Evenimentele Zilei de 4 mai în Istorie

Masacrul din Haymarket (4 mai 1886) - Gravură din 1886 care a fost cea mai frecvent reprodusă imagine pentru afacerea Haymarket. Ea este incorectă însă deoarece prezintă simultan pe Fielden ţinând o cuvântare, bomba explodând, şi violenţele izbucnind, toate aceste evenimente având loc la momente diferite de timp - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Masacrul din Haymarket (4 mai 1886) – Gravură din 1886 care a fost cea mai frecvent reprodusă imagine pentru afacerea Haymarket. Ea este incorectă însă deoarece prezintă simultan pe Fielden ţinând o cuvântare, bomba explodând, şi violenţele izbucnind, toate aceste evenimente având loc la momente diferite de timp

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; mediafax.roro.wikipedia.org

 

4 mai este a 124-a zi a calendarului gregorian și ziua a 125-a în anii bisecți. Mai sunt 241 de zile până la sfârșitul anului.

 

Sărbătorile Zilei de 4 mai

(BOR) Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica

Sf. Mc. Pelaghia din Tars (Secolele III - IV) - foto preluat de pe doxologia.ro

Sf. Mc. Pelaghia din Tars (Secolele III – IV) – foto preluat de pe doxologia.ro

Sfânta și slăvita Muceniță Fecioară Pelaghia din Tars a trăit în orașul Tars din provincia Cilicia, în Asia Mică în vremea domniei împăratului Dioclețian (284-305).

cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

Sf. Monica, mama Fericitului Augustin (322 - 378) - foto preluat de pe doxologia.ro

Sf. Monica, mama Fericitului Augustin (322 – 378) – foto preluat de pe doxologia.ro

Sfânta Monica, mama Fericitului Augustin de Hipona (prăznuit la 15 iunie), s-a născut în anul 322 în Tagaste, Africa de Nord. Părinții ei erau creștini dar nu există prea multe date despre copilăria ei. Mai multe se pot afla din Cartea a IX-a a Confesiunilor scrise de fiul ei.

cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Pelaghia, martiră († secolul al IV-lea)

(BRC) Sf. Florian, martir

 

România – Ziua națională a inimii - Ziua naţională a inimii se marchează în România, anual, începând din anul 1997, la data de 4 mai.

Ziua naţională a inimii a fost instituită şi în ţara noastră, în conformitate cu directivele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fiind introdusă în România pe 4 august 1996, în urma Sesiunii Speciale privind Riscul Cardiovascular a Academiei de Ştiinţe Medicale, care avusese loc în primăvara aceluiaşi an.

Această zi reprezintă un prilej de a atrage atenţia asupra creşterii alarmante a numărului de afecţiuni cardiovasculare, notează site-ul www.dspcovasna.ro.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua internaţională a pompierilor

Ziua internaţională a pompierilor a fost instituită la 4 ianuarie 1999, ca urmare a morţii a cinci pompieri într-un incendiu de vegetaţie din Linton, statul Victoria, Australia.

Garry Vredeveldt, Chris Evans, Stuart Davidson, Jason Thomas şi Matthew Armstrong au fost trimişi pe 2 decembrie 1998 să stingă un incendiu, când, o schimbare bruscă a direcţiei vântului a adus flăcările în drumul camionului de intervenţie, omorându-i pe pompieri.

Mai târziu, J.J. Edmondson, pompier în Victoria, a coordonat instituirea Zilei internaţionale a pompierilor.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

China – Ziua tineretului

 

Astăzi în istorie pentru 4 mai

 

Evenimentele Zilei de 4 mai în Istorie:

- 4 mai 1886 – Afacerea Haymarket – În timpul unui miting al muncitorilor din Chicago, un necunoscut a aruncat o grenadă într-un grup de polițiști, transformând demonstrația pașnică în ceea ce a rămas cunoscut drept masacrul de la Haymarket, soldat cu moartea a șapte polițiști și a numeroși demonstranți și trecători.

- 4 mai 1919 – În China s-a declanșat “Mișcarea 4 Mai“, prima mișcare studențească importantă din istoria Chinei.

Studenții au demonstrat în Piața Tiananmen din Beijing, China protestând împotriva Tratatului de la Versailles prin care se transferau teritorii chineze Japoniei

- 4 mai 1942 – Pe teatrul din Pacific din al Doilea Război Mondial, a început Bătălia din Marea Coralilor, prima bătălie din istorie între portavioane.

- 4 mai 1979 – Margaret Thatcher a devenit prima femeie ce a ocupat funcția de prim ministru al Regatului Unit.

- 4 mai 1992 – La Strasbourg s-au deschis lucrarile celei de-a 44-a sesiuni a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, la care Romania a participat ca invitat special

 

4 mai 1006 - S-a născut la Herat in Afganistan poetul, istoricul si misticul sufist islamic persan Khawâdjâ Abdallâh al-Ansârî (m.1089).

Este considerat unul dintre marii maestri ai literaturii si teologiei persane. Sufismul este un curent religios apărut în secolul VIII și răspândit mai ales în Persia.

În centrul acestei doctrine se află iubirea reciprocă dintre Dumnezeu și oameni, respingând, prin urmare, ideea inaccesibilității lui Dumnezeu.

Doctrina sa este influențată de mai multe religii: budism, zoroastrism hinduism și are la bază apropierea față de Dumnezeu prin cunoaștere mistică,iubire și asceză.

Un practicant al acestei tradiții este în general cunoscut sub numele de sufi, un alt nume folosit pentru acesti credinciosi mahomedani fiind acela de dervis.

 

4 mai 1008 - S-a născut regele Henric I al Frantei; (d.1060 ).

Henric I al Frantei - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Henric I al Frantei – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Henric a fost casătorit de 2 ori, prima dată cu Matilda în anul 1043 , iar la vârsta de 40 de ani, pe data de 19 mai 1051 s-a recăsătorit cu Anna de Kiev, fiica lui Iaroslav cel Intelept , Mare Cneaz al Novgorodului și Kievului, cununia având loc în catedrala orașului Reims.

Din această casătorie s-au născut 4 copii intre care mo0stenitorul tronului Frantei, Filip I (1052—1108) si Hugo cel Mare (1057—1102), unul din conducatorii primei Cruciade. Regele Henric I a murit pe 4 august 1060.

A fost succedat de fiul său, Filip I care era minor în acel timp, astfel la conducerea Franței timp de 6 ani a fost soția lui Henric, Regina Anna de Kiev, care avea atribuții de regentă.

 

4 mai 1471 - Războiul celor două roze – Bătălia de la Tewkesbury - Eduard al IV-lea din Casa de York învinge armata Casei Lancaster și îl omoară pe Eduard, Prinț de Wales, singurul descendent al regelui Henric al VI-lea și a Margaretei de Anjou.

"Războiul celor două roze - Bătălia de la Tewkesbury" (4 mai 1471) - The battle of Tewkesbury, depicted in a Ghent manuscript - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

The battle of Tewkesbury, depicted in a Ghent manuscript – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Eduard al IV-lea (28 aprilie 1442 - 9 aprilie 1483) a fost rege al Angliei de la 4 martie 1461 până la 2 octombrie 1470, și, din nou, de la 11 aprilie 1471 până la moartea sa - foto: ro.wikipedia.org

Eduard al IV-lea (28 aprilie 1442 – 9 aprilie 1483) a fost rege al Angliei de la 4 martie 1461 până la 2 octombrie 1470, și, din nou, de la 11 aprilie 1471 până la moartea sa – foto: ro.wikipedia.org

Eduard al IV-lea (28 aprilie 1442 – 9 aprilie 1483) a fost rege al Angliei de la 4 martie 1461 până la 2 octombrie 1470, și, din nou, de la 11 aprilie 1471 până la moartea sa.

