Evenimentele Zilei de 24 octombrie în Istorie
24 octombrie 1945: Prin Carta Organizației Națiunilor Unite se înființează organizația internațională numită Organizația Națiunilor Unite
foto preluat de pe thestatesman.com
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
24 octombrie este a 297-a zi a calendarului gregorian și a 298-a zi în anii bisecți. 68 de zile până la sfârșitul anului.
Sărbătorile Zilei de 24 octombrie
(BOR) Sf. Mare Mc. Areta; Sf. Mc. Marcu, Sotirih și Valentin
Sfântul Mare Mucenic Areta († 523) – A pătimit la începutul secolului al VI-lea și era originar din ținutul Yemenului (Arabia). Conducătorul orașului era Danaan, un iudeu care reușise să ajungă la conducere și care ura creștinii, pornind, astfel, persecuția împotriva lor.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
(BRU) Sf. Areta și comunitatea sa, martiri († 358)
(BRC) Sf. Anton Maria Claret, episcop; Fer. Alois Guanella
Anton Maria Claret (n. 23 decembrie 1807 – d. 1870) a fost un episcop catolic din Spania, întemeietorul ordinului claretin, canonizat ca sfânt.
Ziua Naţiunilor Unite
Ziua Naţiunilor Unite este sărbătorită, în fiecare an, la 24 octombrie, data la care, în 1945, a intrat în vigoare Carta ONU prin ratificarea sa de către Franţa, Marea Britanie, SUA, China şi URSS şi de către majoritatea celor 50 de state semnatare. Celebrată din 1948, Ziua ONU oferă, în fiecare an, ocazia de a amplifica agenda comună şi de a reafirma scopurile şi principiile Cartei ONU, conform site-ului https://www.un.org/.
Ziua internaţională a dezvoltării informaţionale (ONU)
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) sărbătoreşte anual, la 24 octombrie, Ziua internaţională a dezvoltării informaţionale (“World Development Information Day”). Aceasta a fost stabilită de Adunarea Generală a ONU în anul 1972, prin Rezoluţia 3038 (XXVII), pentru a sublinia rolul central al dezvoltării în activitatea organizaţiei, potrivit https://www.un.org/en/observances/development-information-day.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Ziua mondială a poliomielitei
Ziua independenței în Zambia (1964)
“Tag der Bibliotheken”, Ziua bibliotecilor în Germania
Astăzi în Istorie pentru 24 octombrie
Evenimentele Zilei de 24 octombrie în Istorie:
- 24 octombrie 1945 – Organizația Națiunilor Unite
24 octombrie 51 - S-a născut imparatul roman, Titus Flavius Domitianus; (d.18 septembrie 96).
Titus Flavius Domitianus (24 octombrie 51 – 18 septembrie 96), cunoscut ca Domițian, împărat roman al dinastiei Flaviilor din 81 până în 96. A fost victorios în campania întreprinsă la Rin in anul 83, împotriva tribului germanic al chatilor, adoptand titlul de Germanicus. O invazie a dacilor și a aliaților lor în Moesia, soldată cu moartea guvernatorului, îl obligă în anul 86 să intervină personal pe frontul de la Dunăre.
Moesia este împărțită acum în două provincii : Moesia Inferior (în a cărui componență intră și Dobrogea) și Moesia Superior. Campania inițiată în 87 la nordul Dunării împotriva lui Decebal s-a încheiat cu o înfrângere, iar in anul 88, ofensiva romană marchează o victorie la Tapae și duce la încheierea unei păci de compromis cu Dacia in anul 89. La 18 septembrie 96, Domițian, ultimul dintre Flavi, cade victimă unei conjurații de palat, organizată de comandantul gărzii palatului și de soția sa, Domitia Longina.
24 octombrie 69 - În A Doua Bătălie de la Bedriacum, intre cei doi pretendenti la tronul Imperiului Roman,Vitellius si Vespasian, legiunile romane conduse de Antonius Primus, loial împăratului Vespasian, înfrâng forțele împăratului Vitellius. Se fondeaza Dinastia Flavienilor.
24 octombrie 996 - A murit regele Frantei, Hugues (Hugo) Capet.
