Evenimentele Zilei de 5 aprilie în Istorie
Actul fondator al PCR, din 8 mai 1921
foto preluat de pe radioiasi.ro
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
5 aprilie este a 95-a zi a calendarului gregorian.
Sărbătorile Zilei de 5 aprilie

Sfântul Mucenic Agatopod și Sfântul Mucenic Teodul († 303-305) – foto:doxologia.ro
Sfântul Mucenic Agatopod și Sfântul Mucenic Teodul († 303-305), au trăit în vremea împăraților Dioclețian (284-305) și co-imperatorului Maximian (285-305).
(BRU) Ss. Claudiu, Diodor, Victor, Victorin, Papiu și însoțitorii lor, martiri († secolul al III-lea)
(BRC) Sf. Vincențiu Ferrer, preot (1350-1419)
Ziua internaţională a conştiinţei (ONU)
Ziua internaţională a conştiinţei – International Day of Conscience (ONU), marcată la 5 aprilie, urmăreşte promovarea unei culturi a păcii prin dragoste şi conştiinţă potrivit www.un.org. Adunarea Generală a ONU a declarat această zi cu scopul de a crea condiţii de stabilitate şi bunăstare, de relaţii paşnice şi prietenoase bazate pe respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale pentru toată lumea, fără deosebire de rasă, sex, limbă sau religie.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro; www.un.org

People taking part in activities related to the Peace and Peaceful Coexistence Festival organized by the Communication and Public Information Section of the African Union-United Nations Hybrid Operation in Darfur (UNAMID). UN Photo/Mohamad Almahady
Ziua NATO în România
Ziua NATO în România este marcată, din 2005, în prima duminică a lunii aprilie, conform Legii 390/2004. În acest an, este sărbătorită la 5 aprilie. Pentru instituirea acestei zile au fost luate în considerare data oficială a aderării României la Alianţa Nord-Atlantică (29 martie 2004) şi momentul arborării drapelului României la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles (2 aprilie 2004), conform mae.ro.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Accession Ceremony for the Seven New NATO Members – NATO Secretary General’s joint news conference with Foreign Ministers of the seven new members (2 April 2004)
Solomon Passy, Minister of Foreign Affairs, Bulgaria
Antanas Valionis, Minister of Foreign Affairs, Lithuania
Dimitrij Rupel, Minister of Foreign Affairs, Slovenia
Kristiina Ojuland, Minister of Foreign Affairs, Estonia
NATO Secretary General, Jaap de Hoop Scheffer
Mircea Dan Geoana, Minister of Foreign Affairs, Romania
Rihards Piks, Minister of Foreign Affairs, Latvia
Eduard Kukan, Minister of Foreign Affairs, Slovakia – foto credit nato.int
România – Ziua Automobilistului
Ziua Automobilistului, sărbătorită în fiecare an la 5 aprilie, aminteşte de înfiinţarea, la 5 aprilie 1904, a Automobil Clubului Român, prima asociaţie a automobiliştilor din ţara noastră, de către un grup de automobilişti amatori, constituiţi în Adunarea Generală, care a avut loc în salonul de onoare al Hotelului Bulevard din Bucureşti. Primul preşedinte al Automobil Clubului Român a fost prinţul George Valentin Bibescu (1904-1924), urmat de Ion M. Mitilineu (1924-1946).
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Principele George Valentin Bibescu – președinte ACR - foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Astăzi în istorie pentru 5 aprilie
Evenimentele Zilei de 5 aprilie în Istorie
- 5 aprilie 1924 – A fost interzis Partidul Comunist Român
5 aprilie 582 - A murit Eutihie, Patriarhul Constantinopolului; (n. 512).
5 aprilie 823 - Lothar I este încoronat rege al Italiei de către Papa Pascal I. Lothar I (795-29 Septembrie 855) a fost împărat al Imperriului Romano- German intre anii 817-855, ( pe care l-a co-guvernat impreuna cu tatăl său până la 840). Lothar a fost fiul cel mare al împăratului carolingian Ludovic cel Pios și al soției lui Ermengarde de fiica Hesbaye a Ingerman ducele de Hesbaye. După moartea tatălui, Charles a luptat împotriva fratelui sau Louis într-un război civil de trei ani (840-843). Luptele dintre cei doi frati au dus la destramarea Imperiului Franc fondat de bunicul lor Charlemagne, și a pus bazele aparitiei statelor Franța și Germania.
5 aprilie 1081 - Alexios I Comnen este încoronat împărat bizantin la Constantinopol, fondand dinastia Comnenilor.
A moștenit un imperiu aflat in colaps in urma confruntărilor cu turcii selgiucizi în Asia Mică și cu normanzii din Balcanii de Vest, dar a fost capabil să oprească declinul militar si financiar si sa recuperareze teritorii pierdute anterior. Razboaiele pe care le-a purtat, au fost pentru Europa de Vestun catalizatorul care a contribuit la organizarea Cruciadelor.
5 aprilie 1242 - În timpul unei lupte pe gheata lacului Peipus, forțele ruse conduse de Alexandru Nevski, cneazul Novgorodului, resping o invazie a Cavalerilor Teutoni.
5 aprilie 1288 - S-a născut Împăratul Go-Fushimi al Japoniei; (d. 1336).
5 aprilie 1588 - S-a născut filosoful englez Thomas Hobbes ( d. 4 decembrie 1679), cel mai cunoscut pentru tratatul său Leviatanul (1651). Hobbes a fost preocupat de filozofia politică și de alte subiecte, oferind o definiție a naturii umane. A fost contemporan cu Francis Bacon și cu René Descartes și a scris un răspuns la meditațiile lui René Descartes. Hobbes este unul dintre cei mai mari sistematicieni ai raționalismului și un bun cunoscător al filosofiei lui Descartes. Pentru a scăpa de teroare din timpul Revoluției engleze, Hobbes s-a mutat la Paris în perioada 1640-1651, întorcându-se în Anglia după căderea lui Cromwell.
5 aprilie 1722 - Exploratorul olandez Jacob Roggenven a descoperit o insulă în Oceanul Pacific, pe care băștinașii o numeau Rapa Nui. Descoperitorul o va boteza Paasch Eyland (Insula Paștelui).