Eduard de Westminster (13 octombrie 1453 – 4 mai 1471), cunoscut ca Edward de Lancaster, a fost singurul fiu al regelui Henric al VI-lea al Angliei. A fost ucis în Bătălia de la Tewkesbury devenind singurul moștenitor aparent al Angliei care a murit în bătălie - in imagine, Eduard de Westminster, Prinț de Wales, gravură din secolul al XV-lea - foto: ro.wikipedia.org

Eduard de Westminster, Prinț de Wales, gravură din secolul al XV-lea – foto: ro.wikipedia.org

Eduard de Westminster (13 octombrie 1453 – 4 mai 1471), cunoscut ca Edward de Lancaster, a fost singurul fiu al regelui Henric al VI-lea al Angliei. A fost ucis în Bătălia de la Tewkesbury devenind singurul moștenitor aparent al Angliei care a murit în bătălie.

 

4 mai 1493 - Papa Alexandru al VI-lea imparte Lumea Noua (numita mai tarziu America), intre Spania si Portugalia de-a lungul unei Linii de Demarcatie.

Tratatul de la Tordesillas - Linia de demarcaţie de după tratatul spaniolo-portughez, în sec. XV–XVI - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Tratatul de la Tordesillas – Linia de demarcaţie de după tratatul spaniolo-portughez, în sec. XV–XVI – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Tratatul de la Tordesillas a fost încheiat la 7 iunie 1494 între Spania și Portugalia, stabilind zonele de influență colonială ale celor două puteri maritime ale timpului.

Tratatul se baza pe o hotărâre a papei Alexandru VI din anul 1493, mai exact prin bula numită Inter caetera care stabilea o frontieră maritimă de 480 de kilometri V de Insulele Capului Verde, atribuind teritoriile de la V Castiliei.

Astfel noile teritorii descoperite erau împărțite de-a lungul meridianului de 46 grade vest. Teritoriile de la V de acest meridian urmau să aparțină Spaniei, iar teritoriile de la E Portugaliei.

Tratatul a fost ratificat de către Spania(era formată din regatele Castilia și Aragon) la data de 2 iulie 1494, iar de către Portugalia la data de 5 septembrie 1494. Această împărțire a lumii a fost completată odată cu semnarea Tratatului de la Zaragoza pe data 22 aprilie 1529.

 

4 mai 1555 - Apare prima ediție a Profețiilor lui M. Michel Nostradamus, cu primele 353 de versete.

Nostradamus (14 decembrie, 1503 – 2 iulie, 1566), pe numele său real Michel de Nostredame, a fost un faimos medic, cabalist și farmacist francez. Celebritatea sa se datorează lucrării Les Propheties, a cărei primă ediție a apărut în 1555. De la publicarea sa, a devenit foarte populară în toată lumea, creându-se în jurul său un cult. În literatura tuturor timpurilor i s-a acordat titlul de prevestitor a tuturor marilor evenimente care se desfășurau sau urmau să se întâmple în lume. Lucrările lui Nostradamus sunt realizate din catrene, multe dintre ele au fost de-a lungul timpului interpretate sau traduse greșit. Nostradamus este o figură proeminentă a Renașterii Franceze și profețiile sale sunt strâns legate de aplicarea Codului Bibliei, cât și a altor lucrări despre profeții. Cel mai renumit cercetător al operei și vieții sale este românul Vlaicu Ionescu - in imagine, Nostradamus, portret realizat de fiul său Cesar -

Nostradamus (1503 – 1566), portret realizat de fiul său Cesar -

Nostradamus (14 decembrie, 1503 – 2 iulie, 1566), pe numele său real Michel de Nostredame, a fost un faimos medic, cabalist și farmacist francez. Celebritatea sa se datorează lucrării Les Propheties, a cărei primă ediție a apărut în 1555.

De la publicarea sa, a devenit foarte populară în toată lumea, creându-se în jurul său un cult. În literatura tuturor timpurilor i s-a acordat titlul de prevestitor a tuturor marilor evenimente care se desfășurau sau urmau să se întâmple în lume.

Lucrările lui Nostradamus sunt realizate din catrene, multe dintre ele au fost de-a lungul timpului interpretate sau traduse greșit.

Nostradamus este o figură proeminentă a Renașterii Franceze și profețiile sale sunt strâns legate de aplicarea Codului Bibliei, cât și a altor lucrări despre profeții. Cel mai renumit cercetător al operei și vieții sale este românul Vlaicu Ionescu – in imagine,

 

4 mai 1646 - Apare, la Iași, Cartea româneasca de invațatura de la pravilele imparatești și de la alte giudețe (sau Pravila lui Vasile Lupu), primul cod de legi tiparit in limba româna (şi unul dintre primele coduri de legi apărute într-o limbă naţională din Europa).

4 mai 1646: Apare, la Iași, Cartea româneasca de invațatura de la pravilele imparatești și de la alte giudețe (sau Pravila lui Vasile Lupu), primul cod de legi tiparit in limba româna (şi unul dintre primele coduri de legi apărute într-o limbă naţională din Europa) - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Cartea româneasca de invațatura de la pravilele imparatești și de la alte giudețe (sau Pravila lui Vasile Lupu) – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Carte romănească de învățâtură de la pravilele înpărâtești și de la alte giudeațe, cu dzisa și cu toată cheltuiala lui Vasile Voivodul și Domnul Țărâi Moldovei, di în multe scripturi tâlmăcită di în limba ilenească, pre limba româniască. În Tipariul Domnesc s-au tipărit în mănâstirea a Trei S(fe)ti(te)le în Iași, de la Hristos” 1646.

Va fi urmata, în 1652, de Codul muntenesc „Îndreptarea legii”, tipărit la Târgovişte. Traducătorii celor două cărţi sunt Eustratie logofătul şi Daniil Andrei Panonianul (Ardeleanul).

 

4 mai 1655 - S-a născut, la Padova, Bartolomeo Cristofori, producător italian de instrumente muzicale, inventatorul pianului (d. 1731)

Bartolomeo Cristofori (n. 4 mai 1655, Padova – d. 27 ianuarie 1731, Florența) a fost un inventator de instrumente muzicale italian. Este considerat inventatorul pianului. În anul 1700 a creat un prim cembalo a martelletti (clavecin cu ciocănele), apoi (spre 1710) primul său pianoforte. La Metropolitan Museum din New York este păstrat un instrument produs de Cristofori în anul 1720 - foto: ro.wikipedia.org

Bartolomeo Cristofori (1655 – 1731) – foto: ro.wikipedia.org

Bartolomeo Cristofori (n. 4 mai 1655, Padova – d. 27 ianuarie 1731, Florența) a fost un inventator de instrumente muzicale italian. Este considerat inventatorul pianului.

În anul 1700 a creat un prim cembalo a martelletti (clavecin cu ciocănele), apoi (spre 1710) primul său pianoforte. La Metropolitan Museum din New York este păstrat un instrument produs de Cristofori în anul 1720.

 

4 mai 1675 - Regele Charles al II-lea al Angliei ordona construirea Observatorului Regal Greenwich.

Observatorul Regal din Greenwich - foto: ro.wikipedia.org

Observatorul Regal din Greenwich – foto: ro.wikipedia.org

Chiar dacă Observatorul Regal și-a mutat echipamentul în afara Londrei după al Doilea Război Mondial pentru zone mai puțin poluate, vechiul Observator Regal – fondat în 1675, și acum făcând parte din Muzeul Marinei – are o colecție impresionantă de telescoape și alte instrumente astronomice. Vizitatorii pot să meargă pe primul meridian, care trece prin curtea observatorului.

 

4 mai 1738 - Papa Clement al XII-lea a emis Bulla „In Eminenti”, prin care condamna Francmasoneria, amenințându-i cu excomunicarea (afurisirea), pe toți aderenții acesteia. Bulla In eminenti, a fost primul decret îndreptat contra francmasoneriei.