S-a născut aproximativ in anul 939-941, si a fost Duce al francilor ( dux francorum) din anul 960 pana in 987, și regi ai francilor (987 – 996). Era fiul lui Hugo cel Mare și a printesei Hedwig din Saxonia. Cand in anul 987 regele Ludovic al V-lea din dinastia Carolingiana a murit în urma unui accident de vânătoare, in lipsa unor urmași carolingieni direcți, marii nobili francezi l-au ales ca rege pe cel mai puternic dintre ei, Hugo Capet (fr. Hugues), urmaș al lui Robert Capet, cel care cu un secol în urmă asigurase regența în regatul Franței. Hugo Capet a rămas în istorie ca fondator al dinastiei Capetienilor, care va domni timp de peste opt secole pe tronul Franței, până la 1848 (36 de regi, dintre care Capețieni direcți, un număr de 15 regi).
24 octombrie 1260 - Catedrala Notre-Dame de Chartres din orașul Chartres, Franța a fost sfințită în prezența regelui Ludovic al IX-lea.
Catedrala Notre-Dame de Chartres este o biserică romano-catolică situată în orașul francez Chartres, aflat la 80 de kilometri sud-vest față de Paris. Ea este catedrala Episcopiei de Chartes și este considerată a fi cea mai reprezentativă, completă și mai bine conservată catedrală în stil gotic. În 1862 a fost înscrisă pe lista monumentelor Franței, iar în 1979 a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Construcția actualei catedrale în stil gotic a început în anul 1194, finanțarea lucrărilor fiind făcută din donații venite din întregul regat. Una dintre cele mai importante caracteristici ale acestei catedrale este timpul scurt în care a fost construită, de 26 de ani, lucrările fiind finalizate oficial în 1220. Pe data de 24 octombrie 1260, catedrala a fost sfințită în prezența regelui Ludovic al IX-lea și a altor membri ai familiei regale franceze.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
24 octombrie 1375 - A decedat Valdemar al IV-lea, rege al Danemarcei din 1340 până în 1375.
Nascut in anul 1320, a fost fiul cel tânăr al regelui Cristopher al II-lea al Danemarcei si și și-a petrecut mare parte din copilărie și tinerețe în exil, la curtea , impăratului romano-german Ludovic al IV-lea. Valdemar a fost proclamat rege al Danemarcei la Adunarea Viborg de ziua St. Hans, pe 24 iunie 1340. Prin căsătoria lui cu Helvig, fiica lui Eric II-lea, Duce de Schleswig , el a controlat aproximativ un sfert din teritoriul Iutlandei de nord.
Sub Christopher al II-lea, Danemarca era în faliment și a fost ipotecată pe bucăți. Valdemar a căutat să ramburseze datoria și să revendice terenurile țării sale. Prima ocazie a venit împreună cu banii soției sale, Helvig, cu care se căsătorise. Ipoteca din restul Iutlandei de nord a fost plătită de către impozitele colectate de la țăranii din Kongeå. A obținut nordul Friesland înapoi în 1344, si l-a impozitat imediat pentru a achita datoria pentru sudul Iutlandei.
24 octombrie 1503 - S-a născut Isabela a Portugaliei, soția regelui Carol Quintul (d. 1539)
Isabela a Portugaliei (23 octombrie 1503 – 1 mai 1539), a fost fiica lui Manuel I al Portugaliei și a Mariei de Aragon. Prin căsătoria cu Carol al V-lea, Împărat Roman, Isabela a fost, de asemenea, împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman și regină a Castiliei și Aragonului.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
24 octombrie 1537 - A murit Jane Seymour, a treia soție a lui Henric al VIII-lea ; (n. 1508 sau 1509).
Regele Henric al VIII-lea s-a logodit cu Jane la 20 mai 1536, a doua zi după execuția cele de-a doua soții Anne Boleyn, și s-a căsătorit cu ea zece zile mai târziu la 30 mai 1536 . A fost proclamată public regină la 4 iunie. N-a fost niciodată încoronată deoarece la Londra era epidemie de ciumă bubonică. În luna octombrie 1537, Jane a născut un fiu, mult așteptat de Henric. A fost botezat Edward și urma să devină viitorul rege Eduard al VI-lea. La numai 12 zile de la nașterea fiului său, Jane a murit de febra puerperala. A fost înmormântată la Castelul Windsor, fiind singura dintre cele șase soții ale lui Henric care a fost înmormântată alături de el.