Jacob Roggeveen analyzing a Moai statue, 18th-century engraving – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Insula Paștelui (sau Rapa Nui) este o insulă polineziană din sud-estul Oceanului Pacific, aflată în cel mai sud-estic punct al triunghiului polinezian. Teritoriu special al statului Chile, anexat în 1888, Insula Paștelui este faimoasă pentru cele 887 de statui monumentale, denumite moai, statui create de către primii locuitori ai insulei.

A View of the Monuments of Easter Island, Rapanui, c. 1775–1776 by William Hodges – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Numele de „Insula Paștelui” a fost dat de către exploratorul olandez Jacob Roggeveen, primul vizitator european, care a descoperit insula în duminica Paștelui din 1722 în vreme ce căuta o altă insulă (Insula lui Davis) și a denumit-o Paasch-Eyland (Insula Paștelui în olandeză). Numele oficial al insulei, în limba spaniolă, este Isla de Pascua, ceea ce înseamnă chiar „Insula Paștelui”.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
5 aprilie 1732 - S-a născut Jean Honoré Fragonard, pictor, desenator, gravor francez; (d. 1806).
5 aprilie 1792 - Președintele american George Washington își exercită autoritatea sa de veto asupra unui proiect de lege, prima dată când această putere este utilizată în Statele Unite ale Americii.
5 aprilie 1794 - A murit ghilotinat Georges Jacques Danton, revoluționar francez,unul dintre conducătorii Revoluţiei din Franţa din 1789 (n.28.10.1759).
5 aprilie 1818 - Gheorghe Lazăr a fost numit dascăl (profesor) de aritmetică, geometrie şi geografie la şcoala de la Sfîntul Sava din Bucuresti, unde a inaugurat cursurile de limbă română.

Gheorghe Lazăr – portret de Mișu Popp – foto: ro.wikipedia.org
Gheorghe Lazăr (n. 5 iunie 1779, Avrig – d. 17 septembrie 1823, Avrig) a fost un pedagog, teolog, traducător și inginer român, considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească (în 1818 a înființat în București prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava)
5 aprilie 1874 - A avut loc, la Viena, premiera operetei Liliacul, de Johann Strauss (fiul).
5 aprilie 1877 - Are loc la Opera Comica din Paris premiera operei Cinq-Mars, a compozitorului francez Charles Gounod.
5 aprilie 1879 - A izbucnit Razboiul Pacificului. Chile a declarat război Boliviei și Perului.

