția CTRL ALT DEL, au debutat la începutul lunii noiembrie 2015 în București, în urma tragicului incendiu din clubul Colectiv, ca reacție la modul în care autoritățile acordă licențele și inspectează localurile publice, extinzându-se apoi la întreaga clasă politică, socotită drept principala vinovată pentru problemele sociale în care se află societatea românească din ultimele decenii.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.unitischimbam.ro