24 – 26 octombrie 1596 - Bătălia de la Keresztes – parte din Războiul cel Lung (1591/1593 – 1606)
Bătălia de la Keresztes a avut loc între 24 – 26 octombrie 1596 la Mezőkeresztes, azi în Ungaria. În această bătălie trupele otomane conduse de sultanul Mehmed al III-lea au înfruntat armatele austriece ale arhiducelui (Erzherzog) Maximilian von Habsburg (Maximilian al III-lea al Austriei), aliate cu trupe transilvănene sub conducerea principelui transilvănean Sigismund Báthory. Bătălia s-a încheiat cu victoria turcilor.
Imediat după această bătălie, în decembrie 1596, Mihai Viteazul a făcut pace cu Imperiul Otoman și a primit steagul de domnie de la Înalta Poartă, în schimbul plății tributului.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
24 octombrie 1601 - A încetat din viaţă astronomul danez de origine suedeză Tycho Brache.
A făcut observaţii precise asupra poziţiilor aştrilor, a urmărit evoluţia cometelor şi a calculat valoarea duratei anului, cu o precizie mai mică de o secundă, valoare care a stat la baza stabilirii calendarului gregorian din 1582 (n. 14 decembrie 1546).
24 octombrie 1632 - S-a născut Antonie van Leeuwenhoek, biolog olandez; (d. 27 august 1723). Desi nu el a inventat microscopul, dar a fost primul care l-a folosit.
Provenea dintr-o familie modesta si avea serioase lacune in instruire – comunicarile lui catre Societatea Regala Britanica necesitau o traducere din dialectul olandez vorbit de el. Este considerat fondatorul stiintei microbiologiei, dar a avut contributii semnate si la alte stiinte, cum ar fi embriologia, cristalografia si chimia; iar unele din observatiile lui erau atat de precise, incat au putut fi folosite ca baza de interpretare si dupa doua secole. In 1680, Leeuwenhoek a fost ales in unanimitate membru al Societatii Regale Din Anglia si tot atunci, a devenit si membru al Academiei Franceze de Stiinte.A fost casatorit de doua ori si de tot atatea ori a ramas vaduv. A trait pana venerabila varsta de nouazeci ani.
24 octombrie 1648 - S-a semnat Tratatul de la Münster, cel de-al doilea tratat ce a alcătuit Pacea Westfalică, prin care s-a pus capăt Războiului de Treizeci de Ani.
Pacea Westfalică este un tratat de pace încheiat în anul 1648 prin care a fost pus capăt Războiului de Treizeci de Ani. În Pacea Westfalică au fost reafirmate prevederile Păcii Religioase de la Augsburg (1555), prin care religia catolică și cea protestantă (luterană) erau privite ca religii egal îndreptățite, și, totodată, aceste prevederi au fost extinse, cuprinzând și confesiunea calvină din imperiu.
Suedia a preferat să negocieze cu Imperiu Roman din Osnabrück, controlată de forțele protestante. Osnabrück era un oraș luteran și catolic bidenominațional, cu două biserici luterane și două biserici catolice. Consiliul municipal era exclusiv luteran, iar burghezii se aflau în cea mai mare parte, dar orașul găzduia, de asemenea, capitolul catolic al Episcopiei-Print din Osnabrück și avea mulți alți locuitori catolici. Osnabrück a fost subjugat de trupele Ligii Catolice din 1628 până în 1633 și apoi a fost luat de Suedia luterană.
Tratatul de pace este alcătuit din două documente:
„Tratatul din Münster” (încheiat între Sfântul Imperiu Roman și Franța),
„Tratatul din Osnabrück” (încheiat între Sfântul Imperiu Roman și Suedia).
Primele negocieri de pace au avut loc în Köln, urmate de negocierile din Lübeck și Hamburg.
Cele două tratate alcătuiesc împreună Pacea Westfalică.