Papa Clement al XII-lea, cu numele de botez Lorenzo Corsini (n. 7 aprilie 1652 — d. 6 februarie 1740) (în franceză Clément XII, în latină Clemens XII, în italiană Clemente XII) a fost un papă al Romei, între anii 1730 - 1740 - foto: ro.wikipedia.org

Papa Clement al XII-lea (1652 — 1740) – foto: ro.wikipedia.org

Papa Clement al XII-lea, cu numele de botez Lorenzo Corsini (n. 7 aprilie 1652 — d. 6 februarie 1740) (în franceză Clément XII, în latină Clemens XII, în italiană Clemente XII) a fost un papă al Romei, între anii 1730 – 1740.

 

4 mai 1814 - 1814: Napoleon I este exilat pentru 100 de zile pe insula Elba.

1814: Napoleon I ajunge la Portoferraio pe insula Elba unde își va începe exilul - foto: ro.wikipedia.org

1814: Napoleon I ajunge la Portoferraio pe insula Elba unde își va începe exilul – foto: ro.wikipedia.org

 

4 mai 1814 - Regele Ferdinand al VII-lea al Spaniei semnează Decretul din 4 mai, întorcând Spania la absolutism si reintroducand Inchizitia.

Ferdinand al VII-lea de Burbon (spaniolă : Fernando VII de Borbón; n. 14 octombrie 1784, San Lorenzo de El Escorial, - d. 29 septembrie 1833, Madrid), supranumit Cel Dorit, a fost rege al Spaniei în 1808. În urma expulzării regelui impus José I, a urcat din nou pe tron, domnind din 1813 până la moartea sa, mai puțin în 1823, când a fost obligat să abdice de Consiliul Regenței - in imagine, Ferdinand VII of Spain (1814) by Goya - foto: ro.wikipedia.org

Ferdinand VII of Spain (1814) by Goya – foto: ro.wikipedia.org

Ferdinand al VII-lea de Burbon (spaniolă : Fernando VII de Borbón; n. 14 octombrie 1784, San Lorenzo de El Escorial, – d. 29 septembrie 1833, Madrid), supranumit Cel Dorit, a fost rege al Spaniei în 1808.

În urma expulzării regelui impus José I, a urcat din nou pe tron, domnind din 1813 până la moartea sa, mai puțin în 1823, când a fost obligat să abdice de Consiliul Regenței.

 

4 mai 1837 - S-a nascut publicistul și omul politic român, Theodor Rosetti, fost prim-ministru al României; (d. 1932).

Theodor Rosetti (n. 5 mai 1837, Iași sau Solești — d. 17 iulie 1923, București) a fost un publicist și om politic român, prim-ministru al României în perioada 1888-1889 și membru de onoare al Academiei Române. Theodor Rosetti a fost Ministru de Finanțe în 1912 și Președinte al Senatului Român în 1913, în guvernul Titu Maiorescu - in imagine, Theodor Rosetti, la treizeci de ani - foto: ro.wikipedia.org

Theodor Rosetti, la treizeci de ani – foto: ro.wikipedia.org

Theodor Rosetti (n. 5 mai 1837, Iași sau Solești — d. 17 iulie 1923, București) a fost un publicist și om politic român, prim-ministru al României în perioada 1888-1889 și membru de onoare al Academiei Române. Theodor Rosetti a fost Ministru de Finanțe în 1912 și Președinte al Senatului Român în 1913, în guvernul Titu Maiorescu.

 

4 mai 1840 - S-a născut chirurgul şi profesorul Constantin Dimitrescu-Severeanu, întemeietor de învăţământ chirurgical, iniţiatorul chirurgiei viscerale româneşti; (m. 1930).

Constantin Dimitrescu-Severeanu (n. 4 sau 7 mai 1840, Turnu Severin - d. 1930, București) a fost un chirurg român. A fost elevul lui Carol Davila și profesor la Facultatea de medicină din București. Are meritul de a fi format o școală chirugicală modernă, în a doua jumătate a secolul XIX. A înființat „Gazeta medico-chirugicală” (1870) și a contribuit la întemeiarea revistei „Progresul medical român”. A fost unul dintre primii medici care au intordus antisepsia listeriană în medicina românească, iar în 1897 a început să utilizeze razele X în chirurgie - foto: galeriaportretelor.ro

Constantin Dimitrescu-Severeanu (1840, – 1930) – foto: galeriaportretelor.ro

Constantin Dimitrescu-Severeanu (n. 4 sau 7 mai 1840, Turnu Severin – d. 1930, București) a fost un chirurg român. A fost elevul lui Carol Davila și profesor la Facultatea de medicină din București. Are meritul de a fi format o școală chirugicală modernă, în a doua jumătate a secolul XIX.

A înființat „Gazeta medico-chirugicală” (1870) și a contribuit la întemeiarea revistei „Progresul medical român”. A fost unul dintre primii medici care au intordus antisepsia listeriană în medicina românească, iar în 1897 a început să utilizeze razele X în chirurgie.

Între 1857-1864 a urmat Școala Națională de Medicină din București și apoi Facultatea de Medicină din Paris. A practicat chirurgia la spitalul Colțea.

Printre procedurile noi introduse se numără antisepsia cu acid fenic, prima oară utilizată în Marea Britanie în 1865, și rahianestezia cu cocaină, la care a renunțat însă din cauza efectelor nocive. A realizat prima splenectomie din țară (1873), a propus o metodă nouă de operare a „buzei de iepure”, a înființat un laborator de intrumente medicale și un laborator de radiologie la spitalul Colțea (1896).

În martie 1885 a fost numit profesor de clinică chirurgicală și sifilitică la Facultatea de Medicină din București, unde a predat până la pensionare  (1910), după care a fost profesor onorar până la 1930. galeriaportretelor.ro

 

4 mai 1848 - Se desfasoara Adunarea românilor din comitatul Caraş, la Lugoj, unde se revendică drepturi naţionale şi autonomia bisericii ortodoxe române din Banat şi Crişana La 4 mai / 16 mai – 5 / 17 mai 1848 are loc Adunarea românilor din comitatul Caraş, cu participarea unor moldoveni şi munteni, la Lugoj, unde se revendică drepturi naţionale şi autonomia bisericii ortodoxe române din Banat şi Crişana.

 

4 mai 1856 - S-a nascut scriitorul și folcloristul român Theodor Sperantia, membru corespondent al Academiei Romane; (d. 9 martie 1929).

Theodor Dimitrie Speranția (n. 4 mai 1856, Onești, Iași — d. 9 martie 1929, București) a fost un academician român, scriitor, folclorist, membru corespondent (1891) al Academiei Române - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Theodor Dimitrie Speranția (1856 – 1929) – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Theodor Dimitrie Speranția (n. 4 mai 1856, Onești, Iași — d. 9 martie 1929, București) a fost un academician român, scriitor, folclorist, membru corespondent (1891) al Academiei Române.

Si-a inceput studiile superioare la seminarul „Veniamin Costachi” din Iasi, pe care-l paraseste sub influenta ideilor socialiste.

Se inscrie la Facultatea de Stiinte si la Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Iasi. Urmeaza studiile de filosofie la Universitatea din Liege, unde isi da doctoratul in litere si filosofie (1886). Scoate impreuna cu fratii Nadejde si cu doctorul Russel ziarul socialist Besarabia.

A fost membru al Cercului socialist din Iasi (1880). Împreună cu Z. C. Arbore si St. Besarabeanu scoate revista Amicul copiilor (1891).

Cunoaste miscarea folcloristica europeana si se introduce in cercetarea comparatista. Stabilit la Bucuresti, tine la Universitate un curs de folclor in calitate de docent privat (Lamuriri asupra literaturii romane culte si populare.

Lectiune de deschidere tinuta la 27 ianuarie 1906 la Facultatea de Litere din Bucuresti) si un curs liber de Istoria teatrului.

Debutează cu versuri la Perdaful (1873). Colaboreaza la ziarele Adevarul, Convorbiri literare, Dimineata, Drepturile omului, Familia, Graiul nostru, Literatura si arta romana. Munca literara si stiintifica, Noua revista romana. Rampa, Revista noua.