Battle of Iquique (21 May 1879) – Part of War of the Pacific (5 April 1879 – 20 October 1883) – Naval Combat of Iquique – The sinking of the Esmeralda – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Războiul Salpetrului (1879-1884) spaniolă Guerra del Pacífico, motivul fiind Regiunea Atacama azi în nordul Chile şi Lima care se află azi în Peru. La sfârşitul dominaţiei coloniale spaniole în America de Sud (1810 – 1830), apare un conflict între noile state independente Chile, şi statele aliate Peru şi Bolivia. Motivul fiind regiunea Atacama bogată în salpetru. Chile reuşeşte cu ajutorul Marii Britanii să câştige războiul.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
5 aprilie 1884 - S-a născut la Razeni, judetul Chisinau, omul politic roman basarabean Ion C. Inculeţ, preşedintele Sfatului Ţării a Republicii Democratice Moldoveneşti, ministru in Guvernul României, membru al Academiei Române ; ( d.1940).

Ion Constantin Inculeț (1884 – 1940) – foto: istoria.md
Ion Constantin Inculeț (în rusă Ион (Иван) Константинович Инкулец) (n. 5 aprilie 1884, Răzeni, Gubernia Basarabia, Imperiul Rus, astăzi în Republica Moldova; d. 18 noiembrie 1940, București, România) a fost un om politic român, președintele Sfatului Țării al Republicii Democratice Moldovenești, ministru, membru titular (din 1918) al Academiei Române.
Este înmormântat în Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Bârnova, aflată la periferia municipiului Iași. A fost căsătorit cu principesa Roxana Cantacuzino. Din căsătorie au rezultat Ion I. Inculeț, Doctor Honoris Causa al Universității Western Ontario (Canada), Membru de onoare al Academiei Române, director al centrului de electrostatică aplicată al Universității Western Ontario, și fratele acestuia, George I. Inculeț
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
5 aprilie 1894 - S-a născut Pamfil Şeicaru, publicist, memorialist, prozator.A fondat în 1928, la Bucureşti, ziarul “Curentul”.

Pamfil Șeicaru - foto: ro.wikipedia.org
Pamfil Șeicaru (n. 18 aprilie 1894, Buzău — d. 21 octombrie 1980, München, Germania), ziarist român, director al ziarului “Curentul”, cel mai combativ cotidian românesc în perioada dintre cele două războaie mondiale. Este considerat a fi cel mai mare gazetar dintre cele două războaie mondiale. Marele jurnalist roman se autocaracteriza astfel:
„Mă numesc Pamfil Șeicaru, născut în anul 1894, luna aprilie… Am intrat în presa cotidiană în aprilie 1918, după ce am fost demobilizat și de atunci am continuat să fiu comentator al evenimentelor politice interne și externe, colaborând succesiv la diverse ziare și reviste. În 1923 am fost angajat la ziarul Cuvântul, ca sef-redactor, proprietar fiind ing. Titus Enacovici. Articolul de fond (leit articol) era semnat de mine.
În anul 1924 am fost ales presedinte al Sindicatului ziariștilor. În 1927 am demisionat de la ziarul Cuvântul si am luat conducerea ziarului Curentul, al unei societati anonime, unde am funcționat ca director și redactor-șef… Din ianuarie 1927 și până la 9 august 1944, când am plecat din țara, articolul de fond era semnat de mine. Am fost ales de trei ori ca deputat independent în Parlamentul țării…”
5 aprilie 1900 - S-a nascut actorul american Spencer Tracy ; (d.1967).

Spencer Tracy - foto – en.wikipedia.org
Spencer Bonaventure Tracy (April 5, 1900 – June 10, 1967) actor american de cinema.
5 aprilie 1900 - La Knossos in Creta, sunt descoperite tablite de lut cu o scriere hieroglifica Linear B.