Trimisul imperial, contele (ulterior Prinț) Johann Ludwig von Nassau Hadamar, conduce negocierile de pace cu succes, până la capăt. Trimișii spanioli și olandezi semnează Pacea din Münster în Rathaussaal (Primăria orașului), la 15 mai 1648. Pentru tratatele din 24 octombrie 1648 nu a avut loc o asemenea ceremonie festivă.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
24 octombrie 1725 - A murit compozitorul italian Alessandro Scarlatti ; (n.2 mai 1660).
Alessandro Scarlatti a fost un compozitor italian baroc, celebru mai ales pentru operele sale si cantatele de camera. El este considerat fondatorul școlii de operă napolitane. El a fost tatal a doi mari compozitori, Domenico Scarlatti si Pietro Filippo Scarlatti.
24 octombrie 1795 - Teritoriul Poloniei a fost impartit între Prusia, Rusia și Austria. Statul polonez va reapărea pe harta Europei abia la sfârșitul Primului Război Mondial in 1918.
24 octombrie 1812 - Războaiele napoleoniene – Bătălia de la Maloiaroslavets în apropiere de Moscova.
24 octombrie 1813 - Prin Tratatul de Pace de la Gulistan, Persia pierde intinse teritorii in Caucaz în favoarea Rusiei. Razboiulu ruso-iranian a durat de la 1804-1813, Iranul recunoscand anexarea de catre Rusia a Gruziei Georgia), a Azerbaidjanului de Nord si a Daghestanului.
24 octombrie 1838 - Tarul Rusiei aprobă propunerea Consiliului de stat privind procedura numirii procurorilor judeţeni în Basarabia.
24 octombrie 1854 - A murit Barbu Iscovescu, pictor şi revoluţionar român de etnie evreiasca;(n. 24.11.1816). Este foarte cunoscut pentru portretul lui Avram Iancu .
24 octombrie 1857 - În Anglia a fost înființat Sheffield F.C., primul club de fotbal din lume. Clubul este de asemenea cunoscut ca participant la cea mai veche rivalitate fotbalistică. Sheffield F.C. a jucat împotriva echipei Hallam F.C. în primul meci inter-cluburi din lume în 1860. Acesta a fost cel dintâi meci derby, Derby-ul de Sheffield.
24 octombrie 1868 - S-a născut Alexandra David-Néel, explorator belgico-francez (d. 1969)
Alexandra David-Néel (născută Louise Eugénie Alexandrine Marie David; 24 octombrie 1868 – 8 septembrie 1969) a fost un explorator belgico-francez, spiritualist, budist, anarhist și scriitor. Este cunoscută pentru vizit ei din 1924, în Lhasa, Tibet. David-Néel a scris peste 30 de cărți despre religia estică, filozofie și călătoriile sale, inclusiv Magie şi mister în Tibet, care a fost publicată în 1929. Învățăturile ei au influențat pe scriitorii Beat Kerouac și Allen Ginsberg, popularizatorul filozofiei estice Alan Watts și esotericul Benjamin Creme.
A plecat într-o călătorie interzisă, a riscat totul, şi-a părăsit soţul şi s-a aventurat acolo unde niciun european nu mai fusese. Primma Donna Alexandra David-Neel a fost prima femeie explorator care a avut ocazia să ajungă în audienţă la Dalai Lama, de două ori, în 1912.
cititi mai mult pe: www.descopera.ro; en.wikipedia.org
24 octombrie 1882 - S-a născut compozitorul maghiar Imre Kalman, cunoscut pentru operetele “Silvia” (1915), “Contesa Mariţa” (1924) şi “Vioreaua din Montmartre” (1930); (m. 30 octombrie 1953).
24 octombrie 1887 - S-a nascut Victoria Eugenie de Battenberg, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, regină a Spaniei; (d. 1969).
24 octombrie 1891 - S-a nascut dictatorul dominican Rafael Trujillo. A condus Republica Dominicană 30 de ani, eliminand prin violenta orice fel de opoziţie. Sangeroasa sa dictatura sa a fost curmată de un asasinat pus la cale si executat de sapte persoane, cu sprijinul agentiei de spionaj americane CIA.
24 octombrie 1894 - A încetat din viaţă pictorul roman Gheorghe Tăttărescu; (n. octombrie 1820 Focsani).