Universul literar etc. Editeaza publicatii proprii: Cascavalul, Tamiia, Revista copiilor s. a.

S-a numărat printre întemeietorii şi primii colaboratori ai revistei „Contemporanul” (1881-1888); datorită strădaniilor sale, în 1901 s-au pus, în Bucureşti, bazele primului muzeu etnografic; a fost membru corespondent al Academiei Române din 1891

 

4 mai 1875 - S-a născut in comuna Zavoieni, jud. Valcea, Dumitru Drăghicescu, filosof, sociolog, diplomat şi om politic liberal.

Dumitru Drăghicescu (n. 4 mai 1875, comuna Zăvoieni, județul Vâlcea - d. 14 septembrie 1945) a fost un diplomat, filozof, politician, sociolog român. Membru al grupului de recunoaștere a drepturilor românilor de a avea un stat național în granițele lor etnice la "Congresul naționalităților", ținut la Roma, între 9 – 12 aprilie 1918 - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Dumitru Drăghicescu (1875  - 1945) – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Dumitru Drăghicescu (n. 4 mai 1875, comuna Zăvoieni, județul Vâlcea – d. 14 septembrie 1945) a fost un diplomat, filozof, politician, sociolog român.

A urmat cursurile Facultatii de Drept din București, si a frecventat simultan și cursurile Facultatii de Filosofie. În ianuarie 1901, după trecerea examenului de licență a plecat la Sorbona, în vederea obținerii doctoratului în sociologie.

În 1904, îsi susține teza de doctorat sub conducerea lui Durkheim, fiind primul român titrat la Paris în sociologie. In aprilie 1905 a fost numit conferențiar la catedra de sociologie a Universității din Bucuresti, unde a funcționat până în anul 1910, iar intre 1916 – 1918 s-a aflat la Paris, pentru a promova interesele României în occident.

După terminarea primului război mondial s-a aflat alături de Nicolae Titulescu la Liga Naţiunilor Unite. A fost membru al grupului de recunoaștere a drepturilor românilor de a avea un stat național în granițele lor etnice la„Congresul naționalităților”, ținut la Roma, între 9 – 12 aprilie 1918, obținând din partea reprezentantilor tuturor națiunilor participante acordul ferm de a se recunoaște românilor dreptul la unitatea în granițele lor etnice și de a fi în continuare considerați ca parteneri ai coaliției beligerante.

A fost ambasador al României în Mexic (1934-1936), primul trimis român într-o ţară latino-americană (m. 14 septembrie 1945).

 

4 mai 1886 - Masacrul din Haymarket – În timpul unui miting al muncitorilor din Chicago, un necunoscut aruncă o grenadă într-un grup de poliţişti, transformând demonstraţia paşnică în ceea ce a rămas cunoscut drept, masacrul de la Haymarket soldat cu moartea a şapte poliţişti şi a numeroşi demonstranţi şi trecători.

Masacrul din Haymarket) (4 mai 1886) - Gravură din 1886 care a fost cea mai frecvent reprodusă imagine pentru afacerea Haymarket. Ea este incorectă însă deoarece prezintă simultan pe Fielden ţinând o cuvântare, bomba explodând, şi violenţele izbucnind, toate aceste evenimente având loc la momente diferite de timp - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Masacrul din Haymarket (4 mai 1886) – Gravură din 1886 care a fost cea mai frecvent reprodusă imagine pentru afacerea Haymarket. Ea este incorectă însă deoarece prezintă simultan pe Fielden ţinând o cuvântare, bomba explodând, şi violenţele izbucnind, toate aceste evenimente având loc la momente diferite de timp – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Afacerea Haymarket (denumită și masacrul din Haymarket) a fost o demonstrație ce a avut loc în ziua de marți, 4 mai 1886, în Piața Haymarket din Chicago, Statele Unite.

Ea a început ca un miting de susținere a muncitorilor aflați în grevă pentru reducerea zilei de lucru la 8 ore.

O persoană necunoscută a aruncat o bombă artizanală înspre polițiști în timp ce aceștia încercau să împrăștie mulțimea.

Explozia și focurile de armă ce au urmat s-au soldat cu moartea a opt polițiști și cu un număr necunoscut de morți din rândul civililor.

În procesul care a urmat și care a fost mediatizat pe plan mondial, opt anarhiști au fost judecați pentru crimă.

Patru au fost condamnați și executați, iar unul s-a sinucis în închisoare, deși acuzarea a recunoscut că niciunul dintre aceștia nu aruncase bomba.

Afacerea Haymarket este semnificativă pentru rolul pe care l-a jucat în stabilirea zilei de 1 mai ca Zi Internațională a Muncii.

În literatura populară, evenimentul a inspirat caricatura „anarhistului care aruncă bombe”.

Cauzele incidentului rămân controvesate încă; atitudinea profund polarizată ce diviza mediul de afaceri și muncitorimea la sfârșitul secolului al XIX-lea în Chicago sunt considerate a fi fost factori ce au generat tragedia și urmările ei.

Locul incidentului a fost desemnat ca punct de reper în orașul Chicago la 25 martie 1992.

Monumentul Martirilor de la Haymarket din cimitirul Forest Park, aflat în apropiere, este pe lista Registrului Național al Siturilor Istorice (National Register of Historic Places) și a fost desemnat ca reper istoric național (National Historic Landmark) din 18 februarie 1997.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

4 mai 1888 - S-a născut baritonul român Aurel Costescu–Duca; (d. 1955).

Aurel Costescu–Duca, (n. 4 mai 1888, Buzău - d. 1955), bariton român, membru fondator al companiei "Opera Română". A studiat la Conservatorul din București cu Dimitrie Popovici-Bayreuth și apoi în Italia. A cântat la Operele din București, Zagreb, Viena (Volksoper), Budapesta, Iași, Chișinău, apoi în Elveția, Iugoslavia, Austria etc. o multitudine de roluri în cele mai importante partituri din repertoriu. Rămâne în istorie ca unul dintre cei mai mari interpreți români ai rolului Scarpia, dar și ca profesor al marilor artişti Nicolae Herlea, David Ohanesian, Octav Enigărescu, Cornel Stavru, Ludovic Konya, Nicolae Florei, Garbis Zobian etc - foto: revistamuzicala.radioromaniacultural.ro

Aurel Costescu–Duca, (1888 – 1955) – foto: revistamuzicala.radioromaniacultural.ro

Aurel Costescu–Duca, (n. 4 mai 1888, Buzău – d. 1955), bariton român, membru fondator al companiei “Opera Română”. A studiat la Conservatorul din București cu Dimitrie Popovici-Bayreuth și apoi în Italia.

A cântat la Operele din București, Zagreb, Viena (Volksoper), Budapesta, Iași, Chișinău, apoi în Elveția, Iugoslavia, Austria etc. o multitudine de roluri în cele mai importante partituri din repertoriu.

Rămâne în istorie ca unul dintre cei mai mari interpreți români ai rolului Scarpia, dar și ca profesor al marilor artişti Nicolae Herlea, David Ohanesian, Octav Enigărescu, Cornel Stavru, Ludovic Konya, Nicolae Florei, Garbis Zobian etc. operanb.ro

 

4 mai 1899 - S-a nascut Fritz von Opel, fondator al uzinelor de automobile Opel; (d. 8 aprilie 1971).

 

4 mai 1903 - A murit chimistul român Alfons Oscar Saligny.  (n. 1853)

Alfons Oscar Saligny (n. 3 aprilie 1853, Focșani - d. 4 mai 1903, București) a fost un chimist român, membru corespondent al Academiei Române (1902), fratele lui Anghel Saligny și al Sofiei Saligny, respectiv fiul lui Alfred Saligny - foto: ro.wikipedia.org

Alfons Oscar Saligny (1853 – 1903) – foto: ro.wikipedia.org

Alfons Oscar Saligny (n. 3 aprilie 1853, Focșani – d. 4 mai 1903, București) a fost un chimist român, iniţiator al primului laborator din Bucureşti destinat cercetărilor de control asupra materialelor de construcţii şi tehnologiei materialelor pentru căile ferate, membru corespondent al Academiei Române (1902), fratele lui Anghel Saligny și al Sofiei Saligny, respectiv fiul lui Alfred Saligny.