“Linear B” – foto: en.wikipedia.org
Linear B este on scriere silabic folosita de greacii micenieni, fiind un tip de scriere care a precedat alfabetul grecesc cu mai multe secole.
5 aprilie 1904 – În București a luat ființă Automobil Clubul Regal, în prezent Automobil Clubul Român (ACR). Automobil Clubul Regal Român (ACRR) a fost o asociaţie sportivă de automobilism înfiinţată în 1904, patronată de Casa Regală, cu sediul în Bucureşti. Este precursorul actualului Automobil Clubul Român.

Principele George Valentin Bibescu – președinte ACR – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Reprezenta totodată forul suprem al automobilismului din ţara noastră şi avea numeroase atribuţii în domeniu: promova automobilismul, stabilea legături internaţionale şi semna convenţii internaţionale privind circulaţia automobilelor, semnalizarea şoselelor, eliberarea de permise auto internaţionale, etc. Era afiliată „Asociaţiei Automobil Cluburilor Recunoscute” cu sediul la Paris.
Preşedinte de onoare erau regele şi regina, iar membrii se împărţeau în membri „activi” (care aveau toate drepturile) şi „turişti” (cu drepturi restrânse). ACRR era organizată în teritoriu în 4 cluburi regionale:
- ACRR Cluj (primul înfiinţat, în 1921 şi cel mai activ club regional)
- ACRR Banat-Crişana (Timişoara);
- ACRR Moldova de sus (Cernăuţi);
- ACRR Moldova de jos (Iaşi, 1928). Regionalele aveau o largă autonomie bugetară şi decizională şi erau cele care se ocupau de cultivarea efectivă a automobilismului în teritoriu.
ACRR a mai patronat şi „Motoclubul Român”, prin care promova motociclismul. Publica o revistă lunară intitulată „Auto-Sport”.
sursa: enciclopediaromaniei.ro
5 aprilie 1908 - S-a născut dirijorul austriac Herbert von Karajan; (d. 1989).

Herbert von Karajan la pupitrul Operei de Stat din Berlin, 1941- foto: ro.wikipedia.org
Herbert von Karajan, sau Heribert Ritter von Karajan, în Austria Ritter fiind rangul nobiliar de cavaler (n. 5 aprilie 1908, Salzburg – d. 16 iulie 1989, Salzburg) a fost un dirijor austriac de origine aromână.
5 aprilie 1908 - S-a născut marea actrita americana Bette Davis; (d. 1989).
5 aprilie 1916 - S-a născut actorul britanic Gregory Peck. A obtinut in 1962 premiul Oscar pentru cea mai buna interpretare in filmul “Sa ucizi o pasare cantatoare”. A fost distins cu“Medalia Libertăţii” – 1960, Premiul “Jean Hersholt” – 1968, “Premiul special pentru întreaga carieră” – 1988 şi 1989, “Premiul de onoare al centrului Cultural Kennedy” – 1991. Gregory Peck a fost numit “Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor” în 1991 (“Să ucizi o pasăre cântătoare”, “Zăpezile de pe Kilimanjaro”, “Tunurile din Navarone”).A decedat la 12 iunie 2003.
5 aprilie 1924 - După diversiunea armata sovietica de la Tatar-Bunar, este interzisa printr-o Ordonanță militară, activitatea Partidului Comunist Român, acuzat de „acțiuni anti-românești”. A rămas în ilegalitate până în 1944.