Gheorghe Tattarescu (octombrie 1820, Focșani – 24 octombrie 1894, București), pictor român, clasic, „cel mai tipic academist” un pionier al neoclasicismului în pictura românească. A fost unul din pionierii neoclasicismului în pictura românească.
24 octombrie 1901 - S-a nascut Gilda Gray, actriță și dansatoare poloneză (d. 1959)
24 octombrie 1912 - Primul război balcanic – Bătălia de la Kumanovo este câștigată de forțele Regatului Sârb, fortele otomane retragandu-se in debandada. Pe 26 octombrie sarbii au intrat victoriosi in Skopje, capitala Macedoniei.
24 octombrie 1913 - S-a nascut baritonul italian Tito Gobbi; (d.5 martie 1984).
24 octombrie 1917 - Primul război mondial – S-a desfașurat Bătălia de la Caporetto, intre armatele Italiei si cele ale Austro-Ungariei. Fortele italiene sufera o infrangere severa,pierzand 300.000 de oameni – dintre acestia , aproximativ 270,000 fiind facuti prizonieri. Aproape toata artileria italiana a fost capturata. După Caporetto, aliații au trimis intariri în regiune, sase divizii franceze și cinci britanice si o forță aeriană.
24 octombrie 1918 - In Romania demisioneaza guvernul Alexandru Marghiloman. Se formează un nou guvern prezidat de generalul Constantin Coandă.
24 octombrie 1920 - A murit Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei, mama reginei Maria a României; (n. 17 octombrie 1853).
Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei (mai târziu Ducesă de Edinburgh și Ducesă de Saxa-Coburg și Gotha ( n.17 octombrie 1853), a fost fiica țarului Alexandru al II-lea al Rusiei și a Mariei Alexandrovna prințesă de Hessa si imparateasa a Rusiei. Maria a fost soția printului Albert, duce de Edinbourgh, al doilea fiu al reginei Victoria a Marii Britanii.
24 octombrie 1920 - Constantin Brăiloiu, Mihail Jora şi alţi compozitori romani de valoare ai timpului înfiinţează Societatea Compozitorilor Români. George Enescu a fost invitat să accepte titlul de preşedinte de onoare. De atunci acest organism s–a dezvoltat, pentru ca în anul 1949 să devină Uniune a Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania.
24 octombrie 1921 - S-a născut poeta Veronica Porumbacu; (m. 4 martie 1977).
24 octombrie 1922 - A murit industriasul englez George Cadbury, renumit pentru fabricile sale de ciocolată; (n. 19.09.1839).
24 octombrie 1927 - S-a nascut popularul chansonetist francez Gilbert Bécaud, supranumit ”Monsieur 100 000 volts”. A fost unul dintre cei mai îndrăgiţi interpreţi francezi, supranumit „Domnul 100 000 de volţi”; (d.18.12.2001).
24 octombrie 1929 - „Joia neagra”- Crahul Bursei de pe Wall Street. 24 octombrie 1929 a fost in istorie ziua cunoscuta ca „Joia Neagra”. New York Stock Exchange, cea mai importanta bursa din lume a fost lovita de o scadere catastrofala a pretului actiunilor . Urmeaza o reactie in lant ca urmare a lipsei de incredere a populatiei in economia americana.
Consumul populatiei se micsoreaza, iar criza este transferata rapid in toate colturile lumii. Datele ne-au aratat ca Joia Neagra a fost mai degraba un efect decat o cauza a depresiunii. Marea Criza nu a fost o afacere de o zi. Inca de pe 5 septembrie, valoarea actiunilor scadea, dupa ce in urma cu doua zile atinsese un nivel maxim.
Alte scaderi au avut loc la inceputul lunii octombrie, depreciere descrisa in „Wall Street Journal”-ul acelor timpuri drept o „corectie bine-venita, in conditiile in care unele actiuni cresc, iar altele scad”. A fost cu siguranţă cea mai mare catastrofă financiară din toate timpurile. De la instalarea preşedintelui Hoover (omul ineficient la locul nepotrivit ), patima speculativă făcuse să se urce cursul acţiunilor la sume mult superioare valorii capitalurilor reale.