 

4 mai 1904 - Începe construcția Canalului Panama care traversează istmul Panama din America Centrala, legând oceanele Atlantic si Pacific. Construcția acestui canal a reprezentat unul dintre cele mai mari proiecte de inginerie întreprinse vreodată.

Canalul  taie istmul Panama de la Oceanul Pacific în partea de sud-est la Oceanul Atlantic în partea de nord-vest - foto - ro.wikipedia.org

Canalul taie istmul Panama de la Oceanul Pacific în partea de sud-est la Oceanul Atlantic în partea de nord-vest – foto – ro.wikipedia.org

 

4 mai 1904 - Inginerul James Royce și Sir Charles Stewart Rolls au pus bazele companiei Rolls-Royce , producatoare de mașini de excelența . Din 1998 numele de marca Rolls -Royce a fost achiziționat de catre BMW.

Rolls-Royce 10hp (1904-1906) - foto: speeddoctor.net

Rolls-Royce 10hp (1904-1906) – foto: speeddoctor.net

Rolls-Royce 10hp (1904-1906) - foto: speeddoctor.net

Rolls-Royce 10hp (1904-1906) – foto: speeddoctor.net

 

4 mai 1904 - S-a inființat echipa germana de fotbal Schalke 04.

 

4 mai 1919 - În China s-a declanșat “Mișcarea 4 Mai“, prima mișcare studențească importantă din istoria Chinei. Studenții au demonstrat în Piața Tiananmen din Beijing, China protestând împotriva Tratatului de la Versailles prin care se transferau teritorii chineze Japoniei.

4 mai 1919: În China s-a declanșat "Mișcarea 4 Mai", prima mișcare studențească importantă din istoria Chinei. Studenții au demonstrat în Piața Tiananmen din Beijing, China protestând împotriva Tratatului de la Versailles prin care se transferau teritorii chineze Japoniei - foto: ro.wikipedia.org

4 mai 1919: “Mișcarea 4 Mai”. Studenții au demonstrat în Piața Tiananmen din Beijing, China – foto: ro.wikipedia.org

 

4 mai 1921 - S-a născut dirijorul, compozitorul și profesorul universitar român Mircea Basarab; (d. 29 mai 1995, București).

Mircea Basarab (n. 4 mai 1921, București - d. 29 mai 1995, București) a fost un dirijor, compozitor și profesor universitar român - foto: ro.wikipedia.org

Mircea Basarab (1921 – 1995) – foto: ro.wikipedia.org

A debutat în compoziție la sfârșitul anilor 1940. A scris lucrări pentru orchestră, printre care se numără două concerte, pentru vioară (1952) și pentru oboi (1960), muzică de cameră, piese vocale și muzică de film.

Și-a început cariera pedagogică în 1951 la Conservatorul din București, unde a predat până în 1964 cursuri de orchestrație, citire de partituri și dirijat orchestral în calitate de lector, asistent și apoi profesor asociat.

A fost dirijor permanent al Filarmonicii de Stat „George Enescu” din București, funcție pe care a avut-o până în 1986, la pensionare. Din 1964 a fost timp de cinci ani directorul aceleiași filarmonici.

A participat alături de orchestre românești și din străinătate la numeroase turnee, desfășurate în Argentina, Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia, Irlanda, Japonia, Luxemburg, Regatul Unit ș.a.

A fost membru în juriile unor festivaluri muzicale din România și de peste hotare. A publicat articole și a prezentat emisiuni radiofonice și de televiziune.

 

4 mai 1922 - S-a născut Vlad Musatescu, scriitor si umorist roman (d. 4 martie1999);

Vlad Mușatescu (n. 4 mai 1922, Pitești, d. 4 martie 1999) a fost un scriitor și umorist român. A fost secretarul editurii ABC (1941-1945), redactor la ziarul Înainte (1945-1948), redactor la Editura Europolis, șef tehnic, redactor artistic, machetator la diverse edituri și reviste precum Flacăra, Gazeta literară și Cinema. A scris numeroase cărți pentru copii și adulți, în special parodii polițiste, și a tradus din Kipling, J. London, Cronin, Dylan Thomas, Caldwell. Cărțile sale sunt adesea scrise la persoana întâi, iar faptele, locurile și celelalte personaje sunt inspirate sau luate direct din viața scriitorului - foto: romania-inedit.3xforum.ro

Vlad Mușatescu – foto: romania-inedit.3xforum.ro

Vlad Mușatescu (n. 4 mai 1922, Pitești, d. 4 martie 1999) a fost un scriitor și umorist român. A fost secretarul editurii ABC (1941-1945), redactor la ziarul Înainte (1945-1948), redactor la Editura Europolis, șef tehnic, redactor artistic, machetator la diverse edituri și reviste precum Flacăra, Gazeta literară și Cinema.

A scris numeroase cărți pentru copii și adulți, în special parodii polițiste, și a tradus din Kipling, J. London, Cronin, Dylan Thomas, Caldwell. Cărțile sale sunt adesea scrise la persoana întâi, iar faptele, locurile și celelalte personaje sunt inspirate sau luate direct din viața scriitorului.

 

4 mai 1924 - Echipa României de rugby câștigă pentru țara noastră prima medalie la a VIII-a Olimpiada care s-a desfasurat la Paris.

Tara noastra a obtinut locul 3 si medalia de bronz, prima din istoria participării sportivilor români la Jocurile Olimpice.

A fost cea de-a doua participare a României la Jocurile Olimpice, echipa de rugbi a câștigat medalia de bronz, clasîndu-se pe locul trei din trei țări participante: SUA, Franța și România.

Echipa de fotbal a fost eliminată în primul tur după 0-6 cu Olanda. La tenis, Gheorghe Lupu a reușit să se califice în turul doi iar la tir, cel mai bun rezultat a fost locul 13 din 22 de echipe, obținut la întrecerea de armă calibru mare.

Federația Română de Rugby s-a înființat în 1931.

 

4 mai 1925 - S-a născut Paul H. Stahl, etnosociolog francez de origine română stabilit în Franţa în 1969, fiul sociologului Henri H. Stahl şi frate cu scriitoarea Henriette Yvonne Stahl;a fost membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1993; (m. 2008).

 

4 mai 1927 - Înfiinţarea Institutului de Cercetări şi Staţiuni Agronomice din România, prin Decretul nr. 1205, promulgat de regele Ferdinand (organizator şi primul director, Gheorghe Ionescu-Siseşti); din 1962, s-a numit Institutul de Cercetări Agricole, iar din 1969, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice.

 

4 mai 1928 - S-a nascut Muhammad Hosni Mubarak, cel de-al patrulea presedinte al Republicii arabe Egipt de la data de 14 octombrie 1981, după ce predecesorul sau, preşedintele Anwar Sadat, a fost asasinat la data de 6 octombrie.

Muhammad Hosni Mubarak - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Muhammad Hosni Mubarak – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

A demisionat in ziua de 11 februarie 2011, în urma unor îndelungate proteste populare. Hosni Mubarak a stat 30 ani în fruntea guvernului egipten şi a fost şef al partidului de guvernamant PND.