Actul fondator al PCR, din 8 mai 1921 – foto preluat de pe radioiasi.ro
Deși interziși formal, comuniștii au continuat totuși să ia parte la viața politică a vremii prin intermediul unor partide noi. În 1925 s-a înființat așa-zisul „Bloc Muncitoresc-Țărănesc” , o organizație de masă legală, care era în realitate partidul legal al comuniștilor din România. BMT a avut, în general, aceleași dificultăți electorale ca oricare alt partid mic al vremii, dar cu prilejul alegerilor din 1931 a produs o surpriză uriașă, reușind să adune nu mai puțin de 73.000 de voturi (comuniștii vorbiseră chiar de 130.000 de voturi), ceea ce însemna peste 2,5% din voturi și trimiterea a cinci deputați (printre care și Lucrețiu Pătrășcanu) în parlament.
Rezultatul era cu atât mai remarcabil cu cât BMT reușise să înscrie candidați în mai puțin de jumătate din județe. La aceleași alegeri din 1931 socialiștii (social-democrații) obținuseră și ei aproape 100.000 de voturi, ceea ce însemna că partidele muncitorești obțineau împreună în jur de 6% din voturi.
Totuși, politicienii vremii, luați prin surprindere de succesul comuniștilor, au invocat niște vicii de procedură pentru a-i invalida în bloc pe toți cei cinci deputați comuniști (singurii care s-au opus acestui act au fost parlamentarii social-democrați) și apoi, după grevele de la Grivița din februarie 1933, BMT a fost interzis.
Comuniștii au înființat imediat „Liga Muncii”, dar această formațiune a avut o viață și mai scurtă, fiind interzisă după un singur an. După aceea comuniștii români au renunțat la orice veleitate de natură politică și s-au mulțumit numai cu activități de propagandă în cadrul unor organizații non-profit (Amicii URSS, Comitetul Antifascist German etc.).
Numărul membrilor PCR în perioada interbelică nu este cunoscut cu precizie. Partidul Comunist din România număra cu certitudine în jur de 2000 de membri în 1922, imediat după înființare. Conform anumitor documente ale Cominternului din anii celui de-al Doilea Război Mondial, documente care infirmă un loc comun de după 1989 (cum că partidul nu avea decât vreo mie de membri), în ciuda cruntei represiuni interbelice în România ciuntită încă se mai aflau peste 3000 de comuniști.
Numărul membrilor de partid a înregistrat, probabil, un maxim de circa 5000 de persoane în 1936. (Keith Hitchins, op. cit. p. 436). Alte surse dau numărul membrilor PCdR în preajma zilei de 23 august 1944 între 794 și 1150 de persoane. Numărul membrilor e lipsit de relevanță, pentru că fiind un partid ilegal PCR oricum nu avea posibilitatea să constituie legal organizații de bază.
Reprimarea a fost continuă în perioada 1924-1944, chiar și în privința activității amintitului BMT. Instanțele judecătorești ale vremii ajunseseră să condamne adolescenți pentru difuzarea manifestelor comuniste. Un autor comunist, Petre Constantinescu-Iași, vorbea în 1929 de peste 400 de „deținuți politici”. În preajma zilei de 23 august aproape toți liderii comuniști și cu o mare parte a membrilor de partid erau în închisorile regimului Antonescu.
Baza electorală a PCR, care se poate estima după baza electorală a BMT, era mai mult în Ardeal și Banat (regiunile cele mai industrializate ale României) și din această cauză PCR avea un pronunțat caracter multietnic, românii reprezentând mai puțin de un sfert din membrii săi în 1930 – distribuția pe naționalități era: maghiari 26%, români 23%, evrei 18%, ruși și ucraineni 10%, bulgari 10%)
5 aprilie 1933 - În timpul marii crize economice din SUA, presedintele Franklin D. Roosevelt a decretat inchiderea pentru o zi a tuturor bancilor de pe teritoriul statului si suspendarea operatiunilor financiare. El a semnat două ordine executive: 6101 si 6102, care interziceau stocarea aurului și acumularea de Certificate de aur de catre cetățenii SUA.
5 aprilie 1934 - Este înființată legația României de la Buenos Aires.
5 aprilie 1943 - A murit actorul Tony Bulandra, societar al Teatrului Naţional Bucureşti; (n. 13 martie 1881).
5 aprilie 1946 - Trupele sovietice se retrag de pe insula Bornholm, teritoriu apartinand Danemarcei, dupa 11 luni de ocupatie.
5 aprilie 1948 - La Mănăstirea Agapia, România, s-a stins din viaţă Ioan Mihălcescu, Prea Sfinţitul Irineu, apostol al teologiei româneşti, Mitropolit al Moldovei .