Pe de altă parte, încă din iunie începuse reducerea producţiei de oţel şi automobile, acumularea de produse industriale în depozite lua proporţii alarmante, ritmul construcţiilor s-a încetinit, numărul şomerilor a crescut de la 1,5 milioane de şomeri în 1929, la 12 milioane de şomeri în 1932 ( din 4 muncitori activi în 1929 unul era şomer în 1932 ).
În martie 1933 se ajunge la punctul maxim al crizei – numrul şomerilor a ajuns la 17 milioane, in conditiile in care, in acea vreme nu existau asigurări sociale. Comerţul exterior al SUA s-a redus cu un sfert. Exportul de capital american s-a oprit, vechile investiţii s-au micşorat, valoarea dolarului scade, iar debitorii europeni au încetat plata datoriilor de război conform planului Young.
Crahul bursier din octombrie 1929 se-a reflectat iniţial în prăbuşirea producţiei, investiţiilor, preţurilor şi veniturilor, ca şi a comerţului internaţional, dar şi prin înmulţirea falimentelor şi creşterea vertiginoasă a şomajului. Dacă interpretarea catastrofei este infinit mai grea decât analiza sa, nu există niciun dubiu că crahul de pe Wall Street ocupă un loc esenţial în procesul de declanşare a crizei , punând în evidenţă slăbiciunile gestiunii americane, ruinând tot sistemul de credit şi lipsind factorii de decizie de posibilitatea unei reacţii eficiente. Din SUA criza s-a răspândit în lumea întreagă începând cu 1931, prin intermediul schimburilor financiare şi comerciale.
24 octombrie 1931 - A fost inaugurat Podul George Washington, care leagă New York City de orașul Fort Lee, New Jersey, traversând râul Hudson.
Podul George Washington (George Washington Bridge) este un pod suspendat peste râul Hudson River în New York City. El face legătura dintre insula Manhattan şi Fort Lee, New Jersey). Podul este denumit după George Washington, primul preşedinte al Statelor Unite. Construcţia podului începe în septembrie 1927 sub conducerea lui Othmar Ammann. Lucrările au fost terminate în 24 octombrie 1931.
Lungimea totală a podului este de 1451 m. Deschiderea (distanţa dintre piloni) are valoarea de 1067 m, valoare care în acel timp reprezenta un nou record mondial. Iniţial podul a fost construit doar cu o singură bandă de circulaţie, însă în 1962 a fost adăugat dedesubt un al doilea plan. Taxa pentru transportul peste pod în direcţia New York este pentru autoturisme şi autocamioane de 6$; în direcţia New Jersey transportul este scutit de taxe.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
24 octombrie 1931 - Sangerosul gangster italo-american Al Capone, a fost condamnat la o amenda de 50.000 de dolari și la 11 ani închisoare pentru evaziune fiscală.
24 octombrie 1932 - S-a născut Pierre-Gilles de Gennes, fizician francez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1991; (d. 17.05.2007).
24 octombrie 1933 - S-a născut Draga Olteanu-Matei, actrita de teatru si film. Rolurile jucate pe scena marilor teatre din tara, precum si cele din filme celebre i-au adus zeci de premii.
In 2005, UNITER (Uniunea Nationala a Teatrelor din Romania) a recompensat-o cu un premiu pentru intreaga activitate. Actrita a aparut in aproape 20 de productii cinematografice si nenumarate spectacole de teatru, in comedii precum “Toamna bobocilor” (1975), “Nea Marin miliardar” (1978), “Coana Chirita” (1986) facand roluri memorabile.
24 octombrie 1934 - S-a născut Manfred Woerner, fost secretar general al NATO în perioada 1 iulie 1988-13 august 1994 (m. 13 august 1994).
24 octombrie 1935 - Italia fascistă a invadat Etiopia.
24 octombrie 1943 - S-a născut Theodor Stolojan, om politic roman, fost prim ministru; (n.Targoviste).
24 octombrie 1944 - A decedat industriașul francez Louis Renault. (n. 12.02.1877)
Louis Renault (* 12 februarie 1877, Billancourt; † 24 octombrie 1944, Paris), industriaș francez, fondatorul grupului cu același nume, pilot de curse și un pionier al automobilismului – foto – Louis Renault (1926), fondator al imperiului industrial Renault în anul 1899.