 

4 mai 1929 - S-a născut Audrey Hepburn, actriță anglo-olandeză (d. 1993)

Audrey Hepburn (născută Audrey Kathleen Ruston, n. 4 mai 1929 – d. 20 ianuarie 1993) a fost o actriță de film britanică - foto: biography.com

Audrey Hepburn – foto: biography.com

Audrey Hepburn (născută Audrey Kathleen Ruston, n. 4 mai 1929, Ixelles/Elsene, Belgia – d. 20 ianuarie 1993, Tolochenaz, Elveția) a fost o actriță de film de origine anglo-olandeză, laureata a Premiului Oscar pentru cel mai bun rol in filmul “Vacanta la Roma

Audrey Hepburn este considerată și în prezent un model de frumusețe și eleganță, fiind de nenumărate ori considerată ca una dintre cele mai frumoase femei din toate timpurile.

Imaginea ei este folosită în numeroase campanii publicitare.

Stilul îmbrăcăminții ei continuă să aibă succes în rândul femeilor și în ziua de azi.

Rochia neagră Givenchy din filmul Mic dejun la Tiffany a fost vândută în 2006 cu peste 462.000 £, al doilea preț, ca valoare, plătit vreodată pentru o rochie dintr-un film, după cea a lui Marilyn Monroe din filmul The Seven Year Itch, care s-a vândut cu 4,6 milioane de dolari în iunie 2011.

cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org

 

4 mai 1930 - Poliția engleza il aresteaza pe Mahatma Gandhi, initiatorul miscarii de rezistenta nonviolente antibritanice din India.

Mahatma Gandhi (*2 octombrie 1869, Porbandar/Kathiawar - †30 ianuarie 1948, New Delhi) cu adevăratul său nume Mohandas Karamchand Gandhi părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă neviolente. Numele de „Mahatma“ (în sanscrită înseamnă „marele suflet“) i-a fost dat de poetul indian Rabindranath Tagore - foto: ro.wikipedia.org

Mahatma Gandhi – foto: ro.wikipedia.org

Mahatma Gandhi (*2 octombrie 1869, Porbandar/Kathiawar – †30 ianuarie 1948, New Delhi) cu adevăratul său nume Mohandas Karamchand Gandhi părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă neviolente. Numele de „Mahatma“ (în sanscrită înseamnă „marele suflet“) i-a fost dat de poetul indian Rabindranath Tagore.

 

4 mai 1931 - Se constituie la Bucuresti sub conducerea lui Theodor Fisher si avandu-l ca presedinte de onoare pe Adolf Stern, Partidul Evreiesc din Romania, avand drept scop promovarea intereselor populatiei evreiesti si implicarea ei activa in viata politica a tarii.

Partidul, care a fost susţinut numai de o parte a evreilor, se pronunta pentru ramanerea in tara a populatiei evreiesti si a obţinut rezultate electorale modeste.

În 1938 acest partid si-a incetat activitatea. Potrivit recensământului din 1930, minorităţile naţionale din România reprezentau 28,1% din totalul populaţiei, fiind înregistraţi 728.115 3 evrei, reprezentând 4%, din totalul populaţiei României.

Adolphe Stern (n. 1849 - d. 1931), conducător al comunității evreiești în România, avocat, publicist, scriitor și traducător evreu român. A urmat gimnaziul și cursuri liceale la București și ca elev a compus un imn pentru celebrarea domnitorului Cuza. A continuat studii de drept la Leipzig, primind titlul de doctor în drept - a fost primul avocat evreu din România și profesor de drept internațional și privat la Școala liberă de științe politice și administrative din București. A întemeiat, în 1871, ziarul pe limba germană, „Rumãnische Post” și a colaborat la multe alte publicații a presei evreiești din România. Adolphe Stern a fost printre fondatorii Uniuni Evreilor Pământeni, care a devenit mai tărziu Uniunea Evreilor Români și conducătorul ei până în anul 1923 - foto: ro.wikipedia.org

Adolphe Stern (1849 – 1931) – foto: ro.wikipedia.org

Adolphe Stern (n. 1849 – d. 1931), conducător al comunității evreiești în România, avocat, publicist, scriitor și traducător evreu român.

A urmat gimnaziul și cursuri liceale la București și ca elev a compus un imn pentru celebrarea domnitorului Cuza.

A continuat studii de drept la Leipzig, primind titlul de doctor în drept – a fost primul avocat evreu din România și profesor de drept internațional și privat la Școala liberă de științe politice și administrative din București.

A întemeiat, în 1871, ziarul pe limba germană, „Rumãnische Post” și a colaborat la multe alte publicații a presei evreiești din România.

Adolphe Stern a fost printre fondatorii Uniuni Evreilor Pământeni, care a devenit mai tărziu Uniunea Evreilor Români și conducătorul ei până în anul 1923.

 

4 mai 1932 - Gangsterul american de origine italiana Al Capone este transferat la închisoarea federală din Atlanta, Georgia, pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea de unsprezece ani pentru evaziune fiscală.

Alphonse Gabriel „Al” Capone (italiană: Alfonso Capone, n. 17 ianuarie 1899 la Brooklyn, New York – d. 25 ianuarie 1947 la Palm Beach, Florida), unul din cei mai faimoși gangsteri americani din anii 1920 – 1930.

 

4 mai 1933 - Apare lunar la Cluj, revista de cultură Gand Romanesc editata de Astra.Revista Gand Românesc va apărea pînă în aprilie 1940, fiind condusă de Ion Chinezu.

 

4 mai 1939 - S-a născut Amos Oz, scriitor israelian.

Amos Oz (născut Amos Klausner, în ebraică עמוס עוז, la 4 mai 1939) este un scriitor israelian - foto: ro.wikipedia.org

Amos Oz - foto: ro.wikipedia.org

Amos Oz (născut Amos Klausner, în ebraică עמוס עוז, la 4 mai 1939) este un scriitor israelian.

 

4 mai 1940 - S-a născut Grigore (Constantin) Bostan, folclorist şi scriitor român din Ucraina; s-a preocupat de studierea comparată a folclorului românesc, de cercetarea moştenirii literare româneşti din Bucovina şi a literaturii contemporane din această zonă; membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1991; (m. 2004).

Grigore Constantin Bostan (n. 4 mai 1940, satul Budineț, județul Storojineț, azi Ucraina - d. 2004) a fost un folclorist și scriitor ucrainean de origine română, membru de onoare din străinătate al Academiei Române (din 1991) - foto: zorilebucovinei.com

Grigore Constantin Bostan (1940 – 2004) - foto: zorilebucovinei.com

Grigore Constantin Bostan (n. 4 mai 1940, satul Budineț, județul Storojineț, azi Ucraina – d. 2004) a fost un folclorist și scriitor ucrainean de origine română, membru de onoare din străinătate al Academiei Române (din 1991).

Cu ramuri verzi de busuioc în grai
cu zbor de ciocârlie în vioară,
stă neamul meu pe-acest picior de plai
şi vârsta lui cu doina se măsoară…
Se zbate-n pietre-un drum neostenit
chemând cărări din munte şi câmpie…
Poetul tânăr iarăşi a pornit
Cu paşii măsuraţi de veşnicie…
Grigore C. BOSTAN „Poem bucovinean”
zorilebucovinei.com

 

4 mai 1940 - S-a născut Anton Cosma, critic şi istoric literar; (m. 1991).

 

4 mai 1942 - Pe teatrul de lupta din Pacific in timpul celui de-al doilea razboi mondial, începe batalia din Marea Coralilor, prima bătălie din istorie purtata între portavioane.

 

4 mai 1945 - Armata din nordul Germaniei se predă feldmareșalului britanic Bernard Montgomery, la Lüneburg Heath, la est de Hamburg. Acesta a acceptat capitularea necondiționată a forțelor germane din Olanda, din nord-vestul Germaniei, si din Danemarca si a tuturor fortelor din aceasta zona.

Bernard Law Montgomery (n. 17 noiembrie 1887 – d. 24 martie 1976) , feldmareșal britanic, unul dintre principalii comandanți militari britanici din timpul celui de-al doilea război mondial - foto: ro.wikipedia.org

Bernard Law Montgomery - foto: ro.wikipedia.org

Bernard Law Montgomery (n. 17 noiembrie 1887 – d. 24 martie 1976) , feldmareșal britanic, unul dintre principalii comandanți militari britanici din timpul celui de-al doilea război mondial.