Irineu Mihălcescu – foto: ziarullumina.ro
Irineu Mihălcescu, din botez Ioan Mihălcescu (n. 24 iulie 1874 – dupa alte surse 24 aprilie - Valea Viei, comuna Pătârlagele, județul Buzău – d. 5 aprilie 1948, Mănăstirea Agapia) a fost un teolog și ierarh ortodox român, care a îndeplinit demnitatea de mitropolit al Moldovei (1939-1947). Numele monahal – Irineu reprezintă parcă însăși definiția temperamentului lui Ioan Mihălcescu, e un om iubit chiar atunci cînd se constituie în adversar.
Modest peste măsură, într-o societate neașezată, în care trîmbița orgoliului personal țipă la toate răspîntiile meritele reale, dar mai ales pe cele imaginare, el e modest în spiritul profund al Evangheliei. Tocmai din această pricină, în viața publică n-a jucat pînă acum rolul pe care i l-ar fi atribuit cu prisosință covîrșitoarea-i activitatea de apostol al științei teologice românești.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
Mitropolitul Irineu Mihălcescu şi salvarea victimelor pogromului de la Iaşi, din anul 1941
5 aprilie 1951 - În S.U.A., Ethel și Julius Rosenberg sunt condamnați la moarte pentru spionaj în favoarea Uniunii Sovietice (au dezvăluit rușilor secrete cu privire la armele atomice). Au fost executati pe scaunul electric la data de 19 iunie 1953.

Ethel și Julius Rosenberg - foto: ro.wikipedia.org
Ethel și Julius Rosenberg au fost condamnați la moarte sub acuzația de spionaj în favoarea Uniunii Sovietice, îndeosebi pentru furnizarea datelor secrete privind bomba atomică. Procesul Rosenberg a avut răsunet mare în anii 1950. Cazul Rosenberg continuă să fie controversat și astăzi. Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la 5 aprilie 1951, iar execuția a avut loc la 19 iunie 1953 în închisoarea Sing-Sing din statul New York.
5 aprilie 1955 - Sir Winston Churchill demisionează din funcţia de prim-ministru al guvernului britanic, dupa o activitate de peste 50 de ani. Dupa retragerea sa din viata politica s-a dedicat scrisului. Pentru operele sale, în special pentru Al doilea război mondial (în șase volume), i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatura in 1953, când a primit si titlul de lord. Printr-o hotărâre a Congresului va deveni, în 1963, cetățean de onoare al SUA. Este cunoscut ca o mare personalitate a secolului XX si unul din cei mai importanţi conducători din istoria Regatului Unit şi a lumii întregi.

Sir Winston Churchill – foto: ro.wikipedia.org
Sir Winston Leonard Spencer Churchill (n. 30 noiembrie 1874 – d. 24 ianuarie 1965) a fost un om politic britanic, prim-ministru al Regatului Unit în Al Doilea Război Mondial. Deseori apreciat ca fiind unul din cei mai mari lideri de război ai secolului, a servit ca prim-ministru în două mandate (1940-1945) și (1951-1955). A fost ofițer în Armata Britanică, istoric, scriitor și artist. Este singurul prim-ministru britanic laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (în 1953) și a fost prima persoană care a primit titlul onorific de Cetățean de Onoare al Statelor Unite.
5 aprilie 1960 - A murit Asztalos Istvan, scriitor roman de nationalitate maghiara.
5 aprilie 1960 - Celebrul solist american Elvis Presley a fost lasat la vatra din Armata SUA dupa un serviciu militar de 2 ani in Europa.

Elvis Presley – foto: europafm.ro
Elvis Aaron Presley (n. 8 ianuarie 1935, Tupelo, Mississippi – d. 16 august 1977, Memphis, Tennessee) a fost un cântăreț și actor american, cunoscut frecvent ca Regele Rock ‘n’ Roll-ului sau simplu, The King, cu toate ca a obținut și trei premii Grammy pentru muzică Gospel.
5 aprilie 1964 - A murit generalul american Douglas MacArthur, erou al razboiului din Pacific si al razboiului din Coreea; (n. 1880).

Generalul MacArthur cu vestita sa pipă.
Manila, 2 august 1945 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Douglas MacArthur (n. 26 ianuarie 1880 – d. 5 aprilie 1964 ), general american și mareșal al Armatei Filipineze, care a avut o carieră lungă, începând cu campania SUA în Mexic și terminându-se în Războiul din Coreea.
5 aprilie 1964 - A intrat în funcțiune primul tren fără conductor, folosit la metroul din Londra.
5 aprilie 1967 - Stabilirea de relații diplomatice între România și Canada.
5 aprilie 1973 - La clinica chirurgicală nr.2 din Târgu Mureș, o echipă de medici, condusă de prof. dr. Ioan Pop de Popa, efectuează prima operație pe cord deschis din România.
5 aprilie 1975 - A decedat Chiang Kai-Shek (Jiang Jieshi), om politic chinez (n. 1887).