24 octombrie 1945 - A fost executat pentru înaltaă trădare Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling (n. 18 iulie 1887), ofițer și om politic norvegian, conducător al fasciștilor din această țară. In 1942, în timpul ocupației hitleriste a Norvegiei, a fost numit șef al guvernului colaboraționist. După eliberarea Norvegiei, a fost judecat și executat. Numele lui a devenit sinonim cu trădarea de țară și colaboraționismul.
24 octombrie 1945 - S-a născut Tia Şerbănescu (pseudonim pentru Ecaterina Teodorescu), prozatoare si ziarista, (Premiul pentru jurnalism „Flacăra”, Premiul „Pamfil Şeicaru”) („Balada celor rău iubiţi”, „Muntele de pietate”, „Cumpărătorii”, Femeia din fotografie”).
24 octombrie 1945 - Prin Carta Organizației Națiunilor Unite s-a înființat organizația internațională numită Organizația Națiunilor Unite.
La mai putin de doua luni de la incheierea celui de al Doilea Razboi Mondial, Organizatia Natiunilor Unite a decis sa ratifice carta care instituie un sistem de rezolvare pasnica a diferendelor internationale ce prezinta o anumita gravitate si a caror prelungire in timp pune in pericol pacea si securitatea internationala.
Dintre organele principale ale ONU sunt competente sa actioneze pentru solutionarea pasnica a diferendelor internationale: Consiliul de Securitate, Adunarea Generala si, in anumite conditii, Secretariatul General al Organizatiei. Ideea infiintarii Natiunilor Unite a aparut in august 1941, cand presedintele american Franklin D. Roosevelt si premierul britanic Winston Churchill s-au intalnit in Insulele Bermude pentru a-si stabili obiectivele postbelice. Rezultatul discutiilor s-a concretizat in semnarea ”Cartei Atlantice”, in care erau precizate o serie de principii pentru mentinerea pacii si securitatii pe plan international.
Cele doua state au recunoscut, printre altele, si dreptul la autodeterminare a popoarelor, precum si libertatea comertului mondial si cooperare economica, renuntarea la uzul de violenta si crearea unui sistem de securitate comun. La inceputul anului 1942 a aparut pentru prima data numele “Natiunile Unite” intr-o declaratie a Aliatilor, prin care 26 de state se obligau sa isi continue lupta impotriva Axei.
Pana la finalul razboiului, alte 25 de state au aderat la Alianta. Cu ocazia unei reuniuni la Moscova, desfasurata in octombrie 1943, Marea Britanie, SUA, URSS si China au precizat ca e necesara crearea unei organizatii internationale care sa mentina pacea mondiala. Un an mai tarziu a inceput sa fie schitata Carta Natiunilor Unite, care va fi apoi elaborata cu ocazia Conferintei de la San Francisco din perioada aprilie-iunie 1945, in prezenta reprezentantilor a 50 de state. Imediat dupa aceasta a fost semnata, iar in 24 octombrie acelasi an aceasta a fost ratificata. 24 octombrie este a 297-a zi a calendarului gregorian și a 298-a zi în anii bisecți. 68 de zile până la sfârșitul anului.
24 octombrie 1946 - S-a născut actriţa şi interpreta de muzică uşoară si folk, Anda Călugăreanu, artista foarte cunoscută prin aparitiile sale televizate si cinematografice (filme: “Bietul Ioanide”, “O zi la Bucureşti”); (d. Bucuresti; (d.15.08.1992).
24 octombrie 1947 - S-a născut Kevin Kline, actor american
24 octombrie 1948 - A încetat din viaţă compozitorul austriac de origine maghiară Franz Lehar; (n. 30 aprilie 1870).
24 octombrie 1949 - A fost pusă piatra de temelie a clădirii sediului Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York.
24 octombrie 1957 - A încetat din viaţă designerul de moda francez Christian Dior; (n. 21 ianuarie 1905).
24 octombrie 1960 - La cosmodromul sovietic de la Baikonur a avut loc cea mai mare catastrofă din istoria construcţiei mondiale de rachete, cînd în urma exploziei unei rachete militare sovietice (R – 16) au murit aproximativ 100 de oameni.
24 octombrie 1966 - S-a născut Roman Abramovici, om de afaceri miliardar rus. patronul echipei de fotbal Chelsea F.C. din Anglia.