 

4 mai 1949 - S-a semnat acordul americano–sovietic (acordul Jessup–Malik), care a pus capăt blocadei Berlinului de catre sovietici.

 

4 mai 1949 - Avionul în care se afla echipa italiana de fotbal Torino care se întorcea de la Lisabona, s-a lovit de zidurile unei biserici la Superga. Nu au existat supraviețuitori. În acea vreme Torino era cea mai bună echipă din Italia.

 

4 mai 1950 - S-a născut in Bucuresti, Anghel Iordănescu, fost jucător de fotbal şi antrenor, selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României (1993-1998; 2002-2004).

Anghel „Puiu” Iordănescu (n. 4 mai 1950, București) este un fost jucător de fotbal, actualmente antrenor și senator de Ilfov din partea UNPR. Este actualul selecționer al echipei naționale de fotbal a României, fiind la cel de-al treilea mandat la conducerea cestei echipe. În data de 5 septembrie 1994 a fost avansat la gradul de general (M.A.N.) A fost trecut in rezerva cu acest grad la data de 15 iulie 1998 - in imagine, Anghel Iordănescu in 1978 - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Anghel Iordănescu in 1978 – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Anghel „Puiu” Iordănescu (n. 4 mai 1950, București) este un fost jucător de fotbal, actualmente antrenor și senator de Ilfov din partea UNPR.

În data de 5 septembrie 1994 a fost avansat la gradul de general (M.A.N.) A fost trecut in rezerva cu acest grad la data de 15 iulie 1998.

 

4 mai 1953 - Scriitorul american Ernest Hemingway caștiga premiul Pulitzer pentru cartea sa “Batranul și marea”.

Ernest Hemingway - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Ernest Hemingway – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

4 mai 1955 - S-a stins din viata la Paris, marele compozitor roman George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni, Botoșani).

George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni-Vârnav, Botoșani, România – d. 4 mai 1955, Paris, Franța) a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român. Este considerat cel mai important muzician român - in imagine, George Enescu interpretând Poemul de Chausson - foto: ro.wikipedia.org

George Enescu interpretând Poemul de Chausson – foto: ro.wikipedia.org

George Enescu (n. 19 august 1881, Liveni-Vârnav, Botoșani, România – d. 4 mai 1955, Paris, Franța) a fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român.

Este considerat cel mai important muzician român. Debutul, în calitate de compozitor, îl face în ziua de 6 februarie 1898 în cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonică Poema Română, op. 1.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

4 mai 1955 - S-a născut Mihaela Runceanu, profesoara de muzica si solista de muzica usoara (d. 1 noiembrie 1989); “De-ar fi sa vii”, “Fericirea are chipul tau”.

 

4 mai 1959 - A avut loc prima ceremonie de decernare a a premiilor muzicale Grammy.

 

4 mai 1959 - S-a născut sculptorul român Darie Dup,

Darie Dup (n.4 mai 1959, Zlatna, judetul Alba)- este un sculptor român, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București, Doctor în Arte Vizuale, personalitate de prim rang a artei românești - foto: artinfonews.ro

Darie Dup – foto: artinfonews.ro

Darie Dup (n.4 mai 1959, Zlatna, judetul Alba)- este un sculptor român, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București, Doctor în Arte Vizuale, personalitate de prim rang a artei românești.

 

4 mai 1964 - S-a născut, în Republica Moldova, Vitalie Ciobanu, scriitor, eseist, critic literar şi publicist român.

Vitalie Ciobanu (n. 4 mai 1964, Florești, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească) este poet, scriitor, romancier, nuvelist, eseist, critic literar și publicist român din Republica Moldova. Credința sa este cea ortodoxă. Absolvent al Facultății de jurnalism a U.S.M. din Chișinău, își începe cariera în calitate de scriitor, critic și traducător, ca mai târziu să devină redactor-șef al revistei literare a tinerilor scriitori din Republica Moldova „Contrafort". Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (din 1992) și al Uniunii Scriitorilor din România (din 1993), precum și membru al Grupului pentru Dialog Social, din 2004 - foto: voxeurop.eu

Vitalie Ciobanu – foto: voxeurop.eu

Vitalie Ciobanu (n. 4 mai 1964, Florești, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească) este poet, scriitor, romancier, nuvelist, eseist, critic literar și publicist român din Republica Moldova.

Credința sa este cea ortodoxă. Absolvent al Facultății de jurnalism a U.S.M. din Chișinău, își începe cariera în calitate de scriitor, critic și traducător, ca mai târziu să devină redactor-șef al revistei literare a tinerilor scriitori din Republica Moldova „Contrafort”.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (din 1992) și al Uniunii Scriitorilor din România (din 1993), precum și membru al Grupului pentru Dialog Social, din 2004.

 

4 mai 1965 - Apare Decretul de constituire a Teatrul „Ion Creangă” din Bucuresti. Inaugurarea Teatrului a avut loc la 24 decembrie 1964 cu premiera „Harap Alb”, în regia lui Ion Lucian, directorul noului teatru.

 

4 mai 1970 -  La ora 12:24 după-amiaza, patru studenți au fost împușcați și uciși la Universitatea de Stat Kent din Ohio și alți nouă răniți de gardienii naționali din Ohio, în timpul unui protest împotriva incursiunii în Cambodgia.

În jurul prânzului, gardienii au tras cu gaze lacrimogene în mulțimea de 500 de protestatari, iar unii manifestanți au aruncat cu pietre și au aruncat înapoi grenade cu gaze lacrimogene.

Potrivit unui martor ocular, un student a aruncat o piatră în timp ce gardienii se întorceau pentru a părăsi zona și „o secțiune a Gărzii s-a întors și a tras și apoi toți gardienii s-au întors și au tras.”

O investigație ulterioară a stabilit că aproximativ 28 de membri ai Gărzii și-au tras cu puștile, cu 61 de focuri în spațiul de 13 secunde.

Opt gardieni naționali urmau să fie inculpați în 1973 pentru împușcătură și ar fi achitați.

La 1 mai 2007, a fost lansat audio-ul unui student al înregistrării, care includea momentul în care a fost dată comanda de a se pregăti să tragă.

După asasinate, câțiva martori oculari au spus că primele împușcături, care i-ar fi putut face pe gardieni să creadă că sunt atacați, au fost o lovitură de avertisment în timp util trasă de un student de 21 de ani care lucra ca informator pentru poliția din campus și pentru FBI.

În aceeași zi, șapte membri ai Batalionului 101 de elicoptere de asalt al Armatei SUA au fost uciși în coliziunea în aer a unui Huey UH-1H și a unui Cobra AH-1G în timpul unui antrenament Alertă roșie la baza de sprijin pentru incendii Kathryn din provincia Thua Thien. din Vietnam de Sud.

Șase membri ai armatei și un marin american au fost uciși în provincia Quang Tin, iar alți doi pușcași marini și șapte din armată au murit în alte provincii, pentru un total de 24 de morți în războiul din acea zi.

sursă: en.wikipedia.org

 

4 mai 1974: A murit compozitorul Nicolae Oancea; (n. 1893).

 

4 mai 1977 - A decedat, poetul şi traducătorul Dragoş Vrânceanu; a tradus în limba română din literatura italiană din Benvenuto Cellini, Giovanni Pascoli, Eugenio Montale, Mario Luzi, Enrico Emanuelli, Carlo Bo ş.a.

A tradus în limba italiană din Mihai Eminescu, Maria Banuş, Eugen Jebeleanu şi Mihai Beniuc, fiind un intermediar activ între cultura română şi cea italiană; (n. 1907).