Chiang Kai-Shek – foto: ro.wikipedia.org
Chiang Kai-Shek (Jiang Jieshi) (*31 octombrie 1887 -5 aprilie 1975 ), a fost un om politic chinez. A fost președinte al guvernului național din Nanjing (1928-1949), șef al Gomindanului – Kuomintang (formațiune politică naționalistă, primul partid politic chinez, după model occidental, fondat în 1921) si a contribuit la unificarea Chinei. A condus China în al doilea război chino-japonez in timpul celui de- al doilea război mondial.
Dupa lupte indelungate duse cu fortele comuniste conduse de Mao, guvernul și armata lui Chiang s-au retras în Taiwan si a continuat lupta impotriva comunistilor, care instaurasera un regim de teroare in China continentală. Chiang a condus insula în calitate de președinte al Republicii China și general al Kuomintang până la moartea sa în 1975. El a condus China continentală 22 de ani, și Taiwanul 30 de ani.
5 aprilie 1976 - În China a avut loc Incidentul Tiananmen când mulțimea strânsă în Piața Tiananmen solicită eliberarea lui Deng Xiaoping, simbolul și speranța reformării societății chineze.
cititi mai mult despre “Incidentul Tiananmen” pe en.wikipedia.org

Tiananmen Incident (5 April 1976) – Crowds of mourners gathering in Tiananmen Square during the Qingming Festival – foto preluat de pe en.wikipedia.org
Deng Xiaoping (n. 22 august 1904, d. 19 februarie 1997) a fost un lider al Partidului Comunist din China. Deși niciodată nu a avut titlul de șef de stat sau șef de guvern, Deng a fost liderul de facto al Republicii Populare Chineze de la sfârșitul aniilor 1970 până la începutul aniilor 1990. A fost fondatorul “socialismului cu caracteristice chinezești” și a reformei economice din China, cunoscută ca “economia de piața socialistă”. Este crediat cu faptul că a adus China mai aproape de capitalism și a determinat creșterea foarte rapidă a economiei chineze timp de peste trei decenii.
5 aprilie 1978 - La Biserica Radu-Vodă, în cea de-a patra miercuri din Postul Mare, parintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, a continuat seria de prelegeri „7 cuvinte către tineri„, prezentand Cuvântul 5 – “Preoția și suferința umană”.

Gheorghe Calciu-Dumitreasa – 7 cuvinte către tineri – Preoția și suferința umană (cuvântul 5) – 5 aprilie 1978 – foto preluat de pe gheorghecalciu.ro
La cel de-al cincilea cuvânt, autoritățile comuniste au închis și porțile bisericii, nu doar biserica, ca să nu mai vină studenții din afară. Cu toate acestea, tinerii au sărit gardul iar cei din Seminar au ieșit pe ferestre, fiindcă fuseseră încuiați în dormitoare de directorul Seminarului.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
5 aprilie 1983 - Scandal diplomatic: acuzați de spionaj, 40 de diplomați sovietici sînt expulzați de la Paris.
5 aprilie 1989 - În Polonia este încheiat compromisul dintre guvern și reprezentanții opoziției prin care se prevede crearea unei a doua Camere a Parlamentului – Senatul, instituirea postului de președinte al republicii și organizarea de alegeri libere.
5 aprilie 1991 - Ion Iliescu, preşedintele României, a semnat la Moscova, Tratatul de colaborare, bună vecinătate şi amiciţie dintre URSS şi România. A fost singurul tratat incheiat de o fosta tara socialista cu U.R.S.S., chiar inainte de destramarea imperiului sovietic si a fost considerat cel putin “neinspirat”. Documentul surprinde fara nici un dubiu, fara interpretari personale, esenta relatiilor dintre Iliescu si Kremlin, si arata un regim care in 1991 isi vedea salvarea in mentinerea influentei Uniunii Sovietice in fostul lagar socialist si chiar pe plan mondial.
Evident, conditia pentru a te invirti pe orbita in jurul Kremlinului era incheierea unui nou tratat politic cu URSS, tratat pe care Adrian Nastase l-a parafat la Moscova, la 22 martie 1991, iar presedintii Iliescu si Gorbaciov l-au semnat la 5 aprilie, tot la Moscova. Tratatul nu a fost ratificat de Parlamentul Romaniei. Petre Roman sustine ca s-a opus.
5 aprilie 1992 - În Peru, are loc o lovitură de stat a președintelui Alberto Fujimori,urmata de suspendarea garanțiilor constituționale.