Abramovici este al 3-lea cel mai bogat om din Rusia și al 50-lea din lume conform listei Forbes 2010 cu o avere estimată la 11.2 miliarde $. Până în iulie 2008 a fost guvernator al districtului autonom Ciukotka, o regiune slab populată situată în nord-estul extrem al Rusiei, aproape de Alaska.
24 octombrie 1970 - Marxistul Salvador Allende a fost ales în funcția de președinte al Republicii Chile.
24 octombrie 1973 - S-a încheiat Războiul de Yom Kippur, Israelul şi Egiptul semnând un acord de încetare a focului.
24 octombrie 1974 - A murit David Oïstrach, violonist ucrainian; (n. 1908).
24 octombrie 1983 - A murit Elie Carafoli, inginer roman, fondator al școlii românesti de aerodinamică, membru al Academiei Române;(n.15.09.1901). A proiectat împreună cu francezul L. Virmoux primul avion de vânătoare românesc, construit în 1930, de Industria Aeronautică Română – Braşov; a publicat “Tratat de aerodinamică”, considerat o operă clasică în domeniu).
24 octombrie 1990 - Pedeapsa cu moartea este declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a Ungariei.
24 octombrie 1991 - A murit producatorul de filme si scriitorul Gene Roddenberry (Star Trek); (n. 1921).
24 octombrie 1999 - În Tunisia, Zine El Abidine Ben Ali a fost ales președinte.A fost al doilea președinte al Tunisiei din 7 noiembrie 1987 până în 14 ianuarie 2011. La data de 14 ianuarie 2011, in urma unei revolte populare, s-a refugiat în Arabia Saudita, unde a primit azil politic.
24 octombrie 1999 - La Spitalul de Urgenţă Floreasca, din Bucureşti, a avut loc primul transplant de inimă din România, după 31 de ani de la premiera profesorului Christian Bernard, într–un spital din Africa de Sud, în 1968. Intervenţia a început la 20,30 şi a durat 4 ore. Echipa de medici a fost condusă de dr. Şerban Brădişteanu .
24 octombrie 2001 - A decedat Guy Schoeller, editor francez, „părintele” editiilor populare de carte « Bouquins » si director al revistei Femmes d’aujourd’hui.“; (n.11 iulie 1915 in Alsacia). A fost casatorit cu romanciera Francoise Sagan din 1958 pana in 1960.
24 octombrie 2003 - Ultimul zbor al unui avion supersonic de pasageri Concorde de la New York la Londra.
Decizia a fost luata ca urmare a unui grav accident, care s-a petrecut pe 25 iulie 2000. A fost singurul accident cu victime al acestui tip de avion. Potrivit anchetei oficiale condusă de Biroul de investigare al accidentelor din Franța (BEA), accidentul a fost cauzat de o lamelă de titan, parte a unui invertor de putere , căzut de la avionul DC-10 al companiei Continental Airlines ce decolase cu circa 4 minute mai devreme.
Acest fragment metalic a cauzat explozia unui cauciuc al trenului de aterizare stâng. O bucată din cauciucul explodat a lovit rezervorul de combustibil și a rupt un cablu electric. Impactul a cauzat o undă de șoc hidrodinamică care a fisurat rezervorul în apropierea zonei de impact. Această fisură a provocat o pierdere masivă de combustibil care s-a aprins de la cablurile avariate care produceau scântei.
Echipajul a oprit motorul numărul 2 în urma alarmei de incendiu, dar nu au putut să ridice terenul de aterizare, îngreunându-se ascensiunea aparatului. Rămas fără putere, avionul a intrat în picaj, prăbușindu-se într-un hotel din Gonesse. Au murit toți cei 100 de pasageri, 9 membri ai echipajului și 4 persoane la sol.
24 octombrie 2013 - A decedat cântărețul spaniol Manuel García Escobar (n. 19 octombrie 1931) mai bine cunoscut ca Manolo Escobar. De asemenea, a lucrat ca actor în mai multe filme muzicale. Hit-urile sale includ cantecele El Porompompero,Mașina mea, Miniskirt sau live Spania, și al compozitorului Belgian Leo Rozenstraten.
24 octombrie 2020 - La Ordinea Zilei