 

4 mai 1979 - Margaret Thatcher devine prima femeie prim-ministru a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Margaret Thatcher - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Margaret Thatcher – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Margaret Hilda Thatcher, baroană Thatcher (n.13 octombrie 1925 ) a fost prim-ministru al Marii Britanii din 1979 până în 1990. Mandatul sau de prim-ministru britanic a fost cel mai lung mandat al secolului 20.

Baroneasa Thatcher este singura femeie aleasă să fie prim-ministru sau lider al unui partid politic major în Marea Britanie. Fără îndoială, ea este una dintre cele mai importante personalităţi politice britanice, mandatul său fiind cel mai lung mandat continuu din istoria politică britanică.

Ea este de asemenea una dintre cele mai controverate figuri politice, fiind iubită şi contestată în egală măsură.

 

4 mai 1980 - A murit Iosip Broz Tito, om politic marxist iugoslav,presedinte al Iugoslaviei intre 1953-1980, unul dintre eroii celui de-al doilea razboi mondial.

Iosip Broz Tito - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Iosip Broz Tito – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

4 mai 1981 - A murit Iosif Cassian-Mătăsaru, traducător din poezia şi proza germană, tatăl poetei Nina Cassian; (n. 1896).

Iosif Cassian-Mătăsaru (n. 25 februarie 1896, Galați - d. 4 mai 1981, București) a fost un traducător român din literatura universală - foto: ro.wikipedia.org

Iosif Cassian-Mătăsaru (1896 – 1981) – foto: ro.wikipedia.org

Iosif Cassian-Mătăsaru (n. 25 februarie 1896, Galați – d. 4 mai 1981, București) a fost un traducător român din literatura universală.

 

4 mai 1990 - Letonia isi proclama independenta fata de URSS.

 

4 mai 1992 - La Strasbourg s-au deschis lucrarile celei de-a 44-a sesiuni a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, la care Romania a participat ca invitat special.

Componenţa Consiliului Europei - foto: adevarul.ro

Componenţa Consiliului Europei – foto: adevarul.ro

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (abreviat APCE) este unul dintre cele două organe statutare ale Consiliului Europei (organizație internațională dedicată apărării drepturilor omului, a democrației și a statului de drept).

Adunarea Parlamentară alege judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului. Adunarea este formată din 318 de parlamentari delegați de către parlamentele naționale ale celor 47 de state membre ale Consiliului și în general se întrunește de patru ori pe an pentru sesiuni plenare de o săptămână de la Strasbourg.

Prima sesiune a avut loc în Strasbourg, la 10 august 1949, putând fi considerată cea mai veche adunare parlamentară internațională cu o compoziție pluralistă de membri aleși democratic pe baza unui tratat interguvernamental.

 

4 mai 1993 - A fost semnat din partea Guvernului României şi a Comisiei Comunităţilor Europene, programul indicativ de asistenţă PHARE pentru România

 

4 mai 1994 - A fost semnat, de catre Israel și OEP (Cairo), acordul privind autonomia palestiniana in Gaza și Ierihon.

 

4 mai 1997 - A fost beatificat Cefelino Jimenez Malla, cunoscut sub numele de El Pele, primul țigan martir din istoria Bisericii Catolice.

Ceferino Giménez Malla (1861 - 1936) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Ceferino Giménez Malla (1861 – 1936) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Ceferino Giménez Malla (cunoscut și sub numele de El Pelé, „Cel Puternic”, sau „Cel Viteaz”; 26 august 1861 – 9 august 1936) a fost un rom spaniol, un catehet romano-catolic și activist pentru cauzele romilor spanioli, considerat sfântul patron al poporului rom în romano-catolicism.

Victimă a milițiilor republicane spaniole în timpul războiului civil, Ceferino Giménez Malla a fost beatificat la 4 mai 1997; 4 mai este și sărbătoarea lui.

cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Fericitul Cefelino Jimenez Malla, zis El Pele, unul din martirii care au aparat Biserica si slujitorii acesteia, s-a nascut ca majoritatea tiganilor, intr-o familie necajita din Spania, dar credincioasa.

Acest lucru l-a adus in apropierea slujitorilor Bisericii catolice in anii 30, cind republicanii marxisti vroiau sa instaureze Republica Spaniola.

A fost ucis, ca mii de credinciosi si preoti catolici, de trupele de stanga republicane.

Desi numerosi tigani si-au dat viata in numele lui Hristos, din Evul Mediu si pina astazi, abia acum 14 ani cardinalii au recunoscut ca un tigan a putut sa-L marturiseasca pe Hristos si merita sa fie martir.

Decizia a fost una fundamentala, pentru ca a fost prima recunoastere a tiganilor ca marturisitori ai lui Hristos, dupa ce mai bine de sapte secole tiganii au fost sclavii nerecunoscuti ai popoarelor europene si in primul rind ai Bisericii.

Beatificarea sa, facuta la initiativa fostului papa Ioan Paul al II-lea, a fost considerata de unii drept o revolutie daca ne gindim la conservatoarea si aristocrata conducere a Bisericii catolice, in care chiar si sfintii au singe albastru, calendarul catolic fiind plin de regi, regine, printi si printese.

 

4 mai 1998 - Primul colocviu comun dintre Uniunea Europei Occidentale (UEO) și Alianța Nord–Atlantică, organizat din inițiativa Adunării Parlamentare a UEO.

Colocviul a avut ca principal obiectiv relansarea procesului de definire în cadrul NATO a Identității Europene de Apărare (IDE) ( Madrid, 4–6).

 

4 mai 1998 - Reuniunea internațională asupra biodiversității. Participă miniștrii mediului din întreaga lume (Bratislava, 4 – 5 mai 1998).

 

4 mai 1999 - Parlamentul bulgar aproba solicitarea NATO privind survolarea teritoriului țarii de catre avioane ale Alianței, in cursul operațiunilor impotriva Iugoslaviei.

 

4 mai 2002 - NASA lansează satelitul de cercetare Aqua pentru a explora rolul apei în ecosistemul complex al planetei noastre. Aqua este primul satelit dintr-un grup de sateliți denumiți “Constelația După-amiezii” și face parte din “Earth Observing System” a NASA.

 

4 mai 2003 - A fost dezvelit, la Târgu Mureș, primul monument din România ridicat în memoria victimelor Holocaustului.

 

4 mai 2004 - Spaniolul Rodrigo Rato a fost ales director general al Fondului Monetar Internațional.

Rodrigo de Rato y Figaredo, (n. 18 martie 1949, Madrid), este un politician spaniol, care a deținut funcția de viceprim-ministru și ministru al economiei în cei opt ani de guvernare a Spaniei de către Partidul Popular. A fost director al Fondului Monetar Internațional în perioada 2004-2007 - foto: ro.wikipedia.org

Rodrigo de Rato y Figaredo - foto: ro.wikipedia.org

Rodrigo de Rato y Figaredo, (n. 18 martie 1949, Madrid), este un politician spaniol, care a deținut funcția de viceprim-ministru și ministru al economiei în cei opt ani de guvernare a Spaniei de către Partidul Popular. A fost director al Fondului Monetar Internațional în perioada 2004-2007.

 

4 mai 2008 - Peste 134.000 de persoane ucise sau dispărute de ciclonul Nargis în Myanmar, cel mai mare dezastru natural de la Cutremurul din Oceanul Indian din 2004.

 

4 mai 2009 - In Romania, senatorii au adoptat ordonanţa de urgenţă care prevede că preşedintele Senatului îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

 

4 mai 2019 - Maha Vajiralongkorn a fost încoronat, la 66 de ani, rege al Thailandei.

Maha Vajiralongkorn a fost încoronat, la vârstă de 66 de ani, rege al Thailandei în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Marele Palat din Bangkok şi transmise de televiziunile thailandeze, informează AFP.

La ora locală 12:09 (05:09 GMT), suveranul şi-a aşezat singur pe cap “Marea Coroană a Victoriei“, care cântăreşte mai mult de 7 kilograme şi este făcută din aur şi bătută cu pietre preţioase.

cititi mai mult pe www.agerpres.ro