Alberto Fujimori - foto – dozodomo.com
5 aprilie 1992 – În Kenmore, New York, un bărbat a sărit de la o fereastră de la etajul al patrulea, a căzut pe o maşină şi a supravieţuit. El a luat imediat liftul , a urcat iar la la etajul patru, a sarit şi a cazut din nou peste aceeaşi maşină, supravieţuind doar cu o glezna fracturata.
5 aprilie 1994 - Vizita la București a președintelui Serbiei, Slobodan Miloșevici.
5 aprilie 1994 - A murit Kurt Cobain, cântareț de rock american, membru al formației Nirvana (n. 1967).

Kurt Cobain – foto preluat de pe www.facebook.com
Kurt Donald Cobain (n. 20 februarie 1967 – d. 5 aprilie 1994) a fost un cântăreț, chitarist și compozitor în formația de muzică rock Nirvana, originară din Seattle. Copleşit de succesul său, legenda rock Kurt Cobain, s-a sinucis, lasand o opera remarcabila. Este cel care a inventat stilul “grunge”iar albumul sau ”Nevermind”, sa bucurat de unul dintre cele mai mari succese din istoria muzicii rock. Impreuna cu trupa sa, Nirvana, a produs trei albume de studio. Inainte de a se sinucide avea vârsta de 27 de ani.
5 aprilie 1997 - S-a înființat Canalul România Muzical din cadrul Societății Române de Radiodifuziune.
5 aprilie 1999 - În urma unui raid al NATO, vizând cazarmele din localitatea minieră Aleksinaci (200 km la sud de Belgrad), 17 civili au fost uciși din cauza unei bombe de 250 kg, ghidată prin laser, abătută asupra unei zone rezidențiale. La 6 aprilie, Pentagonul admite că bomba, lansată de un avion american, și-a ratat, se pare, ținta.
5 aprilie 2000 - Yoshiro Mori, 62 de ani, a fost ales premier al Japoniei; el îi succede lui Keizo Obuchi, aflat în comă.
5 aprilie 2001 - Liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a fost ales președintele țării.

Vladimir Voronin – foto – ro.wikipedia.org
Vladimir Voronin (n. 25 mai 1941) este un politician din Republica Moldova, președinte al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova începând cu anul 2009 și fost președinte al Republicii Moldova, timp de 8 ani (4 aprilie 2001 – 11 septembrie 2009)
5 aprilie 2004 - Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii începe o vizită de stat în Franța pentru a celebra cea de-a 100 aniversare a „înțelegerii prietenești”.

Elisabeta a II-a în martie 2015 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org
Elisabeta a II-a (în engleză Elizabeth Alexandra Mary) (n. 21 aprilie 1926, Londra) este regina a șaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth.
5 aprilie 2005 - A murit Saul Bellow, scriitor canadian, laureat al Premiului Nobel ; (n. 1915)
5 aprilie 2006 - Ionel Haiduc este ales noul președinte al Academiei Romane. El îl înlocuiește pe Eugen Simion,care a condus această instituție timp de două mandate. Va fi instalat în funcție în 20 aprilie.

Ionel Haiduc – foto: ro.wikipedia.org
Ionel Haiduc (n. 9 mai 1937, Cluj, județul Cluj) este un chimist, profesor la Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, academician român, ales pe 5 aprilie 2006 în funcția de președinte al Academiei Române. A fost ales membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei.
5 aprilie 2008 - A murit popularul actor american Charlton Heston; (n. 1924).
5 aprilie 2009 - Alegeri parlamentare în Republica Moldova. Partidul Comunistilor pierde alegerile, care sunt castigate de Alianta pentru Integrare Europeana.
La ordinea zilei – 5 aprilie 2020
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com